Politika

Srećna vam pravoslavna Nova 2019. godina, tri puta

jeremija92 RSS / 13.01.2009. u 21:50

Prvi

Srbi i Srpkinje su, u skaldu sa srpskom tradicijom, i ovu novu 2019. godinu dočekali u svojim domovima kraj bogatih trpeza uz srpska nacionala jela i srpsku šljivovicu, kao i na trgovima srpskih gradova, a oni sa dubljim džepom u srpskim restoranima uživajući u srpskim specijalitetima i srpskim trubačima.

Od kada je crkveni julijanski kalendar postao i zvanični državni kalendar, u Srbiji je dozvoljen samo jedan doček nove godine, čime je definitivno ukinuta podela na dve Srbije.

Tačno u ponoć, predsednik Republike se obratio svim Srbima u otadžbini i rasejanju, čestitajući im Novu 2019.godinu sa željom za dobro zdravlje i ostvarenje srpskih nacionalnih ciljeva. Svoj svečarski govor završio je tradicionalnim pozdravom: «Slbija od Đevđelije do Kallovca, Kallobaga i Vilovitice, tako nam Bog pomogao».

Sa istom rečenicom, odmah po povratku iz Haga, sadašnji predsednik je pre dve godine započeo svoju predizbornu kampanju. Pobeda na predsedničkim izborima bila je samo uvod u ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima njegovog Patriotskog bloka, kome su pored srpskih radikala pristupili srpski naprednjaci, srpski narodnjaci i srpski socijalisti.

Svojim prvim ukazom novi predsednik Srbije je za načelnika đeneralštaba srpske vojske postavio junačkog srpskog đenerala koji se godina uspešno krio od Haškog tribunala. Posle toga događaji su se odvijali filmskom brzinom. Usledila je spektakularna, ali neuspešna akcija oslobađanja svih haških optuženika iz Ševeningena i iz više evropskih zatvora, a koju su izvele specijalne jedinice pod direktnom komandom načelnika đeneralštaba. Međunarodna zajednica je uzvratila vazdušnom kampanjom NATO pakta nazvanom Milosrdni anđeo II. Posle 78 dana bombardovanja i raketiranja, Srbija je i ovoga puta pobedila NATO i ostala bez Vojvodine.

Drugi

Veće grupe stanovnika Beograda i drugih srpskih gradova prvi put u ovom veku, dočekali su pravoslavnu novu 2019. godinu u Prištini.

Šta je prethodilo ovom, za građane Srbije, simboličnom dočeku?

Of-šor kompanije najvećeg srpskog preduzetnika su godinama tajno kupovale kosovska preduzeća. Kada je kupljena i Trepča, čiji su rudari pre više decenija štrajkovima započeli borbu za otcepljenje Kosova, najveći srpski preduzetnik je objavio da je postao vlasnik 51% celokupne kosovske privrede i obradivog zemljišta, te da je odlučio da svoju imovinu na Kosovu pripoji svojoj holding kompaniji u Srbiji. Na tu vest kosovski Albanci su započeli masovne ulične demonstracije, ali kad im je najveći srpski preduzetnik zapretio da će ostati bez radnih mesta i da će opet, kao nekad, šegati drva i prodavati semenke po Beogradu, prihvatili su surovu realnost kapitalizma.

U onome u čemu nije uspelo svetlo srpsko oružje i mudra srpska diolomatija, uspelo je srpsko preduzetništvo.

Nekako u isto vreme Istorijsko odeljenje Srpske akademije nauka i umetnosti objavilo je Memorandum u kome je nedvosmisleno dokazano da porodica najvećeg srpskog preduzetnika po ženskoj liniji vuče poreklo od carske porodice Dušana Silnog.

Odmah zatim grupa poslanika Narodne skupštine podnela je inicijativu da Srbija promeni državno uređenje i da se proglasi parlamentarnom monarhijom.

 

Tako je i bilo. Za kralja je, zbog vraćanja Kosova pod suverenitet Srbije, tj. srpske holding kompanije, proglašen najveći srpski preduzetnik. Novi kralj Srbije je, prvim kraljevskim ukazom, uveo doživotni poslanički mandat, sa naslednim pravom, za sve poslanike koji su izglasali istorijsku odluku. Naziv poslanik je promenjen u Vitez Visokog doma, tako da srpsko plemstvo danas čini kraljevska porodica i 250 porodica Vitezova Visokog doma.

Umesto vlade, Srbijom upravlja menadžment holding kompanije Njegovog veličanstva kralja Srbije. Generalna menadžerka je ovih dana obnarodovala da će kraljeva holding kompanija u 2019. godini usmeriti svoj kapital na zapadna tržišta ka Karlobagu, Karlovcu i Virovitici.

 

Treći

Prošlu veoma hladnu noć dvadesetak sveštenika i dvojica penzionisanih vladika SPC je probdelo ispred Patrijaršije u Beogradu. Oni su, kakao kažu, čekali pravoslavnu novu 2019.godinu i na taj način protestovali protiv nedavne odluke Sinoda SPC da se vekovni julijanski kalendar zameni Milankovićevim kalendarom.

Kao što je poznato, Milankovićev kalendar je ukinuo viševekovnu razliku između julijanskog i gregorijanskog kalendara, tako da katolici i pravoslavci slave istog dana Božić, Novu godinu i druge velke hrišćanske praznike. Gregorijanski i Milankovićev kalendar će se opet razići tek 2800. godine. Sve pravoslavne crkve, sem ruske i srpske pravoslavne crkve, prihvatile su kalendar čuvenog srpskog matematičara još 1923.godine na Vaseljenskom saboru u Carigradu.

Od kada je Srbija postala ravnopravni član EU protesti ovakve vrste su veoma retki.

....................................

Budućnost je kategorija koja ima samo jednu sigurnu dimenziju – da dolazi posle sadašnjosti. Ona će, u svakom slučaju, biti vrlo različita od slike koju o njoj danas imamo. Potpuno različita, međutim, neće biti.

AtačmentiKomentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malasneki malasneki 22:09 13.01.2009

Vreme

Proslost je vreme iza nas, i ono sto je bilo ne moze se vratiti. Buducnost je ispred nas, i toliko je neizvesna. Sve sto imamo je SADA, i to iskoristimo najkvalitetnije sto mozemo.

jeremija92 jeremija92 22:15 13.01.2009

Re: Vreme

Prošlost se ne može vratiti, ali može se promeniti. Eto, kod nas se istorija često menja.
Budućnost jeste neizvesna, ali postoji ona priča o cvrčku i mravu.
Sada je samo trenutak između prošlosti i budućnost.
Dakle, sve je relativno, rekao bi čika Albert, a tebi, malasneki, hvala što si se prva javila.
malasneki malasneki 23:06 13.01.2009

Re: Vreme

Nema na cemu :)
Ja stvarno verujem u SADA... naime, ovo sto sam gore napisala je skracena verzija jednog od mojih zivotnih postulata.
jeremija92 jeremija92 23:40 13.01.2009

Re: Vreme

Živeti SADA je odličan postulat.
gocanak gocanak 23:45 13.01.2009

Re: Vreme

jeremija92
Sada je samo trenutak između prošlosti i budućnost.


Sada nam je toplo u domovima, struje ima ..... jos uvek.... jesssss....... Srecna vam svima ova izgleda duga 200... godina.... sve mi se čini budućnost će brže nego ikada..... PRIJATNO UŽIVANJE U TRENUTKU..... Svako dobro!!!!!!!!!
jeremija92 jeremija92 23:52 13.01.2009

Re: Vreme

Želim ti još mnogo lepih trenutaka, u nizu........a struje u kontinuitetu. :)
miloradkakmar miloradkakmar 00:29 14.01.2009

Re: Vreme

malasneki
Proslost je vreme iza nas, i ono sto je bilo ne moze se vratiti. Buducnost je ispred nas, i toliko je neizvesna. Sve sto imamo je SADA, i to iskoristimo najkvalitetnije sto mozemo.SADA nestane u prošlosti ili pobegne u budućnost. Što znači ne postoji !
dolybell92 dolybell92 05:14 14.01.2009

Re: Vreme

Živeti SADA je odličan postulat.


Misliš na SADa ?
malasneki malasneki 09:54 14.01.2009

Re: Vreme

miloradkakmar
malasneki
Proslost je vreme iza nas, i ono sto je bilo ne moze se vratiti. Buducnost je ispred nas, i toliko je neizvesna. Sve sto imamo je SADA, i to iskoristimo najkvalitetnije sto mozemo.SADA nestane u prošlosti ili pobegne u budućnost. Što znači ne postoji !

Pa onda ne postoji ni vreme niti mi u njemu
miloradkakmar miloradkakmar 16:26 14.01.2009

Re: Vreme

malasneki
miloradkakmar
malasneki
Proslost je vreme iza nas, i ono sto je bilo ne moze se vratiti. Buducnost je ispred nas, i toliko je neizvesna. Sve sto imamo je SADA, i to iskoristimo najkvalitetnije sto mozemo.SADA nestane u prošlosti ili pobegne u budućnost. Što znači ne postoji !

Pa onda ne postoji ni vreme niti mi u njemu


SADA je samo dok ovo pišem ili Vi čitate ... znači u određenom vidu postoji ,pa i mi sa njim,ali mi smo nemoćni da to spozanmo. A ,šta ne znamo ne postoji. Mi SADA u svesti produžavamo, kao što na osnovu svog biloškog veka organičavamo vreme. Čista ljudska sebičnost.
vitabug vitabug 07:46 15.01.2009

Re: Vreme

malasneki
Proslost je vreme iza nas, i ono sto je bilo ne moze se vratiti. Buducnost je ispred nas, i toliko je neizvesna. Sve sto imamo je SADA, i to iskoristimo najkvalitetnije sto mozemo.

jeremija9 je debelo u pravu."Sada" u proslosti je odredilo danasnje "sada", a danasnje sada ce odrediti "sada" u buducnosti
Time Bandit Time Bandit 22:13 13.01.2009

A i mi cemo

ako i kada Milankovic predlozi dopunu kalendara...
jeremija92 jeremija92 22:51 13.01.2009

Re: A i mi cemo

Posle završetka Sabora, koji je trajao šest nedelja, profesor Milanković je dobio od vaseljenskog patrijarha Meletiosa IV sledeće pismo:
Meletios, milošću Božjom arhiepiskop Konstantinopolja – Novog Rima i vaseljenski patrijarh

Veleučeni gospodine profesore, čedo u Gospodu, ljubljeno Naše Smernosti, blagodat neka je s Vašom Velikoučenosti i mir od Boga.

Pošto je Našem Svetom i Časnom Sinodu pročitana odluka Svepravoslavnog Kongresa o kalendaru, u cilju pravilnog usvajanja njenog, koje je usvajanje već sledovalo, Sinod je s osobitim priznanjem primio k znanju najdragoceniju saradnju Vaše duboke Velikoučenosti kao člana Svepravoslavnog Kongresa pri sastavljanju te odluke, kojom je tako srećno i potpuno rešen jedan od prvih zadataka Svepravoslavnog Kongresa i uopšte tako važno kalendarsko pitanje.

Stoga, po jednoglasnoj Sinodalnoj odluci, izjavljujemo drage volje ovim Našim čestitim pismom naročitu pohvalu i zahvalnost Vašoj Velikoučenosti za takvu prosvećenu i korisnu saradnju njenu.

Šaljući pak uz to i Naše očinske pozdrave i blagoslove, molimo sa za sve što je najbolje Bogu, čija blagodat neka bude sa Vašom dubokom Veliikoučenosti.
izvor

Inače, predlog da se gregorijanski kalenda reformiše dala je SPC, a MIlanković je i uradio kalendar na zahtev SPC, ali SPC ga, za razliku od većine pravoslavnih crkava, nije prihvatila.
Goran Vučković Goran Vučković 00:47 14.01.2009

Re: A i mi cemo

ali SPC ga, za razliku od većine pravoslavnih crkava, nije prihvatila.

I time izbegla plaćanje ugovorenog autorskog honorara...
jeremija92 jeremija92 13:37 14.01.2009

Re: A i mi cemo

Goran Vučković
ali SPC ga, za razliku od većine pravoslavnih crkava, nije prihvatila.

I time izbegla plaćanje ugovorenog autorskog honorara...

Milanković se kasnije u prepisci sa kolegama i Akademijom čudom čudio što SPC nije prihvatila njegov reformisani kalendar, tj. vlastiti predlog iznet na Saboru.

Moguće da su razlozi bili sasvim profani.:)
Time Bandit Time Bandit 16:05 14.01.2009

Re: A i mi cemo

o. Jeremija kako stvari stoje sa SPC nepriznatim satelitima MPC i CPC (i mogucim novim BPC) jel su i oni privrzeni rusko/srpskom kalendaru ili nameravaju da uvedu Milankovica?
jeremija92 jeremija92 00:49 15.01.2009

Re: A i mi cemo

Čim saznam javiću.
Time Bandit Time Bandit 02:09 15.01.2009

Re: A i mi cemo

blagodarim na raspitivanju, ali samo polako i bogougodno

"For the pilgrim to reach his destiny, it's essential to move instantly, but without hurry. It is so urgent that he reaches his destiny, that there is no time to hurry."
mayo1 mayo1 22:33 13.01.2009

Srećna Nova!

Svoj svečarski govor završio je tradicionalnim pozdravom: «Slbija od Đevđelije do Kallovca, Kallobaga i Vilovitice, tako nam Bog pomogao».


iz srpskog Oceka.
rastinjak rastinjak 22:49 13.01.2009

Re: Srećna Nova!

Jeremija radiš i za doček, što bre postavi toliki tekst, ko to sad da pročita. Sutra čitanje i komentar

Srećna pravoslavna 2009. ili 2019. kako god, domaćinu Jeremiji i svim blogerima

P.S. Duguješ odgovor šta je bilo u paketiću
jeremija92 jeremija92 22:54 13.01.2009

Re: Srećna Nova!

mayo1
Svoj svečarski govor završio je tradicionalnim pozdravom: «Slbija od Đevđelije do Kallovca, Kallobaga i Vilovitice, tako nam Bog pomogao».


iz srpskog Oceka.

Vidim, mayo1, pravilno ispisuješ ime svog rodnog grada.:))

pozdrav.
mayo1 mayo1 23:00 13.01.2009

Re: Srećna Nova!

U duhu teksta...))
preporuka


Želim ti sve dobro.
Pozdrav

jeremija92 jeremija92 23:08 13.01.2009

Re: Srećna Nova!

rastinjak
što bre postavi toliki tekst, ko to sad da pročita.


Tekst jeste malo duži, ali zato ima samo dve slike.
Dr M Dr M 23:12 13.01.2009

Re: Srećna Nova!

U duhu teksta...))


Cestitam na duhu, Mayo1:))
loader loader 22:56 13.01.2009

Lubenice i cetnicki Deda mraz


jeremija92 jeremija92 22:59 13.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

Nešto mi se tu ne uklapa. Ne znam tačno šta?
loader loader 23:08 13.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

Pa, ništa ni sa čim ne ide :)
Svinje treba da budu crne? :)
jeremija92 jeremija92 23:10 13.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

Pa nije da je baš ništa - devojci lepo stoje lubenice.
loader loader 23:26 13.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

Jeremija92: "Pa nije da je baš ništa - devojci lepo stoje lubenice.
Taman sam mislio da to nećete spaziti..! :)
Mislim, Jeremija, blog vam je odličan. Po mom ukusu. Jedna prava (ne)ozbiljna provokacijica :) I to sa više "slojeva" :)
jeremija92 jeremija92 23:36 13.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

loader, posle ovog komplimenta, slobodno me oslovljavaj sa ti.
loader loader 23:39 13.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

Ah, ne želim da vašu cenjenu ulogu na blogu profanizujem :) Nije distanca i leden pogled sa druge strane, već znak poštovanja :) Jesmo li se dakle složili oko boje svinja? Ne smeta previše što nisu crne? :)
49 41 49 41 00:26 14.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

Jeremija92: "Pa nije da je baš ništa - devojci lepo stoje lubenice.

Taman sam mislio da to nećete spaziti..! :


Jeremija92 ostavio pice, cigarete; ako ne gaji bar jednog djavola, kao ja ode u p.m.
jeremija92 jeremija92 00:31 14.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

....ili u 2019.g.
loader loader 01:11 14.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

....ili u 2019.g.
Iskreno, u koju od varijanti 2019-te? Nije svejedno :)
jeremija92 jeremija92 01:18 14.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

Da sam kojim slučajem najveći srpski preduzetnik ili bar poslanik, iskreno, odgovarala bi mi druga varijanta 2019.g.
Kako nisam, moram se zadovoljiti sa trećom varijantom.
Ja sam skroman čovek.:)
loader loader 01:49 14.01.2009

Re: Lubenice i cetnicki Deda mraz

Bez sekiracije, skromnost ume da bude pravo bogatstvo :)
Dr M Dr M 23:08 13.01.2009

Srecna nova

Posle 78 dana bombardovanja i raketiranja, Srbija je i ovoga puta pobedila


Raketiranje je gotovo, sad da pobedimo i reketiranje!
Sa tom zeljom, srecna Nova, domacine!
jeremija92 jeremija92 23:11 13.01.2009

Re: Srecna nova

Hvala doktore, i tebi i tvojima.

Plašim se da ćemo i reketiranje pobediti, kao i raketiranje.
ivana23 ivana23 23:18 13.01.2009

Re: Srecna nova

jeremija92 jeremija92 23:37 13.01.2009

Re: Srecna nova

ivana, ovo je sveže, iz 2009.?
ivana23 ivana23 23:41 13.01.2009

Re: Srecna nova

jeremija92
ivana, ovo je sveže, iz 2009.?

Iz neposredne budicnosti (jos 20ak minuta)...
jeremija92 jeremija92 23:43 13.01.2009

Re: Srecna nova

Sudeći po slici, neposredna budućnost nam je blistava.
49 41 49 41 00:50 14.01.2009

Re: Srecna nova

ivana23
jeremija92
ivana, ovo je sveže, iz 2009.?

Iz neposredne budicnosti (jos 20ak minuta)...


Kad sam pre tacno 20 god. stajao u Hramu na Betlehemu - velicine naseg sadasnjeg hrama ispod svoda hrama na sve cetiri strane sveta bile su unutar 4 bogomolje razlicitih vera.

Znam da su se katolicka i pravoslavna "razisle" 1015 godine. Zasto, ne znam.
Kada su se i zbog ceka "razisle" ostale dve; takodje, ne znam.
Znam samo da posledice i trvenja i danas postoje i vide se.

Buljio sam u svod betlehemskog hrama, nedaleko od zida placa i pitao se; kao i danas, ZASTO?

Sretna vam Nova Godina.

ivana23 ivana23 01:15 14.01.2009

Re: Srecna nova

jeremija92
Sudeći po slici, neposredna budućnost nam je blistava.

Vatromet ispred hrama Svetog Save
14. januar 2009. | 00:56 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Nova godina po julijanskom kalendaru u Beogradu je obeležena u ponoć velikim vatrometom na Svetosavskom platou.

Organizatori vatrometa su hram Svetog Save i opština Vračar. U ponoć, u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru počeo je i moleban za uspešnu i blagoslovenu novu 2009. godinu, a služi je vikar patrijarha Pavla, episkop hvostanski Atanasije.

Doček Nove godine organizovan je i u beogradskim restoranima, klubovima i kafićima.

Nova godina dočekana je na trgovima u nekoliko gradova u Srbiji, na kojima su održani i koncerti, ali skromnije nego ranije.


* Eto Jeremija, rekoh ja da kacim slike iz buducnosti...
omega68 omega68 01:33 14.01.2009

Re: Srecna nova

Znam da su se katolicka i pravoslavna "razisle" 1015 godine. Zasto, ne znam.

link
49 41 49 41 03:01 14.01.2009

Re: Srecna nova

omega68
Znam da su se katolicka i pravoslavna "razisle" 1054. godine. Zasto, ne znam.

link

Tumačenja raskola

Postoje mnogobrojna tumačenja i analize sadržaja i dimenzije raskola. Iv Kongar (Ynes Congar , "Note sur le schisme oriental" , u tomu 1054-1954. L'Eglise et les Eglises, I, str. 92-95) vidi raskol kao dugi proces uzajamnog "udaljavanja" ("estrangement" Inače, danas se bolje shvata da 1054. jeste samo jedna epizoda u tom procesu "udaljavanja" između Zapada i Istoka. Ovaj proces je pokrenut i ubrzan ne samo bogoslovskim ili crkvenim nego i političkim i kulturnim događajima.

Ic mi nije jasno, tumacenje?!?
Skoro da me potseca na jucerasnje (citaj danasnje izmedju SPC, PCM i PCCG)...
Kao sto mi nije jasan; raskol izmedju Jevreja i Katolicizma koji traje 2000 god. 1954. (nisam siguran za god.?); Vatikan je priznao da je to bio "falsifikat raskola"!

U, medjuvremenu su razapeli Hrista, jevreje proganjali od Iberije, Svetskih ratova do danas, a priznali da je bilo...?!?
jeremija92 jeremija92 10:58 14.01.2009

Re: Srecna nova

ivana23

* Eto Jeremija, rekoh ja da kacim slike iz buducnosti...

Vreme je da se okrenemo budućnosti i sa postovima i sa slikama.:)

jeremija92 jeremija92 12:01 14.01.2009

Re: Srecna nova

49 41

Znam da su se katolicka i pravoslavna "razisle" 1015 godine. Zasto, ne znam.


Mislim da je odgovor vrlo jednostavan, gotovo banalan, raskol je bio poledica borbe za uticaj, moć i vlast.
Ta borba za vlast je, ne zaboravimo, odnela milione života.

Našeg bližeg okruženja što se tiče - sukob između Srba i Hrvata ne bi bio toliko tragičan, da nije bilo raskola na katolicizam i pravoslavlje, da smo svi ostali samo hrišćani. Pitanje da li bi ga i bilo.

Pitanje je koliko bi danas bilo Srba, da je SPC dozvolila mogućnost da postoji i Srbin katoličke ili muslimanske vere. Koliko bi samo, kroz dalju i bližu istoriju,a i danas, Srbi imali manje neprijatelja.

Pitanje je kako bi Srbija danas izgledala da je SPC na Vaseljenskom saboru u Carigradu 1923. god. prihvatila Milankovićev kalendar, kao što je to učinila grčka pravoslavna crkva.

omega68 omega68 15:35 14.01.2009

Re: Srecna nova

Mislim da je odgovor vrlo jednostavan, gotovo banalan, raskol je bio poledica borbe za uticaj, moć i vlast.

link
omega68 omega68 15:37 14.01.2009

Re: Srecna nova

Pitanje je koliko bi danas bilo Srba, da je SPC dozvolila mogućnost da postoji i Srbin katoličke ili muslimanske vere. Koliko bi samo, kroz dalju i bližu istoriju,a i danas, Srbi imali manje neprijatelja.

Za to mogu da se složim, čisto laički, to ipak treba da objasni neko stručan
dragoljub92 dragoljub92 23:53 13.01.2009

e

šćeš kad nas neko ukleo pa stalno pobeđujemo ,osuđeti na pobedui treći put
jeremija92 jeremija92 23:56 13.01.2009

Re: e

Ko bi rekao da i pobede mogu dosaditi?
Dr M Dr M 23:59 13.01.2009

Re: e

šćeš kad nas neko ukleo pa stalno pobeđujemo


Pobeda je nasa, sve dok traje flasa:))
gocanak gocanak 00:06 14.01.2009

Re: e

omega68 omega68 00:23 14.01.2009

Brate

Džeremi, ne razumem što ti je ovo trebalo, verovatno si povredio osećanja mnogih ljudi.Da li si razmislio o tome?
jeremija92 jeremija92 00:29 14.01.2009

Re: Brate

Brate omega, ne razumem te, budi malo određeniji.
ivana23 ivana23 00:34 14.01.2009

Re: Brate

omega68
Džeremi, ne razumem što ti je ovo trebalo, verovatno si povredio osećanja mnogih ljudi.Da li si razmislio o tome?

Cekaj omega, pa u pitanju je samo kalendar, ne postoji ni srpska, ni pravoslavna Nova godina.
Grci su pravoslavci, pa Bozic i NG racunaju po "novom" kalendaru, Rusi za Bozic imaju jelku, a ne badnjak...

jeremija92 jeremija92 00:43 14.01.2009

Re: Brate

ivana23
omega68
Džeremi, ne razumem što ti je ovo trebalo, verovatno si povredio osećanja mnogih ljudi.Da li si razmislio o tome?

Cekaj omega, pa u pitanju je samo kalendar, ne postoji ni srpska, ni pravoslavna Nova godina.
Grci su pravoslavci, pa Bozic i NG racunaju po "novom" kalendaru, Rusi za Bozic imaju jelku, a ne badnjak...... a i obrezanje malog Isusa Nazarećanina mogo je biti samo jednom, a ne više puta.

Da podsetim da se u hrišćanstvu Nova godina ili Mali Božić slavi kao dan Isusovog obrezanja (sunećenja) i da se taj čin tumači kao odbacivanje praroditeljskog greha.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:49 14.01.2009

Re: Brate

ivana23
Cekaj omega...

За мене је Јеремијин текст сасвим успела, паметна сатира, којом ме чак изненадио ;-) Мислим да би само преосетљиве овакав текст могао да увреди.

Питања вере нису у правом смислу питања ума, док код календарске проблематике ствар је сасвим другачија: ако наставимо овако, једнога далеког дана у будућности Божић ћемо славити у кратким рукавима и то негде у мају. Ствар је неминовна, СПЦ ће у догледно време ускладити календар, то је чак и већини свештенства јасно.

А има у Јеремијином тексту још финих идеја ;-)
jeremija92 jeremija92 00:56 14.01.2009

Re: Brate

Predrag Brajovic

А има у Јеремијином тексту још финих идеја ;-)

Iako si pesnik i prozni pisac, ipak, predpostavljam da misliš na ideje o prodoru srpskog kapitala na granice Velike Srbije, umesto prodora srpskog oružja?
loader loader 00:59 14.01.2009

Re: Brate

Satira, dvoznačnost, humor, i svaka druga nepokvarena šega ne treba da budu obeshrabrivane, već da budu forsirane. Kao kiseonik u sobu sa ustajalim vazduhom. Ljudi koji stalno prezaju od satire ili humora (ne mislim ni na koga konkretno, već u principu) sami sebi zatvaraju jedno polje gledanja na svet, a neretko svojim pretvrdim reakcijama načine i nesporazume. Kad je humor nezlonameran, predmet njegove "obrade" može da bude bilo šta. Nema stvari koje treba da budu štićene od ukusnog humora. Iza uštogljenosti se retko kriju iskrena ljubav i pozitivnost.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:59 14.01.2009

Re: Brate

jeremija92
Predrag Brajovic

А има у Јеремијином тексту још финих идеја ;-)

Iako si pesnik i prozni pisac, ipak, predpostavljam da misliš na ideje o prodoru srpskog kapitala na granice Velike Srbije, umesto prodora srpskog oružja?

;-)
Unfuckable Unfuckable 08:36 14.01.2009

Re: Brate

, Rusi za Bozic imaju jelku, a ne badnjak...

predlažem da pohapsimo tu bagru, imidijetli

Jeremija, odličan i duhovit tekst, neće se dopasti baš svima, ali - svetu je nemoguće ugoditi
jeremija92 jeremija92 11:04 14.01.2009

Re: Brate

Hvala, unf, a što se tiče sveta, pa dosta smo ga analizirali i tumačili, vreme je da počnemo da ga menjamo.:))))))))))))))
ivana23 ivana23 11:09 14.01.2009

Re: Brate

jeremija92
Hvala, unf, a što se tiče sveta, pa dosta smo ga analizirali i tumačili, vreme je da počnemo da ga menjamo.:))))))))))))))

Jeremija kao Marks u 11. tezi o Fojerbahu: "Filozofi su do sada samo tumačili svet, stvar je do toga da se on promeni’’
Unfuckable Unfuckable 11:30 14.01.2009

Re: Brate

Jeremija the Jeretik
jeremija92 jeremija92 11:43 14.01.2009

Re: Brate

ivana23
jeremija92
Hvala, unf, a što se tiče sveta, pa dosta smo ga analizirali i tumačili, vreme je da počnemo da ga menjamo.:))))))))))))))

Jeremija kao Marks u 11. tezi o Fojerbahu: "Filozofi su do sada samo tumačili svet, stvar je do toga da se on promeni’’

11.teza je veoma dalekoumna, samo su sledbenici, počev od oktobra 1917.godine, svet menjali na pogrešan način i u pogrešnom pravcu.:))
jeremija92 jeremija92 11:44 14.01.2009

Re: Brate

Unfuckable
Jeremija the Jeretik

Neće valjda da me banuju
Unfuckable Unfuckable 11:50 14.01.2009

Re: Brate

samo će malo da te spale, ne brini
jeremija92 jeremija92 13:42 14.01.2009

Re: Brate

Unfuckable
samo će malo da te spale, ne brini

Ako bude stani-pani, ugledaću se na Galileja, a ne na Đordana.
dolybell92 dolybell92 20:30 14.01.2009

Re: Brate

11.teza je veoma dalekoumna, samo su sledbenici, počev od oktobra 1917.godine, svet menjali na pogrešan način a u pravom smeru :))

jeremija92 jeremija92 00:45 15.01.2009

Re: Brate

jeremija92

11.teza je veoma dalekoumna, samo su sledbenici, počev od oktobra 1917.godine, svet menjali na pogrešan način i u pogrešnom pravcu.:))

dolybell92
11.teza je veoma dalekoumna, samo su sledbenici, počev od oktobra 1917.godine, svet menjali na pogrešan način a u pravom smeru :))


Dame su uvek u pravu.
dolybell92 dolybell92 00:31 14.01.2009

Nova Godina treći put

ivana23 ivana23 00:36 14.01.2009

Re: Nova Godina treći put

dolybell92

26.1.2009.
jeremija92 jeremija92 00:38 14.01.2009

Re: Nova Godina treći put

a posle nje će Ros HaSanah.
dolybell92 dolybell92 07:19 14.01.2009

Re: Nova Godina 4 put

27. 01. 2009


jeremija92 jeremija92 00:42 15.01.2009

Re: Nova Godina 4 put

Bogojavljenski krst na Adi:

dolybell92 dolybell92 03:03 15.01.2009

Re: Nova Godina 4 put

sybil sybil 00:43 14.01.2009

srecna nova godina

da li je jos na snazi paganski obicaj pucanja seste licke?
dzudi dzudi 01:25 14.01.2009

Re: srecna nova godina

sybil
da li je jos na snazi paganski obicaj pucanja seste licke?


Zaspala je šesta lička, zaspao je grad, svi spavaju a mi ne spavamo...:)

U pozadini pesma " Aiaio radi radio "


**************

Ja jesam vernik SPC. Ne povređuje me mnogo. Ovaj post zaista smatram duhovitim, definisala bih ga kao blagu satiru, i pokušaj da se dočara budućnost....sve je moguće u ovoj zemlji čuda...ali više bih volela da ne budemo više zemlja čuda već normalna zemlja, kao i većina drugih zemalja.

jeremija92 jeremija92 01:38 14.01.2009

Re: srecna nova godina

dzudi

.ali više bih volela da ne budemo više zemlja čuda već normalna zemlja, kao i većina drugih zemalja.

Pridružujem se i mislim da je to u ovom mom tekstu treća opcija 2019.g.

PS: zaista mi nije bila namera da bilo koga povredim, čak ni malčice.

mirelarado mirelarado 16:50 14.01.2009

Re: srecna nova godina

ali više bih volela da ne budemo više zemlja čuda već normalna zemlja, kao i većina drugih zemalja.

Pridružujem se i mislim da je to u ovom mom tekstu treća opcija 2019.g.Glasam za treću opciju. Stvarno uspešna satira, Jeremija.
jeremija92 jeremija92 00:34 15.01.2009

Re: srecna nova godina

mirelarado
ali više bih volela da ne budemo više zemlja čuda već normalna zemlja, kao i većina drugih zemalja.

Pridružujem se i mislim da je to u ovom mom tekstu treća opcija 2019.g.Glasam za treću opciju. Stvarno uspešna satira, Jeremija.

scabies scabies 01:20 14.01.2009

Odlican text

Ne znam kako cemo docekati pravoslavnu 2019. ali ja sam ovu pravoslavnu 2009. docekala na putu qci koji je licio na probijanje kroz prvu borbenu liniju.
Nas mali, radni, pobozni, miroljubivi narod bas ne moze bez oruzja i pucanja... Navika valjda...
jeremija92 jeremija92 01:30 14.01.2009

Re: Odlican text

Ma, znamo mi nas...
dolybell92 dolybell92 07:21 14.01.2009

Re: Odlican text

Ma, znamo mi nas...


koliko smo nepredvidivi...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:53 14.01.2009

Srećna Nova godina,

koja god...sve najbolje!

jeremija92 jeremija92 11:19 14.01.2009

Re: Srećna Nova godina,

Nije važno da li je mačka crna ili bela i kako se zove, važno je da je lepa.:)

Srećne i tebi sve nove godine.

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:59 14.01.2009

Re: Srećna Nova godina,

I da lovi miševe
I da je dobar izgovor za razgovor i druženje.
jeremija92 jeremija92 00:26 15.01.2009

Re: Srećna Nova godina,

Jelica Greganović
I da lovi miševe

Zar mačke to još uvek rade
jeremija92 jeremija92 00:27 15.01.2009

Re: Odlican text

dolybell92
Ma, znamo mi nas...


koliko smo nepredvidivi...


... i još mnogo toga.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:27 15.01.2009

Re: Srećna Nova godina,

Rade, rade...
rastinjak rastinjak 10:57 14.01.2009

Neznanje je moć

Orvelova 1984 . Pretpostavljam da je ova knjiga obavezno štivo za pripadnike elite totalitarnih društava. Mislim da je i Srbija jedno od takvih društava. Što smo nepismeniji, zatvoreniji, nespremni za promene, tim se lakše ostvaruju glavni aksiomi knjige '' Neznanje je moć'' ''Rat je mir'' i '' Sloboda je ropstvo''.
Čini mi se da je održavanje niskog stepena opšte kulture i gajenje kulta elitizma, namenjenog samo malom broju ljudi, kako bi se opet lakše manipulisalo sa njima, glavno oružje, kako naše sekularne države tako i one druge latentne srpsko-pravoslavne crkvene države, koja de facto postoji. One se obe prožimaju, jedna drugu hrane i podržavaju, grabe nas i vuku u srednji vek, u neki vid neofeudalizma, samo što više ne vladaju feudalci već ''srbski preduzetnici''.
Održavanje starog kalendara i promovisanje paganski običaja, odbijanje ikakve promene su samo deo priče.
Dobar je tekst, samo se plašim da scenario pod 1 nije baš tako nemoguć
"Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete" - Ivo Andrić
jeremija92 jeremija92 11:22 14.01.2009

Re: Neznanje je moć

rastinjak

"Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete" - Ivo Andrić


I takav narod, odnosno njegova vlast, od dva zla bira obadva. Da slučajno ne bi pogrešili.:)
rastinjak rastinjak 11:26 14.01.2009

Re: Neznanje je moć

jeremija92
rastinjak

"Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete" - Ivo Andrić


I takav narod, odnosno njegova vlast, od dva zla bira obadva. Da slučajno ne bi pogrešili.:)


I obe štete
ludvig92 ludvig92 13:49 14.01.2009

...

gosn Jeremija šešir dole, sjajno.
jeremija92 jeremija92 13:54 14.01.2009

Re: ...

Služim narodu.
Kazezoze Kazezoze 14:06 14.01.2009

Bravo Jeremija !

Mnogo dobar tekst, samo ja mislim da ce 2019 - te celi svet vec preci na na najnoviji i precizniji kalendar, jer ovaj je ochajan u svojoj nepreciznosti. Ko zna mozhda im se i Srbija pridruzhi sa novim, modernim Kraljevstvom ? !
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:34 14.01.2009

Iz

jeremija92 jeremija92 00:13 15.01.2009

Re: Bravo Jeremija !

Hvala Kaz, a što se tiče monarhije i demokratije, evo šta kaže moj kolega Nobelovac.:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana