islamophobia clandestino

Srđan Fuchs RSS / 20.08.2007. u 11:11

ne mogu da se ne osvrnem na situaciju ispoljavanja straha i, shodno njemu, hejta izazvanog tematikom prisustva islamske kulture u sred srede našeg zapadnog, sekularnog i super-civilizovanog društva.

dakle, na trenutak se u našoj zagušljivoj i zagađenoj blogosferi pojavio jedan sasvim prijatan lik, pisac koji je pokrenuo jednu sasvim zanimljivu i važnu temu: temu reagovanja srpske emigracije na zapadu na jedan od ozbiljnijih problema današnjice, islamski fundamentalizam. na toj temi koju je jedan, za blog, retko prijatan lik pokrenuo, znači, postavljeni su kao akteri tri fiktivna karaktera od kojih svaki sobom nosi malu sumu odlika osobenih za našu, srpsku emigraciju. prvi lik, čovek koji je kao mladić zapalio od rata kojeg je srbija pokrenula, sa bosnom i hrvatskom i potom sa kosovskim albancima i bog-te-pitaj kakvim još interesnim grupama i pojedincima; srbija, dakle, rat pokrenula i vodila do besomučne destrukcije i, razume se, dokle god se pojedinci koji su destrukcijom upravljali nisu dovoljno i prihvatljivo obogatili profitirajući od nesreće. prvi lik, taj mladić, pobegao je na zapad od rata. tamo, budući izmešten iz realnosti i slušajući na vestima širom sveta kako su njegovi sunarodnici bad guys, mladić očajava jer ne može ni na koji način da se poistoveti sa zlom što mu javni servisi širom sveta serviraju. mladić, verovatno, luta i utehu - ili barem, zatupljenje ličnog bola - pronalazi u svetu opijata.

drugi lik iz priče je jedna, naizgled, fina, inteligentna i visoko obrazovana, dobrostojeća gospođa. gospođa je takođe pobegla od rata, jer nije mogla duševno da podnese degradaciju svih vrednosti, uništenje sveta i kulturnog miljea kakve je ona poznavala - the end of the world as she knew it. gospođa, kao matematičar i kao mačka koja skače sa vrha zapaljene višespratnice, na zapadu se dočekala na noge. nastavila je da živi kao pripadnik imućnijeg dela srednjeg staleža, ali ni u njenoj duši nije bilo previše spokoja. utehu pronalazi u intenzivnom druženju sa prvim likom, mladićem-vagabondom.

treći fiktivni lik, najinteresantniji za ovu priču, možemo ga i imenovati - gospodin miroljub kontić; klasični je ratni profiter. tokom rata, on je kružio po "filozofskim i umetničkim krugovima" prestonice, boraveći u neposrednom društvu i u okruženju najmračnijih gospodara rata. u to doba, kada je ogromna većina kontićevog naroda patila egzistirajući na rubu bede i dostojanstva, sam gospodin miroljub je uživao po privatnim zabavama novostvorenog srpskog visokog staleža - pirovalo se sa mladim devojkama, kokainom, folk-pevačicama... neposredno pred konflikt na kosovu, gospodin miroljub, sa svojim kontaktima u prestonici, postaje oficir za vezu u trgovini oružjem, heroinom i belim robljem kroz podzemne kanale između ukrajine, moldavije, rumunije, bugarske, turske, srbije, crne gore i albanije. kada u ovu mrežu upadnu strane sile, i kada postaje jasno da će režim na koji se oslanjao biti srušen, gospodin miroljub se sa svim stečenim kapitalom seli u zapadnu evropu. za jedan kratak vremenski period, gospodin miroljub postaje nobody & nothing. međutim, nakon tog perioda dolazi do političkih previranja u srbiji, i na vlast ponovo stupaju kontićevi ljudi. sam gospodin miroljub postaje oficir za agitovanje među našim iseljenicima na zapadu. nedostaje samo kvalitetna ideologija kojom bi se naši vagabondi mogli privući i kojom bi im se moglo zadobiti poverenje. a zatim, kao naručeni, avioni-projektili udaraju u trgovinske centre u njujorku! imamo novu ideologiju! pronašli smo spoljnog neprijatelja! agitovanje kreće sa neupamćenom snagom. sve kockice su sklopljene u celinu: islamizacija, bosna i kosovo kao prve strateške mete, zatim po utvrđenju, islamski teror kreće da širi svoje pipke po evropi! sjajno, likuje gospodin miroljub, dok njegov kapital počinje polako da se obnavlja i ponovo raste. nesrećni mladić-vagabond i njegova prijateljica profesorka matematike su samo jedan mali broj ljudi koji se upecao u mrežu gospodina miroljuba.

ps. za fiktivni kraj priče, izlišno je napomenuti da je gospodin kontić, prekriven okriljem jeze-prožimajuće gluve amsterdamske noći, postavio eksplozivnu napravu na tris spavaće sobe piščeve porodice, porodicu ubijajući a samog pisca fatalno ranjavajući.



Komentari (127)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Lionsgate Lionsgate 11:42 20.08.2007

~~~

Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 01:27 23.08.2007

VIŠE O TEMI

Jedno obaveštenje za zainteresovane:

Narodna biblioteka Srbije i Beogradski fond za političku izuzetnost
u saradnji sa Anglo-srpskim društvom organizuju:

T R I B I N U

na temu

ISLAM I DEMOKRATIJA posle 11. septembra

Učesnici:

dr Abdelvahab El-Afendi, Centar za studije demokratije Univerziteta Vestminster u Londonu
Promocija demokratije kao antiteroristička strategija

Prof. Ali Paja, Centar za studije demokratije Univerziteta Vestminster u Londonu i Univerzitet u Teheranu
Odnosi između Irana i Zapada posle 11. septembra

Ali Abuzakuk, Centar za istraživanja islama i demokratije, Vašington
Islam i demokratija: iskustvo američkih muslimana

U Narodnoj biblioteci Srbije (Beograd), u ponedeljak, 27. avgusta od 18 do 20 časova.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:00 23.08.2007

Re: VIŠE O TEMI

zvuči okej, šteta što neću biti u prilici da dođem do beograda sledećeg ponedeljka, možda na neke druge ponedeljke, tek krajem nedelje nakon toga, na happy mondays i ian brown-a...

Srecko Sekeljic
Prof. Ali Paja, Centar za studije demokratije Univerziteta Vestminster u Londonu i Univerzitet u Teheranu
Odnosi između Irana i Zapada posle 11. septembra


ovo mora da je neki daljnji rođak našeg patrijarha...




Queeria Queeria 11:50 20.08.2007

Don't Panic

Lionsgate Lionsgate 11:59 20.08.2007

Re: Don't Panic

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:16 20.08.2007

Re: Don't Panic

Sir Lionsgate,
zar ne misliš da bih ja, nastanjen u jerusalimu svih godina xxi veka, trebao da budem u frci od ovih tvojih drugara, kuran-fajtera? gde ti živiš? USA? zbog čega ti jesi u frci, a ja nisam?

ps. molim te da sam skloniš ovu implikaciju da sam izraelski antisemita. unapred hvala.
Lionsgate Lionsgate 12:21 20.08.2007

Re: Don't Panic

Sad i da hocu ne mogu, vec si mi zablokirao mogucnost sklanjanja... a u sushtini tko je u frci? Samo smo pocheli da se gadjamo majicama na zadatu temu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:30 20.08.2007

Re: Don't Panic

Lionsgate
Sad i da hocu ne mogu, vec si mi zablokirao mogucnost sklanjanja... a u sushtini tko je u frci? Samo smo pocheli da se gadjamo majicama na zadatu temu.


hm, nisam ti ja zablokirao to pravo, nemam tu moć.

dobro, onda uputi vizentalovcima obrazloženje, "donji deo fotke, tekst-identifikacija, se ne važi i ne odnosi se na srkija, i nemojte ga hapsiti, on je dobar momak, fotka ne implicira da je on antisemita, već je samo moja emotivna reakcija na srkijev tekst".

ovako izgleda da je moj tekst isti kao fotomontaža arona katza (uostalom, i taj fotomont se može interpetirati na hiljadu raznih načina, a neki frik na netu je odlučio da je montaža pogodna za konkurs izraelskih antisemita - klasična zamena teza, ne?)...
Lionsgate Lionsgate 12:33 20.08.2007

Re: Don't Panic

Aaaa, mislish na prvu fotografiju... ona josh moze da se brishe, da je sklanjam?
Lionsgate Lionsgate 12:36 20.08.2007

Re: Don't Panic

A majica je sasvim "neutralna"...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:48 20.08.2007

Re: Don't Panic

Lionsgate
A majica je sasvim "neutralna"...


majica je u jerusalimskom fazonu, tako da se na to neće ljutiti... a i odgovora love-hate spajklijevskom nastupu, Kvirijinom i tvojem... ne znam, prvu fotku sam najpre iskapirao pozitivno, ali kada sam skontao za kakav kontest je namenjena, pomislio sam da bi neokoni mogli povileneti zbog nje jer oni tako vole da se igraju sa tezama, naprimer:
- the axis of evil ubiju hiljadu, a mi ćemo milion jer su oni zveri;
- mi smo anitsemiti, ali se pretvarajmo da nismo tako što ćemo oklevetati one koji nas optužuju za antisemitizam.

i tako, te fore, neće valjda Vizentalovci da me 'apse, ipak sam ja dobar momak i pomažem katkad u arhivizaciji njihovih materijala.
Lionsgate Lionsgate 12:58 20.08.2007

Re: Don't Panic

Znachi da je ne sklanjam ako ce samo "mozda" da te 'apse... u svakom sluchaju mozes da se izvuches na to da ju je postovao neki neodgovoran bloger. A zar na neki nachin i nisu uboli sa tom fotografijom, mislim ima tu neke istine... Shto se tiche gorecih zgrada u pozadini vec smo imali par blogova na njihovu temu (dodushe secam se samo bloga pochivseg blogera M.Lukica), teorije zavera, podmetachine itajrad.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:10 20.08.2007

Re: Don't Panic

Lionsgate
Znachi da je ne sklanjam ako ce samo "mozda" da te 'apse... u svakom sluchaju mozes da se izvuches na to da ju je postovao neki neodgovoran bloger. A zar na neki nachin i nisu uboli sa tom fotografijom, mislim ima tu neke istine... Shto se tiche gorecih zgrada u pozadini vec smo imali par blogova na njihovu temu (dodushe secam se samo bloga pochivseg blogera M.Lukica), teorije zavera, podmetachine itajrad.


da, da... pun je net raznoraznih fact-based ("fact-based" materijala vezanih za sept 11th. mikeluke, balženopočivši bloger koji sada prebiva u nekom raju virtuelnog neba, samo je jedan-od u moru internet-priložnika koji su se pozabavili ovom temom.

a fotka-mont jeste ubola u suštinu, i samo jednom slikom objašnjava u celosti politiku režima počivšeg premijera arijela šarona. fotka je anti-šaronizam, a ne antisemitizam kako je neko to pokušao da proturi. inače, na jevrejskom sajber-nebu poslednjih godina traje totalna tekma, isto tako skroz spajklijevska, i do sada hejt-strana odnosi prevagu. naravno, na internetu haraju i razni, stvarni, antisemiti koji potpuno likuju kada jevreji krenu tako između sebe da se piče (sori na ružnom izrazu, ali ne mogu u ovom momentu da pronađem adekvatniji da opišem jewish love-hate cyber scenu).

ipak, sept 11th na mojoj temi ima samo sporednu rol[n]u. prava tema je islamofobija kod naših visokoobrazovanih intelektualaca (ili "intelektualaca", u srbiji, emigraciji, i šire.
Lionsgate Lionsgate 13:17 20.08.2007

Re: Don't Panic

inače, na jevrejskom sajber-nebu poslednjih godina traje totalna tekma, isto tako skroz spajklijevska, i do sada hejt-strana odnosi prevagu.

Iako nam je cyber nebo neshto uze: mi nismo isti takvi? :)

prava tema je islamofobija kod naših visokoobrazovanih intelektualaca (ili "intelektualaca", u srbiji, emigraciji, i šire.

Teme su tu da bi se promashivale, omashivale, zaobilazile, sklanjale...
milmax milmax 23:32 21.08.2007

Re: Don't Panic

Fobija se obicno stvori isprovocirana necim.

Mislite li Srdjane da Islam ne provocira?

Mi Srbi smo danas ovakvi ( lenji, neodgovorni, vredni, zli, odvratni, sa losim ukusom, ekstremno dobri, nerazumni, cinicni, gostoljubivi, i ko zna koliko jos dobrih i losih stvari u miksu), iskjucivo zahvaljujuci Turskom (Islamskom) uticaju.

A bejasmo jedna od tri najbolje, najmocnije, najkulturnije nacije u Evropi dok nas ne osvojise...

Ja sam Beogradjanin, Srbin, nisam pravoslavac ali bez obzira na sve sta nam se nudi kao hrana za Um ja muslimane ne mrzim vec im otvoreno prigovaram na izricitoj netoleranciji svega sto nije po miljeu Kurana.

Nema vece licemernosti od njihovih zivota na Zapadu.

Ako hoce da imaju Kalifat ili Dzamahiriju, pravac Iran & Co. pa neka tamo lepo zivotare a ne da ih Zapad materijalno zbrine a oni da pljuju po njemu i svima sto nisu njihovi.
Za onu sliku da cemo mi u Evropi biti sledeci za 9/11 ...

Nemam bolji komentar od sledeceg:

U zatvor.
Pa posle da se deportuje u voljene Islamske zemlje.

Sarkozi je najbolje to objasnio rekavsi:

"Ili volite Francusku u prilagodite joj se i volite njene vrednosti (kao sto su npr. skoro ,ako ne i svi, Srbi prihvatili), ili je napustite."

Dakle fobija je nastala zbog NJIH samih i tesko ce se samo ukloniti jer Islam se nece promeniti kao sto ni oni koji nisu Muslimani.
vucko vucko 23:48 21.08.2007

Licitacija


Nemam bolji komentar od sledeceg:

U zatvor.
Pa posle da se deportuje u voljene Islamske zemlje.

Ehm... napredujemo, kanda... ko daje više? Hoće li sledeći priložnik da pokloni Pariz Francuzima?

A kako bi ti probrao one koji idu u zatvor pa u deportaciju, od onih koji ne idu? Da li je dovoljno da skinu feredžu i obuku bikini? Ili da se najedu slanine? Ili da se pokrste, kao Baruh David Nojman?



Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:55 22.08.2007

Re: Don't Panic

milmax
Fobija se obicno stvori isprovocirana necim. Mislite li Srdjane da Islam ne provocira?
Mi Srbi smo danas ovakvi ( lenji, neodgovorni, vredni, zli, odvratni, sa losim ukusom, ekstremno dobri, nerazumni, cinicni, gostoljubivi, i ko zna koliko jos dobrih i losih stvari u miksu),
iskjucivo zahvaljujuci Turskom (Islamskom) uticaju.
A bejasmo jedna od tri najbolje, najmocnije, najkulturnije nacije u Evropi dok nas ne osvojise...
Ja sam Beogradjanin, Srbin, nisam pravoslavac, ali bez obzira na sve sta nam se nudi kao hrana za Um ja muslimane ne mrzim vec im otvoreno prigovaram na izricitoj netoleranciji svega sto nije po miljeu Kurana.
Nema vece licemernosti od njihovih zivota na Zapadu.
Ako hoce da imaju Kalifat ili Dzamahiriju, pravac Iran & Co. pa neka tamo lepo zivotare a ne da ih Zapad materijalno zbrine a oni da pljuju po njemu i svima sto nisu njihovi.
Za onu sliku da cemo mi u Evropi biti sledeci za 9/11 ...Nemam bolji komentar od sledeceg: U zatvor.
Pa posle da se deportuje u voljene Islamske zemlje.
Sarkozi je najbolje to objasnio rekavsi:"Ili volite Francusku u prilagodite joj se i volite njene vrednosti (kao sto su npr. skoro ,ako ne i svi, Srbi prihvatili), ili je napustite."
Dakle, fobija je nastala zbog NJIH samih i tesko ce se samo ukloniti jer Islam se nece promeniti kao sto ni oni koji nisu Muslimani.


hvala, pre svega, na javljanju! volim francusku, prilagođavam joj se i volim njene vrednosti, iako živim na rubu arabije! :) predsednik francuske može samo biti ponosan mnome!

pitanja... ne, ne mislim da je priroda islama provokativna. vidim i iz vašeg, i iz još nekolicinu komentara, da, uzurpirani prisustvom islamskog radikalizma na evropskom tlu, padate u iskušenje da smestite čitav muslimanski svet u jedan te isti kontejner - onaj za deportaciju iz evrope.

moje iskustvo sa islamom je drugačije. u zemljama čiji identitet počiva na određenoj poziciji koju najbolje mogu da dočaram matematički, kao presek dva skupa, kao ono što je zajedničko za dva skupa; u zemljama poput bosne, turske, pa zemljama mediteranskog pojasa, sekularizacija i te kako hvata zamaha. ja viđam kod mene po gradu izuzetno zgodne i provokativno odevene Palestinke, zapravo ni ne znam da se radi o Palestinkama dok ne prepoznam jezik. dakle, radi se o ljudima koji su ni po čemu bitnom tako suštinski različiti od nas. kod pojedinih takvih ljudi sam bio po kućama, za muslimanske praznike, i bio sam ugošćen kao da sam sám anđeo iz biblijskog motiva avramovog gostoljublja. zato moj utisak prema autentičnom islamu nije utisak straha, već utisak naklonosti prema drevnom bliskoistočnjakom sistemu moralnih normi koji je, tada, u periodu nastajanja, imao ulogu da povede ljudsku zajednicu na jedan viši stepenik međusobne organizovanosti, slično onome što globalizacija radi u našem vremenu, na kraju krajeva. ovo od čega vi strepite nije autentični islam, već sektarijanizam. sektarijanizma ima svugde, baš u svakom sistemu misli, ili, da se vratim na matematički prikaz, ako pođemo od onoga što je zajednički imenitelj za dva skupa ka periferijama oba skupa, sve što ćemo zateći na rubu su samo mali elementi-sektarijanci.

vi, baš kao i neki drugi posetioci ovoj temi, gradite svoj stav na bazi predrasude, tako kada biste upoznali jednog galantnog gospodina veoma fine spoljašnjosti i sasvim ukusno odevenog, sa sjajnim manirima, i kada bi vam taj gospodin pružio ruku i predstavio se kao тарек мухамед ани ибн вахид, vi biste, poštovani gospodine, verovatno pretrnuli u mestu od straha? ako bi vaša reakcija bila takva, to bi značilo da je CNN* već uzeo danak u obliku slobode vašeg Uma.

ps.
Mi Srbi smo danas ovakvi iskjucivo zahvaljujuci Turskom (Islamskom) uticaju.
A bejasmo jedna od tri najbolje, najmocnije, najkulturnije nacije u Evropi dok nas ne osvojise...

slatko ste me razonodili i nasmejali ovom opaskom! evo, zar nisu dve Srbo-Turkelje, Nole i JJ, jedni od tri nabolja, najmoćnija, najnajnaj, i to ne samo u Evropi neg' u celom svetu?! :)

* ni CNN nije najbolji primer, pošto su, kako Predsednik vodi ratove protiv "Osovina Zla", čak i oni otišli ulevo.
milmax milmax 08:57 22.08.2007

Re: Licitacija

Vucko, razmisli o tome koliko je to jednostavno;
NIKO ne trazi da jedu slaninu da nose bikini ( uzgred ,pre nekoliko meseci mi je drug pustio klip preko mobilnog, muslimanski porno, ona nosi maramu i kao sva je smerna, a ono... klip se zvao "postena"...),
ili vec sta drugo...

Ne zelim da se nikom namece da radi bilo sta drugo sto on/ona ne zeli ...ALI ako mi ti dodjes u London, dobijes prava, pomoc, kasnije ok posao, ne zivis na ulici, eventualno dobijes i njihov pasos i tako isto u Francuskoj, A ONDA mi izadjes sa transparentom u stilu "Ima da vam j....o kevu" zato sto je neko rekao nesto protiv Islama...pa se onda lepo sutra vratis na svoj lepi posao u Londonu da zaradjujes UK funte ili pak evre...

Takve odmah deportovati u njihove VOLJENE Islamske zemlje, pa neka tamo koriste internet( negde je i to zabranjeno), negde moraju da pustaju bradu i brkove, pa onda te nevine zene muslimanske koje su tako zestoko protestvovale protiv Zapada, sada ce morati da idu u pratnji muskaraca ili da za sve zivo traze dozvolu... ITD...

Vec je jedan bloger ovde detaljno opisao stanje u njihovim drustvima.

Dakle, majstore budi musliman i to je ok, ali ako hoces i to da mi nabijes na glavu... e to ne moze.

I jos jedno pitanje, ako hoce sva njihova prava, ja sam za to da i Evropljani i drugi imaju svoja prava u Islamskim zemljama. Ovako probaj da ako si sa zenom u poseti Teheranu ili bilo gde u Njihovim zemljama ( sem ponekih) ides kao u BG ili u Londonu, Ona sa pustenom kosom i cvikama, pa zamisli cuda da se recimo razdvojite da ti odes da vidis jedno a ona drugo u drugoj ulici... Zatvor ili bicevanje ili...



milmax milmax 09:06 22.08.2007

Re: Don't Panic

Srdjane, slasem se sa vama u vecini stvari, mozda ne sa nekim sitnicama, ali tako je kako je.

Ipak mislim da je Islam izuzetno uticajna religija koja lako pali mase. U ostalom kao i vecina drugih velikih religija.

Sa druge strane ako me Kuran smatra nizim bice zato sto nisam musliman... mislim da je tu sve jasno.

Dakako da postoje lepi primeri na svim stranama i to je za pohvalu.

Sto se tice Noleta i JJ , samo napred!

Evo juce dobismo i "Halal" da prodajemo cipiripi u Islamskim zemljama...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:24 22.08.2007

Re: Licitacija

milmax
ALI ako mi ti dodjes u London, dobijes prava, pomoc, kasnije ok posao, ne zivis na ulici, eventualno dobijes i njihov pasos i tako isto u Francuskoj, A ONDA mi izadjes sa transparentom u stilu "Ima da vam j....o kevu" zato sto je neko rekao nesto protiv Islama...pa se onda lepo sutra vratis na svoj lepi posao u Londonu da zaradjujes UK funte ili pak evre...Takve odmah deportovati u njihove VOLJENE Islamske zemlje, pa neka tamo koriste internet( negde je i to zabranjeno), negde moraju da pustaju bradu i brkove, pa onda te nevine zene muslimanske koje su tako zestoko protestvovale protiv Zapada, sada ce morati da idu u pratnji muskaraca ili da za sve zivo traze dozvolu... ITD...Vec je jedan bloger ovde detaljno opisao stanje u njihovim drustvima.Dakle, majstore budi musliman i to je ok, ali ako hoces i to da mi nabijes na glavu... e to ne moze.I jos jedno pitanje, ako hoce sva njihova prava, ja sam za to da i Evropljani i drugi imaju svoja prava u Islamskim zemljama. Ovako probaj da ako si sa zenom u poseti Teheranu ili bilo gde u Njihovim zemljama ( sem ponekih) ides kao u BG ili u Londonu, Ona sa pustenom kosom i cvikama, pa zamisli cuda da se recimo razdvojite da ti odes da vidis jedno a ona drugo u drugoj ulici... Zatvor ili bicevanje ili...


to u teheranu je trenutno stanje kojim ni sami iranci nisu preterano srećni. iranci su jedan običan i prostodušan svet, pogledajte samo u njihovoj kinematografiji koliko je tema o toplini međuljudskih odnosa. tako plemenite misli može da produkuje samo biće koje je porobljeno, biće koje čezne za slobodom, koja će mu, ironično, nekada i doći u obliku spejs-šatla u formi flaše za koka-kolu... mada, to je izazov, bolja je i takva sloboda nego ovaj strašni klerofašizam koji je zagospodario nad iranom krajem prošlog i početkom ovog veka.

dakle, sekularizacija će pobediti na kraju ovog tranzicionog procesa u Hipermodernu, i ne postoji taj sektarijanizam koji će je zaustaviti. nije mi samo jasno zbog čega pojednici moraju da skreću u fašistoidnost sada, dok je proces pomeranja iz jedne faze istorije društva u drugu u punom jeku? zbog čega mi na relgiozni fundamentalizam moramo odgovarati, da upotrebim formulaciju jednog izraelskog pisca - sekularnim fundamentalizmom? anybody?

Sa druge strane ako me Kuran smatra nizim bice zato sto nisam musliman... mislim da je tu sve jasno


reformacija na zapadu je donela i izuzetno strog kritički odnos prema autentičnosti drevnih religioznih tekstova. postoje, tako, različite škole interpretacije, pa ne vidim zbog čega to ne bi bio i slučaj kada, jednom i za svagda, sekularizacija u potpunosti prodre na univerzitete u svetu islamskog kulturnog kruga. tako će mnogi sutdenti otkriti da su se relgiozne institucije bavile raznim prepredenim stvarima poput umetanja redova. meni lično je malo čudno da se sam Pororok Muhamed odnosio prema drugima kao prema nižim bićima, s obzirom da se veri učio od hrišćanskih pustinjaka-propovednika, i od jevrejskih rabina. mnogo je verovatnije da su se neki potonji pisari, kada su arapski prinčevi-konjanici krenuli u osvajanje bliskoistočnog basena, malo bavili adaptacijama originalnog Muhamedovog (ili nekog iz Muhamedovog kruga saradnika) teksta. uostalom, tehnologija će samo napredovati, tako da nema razloga da sumnjam da će ovakve i slične neprilične stvari izgubiti dominantnu ulogu u islamskom religioznom sistemu. ne mislim na skorije vreme, naravno, ali će tehnologija koju će ljudi upotrebljavati za dva ili tri veka biti, zasigurno, na daleko višem nivou od ovoga što mi upotrebljavamo danas.
vucko vucko 09:33 22.08.2007

Re: Licitacija

Vucko, razmisli o tome koliko je to jednostavno

Plašim se da nisam ja ovde onaj ko stvari shvata jednostavno
ja muslimane ne mrzim vec im otvoreno prigovaram na izricitoj netoleranciji svega sto nije po miljeu Kurana.
Nema vece licemernosti od njihovih zivota na Zapadu.
A ONDA mi izadjes sa transparentom u stilu "Ima da vam j....o kevu" zato sto je neko rekao nesto protiv Islama...pa se onda lepo sutra vratis na svoj lepi posao u Londonu da zaradjujes UK funte ili pak evre...
Takve odmah deportovati u njihove VOLJENE Islamske zemlje, pa neka tamo koriste internet( negde je i to zabranjeno), negde moraju da pustaju bradu i brkove, pa onda te nevine zene muslimanske koje su tako zestoko protestvovale protiv Zapada, sada ce morati da idu u pratnji muskaraca ili da za sve zivo traze dozvolu... ITD...

Znaš, za razliku od mene, koji sam na radnoj dozvoli ovde, ti koje pominješ su Britanci, državljani Ujedinjenog kraljevstva. Za njih postoji zakon, o koji, kad se ogreše, dobiju po zakonu. A kao što druga generacija pankera (!) nosi svoje čiroki frizure i kožne jakne sa bedževima, gotik-obučene ženske nose sve one crne stvari i šminku i izbušene su kao švajcarski sir, ja ne vidim zašto neko ne bi nosio feredžu ili onu belu laku garderobu (za muškarce). Računam da, bar u zapadnoevropskim zemljama, oni koji se ne slažu sa stavovima svoje porodice imaju izbora.

Garderoba, molitva 5 puta dnevno, anti-alkoholizam, ramazan, "vera praotaca" - ne vidim šta je u tome sporno. Protest protiv neselektivnog ubijanja u Iraku i Avganistanu, skupljanje pomoći za sirotinju tamo, takođe (ne znam da li si pratio ono kad su u Avganistanu Američki avioni zatrli svatove?).

E kad dođe do porodičnog nasilja, razvoda braka itd - tu Sarkozi ne mora ništa da filozofira. Postoji policija i sud.

A to davanje "istih" prava državljanima muslimanske veroispovesti u evropskim državama kao što su ona koja imaju hrišćani u Islamskim - to je verovatno fundamentalna vrednost individualizma modernog sveta, ili kako?
Nevena Nevena 09:36 22.08.2007

Re: Don't Panic

vi, baš kao i neki drugi posetioci ovoj temi, gradite svoj stav na bazi predrasude, tako kada biste upoznali jednog galantnog gospodina veoma fine spoljašnjosti i sasvim ukusno odevenog, sa sjajnim manirima, i kada bi vam taj gospodin pružio ruku i predstavio se kao тарек мухамед ани ибн вахид, vi biste, poštovani gospodine, verovatno pretrnuli u mestu od straha? ako bi vaša reakcija bila takva, to bi značilo da je CNN* već uzeo danak u obliku slobode vašeg Uma.

:)))))))) kao da neki islamisti nemaju predrasuda u odnosu na neislamiste (nazivaju ih bezboznicima koje treba unistiti) i dok zive na Zapadu (i ne bas tako lose) nece da se rukuju ni sa zapadnim ministrima koji zele sa njima da razgovaraju o NJIHOVIM pozicijama na Zapadu. Neko ovde spomenu integraciju.(!!!)
A galantna gospoda? Ah, ...nikada se nisam smrzavala pri susretu sa ''galantnom gospodom'' premda ima i onih koji se zgrazavaju srednjevekovnih praksi, osudjuju islamski fundamentalizam ali zato na posao (na odgovornim pozicijama zakonodavca u Amsterdamu npr.) idu u pratnji policije.
Ipak je ovde u pitanju necija CNN-fobija koju mi koji posecujemo ovu temu i ne gledamo ali neko ocito ne gleda nista drugo osim CNN-a.
vucko vucko 10:00 22.08.2007

Nepodnošljiva lakoća većine

Ovo je mnogo simpatična jedna diskusija. Pitam se kad će se Milmax i Nevena zapitati:

A zašto Srđan, živeći u Jerusalimu, koji se, što on sam reče, "svakog dana oprašta sa familijom kad ide u bus ili u kafić", sa ovakvom pažnjom i poštovanjem govori o muslimanima, a Nevena i Milmax, bivajući deo većine u zemljama, gde su muslimani manjina, par procenata, oštre ražnjeve, zatvaraju, proteruju...?

Jedini moj odgovor je cena stavova. Tako je jeftino u jednom Beogradu ili nekom "Masterdamu" imati trivijalan i generalizujući stav prema muslimanima, boriti se u mislima za svoju "ugroženu egzistenciju" nekakvim "konačnim rešenjem". Koliko košta u Jerusalimu? Košta spiralu nasilja i smrti. U Evropi košta bombaša-samoubica. Pa ko voli, nek se uhvati za ruke sa sličnima, u spiralu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:09 22.08.2007

Re: Don't Panic

Nevena
kao da neki islamisti nemaju predrasuda u odnosu na neislamiste (nazivaju ih bezboznicima koje treba unistiti) i dok zive na Zapadu (i ne bas tako lose) nece da se rukuju ni sa zapadnim ministrima koji zele sa njima da razgovaraju o NJIHOVIM pozicijama na Zapadu. Neko ovde spomenu integraciju.(!!!)A galantna gospoda? Ah, ...nikada se nisam smrzavala pri susretu sa ''galantnom gospodom'' premda ima i onih koji se zgrazavaju srednjevekovnih praksi, osudjuju islamski fundamentalizam ali zato na posao (na odgovornim pozicijama zakonodavca u Amsterdamu npr.) idu u pratnji policije. Ipak je ovde u pitanju necija CNN-fobija koju mi koji posecujemo ovu temu i ne gledamo ali neko ocito ne gleda nista drugo osim CNN-a.


nego, man'mo se cnn-ofobije (stvarno jedna divna levičarska televizija!)...

oglasila se i C.I.A. - vest.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:48 22.08.2007

Re: ludačko kolo

vucko
Jedini moj odgovor je cena stavova. Tako je jeftino u jednom Beogradu ili nekom "Masterdamu" imati trivijalan i generalizujući stav prema muslimanima, boriti se u mislima za svoju "ugroženu egzistenciju" nekakvim "konačnim rešenjem". Koliko košta u Jerusalimu? Košta spiralu nasilja i smrti. U Evropi košta bombaša-samoubica. Pa ko voli, nek se uhvati za ruke sa sličnima, u spiralu.


ja sam se izvozao od 2000-2005. po ovoj spirali kao po nekom grotesknom ringišpilu, te došao do zaključka da nije spirala ni po čemu interesantna igračka. u stvari, ona je samo najobičnija igračka-plačka.


Nevena Nevena 12:44 22.08.2007

Re: Licitacija

A kao što druga generacija pankera (!) nosi svoje čiroki frizure i kožne jakne sa bedževima, gotik-obučene ženske nose sve one crne stvari i šminku i izbušene su kao švajcarski sir, ja ne vidim zašto neko ne bi nosio feredžu ili onu belu laku garderobu (za muškarce)

Ovi prvi i drugi se tako oblace i buse kao svajcarski sirevi zato sto zele da se razlikuju od drugih i da budu slobodni u izboru da su drugaciji dok ovi drugi zele da SVI BUDU ISTI sto je mozda lakse i jevtinije po oblacenju ali neostvarivo jer nisu svi ljudi isti.
Btw. verujem da muskarcima godi laka bela dugacka haljina koja leprsa i hladi, ne verujem bas da je vidik kroz prozorce da dame uvek prijatan. Tu je razlika.
Sa malo empatije prema damama i vucko moze da razume njihov pogled kroz prozorce burke i na burke.
Nevena Nevena 12:58 22.08.2007

Re: Nepodnošljiva lakoća većine

Tako je jeftino u jednom Beogradu ili nekom "Masterdamu" imati trivijalan i generalizujući stav prema muslimanima

Jeftino je i zbog jednog gostoljubivog rucka kod jedne islamske porodice tvrditi kako su svi islamisti isti, gostoljubivi i divni a zbog loseg iskustva sa jednim hriscaninom tvrditi kako su svi hriscani losi ili bezboznici.
Neki islamisti na ulicama zapadnih zemalja premlacuju svoje sunarodnike koji zele da se otrgnu iz fanaticno verskih stega. U tom Masterdamu sve je vise mladih islamista kojima je zivot ugrozen zbog drugacijeg stava prema islamu (onom fanaticnom) i da li treba njih prepustiti nozevima i posmatrati ih mirno sa zabodenim nozem u stomak u lezecem stavu na ulici kao holandskog sineastu Van Gogha.
Insinuacije o nekakvoj ''ugrozenosti necije egzistencije'' su bas bezveze.
vucko vucko 13:33 22.08.2007

Re: Licitacija

Ovi prvi i drugi se tako oblace i buse kao svajcarski sirevi zato sto zele da se razlikuju od drugih i da budu slobodni u izboru da su drugaciji dok ovi drugi zele da SVI BUDU ISTI sto je mozda lakse i jevtinije po oblacenju ali neostvarivo jer nisu svi ljudi isti.

Ja ne bih voleo da licitiram koliko od žena koje nose feredžu zaista nema ništa protiv toga i smatra to normalnim (šta god bilo tvoje i moje mišljenje o tome). U zemljama ne-šerijatskog zakonodavstva postoji bar koliko-toliko velika šansa da oni, kojima ne odgovaraju običaji svoje kulture, to promene. Uz određenu društvenu cenu, naravno. Ta mogućnost promene je, jelte, neka tekovina onoga što smatramo naprednim društvom. Ali ne smatram takvom tekovinom da se zgražavamo nad time što neki to rade. Pa ni McDonaldsova radna unfiforma ne mora da se sviđa svima, da se razumemo, pa je neki nose.

Ono što mislim da je bitnije je da se uzdržimo od netrpeljivosti ili mržnje prema drugim civilizacijama samo zbog nekih njihovih površinskih osobina, da tako kažem, i nekih njihovih ekstrema. Deportacija muslimana u islamske zemlje je po meni ekstremno uvredljiv stav, da mu vlasnik bude neko ko se smatra delom modernog i slobodoumnog sveta.

Altea Altea 13:33 22.08.2007

Re: Licitacija

dakle, sekularizacija će pobediti na kraju ovog tranzicionog procesa u Hipermodernu, i ne postoji taj sektarijanizam koji će je zaustaviti. nije mi samo jasno zbog čega pojednici moraju da skreću u fašistoidnost sada, dok je proces pomeranja iz jedne faze istorije društva u drugu u punom jeku? zbog čega mi na relgiozni fundamentalizam moramo odgovarati, da upotrebim formulaciju jednog izraelskog pisca - sekularnim fundamentalizmom? anybody?


Jako bih volela da sam tako sigurna poput tebe da ce sekularizacija pobediti, ali oprosti mi ako imam i dalje rezervi prema tom stavu. Na osnovu dosadasnjeg iskustva (sto licnog - ostvarenog direktnim kontaktom tokom putovanja, sto posmatrackog iz druge ruke - mediji, itd) ne mogu reci da sam ubedjena u takav ishod, barem ne u bliskoj buducnosti. Nadajmo se da si ipak ti u pravu. :)
A ni sekularni fundamentalizam nije bas termin sa kojim bih se slozila. Malo je prejak i ne odgovara bas stanju stvari. Sloboda veroispovesti je i dalje garantovana svima na Zapadu. Do problema dolazi iskljucivo kada vidljiva verska obelezja pocinju da ispunjavaju prostor namenjen drzavnim simbolima u vidu razih institucija, itd. U pitanju su drzave koje se vec poodavno deklarisu kao laicke, i vec imaju i solidnu tradiciju te separacije izmedju drzave i religije. A i onda je dijalog prevashodni nacin resavanja problema.
Nevena Nevena 15:13 22.08.2007

Re: Licitacija

Pa ni McDonaldsova radna unfiforma ne mora da se sviđa svima, da se razumemo, pa je neki nose.

Ono što mislim da je bitnije je da se uzdržimo od netrpeljivosti ili mržnje prema drugim civilizacijama samo zbog nekih njihovih površinskih osobina, da tako kažem, i nekih njihovih ekstrema. Deportacija muslimana u islamske zemlje je po meni ekstremno uvredljiv stav, da mu vlasnik bude neko ko se smatra delom modernog i slobodoumnog sveta.

Poredjenje McDonaldsove uniforme sa ''narodnim nosnjama'' je bas bizarno.
Da li tu poredite i lekarske mantile, policijske i vojne uniforme itsl.?

Drugi pasus ne razumem. Nigde nisam govorila o deportaciji muslimana u islamse zemlje a Vi se obracate MENI zbog toga. Trazim od Vas da mi dokazete gde sam to ja napisala.

P.S. Licno ne patim od ''mržnje prema drugim civilizacijama '' ni prema jednoj, naprotiv. Jasno sam naglasila sta je za mene neprihvatljivo a to je terorizam, obrezivanje dece i burke. Osim toga nista drugo nisam navela. Ja sam univerzalista po opredeljenju, ko to nije to njegov problem.
vucko vucko 17:21 22.08.2007

Re: Licitacija

Cilj poređenja McDonalds uniforme sa narodnim nošnjama je više u društvenom kontekstu. Čovek (tj. žena za feredže) bira između dostupnih mogućnosti. Posao u McDonalds je uzet kao primer sweatshop-a koji ima i obavezni dressing code. Feredža se i tako može shvatiti u kontekstu onih koji je ne vole, a nose. Ekonomska zavisnost određuje dressing code.

Što se tiče drugog pasusa - on se odnosi na onaj moj komentar od koga je počela konverzacija između nas, konkretno na ono što je Milmax rekao a ja citirao. Ok sam sa "Vi" (u odnosu na "ti", iako smo, čini mi se, malo šarali usput.

Mislim da ima još jedan detalj koji je ovde važan, a koji možda ostavljam da bude implicitan. Reči čine. Svi smo opterećeni nasleđem prošlosti, predrasudama, povremenim izlivima negativne energije koji se ponekad (ili možda "ne tako često" dešavaju nezavisno od porekla frustracije koja ju je stvorila. Ja se trudim koliko mogu, ovde na blogu, a i u životu, da reči ne koristim kao mačeve (da se izrazim u kontekstu Gordaninih sjajnih citata gore), nego kao platna (ona na kojima se slika). Unapred se izvinjavam ako mi nehotice ponekad izleti neki mač. Ja to smatram za slabost. Ovo gore nije bio mač, nego Gernika (ne po kvalitetu, toliko neskroman nisam, nego po tipu poruke).
Nevena Nevena 18:22 22.08.2007

Re: Licitacija

Što se tiče drugog pasusa - on se odnosi na onaj moj komentar od koga je počela konverzacija između nas, konkretno na ono što je Milmax rekao a ja citirao. Ok sam sa "Vi" (u odnosu na "ti", iako smo, čini mi se, malo šarali usput.

O.K. vucko, sve je u redu, nema frke, moze i dalje na ti, sve po zelji samo da ja ne moram da nosim burku, taman posla da me jos i obrezuju (tek sad) i da ne strahujem dok ulazim u avion jer volim da putujem.
pozz. :))))))))))
vucko vucko 18:52 22.08.2007

Burka

He.. sad kad si u dobrom raspoloženju, moram da budem malo kvaran za kraj :)

Znaš, ne znam da li si primetila, ali ti si sad pod feredžom. Jel ti poznat sledeći početak rečenice: "Ne zovem se Nevena, ali..."? Daklem - garderobu treba birati prema situaciji.

Što se tiče aviona - imam predlog za tebe: QANTAS



Pozdrav,

Vučko

P.S.: Obrezivanje žena je užasna varvarska praksa, ali kao što neko reče ovde, to su nekada radili i hrišćani u Africi.
Nevena Nevena 22:00 22.08.2007

Re: Burka

vucko
He.. sad kad si u dobrom raspoloženju, moram da budem malo kvaran za kraj :)Znaš, ne znam da li si primetila, ali ti si sad pod feredžom. Jel ti poznat sledeći početak rečenice: "Ne zovem se Nevena, ali..."? Daklem - garderobu treba birati prema situaciji. Što se tiče aviona - imam predlog za tebe: QANTAS
Pozdrav,VučkoP.S.: Obrezivanje žena je užasna varvarska praksa, ali kao što neko reče ovde, to su nekada radili i hrišćani u Africi.

Ime nije feredza. Kad si se ti rodio tebi su dali ime koje su kasnije promenili na krstenju ali ti to ne znas. Ja znam. Tu je razlika. Garderobu treba birati prema situaciji. Slazem se. Ja dugu haljinu oblacim samo na izricit zahtev organizatora feste, a cesto ni tada. Prozorce nikad ne stavljam, volim da mi svi vide lice i da se dive.:)))
Thanks for film. Moji omiljeni glumci.:))))))
A hriscani obrezivali u Africi, a!? E pa ja rekoh da sam i protiv svakog verskog fanatizma pa i hriscanskog. Zvati se hriscaninom ne znaci i biti hriscanin.
vucko vucko 22:15 22.08.2007

Mamaaaa!!!

Kad si se ti rodio tebi su dali ime koje su kasnije promenili na krstenju ali ti to ne znas. Ja znam.

Hej, pa sad znam tvoj pravi identitet - ti si Zagorka Vučković, moja majka! Mamaaa! :))))
Nevena Nevena 22:21 22.08.2007

Re: Mamaaaa!!!

vucko
Kad si se ti rodio tebi su dali ime koje su kasnije promenili na krstenju ali ti to ne znas. Ja znam. Hej, pa sad znam tvoj pravi identitet - ti si Zagorka Vučković, moja majka! Mamaaa! :))))

:))))))))))))))))))))
hahahahaha.....
ahahaha........ sin stariji od mame.............:)))))))))))))))
milmax milmax 00:22 23.08.2007

Re: Licitacija


Vucko , molim vas/te kako god vam/ti drago, ali razmisli(prelazim na ti) o sledecem;

Ja sam frizer i imam puno musterija iz US i UK embassy. Jedna od njih mi je ispricala sledecu pricu;
pre neku godinu UK oduzme pasos i deportuje jednog Imama iz Londona zato sto je propagirao smrt zapadu u sred Londona i zato sto je agitovao za terorizam.

Prodje neka godinica i gle cuda, jos jedan rat izmedju Izraela i Libana, elem kako su Izraelske rakete i bombe bivale sve blize nasem Imamu u njegovoj gajbi u Bejrutu , on se lepo pokupi i dodje kod UK vojnika koji su bili ukotvljeni blizu libanske obale.

Imam ih je molio da ga prime na brod jer je on UK citizen!

Posle provere ,hladno je odbijen jer mu je pasos oduzet zajedno sa drzavljanstvom te iste "zle" Britanjie u kojoj je sejao mrznju, a sada bi pod njene skute!
Pa ga ti sad zadrzi u Londonu...

Vucko, koliko god mi pokusali da razumemo Islam i da to gledamo sa viseg stanovista ,uvek nas ONI sami spuste na planetu zvanu "reality"...

Kada se oni pocnu vidno menjati i prihvatati druge kulture, onda cemo da vidimo a ovako ja cu uvek imati zadrsku kada su Islam i njegovi pobornici u pitanju.
vucko vucko 11:14 23.08.2007

Mr Jones

Može "ti", naravno.

Jednom je jedan imam deportovan iz UK zato što je propagirao verski rat i smrt Zapadu. Pretpostavljam, sve uredno po britanskim zakonima o imigraciji i državljanstvu. Onda je pokušao da koristi prava britanskih državljana, pa nije mogao, zato što nije više to bio.

Nisam baš siguran kako si to ponašanje ekstrapolirao na stotine miliona muslimana u svetu i stotine hiljada, ili milione muslimana u evropskim zemljama. Evo ja ti dam jedan primer za hrišćane: bio jednom jedan hrišćanski sveštenik koji se zvao Džim Džons. Ti hrišćani su stvarno ludi, a? A sveštenih srpske pravoslavne crkve Ilarion? Pa ti Srbi su perverzni gadovi, zveri!

Ja trenutno živim u Škotskoj, u Glazgovu (doselio se u julu iz Engleske). Rentam stan od gospodina koji se zove Muhammed Shafi. Videli smo se par puta, nešto nije radilo grejanje, pa je poslao majstora, plus ponekad dođe pošta za njega na ovu adresu, pa ga pozovem da pokupi. On je obučen tradicionalno, a njegov sin, recimo u tridesetim, oblači "normalnu" "zapadnu" garderobu.

Jutros me je odbacio taksista, Pakistanac pretpostavljam, mlađi, takođe "tradicionalno" obučen. Taksi mu miriše na one istočnjačke mirisne štapiće. Ima takođe dosta i Indijaca u kraju (sudeći po garderobi, opet). Ima dosta prodavnica i restorana gde se može kupiti razna istočnjačka hrana.

Za ovih mesec dana, ovde u kraju, nisam viđao žene koje su u ovim Neveninim "pokrivačima sa mrežicama", ali ima onih koje nose "blažu" varijantu (kao i jedna Egipćanka koja radi sa mojom ženom na univerzitetu) - bez "kratkih rukava" (neki laki mantil ili tako nešto) plus marama na glavi. To je, koliko se ja sećam, i neko pravilo kako žena ulazi u pravoslavnu crkvu u sred Beograda - žene treba da ulaze pokrivene glave. Pa ko voli, nek izvoli. Bog daje, ali i uzima.

Sve u svemu - svet je onakav kakvim ga napravimo. Ako živimo u strahu i mržnji, onda će to biti svet straha i mržnje. Ako živimo u miru i ljubavi, onda će to biti svet mira i ljubavi.

Postoji, naravno i priča o energentima, pijaćoj vodi, globalnom otopljenju itd (da ne pričam o jadnim nacionalno-teritorijalnim bulažnjenjima nedorasle srpske "elite" sa početka 90tih) - ali, ja bar, ne dozvoljavam da mi prodaju m**a za bubrege oni kojima je u interesu da me "regrutuju" za neke "više ciljeve", ubeđujući me kako su celi narodi ili cele populacije pripadnika određenih religija zli i zlonamerni (i šta im treba povodom toga uraditi), u nekoj košmarnoj i klaustrofobičnoj slici sveta. Ili da se primam na priču onih koji su se primili na takve stvari.

Religija nije izvor mržnje - ona je samo medijum za prenos mržnje. Kao što je i medijum za prenos ljubavi. Opet - ko šta odabere da "primi" preko "kanala veze".
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:14 20.08.2007

Shta bi ?

Brisanje neko palo ovde. A, shto ?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:17 20.08.2007

Re: Shta bi ?

Ninoslav Randjelovic
Brisanje neko palo ovde. A, shto ?


fleksibilnost stava, uvažio sam tvoju primedbu.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:19 20.08.2007

Re: Shta bi ?

To mi se retko desava. Hvala !
Pozdrav !
MMMila MMMila 12:20 20.08.2007

Svaka cas'!

Obojici svaka cas'!
vucko vucko 13:06 20.08.2007

Miroljub and the Deathly Hallows

A onda se oko Miroljuba ponovo stvori 20 generacija njegovih predaka, držeći ga za ruke, smeškajući mu se i tapšući ga po ramenu.

Sad je postao pravi Kontić. Pravi vitez. Ne oseća ni smrt, ni patnju. Tuđu.
Lionsgate Lionsgate 13:26 20.08.2007

Anti Islamitizam

na britanski nacin: malopre u vestima BBC-ja (14.00h) kazu da samo 59% Britanaca smatra da muslimani mogu biti dobri i poshtovani sugradjani u njihovoj sredini...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:36 20.08.2007

oké

moram poslom, pa чилаут-зоун sa topikom dok se ne vrnem.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:17 20.08.2007

Re: oké

you can hang the dj now
gordanac gordanac 21:22 20.08.2007

eh, kad bi ljudi hteli da čitaju...

...pročitali bi da postoji "samo istorija koju ne poznaju"

"Words and sword are anagrams of one another, and each can be wielded as a weapon. But a sword unsheathed can be put back in its sheath. Words are more like arrows -- once released, they cannot be recalled."
- Rabbi Telushkin

"He who has a thousand friends has not a friend to spare,
And he who has one enemy will meet him everywhere."
-Ali ibn Abi Talib, 4th caliph (602-661)

"Friends may come and go, but enemies accumulate."
- Thomas Jones



Poslednji međunarodni dokument koji se bavi i islamofobijom je Kijevska deklaracija Parlamentarne skupštine OSCE - strana 36 do 41 ovog dokumenta. OSCE PA održana je u Kijevu početkom jula ove godine.

RESOLUTION ON
COMBATING ANTI-SEMITISM, RACISM, XENOPHOBIA AND
OTHER FORMS OF INTOLERANCE, INCLUDING AGAINST MUSLIMS
AND ROMA
1. Recalling the Parliamentary Assembly’s leadership in raising the focus and attention of the
participating States since the 2002 Annual Session in Berlin on issues related to
intolerance, discrimination, and hate crimes, including particular concern over
manifestations of anti-Semitism, racism, xenophobia and other forms of intolerance,
2. Celebrating the richness of ethnic, cultural, racial, and religious diversity within the
56 OSCE participating States,
3. Emphasizing the need to ensure implementation of existing OSCE commitments on
combating anti-Semitism, racism, xenophobia, and other forms of intolerance and
discrimination, including against Christians, Muslims, and members of other religions, as
well as against Roma,
4. Recalling other international commitments of the OSCE participating States, and urging
immediate ratification and full implementation of the Convention on Prevention and
Punishment of the Crime of Genocide, the Convention on the Non-Applicability of
Statutory Limitations to War Crimes and Crimes against Humanity, and the Rome Statute,
5. Reminding participating States that hate crimes and discrimination are motivated not only
by race, ethnicity, sex, and religion or belief, but also by political opinion, national or
social origin, language, birth or other status,
--------------------------------------------------------------------------------

To je samo poćetak teksta.......ostalo je na linku.
A karikatura mi je bila neodoljiva...asocijacija na Magritt pogled na svet nadam se da neće uvrediti nikoga...ako ipak - kažite i skloniću je...
Nevena Nevena 22:16 20.08.2007

Re: eh, kad bi ljudi hteli da čitaju...

A karikatura mi je bila neodoljiva...asocijacija na Magritt pogled na svet nadam se da neće uvrediti nikoga...

Ne brinite, OVA karikatura ce mnoge samo nasmejati. Pitanje je kakve reakcije bi izazvala karikatura sa nekim drugim gospodinom i pogledom na svet. Bio jednom jedan danski karikaturista........:)))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:24 20.08.2007

Re: eh, kad bi ljudi hteli da čitaju...

Dobre su te rezolucije. One zaista resavaju mnoge probleme u svetu. I u Srbiji, takodje.
URA za Rezolucije !!!!!
gordanac gordanac 22:44 20.08.2007

dobre ili ne....

Dobre su te rezolucije. One zaista resavaju mnoge probleme u svetu. I u Srbiji, takodje.
URA za Rezolucije !!!!!

...jedno su od sredstava kojim se problemi u svetu rešavaju. SB UN ima Rezolucije kao jedino sredstvo, praktično, a slično je i u Kongresu USA, Parlamentu EU (uz direktive, izveštaje i deklaracije), Savetu Evrope, pa i u i za Srbiju.
Rezolucije nikad nisu kraj procesa rešavanja, one su uvek početak rešavanja problema. Tako je početak rešavanja problema Zapadnog Balkana označen donošenjem raznih rezolucija, od kojih se njih dve odnosile na Srbiju (odnosno SRJ).
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:47 20.08.2007

Re: dobre ili ne....

Mozda. Samo, od tog pocetka resavanja (pocetne rezolucije) problema krenu posle druge rezolucije, pa trece, pa cetvrte i problema posle vise i nema. Ali, ima rezolucija.
Eto, Zapadni Balkan se bas lepo resio. Na taj nacin.
gordanac gordanac 22:54 20.08.2007

netačno

Zapadni Balkan se "nije rešio". Rezolucije, mirovni sporazumi, ugovori, deklaracije mogu biti donete, potpisane ali samo ljudi mogu stvarno izgraditi mir, bezbednost, dobro mesto za život na Zapadnom Balkanu. Ne bi bilo prvi put da ljudima to ipak uspe.
Nema treće i četvrte, ima samo dve. S jednom su nam uvedene sankcije, a druga je napravljena na osnovu Kumanovskog sporazuma.
Hoće li biti treće - još uvek se ne zna.
Srđane, izvini na ovom troll-u.
Smatram i temu tvog teksta i način rešavanja konflikata u svetu (rezolucije) vrlo ozbiljnom i zato dajem dodatne komentare.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:55 20.08.2007

Re: netačno

matram i temu tvog teksta i način rešavanja konflikata u svetu (rezolucije) vrlo ozbiljnom i zato dajem dodatne komentare.


Slazem se. U potpunosti.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:10 20.08.2007

fightin intolerance

the dearest GC,

ne znam, ja sam imao iskustva sa agitatorima poput fiktivnog miroljuba iz uvodnog teksta. jednostavno, sarađujem sa izraelskim ministarstvom turizma, i onda mi ponekad upadnu izuzetno ozbiljne grupe. na početku te delatnosti, dok sam još uvek bio student pa mi je svaka para bila neophodna i nasušna potreba, nisam toliko birao, i onda su mi upadali svakakvi ljudi. tako sam vodio neke srbo-amerikance bizMismene, i od njih, njihovih pogleda na svet oko sebe, prosto mi je bilo zlo. njima se ne ništa ne može objasniti racionalno. to su stubborn ljudi, sa uveliko izgrađenim stavovima. oni me pitaju za mišljenje, ja progovorim pola minute, da bi mi gospoda potom satima držala besedu, da bi mi zatim, kada se vratim kući, staramajka pitala zbog čega izgledam tako kao isceđeni, pozeleneli od muke pustinjak... shvatite pritom da sam čovek potpuno otvorenih nazora i da sam spreman da apsolutno svakoga saslušam i pokušam da shvatim.

... neko iz kurdskog naroda, ili je to bilo u nekom kurdskom filmu, jednom je rekao da su njihovom narodu potrebni učitelji, takvi koji su spremni ići sa školskom tablom na leđima i kutijom kreda po vrletima, po šumama i selima... kod našeg naroda, u zemlji, vodeći edukatorski diskurs u rukama je ministra velimira ilića, a u svetu je kod mitropolita a. oprostite ako sam neupućen da je stanje stvari izmenjeno.
gordanac gordanac 22:38 20.08.2007

fragile

Ne znam da li si imao prilike da posetiš centralnu Aziju ...



...ume da "udari" kontrapunktom svemu onome što mislimo da poznajemo...ton, sadržaj, vrsta "intolerance" na koju smo (recimo) naviknuti u tom prostoru imaju sasvim drugačiji ukus, miris i boju.
Od davno prihvaćenog, pa napuštenog "sudara civilizacija" Huntington-a, stigli smo do porasta netolerantnosti u svetu koji je brzinom informacija povezan više i snažnije nego ikada ranije.
I - šta rade ljudi sa svim tim silnim informacijama koje dnevno, na sat, iz minuta u minut dobijaju jedni o drugima?
Traže različitosti, umesto da traže sličnosti.
Boje se sličnosti.
A tim strahom se lako upravlja. Ljudi misle "ako sam ja isti kao i ovi drugi, onda nisam bolji od drugih, a ja volim da budem bolji od drugih, tako se prepoznajem kao - nešto.."

Stubborn people?
No.
Fragile people.
I uplašeni, naravno. A od straha do mržnja je manje od koraka, pogled je dovoljan.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:41 20.08.2007

Re: fragile

A od straha do mržnja je manje od koraka, pogled je dovoljan.


Pa da ! To znaci muci nase lidere i drzavnike !!!! Oni su, dakle, fragile, plase se i mrze.
gordanac gordanac 22:47 20.08.2007

ne znam...

...verovatno ne pišem jasno ili Vi mislite da je otmeno biti ciničan.
Nije.
Pisala sam o ljudima, a "lidere i državnike" možete naći u mom tekstu, samo ne u tome što ste pogrešno citirali već ovde:
A tim strahom se lako upravlja


Lideri i (ili) državnici, verski poglavari, uticajni pojedinci/ke, političari/ke tim i takvim strahom onda manipulišu i upravljaju. Od snage koju imaju oni koji ih kontrolišu zavisi kolika će (i da li će) šteta biti napravljena. Strah se mora razviti da bi se njime upravljalo a mržnja prati strah kao što velika galama prati kukavice.
Do 9/11 islamofobija se u istraživanjima javnog mnjenja retko beleži, merljiva je etnička distanca (i rasna) ali potrebno je upravljanje tom netrpeljivošću da bi prerasla u "islamofobiju". Potreban je govor Racingera prošle jeseni (o islamu) da bi to stvarno postala tema.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:50 20.08.2007

Re: ne znam...

Ne, ne mislim da je otmeno biti cinican. Mislio sam da su nasi politicari i drzavnici - ljudi. Pa, rekoh sebi, ono sto muci ljude, moralo bi, dakle, da muci i njih. Izgleda da sam pogresio.
Izvinite.
Nevena Nevena 23:03 20.08.2007

Re: fragile

A od straha do mržnja je manje od koraka, pogled je dovoljan

U strahu su velike oci.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:07 20.08.2007

Re: fragile

A, srce je malo. U strahu. I brzo kuca.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 23:12 20.08.2007

Re: fragile, scared and dangerous

Ninoslav Randjelovic
A od straha do mržnja je manje od koraka, pogled je dovoljan.Pa da ! To znaci muci nase lidere i drzavnike !!!! Oni su, dakle, fragile, plase se i mrze.


"Hate multiplies hate, violence multiplies violence, and toughness multiplies toughness in a descending spiral of destruction....The chain reaction of evil--hate begetting hate, wars producing more wars--must be broken, or we shall be plunged into the dark abyss of annihilation".

Martin Luther King, Jr., Strength To Love, 1963
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:14 20.08.2007

Re: fragile, scared and dangerous

Lepo receno. A, lepo su ga ljudi/politicari nagradili za te i slicne misli.
Ovi nasi ljudi/politicari nemaju takve misli, pa su drugacije i nagradjeni.
Osim jednog. Sto je bio. A, nema ga vise.
margos margos 23:37 20.08.2007

Re: fragile, scared and dangerous

Vanja Montenegro Ljujic

"Hate multiplies hate, violence multiplies violence, and toughness multiplies toughness in a descending spiral of destruction....The chain reaction of evil--hate begetting hate, wars producing more wars--must be broken, or we shall be plunged into the dark abyss of annihilation".Martin Luther King, Jr., Strength To Love, 1963


Lepo.
Slicno, valjda Gete, rece:
"Ako se na mrznju mrznjom odgovara, kako ce se mrznja zavrsiti?"

I tacno je - uplaseni su agresivni, i podlozni manipulaciji.
A pokvareni su pokvareni - i 'uplaseni' samo za svoje novce.
Olga Medenica Olga Medenica 00:12 21.08.2007

hej, ludi

o rasizmu, antisenitizmu, i ostalom...
sve razumem, zivim u multikulturnoj strukturi i to vrlo perfidnoj....
ali ko sta i o cemu je ovaj post, to ne razumem
vidim, ima "background to it " ali ja sam valjda nesto neobavestena....
vagabunda vagabunda 01:18 21.08.2007

huntington

sudar civilizacija... kad god neko pomene huntingtona i njegovu teoriju, meni prodje kroz glavu: zamisli da smo mi ovde bili pametni pa da smo to protumacili lepo na srpskom, kao sto uostalom i pise, mislim sudar = date... a toliko civilizacija na dohvat ruke. besmislene misli. a i inace huntington ga bas i nije potrefio.

uzgred...
a ja volim da budem bolji od drugih, tako se prepoznajem kao - nešto.


sve bazajuci po belom svetu, moram reci da sam ovo primetila kod srba mnogo vise nego kod bilo koga drugog. mi prosto moramo da budemo specijalni, cudo jedno. ali ne specijalni kao autenticni i svoji, nego bolji od drugih, sustina cega zapravo i nije da smo mi bolji nego da su oni losiji. sto mozda moze pomoci u odgovoru na inicijalnu zapitanost autora ovog bloga o islamofobiji kod srpskih intelektualaca. dodas malo provincijalizma (qq, a tek provincijalizma medju intelektualcima, pa to siklja na sve strane), uvek zgodnih "pe'sto godina turskog zuluma" koji je kriv za sve nase probleme, i: voila!
vucko vucko 01:25 21.08.2007

Vagabunda,

jel to bazanje po svetu zaobišlo "ista faca ista rasa" mediteranski pojas, i našu "braću po pameti" Italijane, Grke, Turke, Špance, Portugalce... da ne nabrajam sad ostale? :)
vagabunda vagabunda 02:01 21.08.2007

Re: Vagabunda,


ma kakvi zaobislo, narocito italijane . mada kod spanaca bas ovu crtu generalno nisam primetila. moze biti da sam ja previse osetljiva na te svoje... ostali kad trabunjaju nije tako strasno. takodje tu je i grotesknost poredjenja: mi smo naj, naj, a onda pogledas sta smo to napravili tamo kod kuce i zakljucis da covek ima u najmanju ruku problem sa stvarnoscu. fora je sto je srbija toliko dugo bila izolovana da kada neko dodje odande vrlo cesto pojma nema sta se sa svetom desilo u medjuvremenu, i to ume da bude groteskno.
Nevena Nevena 08:20 21.08.2007

Re: fragile, scared and dangerous

"Ako se na mrznju mrznjom odgovara, kako ce se mrznja zavrsiti?"

A Gete bi sada mozda rekao: ''Ako se na strah strahom odgovara, kada ce se strah zavrsiti?''
Nevena Nevena 08:37 21.08.2007

Re: fragile

Ninoslav Randjelovic
A, srce je malo. U strahu. I brzo kuca.

Logicno.
Nemanja_K Nemanja_K 08:38 21.08.2007

Srdjane,

Srdjane,

nije bas da razumem u potpunosti tvoj post. Mislim da si malo banalizovao problem. Srpska islamofobija u dijaspori svojim INTENZITETOM ne predstavlja ni po cemu specijalan niti alarmantan slucaj u odnosu na slican problem kod domicilnih naroda u sredinama gde ti Srbi borave. Naprotiv. Oni svojom (ne)brojnoscu ne mogu nikako uticati na bilo kakva formiranja javnog misljenja po vecini pitanja niti sam stekao utisak da tako nesto uopste i zele.

Srpska islamofobija je po svom KARAKTERU razlicita od one koja postoji na Zapadu po jednom vrlo jasnom osnovu; Islamofobija na Zapadu proizilazi iz nevoljnosti jednog dela Muslimana da se prilagode zivotu i obicajima na Zapadu (ovo ukljucuje odbacivanje radikalnih vrednosti i osudu terorizma). Muslimani u Srbiji ove probleme nemaju. Oni predstavljaju deo vekovnog i kulturnog nasledja i kao takvi su adaptirani na zivot u svom okruzenju. Takodje su lojalni gradjani i poziv na terorizam makar do sada nije naisao na neko sire plodno tle na Balkanu.

Islamofobija u Srba ima dva korena koji se medjusobno dopunjuju; Jedan je istorijski aspekt i vekovni antagonizam Srba sa Islamskom civilizacijom koji kao takav nije pravi razlog ali koji je maksimalno zloupotrebljavan i iskoriscavan u propagandne svrhe od kasnih 80ih pa sve preko rata u Bosni i sukoba na Kosovu. Drugi razlog je paprikas klasicne srpske ksenofobije, rasizma i neobavestenosti koji islamofobiju svrstava u isti skup "problema" sa teorijama zavere, vanzemaljcima, jevrejskom dominacijom u svetu. Muslimani se "mrze" isto kao i ne-Srbi, odbegli Srbi, nepravoslavni Srbi, Srbi sa govornom manom, necirilicni Srbi, ne-str8 Srbi i EU-affiliated Srbi.

Takodje malo mi je cudno kada pises o tome da u Izraelu ne brines o "kuran-fajterima". Naravno da ne brines o njima kada imas zid od 8 metara izmedju njih i vas, kontrolu u ambasadama i aerodromima kakvu nigde nisam video ni u USA koje si takodje spomenuo i kada je na primer gradjanima Libana zabranjen ulazak u Izrael makar i turisticki. Hoces da kazes da su mere predostroznosti State of Israela cista paranoja? Moj prijatelj Yoav koji je inace sluzio vojsku na Golanskoj visoravni ima malo drugacije misljenje od tebe.
skyspoter skyspoter 09:32 21.08.2007

Re: nemanja


slazem se sa Vama. Iz Srbije sam ( Beograd) i moja islamofobija je pocela posle 7 jula 2005 u Londonu.
apatrid apatrid 10:32 21.08.2007

Re: Srdjane,

Islamofobija u Srba ima dva korena koji se medjusobno dopunjuju; Jedan je istorijski aspekt i vekovni antagonizam Srba sa Islamskom civilizacijom koji kao takav nije pravi razlog ali koji je maksimalno zloupotrebljavan i iskoriscavan u propagandne svrhe od kasnih 80ih pa sve preko rata u Bosni i sukoba na Kosovu. Drugi razlog je paprikas klasicne srpske ksenofobije, rasizma i neobavestenosti koji islamofobiju svrstava u isti skup "problema" sa teorijama zavere, vanzemaljcima, jevrejskom dominacijom u svetu. Muslimani se "mrze" isto kao i ne-Srbi, odbegli Srbi, nepravoslavni Srbi, Srbi sa govornom manom, necirilicni Srbi, ne-str8 Srbi i EU-affiliated Srbi.


Ovo je netačno. Ima nas koji se još sećamo Šešeljeve podrške američkom napadu na Irak iz 1991. godine. Sećamo se i pokušaja (Miloševićevih) da napravi Izrael na Balkanu od Srbije. Bilo je to vreme kada je apostrofirana sličnost u paćeništvu sa Jevrejima, između ostalog i kroz mesijanstvo tipa "Bog čuva Srbe". Islamofobija u Srbiji je, krajem XX veka pokazivala iste pojavne oblike kao i islamofobija na Zapadu. Fobija od ostalih je došla naknadno, kao rezultat neprihvatanja takve politike. A oni, nezahvalnici, nisu shvatili da ih Srbija brani od "zelene transverzale", kao uostalom i u vreme kosovske bitke. I tako dalje. Previše toga si ti izmućkao u prethodnom pasusu.

Naravno da ne brines o njima kada imas zid od 8 metara izmedju njih i vas, kontrolu u ambasadama i aerodromima kakvu nigde nisam video ni u USA koje si takodje spomenuo i kada je na primer gradjanima Libana zabranjen ulazak u Izrael makar i turisticki. Hoces da kazes da su mere predostroznosti State of Israela cista paranoja


A jel ovo dobro, po tvom mišljenju?

[Moj prijatelj Yoav koji je inace sluzio vojsku na Golanskoj visoravni ima malo drugacije misljenje od tebe.


Verovatno kao i mnogi koji su učestvovali u agresiji na BiH 1992-1995. Svašta.
Nemanja_K Nemanja_K 10:58 21.08.2007

Re: Srdjane,

Q: A jel ovo dobro, po tvom mišljenju?

A: ne naravno da nije dobro, stavise neprirodno je i nehumano. Jedna bolesna situacija radja drugu.


Komentar: Verovatno kao i mnogi koji su učestvovali u agresiji na BiH 1992-1995. Svašta.

Da, tacno tako ali nije svasta Uzmi u obzir cinjenicu procenat populacije izraela koji je ucestvovao na ovaj ili onaj nacin u ratnim sukobima. Uzmi u obzir procenat ljudi koji je sluzio vojni rok kao i cinjenicu da su skoro pa svi Izrealski politicari pripadnici elitnih vojnih jedinica i struktura. Ti ljudi oblikuju politiku Izraela mnogo vise nego sto to vojni krugovi rade u Srbiji niti sto bi ikada mogli.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:17 21.08.2007

Re: thrown into the Age of Panic!

born into the age of panic

28 days later

_________

age of panic

skyspoter
Iz Srbije sam ( Beograd) i moja islamofobija je pocela posle 7 jula 2005 u Londonu.

Nemanja_K Nemanja_K 11:36 21.08.2007

Re: Srdjane,

Apatrid:

Ovo je netačno. Ima nas koji se još sećamo Šešeljeve podrške američkom napadu na Irak iz 1991. godine. Sećamo se i pokušaja (Miloševićevih) da napravi Izrael na Balkanu od Srbije. Bilo je to vreme kada je apostrofirana sličnost u paćeništvu sa Jevrejima, između ostalog i kroz mesijanstvo tipa "Bog čuva Srbe". Islamofobija u Srbiji je, krajem XX veka pokazivala iste pojavne oblike kao i islamofobija na Zapadu. Fobija od ostalih je došla naknadno, kao rezultat neprihvatanja takve politike. A oni, nezahvalnici, nisu shvatili da ih Srbija brani od "zelene transverzale", kao uostalom i u vreme kosovske bitke. I tako dalje. Previše toga si ti izmućkao u prethodnom pasusu.

--------------------------

Plasim se da si ti izmuckao previse toga, tek sam sada video da si i ovo pisao

Pa ne vidim sta tu nije jasno? Sve sto si gore napisao jeste deo one ratne retorike koju pomenuh s kraja 80 i evokacije price sa Kosovskim Bojem. Zelena transferzala se uklapa u tu spiku.

Ono sto sam pokusao da kazem je da je islamofobija na zapadu drugacije prirode i iza toga stojim sto iz sopstvenog iskustva sto citajuci svetsku stampu.

U Engleskoj, Danskoj, Svedskoj nigde se ne pominje zelena transferzala, odbrana Hriscanstva i civilzacije na nacin na koji je to cinjeno kod nas. Pominje se uzasno spor ili nikakav stepen asimilacije, nepoznavanje jezika zemlje domacina iako je druga generacija imigranata u pitanju, neadptibilnost, netolerancija, nedovoljna osuda ekstremizma.
skyspoter skyspoter 13:43 21.08.2007

Re: thrown into the Age of Panic!

srdjane
nije bas svejedno biti ispod 50m dubine u mraku, bez svetla, sa povecanjom temperaturom, sa malo vode i ljudima koji vriste!
ali to mi nije smeatalo da izdam gajbu radikalnom muslimanu iz pakistana koji se uselio bas na dan napada na Glasgow Airport. inace radi kako doc za NHS!

http://news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/glasgow_and_west/6260722.stm
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:57 21.08.2007

Re: thrown into the Age of Panic!

skyspoter
srdjane nije bas svejedno biti ispod 50m dubine u mraku, bez svetla, sa povecanjom temperaturom, sa malo vode i ljudima koji vriste!


pa-a, to je onda klaustrofobija, pomešala si dve neke razne fobije...

ps. black humor... nije ni nama ođe baš sve bilo cakum-pakum kada si pre svakog penjanja na autobus, ili odlaska u kafanu, ili prostog streetwalkin-a, morao da se opraštaš sa familijom i bližnjima kao da se nikada više nećete sresti.

apatrid apatrid 08:53 22.08.2007

Re: Srdjane,

Ono sto sam pokusao da kazem je da je islamofobija na zapadu drugacije prirode i iza toga stojim sto iz sopstvenog iskustva sto citajuci svetsku stampu.


Očito si veoma "iskusan".

Engleskoj, Danskoj, Svedskoj nigde se ne pominje zelena transferzala, odbrana Hriscanstva i civilzacije na nacin na koji je to cinjeno kod nas.


Naravno, svako ima svoj propagandu.

Pominje se uzasno spor ili nikakav stepen asimilacije, nepoznavanje jezika zemlje domacina iako je druga generacija imigranata u pitanju, neadptibilnost, netolerancija, nedovoljna osuda ekstremizma.


Asimilacije? Netolerancija? Prema čemu? Asimilaciji? Nedovoljna osuda ekstremizma? Šta treba da rade? Zašto te zemlje ne osude napade i ubistva? Zašto učestvuju u njima? Eh...

Nemanja_K Nemanja_K 11:30 22.08.2007

Re: Srdjane,

apatrid
Očito si veoma "iskusan".


Nema potrebe za ironijom. Imam sasvim dovoljno i prijatelja i poznanika muslimana sa celog Bliskog Istoka sa kojima sam razmenjivao misljenja i sagledavao stvari iz njihovog ugla. Ziveo sam sa njima u jednoj od tih zemalja koje ti diskreditujes i delio sa njima svu bol i zabrinutost usled dnevnih previranja u njihovim opustosenim domovima. Ako je greh to sto nisam ziveo u Baquba-i ili u Kandaharu neka ti bude.

Naravno, svako ima svoj propagandu.


Da tacno, svako ima svoju propagandu i sta sa tim? Theo van Gogh snimi film o zenama u Islamu, decko musliman ga izbode nozem. Danska propaganda napravi karikature Muhameda, Imami u odlasku za Egipat falsifikuju i dodaju jos 5 karikatura koje su zapravo i inicirale paljenja ambasada.

Ako ovo mozes da opravdas onda i kasikara na prozoru Dejana Anastasijevica postaje sasvim OK potez.

Asimilacije? Netolerancija? Prema čemu? Asimilaciji? Nedovoljna osuda ekstremizma? Šta treba da rade? Zašto te zemlje ne osude napade i ubistva? Zašto učestvuju u njima? Eh...


Pa da, upravo to. Sta je tu cudno ne razumem? Jel tebi logicno da neko zivi 30 godina u Svedskoj i da ne zna rec svedskog nema ni jednog prijatelja Svedjana i ne izlazi iz svog kvarta? Kada se Srbin gedza tako ponasa i nosi opanke u sred New Yorka, svi se zgrazavaju nad time, dok u ovom se postavlja pitanje sta treba da rade?

Isto tako se s punim pravom zahteva osuda zlocina u Srebrnici od srpske vlade, ali se ovde od pojedinih nailazi na razumevanje kada osuda izostane povodom drugih zlocina koji imaju mnogo siri znacaj i predstavljaju globalniji problem. O cemu se radi?

Da li je toliko strasno ustati i makar na 15 minuta izaci na ulicu i solidarisati se sa ljudima u cijoj zemlji zivis vec dve generacije? Ocito da jeste za neke.
Atomski mrav Atomski mrav 09:22 21.08.2007

Clandestino

Srđane, za nas sa jeftinijim ulaznicama koji slabo divanimo latinski, šta znači to "clandestino"? Meni zvuči kao code name nekog Intelovog procesora...
Nemanja_K Nemanja_K 10:06 21.08.2007

Re: Clandestino

Vidi se da ne slusas Manu Chao-a i da nikada nisi gledao Blufonce kada si bio mali ))

clandestine = tajan, skriven
Atomski mrav Atomski mrav 10:19 21.08.2007

Re: Clandestino

Ne slušam Manu Chao-a, a Blufonce sam gledao ali daaaavno je to bilo + bili su prevedeni a ne titlovani :)

Thanx!
skyspoter skyspoter 10:28 21.08.2007

Re: Clandestino

MANU CHAO izdaje novi album 3 septembra. Prvi put posle 6 godina.

izvini srdjane za upad ali morala sam!
apatrid apatrid 10:34 21.08.2007

Re: Clandestino

skyspoter
MANU CHAO izdaje novi album 3 septembra. Prvi put posle 6 godina. izvini srdjane za upad ali morala sam!


Zar se ovde sluša taj mrski antiglobalista i antiEUaffiliated tip? Uz to i antiNATO? C,c,c
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:55 21.08.2007

Re: Clandestino

clandestine = tajan, skriven


manu chao
Nemanja_K Nemanja_K 11:01 21.08.2007

Re: Clandestino

Kako 6 godina?

A "Sibérie m'était contéee" iz 2004 ili 2005?
leonardo leonardo 11:08 21.08.2007

neznanje ili...

Zanimljivo je koliko autor bloga a i dobar deo komentatora otkriva potpuno nepoznavanje i jos manje shvatanje islamske kulture i tradicije sto kod muslimana koji zive u zemljama sa predominantnim zapadnoevropskim kulturnim vrednostima sto u samim centrima muslimanskog sveta (kao sto su Saudi Arabija, Egipat, Pakistan, Indonezija itd). Isti problem neshvatanja i nepoznavanja je prisutan i kod vecine svetskih aktera koji ucestvuju u kreiranju i resavanju kriza na Bliskom Istoku uz mozda par izuzetaka. I dok je vrlo jednostavno gadjati se terminima netolerancija, strah, predrasude i slicno bolje da pogledamo par cinjenica koje niko ne moze osporiti.
Pre svega, religiozna ucenja muslimana su u najmanju ruku problematicna, pogotovo kad se osim Kur'an-a uzmu i njegova tumacenja (haditi) ili tumacnje izvesnih seika (na arapskom: vodja, lider) i imama. U vecini slucajeva se muslimanima savetuje da su Hriscani i Jevreji generalno niza bica i da sa njima ne treba imati posla osim po potrebi. U Egiptu je nekada bio na snazi zakon da nemuslimani ne mogu jahati konje vec samo mazge i da moraju sjahati kad prolaze pored muslimana. Pripadnici Shia verzije islama smatraju da je svaki telesni kontakt sa nemuslimanima prljav (ukljucujuci i rukovanje) i treba ga izbegavati. U muslimanskom zakoniku (Sharia) stoji da Hriscani i Jevreji generalno mogu ziveti u muslimanskim zemljama ali moraju placati specijalan porez i ne mogu imati ista prava kao muslimani (kao Srbi u vreme Otomanske imperije). U vecini muslimanskih zemalja danas ne mozete dobiti drzavljanstvo te zemlje ako niste musliman bez obzira koliko generacija ziveli u njima. Jevrejima tesko mogu dobiti vizu za muslimanske zemlje kao i stranci koji u pasosu imaju dokaz da su bili u Izraelu. Jevreji i Srbi (valjda zbog Srebrenice) moraju dobiti dodatne saglasnosti ako zele vizu za Maleziju. Ulaz u Meku i Medinu u Saudi Arabiji je zabranjen bilo kojim nemuslimanima pod pretnjom zatvora pa cak i smrtne kazne, sto je oznaceno i na auto putu (to skretanje vecina zapadnjaka zove Christian by-pass). Propovedanje bilo koje religije osim Islama je strogo zabranjena u Saudi Arabiji a u ostalim muslimanskim zemljama crkve ne smeju imati spoljna obelezja (krstove). U vecini muslimanskih zemalja nema govora o osnovnim ljudskim pravima za pripadnike manjina a cesto se surovo progone (npr Kurdi u Iraku i Turskoj) dok se bilo koja forma seksualne nastranosti po Kur'anu (preljuba, homoseksualizam) surovo kaznjavaju (u Iranu kamenovanjem do smrti, u Saudiji bicevanjem(najmanje 50 udaraca) ili cak otsecanjem delova tela). Cilj vecine teroristickih muslimanskih organizacija (kao Hizb-ut-Tahrir sa sedistem u Londonu ili Muslimanska Braca iz Egipta) je da se u zapadnoevropskim zemljama uvede Sharia zakon u mestima sa muslimanskom vecinom.
Apsulutno je netacno da su muslimani na Balkanu prilagodjeni zapadnoevropskim vrednostima - vecina muslimana iz regije Sandzaka su se u vreme rata na prostorima bivse SFRJ, kao gradjani Srbije borili na muslimanskoj strani. Ogroman broj njih danas zivi u Sarajevu i okolini. Sadasnji ambasador BiH u Beogradu je optuzen da je za vreme rata izdavao bosanske pasose mudzahedinima iz Pakistana, Saudi Arabije, Avganistana koji i danas zive u BiH...
Nemanja_K Nemanja_K 11:48 21.08.2007

Re: neznanje ili...

Leonardo mislim da previse prepisujes iz (starih) knjiga, iako su mnoge stvari bez sumnje tacne.

Kao prvo polozaj Kurda u Iraku nije vise isti kao pre. Stavise sadasnji predsednik Iraka je Kurd. Kurdi imaju jaku autonomiju trenutno, cak mozda i previse jaku s obzirom da se sumnja da zapravo finansiraju iz Iraka svoje sunarodnike u Turskoj.

Nepostovanje prava manjina u Turskoj nije sporno, ali ono sto nisi rekao je da izvor nasilja nije u proislamistickim partijama vec ga proizvode ultranacionalisti koji su u sekularnom bloku.

apatrid apatrid 12:14 21.08.2007

Re: neznanje ili...

Pre svega, religiozna ucenja muslimana su u najmanju ruku problematicna


Naravno, neprijatelj je vazda bio ružan.

U muslimanskom zakoniku (Sharia) stoji da Hriscani i Jevreji generalno mogu ziveti u muslimanskim zemljama ali moraju placati specijalan porez i ne mogu imati ista prava kao muslimani (kao Srbi u vreme Otomanske imperije).


U to vreme je, u odnosu na nemuslimanske zemlje to bilo vrlo progresivno. "Mogu živeti" je bila nemoguća misija za većinu nehrišćana u hrišćanskim zemljama u to vreme.

I tako dalje. Sve u svemu - islamofobija.
Nemanja_K Nemanja_K 12:30 21.08.2007

Re: neznanje ili...

> U to vreme je, u odnosu na nemuslimanske zemlje to bilo vrlo progresivno. "Mogu živeti" je bila nemoguća misija > za većinu nehrišćana u hrišćanskim zemljama u to vreme.

Mislim da Leonardo ne prica o nekadasnjim vremenima nego o sadasnjim.



Jel' mozes da zamislis nekog Britanca kako u sred Teherana stoji pored pandura sa natpisom: " Spremite se, posle Iraka vi ste sledeci" ili tako nesto?



leonardo leonardo 14:54 21.08.2007

Re: neznanje ili...

Kao prvo polozaj Kurda u Iraku nije vise isti kao pre. Stavise sadasnji predsednik Iraka je Kurd. Kurdi imaju jaku autonomiju trenutno, cak mozda i previse jaku s obzirom da se sumnja da zapravo finansiraju iz Iraka svoje sunarodnike u Turskoj.


Imam prijatelje Kurde koje se bas ne slazu sa tvojim misljenjem, verovatno jer su ih istorijski unistavali sa jedne strane Turci, a sa druge strane Arapi (Irak) i Persijanci (Iran). Svakako je bolje nego u vreme Sadama.

Sto se tice starih knjiga, iz njih se muslimani uce zivotu i pogledu na svet. Ako mislis da je bilo koji deo netacan, probaj da zivis u nekoj muslimanskoj zemlji. Nisam protiv muslimana ali sam itekako protiv islamskog terorizma.
leonardo leonardo 15:14 21.08.2007

Re: neznanje ili...

Nemuslimani i dalje nemaju ista prava u muslimanskim zemljama, dok muslimani obilato uzivaju sve blagodeti civilizacije zajedno sa ostalima u zemljama Zapada. Vecina pripadnika radikalnih muslimanskih organizacija stacioniranih u UK od kojih mnoge javno pozivaju na uvodjenje serijatskog prava, podrzavaju teroristicke akcije Al Kaide ili javno propovedaju netoleranciju prema nemuslimanima (kao vec navedeni Hizb-ut-Tahrir) vec godinama primaju subvencije britanske vlade jer se vode kao - nezaposleni.
Iranski vodja Ahmadinedzad je vec nekoliko puta izjavio da Izrael kao drzavu treba unistiti (ili obrisati sa mape kao sto je nedavno izjavio) pa ipak Izrael niti bilo koja clanica UN nije trazila od Irana da se javno izvini zbog toga.
Naravno, muslimanima se stalno mora izvinjavati, bilo da se radi o karikaturama proroka Muhameda ili Papinog citiranja odlomka knjige.
Koliko se islamskih verskih i politickih vodja izvinilo za pozivanje na terorizam i linc neistomisljenika (setimo se Homeinijeve fatve)?
Mislim da nije po sredi islamofobija vec opravdani strah od Islamskog terorizma.
Nemanja_K Nemanja_K 16:17 21.08.2007

Re: neznanje ili...

Sorry Leonardo,

kada sam mislio na stare knjige mislio sam na one prezvakane copy/paste mantre o Islamu a ne sam Qur'an.

Ovo sam rekao jer se stanje u Islamskim zemljama menja (zelim da verujem) nabolje i cini mi se da dolazi do jacanja umerenijih struja i glasova u mnogim regionima od Libana do Saudijske Arabije pa cak i u Shiitskom Iranu (kao na primer Hatamijeva struja u odnosu na Ahmedinezada).

Takodje kada smo kod Irana, malo je poznato da se bas u Iranu nalazi najveca jevrejska populacija u Islamskom svetu koja broji negde oko 25,000 dusa koja manje vise dobro funkcionise sa lokalnim Muslimanima. Naime Iranska mantra glasi da su Cionisti i Jevreji isto koliko su Talibani predstavnici Muslimana.

Poznato mi je naravno sta su Iracani i Turci radili nad Kurdima, ali mislim da se doticni zlocini ne mogu podvesti pod ovu temu koja se bavi islamofobijom.
Kazezoze Kazezoze 18:19 21.08.2007

Re: neznanje ili...

Jel' mozes da zamislis nekog Britanca kako u sred Teherana stoji pored pandura sa natpisom: " Spremite se, posle Iraka vi ste sledeci" ili tako nesto?

ne ja zamishljam ovako britanca u teheranu


Kazezoze Kazezoze 18:24 21.08.2007

Re: neznanje ili...

Mislim da nije po sredi islamofobija vec opravdani strah od Islamskog terorizma.

ja mislim da je u tvom sluchaju u pitanju chista mrzhnja prema muslimanima.
Nevena Nevena 20:27 21.08.2007

Re: neznanje ili...

Nisam protiv muslimana ali sam itekako protiv islamskog terorizma.

....i protiv obrezivanja devojcica/decaka i protiv burki.
nsarski nsarski 20:28 21.08.2007

Re: neznanje ili...

Preporucujem ovaj youtube:



Refren je: If you tolerate this, then your children will be next.
Radojicic Radojicic 20:34 21.08.2007

Re: neznanje ili...

nije ni ovaj los


vucko vucko 20:38 21.08.2007

Re: neznanje ili...

....i protiv obrezivanja devojcica/decaka i protiv burki.

Da se pridružim Neveni: I protiv pirsinga i protiv ghotic oblačenja i protiv roze za ženske bebe a plavo za muške bebe...

Ne volem... Nikog, lutko... Takva mi je narav...
Kao odžak star i garav...
Puno dima je kroz mene prošlo...

Ne volem... Ujne, strine, šogore, komšiluk...
Nataknem ih na čiviluk...
Od njih ništa dobro nije došlo...

Ne volem... Semenkare... Cigose trubače...
Burek... Ulične pišače...
Nek mi moju lepu varoš vrate...

Ne volem... Džipadžije... Dizel... Butikaše...
Restoteke... Tamburaše...
Svaku pesmu bar za strofu skrate...
Mater im...

nsarski nsarski 20:41 21.08.2007

Re: neznanje ili...

Hehe,
ovo mi lici na "invaziju" na Somaliju pre 15-ak godina.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana