Nafta

Milutin Milošević RSS / 17.01.2009. u 15:12

Pelinkovac sam počeo da pijem u Vojsci. Mislim: u JeNeA. Posle iscrpljujuće obuke na kojoj sam čak zadobio naprsnuće trtične kosti, što je rezultovalo nepravilnim sedenjem pa samim tim i posebnim problemima vezanim za digestivni trakt (kako lep način da izbegnem da kažem kakve posledice imam), i uz tešku hranu koja je padala na želudac kao kamen, čak je i omiljeno pivo počelo da mi predstavlja problem. Još kako je u Strumici (bugarski: vukojebina, primedba autora) uglavnom služeno Skopsko pivo koje je imalo sasvim drugačiji ukus od tadašnjeg favorita BiPa (nasuprot Prilepskom koje je sjajno pasovalo, ali ga je teško bilo naći), morao sam da pronadjem neko drugo piće za nikad dovoljno dugačke izlaske iz kasarne (mislim: ko je video vojnika koji pije kiselu vodu ili sok?). Kako mi je stomaklija ostala u nedovoljno lepoj uspomeni iz nekih ranijih poduhvata, izbor koji se sam po sebi nametao bio je pelinkovac. Popijem dva komaTa, smirim stomak, zagrejem se u zimskim danima, i veselo nazad u eSeMBe nabijent.

I tako, malo po malo, navukao sam se na pelinkovac. Jedno vreme, to posle Vojske, skoro sam samo pelinkovac i pio. Bilo je tu svega. Mada, moram da kažem, da nikada nisam imao mamurluk od njega.

 

U to vreme, u nas je postojalo nekoliko pelinkovca. Najpoznatiji su bili (a i ostali): Subotički, Badelov, Segesticin, Maraskin, Furktalov. Od količine novca u džepu zavisilo je koji ćemo piti.

 

Razni pelinkovci

 

Pelinkovac je gorki liker, spravljen od raznih ljekovitih biljaka. Medju njima preovladava pelin po čemu je liker i dobio ime. Pelinkovac je jako popularno piće, pogotovo u Hrvatskoj, a slična pića su takodje na ceni u drugim okolnim zemljama. Kod nas se nekada retko pio. Krajem devedestih postao je pomodarsko piće nove dobrostojeće generacije. Tome je dosta doprinela i promocija Gorkog lista, koji je promenio ime i puno uložio u reklamu. Tako je i dobio specifično ime u žargonu - nafta - i počeo da se pije sa limunom i cockom leda. Najpoznatiji koktel sa Pelinkovcem je pelin-kola. Pravi se od 0,03 l Pelinkovca i 0,1 l Coca-Cole i servira u uskim čašama sa kriškom limuna i jednom kockom leda.

 

Danas postoji veliki broj proizvodjača, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj i Sloveniji. Samo Badel pravi tri verzije: Lavov, Pelinkovac gorki i Gorč. Nekadašnji Subotički postao je pomodarski Gorki list. Ima i verzija u malim serijama, koje proizvode individualni proizvodjači. Jedan se zove Ljiljin list. Ne znam zašto: moja gospoja nije zadovoljna tim pičem koje nosi njeno ime. Ona i ljubljena tašta su redovne na Gorkom.

 

Gorki List

 

Domaći favorit, piće koje je postalo prestižno u nekim krugovima a takodje i uobičajeno u žena, ima svoje novo ime i izgleda nekih desetak godine. Pre pola veka, tačnije 1953. godine počela je proizvodnja ferneta, preteče današnjeg pelinkovca “Gorki list”. Receptura za proizvodnju ovog gorkog likera je 1961. godine standardizovana i od tada, pa do danas ostala nepromenjena. Piće sadrži kombinaciju ekstrakata 26 vrsta biljaka, uključujući pelin koji mu daje karakterističnu boju i gorčinu. Meni je pomalo sladunjav - to je verovatno razlog što ga žene vrlo rado piju. Služi se kao aperitiv, pre jela, jer otvara apetit i podiže raspoloženje, ali i posle jela kao jedinstveni digestiv. Ima 28 % alkohola.

 

U svetu

 


Zwack Unicum

 

Nama najbliži gorki komšija je madjar Cvak Unikum. Još od 1790. godine, kompanija koju je osnovao Jožef Cvak proizvodi razna kvalitetna tradicionalna mađarska pića. Međutim, najpoznatija je po gorkom likeru Unikumu. Po predanju, naziv je dobio tako što je Austrijski car Jozef Drugi probavši ga izgovorio "Das ist ein Unikum!" (Ovo je jedinstveno). Recept je, kao i kod većžine specifičnih pića, večita tajna. U sebi sadrži preko 40 vrsta bilja, a čuva se u hrastovim buradima. Ima jak, pun ukus. Smatra se nacionalnim pićem i često će vas u restoranima ponuditi njime na račun kuće, na kraju dobrog jela. Po padu komunizma u Mađarskoj, naslednih loze Peter Cvak vratio se u zemlju i nastavio porodičnu tradiciju. Novo vreme donelo je nekoliko novih varijanti Unikuma: Next koji ima malo sladji ukus koji vuče na šeri, Millenicum (ograničeno izdanje), malo jače i neznatno slađe, kao i Frissitők koji ima u sebi ukus ananasa. U Budimpešti je Muzej koji nudi priču o generacijama koje su gradile istoriju Cvaka. U muzeju je kolekcija od 15.000 minijaturnih bočica raznih pića.

 

Jegermajster

 

Jägermeister (pravilan izgovor je jegamaister) je nemački proizvod, nastao 1934. godine u okolini Braunšvajga. Prevod naziva bi mogao da glasi "majstor lova", i otud rogovi na etiketi, no u slobodno prevodu može se reći da je ovo piće "onih koji čuvaju igru" ili "šumara". Po nastanku, reklamiran je kao medicinski proizvod i preporučivan je kao lek za sve i svašta, od kašlja do problema sa probavom. U Drugom svetskom ratu korišćen je kao anestetik. I ovde je recept tajna. Mada su o tome kolale glasine, ne sadrži u sebi krv jelena ili ELK.

 

Riga balzam

 

Latvijsci se s pravom ponose svojim nacionalnim pićem. Moje skromno mišljenje pridodaje se mnogima koji kažu da je Riga Crni Balzam najbolje na svetu piće tipa gorki liker. Jači je od ostalih sličnih pića (45% alkohola) i ima prilično gorak ukus (gorči je od ostalih), što mu neki ne mogu oprostiti. Medjutim, kvalitet se sasvim jasno vidi kada ga pijete - ostaje na čaši!

 

Nastao je sredinom osamnaestog veka u Rigi, na osnovu narodnih recepata i apotekarskih zapisa korišćenih vekovima unazad i korišćenjem 24 različite vrste biljaka, cveća, klica, sokova, korenja, ulja i bobica. U početku je upotrebljavan kao lek. Po legendi, Ruska carica Katarina razbolela se tokom posete Latviji, ali su je izlečili balzamom. Verovatno ga je pila umereno. Uistinu, ne možete popiti mnogo balzama. Ne zato što je to nemoguće, nego što se ne treba opijati ovako kvalitetnim piće već uživati u njemu u ograničenim količinama. Svoju prvu nagradu dobio je još 1860. godina na izložbi u Sankt Petersburgu, a od onda je pobrao mnogo zasluženih priznanja.

 

Riga balzam je danas jedna od prepoznatljivih marki Latvije, jedna od stravi po kojem ovu zemlju prepoznaju u svetu. Prodaje se u keramičkim bocama specifičnog izgleda i veoma je lep suvenir. Pije se čist ili na ledu, u čaju pa čak i kafi (prvi put samo ovo probao pre dva meseca u Rigi), pomešan sa sodom ili sokovima (ovo nikada ne bih probao), ili u brojnim koktelima.

Atačmenti



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 15:25 17.01.2009

Ah, pelinkovac

Ja sam navikao na Gorki, ostali mi ne pašu. Samo sam se zadnjih meseci prebacio na rakiju, nekako mi u zadnje vreme više leži.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:35 17.01.2009

Re: Ah, pelinkovac

Ja sam jedno vreme pravio orahovaču, uz dodatak nekoliko travki. Bila je sličnog ukusa kao razni pelinkovci
hoochie coochie man hoochie coochie man 15:39 17.01.2009

Re: Ah, pelinkovac

Ja sam jedno vreme pravio orahovaču, uz dodatak nekoliko travki. Bila je sličnog ukusa kao razni pelinkovci


a bas htedoh da preporucim :)

libkonz libkonz 15:47 17.01.2009

Re: Ah, pelinkovac

Zvuči zanimljivo za probati. Ja upravo čitam neku knjižicu o pečenju rakije, tako da mi je ovaj tvoj tekst baš legao.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:48 17.01.2009

Re: Ah, pelinkovac

Da probam da se setim recepta?
libkonz libkonz 15:51 17.01.2009

Re: Ah, pelinkovac

Da probam da se setim recepta?

Naravno! Da ne moramo da izvršimo pritisak
49 41 49 41 15:52 17.01.2009

Re: Ah, pelinkovac

Milutin Milošević
Ja sam jedno vreme pravio orahovaču, uz dodatak nekoliko travki. Bila je sličnog ukusa kao razni pelinkovci

Ja sam nekad pravio "Medovacu" sa domacom sljivkom, mladi orasi ko klikeri i kg meda.

Kliiziiiii, niz grlo!
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:03 17.01.2009

Orahovača

Da probam da se setim.

Osnova za orahovaču je ekstrakt koji se dobija od mladih oraha. Oni se beru u proleće, negde u maju, kada su plodovi veličine masline. Oraščići se probodu kako bi ispuštali sok (najbolje je koristiti običnu viljušku - dobijate četiri uboda od jednom). Potom se slažu u providne tegle, tako da se na svaki plod doda po jedna supena kašika šećera u zrnu. Tako složena tegla zatvori se i drži na suncu 6 nedelja, a zatim se procedi da bi dobili ekstrakt. Ekstrakt mladih oraščića se meša sa rakijom u odnosu jedan čep (onaj od vinjaka) na litar rakije. Kada malo odstoji (par dana), dobija se orahovača.

Najčešće se koristi komovica ili lozovača, medjutim možete upotrebiti i dobru šljivovicu. Sve prema ukusu.

Za još bolji zdravstveni efekat (a i ukus onda liči više na gorki liker), orahovači se dodaje kantarion, žalfija i hajdučka trava.

Ja sam eksperimentisao sa orahovačom sa i bez trava, i dobijao sjajne rezultate
libkonz libkonz 16:12 17.01.2009

Re: Orahovača

Odštampano, stavljeno u knjigu. Kad dodje vreme javiću kako je ispalo. Na flašu ću da napišem Milutinova orahovača. Ako te ne mrzi možeš videti šta sam pisao o rakiji pre desetak dana:
http://blog.b92.net/text/6570/Rakija/
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:31 17.01.2009

Re: Orahovača

Hvala za link. Pogledaću (sad sam, bre, na sastanku - svi misle da se ubih od rada).

Napisao sam i ja jedan šaljiv blog o pečenju rakije
libkonz libkonz 16:42 17.01.2009

Re: Orahovača

šaljiv blog o pečenju rakije

Kako bre Milutine pečete rakiju u okolini Valjeva, a dodajete šećer. Znam dobro taj kraj, ne uklapa mi se matematika.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:44 17.01.2009

Re: Orahovača

Za sve postoji merKa, pa i za procenat šećera.

Uglavnom se ne dodaje ali...
Unfuckable Unfuckable 16:53 17.01.2009

Re: Orahovača

majko mila, ja se sećam da sam kao klinac pomirisao neku flajku na kojoj je pisalo nešto tipa : "Orechowka" recimo....umal' da padnem u nesves'
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:55 17.01.2009

Re: Orahovača

Kako bre Milutine pečete rakiju u okolini Valjeva, a dodajete šećer. Znam dobro taj kraj, ne uklapa mi se matematika.

I ja znam mnooogo dobro taj kraj, :))
a mislim da po nesto i o pecenju rakije znam.
Tacno je da se u okolini Valjeva uglavnom ne dodaje secer, kao sto je tacno da to ne mora i nema negativne efekte ukoliko se dodaje odredjena kolicina (par procenata)

hoochie coochie man hoochie coochie man 16:56 17.01.2009

Re: Orahovača

Unfuckable
majko mila, ja se sećam da sam kao klinac pomirisao neku flajku na kojoj je pisalo nešto tipa : "Orechowka" recimo....umal' da padnem u nesves'

Ko zna sta si ti mirisao ....
Orahovaca je lek, BRE :)
Unfuckable Unfuckable 17:00 17.01.2009

Re: Orahovača

ne sporim da je lek, ali ja sam tada bio klinac, pa se nisam dobro razumeo u medecinu
libkonz libkonz 17:05 17.01.2009

Re: Orahovača

Ko zna sta si ti mirisao ....

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:05 17.01.2009

Re: Orahovača

ja sam tada bio klinac, pa se nisam dobro razumeo u medecinu

A sada bi mogao da propisuješ recepise?
Unfuckable Unfuckable 17:10 17.01.2009

Re: Orahovača

pa...skoro
mada ja sebe više kapiram kao laboratorijsku živuljku koja sve te mućkalice testira ....
49 41 49 41 19:36 17.01.2009

Re: Orahovača

Milutin Milošević
Da probam da se setim.

Osnova za orahovaču je ekstrakt koji se dobija od mladih oraha. Oni se beru u proleće, negde u maju, kada su plodovi veličine masline. Oraščići se probodu kako bi ispuštali sok (najbolje je koristiti običnu viljušku - dobijate četiri uboda od jednom). Potom se slažu u providne tegle, tako da se na svaki plod doda po jedna supena kašika šećera u zrnu. Tako složena tegla zatvori se i drži na suncu 6 nedelja, a zatim se procedi da bi dobili ekstrakt. Ekstrakt mladih oraščića se meša sa rakijom u odnosu jedan čep (onaj od vinjaka) na litar rakije. Kada malo odstoji (par dana), dobija se orahovača.

Najčešće se koristi komovica ili lozovača, medjutim možete upotrebiti i dobru šljivovicu. Sve prema ukusu.

Za još bolji zdravstveni efekat (a i ukus onda liči više na gorki liker), orahovači se dodaje kantarion, žalfija i hajdučka trava.

Ja sam eksperimentisao sa orahovačom sa i bez trava, i dobijao sjajne rezultate


Medovaca ili tvoja Orahovaca


Ujna je donosila uglavnom iz Kragujevca (okoline); od svojih strina, tetaka.

Moj recept slican tvom, sa 20-30 orhcica koji se drze (kg) tegli meda na suncu 6 nedelja. Orascici se posle 6 nedelja izgube; "pojede" ih med.
Tegla meda sa "izjedenim" orascicima, malo tamnije boje zbog orascica, se pomesa sa 5 litara domace prepecenice.

Kakav secer, u rakiju ili orascice!!!!
To rade samo proleteri-profiteri; mozda i sa sahrinom, jer secer je za njih skup.

tigrks tigrks 19:43 17.01.2009

Re: Orahovača

Ja sam eksperimentisao sa orahovačom sa i bez trava, i dobijao sjajne rezultate

Eksperimentisali i drugi. Evo nekoliko mojih uspešnih eksperimenata.

1) Grkovača (ime dobila iz dva razloga: prvi gorčina a drugi moje prezime - Grković)
U tamnu flašu ubaciti u negde istom odnosu sledeće trave: Kantarion, Žalfiju, Hajdučku travu, Kičicu (crveni kantarion), Majkinu dušicu i Nanu u količini jedan naprema otprilike. Zaliti komovicom ili lozovačom dobro zatvoriti i staviti u špajz, na tamno mesto. Posle četres dana procediti i veselo konzumirati.

2) Orahovača sa Anisom
Kilska tegla napuni se do dve trećine mladim orasima presečenim na pola (a može i bušenim, kao u receptu ispred) i zalije medom da ogrezne (to mu dođe ono, da med prekrije orahe). U dva litra komovice ili loze ubaciti dve kašike Anisa. Posle četres dana (6 nedelja) pomešati ove dve komponente, dobro promućkati i procediti. Posle toga se snalazite sami ili sa društvom.

3) Orahovača sa cimetom
Orasi se pripreme kao i u prethodnom receptu sa medom ili šećerom. U teglici od baby kašice dve kesice mlevenog Cimeta preliti sa par kašika meda. Opet četres dana u špajzu, pa te komponente sjediniti, zaliti sa dva litra neke rakije (probao ja i sa votkom - odlično je), dobro promućkati ostaviti par sati da odćuti, procediti kroz platno i onda neumerenost može dovesti do problema. Ova varijanta sa cimetom je više damsko piće, malo je slađa zbog više meda, ali i prethodna varijanta sa Anisom se može ojačati dodatnim medom.

Za ovu temu od mene toliko.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:45 17.01.2009

Re: Orahovača

Au, koliko dobrih recepisa dobismo na ovom blogu. Svaka čast!

A za ove bisere, samo mogu kapu da skinem:
Majkinu dušicu

Kilska tegla

U teglici od baby kašice

da odćuti

i onda neumerenost može dovesti do problema

scabies scabies 15:41 17.01.2009

Preporuka

za text... i pelinkovac!
dunja73 dunja73 15:41 17.01.2009

travarica

Hm ,aperitiv pre jela .cesto smo diskutovali u privatnim krugovima na tu temu .


Licno sam za posle jela ,jer mi zatvara apetit ,a ne obrnuto..

Vise mi lezi ,,gorki list ,, kod nas ,inace kao ,,zenski deguster ,, odlucujem se za ,,ramazzoti,,
topcat topcat 08:57 18.01.2009

Re: travarica

dunja73

Licno sam za posle jela ,jer mi zatvara apetit ,a ne obrnuto..


Kod mene je za prije jela ili poslije piva.
Obozavam pelinkovac!
49 41 49 41 15:45 17.01.2009

Pelinkovac

Kad sam, kao apsolvent imao neki "teski zatvor"; redovna studentska ishrana, menza u Djusinoj i Obilicevom vencu ...
moje kulinarske vestine u uslovi za njima....
Svratio sam na pice sa drustvom u Makedonskoj, nedaleko od Politike. Posto sam bio u dilemi; dal' i sta uopste da popijem, obzirom na probavne probleme koje dotada nikad nisam imao?

Drmni dva-tri Pelinkovca i sve ce ti biti uredu, predlozio je neko iz drustva.

Preporodio me tim predlogom, jos istog dana.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:49 17.01.2009

Re: Pelinkovac

Potreba (problem) je majka svih otkrića

Isto je bilo i u mom slučaju
Inner Party Inner Party 16:20 17.01.2009

Pelinkovac

... nego što se ne treba opijati ovako kvalitetnim piće već uživati u njemu u ograničenim količinama.


Easier said than done.


Milutin Milošević Milutin Milošević 16:29 17.01.2009

Re: Pelinkovac

Lako je drugima savete deliti
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:30 17.01.2009

Ja sam

lani, u Brelima, složila (što rekao naš gazda Mijo) travaricu, od pet trava iz baštice uz more, lozom otrovno providnom zalila...kažu korisnica da je ooodlična :)
behemot123 behemot123 18:38 17.01.2009

Pelin ubica

Jel mogu ja da ispričam moje iskustvo sa pelinkovcem? Sedeo sam kod ortaka sa kumom, i pošto nismo imali keša, kupimo dva litra nekog krša za 150 kinti po flaši. Na etiketi pisalo nešto u stilu ZZ Donje Brijanje. Krenemo da ljuštrimo, i gledamo se da vidimo koji će prvi da oslepi. Pelin je bio više sladak nego gorak, toliko o kvalitetu, zlo i naopako. U jednom momentu, kad smo već ušli u duboke analize sveta end života (čitaj: baljezganje), meni se opasno prispava. Legnem i komiram se. Budim se posle tri sata, oni još baljezgaju i nešto me čudno gledaju. Onda mi kum ispriča da sam u jednom momentu počeo jezivo da hrčem. A onaj treći, budala od mog ortaka, onako pijan uzeo jastuk, stavio mi ga na glavu i SEO NA NJEGA! Tako da sam posle minut počeo da mlataram rukama i borim se za život! Kad je video da je vrag odneo šalu, ortak se skloni i provere da nisam slučajno odlepršao u pakao. Ništa od toga.
Pitam ih, Dobro mater vam spOtaknem, šta biste uradili da sam riknuo. Pa ništa, već smo počeli da se dogovaramo da te istranžiramo i raspodelimo po kontejnerima!! Ubiše se od smeha...
Eto ti kum u Srbiji! Najluđe od svega, što ja ništa nisam osetio. Not a bad way to go, I say ...
Eto, pretekao sam (nekom drago, nekom ne ), jetra još uvek ko švajcarski sat (Bogu svetom hvala). Samo, pelinkovac više ne diram. Od toga mož se rikne...Ipak je pivo majka i boginja.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:47 17.01.2009

Re: Pelin ubica

ja ništa nisam osetio

Vidiš kako može pelinkovac da bude lekovit!
49 41 49 41 19:00 17.01.2009

Cek, cek

Strumici (bugarski: vukojebina, primedba autora) uglavnom služeno Skopsko pivo koje je imalo sasvim drugačiji ukus od tadašnjeg favorita BiPa (nasuprot Prilepskom koje je sjajno pasovalo, ali ga je teško bilo naći), morao sam da pronadjem neko drugo piće za nikad dovoljno dugačke izlaske iz kasarne (mislim: ko je video vojnika koji pije kiselu vodu ili sok?)

Jel' to ona Strumica, gde sam ja (doduse na papiru); gradio aerodrom, provlacio DC-9(sa 110 "mogucih"?!?sedista sa turistima), navigaciono i proceduralno kroz planinske gudure za svoj diplomski rad na fakultetu...

ili je to Strumica...

gde je moj brat od tetke-zemunac bio u vojsci kao PM; pa, kad mu i posle 2 god. pomenes Strumica - mislis da ga je haknula struja sa elektricne stolice?
tigrks tigrks 19:48 17.01.2009

Re: Cek, cek

ili je to Strumica...

A možda je to ona Strumica čije se ime nalazi na flaši MASTIKA.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:54 17.01.2009

Re: Cek, cek

Strumica...

Sva tri odgovora su tačna.

Usput, to je ona Strumica gde su moji brat i majka došli da me posete i zbog nekog iskliznuća voza (mnogo pre nego što se presedne na autobus) putovali 22 sata, odsedeli 2 sata, popili kafu sa mnom i vratili se u BeJograd. Majka, koja je osećala obavezu da i mene obilazi kao mlađeg brata (koji se zevzečio u Vojnoj bolinici u Vlaškoj, u centru Zagreba), jedva je prevalila preko usana:
- Sine, izvini, a li ja više ovde ne mogu da te obilazim
deset_slukom deset_slukom 19:28 17.01.2009

Underberg

Ima i ova zgodna bombica.

Re: Underberg

uze mi rec i lek iz usta. ja bez underberga u srbijicu ne idem.
kad sam ga otkrila na jednom skijanju, posel prvog sam pokusala da narucim drugi, ali su me sprecili. to u stvari nije rakija, to je vise tinktura biljaka u alkoholu. i pije se samo jedan:(
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:34 17.01.2009

Re: Underberg

ja bez underberga u srbijicu ne idem


E ovo je neoprostivo...

U Srbiju sve drugo sem "rakije" treba poneti :)

Re: Underberg

underberg je lek za varenje. kad njega popijes mozes da svaris i pedalu od bicikla
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:04 17.01.2009

Re: Underberg

sto jedes bicikle ?

Re: Underberg

iz radoznalosti
ecce-florian ecce-florian 23:05 17.01.2009

Re: Underberg

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
lek za varenje. kad njega popijes mozes da svaris i pedalu od bicikla

ninuninuninuninuuuu

Da mi je samo znati gde ovaj u moru nađe biciklO.
Neje Underberg ,al' medEcina je čudo
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:56 17.01.2009

Re: Underberg

sto jedes bicikle ?

Ja dalje od guma nisam uspeo. I to unutrašnjih
godo92 godo92 19:48 17.01.2009

Re: Ah, pelinkovac

Ja pijem gorki sa grejpfrut sokom... Mozda cudno zvuci, ali na moju preporuku tako ga pije sve veci broj ljudi tj zena:)
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:57 17.01.2009

Re: Re: Ah, pelinkovac

tako ga pije sve veci broj ljudi tj zena:)

Je li su dotične obični ljudi, tj. žene, ili su pijankinje?
macak92 macak92 21:52 17.01.2009

Preporuka

..jer se prosle nedelje setih pelinkovca (kojeg jos nema u Ameriki, ali kad nam je Bambi Plazma stigla u regularne radnje, toplo se nadamo da ce i pelinkvoac istim stopama na ovaj kontinent).

Jegermaister je odlicna, malo sladja i ovde dostupna zamena za nas koji se devedesetih navukosmo na Pelinkovac (jos me u Srbiji ceka neotpakovano poslednje izdanje sa dve case)
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:58 17.01.2009

Re: Preporuka

Sad imaš gore repecise, pa se snađi dok ne počnu da uvoze
libkonz libkonz 23:59 17.01.2009

Re: Preporuka

Sad imaš gore repecise, pa se snađi dok ne počnu da uvoze
*novo

A da proguramo da u Srbiji proglase prohibiciju? Da se oparimo malo, uz sve te recepte.
macak92 macak92 00:15 18.01.2009

Re: Preporuka

Sad imaš gore repecise, pa se snađi dok ne počnu da uvoze

Nego kako. Zato i zahvaljujem na temi :)

Podseti me na Libiju - u svakoj kuci u koju sam usla cekalo me isto iznenadjenje u kupatilu - mini hemijska laboratorija za spravljanje lekovitih alkoholnih napitaka. Sve u cisto medicinske svrhe...
Unfuckable Unfuckable 00:16 18.01.2009

Re: Preporuka

paze ljudi na zdravlje, to je...
mudar narod
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:32 18.01.2009

Re: Preporuka

Podseti me na Libiju - u svakoj kuci u koju sam usla cekalo me isto iznenadjenje u kupatilu - mini hemijska laboratorija za spravljanje lekovitih alkoholnih napitaka. Sve u cisto medicinske svrhe...

I ja sam čuo da su naši imali male laboratorije. Pa svaki dan na pijac, kupe što starije voće koje fermentira za dan dva i onda naprave dnevnu dozu. Od čega god bilo: kivi, banane... sve šta ima dovoljno šećera
49 41 49 41 21:56 17.01.2009

Metaxa



Obicno nikad nisam pio i voleo METAX-u; jer mi je malo slatkasta i mirise mi na zeMsko pice.
Medjutim, treca s leva u porcelanskoj cvetnoj - boci BOLI glava.
Pise,rucno da je "40 godina stara"-sto me opet cini skepticnim?!?

Maznuo dve flase dosad - donesene sa nekog grckog ostrva, ne bi se bunio i za trecu srecu.
Unfuckable Unfuckable 21:58 17.01.2009

Re: Metaxa

ja pio II i IV s leva gledano
nisam impresionirat
49 41 49 41 22:46 17.01.2009

Re: Metaxa

Unfuckable
ja pio II i IV s leva gledano
nisam impresionirat


Probaj III, bio bi impresionirat.

Kad mi je stjuardesa donela prvu flasu; sa tog grckog ostrva i rekla da je platila samo 20 tadasnjih nemackih na aerodromskom Free Shopu; bio sam impresionirat.

Kad mi je komsinica amerikanka; koja se bavi picima rekla da to ovde kosta $ 280; bio sam impresionirat.
Unfuckable Unfuckable 22:50 17.01.2009

Re: Metaxa

hm, eto dobre poslovne prilike....halo Bing, kako brat ?
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:02 18.01.2009

Re: Metaxa

Prvu levo pijem samo kad baš, baš, baš nema ništa. Mnogo me podseća na kaladont. Treću s leva sam jednom davno probao i bio zadovoljna. Flajku još čuvam. Slažem se da su ostgale dve slatkaste
bauer. bauer. 02:07 18.01.2009

Re: Metaxa

a uzo? pa kad staviš kockicu leda, a on pobeli? nije loše, za pre doručka...
topcat topcat 08:59 18.01.2009

Re: Metaxa

bauer.
a uzo? pa kad staviš kockicu leda, a on pobeli? nije loše, za pre doručka...


Mozda ne bas prije dorucka, ali uzo je super!
Doduse i sve one gore spomenute medovace i orahovace...

Sjajan blog.
mirelarado mirelarado 03:13 18.01.2009

Travarica

Čitajući tekst i komentare setila sam se paške travarice koju su moji roditelji redovno donosili s letovanja.
Neverovatan miris...

macak92 macak92 09:41 18.01.2009

Ginseng

E, a u Koreji sam pila neko pice od korena ginsenga starog 100 godina. Dali mi flasu da ponesem kuci i rado bih vam postavila sliku iste kad bih znala kako...

Anyway, pice malo gorci, ali je jako pitko i nije tako gusto i tamno kao pelinkovac i slicne mu varijante. Ali je zdravo!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana