Sport| Zabava| Zdravlje| Život| Životni stil

Dobrodošao kući Lance

Time Bandit RSS / 17.01.2009. u 21:26

5470.jpg
Hvala Tebi čika Armstrong

Na svemu sto si biciklizmu dao..

Posle tri godine prekida, tridesetsedmogodišnji, sedmostruki pobednik Tour de France-a Lance Armstrong ponovo izlazi na stazu, ovaj put u Australiji na Tour Down Under (TDU) trci, a planira i Giro d'Italia u Maju, kao i kasnije Tour de France...

Prva ozbiljnija trka u sezoni, koja se održava u Australiji (licencirana od UCI ProTour race) privukla je većinu svetskih  top timova koji će se boriti tokom ove sezone na prestižnim trkama u Italiji i Francuskoj. Veliko interesovanje vlada za Lance-ov povratak kao i za uspeh tima Astana čiji je Lance (od kada je najavio povratak Aug/Sep 2008) postao clan.

Jednodnevna samostalna"kriterijum", ili Klasik, trka kroz ulice Adelaide je planirana za 18-Januar, a posle dana odmora, počinje ono glavno - Tour Down Under koji ce imati šest deonica, od ukupno oko 800km. Oraganizatori trke u Australiji su pod uticajem Lance-ove harizme već nazvali prvu trku Cancer Council Classic.

Ride for the Roses

Lance u Soweto-u
Lance u Soweto-u
Dok se oporavljao od kancera, Lance je osnovao Ride for the Roses trku koja se održava svakog Aprila u njegovom Austin-u u Texas-u. Svakog proleća Lance se vraca kući da vodi donacijsku trku i aktivnosti, a ostvarena  sredstva uplaćuje u Lance Armstrong Fondaciju za borbu protiv uroloških kancera. Višednevne akcije počinju Petkom uveče sa donacijskom večerom i silent aukcijom, koja okupi vise od 1000 učesnika uključujuci zvezde i šampione Tour de France - Greg LeMond-a, Miguela Indurain-a, Eddy Merckx-a, kao i Olimpijske šampione Eric-a Heiden-a I Bonnie Blair.

Subotom uveče stotine najbržih biciklilsta voze trku kroz centar Austin-a, da bi se sve zavrsilo velikom finalnom Nedeljnom trkom - Ride for the Roses, koja sakupi milione dolara u donacijama za programe namenjene istraživanju raka.

U 1996 godini kada mu je dijagnostikovan kancer testisa, Lance je bio blizu ne samo da zavrsi sportsku karijeru nego mu je i život bio ozbiljno ugrožen. Nakon opravka osnovao je fondaciju za pomoć obolelima i preživelima od kancera, kao i za podršku istraživanju i ranom otkrivanju ove opake bolesti. Njegova fondacija do sada je sakupila više od 250 miliona USD.

Na slici gore Lance Armstrong drži žičanu bicklu dobijenu na poklon od deteta u Sowetu (18 Januar 2006) u Primville klinici.

Lance-ovo tajno oružje

27.5 i 1274
27.5 i 1274
Ovaj put to je presonalizovani crno žuti Madone 6.9 iz porodice Trek bicikli koje Lance vozi vec dugo godina. Ovaj bicikl simboliše Lance-ovu inspiraciju da se pronovo vrati profesionalnom biziklizmu i imace snažnu, emocionalnu i personalnu poruku. Dva broja koja se nalaze isprintana na bicikli su 27.5 (predstavlja broj ljudi, u milionima, umrlih od cancera od 2005 godine kada je Lance vozio zadnju pobedničku trku na Tour de France do danas) i broj 1274 koji predstavlja broj dana koji su protekli od tog dogadjaja. Takodje u opremu Trek bicikla spadaju i super-laki karbonski točkovi Botranger, koji takodje nose ove brojeve značajne za Lance-a. "Običan" Trek bicikl je od 6-8000 USD, a ovaj malo unapredjen je oko 25 000 (prvenstveno zbog točkova koji su oko 10 000 USD).

Koliko je ovaj "alat" bitan za Lance-a, govori i priča, da glavni tehnicar njegovog tima - Astane, ne zaključava njegovu biciklu tokom noći sa ostalima, nego je nosi svuda sa sobom (a drži i u rezervi najmanje još jednu isto tako konfigurisanu).

Kako Lance to uspeva, sportski inat ili upornost?

Lance - sada ipak vise od igre
Lance - sada ipak vise od igre
Odlične Bio-Motorne Sposobnosti (Bio Motor Ability - BMA), kao i sasvim solidan VOmax od oprilike 82 (približno nedostižnih Greg LeMonde-ovih 92) kao i više od 10 000 ( sada bliže 20k) sati pametno-fokusiranog treninga kasnije pod vodjstvom Chrisa Carmichael-a su omogućili Lance-u da osvoji neverovatnih sedam uzastopnih Tour de France-a (prvi iza njega ima pet).

Tu je svakako važan i stil vožnje kao i biciklisticka inteligencija i taktika, tj. sta i kada treba uraditi tokom trke. Većina biciklista iza Lance-a, u glavnoj grupi menja brzine kada vidi da je to Lance već napravio, verujući njegovom osećaju prenosnih odnosa, terenu i svrsishodnosti te radnje.

Iza svakog uspešnog sportiste stoji uspešna žena, ili češće vrhunski trener

Chris Carmichael, vršnjak i ljuti rival Greg LeMond-a, je bio uspešni biciklsta koji je povredio desno koleno na skijanju 1986. Posle oporavka, uspeo je da se na kratko vrati u top formu. Povreda, koja ga je sprečavala da ostvari vrhunske rezultate, sve vise ga je primoravala da analizira razvoj trke (a kako bi uskladio svoju narušenu fizičku konstituciju zahtevima trke/a) i time značajno unapredila njegovo osećanje za taktiku, i na kraju ipak pribižila trenerskom zanatu.

Chris je zajedno sa Lance-om redefinisao program vežbi (jednogodišnji program, podeljen u cikluse, sa tranzicijama koje su omogucavale top formu u vreme takmičenja) a čiji su rezultati vodili ka neveovatnom trijumfu Lance-a 1999 godine na Tour de France-u. Jedan od najvećih povrataka u istoriji sporta (posle pauze izazvane teškom bolešću) ostaće upamćen po pobedi na sva tri time trials plus Alpska deonica, i defanzivnoj taktici koju je Lance primenio da bi osvoji 2,290 milja dugačku trku.

Izdržljivost tokom biciklističkih trka traži vrlo dobro razvijen aerobic sistem. Ključ programa koji je Chris razvio za Lance-a je da maksimalizuje mogućnost tela da absorbuje i prenese kiseonik, i kako on tvrdi da postigne najveću vrednost (peak performance) posle samo 7 nedelja fokusiranog treninga.

Fokusirani trening program koji kombinuje fitness, biciklističku tehniku, i mentalnu pripremu može da proizvede bazu (peak performance) za vrhunske rezultate. Ovi principi važe ne samo za svetsku klasu atleta nego i za bilo koga ko istinski zeli napredak.

Atačmenti



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 22:11 17.01.2009

---

Odličan post
Time Bandit Time Bandit 03:21 18.01.2009

Prvi / Prva

Bravo GordanaC dobili ste - kettlebell (1 komada, virtuelno)



Pravila su jednostavna, za prvu nagradu iznenadjenja potrebno je sakupiti 10 kettlebell-ova i to ovim nacinom:

a) Najmanje dva kettlebell-a po tematskom bloku (npr. ovo je blok o sportu i bice od 5-10 tema)
b) Biti prvi najmanje na pet tematskih blokova (najverovatnije sedam ili osam tematskih blokova)

Dodatna pravila:

a) Mozete duplirati ovaj virtuelnu kettlebell ako odgovorite na tematsko pitanje: - " Pod kojim imenom je rodjen Lance Armstrong?"

Jaril Jaril 08:00 18.01.2009

Re: Prvi / Prva

gordanac
Odličan post
од - ли - чан!
Time Bandit Time Bandit 15:42 18.01.2009

Re: Prvi / Prva

Hvala Jarile,

evo i za Tebe jedan virtuelni ProGrade kettlebell

maksa83 maksa83 10:43 19.01.2009

Re: Prvi / Prva

Time Bandit
Hvala Jarile,evo i za Tebe jedan virtuelni ProGrade kettlebell

Verovatno sam okasnio za poklon, al' se baš mislim već neko vreme kako je bezveze što ne pišeš o tim stvarima.

Onaj link koji si mi onomad dao je sjajan, ali svejedno... šta te košta?

Potpuno mi je svejedno šta ćeš od onog i kojim redom da pišeš, dok god ih sve napišeš. :)
Time Bandit Time Bandit 15:02 19.01.2009

Re: Prvi / Prva


nisi zakasnio Makso evo nesto i za Tebe



ovaj tajmer je vrlo univerzalan i u paru sa HR monitorom je neophodan komplet za gym

exrx.net je vrlo dobar sajt, povezuje vrlo smisleno misice i vezbe za iste (na raznim spravama), moze da posluzi i kao podsetnik za vezbe u gym-u (koristim PDA w/WinMobile & internet konekcijom) ako se unapred ne pripremi plan vezbi.

Nedostatak ovoga sajta su ipak vrlo kratka objasnjenja za mehaniku vezbi, npr. koristio sam njihova skracena uputstva za Olympic WeightLifting ali mi je ipak knjiga koja se samo tim bavi razjasnila nedoumice.

Kod Strongija je bilo par tema, i lepo od njega sto je nesto pokrenuo (nadam se da moje komentare nije shvatio kao kritiku), a ja cu pokusati da napisem par postova koji ce se baviti slicnim temama...
maksa83 maksa83 16:27 19.01.2009

Re: Prvi / Prva

, a ja cu pokusati da napisem par postova koji ce se baviti slicnim temama...

E, taaako brate, to čekam da obećaš. :))

Hvala & radujem se unapred!
Time Bandit Time Bandit 17:48 19.01.2009

Teretana


hvala Makso na unapred iskazanom poverenju.

Najverovatnije cu poceti pricu o teretanama & vezbanju od pocetka - zasto i koji su zdravstveno/ fizioloski/ psihicki benefiti (prednosti) redovng vezbanja, a prilagodjeno pocetnicima, naprednijima i pro slusaocima-vezbacima.
maksa83 maksa83 05:59 20.01.2009

Re: Teretana

hvala Makso na unapred iskazanom poverenju.

Nema na čemu, kažem - unapred se radujem.

Žao mi je samo što tekst po svoj prilici neće dobiti adekvatan exposure (osim ako uredništvo ne uradi nešto po tom pitanju), ali ne daj da te to zaustavi.
antioksidant antioksidant 10:17 20.01.2009

Re: Teretana

Žao mi je samo tekst po svoj prilici neće dobiti adekvatan exposure (osim ako uredništvo ne uradi nešto po tom pitanju), ali ne daj da te to zaustavi.
*novo

we are here

keep up a good work man

Time Bandit Time Bandit 03:43 21.01.2009

Re: Teretana

Hvala na podrsci,

upravo zavrsavam tekst: Teretana: Da mi to mozemo ili srce hoce a dupe klokoce (umotvorina P. Kralja)
koji ce se pojaviti u toku danasnjeg dana na Najnovije - Blogeri ljubaznoscu urednistva bloga B92.
man ray loves me man ray loves me 01:52 21.01.2009

Lance je douchebag

koga ne mogu da smislim, sto bi reko Velja. Kad se samo setim sta je uradio Pantaniju kad ga je pustio da pobedi! Motao, motao, motao (odlucujuca brdska etapa), onda stao, okrenuo se ka Pantaniju koji je bio drugi i kome je taj comeback bio djavolski tezak, i kao poslednji majmun izigravajuci milosrdje pokazao mu da prodje napred. Dao mu etapu, bez posledica u generalnom plasmanu, da se zakiti. Kakvo ponizenje. Depresija se zavrsila samoubistvom.
Gledala sam biciklizam godinama i uvek sam navijala ili za Pantanija ili kasnije za Ulricha.
Time Bandit Time Bandit 03:36 21.01.2009

Re: Lance je douchebag

da, ta trka je bila izuzetno zanimljiva, i uvek kada je gledam vidim nesto novo, zadnji utisak:
a) cini se da je Lance prelomio (ili odlucio) da propusti Marca kada je video da Marc zivotinjski i sa krajnjim naporom ipak odgovara na njegov napad (zadnjih 2-3min) sto je stvar za postovanje
b) Lance-ova kadenca je uglavnom bila visa i do 30% dok je Marco ulozio sve sto je znao (na trenutke nepravilan polozajj tela govorii o teskoj borbi organizma sa naporom)

Zbog velikih napora tokom pojedinih deonica na Turu, postovanje zasluzuje i zadnji biciklista koji prodje kroz cilj i uvek navijam da i zadnji ipak prodje (tj izbegne diskfalifikaciju zbog enormnog zaostatka).
man ray loves me man ray loves me 08:22 21.01.2009

Re: Lance je douchebag

sto je stvar za postovanje
?! jedva je izbegao diskvalifikaciju zbog nesportskog ponasanja.

inace, prve godine kad sam dosla u francusku, isla sam na champs elysees da gledam finish. naredne godine se desilo da u poslednjoj etapi peloton prodje tik pored moje kuce.
Time Bandit Time Bandit 16:05 21.01.2009

Re: Lance je douchebag

ima tu poprilicno drame, strategije, svadje, navijanja, odnosa izmedju biciklista / vodja u timu, odnosa izmedju pojedinih ekipa i biciklista.
Lance i nije popularan u Evropi, niti to moze biti a posle sedmostruko uzastopno osvojenog Tura.
Sa sportske strane Lance-ov put od samoukog triatlonca, do vrhunskog internacionalnog bicikliste, i kasnije kroz borbu za teskom bolescu je bio izuzetno naporan.

Evropljani jesu izmislili biciklu, ali se u Lance-ovoj zemlji ipak prodaje godisnje 12 miliona novih bicikala (a delova za jos jedno 10 miliona), LeMond, Lance i drugi su poprilicno doprineli popularizaciji biciklizma.

Imas srece da uzivo mozes da pratis Tur, mislim da ce ove godine biti zanimljivo...

ps. "sto je stvar za postovanje" se odnosila na Marcovu zivotinjsku upornost da pruzi maksimum

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana