MEDIOKRATIJA

Nebojša Spaić RSS / 18.01.2009. u 19:48

Prvo sam, naravno, pobesneo, iznervirao se, poželeo da napravim skandal. Onda da protesno odem zauvek sa bloga. Onda da se povučem u tišini. Pa mi prijatelj (inače, jedan od najpoznatijih satiričara i humorista u Srbiji – po mom mišljenju i daleko najbolji i najduhovitiji) koji je nedavno doživeo sličnu sudbinu u jednim dnevnim novinama, kada mu nisu objavili satirični tekst u okviru redovne kolumne, pametno rekao da je i skidanje posta sa ogavnim vicevima o Srbima tema. Još bolja od samih viceva.

Viceve sam potražio jer mi je sestra sinoć iz Brisela javila da sedi u kafiću u kom neki crnac priča viceve o Srbima. Shvatio sam da smo tema viceva. Medjunarodna. I poželeo da vidim u kakvom nas svetlu slikaju. Na upit serbian jokes, dobija se gomila linkova sa vicevima o nama (o Hrvatima, medjutim, ne - baca na Vikipediju, na teme o humoru u Hrvatskoj itd...), uzeo sam prve i kopirao. U uvodu sam stavio samo informaciju da su to vicevi koje drugi pričaju o nama, a ne vicevi koje sami o sebi smišljamo. Posle 15ak minuta, kad su krenuli besni komentari, dodao sam da su vicevi i meni samom odvratni. Posle još toliko, post je skinut.

 

Šta je sve tu tema:

 

1 - Sami vicevi, u kojima smo prikazani kao izuzetno primitivni, nasilni, incestuozni manijaci sa malim polnim organima.

2 – Činjenica koja se videla u gnevnim komentarima da mnogi čitaoci ne mogu da odvoje informaciju o vicevima od vrednosnog suda kako o samim vicevima, tako i o nama Srbima.

3 – Potreba moderatora da tu temu skine – pitam se zašto? Da li zbog toga što ne može da se suoči sa sadržajem vica ili sa pitanjem otkud baš o nama takvi vicevi? Da li iz straha od nekakve represiije?

4 – Mogućnost moderatora da to uradi, i to na blogu, ličnom prostoru na najslobodnijem mediju – internetu. Pa šta je tek sa mainstream medijima?

5 – Anonimna pozicija moderatora i nedostatak osnovne pristojnosti i potrebe da autora makar obevesti o svojoj odluci, kad mu je već dao poziciju da može da objavljuje tekstove. Ili, u suprotnom, odgovorna odluka da autoru tu poziciju ukine.

 

Svaka od tih tema mogla bi se razraditi, al, evo, malo se izduvah. I u pravu je onaj prijatelj, koji reče da je ovo Mediokratija. I nisam ni pitao da li misli na vladavinu medija ili mediokriteta. Jasno da je oba.

 

p.s. Moderator je objavio dolenavedenu informaciju, nije mi odgovorio na privatnu poruku i zabranio je komenatrisanje svoje odluke. Po mom mišljenju, to je daleko nepristojnije od citiranja i najgorih viceva.

p.p.s. dopuna - u medjuvremenu stigao privatni mail urednice, sa njenim objasnjenjima i stavovima, koje razumem ali odbacujem. Ipak, zelim da se izvinim zbog sarkasticnih komentara koje sam u nekoliko navrata naveo ad personam. Dakle, Vesna, izvinite zbog toga.

dopuna 2: U medjuvremenu je moderator skinuo neke komentare, ukljuciv jedan sa vicem o konc logoru. Na taj komentar bilo je 40ak daljih komentara, suprotstavljenih, ali argumentovanih. Mislim da je to ogromna steta i cudim se, sve vise i vise, kako je moguce da se brka tema rasprave (vicevi, pa i uvredljivi) sa vrednosnim sudom o njima. mada, raduje me sto ovaj post vs posta o skidanju vodi u preporukama sa 17:14.



Komentari (121)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 19:55 18.01.2009

.

...zabranio je komenatrisanje svoje odluke. Po mom mišljenju, to je daleko nepristojnije od citiranja i najgorih viceva.


sve receno

o vicevima necu, vec sam rekao da me vise interesuje rasprava i da ce biti smesno...

inace, nesto mislim, i ovaj blog ce umreti za manje od 7 dana
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 19:57 18.01.2009

Re: .

inace, nesto mislim, i ovaj blog ce umreti za manje od 7 dana

Ili pre, ako se moderatoru ne svidi.
antioksidant antioksidant 19:58 18.01.2009

Re: .

Ili pre, ako se moderatoru ne svidi.

na to i mislim..

mozda bolje da pocnemo da trolujemo sto pre, pa ga mozda zbunimo?
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 19:59 18.01.2009

Re: .

a trolujemo sto pre, pa ga mozda zbunimo?

Daj neki vic.
antioksidant antioksidant 20:00 18.01.2009

Re: .

Daj neki vic.

idu 2 kuceta. jedno se ceska, drugo se poljska
nsarski nsarski 20:03 18.01.2009

Re: .

daj neki vic

Ulaze u bar katolicki svestenik, rabin, i hodza. Barmen ih pogleda i kaze: What is this, some kind of a joke?
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 20:05 18.01.2009

Re: .

idu 2 kuceta


Da nije u suprotnosti sa disclaimerom, kako pise moderator, koji ocigledno zna engleski, sto pominje na postu (ostaje nejasno da li, posrbljavanjem engleske reci koji pise u originalu, a dodaje nas padeski dodatak, pokazuje da mozda srpski ne zna) jer, kako kaze to "uključuje, ali se na to ne ograničava" pa navodi tamo sta. Dakle, mozda i kucici?
antioksidant antioksidant 20:07 18.01.2009

Re: .

Ulaze u bar katolicki svestenik, rabin, i hodza. Barmen ih pogleda i kaze: What is this, some kind of a joke?

enough said


wawy wawy 21:04 18.01.2009

eh...

...spaicu, izdajnice roda svoga, albansko-americki lobisto, mrzitelju svega srpskog, a sto si jasno pokazao kroz one viceve! sto nisi fino i jasno ostavio da pise cigani umjesto srbi, pa da se mozemo i nasaliti ili ignorisati nego iritiras svekoliko srpsko puchastvo onakvim provokacijama!

hahahahah...

e qq, ja ne mogu da vjerujem kakve su bile reakcije na tekst, i ladno ne mogu da vjerujem da su ga obrisali.

a tekst je dusu dao za ekstra raspravu, jos jedan od tvojih tekstova svojevrsnih socijalnih eksperimenata, koji opet masa ljudi nije ukapirala a koji bi morali da podstaknu extra raspravu, al eto nisu.

puna podrska za sve tekstove koje objavljujes, definitivno su najbolji i najinteligentniji ovdje na blogu, bar za moj ukus, i mislim da pogadjaju u sam centar.
a stvarno kritike za moderatore sto su ga skinuli.

pozdrav, sve najbolje!

p.s.
odmah objavi sledeci tekst, ali potpuno isti, u kom ce biti svi isti vicevi, samo zamijenjeno sa jevreji... ...ko zna kakve bi rekcije bile...
dunja73 dunja73 21:22 18.01.2009

Re: eh...

svi isti vicevi, samo zamijenjeno sa jevreji...




ja jednom napisah da Premiere u Nemackoj plati 300 000 € kaznu i smenise direktora zbog tih viceva o Jevrejima , a ovi gore nisu to ,no Romi ..
ElectricDreams ElectricDreams 21:36 18.01.2009

Re: .

Nebojša Spaić
inace, nesto mislim, i ovaj blog ce umreti za manje od 7 dana

Ili pre, ako se moderatoru ne svidi.


Ha! Trebalo bi da vidiš kakva je situacija na drugim forumima. Pogotovu na "domaćim" torrent trekerima. Pa tu sve kipti od nabeđenih veličina. Zamisli, on je "admin"... kako to gordo zvuči... on će da odredi šta ti smeš da pišeš a šta ne smeš...
Katastrofa u malom... Potpuno oslikavanje srpskog mentaliteta i morala...

Iskreno, ne znam šta je rešenje. Da li se prebaciti na neki drugi host? U krajnjem slučaju, svako može da podigne apache na svom kompu, registruje domen, osveži ga povremeno sa dyndns i piše do mile volje o čemu god želi... Samo je popularnost takvih sajtova, blago rečeno, jadna...

Da zaključim: nema pravde ni slobode pisanja... to je samo privid...
cavezizam cavezizam 23:09 18.01.2009

Brešnjevizam

antioksidant
...zabranio je komenatrisanje svoje odluke. Po mom mišljenju, to je daleko nepristojnije od citiranja i najgorih viceva.sve recenoo vicevima necu, vec sam rekao da me vise interesuje rasprava i da ce biti smesno...inace, nesto mislim, i ovaj blog ce umreti za manje od 7 dana


Ko bre da umre Blog ovaj '

Nema šanse, pre će Staljin da vaskrsne i Brešnjev no da umre.

Ovde bre cenzurišu i cenzore, a ne slobodoumne Blogere i komentatore.

ovaj blog se ponaša ko Staljin u zlatno vreme...
Koliko god pobiješ blogera, uvek ima još neobaveštenih koji pristižu na giljotinu.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:11 18.01.2009

Re: .

ops, edit: pogresno sam videla nick, izvinjavam se

@tema: nisam otvarala ovaj blog dok je vitz o srbima bila tema, ali guglam sad serbian jokes i akosenevaram, treci link je albanski forum sa vitzevima o srbima. jel to jedan od repera sta Drugi misle o nama?
drugi link je hrvatski forum na engleskom. ??
na ostalim sa prve strane po jedan vitz...
nisam sigurna da sam shvatila sasvim sta je poruka?

ako amer prica vitzeve o srbima, da li zaista mislite da oni znaju gde je srbija? slicni vitzevi se pricaju o kostunici i W. vitz koji sam davno cula o starijoj meksikanki (amerska verzija) je prevedena na crnogorsku staramajku (srpska verzija)...so...

sto se tice brisanja, uvek mozete da otvorite svoj blog na drugom mestu gde vas nece niko uslovljavati, niti brisati, zar ne? (sta god ja mislila o najnovijem postupku moderacije VIP Bloga B92...ipak). ali ipak necete jer je ovo prilicno poseceno mesto
radojicic92 radojicic92 23:14 18.01.2009

Re: .

draga gospodjo


maksa83 maksa83 23:35 18.01.2009

Re: .

Katastrofa u malom... Potpuno oslikavanje srpskog mentaliteta i morala...

To, naravno, nije tačno.

Bastad Operator From Hell je satira nastala pre nego što se Internet doselio na ove naše prostore, tako da mu sigurno ovdašnji administratori nisu bili inspiracija.

Cela arhiva svih epizoda - The Bastard Operator From Hell.
Supermod Supermod 01:47 19.01.2009

Re: .


inace, nesto mislim, i ovaj blog ce umreti za manje od 7 dana



za blogove makar znamo kad ce da umru, malo li je?!
Supermod Supermod 01:49 19.01.2009

Re: .

Nebojša Spaić

Ili pre, ako se moderatoru ne svidi.


nemoguce!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:50 19.01.2009

Re: .

Supermod

inace, nesto mislim, i ovaj blog ce umreti za manje od 7 dana



za blogove makar znamo kad ce da umru, malo li je?!

preziveo je ovaj blog mnoge stvari ali jedno je vazno: vratio se milutin! najbolja stvar u poslednjih mesec dana
Supermod Supermod 01:51 19.01.2009

Re: .

Nebojša Spaić
a trolujemo sto pre, pa ga mozda zbunimo?

Daj neki vic.


1. moderacija je nezbunjiva!

2. moderator iz prethodne smene mi preneo da je bila neka frka, je l' vam nije dosta viceva?!
Supermod Supermod 01:55 19.01.2009

Re: .

Nebojša Spaić
idu 2 kuceta


Da nije u suprotnosti sa disclaimerom, kako pise moderator, koji ocigledno zna engleski, sto pominje na postu (ostaje nejasno da li, posrbljavanjem engleske reci koji pise u originalu, a dodaje nas padeski dodatak, pokazuje da mozda srpski ne zna) jer, kako kaze to "uključuje, ali se na to ne ograničava" pa navodi tamo sta. Dakle, mozda i kucici?



imajte na umu da svi moderatori ne znaju engleski, Supermod, naravno, govori sve jezike, pa ih nekad pomeša.
Supermod Supermod 01:58 19.01.2009

Re: .

ElectricDreams






U krajnjem slučaju, svako može da podigne apache na svom kompu, registruje domen, osveži ga povremeno sa dyndns i piše do mile volje o čemu god želi... Samo je popularnost takvih sajtova, blago rečeno, jadna...



Truth.
Supermod Supermod 02:08 19.01.2009

Re: .

BebaOdLonchara
Supermod





vratio se milutin! najbolja stvar u poslednjih mesec dana


Milutin?! Gde je Milutin ... polako Bebo, Supermod se tek ulogovao!

p.s. hvala za hint
lanerosi lanerosi 20:01 18.01.2009

Prst na celo!

Hajde,bre,Nebojsa,ne idi uvek na prvu loptu!Misli malo pre no sto nesto napises!Kazes - drugi pricaju o nama.Pa,pusti njih da pricaju!Ne vredjaj ni sebe ni nas.Da li bi ikada i jedan Englez nesto tako preneo ili pricao o svojim sunarodnicima?Ne bi!Jer oni put od dupeta do glave predju za sekundu,a neki od nas (Srba) ne mogu ni za sest vekova.Pa sad ti vidi koliko si brz!Rekao ti aforisticar!A ja ti kazem da bi ti sudija za onaj o dobrom pocetku rekao,za pocetak,2 godine!
kaiser92 kaiser92 22:23 18.01.2009

Re: Prst na celo!

Nadam se da nisi mislio ozbiljno.
constrictoria92 constrictoria92 20:05 18.01.2009

Hm...

3 – Potreba moderatora da tu temu skine – pitam se zašto? Da li zbog toga što ne može da se suoči sa sadržajem vica ili sa pitanjem otkud baš o nama takvi vicevi? Da li iz straha od nekakve represiije?


Da probam da odgovorim (iako nisam moderator):

To sto je objavljeno na ovom blogu ne moze se podvesti pod formu "vic", vec "bljuvotina", tachnije "uvredljiva i krajnje maliciozna bljuvotina".

Krajnje je nebitno sto se u istima pominje moj narod, isto misljenje bih o citiranim "vicevima" imala da se umesto Srba pominju Albanci ili neki treci narod.

Mozda su Vama "vicevi" u kojima se pominje silovanje devojchica, incest, pedofilija i abortusi smesni, ali meni nisu.
Bravo za moderaciju!


aguero aguero 20:27 18.01.2009

Re: Hm...

Mozda su Vama "vicevi" u kojima se pominje silovanje devojchica, incest, pedofilija i abortusi smesni, ali meni nisu.
Bravo za moderaciju

Bravo,const!!!N.S. se zatrcao,a sada se vadi!Bilo bi dobro da procita poslednji Tijagov post na ovom blogu!Bolje bi bilo da je junacki odcutao....Ovako,ohrabrio ga aforist'car!A ja bih ga uveo u bus pun Srba pa da isprica svaku od tih baljezgarija!Kad je vec tako "ohrabren".
aguero aguero 20:40 18.01.2009

Re: Hm...


Mozda su Vama "vicevi" u kojima se pominje silovanje devojchica, incest, pedofilija i abortusi smesni, ali meni nisu.
Bravo za moderaciju

Bravo const.!Samo zalud se trudis!Da je to N.S mogao da shvati,ne bi objavio nakav post!Najbolje je preskociti ga!
libkonz libkonz 21:39 18.01.2009

Re: Hm...

Mozda su Vama "vicevi" u kojima se pominje silovanje devojchica, incest, pedofilija i abortusi smesni, ali meni nisu.
Bravo za moderaciju!

Pravilna odluka moderacije!
Supermod Supermod 02:21 19.01.2009

Re: Hm...

aguero

Mozda su Vama "vicevi" u kojima se pominje silovanje devojchica, incest, pedofilija i abortusi smesni, ali meni nisu.
Bravo za moderaciju

Bravo const.!Samo zalud se trudis!Da je to N.S mogao da shvati,ne bi objavio nakav post!Najbolje je preskociti ga!


Da je najbolje preskočiti ga ne biste sad bili ovde, a ni autor nije tvrdio da su vicevi s prethodnog bloga smešni. Da jesu, blog ne bi bio obrisan.
Lionsgate Lionsgate 20:08 18.01.2009

Khhmmm...

I poželeo da vidim u kakvom nas svetlu slikaju. Na upit serbian jokes, dobija se gomila linkova sa vicevima o nama (o Hrvatima, medjutim, ne - baca na Vikipediju, na teme o humoru u Hrvatskoj itd...),


Gospon Spaicu, pravilan upit na Google-u bi bio: "jokes about serbians" (serbians, croatians, albanians...).
I kad tako ukucate Google izbaci zanimljiv broj linkova, 1.2 miliona stranica o CRO, po 1.07 miliona za SER & BOS, 970 tisuca o AL... znaci, u startu ste napravili gresku (namernu ili nenamernu) i samim tim izazvali opravdan odijum - protiv "neobavestenog" novinara.

Inace, vecina viceva o susednim narodima je na forumima ex-stanovnika nekad bratskih naroda, Srbi vs Hrvati, Hrvati vs Srbi vs Bosanci, Srbi vs Albanci...
talicni talicni 20:12 18.01.2009

Ipak

To nisu ni bili vicevi o Srbima, nego vicevi gdje je rijec nigger, jew, etc. zamijenjena sa Serb.



dunja73 dunja73 20:23 18.01.2009

Re: Ipak

Ima neki film ,,ne znam mu ime vise,, gde tip ,krimos i to kao Srbin ,kad ne lezi vraze ,na kraju neki crnac .I tek na kraju filma kapiras da je taj crnac ustvari taj Srbin. ali ova tema je bila jednom kod aleks....


Meni su iskreno receno malo bezveze ti vicevi ,a na istu foru i o drugim narodima vec postoje .Jedino ,ja da sam na tvom mestu bih ih objavila sa prevodom ...

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 20:14 18.01.2009

...

Pre nego sto je vasa tema obrisana, obrisan je i moj komentar na Wu-ov post koji je ukazivao na poreklo viceva ...i kad sam hteo da se bunim nestao je ceo blog ...

Za razliku od vas, slazem se sa brisanjem vasee teme. E evo i zasto: ono sto ste vi citirali i nisu bili uobicajeni vicevi o nekom narodu koji se podsmevaju i sale nekim pojavama (stvarnim, preuvelicanim ili izmisljenim, svejedno) u tom narodu kao sto su recimo vicevi Bosancima, Crnogorcima, Skotlandjanima, Srbima (posebno recimo Pirocancima i Lalama). Kao sto rekoh takvi vicevi postoje i o Srbima (napr. Milojka i Milojko u raznim situacijama/varijantama) i cesto su negativni pa se ipak mi njima smejemo. Ja sam najcesce "bosanske" viceve imao prilike da cujem od strane samih Bosanaca ... a "crnogorske" od Crnogoraca ...

Vicevi koje ste vi citirali su bili sasvim druge vrste: ispoljavali su najgori moguci oblik nacionalne/sovinisticke/rasne mrznje prema Srbima. Nastali su ocigledno nedavno za vreme ratnih sukoba na prostorima ex-Yu i to ocigledno na nekoj od suprotnih zaracenih strana.Skoro u svim tim vicevima bi covek mogao da umesto imena "Srbi" stavi ime bilo kog naroda u tim sukobima pa bi bili isti kao sto su i u vasoj "originalnoj" verziji - OGAVNI. I bez ikakve druge svrhe nego sirenja nacionalisticke mrznje ...

Iako sam hteo da se bunim sto je SAMO moj post obrisan sada odajem priznanje moderaciji bloga sto je obrisala celu temu ...
adam weisphaut adam weisphaut 20:21 18.01.2009

Хм...

Za razliku od vas, slazem se sa brisanjem vasee teme.

Згодна цура, два пандура,
овде мора доћ цензура.
Supermod Supermod 02:32 19.01.2009

Re: ...

Virtuelni Vasilije




Iako sam hteo da se bunim sto je SAMO moj post obrisan sada odajem priznanje moderaciji bloga sto je obrisala celu temu ...


Brisanaje autorskog teksta (bloga) nije u nadležnosti moderatora, ali jeste da obavesti urednicu Bloga i/ili osobu koja je zamenjuje u slučaju kada proceni da je potrebno.
Supermod Supermod 02:39 19.01.2009

Re: Хм...

adam weisphaut


Згодна цура, два пандура,
овде мора доћ цензура.


adame, ova rima bi trebalo da bude ovekovečena!
Imate jedan

fore


adam weisphaut adam weisphaut 11:40 19.01.2009

Re: Хм...

Поставио мало ниже оригинал Ецце Флоријан
man ray loves me man ray loves me 20:14 18.01.2009

Ma daj!

Vecina tvojih nedavnih blogova su practical jokes, neki 'performansi' bez mnogo smisla - podsecas me na 'a-ha' klinca iz Simpsonovih.
Nije nikakva sloboda govora, vec je pocetni post bio besmislen. Svi narodi imaju takve viceve jedni o drugima. Englezi o Ircima, Skotlandjanima, Francuzima, Nemcima i vice versa, mi o Bosancima, Crnogorcima, Slovencima i vice versa i sve tako. Ti vicevi su svi na isti kalup, mozes da menjas ime naroda i da ih recikliras, i iz njih nema ama bas nista da se zakljuci.
Blog ti je bio gluplji od Kursadzija, i ja podrzavam brisanje da bi se odrzao nivo bloga.
antioksidant antioksidant 20:20 18.01.2009

Re: Ma daj!

Ti vicevi su svi na isti kalup, mozes da menjas ime naroda i da ih recikliras, i iz njih nema ama bas nista da se zakljuci

moze se na primer zakljuciti da su takvi vicevi uvek na isti kalup. pa na primer da je takav nacin razmisljanja uvek na isti kalup. srbi pricaju takve viceve o nekome. neko prica takve viceve o srbima. i jedno i drugo je potpuno besmisleno ali izgleda da je kod nekih nastalo iznenadjenje da takav nacin razmisljanja postoji...
man ray loves me man ray loves me 20:28 18.01.2009

Re: Ma daj!

pa to je trivijalan zakljucak.
kao sto je rekao kafka () ne moze svako da zna istinu, ali svako moze da bude istina. tako ma prema cemu da okrenes oci, mozes da zakljucis nesto. evo, ja gledam u svoju orhideju i zakljucujem da dobro cveta na +20. call the new york times!

edit (sorry): ali svakako nece da mi se desi da uzmem kesu djubreta, da je izrucim nasred sobe i da se bacim na zakljucivanje...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 20:30 18.01.2009

Re: Ma daj!

i jedno i drugo je potpuno besmisleno ali izgleda da je kod nekih nastalo iznenadjenje da takav nacin razmisljanja postoji...

Sto je samo po sebi, vic ? O nama.
antioksidant antioksidant 20:31 18.01.2009

Re: Ma daj!

pa to je trivijalan zakljucak.

mozda

ali gore sam vec rekao (a i na brisanom) postu - reakcije ce biti ocekivane i dosta zanimljive (ajde da budem posten - upotrebio sam izraz "smesne".

koliko god trivijalan zakljucak bio - opet se neko iznenadio! zar ne?
antioksidant antioksidant 20:32 18.01.2009

Re: Ma daj!

Sto je samo po sebi, vic ? O nama.

ne samo o nama. o svima. sumnjam da bi reakcije bile drugacije bilo gde
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 20:33 18.01.2009

Re: Ma daj!

ne samo o nama. o svima.

Pa, da. O svima nama. Ljudima.
Ostale zivotinjke i biljke su vic-free.
antioksidant antioksidant 20:37 18.01.2009

Re: Ma daj!

Ostale zivotinjke i biljke su vic-free.

ja gore vec pisao o kucicima.

nobody is joke immune
ecce-florian ecce-florian 21:04 18.01.2009

Re: Ma daj!

Ostale zivotinjke i biljke su vic-free.


Lete dve sove. Jadna kaže :"Huuuuuu." Druga kaže: "Idi kući plaši mamu svoju."

nobody is joke immune

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 21:12 18.01.2009

Re: Ma daj!

Lete dve sove. Jadna kaže :"Huuuuuu." Druga kaže: "Idi kući plaši mamu svoju."

Dobro. Uz prevod toga sta je rekla druga sova, moze. Ali, sta znaci "Huuuuuu" sto je rekla prva sova ?
ecce-florian ecce-florian 21:25 18.01.2009

Re: Ma daj!

Ali, sta znaci "Huuuuuu" sto je rekla prva sova ?

Paz' stvarno, ovo mi je promaklo da nedostaje prevod pa bi moglo da izazove zabune.
Da bi blagovremeno predupredio negativne posledice dajem sledeće obaveštenje:
Ninoslave , to ti je skroz naskroz suprotno od npr. uzzzzzzzzzzz
A kako ne bi sad pitao šta znači uzzzzzzzzzzzzz dajem ti i odogovor u izvornom obliku

Šta je to malo , crno i leti uz zvuke uzzzzzzzz, uzzzzzz, uzzzzzz?
Muva koja leti u rikverc.
( To sve zato što skreće pažnju)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 21:29 18.01.2009

Re: Ma daj!

Šta je to malo , crno i leti uz zvuke uzzzzzzzz, uzzzzzz, uzzzzzz?

Skapirao sam !!!
Prva sova je krenula da kao usisava drugu sovu, a onda joj je ova druga sova rekla da ide i da usisava svoju majku !!!

ecce-florian ecce-florian 23:35 18.01.2009

Re: Ma daj!

Prva sova je krenula da kao usisava drugu sovu, a onda joj je ova druga sova rekla da ide i da usisava svoju majku !!!

Ne Ninoslave aman.
Da je druga sova kojim slučajem došla na ovaj blog, ili krenula da usisava drugu sovu, ona nikako ne bi mogla da se glasa sa Huuuu već sa Uhhhhhhh. U navedenom slučaju druga sova s pravom može da je upita: Šta te bre boli?.
Zato to ovde nije slučaj.
Najbliže mi se javlja ovaj citat ( vuče me po zvučnosti ono Huuuu na Muuu)

Ponose se otadzbinom, ponose se time sto im je milostiva sudbina dodelila da se rode ovde u Srbiji.Pa i mene je majka otelila ovde u Srbiji, i ne samo da je ovo otadzbina moja i oca moga, vec su i moji stari, kao i njihovi,svi zajedno presli u ove krajeve jos iz stare slovenske postojbine. Pa niko od nas volova ne oseca ponos zbog toga,vec smo se mi uvek ponosili time koji vise tereta uz brdo moze povuci, a nijedan vo do danas ne rece nekom svapskom volu:"Sta ti hoces, ja sam srpsko vo, moja je otadzbina ponosna zemlja Srbija, tu su se otelili svi moji stari, tu su, u ovoj zemlji, i grobovi predaka mojih " Boze, sacuvaj, time se mi nikad nismo ponosili, to nam ni na um nije padalo, a eto se oni i time ponose. Cudni ljudi.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:54 18.01.2009

Re: Ma daj!

Ovo mora da je iz nekih davnih i slavnih vremena kada su se ljudi ponosili sto su rodjeni u Srbiji. Ne verujem da se danas srpski volovi cude ljudima ovde u Srbiji. Posebno u ovo doba evropskih integracija i globalnog mesanja volova i ljudi.
Supermod Supermod 02:47 19.01.2009

Re: Ma daj!

man ray loves me
pa to je trivijalan zakljucak.
kao sto je rekao kafka () ne moze svako da zna istinu, ali svako moze da bude istina. tako ma prema cemu da okrenes oci, mozes da zakljucis nesto. evo, ja gledam u svoju orhideju i zakljucujem da dobro cveta na +20. call the new york times!

edit (sorry): ali svakako nece da mi se desi da uzmem kesu djubreta, da je izrucim nasred sobe i da se bacim na zakljucivanje...


Exactly!

p.s. možda nasred tudje sobe?
ecce-florian ecce-florian 11:21 19.01.2009

Re: Ma daj!

p.s. možda nasred tudje sobe?

Mora neko i to da radi ovde ,
a najlakše je kad se rad poveže s lepim, npr. muzikom.
Tada se pri budućim opsežnim autorskim javljanjima ne bi potkradale ovakve
adame, ova rima bi trebalo da bude ovekovečena!
Imate jedan

fore

greške
Lionsgate Lionsgate 20:18 18.01.2009

Opssss

gospon Spaic dao jos jedan autogol... ocekujem skoro brisanje, ponovo.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 20:23 18.01.2009

Re: Opssss

Lionsgate
gospon Spaic dao jos jedan autogol... ocekujem skoro brisanje, ponovo.


Evo ja zurim da ti dam preporuku sto pre ... dok ne bude kasno. I sto se mene tice je obrisani post najvise govorio o samom samom g. Spaicu nego o bilo kom drugom ... i nista pozitivno ...
maya.sangoma maya.sangoma 20:30 18.01.2009

Re: Opssss

1: 0 za moderaciju , svaka cast , Jes' da u disklameru pise da je zabranjeno vredjanje drugih naroda ( niko nije ni pomislio na svoj kad je disklamer pisao ) a eto nadje se .....
trener92 trener92 20:34 18.01.2009

NOBODY expects the Spanish Inquisition!

matityahu matityahu 22:41 18.01.2009

Re: NOBODY expects the Spanish Inquisition!

Supermod Supermod 02:57 19.01.2009

Re: NOBODY expects the Spanish Inquisition!

matityahu



iris.davidovich iris.davidovich 05:07 19.01.2009

Re: NOBODY expects the Spanish Inquisition!

kamichak92 kamichak92 20:34 18.01.2009

...

ako mogu ovo moderatorsko umotvorje da nominujem za biser meseca januara:

bez prevodjenja na srpski, za koje bi bilo potrebno perfektno poznavanje ne samo književnog engleskog jezika nego i slenga, učesnici ne bi mogli ravnopravno da diskutuju i dodju do odgovora na pitanje "zašto su (ti vicevi) baš takvi"


je l' bi mogao moderator da mi objasni kako to da se ovde tako predano neguje sui generis forma "blogs in english"
gde sve prshti od knjizevnog engleskog jezika, sleng da ne pominjem ...



talicni talicni 21:56 18.01.2009

Re: ...

upravo to...

comedy gold
Supermod Supermod 03:10 19.01.2009

Re: ...

kamichak92
ako mogu ovo moderatorsko umotvorje da nominujem za biser meseca januara:

bez prevodjenja na srpski, za koje bi bilo potrebno perfektno poznavanje ne samo književnog engleskog jezika nego i slenga, učesnici ne bi mogli ravnopravno da diskutuju i dodju do odgovora na pitanje "zašto su (ti vicevi) baš takvi"




Možeš. Postoji predlog, čeka se da neko otvori blog s nominacijama.

je l' bi mogao moderator da mi objasni kako to da se ovde tako predano neguje sui generis forma "blogs in english"
gde sve prshti od knjizevnog engleskog jezika, sleng da ne pominjem ...


Kad su u pitanju vicevi, neretko se dešava da ih oni koji ih slušaju/čitaju ni na maternjem (sopstvenom, a ne maternjem s aluzijom ma crnogorski) ne razumeju. Izmiče im poenta, što nužno ne znači da im je poenta onoga što se piše na "blogs in english" uvek kristalno jasna. Medjutim, obrisani blog nije postavljen na "blogs in english". U pitanju je opcija koju bloger može da bira u svom kontrolnom panelu.




Jelena Pavlović Jelena Pavlović 04:44 19.01.2009

Re: ...

kamichak92
ako mogu ovo moderatorsko umotvorje da nominujem za biser meseca januara:
bez prevodjenja na srpski, za koje bi bilo potrebno perfektno poznavanje ne samo književnog engleskog jezika nego i slenga, učesnici ne bi mogli ravnopravno da diskutuju i dodju do odgovora na pitanje "zašto su (ti vicevi) baš takvi"je l' bi mogao moderator da mi objasni kako to da se ovde tako predano neguje sui generis forma "blogs in english"gde sve prshti od knjizevnog engleskog jezika, sleng da ne pominjem ...


nauadejs evribodi spiks dat lengvich
kamichak92 kamichak92 08:09 19.01.2009

Re: ...

Supermod

Možeš. Postoji predlog, čeka se da neko otvori blog s nominacijama.


pazi, ovo sto radis se zove prikriveno plebiscitarno pitanje.
to je radio i sloba, rudimentarna tehnologija vladanja.


Kad su u pitanju vicevi, neretko se dešava da ih oni koji ih slušaju/čitaju ni na maternjem (sopstvenom, a ne maternjem s aluzijom ma crnogorski) ne razumeju. Izmiče im poenta, što nužno ne znači da im je poenta onoga što se piše na "blogs in english" uvek kristalno jasna. Medjutim, obrisani blog nije postavljen na "blogs in english". U pitanju je opcija koju bloger može da bira u svom kontrolnom panelu.


je l' to znaci da neces obrisati spaicev blog, u slucaju da iste one viceve postavi na "blogs in english?"
mislim, izborom opcije u svom kontrolnom panelu
carska se ne porice ...





Inner Party Inner Party 20:35 18.01.2009

Bill Bailey - Two Blokes Go Into A Pub

man ray loves me man ray loves me 20:53 18.01.2009

Re: Bill Bailey - Two Blokes Go Into A Pub

bb ima i - god and heisenberg walk into a pub... and it was a theme pub... and the theme of the pub is uncertainty...
Inner Party Inner Party 20:59 18.01.2009

Re: Bill Bailey - Two Blokes Go Into A Pub

A ima i onaj kako u vicu o "Englezu, Ircu i Skotlandjaninu koji ulaze u kafanu..." nikad nema Velsana.
"Zato sto je Velsanin vec u kafani".

Supermod Supermod 03:16 19.01.2009

Re: Bill Bailey - Two Blokes Go Into A Pub

Inner Party
A ima i onaj kako u vicu o "Englezu, Ircu i Skotlandjaninu koji ulaze u kafanu..." nikad nema Velsana.
"Zato sto je Velsanin vec u kafani".







preventivno!


blau.punkt blau.punkt 20:36 18.01.2009

jao zezo sam se

ma daaaj...

pa tako imamo ako se osvrnemo unazad i divljenje seselju i nuklearkama, pa one izmisljene momke koji farbaju automobile, pa onog klinca iz servisa, pa idi mi dodji mi..
i negde na pola komentara, promenu stava i izjavu da to mozda i nije tako ?

ako prodje, proslo je, ako nije, nema veze, probace opet. nesto... eto na primer s nekim vicevima, a bez uvodnog teksta koji ce JASNO pokazati i o cemu se radi i njegov stav o tome.

tjax....zezanje
kad bi se zezali.
Supermod Supermod 03:55 19.01.2009

Obaveštenje

Obrisan je komentar korisnika wawy na koji je bilo 34 replike, od kojih je 9 bilo od danas registrovanog klona (wowy) koji je korisnik wawy koji je komentar postavio, aktivirao.
Izvinjavamo se autoru koji se brisanju protivio i korisnicima koji su učestvovali u replikama, jer komentar nije blagovremeno obrisan.
a.bogdanovic a.bogdanovic 20:45 18.01.2009

Koji vicevi o Srbima?

Na upit serbian jokes, dobija se gomila linkova sa vicevima o nama (o Hrvatima, medjutim, ne - baca na Vikipediju, na teme o humoru u Hrvatskoj itd...), uzeo sam prve i kopirao.


Cudno, jer ja na isti upit dobijam samo dva linka sa takvim sadrzajem-i to je verovatno bilo ono sto si i ti kopirao u postu kao polaznu tacku za tu tvoju diskusiju.

Iz koje su price, zapravo, ti linkovi? Prvi link je na Croatia Forum gde su u uvodnom postu dati vicevi o Srbima (zaista ogavne sadzine), a onda se na sledecih x stranica skupila gomila internet imbecila sa svih strana sveta da jedni drugima nanu naninu.
Drugi link je na albanian.com forum na topik u kom je uvodni post identicne sadrzine kao i ovaj prethodni, sa komentatorima slicnog profila.

Bilo sta relevantno na temu 'u kakvom nas svetlu drugi vide'? Tesko.
Pre ce biti nadgornjavanje primitivnih i dokonih internet budala koje svoje lokalizme nisu sebi mogli da izbiju iz zadnjice, bez obzira gde trenutno zive.

Neozbiljno. Jeftin pokusaj da se privuce paznja.
antioksidant antioksidant 20:52 18.01.2009

Re: Koji vicevi o Srbima?

Jeftin pokusaj da se privuce paznja.

off topic

jeftin pokusaj da se privuce paznja ako je uspesan se inace zove dobar marketing

carry on
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:58 18.01.2009

Re: Koji vicevi o Srbima?

antioksidant
Jeftin pokusaj da se privuce paznja.

off topic

jeftin pokusaj da se privuce paznja ako je uspesan se inace zove dobar marketing

carry on

Маркетинг подразумева да имаш нешто за продају па требаш неког убедити да то нешто купи.

Тога што je домаћин био понудиo ионако има превише а нешто и сумњам да је било ко спреман да за то плати.
a.bogdanovic a.bogdanovic 20:59 18.01.2009

Re: Koji vicevi o Srbima?

antioksidant
Jeftin pokusaj da se privuce paznja.

off topic

jeftin pokusaj da se privuce paznja ako je uspesan se inace zove dobar marketing

carry on


Pa ok, mozemo to i tako krstiti...
I da li je uspesan?
Grceviti pokusaji da se na misice izboksuje bilo kakva paznja vecini je odbojna, mada ne sumnjam da bi marketing gurui i to nazvali dobrim marketingom jer se, jel da, privukla paznja.
stigs stigs 20:59 18.01.2009

Re: Koji vicevi o Srbima?

Pismo moderaciji : Sasvim je jasno da g. Spajic izbacuje vec drugi FLAMEBAIT . Mislim da bi vi mogli to da do sada da prepoznate . Njegove pobude su veoma destruktivne i predlazem vama -moderaciji , da pomognete nama i njemu tako sto necete dozvoliti da se na blogu vodi FLAMEWAR.
adam weisphaut adam weisphaut 21:04 18.01.2009

?

Pismo moderaciji : Sasvim je jasno da g. Spajic izbacuje vec drugi FLAMEBAIT . Mislim da bi vi mogli to da do sada da prepoznate . Njegove pobude su veoma destruktivne i predlazem vama -moderaciji , da pomognete nama i njemu tako sto necete dozvoliti da se na blogu vodi FLAMEWAR.

Шта фали флејмовању?
То је зачин који помаже да блог буде флембојант (или нека слична стара српска реч )
man ray loves me man ray loves me 21:15 18.01.2009

Re: ?

флембојант (или нека слична стара српска реч)

phlegm-boyant.
stigs stigs 21:19 18.01.2009

Re: ?

Adam ,svako normalan i pametan se trudi da izbegne , onemoguci i itd - rat . To se isto odnosi i na rat na blogu . Za to postoji i placena je moderacija .
alpeot alpeot 21:22 18.01.2009

Re: ?

stigs
Za to postoji i placena je moderacija .

Aha! Sada je sve jasno.

Moderatori, priznajte da dobijate platu.
stigs stigs 21:28 18.01.2009

Re: ?

alpeot , izvini sta si hteo da kazes ? Da je , u stvari , normalna stvar da ljudi rade besplatno ???
adam weisphaut adam weisphaut 21:30 18.01.2009

Re: ?

To se isto odnosi i na rat na blogu

Rat na blogu nikako nije anologan onom u rl.
Diskusije dokonih ljudi(myself included) ne mogu da se mere sa fosfornim ili kasetnim bombama nad civilnim naseljima.
.
stigs stigs 21:48 18.01.2009

Re: ?

Rat je rat , Ratovanje je poziv na ratovanje . Ja se iskljucujem posto to smatram , za sada ,najpametnijim, autor nije zasluzio ni jedan promil paznje koju je dobio.
adam weisphaut adam weisphaut 21:54 18.01.2009

Re: ?

stigs
Rat je rat , Ratovanje je poziv na ratovanje .

Pa nije to rat, to je "rat".
Ako nešto radiš takvim bukvalističkim tumačenjem to je da devalviraš užas originalnog fenomena.
NNN NNN 22:19 18.01.2009

Re: Koji vicevi o Srbima?

jeftin pokusaj da se privuce paznja ako je uspesan se inace zove dobar marketing
Ili
za dobru svinju nema loših pomija!
aguero aguero 22:26 18.01.2009

Re: ?

autor nije zasluzio ni jedan promil paznje koju je dobio.

U pravu si,ali njegova svest i sujeta bice veoma zadovoljna i zadovoljena brojem komentara koje je "dobio" na post o skinutom postu!Dosad je imao i vise nego mrsav rezultat!Ovo ce mu dati krila (nogu je,valjda,zalecio)!
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 22:27 18.01.2009

Re: ?

(nogu je,valjda,zalecio)

Jest, hvala, jos samo malko santucam i ispomazem se stapom kad hodam malo duze.
Supermod Supermod 04:10 19.01.2009

Obaveštenje

alpeot
stigs
Za to postoji i placena je moderacija .

Aha! Sada je sve jasno.

Moderatori, priznajte da dobijate platu.


Priznajemo, ALI, koliko para, toliko muzike!
Šalu na stranu, na blogu je postmoderacija, o čemu ste obavešteni, tako da nekad nismo u mogućnosti da reagujemo momentano, ali postupamo po disclaimer-u, ako ne trenutno, onda sa manjim ili većim zakašnjenjem, a pozivamo vas da koristite opciju "obavesti moderatora" na koju možete da kliknete kada uočite komentar za koji ste uvereni da bi trebalo da bude obrisan. Obaveštenje dolazi moderaciji B92 i autoru bloga i molimo vas da se ne ustrucavate da je koristite, jer na taj način moderaciji skrećete pažnju na sporne komentare. Autori mogu i ne moraju da postupe na osnovu toga, a moderacija je obavezna da proveri osnovanost obaveštenja. Ukoliko kliknete greškom, što se često dešava, to ne predstavlja nikakav problem i uglavnom je vrlo očigledno.
noboole noboole 20:55 18.01.2009

Moj komentar na postupak moderatora itd

Moderator je sastavio logicki sumnjivo objasnjenje o brisanju bloga. Bilo je dovoljno stavi pasus o vrstama sadrzaja koje blog nece da trpi. Ona nemusta objasnjenja o slengu i tome kako necemo moci da ucestvujemo kako treba u diskusiji je nepotreban dodatak validnom stavu korporacije B92 o vrstama sadrzaja koje mogu da je postave u nezgodnu poziciju.

Moje subjektivno stanoviste se poklapa sa negodovanjem izrazenim u komentarima na izbrisanom blogu - a to je da je blog stvarno sadrzao preveliku kolicinu ogavstine - to nismo videli u "pojasnjenju".

Inace, autoru preporucujem da apsolutnu slobodu izraza ne trazi na blogu jedne medijske kuce (naravno da je tu nece naci). Za to sluzi stari dobri Usenet.



Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:19 18.01.2009

Re: Moj komentar na postupak moderatora it

Meni su dve stvari zanimljive. Prvo je objasnjenje Moderacije, jer ovo sa engleskim ne stima bas. Na ovom istom Blogu bilo je i ranije tekstova koji su od A do Sch bili napisani na tom jeziku pa nije bilo slicnih akcija. Mozda bi to privuklo manje interesanata ali oni koji su se javili ocigledno nisu imali problem s razumevanjem. Drugo se tice reakcija. I meni je kao sto vec rekoh svaki 'vic' bio najveca bljuvotina, ali me nisu dotakli ni malo. Ipak, postavlja se pitanje, zasto se bojimo o sebi da cujemo najgore. To ne govori NISTA O NAMA, vec o onima koji te stvari pricaju, tako da ne vidim gde je tu problem. Sasvim druga stvar je da li ima uopste smisla baviti se jednom takvom temom. Neki misle da, neki ne, i onda bi to bila dobra prilika da se sucele misljenja.

Ipak, dobro je da je Spaic postovao ponovo pa pruzio priliku da se diskusija nastavi.
tigrks tigrks 21:02 18.01.2009

serbian jokes

Na upit serbian jokes, dobija se gomila linkova sa vicevima o nama (o Hrvatima, medjutim, ne - baca na Vikipediju, na teme o humoru u Hrvatskoj itd...),

E neće biti da je baš tako.
Na upit serbian jokes Google daje oкo 854.000 linkova.
Na upit croatian jokes Google daje oкo 689.000 linkova.
Takođe, oкo 1.350.000 за serbian wikipedia i oкo 1.080.000 за croatian wikipedia.
Kome je jasno - shvatiće.
Doctor Wu Doctor Wu 21:10 18.01.2009

Čisto logički

bukvalnim tumačenjem disclaimera ispada da se brišu komentari koji pozivaju na versku, nacionalnu, rasnu itd mržnju, netoleranciju itd ali da se ne brišu linkovi koji to isto sadrže. Na stranu što su fazoni stvarno bili morbidno glupavi, ali po gornjem ispada da je Spaić tehnički mogao samo da ubaci link u svoj komentar i njegov blog ne bio brisan. Ovako ispada da je najveći greh bio što je sadržaj pasteovao.

Pored toga, potpuno mi je nejasna prva rečenica iz disclaimera. Tamo piše da su mišljenja objavljena na Blogu 92 privatno mišljenje komentatora, blogera itd, a zaključuje se da Korporacija zakonski odgovara za sav sadržaj objavljen na Blogu (??!).
blau.punkt blau.punkt 21:16 18.01.2009

Re: Čisto logički

nejasna prva rečenica iz disclaimera

tako i treba :) jer !
onda (jaci) poteze diskreciono pravo da to nesto tumaci kako mu odgovara u datom momentu.
loader loader 21:11 18.01.2009

Nisu krivi vicevi ..

Pitam se zašto nas po vicevima ne prikazuju kao vrhunske demokrate
i poštovaoce ljudskih prava :)
tigrks tigrks 21:24 18.01.2009

Re: Nisu krivi vicevi ..

Pitam se zašto nas po vicevima ne prikazuju kao vrhunske demokrate
i poštovaoce ljudskih prava :)

A ima li negde viceva gde se neki narod prikazuje kao vrhunski demokratičan?
loader loader 21:47 18.01.2009

Re: Nisu krivi vicevi ..

Bilo ih je puno
na RTS-u
tyson tyson 21:17 18.01.2009

Vicevi


Brisali ili ne brisali blog, ti vicevi/bljuvotine (precrtati po želji) su i dalje tamo negde, u bespućima interneta, dostupni svima tražili ih ili samo nabasali na njih. Džabe moderatorima b92 zabijanje glave u pesak.


tigrks tigrks 21:44 18.01.2009

Re: Vicevi

Džabe moderatorima b92 zabijanje glave u pesak.

Time što je Spaićev blog brisan moderator ne zabija glavu u pesak, već poštuje pravila bloga.
Nisam mislio da ću zastupati prava moderatora, pogotovu posle meni izrečene sedmodnevne zabrane pristupa blogu zbog korišćenja nedozvoljenih termina (koristio sam naziv za neke naše susede koji se na ovom blogu smatra uvredljivim, bez obzira što oni u svom jeziku nemaju nikakav drugi naziv za sopstvenu naciju). Nisam oduševljen time ali, pravila ...
nsarski nsarski 21:57 18.01.2009

Re: Vicevi

Brisali ili ne brisali blog, ti vicevi/bljuvotine (precrtati po želji) su i dalje tamo negde, u bespućima interneta, dostupni svima tražili ih ili samo nabasali na njih. Džabe moderatorima b92 zabijanje glave u pesak.

U tim bespucima ima i svakojakih drugih bljuvotina, od pornografije pa nadalje. Smatras da sve to treba dozvoliti na B92?
Samo pitam, zapravo. Meni licno je svejedno, svakome svoj cirkus.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:23 18.01.2009

Re: Vicevi

tyson

Brisali ili ne brisali blog, ti vicevi/bljuvotine (precrtati po želji) su i dalje tamo negde, u bespućima interneta, dostupni svima tražili ih ili samo nabasali na njih. Džabe moderatorima b92 zabijanje glave u pesak.


Kako vec u tom smislu gore napisa talicni, ti vicevi postoje i u verzijama u kojima umesto "serb" stoji "jew" (na nekim neonacistckim sajtovima) ili "nigger" (na sajtovima kju kluks klana). Pa to ne znaci da njihov sadrzaj treba da bude objavljivan na sajtovima ozbiljnih medija...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana