Posta, telegraf, magnet

Tibor Jóna RSS / 19.01.2009. u 15:52

Ne znam kako vi ali ja primecujem jednu zgodnu stvarcicu u vezi sa nasim drzavnim institucijama. Mozda ce vam se isprva ciniti cudno ali jeste li primetili kako kod nas ogromna vecina institucija koje nominalno vaze za "servise gradjana", ma sta to na ovu SEKU znacilo, ima projektovano, primera radi 5 saltera, od kojih uvek rade samo dva. Od opstine, poste, PIO Fonda i sl. vecno nailazite na predivnu shalter salu sa prehiljadu saltera od kojih rade - dva.

Nista strasno, recicete, i stati u red koji izgleda kao da se dele mukte Iphones.

Slicna situacija postoji i sa ulazima u javne institucije. Ne znam jeste li primetili, ali ma koliko da je projektovano, radi uvek samo jedan. Uci, recimo u Palatu pravde u Beogradu uzasno je zabavan okazion, koji podosta slici spomeniku Darvinovoj teoriji prezivljavanja, odnosno ulaska, najjacih.

Vratimo se shalterima.

Ne bih da prezivam sad ovde vec stereotipizirane i urbanolegendizirane predstave o salterskim sluzbenicima. Dosadno je. Svi sve znamo. Ako nam se ista u ovoj drzavi dogadja u zivotu - e dogadjaju nam se shalteri.

Tek, svako malo desi se ipak nesto sto vas zabrine nad nivom opsteg nezarezivanja i nipodastavanja onih koji su dosli pred salter, od strane onih koji sede iza njih.

Meni je, moram to da naglasim, uzasno zao sto gospodja ili gospodin iza shaltera nisu zavrsili astronomiju i sto ne sede u Kosta Rici nagnuti nad teleskom otkrivajuci zvezde i nebule ili sto nisu profesinalni surferi ili sta takvo zanimljivo i avanturisticki i egzoticno. Isto tako mi je jako i iskreno zao sto im u opisu posla nije da chuvaju ono koralno ostrvo u Australiji, nego pak da opsluzuju nekakve ljude koji mozda jesu, ali mozda i sigurno nisu upuceni u predivan svet postanskih procedura koje postoje verujem jos iz vremena ulaska OZNA u Beograd 1944. godine. Zao mi je sto im je radno mesto salter, a ne kokpit Spejsatla sto sto posto zasluzuju svojim nebrojenim ljudskim kvalitetima (koje tako uspesno kriju od nas stranaka).

Razumem tu i sva finansijska ogranicenja koja sa sobom u zivot unosi rad iza saltera PTT Srbije i sve eventualne frustracije koje mogu proisteci iz toga.

Tek "Dobar dan" nije narocito tesko reci, slozicemo se. Ako ni zbog cega drugog onda radi davanja naseg malog doprinosa otporu totalnoj varvarizaciji drustva.

Dobar dan! Podjednako je zabavna i upotreba reci "Molim". Molim, sledeci, kud i kamo je lepse cuti od "Dalje!". Kapiram ja da zivot nista ne dobija na materijalnom kvalitetu izgovaranjem reci "Molim" ili "Sledeci molim". Sve je to uredu. Da se ne radi o Javnom preduzecu.

Naime, u Posti u Zmaj Jovinoj ulici, ovde u Beogradu, cenjene musterije se na dva saltera koja rade, (od 6 koliko ih je naivni projektant smislio) stoka prikuplja upravom povikom "dalje".

- Dobar dan. Avionom, molim!

- Sta ima u koverti. (uz sve dizanje koverte kao Biblije pred nedeljno citanje evandjelja - a u fazonu: ova koverta, nemoj mi se bravis tu mutav i blesav kad te pitam).

Neka digne dva prsta ko misli da bi u Javnom preduzecu ovo pitanje IPAK trebalo da glasi, recimo:

- Oprosite sta sadrzi koverta? ili

- Izvinite kakav je sadrzaj koverte.

Ili bilo koja druga recenica koja pocinje sa "Oprostite", "Izvinite", "Ako bi ste bili ljubazni"

Umesto toga, usledilo je ispipavanje i napipavanje koverte, lomljenje koverte u svim pravcima.

Koverta obicna braon sa onim vazdusnim jastucicima, slozicete se, deluje jako sumnjivo.

- Otvorite kovertu na uvid.

Opet, dva prstica svako ko misli da bi mozda trebalo pokusati sa:

- Da li bi ste bili ljubazni da otvorite kovertu?

ili

- Izvinite, po vazecim carinskim propisima duzna sam da pogledam sadrzaj Vase koverte kako bih se uverila ...

Otvaram kovertu.

Drugarica vadi i poruku koja prati kovertu i cita bez pola blama. Na opasku, sada vec iznerviranu, da bi mogla da se uzdrzi od citanja privatnih poruka, dobijam pitanje:

- sta je ovo?

Uprkos cinjenici da je mozda moglo da se pita i recimo:

- Izvinite sta je ovo?

odgovaram - to je kutija za vizit karte.

- Kome to saljete? (izvinite da li ovo saljete pravnom ili fizickom licu je zanimljiva alternativa)

- Sto je to vas problem?

- E ! To podleze carinskom uvidu.

Opet - Mozda se moglo probati sa:

Oprostite niste u mogucnosti da ovo posaljete pismom (i ako se radi o parcetu pleha) jer po vazecim propisima plehane stvari podlezu carini.

Ma dajte.

- Neko ime, hoces molim te!

Pozvana je sefica. Sefica dolazi.

Mozda ne bi bilo lose da se predstavila. Mozda. Ili mozda da je rekla dobar dan. Samo mozda! Ipak je ona sefica postanskih saltera, a ja mali seljak, goljo.

- Ovo podleze carini jel da? (pita ljubazna executive shalter menadzerka)

- Da, da ! (odgovara lakonski key account shalter menadzerka)

- Znate , mozda ima magnet! (ovo je upuceno meni)

- Ali nema, magnet!

- Pa, mozda ima!

Logika kojoj zaista ne mozes doskociti. Sve jeste, a mozda i nije i svega nema a mozda i ima. Sartr da je ziv umro bi od muke. 

Tetka je tu, ipak, u pravu - danas prave ovolishne telefone, fotoaparate, vidjala ona u ratu penkala i upaljace koja su ljudima raznosila ruke, vidi ona da je to digitron! Aman, ne moze!

Gura onu kutiju kroz shalter, uposlenica mi gura otvorenu kovertu.

DALJE!

Pretvoren u znak pitanja bivam i bukvalno odjuren sa saltera Javnog preduzeca.

Sad bih ja pitao PTT Srbiju sledeca pitanja:

- Zasto im je nemoguce da nauce svoje uposlenike da govore: "Dobar dan" , "molim", "izvinite" i slicne gradjanske plezentarije, ako ne medjusobno jedni drugima, onda barem strankama?

- Zasto je nemoguce da se strankama saopsti recimo sta znaci fraza "To podleze carini". kakve proceduralne implikacije to "podlezanje" nosi sa sobom, te na kom DALJE salteru to moze da se obavi?

- Zasto je apsolutno neophodno da svako od nas zna sve postanske propise i sta je PTT uradio da nas upozna sa propisima da se plehana kutija dimenzija vizitkarte ne moze poslati pismom jer MOZDA ima magnet?

- Na koji nacin bi magnet, sve i da se nalazi na plehanoj kutiji, mogao biti u mogucnosti da ugrozi bezbednost sistema PTT Srbija, bezbednost uposlenika ovog javnog preduzeca, ustavni integritet i celovitost Republike Srbije, doprinosti nestabilnosti u svetu i zahteva da se podlozi na uvid carini?

- Gde nalazi tako zivopisan staff, te kojim ga HR metodama regrutuje?

Odgovor, da se ne lazemo, ne ocekujem, a i sto bih!

Voleo bih da se pojavi neko ko ce recimo ukloniti stakla sa shaltera i time potrebu da se salteru pristupa, boze me oprosti, kao ikoni Bogorodice Trojerucice. To bi bas bilo lepo i user friendly.

Voleo bih da posta saopsti sva svoja pravila, a ne da ih nasumice primenjuje od slucaja do slucaja.

I voleo bih da vaspita svoje uposlenike kako bi nam se obracali sa duznim postovanjem, kao spram nekog ko ih fakat izdrzava placajuci porez. (nasmejmo mi se u lice)

Ali , sto kaze Zmaj Jova - sto ne moz` biti, o tom nemoj govoriti!

DALJE!



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leannonn leannonn 16:09 19.01.2009

Kada?

Ali , sto kaze Zmaj Jova - sto ne moz` biti, o tom nemoj govoriti!


E, moze to biti, al' se bojim da treba vremena kao i za sve drugo sto je u ovoj drzavi pokvareno :( A dotle, mozemo samo da se zalimo i nadamo se da ce neko cuti...
Tibor Jóna Tibor Jóna 16:11 19.01.2009

Re: Kada?

leannonn
Ali , sto kaze Zmaj Jova - sto ne moz` biti, o tom nemoj govoriti!E, moze to biti, al' se bojim da treba vremena kao i za sve drugo sto je u ovoj drzavi pokvareno :( A dotle, mozemo samo da se zalimo i nadamo se da ce neko cuti...


ja, pak, mislim da je ovde odneo djavo shalu i da su vece sanse da me se proglasi holandskom kraljicom-majkom nego da se takve stvari ikada ovde dovedu u granice uctivog i civilizaciji milog.

ne znam!
mixailo92 mixailo92 22:22 19.01.2009

Šta reći

Meni stvarno nije jasno o kakvoj carinskoj kontroli šalteruša bulazni? Ako se carina plaća, plaća se na robu koja ulazi u zemlju, da bi se štitili domaći proizvođači (i punili funkcionerski džepovi).

Trebao si da tražiš taj propis na uvid. Ako nikakvo ubeđivanje ne pomogne da ih usput pitaš da li imaju jedan koverat koji je sličan ili isti kao ovaj. Onda tražiš da pogledaš, kao ne veruješ im da jeste. Kad ga dobiješ u ruke, uzmeš novi, a njima ostaviš raskupusani i iscepani koverat. Čisto da ih naučiš pameti.

A verovatno da si otišao u neku od kurirskih skužbi (da ne reklamiram sad ovde), sve bi otišlo kao podmazano, bez problema sa sve dobar dan, hvala lepo, molim i drugi put, ljubim ruke, ali i za deset puta veću cenu.
ja_zzy ja_zzy 16:34 19.01.2009

eh...

Pre par nedelja sam, pretpostavljam kao i vecina nas gastarbajtera, imala operaciju vadjenja novog pasosa po ubrzanom postupku, za nedajboze slucaj da ne uspeju da izglasaju, objave, dojave, sta god... E sad, pored mnogih zivopisnih dogadjaja tokom nekoliko puta odlaska u sup, tipa: nesrecnim slucajem vas pasos (koji je gotov, nista ne brinite) je zavrsio u belom potoku umesto kod nas na vozdovcu, eto to nam se cesto desava (wtf??? neka mi neko objasni kako se to cesto desava...), utisak nedelje je bila "fina" salterska sluzbenica koja bez blama sedi na svom radnom mestu (dakle, za salterom, u drzavnoj instituciji) i pusi, a direktno iza njene glave stoji znak "zabranjeno pusenje"... Steta sto nisam mogla da je slikam, bas bi bilo savrseno za "what's wrong with this picture..."
Hvala za podsecanje na divne trenutke "saradnje" i "komunikacije" sa salter&co... :)
ElectricDreams ElectricDreams 17:10 19.01.2009

Re: eh...

Vidiš, ja poznajem jednu finu mladu gospođu koja je u privatnom životu sasvim fina i kulturna. Ne mogu da grešim dušu, nisam je nikada video kakva je iza šaltera... nešto mi iskustvo govori da...

Verovatno još neko poznaje neku šalterušu. Baš me zanima kakvo je njihovo iskustvo sa njima u privatnom životu? Jel' i kući "do podne mrzi sebe a od podne ceo svet"?
zoxbaker zoxbaker 21:29 19.01.2009

Re: eh...

...a sta reci za imaoce novih LK, oni su privilegovani, uz LK nose potvrdu nadleznog SUP-a kojom se potvrdjuje da je ono parce plastike bas njihova LK...
evropa se ovoga nikada ne bi setila, bas smo pametni
oooportunist oooportunist 18:31 19.01.2009

P T MAGNET

Postoji jedna fina mala priča o otvorima na šalteru, koji su dole, zbog naših nejakih kičmi, koje povremeno valja saviti i pokazati da si došao na mesto gde treba moliti.Moja keva od samog pomena policije dobija tikove a odlazak tamo zarad neke formalnosti je ozbiljan problem.Šta reći?
dragoljub92 dragoljub92 22:02 19.01.2009

e

kad su se pojavile one žute crte u pošti i bankama ja lepo stao i čekam da završi ovaj ispred mene ,i dok sam ukapirao da je gotovo tip iza mene me zaobiđe i završi poso.sad ja pitam on na šalteru što ga je primila kad nije na redu.samo mi nezainteresovno slegnu ramenima ko daja sam ja budala pa poštujem tu crtu.
e sad i priča o nama sa ove strane.sa prijateljem koji je sav u fazonu građanskog vaspitanja odem u poštu da nešto završimo.i sad kod nas su ogradili pu kojim se ide na šaltere.kad ti tip pravo na na šalter kroz izlaz,ja mu viknem ejbe de ćeš .kasnije ga pitam šta to bi.pa nisam razmišljao.mrtav ladan.
naravočenije je da nemam pojma kako treba da se ponašam na šalteru.uvek se zajebem.
background noise background noise 23:22 19.01.2009

Kao i za gotovo sve ostalo kod nas

Poste ne rade efikasno, neljubazne su i dezorganizovane jer bi u sprotnom, gradjani koji zele nesto da posalju u inostranstvo to mogli da ucine jeftino i jednostavno. Onda kurirske sluzbe u zemlji koja ionako nema bog zna sta da posalje u inostranstvo ne bi imale sta da rade.

Moj posao je vezan za cesto slanje svega i svacega. Sad zamisli da je ne moram da platim minimum 2900 DHL-u, FedEx-u i drugarima plus za uslugu izvoznog carinjenja ( ne carini nego ovlascenoj spediciji u ovom slucaju nakoj cerki firmi) a onda naravno i "simbolicnu" nakandu carini koliko da i oni ne skapaju od gladi. Sve zajedno, za bilo sta sto nije dokument, ne manje od 5000. Potpuno je nevazno sto se radi o komadu lakiranog drveta koje vredi 50 dinara, i koje moze da prodje svaki skener bez da ovaj pisne. Potpuno je navazno sto transport takve posiljke do Japana u svim normalnim zemljama kosta oko 500 din.

A sto se tice uobicajenog izvoza, zar bi iko normalan uspostavio sa EU i drugima odnose koji pojednostavljuju carinske procedure. Pa sta bi onda radile spedicije koje i dalje nicu kao pecurke posle kise? U izvozu nista ne mozete samostalno da carinite, sve mora da ide preko ovlascene spedicije, dakle privatnog preduzeca.

E, zato i se kod nas i ne podstice komunikacija sa spoljnim svetom, cime bi se onda hranile pijavice.

lelicaa lelicaa 03:57 20.01.2009

Ko da sam ja pisala tekst :)

Možda su ta stakla postavljena baš zbog gorelepoopisanih šalterskih radnika, inače bi bar svako stoti mogao da ih dosegne šakom za gušu
da zastite pučanstvo od krivične odgovornosti, da ne bi previse ažurno sudstvo izgubilo dobar glas sto ga prati, usled prezatrpanosti ;-)
Iskreno se nadam da ce jednog dana biti makar deo od ocekivanog...:)
lelicaa lelicaa 04:04 20.01.2009

A da...

Zaboravili ste da pomenete jednu jako važnu stvar..
Tzv "dress code" u PTT, jedina strukturna promena( u zadnjih 10god) koja se tako šaroliko primenjuje, prosto odmaranje ociju dok se stoji u reeeeeeeeedu
A bas je bitno uticalo na kvalitet usluga ...
ne.nevena ne.nevena 10:40 20.01.2009

gde god da zagrebete, trulo je...

... u ovoj srbiji. samo kad pomislim na to, ja se deprimiram. ja isto mislim da je veca sansa da ves proglase za holandsku kraljicu, nego da se OVDE nesto promeni na bolje...

nemam snage, a toliko zelim da iskomentarisem, ali ne znam sta bih rekla a da se ne iznerviram...

mogu samo da vam dam preporuku, kao i uvek.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana