Društvo

Kako muškarci žive?

gordanac RSS / 22.08.2007. u 14:39

neutron.jpgOdnedavno vrlo efikasno razgovore kojima se stvaraju saveznici za ravnopravnost i ravnomernost započinjem ili vodim sa predlogom:
"Daj listu kojom si diskriminisan samo zato što si muškarac, daj postupke kojima te diskriminišu samo zato što si muškog pola"

Na kratkoj listi odgovora koje sam dobila stoji (ako bilo kome izazove smeh ili podsmeh, pročitajte dva puta):


1.ne mogu da se zaposlim kao sekretarica
2.moram u vojsku, moram u rat
3.ne mogu da napredujem u karijeri preko kreveta
4.od mene se očekuje inicijativa kod se upoznajemo
5.okolina me odbacuje ako se ne ponašam kako oni to od mene očekuju (kao "pravi" muškarac)
6.ne mogu da rađam
7.žena me odvaja od deteta, nemamo ista roditeljska prava
8.nisam lep, a žena kad je lepa razne stvari obavi bez teškoća
9.žene me teraju da razgovaram (govorim)


Sve ostalo što sam čula pripada opisima za potpuno privatne kontakte (sopstvene, muške, sa ženama, decom, drugim muškarcima)

Sad uporedite tu listu sa spiskom koji se dobija pravim istraživanjima (a tiče se diskriminacije žena samo zato što su žene):


1.svaka treća žrtva nasilja
2.tek svaka deseta poseduje imovinu (nekretninu)
3.nezaposlenost i siromaštvo su "feminizirani" (54% nezaposlenih na tržištu rada, posebno siromašna društvena grupa - po "dubini" - podaci iz Statistike i iz "Strategije za smanjenje siromaštva")
4.ne može da napreduje u karijeri, ne može da stigne do mesta odlučivanja ("stakleni plafon" u kojem žene gledaju u par muških cipela koje na sebi nosi šef, poslodavac, donosilac odluka......)
5.od 10% do 20% niže zarade, besplatan kućni rad koji se "podrazumeva", dvostruko radno vreme
6.neophodnost strategije, pokreta, političkog i građanskog aktivizma da bi bile zastupljene u politici ("kvote")
7.crkva
8.žrtve organizovanog kriminala (trgovina ljudima)
9.reklamne kampanje vrlo često imaju za "uspešnu i efektnu" temu diskriminaciju žena (inače zabranjeno Zakonom o oglašavanju)

Tražila sam po zvaničnim izvorima podatke kojim bi se mogao napraviti objektivan odgovor na pitanjenewlogoix3.jpg "Kako muškarci žive?" i prvi zaključak je da se jako malo istraživača time bavi. Statisitka koja je dostupna tiče se modela ponašanja, bolesti, podrazumevajuće društvene uloge ili - sporta. I naravno, drugi zaključak je "muškarci imaju moć".

Muška moć je ekonomska (po meni najvažnija), socijalna, verska, politička, obrazovna, fizička. Muška moć određuje pravila, kreira odluke, oblikuje našu svakodnevicu. Dakle, treći i poslednji zaključak do kog sam mogla da dođem je:

muška društvena moć se podrazumeva. muška privatna moć je istraživačima zanimljiva samo ako se ispoljava kroz nasilje.

Ali, kako ustvari muškarci žive? Kakve teškoće imaju prihvatanjem i savladavanjem uloge koju im kulturni i društveni obrazaca daje (nameće)?

Na prvi pogled - reklo bi se da muškarci nemaju previše primedbi na ulogu koja im je namenjena (za sada).

Da li?

boygirlzk1.gif



Komentari (178)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vucko vucko 14:43 22.08.2007

Dobro,

hvala na pitanju - što i vama želim :)
Atomski mrav Atomski mrav 14:47 22.08.2007

Krevet

Nije tačno da (strejt) muškarci ne mogu da napreduju u karijeri preko kreveta :) No, istina je ta da je broj žena na visokim položajima manji od broja muškaraca pa je zbog toga ova mogućnost znatno manja za muškarce nego za žene :)
Lektorka Lektorka 10:16 23.08.2007

Re: Krevet

Atomski, potpuno se slažem! :)

A ima i još malo:
1. Ne mogu muškarci da budu sekretarice, to je tačno (mada bi me Queerie sad popreko pogledale), ali mogu da budu sekretari. I ima ih. Opet manje nego žena, ali ima. A da ne pričamo o onima koji dospeju do položaja državnog sekretara isl. Volela bih da vidim negde neku državnu sekretaricu! :)))

2. U nekolicini zemalja muškarci više ne moraju u vojsku, čak i kad su zdravi i pravi.

Tačku 3. smo odradili. :)

5. Okolina isto očekuje i od žena, dakle problem (kad je problem, jer nije uvek!) zajednički.

6. Biti diskriminisan zato što ne može da rađa... Diskriminisan?! Aha, što je ta priroda zla...

7. Od slučaja do slučaja, tj. od porodice do porodice različito. A ponekad nije zgoreg podrobnije pogledati i kako stvari stoje sa raspodelom dužnosti u porodicama gde se tatama uskraćuju "prava" :).

8. Nisam lep... ali ponekad sam pun love! :)) I kad tako modifikujemo ovu tačku (uključujući dakle, gornju izjavu o moći ženske lepote) dobijemo matricu sponzorskog modela socijalnih odnosa.

9. Eeee, ova tačka me je svojom istinitošću zaista zasmejala! Tačnooooooo! :)))
lidiaz lidiaz 14:54 22.08.2007

Pritisak

Mislim da je glavni problem drustveni pritisak da od njih nesto ispadne, da uspeju.
Nekoliko puta sam naisla na tekstove u novinama (najcesce dosad u Izraelskim) da se neki muskarac ubio jer je bankrotirao.
Lionsgate Lionsgate 15:00 22.08.2007

Re: Pritisak

Ubio se i vlasnik kineske fabrike igracaka koji je radio za Matel... da li zbog bankrota da li zbog sramote.
lidiaz lidiaz 15:13 22.08.2007

Re: Pritisak

Pa svejedno, zbog pritiska i neuspeha.
Ruben Ruben 01:46 23.08.2007

Re: Pritisak




.

lidiaz
Mislim da je glavni problem drustveni pritisak da od njih nesto ispadne, da uspeju. Nekoliko puta sam naisla na tekstove u novinama (najcesce dosad u Izraelskim) da se neki muskarac ubio jer je bankrotirao.


Meni danas nije ništa.
Rođendane odavno nemam.
Nemam ništa ni na kartici.
Žena i klinac me tiho preziru.
Ostali me sažaljevaju.
Ja, guram...onako, po inerciji.
....opet se ponavljam,ybg
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:01 22.08.2007

Relativno..

Današnji svet je ipak građen više po muškoj slici i prilici.
No, sva je prilika da budućnost pripada ženama.
Već u drugoj polovini ovoga veka političke partije u Srbiji vodiće kampanju o potrebi da parlament treba da ima bar 40 posto muških glava..o)))
Lektorka Lektorka 10:20 23.08.2007

Re: Relativno..

A ne misliš da je 40% malo previše? :)
Lionsgate Lionsgate 15:02 22.08.2007

I ovo

nesto govori:

Vojvođani danas duže žive nego pre stotinak godina. Po podacima iz 1996. i 1997. godine, prosečan životni vek muškaraca u Vojvodini je 67,7, a žena 73 godine. Samo pedeset godina ranije muškarci su u proseku živeli 52,3, a žene 55 godina.


Tezi fizicki rad? Alkohol? Duvan? Veci stres?
dunjica dunjica 15:24 22.08.2007

Re: I ovo

Mislim da ima veze s poslovnim stresom, kojem su muskarci oduvijek vise izlozeni, iz proste tradicionalne podjele uloga. I taj pritisak, koji je gore spomenut, poslovnog uspjeha.

Cesto vidjam ovdje po njemackim gradovima, u cetvrtima gdje zive financijski bolje-stojeci, veliki disproporcionalitet izmedju starijih zena i muskaraca iste zivotne dobi. Dok su prve u daleko vecem broju, "potkozene" dobrim penzijama davno sahranjenih muzeva, stariji muskarci su prava rijetkost. Nadam se da ce se ovaj neravnopravni odnos "prezivjelih" u buducnosti uravnoteziti. Ne svidja mi se pomisao da zivim u sredini kakve su ove.
dunjica dunjica 15:17 22.08.2007

Kome je teze?

Mislim da su danas, psiholoski gledano, muskarci u tezoj situaciji nego zene. Nedavno sam bila u prilici da ucestvujem u jednoj diskusiji na tu temu, pa sam kao ilustraciju ovog svog stava bila upotrijebila fotografiju vrlo slicnu ovoj:

Rekoh da su drustvena (zenska?) ocekivanja od danasnjih muskaraca, barem na zapadnoj Zemljinoj polulopti, jednako toliko proturjecna kao i gornja slika. Naime, od muskaraca se s jedne strane ocekuje da u sebi utjelove sve one osobine moderno poznate kao soft-skills (empatija, suosjecajnost, nenasilna komunikacija, pazljiv otac, suprug, sin, ...), da je ukljucen u obiteljske i kucne obaveze, te da istovremeno bude uspjesan u svom poslu, donosi glavninu novca u kucu (i to mnogo, po mogucnosti), da je snazan, markantan, autoritet za okolinu, da donosi odlucujuce odluke, itd, itd. Jednom rjecju, da posjeduje sve one najbolje "tipicno zenske" i "tipicno muske" karakterne osobine.

Muskarcima se tako signaliziraju cesto proturjecne poruke, zelje i ocekivanja, koje ni Superman tesko da bi mogao ispuniti. Pri tome se ne obraca narocita paznja sta ta nerealna ocekivanja znace za samopouzdanje, razvoj licnosti i identiteta kod muskaraca, posebno mladjih.

Mi zene smo do sada prevalile dugacak put emancipacije, koji je jos daleko od toga da bude dovrsen, da bismo se, slikovito govoreci, mogle udobno zavaliti u naslonjace i uzivati plodove visestoljetne borbe za svoja prava. No ipak smo u jednome u prednosti pred muskarcima, a to je da smo za sve te transformacije, za borbe i preispitivanja borbi i postignutog, imale daleko vise vremena no sto imaju nove generacije muskaraca, pred kojima su toliko velika ocekivanja, a toliko malo vremena i za transformaciju, i za ucenje lekcija, i za modifikacije, i za reflektiranje/preispitivanje postignutoga.

U svakom sdlucaju, plediram za partnerstvo kao team-work, zenama porucujem da ne posustaju u borbi za jednakost, a muskarcima da se ne ustrucavaju isprobati nove modele ponasanja, cuvajuci i jedni i drugi pri tome svoju autenticnost.

Gordana, radujem se sto je krenula serija gender-tekstova na blogu, i sto pridonosis toj diskusiji.
TijanaMC TijanaMC 15:23 22.08.2007

Dobra tema

Sjajno. Stavise, rekla bih da su i ovo malo razloga muske diskriminacije nus-produkti patrijarhata.


1.ne mogu da se zaposlim kao sekretarica - netacno, osim ako nece da mu na vizit karti bas pise "sekretarica".

2.moram u vojsku, moram u rat - da, ali ko o tome odlucuje. stavise, sve je vise zemalja gde se ne mora u vojsku, osim ako osoba nece da bude profesionalni vojnik. A medju njima vec ima i zena.

3.ne mogu da napredujem u karijeri preko kreveta - To je zato sto ima malo zena na pozicijama sa kojih se odlucuje :))) OK , mala sala, ali zasto bi neko zeleo da napreduje preko kreveta.

4.od mene se očekuje inicijativa kod se upoznajemo - mozda se to negde jos uvek ocekuje. Ali ko je postavio takva pravila?

5.okolina me odbacuje ako se ne ponašam kako oni to od mene očekuju (kao "pravi" muškarac) - i to su nametnuli muskarci

6.ne mogu da rađam - mozes da budes otac i to bez mucnine, povracanja, viska kilograma i zastoja u karijeri.

7.žena me odvaja od deteta, nemamo ista roditeljska prava - nejasno.

8.nisam lep, a žena kad je lepa razne stvari obavi bez teškoća - Pitanje je. Lep deholte mozda moze da nam zagarantuje sedmicu na ispitu, ali nazalost cak i onda kad znamo za desetku.

9.žene me teraju da razgovaram (govorim) - nije li ljudski razgovarati.

Salu na stranu, ne znam da li su muskarci zaista srecni u svetu koji su sami kreirali, a tu najmanje mislim na ovih njihovih 9 problemcica.
lidiaz lidiaz 15:29 22.08.2007

Re: Dobra tema

TijanaMC
Sjajno. Stavise, rekla bih da su i ovo malo razloga muske diskriminacije nus-produkti patrijarhata.
8.nisam lep, a žena kad je lepa razne stvari obavi bez teškoća - Pitanje je. Lep deholte mozda moze da nam zagarantuje sedmicu na ispitu, ali nazalost cak i onda kad znamo za desetku.

Jeste. Ali zato kad treba da se obavi neki posao u administraciji, gde uglavnom rade zene, moram da saljem muza :(.
ervetor ervetor 18:34 22.08.2007

Re: Dobra tema

.moram u vojsku, moram u rat - da, ali ko o tome odlucuje


Na primer:

Medlin Olbrajt u doba kada sam ja morao u rat...

Ali sta da vam kazem zene, postoji teorija da muskarci sve sto rade rade zbog vas.
Ili sto rece pre 30 godina Bruno Langer: " Vaginalna Manipulacija" :)
TijanaMC TijanaMC 08:53 23.08.2007

Re: Dobra tema

Zato sto ili nemate vremena ili vas mrzi pa smisljate izgovor :))). Nemojte se ljutiti stvarno se salim. Nema razloga da taj posao zbog koga saljete muza ne zavrsite i sami. Mnogo vaznije pitanje je zasto na takvim, ne bas zabavnim i kreativnim radnim mestima uglavnom rade zene. Rekla bih da je to poenta Gordanine teme. Zene u administraciji nisu nikakve vestice sa kojima se ne da razgovarati. Jednostavno "dobar dan" i "molim vas" uvek lepo prolazi. Provereno. Nije li tajna muskog uspeha upravo u njihovoj solidarnosti?
TijanaMC TijanaMC 09:31 23.08.2007

Re: Dobra tema

Medlin Olbrajt u doba kada sam ja morao u rat...


I koja jos zena osim nje? Osim toga, nije Olbrajtova ta koja je odlucivala i imala poslednju rec. Uopste je ne branim, ali svaliti krivicu na pogresnu osobu znaci ne prepoznati onoga ko je zaista odgovoran a to je predsednik bombardovane zemlje, koji je imao dovoljno vremena i uslova da to spreci. Ali Srbi nekako teze oprastaju zenama. Stavise, cak ni u okviru svojih nadleznosti, Olbrajtova nije odlucivala kao zena, nego kao muskarac u tipicno muskoj hijerarhijskoj strukturi, u kojoj nije bilo mesta ni za jednu drugu zenu. Ako znate za Vaginalnu manipulaciju, verovatno ste culi i za sindrom Margaret Tacer.

Ali sta da vam kazem zene, postoji teorija da muskarci sve sto rade rade zbog vas.


Hvala lepo. Ciniti nesto zbog mene a ne pitati me da li se sa tim slazem je nasilje. Ni ja, ni Vasa majka, sestra, devojka, supruga itd. nismo bile lude za tim da nam muzevi, sinovi, braca... odu u rat, budu ubijeni ili postanu ubice. Ali, niko nas nije pitao. Kao ni lepu Helenu, kada je navodno zbog nje vodjen trojanski rat.
ervetor ervetor 13:48 23.08.2007

Re: Dobra tema

I koja jos zena osim nje? Osim toga, nije Olbrajtova ta koja je odlucivala i imala poslednju rec. Uopste je ne branim, ali svaliti krivicu na pogresnu osobu znaci ne prepoznati onoga ko je zaista odgovoran a to je predsednik bombardovane zemlje, koji je imao dovoljno vremena i uslova da to spreci. Ali Srbi nekako teze oprastaju zenama


Pa mislim sad, pitali ste ko odlucuje o ratu i ja sam se setio zene koja je itekako odlucivala o ratu ne samo u Srbiji nego sirom sveta u mnogim zemljama. I nije sporno da su odlucivali muskarci i Sloba Milosevic ali prosto nije tacno da odlucuju samo muskarci i to je poenta onoga sto sam rekao. A ako hocete bas, ne znam zasto ne bismo pomenuli Mirjanu Markovic, Maju Gojkovic, Goricu Gajevic, Svetlanu Raznatovic, Tatjanu Lenard, Dusanku Djogo,Milu Stulu i ima ih jos dosta ali je to apsolutno besmisleno sada nabrajati...

Ni ja, ni Vasa majka, sestra, devojka, supruga itd. nismo bile lude za tim da nam muzevi, sinovi, braca... odu u rat, budu ubijeni ili postanu ubice. Ali, niko nas nije pitao


Pa sad da li nas je neko nesto sve zajedno i muske i zenske pitao je vrlo diskutabilno.
S jedne strane secam se ja mnogo zena sa Slobinom slikom i secam se redova za glasanje ( u kojima je bilo dakako i mnogo zena kada je Sloba osvojio 90%), i secam se zenturaca koje brane Slobu da ne ode u Hag,
I zena koje ispracaju tenkove sa cvecem, i primera majki koje su same prijavljivale svoje sinove u vojsku ( i sve ovo nije specificno samo za Srbiju nego samo za citav ljudski rod)
Znaci ovo mi lici kao da pokusavate da svu odgovornost prebacite na muskarce, i skinete je sa sebe ali verujte ako nam je oboma cilj da u buducnosti vlada mir i pravedno drustvo ja cu uvek biti uz vas i podrzati recimo protest zena koje traze ukidanje vojske ili poreza za vojsku i policiju jer kako sam vec dole nize rekao Muskarci maltreitiraju i zene i muskarce podjednako...
TijanaMC TijanaMC 17:50 23.08.2007

Re: Dobra tema

OK, izgleda da se vi ija negde slazemo, ali se pogresno razumemo. Nisam bas htela da kazem da zena nigde nema ili da one nisu nimalo odgovorne. To bi nas tek totalno degradiralo. A uravo time sto sam rekla da nas niko nije pitao, htela sam da naglasim da nam je oduzeto cak i samo pravo da budemo odgovorne. Jos manje sam htela da kazem, da su zene zlato a muskarci apsolutno zli. Htela sam da kazem to da se u slucaju Olbrajtove, Cece.., kao i onih koje su glasale za Slobu ili same prijavljivale sinove u vojsku (jako je dobro sto ste to spomenuli), radi o zenama koje su slepo prihvatile patrijarhat i sledile svoje vodje, muzeve itd. pa cak i sa vise strasti nego sami muskarci. Ali to je upravo zato, sto one nisu kreirale sisteme u kojima su zivele i nisu imale ama bas nikakav uticaj niti slobodu da u tim sistemima nesto promene. One su u njima videle samo uslove za svoj goli opstanak i zato su ih se tako grcevito drzale i podrzavale ih. Gebelsova je cak potrovala svu svoju decu jer nije mogla da zamisli da zive u svetu bez nacional-socijalizma. Ovo je jako dobro analizirala Simon de Bovoar u svom manifestu feminizma, knizi "Drugi pol". Iskreno preporucujem.

E to je upravo ono sto, po meni, nije zenski. Dakle, ne radi se toliko o tome sta je medju nogama, vec o tome da je citav jedan zivotni princip potiskivan i marginalizovan, drugim recima potrebno je da zena ima prostor u politici i odlucuje o stvarima koje se ticu svih i kao zenska individua a ne kao sluskinja patrijarhata (kao sto su to pomenute dame).
Nevena Nevena 22:48 23.08.2007

Re: Dobra tema

Ovo je jako dobro analizirala Simon de Bovoar u svom manifestu feminizma, knizi "Drugi pol". Iskreno preporucujem.

Savrsena analiza. Slazem se i takodje od sveg srca preporucujem.
Unfuckable Unfuckable 05:37 24.08.2007

Re: Dobra tema

lidiaz
TijanaMC
Sjajno. Stavise, rekla bih da su i ovo malo razloga muske diskriminacije nus-produkti patrijarhata.
8.nisam lep, a žena kad je lepa razne stvari obavi bez teškoća - Pitanje je. Lep deholte mozda moze da nam zagarantuje sedmicu na ispitu, ali nazalost cak i onda kad znamo za desetku.

Jeste. Ali zato kad treba da se obavi neki posao u administraciji, gde uglavnom rade zene, moram da saljem muza :(.


slazem se...pade mi na pamet ...niko ne moze tako "dobro" da diskriminise zenu kao sto to moze druga zena - mislim da je Jovo Toshevski dao par dobrih odgovora zasto je to tako ..
TijanaMC TijanaMC 17:54 24.08.2007

Re: Dobra tema

Jovo je jedan veliki poznavalac zenske duse i nas veliki narodni mislilac. Dokle god on misli za nas mi nista ne moramo da radimo (ni mislimo) :)))
Unfuckable Unfuckable 23:30 24.08.2007

Re: Dobra tema

Jovo dobro poznaje anatomiju, fiziologiju ...a cini mi se i psihologiju .
Nisam siguran da On misli umesto Vas....pre bih rekao da malo objasnjava muskarcima zasto su neke stvari takve kakve jesu ......
...neces valjda da se prikljucis koloni zena koje su se osetile "prozvanim " i koje se jeze na Joveca ?
Posto, nesto - kao - razmisljam - sto ih je vise "najezenih" ...to je on blize istini ...
Jerry Jerry 12:08 25.08.2007

Re: Dobra tema

ervetor
.moram u vojsku, moram u rat - da, ali ko o tome odlucujeNa primer:Medlin Olbrajt u doba kada sam ja morao u rat...Ali sta da vam kazem zene, postoji teorija da muskarci sve sto rade rade zbog vas.Ili sto rece pre 30 godina Bruno Langer: " Vaginalna Manipulacija" :)

Zaboravio si na glavnog krivca za to , a to je Slobodan Milošević i cela njegova regimenta naravno sa Mirom Marković.Bombardovanje je bilo samo posledica njegove politike od 1988. godine.
TijanaMC TijanaMC 08:50 27.08.2007

Re: Dobra tema

Jovo dobro poznaje anatomiju i fiziologiju, jer je to specijalizirao i trebalo bi u tome da ostane. Ali od psihologije bi trebalo da se drzi podalje - i muske i zenske. Njegovi "dokazi" zenske "inferiornosti", na osnovu NEKIH fizioloskih i anatomskih karaketristika su kvazinaucni i vise podsecaju na eugeniku, astrologiju i slicne arhaicne vestine, nego na racionalne dokaze. On ne saopstava nista novo, osim sto selektivno bira "dokaze" koji "potvrdjuju" ono sto bi svaki sovinista voleo da cuje. Njegov stil je cista manipulacija i muskarcima i zenama, na kojoj on zaradjuje. Vreme i prostor u kome je on isplivao na povrsinu - Srbija devedesetih - samo to potvrdjuju. Ne, ne jezim se na Jovu, vec mi ga je iskreno zao. Coveku koji je iz mrznje prema zenama u stanju da napise citave knjige sigurno nije lako. Zao mi je i njegovih citalaca koji podlezu kvazinaucnim lupetanjima koji samo vredjaju i ponizavaju kao zene tako i muskarce.
medjutim medjutim 15:33 22.08.2007

diskriminacija

Jednu stvar ne kapiram..

svaka treća žrtva nasilja je zena.. i to je diskriminacija..

jel' ja ne kapiram o cemu se prica, ili bi trebalo da 50% zrtava nasilja budu zene, da ne bi bio diskriminacije?

verovatno je ovo prvo, al' eto, zvuci mi cudno.. zasto se to vodi kao diskriminacija? Ili bi trebalo da sve zrtve nasilja budu muskarci?

Ili, naravno, da nema zrtava nasilja, al to je vec druga prica..
Željka Buturović Željka Buturović 15:56 22.08.2007

pravo istrazivanje

jel' ja ne kapiram o cemu se prica, ili bi trebalo da 50% zrtava nasilja budu zene, da ne bi bio diskriminacije?

mislim da se ne tvrdi da je svaka treca zrtva nasilja zena (znaci da su od svih zrtava nasilja trecina zene), vec da je svaka treca zena zrtva nasilja (znaci da su trecina svih zena zrtve nasilja, sto moze biti i 100% svih zrtava nasilja).

sto nas dovodi do potrebe da nam autorka da izvor ovog vaznog podatka i objasni metodologiju "pravog istrazivanja" (sa naglaskom na operacionalizaciju pojma 'zrtva nasilja').
Tarkovski Tarkovski 10:30 23.08.2007

Re: pravo istrazivanje

Mnogo srece da dobijete konkretan odgovor na pitanja reference od autorke. Ja odustah u prethodnom blogu.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:44 23.08.2007

Re: pravo istrazivanje

evo malko podataka

globalno

lokalno 1
lokalno 2
medjutim medjutim 12:31 23.08.2007

Re: pravo istrazivanje

*


aha, tako vec ima logike. Hvala.
Željka Buturović Željka Buturović 14:41 23.08.2007

Re: pravo istrazivanje

evo malko podataka...

iskreno se nadam da su gordani comic na raspolaganju informacije neuporedivo pouzdanije od "podataka" koje vi dajete. navedena tvrdjenja iz desete ruke (sajt b92, sajt skupstine srbije, forum xyz) - za razliku od, recimo, primarnog, i dalje nenavedenog izvora - i dalje ne pruzaju nikakvu mogucnost da se validnost ovih zapanjujucih statistika (e.g. trecina svih zena u srbiji je zlostavljana) kriticki preispita. to je jedna najobicnija rekla-kazala pisana od strane ljudi koji originalne studije, bice, nikad nisu videli niti uopste imaju znanje potrebno za ocenu njihove metodologije i rezultata.

a recimo, itekako je bitno da, da bismo evaluirali navodnu cinjenicu da je svaka treca zena zlostavljana, da znamo kako su pronadjene zene (slucajni uzorak ili prihvatilista; koliki procenat zena je odbio da ucestvuje u istrazivanju), kako je utvrdjeno da su zlostavljane (njihov iskaz ili objektivni dokazi), i sta se sve broji u zlostavljanje (da li tu pricamo o batinama, ili o tzv. psihickom zlostavljanju?). neko nekad je preko milion zena u srbiji klasifikovao kao 'zlostavljane' i pre nego sto pocnemo da resavamo njihov problem putem kreiranja antagonizama izmedju muskaraca i zena, veoma je bitno da znamo na osnovu cega i po kom kriterijumu.

statistika navedena na sajtu republike srbije da tek svaka cetvrta zena prijavljuje "psihicko zlostavljanje" je posebna prica. veoma je tesko dobro izmeriti broj zena koje su psihicki zlostavljane, a vi razmislite malo koliko je jos teze (u praksi, gde su resursi ograniceni - cesto nemoguce) utvrditi koliko njih krije da su na taj nacin zlostavljane.
gordanac gordanac 14:49 23.08.2007

željka buturović

Postavila sam neke linkove na drugoj strani, ako pomaže dokazu o opsegu nasilja, u svetu i kod nas.
Neka domaća istraživanja (po prirodi stvari) nisu na internetu (za sada). Čim budu, ja ću dodati linkove.
Željka Buturović Željka Buturović 15:07 23.08.2007

Re: željka buturović

zapravo ne pomaze jer je rasplinuto na ceo svet i pokriva milion drugih tema. tzv. "lista istrazivanja" na koju ste ostavili link je, blago receno, skandalozna. od navedenih "istrazivanja" samo 1-2 su uopste empirijska istrazivanja, ostalo su razne hermeneutike i egzegeze.

ono sto se trazilo je izvor podatka (ne mora link, dajte nam samo primarni izvor, autore i naslov) koji vi konkretno navodite (i jos zovete "pravim istrazivanjem", a to je da je trecina zena u srbiji zlostavljana, plus kratak opis metoda kojim se doslo do tog rezultata (ako ste citali originalnu studiju nece vam biti tesko da je ukratko sazmete), sa naglaskom na dobijanje uzorka i klasifikaciju konkretne zene kao zlostavljane (koji je kriterijum koriscen, da li u to spada i psihicko zlostavljanje, i da li se "cuti malo, gledam TV" broji kao isto).
gordanac gordanac 15:52 23.08.2007

Re: željka buturović

Deklaracija UN-a o eliminaciji nasilja nad ženama definiše nasilje kao bilo kakav akt nasilja koje se temelji na rodu, a koji kao posledicu ima, ili je verovatno da će imati, fizičku, seksualnu ili psihološku štetu ili patnju kod žena, uključujući i pretnje takvim radnjama, prisilu ili samovoljno lišavanje slobode, bilo u javnom ili privatnom životu

Međunarodni standardi o nasilju u porodici i njihova primena na Zapadnom Balkanu
Vesna Nikolić-Ristanović(2004 - Vanredni profesor, predaje kriminologiju Katedra za prevenciju i tretman društvenih poremećaja, Univerzitet u Beogradu.)
GLAVA I
UVOD

* Uvodne napomene
* Cilj istraživanja/regionalnog izveštaja
* Metod i osnovni materijali korišćeni za regionalno istraživanje/ izveštaj
* Osnovne informacije o zemljama koje su obuhvaćene istraživanjem

GLAVA II
KAKVO JE STANJE U REGIONU U POGLEDU NASILJA U PORODICI?

* Rasprostranjenost nasilja u porodici
* Tamna brojka nasilja u porodici
* Karakteristike žrtava i učinilaca
* Faktori koji doprinose nasilju u porodici
* Istraživanje nasilja u porodici

1999-2000 Društvene promene, rod i nasilje: uticaj rata i društvene tranzicije na nasilje nad ženama – komparativno istraživanje u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj i Mađarskoj (koordinatorka). Stipendija Guggenheim Fondacije, New York, glavna istraživačica Vesna Nikolić-Ristanović
1998 Nasilje u porodici i kriminalitet žena, Viktimološko društvo Srbije,
2001 Prvo istraživanje rasprostranjenosti i karakteristika nasilja u porodici nad ženama u Srbiji, Viktimološko društvo Srbije (koordinatorka).
2003. Prvo istraživanje rasprostranjenosti i karakteristika trgovine ljudima u Srbiji (koordinatorka)..
Nikolić-Ristanovic, V. (2000) Od žrtve do zatvorenice: nasilje u porodici i kriminalitet žena , Beograd: Viktimološko društvo Srbije, Institut za kriminološka istraživanja i Prometej.
Nikolić-Ristanovic, V. (2000) “Nasilje nad ženama i kriminalitet žena: pregled rezultata dosadašnjih istraživanja”, Jugoslovenska revija za kriminologiju i krivično pravo, 1-2, str. 107-121
Nikolić-Ristanovic, V. (2002) Porodično nasilje u Srbiji , (ur), Beograd: Viktimološko društvo Srbije i Prometej.

Subotica - centar za socijalni rad
Beograd . istraživanje za WHO

Hrvatska - istraživanje analize sadržaja
I evo copy/paste za Hrvatsku
Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, od 1. siječnja 1999. do 31. prosinca 2003. policija je zaprimila 55.969 zahtjeva građana za intervencijom zbog zaštite od nasilja u obitelji. Zatražena intervencija pružena je u 55.846 slučajeva, ili njih 99,78 posto. U policijske su postaje privedene 10.302 osobe, dok je radi zaštite žrtve, zbog postojanja bojazni da se nasilje nastavi, protiv 7329 osoba provedena mjera zadržavanja u policiji. Nasiljem u obitelji bilo je oštećeno 58.011 osoba. Registrirano je da je nasilje bilo počinjeno u nazočnosti 16.197 maloljetnika. Radi obiteljsko-pravne zaštite djece i maloljetnika u 19.338 slučajeva nasilja u obitelji pismeno je obaviješten centar za socijalnu skrb.
U razdoblju od 1. srpnja 1999. do 31. prosinca 2003. godine zbog prekršaja - nasilničkog ponašanja u obitelji - policija je prijavila 24.518 počinitelja. Oštećeno je bilo 34.550 osoba, među kojima 9394 maloljetne.
S obzirom na spol žrtava nasilja, njih 23.489, ili gotovo 68 posto bile su žene, a prekršaju je nazočila 10.281 maloljetna osoba.
Zlostavljači su u najvećem broju slučajeva bili supruzi žrtve, a potom njihovi očevi. Po broju zlostavljača žena na trećem mjestu su njihovi sinovi, a na četvrtom nevjenčani partneri. Prema istraživanju policije, svaka je treća žena u Hrvatskoj barem jednom bila žrtva fizičke agresije svog bračnog ili izvanbračnog partnera. Čak 68 posto sudionica u anketi doživjelo je psihičko nasilje, a 44 posto verbalno. Visoki postotak ispitanica ima iskustvo seksualnog odnosa protiv svoje volje, njih 11 posto reklo je da je to doživjelo dva do tri puta, osam posto njih i češće, na izričiti partnerov zahtjev njih čak 34 posto, ili svaka treća žena.

Željka Buturović Željka Buturović 16:44 23.08.2007

Re: željka buturović

Deklaracija UN-a o eliminaciji nasilja nad ženama definiše nasilje kao bilo kakav akt nasilja koje se temelji na rodu, a koji kao posledicu ima, ili je verovatno da će imati, fizičku, seksualnu ili psihološku štetu ili patnju kod žena, uključujući i pretnje takvim radnjama, prisilu ili samovoljno lišavanje slobode, bilo u javnom ili privatnom životu

tako sam i mislila. drugim recima, "dosta si jela" i "sto ne obrijes noge?" spada u nasilje nad zenama ("Psihološko nasilje sastoji se od različitih oblika izrugivanja, prigovora, prijetnji, izolacije, maltretiranja, javnih napada i sl.". onda nije ni cudo da je svaka treca zena "zrtva nasilja". sto je najgore, tim razvodjavanjem pojma nasilja a u cilju sokiranja i "moralnih" misija se u isti kos trpaju zene ciji je zivot fizicki ugrozen i svaka zena kojoj je muz rekao da joj je zagoreo rucak.

ovo hrvatsko istrazivanje na koje ukazujete je prava katastrofa i iskreno se nadam da je srpsko bar milion puta bolje.

prvo, metod se sastoji u "analizi sadrzaja" ("Istraživanje je provedeno metodom analiza sadržaja. Osnovni je kriterij za izbor slučaja bio ženski spol žrtve i nasilni čin....Istraživanje je provedeno tijekom veljače 2003. Analizom je obuhvaćeno pet dnevnih novina: Večernji list, Jutarnji list, Novi list, Vjesnik i Slobodna Dalmacija. Ukupno je obrađeno 123 članaka.), pri cemu se sadrzaj sastoji u novinskim vestima.

niko ne zna na koji nacin te vesti nastaju, kakva je njihova tacnost, i kakva je njihova relacija u odnosu na statisticka desavanja (svaka avionska nesreca bude u vestima, za razliku od svake smrti od dijabetesa). stoga je apsurdan zakljucak "Sukladno osnovnim pretpostavkama istraživanja, rezultati analize sadržaja potvrđuju da se nasilje najčešće manifestira kao fizičko i seksualno nasilje, iako je žena podvrgnuta svim njegovim različitim oblicima", s obzirom da metodologija istrazivanja dozvoljava samo da se zakljuci da novine cesce pisu o fizickom nasilju nego o drugim vrstama nasilja (surprise surprise - pa sigurno nece objavljivati clanak svaki put kad neki muskarac nekoj zeni kaze da je guska).

sta tek reci za "Na šokantan podatak da je svakih sat i pol jedna žena pretučena u svom domu [13] donekle ukazuju i naši nalazi. Naime, nasilni čin se u 46,3% slučajeva događa u žrtvinom domu." osim da se radi o povezivanju dve nepovezane cinjenice sto hipoteticki primer lako pokazuje. ako se u hrvatskoj godisnje dese dva slucaja nasilja, od kojih je jedno u domu, to znaci da se 50% nasilja desi u domu. iz toga ne sledi da je svakih sat i po u domu pretucena jedna zena, posto je po pretpostavci, pretucena jedna godisnje (zanimljiva je i ova referenca [13] - dubiozan clanak iz vecernjeg lista).

nista u napisanom tekstu ne dozvoljava zakljucak "Nasilje nad ženama ima učinak ledenjaka. Samo mali dio hrabrih žena progovara, suprotstavlja se i prijavljuje nasilnika, dok najveći dio nasilja, pogotovo obiteljskog, u kojem je žena podvrgnuta različitim oblicima kontinuiranog zlostavljanja, ostaje neprijavljeno."

i tako dalje i tako dalje. i i dalje ne znamo kako je dobijena cifra o svakoj trecoj srpskoj zeni "zrtvi nasilja" i "pravim istrazivanjima" koja su to pokazala a na koje se pozivate u svom tekstu. ili mislite da to sledi iz rezultata policijske ankete u kojoj je cak 68% zena reklo da je dozivelo psihicko, a 44% verbalno nasilje?
gordanac gordanac 17:04 23.08.2007

linkovi

Tražili ste literaturu
ne mora link, dajte nam samo primarni izvor, autore i naslov

i ja sam to uradila odmah na početku prethodnog odgovora, a posle postavila i linkove koje sam smatrala interesantnim za informisanje.
Da ne bude zabune, moj utisak je da Vama sve to uopšte i ne treba, ali je meni odlična "komunikacijska kuka" da postavim još informacija koje će još možda i neko drugi čitati
Ili nabaviti literaturu o istraživanjima (koju sam navela).
Ili pokušati kontakt sa Vesnom Nikolić Ristanović.
Ili poslati e-mail Viktimološkom društvu
Ili se ohrabriti da policiji prijavi nasilje kojem je izložen/a.
Ili se zainteresovati za svoje sopstveno okruženje i možda pomoći nekome ko je žrtva nasilja (žena, muškarac ili dete).
Ili odlučiti da se pokrene inicijativa da se izmeni Deklaracija UN koja definiše nasilje nad ženama (jer po vama, omogućava zloupotrebe)
U svakom slučaju - poslužili ste svrsi.
I ja sa Vama.
Samo nedostaje odgovor na osnovno pitanje posta:
"lista postupaka kojima su muškarci diskriminisani samo zato što su muškarci, ima li je, kakva je? kako muškarci žive"
O svemu drugom već je diskutovano na postu "Kako žene žive?"
Željka Buturović Željka Buturović 17:15 23.08.2007

Re: linkovi

Samo nedostaje odgovor na osnovno pitanje posta: "lista postupaka kojima su muškarci diskriminisani samo zato što su muškarci, ima li je, kakva je? kako muškarci žive"

zao mi je sto necu moci da vam pruzim ono sto ocekujete jer, dok me donekle zanima da se istera na cistac da su informacije koje prenosite veoma nepouzdane, uopste me ne zanima da gubim vreme raspredajuci o istoriji nepravdi izmedju apstraktnih kolektiva, koji se protezu kroz prostor i vreme, kao sto su muskarci i zene. uostalom, to sam objasnila ovde.
Kada Kada 15:34 22.08.2007

Kako muškarci žive

Mislim da je tema o ženskoj zapostavljenosti postala krajnje bljutava, o tome vredi diskutovati samo kroz pojedinačne slučajeve... Barem tako mislim ja... a pritom nisam muški šovinista.

Vlada
new mexican new mexican 15:39 22.08.2007

teže je onom..


.. teže je onom koji ne može da se pomiri sa svojom ulogom u društvu, bez obzira dal je žensko ili muško.. i muškarci i žene moraju da naprave kompromise da bi živeli...

a, iskreno, činjenica da žene nisu u vrhu političke i ekonomske moći me i ne zabrinjava previše, jer ljude kojima najviše smeta što ne mogu biti u centru moći i ne cenim previše, bez obzira na pol.

Kada Kada 16:10 22.08.2007

Re: teže je onom..

Poptpuno se slažem.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 15:46 22.08.2007

Uloge

Nametnute društvene uloge su težak teret za svakoga, jer po pravilu guše individualne potrebe pojedinca. Ipak, kategorija belih, zdravih, heteroseksualnih muškaraca bez invaliditeta i iz razvijenijih zemalja sveta ima šanse da u svom životu prođe bolje od svih ostalih grupa ljudi na planeti Zemlji.

Kada govorimo o položaju žena u Srbiji, stepen predrasuda i kočnica koje im običaji nameću, bili su kodifikovani zakonima. Na primer, Građanski zakonik iz 1844. godine ženi ne priznaje pravnu i poslovnu sposobnost, što je podrazumevalo i da bez saglasnosti muža ne može da se zaposli, nije mogla da nasledi imovinu svog muža (osim u slučaju da ne postoji dvanaesti nasledni red po ocu i šesti nasledni red po majci!), a o pravu glasa da i ne govorimo. Žena je jedino imala pravo na doživotno uživanje muževljeve imovine. Pritom potpuno neverovatno zvuči podatak da su članovi ovog Zakonika važili punih sto godina.

Evo jednog zanimljivog isečka iz člana 920. tog Građanskog zakonika Knjaževstva srbskog iz 1844:

"Maloletnim upodobljavaju se i svi oni, koji ne mogu ili im je zabranjeno svojim imanjem rukovati; takvi su svi uma lišeni, raspikuće sudom oglašene, propalice, prezaduženici kojih je imanje pod stecište potpalo, udate žene za života muževljeva".


Više podataka možete naći u tekstu Olge Pelcer "Obrazovanje i/ili brak: prilog istraživanju o obrazovanim ženama u Srbiji (1863-1914)", Rani radovi polaznika Alternativne akademske obrazovne mreže: 1998-2001, prir. Aljoša Mimica i Zoran Grac, AAOM, Beograd, 2002.
Gorana Šećibović Gorana Šećibović 18:47 22.08.2007

Re: Uloge

Srecko,

to jeste bilo tako, ali i sam si naveo kada. Naime, krajem 19. veka. Ne kazem da je u redu, ali to je bio slucaj u celoj Evropi. U Norveskoj su zene dobile pravo glasa na parlamentarnim izborima tek 1913. ako se ne varam.

Ja smatram da se prica o ravnopravnosti ne sme voditi samo na jednom frontu. Muskarci moraju da budu ukljuceni. Posto sam trenutno u Oslu, znam kakva je situacija ovde. Njihova statistika pokazuje da muskarci cesce odustaju od skolovanja (veci drop-out rate), i da su generalno losiji u skoli. Sada se prica o ravnopravnosti seli i na muskarce jer je do sada bila samo i jedino na zenama.

Za razliku od autorke teksta, ja ne mislim da ce kvota sistemi bilo sta dobro doneti. Bilo kakva vrsta diskriminacije ne dovodi do ravnopravnosti, vec do ispostovanja statistike (jer je OEBS, zaboga, propisao da parlament mora imati odredjeni procenat zena).

Sto se tice odredjenih stavki iz serijala muskih problema, mogu da se slozim sa vojskom. Ovde u Norveskoj razmatraju da napisu gender-neutral zakon, jer je ovde vojska obavezna. Ali da bude, dakle, obavezna i za zene i za muskarce. Kao i Izraelu. Ja se ne slazem sa vojnom obavezom kao takvom, pa mi se ni ovaj predlog bas ne mili..

Prednost danasnjih zena u odnosu na muskarce jeste sto su one poslednja dva veka ozbiljno razmatrale svoju ulogu u drustvu, pokusavajuci da dostignu jednakost. Muskarci, sa druge strane, nisu razmisljali kakvu ulogu oni zele, vec su prosto prihvatali ono sto im je nametnuto, dakle ta dominacija, patrijarhalna i heteroseksualna sredina i sl. Tu se onda neizbezno dolazi do polozaja gay populacije jer su muskarci tradicionalno posmatrani kao heteroseksualni (gde u Srbiji da ima gay muskaraca?!).

Skoro sam upoznala jednog americkog gay-a koji mi je kritikovao anti-discrimination law koji je skoro donet u US, po kome je kazna veca u slucaju nasilja nad gay osobom (nego da je heteroseksualna osoba u pitanju). On se tim zakonom osetio prilicno diskriminisanim jer ne zeli ni bolji ni gori tretman, vec jednak i to je ono sto i same zene moraju da shvate.

Ja kao zena ne zelim bolji tretman ili nekakve kvote po raznim organizacijama, vec potpuno jednak tretman koji mora da bude garantovan zakonom i da ga se drzava pridrzava. Svako grupisanje na osnovu bioloskih karakteristika je teska diskriminacija i ne vodi nicemu dobrom.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 21:35 22.08.2007

Re: Uloge

Slažem se Gorana da se situacija u vezi sa položajem žena ubrzano poboljšava (pre svega u Evropi, Severnoj Americi i Australiji), a da se pritom otvaraju nova pitanja koja problematizuju i uloge muškaraca u društvu, pa se polako iz oblasti Gender Studies izdvajaju zasebne Male Studies.

Naime, ne prihvatam opaske da je život muškarca po definiciji lak, jer ne smemo izgubiti iz vida da su muškarci i sami žrtve društvenih očekivanja sa kojima je teško izaći na kraj i koji se kose sa ličnim ubeđenjima, potrebama i mogućnostima pojedinaca. Pored toga, u zapadnim zemljama ima i primera sudske prakse koji mogu da se tumače kao čin diskriminacije muškaraca, a sve u ime borbe protiv diskriminacija žena, kao i pomenutih kontroverzi u vezi sa antidiskriminacijskom regulativom.

Ali to ne znači da je otvaranjem muškog pitanja žensko pitanje rešeno. Podaci koje je iznela autorka posta svedoče o trenutnom položaju žena u Srbiji, odnosno o činjenici da su one, statistički gledano, danas u gorem položaju od muškaraca (tu, dakle, stvari malo drugačije stoje nego u Norveškoj). Da bi smo razumeli cifre, moramo da ih stavimo u kontekst, tj. da pokušamo da ih objasnimo, pa sam zato i podsetio na skorašnju istoriju tretmana žena kod nas. Zakonik iz 19. veka sam naveo zato što je on važio čak do polovine 20. veka, dakle do pre šezdesetak godina. Iako su se u međuvremenu propisi drastično izmenili i formalno ozvaničili jednake mogućnosti za sve u mnogim oblastima društvenog života, običaji su u priličnoj meri ostali isti u nerazvijenijim delovima zemlje. To se u gradovima ređe viđa, ali treba otići i u sela po zapadnoj, centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji gde je stvar više nego očigledna (nisam boravio u seoskim domaćinstvima na severu). U suprotnom, kako objasniti statistike navedene u tekstu?

Što se tiče sistema kvota, tu nisam načisto... Mogu da kažem da ga prihvatam kao prelazno rešenje, kao deo seta mera čiji bi rezultati bili redovno i podrobno evaluirani, pa bi se videlo koliko to zapravo vredi.

Naravno Gorana, potpuno se slažem s tobom da se "priča o ravnopravnosti ne sme voditi na jednom frontu" i da razmatranju muškog pitanja treba da se posveti mnogo veća pažnja :)
gordanac gordanac 21:47 22.08.2007

detalji

....ja ne mislim da ce kvota sistemi bilo sta dobro doneti....


Kvote su sredstvo, nikako cilj.Kvote ne donose ravnopravnost već ravnomernost u prvom koraku.Kvote su zakonima propisano sredstvo kojim zabranjujete ponašanje zasnovano na predrasudi da "žene nisu za politiku ili nisu zainteresovane ili nemaju znanja i veština ili prosto neće".I donose se u zakonima tek i ako imate saveznike (muškarce koji će vam to izglasati kao zakon) i dovoljno snažnu mrežu podrške.

Ja kao zena ne zelim bolji tretman ili nekakve kvote po raznim organizacijama, vec potpuno jednak tretman koji mora da bude garantovan zakonom i da ga se drzava pridrzava. Svako grupisanje na osnovu bioloskih karakteristika je teska diskriminacija i ne vodi nicemu dobrom.


Citirano (a podvučeno) su, između ostalog i - kvote. Ako tražite jednak tretman na osnovu zakona - tražite (recimo) 50% žena u parlamentima, ili jednak pristup svim društvenim resursima pod jednakim uslovima. To znači da se "jednak tretman" NIKADA neće desiti po prirodi stvari i zato što je to normalno i prirodno.
Najšašaviji paradoks koji se tiče ljudskih prava je u tome što ih morate nametati zakonima, I boriti se za njihovu primenu.
Ja se iskreno nadam da ću tokom svog radnog veka učestvovati i u uklanjanju sistema kvota iz raznih zakona. To će značiti da je sredstvo poslužiilo svrsi i da je cilj postignut - jednak tretman i ravnopravnost.
Kao što smo svedočili "prirodnosti" mešovitih odeljenja po školama ili "prirodnosti" da žena nasleđuje imovinu ili da ima pravo na izbor, slobodno ljudsko, zakonom garantovano žensko pravo na izbor. Bilo čega. Da bi se to izborilo koristila su se neka druga sredstva koja više nisu u upotrebi. Tako će biti i sa kvotama.

...Njihova statistika pokazuje da muskarci cesce odustaju od skolovanja (veci drop-out rate), i da su generalno losiji u skoli. Sada se prica o ravnopravnosti seli i na muskarce jer je do sada bila samo i jedino na zenama....

Upravo je ovaj deo Vašeg teksta razlog zbog kojeg sam i napisala post. I saglasna sam da je tema otvorena u nekim društvima, Pitanje je - kad ćemo mi, ovde u Srbiji, isto popričati o tome?
vucko vucko 21:59 22.08.2007

Re: detalji

Pitanje je - kad ćemo mi, ovde u Srbiji, isto popričati o tome

Hehe ovo me podseti na onaj vic iz crvenih vremena, kad je Poljak upecao zlatnu ribicu, i onda za sve tri želje tražio milion Kineza na centralnom varšavskom trgu. Kad ga je ribica radoznalo na kraju pitala zašto, odgovorio je: morali su 3 puta da pređu preko SSSR :)
ervetor ervetor 22:38 22.08.2007

Re: detalji

Najšašaviji paradoks koji se tiče ljudskih prava je u tome što ih morate nametati zakonima, I boriti se za njihovu primenu.


Hajmo se boriti za ljudska prava gde god se ona krse.
Mislim to suzavanje ljudskih prava na specijalan slucaj krsenja prava zena me poceca na ljubitelje zivotinja koji vole iskljucivo pse...
Muskarci zlostavljaju podjednako i muskarce i zene.


sun_to_rock sun_to_rock 22:46 22.08.2007

Re: detalji

Muskarci zlostavljaju podjednako i muskarce i zene.



e, that's the truth!
Vracam se jedne noci iz grada sa dva drugara, pridju nam dvojica, i opale po njima. Bez razloga. Eto, doslo im.
jesen jesen 08:21 23.08.2007

Re: detalji,kvote

Ja mislim da bi se kovote lako eliminisale kada bi bilo vise zena u politici...Ovako, one su u manjini pa je na neki nacin logicno da ih ima manje i u parlamentu i na drugim funkcijama.....a s obzirom da su muskarci vecinska populacija u ukupnom broju potencijalnih "kandidata za nesto" nekako dodje i logicno da se za zene uvodi kvota....Kada bi taj odnos (muskaraca i zena)bio ravnopravan tj brojcano priblizan mislim da bi se kvote eliminisale same od sebe tj biranje kandidata za poslanike, na prmer, vrsio bi se po osnovu kvaliteta a ne rodnih (ili cak polnih) razlika...U tom smislu, smatram da su same zene prilicno "krive" za svoj polozaj u politici. Kvalitet nije isto sto i kvantitet ali ipak iz kvantiteta se lakse dolazi do kvaliteta....Znaci, vise zena u politici omogucilo bi realniju "borbu" sa muskarcima u zauzimanju vaznih pozicija....
Queeria Queeria 15:58 22.08.2007

Leksikon

Evo da se i ja upišem u leksikon

1.ne mogu da se zaposlim kao sekretarica
Pa ja sam pokušavao, ali se direktorima nije dopalo da vide moje dlakave noge u miniću :(

2.moram u vojsku, moram u rat
Još me nisu uhvatili - evo već treću godinu kako ih izbegava

3.ne mogu da napredujem u karijeri preko kreveta
I ovo sam pokušao, ali se neslavno završilo :(

4.od mene se očekuje inicijativa kod se upoznajemo
A to je kod ovih heteroseksualnih...

5.okolina me odbacuje ako se ne ponašam kako oni to od mene očekuju (kao "pravi" muškarac)
Ma ta životna okolina je kako god okreneš zagađena...

6.ne mogu da rađam
Istina... Ja sam pokušavao da uhvatim jednog frajera na bebu, ali mi nije uspelo

7.žena me odvaja od deteta, nemamo ista roditeljska prava
A to je kod ovih heteroseksualnih

8.nisam lep, a žena kad je lepa razne stvari obavi bez teškoća
E ovo nije istina... Lep sam i to mi pomaže kod raznih teta i šalterskih službenica... Mnogo me vole :)

9.žene me teraju da razgovaram (govorim)
Jok... Mene teraju da ućutim :)
bobo bobo 16:13 22.08.2007

Re: Leksikon

Izdepiliraj noge i ja cu da te zaposlim :)))
Queeria Queeria 18:24 22.08.2007

Re: Leksikon

Izdepilirao - daj posao :))
bobo bobo 21:48 22.08.2007

Re: Leksikon

Queeria
Izdepilirao - daj posao :))

Ali onda neces vise biti sam sebi sef :))
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 16:18 22.08.2007

ŠTA JE ISTINA

kome je teže muškarcima ili ženama?
skyspoter skyspoter 16:21 22.08.2007

gde su izvrsena istrazivanja?

nesto ne mogu da vidim muskarca sa naseg podneblja da hoce da radi kao sekretarica.
dunjica dunjica 16:23 22.08.2007

Re: gde su izvrsena istrazivanja?

Neki pak misle ovako:
nesto ne mogu da vidim muskarca sa naseg podneblja da hoce da radi
Kada Kada 16:26 22.08.2007

Re: gde su izvrsena istrazivanja?

Uuu, start sa leđa,... grubo, grubo...
Kada Kada 16:28 22.08.2007

Re: gde su izvrsena istrazivanja?

dunjica
Neki pak misle ovako:
nesto ne mogu da vidim muskarca sa naseg podneblja da hoce da radi


Evo, ja baš sada radim.
bobo bobo 16:28 22.08.2007

Re: gde su izvrsena istrazivanja?

dunjica
Neki pak misle ovako:
nesto ne mogu da vidim muskarca sa naseg podneblja da hoce da radi

Pa ko hoce da radi?
Radi se sto se mora :)
Kada Kada 16:30 22.08.2007

Re: gde su izvrsena istrazivanja?

bobo

dunjicaNeki pak misle ovako:
nesto ne mogu da vidim muskarca sa naseg podneblja da hoce da radiPa ko hoce da radi?Radi se sto se mora :)

To važi za oba pola.
dunjica dunjica 16:38 22.08.2007

Re: gde su izvrsena istrazivanja?

To važi za oba pola.

Slazem se, iako nije generalno primjenjivo ni po rodu, ni po polu, ni po nacionalnosti, ..., individualno.
Contractor Contractor 11:33 23.08.2007

Re: gde su izvrsena istrazivanja?

skyspoter
nesto ne mogu da vidim muskarca sa naseg podneblja da hoce da radi kao sekretarica.


Niko nije pominjao da želi da RADI kao sekretarica, nego da se ZAPOSLI )
kuki kuki 17:01 22.08.2007

Ravnopravnost

Musko-zenski odnosi zu vazni i treba da se razvijaju i uskladjuju na nivou supruznika. Ako se tu ne izbalansira odnos na zadovljstvo obe strane, frustracija se prenosi na okolinu. Ukoliko osoba nije diskriminisana u braku (ili bilo kom drugom obliku takve zajednice) veoma je osposobljena i spremna da se suocava sa izazovima van doma. Ogranicenje je jedino u licnim kvalitetima i sposobnostima. To vazi za obe strane: kako za osobu koja je "primalac" diskriminacije tako i onu koja sprovodi diskriminaciju. Svi uzroci koji se navode kao razlog diskriminacije se jednostavno kod neke osobe "primaju" a kod neke ne. Kao sto rekoh, to zavisi od licnih kvaliteta.

E, sada je pitanje za milion dolara: koliko ima tih "kvalitetnih" osoba? Gordana je navela: "Muska moc je ekonomska...", a ja bih korigovao i rekao istorijska. Jer socijalna evolucija coveka kroz istoriju je spora i niko ne moze ocekivati da ce se situacija, po ovom pitanju, promeniti preko noci a pogotovo ne u isto vreme u raznim drustvima. Znaci, odgovor je (ja dao mil. $, ja uzeo) taj broj "kvalitetnih" raste svakim danom. U raznim drustvima dostici ce se kriticna masa u razlicita vremena. Uostalom, pomaci su evidentni.
margos margos 02:38 23.08.2007

Re: Ravnopravnost

kuki
.... taj broj "kvalitetnih" raste svakim danom. U raznim drustvima dostici ce se kriticna masa u razlicita vremena. Uostalom, pomaci su evidentni.


tacno:)
TijanaMC TijanaMC 11:33 23.08.2007

Re: Ravnopravnost


Ne mozete optuziti osobu koja je diskriminisana kao "manje kvlaitetnu". To nije fer i svodi se na ono licemerno i konformisticko "sama je kriva". Znam puno vrlo kvalitetnih zena koje su zrtve diskriminacije ili jednostavno zbog strukture nisu u mogucnosti da dobiju jednake mogucnosti. Kada bi jedan-na-jedan bio jedini oblik diskriminacije, problem bi bio daleko manji, jer bi zena imala kome da se obrati za pomoc. Medjutim, danas jos uvek, kada pozeli da ode iz braka u kome je zlostavljana, cela struktura se pokrene protiv nje: porodica, roditelji, okolina... s onim cuvenim "cuti i trpi", "imas decu", "kako ces sama", a da i ne spominjem ekonomske prilike u Srbiji koje najmanje idu na ruku samostalnim zenama i samohranim majkama. Dakle, tacno je da danas nemamo vise zakone koji crno na belo diskriminisu zenu, ali strukturalna diskriminacija koja je vrlo suptilna i nevidljiva i manipulise sa najosetljivijim aspektima zeninog zivota - deca, samoca, opstanak... je jos uvek vrlo mocna. I sto je najtragicnije, jos uvek ima dobro razradjen jezicki aparat kojim ce pre opravdati nego osuditi nasilnika i diskriminatora.
blue blue 17:05 22.08.2007

paaaa.. zhive

kako koji, kako gde

bash kao i zhene.


mushkarci (po meni) imaju jednu, zlata vrednu prednost.. a to je da mogu stojechi da obave ono za shta zhene moraju da chuchnu.
eto.. banalnost.. al meni je to najvecha razlika medj polovima koja ne podlezhe nikakvoj generalizaciji, sistematizaciji i ostalima cijama..
sve ostalo ovisi o okolnostima..
Solomon Solomon 17:05 22.08.2007

Izbori i Kanibalizam

Moc izbora pada tesko na grudima vecini populacije. Vecini, mozda i protivu onom sto je dobro za njih, je bilo mnogo lakse kada je bila jedna ili dve vrsta kafe, jedna vrsta jeans-a, 1 vrsta mlecne i 1 vrsta tamne chokolade... Sada imate 1000 izbora, kako na trzistu tako i u privatnim zivotima. Izbor religije, pola, seksualne orijentacije, politickog opredeljenja, sportske prvrzenosti, umetnickog nastrojenja itd itd itd... Pre 50 godina mlada osoba nije morala da posveti ni priblizno toliko vremena i muke izabirajuci svaki detalj i pogled svog zivota.
I same uloge polova su postale stvar izbora. Iako svi ovi izbori jako opterecuju, ovo je pravilniji put ka socijalnoj 'evoluciji' i ekonomskoj expanziji. Samo u drustvu sa slobodom izbora (svih izbora) se moze ocekivati napredak.
Sad, s ovom velikom slobodom izbora postoji i negativan nus-produkt : Pravo da se svako zali na sve. U razvijenim zemljama se muskarci odavno zale na prevelikoj 'feminizaciji' drustva, dok se zene zale na izumiranje 'kavaljerstva'.
U zadnjih 30 godina su veliki pomaci ucinjeni ka jednakosti polova. Ali sto vise zapazam shvatam da zapravo drustvo nije toliko poprimilo jednakost polova koliko je sada pocelo da diskriminise 'i' prema muskarcima. Primer :
Ove nedelje je jedna Engleskinja optuzena na 2 godine zatvora jer je tokom svadje svom bivsem decku noktima iscupala testis i pokusala progutati. Ne uspevsi da ga proguta, pljunula ga na pod. Doktori nisu bili u mogucnosti da vrate pomenuti organ na doticnog 'bivseg decka' (zadnje 2 reci ove recenice poprimaju uzasnu konotaciju).
Zapitaj te se, koliku bi kaznu muskarac dobio za genitalno kasapljenje i pokusaj kanabalizma svoje bivse devojke ?

dunjica dunjica 17:18 22.08.2007

Re: Izbori i Kanibalizam

Moj svekar stalno ponavlja svoju mantru da su muskarci diskriminirani, a njegov argument je da se to najbolje vidi po tome sto je vise muskaraca po zatvorima. Sta da vam dalje kazem..., a da ne moram lupati glavom o zid?
Solomon Solomon 17:46 22.08.2007

Re: Izbori i Kanibalizam

Danasnje statistike govore da za muskarce od 16-26 godina najveci razlog smrti je nasilje ili samoubistvo.
Ogromna vecina nasilnog kriminala je pocinjena od strane muskaraca. (Ovo ima svoja Evolutivna objasnjenja).
Situacija medju polovima danas (u razvijenim drustvima) je 'un-fair but equal'.
Sem za zene, sada postoje i otezavajuce okolnosti po muskarce. Osiguranje, zdravstvo, krivicni postupak, parnicne odluke, starateljstvo dece... sve su ovo segmenti zivota gde su muskarci duboko deskriminisani.
Ovo se cak najbolje primecuje kod gej populacije. Lezbejke ipak mnogo lakse prolaze od Pedera.
Tako da vas Svekar je pravilno zakljucio da postoji diskriminacija prema muskarcima, ali to ne znaci da jos uvek ne postoji velika diskriminacija prema zenama...Posebno u oblastima profesije i zarade - sto je ipak izvor velike moci individue.
jesen jesen 17:48 22.08.2007

Re: Izbori i Kanibalizam

...a sto da se pitamo sta bi dobio muskarac...hocete da kazete da ta zena nije dobila nikaku kaznu?
bobana bobana 17:49 22.08.2007

Re: Izbori i Kanibalizam

hm... o kakvoj kazni govoris? potrazi na netu o genitalnom sakacenju zena. milionima zena na svetu se iseca/spaljuje klitoris ili zasiva vaginalni otvor. da ne pricamo o namernim prekidima trudnoce kad se ustanovi da je pol deteta zenski, ili o izgladnjivanju/zanemarivanju zenske dece do smrti. ubistva iz casti kamenovanjem.
i nije sve to tamo negde, to je oko nas.
pogledaj statistiku seksualnog zlostavljanja ili incesta u srbiji. ugovoreni maloletnicki brakovi ili prodaja maloletnica.
ako bas hoces u tzv. civilizovanoj evropi, uporedi kazne koje dobijaju muskarci kad ubiju supruge/partnerke sa kaznama koje dobijaju zene za ubistvo partnera. zene dobijaju znatno vece kazne. a u srbiji jedna zena nedeljno je ubijena od strane partnera/muza/bivseg partnera.
dunjica dunjica 18:01 22.08.2007

Re: zdravstvo

Solomon:
Ne znam kako je u drugim zemljama, ali u Njemackoj zene placaju veca davanja za zdravstvo nego muskarci. Iako muskarci cesce koriste skupe terapije i iako i pri tretmanu istih bolesti ili udesa muskarci imaju prednost (pisala na Blogu o istrazivanjima koja su pokazala da se prijevoz bolesnika helikopterom - izrazito skup - koristi u preko 70% slucajeva kada su muskarci u pitanju i manje od 30% kod pacijentica, opet podaci iz Njemacke).

Sto se tice komentara mog svekra, mislim, iskreno, da je nebulozan. Naravno da ima vise muskaraca u zatvorima, kada je i medju pociniteljima, prije svega tezih zlocina, vise muskaraca. Ne bih sada sirila diskusiju na to zasto je vise pocinitelja muskarci, jer mislim da je jasno.
Solomon Solomon 18:49 22.08.2007

Re: Izbori i Kanibalizam - Bobana

Da ponovim... pricam o Engleskoj (UK).... I pricam o pravnoj proceduri i krivici koja je izrecena. Naravno da ne osporavam zlocine koje se odigravaju nad zenama svaki dan u drugim delovima sveta.... Samo sam dao primer da u ovom slucaju, u UK, zene bolje prolazi. Da je muskarac nesto slicno uradio zeni u UK bi dobio sigurno vise od 2 godine. (citaj bice u zatvoru mozda 14 meseca ukupno - s dobrim ponasanjem). Postoje sigurno mnogo slucaja gde u UK muskarci bolje prolaze, verovatno Vise, ali u ovom slucaju se moras sloziti da je Zenski POL ovu osobu spaslo DECENIJA iza resetaka i definitivnog stavljanja na spisak seksualnih zlocinaca.
Nevena Nevena 18:55 22.08.2007

Re: zdravstvo

Naravno da ima vise muskaraca u zatvorima, kada je i medju pociniteljima, prije svega tezih zlocina, vise muskaraca.

Statistike pokazuju da se u nekim (zapadnim) drustvima sve vise javlja pojava da devojcice pokazuju nasilnicko ponasanje. Sve je vise tzv. knok-grupa devojaka koje presretnu nekoga na ulici i isprebijaju.

Zene cesto treba svojoj poziciji da zahvale same sebi. Nisu dovoljno solidarne i ne prilagodjavaju se hijerarhiji sto mogu da nauce od muskaraca. Jednom na poziciji sudije, sudija zena na primer je sklona da stiti prava pocinioca muskarca umesto prava zrtve zene a ako joj zena nije bas simpaticna (jer ona zrtvu observira po spoljasnjem izgledu, garderobi itsl.) ona ce se okrenuti muskarcu na kojeg ce se sazaliti jer kod kuce ima sina, muza, oca, brata...
Ima zemalja koje su u Zakon unele da razlog za ravod braka moze biti ako suprug ne pomaze u domacim poslovima pa ako je domace vaspitanje zakazalo tu je drustvo koje ce da vaspitava zakonima.
Kada Kada 18:58 22.08.2007

Re: Izbori i Kanibalizam

Sjajno, pogotovo navedeni primer i opaska koja sledi...
dunjica dunjica 19:14 22.08.2007

Re: zdravstvo

@Nevena:
Amen!
bobana bobana 19:36 22.08.2007

Re: Izbori i Kanibalizam - Bobana

dobro je da prica ima sudski epilog. a ja upravo mislim da kada su muskarci u pitanju ovakve price imaju sudski epilog. evo malo onih koje nemaju (dobijeno guglanjem UK genital mutilation):
Up to 7,000 girls in the UK are seen as at risk of this form of circumcision (Preko 7,000 devojcica u UK su rizicna grupa u vezi sa obrezivanjem). (izvor BBC News, 11.jul 2007)
It's been illegal since 1985, and no one has yet been prosecuted for it (Iako je krivicno delo od 1985 nijedan slucaj nije procesuiran). (Izvor CBS News, 4.avgust 2007)
Solomon Solomon 20:26 22.08.2007

Re: Izbori i Kanibalizam - Bobana

I razlog zbog cega 'zensko obrezivanje' nije krivicno gonjeno je zbog toga sto se smatra "Religijskim ritualom" u nekim srednje-africkim drustvima. Tih 7000 devojcica koje su pod rizikom su upravo u toj emigrantskoj grupi.
Ukoliko bi nekog iz ove grupe uhapsili on bi se pozvao na svoja 'religijska prava' i optuznica bi bila izbacena.
Pravno gledano, zabranjeno je nanesti fizicku povredu detetu u bilo kom slucaju, ali pokusaj da u Englesku, SAD ili bilo koju zemlju zabranis Musko Obrezivanje i videces kakav ces odgovor dobiti od Muslimanske i Jevrejske populacije.
Sad, imajuci u vidu Religijske stavove prema Zenama u Islamskom, Jevrejskom i Hriscanskom svetu, divno je cudo kako ovo varvarstvo nije vise rasprostranjeno.
Hemičarka Hemičarka 23:24 22.08.2007

Re: Izbori i Kanibalizam

Lezbejke ipak mnogo lakse prolaze od Pedera.


To je zato sto su generalno heterseksualne zene spremnije da prihvate zene koje su homesksualno orjentisane, nego heteroseksualni muskarci homoseksualno orjentisane muskarce.
bobana bobana 09:01 23.08.2007

Re: Izbori i Kanibalizam - Bobana

moras priznati da su mnoge od tih devojcica drzavljanke UK. zakon bi trebao da vazi za sve. pretpostavljam da to pise i u njihovom ustavu. potpuno je neprihvatljivo pozivanje na religijska prava.
ne moze se porediti obrezivanje muskaraca sa genitalnom mutilacijom zena. potpuno su razliciti ciljevi zbog kojih se obavljaju. zenama se iseca klitoris sto bi bilo kao da se muskarcima iseca glavic penisa. zene dakle potpuno gube mogucnost uzitka. i to je i cilj ove prakse.
mozda zena iz tvoje price pripada etnickoj skupini koja dozvoljava zanama da u odredjenim situacijama progutaju jedan testis partneru. ostaje mu drugi :)
kamichak kamichak 10:47 24.08.2007

Re: zdravstvo

Nevena

Ima zemalja koje su u Zakon unele da razlog za ravod braka moze biti ako suprug ne pomaze u domacim poslovima pa ako je domace vaspitanje zakazalo tu je drustvo koje ce da vaspitava zakonima.


koje su to zemlje?
u savremenim evropskim drustvima za razvod braka nije potrebno da se dokaze krivica jedne strane (bilo to propustanje da se operu sudovi ili preljuba). i to je jedna od bitnijih civilizacijskih tekovina, po mom sudu.
ponasanje za vreme braka moze da bude od uticaja, recimo, na odluku o tome kome ce po razvodu pripasti starateljstvo nad detetom: po pravilu to nece biti roditelj koji je to dete zanemarivao, tukao i tome slicno. medjutim, cinjenica da je jedan roditelj odbijao da pomaze u domacim poslovima niti je razlog za razvod, niti moze da utice na podelu zajednicke imovine, niti je dokaz nebrige za dete.
nsarski nsarski 17:34 22.08.2007

Nego, jedno tangencijalno pitanje:

sta predstavlja prva slika? Pokasao sam da ukapiram, ali sam digao ruke. Yin-Yang u tri dimenzije?
gordanac gordanac 19:12 22.08.2007

:))

znaš, znaš :)
neutron (revisited)
reanimator reanimator 17:51 22.08.2007

...

1. ceo život radio fizičko..nikada na poštedi,
2. nikad imao miom, polip,cistu, a više puta protiv svoje volje bio tako detaljno informisan o problematici i stekao takva teoretska znanja, da iste mogu da operišem
3. minimum 98 puta bio žrtva lažnog flertovanja i platio piće da bih saznao da sam pogledan sasvim slučajno (neto gubitak oko 100 eur)
4. xyz puta bio podvrgnut mentalnoj torturi, oličenoj u primoravanju da se setim..kada sam ono, 19.februara 1998. u 21.34h rekao ONO, šta sam u stvari hteo da kažem
5. konkretno..na razgovoru za posao kod poznatog srpskog provajdera dobio obrazloženje "treba nam devojka". I to u drugom krugu.
6. preživeo svaki partnerkin pms i iz istog izlazio iscrpljeniji od nje
7. nikada nikoga nisam uznemiravao dubokim dekolteom..više puta bio žrtva istog
8. prilikom svakog odlaska na pijacu, u kupovinu, na odmor..bilo gde..rizikujem diskus herniju
9. pod većim sam rizikom da me ubije struja, jer u kući imam ekskluzivno pravo da petljam sa štekerima
10. uvek i apsolutno uvek ću ja biti taj koji će da zavlači ruku o onu odvratnu rupetinu za odvod vode i da iz iste vadim NJENE dlake, prilikom čega ću se apsolutno svaki put poseći na istom mestu i biti ozbiljan kandidat za sepsu
sun_to_rock sun_to_rock 18:15 22.08.2007

Re: ...Rea

:))
I moj brat tvrdi da su muskarci u losijem polozaju spram zena. Kaze da je zena, uvek bi imao dusek na ledjima :)

Nevena Nevena 19:00 22.08.2007

Re: ...

reanimator
1. ceo život radio fizičko..nikada na poštedi,2. nikad imao miom, polip,cistu, a više puta protiv svoje volje bio tako detaljno informisan o problematici i stekao takva teoretska znanja, da iste mogu da operišem3. minimum 98 puta bio žrtva lažnog flertovanja i platio piće da bih saznao da sam pogledan sasvim slučajno (neto gubitak oko 100 eur)4. xyz puta bio podvrgnut mentalnoj torturi, oličenoj u primoravanju da se setim..kada sam ono, 19.februara 1998. u 21.34h rekao ONO, šta sam u stvari hteo da kažem5. konkretno..na razgovoru za posao kod poznatog srpskog provajdera dobio obrazloženje "treba nam devojka". I to u drugom krugu.6. preživeo svaki partnerkin pms i iz istog izlazio iscrpljeniji od nje7. nikada nikoga nisam uznemiravao dubokim dekolteom..više puta bio žrtva istog8. prilikom svakog odlaska na pijacu, u kupovinu, na odmor..bilo gde..rizikujem diskus herniju9. pod većim sam rizikom da me ubije struja, jer u kući imam ekskluzivno pravo da petljam sa štekerima10. uvek i apsolutno uvek ću ja biti taj koji će da zavlači ruku o onu odvratnu rupetinu za odvod vode i da iz iste vadim NJENE dlake, prilikom čega ću se apsolutno svaki put poseći na istom mestu i biti ozbiljan kandidat za sepsu


:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Hahahahaha.......ahahahaha............:))))))
margos margos 12:24 23.08.2007

Re: ...

reanimator
u kući imam ekskluzivno pravo da petljam sa štekerima10. uvek i apsolutno uvek ću ja biti taj koji će da zavlači ruku o onu odvratnu rupetinu za odvod vode i


Nemojte da vas cuje moj bivsi muz - ON NIKAD NIJE IMAO TO EKSLUZIVNO PRAVO - moze da se uvredi ako cuje... sve sam to ja pokvareno radila sama:))))

Divan vam je komentar i bas me nasmeja!!!
Saosecam sa vama - necu nikad da budem pravnik i sudija, majke mi, totalno sam neobjektivna!
DanijelaB DanijelaB 17:59 22.08.2007

Da li?

Koliko je ovo feministicki test, kako je naglaseno u jednom od komentara, a koliko realno postavljena situacija, zaista ne bih da ulazim u to. Mozda nije na odmet da kazem svoje misljenje da tekst postavljen smatran realnim pokazateljem situacije u kojoj se nalazimo, a ne nekom borbom za zenska prava i privlacenjem paznje na probleme sadasnjeg drustvenog zivota izrazenog kroz oci zene. No, da ne se ne bih sada obrela u objasnjavanje svega toga, u svemu napisanom mene je privukao jedan deo, ili zakljucak, naglasen u uvodnom delu.

Pa, da vidimo. Naime, autor teksta kaze:

Dakle, treći i poslednji zaključak do kog sam mogla da dođem je:

muška društvena moć se podrazumeva. muška privatna moć je istraživačima zanimljiva samo ako se ispoljava kroz nasilje.


Upravo citirani deo predstavlja onaj deo o kome sam dugo vremena razmiljala. Medjutim, u drugacijem kontekstu.

Fakat je da na globalnom nivou muskarcu pripada uloga lidera, vodioca, oca, menadzera i bilo kog istog ili slicnog rukovodeceg organa. Koliko to strasno bilo za priznati, mi, ipak, zivimo u muskom drustvu, gde muskarci kada dignu noge sa tabureta i obuju cipele, ulaze u utakmicu sa drugim muskarcima. Oni na tom globalnom nivou moraju da budu jaki, da se izbore sa sebi slicnima i da pokazu svoju snagu. Da li je to kroz komunikaciju, privlacenje zenske paznje, novac, polozaj, znanje, nebitno je. Potreba muskog roda da u jednom segmentu bude najbolji i priznato najbolji postoji. Ona se podrazumeva u tom smislu da ako je nema, taj covek nije ostvaren.

Moje je misljenje da ukoliko se potreba za isticanjem moci sa globalnog prebaci na mikro (ili privatni nivo), tada potreba za moci privatan zivot pretvara u utakmicu. Najcesce, pogubnu po sve. I da, verujem da kada u utakmici sa fizicki slabijim polom, muskarac je taj koji krece da unistava ono sto treba da bude igra, a ne utakmica.

A kada se to desava? Nekako u posmatranju ljudi oko sebe uocila sam da oni muskarci koji gube na globalnom nivou, uslovno pobedjuju na privatnom, jer nezadovoljstvo jednim radja potrebu da bude substituisano drugim. Zaista, samo samo pogledajte ljude oko sebe. Oni koji su uspesni na poslu, koji imaju neku moc nad ljudima, koji poseduju autoritet, u kuci taj autoritet prepustaju zeni. Oni koji su nezadovoljni svojim globalnim polozajem, polozaj lidera na bilo koji nacin pokusavaju da uspostave u kuci. Milom ili silom.

Ima li ovo osnova?
margos margos 12:29 23.08.2007

Re: Da li?

DanijelaB
[Ima li ovo osnova?
/quote]

moje misljenje je da itekako ima osnova... prosto tako, posmatrajuci ljude oko sebe, slazem se s vama (tobom).
jelena arsovic jelena arsovic 18:01 22.08.2007

ON

Ispovest na Balkanski nacin:
Vatreni je borac protiv muskog sovinizma.Pristalica ravnopravnosti polova.Sa zenom sve regulise sporazumno:
1.Ako sam novine procitao, odmah sutradan moze da ih cita i ona, pod uslovom da ne komentarise
2.Ako nisam kod kuce moze da ukljuci TV cim pocne jeftina struja
3.Silu primenjujem samo ako se iznerviram i vidim da to radi namerno
4.Ako se dete prehladi, sama bira koga da bijem nju ili njega
5.Moze da kupi sve sto ja odlucim
6.Moze da se javlja na telefon ako ja nisam kod kuce
7.Moze da se sminka, pod uslovom da sminku ne kupuje
8.Sredio sam joj da popodne moze cuvati i tudju decu
9.Nikad je ne isterujem na ulicu, samo na terasu
10.Moze da pegla i pere prozore kada ona hoce, pod uslovom da uvek sve bude cisto i ispeglano
11.Da bi sacuvao njen ugled nikada je ne bijem pred decom i gostima
Naravno! Ovo nije sve, nikada nisam zadovoljan postignutim. Nikada nece biti dovoljno ravnopravnosti...
"Imam sve karakteristike ljudskog bica:meso, kosti, dlake, ali ni jednu emociju osim pohlepe i gadjenja. Kad me vidite imate osecaj da je to jaka osoba sa cvrstim stavovima i jakom voljom...ali kad mi pogledate u oci , ja jednostavno nisam tamo........
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:10 22.08.2007

Re: ON

da ovo nije malo preterano...ili ja nisam upoznala pravog balkanca...?
jelena arsovic jelena arsovic 18:12 22.08.2007

Re: ON

BebaOdLonchara
da ovo nije malo preterano...ili ja nisam upoznala pravog balkanca...?

...mozda MALO sam preterala....
Lektorka Lektorka 10:43 23.08.2007

Re: ON

Ma, meni ovo nešto poznato, ne beše li tu reč o Crnogorcima? Mada se potpuno slažem da bi bilo ružno sprovoditi diskriminaciju po nacionalnom osnovu, bar u ovom "slučaju" :)))
jelena arsovic jelena arsovic 19:34 23.08.2007

Re: ON

Lektorka
Ma, meni ovo nešto poznato, ne beše li tu reč o Crnogorcima? Mada se potpuno slažem da bi bilo ružno sprovoditi diskriminaciju po nacionalnom osnovu, bar u ovom "slučaju" :)))


Djetic dosao kasno kuci i ujutro ga zena pita:
Kad ti ono nocas dodje?
A nedje oko deset sati
E nemoj lagat kad je sat samo jednom otkuca!
Sto je jadna, oces li i nulu da ti kuca!!! .
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:08 22.08.2007

i jos nesto

vrlo vazno, sto mi je jednom davno rekao drugar 'Hocemo ravnopravnost medju polovima!' jer ima zelju da nosti shtikle (a nije LGBT).
)))
bobo bobo 18:13 22.08.2007

Re: i jos nesto

BebaOdLonchara
vrlo vazno, sto mi je jednom davno rekao drugar 'Hocemo ravnopravnost medju polovima!' jer ima zelju da nosti shtikle (a nije LGBT).
)))

POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL.
svetionik svetionik 18:14 22.08.2007

kako muskarci zive ?????

Odlicno!!!!! nikad bolje i to zahvaljujuci zenama i njihovoj borbi za svoje pravo glasa, mestu u drustvu .... sad zene podjedanko rade sto muske sto zenske poslove (ako se uopste moze pricati o podeli posla, ja sam licno protiv te podele, ali tako nekako je drustvo funkcionisalo pa se znalo sta su cije obaveze ...) ....
i ko nama zenama kriv za to???? pa sigurno nisu muskarci .... oni su uspeli na toj zenskoj emancipacije bas dobro da profitiraju (ne u ekonomskom smislu) .... i uzivaju ... svaka im cast i ja bih da sam na njihovom mestu ...
a sto se tice ovih 9 stavki ..... hm ... pa ne bih rekla da je sve to tako kako je napisano, u zivotu je mnogo drugacije ..
muskarci mogu mnogo toga da postignu na svoj sarm i bar 1 komplimet .....
Olga Medenica Olga Medenica 18:25 22.08.2007

ubih se od komentara

pa mi nestao, istopio se

'ajd opet

1.ne mogu da se zaposlim kao sekretaricamoze, a i da ne moze, jaka stvar[b]
2.moram u vojsku, moram u rat[b]pa sam si ga smislio, ne mozes i da stisnes i da prrrr.... + ko hoce olako izvrda

3.ne mogu da napredujem u karijeri preko kreveta ljuta laz
4.od mene se očekuje inicijativa kod se upoznajemoljuta laz no. 2 (a sta cemo sa tzv naskakanjem? koliko cujem Srbi su postali frajle, moze mi se hoce mi se a svi se zale na "navalentne" zene, zalim se i ja (kah) navalentne se libe ni od ozenjenih muskaraca
5.okolina me odbacuje ako se ne ponašam kako oni to od mene očekuju (kao "pravi" muškarac) trt, univerzalni problem
6.ne mogu da rađam paz da ne poverujem da vas to stvarno "svrbi"
7.žena me odvaja od deteta, nemamo ista roditeljska prava koncentrisite se na radjanje i pelene i to sve pa ce sve u svoje vreme da legne na mesto
8.nisam lep, a žena kad je lepa razne stvari obavi bez teškoća i lep muskarac isto (zasto ruzni muskarci zavide lepim zenama umesto da zavide lepim muskarcima?)
9.žene me teraju da razgovaram (govorim) teraju? a kojim to instrumentima? pa ne moras ako neces

moral price: bla, bla, bla....

1.svaka treća žrtva nasiljaJU! nisam znala ali "is it is or is it is" STVARNO zaznuto
2.tek svaka deseta poseduje imovinu (nekretninu)JU, JU ni ovo nisam znala, i to je stvarno zeznuto
3.nezaposlenost i siromaštvo su "feminizirani" (54% nezaposlenih na tržištu rada, posebno siromašna društvena grupa - po "dubini" - podaci iz Statistike i iz "Strategije za smanjenje siromaštva"jad i beda
4.ne može da napreduje u karijeri, ne može da stigne do mesta odlučivanja ("stakleni plafon" u kojem žene gledaju u par muških cipela koje na sebi nosi šef, poslodavac, donosilac odluka......)u ovo sam se i sama uverila
5.od 10% do 20% niže zarade, besplatan kućni rad koji se "podrazumeva", dvostruko radno vreme ovde je zarada jos i mnogo niza, osim par grana
6.neophodnost strategije, pokreta, političkog i građanskog aktivizma da bi bile zastupljene u politici ("kvote" nemam pojma sta je ovo, zene znaju biti egocentricne i nekooperativne, vrlo se tesko organizuju u pokrete osim kad se nadju u "no win" a onda je prekasno, pozicija ih diskvalifikuje u stilu: "(gladan) pas laje a karavan prolazi (grohotno se smejuci)
7.crkva trt
8.žrtve organizovanog kriminala (trgovina ljudima) STRAVA
9.reklamne kampanje vrlo često imaju za "uspešnu i efektnu" temu diskriminaciju žena (inače zabranjeno Zakonom o oglašavanju) aha, ovo sam videla, silikoni, avioni, kamioni...za ovo su zene prilicno i same krive

moral price: zeeeeznuto

Joj, sa' cu da se deprimiram.

Lektorka Lektorka 10:48 23.08.2007

Re: ubih se od komentara

7.crkva trt


:))))

trt-mrt, pa da, mada mene baš briga! :)
ervetor ervetor 14:12 23.08.2007

Re: ubih se od komentara

moram u vojsku, moram u rat[b]pa sam si ga smislio, ne mozes i da stisnes i da prrrr.... + ko hoce olako izvrda


Ako sam ja sam smislio rat onda si ti sama smislila kurvanje

žena me odvaja od deteta, nemamo ista roditeljska prava - koncentrisite se na radjanje i pelene i to sve pa ce sve u svoje vreme da legne na mesto


Na to treba da se koncentrise onaj partner u zajednici koga drzava plati da bude kod kuce skoro godinu dana.

ne mogu da rađam - paz da ne poverujem da vas to stvarno "svrbi"


Pa, vidis, muskarcu se nikad ne veruje da ima osecanja i da ga nesto boli ili mu smeta. OK.
Ali onda ni ja ne verujem da vama zapravo smeta silovanje...
margos margos 14:24 23.08.2007

Re: ubih se od komentara

ervetor
Ali onda ni ja ne verujem da vama zapravo smeta silovanje...


Ma kakvi smeta, sta vam pada na pamet... Imamo posle ceo zivot pred sobom da se nosimo sa sopstvenom krivicom, traumom, psihoterapijom, strahovima.... Uhuuuu... posla toliko... :(((

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana