Global Voices

Siniša Boljanović RSS / 22.01.2009. u 18:12

  gvo-logo-lg.png

 

Nema nikakve sumnje, blog je postao veoma uticajan oblik javnog izražavanja. To su blogeri odavno shvatili, a jedna grupa njih iz raznih krajeva sveta, okupila se pre nešto više od četiri godine na Harvardu, i u saradnji sa Berkman centrom za internet i društvo, osnovala Global Voices, neprofitni građanski medijski projekat.

Global Voices nastoji da objedini, podstakne, i poboljša online konverzaciju na svetskom nivou - da istakne mesta i ljude koje ostale vrste medija uglavnom ignorišu.  

Imao sam surfersku sreću da na jednoj od web stranica pre dve godine pronađem i pročitam intervju sa gospođom Rebekom MekKinon, nekadašnjom novinarkom CNN-a i jednom od suosnivača Global Voices-a. Potom sam se na GV sajtu detaljnije upoznao sa idejom i ciljevima ovog projekta. Vrlo brzo nakon toga, a uz nesebičnu pomoć Ljubiše Bojića koji je već pisao za GV, postao sam GV saradnik za naše govorno područje.

Šta znači biti GV saradnik? Jednostavno, to u konkretnom slučaju znači biti autor postova koji su kreirani od citata blogera srpske blogosfere. Na taj način čitaoci širom sveta imaju priliku da se upoznaju sa blogovima, odnosno blogerima iz naše zemlje, ili sa ovog govornog područja. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da sam u svojim postovima na engleskom jeziku uglavnom koristio citate blogera sa B92 blog platforme.

Za četiri godine koliko postoji, Global Voices se razvijao i pokretao sopstvene projekte. Jedan od njih je i Lingua project. Različiti Lingua timovi prevode postove sa engleskog jezika na svoje maternje jezike i na taj način upoznaju čitaoce u svojim zemljama sa mišljenjima i stavovima blogera iz celog sveta. Pre nekoliko meseci kreirao sam i postao administrator stranice Global Voices na srpskom jeziku. Naš prevodilački tim za sada broji svega tri člana, a ovu priliku koristim da pozovem sve zainteresovane koji znaju engleski jezik da nam se pridruže i svojim prevodima svetskih blogera daju svoj doprinos boljem informisanju naših građana ali i promovisanju bloga kao načina izražavanja. Prema jednom od postova objavljenim na GV, u Egiptu je, recimo, za samo nekoliko godina broj blogera porastao sa nekoliko hiljada na devet miliona. Oni danas predstavljaju možda jedini izvor istinitog i objektivnog informisanja u ovoj zemlji i vrlo ozbiljnu pretnju režimu koji ne bira sredstva i načine da im se suprotstavi.

Dakle, ako želite da postanete deo srpskog Lingua tima, posaljite e-mail sa subject-om "Za Global Voices" na sledeću adresu:

sinisa.boljanovic@gmail.com

 

  



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana