HeHeHe - Bože Pravde!

edi-va RSS / 23.01.2009. u 10:04

 

Imam konačno novi srBski pasoš!

Bila sam izuzetno hrabra, kada sam rešila da 31.-vog decembra, odem do valjevskog SUP-a i predam svu moguću papirologiju kako bih izvadila lepu, crvenu, delimično plastificiranu, novu putnu ispravu. Teta na šalteru mi se nije obradovala, pogotovu što me je do šaltera sporveo neki čika, koga je opet zamolio moj drugar koji radi u SUP-u, da mi malo olakša, to jest, ubrza protokol – a protokol opet svaka službenica tumači na osnovu svoje dobre volje. “To zavisi od moje dobre volje“, tako mu je odgovorila na molbu da mi obradi zahtev za ličnu kartu, jer bez lične karte nema pasoša –  to opet tvrdi ONA! Na moje pitanje, kako sam mogla do sada da vadim putnu ispravu bez važeće lične karte i u Srbiji, a i u konzulatu, ne davši mi ni jednom da završim rečenicu odgovarala je jedno te isto:

 “ Gospodjo, vi se trenutno nalazite na teritoriji Srbije, bez važeće lične karte, a to što vam važi putna isprava ne znači ništa, vi ste u Srbiji i nemate važeću ličnu kartu!“

Ukapiram ja da je ONA ljuta na mene, samo nisam bila sigurna da li je zbog mog tajminga i drskosti da baš poslednji dan u godini, oko podne, zakačim  njen šalter ili zbog toga što me je pred isti doveo nadredjeni kolega, koga sam tada i sama prvi put srela, ne znam čoveku ni ime ... no, ko zna šta je ona tu izvukla iz konteksta – nebitno, bitno je da mi je održala lekciju, i ja lepo rešim da se sa njom više ne raspravljam, jer sam kao sledeće očekivala da će da mi preti hapšenjem jer nemam važeću ličnu kartu!

Ućutim se ja, računajući da mi je pametnije, kad će  ti ona meni: “Vama u ličnoj karti, koja je istekla, stoji devojačko prezime, a da bi promenili prezime treba vam izvod iz knjige venčanih!“

Govori ona to meni sa kiselkastim osmehom, a ja se pitam da li da progovorim ili da ćutim i čekam dalje instrukcije. Medjutim, rešim da tihim i ljubaznim tonom skrenem pažnju na moju važeću putnu ispravu u kojoj piše moje aktuelno, pravo, zavedeno ime i prezime ... iiiiii opet nisam uspela da izgovorim rečenicu do kraja ...

“Mene ne zanima šta piše u pasošu, ja vam lepo kažem šta vama treba!!!“

OOOoopsss ... progutam ja opet pesnicu, pa je ipak pitam: “Dobro, razumem, samo ako nije problem da mi objasnite kako dalje da postupim?“

“U opštinu da izvadite to što vam fali“.

Pogledam na sat, vidim da je 12:30 h, poželim da u opštini još neko radi, i zamolim je da mi da bilo koji broj taksija kako bih stigla da izvadim i donesem tu hartiju koja “nedostaje“ ... njen pogled, po mom postavljenom pitanju, ne umem ni da opišem  - nešto izmedju: je li ova mene zajebava ili je na nekim supstancama, a taj pogled je ispratilo čudjenje, kao da sam pitala da mi organizuje Space Shuttle : “Taksi!?!?!“

Stala sam pa sam se zamislila šta li sam to  lupila. Pogledam okolo i pitam nekog mladića koji se tu nešto muvao isto što i nju prethodno, i on mi najnormalnije da broj, i ja se uputim ka izlazu iz zgrade birajući broj taksija.

Da ne dužim, uspela i da stignem po izvod iz blablabla, i donela joj na prazan šalter, i pogodite šta mi je rekla?

“Sačekajte molim vas, sedite tu ispred“.

Ok, sela. Čekala, čekala, čekala ... kad se niotkud pojavi nadredjeni njen kolega,  koji me je doveo kod nje na šalter i upita: “A zašto ova gospodja još čeka?”

Uzme on ispred njenog nosa sve moje papire i pozove me sa sobom. Svrati kod koleginice koja obradjuje pasoše i zamoli je da mi odradi zajedno ličnu kartu i pasoš – djuture,  što bi rekli.

Ta nova u igri koja se zove - ja sam iza, a ti ispred šaltera - se ništa nije bunila, naprotiv, bila je izuzetno ljubazna – ali!  Pojavi se odjednom ONA sa šaltera za lične karte i pobuni se rečima upućenim finom kolegi nadredjenom: “A što se ti nama mešaš u posao?!”

Oooopsss po drugi put. Vidim ja da je ona sad tek extra ljuta. On je nešto zbrzao, nisam ni razumela šta i izašao, a ona je kružila oko koleginice i siktala. Ja kuliram i gledam na sve moguće strane osim u njenom pravcu. Sve bi bilo i ranije završeno, da fina koleginica nije pitala:

”Gospodjo, nešto nije kako treba, u izvodu  iz matične knjige rodjenih vam piše drugačije prezime od ovog u izvodu iz knjige venčanih.”

Pogledam – jeste stvarno, ali šta ja sad tu mogu. Kažem joj da mi je prezime to što stoji u važećoj putnoj ispravi, dok teta-ljutica dobacuje sa strane: “Ma ko zna kako se ona stvarno preziva!”

Ne znam kako bi neko od vas reagovao na ovakav komentar, ja sam recimo stisla pesnicu i zarila nokte u dlan, istovremeno zube u donju usnu i ponavljala uporno u sebi: “Edi baby, stay cool … cool … cool.”

Reši ljubazna joj koleginica da nazove opštinu i pita je li to neka greška – ispostavi se da jeste i potvrdi se moje pravo prezime. Ljubazna  mi predloži da pocepa izvod iz knjige venčanih, jer bi zbog istog mogla da imam problema … dok ga je cepala, setih se kako sam jurila taksijem do opštine i nazad i platila još i taj prevoz i taj papir koji ona upravo cepa – al’ ajde: stay cool … Edi.

Uglavnom, posle četiri i po sata provedenih u SUP-u, uključujući i slikanje i davanje otisaka oba kažiprsta, plus high-speed transporta do opštine i nazad, sam stigla živa i zdrava i relativno opuštena na ručak kod kumova.

Za svaku pohvalu je to što sam i pasoš i cyber ličnu kartu dobila u roku od 14 dana,  ako se još uzme u obzir da se izmedju praznovalo – svaka čast!

Ono što nije za pohvalu je slika u mojoj putnoj ispravi, na koju je moja mama reagovala sledećim rečima: “Bader Meinhof Terroristin … nego, šta ti je ovo napisano preko slike!?”

 “Koje, daj da vidim?”

Pogledam, vidim neka pisana slova … prva reč Bože, tačno na levom oku, a na bradi počinje druga strofa … na ćirilici … rukom pisano – lep rukopis, to stoji.

“Himna mama, himna …”

E taj mamin pogled tek da ste videli ...



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pazljivi

je za novogodisnje praznike takodje morao da prodje kroz avanturu vadjenja pasosa. izgleda da u bgd veze bolje radei nema opiranjanadredjenima. dobio je pasos za 2 dana, od kojih je jedan bio 1/1/09.

onda sam ja resila da se upustim u istu avanturu u uk, cisto poredjenja radi. ovde ti osim potvrde da si srzavljanin i nesto malo funtica ne treba nista drugo od papira. ali zato! moras da znas kad i gde su ti se radjali i vencavali babe i dede. sve ti veruju na rec. jos samo kad bi u majcici neko znao kad su se babe i dede vencali...

bravo mama!
edi-va edi-va 11:34 23.01.2009

Re: pazljivi

nema opiranjanadredjenima


Ma meni su ONA i nadredjeni bili sumnjivi ... akomerazumesh:))))

Re: pazljivi

pa bas zato - nemaopiranja gdegod
edi-va edi-va 11:53 23.01.2009

Re: pazljivi

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
pa bas zato - nemaopiranja gdegod


Heh, ja mislim da je kasnije palo preslisavanje tipa: Je li ko ti je bila ona gastarbajterka?
antioksidant antioksidant 19:44 23.01.2009

Re: pazljivi

jos samo kad bi u majcici neko znao
nosis li ti jos nesto sem majcica?

Re: pazljivi

pa, ponekad, kad je hladno
dilan_dog_93 dilan_dog_93 20:08 23.01.2009

Re: pazljivi

antioksidant
jos samo kad bi u majcici neko znao nosis li ti jos nesto sem majcica?

Ja stavim samo sesir kad idem po neke papire,
treba biti uctiv
edi-va edi-va 11:12 24.01.2009

Re: pazljivi

dilan_dog_93
antioksidant
jos samo kad bi u majcici neko znao nosis li ti jos nesto sem majcica?

Ja stavim samo sesir kad idem po neke papire,
treba biti uctiv


Ja imala kapu vunenu, crvenkaste boje ... mozda je to bila greshka!?
dilan_dog_93 dilan_dog_93 18:49 24.01.2009

Re: pazljivi

nikad se ne zna, sve zavisi od ukusa šalterskih službenika
Zato je najbolje ići pripremljen, tako što mesec dana ranije sastaviš anketu
na osnove koje ćeš saznati sve ono što službenik/ca voli. I kada se pojaviš,
pričaš samo o tome

Dilan Dog
reanimator reanimator 10:29 23.01.2009

a knjižica?

Knjižicu nemaš,a? :)
Oće bude ono...svi ti crnci iz g-g-gornje volte..sve to ima k-k-knjižicu..š-š-šepure se po domu zdravlja..
edi-va edi-va 11:35 23.01.2009

Re: a knjižica?

reanimator
Knjižicu nemaš,a? :)Oće bude ono...svi ti crnci iz g-g-gornje volte..sve to ima k-k-knjižicu..š-š-šepure se po domu zdravlja..


Hmmm istekla i knjizica, pre ... ne znam vise kad. I vozacka dozvola ... sve bre isteklo:))
NNN NNN 16:42 23.01.2009

Re: a knjižica?

svi ti crnci iz g-g-gornje volte..sve to ima k-k-knjižicu..š-š-šepure se po domu zdravlja..

AlexDunja AlexDunja 10:39 23.01.2009

:)

lepo iskustvo, draga:))
edi-va edi-va 11:37 23.01.2009

Re: :)

AlexDunja
lepo iskustvo, draga:))


Jeste, bas lepo. Jos je lepse bilo posmatrati moju nadrismirenost ... <_<
constrictoria92 constrictoria92 10:54 23.01.2009

cccccc...

Edi, ti si se usudila da neprikosnovenoj TetiShalterushi dodjes sa vezom?!? Strasno! Pa, ona je BogIBatina!
To sto mahom te tete ne znaju da rade svoj posao i sto ako im nisi simpatichan (moj sluchaj, too) te drndaju do 101 i nazad - nema veze.
Al' Constrictorias ima lek i za njih.
Prvo se raspitas kuj je glavnokomandujuci u toj policiskoj stanici (upravnik, nachelnik - 'bem li ga kako se zove). Ondak kad teta pochne da mi se manifestuje, kazem: "Gospoja, mozete l' da mi pozovete npr. Mikija (prim. obavezno osloviti glavnokomandujuceg po nadimku) il' da odem do njega ako ne mozete, posto Vas apsolutno nis' ne razumem?" Oslovljavanje sa "gospoja" izvede je maximalno iz takta, al' proguta knedlu zbog nadimka glavnog baje i gle chuda: odjednom, sve je u redu, nema problema, "izvinite molim Vas sto nisam bila jasna" itsl.
edi-va edi-va 11:45 23.01.2009

Re: cccccc...

Pa ispade da je veza ... hebiga, ja nazvala drugara da mu javim da dolazim u SUP i on me saceka na ulazu kako bi se videli posle tisucu godinica ... pa smo se izljubili i malo prochavrljali i ondaK me je poveo kod tog nekog tamo ... nista ja nisam trazila posebno, nego tako to valjda ide kad nekoga poznajes ... negde. Dok sam to cekala ispred saltera, nije mi palo na pamet da ga opet cimnem, iako mi je rekao da zovem ako bude problema. Nego se taj neki nadredjeni zaista sluchajno pojavio i video da jos uvek tu cekam.
Ma super sam ja prosla, s obzirom da sam se namucila samom sobom i obuzdala iracionalne izlive besa.
g.radicevic g.radicevic 15:17 23.01.2009

Edi baby....

posle ove avanture
sa NadrndanomShalterskomSluzzbenicom
potpuno si spremna za


operaciju "SURVIVAL"
P.S. mozzda sada uspe, malopre puche blog
edi-va edi-va 16:37 23.01.2009

Re: Edi baby....

Taj SURVIVAL sto ga pominjesh, nesto sam malo uspela da primetim taj serijal i chini mi se da je bila neka Edita u toj druzzini:)
g.radicevic g.radicevic 10:12 24.01.2009

Re: Edi baby....

nesto sam malo uspela da primetim taj serijal


nisam mislEo na serijal
nO na opstanak u majcici nam Serbiji
a i slichica je u redu
sve dok ne pocnesh da lichish na izvesnog
chiku


P.S. chujem pre neko veche na TV-u da je ministar od policaje
nezadovoljan novim passeportom, i vec najavljuje
NOVE, nove soshke
edi-va edi-va 11:15 24.01.2009

Re: Edi baby....

P.S. chujem pre neko veche na TV-u da je ministar od policaje
nezadovoljan novim passeportom, i vec najavljuje
NOVE, nove soshke


E jeb'ga, znachi Jopet nove!
Ako je bez himne, ja cu da ga uzmem - pod uslovom da ostane crven i da pishe na njemu pasosh na cirilici!
g.radicevic g.radicevic 16:10 24.01.2009

Re: Edi baby....

E jeb'ga, znachi Jopet nove!

Jok
STARI novi cesh morati da troshish
dok pishe da je za upotrebu
(upotrebljivo do .. 01.2019)

Ako je bez himne, ja cu da ga uzmem - pod uslovom da ostane crven i da pishe na njemu pasosh na cirilici!


e pa sad.....
ako cesh bRez himne
ondaK mora latinica
a sa himnom.....
e tu mozzO neshto da se uradi, po pitanju boje i pisma

aj' pa zziveli mi
ecce-florian ecce-florian 16:15 23.01.2009

mama je uvek u pravu

samo na koju je mislila? Gudrun ili Urlike ?
ps.
Ubuduce u organe unutrašnje nosi sa sobom onu sliku,znaš onu utroje. Pa ti onako ,kao slučajno ispadne iz starog pasoša na pult ispred šalterske službenice i voila.
edi-va edi-va 16:42 23.01.2009

Re: mama je uvek u pravu

ecce-florian
samo na koju je mislila? Gudrun ili Urlike ?
ps.
Ubuduce u organe unutrašnje nosi sa sobom onu sliku,znaš onu utroje. Pa ti onako ,kao slučajno ispadne iz starog pasoša na pult ispred šalterske službenice i voila.


Mislila je verovatno na njihove slike sa poternice

Ako mislish na onu sliku sa manekenom, vidish nije ti losha ideja - moracu da poradim na tome da je izradim i tuRim u novchanik, nikad se ne zna
ecce-florian ecce-florian 17:17 23.01.2009

Re: mama je uvek u pravu

moracu da poradim na tome da je izradim i tuRim u novchanik, nikad se ne zna

I ne zaboravi da odma pored turiš i malu, putničku ikonu sveca zaštitnika
Da ti otkrijem tajnu, al' nemoj nikom' reći, i ministar cele policije (glavni) slavi istog zaštitnika
Ima bre sve da ih postrojiš.
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:49 23.01.2009

Trajanje

posle četiri i po sata provedenih u SUP-u, uključujući i slikanje i davanje otisaka oba kažiprsta, plus high-speed transporta do opštine i nazad, sam stigla živa i zdrava i relativno opuštena na ručak kod kumova.
Šta se buniš, pa ti si odlično prošla!
edi-va edi-va 19:53 23.01.2009

Re: Trajanje

Šta se buniš, pa ti si odlično prošla!


Sto, sta su tebi radili, jesu li ti uzimali otiske zuba ili mozda vadili krv?

G r o f G r o f 21:19 23.01.2009

Kriva si

Edi, priznaj, htela si prečicom kroz zonu sumraka, pa si šarmirala "nadredjenog".
Kriva si.
Nisi prošla test patriotizma. SrBski (napisah i ja ovu rodoljubivu reč) pasoš zaslužuje samo onaj ko je spreman da za njega hoda po trnju....bosim nogama....u gaćicama na tufnice.
edi-va edi-va 11:13 24.01.2009

Re: Kriva si

G r o f
Edi, priznaj, htela si prečicom kroz zonu sumraka, pa si šarmirala "nadredjenog".
Kriva si.
Nisi prošla test patriotizma. SrBski (napisah i ja ovu rodoljubivu reč) pasoš zaslužuje samo onaj ko je spreman da za njega hoda po trnju....bosim nogama....u gaćicama na tufnice.


Nemam ni jedne na tufnice - zamisli

G r o f G r o f 16:32 24.01.2009

Re: Kriva si

Ne smem ništa da zamišljam na tom mestu. Od toga dobijam vrtoglavicu...hehe
edi-va edi-va 16:42 24.01.2009

Ja moram da vam

skrenem paznju na zanimljiv text blogera ludviga92
ivana23 ivana23 18:15 24.01.2009

Re: Ja moram da vam

edi-va
skrenem paznju na zanimljiv text blogera ludviga92

Dobar blog.
A u vezi tvojih komentara, pogledaj film kod Srdjana - Proslost traje zauvek.
edi-va edi-va 20:03 24.01.2009

Re: Ja moram da vam

ivana23
edi-va
skrenem paznju na zanimljiv text blogera ludviga92

Dobar blog.
A u vezi tvojih komentara, pogledaj film kod Srdjana - Proslost traje zauvek.


Upravo odgledala, hvala Ivana za preporuku.
Koliko sam razumela, film nikada nije ni prikazivan, osim na netu - steta, zaista je dobro uradjen - osim malo izostalog prevoda, sto je zanemarljivo u odnosu na sushtinu.
ivana23 ivana23 20:30 24.01.2009

Re: Ja moram da vam

edi-va
Upravo odgledala, hvala Ivana za preporuku.Koliko sam razumela, film nikada nije ni prikazivan, osim na netu - steta, zaista je dobro uradjen - osim malo izostalog prevoda, sto je zanemarljivo u odnosu na sushtinu.


Da, sustina je bas ono sto si ti navela u komentaru kod blogera ludviga92, kako se toliko ljudi "primi" na neku ideju, zasto na vreme ne uvidi da to vodi u propast. I, po meni glavno - zasto to zlo toliko dugo nastavlja da zivi i kroz nove generacije...
Zato se valjda film i zove Proslost traje zauvek.
edi-va edi-va 20:44 24.01.2009

Re: Ja moram da vam

ivana23
edi-va
Upravo odgledala, hvala Ivana za preporuku.Koliko sam razumela, film nikada nije ni prikazivan, osim na netu - steta, zaista je dobro uradjen - osim malo izostalog prevoda, sto je zanemarljivo u odnosu na sushtinu.


Da, sustina je bas ono sto si ti navela u komentaru kod blogera ludviga92, kako se toliko ljudi "primi" na neku ideju, zasto na vreme ne uvidi da to vodi u propast. I, po meni glavno - zasto to zlo toliko dugo nastavlja da zivi i kroz nove generacije...
Zato se valjda film i zove Proslost traje zauvek.


Sad sam i kod Srdjana ostavila komentar, bash me zanima zashto nije prikazivan nigde osim na netu.
ivana23 ivana23 20:59 24.01.2009

Re: Ja moram da vam

edi-va
Sad sam i kod Srdjana ostavila komentar, bash me zanima zashto nije prikazivan nigde osim na netu.

Ne znam da li si procitala moj komentar kod Srdjana i njegovu repliku, pa moju potvrdu negovog vidjenja...

Mislim da je prepreka emitovanju filma bas to sto ima puno slicnosti sa nasom situacijom u smislu da raskid sa prosloscu ne ide bas tako lako kao sto bi se zelelo, da aveti proslosti dugo opstaju i delovi struktura bivse vlasti uspevaju da prezive i infiltriraju se u novu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana