O majmunima

Dejan Stanković RSS / 23.08.2007. u 13:17

 

Na zahtev određenog dela ovdašnje publike koji me već mesecima prosto-naprosto zasipa (kad bi se zezali) zahtevima za porodični blog - kako reče pesnik: o deci, leptirićima, letećim ćilimima itd. - odlučio sam da se posle duže pauze javim zapisom o našim najbližim rođacima. P’onda kaže: 

Trebalo je da moj mlađi sin napuni šest godina da bih saznao neke veoma važne pojedinosti o majmunima. Tom prilikom, moj stariji sin (a slavljenikov stariji brat, idol, najveći tlačitelj i najveća žrtva) poželeo mu je sreću, zdravlje i veselje uz prigodnu čestitku/priznanje:

- Čestitam! Sada si pametniji od šimpanze!

Impresivni podaci da je prosečan odrasli šimpanza (Pan troglodytes) inteligentan makar kao petogodišnje dete čoveka (homo sapiens) kao i da se naši geni i geni čovekolikih majmuna poklapaju 99% poznati su nam samo sa televizije i u njih ne bih poverovao da nisam imao lično iskustvo koje me je uverilo da sve to baš i nije tako neverovatno kako izgleda.

Prilikom jedne od poseta beogradskom zoološkom vrtu, ima tome nekoliko godina, kod kaveza sa šimpanzama, baš negde između majmunare i spomenika legendarnom Samiju, pojava moga mlađeg sina izazvala je pometnju sa one strane rešetki. Naime, desetomesečni lepotan toliko se dopao raščupanoj lepotici u kavezu, da je bacila flašicu iz koje je upravo cuclala mleko, otela se pomajci iz ruku, navrat-nanos dotrčala do rešetki i proturila obe ruke napolje ne bi li se dokopala predmeta svoje simpatije.

- Ljubav na prvi pogled!

reče raznežena čuvarka, inače pomajka mladunice šimpanze koju je biološka majka iz nama nepoznatih razloga odbacila odmah po rođenju.

Prvo sam se instinktivno s detetom u naručju sklonio izvan domašaja male nasrtljivice, ali smo ubrzo skupili hrabrost i, mic po mic, se ponovo približili rešetkama. Tu su njih dvoje (moje dete i majmunče) počeli da komuniciraju onako kroz gvozdene šipke - pošto nisu umeli da govore, pipkanjem i njuškanjem. To ograničenje nije smetalo pozitivnom razvoju njihovog odnosa koji je ubrzo postao veoma prijateljski, gotovo nepristojno prisan. Empatija se na brzu brzinu tako razvila da je gospođa majmunčetova pomajka izvela svoju poćerku iz klauzure da bi mogla da se bolje upozna sa svojim novim drugarom. Meni je, lično, sve bilo vrlo simpatično do trenutka u kome sam saznao da je udvaračica mog direktog potomka, iako skoro mesec dana mlađa mnogo spretnija i artikulisanijih pokreta nego on, odnosno da već hoda, skače i vere se naokolo dok on tek puzi i to sporo i trapavo.

- To je normalno, tešila me veterinarka.

Poverovao sam joj. Nisam imao izbora. 

Elem, gledaše se tako njih dvoje, svako u naručju svog roditelja/staratelja – diraše se, maziše, grliše. Jeste ona smelija i navalentnija nego on, ali on se ni on, bogami, ne opire, već se namešta i sarađuje. Okupili se radoznalci, gledaju svi raspilavljeni a jedan od njih potpuno dobronamerno reče mome sinu:

- Jeste, delijo, da ti je nevjesta malo dlakava ali je iz dobre porodice. Ovaj junak sa spomenika joj je đed.

Međutim, malo je vremena trebalo naprednijoj vršnjakinji moga sina da shvati da joj drugar ni fizički ni intelektualno nije dorastao i da se vrati majci i cucli i ostavi momka, iskorišćenog kao isceđen limun. Takav ti je život; simpatija plane kao fosforna šibica ali se isto tako i ugasi. Jedino mi je žao što nemadosmo foto aparata da ih slikamo, pa ovaj susret ostade tek jedna urbana legenda.

                                                                                            *** 

Čuo sam da postoji nekakva gorila, po imenu Koko koja ne samo da ume da se sporazumeva znakovima, već ume i da vređa (onima na koje se naljuti kaže: „Prljavi glupi klozetu!“) a čak ume da slaže. Ta gorila, koja se predstavlja kao Fina Životinjska Osoba Gorila (Fine Animal Person Gorilla) navodno je jednom prilikom u napadu besa iz zida iščupala čitav lavabo sa sve vodovodnim cevima i kada su došli da je grde, ona je znacima slagala a da nije trepnula rekavši nešto kao:

- Nisam ja, keve mi, mačka je!

Tako isto moj stariji sin, poznatiji kao Fina Ljudska Osoba Filip (Fine Human Person Filipe), uspešno vlada umetnošću vređanja. Pošto mu je strogo zabranjeno da mlađeg brata zove majmunom i magarcem sada koristi uvrede kao što su „Meduzo! Morska zvezdo!“ što su, kao što znate, životinje bez mozga. A kad slaže, a ruku na srce nije sklon laži, nespretniji je nego Koko:

- Nisam ja instalirao te igrice na tvom kompjuteru. Biće da ih je instalirao neki virus!

Komportamentalna sličnost je fascinantna.

                                                                                            *** 

Trenutno su dva gorepomenuta mladunca čoveka u Beogradu kod bake i dede, i čim su stigli, dok si rekao piksla, instalirali su skype i kameru na bakinom kompjuteru. Meni je za tu istu aktivnost trebalo makar dva sata, baki bi trebalo nekoliko dana a tehnofobnom dedi verovatno nikada ne bi pošlo za rukom, što je dokaz da iz generacije u generaciju naš rod evoluira što nas sve čini srećnim i zadovoljnim.

A zašto li su oni s toliko žara povezivali kameru? Da bi mi se smeškali i slali poljupce? Naravno da ne! Kada su uključili kameru na malom ekranu moga kompjutera umesto lica pojavila se natrćena gola guza.  Ne znam tacno čija, mislim da je u pitanju Fina Ljudska Osoba Andrej (Fine Human Person André) koji je em bezobrazniji, em mlađi pa luđi. To je tzv. mooning - komunikaciona tehnika koja se primenjuje na fudbalskim utakmicama i koja se uživo u nas ne praktikuje, jer je opasna za onoga ko se na nju odluči. E a sad se postavlja pitanje ko je tu najgori majmun? Pa ja! Umesto da kao pravi roditelj –autoritet skočim i vaspitno ih izgrdim, ja sam se onako pred kamerom, da me vide, pokidao od smeha. I sad misle da su duhoviti.

Toliko o majmunima.

Atačmenti



Komentari (125)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:35 23.08.2007

Po obicaju

preporucujem ...jedino se bojim da se ovaj tekst nekako lose uklapa u nedavna tragicna dogadjanja u ZOOvrtu ..u Beogradu, pa bih, dobronamerno, ipak skrenuo pazznju da koliko god da nam se neka od zivotinja cini simpaticnom, drzimo pravila...da sa njima nema DIREKTNOG KONTAKTA!
Izvinjavam se autoru....jer je tekst sjajan, ali prosto sinoc sam video taj snimak, pa su utisci isuvise snazzni!
pozdrav
BKC
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:52 23.08.2007

Nisam čuo za tragične događaje

sad sam se informisao i zaista mi je žao.
Ipak, i dalje sam ljubitelj životinja, posebno na TV-u.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:53 23.08.2007

Re: Nisam čuo za tragične događaje

Ma naravno i JA....!!!! Samo nesrecno koincidira...Inace mi je drago sto si se vratio....!!!!Od srca!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:18 23.08.2007

I ja sam se

vratila :))) Jel'da da ti je drago, jel'da Cole?

Deki, druže, sapatniče, EVO me :)

Normalno- preporuka :)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:37 24.08.2007

Re: I ja sam se

Rekao sam za Dejana,,,,a ne i za tebe....Da ne trolujem...Vidi sta su ti pisale prijateljice Vlasta i Gordanac
IZvini Dejane
poz
bkc
oh la la oh la la 09:31 24.08.2007

Re: I ja sam se

Cole tužibaba!
sun_to_rock sun_to_rock 13:37 23.08.2007

welcome back!!!!

O, konacno i tebe! Mislim, kakav je to nacin da ostavljas blogersku zajednicu na tako dug period? :)
Prica ti je vrrh, ako i uvek! :)) Ja se secam kada smo moja sestra i ja bile male, nasi nas odevdu u zooloski vrt, a sestra pocne da place, em sto majmuni zive u kavezu, i kako su svi bezobrazni, pa su i mama i tata zli sto ne usvoje jednog, pa jos kaze: "kad porastem, ja necu decu, 'ocu majmuna"! I zatim da bi je odobrovoljili, svakog meseca dobijala je igracku majmuna, i svaki se zvao Sami. :)) hehe
Kazezoze Kazezoze 15:49 23.08.2007

Re: welcome back!!!!

a sestra pocne da place, em sto majmuni zive u kavezu,

moram ti priznati da se i meni plache kad ih vidim u kavezu
btw. fina prichica dejane))
sun_to_rock sun_to_rock 16:36 23.08.2007

Re: welcome back!!!!


tuga, nego sta


U Subotickom zoo vrtu su malo stvari bolje sto se tice stanista (samo toga). Majmuni imaju svoje ostrvo. Fino. Veliko. Ne znam da li si bio.
Kazezoze Kazezoze 16:43 23.08.2007

Re: welcome back!!!!

nisam bio, ne volim zoo vrtove... ))

cincili cincili 13:48 23.08.2007

:-)

sjajna pricica iz zivota vas stankovica ) sto yes - yes, nedostajao si nam nacisto i zato nice to have you back!
Doctor Wu Doctor Wu 21:29 25.08.2007

E pa Šaco majstore,

'alal vera! Najčitaniji u poslednjih 48h- nije mala stvar (mada ovaj DragOK diha za ovratnik!). Mora da je pala neka flajkica porta u kuči Stankoviča?
gordanac gordanac 13:49 23.08.2007

:))

- Nisam ja instalirao te igrice na tvom kompjuteru. Biće da ih je instalirao neki virus!

Kad bilo koje od njihovih imena (sve naše dece) samo izgovorim (pozovem) oni horski samo "odviknu":
"Nisam!"
Za svaki slučaj.
I - pitanje:
Da li se i vašoj kući sa dečije strane upotrebljava jedan specifičan ton (i rečju i melodijom izgovorenog) kao kod nas kad ga/je zovem da dođe da nešto uradi, a onda se čuje:
"Eeeeeevoooooo!" (otprilike mi-mi-sol-la-la :))
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:53 23.08.2007

Re: :))

Baš tako.
Já voooooooou! (u prevodu: idem! kud si navro!)
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:16 23.08.2007

Re: :))

Blago tebi, ti bar čuješ nešto, ovi moji ni ne odgovaraju, mogu da urlam kol'ko hoću...naročito stereo pubertetlija...baš danas sam probala da dozivanjem srušim plafon, ali ne trzaju...
Dejan Stanković Dejan Stanković 17:18 23.08.2007

De si, draga?

nismo ti se nadali danaske!
Lord Greystock Lord Greystock 17:30 23.08.2007

Re: :))

gordanac
- Da li se i vašoj kući sa dečije strane upotrebljava jedan specifičan ton (i rečju i melodijom izgovorenog) kao kod nas kad ga/je zovem da dođe da nešto uradi, a onda se čuje:"Eeeeeevoooooo!" (otprilike mi-mi-sol-la-la :))


Kad sam pročitao kao da sam čuo svoju ćeru, sreću tatinu kako mi "odvikuje"! :)))

BTW Pozdrav za Dejana i... dobro se vratio! :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:07 23.08.2007

Ete me,

juče sam se vratila, Žmu koliko odmah zbrisao na službeni put i ostavio me (vratiće se sutra kad sve sredim do ramena zatrpanu koferima, kesama, torbama, ispadaju plažni kamenčići, vire školjke, lepota jedna...napolju kiša pada propisna, dakle pre mogu da uzgojim penicilin na vešu, no da ga osušim...obaška neko ludilo oko predstojećeg bledskog foruma, na kome se očekuje 256.000 delegacija iz 89.684.326 zemalja, kao i 256.809 ministara spoljnih, a obaška precednici i podprecednici...saopštenja šalju na tekućoj traci...daklem, lepota jedna...
bobo bobo 18:41 23.08.2007

Re: Ete me,

Jelica Greganović
juče sam se vratila, Žmu koliko odmah zbrisao na službeni put i ostavio me (vratiće se sutra kad sve sredim do ramena zatrpanu koferima, kesama, torbama, ispadaju plažni kamenčići, vire školjke, lepota jedna...napolju kiša pada propisna, dakle pre mogu da uzgojim penicilin na vešu, no da ga osušim...

:)))))
Jelice, razmazala si mi maskaru ovim postom :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:44 24.08.2007

Znala sam

da će se nežne duše sažaliti nad mojom sudbinom...
49 41 49 41 15:00 24.08.2007

Re: :))

Jelica Greganović
Blago tebi, ti bar čuješ nešto, ovi moji ni ne odgovaraju, mogu da urlam kol'ko hoću...naročito stereo pubertetlija...baš danas sam probala da dozivanjem srušim plafon, ali ne trzaju...

A, ja bio ubedjen da se to samo meni desava!
Doduse na ocev prvi zov sam trzao odmah; na majcin tek na peti.
Ovo moje ne trza ni na majcin ni na ocev. A, jos kad mi vikne; posle petog ocevski-neznog poziva: "Sta hoces"?!?-ne mrdajuci smesta URLAM ko pravi lav u savani.
margos margos 15:37 23.08.2007

Dobrodosli:)))

Lepo vas je citati, kao i uvek
jesen jesen 17:42 23.08.2007

Ako, ako...

..samo ti nastavi sa tvojim "sastavima" ,sto bi rekao Cer, na porodicne teme....mora neko i za to da bude zaduzen ovde...bilo bi dosadno kada ne bi bilo tako...vise "zanrova" zanimljiviji blog...Obozavam ime Filip posto i ja imam jednu finu personu kod kuce sa tim imenom..Kako bilo na Hvaru?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:31 23.08.2007

Re: Φίλιππος

jesen
Obozavam ime Filip posto i ja imam jednu finu personu kod kuce sa tim imenom..Kako bilo na Hvaru?


he, vraćamo se polako na Hvar, sa raznoraznim državljanstvima, i sami sa svojim Fine Human Person Philippe-om.



Philip is a personal name, derived from the Greek "Philippos" (Φίλιππος), meaning "lover of horses", from philo "brotherly love" and hippos "horse". Philip (and alternative spellings Phillip, Philipp, Philippe, Felip, Felipe, Filip, Filipe, Phil, Phillipe), ovaj tvoj, je otišao u ljubav prema šimpanzama. baš me zanima kuda će moj otići? možda već dogodine na Hvaru steknemo prve insinuacije. he, i Srđan Kusovac neguje nekog malog novog Filipa. stvarno je moja žena u pravu kada kaže da je ovo ime postalo nenormalno popularno kod srpčadi nove generacije (grko-cincaro-hrvato-crnogoro-portugalo-vojvođano-izraelčadi)...
bobo bobo 18:37 23.08.2007

Re: Φίλιππος

Srđan Fuchs

Philip is a personal name, derived from the Greek "Philippos" (Φίλιππος), meaning "lover of horses", from philo "brotherly love" and hippos "horse". Philip (and alternative spellings Phillip, Philipp, Philippe, Felip, Felipe, Filip, Filipe, Phil, Phillipe),

"Give me a word, any word, and I show you that the root of that word is Greek." :)))))
Jelena Milić Jelena Milić 19:49 23.08.2007

Re: Φίλιππος

moja debela pravoslavna svadba? :)
bobo bobo 20:08 23.08.2007

Re: Φίλιππος

Jelena Milić
moja debela pravoslavna svadba? :)

aha :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 23.08.2007

Čekaj Srđane, čekaj...

pa jel' ste vi rodili?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:21 23.08.2007

Re: Čekaj Srđane, čekaj...

Jelica Greganović
pa jel' ste vi rodili?


nismo još, al' ako primetite za nedelju-dva da sam utihnuo, znači da smo rodili! :)
nsarski nsarski 20:26 23.08.2007

Re: Čekaj Srđane, čekaj...

Kolega sa kojim saradjujem upravo ceka 11 dete - i srecan covek, nema nameru da stane:))
A sin mog brata, kad su mu roditelji doneli jos i brata i sestru, kaze im ozbiljno: "Jel' mi vise necemo da imamo dece?!"
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:26 23.08.2007

Aaa...a

ja vidim Filip-idemo-Hvar, pa ko velim rodio, a ne hvali se...da se javiš i obznaniš, da znamo da čestitamo i da te ubacimo u noćni raspored i tako nećeš spavati...he, he...
Dejan Stanković Dejan Stanković 02:15 24.08.2007

Re: Ako, ako...

Draga Jeseni,
na Hvaru ko u bajci. '´Teo sam i o tome malo da pisem, al mi nesto ne ide. Ne znam odakle da pocnem.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:24 24.08.2007

Re: Ako, ako...


Pocni od kafica "Aloha"
Dejan Stanković Dejan Stanković 02:34 24.08.2007

zatvorili

nema vise.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:37 24.08.2007

Re: zatvorili


ne mogu da verujem, pa zaaaaaasto, poslednji put sam bio 90. radio je normalno. Cuj mene, ko' da sam juce bio. ybt bilo je to pre 17 g. A jel radi onaj lokal gde su se spravljali kokteli, odmah uvuceno pored Alohe, tu sam voleo isto da odem pre Tvrdjave
jesen jesen 09:21 24.08.2007

Re: Ako, ako...

...pa počni od početka....:)
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 11:29 24.08.2007

Re: Ako, ako...

Dobro došao Dejane,
Hajde daj sve od sebe, molim te, nedostajali su mi tvoji tekstovi. Očekivao sam da će te miris Lavande, četinara, pogled na Brački kanal, Bol i sjaj svetala sa makarske obale u noći inspirisati za neki osobit tekst koji bi me prilično rašmrkavio. Šmrc & buuaaaa... u najavi
VJ
Cyber Domacica Cyber Domacica 11:49 24.08.2007

Re: Φίλιππος

Malo je off topic, ali sam se setila kako je covek na kraju "uspeo" da dokaze da i rec "kimono" potice iz grckog. :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:04 24.08.2007

Apsolutno

fenomenalna rečenica, u tom filmu, je : "Svi smo mi voće." Majstor!
kuki kuki 18:37 23.08.2007

Secanje

Kad sam bio klinac (malo stariji od tvog sina ali jos uvek na nivou simpanze) sedeo sam satima ispred kaveza sa majmunima i smejao se do suza njihovom majmunisanju. A oni, verovatno osecajuci "vezu", svojski su se trudili da me zabave.
Sto sam bivao stariji, sve manje mi je bilo smesno a sve vise postajalo tuzno.
dracena dracena 18:39 23.08.2007

Standardno odličan 5

- kako reče pesnik: o deci, leptirićima, letećim ćilimima itd. - odlučio sam da se posle duže pauze javim zapisom o našim najbližim rođacima.

Sve, sve, samo nemoj slučajno da pokušaš da petljaš sa pčelama, kad ti kaže drugarica. :)

Dobro je što si se naodmarao i vratio. Standardno odličan post.
Черевићан Черевићан 19:24 23.08.2007

косинов кикот

надасве мамљивим текстом ево дозволио нам је г.станковић да завиримо у приватностму и зато . . .хвала. наравски, текст ме потсетио на одрастање личног потомка а оно очемћу некако је . . . . .у вези са темом.
елем слуди г дарвин пре неких 148 августа своје окружење да несумња како оно постаде од мајмуна.опоненти га нападоше ,црква пре свега, на карикатурама тадањим га приказаше телом као преткаму. но његова тврдња временом заживе, многи почеше да је прихватају, једино се црквени оци и данас још дилемишу јер би то захтевало да се чачне у . . . . нечачљиво. додуше ија сам се доста слуђено осећао када сам, пре , има томе, косину појашњавао да је постала . . .од мајмуна .знајућиме шали склоног , и данас се кикотајој сећам.
оно што би ја замерио г дарвину је то да никад није добио сагласност мајмуна , додуше незнам да ли је итражио , да смо им ми, љуцки род, потомци , јер тиме би му тврдња на снази добила.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:37 23.08.2007

Ili što bi

rekao g. Duško Radović:

Darvin je tvrdio
i pri tome ostao
da je prvi čovek
od majmuna postao.

Da li je to tačno
neka slike kažu,
ako Darvin laže,
majmuni ne lažu.
kuki kuki 19:39 23.08.2007

Re: косинов кикот

Hiljadu puta ponovljena "greska" postaje istina. I to opsteprihvacena. Naime, nismo mi postali od majmuna, vec mi i majmuni imamo zajednicke pretke.
Zao mi je ako sam ikoga razocarao.
bauer bauer 19:48 23.08.2007

Re: косинов кикот

pita sin oca: tata, tata, jel istina da smo postali od majmuna?
otac odgovara: ti mozda jesi, a ja sigurno nisam.
gordanac gordanac 19:52 23.08.2007

e, fala ti kuki...

...to se tako retko čuje, a tačno je.




:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:18 23.08.2007

Ama pesnička sloboda,

humor, šala, pošalica...pa lepo svi pišu da se radi o rođacima, nigde nisu baš preci, a Radovićeva pesma je prosto lepa i duhovita...bez maka na konac i razočarenja. 'De si kum Kuki, kako je? :)
Черевићан Черевићан 20:21 23.08.2007

Re: косинов кикот

г.kuki толико сте у праву да морам да се унеколико коригујем . . наиме, ипакби од мајмуна на неке трикове требало сазнати дали су сагласни да имају заједничке ,са човеком , претке . . .
kuki kuki 20:27 23.08.2007

Re: Ama pesnička sloboda,

Fir, fala na pitanju - super!
A gde si ti na blogu? Sunjas se unaokolo i krivis Zmua kako te ostavio jadnu i ucveljenu pa ne postizavas. Poseti Gordanin blog o ravnopravnosti pa se tamo zali.
Ja zasuk'o rukave nad tastaturom i cekam da grune, pa da se prikljucim i podrzim, kad ono CVRC. Pa jel' ti znas koje sam muke ja imao sa ovim barabama? Sam i goloruk.
Ajde pozuri, jer i ja konacno odoh na odmor.
Pssssttt, da ne cuje Vlasta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:30 23.08.2007

Oću, oću,

samo da properem...a suši se nikako...
Znam, videla sam kume, sve znam, da ne beše tebe i zeme Coleta...a što nisam mogla da ronim od onolikog štucanja, to nikom ništa...fala ti ko bratu za pomoć i podršku (a gledam Gordanca našega kako se sve tabelama izražava, kao pojela maca, nikom ništa, vidi ruke...
kuki kuki 20:32 23.08.2007

Re: косинов кикот

Ta, mani. Nije mi bila namera da ispravljam. Jos uvek nisam postao "bloger" koji samo ceka tudje greske kako bi pokazao svoje "znanje". Vise sam to napisao kao podsecanje - edukativno. Cisto da se ne bi "greska" ponovila jos jedan put. Kazu da ih ima dosta koji ovo citaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:35 23.08.2007

Jes' priča se nešto

o čitanju, nekih desetak ljudi pročita čak...:) Ma, u pravu si, al' ja opet mnogo volim ovu Radovićevu pesmicu, a od nje samo još više volim onu njegovu :

Lepe, male, kao mačke,
kao lutke il' igračke,
nit' od krpa, nit od gume,
već od prave mame pume,
iz daleke one šume,
sa mesecom kao dinjom,
sa suncetom kao cveklom,
odakle smo svi poreklom.
kuki kuki 20:37 23.08.2007

Re: Oću, oću,

Pa zar na ruke?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:54 23.08.2007

Figurativno sam se odrazila,

koje crne ruke?! Ni slučajno...Pere Kristina II, samo grca...
codex_casti codex_casti 00:33 24.08.2007

Re: косинов кикот

http://www.vidovdan.org/article730.html
codex_casti codex_casti 00:41 24.08.2007

Re: косинов кикот

da, mi i majmuni imamo zajednicke pretke a kit je postao od medveda. pri tom skorasnja istrazivanja su utvrdila da su kit i nilski konj u stvari najblizi srodnici te ga medvedi "ispushishe'... sve sama glupost to gluposti..
codex_casti codex_casti 00:58 24.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

http://www.vidovdan.org/article730.html

Докази из генетике


"Дарвинова теорија држи да су, путем мноштва прелазних стадијума, рибе еволуирале у људска бића. Природно се намеће следеће питање: Како су рибе дошле до гена који су их учинили људима? Ниједно створење не може физички да буде оно што му гени не дозвољавају. Зебра не може да роди малог кенгура, зато што поседује само зебрине гене. Чак се ниједна жена не може родити као плавуша без гена за плаву косу – већ би морала да користи фарбу.


У Дарвиново доба генетика још увек није била развијена као наука, што му је дозвољавало да претпостави како животиње поседују неограничене могућности прилагођавања средини. Тако је писао: «Ако би се овај процес одвијао током дугог временског периода... чини се готово извесним да би један обичан четвороножни копитар могао да се претвори у жирафу.»[i] Другим речима, Дарвин је веровао да ако би, на пример, узели магарце и ставили их у одговарајуће окружење, да би они, са довољно времена на располагању, могли на крају да постану жирафе. Ово једноставно није тачно. Чак и након милион година проведених у џунгли, магарци би и даље били магарци, зато што носе искључиво магареће гене.....
49 41 49 41 15:38 24.08.2007

Re: Ili što bi

Jelica Greganović
rekao g. Duško Radovićarvin je tvrdioi pri tome ostaoda je prvi čovekod majmuna postao.Da li je to tačnoneka slike kažu,ako Darvin laže,majmuni ne lažu.

Ne laze ni Darvin ni Ja.
Samo ako nije po volji moje zene; vice MAJMUNE! Tako, da sam skoro postao siguran da vodim poreklo od njega! Niko ne deklarise; a, najmanje moja zena koja vrsta majmuna.
P.S.
Znam mnogo vrsta majmuna-sa svih kontinetata. Neke cak srecem svakodnevno; ispred ili iza mene u voznji; ponekad pri brzini 120 km/h i vise.
Pitam se, pitam od koje vrsta majmuna sam Ja?!?
milandez milandez 16:13 24.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

codex chasti
Чак и након милион година проведених у џунгли, магарци би и даље били магарци, зато што носе искључиво магареће гене.....

Svako ko milione godina provede u dzungli i da , pri tome, ne evoluira, i jeste magarac - tzv. magareci codex. "Aloha"!
Unfuckable Unfuckable 00:22 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

"Дарвинова теорија држи да су, путем мноштва прелазних стадијума, рибе еволуирале у људска бића. Природно се намеће следеће питање: Како су рибе дошле до гена који су их учинили људима?

..aj malo ...cisto da POCNES da razmisljas :
A otkuda zirafi ONOLIKI vrat ?
A kako patka nema BAS iste noge kao koka ? ....a ni kljun....? ...a obe imaju perje..?
Zasto majmun /inace - naslov bloga je bio presudan da prosetam ovuda svoju "facu" / ima tako gustu dlaku - a covek nema ?
Mislis da magarcima pripadaju samo magareci geni ....hm, otkuda onda covecijem embrionu zumancana kesa u jednom periodu razvoja ?
Unfuckable Unfuckable 00:27 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

...dokazi iz zivota .... :
A zasto Papi treba blindirani auto kada ga Bog stiti ?!?!?!
codex_casti codex_casti 00:42 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

ma ok milandez... ti bi sigurno evoulirao.. u shimpanzu..
Unfuckable Unfuckable 00:53 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

codex_casti
ma ok milandez... ti bi sigurno evoulirao.. u shimpanzu..

e bas si ga nasekirao ....pravi si sheret !
codex_casti codex_casti 01:00 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

zasto zirafi toliki vrat?
zato sto se ribi koja je izasla iz vode prijelo lisce sa vrha grana pa je izduzila vratic :)))
a sto se tice patke i koke pa verovatno je ribi koja se pretvorila u koku neko stao na zulj a pride je i dobila po nosu tako da su joj potomci poceli sve vise da lice na patke..
zasto majmun ima gustu dlaku a covek nema?
pa zato sto majmun nije covek
a sto se tice zumanca i belanca, pravo je pitanje zasto se covek koji ima zumancanu kesu ne izleze iz jajeta :))
salu na stranu neprehebivi, da li tebi stvarno zvuci smisleno da su sve vrste na zemlji postale od ribe? koliko gajbi piva treba da covek popije da bi poceo da veruje u to?
codex_casti codex_casti 01:03 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

mozda sam malo bio grub..
htedoh reci da je milandez kojim slucajem taj magarac u dzungli, on bi verovatno evoulirao u shimpanzu
codex_casti codex_casti 01:20 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

ti i milandez da menjate nadimke :)))
Unfuckable Unfuckable 01:24 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

salu na stranu neprehebivi, da li tebi stvarno zvuci smisleno da su sve vrste na zemlji postale od ribe?

Nisu postale od ribe ...podpitanje ...a od cega su postale ribe ?

1. postale su Dekretom
2. postale su od ugljenika, vodonika, kiseonika i azota
3. ................... / sad ce codex da nam ga dopishe !!! /
codex_casti codex_casti 01:29 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

zsto papi treba blindirani auto? zato sto muslimani i papa izgleda nisu postali od iste vrste ribe pa se ne voledu? valjda su jedni sharani a drugi su kechige ili tako nesto..?? mi srbi takodje ne voledemo papu.. more biti da smo postali od soma ?? :)))
codex_casti codex_casti 01:33 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

kako nisu postale od ribe pa darvin kaze da je zivot izasao iz vodice :))) ja ne znam koja je to bas bila vrsta ribe ali neka jeste... sto pitas mene od cega su postale ribe? pa pitaj darvina... mislim da je darvin i na to dao odgovor? ))
Unfuckable Unfuckable 01:33 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

codex_casti
ti i milandez da menjate nadimke :)))


ako je to meni bilo upuceno - ok .... - mada ne primecujem slicnosti sa pomenutim userom a i ne kapiram njegov nick ... pa tako ni ne kapiram tvoj kvaziduhoviti predlog
ja sam ti ovde samonikli, zato mi je i nick takav ...zvucis mi kao da si bezao ne samo sa Biosa nego i sa drugih predmeta, al vec ce ti neko pribliziti temu...ili nepoznate reci & izraze

nsarski nsarski 01:38 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

E, ljudi, hvala vam!
Davno se nisam ovoliko smejao:))))))
Samo napred.
Unfuckable Unfuckable 01:38 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki..

codex_casti
kako nisu postale od ribe pa darvin kaze da je zivot izasao iz vodice :))) ja ne znam koja je to bas bila vrsta ribe ali neka jeste... sto pitas mene od cega su postale ribe? pa pitaj darvina... mislim da je darvin i na to dao odgovor? ))


pazi ...tamne mrlje nerada na tvom obrazovanju ja ne mogu i ne treba da zapiram...
Opet tema za razmisljanje - znam da zvuci GRUBO taj glagol "razmisljanje" - ako je svaka voda samo H 2 O - zasto onda ne pijemo svaku vodu ? Nemoj da pitas Darwina ...svira u Jagodini sa Betovenom ....zauzet je nesto..
samo se ti informisi o evoluciji na sajtu ciji link navodis ...i samo mi odgovori - sto ih ne pitas ono o papi, kad su tako pametni ...?
Unfuckable Unfuckable 01:40 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

codex_casti
zsto papi treba blindirani auto? zato sto muslimani i papa izgleda nisu postali od iste vrste ribe pa se ne voledu? valjda su jedni sharani a drugi su kechige ili tako nesto..?? :)))


ali svi su samo LJUDI ... secas se ...svi magarci imaju iste gene,,,,,,,,sta cemo sada, bre ?
codex_casti codex_casti 01:43 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

ma hocu reci da milandez treba imati nadimak neprehebivi.. mislim da mu je komentar na magarce bio prilicno cool a ja sam eto morao biti prost :)))
Unfuckable Unfuckable 01:44 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

codex_casti
ma hocu reci da milandez treba imati nadimak neprehebivi.. mislim da mu je komentar na magarce bio prilicno cool a ja sam eto morao biti prost :)))

...covek jednostavno zna da je simpanza u "maloj" prednosti nad magarcem ...ali ok, ti dotle nisi jos stigao ...
codex_casti codex_casti 01:45 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki..

ebes obrazovanje bitno je da se nsarski grohotom smeje.. :))) vratismo coveku osmeh na lice.. i to se nesto racuna? a? :)))
codex_casti codex_casti 01:46 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

ne verujem da je shimpanza u prednosti? pitaj bilo koju ribu da li bi pre sa shimpanzom ili sa magarcem.. :)))
Unfuckable Unfuckable 01:51 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

codex_casti
neverujem da je shimpanza u prednosti? bitaj bilo koju "ribu" da li bi pre sa shimpanzom ili sa magarcem.. :)))

,..opet krivo ..sa skorpionom bi ...
codex_casti codex_casti 01:51 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

ja nesto malo znam engleski, meni unfuckable zvuci kao neprehebivi ali ok, mozda moja nastavnica engleskog je bila poreklom bucov ili tako nesto.. klen mozda?
Unfuckable Unfuckable 01:52 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki..

codex_casti
ebes obrazovanje bitno je da se nsarski grohotom smeje.. :))) vratismo coveku osmeh na lice.. i to se nesto racuna? a? :)))

nsarski je ok lik ...racuna se , jashta !
codex_casti codex_casti 01:52 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

ne pominji skorpione .. navalices nam sve NVO na vrat :)))
codex_casti codex_casti 01:53 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki..

eto.. slozismo se ja i ti oko necega veceras.. sad cu lakse spavati
p.s. pozdrav za milandeza.. gde god da je :)))
Unfuckable Unfuckable 01:54 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

codex_casti
ja nesto malo znam engleski, meni unfuckable zvuci kao neprehebivi ali ok, mozda moja nastavnica engleskog je bila poreklom bucov ili tako nesto.. klen mozda?


da nije bila Esox Lucius ....mozda bi ti bolje bilo ....
a moj nick ti def nije pominjala.....tebi ne .... :))))
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:59 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

ko je ovde skorpion:) ?
Unfuckable Unfuckable 01:59 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki..

pa jes ...imas diplomatske sklonosti u sebi, nije bilo nekog fajta, pozdravljam odmerenost u momentu kada treba da je bude .. - ovo racunaj kao kompliment - .ladno bi sa tim znanjem & imanjem koje sejesh okolo mogao da budes zvezda nase diplomatije - ovo ne racunaj kao kompliment ..
...ali drago mi je da ti se dopada moj nick
codex_casti codex_casti 02:00 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

sigurno nije.. jos dva piva i odoh do reke da trazim pretke :)))
Unfuckable Unfuckable 02:01 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

Bojan Zdravic
ko je ovde skorpion:) ?


...sto ? Radite dezinsekciju ?
Pa ...ponesite haubice onda, looolll !
Pozzz ljudino !
Unfuckable Unfuckable 02:01 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

codex_casti
sigurno nije.. jos dva piva i odoh do reke da trazim pretke :)))


pazi samo da ne bude Topchiderska .... : )))))))
codex_casti codex_casti 02:01 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

unfuckable je izgleda skoprion.. nemoj ga tuziti kod natashe i sonje :)))
codex_casti codex_casti 02:03 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

necu do topcideraaaa.. tamo je ratko preobucen u mrenu :)))
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:03 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

Pozdrav, kako podnosis vrucine, wherever u r?
Unfuckable Unfuckable 02:04 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

codex_casti
unfuckable je izgleda skoprion.. nemoj ga tuziti kod natashe i sonje :)))

mislim da je mnogo bitnije da smo potpuno "odradili" naslov bloga koji bezochno uzurpiramo ....ali to je nesto sto sam napomenuo u mom prvom postu
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:05 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

unfuckable je izgleda skoprion.. nemoj ga tuziti kod natashe i sonje :)))

u horoskopu postoje samo dva znaka, skorpije i koji to nisu:)))
Unfuckable Unfuckable 02:05 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

codex_casti
necu do topcideraaaa.. tamo je ratko preobucen u mrenu :)))


...tamo su svi prepoznatljivi ...loooolll ...Ratko = Barbus ...zanimljivo ...
Unfuckable Unfuckable 02:08 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

Bojan Zdravic
Pozdrav, kako podnosis vrucine, wherever u r?


Kako ?
Postovao sam nesto o tome kod tvog velikog ljubimca....hahahaha
Trudim se da se ne nerviram + rehidriram .../pivo, narrrr/
Unfuckable Unfuckable 02:09 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

Bojan Zdravic
unfuckable je izgleda skoprion.. nemoj ga tuziti kod natashe i sonje :)))
u horoskopu postoje samo dva znaka, skorpije i koji to nisu:)))


pazi sad kad me STRELJAJU .......
postoje 2 znaka ...unfuckable ....i ...fuckable !!!!!
codex_casti codex_casti 02:11 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki..

sad cu da se uobrazim...

jevandjelje po Luki glava 6.

27 Nego vama - koji slušate - velim: ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, 28 blagosiljajte one koji vas kunu, molite se za one koji vas vređaju. 29 Pruži i drugi obraz onome ko te udari po jednom, ne uskrati ni košulje onome koji ti uzima ogrtač. 30 Podaj svakome koji ište od tebe, ne traži natrag svoje od onoga koji uzima od tebe. 31 I kako hoćete da ljudi čine vama, onako činite i vi njima. 32 I ako ljubite one koji vas ljube, kakva vam je hvala? Jer i grešnici ljube one koji ljube njih. 33 I ako činite dobro svojim dobrotvorima, kakva vam je hvala? To isto čine i grešnici. 34 I ako zajmite onima od kojih se nadate da ćete dobiti, kakva vam je hvala? I grešnici zajme grešnicima - da isto toliko prime. 35 Nego ljubite svoje neprijatelje, i činite dobro, i dajte na zajam ne očekujući ništa; i biće vaša nagrada velika, i bićete sinovi Svevišnjega, jer je on blag prema nezahvalnima i zlima, 36 Budite milosrdni kao što je i Otac vaš milosrdan. 37 I ne sudite, pa vam se neće suditi; i ne osuđujte, pa nećete biti osuđeni. Opraštajte i biće vam oprošteno; 38 dajite i daće vam se; dobru meru, nabijenu, stresenu, prepunu, daće u vaše naručje; jer kakvom merom merite, onakvom će vam se odmeriti.

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:11 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

Kako ?
Postovao sam nesto o tome kod tvog velikog ljubimca....hahahaha
Trudim se da se ne nerviram + rehidriram .../pivo, narrrr/


Ja nesto nisam u fazonu za ozbiljne razgovore, nesto sam vise za trolovanje i Grolsh druzzzze, sta je skorpija si u horoskopu aaaaa, provalio sam te odmah:) ?
Unfuckable Unfuckable 02:17 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki..

cek, cek ...ti si na pivu, pred skakanjem u Topchiderku ...i sad samo da se malo ispoljish, to ?
...Ok, pre nego shto skocish - ponavljam pitanje : Kada je sve tako, sta ce RARI a.k.a. PAPI blindirani fuckin tenk ?!?!?
Unfuckable Unfuckable 02:20 25.08.2007

Re: e, fala ti kuki...

Bojan Zdravic
Kako ?
Postovao sam nesto o tome kod tvog velikog ljubimca....hahahaha
Trudim se da se ne nerviram + rehidriram .../pivo, narrrr/

Ja nesto nisam u fazonu za ozbiljne razgovore, nesto sam vise za trolovanje i Grolsh druzzzze, sta je skorpija si u horoskopu aaaaa, provalio sam te odmah:) ?

aman BZ vidis da ovde ne sme da se ispoljava ni horoskopska pripadnost ...ovaj maskirani Filaret pominje neke tetke koje ocito ne vole horoskope ...sta ce nama to, mi smo matori momci, vatamo na pamet - jos mi samo treba da me kreshu zbog horoskopa, ko da nema materijala ovako .... ....hahahaha

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana