Zbog skijanja!

srdjan.pajic RSS / 25.01.2009. u 03:31
Trag u snegu
Trag u snegu
Kad sam pre nekoliko godina ponovo krenuo u školu, na vežbama iz GPS tehnologije pitam nekog klinca, Amera, dok smo se akali po lokalnim brdima i kalibrisali sokoćalo, zbog čega je od svih univerziteta u USA odabrao baš ovaj u Koloradu?. Očekivao sam neki nerdovski odgovor, kako CU ima najbolji aerospace postdiplomski program, ili čuvenu profesorku elektromagnetike iz Beograda... Ali klinac nije razmišljao ni nanosekundu, već odvali: „Pa zbog skijanja!!!" Mislim da pogađate, ovo neće biti blog o slavnom univerzitetu sa 5 Nobelovaca, niti o GPS tehnologiji, već o onom trećem, zbog čega se CU od milošte zove „Ski-U". Eh, odakle da počnem? Evo neka bude od Vail Resorts-a...

 

Vail Resorts čini 5 skijaških centara u Stenovitim planinama Kolorada. To su Keystone, Arapahoe Basin, Breckenridge, Beaver Creek i na kraju sam Vail. Raštrkani su duž pedesetak milja južne strane sedamdesetice, između Georgetown-a na istoku i Eagle-a na zapadu. Zajedno čine jednu od najvećih i najviših modernih skijaških oblasti na svetu. Legenda kaze da su prve lokacije za staze odabrali ražalovani veterani čuvene 10. Planinske divizije, posle II. Svetskog rata, po uzoru na već dobro ustanovljenje skijaške centre na Alpima.

  DSCN6824.JPG

Keystone se nalazi  na oko 60 milja zapadno od Denvera, kada se siđe sa međudržavnog autoputa I-70, odmah iza Eisenhower tunela. Usidren je uz prelepo jezero Dillon pored istoimenog planinskog gradića, dok mu ledja cuva 7 milja udaljeni i pola kilometra viši Arapahoe Basin. Odličnih 135 staza od cega 60 crnih, raspoređeno je na 3 susedne planine, povezane sa 20 brzih dvo- do šestosedežnih žicara i dve gondole. Keystone je neizvikani centar koji privlači srednje dobre do vrhunske skijaše, koji su nekom prevarom uspeli da se otarase bliže familije, ne zanimaju ih toliko društveni sadržaji u pabovima u ski-selu na dnu i ježe se od mogućnosti sudaranja sa kojekakvim Matt Damon-ima i Ben Affleck-ovima na stazi. Već su isključivo tu zbog ozbiljnog skijanja, od 8:30am - 9pm.

Od Engineering building-a u Boulder kampusu do River Run gondole u podnožju Keystone-a, kolima se stiže za sat i po (ako vas ne zaustavi nadrndani state trooper). Zbog toga nije čudno odakle Kolorado Univerzitetu nadimak...

Pogled_1.jpg

Ski staze Breckenridge-a
Ski staze Breckenridge-a
Ako promašite izlaz za Keystone, odmah iza sledećeg prevoja preko koga se presamitila sedamdesetica je gradić Frisco, gde se izlazi za sledeći centar u nizu - Breckenridge. Ovaj centar nadvisuje istoimeni grad, odakle se nekad autobusom a danas besplatnom gondolom sa džabe parkinga izlazi na prve staze. Iako ima nešto više staza od Keystona, čini mi se 155, profil im je malo više u korist normalaca sa malom decom i taštama iz Vijetnama kojih se nije uspelo na vreme otarasiti. Dakle, centar za porodični ugođaj i rekreiranje na snegu.

Ipak, ne treba se zavarati ovom reputacijom. U Breku radi najviša žičara na severnoameričkom kontinentu, jedina koja će vas dovesti do same granice rizika od visinske bolesti - 3963 metara (uz malo pešačenje uzbrdo). Odatle vas čeka minsko polje od crnih staza sa duplim dijamantima koje vode pravo u hall of fame ili pak u često posećeni Urgentni centar u podnožju.

DSCN0054.JPG

Međutim, većina srednje teških (plavih) staza je nešto lakša nego u ostalim centrima, dok na vrhu broj 10, sa koga polazi većina crnih i koji je možda najinteresantniji za višečasovni rad, ponekad hoće da piči vetar koji ume da ošiša površinski sloj snega, pa skijanje postaje malo zafknuto, barem za nas srednje-žalosne samouke skijaše.

DSCN0014.JPG

Ako ste pak tog jutra baš orni za skijanje i poranili ste, onda se možete praviti da niste videli ni izlaz za Brek i nastaviti još jedno 20 milja na zapad, preko Vail prevoja, do čuvenog dakle Vail-a. U ovom gradu se parking za skijaše bezobrazno naplaćuje, zato hvatajte prvi izlaz sa autoputa, dok se dolina grada još ne nazire. Tu ima jedan ušuškan i za džabe parking, a bus ski centra koji ide na 10 minuta će vas pokupiti i odvesti do podnožja i prvih gondola.

Idila Vail-a
Idila Vail-a
Vail je ono što se svuda u svetu zove "veliki ski centar". 193 staze, 30 i nešto liftova, svako se ovde može zanimati ceo dan a da dvaput istu stazu ne vidi. Staze su raštrkane na širokim brdima i više nego u bilo kom centru će vas ošamutiti osećaj ogromnog prostranstva oko vas, u kome je predivno skijati. Posebno su dobri "bokali" Vail-a (strme padine kružnog oblika, kao amfiteatri), gde se na neuređenim i neviđeno širokim stazama možete lomatati po ceo dan, bez potrebe da menjate brdo i gubite vreme po veznim stazama. Vail je centar u kome se može lako izgubiti na stazama, sto je poseban doživljaj: svaki lift - novo deljenje karata. Zato držite mapu blizu srca, kao i dobru radio stanicu za vezu sa drugarima skijašima.
Od svih centara iz tog resora, Vail iz nekog razloga uvek ima najviše snega. Procentualno ima nešto manje ekspertskih staza u odnosu na Keystone ili A-Basin, ali su zato stvarno dobre i izazovne. Sam gradić Vail je prelep, mada reklo bi se, pomalo za one sa skupljim ulaznicama i sa bezbrojnim prilikama za dangubljenje na fensi žurkama i događanjima, koje se organizuju danonoćno. Ima gotovo podjednako aktivnosti leti kao i zimi, ali o tome nekom drugom prilikom.

Slika0015.JPG

Sve što je rečeno za Vail, važi i za Beaver Creek. Najudaljeniji je od Bouldera, trebaće vam oko dva i po sata vožnje, ali vredi se potruditi i poraniti. U ovom centru se nalazi staza pod imenom Birds of Prey, gde se održava već nekoliko godina zaredom svetski kup u spustu. Izgleda opako kad se gleda sa vrha, još gore kad strugnete niz nju, ali ne dajte se isprovocirati sasvim malom decom koja će vas prošišati na ovoj stazi - to su olimpijski smučari kad su bili mali. Kao i svi centri, Beaver ima i odličan tematski park, za one sklone vratolomijama i kojima je potpuno svejedno da li su na snowboard-u ili skateboard-u.

DSCN0183.JPG

 

East Wall A-Basin-a.
East Wall A-Basin-a.
Za kraj - A-Basin: samo za eksperte! Nalazi se odmah iz Loveland prevoja, pored Keystone-a. Par zelenih staza u podnožju za zagrevanje, ostalo - crno i crno sa dva dijamanta, sveukupno 105 staza koje se gotovo uopšte ne tabaju. Uvek ima novog snega, očekuje vas zaista težak rad i rasprava sa drugarima na kraju dana ko je najodmorniji, da vozi do kuće. Od svakog skijaša koji dolazi ovde možete učiti. Ovaj centar nema nikakav grad, samo kantinu, mali centar za rentiranje, spasilačku službu i to vam je to. Ovde se ozbiljno skija, 200 dana u godini, zahvaljujući dobrih 4000 m nadmorske visine sa koje kreće većina staza i osojnoj strani planine na kojoj se nalaze. Prošle godine je otvorena severna strana planine, Montezuma Bowl, koja obilju crnih staza dodaje još toliko još crnjih. Do većine samoubilački opasnih staza na vrhu East Wall-a dolazi se isključivo pešaka. Ovo je jedini centar u kome se dogodila lavina pre par godina, u kojoj je poginuo skijaš. Od tada se neki od klifova konstatno granatiraju da bi se ovakve nesreće izbegle.
 
P3100019.JPG P3110033.JPG
 
Sneg u izobilju
Sneg u izobilju
S obzirom na sve lošiju pokrivenost snegom u Evropi, vlažan i uglavnom loš sneg u Kanadi i na severozapadu USA, srce Kolorada predstavlja ozbiljnu alternativu. I bez preterane reklame i halabuke, poslednjih dvadesetak godina centri u Koloradu doživeli su veliki procvat, sa ponudom za sve profile ljubitelja zimskih radosti - od crosscountry skijanja, preko standardnog, alpskog, pa sve do lomatanja na extreme backcountry vododerinama i lavinom prosečenim prolazima u šumama. Ljudi iz celog sveta dolaze ovde da skijaju, ponajviše iz Francuske, Nemačke i iz skandinavskih zemalja, kao i sa druge strane globusa, mahom imućniji, kojima nije problem da plate dodatnih hiljadu dolara za inerkontinentalni let. Donose svoje stilove skijanja i inovacije u opremi i ponašanju. Čak se i žicmeni uvoze iz inostranstva. Iako u privatnom vlasnistvu, beneficije koje postojanje ovakvog resursa donosi mogu se videti na svakom ćošku savezne države Kolorado. Mada bi još jedan autoput veličine sedamdesetice sasvim dobro došao! Onome kome je to bitno, ski centri Vail Restorts-a offsetuju svoju energetsku potrošnju 100% energijom dobijenom iz vetra.

U sledećem nastavku par reči o drugim centrima, uslovima za skijanje u Koloradu uopšte, cenama, smeštaju prevozu i nekim trikovima kako da prođete malo jeftinije.

Panorama.jpg

Atačmenti



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 09:04 25.01.2009

Prelijepo,

ali bas!
die hard die hard 10:11 25.01.2009

Majstorski post ...


... nema sta.Zvuci fenomenalno cela prica.A narocito mi se svidja onaj deo ( ili me boli ) da tamo ima tooliko lepog snega.Pozz
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:29 25.01.2009

Re: Majstorski post ...

die hard

... nema sta.Zvuci fenomenalno cela prica.A narocito mi se svidja onaj deo ( ili me boli ) da tamo ima tooliko lepog snega.Pozz


Hvala, hvala, evo baš pada, samo da popijemo kaficu pa palimo za A-Basin.

darkonduty darkonduty 13:15 25.01.2009

Nice...indeed

A sad idem gledati 2. slalomsku vožnju!
Doctor Wu Doctor Wu 13:17 25.01.2009

Srki, ovo ti je

fenomenalno. Koliko si samo bolji kad pišeš o stvarima koje voliš (USA, Colorado) nego o stvarima koje ne voliš (Srbija).
sarikon sarikon 15:28 25.01.2009

Re: Srki, ovo ti je

Doctor Wu
fenomenalno. Koliko si samo bolji kad pišeš o stvarima koje voliš (USA, Colorado) nego o stvarima koje ne voliš (Srbija).


Ovo je bilo malo ispod pojasa..
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:26 25.01.2009

Re: Srki, ovo ti je

Hahaha, a i ti Doktore umeš da budeš fin i kulturan kad hoćeš
Dobrodošao.

vrlo inspirativno

i vredno u donosenju zivotnih odluka.
manchesterski univerzitet reklamiraju kao najbolji za nocni zivot, druzenje i cirkanje. dzabe sto su zaposlili 3 nobelovca da mi podignu rejting.
quality of life matters!
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:46 26.01.2009

Re: vrlo inspirativno

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
i vredno u donosenju zivotnih odluka.
manchesterski univerzitet reklamiraju kao najbolji za nocni zivot, druzenje i cirkanje. dzabe sto su zaposlili 3 nobelovca da mi podignu rejting.
quality of life matters!


Bili smo i No1 Partying School . Svejedno, lepo je bilo, dosao bih ponovo

djole63 djole63 22:43 25.01.2009

Lepo ...

Da znas da mi ide voda na usta dok citam tekst
Isao sam kojekuda po evropi na skijanje, ali ovo bas lepo izgelda.
Sto se evrope tice, preporucujem ISCHGL u Austriji. Bio tamo 2003. Odlicne staze, povezane, zice fantasticne.
Solden nije los ali nije tako dobar.

Nego ko je ovo
čuvenu profesorku elektromagnetike iz Beograda...
Covek u belom Covek u belom 23:58 25.01.2009

Re: Lepo ...

djole63
Nego ko je ovo
čuvenu profesorku elektromagnetike iz Beograda...

Bas tedoh i ja da pitam, znam za Maksu, al ne pada mi na pamet ko bi ta profesorka mogla da bude?
Covek u belom Covek u belom 23:55 25.01.2009

Kakav inspirativan tekst

Bas lep pregled, ima se sta zaista procitati.
Jeste mi davnasnja zelja da posetim Black Comb, za Kolorado nekako nisam mario, ali me je ovaj tvoj tekst bas zaintrigirao. Doduse sad cu da te gnjavim sa pitanjima.
Bacih pogled kako izgledaju resort-i i deluju sasvim solidno. Iznenadilo me da Ameri uglavnom stavljaju sto se tice staze mere ili u broju, ili u hektarima. E sad dal slucajno nemas predstavu koliko bi tih 193 staze iz Vail-a zaista bilo u km staza, posto mi ne deluje da su staze duge. Tj. stekao sam utisak da za razliku od Evrope, iako vecina staza zavrsava na velikoj visini, krecu takodje sa poprilicne visine pa visinska razlika i nije nesto. Tipa najduze staze su do 5km. Koliko zaista ima da se vozi od vrha do podnozja?
Kakve su guzve u ovim posecenijim centrima, koliko se ceka na zicama?
Kakve su im zicare, kakve su gondole? Ovo po 30-ak liftova za evropske pojmove ne deluje bas nesto impresivno.
Kakve je tezina staza inace, tj. na sta lice te double dimond staze?
U Breku radi najviša žičara na severnoameričkom kontinentu, jedina koja će vas dovesti do same granice rizika od visinske bolesti - 3963 metara (uz malo pešačenje uzbrdo).
Ovo je bas cool, pogotovu sto je i pitanju sedeznica. Deluje mi ovako na prvi pogled dosta pitomije od Alpa sto se tice vrhova.
Pogledah ovaj A-Basin, mnogo brate ima da se zipci, to nije za razmazene evropljane.
Breckenridge je vec nesto drugo, ali je bezobrazno skupo (i jos nema popust na kolicinu), a o Vail-u i da ne pricamo. Pa u Zermatt-u koji je najskuplji u Evropi, dnevni ski-pass za ceo resort (315km staza i 60 zicara) je 80fr, sto mu dodje manje od 70$.

Inace i mi u Evropi konja za trku imamo, samo je malo nizi doduse (a ove godine i u Evropi snega koliko ti dusa hoce). Evo 2 slicke od pre par sati sa polaska i sa vrha :).


srdjan.pajic srdjan.pajic 09:42 26.01.2009

Re: Kakav inspirativan tekst

Covek u belom
Bas lep pregled, ima se sta zaista procitati.
Jeste mi davnasnja zelja da posetim Black Comb, za Kolorado nekako nisam mario, ali me je ovaj tvoj tekst bas zaintrigirao. Doduse sad cu da te gnjavim sa pitanjima.


Mislio sam da nesto od ovog pomenem u sledecem nastavku, ali nema veze.

Nisam nazalost skijao nikad u Evropi, imam par prijatelja (Francuza) koji su skijali i ovde i tamo i ovo sto ti kazes sam otprilike cuo i od njih.

Dakle staze ovde jesu krace, pocinju na vecoj visini ali i zavrsavaju na vecoj nego u Evropi. Cini mi se da su najduze upravo tu nesto oko 5-6 km kako pise na web sajtovima, ali takvih nema puno, mozda par u svakom centru i one stvarno idu od vrha planine do krcme dole u selu. AlI to su uglavnom lake staze, dobre su za ono da se sa vrha vratis na parking na kraju dana kad si umoran. U ovim centrima u kojima sam skijao, vecina staza su u proseku recimo kilometar do km i po, tako da bi taj Vail onda imao oko dvestotinak kilometara staza. Crne staze su naravno krace, sem mozda ovih par takmicarskih, pa bi onda taj broj trebalo smanjiti, koliko, tesko je reci. Pravo da ti kazem, meni je postalo svejedno koliko ima staza, evo, ja skijam 6 godina ovde, u proseku 20 dana godisnje, na ovih 5 centara i mislim da jos nisam video polovinu od staza. Imam svoje favorite koje skijam par puta u toku dana, ali svejedno, puno je ostalo.

Sto se tezine tice, opet ne mogu da uporedim jer nisam skijao u Evropi, samo na Kopu dosta davno, nemam primedbi, ali recimo da se ni ovi Francuzi (par njih su bas dobri skijasi, mnogo bolji od mene) ne zale, a oni su poznata zakerala ;-). Takodje, prilican faktor ovde igra nadmorska visina i neka staza koju bi laganica prosisao da je na 1500-2000m, na 3500m ima da ispustis dusu.

Staza kao sto su ovde crne sa dva dijamanta nema na Kopu i one umeju da budu bas zajebane. Na primer, ako je staza onako tipa Crne Duboke samo duza (ako se dobro jos secam) i ravna, bice isto crna, ali ako ima hupsere od po metar, po celoj duzini, obicno ce joj nalepiti dva dijamanta. Skoro sve staze koje idu kroz sumu su crne sa jednim ili dva dijamanta, zavisno od strmine, kao i one gde se "neguje" duboki sneg (a inace bi bile samo crne). Najteza crna sa dva dijamanta recimo na A-basin-u je, meni barem, onako na granici borbe za goli zivot (dobro to ti ne govori mnogo, ali evo osrednji sam skijas, recimo tu Crnu Duboku, ako je znas, mogu da odskijam bez problema, levom nogom, sto bi rekli ). Em je strma, em je neravna, em uleces u i izleces iz sume na sred staze, em ima neka suzenja i odseke koje moras da zaobidjes ako ne volis da slobodno padas u provalije.

Ono sto sam primetio da ovi Francuzi i Evropljani uopste vole je sto su staze jako siroke i nema guranja. Ali pre svega hvale sneg, koji je poslednjih nekoliko godina onako bas, bas puno padao, za razliku od Evrope (ove godine koliko cujem i vi imate dosta snega, bas super, mogao bih da uzvratim posetu tim drugarima ;-)). Primetio sam medjutim da se centri u Evropi ponose brojem topova za sneg - ovde se ne secam da sam video da ih ikad koriste. Stoje svuda po stazi, ali ih ne pale, jer nije bilo potrebe.

U svakom slucaju, oprosti mi sto malo nagadjam, cini mi se da su staze u Evropi definitivno bolje po pitanju duzine i raznovrsnosti. Meni licno ni to nije toliko bitno, jer iako sam u dobroj kondiciji retko kad i ove staze mogu da odskijam u jednom cugu, vec moram tu i tamo da stanem da dodjem k sebi. I ne desava mi se jos uvek da na nekoj crnoj stazi taman krenem, a ono kraj ;-).

Sto se tice infrastrukture, barem po onom sto sam cuo, sigurno ne moze da se meri ni sa jednim velikim evropskim centrom. Ipak, rekao bih da je ovde prilicno dobro odmereno prema velicini centara i broju posetilaca tako da u postojecoj mrezi liftova duzeg cekanja od par minuta nema. Ali zaista nema. Pasove ti kontrolisu na pocetku planine i posle si miran i to dosta smanjuje guzvu. I svake godine iznikne po neka nova zicara tako da se porast broja posetilaca za sada ne primecuje. Da, dobro si osacovao, uglavnom su tu liftovi, od 2 - 8 sedista i po nekoliko gondola i to je sve. Pre neki dan sam video i jedno sidro, na Breku, nisam ni znao da to postoji. Izuzetak je mislim jedino A-basin, gde su jos uvek oni stari (spori) liftovi i u podnozju na prvom liftu ima da se ceka u vrhu sezone, recimo 10 minuta.

Za cenu se slazem - dnevni pasovi su cisto dranje, ali to se kupuje samo u nuzdi. Moj sezonski pass koji mi daje pristup u ovih 5 centara (neograniceno u Breck, A-Basin i Keystone plus 10 dana u Beaver-u i Vail-u je cini mi se bio $430. A onda sa tim pasom dodatni dnevni pass ima neki poveliki popust, idealno za goste koji ti dodju na vikend. Ne znam, meni to nije bio nikakav problem da kupim ni dok sam bio student, doduse stedelo se na smestaju ;-).

Ok, nadam se da sam ti odgovorio nekako, zao mi je sto nisam skijao u Evropi (a bih!) pa malo pricam napamet, ali sta da se radi...

ps. Opasne slike, ukenjao vas lep dan! Cek da vidis moje sa A-basin-a od jutros, magla, cardak ni na nebu ni na zemlji, u jednom trenutku na nekoj strmoj stazi nisam vise znao da li lezim ili stojim na snegu

gagas77 gagas77 15:45 26.01.2009

smwrc..

e pa stvarno nisi fer..ja se evo javljam direktno iz blata ..LIVE..samo se nadam da je to blato a ne neka kanalizaciona smesa..jer ima je u predgradju beograda koliko hoces..
tako da mi je zavist ..uh..bas blago tebi..
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:49 26.01.2009

Re: smwrc..

gagas77
e pa stvarno nisi fer..ja se evo javljam direktno iz blata ..LIVE..samo se nadam da je to blato a ne neka kanalizaciona smesa..jer ima je u predgradju beograda koliko hoces..
tako da mi je zavist ..uh..bas blago tebi..


Sa'ce CUB da te pita: pa dobro, kakve su staze i koliko ima ski liftova? .

Salim se, izvini, ako ce ti biti lakse - i ja sam iz "predgradja Beograda", znam kako izgleda. Nego jesi bila nekad na Kopu?

gagas77 gagas77 08:45 27.01.2009

Re: smwrc..

ove godine nisam..propao nam zimski raspust..
gagas77 gagas77 08:54 27.01.2009

Re: smwrc..

a da odgovor CUBu..
staza ima kolko oces..i to crniih..axa..lepe utabane..hupsera nemoŠ izbrojis..kao ni dijamante..
kad ti kazem..
a liftovi..
ma uJopste ne moras cekas ..i dzaba su..
samo izvolte doci u nase predgradje na skijanje..
bauer. bauer. 05:19 29.01.2009

komšija?

ti li si? ja tek sad video. mnogo ti je dobro ovo za one koji vole hladnoću, hehehe. ali bez zezanja i meni se sviđa.
srki92 srki92 06:44 30.01.2009

Re: komšija?

bauer.
ti li si? ja tek sad video. mnogo ti je dobro ovo za one koji vole hladnoću, hehehe. ali bez zezanja i meni se sviđa.


Aha, ja sam, nateralo me da otvorim nov nalog, ne bi ja, al' bolje ovako, da me doktor wu ne proziva za nepatriotizam.
Uzivaj, bice jos pisanija, putovalo se...

Srki

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana