Letnje posasti

lidiaz RSS / 26.08.2007. u 16:39

Ovih dana Srbiju i (skoro) susednu joj Grcku zahvatile su letnje posasti.

U delovima Srbije nema vode. U opstini Cacak iskljucuju snabdevanje na po 24 casa. Srbija je zemlja bogata vodom. Za razliku od nekih drugih juznih drzava, Spanije, Grcke, Izraela, ima puno reka, jezera, prirodnih izvora. Opet, svakog leta negde je nestasica. Najcesce u gradovima koji imaju vodovode. I obicno se gradjanstvo upozorava da se ne zalivaju baste, peru kola, da, ako vec moraju da se kupaju, da se tusiraju, a i to na kratko.

Na Tari je pozar. Pre mesec dana sirom Srbije divljali su pozari. Nisu mogli da budu ugaseni dok u pomoc nisu pristigli (skupo placeni) ruski avioni. Posto Srbija nema svoje avione posto ih je mudro rukovodstvo svojevremeno prodalo Grcima:

Jedan od najvećih problema u gašenju požara je oprema jer Srbija ima samo jedan helikopter za te namene. SFRJ je imala četiri aviona specijalizovana za gašenje požara, kanadere CL215. Njih je Jat preuzeo 1992, a tri godine kasnije prebačeni su u Grčku. I pored upozorenja Vojske Jugoslavije da su avioni njeno vlasništvo, rukovodstvo Srbije je u februaru 1997. prodalo Grčkoj te letelice, 13 rezervnih motora i oko 3.500 delova opreme za 8,4 miliona dolara.

Grcima su ti avioni daleko potrebniji nego Srbima. Dok pozari u Srbiji nastaju ili nemarnoscu ili slicajno, Grci svoje sume pale namerno. Naime, izgradnja u Grckoj zabranjena je na sumskom zemljistu, ali ne i na bivsem (izgorelom). Kako je trenutno vreme predizborne kampanje, a tada divlja gradnja biva legalizovana, sad je bilo idealno vreme za bizMismene. Najmanje 70 ljudi je poginulo. Uveli su i vanredno stanje zbog pozara.

 

Mi smo ziveli u Izraelu 5 i po godina. Izrael je zemlja izuzetno siromasna pijacom vodom. Postoji jedna reka, Jordan, jedno jezero, Kineret (Galilejsko more). I nekoliko izvora na Golanskoj visoravni. Ti izvori na Golanskoj visoravni su jedan od razloga zasto Izrael ne zeli da vrati tu oblast Siriji bez jakih grancija da nece biti zloupotreba. Postoji i nekoliko izvora u juznom Libanu, ali njih Izrael ne kontrolise.

Svake zime, kada padaju kise, jedna od glavnih vesti je koliko je Kineret pun. I koliko ce kisa koja padne zimi znaciti preko leta. Svakog leta, jedna od glavnih vesti je koliko je Kineret ispraznjen, i da li ce vode biti dovoljno. I opet, za pet i po godina nije bilo ni jedne restrikcije. Mi nismo imali vodu samo par puta po par sati kad su popravlajli cevi u zgradi. A sve zelene povrsine se uredno zalivaju svako jutro i svako vece. U Izraelu kisa ne pada od pocetka marta do kraja oktobra. Doduse, kisnica se ne cuva samo u prirodnom rezervoaru, Kineretu. Cuva se na mnogo mesta i kasnije koristi za zalivanje.

Pozara je bilo nekoliko, ali ne previse cesto i ne previse dugih. Doduse, nema ni previse suma, osim na severu.

I postoji jedna lepa praksa, da se za pomen nekom bliznjem preminulom zasadi jedno drvo.

 

Evo i satelitskih snimaka. Obratite paznji na crvene tackice.

161880038346d2cb89b266a092910095.jpg 

104249452146d2c74fdb201137700267.jpg 



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 17:01 26.08.2007

и песма каже

уосталом присетимо се Змајове .написа . . .има томе . . .где год нађеш згодно место ,ти . . . . дрво посади . . .
yu1bcd yu1bcd 20:05 26.08.2007

Voda i vatra

Na Bliskom Istoku sam Irak ima dovoljno vode! Svaka slucajnost sa USA oruzanom pljackom nafte je slucajna

Ostao mi je u lepom secanju zeleni Izrael sa stalnim navodnjavanjem. Veliki kontrast Egiptu sa izuzetkom obala Nila.

Najgori pozar u zivotu sam gledao 1988 godine u San Francisku. Nekoliko dana je gorelo i dimilo se ali niko nije intervenisao jer opstina nije imala vatrogasce! A pomoc u takvim slucajevima se placa...

U nadi da cu docekati zanimljivu pricu o bosonima, dadoh preporuku za ovaj clanak
lidiaz lidiaz 20:21 26.08.2007

Re: Voda i vatra

Kazu da Sirija ima vode i da Damask ima sedam izvora. Uostalom, Eufrat prolazi kroz severni deo.

A doci ce i tekst o bozonima jednom :(
ervetor ervetor 20:35 26.08.2007

Re: Voda i vatra

Ja se izvinjavam sto cu sada malo da se udaljim od teme ali nemam drugog nacina.
Koliko sam shvatio Vi se razumete u fiziku.
Pre neki dan sam procitao u novinama da se Japanci i Kinezi utrkuju ko ce pre stici na mesec kako bi pokupili neki Helijum 3, koji se koristi za nuklearne reaktore i obezbedjuje da nema radioaktivnog otpada.
Da li je to tacno i na koji nacin to funkcionise ?
Mozda ne bi bilo lose objaviti i posebnu temu o tome ako je to zaista istina...

Unapred hvala
nsarski nsarski 20:37 26.08.2007

Re: Voda i vatra

Nema frke Sudoku-shino, kad nadju Higgs-a, mi cemo prvi za to saznati. Stay tuned:)
I trust lidiaz on these matters!
MilutinM MilutinM 20:57 26.08.2007

Zalivanje

A sve zelene povrsine se uredno zalivaju svako jutro i svako vece.quote]

Kad god dodje suvo leto i sva trava pozuti, ja se secam kako su u Sumicama, gde sam proveo mladost, na zelenim povrsinama izmedju zgrada uvek radile po 3 - 4 prskalice. Pomerao ih je "Cika Zeleni" koji je nas decu jurio da ne gazimo travu i ne kupamo se ispod prskalica. I sve je bilo zeleno i lepo. I bilo je vode i za pice i za polivanje svih zelenim povrsina.

Eh, opet odoh u ono "u moje vreme". Sta cu...
lidiaz lidiaz 21:08 26.08.2007

Re: Voda i vatra

Helijum 3 je izotop Helijuma koji ima jezgro sastavljeno od dva protona (zato je Helijum) i jednog neutrona.
Nije radioaktivan, a pri fuzionoj (spajajucoj) reakciji nastaje neradioaktivan Helijum 4 i 2 protona (neradioaktivna jezgra vodonika). Pritom se oslobadja i energija.
Prema onome sto sam sad procitala, istrazivanja su jos u povoju. Pritom, procene su da je potrebno nekoliko desetina tona Helijuma za proizvodnju struje koja bi zadovoljila prosecne godisnje potrebe porodicnih domacinstava u SAD. Problem, pored eksploatacije, moze da bude i prenos. Samo na jako niskim temperaturama helijum postoji u tecnom stanju.

Sto se tice trke, Japanci i Kinezi su se samo ukljucili u trku sa Rusima i Amerikancima. Prve procene da bi nesto znacajno tu moglo da se desi su za 2020 godinu.
yu1bcd yu1bcd 02:00 27.08.2007

Re: Voda i vatra

Bojim se NSarski, da ce nas Lidija zaboraviti ukoliko pronadje boson bas kao sto nas je Djelic napustio posle Davosa! Ti mora da si u velikom pakovanju kada nam nista ne pises? Sudoku posteno odradjen!
ervetor ervetor 08:27 27.08.2007

Re: Voda i vatra

Hvala na odgovoru
yu1bcd yu1bcd 20:11 27.08.2007

Re: Voda i vatra

lidiaz
Kazu da Sirija ima vode i da Damask ima sedam izvora. Uostalom, Eufrat prolazi kroz severni deo.A doci ce i tekst o bozonima jednom :(

http://www.sciencemuseum.org.uk/antenna/bigbang sam vec odgledao ali sa Higgs igricom sam bio manje uspesan nego u sudoku
Kralj Markovic Kralj Markovic 21:44 26.08.2007

Ko to podmece pozare?

Kada su pre dvadesetak dana bili aktuelni pozari u Hrvatskoj, na tamosnjim medijima provucena je vest o podmetnutim pozarima od strane nekoga kome ne odgovara uspeh hrvatskog turizma. Patriotama je ostavljeno da sami nagadjaju kome to ne odgovara uspeh Hrvatske, pa da krenu da ih traze po sumi. Zamislite nekog Srbina koji se slucajno nadje u nekom trenutku na nezgodnom mestu.
Ista stvar se desava i u Srbiji, s tim sto ovde mediji direktnije za pozare oko Kursumlije optuzuju Albance. Pitanje je ko je podmetnuo pozar na Tari, ali mislim da se i tu lako mogu pronaci neprijatelji, s obzirom da je blizu BiH i Sandzak.
Tako to biva u razorenim drustvima. Jevreji su vekovima bili idealni neprijatelji, a sada su se multiplicirali i na Balkanu je svaki narod i u poziciji Jevreja i u poziciji fasista. Neko manje, a neko vise!
Da ne bude ovo uravnilovka, reci cu da mi je jasno da smo mi u toj igri i dalje najgori!
oscarkliper oscarkliper 13:11 27.08.2007

O pošastima i počastima

Požari koji su zadesili Srbiju nisu jedina pošast kojom ćemo pravdati sve, od slabog rasta nacionalnog dohotka per capita, preko alarmantno niskog prirodnog priraštaja, do odliva mozgova. A gde je tu suša u rangu prirodne katastrofe? Pa grad i olujni vetrovi? Da ne pominjemo “sibirsku” zimu i mrazeve kad im vreme nije! A gubari? Ne daj Bože da nas strefi i neka najezda skakavaca?!?
O potrošnji vode ne treba da brinemo jer, kažu stručnjaci, najbogatiji smo prirodnim izvorima u Evropi (???), pa možemo sa sebe da skidamo prljavštinu do mile volje, bez ograničenja, uz tek po neke restrikcije zbog dotrajalih vodovoda i loše “kadrovske politike”. Ali, zato ćemo to “zlato XXI veka i mogući uzrok budućih ratova” mi lepo sve da isflaširamo i uživamo u lako stečenom bogatstvu.
Kad je reč o kanaderima, sve počasti uspešnim “bizMismenima”. A ukoliko smo u nečemu i pogrešili siguran sam da bi nas Izraelci podučili mnogo čemu, samo da prvo izravnamo “satelitske” račune.
Srbija do kibuca…
Mungos Mungos 20:36 27.08.2007

Albanija i fuzija

Nesto nisam zapazio da je bilo pozara u Albaniji.. Mozda ovo i nisam smeo da primetim?:)

U medjunarodnom projektu izgradnje prvog fuzionog reaktora ITER ucestvuju SVE ekonomske sile. Iz nekih "nepoznatih (starih) razloga" taj projekat, od njegovog starta, koce SAD!



Rec je o tzv. "samopodrzivom" fuzionom reaktoru od oko 450 MW izlazne snage, od cega "trosi" 50MW sa odrzavanje procesa..

Mungos, The Realni

"Ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti!" (Alan Ford)
lidiaz lidiaz 21:02 27.08.2007

Re: Albanija i fuzija

Mungos
Nesto nisam zapazio da je bilo pozara u Albaniji.. Mozda ovo i nisam smeo da primetim?:)

Mungos, The Realni

"Ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti!" (Alan Ford)

Bice da su oni najodgovorniji, mogu da grade gde hoce, pe ne moraju da pale sume, nemaju unutrasnje i spoljasnje neprijatelje...
lidiaz lidiaz 21:32 27.08.2007

Kazne

I jos se smao pitam, koja je pravedna kazna za one sto su podmetnuli ove pozare po Grckoj.
Mungos Mungos 03:39 28.08.2007

Re: Kazne

I jos se smao pitam, koja je pravedna kazna za one sto su podmetnuli ove pozare po Grckoj.


... i na jugu Srbije. Ne pamte se pozari takvih razmera na potezu Kursumlija - Podujevo!

Mungos, The Sumnjicav

"Tko drugome jamu kopa, moze sebe da zakopa!" (Nije Alan Ford)

P.S. Ispravka za post "Albanija i fuzija": Napisah da je izlazna snaga 450 MW... Nije Tacno! Lazem, kako li me samo nije sramota?! Tacan podatak je da je UKUPNA izlazna snaga 500 MW, od kojih se 50 MW (10%) trosi na samopodrzavanje reakcije. Malo sam pobrk'o loncice...:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana