Želite li perfektnu bebu?

jednatanja RSS / 30.01.2009. u 01:44

PerfectBaby1.jpgZa početak, želite li dečaka ili devojčicu?

Dr. Jeffrey Steinberg, doktor iz Kalifornije već nekoliko godina nudi mogućnost roditeljima da odaberu pol svoje bebe, putem tehnike koja se zove PGD -genetska dijagnoza pre implantacije.  Biznis cveta.  Roditelji mu dolaze iz najudaljenijih delova zemljine kugle (u većini zemalja ova procedura je zabranjena).  Izumitelj ove tehnike, Dr. Mark Hughes, takodje iz SAD, navodi da je njegova motivacija bila mogućnost eliminacije embriona sa „pogrešnim" genima koji mogu da izazovu bolest, i da nije želeo da se ova tehnika (zlo)upotrebi u svrhe koje ne potpadaju pod bolesti, kao sto je to uradio Dr.Steinberg, za selekciju pola deteta ili za selekciju (što još nije učinjeno) plavih očiju ili kose.

U Velikoj Britaniji ove godine široj javnosti će biti predstavljen tzv. „genetic MoT" test koji identifikuje oko 300 genetskih oboljenja.  Postupak je sledeći:  Od embriona začetih in vitro, nakon dva dana uzima se jedna jedina ćelija.  Ona se analizira na postojeća genetska oboljenja.  Ako ćelija „odgovara" ostatak embriona se usadjuje u matericu, ako ne, embrion se odbacuje.  Takvim postupkom se većina namerno stvorenih embriona uništava, dok se samo mali broj implantira.

Embryo.jpg

Jedan od najvećih problema koji se javljaju u vezi sa ovom metodom, osim činjenice da se parovi koji bi mogli da zatrudne „prirodno" podvrgavaju opasnijoj i skupljoj in vitro metodi, takodje je i otkrivanje „predispozicije" za odredjenu bolest, gde nije jasno da li će genetska mutacija izazvati bolest, ili ne.  Na primer, 9 januara ove godine u UK je rodjena prva beba koja neće imati defektan gen BRCA koji u 80% slučajeva izaziva rak dojke.  Embrion je selektiran PGD metodom, i ova beba, žensko dete, je prva u liniji svojih predaka po očevoj strani koja verovatno neće oboleti od raka dojke.  Mogućnost nije eliminisana jer 90% žena koje obole od ove bolesti nemaju mutaciju na BRCA genu.

Drugi značajan problem je i činjenica da svaka genetska analiza ostavlja rezultate, poverljive informacije, koje potencijalno mogu biti razlog da osobe sa predispozicijom za dijabetis (na primer) budu odbijene od zdravstvenih osiguravajućih društava. 

Zamislite sebe u sledećoj situaciji:  Lekar vam saopšti da ste vi i vaš(a) partner(ka) nosioci gena koji je u 50% slučajeva odgovoran za rano oboljenje srca.  Šansa da ćete prirodnim putem kreirati dete bez ove mutacije je 75%.  Da li biste se vi kao roditelj odlučili da izvršite selekciju odgovarajućeg embriona u laboratoriji?

Zlatno doba genetike tek dolazi.  Da li ćemo zaista stvoriti perfektniju ljudsku rasu, ili ćemo samo zameniti ulog: perfektna jedinka na uštrb moralnih principa zajednice?  Da li smo možda zadnja ili predzadnja generacija koja će, naivno zaslepljena neznanjem o budućnosti, verovati da je DNK koji je zaslužan za okice, rukice, kosicu, smeh i milostan pogled sopstvenog deteta, a u mom slučaju, dva dečaka, najperfektniji na svetu, i da bi nam svako drugo saznanje ili pretkazanje, bilo suvišno i neperfektno....?



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miniko63 miniko63 09:43 30.01.2009

Pitanje je

Da li ćemo zaista stvoriti perfektniju ljudsku rasu, ili ćemo samo zameniti ulog: perfektna jedinka na uštrb moralnih principa zajednice?

Teško je da ćemo ikada biti prfektni. Možeda uspeju da iskontrolišu fizičke bolesti. A šta je sa ljudskom dušom kako nju iskorigovati kontrolisati i šta god?
jednatanja jednatanja 10:55 30.01.2009

Re: Pitanje je

Odlično pitanje! Na koje nema odgovora, barem ne u domenu genetike.

Genetska oboljenja koja utiču na psihu, kao Daunov Sindrom ili šizofrenija verovatno će se lečiti, ali sa posledicama lošeg odrastanja ili životnih okolnosti, biće se teže nositi...

hvala što si svratila!

miniko63 miniko63 11:23 30.01.2009

Re: Pitanje je

Ja se družim samo sa najboljima bilo i biće

NJima nije potreban nikakav gentski inžinjering
natasavb natasavb 15:41 30.01.2009

pogled iz drugog ugla

da li ste se ikada zapitali kako se osecaju roditelji cije je dete bolovalo ili umrlo od karcinom? da li se pitate kako se oseca roditelj deteta sa dijabetesom kad recimo mora da mu objasni da pri izboru srednje skole treba da vodi racuna da mu za buduce zanimanje nece biti neophodan vid? da li ste se zapitali kako se oseca majka koja je nosilac gena za duchene misicnu distrofiju i ima sina koji je oboleo od nje, a ona nije ni znala da nosi taj gen? jos mnogo bih mogla pitanja da postavim, ali evo samo jos jedno. sta mislite da su oni mogli da biraju sta bi izabrali?
miniko63 miniko63 16:06 30.01.2009

Re: pogled iz drugog ugla

natasavb
da li ste se ikada zapitali kako se osecaju roditelji cije je dete bolovalo ili umrlo od karcinom? da li se pitate kako se oseca roditelj deteta sa dijabetesom kad recimo mora da mu objasni da pri izboru srednje skole treba da vodi racuna da mu za buduce zanimanje nece biti neophodan vid? da li ste se zapitali kako se oseca majka koja je nosilac gena za duchene misicnu distrofiju i ima sina koji je oboleo od nje, a ona nije ni znala da nosi taj gen? jos mnogo bih mogla pitanja da postavim, ali evo samo jos jedno. sta mislite da su oni mogli da biraju sta bi izabrali?


Skroz si u pravu! Ja sam u svom komntarupomenula da možda uspeju da iskontrolišu fizičke bolesti, ali je trebalo da potvrdim da je to opravdano u slučajevima koje si ti napomenula. Zato havala na ispravci
jednatanja jednatanja 17:01 30.01.2009

Re: pogled iz drugog ugla

I ja se slažem s tobom, verovatno bi izabrali opciju zdravo dete, koji roditelj to ne bi učinio? Pogotovo za genetska oboljenja gde je sve jasno kao u BRCA slučaju, mutacija na ovom genu u 80% slučajeva izaziva rak dojke, ili mutacija na CFTR genu koja izaziva cističnu fibrozu.

Postojaće, medjutim i velika siva zona, zona nagadjanja da mutacija na nekom genu može ali i ne mora da dovede do bolesti. Takodje odbacivanje embriona koji nosi gen za tamnu put ili ridju kosu, znači u kozmetičke svrhe, i selekcija pola, to je deo priče koja iziskuje ozbiljan dijalog izmedju etičara, naučnika i šire javnosti.
miniko63 miniko63 17:16 30.01.2009

Re: pogled iz drugog ugla

Ovo je već struka...i da uzmem sveščicu i hvatam beleške...malo bi mi pomoglo
natasavb natasavb 17:24 30.01.2009

Re: pogled iz drugog ugla

Takodje odbacivanje embriona koji nosi gen za tamnu put ili ridju kosu, znači u kozmetičke svrhe, i selekcija pola, to je deo priče koja iziskuje ozbiljan dijalog izmedju etičara, naučnika i šire javnosti.

sigurno da ce biti i pokusaja da se iskoristi i u te svrhe, ali mislim da ce se vec pronaci nacin da se to spreci.
koliko je dosad stvari u nauci moglo i bilo zloupotrebljeno, ali je i pored toga bilo vise koristi i nismo ih se odrekli. tako ce, nadam se biti i sa ovim.
miniko63 miniko63 17:44 30.01.2009

Re: pogled iz drugog ugla

ali je i pored toga bilo vise koristi i nismo ih se odrekli


Što je korist veće teže se odričemo
jednatanja jednatanja 17:58 30.01.2009

Re: pogled iz drugog ugla

struka, muka, nauka...a najviše inspiracija...

inače ne delim ocene, samo žute i crvene kartone
jednatanja jednatanja 18:04 30.01.2009

Re: pogled iz drugog ugla

ali je i pored toga bilo vise koristi


Pitanje kome je ta korist najviše koristila. Ako je nauka izumela veštačke boje i arome za prehrambenu industriju, to je koristilo samo njoj, da se smanje troškovi, a našim organizmima nimalo. Atomska energija je isto diskutabilna, blog za sebe...

Ne znam samo kako US, koja uopšte nije liberalna zemlja poput nekih u Evropi dozvoljava selekciju pola deteta, eto, to je meni čudno...
natasavb natasavb 18:20 30.01.2009

Re: pogled iz drugog ugla

pa mozes sad tako u nedogled da nabrajas koristi i stetete. ni meni nije jasno kako dozvoljavaju takvu stvar.
ali bez obzira na zloupotrebu i koristenja PGD-a u svrhe biranja pola deta, mislim da je mnogo veca korist sto pomocu nje moze da se otkrije oko 100 bolesti. ako se pare od tih sto im je najvzaniji pol deteta iskoriste u svrhe unapredjivanja te metode, onda neka to bude cena koju cemo da platimo.
miniko63 miniko63 18:54 30.01.2009

Re: pogled iz drugog ugla

jednatanja
struka, muka, nauka...a najviše inspiracija...

inače ne delim ocene, samo žute i crvene kartone


A jel sudiš penale
jednatanja jednatanja 23:22 31.01.2009

Re: pogled iz drugog ugla

A jel sudiš penale


Odlična ideja Miniko, moraću da zapamtim!
miniko63 miniko63 02:49 02.02.2009

Re: pogled iz drugog ugla

Pa sa naukom nema sale
darkonduty darkonduty 01:03 01.02.2009

Jako dobar tekst i zanimljiva dilema

Ipak smatram da nitko nikada za sebe i svoje najbliže ne bi odabrao bolest. To govori sasvim dovoljno.
Koliko se samo sredstava troši za istraživanje lijeka protiv raka, AIDS-a, ili još gore koliko je ljudskih života ugašeno....
jednatanja jednatanja 19:40 01.02.2009

Re: Jako dobar tekst i zanimljiva dilema

Dark, u pravu si, ne znam zašto nema rezultata u vezi sa AIDS vakcinom...ne bi trebalo da je tako komplikovano...možda tema za poseban blog...hvala na poseti
leopold_lady leopold_lady 13:44 02.02.2009

........

Za početak želim i dečaka i devojčicu - blizance odjednom,ako bi moglo ..... Ma samo neka bude živo i zdravo,pa makar i jedno....

Uh,o genetici nemam baš neko mišljenje - učila sam genetiku biljaka,ali pravu,ne modifikovanu .... Danas je skoro sve moguće.... Gledala sam seriju 11 sati (nema je još kod nas - ovde u Srbiji) i prva epizoda počinje sa embrionima beba - njih 19 - i svi imaju isti DNK.... Sama pomisao na to - diže kosu na glavi,iako je film u pitanju.....

Ne bih volela da moje dete stvaraju da bude savršeno .... Meni će ono biti savršeno - kakvo god da bude.... I jedva ga ili je čekam
jednatanja jednatanja 17:44 02.02.2009

Re: ........

Za početak želim i dečaka i devojčicu - blizance odjednom,ako bi moglo


Pa šta čekaš? Na posao!
leopold_lady leopold_lady 19:24 02.02.2009

Re: ........

jednatanja
Za početak želim i dečaka i devojčicu - blizance odjednom,ako bi moglo


Pa šta čekaš? Na posao!


Čekam nekog ko će da me zaprosi ..... .... A danas se retko ko usuđuje na to - pre nego što devojka zatrudni ... Ja sam malo staromodna po tom pitanju .... Mada ništa ne bi imala naprotiv i da zatrudnim,pa da ganjam muža.... Ipak,mislim da bi se i sama snašla - imam podršku roditelja,brata i prijatelja.Verujem da bi svi priskočili u pomoć - ako bi se "tatica" predomišljao .... Još samo da nađem odgovarajući genetski materijal .....
jednatanja jednatanja 20:20 02.02.2009

Re: ........

Heh, pa ovi naši vaterpolisti nisu loši, a bogami ni odbojkaši...ako si za ove "pametne", na blogu ih ima malih milion

Još samo da nađem odgovarajući genetski materijal


Verovala ili ne: http://genepartner.com/
leopold_lady leopold_lady 21:57 02.02.2009

Re: ........

jednatanja
Heh, pa ovi naši vaterpolisti nisu loši, a bogami ni odbojkaši...ako si za ove "pametne", na blogu ih ima malih milion

Još samo da nađem odgovarajući genetski materijal


Verovala ili ne: http://genepartner.com/


Vaterpolisti su mi mnogo mladi .... Jesu zgodni,ali pilećina.... .... Odbojkaši su mi previsoki,a i njih ima malo da su stariji od 30 -est ... Da,zahtevna sam ..... .... Otišla da vidim sajt .... Možda naiđem na nešto .... Još samo da nije skupo .... Da,da ... Mnogo bi ja .... Gde to ima ????
jednatanja jednatanja 13:30 03.02.2009

Re: ........

Znaš, nekad kad ulaziš u hladnu vodu, bolje je bućnuti se na prepad, inače nikad nećeš ući.... :) Srećno, pa nas izvesti!
maki100 maki100 11:03 03.02.2009

Ne zelimo perfektne ljude


Zelimo razlicitosti.
U Irskoj je zabranjen abortus. Ako zena i sazna da nosi dete s nekom bolescu, ona ce ga roditi. Irci se ne zezaju s Bogom.
Zao mi je sto ne mogu da se prisetim gde sam cula ovo cula: Anketirali su mlade zene negde u Evropi da li bi rodili dete da znaju da ima neko od laksih deformiteta. Odgovor je bio NE u 95% slucajeva. Onda su ih pitali da li bi ga rodili da znaju da ce biti genije (Tipa Betoven ili neki drugi genij s falinkom) a odgovor je bio NE u 50% slucajeva...
Pitanje je kolko mi uopste biramo i kolko imamo prava da ne rodimo decu koja nisu savrsena.
jednatanja jednatanja 13:37 03.02.2009

Re: Ne zelimo perfektne ljude

Pitanje je kolko mi uopste biramo i kolko imamo prava da ne rodimo decu koja nisu savrsena.


Zavisi od zakona zemlje, kao što si rekla...takodje i od testiranja. Postoji tzv. "dupli test " kojim se u 11 nedelji trudnoće testira mogućnost da dete ima Daunov sindrom. On nikad ne daje pouzdan odgovor nego samo u nekim relacijama (na primer, 1:136), onda morate da čekate na amniocintezu koja daje pouzdan odgovor i to u 14-15 nedelji. Tada je plod vec skoro 4 meseca star, kompletno razvijen...stvarno za razmišljanje....i verovatno veoma lična odluka...


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana