Jedna poražavajuća sličnost između Srbije i Kazahstana

Siniša Boljanović RSS / 31.01.2009. u 14:09

Posle nedavnog obaranja sajta www.pescanic.net, postalo je više nego očigledno u kom pravcu Boris Tadić i Ivica Dačić vode ovu nakazu od države.

Aleksandar Bradarić saradnik Global Voices-a na srpskom jeziku, preveo je post koji sledi, a u kome se, kao u ogledalu, odražava isto lice dve države - Srbije i Kazahstana. 

"Dana 28. januara, korisnici interneta u Kazahstanu su iznenada dobili pristup LiveJournalu - najpopularnijoj blog platformi u post-sovjetskoj blogosferi ruskog govornog područja. Blokiran je 7. oktobra prošle gdine od strane nacionalnog internet provajdera iz nepoznatih razloga - "Kazakhtelecom" nije potvrdio da uopšte filtrira sadržaj.

Koristili smo razne tehničke trikove da pristupimo LiveJournalu. A onda je 28. januara sajt deblokiran. NIje nam poznato ko je doneo odluku o filtriranju i o prestanku filtriranja. Ne znamo ni koliko dugo ćemo imati slobodan pristup sajtu. Možda bi trebalo da se radujem, ali bih iz nekog razloga radije psovao,

kaže eev [ru].

Mnogi blogeri nisu mogli da veruju - njihovi LiveJournali su bili puni uzbudljivih postova. Skeptici su bili sumnjičavi, a među njima i lord-fame [ru]:

Mogu da se kladim deset prema jedan da će pronaći "bug" i da će ponovo da blokiraju sajt.

A graveric dodaje:

Sumnja se da je negde u Kazakhtelecom-u nastao mali problem. Biće uskoro sređen.

Baš to se i dogodilo sledeće večeri. Cyber-gorynych kaže da su uradili ugrade neke opreme u Kazakhtelecom-u, dok lord-of-silence objašnjava da je u stvari LiveJournal promenio IP adrese, pa su privremeno bili dostupni korisnicima, ali su kasnije ponovo stavljeni pod filter [ru].

Podsećamo da se sve ovo dešava dok se u parlamentu priprema novi nacrt Zakona o internetu. O tome pulemetchizza kaže:

Zakon će, ako bude usvojen, određivati koji će sajtovi biti dostupni građanima Kazahstana, a koji ne. To što je Kazakhtelecom uradio protivzakontio sa LiveJournalom, biće moguće uraditi sa bilo kojim sajtom - i to po zakonu. Pod izgovorom pretnje po nacionalnu bezbednost. Odluku može da donose tužilac, bez slanja upozorenja vlasniku sajta.

Prethodni izveštaji o blokadi LiveJournala su ovde i ovde.

Post se može naći i na sajtu neweurasia."

 



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Budimac Budimac 14:15 02.02.2009

?

Sličnost ne vidim kako god da se trudim. Jedno je iskaherisati sajt, a sasvim drugo filtrirati internet i činiti određene sajtove nedostupnim (ćesta pojava ovde u Turskoj, Youtube će još malo pa biti godinu dana zabranjen). Treće je pak napisati idiotske zakone o internetu koji omogućavaju filtriranje sadržaja i/ili zabranu...

A čini mi se da je samo u Srbistanu rocket science restaurirati iskaherisani sajt. Do sada je Peščanik mogao biti online milion puta...
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 14:14 04.02.2009

Re:"Sličnost ne vidim kako god da se trudi

Meni se čini da je u oba slučaja država umešala prste. Ako grešim, izvinjavam se!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana