krizne mere

antioksidant RSS / 02.02.2009. u 15:21

 

uvod

sednica na kojoj je vlada srbije donela zvanicne "mere za ublazavanje efekata ekonomske krize" odrazana je u redovnom terminu, cetvrtak (29. januar) pre podne. dan pre te sednice (bolje reci noc pre) odrzan je sastanak drzavnog vrha na kome je "razmatrana ekonomska situacija u srbiji".

to je ako se informisete na sajtu vlade srbije.

s druge strane , ukoliko vas put nanese na  platformu predsednika srbije saznacete da nikakvog sastanka drzavnog vrha nije ni bilo (jer u principu ne postoji tako nesto kao "drzavni vrh" - zlonamerni bi se pitali i za drzavu a kamoli za njen vrh). nesto se desilo ipak te veceri 28. januara. sta? pa prezentacija.

view_image.php?id=23477&cache=cr

"na sastanku je predsedniku tadicu prezentovan program mera za ublazavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize u srbiji." radi verifikacije, odobrenja ili samo informisanja, ko ce ga znati?

da li su tu ekonomisti (cvetkovic, dragutinovic i jelasic) i politikolog/populista potpresednik vlade bili da podnose izvestaj ili su isli tamo sa zeljom da ravnopravno razgovaraju o temama za koje su ustavno odgovorni, ostaje na nama glasacima da procenimo. pre nego sto krenem o temi, obratite paznju na prozore sa slike. napolju je mrak. opet se se sastajemo nocu. odakle sklonost da se "radi" samo kada padne mrak ne znam...

toliko o tome

  

razrada

sam program i dalje ostaje u grubim nacrtima. predvidjeno je da banke, uz pomoc "drzave", odobre kredite u iznosu od oko 120 milijardi dinara. deo tih kredita bi bio usmeren na privredu (da se poboljsa narusena (?) likvidnost a deo bi bio usmeren na stanovnistvo da se pojaca potrosnja (traznja). proklamovani cilj je rast proizvodnje i izvoza.

prvo treba primetiti da je predvidjeno da nekih 70 milijardi dinara "odobre" banke. to se "malo" razlikuje od planova koji se najavljuju sirom iskrizirane planete. dobro je sto mozemo tako. razlog je sto je nas bankarski sektor zdrav i likvidan.

poenta je da se u privredu (sto kroz kredite, sto kroz povecanje traznje za domacom robom i uslugama) upumpa 120 milijardi dinara uz drzavno "ulaganje" od samo nekoliko milijardi sopstvenih sredstava (dinkic pominje 3 milijarde iz budzeta i 5 iz fonda za razvoj) i dodatno zaduzivanje drzave od nekih 50ak milijardi dinara.

dakle vlada ce subvencionisatikratkorocne  kredite privred, tj isplacivati razliku bankama izmedju 5.5% kamate koje ce one naplacivati klijetima i "proracunate ekonomske cene kredita". subvencije drzave su predvidjene u iznosu od nekih 5% na godisnjem nivou za kratkorocne kredite (2 milijardi subvencija u odnosu na 40 milijardi plasiranih sredstava). ista matematika se primenjuje i za potrosacke kredite gradjanstvu za domacu robu (1 milijarda subvencija na 20 milijardi kredita, prinos na godisnjem nivou se razlikuje od duzine kredita).

planiraju se i investicioni krediti (po postojecim modelima fonda za razvoj uz prosirene garancije drzave kako bi se smanjio rizik povratka kredita tj smanjile kamatne stope za taj iznos rizika). cetvrti model je zaduzivanje od inostranih institucija a za razvoj malog i srednjeg sektora.

mere ce biti operativne u drugoj polovini februara. vlada jos treba da izvrsi izbor kriterijuma (sem "uslova svih uslova" - neotpustanje radne snage). to je to za sad. nije malo. da je problem srpske privrede nedostatak novca ovaj paket mera bio bi krajnje primeren (prve 2 mere narocito uz mala ulaganja posticu veliki efekat u povecanju likvidnosti privrede i povecanju traznje za domacim proizvodima - rekoh vec - moze nam se - bankarski sektor je porilicno likvidan tako da je "samo" trebalo pronaci nacin da se kapital oslobodi "straha" - kazem "samo" jer zadatak nije bio ni malo lak a lepo je odradjen).

ali problem srpske privrede nije "samo priliv kapitala" pa ako to resimo resili smo sve probleme. problem je sto zdravijem delu srpske privrede (a to je onaj koji je okrenut izvozu) rapidno nestaju trzista. ne njihovom krivicom. kriza je. potrosnja pada svuda. drzave se trude da podsticu  traznju (upumpavanjem kapitala) ali prednost imaju "domaci ponudjaci". svet ubrzano trazi prosirenje trzista za svoje privrede (kineska vlada pokrece investicione radove jer su do sada bili oslonjeni na izvoz, kad on pada okrecu se unutrasnjem trzistu; eu ubrzano trazi resenja koja bi njenu privredu priblizila "neistrazenim trzistima" (kina, afrika, azija...)...).

srpska vlada zeli da podstakne domacu traznju (sto se i vidi merom koja podstice potrosacke kredite). ali srbije nije trziste kapaciteta kineskog. necemo se pokrenuti samo iznutra to je jasno. sta cinimo da se (p)okrenemo ka spolja?

trenutno ne mnogo. bar ne preduzimamo mnogo stvari a cije ce se posledice videti ubrzo. neki kazu da je izbor ovih "ekonomskih atasea" preko ministarstva ekonomije ok stvar. mozda i jeste (mada ima i drugih argumenata) ali dobri rezultati toga nece se videti bar jos 2-3 godine (ako se i vide).

istovremeno postoji i to vecno pitanje "kriterijuma za pristup" novcu. predstavnici vlade kazu da nece vlada postavljati kriterijume vec banke, ali ko bira banke koje ulaze u obzir da biraju?

primecujem da se ne pominju grcke banke kao saradnici vlade na ovom poslu. mozda zbog vesti da je grcki guverner rekao da grcke banke ne bi trebalo da iz sredstava dobijenih iz grckog budzeta odobravaju kreditne linije svojim srpskim filijalama? dinkic im je vec porucio da "ako ne povecaju kreditnu aktivnost same sebe ce diskvalifikovati iz vladinog programa mera za ublazavanje efekata krize". zanimljivo.

lose je i sto se kao uslov trazi neotpustanje. sta to tacno znaci - drzavna pomoc za plate? to je besmisleno kao drzavna pomoc za kupovinu aviona ili renoviranje kancelarijskog prostora.

 cini mi se da prave mere pomoci srpskoj privredi od strane drzave u "osvajanju novih trzista" opet nece doci. ocekivano naravno. mozda je tako i bolje. jer ko uspe iz odavde da se probije do tamo ume jako puno da skace i dokazao se vec veoma.

 za pocetak da ih ne saplicemo. ako bude rebalansa budzeta (a bice) dajte da prvo menjamo rashodnu stranu (a necemo). pdv ako menjamo (a nadam se da necemo) dajte da ga smanjujemo (a posto necemo nemojmo ni da ga menjamo).

i za sam kraj. aranzman sa mmf-om mi je inace jako zanimljiv. narocito zbog toga sto je premali, realizacija ce doci prekasno a da bi bio odrziv treba se desiti nemoguce: rast gdp-a od 3.5%. ali o tome i o gubljenju kredibiliteta neispunjavanjem obecanja i olako iznesenim analizama, drugi put.

 

a sto se tice prenosa skupstinskih "zasedanja": ko ovde stvarno veruje da ce se ista promeniti ako ugasimo reflektore? ta logika me malo (vise) podseca na igranje zmurki sa mojim klincem: stanes na sred sobe, zazmuris i niko te ne vidi...

zakljucak

bloger nije zakljucao ovaj blog za komentarisanje. imate 7 dana, pisite pazljivoKomentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 15:29 02.02.2009

Obratila pažnju

na prozore... Samo da te podsetim da mrak zimi pada vrlo rano, pa je ovo možda bilo i u 17 ha.
Ozbiljniji deo teksta, izvini, nisam pažljivo pročitala. Ako sakupim pameti i Skoncentracije, uradiću to posle.
antioksidant antioksidant 15:37 02.02.2009

Re: Obratila pažnju

Samo da te podsetim da mrak zimi pada vrlo rano, pa je ovo možda bilo i u 17 ha

ma znam, nisam ni mislio da je bilo u ponoc. ipak je tu bilo pristojnih ljudi.

najverovatniji termin sastanka je negde malo pre 18 casova (da se stigne izmontirati vest za 18 i 30 kada krecu vesti..)
Ozbiljniji deo teksta, izvini, nisam pažljivo pročitala
sad si me ubila u pojam. pa ovo sa prozorom je bilo najozbiljnije
margos margos 16:08 02.02.2009

Re: Obratila pažnju

sad si me ubila u pojam. pa ovo sa prozorom je bilo najozbiljnije

Pa izvinUla sam se... sve je to zbog neSkoncentracije. Oprosti mojoj mladosti...


EDIT:
Ja sam zaboravila da si ti sad na naslovnoj, pa se izvinjavam za sprdnju. Neću da menjam, al ću da se uozbiljim.
antioksidant antioksidant 19:16 02.02.2009

Re: Obratila pažnju

Ja sam zaboravila da si ti sad na naslovnoj,

sto? zar ces imati drugaciji odnos prema meni?

gde su mladi tu je sala, zar to nije moto koji postujemo?
Time Bandit Time Bandit 17:22 02.02.2009

koje su to prave mere?


cini mi se da prave mere pomoci srpskoj privredi od strane drzave u "osvajanju novih trzista" opet nece doc
antioksidant antioksidant 19:07 02.02.2009

Re: koje su to prave mere?

Time Bandit

cini mi se da prave mere pomoci srpskoj privredi od strane drzave u "osvajanju novih trzista" opet nece doc

za pocetak ratifikovanje (u dumi) cuvenog bilateralnog trgovinski sporazuma izmedju rusije i (tada) savezne republike jugoslavije.
neke tacke tog sporazuma se sprovode, to je istina, ali ceo sporazum nikad nije pocet da se primenjuje a nema ni ratifikacije u dumi.

onda isti takvi sporazumi sa zemljama bliskog istoka, severa afrike... dakle zemljama za koje imamo sta da prodamo (ili strane fabrike koje rade kod nas a koje bi iskoristile nasu radnu snagu (jeftinu i strucnu?) i povoljniji polozaj u odnosu na krajnja trzista...

ali nema brzih resenja. mi sada placamo cenu propustenih sansi....

edit: i da naravno, juriti da multinacionalne kompanije ovde izmeste proizvodnju (tako bi postale "nase".

Doctor Wu Doctor Wu 17:22 02.02.2009

Ovde se po TV masovno

reklamira Poljska (ali ono, u udarnim terminima). Očigledno je da su Poljaci namirisali da gazde zbog visokih poreza i visoke cene radne snage, traže gde bi mogli da prebacili proizvodnju. Ovi naši bi trebalo da rade na 2 fronta: da šalju ljude po velikim multinacionalkama, i da ulažu u gradnju svakojake infrastrukture.
niccolo niccolo 17:47 02.02.2009

Re: Ovde se po TV masovno

Ma pusti Poljake, Poljaci su Imam neke klijente iz Poljske, oni su verovatno jedini na svetu koji planiraju da u sred krize prave IPO....
antioksidant antioksidant 10:08 03.02.2009

Re: Ovde se po TV masovno

oni su verovatno jedini na svetu koji planiraju da u sred krize prave IPO....

ako ne postoji ni jedan drugi nacin prikupljanja para...
pa i mi cemo svasta prodavati tokom krize
niccolo niccolo 10:33 03.02.2009

Re: Ovde se po TV masovno

U stvari, u pitanju je njihov dugoročan plan, još 2006 su krenuli u neke kupovine sa ciljem da se sve završi IPOom u Poljskoj (znači njihova poenta je u zaradi na razlici, a ne da im fali novac). Ono što mene čudi jeste da im kriza nije promenila planove - svakako bi više dobili kad se malo smiri kriza nego sad.
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:31 02.02.2009

ŠTA KAŽE GUVERNER?

RADOVAN JELAŠIĆ, guverner Narodne banke Srbije:

"Bez ulaženja u detalje, dosadašnji način održavanja makroekonomske stabilnosti u Srbiji, u kojem se prevelika tekuća potrošnja finansirala iz prihoda od privatizacije i zaduživanja, uglavnom u inostranstvu, u vremenskom periodu koji nam predstoji, teško je održiv. Privatizacioni prihodi iz prethodnog perioda su potrošeni, a sužena je i mogućnost novog zaduživanja, kako zbog manjeg apetita stranih investitora, tako i zbog drastičnog povećanja kamatnih stopa. Pored toga, i tekući prihodi budžeta u periodu ekonomske stagnacije su oskudniji. A da situacija bude još teža, upravo u vreme turbulencija i neizvesnosti s kojima se danas suočavamo, zahtevi da država više troši rastu iz dana u dan: zahtevaju se dodatne subvencije i garancije, traži se dodatno povećanje zarada i penzija nezavisno od toga što i postojeći obim isplate zahteva značajna odricanja.

Da bi se finansirao tekući platni deficit od planiranih 16,1 odsto BDP (odnosno veća potrošnja od onoga što proizvodimo) Srbiji je u 2009. potrebno: a) stranih direktnih investicija u visini od oko 1,7 milijardi evra i b) dodatno neto zaduženje od 3,9 milijardi evra. Pošto Srbiji u 2009. dospeva i oko 3,6 milijardi evra duga, da bi se finansirala naša preterana potrošnja, potrebni su, dakle, krediti od ukupno 7,5 milijardi evra! Razliku između onoga što ne uđe u Srbiju, a potrebno je za finansiranje, moraju da pokriju devizne rezerve. Iako će trgovinski deficit ove godine biti znatno manji od planiranog, razloga za slavlje nema: manji uvoz, pre svega zbog PDV-a i carina, znači i manji prihod budžeta. Jedini izlaz iz ove nepovoljne situacije je suštinska promena strukture rashoda budžeta Srbije, pre svega u korist kapitalnih izdataka na teret tekućih, odnosno na teret potrošnje. Ako to država ne uradi, uradiće umesto nje tržište, pronalazeći novu ravnotežu na nekom drugom nivou i to u vidu cena i kursa! Upravo to se i dešava ovih nedelja i u Srbiji i u regionu.

Srbiji nije dovoljan običan lek, nego joj je potrebna operacija, jer ni dužinu ni dubinu trenutnih turbulencija i neizvesnosti na tržištu niko ne može, ni približno, da predvidi. Pri tome, simptomi bolesnika u vidu manjeg privrednog rasta, otežanog zaduživanja u inostranstvu i većeg pritiska na kurs sve su izraženiji. Vreme će ove probleme u sadašnjim uslovima dodatno da eksponira, a nikako da ih leči..."

antioksidant antioksidant 19:13 02.02.2009

Re: ŠTA KAŽE GUVERNER?

Srbiji nije dovoljan običan lek, nego joj je potrebna operacija

u pravu je ipak dijana dragutinovic. neke stvari se ne rade u sred krize.

mada u pravu je i jelasic. ako nesto ne uradimo, razmere krize u srbiji mogu biti spektakularne (ko voli disaster movies uzivace)
leopold_lady leopold_lady 19:43 02.02.2009

Politika i ja ....

..... ne idemo jedno sa drugim pod ruku ....

Ne volim političare - generalno .... Možda ima dobrih ljudi u politici,ali ja do sada nisam videla ni jednog .... Oni koji nisu na vlasti bi da dođu na vlast,oni koji su na vlasti ne bi da siđu sa vlasti,a oni koji su nekada bili na vlasti a smenjeni su voljom naroda,opet bi da dođu na vlast .... Velika zavrzlama - po meni ....
gorio92 gorio92 21:28 02.02.2009

Re: Politika i ja ....

a oni koji su nekada bili na vlasti a smenjeni su voljom naroda,opet bi da dođu na vlast ....

Ne bi da dodju, nego su "dekretom o pomirenju" i voljom našeg novog "velikog vodje" došli na vlast.
Zar se ne primećuje?
leopold_lady leopold_lady 22:00 02.02.2009

Re: Politika i ja ....

gorio92
a oni koji su nekada bili na vlasti a smenjeni su voljom naroda,opet bi da dođu na vlast ....

Ne bi da dodju, nego su "dekretom o pomirenju" i voljom našeg novog "velikog vodje" došli na vlast.
Zar se ne primećuje?


Ne mislim na te - nego na one od prethodne vlade .... Mada si u pravu .... I bre,koliko ih je - ko će da ih sve popamti ....
antioksidant antioksidant 10:10 03.02.2009

Re: Politika i ja ....

Možda ima dobrih ljudi u politici,ali ja do sada nisam videla ni jednog

steta sto je to zanimanje toliko (opravdano?) izgubilo na postovanju kod nas.

politika je ozbiljan posao, politikanstvo nije
vishnja92 vishnja92 19:43 02.02.2009

helou

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 20:42 02.02.2009

Re: helou

Zdravo !
Pa, kako cemo da zivimo bez para ?
natasavb natasavb 20:45 02.02.2009

Re: helou

Pa, kako cemo da zivimo bez para ?

zar nemamo visegodisnji trening za te stvari? cekovi, inflacija,....:)) pu, pu , ne ponovilo se .
vishnja92 vishnja92 20:52 02.02.2009

Re: helou

Pa, kako cemo da zivimo bez para ?

a da popijemo mi taj caj dok se jos moze?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 20:54 02.02.2009

Re: helou

a da popijemo mi taj caj dok se jos moze?

Bogu hvala, za to ima i vremena i para !!!
antioksidant antioksidant 22:53 02.02.2009

Re: helou

Pa, kako cemo da zivimo bez para ?

cao svima (to je nova sifra : ))

u poslednjem broju ekonomista aca vlahovic kaze

Svi problemi koji se mogu izraziti u novcu, nisu problemi

da se mi cuvamo problema a za novce cemo lako
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:00 02.02.2009

Re: helou

aca vlahovic kaze

Verovatno je mislio na neke njegove licne probleme koje novcem ne moze da resi ?
antioksidant antioksidant 23:12 02.02.2009

Re: helou

Ninoslav Randjelovic
aca vlahovic kaze

Verovatno je mislio na neke njegove licne probleme koje novcem ne moze da resi ?

nije bitan on, bitna je poruka. napisao sam koga sam citirao zato sto sam se setio (sto je sve redje u poslednje vreme, pa rekoh da obelezim). a cak i ako on ne veruje u poruku, cak i ako ja ne verujem u poruku, zar ne bi bilo lepse da je iskaz istinit?


natasavb natasavb 23:17 02.02.2009

Re: helou

Verovatno je mislio na neke njegove licne probleme koje novcem ne moze da resi ?

i ti su na zalost jos veci, ako nemas novca.
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:21 02.02.2009

Re: helou

cao svima (to je nova sifra : ))

reche mi onomad da sam dobar profa, al' sad vidim da me studenti prevazilaze.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:22 02.02.2009

Kao

zar ne bi bilo lepse da je iskaz istinit?

Pa, jeste... U stvari, kao da je istinit. Kad nemam novca, kao da nemam ni problema, a kad imam novca onda mogu da resim neke od problema koji kao da se odmah pojave...

antioksidant antioksidant 23:33 02.02.2009

Re: helou

reche mi onomad da sam dobar profa, al' sad vidim da me studenti prevazilaze.

pa zar to i nije definicija dobrog ucitelja (poistovetimo to u ovom trenutku sa dobrim profesorom, tj tobom): onaj ciji ucenici na kraju predju vise ne putu znanja od njega?

a ja ti rekoh da si dobar profesor
antioksidant antioksidant 23:35 02.02.2009

Re: Kao

a kad imam novca onda mogu da resim neke od problema koji kao da se odmah pojave...

ako dovoljno oci drzim dovoljno cvrsto zatvorene mozda me niko nece videti?

ako ne gledam, mozda se nista ruzno nece desiti?

mislio sam da pricamo o novcu, problemima a ne skupstini. tamo kad ima novca (tako kazu) nema problema

ps: koliko si skupio preporuka tamo? da li je preslo preko 15?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:00 03.02.2009

Re: Kao

ps: koliko si skupio preporuka tamo? da li je preslo preko 15?

33

antioksidant antioksidant 10:02 03.02.2009

Re: Kao

33

ozbiljna brojka.

sta ces sad?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:08 03.02.2009

Re: Kao

sta ces sad?

Izlozio sam program tamo kod Draga, naznacio lokaciju susretanja, pa sad samo ostaje da se pojave istomisljenici i da krenemo u delanje.
A, ti ? Sta ces sad ?
antioksidant antioksidant 10:11 03.02.2009

Re: Kao

A, ti ? Sta ces sad ?

odoh da procitam program
antioksidant antioksidant 10:15 03.02.2009

Re: Kao

procitao program. a sta cemo sa amaterskim politicarima? ti su meni veci problem. profesionalizam podrazumeva naplatu angazovanja ali i odgovornost za rezultate.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:49 03.02.2009

Re: Kao

profesionalizam podrazumeva naplatu angazovanja ali i odgovornost za rezultate.

Onda su ovi nasi aktuelni mocnici i umnici poluprofesionalci, ali i poluamateri !
Inace u mom programu nema amatera politicara, vec samo entuzijasti od kojih se danas nijedan nije pojavio na lokaciji. Ukljucujuci i mene i Laleta.
antioksidant antioksidant 14:52 03.02.2009

Re: Kao

Onda su ovi nasi aktuelni mocnici i umnici poluprofesionalci, ali i poluamateri !

naplacuju bez odgovornosti?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:02 03.02.2009

Re: Kao

naplacuju bez odgovornosti?

Bas tako, u te tri reci.
Naravno, verovatnije je da ipak nekome odgovaraju - sebi u ogledalu, partiji, zeni, nekom sportskom udruzenju....?
Narodu, ne.
antioksidant antioksidant 15:15 03.02.2009

Re: Kao

Narodu, ne.

O narode, gde ste, gde ste seljaci, radenici, poštena inteligencijo... A, tu ste... Vi to nekom prečicom, nekom stranputicom. Moj narod me opet izaziva da im održim jedan govor, da to ovako sunem u masu pa kako padne... Nekako krene od nama ka njima... Neka taj govor klizi k'o po vodi... Ej, narode... Divan narod, divan, obožavaju me prosto... Ej, narode moj... Šta je to sa tim mojim narodom? Zameniću ga za neki nov, šta će mi polovan narod, zamenim to pa koliko dobijem, nije važno... O, narode... Moj narod je pretežno poljoprivredno-stočarskog, kafilerijskog tipa... Dobro je, dobro je... On meni sve šapuće, tu mi samo šoroboće u uvo, samo mi ubacuje muhu u uhu... Oho, bože, šta neće glava da nam pati... samo da se ne zarati... Oj, narode... Kakvi glasovi, kakvi intenziteti glasova, kakva snaga intenziteta glasovnih mogućnosti u ovom trenutku razvoja. Neću da menjam narod ipak, neka ostane, tak'i je kak'i je...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:21 03.02.2009

Re: Kao

Jok, kod nas je ovako - Politicari uspesno vode zemlju koja propada.
I ovako - Nasi politicari i strucnjaci su posteni, vredni i retko grese, ali narod je pokvaren, lenj, zavidan i zao.
To kod nas tako ide. Pa nam je zato i ovako. Ekonomski gledano.
oort oort 23:18 02.02.2009

""

ama koja "privreda"? u ovoj "državi" nema "privrede" već samo "kredita" - čuste li kickass "đelićevu" izjavu kako će da uzme "kredit" od neke svetske ili slićne banke, ali prvo mora da dostavi "plan" šta će da radi sa prethodnim "kreditom"......
antioksidant antioksidant 23:37 02.02.2009

Re: ""

u ovoj "državi" nema "privrede" već samo "kredita"
krediti su deo sektora finansijskih usluga, sto jeste deo privrede

a oko ove "drzave", lepo rekoh da se moze pricati da li i drzave ima a kamoli "drzavnog vrha"
sentinel26 sentinel26 23:58 02.02.2009

Re: ""

antioksidant
u ovoj "državi" nema "privrede" već samo "kredita"
krediti su deo sektora finansijskih usluga, sto jeste deo privrede
a oko ove "drzave", lepo rekoh da se moze pricati da li i drzave ima a kamoli "drzavnog vrha"

AO, zar nijesu rekli da firme za čiju robu će se odobravati krediti neće moći da otpuštaju radnike ?
To se prvo ne može zakonski urediti ( da bude Lege artis ).
To znači da se radi o firmama koje slabo rade, imaju višak zaposlenih i čija proizvodnja je skupa a roba nekurentna na tržištu.
Nosilac titule premijera izjavi da deo kamate koji će biti bankama naknadjen neće ići iz Budžeta ali ne reče odakle ? Negde mora da se pronadje taj novac.
Da ne nabrajam dalje - ovo je šarena laža za čuvanje socijalnog mira i glasačke mašine a po receptu iz perioda slavnog komunizma.
poz.
antioksidant antioksidant 00:01 03.02.2009

Re: ""

AO, zar nijesu rekli da firme za čiju robu će se odobravati krediti neće moći da otpuštaju radnike ?


lose je i sto se kao uslov trazi neotpustanje. sta to tacno znaci - drzavna pomoc za plate? to je besmisleno kao drzavna pomoc za kupovinu aviona ili renoviranje kancelarijskog prostora.
oort oort 12:26 03.02.2009

Re: ""

antioksidant
krediti su deo sektora finansijskih usluga, sto jeste deo privrede

ma "krediti" su kod nas deo poljoprivrednog sektora, sve pare pojedosmo........
mirelarado mirelarado 23:54 02.02.2009

Ima li ikakve nade?

za pocetak da ih ne saplicemo. ako bude rebalansa budzeta (a bice) dajte da prvo menjamo rashodnu stranu (a necemo). pdv ako menjamo (a nadam se da necemo) dajte da ga smanjujemo (a posto necemo nemojmo ni da ga menjamo).


Ne bih da ih saplićem, ali šta će se zapravo događati?
antioksidant antioksidant 10:06 03.02.2009

Re: Ima li ikakve nade?

ali šta će se zapravo događati?

ne znam.
pretpostavljam da niko nije do kraja siguran.
ako neko kaze da ima "viziju" buducnosti na veoma cudan nacin komunicira sa stonom lampomtreba rasteretiti privredu. teska vremena dolaze a mi se tokom dobrih nismo bas najbolje pripremili
Unfuckable Unfuckable 13:43 03.02.2009

Re: Ima li ikakve nade?

a mi se tokom dobrih nismo bas najbolje pripremili

a bilo je i dobrih vremena...?
ujbt, nešto sam propustio
antioksidant antioksidant 13:56 03.02.2009

Re: Ima li ikakve nade?

a bilo je i dobrih vremena...?
ujbt, nešto sam propustio

unf, seti se devedesetih

dugo smo ziveli od prihoda privatizacije, kredita, na talasu ekonomske svetske ekspanzije

bilo je investitora i mi smo bili tu za njih

pa sta mislis odakle tolika prosecna stopa rasta gdp-a ako to nisu bila "dobra vremena"

s tim sto mi nase sanse nismo iskoristili. privredu nismo ojacali da prodje kroz krizu, poprilicno smo se raspojasali a i navikli da su "dobra vremena" uobicajena stvar..
antioksidant antioksidant 15:10 03.02.2009

Ništa od 3,5 odsto rasta BDP-a....

ali je moguće da preterana potrošnja izazove inflaciju i da se usled toga realna vrednost zarada i penzija smanji

jedna mala hiperinflacija (ne kazem kontrolisan jer us one (skoro) uvek kontrolisane)

a sta ako se kontroloru osladi?
Doctor Wu Doctor Wu 21:25 03.02.2009

Kako loše?

lose je i sto se kao uslov trazi neotpustanje. sta to tacno znaci - drzavna pomoc za plate? to je besmisleno kao drzavna pomoc za kupovinu aviona ili renoviranje kancelarijskog prostora.

Pa povećanje nezaposlenosti znači manje poreza u kasu a veća izdvajanja iz budžeta- duplo golo. Menadžerima treba da ti što više incentivea da u ovim uslovima otpuštaju što manje ljudi. Kad se situacija popravi, kad proradi tržište onda OK, ali u ovo je neophodno u ovoj situaciji. A da ne pominjem što su nezaposleni lak plen za sindikalno-komunističke tetrebe koji šire svoja krilca i ovde po blogu.
antioksidant antioksidant 22:56 03.02.2009

Re: Kako loše?

Menadžerima treba da ti što više incentivea da u ovim uslovima otpuštaju što manje ljudi.

time sto cemo im zabraniti otpustanja? pa i sam si svestan koji i kakvi menadzeri ce se osvrnuti na takvo "upustvo".

a kad proradi trziste, uspesni nece imati viska. a oni koji imaju viska u "dobroj plimi" u krizi nemaju visak, nego su oni visak
A da ne pominjem što su nezaposleni lak plen za sindikalno-komunističke tetrebe koji šire svoja krilca i ovde po blogu.

e to je vec politika (ili politikanstvo). pretpostavljam da je zato tu i onaj koga je ne ubrajam u ekonomiste
Doctor Wu Doctor Wu 23:28 03.02.2009

Re: Kako loše?

Incentive nije zabrana, nego podsticaj. Povećanje nezaposlenosti vodi samo probijanju budžeta (koji i inače visi na najtanjoj mogućoj pertli) jer smanjuje prihodnu strana budžeta (prinos od taksi) a povećava rashodnu (nezaposlenom moraš obezbediti minimum egzistencije).

Mislim da bi Srbija trebalo da počne sa onim što je trebalo da uradi ona budala od Miloševića a nije- sa javnim radovima: gradnja skladišta uz Dunav (za vreme kad opet bude počela trgovina EU i Kine), puteva, pruga... Da se ulaže u assete, država da izdaje obveznice a centralna banka da ih pokupuje (tj da ih iskoristi kao pokriće za štampanje para). Kasnije, kad se stvari dignu, država može ili da otkupi nazad obveznice ili može da ih proda (nisam siguran da se ne bi našlo interesenata za neku luku na Dunavu ili autoput Subotica-Vranje). Ako UK to radi, ne vidim zašto to ne bi radila Srbija. E da, i, naravno, uvek: ULAGANJE U OBRAZOVANJE. I to ne ovo kakvo je danas nego u reformisane škole, koje bi mogli i morali završavati i klinci i ovi što ostaju bez posla a boga mi i poneki koji radi. Praktična znanja, jezici, IT, busines studies, osnove računovodstva....

Uzgred, zna li neko koliki je neto dug Srbije (izražen preko GDP-a)? Mislim na dug države, ne privatnih firmi.
antioksidant antioksidant 09:45 04.02.2009

Re: Kako loše?

Incentive nije zabrana, nego podsticaj

znam wu sta je incetive ali ponasanje talenata i poruke koje salju vise deluju kao zabrane nego kao podsticaji. porezi na prihode gradjana ne cine toliko kriticni deo budzeta (oko milijardu eura). nije malo ali ako padne broj angazovane radne snage za 10% (sto je katastrofalni scenario) masa plata ce se smanjiti za manje od 7% (jer prvo "odlazi) nize kvalifikovana-manje placena struktura) - to je smanjenje poreskog prihoda po tom osnovu za oko 70 milja eura. nije kriticno)... oko pola miliona eura je porez na dobit preduzeca, mislis da ce se to ostvariti? pa tu ce rupa biti veca. cetvrti kvartal 2008me ce ostaviti posledice na zavrsnim racunima privrede. a pad privredne aktivnosti? planirani prihod od pdv-a je preko 4 milijardi eura. to je kriticno ostvariti uz pad privredne aktivnosti koji se desava a za koji i nemamo podatke koliki je.

sta hocu reci, to sto pises je tacno, da ali nije bitno.

ovo dalje, infrastrukturni radovi... da. ali napisao sam gore, apsorbciona moc naseg trzista nije tolika da nas izvuce do kraja. nismo mi kina. ali bez obzira ja se slazem i zalazem za to.

a drzava krece uskoro u izdavanje duznickih hartija ali kratkorocnih (mislim da je uredba sa pretprosle vlade). hoce malo da porade na sopstvenoj likvidnosti (pa trezor je privremeno "pao" oko novaka)

Uzgred, zna li neko koliki je neto dug Srbije (izražen preko GDP-a)? Mislim na dug države, ne privatnih firmi

ukupan dug je oko 60% gdp-a, spljni javni dug je manji od 19% gdp-a

neto spoljni dug (ukupan) je nesto veci od 32% (mada se to ubrzano menja kako devizne rezerve padaju).

neto javnog duga - nema : )
Doctor Wu Doctor Wu 11:19 04.02.2009

Re: Kako loše?

porezi na prihode gradjana ne cine toliko kriticni deo budzeta (oko milijardu eura). nije malo ali ako padne broj angazovane radne snage za 10% (sto je katastrofalni scenario) masa plata ce se smanjiti za manje od 7% (jer prvo "odlazi) nize kvalifikovana-manje placena struktura) - to je smanjenje poreskog prihoda po tom osnovu za oko 70 milja eura. nije kriticno)... oko pola miliona eura je porez na dobit preduzeca, mislis da ce se to ostvariti? pa tu ce rupa biti veca. cetvrti kvartal 2008me ce ostaviti posledice na zavrsnim racunima privrede. a pad privredne aktivnosti? planirani prihod od pdv-a je preko 4 milijardi eura. to je kriticno ostvariti uz pad privredne aktivnosti koji se desava a za koji i nemamo podatke koliki je.

Ma, dobro, neće i ne treba niko da drži zaposlene ako postoji čak i rizik od bankrota, to je jasno. Ali taj nezaposleni neće moći ni da ti kupuje ništa osim hleba i mleka, tako da piši propalo za tih 4 mrld evra od PDV-a u slučaju značajnijeg porasta nezaposlenosti. Korporacijski porez je mali, mi se i inače reklamiramo kao zemlja sa najnižim korporacijskim stopama u Evropi.
pan dug je oko 60% gdp-a

To je na nivou Nemačke, Francuske, Austrije, Portugala. Dobro, oni su bogati i mogu da servisiraju taj dug ali Grci, na primer, ne mogu i zato su kod njih sranja: grčki javni dug je 95% GDP-a. Belgijski je 84% (ta Belgija je totalno trula država, jedino ih spašava geografski položaj), italijanski čak 105% GDP-a. Nemam podatke za "novu" Evropu. Zato i mislim da je pametno da država što više investira u gradnju infrastrukture jer se tako ojačava asset strana balance sheeta i omogućava zaduživanje za druge investicije kad dođu srećnija vremena.

antioksidant antioksidant 13:26 04.02.2009

Re: Kako loše?

Korporacijski porez je mali, mi se i inače reklamiramo kao zemlja sa najnižim korporacijskim stopama u Evropi

moja greska - pola milijardi eura a ne pola miliona
jeste mali ali nije bas toliko mali : )
NNN NNN 22:37 03.02.2009

Šta me zanima

Da li na tim sednicama (državnog vrha) kažu:
-Postoje izvesne poteškoće na polju makroekonomske stabilnosti...
ili
-Prdnuli smo u čabar!
antioksidant antioksidant 22:55 03.02.2009

Re: Šta me zanima

NNN
Da li na tim sednica (državnog vrha) kažu:
-Postoje izvesne poteškoće na polju makroekonomske stabilnosti...
ili
-Prdnuli smo u čabar!

dakle ti:

1. verujes da ima drzave

2. verujes da drzava ima vrh

3. pridajes znacaj onom sto oni pricaju

odgovor: mislim da kazu "prdnuli smo u cabar, hajde da vidimo kako se smanjuju posledice"

ima tu ljudi koji bi mogli mnogo (po znanju) ali je pitanje koliko ko ima uticaja, da li resavamo dansnji problem, sutrasnji problem, jucerasnji problem ili pripremamo teren za one koj ice na njega istrcati u sledecoj generaciji...

ecce-florian ecce-florian 23:59 03.02.2009

Re: Šta me zanima

2. verujes da drzava ima vrh

da
3. pridajes znacaj onom sto oni pricaju
da
li pripremamo teren za one koj ice na njega istrcati u sledecoj generaciji...

ako opadne potražnja za onim proizvodima odgore , najverovatnije ima rezervna varijanta ova ili možda najnovija ponuda bude povratnik, krizni narodni izbavitelj čiji povratak u zemlju željno očekujemo.
antioksidant antioksidant 09:47 04.02.2009

Re: Šta me zanima


Kako je „Blicu“ potvrđeno u NDI, na skup je pozvano više državnih i partijskih lidera iz Srbije, ali će u Denver putovati samo Šaper

: ))))))))))))))))))))))
antioksidant antioksidant 09:48 04.02.2009

Re: Šta me zanima

ako opadne potražnja za onim proizvodima odgore , najverovatnije ima rezervna varijanta ova ili možda najnovija ponuda bude povratnik, krizni narodni izbavitelj čiji povratak u zemlju željno očekujemo.

surovo floriane. surovo....
miloradkakmar miloradkakmar 08:57 04.02.2009

Купујмо домаће !Никад ми није /уствари јесте/ , била јасна крилатица " Купујмо домаће " , а овамо зовемо стране улагаче , отварају се страни маркети,странци све покуповаше у процесу приватизације о импозантној присутности производа страних произ6вођача.... Да ли купујемо домаћи или руски гас ?
Коси ли се то са неком здравом логиком , па и оном Горе ?
antioksidant antioksidant 09:54 04.02.2009

Re: Купујмо домаће !

Коси ли се то са неком здравом логиком , па и оном Горе

ne znam ko je ta gore, ali ta logika "kupujmo domace" ima 2 pokretaca:

jedan je ekoloski (roba koja se proizvodi blize meni manje utice na planetu (manji transport itd). zvuci zanimljivo, vodi se debata koliko je ispravna

drugi se svodi na razvoj lokalne ekonomije, ali to ima smisla samo ako je domaca roba slicnog kvaliteta i slice cene. ako postoji velika razlika u jednom od ta 2 onda se negativno utice na lokalnu ekonomiju

u svakom slucaju, ko god da to koristi floskulu "kupujmo domace" bavi se politikanstvom, ne politikom i ne ekonomijom...

ps - i molim te objasni mi razliku izmedju domaceg i ruskog gasa. zar to nije isto (nas i rusa 300 miliona, slovenska braca, pravoslavlje, ziveo putin, volimo te borise...)
Unfuckable Unfuckable 13:03 04.02.2009

Re: Купујмо домаће !

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:13 04.02.2009

Re: Купујмо домаће !

jao ovo je super! zastala nego sta?
antioksidant antioksidant 15:25 04.02.2009

Re: Купујмо домаће !

narocito tvoj yugo (kad si mu "radila limariju u pokretu" : )
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:10 04.02.2009

Re: Купујмо домаће !

taj yugo sam ja parkirala na krovu. skocilo mi brdo peska isperd yuga!
Unfuckable Unfuckable 20:22 04.02.2009

Re: Купујмо домаће !

'ajd' kad vam se svidža
evo još malo...Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana