Poltergejst

Vlasta RSS / 31.08.2007. u 12:43

 

Koliko puta vam se dogodilo da pred sam kraj filma ili tokom nekog njegovog katarzičnog dela 225_KillYour_Television.jpg počne beskonačni niz reklama? Lično sam nekoliko puta zaboravila šta gledam. Sećam se i kako sam jednom prilikom odlučila da štopericom dokažem svakodnevne napade marketing poltergejsta: najpopularnija američka serija, na jednoj od najpopularnijih domaćih tv stanica, u najpopularnijem terminu, trajala je 46 minuta. Od toga, sama serija čitave 22, a reklame 24 minute! A u dvadesetominutnom moru reklama, priznaćete, ponekad je teško uočiti dobru. Čovek u Srbiji može da se istušira, večera i vrati na nastavak filma dok se ne završe reklame. Sa sve prethodnim parenjem nogu. A kada vidi učestale skrolove - koji nisu breaking news - ili logo neke firme u gornjem desnom uglu, može samo da uzme ono lavorče i udavi se, lagano, tiho, nedostojanstveno. Ima bar dvadeset minuta za pokušaj. Ako ne uspe, umije se i stigne na nastavak filma. Ura.

Svima nam je jasno da je pohlepa televizijskih stanica ovde najveći motiv i svi se nadamo da će novi zakoni o radiodifuziji i oglašavanju, sa uvedenim vremenskim ograničenjima, to već nekako regulisati. Ura.

Ima, naravno, i onih reklama koje se brižno pohrane u PC, neki folder sa dobrim AV projektima, folder "Molder" sa jezivo dobrim spotovima, od onih što se šalju prijateljima, gledaju na sedeljkama i krišom na poslu, po kancelarijama. Istina, obično su u pitanju spotovi strane produkcije, ali biva toga i ovde. Očaraju vas ideja, kamera, planovi, montaža, animacija, muzika...I onda ne znate gde da u ličnom, senzitivnom folderu uopšte smestite reklame? Pod volim ili pod ne volim? Ja volim to što je reklama primenjena umetnost, što ima određenu funkciju, ali ne volim što joj je ona ispred estetike. A još manje volim to što vrlo često etike nigde nema.

I premda nema vidljive veze sa televizijom, najmoćnijim medijem za plasiranje dobrih i loših ideja, zbog čega mi se i našla na pucometu, navešću taze primer neukusa u reklami. Univerzalno je i primenljivo. Ovih je dana, naime, aktuelna polemika oko slučaja protesta redakcije Internet portala Bebac.com zbog zloupotrebe beba u reklami za motorno ulje, objavljene u 166 broju časopisa za automobilizam "Sat plus". Na fotografiji reklame za motorno ulje vidi se beba kako sisa, uz tekst "Ništa bolje od originala". Bebac.com najavio da će se obratiti Ministarstvu za kulturu u medije jer su, kako navode, prekršene sve etičke, ljudske, humane i estetske norme. Koliko sam uspela da vidim, za sada se i Nezavisno društvo novinara Vojvodine priključilo apelu, pozivajući medije i oglašivače da prilikom izrade i objavljivanja reklamnih zapisa poštuju Zakon o oglašivanju, po kojem je zabranjena diskriminacija i podsticanje na diskriminaciju bilo koje vrste, ali i na poštovanje moralnih, civilizacijskih, ljudski i estetskih standarda koji ovim zakonom nisu tretirani. Ako već nešto nije uređeno zakonskim aktima, da li je previše očekivati da se uredi elementarnim dobrim ukusom vlasnika i urednika medija, oglašivača i marketinških agencija? Ako smo već glupi da čekamo da prođe 20 minuta reklama, od kojih je većina posvećena ženama-ribačicama klozetskih šolja, veša i sudopera i hiper-dekoltiranim kuvačicama supa, dajte da ne budemo idioti. Ja ne mogu u tome da ne učestvujem. Svaki put kada imam neku tv dilemu (razjarena) kažu mi: imaš izbor, isključi televizor. JA da isključim televizor? Ja?!Da isključim? Televizor? Da ga offiram kada neću da gledam novokomponovane "projekte", sramne vesti, isprazne emisije i neetičke reklame? E, baš neću. Plaćam je i hoću da je gledam.

Neka mali ljudi u televiziji, i sa njima oni što im sede na plećima - ili na bedrima (ovisi od smera novčane transakcije), pogledaju u svoje dlanove pre nego što ih pruže da uzmu pare.

 

 



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nemanja Starović Nemanja Starović 12:59 31.08.2007

Zakoni

Odlicna tema!
Ovo na sta ukazujete muci svakoga ko zivi u Srbiji i poseduje TV aparat, a pogotovo one nesrecnike koji nemaju kablovsku, pa su osudjeni na sturi izbor domacih, uglavnom krajnje neprofesionalnih, kanala (o etici da i ne govorimo).

Svima nam je jasno da je pohlepa televizijskih stanica ovde najveći motiv i svi se nadamo da će novi zakoni o radiodifuziji i oglašavanju, sa uvedenim vremenskim ograničenjima, to već nekako regulisati. Ura.


Glede zakonske regulative, ako me secanje ne vara, potrebni propisi su doneti i oni predvidjaju maksimalno trajanje reklamnog bloka od 4 minuta i ukupno 12 minuta reklama u jednom satu programa. E sad, zasto se to ne primenjuje, bice da ju u pitanju klasicna srpska prica... ;(
Kazezoze Kazezoze 13:20 31.08.2007

reklame...

jedan od razloga shto sam bacio TV... mada ima i simpatichnih reklama, mora se priznati :):):)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:04 31.08.2007

jedno od rešenja je

HBO.
nema reklama. samo filmovi i serije. ako nešto propustiš, možeš pogledati u drugom terminu.
druga varijanta je DVD.
više ne gledam serije i filmove na našim tv kanalima.
i mnogo se bolje osećam.
Vlasta Vlasta 14:28 31.08.2007

U pravu ste.

Ali, ja kao "vražiji prijetplatnik" insistiram na poštovanju zakona i nepisanih normi. Raspitujem se koliko je ograničenje i startujem štopericu. HBO je jeste super, ali ga još nisam kupila. Sve mi nešto puno:RTS, kablovska, skremblovana kablovska...
bauer bauer 16:09 31.08.2007

Re: jedno od rešenja je

Jeste HBO, i jos on demand, kada god hoces izaberes i gledas bilo sta sto je trenutno na repertoaru. Problem je samo sto na repertoaru nema blog zna sta.

A prenos finalne utakmice u americkom fudbalu (dogadjaj od izuzetne vaznosti u Americi, vikend kada bi moglo da dodje i do potpune nestasice piva u prodavnicama) je istovremeno i festival reklama. Bude ponesto zanimljivo da se vidi, meni zanimljivije od fudbala.
Jukie Jukie 10:09 01.09.2007

Re: jedno od rešenja je

Srđan Mitrović
HBO. nema reklama. samo filmovi i serije. ako nešto propustiš, možeš pogledati u drugom terminu.druga varijanta je DVD.više ne gledam serije i filmove na našim tv kanalima.i mnogo se bolje osećam.

Meni je bilo strašno neobično kad sam gledao film na BBC Prime što nema reklama... Palo mi je na pamet da su baš neuviđavni prema nama koji moramo na WC
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:48 01.09.2007

Re: jedno od rešenja je

zaboravih na BBC prime. To je televizija!
Hemičarka Hemičarka 15:39 31.08.2007

Preporuka...

Dobar tekst i dobra tema... Zato preporuka od mene.

Ja, inace, tokom studiranja (dakle, nekih 5 godina) nisam upste gledala TV i bas sam se odvikla. Cak i kad odem kuci za vikend, nisam imala potrebu da gledam TV. Sad vec godinu dana nisam u Srbiji, a ovde sam pocela da gledam TV tek pre nekih mesec dana (jos mi nije stigao prvi racun za kablovsku :)). Medjutim, dok sam gledala TV, narocito me je nerviralo kad ubace reklamu bez najave za reklame, pa tako u sred utakmice iskoci neka glupava reklama....
Kazezoze Kazezoze 16:05 31.08.2007

TV-a se treba osloboditi!

e kod mene ti je to ovako izgledalo. imash kablovsku sa jako mnogo programa.
dodjesh kuci, odmah se hvatash daljinskog i pokushavash da nadjesh neshto interesantno na TV-u.
nakon dva sata uhvatish sebe kako josh uvek tipkash po daljinskom sada vec sa zheljom da nadjesh bilo shta normalno da mozhesh pogledati. nakon 4 sata svatish da si chitavo veche proveo u glupom vrtenju programa, a da nishta ustvari nisi ni video.
onda jednog dana ovca progledala i TV zajedno sa daljinskim se nashao na ulici.
to je bila, sa sigurnoshcu tvrdim, najpametnija stvar koju sam u svom zhivotu uradio. ))
Vlasta Vlasta 16:47 31.08.2007

Izbacio si TV?

Super je što si ga bacio samo mi nije jasno kako ga sada gledaš....Zvaćemo Borata da te itervjuiše.
I ja bih ga bacila, al' mi ne da nana....Pri samoj pomisli počne da me svrbi mesto odakle mislim da bi mi otpale ruke kada bih probala...A dokumenarci? Pa ponavljački filmovi uz pivo i kokice koje zasigurno ne bi nabavio na dvd-u, pa neki iz naftalina, pa b92 (! šljis, šljis)....Can no do that...
Vlasta Vlasta 16:51 31.08.2007

Utrčavajuće reklame

Meni ne smeta dok ne gledam utakmice, ali verujem da jednako peče. Možda i više. Uvek se setim one scene u Ameliji Pulen kada je ona isključivala antenu komšiji uvek pred samim golom....
MilutinM MilutinM 15:52 31.08.2007

Vrlo podrzavam...

...samo sto u nasoj zemlji ne postoji nikakav mehanizam kontrole postovanja zakona, kao sto je i ovaj koji govori o odnosu reklama i izvornog programa.

Pretpostavljam da je to poslednja rupa na svirali onih koji treba da se bave kontrolom "svega i svacega". Tu posebno zelim na pomenem nekakva (jos ziva, prezivela i prethodnih vremena) udruzenja potrosaca. Kada oni prestanu da se bave zimnicom a pocnu da otvoreno i zestoko napadaju sve one koji krse prava nas potropsaca, onda se mozemo nadato necemu boljem.
DEDA DEDA 16:00 31.08.2007

Vlasto zboravili ste

" film nastavljamo posle vesi' a vesti pola sata sa reklamom od 10 minuta !!

pozdrav

Vlasta Vlasta 16:53 31.08.2007

Film nastavljamo posle vesti

...i onda, posle vesti, shvatiš da je od filma ostala samo odjavna špica.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:06 01.09.2007

Re: Film nastavljamo posle vesti

...koju nekad iseku
zbog novog bloka reklama...

nego, ja nešto razmišljam, kad ono stave jednu kap "***" spreja u plastično kutiče (ogrezlo u mas) sa ladnom vodom, malo promućkaju i posle prstom škripe - kol'ko je čisto - je l to mož da se tuži?
ili kad samo staviš maj'cu (opet u ladnu vodu), ništa ribanje, ništa mućkanje, ništa kičma - samo potopiš, izvučeš, a ono "blistavo belo" - da ne nabrajam, ima iiii...

(pade mi na pamet film pad, kad M. Douglas kaže "What's wrong with this picture" gledajući u hamburger koji je dobio i onaj na slici.)

JA da isključim televizor? Ja?!Da isključim? Televizor? Da ga offiram kada neću da gledam novokomponovane "projekte", sramne vesti, isprazne emisije i neetičke reklame? E, baš neću. Plaćam je i hoću da je gledam.

lol
Lepljiva Lepljiva 16:00 31.08.2007

E baš to

Čovek u Srbiji može da se istušira, večera i vrati na nastavak filma dok se ne završe reklame.


Vidi ovo je odlično rešenje i već isprobano :)! Zašto se nervirati kad već to vreme možeš iskoristiti za neke pametnije stvari. Koliko se ja sećam, zakonom je već regulisano trajanje reklama i taj deo zakona se poštuje na B92 ( njih najviše gledam pa sam propratila).
DJ REMA ENERGY DJ REMA ENERGY 16:55 31.08.2007

Bezobrazluk Javnog Servisa

Odlična tema...
Ja sam prestao TV da gledam pre četiri godine i uopšte mi ne nedostaje.Sve što me zanima ima na net-u.A tu ja biram šta ću kada i koliko da gledam.Jednu drugu stvar sam želeo da podelim sa Vama.A to je bezobrazluk RTS.Ni je to nešto novo.Ali ovu ¨sitnicu¨ do skoro nisam znao, a mislim i da je mali broj ljudi zna.Naime, pošto upšte ne gledam TV, rešio sam da likvidiram mrsku nam TV pretplatu sa svog računa za struju.Prvo sam pozvao EDB.Oni su me uputili na RTS.Pozvao sam RTS, na centrali su mi dali telefon njihovo korisničkog servisa.Počinjao je sa 0901 ili već tako nešto.To mi je već bilo čudno,a kada sam pozvao shvatio sam zašto.Glas me je upozorio da je cena poziva 7 din.

Mislim da je to sramota.Zar nije dovoljno što već uzimaju pretplatu, za koju po mom mišljenju i ne pružaju bog zna šta, već uvode i skupe komercijalne telefone za korisnički servis.Ispada da ako hoćeš da se nešto informišeš o radu Javnog servisa, moraš da platiš ko da želiš da vidiš šta ti kaže tarot ili da čuješ malo dahtanja sa hot line-a.

Po mom mišljenju to je nedopustivo...
Vlasta Vlasta 17:00 31.08.2007

Bezobrazluk Javnog Servisa

Sve nam je poznato. Nego, jesi li uspeo da se oslobodiš pretplate? Kako to ide? Ti im pošalješ molbu u kojoj navedeš da nemaš tv, a oni dođu nenajavljeni da provere? A jel traže po šupama?
DJ REMA ENERGY DJ REMA ENERGY 17:16 31.08.2007

Re: Bezobrazluk Javnog Servisa

Još nisam.Poslao sam molbu u kojoj sam izjavio da nemam TV.Rekli su mi da ne proveravaju i da će rešiti u zakonskom roku (ma šta to značilo). Do sledećeg računa za struju ću da čekam.Nadam se da će biti sve ok.Mada...
oscarkliper oscarkliper 20:14 31.08.2007

Sklekovi i trbušnjaci

Ćao Vlasto, evo i mene malo ovde. Drago mi je što si se lepo odmorila, ali poltergeist je “vrh brate”. I nije da mi nešto reklame preterano smetaju, jer tu je čarobna naprava zvana daljinski upravljač. Da li se još nekom desilo da počne da gleda film sa Švarcenegerom, pa posle prvog bloka reklama Stalone lema nekog sa irokez frizurom, a posle drugog seta EPP-a Brus Vilis se šiba sa nekoliko momaka zlog pogleda i čudnog evropskog akcenta. A ukoliko malo i zadremate, doživite fleš sa pitanjem gde je Terminator da pomogne Apolo Kridu dok Roki ne sredi problem detektiva Meklejna, a svoj trojici u pomoć stiže neki Srbin koji telefonira, radi sklekove i trbušnjake. U čoveče!!! Da se razumemo, nemam ništa protiv omiljene najave vrcavih voditelja: “A sad ono od čega se živi”, sve dok nam njihovi šefovi ne saopšte da se striktno poštuju zakoni i odluke. Onda dobijem poriv da uzmem štopericu u ruke, a prolazno vreme im je zadivljujuće, na nivou svetskog rekorda. Kada je o “javnom servisu” reč, pretplatu plaćam uredno. Plaćaju je i u mnogim drugim zemljama. Da ne idemo daleko, gotovo i sve naše komšije. Ali, imam problem sa reklamama. Zapravo, sa svakom sekundom reklama na RTS-u. Malo li je četiri i po miliona evra mesečno od pretplate “na ovu skupoću”??? Nego, na svu sreću, bar uživamo u obrazovnom, dokumentarnom i dečjem programu, kao i u domaćim serijama. Znam, znam, reći ćete da je sve to napravljeno kad i prvi “jugo”, čak i u istom kvalitetu, nešto od toga i mnogo ranije. Ali ljudi, televizijski program je kao podgrejana sarma!!! I zato, prepustimo se novoj sportskoj emisiji i vežbajmo: red telefoniranja, red sklekova, malo “Halo”, pa šaka trbušnjaka…
Vlasta Vlasta 21:26 31.08.2007

Re: Sklekovi i trbušnjaci

Čuj, još mi se nisu menjali Stalone i Švarceneger u istom filmu, ali sam jedno milion puta gledala onaj film "20th century fox". Samo mi nije jasno zašto im je kraj uvek drugačiji? Ne znam kako drugi, ali ja bih, i da nije ostalog taloga, strane kanale uvek pretpostavila našem upravo zbog overdoza reklamnim blokovima. Ne mogu više. Pitam se kako sam ranije živela bez tri različita proizvoda za skidanje kamenca i tamanjenje bakterija istog proizvođača, i zašto taj prašak kada ga je kupim ne opere baš tako belo, i zašto nije jeftin kao na televiziji, i zašto moje bore ne nestanu momentalno kao njene, i kako su naše veš mašine i mogle da pomisle da rade bez: praška, jednog za belo i jendog za šareno, omekšivača i onog što skida kamenac iz njenih mračnih dubina. . .Redanje kuće razlog je zašto živim. Ura.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:46 31.08.2007

jedino

dobro od reklama, možda uvećaju natalitet,
RTS je čudo, još uvek mom ocu stiže da uplaćuje pretplatu iako je već15 god. mrtav.....
Mungos Mungos 06:42 01.09.2007

Znas sta...

... ja blago pop....m kada mi prekidaju omiljene reklame nekim glupim filmovima! *&%$#&^_)(*^^$$* im mater nesnosnu, razumes!

Mungos, The Shopper Iz Fotelju

"Ako ih ne mozes pobijediti, bar im se naguzi!" (Nije Alan Ford)
Vlasta Vlasta 08:54 01.09.2007

Hm.

Primetila sam da dva poslednja komentara na volšeban način povezuju reklame i odnose - u društvu.
Mungosu, čuti, šta te je spopalo? Dvedesetominutne reklame povećavaju natalitet? Dvadesetominutne....u got it?
Bože, šta će sa nama biti ako zakon o oglašavanju počne da se poštuje? Ne smem ni da razmišljam, ali bi u ovoj izbornoj godini neka stranka već mogla da se okoristi o ideju da zarad borbe protiv bele kuge treba produžiti vreme trajanja EPP blokova.
Mungos Mungos 11:30 01.09.2007

Re: Hm.

Izvini, promasio sam temu... Kec - k'o vrata!:(

Mungos, The Promaseti

"Sto vise korova, to manje kukuruza!" (nimetsorgA)
Mungos Mungos 12:05 01.09.2007

Vreme je za reklamu:

Vlasta Vlasta 13:21 01.09.2007

Mungosu,

na dial up-u sam, ne mogu da otvorim, ne muči me, reci šta je. Ako je neprilične sadržine, prepušten si sebi...Ti znaš na kojim domaćim stanicama to sme da se pušta. (Osećam se glupavo, svi znate sem mene).
Mungos Mungos 18:12 01.09.2007

Re: Mungosu,

Ih, nije valjda da mislis da bih JA pustio nesto bRezobrazno?

Commercial: klinac pravi haos u supermarketu, pred zbunjenim ocem & sablaznjenim gradjanima, jer mu ovaj ne dozvoljava da kupi neke slatkise. Na vrhuncu klincevog divljanja - lezi i urla udarajuci rukama i nogama u pod, pojavljuje se kajron "Use condom"....

Mungos, The Fina Prostacina

"Ko pre devojci, ogrebe se za djanu!" (Nisam ja! On je...)
Kolos sa rodoslovom Kolos sa rodoslovom 19:55 01.09.2007

Resenje

Record TV shows with a digital video recorder. Tokom gledanja snimljenog programa preskocite reklame. Ne znam da li je ova opcija dostupna u Srbiji, ali je definitivno resenje problema.
Vlasta Vlasta 20:24 01.09.2007

Re: Resenje

Nemam. Srbija možda i ima, ali ova Vlasta nema. Mada, ha, ha, ha, kad bolje razmislim, nema ni Srbija...Uostalom, pitanje je principa. Moraju se naučiti reda. Mogu ja npr. da ne gledam one phono porno ribe koje se valjaju po dvosedu na kojem je prethodno uživo išla "ozbiljna" emisija o tome kako se svet uraotio protiv Srbije u jednoj od NS televizija. Mogu, naravno, i da ne gledam tu emisiju, kao što i ne gledam. Ali, ako na nekoj televiziji ubodem film koji mi se baš gleda, hoću da gledam sa EPP u zakonski ograničenom okviru. Jel jaaako puno tražim? I mogu da ih kritikujem zato što su mediokriteti i lopovi. To je moje pravo, mnogo veće od njihovog da nas truju i prave budalama. Reklame su samo jedan tanak sloj naše medijske žabokrečine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana