Smeši li nam se novi USTAV!

Branislav Kovačević Cole RSS / 05.02.2009. u 14:22

       Regionalizam  bauk koji šparta Srbijom iz vremena Slobodana Miloševića, ili od 1974, ili od 1945. neprekidno mutira, menjajući oblik u skladu sa zahtevima dnevne politike i njenih lidera. Uprkos činjenici da je regionalizacija kao model teritorijalne organizacije države zaživeo u većini država EU, na ovaj ili onaj način, ni Jugoslavija, a još manje Srbija nikada nisu ponudili ni približno pravi odgovor, koji bi bio materijalizovan kroz adekvatno ustavno rešenje i ustavni zakon. Ipak, malo malo pa se neko usudi da o tome progovori! Nekako se predlozi i ideje lakše definišu dok su lideri-partije u opoziciji, kada pljušte obećanja o ravnomernom razvoju, neophodnosti decentralizacije, protiv Beogradizacije Srbije...ali čim se dokopaju vlasti, nekako utihnu razgovori, zaborave se data obećanja i sve krene iz početka. Ma ne bi se niko od njih odrekao ni parčeta vlasti i kontrole za živu glavu, jer ako bi se odrekli vlasti – nadležnosti –finansijske kontrole, kako bi opstali na političkoj sceni? Kojim instrumentima bi sačuvali svoja mesta u državnoj ili partijskoj hijerarhiji? Kako bi avanzovali – dočepali se ministarstava, ambasadorskih mesta, mesta u upravnim odborima...gde se sve plaća, i to DOBRO. Čim se malo i na trenutak samo začepkalo po primanjima naših visokih činovnika i predstavnika,  ustalasalo se javno mnjenje. Milioni su primani bez ikakve kontrole, milioni su odlazili na telefone i avione, milionima su plaćani lojalnost ili nepotizam..i nikom ništa! U vreme komunizma bar bi dobili partijsku opomenu ili ukor pred isključenje (jeste velika kazna, nema šta), a ovi danas  čak NI TO!

Donosenje ustava
Donosenje ustava
 

 

 

 

 

 

 

 

I tako u krug, spasa nam nema, propasti ne možemo!

I sam sam bio (drug) član Ustavne komisije (UK), DOS-ovske, kada sam se na licu mesta uverio koliko licemerja, koliko podmetačine, koliko prevara i muljanja ima u našem političkom životu – kao nisam znao pre toga! Tada su, bar deklarativno, u regionaliste spadali DSS-ovci i njihov predsednik Koštunica , dok je DS bio protivan svakom rešenju koje bi „razbijalo“ jedinstvenu Srbiju, od Horgoša, do Dragaša. No, ne lezi vraže, nas nekolicina članova UK smo vrlo brzo ostali na cedilu, baš kada je na dnevni red došlo pitanje Teritorijalne organizacije....I da skratim elaboraciju, raspadoše se Narodna skupština i Ustavna komisija, pa puj –pike ne važi, ajmo iz početka. Mudri V. Koštunica sačuva lidersku poziciju i većinu, obećavajući nam za „Vidovdan, Spasovdan, Mitrovdan....Sretenje...“  nov, moderan ustav, baziran upravo na konceptu decentralizovane Srbije...I potraja većanje mudraca, oko Big Voje, pa videvši da novi ustav neće proći tek tako, zakazaše dvodnevno izjašnjavanje, bez prethodne javne rasprave - nema veze! Nema veze što je Ustav izglasan na neviđeno i bez „D“ od decentralizacije.

Nakon toga krete priča oko toga da će sad DS da promeni ustav, sa istom idejom o decentralizaciji. Za početak se pojaviše izjave iz II ešalona DS-a, pa i one utihnuše, jer se pojavi „problem“ Statuta Vojvodine – opet krete ista priča i podela na patriote i separatiste opšte prakse. Zamajavaše nas, zamajavaše sve više, upravo brzinom kojom su nam se približavali svetska finansijska kriza, gasna kriza, pad vrednosti dinara...Kako se kriza produbljivala, tako je i Statut bio sve „opasniji“. Dodje gas, a velmože se dogovoriše da Statut Vojvodine ide na javnu raspravu po Srbiji, kako bi bio lakše prihvaćen!!? Dakle za Ustav nam nije bila potrebna javna rasprava, a za Statut nam treba? Ustav je patriotski, reko Voja, a Statut je separatistički, opet reko neki „Vojo“.

I tako taman pomislih da se zaboravilo na ostatak Srbije kad iznebuha izroni Ministar Dinkić: „Regionalizam uslov ulaska u EU, regionalizam spas za sve nas, regionalizmom ka fondovima....“ Neće se nama više Srbija neravnomerno razvijati, neće se u Srbiji neravnomerno rađati deca, neće u Srbiji biti razlika....itd. TV stanice odmah emitovaše izjave nadležnog Ministra (za ravnomerni regionalni razvoj, a ko drugi). Požurih da na njihovim web stranama potražim materijalizaciju te nove ideje i gle čuda ima je na:

http://www.merr.gov.rs/sektori/rrpolitika.php?lang=cir

kad tamo Nацрт закона о регионалном развоју.

Pa dobro nije reč o novom ustavu, već o Zakonu o regionalnom razvoju, naravno ravnomernom. Daj šta daš!!! Bacih pogled na tekst i već na prvi pogled uočih da je ovde  neko „pobrkao lončiće“, između ustava i zakona. Pomislih da je možda neka greška, mada znam da su bezgrešni, al....slučajno se omakla? Ipak nije, ovaj zakon treba da liči na deo ustava, a da opet ne bude promena ustava, a ni statut, poput Vojvodine. Hm, pa čemu sve to onda ako se radi o kvaziregionalizmu, ideji koja za cilj ima definisanje euroregija poput „čardaka ni na nebu, ni na zemlji“. Stvar je ipak sasvim jasna, treba simulirati postojanje regija u Srbiji, ali tako da EU Fondovi nasednu na tu kvaziustavnu prevaru, a da regije ne dobiju nikakvu autonomiju, ništa od nadležnosti i ništa od suštinskih promena. Finansije će se i dalje kontrolisati iz jednog centra, samo to neće biti Vlada, već njen alter ego, Nacionalni savet za regionalni razvoj:

 

Члан 26.

 

                  Чланови Националног савета су: министар надлежан за регионални развој, уједно и председавајући Савета, министар за национални инвестициони план, министар финансија, министар за животну средину, министар за инфраструктуру, министар за државну управу и локалну самоуправу, министар за одрживи развој, министар за Косово и Метохију, председник Извршног Већа АП Војводине,градоначелник Града Београда, представници евро региона, државни секретар за регионални развој, директор Националне агенције, директор канцеларије за придруживање Европској унији, председник Сталне конференције градова и општина.

 

Sad je bar to jasno, znamo ko će brinuti o nama da se ravnomerno razvijamo. A gde ćemo, u čemu ćemo se ravnomerno razvijati? Pa u EUROREGIJAMA, gde drugde? A ko će nam definisati Euroregije, evo šta kaže predlog dotičnog zakona:

 

Критеријуме за успостављање евро региона из члана 5. и развојних региона из члана 6. ближе ће се уредити актом Владе, на предлог Републичког завода за статистику,  у року од 60 дана од дана ступања на снагу овог Закона, а у складу са НУТС  методологијом и следећим критеријумима:

1)      број становника;

2)      географска позиција;

3)      природни потенцијали;

4)      економија обима у управљању ресурсима;

5)      постојећа територијална организација и

6)      културно-историјско наслеђе.

 

У складу са ставом 1. овог члана дефинишу се следећи евро региони:

1)      регион Војводине;

2)      Београдски регион;

3)      Западни регион;

4)      Источни регион;

5)      Централни регион;

6)      Јужни регион и

7)      регион Косова и Метохије.

 

Sve me ovo pomalo podseća na onaj stari dobri, ofucani vic, kada su , svojevremeno Rusi dobili drugi TV kanal, pa kad ga okrenete na njemu je  policajac, koji vrti pendrek u ruci sa porukom: „Vrati se na prvi kanal!“

A suština regionalizma je da građanin bude u prvom planu, da se njemu približi što više nadležnosti, po principu supsidijarnosti, koji se, ne sporim i ovde pominje...ali samo spominje! Ko će onda u ovom slučaju biti nosioci politike regionalnog razvoja? Član 24 kaže sledeće:

 

Члан 24.

 

                  Носиоци политике регионалног развоја, су:

1)      Влада Републике Србије (у даљем тексту: Влада);

2)      Национални савет за регионални развој (у даљем тескту: Национални савет);

3)      Министарство надлежно за послове регионалног развоја (у даљем тексту: Министарство);

4)      Извршно веће аутономне покрајине;

5)      Национална агенција за регионални развој (у даљем тексту: Национална агенција);

6)      Агенција за привредне регистре;

7)      Фонд за развој Републике Србије;

8)      Град Београд;

9)      Национална мрежа агенција и асоцијација за регионални развој(у даљем тексту: Национална мрежа);

10)  Јавне агенције за регионални развој (у даљем тексту: Jавна агенција);

11)  Регионалне развојне  асоцијације(у даљем тексту: Развојна асоцијација);

12)  Регионални развојни савети (у даљем тексту: Регионални савет);

 

Dok se svi oni namire, pa dok sve to stigne do lokalne samuprave i građana, vidim ja neće ostati ništa - kamen na kamenu! Osim za Beograd jer se on izdvaja članom 38:

 

 

Члан 38.

 

Град Београд учествује у креирању и спровођењу политике регионалног развоја на својој територији.

                         Na kojoj teritoriji kad se na počektu zakona kaže da:

Евро регион није административна територијална јединица и нема правни субјективитет.

Ako Evro region  nije administrativna teritorijalna jedinica i nema pravni subjektivitet, da li se to odnosi i na Vojvodinu i u kojoj meri?

Ne sporim da je učinjen ogroman napor da se „saberu babe i žabe“, ili da „vuk bude sit, a mi ovce i dalje na broju“ pa su nam  autori, za nas neuke, u sred zakona podarili i Rečnik nepoznatih POJMOVA, kako bi lakše razumeli šta je pisac hteo da kaže.

I moglo bi se ovako nadugačko i naširoko, ali nema svrhe. Samo mi nije jasno zbog čega u predlogu Zakona promeniše naša lepa imena regija: Šumadija, Mačva, Timočka Krajina, Raška, Sandžak, Braničevo...sa Južnom, Zapadnom, Istočnom, Centralnom Srbijom

 

Sretenjski ustav
Sretenjski ustav

Sve osim Beograda i Vojvodine (mada ni za nju nisam siguran, dokle će!).

Ma nek je nama ostalo Kosovo u Srbiji!

I da zaključim, što se mene tiče, da je i ovaj predlog zakona samo još jedan dokaz da nam je Ustav zreo za promenu. Nadležno Ministarstvo je, što je vredno hvale, postavilo Zakon o ravnomernom regionalnom razvoju na svoj sajt, sa mogućnošću stavljanja primedbi, ali to nema nikakvog smisla, jer puko navodjenje i nabrajanje termina (NUTS standardi, supsidijarnost i sl) koji su usko povezani sa regionalizmom ne znači da je to kvalitet samo po sebi – nama treba NOVI USTAV sa OPTIMALNOM I FUNKCIONALNOM REGIONALIZACIJOM.

Sve drugo je gubljenje vremena!

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 15:12 05.02.2009

Niko ne da vlast

Do centralizacije nece doci jer ni jedan jedini politicar u Srbiji nije spreman da se odrekne ni jednog dela vlasti u korist nekog lokalnog lika!

Eventualno trenutna centralizacija moze da se promeni u dualnu centralizaciju u kojoj ce Novi Sad tj. Vojvodjanska vlast dobiti deo kolaca sto sustinski nece nista promeniti.
Ionako ce pare iz Panceva na pimer negde odlaziti mimo bilo kakve kontrole stanovnika Panceva!

Kada se gradonacelniku (tj lokalnoj vlasti u svakom mestu) vrate direktni prihodi od poreza (recimo 30%od PDV-a) i kada se sef policije i lokalni sudija budu birali (direktno ili indiretno) u mestu gde rade moze se govoriti o decentalizaciji!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:50 05.02.2009

Re: Niko ne da vlast

drug.clan
Do centralizacije nece doci jer ni jedan jedini politicar u Srbiji nije spreman da se odrekne ni jednog dela vlasti u korist nekog lokalnog lika!

Eventualno trenutna centralizacija moze da se promeni u dualnu centralizaciju u kojoj ce Novi Sad tj. Vojvodjanska vlast dobiti deo kolaca sto sustinski nece nista promeniti.
Ionako ce pare iz Panceva na pimer negde odlaziti mimo bilo kakve kontrole stanovnika Panceva!

Kada se gradonacelniku (tj lokalnoj vlasti u svakom mestu) vrate direktni prihodi od poreza (recimo 30%od PDV-a) i kada se sef policije i lokalni sudija budu birali (direktno ili indiretno) u mestu gde rade moze se govoriti o decentalizaciji!



Pa decentralizacija ne podrazumeva ovo sto Dinkic predlaze nego , izmedju ostaloga, upravo spustanje nivoa nadleznosti do lokalne samouprave itd....ali sve vec vidjeno! Naravno da decentralizacija nije razbijanje jednog centra na vise manjih....sa istim negativnim karakteristikama!
bkc
leopold_lady leopold_lady 15:49 05.02.2009

Ne bi da budem negativna ....

...ali,iskreno od toga ne verujem da će biti išta .... Daj Bože da nešto bude i da se nešto promeni - volela bi,ali ... teška situacija ....
miraf92 miraf92 15:58 05.02.2009

Re: Ne bi da budem negativna ....

bice ali ne skoro.mi u svemu kasnimo pa sto ne bi i u decentralizaciji.
razlog je jednostavan,kao sto rece drug.clan
ni jedan jedini politicar u Srbiji nije spreman da se odrekne ni jednog dela vlasti u korist nekog lokalnog lika!

jednog dana ce biti primorani,bas zbog ulazka u EU.
drchristiantroy drchristiantroy 16:37 05.02.2009

Re: Ne bi da budem negativna ....

jednog dana ce biti primorani

a ko to?
Inner Party Inner Party 16:36 05.02.2009

Ex-YU iskustvo ...

... je sasvim nedvosmisleno.

Srbija je bila potpuno luda kada je podelila svoju teritoriju na "uzu Srbiju" i dve pokrajine. Kako to da ni Slovenija, ni Hrvatska, ni Crna Gora, ni BiH, ni Makedonija nisu bile tako "progresivne" pa da dele svoju teritoriju?! Jasno je da je ovdena svaka regionalizacija uvod u dublje podele. A kome to odgovara?! Na svu srecu nikome trenutno relevantnom u Srbiji...

PS

Na kraju krajeva, Srbija se jedva vidi na mapi sveta a neki bi jos da je podele i smanje, na engleskom se "uza Srbija" naziva Serbia proper (pristojan, svojstven, tacan, prav, pravi).
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:44 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

Inner Party
... je sasvim nedvosmisleno.

Srbija je bila potpuno luda kada je podelila svoju teritoriju na "uzu Srbiju" i dve pokrajine. Kako to da ni Slovenija, ni Hrvatska, ni Crna Gora, ni BiH, ni Makedonija nisu bile tako "progresivne" pa da dele svoju teritoriju?! Jasno je da je ovdena svaka regionalizacija uvod u dublje podele. A kome to odgovara?! Na svu srecu nikome trenutno relevantnom u Srbiji...

PS

Na kraju krajeva, Srbija se jedva vidi na mapi sveta a neki bi jos da je podele i smanje, na engleskom se "uza Srbija" naziva Serbia proper (pristojan, svojstven, tacan, prav, pravi).


Dakle niste vi prvi koji ste naseli na terminoloske zablude...Ko govori o podeli...??? Ja govorim o organizaciji drzave! Uostalom i pravoslavna crkva je "podeljena" na episkopije....ili organizovana ? Za pocetak o tome toliko!
bkc
Inner Party Inner Party 16:59 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

Branislav Kovačević Cole
Ja govorim o organizaciji drzave! Uostalom i pravoslavna crkva je "podeljena" na episkopije....ili organizovana ? Za pocetak o tome toliko!
bkc


Koje su to specificnost Šumadije, Mačve, Timočke Krajine, Raške, Sandžaka, Braničeva pa da je ekonomska ili administrativna regionalizacija opravdana? Uverite me.
drug.clan drug.clan 17:00 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

Inner Party
... je sasvim nedvosmisleno.

Srbija je bila potpuno luda kada je podelila svoju teritoriju na "uzu Srbiju" i dve pokrajine.


I sva tri dela su bila ultracentralizovana - znatno vise od nepodeljene Slovenije!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 17:04 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

Inner Party
Branislav Kovačević Cole
Ja govorim o organizaciji drzave! Uostalom i pravoslavna crkva je "podeljena" na episkopije....ili organizovana ? Za pocetak o tome toliko!
bkc


Koje su to specificnost Šumadije, Mačve, Timočke Krajine, Raške, Sandžaka, Braničeva pa da je ekonomska ili administrativna regionalizacija opravdana? Uverite me.


Za pocetak procitajte ceo tekst , a ima ih i ranije na blogu,.da se ne ponavljam...da ne govorim o pozitivnim iskustvima u EU drzavama,. na primer...itd!
drug.clan drug.clan 17:04 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

Inner Party
Branislav Kovačević Cole
Ja govorim o organizaciji drzave! Uostalom i pravoslavna crkva je "podeljena" na episkopije....ili organizovana ? Za pocetak o tome toliko!
bkc


Koje su to specificnost Šumadije, Mačve, Timočke Krajine, Raške, Sandžaka, Braničeva pa da je ekonomska ili administrativna regionalizacija opravdana? Uverite me.



Ne treba deliti na Sumadiju, Macvu i Krajinu vec spustiti vlast na lokalni nivo. Podjednako je suludo da neko iz Kragujevca bira sefa policije u Kraljevu kao i da ga bira neko iz Beograda.

Vi bas ne kontate da decentralizacija i podela na administrativne jednice nisu isto!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 17:07 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

drug.clan
Inner Party
Branislav Kovačević Cole
Ja govorim o organizaciji drzave! Uostalom i pravoslavna crkva je "podeljena" na episkopije....ili organizovana ? Za pocetak o tome toliko!
bkc




Vi bas ne kontate da decentralizacija i podela na administrativne jednice nisu isto!


Mnogi su previse gledali RTS....a premalo se ucili na tudjim dobrim iskustvima!
G.Cross G.Cross 17:08 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

Pa to i jeste problem. Da se smatra da je samo uza Srbija (pristojna,svojstvena, tacna i prava)

Na ozbiljnu stranu, da li su se "Uzi Srbi" ikada zamislili zasto niko nece sa njima? Izgledalo je da je to zbog Milosevica, a sada izgleda da je zbog necega mnogo dubljeg.
drug.clan drug.clan 17:25 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

G.Cross

Na ozbiljnu stranu, da li su se "Uzi Srbi" ikada zamislili zasto niko nece sa njima? Izgledalo je da je to zbog Milosevica, a sada izgleda da je zbog necega mnogo dubljeg.


Ovo je sada vec joke ?

Mozda nece sa Beogradom. Mozda bi UZA S trebala da se resi Beograda pa bi im krenulo?
G.Cross G.Cross 17:47 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

Interesantan predlog...Mozda da Beograd bude glavni grad Vojvodine a Novi Sad Uze Srbije ?
drug.clan drug.clan 18:40 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

G.Cross
Interesantan predlog...Mozda da Beograd bude glavni grad Vojvodine a Novi Sad Uze Srbije ?



Mora tri puta - srpski!

Pa eto BG je vec polovinom u Vojvodini samo jos da se nekako NS primakne Sumadiju. Ali ako po DSS-ovom predlogu Nis moze da bude glavni grad Podunavlja moze vala i NS Sumadije (blizi je NS Sumadiji nego Nis Dunavu)


omega68 omega68 18:49 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

G.Cross
Pa to i jeste problem. Da se smatra da je samo uza Srbija (pristojna,svojstvena, tacna i prava)

Na ozbiljnu stranu, da li su se "Uzi Srbi" ikada zamislili zasto niko nece sa njima? Izgledalo je da je to zbog Milosevica, a sada izgleda da je zbog necega mnogo dubljeg.

A da li su se ''Izvan - uži'' Srbi zapitali zašto mi jedva čekamo da se svi odvoje od nas i da lepo, kao nekad imamo respektabilnu državu - priznatu i cenjenu.Ali ovog puta ćemo da učimo potomke da nikog više ne oslobađaju svojim životima.Mnogima je ionako bilo lepo po raznim Carevinama
ivan_ko ivan_ko 19:47 05.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

drug.clan
G.Cross
Interesantan predlog...Mozda da Beograd bude glavni grad Vojvodine a Novi Sad Uze Srbije ?



Mora tri puta - srpski!

Pa eto BG je vec polovinom u Vojvodini samo jos da se nekako NS primakne Sumadiju. Ali ako po DSS-ovom predlogu Nis moze da bude glavni grad Podunavlja moze vala i NS Sumadije (blizi je NS Sumadiji nego Nis Dunavu)





Mapa koja je na slici nije projekat DSS/a, vec moj koncept regionalizma...BK Cole *pisem sa sinovljevog kompa, pa otuda drugi nick
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:18 06.02.2009

Re: Ex-YU iskustvo ...

Gde nađe Sloveniju kao primer...ovde su 2007. predložili 14 regija u cilju decentralizacije...s obzirom na broj stanovnika i veličinu, pretpostavljam da bi mačke i ja činile jednu regiju, a Žmu i dvoje dece drugu...Princeza bi imala svoj kontinent. A broj opština će uskoro biti veći od broja stanovnika.
nsarski nsarski 19:32 05.02.2009

Kad kazes "smesi",

jol' to znaci "osmehuje", da treba da mu se radujemo, ili je vise samo razvukao usta da pokaze zube?:)
subwire subwire 21:35 05.02.2009

Novi ustav?

Ne vidim zasto nam se "smesi" novi ustav. Ono sto sam uspeo da zakljucim iz Vaseg teksta je da su se toliko namucili da zaobidju Ustav kako bi simulirali regionalizaciju pred EU. Nista cudno. To je upravo u njihovom stilu, zajednom sa Zakonom za borbu protiv korupcije i zastitu konkurencije. Ovo je samo jos jedan u nizu besmislenih dokumenata istancovan od strane vladinih sluzbenika. Koji, jadni, pokusavaju da pomire pravne pojmove i zahteve ministara - politicara koji su citavu svoju karijeru izgradili na zameni teza.
Vazeci Ustav nije los - koliko je apsurdan! Slazem sa da nam treba novi. Ali takodje smatram da mora doci, pre, kroz inicijativu naroda. Do prave regionalizacije i decentralizacije nikada nece doci, ukoliko narod to ne zatrazi. Do toga nece doci, jer narod ne zna sta ti pojmovi znace. Kao ni kakve efekte proizvode.
Cak i da mi postanemo liberalna drzava. Sa sirokim spektrom sloboda, kako drustvenih, tako i individualnih. Mislim, da nas narod ne bi znao sta da radi sa njima. I ponasali bi se kao izvesni zemljoradnici po ruralnim sredinama. Koji, kada pricaju o politici, stisaju glas. Jer, se nikad ne zna ko moze da ih cuje. I ko bi zbog toga mogao da ih prijavi "miliciji". Pa posle da imaju problema. Tako je i sa ovim!
Ovde se ljudi plase da odu u trzisnu, kada ih prodavac prevari. A kamoli, da traze da se nivo odlucivanja i odgovornosti prebaci na lokalni, pa i regionalni nivo. To je vec naucna fantastika. Proglasice ga za izdajnika. Ismevace ga komsije na ulici i morace da nosi kesu na glavi do kraja svog zivota.
Reci: "POWER TO THE PEOPLE", nemaju nikakvo znacenje u ovakvoj sredini.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:10 06.02.2009

Re: Novi ustav?

subwire
Ne vidim zasto nam se "smesi" novi ustav. i.


Posto se u manje vise svim detaljima slazemo, tek odgovor "zasto nam se smesi"?
[b][/b] Nas problem je sto nam se dobar i moderan ustav stalno smeshi...a nikad da nam se desi. Tako da mislim da je Dinkic, ovim zakonom, u stvari samo pustio probni balon jer se ovim i ovakvim zakonom pitanje regionalizacije ne moze resiti..naprosto regionalizacija je USTAVNO pitanje!
Poz.
bkc
rastinjak rastinjak 22:33 05.02.2009

Država sa akcionim planovima

Posmatrajući dešavanja u Srbiji tokom devedesetih i nakon toga u dvehiljaditim, koje smo dobrano potrošili, navode samo na jedan zajednički zaključak, da naša država nema nikakvu strategiju razvoja ni u jednom segmentu, jedino ukoliko bi težnju za održavanjem postojećeg stanja mogli da podvedemo pod strategijom, već se njome upravlja akciono od slučaja do slučaja.
Devedesete smo proglasili kao godine koje nam je ''potrošio'' Milošević, ne bih da ponavljam popularne izraze o ovom periodu, o godinama koje su ''pojeli skakavci''. Nakon devedesetih desio nam se 5. oktobar i nada koja je tinjala da ima snage za promene ,se tokom perioda nakon oktobarske revolucije do danas, pokazala kao uzaludna. ''Skakavci''su se samo namnožili.Ne da su se samo namnožili već su i mutirali. VIše nemamo samo jednog glavnog skakavca, već čitavu bulumentu skakavaca- generala, koji su se sa svojom ''vojskom'' specijalizovali za pojedine vrste hrane, poput finansija,regionalnog razvoja,poljoprivrede i drugih zanimljiv izvora hrane.
Sposobnost vladajuće postoktobarske elite u nepoštovanju propisa je neviđena. Koliko godina se kršio stari ustav kada je to bilo u interesu vladajuće elite a kada je trebalo odbiti zahteve koji u tom momentu nisu u interesu potezao se taj isti ustav kao argument da se ne mogu usvajati protiv ustavna rešenja.
Sadašnji Ustav je jedna takva lakrdija i nasilje nad zdravim razumom svakog stanovnika Srbije da je svako pozivanje na njega čist bezobrazluk , on se mora pod hitno menjati.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:11 06.02.2009

Re: Država sa akcionim planovima

[quote=rastinjak
Sadašnji Ustav je jedna takva lakrdija i nasilje nad zdravim razumom svakog stanovnika Srbije da je svako pozivanje na njega čist bezobrazluk , on se mora pod hitno menjati.

Nemam sta da dodam....!
poz
bkc
rastinjak rastinjak 22:58 05.02.2009

Regionalni razvoj

Ravnomernog regionalnog razvoja nema bez prave istinske decentralizacije. Iskustva zemalja u okruženju jasno govore tome u prilog. Decentralizacija i regionalizacija je nešto što je odavno poznato u razvijenim zemljama EU, kod njih je to tekovina. Nove članice su jednostavno bile primorane da prilagode sebe tim pozitivnim tekovinama, uveren sam da to političkim elitama, pogotovu u postkomunističkim zemljama nije godilo ali nisu imali izbora. Naša politička i ekonomska elita takodje je toga bolno svesna. Gubljenje dela suvereniteta Srbije kao zemlje članice je samo strašilo za narod, pristupanjem najviše ''suvereniteta'' bi izgubila politička i ekonomska elita jer bi morali da poštuju pravila igre koje im nameću zakoni EU. Nema više ''Dogovorićemo se brate '' Imam utisak da je interes naše elite da nam se vize nikada ne ukinu, ko bi ostao onda da ih oni zajebavaju.
1. Nepostojanje želje da se izvrši decentralizacija najpre se može videti u načinu izbora predstavnika u razne nivoe vlasti. Dok se ne ustanovi većinski sistem nećemo biti u prilici da se otmemo ''partijskoj državi''. Zastupnici proporcijalnog sistema prednosti ovog načina izbora izvlače iz primera uredjenih država, što je sasvim druga priča u odnosu na nas.
2. Lokalna samouprava je najniža jedinica teritorijalne organizacije. Postoje različiti nazivi za ovaj oblik teritorijalne organizacije, u državama Ex Juge je naziv ''opština''. Novim ustavom i Zakonom o teritorijalnoj organizaciji nismo ništa dobili, izuzev nekoliko novih Gradova. Broj lokalnih samouprava - opština je ostao isti. Srbija ima najmanji broj opština u odnosu na površinu i broj stanovnika u Evropi i okruženju. U prevodu naše opštine su ''velike''. Da bi ublažili pritisak koji dolazi iz velikih, seoskih naselja, pogotovu u Vojvodini, stručnjaci su potegli stari adut iz komunističkog perioda - ''mesne zajednice'' kao epohalno rešenje za spuštanje nivoa vlasti na niži nivo. Ovo je još jedna prodaja magle na štetu gradjana Srbije. Mesna zajednica nema status lokalne samouprave i nemože da bude u funkciji nikakvog razvoja. Ona je ispod opštine i maltene ima status kao nevladina organizacija. U Vojvodini je taj problem posebno izražen jer postoje naselja koja imaju po 5000 i više stanovnika.
3. Otpor pretvaranju seoskih mesnih zajednica u lokalne samouprave ima osim naših lokalnih i jedan spoljni uticaj a to su sredsta iz EU fondova koji su izdašni u najvećoj meri u pogledu razvoja sela. Zašto bi se tu onda uključio veći broj činilaca kada to može da se lepo filtrira peko postojeće ''šeme'' vlasti i podele kolača
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:13 06.02.2009

Re: Regionalni razvoj

rastinjak
Ravnomernog regionalnog razvoja nema bez prave istinske decentralizacije.


Tema je preobimna, ali je sustina to sto ste rekli!
poz
bkc
liberalac55 liberalac55 21:32 06.02.2009

Lično Coletu!

Bravo Cole i HVALA!


P.S.

Samo Cole kakva svrha!
Pa evo i SPC ozvaničio stranku,dali diplomski na Vojvodini!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:29 07.02.2009

Re: Lično Coletu!

liberalac55
Bravo Cole i HVALA!


P.S.

Samo Cole kakva svrha!
Pa evo i SPC ozvaničio stranku,dali diplomski na Vojvodini!




Ja toliko...a svi drugi kako i kad hoce!
poz
bkc

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana