Hrišćanstvo pred sumrakom ili praskozorjem nade?

Nikola Knežević RSS / 05.02.2009. u 21:43

Freefoto-ChristianCrossAtSunsetHD117.jpgGde je hrišćanstvo danas? Nakon dve hiljade godina istorije koliko je ono zaista naučilo iz sopstvenih grešaka? Sudeći po vestima koje ovih dana stižu iz Rima moglo bi se reći da se epoha skandala nastavlja i iznova produbljuje u vrtlogu uzroka i posledica dela raznih klirika koji na ovaj ili onaj način zloupotrebljavaju svoj crkveni položaj i društveni status.

Papa Benedikt XVI je samo nekoliko dana nakon što je ukinuo ekskomunikaciju biskupa Ričarda Vilijamsona koji je poznat po tome što je otvoreno negirao holokaust po čijem je tumačenju, tokom II svetskog rata ubijeno je između 200.000 i 300.000 Jevreja i nijedan u gasnim komorama, unapredio u pomoćnog biskupa grada Linca, Gerharda Mariju Vagnera koji je od pre poznat po svojim izjavama u kojima je Cunami u Tajlandu i uragan Katrinu nazvao osvetom i izlivom Božjega gneva. Od ovakve besmislene izjave može biti gora ona od poznatog baptističkog propovednika Džerija Folvela u kojoj je za događaje 9. Septembra 2001. godine optužio sekularizovano američko društvo ili ona od katoličkog sveštenika Vjekoslava Lasića: "uvjeren sam da je poglavnik Ante Pavelić sada u raju i da zajedno s nevinom dječicom gleda Bogu u lice."

U vreme kada se u svetu javlja sve više glasova koji negiraju holokaust, Rimska crkva koja se ni do današnjeg dana nije izvinila za svoj indolentni stav Pape Pija XII tokom II svetskog rata, koji se oglušio na brojne pozive u pomoć i informacije o holokaustu koji se dešavao samo nekoliko stotina kilometara od njega - ona ovo pitanje dalje produbljuje vraćanjem u službu četiri biskupa pripadnika Lefervista, među kojima je i Vilijamson. Izlišno je u ovom kontekstu i govoriti ali ipak nužno je spomenuti i višedecenijsku tišinu povodom umešanosti klira rimokatoličke crkve u zločine protiv srpskog, jevrejskog i romskog stanovništva u NDH. Nasuprot tome, do nas dolaze vesti kako se na dan godišnjice smrti uštaškog poglavara Ante Pavelića služi misa u njegovu čast u sred Hrvatske prestolnice.

Po svemu sudeći, „Veliki mostograditelj" (Pontifex maximus) ne samo da ne gradi mostove već kao da se sopstvenim postupcima i onima koje donosi Rimska kurija trudi da i one postojeće poruši ili bar olabavi do te mere da se pod težinom konflikta sami sruše. „Nepogrešivi" kao da nekom čudnom dihotomičnom dinamikom pravi sve više grešaka koje ga diskvalifikuju kao poglavara Rimske crkve. Primera radi, Rimska kurija sada protivreči dokumentima II Vatikanskog Sabora koji je Rimsku crkvu otvorio prema ekumenskom pokretu donoseći dekret prema kojima su pravoslavni šizmatična „odvojena braća" i samo poseduju elemente crkvenosti ali nisu istinska crkva, dok protestanti gube naziv crkve. Na taj način ekumenski dijalog vratio se nekoliko koraka unazad, pogotovo kada su u pitanju protestanti jer podsetiću da je 1999. godine učinjen veliki napredak ka približavanju RKC i Evangelika kada su u Agzburgu potpisali Zajedničku deklaraciju o opravdanju.

Hrišćanstvu je danas, možda više nego ikad, potrebna reforma. Sveobuhvatna, duboka, korenita. Ono je ispolitizovano, okoštalo, bez dovoljnog potencijala da hrišćansku veru postavi u savremeni kontekst i približi ga modernom čoveku. U vreme najvećih naučnih dostignuća, epohe veličanstvenosti ljudskoga duha ali i destruktivnosti u koju ga neumitno gura njegova sujeta i pohlepa, hrišćanstvo je izgubilo korak sa čovečanstvom.

Kada ga je izgubilo? Zar nije još u vreme političkih prepiranja patrijarha carigradskog Fotija i Pape Nikole I i nekoliko vekova kasnijeg Velikog raskola, inkvizicije, krstaških pohoda, Vartolomejske noći, cezaropapizma i papocezarizma, etnofiletizma, etnocentrizma i ostalih hroničnih bolesti od kojih hrišćanstvo vekovima boluje? Upravo tada, kada je ono prestalo da bude sluga ljudskome rodu i postalo njegov gospodar, kada je pastirski štap zamenilo carskim žezlom, kada je žeđ za božanskim ugasila pohlepa za materijalnim i zemaljskim.

Zato se hrišćanstvo danas nalazi na raskšću između dva puta. Puta u dalju fragmentaciju i apostaziju u koju ono neprestano odvlači ljude skandalima i protivrečnostima i puta koji vodi u sveopštu reformu koja bi morala da obuhvati sve tri hrišćanske provenijencije i tako dovede do bitnih promena kako u odnosima između hrišćanskih konfesija tako i do odnosa samih konfesija prema društvu u kojem se nalaze. To bi pre svega podrazumevalo sveobuhvatnije angažovanje i korigovanje socijalnih programa crkve, formiranje i revidiranje stavova u odnosu na pitanja bioetike, kontracepcije, homoseksualizma, afirmacije ekumenskog dijaloga, posebno u slučaju Istočno - pravoslavnih crkava. Podsetiću ovom prilikom i na reči našeg bogoslova o. Radovana Bigovića da bi „svaki drugi put Pravoslavnu crkvu vodio u izolaciju i u geto, učinio bi je sektom, nesposobnom za služenje i doprinos duhovnom preporodu Evrope i sveta" (Bigović, 2000).

Mnogo puta do sada smo od bogoslova mogli da čujemo argumente da je za apostaziju kriva sekularizacija društva, radikalni individualizam, bežbožni humanizam, antropocentrizam, tehnokratija, nihilizam ali ipak moramo biti sasvim iskreni i konstatovati da promenu koju hrišćanstvo želi izvršiti u društvu mora prvo doživeti unutar sebe. Dakle, neophodna je korenita promena organizma unutar samih hrišćanskih konfesija kako bi ta revitacizacija dovela do širih društvenih implikacija. Neko je jednom rekao da je hrišćanstvo poteklo iz katakombi i da se ono u nje mora i vratiti. Ovo ne podrazumeva njegov kraj, već naprotiv, njegovu obnovu i povratak onim fundametalnim vrednostima koje je ono imalo u vreme apostola, kada je od društva bilo prezreno i odbačeno ali jedinstveno i nekomprovitovano, u zajedničkoj nameri da poruku evanđelja prenese celom svetu.

Da li je na pomolu sumrak hrišćanske religije kao takve ili se nalazimo pred praskozorjem nade u sveobuhvatnu obnovu i jedinstvo hrišćanskih crkava? Odgovor na ovo pitanje mogu dati samo oni koji sebe nazivaju hrišćanima i koji imaju odgovornost ali i snagu da Hrišćansku Crkvu promene iznutra. Quanta est nobis via? Koliko je dugačak put koji je pred nama? „Prvi problem koji treba da prevaziđemo, jeste neznanje, nepoznavanje i predrasude koje postoje među nama. Kada do toga dođe, tek onda ćemo moći da krenemo napred i da zaista uradimo ono što je potrebno za dobrobit čovečanstva. Nismo više neprijatelji jedni drugima niti smo ravnodušni jedni prema drugima. Mi smo braća i sestre u Hristu, zajedničkom Gospodu i zajednički moramo da radimo na prevazilaženju onoga što nas deli." (Kasper, 2004)

 



Komentari (162)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alpeot alpeot 22:01 05.02.2009

Pozdrav

Nemam snage, a ni volje, da razgovaram racionalno o religiji... Mozda je nsarski u pravu, mozda je uzaludno. Mali broj racionalnih ateistickih glasova se gubi u moru verskog "umerenjastva" koje ce ovde iznova dokazivati da nije religija kriva, bas nista, da nije u pitanju taj varvarski zapis iz bronzanog doba, Stari zavet, iz koga su proistekle tri nehumane monoteisticke religije koje i dan-danas vrse nasilje nad humanom civilizacijom.

Ja verujem u vasu plemenitost, g. Knezevicu, zato nista vise necu napisati. Osim: nsarski, hvala na poduci.
libkonz libkonz 23:19 05.02.2009

Re: Pozdrav

Ja verujem u vasu plemenitost, g. Knezevicu, zato nista vise necu napisati.

da, da, da.
miniko63 miniko63 23:28 05.02.2009

Re: Pozdrav

da, da, da.


Dobar dan ja sam VLJK
dexter92 dexter92 00:34 06.02.2009

Re: Pozdrav

@Alpeot
Znate koji je Vas problem?
Apsolutno ne zelite da shvatite kontekst vremena u kome su nastali odredjeni religijski tekstovi vec ih tumacite iz perspektive danasnjce.
Uostalom, u sta Vi verujete?
Da ste Vi stvar slucaja, jedna od beskonacno mnogo bioloskih varijacija?
Da li se probudite svakog jutra i kazete samom sebi:" Alpeot, ti si samo jedna slucajnost. Ne postoji nista posebno u vezis sa tobom, ti si samo posledica jednog neumitnog prirodnog procesa?" Uopste, odakle crpite inspiraciju za bilo sta, zasto se jednostavno ne prepustite...jer Boze moj...zivot i nema neki poseban smisao, zar ne???
Goran Vučković Goran Vučković 00:50 06.02.2009

Re: Pozdrav

Da ste Vi stvar slucaja, jedna od beskonacno mnogo bioloskih varijacija?
Da li se probudite svakog jutra i kazete samom sebi:" Alpeot, ti si samo jedna slucajnost. Ne postoji nista posebno u vezis sa tobom, ti si samo posledica jednog neumitnog prirodnog procesa?"

Vanity... is my favourite sin :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:52 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot
da nije u pitanju taj varvarski zapis iz bronzanog doba, Stari zavet, iz koga su proistekle tri nehumane monoteisticke religije koje i dan-danas vrse nasilje nad humanom civilizacijom.


zapis je iz Iron Age II, govori o događajima iz Bronze Age (Early BA), ali IA i to po svoj prilici IA 2 (viii-vi .p.n.e.). ne slažem se sa tvojom ocenom da se civilizacija razvijalala na taj način i mislim da je upravo religiozna faza pomogla da se emancipiramo od divljaštva. s tim što postoji razlika u našim početnim pozicijama: ti imaš na neki način implementiranu mržnju prema religiji, ne znam iz kog razloga, jer na koji način može da ti naudi gomila samopogruženih nesigurnih ljudi? razlika između nsarskog i tebe je velika, jer nsarski nema mržnju, samo inteligenciju... verovatno je njegova sreća što je učio u slobodnom edukacionom sistemu a ne u totalitarnom (čuvenom po tome što usađuje iracionalne nepodnošljivosti u ljude)... srbija 90ih, jebiga, bro...

što se hrišćanstva tiče,
naravno da neće nestati, ali nije ni u "praskozorju nade"...

ponudiću tezu da hrišćanstvo ide ruku pod ruku sa liberalnim kapitalizmom. iz vrlo jednostavnog razloga: hrišćanstvo je izvanredan sedativ za potlačene siromašne mase čija brojnost će evidentno samo narastati... hrišćanstvo, s njim i druge religije bez razlike (premda bih se ogradio na trenutak i kazao da se islam i judaizam bolje podvlače nacionalizmu nego liberalnom kapitalizmu), je bolje od svakog prozaka, svih tableta i svih droga... zato ne treba sumnjati da će crkva nastaviti da dobija donacije od prebogatih kapitalističkih kartela. drugo, hrišćanstvo, posebno njegovi zapadni ogranci, ima tendenciju da se širi, što savršeno odgovara idealu liberalnog kapitalizma...

hrist je jedina uteha potlačenima... kada bi se poboljšali ekonomski uslovi u svetu do te mere da svi imamo sve što nam je neophodno za umeren i pristojan život bez trzavica, ne bi više postojala potreba za "duhovnom hranom"... pošto je takva vizija socijalistička utopija, jasno je da će plastik-elastik hrist produžiti da živi kao ideja...

ps. nisam pominjao istočnu crkvu, da ne ispadne da sam joj naklonjen više, ona je podjednako u ulozi sedativa populacije u siromašnim ali totalitarnim režimima.
alpeot alpeot 07:05 06.02.2009

Re: Pozdrav

dexter92
@AlpeotZnate koji je Vas problem?Apsolutno ne zelite da shvatite kontekst vremena u kome su nastali odredjeni religijski tekstovi vec ih tumacite iz perspektive danasnjce.Uostalom, u sta Vi verujete?Da ste Vi stvar slucaja, jedna od beskonacno mnogo bioloskih varijacija? Da li se probudite svakog jutra i kazete samom sebi:" Alpeot, ti si samo jedna slucajnost. Ne postoji nista posebno u vezis sa tobom, ti si samo posledica jednog neumitnog prirodnog procesa?" Uopste, odakle crpite inspiraciju za bilo sta, zasto se jednostavno ne prepustite...jer Boze moj...zivot i nema neki poseban smisao, zar ne???


Dexteru, ja vas opet upucujem na teoriju evolucije i prirodnu selekciju i kazem vam - prirodna selekcija nema bas nikakve veze sa slucajem, ona je kumulativan proces, koji problem neverovatnosti razlaze na male delove. Vi stalno koristite taj pseudoargument slucajnosti, kacite ga uz teoriju evolucije po nahodjenju (cime samo pokazujete da ne poznajete osnovne postavke darvinizma), a zatim meni drzite banku o "smislu zivota". Promisao (ID) nije jedina alternativa slucaju - ako proucite hloroplaste u biljkama (na primer), dolazite do zakljucka da je prirodna selekcija mnogo bolje resenje.

Vi se slobodno "prepustite", a mene ostavite da budem zrtva besmislene radoznalosti.
alpeot alpeot 07:18 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs

razlika između nsarskog i tebe je velika, jer nsarski nema mržnju, samo inteligenciju... verovatno je njegova sreća što je učio u slobodnom edukacionom sistemu a ne u totalitarnom (čuvenom po tome što usađuje iracionalne nepodnošljivosti u ljude)... srbija 90ih, jebiga, bro.


Ja i tvrdim da postoji razlika izmedju nsarskog i mene, on je mnogo obrazovaniji i inteligentniji. Ni najmanje ne sporim.

Sto se tice mrznje koju mi tako olako pripisujes - eto, tako vernici reaguju kada se povede diskusija o religiji. Sve je dopusteno - razgovor o politici, ekonomiji, naucna rasprava - ali kada dodje na red religija, onda se stavi veliki znak "STOP". Ne, to nije dozvoljeno. A meni, vidis, uopste nije jasno zasto o tome ne bismo mogli diskutovati? Opet, ne kazes mi koga (ili sta) ja to mrzim? Religiju, crkvu, vernike? Bas mrzim? Ili samo pokusavam da dokazem moj stav o pogubnosti religije, a da pri tome takvu raspravu posmatram kao nesto sasvim uobicajeno (normalno)?

Tvrdim da religije ugrozavaju kompletnu ljudsku civilizaciju, da joj vec hiljadama godina sede na vratu bez namere da s kicme covecanstva sidju, da predstavljaju prepreku razvoju civilizacije. Postoji jedan problem s verskom umerenoscu koju demonstriras - to je upravo ona vrsta misljenja koja sprecava da se u nasem svetu pojavi racionalna duhovnost nezavisna od crkve. Nema smisla da se neciji duhovni zivot vezuje uz price od drevnim cudima. Nama je potrebna rasprava o etici i duhovnom iskustvu, koja je kao i naucna rasprava nesputana drevnim saznanjem. Nauka zaista prevazilazi kulturne promene - ne postoji srpska ili japanska nauka. Zamisli svet u kome bismo sasvim posteno i bez ogranicenja razgovarali o nasem mestu u svemiru i o mogucnosti produbljenja samopoimanja, eticke mudrosti i saosecajnosti. Religijski umerenjaci sprecavaju da se zapocne takav razgovor tako sto zive kao da je neko merilo sektaskog praznoverja sustinski bitno za ljudsku srecu.

A sto se tice mrznje koju mi (ponavljam) tako olako i nekorektno pripisujes, procitaj malo na Netu o "Darvinovom buldogu" i "Darvinovom rotvajleru". Da ne bi bilo zabune - uopste ne pokusavam da sebe uporedim sa takvim ljudima u intelektualnom smislu - samo govorim o pristupu. I oni su, pretpostavljam, obrazovani u Srbiji devedesetih?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:30 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot


Sto se tice mrznje koju mi tako olako pripisujes - eto, tako vernici reaguju kada se povede diskusija o religiji. Sve je dopusteno - razgovor o politici, ekonomiji, naucna rasprava - ali kada dodje na red religija, onda se stavi veliki znak "STOP". Ne, to nije dozvoljeno. A meni, vidis, uopste nije jasno zasto o tome ne bismo mogli diskutovati? Opet, ne kazes mi koga (ili sta) ja to mrzim? Religiju, crkvu, vernike? Bas mrzim? Ili samo pokusavam da dokazem moj stav o pogubnosti religije, a da pri tome takvu raspravu posmatram kao nesto sasvim uobicajeno (normalno)?


očigledno se radi o nepodnošljivosti (crkvenog, dakle hrišćanskog religioznog sistema).

da te pitam,
za koga je religija pogubna? za vernike? nije, oni žive po svojim religioznim kodeksima i ništa im ne fali, čak im je i lakše nego da žive uhvaćeni u koštac sa egzistencijom u kojoj je sve haotično, sve moguće i neizvesno.

je l' za nas koji joj se smejemo u brk pogubna? nije, jer nas se ionako ne tiče (mene se tiče, pošto moram da se brinem da napredujem u svom poslu u ministarstvu turizma i hoću da imam veće odgovornosti i veća primanja, tako da moram više da znam).

prema tome, kolega, zašto dramiš?
alpeot alpeot 07:38 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs

da te pitam,za koga je religija pogubna? za vernike? nije, oni žive po svojim religioznim kodeksima i ništa im ne fali, čak im je i lakše nego da žive uhvaćeni u koštac sa egzistencijom u kojoj je sve haotično, sve moguće i neizvesno.je l' za nas koji joj se smejemo u brk pogubna? nije, jer nas se ionako ne tiče (


Ah, pa nije bas tako. Ako se vernici napajaju mudrostima iz Starog zaveta (a to im je, zar ne, referentna knjiga), onda postoji veliki problem. Pa je onda religija opasna i po, kako kazes, nas koji joj se smejemo u brk - na primer, Katolicka crkva otvoreno zastupa stav o neprihvatljivosti upotrebe kondoma, kao i neprihvatljivosti anti-HPV vakcinacije (HPV je prekursor za karcinom materice), i vrsi snazan uticaj na drustvo da te, njene vrednosti prihvati. O abortusu da ne pricamo - zene su cak i u nekim razvijenim drzavama primorane da radjaju decu sa kongenitalnim malformacijama zato sto je abortus zabranjen (jer, eto, crkva tvrdi da je fetus "dusevan", "bogonosan" i "hristonosan" ).
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:42 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot
iz koga su proistekle tri nehumane monoteisticke religije koje i dan-danas vrse nasilje nad humanom civilizacijom.


pošto ne verujem da si imao prilike da se upoznaš sa sa islamskim i judeističkim sistemom, pretopostavljam da rasuđuješ na osnovu svog iskustva sa crkvom.

na koji način "tri nehumane monoteisticke religije" i dan-danas "vrse nasilje nad humanom civilizacijom"?

čime ti potkrepljuješ ovu tvrdnju? na koji način tri sistema vrše nasilje nad nama? sarađivao sam u životu sa svi tri i nikad nije izvršio nasilje nada mnom (dobro, ograda, izuzev katolicizma, ali to je bilo individualno, i to pre hrvatski nacionalizam nego religioznost; recimo, sa slovenačkim, srpskim ili bosanskim katolicima nisam imao nikakvih problema).
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:48 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot

Ako se vernici napajaju mudrostima iz Starog zaveta (a to im je, zar ne, referentna knjiga), onda postoji veliki problem. Pa je onda religija opasna i po, kako kazes, nas koji joj se smejemo u brk - na primer, Katolicka crkva otvoreno zastupa stav o neprihvatljivosti upotrebe kondoma, kao i neprihvatljivosti anti-HPV vakcinacije (HPV je prekursor za karcinom materice), i vrsi snazan uticaj na drustvo da te, njene vrednosti prihvati. O abortusu da ne pricamo - zene su cak i u nekim razvijenim drzavama primorane da radjaju decu sa kongenitalnim malformacijama zato sto je abortus zabranjen (jer, eto, crkva tvrdi da je fetus "dusevan", "bogonosan" i "hristonosan" ).


mislim da svako društvo poseduje mehanizme da neutrališe taj uticaj (izuzev možda pojedinih islamskih država u koje Boginja Libertina još uvek doprla nije). u privatnosti, katolička crkva ili rabinat mogu da nastoje na čemu god žele ako ćemo im u kući reći: "ajde bre palite budale."

ponovo, crkva može da tvrdi šta god joj volja, je l' treba da im zabranimo da govore, šta li? da li bi tako vratio svoj duševni mir?

ps. nasmejao si me, molim te, u kojim razvijenim zemljama ne možeš da napraviš abortus? evo, i moju staru majku-bezbožnicu i proverenog abortičara si nasmejao.
alpeot alpeot 07:49 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs

alpeotiz koga su proistekle tri nehumane monoteisticke religije koje i dan-danas vrse nasilje nad humanom civilizacijom.pošto ne verujem da si imao prilike da se upoznaš sa sa islamskim i judeističkim sistemom, pretopostavljam da rasuđuješ na osnovu svog iskustva sa crkvom.na koji način "tri nehumane monoteisticke religije" i dan-danas "vrse nasilje nad humanom civilizacijom"?čime ti potkrepljuješ ovu tvrdnju? na koji način tri sistema vrše nasilje nad nama? sarađivao sam u životu sa svi tri i nikad nije izvršio nasilje nada mnom (dobro, ograda, izuzev katolicizma, ali to je bilo individualno, i to pre hrvatski nacionalizam nego religioznost; recimo, sa slovenačkim, srpksim ili bosanskim katolicima nisam imao nikakvih problema).


Rasudjujem na osnovu Starog zaveta, kao i cinjenica koje sam vec izlozio. Sistemski teror nad zenama u islamskom svetu, serijatski zakon, ili ratoborni rezim u Izraelu - to sve nisu primeri ugrozenosti religijom?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:56 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot

Sistemski teror nad zenama u islamskom svetu, serijatski zakon, ili ratoborni rezim u Izraelu - to sve nisu primeri ugrozenosti religijom?


mogu samo za islamski svet da se složim. opet, vidiš kolika se cena plaća (u ljudskim životima brojena) u našim nastojanjima da "oslobodimo" muslimansku Ženu?

za režim u izraelu sam u više navrata pisao da je zabluda da se rukovodi religioznim principima. režim u izraelu je surovi i hladni sekularni pragmatizam, nema nikakve veze sa judaističkim sistemom. judaizam je tu sluškinja ratobornom nacionalizmu, sluškinja, slično kao u ovoj tezi koju sam predstavio kao odgovor Nikoli na budućnost hrišćanstva.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:00 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot

Rasudjujem na osnovu Starog zaveta...


to nije dobro rasuđivanje, pošto taj zbornik jevrejskih religioznih tekstova upućuje na vreme kada su vladali drugačiji običaji, naprimer, borbe gladijatora u rimskom koloseumu umesto današnje zabave izražene kroz fudbal ili košarku?
alpeot alpeot 08:01 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs

ponovo, crkva može da tvrdi šta god joj volja, je l' treba da im zabranimo da govore, šta li? da li bi tako vratio svoj duševni mir?ps. nasmejao si me, molim te, u kojim razvijenim zemljama ne možeš da napraviš abortus? evo, i moju staru majku-bezbožnicu i proverenog abortičara si nasmejao.


Pa drago mi je ako sve ovo nalazis smesnim, ali meni nije bas tako smesno. Naravno da ne treba da im zabranimo da govore, ali sta sa, npr, anti-HPV vakcinom? Koliko ce devojcica zbog toga dobiti karcinom materice? Samo kao napomena, u El Salvadoru abortus je nelegalan bez obzira na okolnosti. Zenu koja dodje u bolnicu s perforiranom matericom, sto ukazuje da joj je ilegalno uradjen abortus, odmah privezu za bolnicku postelju, a njeno telo tretiraju kao mesto zlocina. Ubrzo pristignu lekari koji ispituju zeninu matericu i grlic. Neke zene su osudjene na cak trideset godina zatvora zato sto su prekinule trudnocu. Barak Obama je tek sada ukinuo cuveni akt kojim se zabranjivalo finansiranje medjunarodnih organizacija koje se bave abortusom.
alpeot alpeot 08:05 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs

alpeotRasudjujem na osnovu Starog zaveta...to nije dobro rasuđivanje, pošto taj zbornik jevrejskih religioznih tekstova upućuje na vreme kada su vladali drugačiji običaji, naprimer, borbe gladijatora u rimskom koloseumu umesto današnje zabave izražene kroz fudbal ili košarku?


Da, ali se taj tekst razvlaci kroz vreme, pa je nepresusna inspiracija vernicima, koji (ako ga citaju doslovno) mogu samo osecati sve vecu i vecu potrebu da mrze i proganjaju jeretike, bezboznike i nevernike, uvereni da takve ljude treba smrviti u Bozjoj masineriji pravde.

Eno ti primer koji je naveo Queeria - u Etiopiji zele homoseksualce da "nauce pameti", jer se ponasaju kao "zivotinje".
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:12 06.02.2009

Re: Pozdrav

dobro. to je stravično. ali, el salvador nije razvijena zemlja, i to u velikoj meri zahvaljujući njenom uticajnom severnom susedu. dakle, nije kriva religija u krajnjoj meri (iako je u ovom slučaju upotrebljena kao oruđe za zaglupljivanje), nego je kriva par ekselans sekularna razvijena demokratija jer ne haje za ono što se dešava u njenom neposrednom okruženju...

okej, počeli smo da sitničavimo, moram da palim, sorry matey.
alpeot alpeot 08:14 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs
okej, počeli smo da sitničavimo, moram da palim, sorry matey.


Bas sam to hteo da kazem. Ne brini, ne zalim preterano.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:19 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot

Da, ali se taj tekst razvlaci kroz vreme, pa je nepresusna inspiracija vernicima, koji (ako ga citaju doslovno) mogu samo osecati sve vecu i vecu potrebu da mrze i proganjaju jeretike, bezboznike i nevernike, uvereni da takve ljude treba smrviti u Bozjoj masineriji pravde.


izvini, ali to nije problem religije, već onoga koji čita, tojest njegovog koeficijenta inteligencije: što je taj koef. manji možemo očekivati da će njegova shvatanja biti ograničenija i tužnija.

moram da idem sad, stvarno. možda bi i ti mogao da odeš nešto da privređuješ pa da se manje brineš o tolikim nepravdama u svetu ?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:21 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot

Ne brini, ne zalim preterano.


šta ne žališ?
alpeot alpeot 08:25 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs

možda bi i ti mogao da odeš nešto da privređuješ pa da se manje brineš o tolikim nepravdama u svetu ?


Hajde, malo pristojnosti (dakle, bez "dobronamernih" saveta i guranja nosa u tudji zivot) ti ne bi skodilo.

Bye, Fuchs.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:36 06.02.2009

Re: Pozdrav

dobro, moja isprika, to jeste bilo nepristojno iako je bilo u šaljivoj nameri. vidiš, govoriš o mešanju u privatnost. zar nisi ti taj koji se meša u privatnost ljudima - uređuješ im šta i kako treba da veruju? slažem da bi se sa manje mešanja u shvatanja jedni drugima moglo živeti pristojnije (tu sada ne treba izostaviti ni to da crkva obožava da se meša u privatnost ljudima).

nisi mi odgovorio šta je značilo ono "da nimalo ne žališ". ne žališ što idem, ili šta?
alpeot alpeot 08:44 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs
zar nisi ti taj koji se meša u privatnost ljudima - uređuješ im šta i kako treba da veruju?


Zaista drskost. Kada sam ja bilo kome govorio u sta treba ili ne treba da veruje? Naprotiv, mnogo puta sam ovde govorio da su ljudi potpuno slobodni da veruju u sta god hoce, ali da ja samo iznosim argumentaciju o pogubnom delovanju tri monoteisticke religije. Dakle, ne mesamo se jedni drugima u privatnost kada raspravljamo o porezima, ali se mesamo kada diskutujemo o verovanjima? Sto se mene tice, ljudi mogu slobodno verovati i u Spaghetti Monster (i to sam jednom napisao, izgleda da ti je promaklo), to je suvereno i slobodno pravo.

Ovakva kolicina podmetacina te zaista diskvalifikuje za pristojnu diskusiju.

Jos jednom: bye, Fuchs.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:47 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot

Ovakva kolicina podmetacina te zaista diskvalifikuje za prostojnu diskusiju.


ah, da. kada ne znam šta bih, diskvalifikovaću. pošto ti mene fino vređaš, jedina uvreda koja mi pada u ovom trenutku napamet jeste da si ti težak snob.


alpeot

ali da ja samo iznosim argumentaciju o pogubnom delovanju tri monoteisticke religije.


da, i ja se ne složim sa tvojom "argumentacijom" i ti me gađaš otrovnim cinizmom (priznajem da ni ja sam ne ostajem dužan, ali držim ruku izvinjenja u rezervi s namerom da je pružim, ali ti postaješ još otrovniji). vidiš, na mene je uticala religija utoliko što sam uvek spreman da se pomirim i izvinim. ti nisi. ratoboran. pod uticajem nekakvog darvinovog umišljenog pitbula.
alpeot alpeot 08:52 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs

alpeotOvakva kolicina podmetacina te zaista diskvalifikuje za prostojnu diskusiju.ah, da. kada ne znam šta bih, diskvalifikovaću. pošto ti mene fino vređaš, jedina uvreda koja mi pada u ovom trenutku napamet jeste da si ti težak snob.


Snob? Odakle sad snob? Sta je to "snobovsko" u mojim tvrdjenjima? I kako sam ja to tebe uvredio? Govorio ti da ides i da privredjujes?

Mala pravopisna napomena: napamet se pise zajedno samo u znacenju naizust, inace odvojeno - na pamet (na primer, padati na pamet). Sta ces, snob u meni.

Bye, Fuchs.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:58 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot

Srđan FuchsalpeotOvakva kolicina podmetacina te zaista diskvalifikuje za prostojnu diskusiju.ah, da. kada ne znam šta bih, diskvalifikovaću. pošto ti mene fino vređaš, jedina uvreda koja mi pada u ovom trenutku napamet jeste da si ti težak snob.Snob? Odakle sad snob? Sta je to "snobovsko" u mojim tvrdjenjima? I kako sam ja to tebe uvredio? Govorio ti da ides i da privredjujes? Mala pravopisna napomena: napamet se pise zajedno samo u znacenju naizust, inace odvojeno - na pamet (na primer, padati na pamet). Sta ces, snob u meni.


ne radi mi space ponajboljebaš, ali korekcija je namestu.

tvrđenja su ti okej, ali ti je stav blago oskarvajldovski.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:02 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot

Snob? Odakle sad snob? Sta je to "snobovsko" u mojim tvrdjenjima? I kako sam ja to tebe uvredio?


uvredio si me jer si mi rekao, iz čista mira i nakon normalnog razgovora, "da nimalo ne žališ" (što idem?). meni to nije ništa drugo nego snobovsko, uglađeno, fino nipodaštavanje.
alpeot alpeot 09:09 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs

alpeotSnob? Odakle sad snob? Sta je to "snobovsko" u mojim tvrdjenjima? I kako sam ja to tebe uvredio?uvredio si me jer si mi rekao, iz čista mira i nakon normalnog razgovora, "da nimalo ne žališ" (što idem?). meni to nije ništa drugo nego snobovsko, uglađeno, fino nipodaštavanje.


Srdjane, bas si cepidlaka. :) Rekao sam (ako vec hoces da budes korektan) da "ne zalim preterano". Sta hoces da napisem, nakon tvojih saveta da odem i da privredjujem? Nakon sto si mi (vidis, tu je trebalo da diskusiju prekinem) pripisao mrznju? Ti to zoves normalnim razgovorom?
alpeot alpeot 09:19 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs

da, i ja se ne složim sa tvojom "argumentacijom" i ti me gađaš otrovnim cinizmom (priznajem da ni ja sam ne ostajem dužan, ali držim ruku izvinjenja u rezervi s namerom da je pružim, ali ti postaješ još otrovniji). vidiš, na mene je uticala religija utoliko što sam uvek spreman da se pomirim i izvinim. ti nisi. ratoboran. pod uticajem nekakvog darvinovog umišljenog pitbula.


Srdjane, editujes komentar, pa sa zakasnjenjem vidim. Kakvim sam te to otrovnim cinizmom gadjao? Zasto ne pogledas malo komentare u threadu koji smo razmenili? Prvo si mi rekao da sam mrzitelj, zatim si mi savetovao da idem i da privredjujem, potom si mi rekao da sam nasmejao tvoju majku (svako postovanje gospodji), a kada sam ja odgovorio da ne zalim preterano zbog zavrsetka diskusije, ti si se nasao uvredjenim?

Ok, Love&Peace, sorry ako sam te uvredio. Moze li tako? I zaista da zavrsimo ovo, postaje suvise naporno.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:27 06.02.2009

Re: Pozdrav

alpeot

Ok, Love&Peace, sorry ako sam te uvredio. Moze li tako? I zaista da zavrsimo ovo, postaje suvise naporno.


može. kada pogledam bolje, kroz tvoj durbin, nisam nastupio sasvim najprijatnije i dužan sam ti ogromno izvinjenje.

u međuvremenu, tokom skretanja diskusije na nemile koloseke, pala mi je na_pamet jedna stvar:
- islamska društva, problematična, nehumana, ugrožavaju ljudima elementarne slobode. da li je okej ako SAD&IL bombarduju PAK&IR i tako reše svet bede? ako ne, kako bi ti rešio taj problem sa njima (CIA sve pokušala, potpirivala nemire na teheranskom univerzitetu, ali je religiozna milicija sve brutalno ugušila)?
alpeot alpeot 09:41 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđan Fuchs

u međuvremenu, tokom skretanja diskusije na nemile koloseke, pala mi je na_pamet jedna stvar:- islamska društva, problematična, nehumana, ugrožavaju ljudima elementarne slobode. da li je okej ako SAD&IL bombarduju PAK&IR i tako reše svet bede? ako ne, kako bi ti rešio taj problem sa njima (CIA sve pokušala, potpirivala nemire na teheranskom univerzitetu, ali je religiozna milicija sve brutalno ugušila)?


Hvala. Ako sam i ja tebe uvredio (a nisam imao nikakvu slicnu nameru), izvinjavam se.

Nisam pristalica intervencionizma, prosto zato sto mislim da to radja jedan zacarani krug - nasiljem se odgovara na nasilje, onda to radja jos vise nasilja, i tako...

Dakle, talibani u Avganistanu miniraju skole u kojima se skoluju zenska deca, a veoma su cesti slucajevi da se nad tom decom vrsi i neposredno fizicko nasilje. Dakle, sta je resenje? Ocito je da koalicione snage u Avganistanu pokusavaju da tim ljudima pruze obrazovanje - koje je osnova za formiranje kritickog razmisljanja. Doduse, neko ce pomenuti argument da su fundamentalisti koji su zabili avione u zgrade WTC-a bili inzenjeri i arhitekte, i bice u pravu. Vec sam to jednom napisao - tako je to kada se iskreno veruje u Boga. Dakle, ti ljudi su znali za Navije-Stoksove jednacine, ali su trcali Alahu u zagrljaj, a u ogromnoj potrebi da pobiju sto vise "nevernika". Kako sve to resiti? Eto, ne znam. Zaista ne znam. Nuzno je ljudima pruzati mogucnost da se obrazuju i tako formiraju kriticko razmisljanje - pa kada ti neko kaze da postoji Bog, ti se onda zapitas: "Dobro, a zasto je to tako? Da li postoje neki dokazi, ili je to verovanje prisutno zbog tradicije ili autoriteta"?

Mozda cemo istinu (ili bar deo istine) o religijskim korenima (bilo da je u pitanju Spandrel ili grupna selekcija) saznati najnovijim istrazivanjima u oblasti fMRI i/ili genetike. Nadam se da ce to pruziti deo odgovora. Mada je problem veoma kompleksan, priznajem.
libkonz libkonz 09:42 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđane, čisto da te upoznam sa likom i delom Alpeota. On ne diskutuje na druge teme. Samo kad je tema religijske prirode eto njega sa svojim stavovima koja vređaju osećanja svih vernika. On ne odustaje od svoje priče i ima strpljenja da priča u nedogled. Iznosi stavove koji su puni mržnje prema veri, a vrlo je uvredljiv. Ja sam mu jednom predložio da ode na pecanje, na šta se on uvredio. Ima svoje verne saveznike, koje možeš da vidiš u ostatku teksta, a celokupno društvo je na Alexovom blogu na kom se sprda sa religijom. Ukratko, smatram da je bilo kakva rasprava sa njim totalno gubljenje vremena.
Inače, želim da pozdravim tvoje hrabre stavove u kritici sopstvenog naroda. To je karakteristika velikih ljudi. Pozdrav!
alpeot alpeot 09:50 06.02.2009

Re: Pozdrav

libkonz
Srđane, čisto da te upoznam sa likom i delom Alpeota. On ne diskutuje na druge teme. Samo kad je tema religijske prirode eto njega sa svojim stavovima koja vređaju osećanja svih vernika.


Da, da. Moj "lik" i moje "delo"? Sta to pricas, Libkonz? Vi vernici uopste ne podnosite diskusije na temu religije - to je za vas "zabranjena zemlja". Kada je u pitanju verovanje - oh, samo to ne, to je off limits. Kako ja to vredjam vasa osecanja? Tvrdnjom da je Biblija prepuna bizarnog glorifikovanja nasilja, kao i da je religija u sukobu sa naukom tvrdnjama o coveku bez oca koga je rodila devica, koji dize iz groba poluraspadnute leseve i koji moze simultano da cuje glasove skoro sedam milijardi ljudi na ovoj planeti? To vi ne podnosite. Svaka diskusija na temu religije je za vas vredjanje. Bas strasno.
Unfuckable Unfuckable 09:51 06.02.2009

Re: Pozdrav

to radja jedan zacarani krug - nasiljem se odgovara na nasilje, onda to radja jos vise nasilja

mislite o tome
libkonz libkonz 09:54 06.02.2009

Re: Pozdrav

Nije svaka, Alpeot. Ali možemo li mi koji nemamo dilemu u postojanje Boga jednom na ovom blogu da diskutujemo o našem shvatanju Boga, putem kuda ide Hrišćanstvo danas. Svaki Nikolin blog se svodi na naše rasprave. Ja recimo nemam ni najmanju želju da tebe ubeđujem u postojanje Boga. To je lična stvar i tako nešto treba da sazri. Ne treba drugome nametati svoje mišljenje.
libkonz libkonz 09:59 06.02.2009

Re: Pozdrav

Vi vernici uopste ne podnosite diskusije na temu religije - to je za vas "zabranjena zemlja". Kada je u pitanju verovanje - oh, samo to ne, to je off limits

Ovo je samo još jedan dokaz da ti imaš u glavi neki stav i da do tebe ne dopiru reči drugih ljudi. Kako bi bilo da sad tebe neko vuče da raspravljate da čovek bolje vidi noću nego danju. Ti vidiš besmislenost te rasprave, Ti NEMAŠ DILEMU da se danju bolje vidi, a on uporan. Mene lično mnogo zanima poimanje Boga drugih vernika, to mi je zanimljivo za priču, ali nemam dilemu da li Bog postoji ili ne.
alpeot alpeot 10:03 06.02.2009

Re: Pozdrav

libkonz
Nije svaka, Alpeot. Ali možemo li mi koji nemamo dilemu u postojanje Boga jednom na ovom blogu da diskutujemo o našem shvatanju Boga, putem kuda ide Hrišćanstvo danas. Svaki Nikolin blog se svodi na naše rasprave. Ja recimo nemam ni najmanju želju da tebe ubeđujem u postojanje Boga. To je lična stvar i tako nešto treba da sazri. Ne treba drugome nametati svoje mišljenje.


Pa cekaj, a zasto nije legitiman stav da hriscanstvo nema buducnost, da je i svojom prosloscu i sadasnjoscu napravilo zlo humanoj civilizaciji? Sta to znaci - da "vi diskutujete" o shvatanju Boga? Koji vi? Da li je i ateistima dopusteno da diskutuju o (ne)postojanju Boga, ili samo vernicima? Ko uopste zabranjuje tebi, ili bilo kome, da dodje na npr. Lambrosov blog i da brani svoja religijska uverenja? Sto se mene tice, nema sta da "sazri", to je tvoja iluzija, da ce ateisti doziveti neku "bozansku iluminaciju". Ne, nece. I zato pokusaj da prihvatis cinjenicu da je racionalna kritika religije nesto sasvim normalno.
alpeot alpeot 10:06 06.02.2009

Re: Pozdrav

libkonz
Vi vernici uopste ne podnosite diskusije na temu religije - to je za vas "zabranjena zemlja". Kada je u pitanju verovanje - oh, samo to ne, to je off limitsOvo je samo još jedan dokaz da ti imaš u glavi neki stav i da do tebe ne dopiru reči drugih ljudi. Kako bi bilo da sad tebe neko vuče da raspravljate da čovek bolje vidi noću nego danju. Ti vidiš besmislenost te rasprave, Ti NEMAŠ DILEMU da se danju bolje vidi, a on uporan. Mene lično mnogo zanima poimanje Boga drugih vernika, to mi je zanimljivo za priču, ali nemam dilemu da li Bog postoji ili ne.


Nemam ni ja dilemu da li Bog postoji ili ne, uveren sam da ne postoji. I branim to misljenje. U cemu je problem? Ti bi da razgovaras samo sa vernicima?

Uzgred, analogija koju si upotrebio je tzv. "straw man" - strasilo argument, i ne znaci bas nista.
mickonsb92 mickonsb92 10:14 06.02.2009

Re: Pozdrav

Kojom prirodnom selekcijom su npr. ptice dobile mogucnost da lete? Vrlo neverovatno za objasniti...
libkonz libkonz 10:15 06.02.2009

Re: Pozdrav

Ko uopste zabranjuje tebi, ili bilo kome, da dodje na npr. Lambrosov blog i da brani svoja religijska uverenja?

nemam ni jedan motiv za to. to je mesto gde možete da vređate, urlate, lajete, ma radite šta hoćete. Zašto bi vam se neko mešao, važno da je vama tamo lepo.
to je tvoja iluzija, da ce ateisti doziveti neko "bozansku iluminaciju".

Neko hoće, neko neće, to je sve volja Božija. Ja nisam zainteresovan da znam da li će se plamen vere upaliti kod tebe. Tvoja lična stvar.
Ali kod tebe prolazi bes i mržnja prema veri. Primetio sam, ispravi me ako grešim, ti na blogu diskutuješ samo na tekstovima o Veri. Nema te na drugim, a ovde nemaš granicu da staneš. Iskreno, sada se stvarno nadam da te neću uvrediti, mislim da si imao neko razočaranje koje te je navelo na takav stav. Ako sam te uvredio reci, obrisaću tekst.
alpeot alpeot 10:23 06.02.2009

Re: Pozdrav

mickonsb92
Kojom prirodnom selekcijom su npr. ptice dobile mogucnost da lete? Vrlo neverovatno za objasniti...


Molim? Pa proucite malo teoriju evolucije i princip prirodne selekcije, o tim stvarima smo vec ovde razglabali sto puta.

Ah, sad razumem - cuvena kreacionisticka prica o "pola krila". OK, for the last time: smatra se da je neka funkcionalna jedinica nesvodivo slozena ako po uklanjanju nekog dela gubi funkcionalnost. U slucaju ociju i krila, to je, naizgled, ocigledno. Ako malo bolje razmislimo o toj pretpostavci, vidimo da je pogresna. Pacijent s kataraktom kome je hirurski odstranjeno ocno socivo, ne moze jasno da vidi bez naocara, ali vidi dovoljno da ne naleti na neko drvo ili ne padne s litice. Pola krila svakako nije efikasno kao citavo krilo, ali je bolje nego da ga uopste nema. Tih pola krila moze spasiti zivot letaca, ublazavajuci mu pad s drveta odredjene visine. Kad se padne s nesto viseg drveta, 51 procenat krila donosi spas. Koliki god procenat krila je ocuvan, postoji visina koja bi bila kobna da je krilo neki procenat manje. Misaoni eksperiment s drvecem razlicite visine s koje bi letac mogao pasti, samo je jedan od nacina da teorijski sagledamo kako postoji fina lestvica napretka - pocev od jednog procenta krila, sve do celog krila. U sumama, brojne zivotinje glatko lete ili se lelujaju ka Zemlji kao da imaju padobran.
alpeot alpeot 10:27 06.02.2009

Re: Pozdrav

libkonz
Primetio sam, ispravi me ako grešim, ti na blogu diskutuješ samo na tekstovima o Veri. Nema te na drugim, a ovde nemaš granicu da staneš. Iskreno, sada se stvarno nadam da te neću uvrediti, mislim da si imao neko razočaranje koje te je navelo na takav stav. Ako sam te uvredio reci, obrisaću tekst.


Ispravljam te - eno, diskutujem na blogu kod nsarskog. Malo kvantne mehanike i teorije relativnosti, uz primesu neurootologije. Jako interesantno.

Ne, ne mozes ti mene uvrediti, Libkonz - ali te moram razocarati: nikakvo veliko "zivotno razocaranje" koje me je navelo na put ateizma nisam doziveo. Prosto, navikao sam da kriticki razmisljam.
libkonz libkonz 10:31 06.02.2009

Re: Pozdrav

Libkonz - ali te moram razocarati: nikakvo veliko "zivotno razocaranje" koje me je navelo na put ateizma nisam doziveo. Prosto, navikao sam da kriticki razmisljam.

Zašto razočarati, pa drago mi je.
A Bog se spoznaje srcem, ne mozgom.
Kazezoze Kazezoze 11:42 06.02.2009

...

Od ovakve besmislene izjave može biti gora ona od poznatog baptističkog propovednika Džerija Folvela u kojoj je za događaje 9. Septembra 2001. godine optužio sekularizovano američko društvo

je li to onaj obamin sveshtenik, kojeg se obama morao odreci (mada je znao da govori istinu) zbog izbornih poena.
u svakom sluchaju nije u redu da se ime jednog poshtenog choveka, dzeri folvela, nadje medju tom gomilom lazhova i spletkarosha koje navodite. 9/11 je kreirala i realizovala bushova administracija (CIA), kao shto je uz pomoc propagande kreirala i lazh o imaginarnim neprijateljima, tzv. teroristima.
alexlambros alexlambros 12:31 06.02.2009

Re: Pozdrav

(iako je u ovom slučaju upotrebljena kao oruđe za zaglupljivanje


tesko da je kad bila orudje za prosvetljivanje, u tome i jeste sustina problema.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:59 06.02.2009

Re: Pozdrav

Srđane, čisto da te upoznam sa likom i delom Alpeota. On ne diskutuje na druge teme.

so what?
nismo svi zainteresovani za rođendane, imendane, venčanja, čokoladne cipelice...
ovde svaki dan izvire po deset novih tema. manje-više meni nezanimljivih...
ne kažem loših nego meni nezanimljivih.

kada bude doneto rešenje neke uprave ko sme o kojoj temi da priča/diskutuje etc. pridržavaću se ili
otići...
On ne odustaje od svoje priče i ima strpljenja da priča u nedogled.

jel? pa što čitaš?
sve je argumentovano.
Iznosi stavove koji su puni mržnje prema veri.

navedi primer?
a vrlo je uvredljiv

hahahah...
to te boli. što je on uverljiv za razliku od tebe koji ne pružaš nijedan argument u svoju slepu veru.
Ima svoje verne saveznike

može i tako da se nazove. ali više smo, bar ja, oni koji se slažu sa stavovima alpeota.
ali nemam toliko snage da se pačam s tobom i sličnima kojima argumenti ne znače ništa.

jer po tebe će, ako budeš dobar, sleteti anđeo i na svojim velikim belim krilima i odvešće te do samog
boga. usput ćete mu nabrati raznog cveća.
ne znam jel tamo oskudica u cveću.

da, umalozaboravih da pitam, u kog boga veruješ?
ima ih više stotina.
kao što i svetaca ima preko 5 hiljada.
raznih specijalnosti, od gušobolje i organa za varenje do prodaje oružja...

p.p.s. pusti srđana. ume on sam da oceni. tvoje mišljenje inače nije relevantno.
a i duže je ovde od tebe.
libkonz libkonz 13:25 06.02.2009

Re: Pozdrav

a vrlo je uvredljiv
hahahah...
to te boli. što je on uverljiv

bar nauči da čitaš.
tvoje mišljenje inače nije relevantno.

naravno. samo ste ti i on važni. večiti saveznici.
nadam se da si završila sa vređanjem. O tebi imam verovatno gore mišljenje nego ti o meni, pa te ne vređam.
Ustvari, od svih ljudi na blogu, ti si mi najmanje simpatična. Neobjektivna, puna mržnje koju stalno ispoljavaš. Stvarno nemamo šta da razgovaramo. I prestani sa vređanjem.
drug.clan drug.clan 13:30 06.02.2009

Re: Pozdrav

Najpre da kazem da po savremenoj definiciji terora svako sistematsko zastrasivanje i uterivanje straha u kosti naroda se smatra terorom. Posto crkva (skoro sve crkve) sistematski zastrasuju narod paklom i njegovim varijacijama moze se bez sumnje reci da crkva sprovodi teror nad narodom.

Na komentare da evolucija objasnjava nas zivot kao slucaj bez smisla kome se mozemo prepustiti jer naime nista ne zavisi od nas ja imam kontrapitanje:
Koji je smisao zivota kada je religijski princip stvaranja u pitanju? Bogu bilo dosadno? I da li vera u to da svemocni bog upravlja nasim zivotima ostavlja ljudima nesto u zivotu.? Pa tek u ovom slucaju mozete da se opsutite jer bog odredjuje o svemu a vi ste samo pijun u njegovoj igri!

Komentar da je religija izmisljena da bi drzala potlacene u tom stanju je pun pogodak. Sto bi rekao moj kolega "opijum za narod". Naime sta potlaceni narod (pocevsi od robova, preko kmetova, do sadasnjeg sveta koji zivi u slamovima azije, afrike i juzne amerike) moze da izgubi smrcu? Atesiticki gledano samo zivot koji je ionako patnja a to znaci nista iole vredno ne moze da izgubi - ovo jasno dovodi do lakog opredeljenja za revoluciju i promenu sistema! Gledajuci sa aspekta vernika narod moze da izgubi "vecni zivot u raju" znaci obecanje!. Obecanje ludom verovanje! Ovo jasno dovodi do odrzavanja statusa u kome neko (robovlasnici, aristokrate, kapitalisti...) iskoriscava narod!


Goran Vučković Goran Vučković 14:06 06.02.2009

Reklamokratija

Komentar da je religija izmisljena da bi drzala potlacene u tom stanju je pun pogodak.

Reći da je izmišljena zbog toga je možda malo preterano. Ali da je evoluirala na tu stranu (da se izrazim darvinistički - only the fittest survive) to je, čini mi se, prilično očigledno.

E sad, da li je to dobro ili loše... to je već teže pitanje. Jednom kad se bilo koja revolucija završi, religija (ili neki njen ekvivalent) ispada prilično neophodna, kako bi se onima koji ostanu "na dnu piramide" objasnilo zašto je njihovo mesto tamo. Pa makar to objašnjenje bilo da revolucija i dalje traje, pa još malo moraju da se strpe do obećanog raja. Što reče Rambo Amadeus - bez te žrtve Amerika i Engleska nikad neće postati zemlja proleterska.

Na kraju ostaju uglavnom samo uobičajene ljudske slabosti i ogoljeni marketing, kao u TV reklami: "ovaj naš pain killer je 4x efikasniji od ova tri tradicionalna". Da se privije na bolno mesto, ili da se natakne na sujetu, poput onoga "nije valjda da misliš da si proizvod slučajnosti" ili "nije valjda da veruješ u te gluposti".
alpeot alpeot 15:00 06.02.2009

Re: Pozdrav

libkonz
.Ustvari, od svih ljudi na blogu, ti si mi najmanje simpatična. Neobjektivna, puna mržnje koju stalno ispoljavaš. I prestani sa vređanjem.



Vidis, Libkonz, mozda bez jasne namere, ali si EL ipak uvredio. Na stranu to sto ti ona nije simpaticna; to je sasvim subjektivna konstatacija koja ne treba nikoga da dotice na ovom blogu. Da li sam ti ja simpatican ili ti nisam simpatican, takodje nije bitno. Vazni su samo argumenti. A u tom pogledu, dragi Libkonz, imas ozbiljan manjak (argumenata).

Naravno, ti ces sada ispaliti neku blistavu misao tipa "vi ste veciti saveznici". Ne, mi samo prezentujemo veoma slicne argumente. Ja pokusavam da ti dokazem da o religiji treba racionalno razgovarati, a ti mi odmah zalepis "mrznju prema veri". Kao da sam ti rekao "slusaj, ovaj porez na kapitalnu dobit od 20% je previsok, trebalo bi to smanjiti", a ti odgovoris "zasto mrzis ekonomiju?" U pitanju su, kako da kazem, stvari o kojima se sasvim normalno debatuje, i to ne treba da izaziva senzacije tipa "zasto me mrzis", "zasto mrzis veru", ili "zasto mrzis Boga". To su samo atavisticki tikovi - humana civilizacija je znacajno evoluirala u pogledu spremnosti da se suoci sa svojim zabludama.
Goran Vučković Goran Vučković 15:16 06.02.2009

Re: Pozdrav

To su samo atavisticki tikovi - humana civilizacija je znacajno evoluirala u pogledu spremnosti da se suoci sa svojim zabludama.

Ovo se takođe, kao i Bog, upoznaje pre srcem nego razumom :)
libkonz libkonz 15:20 06.02.2009

Re: Pozdrav

Alpeot, opet moram da se ponavljam, kada ne obraćaš pažnju na ono šta pričam. Moja kritika je vezana za činjenicu da svaki, ali svaki Nikolin blog se svodi na istu raspravu. Moje nezadovoljstvo je vezano za činjenicu da se svaki put okupite (neću davati poređenja) kada je tema religija. Niti jednom nam niste dozvolili da se bavimo drugim pitanjima osim onih koje namećete. Ne želim da vređam, ali vas dvoje polazite od predrasuda koje stalno pominjete. Iako opet naglašavam da me zaista nije briga u šta ćete ili nećete verovati, jesam spreman da na nekom blogu pričamo o religiji.
alexlambros alexlambros 15:51 06.02.2009

Re: Pozdrav

Moje nezadovoljstvo je vezano za činjenicu da se svaki put okupite (neću davati poređenja) kada je tema religija.


Pa cekaj, jel to Nikola pise da bi se okupili vi koji delite njegovo misljenje u svemu pa da jedni drugima aplaudirate? Ako je tako, moze covek lepo da kaze da oni koji imaju drugacije stavove nisu dobrodosli na blog i resen problem. Al se onda postavlja pitanje poente bloga ....
libkonz libkonz 16:00 06.02.2009

Re: Pozdrav



Pa cekaj, jel to Nikola pise da bi se okupili vi koji delite njegovo misljenje u svemu pa da jedni drugima aplaudirate? Ako je tako, moze covek lepo da kaze da oni koji imaju drugacije stavove nisu dobrodosli na blog i resen problem. Al se onda postavlja pitanje poente bloga ....

Ma ne. To je samo kod tebe na blogu tako.
Meni samo smeta što se uvek vrtimo u krug sa istom pričom.
alexlambros alexlambros 16:04 06.02.2009

Re: Pozdrav

Ma ne. To je samo kod tebe na blogu tako


Stvarno si sklon podmetacinama. Kod mene na blogu ima komentara obe strane, nekad cak i uvredljivih. Nijedan nije obrisan.
alexlambros alexlambros 16:06 06.02.2009

Re: Pozdrav

Meni samo smeta što se uvek vrtimo u krug sa istom pričom.


Sto ti smeta? Pa 2000 godina se vrtite u krug s jednom te istom supljom pricom.

Dušan Maljković Dušan Maljković 16:58 06.02.2009

Re: Pozdrav

Kritika religije, kako se danas ponavlja, u prilično banalnim diskursima Dawkinsa i ekipe -- koji o religiji nemaju blage veze, a naučne interpretacije su im izvanredno problematične: pogledajte samo esencijalizam "sebičnog gena" i implicitno opravdanje socijalne nejednakosti -- za Marksa je već bila završena, i u jednom od svojih "ranih radova", u Prilogu kritici Hegelove filozofije prava, on pored čuvene parole da je religija opijum za narod ptrevashodno ističe da kritika Neba treba da se pretvori u kritiku zemlje. U tom kontekstu, njegov završni, temeljni rad, Das Kapital, i jeste kritika "zemlje" tj. političke ekonomije, i to je fundamentalni aspekt koji ovde izmiče: danas, ovako postavlejna kritika religije ima funckiju da zabašuri upravo kritiku kapitalizma. Nije ni iznenađujuće da ona dolazi od "liberalnih" intelektualaca, kao što nije ni iznenađujuće da se vulgarni ateizam, a vidimo to i ovde na blogu, pretvara u eksplicitni fašizam. Tako, Sem Haris, u "Pismu hrišćanskoj naciji", pored salve rasističkih opaski glede muslimana koji "uništavaju svetlu evropsku tradiciju" eksplicitno kaže da istinu od toj pojavi danas izgovaraju JEDNO FAŠISTI. Drugim rečima, on je tu saglasan sa fašističkim diskursom i nema uopšte problem da to javno artikuliše.

Religija danas nema odlučujući značaj za globalna društvena kretanja, iako je daleko od irelevantnosti, jer i dan-danss postoje vreski ratovi, terorizam u vezi sa religijom, identitet temeljen u religiji, itd. Ono što danas pokreće svet je ekonomija i ponovna klritika globalnog kapitalizma treba da bude ključna tema, jer je to ključni problem. Uostalom, iz burdijevoske pozicije, vera u kapitalizam kao najbolji sistem upravo ima dimenziju religioznog, pa bi tu kritika verovanja takođe imala smisla, ali je reč o drugačijoj veri tj. o veri koja konkretno održava socijalnu nejednakost, dok, makar u načelu, relighije sveta govore o duhovnoj, pa posledično i materijalnoj jednakosti. Nije ni čudo što postoji hrišćanski socijalizam, upravo inspirisan nekim Hristovim učenjima. To je mesto na kome hrišćanstvo može biti subverzivno (pročitano upravo kao religija socijalen jednakosti, koja ne donosi mir u standardni poredak, već, kako Hrist kaže, oganj i mač) kao i poserdstvom njegovog univerzalizma, pre svega u zapadnom hrišćanstvu: drugi identiteti postaju manje važni -- i dalje ima muškaraca i žena, Grka i Rimljana, ali je to manje važno.

Meni se čini da je sukob na ovom blogu povodom relgije dominatno sukob između vulgarnog teizma i vulgarnog ateizma. U tom kontekstu, obema stranama je zajedničko ono vulgarno, a slepa vera verujućih veoma liči na slepu veru neverujućih: da li verujemo da Boga ima ili nema, svejedno, to je akt vere. Kako objektivnog dokaza za postojanje Boga za sada u strogom smislu nema (naučnog karaktera), vera verujućih svodi se na striktno subjektivno iskustvo koje ne može biti transpersonalizovano -- kako ja znam da Drugi zaista doživaljava autentično iskustvo Boga u sebi? S druge strane, ne može se pokazati ni nepostojanje Boga, tako da ovdašnji ateisti nemaju dokaze već veruju. čini im se da je tako, imaju neke "pogelde na svet", "filozofeme", "mnjenja", itd, dakel ništa temeljno. Na tom ztragu moramo pribeći Kantu -- on ubedljivo pokazuej da se dokaz o Božjoj egzistenciji ne može izvesti iz čistog uma tj. deduktivno, pa je poseldično problem postojanja Boga i stvar empirijskog izvođenja. Kako potonje nedostaje, ne možemo tvrditi da Bog postoji, ali ni da ne postoji. Mi naprosto NE ZNAMO. Kao ni mnogo toga drugog, što ćemo tek otkriti, u, kako Poper kaže metaforično za nauku, putovanju bez kraja.
libkonz libkonz 17:18 06.02.2009

Re: Pozdrav

Stvarno si sklon podmetacinama.

jaa? što bi tvoj drugar Alpeot rekao: kad nemaš prave argumente, onda vređaš. Od tebe se više očekivalo.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:20 06.02.2009

Re: Pozdrav

bar nauči da čitaš.

bolje bi bilo je si napisao da je uverljiv nego uvredljiv , jer prvo jeste a drugo nisam primetila.
mada niko više od tebe ovde ne koristi reč mržnja.
O tebi imam verovatno gore mišljenje nego ti o meni, pa te ne vređam.

ja, pravo da ti kažem, o tebi nemam nikakvo mišljenje.
ali o tvojim postovima imam.
šta ćeš.
Ustvari, od svih ljudi na blogu, ti si mi najmanje simpatična.

eh, takva mi sudbina.
Neobjektivna, puna mržnje koju stalno ispoljavaš.

jes da je rečenica malo onako... ali gde je ispoljavam?

I prestani sa vređanjem.

neću da prestanem da komentarišem, ako tebe to vređa, obiđi.

p.s. i dalje mislim da je tvoje mišljenje irelevantno kad je u pitanju religija.
samo ćeš ti lično imati problema sa svojim svetonazorom.
niko drugi.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:42 06.02.2009

Re: Pozdrav

Najpre da kazem da po savremenoj definiciji terora svako sistematsko zastrasivanje i uterivanje straha u kosti naroda se smatra terorom. Posto crkva (skoro sve crkve) sistematski zastrasuju narod paklom i njegovim varijacijama moze se bez sumnje reci da crkva sprovodi teror nad narodom.

apsolutno!
drug.clan drug.clan 19:13 06.02.2009

Re: Pozdrav

u Prilogu kritici Hegelove filozofije prava, on pored čuvene parole da je religija opijum za narod ptrevashodno ističe da kritika Neba treba da se pretvori u kritiku zemlje. U tom kontekstu, njegov završni, temeljni rad, Das Kapital, i jeste kritika "zemlje" tj. političke ekonomije, i to je fundamentalni aspekt koji ovde izmiče: danas, ovako postavlejna kritika religije ima funckiju da zabašuri upravo kritiku kapitalizma. Nije ni iznenađujuće da ona dolazi od "liberalnih" intelektualaca, kao što nije ni iznenađujuće da se vulgarni ateizam, a vidimo to i ovde na blogu, pretvara u eksplicitni fašizam.



Ovaj stav mi je vrlo blizak s opaskom da drug nije shvatao razmere moci crkve kao dela "zemlje" tj. kao jako bitnog dela "politicke ekonomije".
Lako se moze zakljuciti da je crkva bitnu ulogu u stvaranju i odrzavanju drustvenih pre svega ekonomskih sistema (naime anticka carstva se nisu mogla razviti bez paganstva (kralj - bog), feudalizam bez hriscanstva kao ni kapitalizam bez nastanka protestantizma). Stoga treba odvojeno razmatrati kritiku crkve tj religije (kao uredjene vere zasnovane na dogmi) i kritiku boga kao stvoritelja.

Mislim da se ovde na blogu radilo o kritici crkve (crkvi) koja moze da razmatra nezavisno od pitanja postojanja boga.

Zanimljivo je da danas najliberalnije (u ekonomskom smislu) kapitalisticke zemlje imaju najveci procenat protestanstkih vernika.
libkonz libkonz 19:21 06.02.2009

Re: Pozdrav

samo ćeš ti lično imati problema sa svojim svetonazorom.

kako je lepo sa tvoje strane što brineš za mene.
alexlambros alexlambros 21:18 06.02.2009

Re: Pozdrav

Kritika religije, kako se danas ponavlja, u prilično banalnim diskursima Dawkinsa i ekipe -- koji o religiji nemaju blage veze, a naučne interpretacije su im izvanredno problematične: pogledajte samo esencijalizam "sebičnog gena" i implicitno opravdanje socijalne nejednakosti -- za Marksa je već bila završena, i u jednom od svojih "ranih radova", u Prilogu kritici Hegelove filozofije prava, on pored čuvene parole da je religija opijum za narod ptrevashodno ističe da kritika Neba treba da se pretvori u kritiku zemlje.




a ti pa imas pojma? banalan diskurs?

Ako je neko kroz istoriju opravdavao socijalnu nejednakost, to je religija ... caru carevu ... a vi ostali se nadajte da postoji raj kad umrete ....

Maljkovicu, ako nesto cenim to je kad je neko sposoban da problem sagleda sa svih strana, i ti si ocigledno ta vrsta intelektualca ... no, to ne znaci da ne mozemo, nakon sagledavanja oformiti i misljenje ... ne videti pretnju islama po covecanstvo je prosto biti slep kod ociju. U pitanju je idiotluk nad idiotlucima, forma zatupljivanja i represije kakvu civilizacija jos nije posvedocila. Kad vec prozivas za fasizam ... ako ista u sebi sadrzi elemente fasizma, to je islam.
... Sem toga ne postoji ni jedan jedini razlog zbog kog bi religija bila izuzeta iz nacunog posmatranja stvari ... eksluzivni status neprikosnovenog i nedodirljivog koji zelis da joj osiguras je upravo ono sto je religijama potrebno da nastave da tlace, zatupljuju i plase svet ...
alpeot alpeot 21:34 06.02.2009

Re: Pozdrav

Dušan Maljković
Tako, Sem Haris, u "Pismu hrišćanskoj naciji", pored salve rasističkih opaski glede muslimana koji "uništavaju svetlu evropsku tradiciju" eksplicitno kaže da istinu od toj pojavi danas izgovaraju JEDNO FAŠISTI. Drugim rečima, on je tu saglasan sa fašističkim diskursom i nema uopšte problem da to javno artikuliše.


Kao i obicno, najobicnija podmetacina. Da vidimo sta to zaista Sam Harris pise: "U citavoj Evropi, muslimanske zajednice cesto pokazuju malo volje da prihvate svetovne i gradjanske vrednosti zemlje domacina, ali ipak do krajnosti iskoriscavaju te vrednosti, zahtevajuci toleranciju za mizoginiju, antisemitizam i versku mrznju, o cemu redovno propovedaju u dzamijama. Prisilni brakovi, ubijanja radi casti, silovanje od strane bandi kao kazna i ubilacki prezir homoseksualaca - sve su to postale odlike inace svetovne Evrope, i to zahvaljujuci islamu. Iz politicke pristojnosti i straha od rasizma, Evropa okleva da se suprotstavi religijskoj posvecenosti ekstremista u svojim redovima. Uz nekoliko izuzetaka, izgleda da su fasisti jedine javne licnosti koje su smogle hrabrosti da posteno progovore o pretnji sto je islam predstavlja za evropsko drustvo. To ne pruza svetlu sliku o buducnosti civilizacije."

Da, to zaista ne pruza svetlu sliku o buducnosti civilizacije (dakle, cinjenica da fasisti javno govore o opasnosti od verskog fundamentalizma). Meni licno ne pada na pamet da budem u istom kosu sa fasistickim sljamom, ali svakako necu zatvoriti oci pred cinjenicom da islamske verske vodje u velikoj meri propovedaju nasilje - i to je, nazalost, redovna i uporna pojava. Nazalost, muslimani u prilicnoj meri podilaze fantaziji da je islam miroljubiva religija koju, eto, samo zlorabe ekstremisti. Kao sto i hriscani zive u zabludi da je hriscanstvo miroljubiva religija.

Sto se tice vasih opservacija o postojanju ili nepostojanju Boga - pa naravno da vam niko, sa malo intelektualnog postenja, nece reci da izvesno zna kako je nastao svemir. Da li to ateisti govore? Naravno da ne. Ali to govore vernici - oni su ubedjeni da je Bog stvorio svemir. Mi jos nismo zasli u tajnu Plankovog vremena, veliko je pitanje da li cemo ikada saznati sta se dogadjalo u trenutku Velikog praska (t=0), tj. da li je s njim povezan goli singularitet ili ne (bez obzira na opkladu Preskill-Hawking). Najvise sto se sada mozemo nadati je da ce fizicari u detektorima LHC-a konacno otkriti Higgs-ov bozon, koji po Standardnom modelu daje masu svim elementarnim cesticama (tacnije, distorzija Higgs-ovog polja oko cestice joj daje masu), kao i supersimetricne partnere cestica vidljive, barionske materije koji su postulirani kao nosioci tamne materije. Preporucujem vam da procitate sjajnu knjigu "God: The Failed Hypothesis" koju je napisao fizicar Victor Stenger, kao i da malo bolje proucite antropicko nacelo i Karterov argument.


Exitus Letalis Exitus Letalis 22:56 06.02.2009

Re: Pozdrav

Kao i obicno, najobicnija podmetacina.

maljković drži da niko osim njega nije pročitao herisovu knjigu.
mada verujem pre da nije ni on, nego je malo zvirno u onaj blog... sećaš se... od pre neku nedeljicu...

ko što se spremaju ispiti il lektira... baciš pogled na film, malo na sekundarnu literaturu.... i proš'o si...
sedi, jaka šestica...
drug.clan drug.clan 23:13 06.02.2009

Re: Pozdrav

alexlambros

Kad vec prozivas za fasizam ... ako ista u sebi sadrzi elemente fasizma, to je islam.



Po cemu se islam razlikuje od hriscanstva?

Pa mladji je jedno 700 godina. Sta su hriscani radili pre 700 kada su bili na istom nivou razvoja? Bili mnogo gori ali psto se vreme promenilo cenim da je ovo sto sada rade muslimani zbog religije isto onome sto su hriscani radili u istom periodu sazrevanja!

Uostalom zar se fasizam nije javio u hriscanskim zemljama pre samo par detetina godina?
alexlambros alexlambros 23:32 06.02.2009

Re: Pozdrav

Po cemu se islam razlikuje od hriscanstva?


Stepen sekularizacije vecine pretezno hriscanskih drzava danas, doveo je do toga da su zlocini koji su uobicajena pojava u mnogim islamskim zemljama, potpuno nezamislivi. Na to sam mislio. Daleko od toga da je hriscanstvo naivno i nevino.
Ja se bas i pitam kako bi ta, nazovi reforma hriscanstva, mogla da se izvede. Sta kao, e, puj pike, ne vazi vise, priznajemo, bili smo losi i gadni, od sutra smo, evo obecavamo, dobri. Ma vazi.

Dušan Maljković Dušan Maljković 13:49 07.02.2009

Re: Pozdrav

ko što se spremaju ispiti il lektira... baciš pogled na film, malo na sekundarnu literaturu.... i proš'o si...
sedi, jaka šestica...


A tako ste spremali lektiru, EL? Nisam znao, ali je trebalod a pretpostavim. Jedina knjiga koju ste zaista pročitali je ona Ivana Klajna, pa kad nešto ne razumete, a vi udarite po pravopisu, pa kao nisi stavio crticu gde treba i sl. No, ta jezička pedanterija ponajviše diskvalifikuje vas, jer se ispostavlja da je to jedino što imate da kažete na većinu tema: gde fali crtica?! Zaista, krucijalni intelektualni doprinos društvenoj nauci i kulturi uopšte. Moj naklon.

Što se tiče Harisa i ekipe, Žižek je imao duhovitu izjavu u kojoj kaže da mu je zbog njih drago da u SAD još uvek postoji smrtna kazna. Doduše, meni oni ne smetaju uopšte, ma koliko "Pismo hrišćanskoj naciji" bila trećerazredna filozfoska knjiga, koju, eto, imam kod kuće, budući da mi je jedan od urednica u Helixu dobra prijateljica, pa razmenimo izdanja.

Lepo je da je alpeot citirao deo na koji sam mislio i tako potvrdio moje navode: njegove generalizacije glede muslimanskih zajednica, tako što im pripisije ekscesna ponašanja fundamentalističkih grupa i pojedinaca (dakle manjeg dela zajednice, kao što mnogi Srbi recimo pripisuju svim Albancima terorizam zbog delovanja OVK), jesu netačne i rasističke (pri tome nigde ne pominje diskriminaciju koju oni sami doživaljavaju baš kao muslimani). Ispada da je svetovna Evropa -- o kakvoj toj svetovnoj Evropi priča, pa zaboga pola Evrope je do te mere versko-fundamentalistički nastrojeno da to boli -- gledali smo slučaj Poljske u prethodnim godinama, članice EU, koja je u prethodnim godinama imala ozbiljen parlamentarne inicijative da se za predsednika države postavi Isus Hrist, protiv čega se oglasio i Vatikan -- pretvorena u islamski Pakao. No, gde su bilo kakve potvrde za to? Da li u Srbiji, na primer, islamska verska zajednica predstavlja problem ili su njoj zapaljenže džamije u Beogradu i Nišu, dok se najgore predrasude i dalje projektuju na njih: kao oni su zaostali, fundamentalisti i ostalo.

"Uz nekoliko izuzetaka, izgleda da su fasisti jedine javne licnosti koje su smogle hrabrosti da posteno progovore o pretnji sto je islam predstavlja za evropsko drustvo." Bravo Harise, bravo hrabri fašisti, svaka vam svima čast!
Unfuckable Unfuckable 16:08 07.02.2009

Re: Pozdrav

alexlambros
Ma ne. To je samo kod tebe na blogu tako

Stvarno si sklon podmetacinama. Kod mene na blogu ima komentara obe strane, nekad cak i uvredljivih. Nijedan nije obrisan.

Ovo je gnusna laž žvaleks, i ti to dobro znaš, samo što pokušavaš - petparački, a kako bi - opet umesto kusura da uvališ žvaku.
Ne da ima obrisanih, nego ima banovanih i to zbog smajlija i kopije lično tvog komentara (banovao si sebe, majstore - a da nisi ni svestan), Patuljasti Spomeniče Poruge Slobodoumlju kojeg su ti tako puna usta i kvaziljubitelju drugačijih mišljenja
Dakle, prekini da lažeš blogere i da im vređaš inteligenciju, pliz
alexlambros alexlambros 16:49 07.02.2009

Re: Pozdrav

U medjuvremenu se desio i ban. U vreme kad je ovaj komentar ostavljen nije ga bilo.
Tvoji "komentari" u kojima me castis izrazima slicnim ovim eno jos stoje na mom blogu pa ko je dokon nek se uverava sam. U medjuvremenu si se pretvorio u opsednutog stalkera. Get a life.
Unfuckable Unfuckable 02:44 08.02.2009

Re: Pozdrav

U medjuvremenu se desio i ban. U vreme kad je ovaj komentar ostavljen nije ga bilo.
Tvoji \\\"komentari\\\" u kojima me castis izrazima slicnim ovim eno jos stoje na mom blogu pa ko je dokon nek se uverava sam. U medjuvremenu si se pretvorio u opsednutog stalkera. Get a life.


častio sam te upravo onim rečima kojima ti častiš druge blogere, nije baš ugodno kada ide na tvoj račun, hm? Dakle - kao što tih napisah gore : banovao si svoje reči, a ne mene + jednog smajlija, poor smalltown boy !
Što se ostalih mojih komentara tiče - svi do jednog stoje i utemeljeni su upravo na providnosti licemerja koje uporno pokušavaš da proturiš, naročito ona kuknjava o disklejmeru tvog sujetnog šulj - badigard - evet efendije

Te spike koje ti sad pokušavaš da uvaljaš (žvaka umesto kusura) davno su viđene ovde i taj neko kome toliko panično ali i fanatično pokušavaš da se uvučeš ih je, ako ništa drugo, daleko duhovitije radio. Radio (prošlo vreme)
Sledeću fazu tvog mizernog nastupanja ovde - po modelu koji si zacrtao - trebalo bi da predstavlja dernjava o netoleranciji i ugrožavanju, nagađam, gledajući taj bedni lament o stalkovanju.

ps : get some cojones, momčino
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:22 08.02.2009

Re: Pozdrav

A tako ste spremali lektiru, EL?

baš si me provalio...
Doduše, meni oni ne smetaju uopšte, ma koliko "Pismo hrišćanskoj naciji" bila trećerazredna filozfoska knjiga, koju, eto, imam kod kuće, budući da mi je jedan od urednica u Helixu dobra prijateljica, pa razmenimo izdanja.

eee, pa kad tebi ne smeta, onda je sve u redu.
važno je da su knjige ib prvorazdedne.
a tek kako štrika...
miniko63 miniko63 22:03 05.02.2009

Upotreba fotogeafije

Malo mi ova fotografija nije jasna. Bi li ste mi objasnili koja je njena poruka! Vidim da ste bar po slici koju ste obesili na svoj profil, da zaista mislite da vam uloga predavača najbolje stoji
Nikola Knežević Nikola Knežević 22:11 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

Fotografija je u kontekstu naslova. Ne vidim nista sporno oko nje.
taube taube 22:18 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

fotografija je prelepa i ni ja ne vidim ništa sporno u vezi nje, čak je i neophodna da duhovno ulepša i proprati tekst, a i u vezi je sa temom.
miniko63 miniko63 22:22 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

kontekstu naslova

Budite jasniji i recite konkretno koju poruku nam salje
Ako nije problem
VLJK
taube taube 22:27 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

krst je asocijacija na hrišćanstvo, šalje poruku vere i smirenja u veri što je samo jedna od simbolika krsta. Vi imate problem da vidite krst, ili šta već?
miniko63 miniko63 22:33 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

Vi imate problem da vidite krst


Ne krst vidim odlicno. Sporno je sunce, da li mozete da mi objasnite molim vas, sta nam porucuje sunce? Da li je to:
a) sunce na izlasku
b) sunce na zalasku

VLJK
(ako je potreban prevod ovog VLJK) samo recite
alexlambros alexlambros 22:36 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

Sporno je sunce, da li mozete da mi objasnite molim vas, sta nam porucuje sunce?


Evo ja cu ... Sol Invictus .... iliti nepobedivo Sunce, jedan od naziva za Isusa u prvim vekovima hriscanstva ...

prilicno je ocigledno da je na zalasku.
taube taube 22:39 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

oprosti miniko, ja ti odgovaram za krst i fotografiju a ti to pitaš autora teksta. izvini još jednom, a da li je sumrak ili praskozorje nije ni bitno. videćemo kad hrišćanstvo reši ili ne reši svoje nevolje.
miniko63 miniko63 22:44 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

prilicno je ocigledno da je na zalasku

Jel to bila poruka
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:44 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

taube
fotografija je prelepa i ni ja ne vidim ništa sporno u vezi nje, čak je i neophodna da duhovno ulepša i proprati tekst, a i u vezi je sa temom.



a ova?
alpeot alpeot 22:46 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

Uzasno. Ovo je uzasno.
taube taube 22:48 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

zanimljiva je, u stilu modernizacije hrišćanstva ne smeta mi
miniko63 miniko63 22:51 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije




a ova?


Ako mene pitas sta ja vidim kao poruku ove fotografije evo:
Arhitektura, bar kako se vidi na ovoj fotografiji, je ružna, daleko od estetike. Sto se tiče simbola on se može zasebno posmatrati. Ali u principu simboli su uvek nekako privlačni ljudskom oku. Zamislim ovu zgradu i sa savim nekim drugim simbolom ili obleležjem. Uklopilo bi se i to!

VLJK
die hard die hard 23:56 05.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

ako je potreban prevod ovog VLJK) samo recite


Eto, zainteresovan.Treba.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:32 06.02.2009

Re: Upotreba fotogeafije

a) sunce na izlasku
b) sunce na zalasku

na zalasku.
umetnik ne voli rano da ustaje....
queeria92 queeria92 22:05 05.02.2009

Sujeta i pohlepa

Blic: Vladika menja automobile, sveštenici na ivici gladi
Autor: Ž. Jeftić 25.01.2009. - 00:01
Vladika banatski Nikanor vozi se u novoj škodi oktaviji superb, metalik sive boje. Kažu da voli oktavije, a ovo mu je treća limuzina za četiri godine. „Dobra nam je i ona prošla, ali ova je još bolja“, prokomentarisao je vladika nova kola.

E-novine: AGENT MIHAJLOV IZABRAN ZA PATRIJARHA
„Duvanski mitropolit” – tako su novinari prozvali mitropolita Kirila u tekstu o švercu cigareta proizvođača Filip Moris iz Bazela. Na nekim dokumentima, kao što su oni od 11. aprila 1996, cigarete su prikazane kao humanitarna pomoć RPC. Na dokumentima je pisalo - Proizvođač RJR Tobacco (USA), prodavac – OVCS Moskovske patrijaršije. Pošiljka je adresirana na moskovski Danilov manastir. Ime mitropolita se povezuje i sa trgovinom naftom i dijamantima, što mu je donelo još jedan epitet u ruskoj štampi – „dijamantski” mitropolit

+ homofobija:

Verske vođe protiv homoseksualnosti
Lideri Rimske Katoličke, Etiopske Pravoslavne i Protestantske crkve pozvali su vladu Etiopije da ustavom zabrani homoseksualnost. Trenutno ustav ne spominje homoseksualnost.
„Ljudi koji se ponašaju na takav način su nezreli i glupi kao životinje“, izjavio je pravoslavni sveštenik novinarima, nakon sastanka. „Mi strogo osuđujemo takvo ponašanje, oni se moraju kažnjavati i njihovo ponašanje se mora diskriminisati, moramo ih naučiti pameti“.
miniko63 miniko63 22:11 05.02.2009

Re: Sujeta i pohlepa

Jel ovo rat izmedju crkve i gej populacije. Ili obratno!?
Jedni treba da veruju.
A drugi da vode ljubav. Šta je tu sporno?
taube taube 22:15 05.02.2009

Re: Sujeta i pohlepa

ako su vladike grešne nije grešna njihova molitva, a za svoje grehe će odgovarati u dane suda jer su daleko veći zavet dali Bogu nego mi obični ljudi
Nikola Knežević Nikola Knežević 22:17 05.02.2009

Re: Sujeta i pohlepa



+ homofobija:

Verske vođe protiv homoseksualnosti
Lideri Rimske Katoličke, Etiopske Pravoslavne i Protestantske crkve pozvali su vladu Etiopije da ustavom zabrani homoseksualnost. Trenutno ustav ne spominje homoseksualnost.
„Ljudi koji se ponašaju na takav način su nezreli i glupi kao životinje“, izjavio je pravoslavni sveštenik novinarima, nakon sastanka. „Mi strogo osuđujemo takvo ponašanje, oni se moraju kažnjavati i njihovo ponašanje se mora diskriminisati, moramo ih naučiti pameti“.


Da, upravo o stvarima koje ste spomenuli je i posvećen post. Vlastohlepstvo, srebroljublje, šovinizam, homofobija su duboko urezani u tkivo organizma crkve, nažalost i klirika.
queeria92 queeria92 22:23 05.02.2009

Re: Sujeta i pohlepa

ako su vladike grešne nije grešna njihova molitva, a za svoje grehe će odgovarati u dane suda jer su daleko veći zavet dali Bogu nego mi obični ljudi


Ja sam za princip ŽIVI ONO U ŠTA VERUJEŠ.

Naravno osim ako Hrišćanska crkva nije sagrađena na principu jedno pričaj, drugo radi?!
miniko63 miniko63 22:34 05.02.2009

Re: Sujeta i pohlepa

zašto i dokle ove teme

Ja se pridruzujem i postvaljam isto pitanje

VLJK
alexlambros alexlambros 22:38 05.02.2009

Re: Sujeta i pohlepa

Naravno osim ako Hrišćanska crkva nije sagrađena na principu jedno pričaj, drugo radi?!


Boze, kakav si ti covek?!
U dan Strasnog suda svi ce da dobijemo po zasluzi ... kako mozes da cepidlacis zbog jednog licemernog popa ili pape? I ko si ti uopste da o tome sudis? Pa stoji zapisano da se "cuvamo laznijeh proroka"
Caru carevo, bogu bozije
drug.clan drug.clan 22:41 05.02.2009

Re: Sujeta i pohlepa

alexlambros
Naravno osim ako Hrišćanska crkva nije sagrađena na principu jedno pričaj, drugo radi?!


Boze, kakav si ti covek?!
U Dan strasnog suda svi ce da dobijemo po zasluzi ... kako mozes da cepidlacis zbog jednog licemernog popa ili pape? I ko si ti uopste da o tome sudis? Pa stoji zapisano da se "cuvamo laznijeh proroka"
Caru carevo, bogu bozije


Ma ko kaze da ce biti tog dana! Sta ako prodju nekaznjeno?

Careve smo skinuli sada su na redu ovi drugi!
alexlambros alexlambros 22:45 05.02.2009

Re: Sujeta i pohlepa

Careve smo skinuli sada su na redu ovi drugi!


Sotono!
silver bullet silver bullet 10:06 06.02.2009

Re: Sujeta i pohlepa

ako su vladike grešne nije grešna njihova molitva, a za svoje grehe će odgovarati u dane suda jer su daleko veći zavet dali Bogu nego mi obični ljudi



?????!!!

Ma super izgovor. Za sva zala i sve zlocine ovog sveta, pa cak i kad ih vladike cine.
alexlambros alexlambros 22:09 05.02.2009

ekumenski dijalog

Primera radi, Rimska kurija sada protivreči dokumentima II Vatikanskog Sabora koji je Rimsku crkvu otvorio prema ekumenskom pokretu donoseći dekret prema kojima su pravoslavni šizmatična „odvojena braća" i samo poseduju elemente crkvenosti ali nisu istinska crkva, dok protestanti gube naziv crkve. Na taj način ekumenski dijalog vratio se nekoliko koraka unazad, pogotovo kada su u pitanju protestanti jer podsetiću da je 1999. godine učinjen veliki napredak ka približavanju RKC i Evangelika kada su u Agzburgu potpisali Zajedničku deklaraciju o opravdanju.


pa tek 2 000 godina traje dijalog. Da sacekamo jos 2 000?

Inace ovih dana ucene vatikanske glave raspravljaju o jednom izuzetno slozenom pitanju: Da li su bebe koje su umrle nekrstene pa su tako dospele u limbo (cistiliste) kvalifikovane da posle nekog vremena predju u raj ili su osudjene da ostanu u cistilistu do kraja vremena. Eto, o takvim stvarima truca crkva.
miniko63 miniko63 22:12 05.02.2009

Re: ekumenski dijalog

pa tek 2 000 godina traje dijalog. Da sacekamo jos 2 000

Baš bih volela da čujem tvoje mišljenje o tome. Naravno stručno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana