Čekajući prvi srpski tim

simkke RSS / 06.02.2009. u 02:00

Izabrao sam sedam velikih YU timova, kao podsetnik čime smo nekad raspolagali.

1. SP u Urugvaju 1930



 

 

 

 

Priča počinje godinu dana ranije, kada se, zbog velikog napretka beogradskih klubova, sedište Fudbalskog Saveza premešta iz Zagreba u Beograd. Kao znak protesta, iako je odluka doneta većinom glasova na skupštini saveza, hrvatski klubovi donose odluku da bojkotuju reprezentaciju, i usled toga najbolji državni tim odlazi na prvo Svetsko Prvenstvo sastavljen uglavnom od igrača iz beogradskih klubova (većinom iz BSK), kao i sa trojicom "stranaca". Kao jedan od samo četiri evropska predstavnika, Jugoslavija osvaja, na opšte iznenađenje kako svetske tako i domaće javnosti, odlično treće mesto (zajedno sa U.S.A.). Bio je to prvi veliki jugoslovenski fudbalski tim, a činili su ga sledeći igrači:

Milorad Arsenijević (BSK), Ivan Bek (Cette - Fra), Momčilo Đokić (Jugoslavija), Branislav Hrnjiček (Jugoslavija), kapiten Milutin Ivković (BSK), Milovan Jakšić (BASK), Blagoje-Moša Marjanović (BSK), Dušan Marković (Vojvodina), Dragan Mihajlović (BSK), Dragutin Najdanović (BSK), Branislav Sekulić (Montpellier - Fra), Teofil Spasojević (Jugoslavija), Ljubiša Stefanović (Cette - Fra), Milan Stojanović (BSK), Aleksandar Tirnanić (BSK), Dragomir Tošić (BSK) i Đorđe Vujadinović (BSK). Selektor je bio Boško Simonović.

Grupa B

Jugoslavija-Brazil 2:1(2:0) Tirnanić, Bek - Preguinho
Jugoslavija-Bolivija 4:0(0:0) Bek 2, Marjanović, Vujadinović

Polufinale

Urugvaj-Jugoslavija 6:1(3:1) Cea 3, Anselmo 2, Iriarte - Sekulić

2. Olimpijski Tim - Helsinki 1952.


 

 

 

 

Po mnogima najbolji tim koji je Jugoslavija ikada imala, i jedan od najboljih svetskih timova svog vremena, doživeo je svoj zenit na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. Sastav koji je vodila selektorska komisija u sastavu Arsenijević-Tirnanić-Lemešić zaustavljen je tek u finalu od, takođe velikog, Mađarskog tima. Meč koji je obeležio ceo turnir, naš tim je odigrao u prvoj rundi takmičenja protiv SSSR-a, u kome je posle sjajne igre i vođstva od 5-1, sovjetski tim izvukao na kraju remi 5-5. U ponovljenom meču nije bilo problema, slavili smo sa 3-1. Ovi mečevi su imali posebnu težinu zbog izuzetno nategnute političke situacije između dve zemlje u to vreme. Taj sastav je u svako doba dana i noći napamet znalo svako dete u zemlji:

Beara- Stanković, Crnković - Čajkovski, Horvat, Boškov - Ognjanov, Mitić, Bobek, Vukas i Zebec.

Preliminarna runda

Jugoslavija-Indija 10:1(5:0) Zebec 4, Mitić 3, Vukas 2, Ognjanov - A.Khan

Prva runda

Jugoslavija-SSSR 5:5(3:0) Zebec 2, Ognjanov, Mitić, Bobek - Bobrov 3, Trofimov, Petrov

Prva runda - ponovljeni meč

Jugoslavija-SSSR 3:1(2:1) Mitić, Bobek, Čajkovski - Bobrov

1/4-finale

Jugoslavija-Danska 5:3(3:0) Čajkovski, Bobek, Zebec, Ognjanov, Vukas - Lundberg, Seebach, Hansen

1/2-finale

Jugoslavija-Nemačka 3:1(3:1) Mitić 2, Čajkovski - Stollenwerk

Finale

Mađarska-Jugoslavija 2:0(1:0) Puskas, Czibor

3. Čileanci I - SP u Čileu 1962.

 

 

 

 

Uspeh sa prvog Svetskog Prvenstva ponovljen je na sedmom, u Čileu 1962. "Plavi" su zaustavljeni tek u polufinalu od odličnih Čehoslovaka (1-3), posle sjajnih igara, koje su opravdale renome koji je jugoslovenski tim stekao u medjuvremenu. Kostur tima su činili igrači koji su dve godine ranije na Olimpijadi u Rimu doneli Jugoslaviji zlatnu medalju (posle tri uzastopna srebra). I da, konačno su dobijeni i Nemci, i to u četvrtfinalu (1-0, Radaković).
Za igru koju je pružio protiv Urugvaja (3-1), Dragoslav Šekularac je od francuskog izveštača dobio ocenu 11! Sa 4 pogotka, Dražen Jerković je, sa još četvoricom igrača, podelio titulu najboljeg strelca turnira. Selektori Ljubomir Lovrić i Prvoslav Mihajlović su na to prvenstvo vodili sledeće igrače (po brojevima 1-22):

Milutin Šoškić (Partizan), Vladimir Durković (C.Zvezda), Fahrudin Jusufi (Partizan), Petar Radaković (Rijeka), Vlatko Marković (Dinamo), Vladica Popović (C.Zvezda), Andrija Anković (Hajduk), Dragoslav Šekularac (C.Zvezda), Dražen Jerković (Dinamo), Milan Galić (Partizan), Josip Skoblar (OFK Beograd), Srboljub Krivokuća (OFK Beograd), Slavko Svinjarević (Vojvodina), Vasilije Šijaković (OFK Beograd), Željko Matuš (Dinamo), Muhamed Mujić (Velež), Vojislav Melić (C.Zvezda), Vladica Kovačević (Partizan), Mirko Stojanović (Dinamo), Žarko Nikolić (Vojvodina), Nikola Stipić (C.Zvezda) i Aleksandar Ivoš (Sloboda).

Grupa A

SSSR-Jugoslavija 2:0(0:0) Ivanov, Ponedelnik
Jugoslavija-Urugvaj 3:1(2:1) Skoblar, Galić, Jerković - Cabrera
Jugoslavija-Kolumbija 5:0(2:0) Galić 2, Jerković 2, Melić

1/4-finale

Jugoslavija-Nemačka 1:0(0:0) Radaković

1/2-finale

Čehoslovačka-Jugoslavija 3:1(0:0) Kadraba, Scherer 2 - Jerković

Meč za treće mesto

Čile-Jugoslavija 1:0(0:0) Rojas

4. SP u Nemačkoj 1974.

 

 

 

 

Veliki tim od koga se mnogo očekivalo, ali koji ta očekivanja nije ispunio. Tim je prošao kroz pakao kvalifikacija (sa Grcima u Atini, majstorica sa Španijom u Frankfurtu), i odigrao ravnopravno sa braniocem trofeja, Brazilom, na otvaranju prvenstva u Frankfurtu - 0:0. Zatim je pobeđen Zair sa rekordnih 9:0, i na kraju takmičenja u grupi, remizirano je sa Škotima 1:1, što je bilo dovoljno za prolaz u polufinalnu grupu, gde su "Plave" čekali Nemci, Šveđani i Poljaci. Sva tri meča u toj polufinalnoj grupi Jugoslavija je, na razočarenje nacije, izgubila. Zašto, niko nije znao da objasni. Selektor je bio Miljan Miljanić, a na prvenstvo je poveo sledeće igrače (po brojevima 1-22):

Enver Marić (Velež), Ivan Buljan (Hajduk), Enver Hadžibadić (Željezničar), Dražen Mužinić (Hajduk), Josip Katalinski (Željezničar), Vladislav Bogićević (C.Zvezda), Ilija Petković (Troyes - Fra), Branko Oblak (Hajduk),  Ivica Šurjak (Hajduk), Jovan Aćimović (C.Zvezda), Dragan Džajić (C.Zvezda), Jurica Jerković (Hajduk), Miroslav Pavlović (C.Zvezda), Luka Peruzović (Hajduk), Kiril Dojčinovski (C.Zvezda), Franjo Vladić (Velež), Danilo Popivoda (Olimpija), Stanislav Karasi (C.Zvezda), Dušan Bajević (Velež), Vladimir Petrović (C.Zvezda), Olja Petrović (C.Zvezda) i Rizah Mešković (Hajduk).

Grupa B

Brazil-Jugoslavija 0:0
Jugoslavija-Zair 9:0(6:0) Bajević 3, Džajić, Šurjak, Katalinski, Bogićević, Oblak, Petković
Škotska-Jugoslavija 1:1(0:0) Jordan - Karasi

Polufinalna grupa 2

Jugoslavija-Nemačka 0:2(0:1) Breitner, Muller
Poljska-Jugoslavija 2:1(1:1) Deyna, Lato - Karasi
Švedska-Jugoslavija 2:1(1:1) Edstrom, Torstensson - Šurjak

5. SP u Španiji 1982.

 

 

 

 

Koliko se od igrača koji su išli na SP u Španiju očekivalo najbolje govori podatak da je FSJ prvi put odredio premije i za eventualno osvajanje prvenstva. Tim prepun kvalitetnih igrača, od kojih su neki uspešno igrali u eminentnim evropskim timovima (do tada su "stranci" retko igrali u reprezentaciji), nije uspeo da prođe ni eliminacionu grupu, koju su činili još i Španija, Severna Irska i Honduras. Na startu remi bez golova sa Severnim Ircima, a zatim i poraz od domaćina Španije, uz obilatu pomoć sudije Sorensena. Pobeda u poslednjem kolu nad Hondurasom od 1-0 nije bila dovoljna za prolaz. Selektor je ponovo bio Miljan Miljanić, a tim su činili (po brojevima 1-22):

Dragan Pantelić (Bordeaux - Fra), Ivo Jerolimov (Rijeka), Ivan Gudelj (Hajduk), Velimir Zajec (Dinamo), Nenad Stojković (Partizan), Zlatko Krmpotić (C.Zvezda), Vladimir Petrović (C.Zvezda), Edhem Šljivo (Nice - Fra), Zoran Vujović (Hajduk), Zvonko Živković (Partizan), Zlatko Vujović (Hajduk), Ivan Pudar (Hajduk), Safet Sušić (Sarajevo), Nikola Jovanović (Budućnost), Miloš Hrstić (Rijeka), Miloš Šestić (C.Zvezda), Jurica Jerković (F.C.Zurich - Sui), Stjepan Deverić (Dinamo), Vahid Halilhodžić (Nantes - Fra), Ivica Šurjak (P.S.G. - Fra), Predrag Pašić (Sarajevo) i Ratko Svilar (Antwerp - Bel).

Grupa E

Jugoslavija-Severna Irska 0:0
Španija-Jugoslavija 2:1(1:1) Juanito, Saura - Gudelj
Honduras-Jugoslavija 0:1(0:0) Petrović

6. Čileanci II - SP za mlade, Čile 1987.

 

 

 

 

Ako se izuzme mlada reprezentacija koja je osvojila prvo Evropsko Prvenstvo za mlade (koje u to vreme nije imalo veliku težinu), ovo je prvi jugoslovenski tim koji je doneo naciji toliko željenu titulu sa nekog velikog takmičenja. Iako to nije bilo "ono pravo", ipak je ovaj uspeh došao kao melem na ranu ljubiteljima fudbala, kao i jasan pogled u "ružičastu" budućnost. Ekipa je bila sastavljena od zaista najvećih talenata kojima je naš fudbal u to vreme raspolagao. Selektor Mirko Jozić je sjajno ukomponovao ekipu, pravilno rasporedio "znalce" i "radnike", i, uz već poslovičan talenat, ta kombinacija nije mogla da ne da rezultat. Sve tri pobede u eliminacionoj fazi, pobeda nad Brazilom u 1/4-finalu golom u poslednjem minutu, zatim i pobeda nad Istočnom Nemačkom u polufinalu, dovele su naš mladi tim pred "vrata raja". U finalu je čekala "strašna" SR Nemačka. Bio je to izjednačen meč, u kome su golovi pali u 85. (Boban) i 87. (Witeczek) minutu. 1:1. U produžecima nije bilo golova, a naši su bili bolji u izvođenju jedanaesteraca. Robert Prosinečki (iako nije igrao u finalu zbog parnih kartona) bio je proglašen za najboljeg igrača turnira. Slavnu "čileansku generaciju" činili su (po brojevima 1-18):

Dragoje Leković (Budućnost), Branko Brnović (Budućnost), Robert Jarni (Hajduk), Dubravko Pavličić (Dinamo), Slavoljub Janković (Crvena Zvezda), Igor Štimac (Hajduk), Zoran Mijucić (Vojvodina), Zvonimir Boban (Dinamo), kapiten Robert Prosinečki (Dinamo), Milan Pavlović (Željezničar), Predrag Mijatović (Budućnost), Tomislav Piplica (Iskra), Davor Šuker (Osijek), Gordan Petrić (OFK Beograd), Pero Škorić (Vojvodina), Dejan Antonić (Crvena Zvezda), Slaviša Đurković (Sutjeska) i Ranko Zirojević (Sutjeska).

Grupa 1

Čile-Jugoslavija 2:4(1:2) Tudor, Pino - Boban, Štimac, Šuker 2
Jugoslavija-Australija 4:0(2:0) Brnović, Šuker 2, Boban
Jugoslavija-Togo 4:1(2:0) Mijatović 2, Zirojević, Šuker - Ali

1/4-finale

Jugoslavija-Brazil 2:1(0:1) Mijatović, Prosinečki - Alcindo

1/2-finale

Jugoslavija-DDR 2:1(1:0) Štimac, Šuker - Sammer

Finale

Jugoslavija-SR Nemačka 1:1(0:0) Pen. 5:4 Boban - Witeczek

7. SP u Italiji 1990.

 

 

 

 

 

Bio je to tim koji je ispraćen na SP sa relativno umerenim očekivanjima. Ipak, predvođen čvrstom i sigurnom rukom stratega Ivice Osima, a sa idealnim spojem mladosti i iskustva, ekipa je stigla do četvrtfinala, u kome je nesrećno poražena posle jedanaesteraca, od strane tada aktuelnog šampiona Argentine, iako je posle samo tridesetak minuta ostala sa igračem manje.
U eliminacionoj grupi, doživljen je poraz od Nemačke, ali su pobede protiv Kolumbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata otvorile prolaz u drugu rundu. U meču za pamćenje, protiv Španije, naš tim je golovima Dragana Stojkovića porazio velikog protivnika sa 2:1, i to posle produžetaka. Četvrtfinalni meč protiv Argentine obeležilo je isključenje Šabanadžovića već u prvom poluvremenu, kao i odlična igra našeg tima koji je propustio nekoliko izglednih šansi da iznenadi svetskog prvaka. "Penal-rulet" nam ovog puta nije bio naklonjen - 2:3 za Argentinu. Tim su činili sledeći igrači (po brojevima 1-22):

Tomislav Ivković (Sporting - Por), Vujadin Stanojković (Partizan), Predrag Spasić (Partizan), Zoran Vulić (Mallorca - Esp), Faruk Hadžibegić (Sochaux - Fra), Davor Jozić (Cesena - Ita), Dragoljub Brnović (Metz - Fra), Safet Sušić (P.S.G. - Fra), Darko Pančev (Crvena Zvezda), Dragan Stojković (Crvena Zvezda), kapiten Zlatko Vujović (P.S.G. - Fra), Fahrudin Omerović (Partizan), Srećko Katanec (Sampdoria - Ita), Alen Bokšić (Hajduk), Robert Prosinečki (Crvena Zvezda), Refik Šabanadžović (Crvena Zvezda), Robert Jarni (Hajduk), Mirsad Baljić (Sion - Sui), Dejan Savićević (Crvena Zvezda), Davor Šuker (Dinamo), Andrej Panadić (Dinamo) i Dragoje Leković (Budućnost).

Grupa D

Nemačka-Jugoslavija 4:1(2:0) Matthaus 2, Klinsmann, Voller - Jozić
Jugoslavija-Kolumbija 1:0(0:0) Jozić
Jugoslavija-U.A.E. 4:1(2:1) Sušić, Pančev 2, Prosinečki - Thani

1/8-finala

Španija-Jugoslavija 1:1(0:0) prod. 1:2 Salinas - Stojković 2

1/4-finale

Argentina-Jugoslavija 0:0 pen. 3:2

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Napomena: Bilo je naravno još timova koji su objektivno mogli da uđu na ovu listu, kao na primer onaj sa Olimpijade 1960. u Rimu, tj. onaj koji je igrao finale EP 1960., zatim onaj koji je takođe igrao finale EP 1968., na kraju krajeva i onaj koji je igrao SP 1998. u Francuskoj. Ja sam izabrao ovih sedam po svom ukusu, a vi se ne osećajte sputanim tim izborom, već slobodno preporučite svaki za koji mislite da je neopravdano izostavljen.
Obzirom da prva četiri tima sa liste ne pamtim, moj glas ide timu iz Italije 1990, mada moram da istaknem da mi sastav br.2 iz Helsinkija zvuči zastrašujuće.

Na kraju, a u svetlu dobrih rezultata reprezentacije u tekućim kvalifikacijama za SP 2010 u Južnoj Africi (?), stoji pitanje: Sada, kada je na selektorsko mesto došao ozbiljan stručnjak, dovoljno savremenih shvatanja fudbalske igre, i kada su neke stvari u reprezentaciji došle na svoje mesto, da li aktuelni tim ima kvalitet ili možda potencijal da bude prvi veliki srpski tim?

Atačmenti



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 02:04 06.02.2009

...

Sada, kada je na selektorsko mesto došao ozbiljan stručnjak, dovoljno savremenih shvatanja fudbalske igre, i kada su neke stvari u reprezentaciji došle na svoje mesto, da li aktuelni tim ima kvalitet ili možda potencijal da bude prvi veliki srpski tim?

Sad ću zazvučim ko najgori defetista,, ali : ne, nema nikakve šanse :)
Mnooogo smo tanki.
simkke simkke 02:23 06.02.2009

Re: ...

Ni ja nisam bio ništa bolji, ali odkad je Antara preuzeo kormilo, vidi se veliki napredak. Ako ništa, ono bar da ih ne otpisujemo pre kraja. Jedan veliki plus je možda i najbolji štoper u Evropi trenutno, Nemanja Vidić. Posle one generacije Piksi-Mijat-Dejo, ova mi se čini kao prva koja nešto obećava. Bar za sad.
medjutim92 medjutim92 10:46 06.02.2009

Re: ...

Ovo sad konacno lici na tim. Generacija Piksi-Mijat-Dejo je imala bolje igrace, ali tim i taktiku ne.

Ne pamtim mnogo nasih timova sa dobrim odbranama, a narocito nas je pogodila promena pravila radi zastite napadaca (i fakticki eliminisala igrace tipa Ilije Najdoskog iz vrhunskog fudbala). Videcemo kako ce se uklopiti Vidic i Subotic, ali vuce na najozbiljniju odbranu u poslednjih.. ustvari, otkad pamtim..

Za veliki rezultat je neophodan ili neki vrhunski igrac, ili vrhunski trener (kao Rehagel 2004), svakako neko s velikim autoritetom. Vidiceva reputacija ce mnogo znaciti u sudijskom odlucivanju. Slicno vazi i za Stankovica, koji je konacno poceo da igra kako treba i u reprezentaciji. Ako do 2010 jos neko od igraca uspe da se toliko nametne (a ima ih vise koji mogu, Sulejmani, Kuzmanovic, Krasic, Tosic, Jovanovic), imacemo cemu da se nadamo.

Preporuka, kao i za sve ostale fudbalske teme :)
simkke simkke 17:18 06.02.2009

Re: ...

medjutim92
Ako do 2010 jos neko od igraca uspe da se toliko nametne (a ima ih vise koji mogu, Sulejmani, Kuzmanovic, Krasic, Tosic, Jovanovic), imacemo cemu da se nadamo.Preporuka, kao i za sve ostale fudbalske teme :)


Ja tu najviše gledam u Kačara, deluje kao najozbiljniji kandidat
medjutim92 medjutim92 10:36 09.02.2009

Re: ...

simkke
medjutim92
Ako do 2010 jos neko od igraca uspe da se toliko nametne (a ima ih vise koji mogu, Sulejmani, Kuzmanovic, Krasic, Tosic, Jovanovic), imacemo cemu da se nadamo.Preporuka, kao i za sve ostale fudbalske teme :)


Ja tu najviše gledam u Kačara, deluje kao najozbiljniji kandidat


Kacara sam preskocio jer kao stoper verovatno nema mesta u timu, a kao DMC tesko da ce mnogo moci da se nametne.. inace ocekujem da bude igrac..
simkke simkke 16:44 09.02.2009

Re: ...

medjutim92

Kacara sam preskocio jer kao stoper verovatno nema mesta u timu, a kao DMC tesko da ce mnogo moci da se nametne.. inace ocekujem da bude igrac..


Kačar je "polivalentan igrač", i ja bih mu dao veliku slobodu u igri. Ako ne može da igra kao štoper, a to i ne igra odkako je otišao iz Voše, dao bih mu da igra sve između dva 16-erca, pokazao je da može da bude opasan iz drugog plana, da ume gol da da, borben je i vrlo odgovoran...Šteta što mu fali lucidnosti, pa možda i preglednosti igre da bude plejmejker...Mislim da može da bude vrlo upotrebljiv i koristan za reprezentaciju.
Unfuckable Unfuckable 11:50 06.02.2009

u vezi tima

iz '82 :
to je stvarno (po imenima) bila - ekipa.
Poslednji trening na Marakani, pred odlazak na SP gledalo je bar 30.000 ljudi
A onda ....propas' od sujeta - do sudija

Naša reprezentacija mora da reši pitanje plejmejkera, u tome smo tanki - jer (ispraviće me neko ako grešim) osim Krasića, ja ne vidim ni jednog više. Dakle, nekoga tipa Luka Modrić, da približim ideju
Ako to rešimo, uz malo više pobedničkog duha, a malo manje kukavičluka - biće dobro.

Unfuckable The Kežman - Nikada
reanimator reanimator 12:24 06.02.2009

Re: u vezi tima

Unfuckable


Naša reprezentacija mora da reši pitanje plejmejkera, u tome smo tanki - jer (ispraviće me neko ako grešim) osim Krasića, ja ne vidim ni jednog više. Dakle, nekoga tipa Luka Modrić, da približim ideju

Pazi kad otvaram blog sa idejom da napišem baš ovo :)
Svi navedeni veliki timovi su bili veliki upravo zbog toga...u timu je bio bar jedan igrač kojem daš loptu, koji se okrene, pogleda, brzo razmisli i odlučuje...dribling, pas po zemlji, dubinski pas...
Poslednjih 15 godina naša reprezentacija (a i klubovi, sa izuzetkom Partizana i Saše Ilića (šta god ja mislio o njemu, imao je neku crtu te kreativnosti..uostalom, samo tada su i ušli u LŠ), bukvalno nema kreativnog igrača u timu, nego napad počinje tako što daš loptu šatro pleju, a on ne ume ni da se okrene ka golu, nego je momentalno vraća nekih 30m nazad. Pa ovi opet njemu, pa on njima...pa tako 2-3 puta...pa dinge balon u kazneni, gde nije uvek Žigić.
I da se ispravim...nije ni Saša Ilić bio pravi plej. Onakav, kakve ja volim da gledam. Poslednji pravi je bio Djordje Tomić iz Partizana.
Unfuckable Unfuckable 12:46 06.02.2009

Re: u vezi tima

pa ok...bilo oh je...
ali mahom - neizgrađenih
Ćirić je bio ok, recimo
ali - uvek tu nedostaje još ono - nešto
Kad vidim Ćavija ili Iniestu, mnogo im bre zavidim....
lako (i lepo) je biti Fernando Tores pored takvih igrača
medjutim92 medjutim92 12:59 06.02.2009

Re: u vezi tima

reanimator
I da se ispravim...nije ni Saša Ilić bio pravi plej. Onakav, kakve ja volim da gledam. Poslednji pravi je bio Djordje Tomić iz Partizana.


Uh, Djordje Tomic.. kakav je to igrac mogao da bude.. ali se previse druzio sa Ciricem..

a koliko god voleo Sasu Ilica, on je opet tanak za Moreiru.. da nam je jedan igrac poput Moreire u reprezentaciji, samo bi nam jos bolji golman mozda trebao, ne bih imao zamerki..
simkke simkke 15:46 06.02.2009

Re: u vezi tima

sve se slažem, treba nam plej, ali nam vala treba i pravi centarfor, pa makar i starinskog kova. pleja ćemo nekako da izbunarimo, ali centarfor mi deluje kao nemoguća misija...Pantelić ne može gol da ubode u repki, Žigić je malo živnuo, Lazović nedorečen...tu vidim najveći problem, špic koji može iz jedine šanse da uvali gol. Malo škripucka i po bekovima (poslovično), ostalo je ok...uglavnom, pošto znalaca više nemamo kao nekad, ostaje nam timska igra kao jedini spas. Mislim da je Antić dobar u tom smislu, da ume da ih ograniči na striktno izvršavanje zadataka bez previše "lelemudanja"...videćemo, sad idu dve prijateljske na Kipru, pa Rumuni, biće stvari malo jasnije.

Apropo Kežmana

Ja stvarno nikad nisam video u njemu nešto posebno odkako je otišao iz PFC, ali uvek se setim da nas je on odveo na SP 2006. Svaka čast Panteliću, ali on je centarfor koji ne daje golove...
ludvig92 ludvig92 17:07 06.02.2009

Re: u vezi tima

ali nam vala treba i pravi centarfor


potpuno se slazem. realno srbija trenutno nema niti jednog klasičnog špic igrača na stvarno visokom nivou.
mozda probati sa jovanovićem, iako je poslednjih utakmica bilo jasno da mu ta leva strana kao polušpicu idealno lezi...
istina je da nas je kezman odveo golovima na SP...mada je taj tim najvise odvela petkova neviđeno dobra defanziva.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 07:53 10.02.2009

mafijasi

Zanimljiva tema, ja se nadam i verujem u ovu generaciju...jedino mi je krivo sto svojim talentom i kvalitetom, kao i Antic, drze ledja mafijasima i amaterima koji su glavni u nasem fudbalu i sto ce im produziti vek svojim uspesima dok nasa liga tone i tone i tone....

Poz

Dragan
simkke simkke 20:25 10.02.2009

Kipar-Srbija 0:2(0:2)

0-1 Lane Jovanović
0-2 Danko Lazović

Ozbiljno odigrano u prvom pol. dva lepa gola posle lepih akcija. Timska igra jasno izražena, Lane igrao odlično, pokazao da je ipak najbolje da igra bočnog napadača. Lepo se slagao sa Lazovićem.

Drugo poluvreme puno izmena, pa je utisak daleko lošiji. Ipak, rutinski sačuvana prednost i očuvana pobednička atmosfera.

Vida caruje pozadi, Janković odigrao odlično prvo poluvreme...sutra sa Ukrajinom mnogo ozbiljniji test.
ludvig92 ludvig92 21:44 10.02.2009

Re: Kipar-Srbija 0:2(0:2)

a obzirom da ne brani nigde već ko zna koliko, golman nam deluje sasvim solidno.
simkke simkke 22:59 10.02.2009

Re: Kipar-Srbija 0:2(0:2)

ludvig92
a obzirom da ne brani nigde već ko zna koliko, golman nam deluje sasvim solidno.


sad je u Hetafeu, valjda će braniti redovno...nije on loš, ume malo i da kiksne, ali sasvim dobro brani teške udarce, ume i da istrči, a sa godinama će biti još bolji (kao i većina golmana).

videli smo danas odmah na početku utakmice. prvo kiks, a onda odlična odbrana. iskustvo je "majka"
ludvig92 ludvig92 23:04 10.02.2009

Re: Kipar-Srbija 0:2(0:2)

sad je u Hetafeu, valjda će braniti redovno...


ma znam, al gledam sinoc pregled primere i vidim nije mu odmah trener dao priliku, a trebao je, obzirom na to da je lik koji je branio napravio retko vidjen kiks posle kojeg su dobili gol:))
slazem se da nije los, naprotiv, samo mora negde da pocne redovno da brani.
simkke simkke 23:09 10.02.2009

Re: Kipar-Srbija 0:2(0:2)

ludvig92
...ma znam, al gledam sinoc pregled primere i vidim nije mu odmah trener dao priliku, a trebao je .


znam da je tamo standardno branio Abondanzieri do ove zime, inače golman reprezentacije Argentine. međutim, on je otišao, a doveden je Stojković...računam da će da počne uskoro, možda od sledećeg kola...privikavanje na novu sredinu i te fore...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana