nonisi per ardua

Черевићан RSS / 01.09.2007. u 10:20

Адам Лепенски Вир
Адам Лепенски Вир
Састав на тему љуљаџијску  

Тада, давно, мени Лептиру тек разбуђеног срца у уснулој нутрини било је довољно да  у књизи корица прашњавих дедине библиотеке прочитам . . не заувек на Земљи, тек кратко смо овде . . па да под сумњу ставим Одлуку исказану у Већу Сазнања да се мицоходни помак људске знатижеље прикочи у галопу, а води која памти, дозволи плима која ће ниво људских заблуда подићи, те покушах самоиницијативно озрачити мрак тај.

Па кренух . . . са још једном, додуше, друштва ради . . .kа Ладовитом лепенском виру који нас намами могућим трагом небисмоли директног претка нањушили, но то се недогоди. у Делфима потом пробасмо  ,хоћели нам Сибила ( Херофила) отпевати,макар фалш, предсказање те како поруке нечусмо, пробасмо у Стрмоглавом околишу Мегиде (Армагедона ?) уз чије се литице ознојани усвитање једва узверасмо, те у Петри јорданској, где се ја  грешан помолих. Беспућа  Арарата докле  стићи узмогасмо уморишенас ал Барку Ноеву не додирнусмо. У Теби на стубу фалусоидном ја такнух потпис Шамполионов, помоћи ради, и умало казну неплатих, неконтролисан, док у Загушљивом врху Кеопсове пирамиде  уз сломљени саркофаг и песму овој узмене, ока срнећег, која је на све пристајала, написах. Ганута би. велелепни Абу  Симбел самонам  указа на безграничну снагу реализације људске замисли, и ништа више, док Мемнонови колоси  мумлајући погрешно нас усмерише те у Тал Ел Амарни ,граду Акхнатоновом , Прелепу Нофре Теету несретосмо. Комшијске, Загушљиве гробнице у долини краљева само потврдише истину  о ништавносто човека па  макар . . . био и Бог.

како времена којих се присећам беху погодна , финансијски незабринут, себи  самом даље  дозволих,знатижељу, јер Поменута, ока срнећег са ногама на земљи стојећи, немаде времена за даље траћење, па се задесих   у Окружењу Стонхеџа али  под петокаменом поруку ненађох, но путоказ наслутих да у Безраком Макћу Пикчу проверавајући издалека силуету  планинског масива покушам уочити  лице Инке које према небу гледа  те ми укаже одакле стигосмо , ал се над Андама наоблачило. Потом У Мемљивим долинама мексика балдисах задубљен у покушај схватања астецког календара док ме начисто слудила сунчева пирамида у  Teotihuacanu  те она друга посвећена пернатој змији  Quetzalcoatlu у светом граду  Чичен Ица. У кини пак Тимулус Cin Si Huanga са јамама у којима у борбеним редовима хиљаде глинених војника чекају на команду Цара . . па да крену, преплашиме одистински, али ме зато Храм небројених Буда, Боробудур на Јави дотуче  начисто, док На Ускршњим острвима из дана у дан уз познате громаде покушавах им погледа уфиксирати те одредити  из којег правца ( можда из истог као поменути Инка) очекују посету из свемира ,небили ми помогли, алмени  кратковидом помоћи неби,те потом Без указа оставши, у подводју Санторинија које ме одувек  мамило  намеравах ронећи ипак назрети кровове Атлантиде, ал ништа , иако још давно  Платон и сам посумња . ни у замишљеном лавиринту Кнососке палате не успех срести Минотаура да ме, пута знајући, проведе јер баш се зажелех сјаја Аријадниног ока разроког  да поруку можда у њему прочитам. Под Тројом , љуљање окончах, али ме ипак цуњаџија Шлиман  завазда усмери Сумњи да се у написаној речи књига прастарих  крију закукуљене истине . . па ко уме да их исчита . . етому Немира засвагда. 

Уствари намера ми је овим саставом ништа дорећи јер тек таква замисао поприма ону тајност која нагони и друге да се невери придруже, ако се придруже . . . .  only with skill . . .на  чега  и Наслов овог састава указује.

уствари, колико је мене искуство научило Истину је најбоље заобићи . . . . али да неслажеш.

AtačmentiKomentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

adam weisphaut adam weisphaut 11:12 01.09.2007

Драги Чер,

хвала вам што сте окачили моју маленкост горе, но мало сам забринут јер игледа да сам старији но што сам мислио.
Нота бене: не користим ћирилцу ез а рул, али ево само вама у част пошто је са културом лепше
Черевићан Черевићан 11:24 01.09.2007

светла ефекат

могуће да игра светла учини те се не препознасте, уосталом како се и можемо препознати када сами себе и невидимо . или можда поверовати огледалу лажљивом ? фотосули ?
а за учињени ми част . . . ХВАЛА је мало казати, adam weisphaut -е
dracena dracena 11:24 01.09.2007

Eh, moj Gusare,

Što se saznanja tiče mislim sledeće:
zemlja tvrda, nebo visoko, pomoći niotkud. U se i u svoje kljuse.
Dobro je kad možeš nekako do istine: zdrava je, lekovita, blagotvorna, lepa, prosperitetna... jednom rečju, veličanstvena. Ako ne možeš, onda važi ono tvoje: "Истину је најбоље заобићи . . . . али да неслажеш" (sebe).

Što se, pak, iznošenja istine tiče, iskustvo me uči:
oprezno, kao sa žeravicom!
Uvek postoji mnogo ljudi koji će biti spremni da sahrane onog ko iznese istinu.
Черевићан Черевићан 11:39 01.09.2007

лажју ка истини . . ајмо

или ипак боље ,dracena, Ваш жеравичаст указ. . нама читаоцима нека водиља буде. ја кааза!
Черевићан Черевићан 11:47 01.09.2007

инфо

на своју велику жалост до 3 септ у 7 ам бићу спречен да се . . .дружим ОВДЕ . . . са Вама
d j o l e d j o l e 12:55 01.09.2007

Petra

So far, no method has been found to determine when the history of Petra began. Evidence suggests that the city was founded relatively late, though a sanctuary may have existed there since very ancient times ...
Negde sam procitao (vikipedija ...) da je Petra najstarija poznata vestacka oaza, kao i da je najstarija poznata samostalna trgovacka kolonija/drzava (nesto kao pustinjska Venecija ... kao sto je Petra oteta od stena i pustinje i Venecija je oteta od hridi i mora)
dragan7557 dragan7557 13:55 01.09.2007

Re: Petra

kao i da je najstarija poznata samostalna trgovacka kolonija/drzava (nesto kao pustinjska Venecija ... kao sto je Petra oteta od stena i pustinje i Venecija je oteta od hridi i mora)


Kada je starost iskopina u pitanju pogledajte:Mohenjodaro,Rama Empire itd.

Pouka: priroda daje od nje se ne otima već uzima na upotrebu i vraća joj se sve što je od nje dobijeno.Kazna za ne poštovanje ovoga principa je uništenje onoga ko se sukobi sa prirodom.
nikola svilar nikola svilar 15:29 01.09.2007

KONTROLA (21/x)

(Evropa. Nepoznata država. Nepoznat grad. Nikola i Lena razgovaraju u jednoj maloj prostoriji. Da li je u pitanju nečija soba ili je to neka kancelarija, verujte ni pisac to ne zna, on je samo zamoljen da se pojavi ovde i da nešto napiše...)

NIKOLA: Hej šta ja radim ovde?

LENA: Gde? Misliš ovde, na Čerevićanovom blogu? Pa tu ti je lepo. Sećaš se?

NIKOLA: Ma ne bre, mislim ovde - na klinici za psihijatriju!

LENA: A, pa, došao si na kontrolu, na mali razgovor.

NIKOLA: Kakav razgovor Lena? Šta to pričaš?

LENA: Samo se ti strpi još koji trenutak dok doktorica ne dođe. Reci mi kako se osećaš?

NIKOLA: Ne znam. Zašto je to važno?

LENA: Obično pacijente pitaju kako se osećaju, da li su dobro, da li su opušteni ili možda uznemireni... Samo da znaš, to će te i doktorica pitati.

NIKOLA: Pacijente? Zar sam ja pacijent?!

(Lena potvrdno klima glavom.)

NIKOLA: (glasnije) Pobogu, šta mi se desilo?

LENA: Ništa strašno, nemoj da se uzbuđuješ.

NIKOLA: Ne uzbuđujem se, samo mi kaži zbog čega sam ovde?!

LENA: Eh Nikola, Nikola. Stvarno se ne sećaš?

NIKOLA: Ne!

LENA: (deklamuje kao da je pred publikom) „Čovek koji ne ume da se suprostavi surovoj svakodnevici, a muče ga strah i brige, obično prekida sve veze sa okolinom i povlači se u svet vlastite mašte verujući da na taj način rešava sve svoje probleme.“

NIKOLA: Šta sad to treba da znači?

LENA: To znači da si pukao! Zanemario si sve svoje obaveze, opustio se i počeo da haluciniraš i izmišljaš nekakve priče, nekakve nebulozne komentare na blogu B92 posle čega si pao u tešku depresiju pa smo morali da se lečimo antidepresivima. Da li si redovno pio lekove kako ti je doktorica naložila?

NIKOLA: (bojažljivo) Pukao? Anti... Antidepresivi?

LENA: Pa ti mene zavitlavaš? (smeje se i počinje da peva na sav glas)

Rivotrilčić za smirenje,
Rissarčić za spavanjac,
Efektinčić za raspolože...

(Otvaraju se vrata. Lena isčezava. U kancelariju ulazi doktorica obučena u belo, srdačna i naočita mlada žena sa osmehom koji miriše na „Orbit“.)

DOKTORICA: Nikola zdravo, izvini što si čekao, sad ćemo konačno da obavimo naš razgovor. Nismo se dugo videli, zar ne? (Seda za sto). Moram da ti kažem da veoma lepo izgledaš. Pa, kako si? Kako se osećaš?

NIKOLA: Potpuno sam zbunjen. Šta ja radim ovde?

(Nakon kratkog kucanja, u kancelariju stupa i pacijentkinja, vidno uznemirena, crvena u licu, zapuštenog izgleda...)

PACIJENTKINJA: Doktorka, ja se izvinjavam, ja, ja... ja vas molim da me premestite u drugu sobu.

DOKTORICA: Opet vi! Ali juče smo vas iz trojke preselili u peticu, šta vam sada smeta?

PACIJENTKINJA: Rada... Rada ponovo uteruje dugove. Ja više ne mogu to da... podnesem... Ona mi je rekla da će me bije ukoliko ne platim... Ja, ja... ja vas molim da me premestite u drugu sobu.

DOKTORICA: A gde bi ste vi sada?

PACIJENTKINJA: Pa ponovo u trojku, u drugi krevet molim vas... Ja, ja... ne mogu da se opustim... Moram da se odmorim... Moram da spavam...

DOKTORICA: Draga Nevena, dva su sata, ne trebate sada da spavate. Šta ćete raditi noćas? Idite vi lepo u svoju sobu, pokušajte da se smirite, sada ću da pozovem sestru da vas obiđe i ja ću doći za koji trenutak.

PACIJENTKINJA: Dobro... samo... ovaj... amm...

(Pacijenkinja izlazi.)

DOKTORICA: Izvini Nikola za ovo, znaš kako je, pacijenti dele sobe, jedni reaguju na druge. Nego, gde smo ono stali? Kaži mi kako se ti sada osećaš?

NIKOLA: Pa kao što rekoh...

(U kancelariju ponovo ulazi pacijentkinja. Ovaj put bez kucanja)

PACIJENTKINJA: Doktorka, ja se izvinjavam što sam dosadna, ali ja bih stvarno trebala da se odmorim. Rada mi traži novce, ja ih nemam... Mene to tako uznemirava da ne mogu da vam opišem... Osećam da ću da.... aaaaa... (počinje da plače)... meni zaista treba injekcija.

DOKTORICA: (ustaje i prilazi pacijentkinji) Sve je u redu, Nevena, samo se smirite. Udahnite duboko. Vi ste danas već primili vašu terapijsku dozu. Verujte mi, vama nije potrebna injekcija, samo pokušajte da se smirite....

PACIJENTKINJA: Ali doktorka meni zaista nije dobro...

DOKTORICA: U redu. Molim vas sada da izađete, sestra će za koji minut biti sa vama a ja ću javiti tehničaru da vam pripremi injekciju. Ne brinite ništa.

PACIJENTKINJA: E, hvala vam doktorka...

(Pacijenkinja izlazi.)

DOKTORICA: Izvini Nikola, samo trenutak da pozovem tehničara, kao što vidiš, imamo mali problem. (uzima slušalicu i okreće broj)

NIKOLA: Dođavola, šta ja ovde tražim?

DOKTORICA: (okreće se prema Nikoli) Molim?

NIKOLA: (glasnije) Rekoh, šta ja tražim ovde?

DOKTORICA: Kakvo je sad to pitanje? (govori u slušalicu) Halo, Ana, molim vas idite u sobu br. 5, pacijentkinja Olujić se ponovo žali na pacijentkinju Hrs. Vrlo je uznemirena. Ne, ne treba injekcija. Obiđite ju i nadgledajte situaciju. Hvala. (spušta slušalicu) Nikola, došao si na kontrolu, pa, to smo dogovorili još prošlog meseca.

NIKOLA: Ali ja se ničega ne sećam.

DOKTORICA: Ničega se ne sećaš? To je vrlo zabrinjavajuće.

(U kancelariju ponovo ulazi pacijentkinja. Sledi zatamnjenje.)
Gadic Jedan Gadic Jedan 16:48 01.09.2007

Re: KONTROLA (21/x)

undefined
Nikola, bas zanimljiva pricica!
A je l bih smeo ja malo da dopisem epilog?
Nikola se je vratio svakodnevnim obavezama, ne pije vise antidepresive, nasao je posao.
Pacijentkinja Nevena je izlecila svoju nesanicu, spava i oseca se odlicno.

Doktorica je medjutim u problemu i tesko da tu ima pomoci:
iako vrhunski lekar, pomaze svima, ne moze samoj sebi.
Zivi prazan zivot, bez ljubavi. To je tek zabrinjavajuce.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 22:21 02.09.2007

Re: KONTROLA (21/x)

a da se nije to sve odigralo u piramidi čerevićanina, ili možda u onoj novootkrivenoj sarajevskoj piramidi. ?

Dok sam pušio cigare, jel, bile su CAMEL, žuta kutija sa piramidom! uzme mi iz ruke kutiju moj kolega gleda nešto u nju , gleeeeda a ja popizdeo, šta mi toliko zagleda u cigare ko da spolja broji koliko ih je unutra, tek, upita me VIDIŠ LI KOLA "BUBU" OVDE NA KUTIJI ja gledao gledao, okretao kao i on pa gledao gledao....NEMA OVDE NIKAKVIH KOLA odgovorih mu
IMA reče mi on! GDE, besno ga upitah opet razgledajući kutiju.?

PAaaaaaa ,poče da oteže i rasteže moje živce, ETO IH "IZA" PIRAMIDEeeee....
Черевићан Черевићан 07:29 03.09.2007

главина грешка, изнутра

након читања Вашег надахутог кратког састава, г Свилар, укојем уживах уистину , некако се потврђује позната досетљивост г. Балашевића да су врата на лудари, и овог пута , затечена . . . .незакључана.
Ех, дамије коваш таленат умећа са дијалозима усудио бих се конкурисати за награду на тему . . . кратка приповетка . . . овако , блог ми преостаје.
Черевићан Черевићан 07:34 03.09.2007

скривал' ца

ха,ха , ви сте неки шерет уистину , г. Павловићу, насмејасте ме коментаром.уствари да ли, питам се ево накнадно, иза сваке пирамиде скривалица неима .можда им баш та сумњичавост љуцка и даје тајновитост. паитој, на CAMEL -у , жутом.

Черевићан Черевићан 07:43 03.09.2007

беспомоћ

Gadic Jedan , познато је да је себи најтеже помоћи. зарад чега би онда Поменута Др- ица изузетак била. се питам ?
nikola svilar nikola svilar 09:39 04.09.2007

Re: KONTROLA (21/x)

:)))))

Gadić1 sjajan Vam nick rekao bih - baš u rangu onog volšebnog, svima nam znanog Kafa je gotova koji mi se onomad, dok blogovah prethodnih meseci, trajno ureza u depresivne vijuge mi. A kako i ne bi jer često, takoreći svakodnevno, čujem identičan poziv iz kuhinje dok se sladak miris širi stanom...

Bilo kako bilo, Vama hvala na preoptimističnom razrešenju ovog sastava mi što napisah u skladu zaključka domaćina nam, maltežanina razume se, koji u svome postu naposletku kazuje: "Уствари намера ми је овим саставом ништа дорећи јер тек таква замисао поприма ону тајност која нагони и друге да се невери придруже..."

Srda čanpo zdrav!

jasnaz jasnaz 08:41 03.09.2007

. svako svoju .


VRATA se OTVARAJU

Auuuu!
To si mislio?
Da možeš da želiš šta ti hoćeš!?
E, to ti je bilo u prošlostima koje su imale plavu boju iznad, i
braon do zelenu ispod. Sada možeš da gledaš kako se plavi ono po čemu hodaš i šareni iznad tebe, a da se ne pitaš. Kamoli začudiš.
Možeš da budeš najbolji što možeš i da očekuješ od toga neku korist, a najbolje što može da ti se desi biće da što pre počneš sebi da se smeješ. I pogledaš oko sebe.
Ako zavoliš to što vidiš, druge koristi nećeš želeti.
Ako ne, ...

Nije crno-belo.

Poželiš šta hoćeš:
Pomeri se onaj koji te vidi:
Poželi da uspeš:
Poželiš da uspe:

bojite

Nije sreća:

Jedan barem,
uvek gleda.
Черевићан Черевићан 09:51 03.09.2007

изаврата отшкринутих

склизнутом сечицом
у једној елипси
чаше лавеж кротки
ко дно моје тајне

имена и лица
заспала у ноћи
роје се и ћуте
ко звездице сјајне

ехо мојих лажи
асфалт заковитлан
у ту сету нему
ко корњаче трајне

све дрхте од миља
у хаосу снова
где временом смакнут
ја трајем без циља

jasnaz, а 1 не само што увек гледа . . него и види!
jinks jinks 17:43 03.09.2007

Иза отворених врата

Уснули су на прагу
испред затворених врата.
Сан их је стигао пред зору
неприметно.

Није му први пут
са стрепњом и надом
да се игра.

Стигао их је пред освит,
и завео,
да не виде
да је и месец сунце дочекало.

Да не виде
како је лако чекати
иза отворених врата.
Черевићан Черевићан 06:45 04.09.2007

сасунцем стизање

(ваша ) постирана песма (хвала) ме потсети на тета Десине стихове . . . .чекасмо се дуго, а кад смо се срели . . . . размишљам ево, jinks -у , цео живот нам у неком чекању протиче. но што би код хуманоида било другачије ако је и у природи тако ? свемир и да не помињемо . . .
jinks jinks 07:05 04.09.2007

Re: сасунцем стизање

... jedino sto priroda ceka ispred pravih vrata, a nesretni humanoidi :) ne mogu ni da nazru da im se vrata ispred kojih su stali, cesto, nikada nece ni otvoriti ...
jasnaz jasnaz 10:52 04.09.2007

Re: изаврата отшкринутих : види , da ,

ljubavlju , без циља :

Kazezoze Kazezoze 10:28 03.09.2007

cvece.. i chovek bi mogao,al'...


Gledam, kako je poshteno cvece,

I kako divno zhivi taj svet,

Najpre se rascveta jedan,

A drugi cheka da bude cvet.


Kada se nauzhivao zhivota,

Latice sklopi cvet prvi,

I pusti da u suncu i vetru,

Uzhiva cvet drugi.


Gledam kako je poshteno drvece,

Kada se slozhi hrast stari,

Svoj humus po zemlji prospe,

Da mozhe da raste hrast mladi.


Gledam kako je poshtena priroda,

I kako svako drugoga treba,

I kako za sve ima kiseonika,

Savane, vode i trave ko hleba.


Mogao bi i chovjek,

Ali mu se nece,

Da nije zavisti i pohlepe,

Bio bi sretan kao cvece.Черевићан Черевићан 06:34 04.09.2007

одочију слепи

стихови баш легли . . ди треба. ХВАЛА.
е г Kazezoze, где би нам био крај ( тјст почетак ) када би човек од Природе хтео да поприми благодети које му она, несебично вазда указује. овако . . .
Kazezoze Kazezoze 10:45 04.09.2007

Re: одочију слепи

Eh, g. cher, onomad dok sam zhiveo u betonskom okruzhenju bivshe nam drzhave, prirodu sam slabo primecivao (iako sam zhiveo okruzhen planinama bosne nam sjebane), ali sad zabavljen u svojoj bashtici sve cheshce ulovim sebe kako sa cvecem razgovaram, pa josh kad nam se i ptice pridruzhe veselju nema kraja))
Черевићан Черевићан 14:55 04.09.2007

Re: одочију слепи

завидети Вам било би в. некоректно и себично одмене Kazezoze , стога само могу да умислим сличан екстеријер овде на овом плутајућем камену . . па да се предам угођају . . . док се медитеран таласа . . .
nsarski nsarski 14:08 04.09.2007

Pa, ako je po Bibliji

Ye shall know the truth and the truth shall set you free, se mnogo puta pokazalo kao netacno. Ili, sto bi rekao Dzek Nikolson (a vazi za sve nas),: Truth? Maybe you can't handle the truth!
Kad se obratis Pitiji u Delfiju:Dobijes, uglavnom, tisinu. Moja interpretacija te tisine: sve je to samo u glavi; stvar vidjenja.
Mislim da je na tu temu V. Vulf jednom napisala: posle ponedeljka dolazi utorak, pa onda sreda.
Черевићан Черевићан 15:01 04.09.2007

Re: Pa, ako je po Bibliji

тишине ми дајте, рече својевремено Жак Кусто и . . направи шта напарви . . .
fixer fixer 11:20 05.09.2007

apsolutna.. pantomima..

marsel marso je došao do tačke u kojoj savremena umetnost postiže veličinu po cenu svog odricanja od laži..
ali tada mora da se obnaži do kraja..
evo nam!.!.
pantomima je gluma, navlačenje maski..
mm je na vrhuncu svoje umetnosti pokušao da ukroti haos, tako što je stvorio apsolutnu pantomimu:.. u kojoj su se izbrisale granice između maske i lica, između glume i istine..
mm stvara svet i pantomimom pokazuje da je svet haos..
dalje se valjda ne može otići..ili ipak može?:
izaberem da marsela marsoa doživim u bojanu stupici - leti!.
haos..
ponesem oobavezno dve lepeze:
izaberem dve već orošene persone bez dve lepeze i sednem međjavom i međ nji..
ne vadim još uvek..
mm tamo već kreno da oponaša leptira, u publici se već čuje kako se publika pita: opadaju li latice s neke trešnje u japanu, makar se ovde samo oponaša leptirov lepett?.(il opadaju latice samo sa marselovih trešanja)
ove dve se pitaju kakav je to arhitekta bio onaj bojan kad ova konzerva od pozorišta gori li gorii!? a i ovaj marsel kakogod: znoji li se u tom crnom trikoju, il samo oponaša znojenje?.
ja ne vadim još uvek..
ee sad hladile bi se ove nekim programima, al neema.. odpantomimisali su nam pre predstave i programe..
haos - opasno je vruće - kao u svakom haosu:.
ova leva počinje da se meškolji i oće da izađe al joj frka u sredini je bojana.. a to je stupica.. morala bi da digne sve one p od kritičara aa i šire..
tada ih vadim: dve savršene lepeze, kupljene tetkatamari i tetkazvezdani, na rialtu na srednjoškolskoj exkurziji - zini da ti kažem kad..
haos..
prvo ih držim i kao gledam sa neviđenom pažnjom prema mm.. ove dve gledaju u moje lepeze i curi im na sve strane..
čista erotika kobireko u bojanu..
i onda im brzo ali svečano, ko primopredaja štafete, turim u ruke - prvo ovoj do mene pa onda i ovoj do mene..
baticeeeee.. ma jeeeste marsel je marsel, leptir je haos i latice su haos, al sled događaja menjaju lepeze..

u jednom trenutku mi se čvrsto držimo za ruke(ko i mi na ovom blogu), ove dve mašu ko puštene s lanca, i pooolako ali sve odlučnije, mi uzleeeeeććććeeeeemmmmooooo
Kazezoze Kazezoze 21:06 05.09.2007

: apsolutna.. pantomima..

drzhite se za ruke chvrsto jer ova pantomima je apsolutni haos!!!!
Caaarska pricha Fix))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana