U Srbiji sam rođen, od toga ću d’umrem – UTROGESTAN

constrictoria92 RSS / 06.02.2009. u 16:16

 

Moj današnji gost je naš blogokolega 55truja (iliti SStruja). Nadam se da ćete posle pročitanog teksta imati koji savet za njega i ljude koji su u njemu sličnoj poziciji.

Hvala unapred na svakom konstruktivnom predlogu,

Const 

A sad, 55truja ima reč: 

 

 

Utrogestan je hormon progesteron koji je neophodan u trudnoći! Obično se daje za održavanje rizičnih trudnoća, kada postoji rizik da se izgubi beba i uopšte u problematičnim trudnoćama.

Za taj lek i celu tu priču ne bih ni saznao da suprugi lekar nije na parčetu papira napisao ime leka i rekao joj u kojoj apoteci da ga kupi. Prvo što joj je bilo sumnjivo je da je na fiskalnom računu pisalo oko 500din a onda olovkom dopisano + 950din i total 1450din! Apotekarka je rekla da je lek uvozni i da ga nemaju na stanju te ne može da izda fiskalni račun!

Cela priča mi je bila sumnjiva, posebno jer nije postojalo upustvo na srpskom jeziku unutar kutije! Tada sam se zainteresovao i saznao neke poražavajuće činjenice!

Prepisuje se i na prvi znak potencijalne opasnosti, krvarenja u početku trudnoće npr. Taj lek prema nekim procenama koristi svaka druga trudnica u Srbiji, neke samo u prvih 4 meseca a neke i tokom cele trudnoće. Adekvatne ili barem podjednako dobre alternative za taj lek nema! Postoji lek Dabroston koji je veštački progestron za razliku od pomenutog Utrogestana! Postoje i injekcije progesterona ali se one vrlo retko primenjuju zbog propratnih efekata!

Ono što me je porazilo je saznanje da u Srbiji kao takvoj, taj lek nema licencu i kao takav se ne može legalno kupiti ni uneti u zemlju! Po mnogim forumima sam čitao iskustva trudnica koje hvale taj lek, čiji ginkolozi hvale taj lek i prepisuju i preporučuju ga iako ga nema na ašem tržištu!

Uprkos tome, VELIKI broj apoteka taj lek ima u prodaji i prodaju ga onima koje poznaju, koga je poslao taj i taj lekar ili ženama koje koje imaju stomak, drugim rečima svakome ko ne liči na inspekciju! Čitao sam iskustva ljudi kojima nisu apotekari nisu hteli da prodaju lek, kažu da taj lek nemaju, nisu nikada ni imali, iako je njegova supruga kupila pre nedelju dana taj lek tu! Kada je ona otišla istog dana, imali su lek!

Ovako ili onako, sistem funkcioniše, kada nadležni nemaju obzira da ozvaniče taj lek, zašto da ne i da ga stave na pozitivnu listu lekova, gde bi država dotirala zašto da ne i ceo iznos koštanja leka, neko se snalazi i švercuje taj lek, distribuira ga u MNOGE apoteke i trudnice dobijaju potreban lek i ne pitaju šta košta! Nadležne inspekcije nisu reagovale na pritužbe jednog dnevnog lista koji je radio priču o tom leku ili nisu naišle na neregularnosti. U tom članku su decidno naveli u kojim su sve apotekama kupili taj lek i na kraju nikome ništa! Javnost je jedno vreme pogodila ta priča a onda je sutradan osvanuo teksta na naslovnoj stani istih novina o nekoj drugoj nepravdi i utrogestan je zaboravljen...

Supruga i ja smo kupovali takav utrogestan u apoteci u koju smo imali najviše poverenja, naravno, nisam bio lud da prijavim ilegalni lek koji nam je bio potreban! Ako bi neko i reagovao, apoteke bi sakrile lek a ja bih morao da idem negde drugde da ga kupim! Sve vreme sam bio u strahu šta supruga pije jer se taj lek čuva na temperaturi do 25 stepeni! Na višim temperaturama hormon gubi svojstva - da se laički izrazim!

Kroz glavu su mi prolazile slike o paketima tih lekova sakrivenim negde u tapacirima vrata na putu iz vrele Grčke do Srbije (proizvodi se u Grčkoj i Srbiji) pa sam se posle tešio time da neko namerno drži taj lek ilegalnim podmazujući gde god je potrebno i fino i kulturno uvozi šlepere utrogestona a nadležni, potplaćeni ćute o tome i gledaju na drugu stranu... Najviše mi je odgovala teorija zavere jer sam tako bio rasterećen brige o tome šta supruga pije i da li će se to odraziti na dete!

Utrogestan, postoji već 10 godina i širom sveta su se lekari i pacijenti uverili u njegovu efikasnost ali do dana današnjeg, domaća agencija za lekove, kako oni kažu, nisu dobili NIJEDAN zahtev za registraciju tog leka!

Sada, kada supruga više ne koristi taj lek jer je "sazrela" placenta sada sama proizvodi potreban hormon razmišljam u kakvoj državi živim! Razmišljam koliki je procenat od onih silnih para koje smo dali za lek otišlo nekome u džep! Nije mala cifra u pitanju jer se za mesec dana potroše 3 do 4 kutije leka a u nekim slučajevima i više puta četiri meseca pa puta skoro hiljadu dinara koliko košta jedna kutija!

Po ko zna koji put moram da se zapitam, svakoga jutra, svaki put kada uključim TV, otvorim novine, sretnem osobu na ulici, kada god otvorim oči u kakvoj zemlji živimo? Ko se i kako bori protiv bele kuge u ovoj državi? Postoji izreka koja kaže: „Nešto je trulo u državi Danskoj", takođe postoji još jedna izreka koja kaže: „SVE je trulo u državi Srbiji"!

U Srbiji sam rođen, od toga ču d'umrem ali se plašim da će i moj dete od toga umreti jednog dana, jer i ono uskoro treba da se rodi u MNOGO goroj Srbiji od one u kojoj sam ja rođen!
 



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Brooklyn Brooklyn 16:30 06.02.2009

*

mene jos zanima, ako je tacno da oko pola zena treba taj lek, zbog cega je tako visok postotak trudnica kilav? odnosno jel im sigurno treba, ili lekari dobijaju kickbacks kada ih prepisu?
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:47 06.02.2009

Re: *

Ovo drugo.

I Gynipral prepisuju ko bombone u trudnoći, i kome treba i kome ne treba.
elastigirl elastigirl 17:04 06.02.2009

Re: *

Brooklyn
mene jos zanima, ako je tacno da oko pola zena treba taj lek, zbog cega je tako visok postotak trudnica kilav? odnosno jel im sigurno treba, ili lekari dobijaju kickbacks kada ih prepisu?


U Kanadi progesteron izgleda uopste rutinski ne prepisuju. O toj temi znam pomalo zbog drugarice koja je nakon prve uspesne trudnoce imala nekoliko pobacaja, i koja je na svoje insistiranje od lekara konacno dobila recept za progesteron koji je nakon toga i koristila i odrzala trudnocu. Lekar ju je ubedjivao da nema nikakve svrhe od tog leka. Jos nesto, ovde valjda cekaju da imas 3 pobacaja da bi uopste krenuli da rade bilo kakve analize zasto je do istih doslo, a koliko sam shvatila u Srbiji odmah nakon pobacaja u sledecoj trudnoci bi dobila progesteron.
madam_mym madam_mym 23:42 06.02.2009

Re: *

I Gynipral prepisuju ko bombone u trudnoći,

nekada su tako Gestormon .
zbog cega je tako visok postotak trudnica kilav?

pa možda i jeste, sada su uglavnom trudnice rodjene 1990.. ...pa kakvo im je nezdravo bilo detinjstvo i mladost, kako da očekujemo da imaju zdravu trudnoću i zdravo potomstvo? A medicina, silom (tabletama) sprečava da organizam odstrani ono što bez tableta ne bi opstalo ( dakle sprečava prirodno odabiranje koje postoji u prvom trimestru) , i tako produkuje jednu nezdravu populaciju. Izvinjavam se ako ovo nekima grubo zvuči, ali tako je to u trudnoći, i to u prva tri meseca - ni sebi, niti svojoj deci ne bih preporučila da silom (hormonima) zadržavaju ono što organizam u to vreme odbaca ( tj. da sprečavaju spontani pobačaj). Kasnije, u drugom trimestru - lečila bih što se lečiti može.
madam_mym madam_mym 23:45 06.02.2009

Re: *

Jos nesto, ovde valjda cekaju da imas 3 pobacaja da bi uopste krenuli da rade bilo kakve analize zasto je do istih doslo, a koliko sam shvatila u Srbiji odmah nakon pobacaja u sledecoj trudnoci bi dobila progesteron.


to izgleda ima veze sa populacionom politikom, kao i što-šta drugo ovde, kao i to sa koliko godina se računa da je starija prvorotka...
to je van svake pameti po meni, ali ko mene pita, bože svašta
silver bullet silver bullet 00:21 07.02.2009

Re: *

A medicina, silom (tabletama) sprečava da organizam odstrani ono što bez tableta ne bi opstalo ( dakle sprečava prirodno odabiranje koje postoji u prvom trimestru) , i tako produkuje jednu nezdravu populaciju.


Vecu budalastinu skoro nisam procitala!
Sa ili bez utrogestana, organizam ce odbaciti plod koji genetski nije valjano sparen.
Sa ili bez utrogestana, organizam ce zadrzati cak i plod koji genetski nosi mutacije koje uzrokuju bolesti kao sto su Daunov sindrom i sl.
Hormonska terapija pomaze organizmu da "primi" plod neovisno od toga kakav je on.
Sa utrogestanom, materica je kao gnezdo bolje pripremljena.

Ne bih vas dalje zadrzavala... zgrozena sam.


viliana viliana 00:27 07.02.2009

Re: * ispravka autora

[/b][b]
Brooklyn
mene jos zanima, ako je tacno da oko pola zena treba taj lek, zbog cega je tako visok postotak trudnica kilav? odnosno jel im sigurno treba, ili lekari dobijaju kickbacks kada ih prepisu?


Molim Vas, nemojte da plasirate neproverene informacije.
Progesteron ampule sadrže aktivnu supstancu progesteron.To je hormon gestagen.
Neželjeni efekti koje je AUTOR nazvao propratni efekti su gotovo identični kao kod utrogestana.
Pitajte farmakologe, ne plasirajte poluistine.
Razlika je u farmakološkom obliku i satavu soli tj estara, a za pacijentkinje je mnogo komfornije uzeti vaginaletu utrogestana nego primati injekcije PROGESTERONA 2X nedeljno pa tako nekoliko dana ili nedelja u zavisnosti od indikacije.
Kada se odlučite da pišete o lekovima raspitajte se malo i kod stručnjaka-farmaceuta ili farmakologa!
viliana viliana 00:31 07.02.2009

Re: *

madam_mym
I Gynipral prepisuju ko bombone u trudnoći,nekada su tako Gestormon .
zbog cega je tako visok postotak trudnica kilav? pa možda i jeste, sada su uglavnom trudnice rodjene 1990.. ...pa kakvo im je nezdravo bilo detinjstvo i mladost, kako da očekujemo da imaju zdravu trudnoću i zdravo potomstvo? A medicina, silom (tabletama) sprečava da organizam odstrani ono što bez tableta ne bi opstalo ( dakle sprečava prirodno odabiranje koje postoji u prvom trimestru) , i tako produkuje jednu nezdravu populaciju. Izvinjavam se ako ovo nekima grubo zvuči, ali tako je to u trudnoći, i to u prva tri meseca - ni sebi, niti svojoj deci ne bih preporučila da silom (hormonima) zadržavaju ono što organizam u to vreme odbaca ( tj. da sprečavaju spontani pobačaj). Kasnije, u drugom trimestru - lečila bih što se lečiti može.


Da li je moguće da mislite da je sve što se odbaci posledica prirodne selekcije?
Da li znate koliko je beba došlo na svet zahvaljujući borbi da se trudnoća održi?
Pa gde vi živite?
Na Tibetu decu ostavljaju da prenoće , pa ako prežive misle da je priroda odabrala najjače?
A životni vek Tibetanaca je ispod svetskog proseka!!!!!!!!!!!!!!!
Brooklyn Brooklyn 00:33 07.02.2009

Re: * ispravka autora

Kada se odlučite da pišete o lekovima raspitajte se malo i kod stručnjaka-farmaceuta ili farmakologa

ko, ja?
viliana viliana 00:38 07.02.2009

Re: * ispravka autora

Brooklyn
Kada se odlučite da pišete o lekovima raspitajte se malo i kod stručnjaka-farmaceuta ili farmakologako, ja?



Ne , nego autor članka.
Iznenadjena sam izrazima i aproksimacijama.
madam_mym madam_mym 11:24 07.02.2009

Re: *

Sa ili bez utrogestana, organizam ce odbaciti plod koji genetski nije valjano sparen.


evo nama odgovora - zašto ga nema na listi


Ne bih vas dalje zadrzavala... zgrozena sam.

i ja sam bila u takvom raspoloženju , 1996. na Institutu za neonetologiju, u BG, kad mi baš ovim rečima objasniše neke stvari, naši stručnjaci, jer ja htedoh da presvisnem od tuge i žalosti za te 2 nedelje tamo, toliko da su mi crvene mrlje po koži izlazile za koje zaključiše da su posledica stresa. I tako, samo prenosim mišljenje onih koji znaju više, koje sam, pored ostalog, usvojila, mada s teškom mukom i nerado, ali...
madam_mym madam_mym 11:27 07.02.2009

Re: *

Da li je moguće da mislite

nije moguće
Na Tibetu decu ostavljaju da prenoće , pa ako prežive misle da je priroda odabrala najjače?
A životni vek Tibetanaca je ispod svetskog proseka!!!!!!!!!!!!!!!

ne idem u krajnosti - ne idite ni vi
silver bullet silver bullet 18:07 07.02.2009

Re: *

Sa ili bez utrogestana, organizam ce odbaciti plod koji genetski nije valjano sparen.



evo nama odgovora - zašto ga nema na listi


Ne. To samo pokazuje cemu sluzi utrogestan.
A pokazuje i vase neznanje. I manjak etike.

kurir


sva sreca pa se u srbiji od gluposti ne umire. vase pisanje je senzacionalisticko i povrsno, kao u kuriru.

u svakoj zemlji komisija za lekove ima zadatak da za novac iz budzeta obezbedi neophodne lekove. pogledajte da li je u srbiji na listi gestogene, crinone ili cyclogest. to su sve progesteroni koji se po malo razlikuju prema nacinu primene, farmakodinamici, proizvodjacu i ceni.

urogestan nije panacea!

on se u UK daje smao za IVF trudnoce i one sa dokazanom disfunkcijom zutog tela u prva 3 meseca. evo sta kaze BNF (British National Formulary):


Progestogens have been used for the prevention of spontaneous abortion in women with a history of recurrent miscarriage (habitual abortion) but there is no evidence of benefit and they are not recommended for this purpose. In pregnant women with antiphospholipid antibody syndrome who have suffered recurrent miscarriage, administration of low-dose aspirin (section 2.9) and a prophylactic dose of a low molecular weight heparin (section 2.8.1) may decrease the risk of fetal loss (use under specialist supervision only).



jos malo infornacija za razmisljanje:

Cancer
Progestogens also have a role in neoplastic disease (section 8.3.2).

Cautions
Progestogens should be used with caution in conditions that may worsen with fluid retention e.g. epilepsy, hypertension, migraine, asthma, cardiac or renal dysfunction, and in those susceptible to thromboembolism (particular caution with high dose). Care is also required in liver impairment (avoid if severe), and in those with a history of depression. Progestogens can decrease glucose tolerance and diabetes should be monitored closely. For interactions see Appendix 1 (progestogens).

Contra-indications
Progestogens should be avoided in patients with a history of liver tumours, and in severe liver impairment. They are also contra-indicated in those with genital or breast cancer (unless progestogens are being used in the management of these conditions), severe arterial disease, undiagnosed vaginal bleeding and acute porphyria (section 9.8.2). Progestogens should not be used if there is a history during pregnancy of idiopathic jaundice, severe pruritus, or pemphigoid gestationis.

Side-effects
Side-effects of progestogens include menstrual disturbances, premenstrual-like syndrome (including bloating, fluid retention, breast tenderness), weight change, nausea, headache, dizziness, insomnia, drowsiness, depression, change in libido; also skin reactions (including urticaria, pruritus, rash, and acne), hirsutism and alopecia. Jaundice and anaphylactoid reactions have also been reported.
silver bullet silver bullet 16:40 06.02.2009

muko nasa!

Utrogestan je, inace,neophodan i posle vantelesne oplodnje, kao deo terapije da bi se plod prihvatio. Koristi se odmah posle transfera embriona i kasnije ako dodje do trudnoce narednih nekoliko meseci.
Godinama unazad se kupuje ispod tezge, najcesce grcki koji nema uputsvo cak ni na engleskom, samo na grckom. I nikom nista.
Sta li rade lekari u drzavnim klinikama koje sprovode program vantelesne oplodnje o trosku drzave?
constrictoria92 constrictoria92 16:46 06.02.2009

Re: muko nasa!

Sta li rade lekari u drzavnim klinikama koje sprovode program vantelesne oplodnje o trosku drzave?


Ne znam... Mozda se neki i javi, pa nam pojasni...
Volela bih da se neko zainteresuje za ovaj problem i bar proba da ga reshi.
Inache, problem su i neki drugi lekovi - ne samo ovaj...
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:50 06.02.2009

Re: muko nasa!

Volela bih da se neko zainteresuje za ovaj problem i bar proba da ga reshi.


Valjalo bi pisati Svetlani Vukajlovic, direktorki RZZO. Bejah nedavno na nekakvom seminaru, na kome je imala prezentaciju, i dade žena email adresu za pitanja i sugestije: svetlana.vukajlovic@rzzo.rs
constrictoria92 constrictoria92 16:52 06.02.2009

Re: muko nasa!

Hvala na informaciji.
Kao shto i 55truja reche u blogu:
Utrogestan, postoji već 10 godina i širom sveta su se lekari i pacijenti uverili u njegovu efikasnost ali do dana današnjeg, domaća agencija za lekove, kako oni kažu, nisu dobili NIJEDAN zahtev za registraciju tog leka!


Kako se, onda, ovaj lek uvozi kod nas? Otkud on u apotekama?
viliana viliana 00:40 07.02.2009

Re: muko nasa!

silver bullet
Utrogestan je, inace,neophodan i posle vantelesne oplodnje, kao deo terapije da bi se plod prihvatio. Koristi se odmah posle transfera embriona i kasnije ako dodje do trudnoce narednih nekoliko meseci.Godinama unazad se kupuje ispod tezge, najcesce grcki koji nema uputsvo cak ni na engleskom, samo na grckom. I nikom nista.Sta li rade lekari u drzavnim klinikama koje sprovode program vantelesne oplodnje o trosku drzave?


U državnim klinikama se koristi gel koji sadrži istu aktivnu supstancu kao i utrogestan.
Oni primenjuju lek koji se zove Crinone gel.
Lokalno se aplikuje kao i utrogestan.
mungos92 mungos92 16:40 06.02.2009

Wilkomen to...

... Schwancwald Klinik iliti ono što bi trebalo da bude Srbija! Ali ne ide.... Problem sa hormosnkim preparatima je daleko manji u odnosu na potrebu za citostaticima. Suviše je malignih ćelija na ovim prostorima! A i imunitet nam je na nivou imuniteta "sidaša". Dok to ne rešimo - neće biti ni "andola", BRE!

Mungos, The Penicilin
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 17:01 06.02.2009

Re: Wilkomen to...

Stvarno nisam primetio bilo kakav problem sa citostaticima...
mungos92 mungos92 17:07 06.02.2009

Re: Wilkomen to...

NeuroRadoznalost
Stvarno nisam primetio bilo kakav problem sa citostaticima...


Očigledno ne pratite dnevna dešavanja, posebno zasedanja NS.

Mungos, The Penicilin
silver bullet silver bullet 19:37 06.02.2009

Re: Wilkomen to...

"sidaša".


Grozan izraz. Pejorativan.
Ne treba da ga koristis cak ni pod navodnicama.
mungos92 mungos92 21:00 06.02.2009

Re: Wilkomen to...

silver bullet
"sidaša".


Grozan izraz. Pejorativan.
Ne treba da ga koristis cak ni pod navodnicama.


Bez namere da ikoga uvredim, ponizim i sl. Taj izraz sam više upotrebio vodeći se sinoćnjim frapantnim saznanjem da, prema rečima Ministra za pismenost, u Srbiji živim sa najmanje 1.350.000,00 ne/polupismenih! Po statistici baziranoj na ličnom iskustvu, bojim se da je brojka i malo veća!:((
Ali da ne trrolujemo...

Mungos, The Bezobrazno Pismen
silver bullet silver bullet 21:06 06.02.2009

Re: Wilkomen to...

Bez namere da ikoga uvredim, ponizim i sl. Taj izraz sam više upotrebio vodeći se sinoćnjim frapantnim saznanjem da, prema rečima Ministra za pismenost, u Srbiji živim sa najmanje 1.350.000,00 ne/polupismenih! Po statistici baziranoj na ličnom iskustvu, bojim se da je brojka i malo veća!:((
Ali da ne trrolujemo...

Mungos, The Bezobrazno Pismen


Ne vidim vezu, ali OK.
Point taken, nadam se. <_<
drug.clan drug.clan 16:44 06.02.2009

strasno

nemam nista pametno da kazem na ovo! Mislim da je ovo samo jos jedna od strahota kroz koje prolazi ovaj obespravljeni i potlaceni narod kome je duh potpuno unisten i sada mu predstoji 5 vekova pod ovim tiranima
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 17:04 06.02.2009

Re: strasno

drug.clan
nemam nista pametno da kazem na ovo! Mislim da je ovo samo jos jedna od strahota kroz koje prolazi ovaj obespravljeni i potlaceni narod kome je duh potpuno unisten i sada mu predstoji 5 vekova pod ovim tiranima

Kojim tiranima?
Ja se secam da kod slobe i radikala ni penicilina nije bilo a kamo li utrogestan.
Nije savrseno, vecinu lekova imamo pa i neke najskuplje.
A sto se utrogestana tice mislim da je tu ipak u pitanju dil na relaciji lekar-farmaceuti...
drug.clan drug.clan 17:30 06.02.2009

Re: strasno

NeuroRadoznalost
drug.clan
nemam nista pametno da kazem na ovo! Mislim da je ovo samo jos jedna od strahota kroz koje prolazi ovaj obespravljeni i potlaceni narod kome je duh potpuno unisten i sada mu predstoji 5 vekova pod ovim tiranima

Kojim tiranima?
Ja se secam da kod slobe i radikala ni penicilina nije bilo a kamo li utrogestan.
Nije savrseno, vecinu lekova imamo pa i neke najskuplje.
A sto se utrogestana tice mislim da je tu ipak u pitanju dil na relaciji lekar-farmaceuti...



Pa mislim i na slobu i njegove naslednike kao i na ove koji se deklarisu kao novi i demokratski i na one koji se deklarisu kao nacionale i one legalne i sve ostale! To sto oni kazu da je bilo promene pre 8 godina je samo propaganda jer svi isti jasu jos uvek!

A ovo je daleko od toga "nije savrseno" ovo je pre "skoro katastrofalno"!
mungos92 mungos92 17:36 06.02.2009

Re: strasno

NeuroRadoznalost

Kojim tiranima?
Ja se secam da kod slobe i radikala ni penicilina nije bilo a kamo li utrogestan.


Ma, ni u kameno doba nije bilo npr. mobilnih telefona...

Mungos, The Seća Se
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 17:41 06.02.2009

Re: strasno

Ma ja vec dugo vremena pricam da bi mnoge stvari mogle da se promene.
Eto npr bedzevi ili lepse ponasanje prema pacijentima se mogu promeniti sa mnogo malo troskova.
Ali ipak mislim da za novac koji placamo zdravstvenom osiguranju dobijamo i vise nego dobru negu.
Ipak placamo najmanju cifru od svih zemalja u okruzenju.
Imamo neke mnogo skupe lekove i metode koje placa zdravstveno osiguranje.
Ja znam price neurohirga koji su operisali bez CT ili MRI a danas imaju i jedan i drugi i to najnovije generacije.
Isto tako znam kad su prilagodjavali one stolarske manuelne busilice za otvaranje glave jer nisu imale druge a danas imaju Automatske busilice najnovije generacije a ako to ne zele mogu da iskoriste i Gigli testeru.
Skoro sam bio na plucnom i video sam da pacijentu nude Erlotinib koji je mnogo mnogo skup lek najnovije generacije a nekada nisu imali ni najstandardniju hemioterapija kao npr Gemzar...
Tako da je sigurno mnogo bolje ali treba jos raditi, jos mnogo.
mungos92 mungos92 17:49 06.02.2009

Re: strasno

NeuroRadoznalost
Ma ja vec dugo vremena pricam da bi mnoge stvari mogle da se promene.
Eto npr bedzevi ili lepse ponasanje prema pacijentima se mogu promeniti sa mnogo malo troskova.
Ali ipak mislim da za novac koji placamo zdravstvenom osiguranju dobijamo i vise nego dobru negu.
Ipak placamo najmanju cifru od svih zemalja u okruzenju.
Imamo neke mnogo skupe lekove i metode koje placa zdravstveno osiguranje.
Ja znam price neurohirga koji su operisali bez CT ili MRI a danas imaju i jedan i drugi i to najnovije generacije.
Isto tako znam kad su prilagodjavali one stolarske manuelne busilice za otvaranje glave jer nisu imale druge a danas imaju Automatske busilice najnovije generacije a ako to ne zele mogu da iskoriste i Gigli testeru.
Skoro sam bio na plucnom i video sam da pacijentu nude Erlotinib koji je mnogo mnogo skup lek najnovije generacije a nekada nisu imali ni najstandardniju hemioterapija kao npr Gemzar...
Tako da je sigurno mnogo bolje ali treba jos raditi, jos mnogo.


E, to mi se dopada da pročitam. Ali mi se ne dopada što se, uz sav taj hirurški hi-tech, jedan preko potreban preparat i to za TRUDNICE prodaje "na crno", jer tamo neka mafija hoće još malo da se omašćuje! A nadležni nit vide, nit čuju...

Mungos, The Penicilin
drug.clan drug.clan 18:50 06.02.2009

Re: strasno

Ali ipak mislim da za novac koji placamo zdravstvenom osiguranju dobijamo i vise nego dobru negu.
Ipak placamo najmanju cifru od svih zemalja u okruzenju.



Mi placamo oko 230 evra godisnje po glavi stanovnika dok recimo cesi placaju oko 290 evra.
Cesi primaju jednu od najboljih zdravstvenih zastita na svetu i najzadovoljniji su svojim zdravstvenim sistemom dok se to za nas ne bi moglo reci.

Ako je za tu ogromnu razliku u kvalitetu odgovorna samo razlika u ceni, tih 60 evra evo ja pristajem da pare koje su od mog poreza uzete za finansiranje NJKV Aleksandra (100 miliona dinara), skupstinskog trosenja, bespotrebnih ministara, sportista i sportskih funkcionera, doceka novih godina, NGO i NVO, crkve i izgradnje hramova, akademije nauka i ostalih zaludnih institucija - i ako zafali (a siguran sam da nece) ja cu jos da doplatim do tih 60 evra.


mungos92 mungos92 20:12 06.02.2009

Re: strasno

drug.clan
Ali ipak mislim da za novac koji placamo zdravstvenom osiguranju dobijamo i vise nego dobru negu.
Ipak placamo najmanju cifru od svih zemalja u okruzenju.



Mi placamo oko 230 evra godisnje po glavi stanovnika dok recimo cesi placaju oko 290 evra.
Cesi primaju jednu od najboljih zdravstvenih zastita na svetu i najzadovoljniji su svojim zdravstvenim sistemom dok se to za nas ne bi moglo reci.

Ako je za tu ogromnu razliku u kvalitetu odgovorna samo razlika u ceni, tih 60 evra evo ja pristajem da pare koje su od mog poreza uzete za finansiranje NJKV Aleksandra (100 miliona dinara), skupstinskog trosenja, bespotrebnih ministara, sportista i sportskih funkcionera, doceka novih godina, NGO i NVO, crkve i izgradnje hramova, akademije nauka i ostalih zaludnih institucija - i ako zafali (a siguran sam da nece) ja cu jos da doplatim do tih 60 evra.


Potpisujem, uz malu korekciju iliti pre - predlog: da odvajanja na ime doprinosa za zdravstveno ostanu ista, a da se razlika dotira direktno iz budzeta (umesto stvari koje si naveo, nap. Mung), pa čak i iz Narodne banke, kad "zaškripi". Bolje da Radovan , The Bankar daje pare za zdravlje naroda, nego smrtno obolelog kursa dinara (RSD)!

Mungos, The Ima Lek


madam_mym madam_mym 00:01 07.02.2009

Re: strasno

Kojim tiranima?
Ja se secam da kod slobe i radikala ni penicilina nije bilo a kamo li utrogestan.
Nije savrseno, vecinu lekova imamo pa i neke najskuplje.


čekaj da vidiš kad dobiješ svoj faksimil, i radno mesto, pa ti iz RZZO krenu da popuju da ne pišeš pacijentima skupe lekove već alternativne, "paralele", tj. jeftinije, jer zaboga oštećuješ svoj fond zdravstva, pa počnu da ti broje koliko si uputa za specijalistički pregled napisao za mesec dana, pa koliko uputa za stacionarno lečenje, pa koliko recepata po glavi pacijenta, pa te ribaju na kolegijumu jednom nedeljno, pa koliko Lantus-a i kome, i koliko će kaznu da plati tvoj DZ, šta je koga briga što to pacijentu treba i što neko pljuje direktno na tvoju diplomu...eeeh, izvinjavam se za ovaj trol, ali...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 17:16 06.02.2009

U Srbiji sam rođen, od toga ću d’umrem

U Srbiji sam rođen, od toga ću d’umrem –
............STRASNO, poodavno nisam video bolji i sadrzajnjiji naslov!!!!
ZELIM VAM SVAKU SRECU!
BK Cole[i][/i]
dunja73 dunja73 17:20 06.02.2009

preventiva

Bolje spreciti ,nego leciti ...


Drage blogerke ,kasno je kada ste vec trudni da pocnete misliti o "nekim stvarima"
Ovo je 2009 -a godina ,also ..

Ako necete probleme u trudnoci ,pocnite cirka godinu dana unapred da uzimate FOLNU KISELINU + JOD ....ali ne one sumece tabletice ili oligovite ili vec ne znam sta ... nego ovo sto sam napisala gore ..
..(i psihicki se pripremajte na isto sto je jako vazno )

E u tudnoci pocnite sa dodatkom jos nekih drugih vit i minerala (gvozdja najcesce ) Tokom dojenja ,nastaviti uzimanje ..Nemojte slusati (seljacke price )da je `rana dovoljna ---nije dovoljna danas .Nekad je bila -vise ne (kod vecine zena)

Rapitajte se o ovome , informisite se , "okante" se lekara koji (zaostaju u usavrsavanju) u odnosu na razvoj medicine...


taube taube 17:25 06.02.2009

Re: preventiva

slažem se. treba se dobro pripremiti.
constrictoria92 constrictoria92 17:35 06.02.2009

Re: preventiva

U pravu ste oboje - treba se pripremiti za trudnocu.
Ali ovde je reč o leku koji je, ipak, potreban pojedinim trudnicama, a koji se prodaje u apotekama (usuđujem se da kažem "na crno" ) i za koji Agenciji za lekove niko nikad nije predao zahtev za registraciju.

Kako ovaj lek dospeva u naše apoteke?
Healer Healer 17:37 06.02.2009

Re: preventiva

Ako necete probleme u trudnoci ,pocnite cirka godinu dana unapred da uzimate FOLNU KISELINU + JOD ....ali ne one sumece tabletice ili oligovite ili vec ne znam sta ... nego ovo sto sam napisala gore ..
..(i psihicki se pripremajte na isto sto je jako vazno )
E u tudnoci pocnite sa dodatkom jos nekih drugih vit i minerala (gvozdja najcesce ) Tokom dojenja ,nastaviti uzimanje ..Nemojte slusati (seljacke price )da je `rana dovoljna ---nije dovoljna danas .Nekad je bila -vise ne (kod vecine zena)
Rapitajte se o ovome , informisite se , "okante" se lekara koji (zaostaju u usavrsavanju) u odnosu na razvoj medicine...

Bože me sačuvaj i sakloni ljudske gluposti i neznanja
.

ED: izvinjavam se blogodomaćinu na trol komentaru trol gluposti.

Ako ne želite probleme u trudnoći, za početak se manite virtuelnih neprofesionalnih 'preporuka' amatera, već konsultujte svog ginekologa akušera o higijensko-dijetetskim merama u trudnoći koje su vama neophodne.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:05 06.02.2009

Re: preventiva

Ako ne želite probleme u trudnoći, za početak se manite virtuelnih neprofesionalnih 'preporuka' amatera, već konsultujte svog ginekologa akušera o higijensko-dijetetskim merama u trudnoći koje su vama neophodne.


Ja bih pak apelovala da se sve što vam domaći akušeri, pedijatri i ostali kažu, OBAVEZNO proveri guglovanjem relevantnih inostranih vebsajtova (evropske, australijske, američke bolnice i medicinski centri, i sl.), jer sam ja naše lekare više no jednom uhvatila u neznanju, kao i u davanju pogrešnih informacija.
dunja73 dunja73 18:08 06.02.2009

Re: preventiva

Ako ne želite probleme u trudnoći, za početak se manite virtuelnih neprofesionalnih 'preporuka' amatera, već konsultujte svog ginekologa akušera o higijensko-dijetetskim merama u trudnoći koje su vama neophodne.




Samo ti zvuci da je preporuka amatera ,jer se UVEK trudim da budem,kratka,glasna i jasna i prostim i jednostavnim jezikom objasnim nesto.

Pozovite ginekologa (ali ne nekog ,,sto nije pomolio nos iz Srbije,, pa neka vam napravi vezu izmedju utrogestana i folne kiseline .

Dragi Healer , ne istrcavaj se previse ! Tebi licno nije moglo "strucno osoblje Srbije" da pomogne ,pa ga nemoj ni drugima savetovati . A ostale bih pozvala ,da malo zavire u tvoje "pisanjije" pa procene -sta je ljudska glupost.
Healer Healer 18:14 06.02.2009

Re: preventiva

Dragi Healer , ne istrcavaj se previse ! Tebi licno nije moglo "strucno osoblje Srbije" da pomogne ,pa ga nemoj ni drugima savetovati . A ostale bih pozvala ,da malo zavire u tvoje "pisanjije" pa procene -sta je ljudska glupost.

Ja ti juče napisah u čemu je tvoj problem.
Ne bih dalje da se trošim.



oort oort 22:12 06.02.2009

Re: preventiva

Krugolina Borup
Ja bih pak apelovala da se sve što vam domaći akušeri, pedijatri i ostali kažu, OBAVEZNO proveri guglovanjem relevantnih inostranih vebsajtova (evropske, australijske, američke bolnice i medicinski centri, i sl.), jer sam ja naše lekare više no jednom uhvatila u neznanju, kao i u davanju pogrešnih informacija.

ovo je dobar, ali težak savet. moje dete - i kako stvari stoje mnogu drugu decu - sam spasio pretraživanjem o internetu, našao sam članak u naučnom časopisu, kontaktirao autora, čovek mi odgovorio, prosledio prepisku lekaru, lekar prihvatio ideju, odradio stvar i sve je ispalo odlično. da, ovde može da se postavi pitanje "a što naš lekar to nije sam našao", ali to je pitanje koje postavljaju ljudi koji ne žive život.
ali ovo je idealan slučaj. čovek mora da se dobro snalazi sa engleskim, da ume da prepozna na internetu šta je kvalitet, da naleti i na autora i svog lekara koji su otvoreni... puno toga mora da se sklopi.
sa druge strane, kontaktirao sam nekoliko firmi van zemlje oko kupovine pomagala i nijedna mi nije odgovorila.
viliana viliana 00:50 07.02.2009

Re: preventiva

constrictoria92
U pravu ste oboje - treba se pripremiti za trudnocu.Ali ovde je reč o leku koji je, ipak, potreban pojedinim trudnicama, a koji se prodaje u apotekama (usuđujem se da kažem "na crno" ) i za koji Agenciji za lekove niko nikad nije predao zahtev za registraciju.Kako ovaj lek dospeva u naše apoteke?


Na crno se prodaje.
Donose ga kamionima iz Grčke.
sentinel26 sentinel26 18:39 06.02.2009

Hej

cure i dečki
nije ginekologija jedina oblast u kojoj se Srbijom valjaju lijekovi iz Grčke koji imaju "deklaracije" samo na grčkom.
Poveliki je spisak grčkih lijekova koji ne mogu u EU.
Ja sam kupovao lijek koji mi je prepisao veoma visok stručnjak - kardiolog, moj ljekar ime lijeka prepisao na običan papir, apotekarka mi dala fiskalni račun, a ja ne znam šta sam pio.

Ministar zdravlja mjesečno mijenja listu lijekova koja se prepisuje na recepte i mijenja procente participacije.
constrictoria92 constrictoria92 18:53 06.02.2009

Re: Hej

Znam da pored grčkih lekova ima i nekih drugih koji su dospeli ČudnimPutevima u apoteke.
Zvanično - niko ih ne uvozi i apoteke ih nemaju.
Ako ih niko ne uvozi, kako ih je, onda, moguće kupiti na crno? Neko ih je ipak uvezao... ko i kako?
jecullence jecullence 21:07 06.02.2009

Re: Hej

Niko ih nije uvezao, već su kupljeni "preko" , doneseni u kesi i prodaju se ispod tezge. Inače, naša agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) vrši detaljnu analizu ispravnosti i neškodljivosti svake proizvedene serije leka, bez obzira što oni već imaju dozvolu za promet u našoj zemlji. Ako se ti lekovi prodaju legalno u Grčkoj ili MAđarskoj, za nadati se je da tamo kontrola kvaliteta lekova jednako dobro radi.
Savesni lekari neće ispisati lek koji kod nas nije registrovan ako za njega ne postoji adekvatna zamena. ALI, isto tako sam u prilici da vidim svakodnevno da lekari prepisuju strane lekove, koje pacijenti mogu nabaviti u njihovoj apoteci, a da kod nas postoji lek potpuno istog sastava i dejstva koji se može redovno kupiti uz račun i uputstvo na srpskom jeziku. SAda , kako ja moguće da lekari budu vlasnici apoteka, iako je zakonom zabranjena mogućnosr da osoba koja ima pravo prepisivanja lekova na recept ( čitaj lekari) bude ujednoo i vlasnici apoteke, baš da ne bi došlo do ove zloupotrebe. To pitanje treba postaviti zdravstvenoj inspekciji.
oort oort 19:29 06.02.2009

zaista...

utrogestan je bio moj prvi sudar sa "zaštitničkom", dakle monopolističkom, dakle plati mi da ti pustim lek, politikom ministarstva zdravlja prema lekovima. doca je u frontu regularno na otpusnoj listi otkucao da moja supruga koristi utrogestan. uđem u regularnu apoteku i provedem se kako se provedem. onda odem gde odem i sredim stvar.
e onda se rodilo dete. a baš nekako u to vreme desi se opšta afera sa valjevskim AD kapima. Nemam ja pojma o tome, odem u apoteku, kažu nema. i nigde nema. i ja ne mogu detetu da dam AD kapi. A moram. I šta onda? pozovem sestru u valjevo, ona lepo kaže "svašta, svi mi ovde u valjevu dajemo valjevske AD kapi". i rešim problem. (da ne pričam da sam zvao rodbinu u Crnoj Gori i oni mi kupili 5 kila AD kapi, što valjevskih što slovenačkih). Pa dalje - dete mora da se inhalira. lek se zove pulmikord, u dozama 0.125, 0.250, 0.500. nije dozvoljeno. odem kod doktorke "pa dobro, dajte neku zamenu" ona kaže "nema zamene, nađite", uz još neke opaske o brdovitom balkanu. verujem ženi, sjajan je lekar i čovek. opet nađem gde nađem pulmikord. dete ostane u bolnici, kad tamo mora da se inhalira pulmikordom. i pazite ovaj rad: bolnica ima pulmikord! otkud im? ej, ministre zdravlja, care, legendo, kalife umesto kalifa umesto kalifa, OTKUD DRŽAVNOJ BOLNICI NEREGISTROVAN LEK?

Edit: Pa dalje: ima mast zove se butavate, mojoj supruzi fenomenalno pomaže protiv psorijaze. zamisli tu glupost: mast protiv psorijaze. to ovde proizvode samo oni likovi što se reklamiraju na mostarskoj petlji. e ni to nije dozvoljeno. stvarno jadno i bedno. ministarstvo zdravlja sponzoriše kretene koji otimaju novce nesrećnim ljudima sa psorijazom i jedan normalan lek neće da pusti u promet.


Rešenje je krajnje smešno: liberalizacija uvoza lekova. pa nek crknu Galenika i Hemofarm ako ne umeju.
jecullence jecullence 21:25 06.02.2009

Re: zaista...

Lek se zove Pulmicort. Postoji u apotekama kao pumpica, aerosol za terapiju astme, preventivnu.
Što se tiče AD kaoi, valjevskih , one su povučene jer je ispitaivanje pokazalo da nisu bezbedne i neškodljive. Ako ste ih nabaviliu Crnoj gori, to samo znači da oni ne prate uputstva naše agencije za lekove o bezbednosti lekova na tržištu. Inače, mnogo je bolje koristiti VIGANTOL kapi, to je čist D vitamin, jer se pokazalo da A i D vit u istom preparatu smanjuju jedno drugom iskoristljivost tj dejstvo.
A što se tiče masti protiv psorijaze, većina preparat je uvozno, tako da Galenika i hemofram imaju manjeg udela u njihovj proizodnji i prometu.
oort oort 21:58 06.02.2009

Re: zaista...

Lek se zove Pulmicort. Postoji u apotekama kao pumpica, aerosol za terapiju astme, preventivnu.

ok, jeste Pulmicort. i nije dozvoljen u formi za inhaliranje (šestougaone ampule). iako se za tu svrhu koristi u državnim bolnicama.
Ako ste ih nabavili u Crnoj gori, to samo znači da oni ne prate uputstva naše agencije za lekove o bezbednosti lekova na tržištu.

u vreme panike te kapi je koristila moja sestra u valjevu, uz kako rekoh ostatak valjeva. krajnje je smešno raspravljati dalje na tu temu.
A što se tiče masti protiv psorijaze, većina preparat je uvozno, tako da Galenika i hemofram imaju manjeg udela u njihovj proizodnji i prometu.

ne znam tačne razloge zašto butavate krema nije dozvoljena, ali znam da nije dozvoljena, i ne razumem zašto nije dozvoljena. čini mi se iz vašeg komentara da se razumete u materiju, pa vas molim da mi objasnite, makar i privatnom porukom.
ne spominjem Galeniku i Hemofarm ni u jednom drugom kontekstu sem kao lično moje mišljenje o "zvaničnom" razlogu za odbijanje liberalizacije tržišta lekova.
jecullence jecullence 22:06 06.02.2009

Re: zaista...

Nažalost za butavate kremunisam čula, ali ako imate njen sastav, možda se može pronaćiu akekvatna zamena istovetnog sastava. MAda je psorijaz, kao štoi sami znate, problematična bolest jer se njen tačan uzrok ne zna, lečenje je simpotmatsko a ne uzročno.
Što se tiče kapi, žao mi je ako ste shvatili da sa raspravljala na tu temu, samo sam htela da dam savte da ako se već nešto povuče sa tržišta, treba pitati i zašto je to tako. Ta odogovrnost je na menii moji kolegama, koje su možda u vašem slučaju zakazale sa adekvatnim objašnjenjem. Ja lično još davno pre povlačenja dotičnih kapi "IVa farma" nisam videla da ih neko preporučuje, već su prešli na vigantol.
oort oort 22:21 06.02.2009

Re: zaista...

koliko sam shvatio, zvanično tumačenje je da su AD kapi bile rastvarane u mešavini glicerina i vode, iako je za bebe dozvoljen samo vodeni rastvor.
ali dobro, to nije tema - poenta je zašto na našem tržištu nema 5 vrsta AD (ili samo D) kapi, da li je stvarno moguće da samo i isključivo Vigantol mora da se daje.
tom logikom pričamo i o butavate kremi. nevažan je njen sastav, jer ste i sami primetili da je psorijaza problematična bolest. zato sam i rekao da pomaže mojoj supruzi, možda nekom drugom ne bi. zato je i veoma bitno da se svaka moguća krema pusti u promet.
Znate, kada bi vam rekli da jedino možete da kupite automobil Yugo 45 koral i nijedan drugi, cenim da bi ste bili zabrinuti. koji je tačan razlog što se ista logika ne primenjuje za lekove?
jecullence jecullence 22:29 06.02.2009

Re: zaista...

da , tačno je, bebama se smeju davati isključivo vodeni rastvori. Što se tiče logike kojom se lekovi odobravaju, sam proizvođač mora da podnese zahtev za izdavanje dozvole za stavljanje u promet. Dkle, inicijativa zaz stavljanje novih lekova na listu dolazi sa njhiove strane, sem u slučaju citostatika i dr. lakova sa tzv D-liste, kojima se iako nisu na listi odobrava , da tako nazovem "Interventan " uvoz. Ja lično sam protiv postojanja 10 vrsta jednog istog leka, kao što je slučaj sa aspirinom. tj, midolom. tj andolom, itd. Razlog što imate samo Vigantol, je taj što nijedan drugi proizvođač D-kapi nije bio zainteresovan za naše tržište. Ista je priča i sa Butavate kremom. Njen sastav me je zanimao, da bih videla da li kod nas ima nešto slično, da vas uputim na tu vrstu prozvoda, i da procenim dali postoji potreba za njenom registracijom ukoliko već sličan ili isti preparat postoji.
oort oort 22:42 06.02.2009

Re: zaista...

ok, evo sastava. slabo znam medicinski engleski, pa da ne mešam tekst evo sve na engleskom:
Butavate cream, Clobetasol propionate 0,05%. Ctostearyl alcohol, glyceryl monostearate, arlacel 165, beeswax substitute, propylene glycol, chlorocresol, sodium citrate, citric acid monohydrate, water purified.
i hvala unapred.

A kad ste već tu, možete li i da date neko mišljenje o tome kako je moguće da se neregistrovani lekovi koriste u državnim bolnicama? nesumnjivo da razumete da vam neću reći u kojim jer volim svoje dete.
madam_mym madam_mym 00:49 07.02.2009

Re: zaista...

ne znam tačne razloge zašto butavate krema nije dozvoljena, ali znam da nije dozvoljena, i ne razumem zašto nije dozvoljena.

može biti zato što je skupa, pa će da mnogo ošteti fond zdravstva, a može biti i zato što je neko "dao više" pa njegova roba treba da se progura, nema veze kakvog je kvaliteta i šta narodu treba!
just4spiderman just4spiderman 20:29 06.02.2009

Mozda pomogne

Porodih se pre mesec dana, posle trudnoce nastale postupjkom vantelesne oplodnje. Poznato je da je Utrogestan deo neophodne terapije u ovom slucaju. slazem se da postoje mnoge nejasne i nelogicne stvari po ovom pitanju. Ali ko je u postupku vantelesne i potreban mu je utrogestan nije spreman da udara na drzavni poredak, zdravstvo, sudstvo, black market.. vec jednostavno obilazi apoteke. Ako izgleda iole ozbiljnije apotekarske pripravnice se prave da nikada nisu cule da postoji nesto slicno. Ja sam Utrogestan nabavljala u lijepoj nasoj. Naime u Hrvatskoj je Utrogestan registrovan i ima uputstvo na jeziku koji je jako slican nasem. Mozda ovo nekom ustedi muku. samo nek se deca radjaju.

Istrina mama
jecullence jecullence 20:56 06.02.2009

Utrogestan

Osećam se odgovornom da odgovorim na temu, jer sam farmaceut koji radi u državnoj apoteci. Utrogestan jeste prečišćeni humani progesteron, koji u našoj zemlji nije registrovan kao lek, i samim time nije legalan , te sa ne može držati u državnim apotekama, a privatne ga nabavlaju na crno i prodaju, naravno, bez računa . Takvih lekova ima dosta, a kako trenutno ima dosta deficitarnosti, i sama sam prinuđena, da pacijent ne bi prekidao terapiju, uputiti ga na neki od kod nas neregistrovanih lekova u neku apoteku koja te lekove prodaje na crno. Zašto ga komisija za lekove nije registrovala , ne unam. Dabroston postoji, i on jeste dobra zamena, a samim time što je veštački ne znači da je lošiji od odnog prirodnog. Sinteza veštačkih tačnije sintetskih ili polusinteskoh lekova ide u pravcu otklanajnja ili minimiziranja neželjenih efekata oni h prirodnih, Npr, nijedan penicilin koji je danas u primeni nije potpuno priridan , već je dobijen modofikacijom prirodnog, u cilju poboljšanaj terapijskih, a smanjenja neželjenih efekata. i još jedna stavr, ni sam utrogestan nije potpuno prirodan progesteron, već modifikovani
constrictoria92 constrictoria92 21:05 06.02.2009

Re: Utrogestan

Hvala najlepse na informaciji.
Zashto utrogestan nije registrovan?
do dana današnjeg, domaća agencija za lekove, kako oni kažu, nisu dobili NIJEDAN zahtev za registraciju tog leka!

Ako je ovo tačno (a nemam razloga da sumnjam u istinitost) - isplati se raditi na crno...
jecullence jecullence 21:13 06.02.2009

Re: Utrogestan

Da, nažalost isplati se raditi na crno...
Ne znam odgovor na pitanje zašto utrogestan nije registrovan, ali jedno od mogućih odgovora jeste da komisija koja odobrav registraciju nekog leka, tj. daje dozvolu za stavljane u promet, a sastavljena je od lekara i farmaceuta, nije našla prednosti utrogestana u odnosu na lekove koji već postoje na tržištu, ili je smatrala da terapijska korist tog leka nije prevagla nad njegovim potencijalnim opasnostima. Cena ne verujem da je pitanje, jer je uvek neki lek moguće staviti na tzv. negativnu listu, i onemogućiti da se on izdaje na recept, pa u tom slučaju pacijent sam snosi troškove lečenja.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:02 06.02.2009

nisam iznenadjena

a kad sam procitala najnovije vesti, jos sam se manje iznenadila.

U najnovijem izveštaju Kancelarije za evropske integracije, koji je usvojila Vlada, navodi se da je, zbog neefikasnog rada Narodne skupštine, usvojena tek trećina predloženih zakona iz evropskog paketa, dok je Vlada uradila dve trećine predviđenog posla. Ministarstva zdravlja i nauke su najneefikasnija, pokazuje izveštaj u koji je B92 imao uvid.
drug.clan drug.clan 23:18 06.02.2009

Re: nisam iznenadjena

BebaOdLonchara
a kad sam procitala najnovije vesti, jos sam se manje iznenadila.

U najnovijem izveštaju Kancelarije za evropske integracije, koji je usvojila Vlada, navodi se da je, zbog neefikasnog rada Narodne skupštine, usvojena tek trećina predloženih zakona iz evropskog paketa, dok je Vlada uradila dve trećine predviđenog posla. Ministarstva zdravlja i nauke su najneefikasnija, pokazuje izveštaj u koji je B92 imao uvid.



Nisu najnefikasnija vec ovi sa zapada pre svega IMF i WB, hoce da uniste sisteme koja su nasoj bivsoj drzavi bili bolja od njihovih (zdravstvo, obrazovanje, penziono..) pa ih onda redovno prozivaju kako bi primorali vlast da ih potpuno reformisu (citaj uniste) dok recimo pravosudje ne pominju a svi znamo kavo je stanje tamo!
oort oort 23:22 06.02.2009

Re: nisam iznenadjena

.
oort oort 23:22 06.02.2009

Re: nisam iznenadjena

drug.clan
Nisu najnefikasnija vec ovi sa zapada pre svega IMF i WB, hoce da uniste sisteme koja su nasoj bivsoj drzavi bili bolja od njihovih (zdravstvo, obrazovanje, penziono..) pa ih onda redovno prozivaju kako bi primorali vlast da ih potpuno reformisu (citaj uniste) dok recimo pravosudje ne pominju a svi znamo kavo je stanje tamo!

šališ se. reci da se šališ.
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 16:19 07.02.2009

Re: nisam iznenadjena

drug.clan

Nisu najnefikasnija vec ovi sa zapada pre svega IMF i WB, hoce da uniste sisteme koja su nasoj bivsoj drzavi bili bolja od njihovih (zdravstvo, obrazovanje, penziono..) pa ih onda redovno prozivaju kako bi primorali vlast da ih potpuno reformisu (citaj uniste) dok recimo pravosudje ne pominju a svi znamo kavo je stanje tamo!


Zdravstvo najbolje u nasoj bivsoj drzavi?
Ne bih mogao da se slozim ni malo.
Mi smo tek u poslednjih 10-tak godina i manje poceli da se bunimo jer smo videli kakvo je zdravstvo u inostranstvu. Pre toga nismo znali nista pa se nismo bunili. Tako da kad su oni imali MRI, CT pa cak i PET skenere mi smo se hvalili nasim EI rentgenima.
Kad su oni prelazili na lecenje tumorima antitelima mi nismo ni culi za antitela.
Kad su oni sve radili laparoskopski mi smo se hvalili koji hirurg moze veci rez da napravi.
Kad su oni radili ultrazvuk trudnicama 3x u trudnoci mi smo se hvalili kako nasi lekari iz iskustva mogu da kazu da li je u redu plod.
Tako da stvarno ne mogu da se slozim.

Obrazovanje bilo najbolje?
Ajde kazi mi sta je dobro u obrazovnom sistemu koji se zasniva na strahu od profesora a ne na motivaciji za znanjem?
Sta je dobro u obrazovnom sistemu u kome su najbitiniji predmeti filozofije i sociologije a nekad su bili i marksizmi i odbrane i zastite?
Sta je dobro u obrazovnom sistemu iz koga ni jedan ucenik ili student nisu izasli osposobljeni za rad?
Sta je dobro u obrazovnom sistemu koji je od uvek bio korumpiran?
Sta je dobro u obrazovnom sistemu u kome studenti elektronike (programiranje) uce da programirau i polazu programiranje na papiru i to uce programski jezik koji nije u upotrebi?
I molim te nemoj da mi pocnes sa onom pricom: "Kad nasi odu tamo odmah ih postave za direktora jer znaju najbolje" ili "Kad nasa deca odu tamo odmah ih prebace iz prvog u osmi razred jer znaju vise nego profesori".
Vise puta sam se uverio da ove dve recenice nisu tacne.

A penzioni sistem?
Pa one penzije od dve marke se ne racunaju u dobar sistem.
miodrag2008 miodrag2008 23:03 06.02.2009

ZEMLJA SRBIJA

To je samo pocetak.
Po rodjenju bebca dolaze novi problemi u nasem zdravstvu od kojekakvih kremica koje prave apoteke i koje to debelo naplate od naroda, a da pri tom narod placa zdravstveno i sve zivo placa pogotovo kada su deca u pitanju tu se ne stedi, a pojedini to koriste. Narod cuti i trpi sta ga je snaslo.
DA TO JE SRBIJA U KOJOJ ZIVIMO
Kolos sa rodoslovom Kolos sa rodoslovom 23:43 06.02.2009

Izreka

Srbija - Ubija!!!
NNN NNN 01:47 07.02.2009

Srbija

rastinjak rastinjak 04:13 07.02.2009

Trulo

Postoji izreka koja kaže: „Nešto je trulo u državi Danskoj", takođe postoji još jedna izreka koja kaže: „SVE je trulo u državi Srbiji"!

''Srbija je trula = Nešto je srpsko u državi Danskoj''
sybil sybil 13:51 07.02.2009

da li je lek

odobren od FDA ili EU?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:23 07.02.2009

Re: da li je lek

proizvodi se u Grčkoj i Srbiji


Da li sam dobro razumela, proizvodi se i u Srbiji? Ko ga proizvodi? Neka grčka firma? Uvozi se na crno "iznutra"?
sybil sybil 08:09 08.02.2009

Re: da li je lek

cekajte, molim vas. ako lek nije FDA (Federal Drug Administration, USA) ili EU odobren, onda je to kriminal sta se radi. postoji stroga procedura istrazivanja i odobravanja lekova u prometu, u protivnom doslo bi do opsteg trovanja zbog nezeljenih efekata.
neki sto su preko inteneta narucivali toboz kineske biljne lekove preko uk sajta su se potrovali, dobili infarkt, jedva ih spasili.
taube taube 16:24 07.02.2009

najbolji aforizam ikada

naslov ovog teksta je najbolji aforizam koji sam ikada čula, žalosno istinit, svaka čast!!!!
dzudi dzudi 20:01 07.02.2009

Strašno!

Kako lekari mogu da prepisuju ilegalan lek za koji ne postoji licenca, atesti, prevod na srpski jezik?

Veliki minus za Ministarstvo zdravlja i ostale nadležne zdravstvene ustanove.

constrictoria92 constrictoria92 20:59 07.02.2009

Re: Strašno!

Mislim da ovo i nije baš ingerencija Ministarstva zdravlja.
Rekla bih da je ovo pre ingerencija nekih drugih organa...
jecullence jecullence 14:36 08.02.2009

Re: Strašno!

Nekada je lek koji nije registrovan u našoj zemlji jedina postojeća terapija. To je često slučaj kada se domaća paralela, tj lek istog sastava , ne proizvodi ili je problem u uvozu neke paralele inače registrovane kod nas. Uu tim zemljama lek prolazi istu kontrolu kvaliteta kao i kod nas. Ono što jeste bitno je da povedete računa o mestu na koji dati lek nabavljate, tačnije o apoteci u kojoj ga kupujete, i da od strane osoblja tamo zaposlenih zahtevate detaljno objašnjenje dejstva, doziranje, eventualnih neželjenih efekata i kontraindikacija datog leka.
Ovakva terapija je ipak bolje rešenje od nikakve.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana