Društvo| Mediji

Tell me no lies

Budimac RSS / 06.02.2009. u 21:22

ili novinarstvo je mrtvo, živelo novinarstvo!

Svestan da ću možda razočarati neke moje čitaoce (posebno one koji su pročitali tekstove sa mog privatnog bloga), recikliram jedan tekst sa istog. Dva razloga postoje za to. Jedan je da se i dalje krpim od boravka u Srbistanu i mixed emotions koje uvek uslede praćene blokadom koja traje dok se te ambivalentne emocije (i sećanja) ne slegnu i sortiraju. Drugi? pa biće jasno kad pročitate (nadam se – vidi podnaslov).

Tekst koji sledi je star tri godine (minimalno sam ga apdejtovao) i pokušaj je (moj prvi u životu) prikaza knjige. Radi se o knjizi Ne govori mi laži: istraživačko novinarstvo i njegovi uspesi [Tell me no lies: investigative journalism and its triumphs], koju je uredio Džon Pilger, novinar i dokumentarista koji uživa moje veliko poverenje i poštovanje.

Izistinski objektivno novinarstvo ne prenosi samo tačne podatke, ono verno tumači značenje događaja. Ono nije ubedljivo samo danas, već izdržava probu vremena. Ono se ne potvrđuje samo 'pouzdanim izvorima', nego i razvojem događaja [istorije]. To je novinarstvo koje nakon deset, dvadeset, pedeset godina još uvek predstavlja istinit i inteligentan odraz događaja.
T.D. Olmen (T.D. Allman)

Citat T.D. Olmena koji se nalazi na poleđini ove knjige je napisan u čast Vilfreda Burčeta, prvog zapadnog novinara koji je, izmigoljivši se američkim okupacionim snagama, stigao do Hirošime tačno mesec dana nakon što je Enola Gej bacila "Malog dečka" na taj grad.

Prva rečenica njegovog izveštaja na prvoj strani londonskog Dejli Ekspresa je glasila: "Pišem ovo kao upozorenje svetu."*

* Vilfred je vučen kroz blato zbog tog izveštaja, jer vlada SAD nije htela prizna u to vreme nepoznatu radijacijsku bolest. Čitava propagandna kampanja je pokrenuta protiv njega. Zvuči poznato, zar ne? Osiromašeni uranijum... Golfski sindrom... Hmm...

U ovom momentu savetujem čitanje Olmenovog citata još jednom.

Dobro...

Dakle, knjiga Tell me no lies [više volim naslov u originalu, zbog pop pesmice, pogodite koje] je skup reportaža, izveštaja i delova knjiga tipova poput Vilfreda. Onih koji su o'ma' ukapirali, šta god su trebali ukapirati prisustvom na nekim mestima ili događajima.

Na spisku novinara/autora, se NE nalaze "sjajne zvezde" poput Bob Vudvorda i kompanjona mu Karla Bernstina. Novinara koji su "provalili" aferu Votergejt. Pilger, ja mu svim srcem dajem za pravo, stoji na stanovištu da one-hit stars nisu zaslužili mesto među gigantima novinarstva na našim prostorima manje poznatim iz jednostavnog razloga što Holivud nije snimao bajke o njima, ali čiji je rad u toj [sada u nas tako modernoj] disciplini novinarstva, zvanoj istraživačko, bio konstantan.**

** Bob Vudvord, kako danas znamo, nije puno zaslužan za svoju slavu. Upala mu je kašika u med da bude simpatičan čoveku FBI-a, koji se, iz sitnosopstveničkih razloga, svetio Niksonu [što uopšte nije bilo loše, naprotiv]. No, Vudvordov "integritet" se ogleda u činjenici da je bio dvorski biograf Buša II.

Drugi citat sa korica je:

"Nikad ne verujte bilo šta što nije bilo zvanično demantovano."

Čiji autor j Klod Koburn, irski novinar čiji su sinovi Aleksander, Endrju i Patrik, slušajući očev savet, danas časna novinarska imena. Pretpostavljam (nadam se) da su neki od vas naleteli na sajt Kaunterpanč, koji je elektronsko izdanje istoimenog američkog časopisa. Uređuje ga Aleksander, a druga dvojica često objavljuju u njemu. Patrik je dopisnik londonskog Indipendenta sa Bliskog istoka i jedan od retkih novinara (ako ne i jedini) koji je veći deo vremena od 2003. do danas proveo u Bagdadu van Zelene zone (ako želite da znate šta se u Iraku zaista dešava pratite njegova pisanja).

Citat kojim Pilger počinje uvod pripada Oskaru Vajldu, a u mom slobodnom prevodu [zato dajem i original] glasi:

"Neposlušnost je, svakom ko je čitao istoriju, prirodna ljudska vrlina."
[Disobedience, in the eyes of anyone who has read history, is man's original virtue]

Ta tri citata praktično određuju okvir ove knjige, koja vremenski obuhvata tekstove pisane u periodu od 1945. pa sve do godine njenog izlaženja 2004. Spisak novinara je, kao u ostalom i tema o kojima pišu, eklektičan. Neka picajzla može staviti primedbu da recimo Edvard Said, kome je pripalo počasno poslednje poglavlje, uopšte nije novinar. Što naravno nije tačno. Ovaj palestinski intelektualac jeste poznatiji kao akademik, pisac, književni kritičar, pesnik i muzičar, ali je, piše Pilger, iznad svega novinar. Od one rasne sorte napadane sa svih strana. Dok su ga Izraelci optuživali da je apologeta terorizma, Arapi su ga zvali "poslednjim Jevrejskim intelektualcem". Mnogi u ovoj knjizi su imali ili imaju slična iskustva, što je svojevrsna garancija kvaliteta.

Onima koji još uvek, neverovatno ali istinito ima ih, veruju u slobodu štampe na demokratskom zapadu Pilger će u svom uvodu objasniti mnogo toga. Pre svega pravilo "ko plaća muziku bira šta će mu se pevati", ili kako bi legendarno duboko grlo iz već pomenute afere Votergejt reklo follow the money. Za razliku od naših uslova, tamo bar nije [jako] teško pratiti novac. Kada čovek postane svestan da je, recimo, u Americi za 90% protoka informacija, odgovorno 5 [pet] korporacija, onda počne više da ceni one koje spadaju u preostalih 10%.

Pilgerovo uređivanje ove knjige nije se sastojalo samo iz okupljanja ovih autora/novinara, mahom njegovih ličnih prijatelja, na stranice između korica ove knjige. Za svakog od njih je napisao uvodni tekst, u kome su njihovi najosnovniji biografski podaci osveženi anegdotama i objašnjenjem okolnosti nastanka teksta, provala konspiracija, pritisaka, ukratko objašnjenjem šta tog konkretnog novinara izdvaja iz gomile drugih.

Ja zaista ne znam koliko su ova imena poznata široj, užoj ili bilo kakvoj javnosti u zemlji Srbiji. Pretpostavljam (nadam se) da Robert Fisk, dopisnik londonskog Independenta sa Bliskog istoka, jeste, ako ne zaslugom što je raskrinkao laž Džejmija Šeja o raketiranju kolone izbeglica sa Kosova 1999, koje je narečeni portparol NATO-a pripisao, naravno, srpskim snagamaº, a ono zato što je u jednom pograničnom mestu u Pakistanu dobio batina od afganistanskih izbeglica 2001. No, ne znam da li je obnarodovan i članak koji je tim povodom napisao, a u kome rezonuje: "na njihovom mestu i ja bih postupio kao oni". Fisk nije slučajno zastupljen sa dva teksta.

º Fisk ima taj "neprijatan" običaj da kopa po kraterima i pronalazi delove raketa na kojima su odštampani bar kodovi, te da pomoću njih pronađe i proizvođača. To je radio na Kosovu 1999. to je radio u Bagdadu 2003. Jednom prilikom je rekao "pa ko je kriv Amerikancima, kad imaju potrebu da bar-kodiraju skoro svaki kvadratni centimetar svojih raketa".

Ginter Valrafov besteler Na samom dnu o obespravljenosti gastarbajtera u Nemačkoj je pre dvadesetak godina preveden na nama poznati jezik (izdanje Sveučilišna naklada Liber, 1986.). Da bi ga napisao Valraf je jedno vreme živeo životom gastarbajtera u sopstvenoj zemlji. U tu svrhu se farbao u crno i nosio tamna kontaktna sočiva. Njegovo svedočanstvo je mahom zaboravljeno ali čitajući ga ponovo u svedenoj formi u ovoj knjizi podseća da su određene vrste robovlasništva još uvek prisutne u takozvanom visoko razvijenom svetu.

Amira Has, dopisnik sa okupiranih teritorija [Palestine] izraelskog dnevnika Harec, bi takođe mogla biti zanimljiva čitaocima sa područja "zapadnog Balkana", iz jednostavnog razloga što je poreklom iz tih krajeva. Njena majka Hana, partizanka, je bila prinuđena da se preda nacistima kad su pripretili da će pobiti sve žene na Cetinju. Posle Bergen-Belzena, sa mužem Avramom takođe jugoslovenskim Jevrejinom, je emigrirala u Izrael. Majčino iskustvo, posebno priča o maršu logorašica od železničke stanice, na koju su posle desetodnevnog putovanja u stočnim vagonima stigle iz Jugoslavije, do logora je ostavilo na Amiru neizbrisiv utisak. Njenim rečima: "A onda je moja majka videla te nemačke žene kako gledaju logoraše. Samo gledaju. Ova slika je postala određujuća za moje formiranje, to odvratno 'gledanje sa strane'. Kao da sam bila tamo i videla to svojim očima."

Amira je 1993, da ne bi "gledala sa strane" učinila ono što nijedan izraelski novinar nije ni pomislio da uradi, preselila se u Gazu da izveštava iz tog 380.7² km velikog zatvora otvorenog tipa. Jedan odlomak njene knjige Piti more u Gazi: Dani i noći u zemlji pod opsadom je dosta potresan deo Tell me no lies.

Kao što već napisah, spisak autora i tema je eklektičan. Pokriveno je mnogo toga značajnog i karakterističnog za vek iz koga smo nedavno izašli, ali i za ovaj u kome smo. Od oslobođenja Dahaua [Marta Gelhorn] i atomske bombe [Vilfred Burčet], preko raznih ratova, raskrinkavanja konspiracija [Pol Fut npr. otkriva kako i zašto je Britancima i Amerikancima, više odgovaralo da sude nevinim Libijcima za obaranje Pan-Am-ovog aviona iznad Lokerbija, Škotska, nego da traže prave krivce  teroriste povezane sa Iranom], gramzivosti farmaceutske industrije, krađi predsedničkih izbora, pa sve do surovosti klanja stoke za potrebe industrije brze hrane.

Međutim i pored te raznolikosti zajednički imenitelj se može naći za sve novinare zastupljene u ovoj knjizi. To su ljudi koji dokazuju da se novinarski cinizam može ograničiti na vlade i zvaničnike, a nestati istog momenta kada se govori o onima koji žive posledice odluka i delanja istih - dakle o "običnim ljudima". Oni su dokaz da se može biti čovek pa novinar, a ne samo novinar.ºº
Na žalost, takvih je zaista malo.

ºº Ovo ni u kom slučaju ne treba [po]mešati sa takozvanim "advokatskim" žurnalizmom [koncept koji ja i pored najbolje volje nisam uspeo da shvatim, osim da je to pristrasno novinarstvo], tako rado zastupljenim od apsolutno najvećih cinika u profesiji.

=======================================

Beleške na margini

Mene lično, a sasvim neočekivano, je potreslo poglavlje Filipa Nitlija Talidomid Skandal: Gde smo pogrešili. Naime, pre čitanja ove knjige nisam ni znao šta je Talidomid, a kamoli da sam se nagledao njegovih posledica.

Kao petnaestogodišnjak sam proveo jedno leto radeći u švajcarskom institutu za epileptičare u Cirihu [Schweizerische anstalt für epileptische], kao pomoćno osoblje.

Tog leta 1974. Švajcarska je bila preplaveljena studentima sa Bliskog Istoka. Kratki [Jom Kipur] rat se tamo završio prethodne godine, a arapski studenti su "provalili" Švajcarsku kao veoma povoljnu destinaciju za sezonski studentski rad. [Ovo samo kao mala "kopča" - kako se politika Bliskog Istoka rano umešala u moj život]

Elem, to nije ostavilo mnogo posla na tom tržištu sezonskog rada (za studente i đake), pa smo sestra mi i ja bili prinuđeni da se preko veze zaposlimo u pomenutom institutu za relativno malu nadnicu.

Na odeljenju gde je Jasna radila [Kinderpavillion] je bilo puno dece, mada su neka bila starija od mene, deformisanog tela i psihe [što je, verujte mi, najblaži mogući opis]. Na pitanje šta je uzrok tome, često mi je rečeno [verovatno procenjujući da moje godine nisu za detaljnije objašnjenje] "majke su pile neki lek u trudnoći, pa je dete tako rođeno".

Trideset godina nakon toga u Tell me no lies ja saznajem svu težinu tog svetskog skandala, pokušaje njegovog guranja pod tepih i posledice gramzivosti farmaceutske industrije sa kojima neki i danas žive.

A što se instituta tiče. Nakon dva meseca rada, kada sam otišao da me isplate, saznajem da kao mlađi maloletnik [15 godina - granica je 16], nemam prava na punu zaradu nego na pola, a pola ide u fond za švajcarsko školstvo. Uuuups, pa što mi to niste rekli ranije? Nismo znali da ne znate.

Tako sam pomogao švajcarskom školstvu, kome nisam primetio da treba neka, naročito ne moja, pomoć. No, nema veze. Tamo sam naučio vrednost, obe noge, obe ruke, normalnog tela i bistrine mozga (relativne u mom slučaju).

=======================================

Marta Gelhorn [Martha Gellhorn]
Dahau [1945]

Vilfred Burčet [Wilfred Burchett]
Atomska kuga [1945]

Edvard R. Marou [Edward R. Murrow]
Napast Makartizma [1947-54]

Džesika Mitford [Jessica Mitford]
Američki način smrti [1963]

Džejms Kameron [James Cameron]
Kroz ogledalo [1966]

Simor M. Herš [Seymour M. Hersh]
Masakr u Mi Laju [1970]

Džon Pilger [John Pilger]
Godina nulta [1979]

Ginter Valraf [Günter Wallraff]
Na dnu dna [Ganz unten] [1985]

Brajan Tuhi i Marian Vilkinson [Brian Toohey, Marian Wilkinson]
Timorski Papiri [1987]

Maks du Pre i žak Pou [Max du Preez, Jacques Pauw]
Obelodanjivanje eskadrona smrti aparthejda [1988-94]

Pol Fut [Paul Foot]
Velika Lokerbi konspiracija [1989-2001]

Robert Fisk
Teroristi [1990/2001]

Soma Miln [Seumas Milne]
The Secret War against the Miners (1994)

Amira Has [Amira Hass]
Pod opsadom [1996]

Filip Nitli [Phillip Knightley]
Talidomid Skandal:
Gde smo pogrešili [1997]

Edvardo Galeano [Eduardo Galeano]
Svet naglavačke [1998]

Ana Politkovskaja [Anna Politkovskaya]
Čečnija: Prljavi rat [1999-2002]

Linda Melvern
Prevaren narod [2000]

Greg Palast
Kako ukrasti izbore i proći nekažnjeno [2000-1]

Erik Šloser [Eric Schlosser]
Nacija brze hrane [2001]

Mark Kertis [Mark Curtis]
Saučesništvo u milion smrti [2003]

Dejvid Armstrong [David Armstrong]
Planiranje globalne dominacije [2002]

Izveštavanje istine o Iraku [1998-2004]

Felisiti Arbatnot [Felicity Arbuthnot]
Irak: Beskrajni rat [1998-99]

Džoj Gordon [Joy Gordon]
Cool War: Ekonomske sankcije kao oružje masovnog uništavanja [2002]

Ričartd Norton-Tejlor [Richard Norton-Taylor]
Sa lažnim pretekstom [2002-3]

Robert Fisk
Još jedan dan krvave smrti Iraka [2003]

Džo Vajlding [Jo Wilding]
Očevidac u Faludži [2004]

Edward W. Said
Izveštavanje o Islamu i terorizmu [1997/2002]



Komentari (146)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

flipper58 flipper58 21:36 06.02.2009

Em Aj first?

Ovo je doista veoma ezoteričan tekst.
Nije juzer frendli za one rođene posle 1990.
Pozz.
zeks92 zeks92 21:43 06.02.2009

Re: Em Aj first?

Covek ima stila.....
flipper58 flipper58 21:47 06.02.2009

Re: Em Aj first?

Ako smo već transkribovali John sa Džon (umesto Djon),
onda smo trebali i Pilger sa Pildžer (нашом нативном ћирилицом све је много јасније - Пилџер).
Budimac Budimac 22:28 06.02.2009

Re: Em Aj first?

Ja to po Vuku i sluhu... BBC radio kaže Pilger... a Djon nisam čuo, sorry...
flipper58 flipper58 22:30 06.02.2009

Re: Em Aj first?

Budimac
Ja to po Vuku i sluhu... BBC radio kaže Pilger... a Djon nisam čuo, sorry...


U juznoj Crnoj Gori.
mungos92 mungos92 21:46 06.02.2009

I to je trebalo znati & moći...

Budimac
Bob Vudvord, kako danas znamo, nije puno zaslužan za svoju slavu. Upala mu je kašika u med da bude simpatičan čoveku FBI-a, koji se, iz sitnosopstveničkih razloga, svetio Niksonu
.

Ako ste (bili) novinar, onda verovatno znate kako je po nekada teško "iščupati" i najbezazleniju informaciju o nekom ili nečemu, a kamoli nešto što će žestoko da uzdrma jenu nuklearnu super-silu, vreme žestokog hladnog rata.

Mungos, The ex-Jour

Re: I to je trebalo znati & moći...

to je kao u ovoj igrici...
constrictoria92 constrictoria92 21:47 06.02.2009

E, pa, di si ti do sad?

Very edukativan text.
Fala na informacije...
Budimac Budimac 22:09 06.02.2009

Re: E, pa, di si ti do sad?

constrictoria92
Very edukativan text.
Fala na informacije...

Nema na čemu
gordanac gordanac 21:48 06.02.2009

e,...

...još jednom si potvrdio činjenicu o tome kako "drugo i treće i četvrto...." čitanje nekog teksta ume da bude baš ugodan događaj...
Dobro si ovo uradio, skroz dobro.
Slika dovoljno "široka", a bez "generalizacija" i sprečavajućih vrednosnih sudova.
Ustvari, priča o - znanjima i karakterima. To među ljudima ume da bude - deficitarna roba.

Možda jedini "dodatak" koji mogu da "dopišem" je da poređenje o novinarstvu možda bolje da se učini po "vremenskoj skali" nego u odnosu na našu percepciju o tome kakvo bi trebalo da bude ili kako negde piše da bi trebalo da bude.

Recimo, broj i tekstova i novinara i istraživanja "o svemu" za period, na primer 1870/1880 i za period 1920/1930 i za period 1970/1980 i za period 2000/2009., ....Ne mislim da ti to radiš ovde, nego prosto kao - ugao gledanja kojim možeš možda utvrditi da li postoji i kakav je, ako postoji - napredak, poboljšanje, ....
Inner Party Inner Party 21:56 06.02.2009

Novinari

Cudna je to sorta. Tesko ih je nemrzeti. A ne moze se ni bez njih. A uz to su i politicari postali pametniji pa znaju kako sa novinarima. Neprijatelji neprijatelja nisu moji prijatelji, ali sta cu ...
Budimac Budimac 22:26 06.02.2009

Re: Novinari

Inner Party
Neprijatelji neprijatelja nisu moji prijatelji, ali sta cu ...

Kad bi novinari bili neprijatelji političara mislim da bi stvari sa novinarstvom bile mnogo bolje, naime kada bi u toj simbiozi bilo manje "prijateljstva".
AlexDunja AlexDunja 22:06 06.02.2009

:)

citam, opet
i opet!

edit:
nego
tell me lies
Budimac Budimac 22:39 06.02.2009

Re: :)

nego
tell me lies

gorran2 gorran2 22:39 06.02.2009

poetski trol

Tell me lies about Vietnam

I was run over by the truth one day.
Ever since the accident I've walked this way
So stick my legs in plaster
Tell me lies about Vietnam.

Heard the alarm clock screaming with pain,
Couldn't find myself so I went back to sleep again
So fill my ears with silver
Stick my legs in plaster
Tell me lies about Vietnam.

Every time I shut my eyes all I see is flames
Made a marble phone book and I carved all the names
So coat my eyes with butter
Fill my ears with silver
Stick my legs in plaster
Tell me lies about Vietnam.

I smell something burning, hope it's just my brains.
They're only dropping peppermints and daisy-chains
So stuff my nose with garlic
Coat my eyes with butter
Fill my ears with silver
Stick my legs in plaster
Tell me lies about Vietnam.

Where were you at the time of the crime?
Down by the Cenotaph* drinking slime
So chain my tongue with whisky
Stuff my nose with garlic
Coat my eyes with butter
Fill my ears with silver
Stick my legs in plaster
Tell me lies about Vietnam.

You put your bombers in, you put your conscience out,
You take the human being and you twist it all about
So scrub my skin with women,
Chain my tongue with whisky
Stuff my nose with garlic
Coat my eyes with butter
Fill my ears with silver
Stick my legs in plaster
Tell me lies about Vietnam.

Adrian Mitchell
drug.clan drug.clan 22:39 06.02.2009

uticaj

Ja nekako nikako da se oslobodim utiska da "razotkrivanja" konspiracija i prljavih poslova raznih mocnika u danasnje vreme skoro i ne ostavljaju nikakv trag u javnom mnenju.

Vest ma kako velika i sokantna bila nece ostaviti nikakvog skoro traga ako je ne pogura neka od onih 5 kompanija koje ste spomenuli.

Ljudima se mozak izapira sa "breaking news" is komsiluka u kojima je snajka istukla svekrvu i potom zapalila kucu ili kako je neko puao na neku lokalnu zvezdu pa tako stvarna vest ma kako bitna bila ne moze da probije ljusturu i udje u svest ljudi.


Zanimljivo je naime iako skoro sve medije u americi poseduje par kompanija a skoro svi kanali su lokalni a kao obican gradjanin ne mozete skoro nigde cuti vesti koje su se desile izvan tog regiona. Vesti izvana mozete videti na dva kanali koja su naravno kontrolisana raznim interesima. Naravno da postoje i drugi izvori informacija ali ne mozete ocekivati od obicnog naroda da ikopava, selektuje i proverava informacije na dnevnoj bazi.
Budimac Budimac 22:58 06.02.2009

Re: uticaj

Ja nekako nikako da se oslobodim utiska da "razotkrivanja" konspiracija i prljavih poslova raznih mocnika u danasnje vreme skoro i ne ostavljaju nikakv trag u javnom mnenju.

Vest ma kako velika i sokantna bila nece ostaviti nikakvog skoro traga ako je ne pogura neka od onih 5 kompanija koje ste spomenuli.

Druga rečenica je odgovor na prvu...
Doctor Wu Doctor Wu 23:36 06.02.2009

Re: uticaj

Zanimljivo je naime ...

A meni je još zanimljivije kako isti taj sistem inkorporira u sebe te nezavisne novinare i kroz to "dokazuje" svoju snagu i "demokratsku" prirodu. Na direktnim primerima bombardovanja i ubijanja ljudi Srbije i Iraka sam naučio da je sve funkcija uložene love. Ukoliko postoji strana koje hoće da prikaže "pravu stranu" rata, i ukoliko ta strana ima para, onda će se "istina" čuti. Ukoliko je nema, onda će se nastaviti tiho ubijanje u mraku. Nije li to, na koncu, i logika iza postojanja ovih agitpropovki poput Tešanovićke i Mme Hague?

Princip se može primeniti i na prirodne katastrofe. Cunami koji pogodi turistički privlačne destinacije u medijima ne dobija isti publicitet ni podršku kao zemljotres koji pogodi Bam u Iranu, Pakistan ili Gudžarat, iako je broj žrtava podjednak.
nsarski nsarski 22:41 06.02.2009

U vezi sa

zašto je Britancima i Amerikancima, više odgovaralo da sude nevinim Libijcima za obaranje Pan-Am-ovog aviona iznad Lokerbija, Škotska

Jedan od dvojice je pusten na slobodu (ustanovljeno da nije kriv) dok Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi i dalje umire u raka u zatvoru u Skotskoj. Sada, posle 20 godina, tesko je privoleti Amere i Engleze da objasne sve svinjarije koje su vezane za ovaj slucaj.
Odlican post, btw. Nazalost, o ovim stvarima se malo zna u "odobrenoj" stampi. Ja nisam zagovornik nekakve grandiozne teorije zavere, ali postoji citav svet istine tamo negde, u tefteru Andjela Zapisnicara, o kome najveci broj ljudi nema pojma. Da nema ljudi kao sto su Fisk, Pilger, Amira, ili Burchett (da pomenem samo par ljudi sa gornjeg spiska), ne bi niko u javnosti imao pojma.
Budimac Budimac 22:56 06.02.2009

Re: U vezi sa

Jedan od dvojice je pusten na slobodu (ustanovljeno da nije kriv) dok Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi i dalje umire u raka u zatvoru u Skotskoj. Sada, posle 20 godina, tesko je privoleti Amere i Engleze da objasne sve svinjarije koje su vezane za ovaj slucaj.

Pre dve godine mu je odobrena mogućnost za žalbu, ali ne znam u kojoj je to fazi, a da je to abortus pravde :) (miscarriage of justice) enormnih proporcija, jeste.

Gordana(c) negde reče nema zavera ima samo stvari koje ne znamo. Skoro sam sklon da se složim sa tim.

EDIT: Svojevremeno sam uploadovao poglavlje iz Tell me no lies u pdf formatu, pa ko voli nek izvoli.
ivana23 ivana23 23:03 06.02.2009

Re: U vezi sa

Gordana(c) negde reče nema zavera ima samo stvari koje ne znamo. Skoro sam sklon da se složim sa tim.

Moram da odem malo u off, mislila sam da ce se danas neko pozabaviti destogodisnjicom Rambujea.
Inner Party Inner Party 23:07 06.02.2009

Re: U vezi sa

ivana23
mislila sam da ce se danas neko pozabaviti destogodisnjicom Rambujea.


Evo sa'ce ... arheolozi!


Budimac Budimac 23:10 06.02.2009

Re: U vezi sa

destogodisnjicom Rambujea

generalno misreported događaj...
crossover crossover 23:33 06.02.2009

Re: U vezi sa

Budimac
Gordana(c) negde reče nema zavera ima samo stvari koje ne znamo.

Нешто сам уморан вечерас па не разумем баш најбоље овако суптилне дистинкције :)))
Него, мислим се, има ту нешто...
gordanac gordanac 23:49 06.02.2009

:)

Budimac
Gordana(c) negde reče nema zavera ima samo stvari koje ne znamo.

crossover
Нешто сам уморан вечерас па не разумем баш најбоље овако суптилне дистинкције :)))

:))
Možda je jasnije ako napišem "strategije koje ne znamo" (što ne menja puno, ako išta...)
Evo primer:
Procene o energetskim resursima, pitkoj vodi i mogućim "what if" scenarijima, zemlje članice EU imaju do 2015, 2020, 2035. i - dostupno je, mahom sve. Neko u Moldaviji o tome nema pojma, a onda 2017 se tu događa veoma krizna situacija, povezana na primer sa - pitkom vodom. Moldavci kažu - teorija zavere koja za krajni cilj ima oduzimanja izvorišta pitke vode. Ne, samo strategija drugih i stvari koje nisu znali.
A sa strategijama sve mora da bude - suptilno i osetljivo na uspeh strategija. Strategije nisu ni pozitivne ni negativne ni zavereničke ni nedostupne....one su ili uspešne ili neuspešne i oni koji ih prave imaju stalni zadatak da proveravaju da li daju razultate - ako ne daju, onda ih menjaju. Nema zavera, trust me, Bilo bi divno da ih ima, ustvari, ali - nema ih.

I - nije sasvim troll. Ponekad novinari jednostavno obaveste užu ili širu javnost o "strategijama koje su ukapirali" ili o informacijama vezanim za njih (greške, zataškavanja greški, propusti, namereni ili slučajni...)
Nema "utehe zavera" koliko god im ljudi bili skloni, jer postojanje "zavera" per se oslobođanja odgovrnosti za nedostatke sopstvenih strstegija...
Goran Vučković Goran Vučković 23:54 06.02.2009

Re: :)

Procene o energetskim resursima, pitkoj vodi i mogućim "what if" scenarijima, zemlje članice EU imaju do 2015, 2020, 2035. i - dostupno je, mahom sve. Neko u Moldaviji o tome nema pojma, a onda 2017 se tu događa veoma krizna situacija, povezana na primer sa - pitkom vodom. Moldavci kažu - teorija zavere koja za krajni cilj ima oduzimanja izvorišta pitke vode. Ne, samo strategija drugih i stvari koje nisu znali.

Ili Arturu Dentu sruše kuću, da. A strategija je bila javno dostupna u lokalnoj kancelariji za planiranje čitavih 9 meseci...
Budimac Budimac 23:58 06.02.2009

Re: :)

Ili Arturu Dentu sruše kuću, da. A strategija je bila javno dostupna u lokalnoj kancelariji za planiranje čitavih 9 meseci...



O intergalaktičkom putu da ne pričamo :)))))
gordanac gordanac 00:02 07.02.2009

Re: :)

Ili Arturu Dentu sruše kuću, da. A strategija je bila javno dostupna u lokalnoj kancelariji za planiranje čitavih 9 meseci...

Idi, bre, Čubaka! :))))
Jeste, i to i takvo.
Ima takvih primera koliko ti duša ište, i hipotetičkih (kao moj) i iz svakodnevice, kao ovaj koji si ti naveo.
Slično kao što ljudi nemaju "spontanu osobinu" da zajedno rade za opšte dobro, već im je neophodna regulacija da bi se to dešavalo, tako imaju "spontanu osobinu i sklonost" da zauzimaju stanje minimalne energije, to jest, "mrzi ih" da u upravljanju sopstvenim očekivanjima dobavljaju sve potrebne, a dostupne informacije. I zato su novinari, kad to rade u njihovo ime - sjajni.I - neophodni.
crossover crossover 00:14 07.02.2009

Re: :)

Goran Vučković
Ili Arturu Dentu sruše kuću, da. A strategija je bila javno dostupna u lokalnoj kancelariji za planiranje čitavih 9 meseci...

Ја таман решим да будем озбиљан, а онда наиђе Вучко :)))

Хвала Горданац.
gordanac gordanac 00:19 07.02.2009

Re: :)

Ја таман решим да будем озбиљан, а онда наиђе Вучко :)))

:))))
Si vid`o?
Pazi, ko ga ne zna, mogao bi pomisliti da je on deo neke "škotske zavere"...ili instalacije posebne vrste...
A ono - jok!
Samo ima strategiju kreativne dobroćudnosti. Osim kad je potpuno drugačiji...

Хвала Горданац.

хепи то оближ...:)
Goran Vučković Goran Vučković 00:21 07.02.2009

Re: :)

Samo ima strategiju kreativne dobroćudnosti. Osim kad je potpuno drugačiji...

Preko dana Nagib, a po noći Ragib :)
crossover crossover 00:26 07.02.2009

Re: :)

Si vid`o?
Pazi, ko ga ne zna, mogao bi pomisliti da je on deo neke "škotske zavere"...ili instalacije posebne vrste...

Ма пусти га, видиш да је неозбиљан. Једе хагиз, пије неки сингл малт и добацује за столом :)
Goran Vučković Goran Vučković 00:49 07.02.2009

Re: :)

Ма пусти га, видиш да је неозбиљан. Једе хагиз, пије неки сингл малт и добацује за столом :)

Uz hagiz bolje ide pivo - mnogo je teška hrana te začinjene ovčje iznutrice - odmah me podsetilo na Gocin citat Bizmarka o kobasicama i zakonima :)
gordanac gordanac 00:52 07.02.2009

Re: :)

...Gocin citat Bizmarka o kobasicama i zakonima

:))
Jeste.
"Ko voli zakone i kobasice - bolje da ne zna kako se oni prave"

A niko ne bi trebalo da zna kako se pravi - hagiz! :))))
(Bila, videla, probala, Edinburg, Caledonia, Connery was there...)

EDIT:
i da ne bude baš troooooll (da me ne banuje Budimac ili već kogod...), taj Connery me je podsetio jedne posebne vrste novinarstva koje je nastalo zajedno sa "celebrities", od sportista, glumaca, pevača pa sve do pripadnika kraljevskih kuća...jeste da oni (verovatno) vole što su slavni, ali način na koji se ta njihova slava ponekad "tretira" je - onespokojavajući za zanimanje "novinar", tako ja mislim
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:03 07.02.2009

Re: :)

Је ли, Горданац, докторе Горане Вучковићу, Будимац и остали... а где и како ми у свему овом стојимо? Мислим, наши новинари?
crossover crossover 01:04 07.02.2009

Re: :)

Uz hagiz bolje ide pivo - mnogo je teška hrana te začinjene ovčje iznutrice

Истина!
Мада, мени уз пиво боље иде виски, они су ме то и научили. Пази, гледао сам како праве хагиз, изгледају једнако примамљиво и током припреме и у тањиру. Пробао сам, да не увредим домаћине, а онда сам брже боље прешао на оног њиховог лососа који је феноменалан.
nsarski nsarski 01:06 07.02.2009

Re: :)

Пази, гледао сам како праве хагиз, изгледају једнако примамљиво и током припреме и у тањиру

Haggis prave ljudi koji ne umeju da naprave dobru kavurmu. Ili glavu u skembetu. :)
gordanac gordanac 01:09 07.02.2009

Re: :)

.. а где и како ми у свему овом стојимо? Мислим, наши новинари?


Ih, to je lako!
a) nabroj tri spoljnjopolitička komentatora/ke
b) nabroj tri novinara/ke sportskih rubrika
c) nabroj troje nespornog ugleda bilo koje specijalizacije
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:15 07.02.2009

Re: :)

gordanac
.. а где и како ми у свему овом стојимо? Мислим, наши новинари?


Ih, to je lako!
a) nabroj tri spoljnjopolitička komentatora/ke
b) nabroj tri novinara/ke sportskih rubrika
c) nabroj troje nespornog ugleda bilo koje specijalizacije

Је л' мора 3?
Је л' може 1,5?
mara92 mara92 01:16 07.02.2009

Re: :)

gordanac
Ih, to je lako!
a) nabroj tri spoljnjopolitička komentatora/ke
b) nabroj tri novinara/ke sportskih rubrika
c) nabroj troje nespornog ugleda bilo koje specijalizacije


Је л'? А шта ћемо са специјалистима опште праксе, ренесансним уметницима, експертима за све и свја (ја, на пример, могу да наведем бар три комада овде из блого-авлије)

crossover crossover 01:20 07.02.2009

Re: :)

nsarski
Пази, гледао сам како праве хагиз, изгледају једнако примамљиво и током припреме и у тањиру
Haggis prave ljudi koji ne umeju da naprave dobru kavurmu. Ili glavu u skembetu. :)

:))) Нсарски зна знање. Мада умеју Шкоти да препознају квалитет, свиђа им се наша кухиња.
Goran Vučković Goran Vučković 01:21 07.02.2009

Re: :)

:))) Нсарски зна знање. Мада умеју Шкоти да препознају квалитет, свиђа им се наша кухиња.

Naša turska ili naša austrougarska? :)
gordanac gordanac 01:24 07.02.2009

Re: :)

TZVRTZ!
ne može
mara i Predrag Brajović

Ponudila sam lep i lak "test" za traženu dilemu nalaženje odgovora i nema menjanja ponuđenih odgovora, a jok!
Ako ti za svaki odgovor treba više od minut - onda znaš odgovor....
Ako nudiš da odgovoriš nešto drugo - isto znaš odgovor....
Jes` malko štreberski metod, ali - radi!
Unfuckable Unfuckable 01:24 07.02.2009

Re: :)

Naša turska ili naša austrougarska? :)

genije
...medittteranska, brattte...
medittteranska !
crossover crossover 01:26 07.02.2009

Re: :)

Goran Vučković
:))) Нсарски зна знање. Мада умеју Шкоти да препознају квалитет, свиђа им се наша кухиња.
Naša turska ili naša austrougarska? :)

:)))))))
Наше обе. Видиш да сам ставио италик :)
Goran Vučković Goran Vučković 01:27 07.02.2009

Re: :)


medittteranska !

Tzvrtz, što bi ti rekao - mogu samo da kažem da ko je hagisa jeo, tome ni podvarak neće teško pasti :)
Budimac Budimac 01:28 07.02.2009

Re: :)

Predrag Brajovic
Је ли, Горданац, докторе Горане Вучковићу, Будимац и остали... а где и како ми у свему овом стојимо? Мислим, наши новинари?

Hmmm, ubeđen sam da to bolje znaš od mene.
gordanac gordanac 01:30 07.02.2009

Re: :)

Видиш да сам ставио италик :

Oštrooki zna jednu razbrajalicu koja možda nije loša ni za "novinarske rejmonkenoovske vežbice":
italikomćute, italikomćešme,...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:32 07.02.2009

Re: :)

crossover
Goran Vučković
:))) Нсарски зна знање. Мада умеју Шкоти да препознају квалитет, свиђа им се наша кухиња.
Naša turska ili naša austrougarska? :)

:)))))))
Наше обе. Видиш да сам ставио италик :)

Додај и стари српски колач розенторта.
Goran Vučković Goran Vučković 01:34 07.02.2009

Re: :)

Hmmm, ubeđen sam da to bolje znaš od mene.

Ma to je customer-centric pristup, anketa, opipati puls čitališta.

Evo odgovora od mene: naši novinari, (oni koji se bave politikom i srodnim društvenim delatnostima), su dobro podmazana artiljerijska oruđa za koje se municija destilira u septičkoj jami. A još ako sebi stave titulu "analitičar", onda koriste, da se izrazim viski-terminima, "triple-distilled" municiju.
mara92 mara92 01:41 07.02.2009

Re: :)

Predrag Brajovic
crossover
Goran Vučković
:))) Нсарски зна знање. Мада умеју Шкоти да препознају квалитет, свиђа им се наша кухиња.
Naša turska ili naša austrougarska? :)

:)))))))
Наше обе. Видиш да сам ставио италик :)

Додај и стари српски колач розенторта.


nsarski nsarski 01:43 07.02.2009

Re: :)

Da se vratimo na originalnu temu, i nesto sto je, mislim, u vezi sa njom vazno.
Trenutno se ovde na svim kanalima pominje "afera" sa Majklom Felpsom - olimpijskim plivacem. Razbise mi mozak o tome. On je, naime, fotografisan kako je pusio marihuanu na nekoj zurci:

OK, i sta je problem u tome?
Pa, problem je sto se na svim kanalima sada pravi "moraliti play". Svi su "sokirani" (I am shocked, shocked! There is gambling going on here! - kaze policajac u Kazablanci). Tu se pozivaju razni "strucnjaci", pa "moral leaders" (veoma sumnjivog morala), pa psiholozi, pa mudraci svih vrsta i profesija. Ono sto je u ozbiljnom smislu zabrinjavajuce je da ti ljudi kreiraju laznu stvarnost, u kojoj je nazamislivo uopste izgovoriti da je cela stvar maksimalna farsa. I to je stvar o kojoj Comski i Herman i Pilger stalno pisu. Ne samo da se o necemu ne sme govoriti u prihvacenoj stampi, vec se ne sme ni govoriti da se ne sme govoriti.
Dakle, Felps nam je problem. Najveci. A to sto su danas pustili iz pritvora onog Pakistanca (Khan) koji je celom svetu valjao nuklearno naoruzanje - to je sitnica u poredjenju sa malo marihuane. E, pa svet u kome je marihuana opasnija od uranijuma ima ozbiljan problem. A ti novinari koji takav svet brane "pokusavaju da odbrane neodbranjivo" kako kaze Orvel. I on spada u grupu novinarskih velikana, btw.
U tom smislu je nas Budimac vec disident, a kad vidim onu njegovu sliku, pomislim "opasan disident".
gordanac gordanac 01:46 07.02.2009

Re: :)

molim lepo, evo je rozen torta
(stari srpski kolač)
umem



EDIT (uz izvinjavanje za "slatki troll" - kad ne mogu da odolim!):
nsarski
I to je stvar o kojoj Comski i Herman i Pilger stalno pisu. Ne samo da se o necemu ne sme govoriti u prihvacenoj stampi, vec se ne sme ni govoriti da se ne sme govoriti.

"Morality play" prodaju novine (medije).
Kao i uvek pažljivo merena količina i koncentracija licemerstva na kojima u suštini počiva realnost koja je zapisana u raznim spisima, ali češće samo zato da se čita, a ne i da se primenjuje. To je sve ljudski i mera kojom se sve to zajedno "trpi" (ili je održivo) je ista ona mera kojom se meri ukupna sloboda da se u nekom društvu "sme ili ne sme govoriti o tome da li se sme ili ne sme govoriti".
Novinarski tekst koji kao skaplelom "zaseče" u slojeve prekrivene komfornim i uobičajenim licemerjem je tekst o kojem govori Budimac (kod raznih autora). Društvo u kojem postoji minimalan prostor slobode da se takvo šta dogodi je ono što zovemo društvom "razvijenih kritičkih stavova".
I nigde se to ne odvija sa lakoćom, dapače i naprotiv.
Kažu da u poslu kakav je novinarski, "premalo istine" jako škodi, a "previše istine" je jako opasno. A jedina opasnost je u tome KO meri koliko je istine "taman", pa da je svi podnesu na zdrav i za opšte interese poželjan način.

Zato govorim o upoređenjima po "vremenskoj skali", jer jedino tako možemo, koliko-toliko objektivno "meriti" uspevamo li dovoljno često i po društvo neophodno da "virimo ispod pokrova licemerstva", znanjem i činjenicama.
Budimac Budimac 01:46 07.02.2009

Re: :)

U tom smislu je nas Budimac vec disident, a kad vidim onu njegovu sliku, pomislim "opasan disident".

Ovo je veliki kompliment. :)
Budimac Budimac 01:55 07.02.2009

Re: :)

Dakle, Felps nam je problem. Najveci.

A onomad nam je Paris Hilton i njenih nekoliko sati u zatvoru bilo najveći problem, štaviše BREAKING NEWS... ludilo koje je zahvatilo i BBC World (tad sam još mali i gledao TV)...
mara92 mara92 01:57 07.02.2009

Re: :)

Е, да знаш, пробише ми главу са Мајкл Фелпсом...очекујем да ми искочи из фрижидера...(после Олимпијаде једва преживех од гимнастичарки, кошаркаша, а Серена Вилијамс ми на ганглије иде)...
У ужој конкуренцији је и псовање Кристијана Бејла (глуми "Бетмена" који се толико разбеснео на сету најновијег наставка серијала "Терминатор" (да, гувернер Калифорније је чини се пензионисан) да је реч "fuck" употребио једно педесет пута...и сви се саблажњавају, па пуштају ко је од познатих - МОЖ' МИСЛИТИ - псовао пред камерама...па како, зашто...то лицемерје је страшно: шта, нико не псује?
nsarski nsarski 01:58 07.02.2009

Re: :)

Budimac
Dakle, Felps nam je problem. Najveci.

A onomad nam je Paris Hilton i njenih nekoliko sati u zatvoru bilo najveći problem, štaviše BREAKING NEWS... ludilo koje je zahvatilo i BBC World (tad sam još mali i gledao TV)...

That's what I'm talking about!
Ovog trenutka, bukvalno, kod mene se uz trube i fanfare, na ekranu pojavljuje "News Break!", i, naravno Majkl Felps. Jesus F. Christ! Poludecu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 02:00 07.02.2009

Re: :)

Budimac
nsarski
Dakle, Felps nam je problem. Najveci.

A onomad nam je Paris Hilton i njenih nekoliko sati u zatvoru bilo najveći problem, štaviše BREAKING NEWS... ludilo koje je zahvatilo i BBC World (tad sam još mali i gledao TV)...

Сувише је то елитистички приступ.

Не прекоравате вас двојица овим новинаре.

Сасвим супротнои: публику:
nsarski nsarski 02:03 07.02.2009

Re: :)

Сасвим супротнои: публику:

Pa, o ovome se dade dobrano diskutovati, dragi Predraze. Ali, ja se trenutno povlacim - idem da malo vezbam i da se znojim.
Budimac Budimac 02:05 07.02.2009

Re: :)

That's what I'm talking about!
Ovog trenutka, bukvalno, kod mene se uz trube i fanfare, na ekranu pojavljuje "News Break!", i, naravno Majkl Felps. Jesus F. Christ! Poludecu.

Zakačilo i mene (prolazio pored TV-a) bila Al Džazira, samo do sada nisam video fotku...

@ Predrag Brajovic
Не прекоравате вас двојица овим новинаре.

Сасвим супротнои: публику:

Preciznije bi bilo uređivačku politiku... A publika? Pa da joj se ne servira ne bi to kusala, bar ne u tolikoj meri.
Goran Vučković Goran Vučković 02:08 07.02.2009

Re: :)


Preciznije bi bilo uređivačku politiku... A publika? Pa da joj se ne servira ne bi to kusala, bar ne u tolikoj meri.

Ovo zvuči baš elitistički
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 02:08 07.02.2009

Re: :)

A publika? Pa da joj se ne servira ne bi to kusala, bar ne u tolikoj meri.

Логички из овог следи: како год било, у питању је нека врста манипулације.
Budimac Budimac 02:12 07.02.2009

Re: :)

Логички из овог следи: како год било, у питању је нека врста манипулације.

Naravno, o tome govorimo....

@Čubaka
Kazezoze Kazezoze 08:32 07.02.2009

Re: :)

gordanac
Kažu da u poslu kakav je novinarski, "premalo istine" jako škodi, a "previše istine" je jako opasno. A jedina opasnost je u tome KO meri koliko je istine "taman", pa da je svi podnesu na zdrav i za opšte interese poželjan način.

zashto ja imam osecaj, chitajuci tvoje komentare, da se celo vreme trudish da dokazhesh kako je vrlo vazhno da istinu (koja treba da bude moralna osnova novinarstva) pometesh ispod tepiha i zamenish je statistichkim brojkama koje ionako niko ne chita. svet nam se vrti na lazhima, koje su postale poshtapalice politichara za njihove prljave poslove, a mediji njihov glasnogovornik tih lazhi ili kako da nebitnim sakrijemo bitno.
primer: klinton i monika levinski.
dok se celi svet zabavljao klintonovim sexualnim avanturama, jer mediji su samo o tome izveshtavali, gotovo neprimetno je proshao skandal sa nekakvim trgovachkim transakcijama sa kinom (nemogu se setiti precizno kojim, ali kad budem imao vremena potrazhicu na netu ) koji je ameriku koshtao skoro 40% spoljnog duga koji sada imaju sa kinom.
slichno je i sa primerom kojeg nsarski iznosi. to nam je postalo novinarstvo - maska za prljave poslove.
bauer. bauer. 08:52 07.02.2009

Re: :)

zashto ja imam osecaj, chitajuci tvoje komentare, da se celo vreme trudish da dokazhesh...

kaže se, sve vreme
gordanac gordanac 10:30 07.02.2009

Re: :)

Idi bre, Kazezoze!
Ako hoćeš da citatom onoga što ja pišem dokažeš i pokažeš da:
zashto ja imam osecaj, chitajuci tvoje komentare, da se celo vreme trudish da dokazhesh kako je vrlo vazhno da istinu (koja treba da bude moralna osnova novinarstva) pometesh ispod tepiha i zamenish je statistichkim brojkama koje ionako niko ne chita. svet nam se vrti na lazhima, koje su postale poshtapalice politichara za njihove prljave poslove, a mediji njihov glasnogovornik tih lazhi ili kako da nebitnim sakrijemo bitno.

onda biraj neki drugi citat, a ne ovaj, pošto u ovome piše:

Kažu da u poslu kakav je novinarski, "premalo istine" jako škodi, a "previše istine" je jako opasno. A jedina opasnost je u tome KO meri koliko je istine "taman", pa da je svi podnesu na zdrav i za opšte interese poželjan način.

...to nam je postalo novinarstvo - maska za prljave poslove.

A sam si dao odgovor "zašto imaš osećaj" - ti smatraš da je novinarstvo "postalo" maska za prljave poslove.

Kada je "postalo", Kazezoze?

Za vreme rata u Iraku, (1992 - )?
Tokom ratova u bivšoj SFRJ (1990 - 1995)?
Za vreme afera sa Edt Kreson u EU?
Analizama o tome na koji način, zašto i po kom osnovu donose odluke G8, krizne krupe, "ad hoc" samiti ?
Izveštavanjem o radu UN i tela UN?
Afera Lokid?
Izveštavanje o Iranu tokom poslednjih 30 godina?
Za vreme sukoba na bliskom istoku (1948 - )?
Za vreme kineske kulturne revolucije?
Tokom intervencije Rusije u Avganistanu?
Tokom vijetnamskog i korejskog rata?
Tokom 11 ekonomskih kriza u poslednjih 50 godina XX veka?
Tokom ratova za nezavisnost evropskih kolonija u Africi, Aziji i Južnoj Americi?
Za vreme obaranja Aljendea?
Tokom Kastrove vladavine Kubom?
U Nemačkoj između dva svetska rata?
Za vreme afere Drajfus?
Izveštavanjem o stanju u zemljama Pokreta nesvrstanih, Varšavskog ili NATO pakta?
Izveštavanjem o revolucionarnim pokretima Južne Amerike tokom XX veka?
Praćenjem i analizama stanja ljudskih prava u raznim zemljama od 1948, ili 1975 do danas?
Analizama reformi u cilju kohezije Crkve tokom vladavine Pape Jovana Pavla II ?
Analizama indijsko-pakistanskih sukoba od 1948. ?
Izveštavanjem o akcijama Tamilskih tigrova, Crvenih Kmera, "freedom fighters-a" po svetu?
--------------
a o evropskom novinarstvu XIX veka, za vreme kolonijalizma - i da se ne govori.....

Dakle, kada je postalo maska za prljave poslove?

Širenjem svih sredstava masovne komunikacije? Radio? TV? Internet? Kako to "sredstvo komunikacije" može da bude "krivo" i da "omogući" manipulaciju? Da li je "broj manipulisanih" kriterijum da je novinarstvo jednom, nekad bilo baš kako treba, a onda je, usput i nekako, "postalo" drugačije i onakvo o kojem Budimac priča u postu?

Nudim "vremenske skale" za upoređivanje "dobrog novinarstva" samo zato da se stekne uvid u to koliko i kako i da li se novinarstvo menjalo (na bolje ili na gore) otkad ga je. I - naravno, tražim da vidim da li ima promena - na bolje.
Za to ti trebaju podaci, a ne utisci i uverenja, koliko god ih se niko od nas - ne može osloboditi.
Kazezoze Kazezoze 10:46 07.02.2009

Re: :)

Dakle, kada je postalo maska za prljave poslove?

mozda je tebi vazhno kada je postalo maska za prljave poslove, ali meni se chini da je mnogo vazhnije ZASHTO je postalo to shto je postalo i kako naci lek za tu bolest.. statistichnim podacima necemo naci odgovor, nego ce mo samo utvrditi istorijsko chinjenichno stanje.
gordanac gordanac 11:09 07.02.2009

Re: :)

Pa, radi se o redosledu samo, ništa više.
Ti kažeš da je "postalo", to ja tebi ne sporim, samo pitam - kada?
Ako i kada to utvrdimo - lakše ćemo istraživati "zašto" je postalo to što je postalo, tako ja mislim.

Meni upoređivanje po "vremenskoj skali" čini mi se, daje za pravo da ocenim da:
- u preseku, recimo, 1950/2000 možemo tvrditi sledeće:

a) eksponenecijalno je rastao broj raznih tačnih informacija koji je dospevao do nekog broja ljudi (a istim tempom je rastao i broj ljudi do kojih te informacije dopiru). E, sad - da li je to dobro ili nije, o tome se može voditi dijalog.
b) eksponencijalno je rastao broj ljudi koji se bave novinarstvom, a linearno ostvarenje njihovih zahteva za "slobodm govora, slobodom medija i nezavisnim novinarstvom". E, sad, da li je to dobro ili nije, o tome se može voditi dijalog.
c) eksponencijalno je rastao uticaj u formiranju javnog mnjenja, a linearno analiza o tome da li i koliko to "proizvodi" ili omogućava događaje i porcese u nekom društvu, među državama ili planetarno. E, sad, da li je to dobro ili nije, o tome se može voditi dijalog
d) linearno raste broj novinara koji stradaju tokom izveštavanja, tokom svog analitičkoh ili komentatorskog rada, novinarstvo je označeno kao "vrlo stresna" profesija. E, sad, da li je to dobro ili nije, o tome se može voditi dijalog.
e) eksponenesijalno je rastao broj sredstava koaj su novinarima na raspolaganju za komunikaciju, a konstantna su ostajala osnovna pravila bavljenja tim zanatom. E, sad, da li je to dobro ili nije, o tome se može voditi dijalog.

Kada je "dobro", novinarstvo se smatra indikatorom svega ostalog "dobrog" što postoji u društvu, kada je "loše" - takođe. Da li možemo govoriti o tome da je novinarstvo "postalo maska za prljave poslove", a ne reći onda da je to indikator da je i "sve ostalo" (pa gdegod se nalazilo) u čemu i za šta to novinarstvo "radi" samo "prljava rabota"? I o tome se može voditi dijalog, naravno.

Možda je jedina razlika u tvom i mom pristupu što ja novinarsko pravilo "sve proveri bar dva puta" smatram izuzetno korisnim, pa ma štagod radili. Teško je svoja sopstvena uverenja i ubeđenja "podvrgavati " proveravama, ali je - moguće. I vrlo korisno, katkada.

Re: :)

nsarski
Пази, гледао сам како праве хагиз, изгледају једнако примамљиво и током припреме и у тањируHaggis prave ljudi koji ne umeju da naprave dobru kavurmu. Ili glavu u skembetu. :)

sve sami biseri mudrosti na ovom blogu
Kazezoze Kazezoze 11:58 07.02.2009

Re: :)

Možda je jedina razlika u tvom i mom pristupu što ja novinarsko pravilo "sve proveri bar dva puta" smatram izuzetno korisnim, pa ma štagod radili. Teško je svoja sopstvena uverenja i ubeđenja "podvrgavati " proveravama, ali je - moguće. I vrlo korisno, katkada.

to je vrlo pohvalno, ali samo kada se radi o bitnim stvarima, medjutim kada se novinarstvo nadje u funkciji propagande (shto je najcheshci sluchaj) onda te "proverene" chinjenice imaju potpuno suprotan efekt, a to je da se nevazhnom chinjenicom odvuche pazhnja od mnogo vazhnijih stvari.
kad vec spominjesh istoriju novinarstva, pade mi na pamet kako je dobro poznati "gradjanin kejn" ili willem randolph hearst , vodio novinarsku kampanju protiv uzgoja konoplje, otkrivajuci u svojim novinama shtetnost "marihuane", kako ju je nazvao, da bi sakrio da se radi o konoplji, jer bi u to vreme to bilo isto kao kad bi rekao da je kamilica opasna haluciogena droga. razlog ove novinarske kampanje, koja je dovela da se, do tada najvazhnija poljoprivredna biljka, zabrani je zbog toga shto su proizvodi od konoplje ugrozhavali poslove njegove proizvodnje papira i poslove njegovog poslovnog partnera lamont du ponta koji je upravo ushao u biznis sa petrohemijskom industrijom. tako smo, zahvaljujuci novinarstvu, umesto ekoloshki zdravih proizvoda dobili naftom zagadjenu plastiku. kese od konoplje se posle upotrebe mogu jednostavno smrviti i nishta ne zagadjuju, ali mi smo osudjeni da koristimo plastiku i kukamo na zagadjenost.
mislio sam jednom prilikom o tome napisati blog, ali poenta je da se zbog loshe medijske propagande u istoriji dogadjale velike greshke bitne za zhivot na ovoj planeti, koje su kreirale potpuno pogreshan pravac od onog kojim se trebalo ici.
mara92 mara92 22:58 06.02.2009

Коментар по ставкама

1. Кликнула бих још који пут препоруку, али не може
2. Коначно да негде прочитам за Вудворда и Бернстина нешто што није суперлатив (апсолутно се слажем са твојом констатацијом). Додуше, Вудворд је кобајаги критиковао Буша (мислим на "W", онако изокола у "The War Within: A Secret White House History, 2006-2008", али је све некако бљак)
3. Одо' да купим "Tell me no lies: investigative journalism and its triumphs"...

Budimac Budimac 23:11 06.02.2009

Re: Коментар по ставкама

Одо' да купим "Tell me no lies: investigative journalism and its triumphs".

to mi je najveća preporuka :)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:15 06.02.2009

hm

o tome koliko je gramziva farmaceutska industrija (i kod nas) svedoci 55Truja, bloger koji pise kod constrictorije, bas o leku za trudnice.
strasno!
a novinarstvo? secam se kad je pre par godina, govoreci za Insajder tvb92, milos vasic rekao 'o tome jos necu da pricam - jos je rano"...!!!??? to stimovanje informacija mi je posebo gnusno. ili reci, ili cuti! eto, mali doprinos temi, inace ODLICNO NAPISANOJ!
Kazezoze Kazezoze 23:54 06.02.2009

odlichan tekst

vec odavno se o novinarstvu ne mozhe govoriti kao slobodnom.
bez obzira koja zemlja je u pitanju, novinarstvo i ostali mediji nisu nishta drugo nego najobichnija propaganda.
peace, propaganda & the promised land je dokumentarac o medijskoj propagandi u izraelsko-palestinskim sukobima. ne bi bilo loshe pogledati, ukoliko imate vremena.
Budimac Budimac 00:02 07.02.2009

Re: odlichan tekst

vec odavno se o novinarstvu ne mozhe govoriti kao slobodnom.

međutim taj "sveti gral" se ponekad brani po cenu da se četvrt čovečanstva zapali...
Hvala za link Kaz. Obavezno gledam.
akasting akasting 23:45 06.02.2009

Gospodine Budimac,

odakle ta potreba za 'Srbistanom'?
Ako je namera da se 'legitimishete' na startu - onima koji nisu chuli za Vas - hvala lepo. Na kraju te rechenice sam prestao da chitam. Potpuno siguran da nishta ne propushtam.
Goran Vučković Goran Vučković 23:47 06.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

odakle ta potreba za 'Srbistanom'?
Ako je namera da se 'legitimishete' na startu - onima koji nisu chuli za Vas - hvala lepo. Na kraju te rechenice sam prestao da chitam. Potpuno siguran da nishta ne propushtam.

Šteta.
gordanac gordanac 00:05 07.02.2009

---

Šteta.

Čubaka, humanisto.
akasting akasting 00:10 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

Nope -
Verovatno su u pitanju moje predrasude - prvo sam video fotografiju autora, i vec tada mi je kursor bio na 'back'... Josh pola pasusa i basta.

Goran Vučković Goran Vučković 00:14 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,


Verovatno su u pitanju moje predrasude - prvo sam video fotografiju autora, i vec tada mi je kursor bio na 'back'... Josh pola pasusa i basta.

O ukusima se ne raspravlja, kaže se, ali mislim da je prebrzo donošenje sudova o ljudima recept za puno propuštenog u životu.
omega68 omega68 00:16 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

Nema nezavisnog novinarstva...osim nekih izuzetaka koje na kraju banuju ...od života
akasting akasting 00:27 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

ljudima recept za puno propuštenog u životu.


well - ima oko 6Bil ljudi na svetu... Od chega je verovatno veliki broj pretty cool (chitaj 'po akasting ukusu') a ne moraju da se poshtapaju 'Srbistanom'. Koliko njih ce nam promaci?
Goran Vučković Goran Vučković 00:31 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

well - ima oko 6Bil ljudi na svetu... Od chega je verovatno veliki broj pretty cool (chitaj 'po akasting ukusu') a ne moraju da se poshtapaju 'Srbistanom'. Koliko njih ce nam promaci?

Ponavljam se sa citatima (negde sam već danas drugim povodom to napisao), ali ne mogu da odolim: sećaš se one scene iz "Đavolovog advokata" kad Paćino kaže: "Vanity... is my favourite sin"? :)
akasting akasting 00:36 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

Goran Vučković
well - ima oko 6Bil ljudi na svetu... Od chega je verovatno veliki broj pretty cool (chitaj 'po akasting ukusu') a ne moraju da se poshtapaju 'Srbistanom'. Koliko njih ce nam promaci? Ponavljam se sa citatima (negde sam već danas drugim povodom to napisao), ali ne mogu da odolim: sećaš se one scene iz "Đavolovog advokata" kad Paćino kaže: "Vanity... is my favourite sin"? :)


!?

Josh uvek mi izmiche shta si hteo da postignesh tvojim replikama - ali vidim da si krenuo u pravcu koji je izuzetno dosadan i predvidljiv ('ti si ovaki, onaki'). Bez veze.
ecce-florian ecce-florian 00:38 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

Verovatno su u pitanju moje predrasude - prvo sam video fotografiju autora, i vec tada mi je kursor bio na 'back'...

Ali tekst je napisan tri godine ranije. Tada je autor izgledao sasma drugačije.
Budimac Budimac 00:39 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

Ali tekst je napisan tri godine ranije. Tada je autor izgledao sasma drugačije.

akasting akasting 00:41 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

ecce-florian
Verovatno su u pitanju moje predrasude - prvo sam video fotografiju autora, i vec tada mi je kursor bio na 'back'... Ali tekst je napisan tri godine ranije. Tada je autor izgledao sasma drugačije.


E ovo je vec fun -
a) mozda je i slika od pre tri godine, ili
b) mozda je slika 'od danas' - ali je i tekst danas re-postiran...

Either way...?
topcat topcat 00:42 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

akasting
odakle ta potreba za 'Srbistanom'?
Ako je namera da se 'legitimishete' na startu - onima koji nisu chuli za Vas - hvala lepo. Na kraju te rechenice sam prestao da chitam. Potpuno siguran da nishta ne propushtam.

Greska.
Propustili ste odlican tekst!
Goran Vučković Goran Vučković 00:47 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,


!? Josh uvek mi izmiche shta si hteo da postignesh tvojim replikama - ali vidim da si krenuo u pravcu koji je izuzetno dosadan i predvidljiv ('ti si ovaki, onaki'). Bez veze.

Šta sam hteo da postignem... da ti kažem da si pogrešno razumeo kontekst te reči "Srbistan", zaključio da je to jedan od ovde povremeno gostujućih frustriranih likova ili mrzitelja reči koje sadrže u sebi "srb" i onda sa tim krenuo da čitaš dalje. To je šteta jer gorepotpisani gospodin je po tom pitanju jedan od zdravijih likova ovde, bar po mojoj metrici zdravlja (koja je opet stvar ukusa).

Ako te nekad nanese put pogledaj prvih nekoliko blogova - serija o Turskoj, antiamerikanizmu itd. Možda će ti ovaj tekst biti interesantniji posle tih. A sad odoh gore na hagije i viski.
NNN NNN 01:35 07.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

sećaš se one scene iz "Đavolovog advokata" kad Paćino kaže: "Vanity... is my favourite sin"? :)
Bio sam ubeđen da ćeš da citiraš "Free will, it's a bitch!"
tyson tyson 11:35 08.02.2009

Re: Gospodine Budimac,

akasting
odakle ta potreba za 'Srbistanom'? Ako je namera da se 'legitimishete' na startu - onima koji nisu chuli za Vas - hvala lepo. Na kraju te rechenice sam prestao da chitam. Potpuno siguran da nishta ne propushtam.
Što bi rekli Anglosaksonci - you're jumping to conclusions. Ili donociš zaključak na osnovu pogrešnih pretpostavki, pre nego što si ih proverio.

Turci Srbiju zovu Srbistan (kao što npr. Bugarsku zovu Bulgaristan, i uopšte imaju puno ...stanova), a autor već duže vreme živi u Turskoj.



Unfuckable Unfuckable 01:06 07.02.2009

pa gde si ti

mennnii !!!
dobro došao nazad, Čoveče !
Par puta sam se zapitao ovih dana - a tko će to vratiti gordanac the nema je na blog ?
Pižon
Brajović
'leba & čvaraka...daj šta daš
ne.
Bud.
Takođe, pitao sam se - poprilično ushićeno čitajući ove odlične komentare, sjajnim tekstom inspirisanih komentatora, a s pulsom u glavi povodom trenutnih "situacija"... - "..ma hoće li se pojaviti ipak neka budala da pokuša i ovo da zatruje ?"
sve (pa'i sad DĆ u meni..) ne želeći da verujem u starog Marfija koji je lepo opisao da su budale...
tako inventivne

sreća pa i vučko postoji,
onaj što dobacuje iz zadnjeg reda
(ima deĆko... domet)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:12 07.02.2009

Re: pa gde si ti

ma hoće li se pojaviti ipak neka budala da pokuša i ovo da zatruje ?"

Право да ти кажем, ја све избегавам да споменем ону кратку реч на Б..

Брате, исфрустрирах се...
nsarski nsarski 01:15 07.02.2009

Re: pa gde si ti

Брате, исфрустрирах се...

Ti aoristi ti lepo stoje, Predraze, bez obzira sta si danas obukao:)
Eto, ja spomenuh rec na A.
Unfuckable Unfuckable 01:17 07.02.2009

Re: pa gde si ti

Brajoviću...Brajoviću
ponoć prošla, dakle
kaže se :
brattte

ps: a, gdej si ti ?
pišeš, pišeš...?
(sad onaj mali što radi Zapisnik sa porodičnog sastanka iz filma Nemanje Kusturice Vidića kaže : "...piŠem, piŠem..." )
Budimac Budimac 01:25 07.02.2009

Re: pa gde si ti

dobro došao nazad, Čoveče !

Hoş bulduk! iliti bolje vas naš'o.
sreća pa i vučko postoji,

da ga nema morali bi ga izmisliti.
loader loader 01:10 07.02.2009

Ne pisanje za novine, već novinarstvo

Mislim da ste ovim svojim blogom postigli odličan, zaista odličan efekat. Znate, ljudi se vremenom navikavaju na stvari koje se ponavljaju, pa se tako kod nas novinarstvo već podugo uglavnom shvata kao puko ispisivanje nekakvih tekstova za nekakve novine radi nekakve lične zarade. Nemerljiva je korist od podsećanja da je novinarstvo - ipak - nešto drugo, da novinarstvo ima odgovornost, da mora da računa na ljudskost i da je ono, kad je takvo, jedan od najvažnijih postulata modernog, zdravog društva. Pozdrav
Budimac Budimac 01:32 07.02.2009

Re: Ne pisanje za novine, već novinarstvo

Mislim da ste ovim svojim blogom postigli odličan, zaista odličan efekat.

Pravilno je "...si ovim svojim blogom..."
jedan od najvažnijih postulata modernog, zdravog društva.

potpisujem :)

EDIT: Robert Fisk često u svojim predavanjima pominje kako je dosta dugo mislio da je svrha novinarstva "ispisivanje prvih stranica istorije". Sve dok nije sreo Amiru Has, koja mu je rekla: "Ali ne, Roberte, naš zadatak je da držimo centre moći na oku."
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:18 07.02.2009

NOVINARSKA LEGENDA PREDRAG MILOJEVIĆ

Jedan od najvećih naših novinara, legenda dnevnog lista "POLITIKA" Predrag Milojević (1901-1999.), u svojoj autobiografskoj knjizi "ANTIMEMOARI - kažem ja sebi" (Izdavač "Mladost", Beograd, 1988.) zapisao je sledeće o novinarskoj profesiji:

"...Za novinarski napis se kaže da je kao beli vodeni cvet - uvene za dan. Ali, eto, izgleda ipak da neki sačuva miris dana kad se još beleo. Ako novinar svojim radom zasluži priznanje i prijateljstvo ljudi sa kojima nema veze, koje možda i ne poznaje, a koji za njega znaju samo iz njegovog pisanja i pamte ga, onda je to najlepša nagrada koju može da dobije."
Budimac Budimac 01:37 07.02.2009

Re: NOVINARSKA LEGENDA PREDRAG MILOJEVIĆ


"...Za novinarski napis se kaže da je kao beli vodeni cvet - uvene za dan. Ali, eto, izgleda ipak da neki sačuva miris dana kad se još beleo. Ako novinar svojim radom zasluži priznanje i prijateljstvo ljudi sa kojima nema veze, koje možda i ne poznaje, a koji za njega znaju samo iz njegovog pisanja i pamte ga, onda je to najlepša nagrada koju može da dobije."

Lep citat... Hvala.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana