Stranger in Moscow ili Volite li Rusiju?

taube RSS / 08.02.2009. u 21:57

Ruska dilema : ikona ili sekira počela se delimično rešavati od sredine 17. do sredine 18.veka. Suštinski sukob u 17.veku i početkom 18.veka nalazio se između praktične potrebe da se savladaju veština i lukavstvo stranaca i emocionalne potrebe da se produži vatrena odanost - blagočestie religijskim tradicijama stare Moskovije.

Rusija je do Petra Velikog bila izolovana, monaška država. Prvi štampani zakonik u Rusiji, ULOŽENIJE iz 1649.godine bio je razrađen kruto i propisivao je čak i telesnu i smrtnu kaznu za širok raspon različitih sitnih prekršaja. Samo KNUTA ( bič, kamdžija ) se pominje 141 put u tom zakoniku. Zapadni posetioci iz tog vremena ostavili su dosta anegdotskih zapisa o staroj Rusiji pa tako znamo da je jednog holandskog lekara koji je u Moskvu doneo flautu i skelet, rulja prolaznika gotovo linčovala zato što pokušava ( kako su Rusi verovali u to doba ) da čarolijama prizove mrtve!? Stari Rusi se nisu mnogo razumeli u zapadnu medicinu, a ni u muzičke instrumente; šta više, upotreba instrumenata nije bila zastupljena jer je istočno crkveno pojanje zahtevalo samo upotrebu ljudskog glasa kome instrument nije potreban da bi pevao o Bogu.

PERELOM - se odigrao u vreme Petra Velikog. To je bio odlučujućći trenutak: hoće li Rusija ostati izolovana ili će polako početi da staje u niz evropskih zemalja tako što će se modernizovati . Izolacija je, ne smemo to zaboraviti bila karakteristika još jedne velike zemlje a to su bile SAD. One su se ponašale u skladu sa Monroovom doktrinom, ticalo ih se samo ono što se događa na tlu američkog kontinenta, i prvi put se mešaju u evropske ' stvari ' tačnije spašavaju Evropu svojim ulaskom u 1.svetski rat , a i u 2.svetski rat svojim iskrcavanjem u Normandiji kroz operaciju Overlod. Elem, pošto ovo nije tekst o SAD, nego o ruskom perelomu bitno je naglasiti da su Rusi tada birali između HITROSTI  i BLAGOČESTIJA. a to je bio jako težak izbor.Teško je prevesti slovensku reč : hitrost,i najbolje što mi pada na um je - veština ili oštroumnost, a kasnije je hitrost postala reč koja označava tehniku koja naravno dolazi sa Zapada. Zanimljivo je da su Rusi vremenom stvorili i izraz: 'zamorskaja hitrost' koji se odnosio na sve nove i Rusima nepoznate veštine i tehnička dostignuća; to što ' hitrost ' u ruskom jeziku ima i prizvuk lukavstva kad se prevede, još je jedna od zanimljivosti vezanih za ovaj ruski izbor odn.perelom. A šta je blagočestije? Naravno, vera i vernost. Blago je bila crkvenoslovenska reč za ' dobro 'koja sadrži i značenje ' blagoslova ' i ' dobrobiti ', dok je čestije - ' čast' , ' poštovanje '.

Hitrost je očigledno predstavljala talas budućnosti.

Sanjarskoj nepreciznosti istočnih Slovena polako se nametalo precizno zapadno merenje.

Vladavina Petra Velikog (1689 - 1725 )predstavlja vrhunac tog sporog preobražaja Rusije posredstvom evropske tehnologije u disciplinovanu svetovnu državu. Razume se, uticaji ruskih patrijaraha uvek su bili silni; neki od njih su vodili i državne poslove.

Ruski narod se perelomom u 17/18.veku nije izlečio od ksenofobije, ali to nije toliko bitno koliko je bitan odnos nas Srba prema Rusiji i naša očekivanja.

Ja u Rusiju mogu da verujem a nikako od nje nešto da očekujem, niti od bilo koje države na svetu. Kao što reče američki ambasador Kameron Manter '' Prava budućnost Srbije je u EU. Amerikanci i Rusi se slažu da Srbija tu pripada. ''

Odijum prema Americi, uvek je rušilački. Nisam za to.

Prijateljstvo prema Rusiji je patetično, bajkovito i neproduktivno, tako da nisam ni za tu varijantu.

Rasprave o tome da li je ili nije Rusija nama nekad pomogla uvek prekinem jednom rečenicom: '' Ne, nije nam nikad pomogla, osim što je u 1.svetski rat ušla zbog nas ( a možda nije morala ) i sledstveno tome na nesreću izgubila svog cara, upala u ruke novonastasle komunističke zveri ni kriva ni dužna. Tek sada se polako vraća svojim korenima i identitetu i drago mi je zbog toga.

Za mene je Rusija bajkovita zemlja crkava, dok Michael Jackson peva :' How does it feel, when you're alone, And you're cold insade Like A Stranger in Moscow' . Iz nečije perspektive to je zemlja koja je još uvek, recimo, nepripitomljena, dok je za neke ona bajka; sve zavisi od uglova gledanja i njihove multiperspektivnosti. Moramo gledati iz svih uglova, i negde naći gde je istina.

Ovaj tekst je dao malo odgovora; tema je zaista komplikovana!

Na manjoj slici je : ruski krst koji ima 8 krajeva, gornja kraća linija označava natpis na krstu Gospodnjem na kojem je bilo napisano: Car Slave, a donja kraća linija krsta označava daščicu na kojoj je Hristos stajao i koja je podignuta malo s desne strane u znak sećanja da se Gospod okrenuo prema pokajanom razbojnimu koji je prvi ušao u raj. Na drugoj slici se vidi kakav arhitektonski izgled imaju.

Za kraj sam ostavila vizantijsku izreku:'' Prvi Rim je bio Rim, drugi Rim je bio Konstantinopolj odn.Carigrad, treći Rim je Moskva, četvrtoga neće biti ''. Ko zna, možda u ovome ima istine, naročito sad kada se pokazalo da ruskom medvedu i nisu kandže baš tako tupe kako poverovasmo.

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 22:10 08.02.2009

Pohvala

Ti zaista odlično pišeš.
taube taube 23:01 08.02.2009

Re: Pohvala

hvala libkonz. trudim se.
dunja73 dunja73 02:45 09.02.2009

Re: Pohvala

Rasprave o tome da li je ili nije Rusija nama nekad pomogla uvek prekinem jednom rečenicom: '' Ne, nije nam nikad pomogla, osim što je u 1.svetski rat ušla zbog nas ( a možda nije morala ) i sledstveno tome na nesreću izgubila svog cara, upala u ruke novonastasle komunističke zveri ni kriva ni dužna. Tek sada se polako vraća svojim korenima i identitetu i drago mi je zbog toga.



Da se mi razumemo ,da nije bilo u drugom ratu "Crvene armije " ne bi Hitler nikad pao ...A kako ocekivati pomoc od Rusije?

Rusija da moze-prvo bi SEBI pomogla...

E sad o krstu nesto ( kratko ,jasno i jednostavno) ...Pravoslavni Ruski krst sa ovom dole nakoso linijom oznacava: da je Bogu blizi covek bez greha ..Dok kod katolika je PARALELAN (to svako sebi ima prava da stvori filozofiju simbolike) U ovome i jeste trik izmedju katolizma i pravoslavalja--no ova teme zasluzuje mnooogo kompetentnije objasnjenje i analizu od strucnih osoba ...ja sam se samo malo drznula
taube taube 14:34 09.02.2009

Re: Pohvala

ako si se drznula.
i ja sam se drznula da nešto napišem o pravoslvnoj Rusiji; moja želja je ista kao i želja novog Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, a to je da :'' Da Rusija koja je dala svetu mnoge podvižnike vere i bogobojažljivosti, koja je gradila hramove u gradovima i srcima, koji celom svetu sijaju ljubavlju i istinom, da bude Sveta Rusija ''
morao bi se neko drznuti da onoliko koliko priča o Srebrnici priča i o srpskim žrtvama Jasenovca. Srpske žrtve u Jasenovcu više niko ne pominjie, operaciju Oluja niko ne pominje, stradanje Rusa od komunističke vlasti niko ne pominje itd.
kao da postoje ' zabranjene ' teme
dunja73 dunja73 15:42 09.02.2009

Re: Pohvala


"Spasitelj"

Saint Basil Rainbow

МОСКОВСКИЙ КРЕМЛЬ

plac Roja

Покровский собор (собор Василия Блаженного

Zukov

Petrov dvorac

taube taube 15:46 09.02.2009

Re: Pohvala

dunja, ovo je predivno, i kao što sam napisala - ruske crkve su kao iz bajke.
hvala ti. hvala mnogo.
myredneckself myredneckself 18:59 09.02.2009

Re: Pohvala


Dača Šaljapina
taube taube 19:23 09.02.2009

Re: Pohvala

hvala. prelepo je.
margos margos 20:41 09.02.2009

.....

Ja sam jednom bila u SSSR-u i jednom u Rusiji.
Prvi put sam bila turistički, obišla Kijev, Lenjingrad i Moskvu i bila oduševljena onim što sam videla, što su nam pokazali. Drugi put - išla sam privatno - obišla malo Moskvu i Lipeck, 'gradić' od 800.000 ljudi 400 km jugoistočno od Moskve, i celu Lipeckaju oblast, sa prelepim starim crkvama, obalama Dona, dačama na čudesnoj crnoj plodnoj zemlji... Ja volim Rusiju iz svojih putovanja i doživljaja i ona za mene nije političko-istorijska, već iskustvena referenca.
taube taube 21:04 09.02.2009

Re: .....

lepo. ja još nisam bila u Rusiji, za sada samo slušam pojanje Valaamskih monaha na cd-u i tako su milozvučni da ih svima preporučujem da poslušaju
leopold_lady leopold_lady 02:44 10.02.2009

Ne volim baš Rusiju....

Zato imam dva veoma važna čoveka u mom životu - koji su ludi za Rusijom i Rusima uopšte .... Čak i gledaju Ruske kanale na kablovskoj....... Uhhhh....

Od tebe svaki put nešto novo naučim ....
taube taube 03:04 10.02.2009

Re: Ne volim baš Rusiju....

Drago mi je. Poštuj te važne ljude, možda su u pravu
jeremija92 jeremija92 12:06 10.02.2009

Rusija i zvona

taube taube 13:50 10.02.2009

Re: Rusija i zvona

spasiba

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana