Platform friendly e-Banking ?!

chaghaboo RSS / 09.02.2009. u 10:38

Ono sto me iritira vec duze vreme je nemogucnost da pristupim e-bankingu Raiffeisen banke sa svega sto nije Microsoft Windows i Internet Explorer!

Banka, u mom slucaju Raiffeisen mada sam siguran da je isto i kod ostalih banaka u nasoj zemlji, kojoj placam provizije, na cijim racunima stoje moji novci, koja jednom recju zivi od nas obicnih korisnika mi kaze da e-banking uslugu mogu da koristim jedino iz Windowsa i Internet Explorera!

Sta je sa MacOS i Linuxom, zar to nisu operativni sistemi koji se sve vise koriste i u nasoj zemlji, i nije li logicno da usluge tipa e-bankinga ne treba, ili cak ne bi smelo, uslovljavati odredjenim operativnim sistemom! Da li trebam da kupim jos jedan racunar sa MS operativnim sistemom samo za e-banking?

Sta je sa uslugom Telekoma "Moj racun" koja je takodje usko orijentisana? Govorim o uslugama za siroke mase i nemogucnosti pristupa istima sa platformi koje se sve vise sire medju obicnim korisnicima.

Valjda kao slobodan gradjanin demokratskog (ili preciznije selektivno/semi/kvazi demokratskog) drustva imam pravo da biram izmedju ponudjenih opcija a da me pri tome niko ne uslovljava?

Ako ce neko kao argument da mi iznese zastupljenost operativnih sistema u nasoj drzavi, odmah da odgovorim da je to upravo posledica ovakvih stvari i nespremnosti drzave da zasuce rukave i regulise tu oblast. Sem toga procenti nemaju veze sa time jer vodjeni time ne bi trebali da imamo katolicku crkvu i dzamiju u Beogradu. Stepen razvijenosti jedne drzave se ogleda i kroz to sto brine o svima, ne samo vecinama. Ah da, zaboravljam da je razvijenost nase diskutabilna.

Ako pak neko ima rezervi prema svemu sto nije delo Microsofta onda pogledajte malo statistiku u svetu, pri cemu ne govorim o dominantnosti vec o padu zastupljenosti jednog i rastu zastupljenosti drugih operativnih sistema. Sem toga imamo kao primer cele vlade razvijenih zemalja koje prelaze ili su vec presle na sisteme otvorenog koda kakav je linux. Kojih zemalja? Pa potrazite na internetu sta se desava sa Franckuskom, Nemackom, Austrijom...

Drzava brine o svakom pojedincu. Da li je tako? Pre bih rekao da brine o pojedinim kompanijama i tome da im obezbedi monopolski polozaj! A ako nije to onda su nase vodje intelektualno ogranicene, lenje i nesposobne. Kada to ovako kazem prosto ne znam sta je istina od ova dva.



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 19:08 09.02.2009

Ni drugi nisu bolji...

Isto ti je kod bancaintesa-e...
constrictoria92 constrictoria92 00:15 10.02.2009

Problem o kome pišeš

je taj što mahom sve banke koriste isti program koji je ponosno čedo jedne naše programerske kuće. I većina drugih programa za e-banking su ili njihovi ili JedneDrugeProgramerskeKuće.
E, sad, zašto se oni ne posvete, recimo, pravljenju takvog software-a za Linux? Zato što nemaju kadar za takav.
Zašto neka druga firma (koja ima kadar) ne napravi takav software? Zato što da bi sa takvim poslovnim programom ušao u neku banku ne da ti treba debela veza, nego baš debela veza.

Inače, ispostave stranih banaka u našoj zemlji nemaju ni 10-ti deo poslovnosti kao istoimene banke u inostranstvu. Ove naše se ponašaju kao da su bogom dane i da smo mi tu zbog njih, a ne oni zbog nas.
Slično je i sa provajderima mobilne telefonije.

Da je spremno, recimo, 10.000 ljudi da napusti matičnu banku, jer nisu zadovoljni uslovima poslovanja - joštekako bi počeli svi od reda sa ulizivanjem. Ista stvar je i sa provajderima... Ista stvar je i sa bojkotom kupovine nekih prehrambenih proizvoda...

Ali kako sada stvari stoje, oni znaju da ništa od prethodno navedenog (apropo bojkota) neće se desiti i jednom rečju može im se da se ponašaju kako hoće...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana