Gost autor| Istorija| Kultura| Politika

Slobodan Antonić o "Sajmištu" i krivici

Srđan Mitrović RSS / 09.02.2009. u 14:52
U četvrtak 5. februara u Politici je objavljen tekst Slobodana Antonića o kompleksu krivice, a povod je bio dokumentarni film B92 o Starom sajmištu. Tekst prenosim u celini.

 

 

 

 

 

 

Циљ механизма дисквалификације и стварања комплекса кривице јесте да се успостави политичко старатељство над жртвом

Данас не могу, а да не упутим похвалу Б92 – утолико пре што сам ову телевизију више пута критиковао. Реч је о документарном филму „Сајмиште, историја једног логора”, у продукцији ове медијске куће.

Логор на Старом сајмишту омиљено је реторичко место људи који себе воле да називају „другом Србијом”. Оно је за њих показатељ континуитета некаквог „геноцидног духа” који наводно постоји у Србији. „Србија је била друга земља у којој су, током Другог светског рата, Јевреји истребљени”. Тако гласи оптужба која се, током последње две деценије, понављала у различитим контекстима и која је Србији требало да наметне комплекс кривице. Рецимо, у Извештају Хелсиншког одбора за људска права, за 2006. годину, кривица за нацистички холокауст над српским Јеврејима проширена је на „владу националног спаса Милана Недића, љотићевце, Жандармерију и Специјалну полицију, чији је ефикасан рад допринео да је већ у августу 1942. године Београд, као прва европска престоница, проглашен за град очишћен од Јевреја (Judenrein).”

Филм Б92 је, међутим, поштено показао оно што је, поводом извештаја Хелсиншког одбора, изјавио и Јаша Алмули: „Истраживања Савеза јеврејских општина Југославије, сведочанства преживелих српских Јевреја, као и дела признатих јеврејских историчара у иностранству – (...)сви они говоре да су једино немачки окупатори одлучивали о уништавању Јевреја у Србији и да су извршиоци били немачки органи”. И заиста, као што је представљено у филму, од издавања наређења, преко чувања логораша до убијања у гасној комори, у целој операцији истребљења српских Јевреја учествовали су искључиво немачки нацисти. Штавише, логор се уопште није ни налазио у окупираној Србији, већ на територији коју је анектирала НДХ. У „хрватским сликописима” из тога доба лепо се могу видети бродови са усташком шаховницом како патролирају реком, у подножју Саборне цркве. Утолико је и реченица из најаве филма „Сајмиште је било највећи концентрациони логор у окупираној Србији” – историјски нетачна. Истинито би било: „Највећи нацистички логор на данашњој територији Србије”. Усташки покољи по Срему или хортијевска рација 1942. у Новом Саду одиграли су се, такође, на данашњој територији Србије. Па ипак, гротескно је рећи да Србија са тим догађајима има везе. Баш као што је гротескно налазити везу између „стања људских права у Србији 2006”, са нацистичким логором на Старом сајмишту 1942!

Читава ова прича је важна због разумевања како делује механизам виктимизације, односно наметања комплекса кривице. Реч је о томе да се једна друштвена група политички дисквалификује тако што се на њу једноставно пренесе кривица за неки злочин или преступ. А пренос кривице са злочинаца на невине правда се тиме што су и злочинци и невини чланови истог колективитета. По тој логици, рецимо, сви грађани Србије сносе одговорност за злочин у Сребреници. „У Србији само камен није крив”, пластично је устврдио високи руководилац Хелсиншког одбора за људска права, приликом једне расправе о Сребреници, одржане 5. децембра 2006. Циљ тог механизма дисквалификације и стварања комплекса кривице јесте да се успостави политичко старатељство над жртвом. То што жртва није свесна своје кривице и не жели да је прихвати за манипулатора је само доказ њене политичке малолетности. Зато жртву и треба ставити под контролу „свесних снага”. Штавише, чак и ако жртва преузме извесну одговорност за оно што није учинила и извини се „у име колектива”, то прихватање и извињење оцењују се као „дато са закашњењем”, „невољно”, „неискрено”. И механизам комесарског ислеђивања нечије свести и комесарске управе над нечијим животом се наставља.

Овај механизам се безобзирно користи чак и у полемикама у новинама. Кад год се, ових дана, рецимо, неком не свиди нешто у писању новина које управо читате, он одмах потегне „држање ’Политике’ у деведесетим”! Није важно да ли је нешто написано тачно или не, аргументовано или не. Није важно ни што су у „Политику”, у међувремену, дошли нови новинари, нови сарадници и нови уредници. Није важно ни то да чак ни већина новинара из ондашње „Политике” не може сносити кривицу за грешке тадашњег уредништва. Важно је само „натрљати нос” опоненту „због деведесетих” и онда га једноставно дисквалификовати као ,„нама туђу снагу” (или као бар „недовољно будног”).

То не значи, наравно, да на Србији (или „Политици”) никада није било, или и сада нема, кривице. Али, ово ширење апсолутне кривице на све и свакога заиста је изгубило сваки смисао. Осим – ако се не жели успостављање касте идеолошких чувара, касте рентијера који живе од кажњавања туђих кривица (стварних или приписаних). Поштени филм Б92 о Старом сајмишту показује да је круг људи са таквим, кастинским амбицијама, срећом, све ужи. Демократија не подразумева систематско стварање комплекса колективне кривице. У њој су људи у потрази за истином, јер хоће да разликују кривце и невине. А овај филм Б92 је добар начин да до те разликујуће истине Србија што пре стигне.

политички аналитичар


Слободан Антонић
[објављено: 05/02/2009]


Komentari (230)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

alselone alselone 15:02 09.02.2009

Podrska

Srdjanu i njegovom radu.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:07 09.02.2009

Re: Podrska

eto pomirili smo tzv "dve srbije" ovim filmom
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:10 09.02.2009

Re: Podrska

Tebi sve čestitke i hvala.
O njima ne bih ponovo.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:11 09.02.2009

Re: Podrska

Tebi sve čestitke.
O njima ne bih.

fala po drugi put.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:12 09.02.2009

Re: Podrska

antonacci antonacci 15:08 09.02.2009

Sta to Antonic misli?

To sto kolaboracionisticka vlada nije direktno izdavala naredjenja o deportovanju i ubijanju Jevreja u logorima, zar ih to oslobadja krivice?

Necinjenje je u ovom slucaju jednako saucesnistvu. Cak je i monstruoznije.
dolybell92 dolybell92 15:29 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Necinjenje je u ovom slucaju jednako saucesnistvu. Cak je i monstruoznije.


Da, zapravo kako ih je to onda sačuvao od logora - ako (?) već nije
direktno učestvovao? Fini neki , nit vidi nit čuje - a tek što pojma nema
šta se dešava sa njegovim sugrađanima... ?!
Kako su Nemci saznavali ko je Jevrejin u Beogradu ?


Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:36 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

preporučio bih dokumentarni film Prošlost traje zauvek

alpeot alpeot 16:55 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

dolybell92
Necinjenje je u ovom slucaju jednako saucesnistvu. Cak je i monstruoznije.Da, zapravo kako ih je to onda sačuvao od logora - ako (?) već nije direktno učestvovao? Fini neki , nit vidi nit čuje - a tek što pojma nemašta se dešava sa njegovim sugrađanima... ?!Kako su Nemci saznavali ko je Jevrejin u Beogradu ?


Dakle, stvar je veoma jednostavna: Nemci su saznavali ko je Jevrejin preko potkazivaca. Jevreje su masovno potkazivali - da ne budem dvosmislen - njihove komsije i sugradjani. A cekajte, sta cemo s logorom na Banjici - i tu je bilo zatocenih Jevreja.

G. Mitrovicu, bolje da ove Antoniceve "kritike" uopste nije ni bilo. Ili, kada je vec napisana, bolje da je niste ovde oglasavali na sva zvona. Svaki normalan evropski narod se stidi svoje uloge u progonu Jevreja u II Svetskom ratu, sada ispada da se na kostima nevino pobijenih ljudi "mire dve Srbije"?!

Da sam na vasem mestu, ovaj blog bih lepo obrisao. Nije bas sve dobra reklama.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:22 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Da sam na vasem mestu, ovaj blog bih lepo obrisao. Nije bas sve dobra reklama.

ne znam zašto bih brisao blog.
to ako se nečega stidimo ne znači da treba da gurnemo pod tepih, već hrabro da se suočimo, utvrdimo činjenice i već jednom krenemo napred.
ako je antonič napisao tekst i to u politici, onda je red da o tome i porazgovaramo. ja ne dobijam epileptične napade kada čujem nečije ime već sam spreman i da saslušam.
alpeot alpeot 17:38 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
ne znam zašto bih brisao blog. to ako se nečega stidimo ne znači da treba da gurnemo pod tepih, već hrabro da se suočimo, utvrdimo činjenice i već jednom krenemo napred.ako je antonič napisao tekst i to u politici, onda je red da o tome i porazgovaramo. ja ne dobijam epileptične napade kada čujem nečije ime već sam spreman i da saslušam.


Cekajte, zar ovo nije vas komentar:

Srđan Mitrović 15:07 09.02.2009 Preporuči | Obavesti moderatora Preporuka: 1Re: Podrska #Linketo pomirili smo tzv "dve srbije" ovim filmom

Ovo ste vi napisali, g. Mitrovicu. O cemu vi uopste govorite? Koje ste to "dve Srbije" vi pomirili? I kako? Objavljivanjem teksta koji ima sve pretenzije da prekraja istoriju, a koji je (izgleda da tako ocenjujete) vredna reklama za vas film? Ako ste vec, kao sto kazete, film zeleli da oslobodite "bilo kakve ideologije", onda nije trebalo da (sto bi rekao Mark Tven) "rastrubljivate bruku po novine".

Sto vise komentara ovde bude, to ce bruka biti veca.


Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:43 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

poštovani alpeot,
očigledno da ste pogrešno razumeli. moj komentar o pomirenju dve srbije je bio ciničan., jer ja ne verujem u takve podele. nadam se da se kod vas vidi smajli na kraju rečenice.
nigde nisam rekao da je tekst "vredna reklama za film". rekao sam da je tekst samo još jedno od čitanje dokumentarnog filma.
malo hladne glave nije na odmet.
alpeot alpeot 18:00 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
moj komentar o pomirenju dve srbije je bio ciničan., jer ja ne verujem u takve podele. nadam se da se kod vas vidi smajli na kraju rečenice.


Znate, ja zaista ne mogu (niti sam zainteresovan) da zavirim u vase misli. Smajli je mogao da znaci bilo sta - od cinizma, kako sada pisete, do zadovoljnog odobravanja takvog "stanja stvari". Budite malo precizniji, molim vas.

Sto se Antonicevog teksta tice - on par excellence pokusava da abolira kolaboracioniste, i bas za sve optuzi Nemce (pazite, bas svaki korak u genocidu nad Jevrejima u Srbiji je osmislila i realizovala komanda Gestapo). Ako to i vas film tvrdi - onda mislim da imate ozbiljan problem. Izjasnite se vise, g. Mitrovicu.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:11 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

alpeot
Sto se Antonicevog teksta tice - on par excellence pokusava da abolira kolaboracioniste, i bas za sve optuzi Nemce (pazite, bas svaki korak u genocidu nad Jevrejima u Srbiji je osmislila i realizovala komanda Gestapo). Ako to i vas film tvrdi - onda mislim da imate ozbiljan problem. Izjasnite se vise, g. Mitrovicu.


Koliko razumem ova vasa tvrdnja se odnosi na izjavu koju je dao Jasa Almuli ... o istrazivanju saveza jevrejskih opstina. Ne vidim zasto onda tu petljate Antonica? Osim naravno ako necete da (do)kazate da je on falsifikovao tu izjavu ...
alpeot alpeot 18:15 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Virtuelni Vasilije

Ne vidim zasto onda tu petljate Antonica?


Pa ne petljam ga ja, petlja se on sam. On afirrmativno o tomo govori, on tezu da su samo i iskljucivo Nemci vrsili istrebljenje Jevreja u Srbiji proglasava istinitom. "Posteni film B92" - pogledajte malo, Vasilije.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:31 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

alpeot
Pa ne petljam ga ja, petlja se on sam. On afirrmativno o tomo govori, on tezu da su samo i iskljucivo Nemci vrsili istrebljenje Jevreja u Srbiji proglasava istinitom. "Posteni film B92" - pogledajte malo, Vasilije.


Pa kud cete postenije nego prikazati ono sta o tome kazu/misle NAJPOZVANIJI I NAJKOMPETENTNIJI? Jel vi smatrate da treba kritikovati to sto je je reako Jasa Almuli? Ili hocete da kazete da on laze (posto vam smeta da se to proglasava istinom?) ... Ja sebe ne smatram strucnjakom ali me interesuje ISTINA i da svi budu krivi za ono sta su stvarno ... od nacista pa do kvislinga ... i svih ostalih. Ne vidim sto bi nekom stalo da po svaku cenu krivi samo neke? I podjednako lose mi izgleda umanjivanje kao i uvecavanje necije krivice? A vama?

ps. to da su kvislinzi krivi za moge stvari (uljucujuci i zlocine) je nesporno ... i nigde na svetu nemaju oni pozitavan "image".
alpeot alpeot 18:44 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Virtuelni Vasilije

Pa kud cete postenije nego prikazati ono sta o tome kazu/misle NAJPOZVANIJI I NAJKOMPETENTNIJI? Jel vi smatrate da treba kritikovati to sto je je reako Jasa Almuli? Ili hocete da kazete da on laze (posto vam smeta da se to proglasava istinom?) ... Ja sebe ne smatram strucnjakom ali me interesuje ISTINA i da svi budu krivi za ono sta su stvarno ... od nacista pa do kvislinga ... i svih ostalih. Ne vidim sto bi nekom stalo da po svaku cenu krivi samo neke? I podjednako lose mi izgleda umanjivanje kao i uvecavanje necije krivice? A vama?ps. to da su kvislinzi krivi za moge stvari (uljucujuci i zlocine) je nesporno ... i nigde na svetu nemaju oni pozitavan "image".


Pa hajde da malo vidimo istoriju izjava Jase Almulija. Ono sto je rekao 2006. godine nije bilo prvi put, da on o tome govori. Evo sta je rekao 1994. godine u izjavi listu Sunday Telegraph:

"As one of the few Serbian Jews who survived the Holocaust I can testify that the Serbian government of Milan Nedic under German military occupation did not “manage to deport every Serbian Jew to face the Holocaust”, as Tom Carter alleged (letter, February 20). The deportation of Jews in Serbia and their complete destruction was a crime exclusively committed by the Nazi Germans. They alone deported the Jews and killed them in camps they established in Serbia. The Serbs, who always resisted German invasion, rebelled against the Nazis and were subjected to exceptionally cruel reprisals in which for each German soldier killed by the Serbian partisans 100 Serbian hostages were executed. All Jewish males were killed by the German army as Serbian hostages, and no history of the Holocaust written by Jews blamed the Serbs for their deportation."

Medjutim, rad izraelskog istoricara Menahema Selaha (Menachem Shelah) stvari prikazuje u sasvim drugom svetlu: u knjizi Enciklopedija Holokausta (izdavac MacMillan, New York, 1990. godine), Selah pise: " The extermination of Serbia’s Jews was indeed the work of the Nazi SS and military leaders, but others involved in determining and carrying out Jewish policy were… the Serbian quisling puppet government, under Milan Nedic, whose police and gendarmerie assisted the Germans in rounding up the Jews." (strana 1341)

Selah takodje pise (strana 289): "There were many instances of Chetniks murdering Jews or handing them over to the Germans."

Dakle, standardna knjiga o Holokaustu jasno demantuje Jasu Almulija.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:45 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Ako to i vas film tvrdi - onda mislim da imate ozbiljan problem. Izjasnite se vise, g. Mitrovicu.

za početak bi bilo dobro da prvo pogledate film pa da komentarišete. ovako upadate u problem.
ja sam se izjasnio, snimio sam film.
alpeot alpeot 18:58 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
Aza početak bi bilo dobro da prvo pogledate film pa da komentarišete. ovako upadate u problem.ja sam se izjasnio, snimio sam film.


Vi zaboravljate da ovaj film stoji na sajtu B92? Da, pogledao sam ga. I dalje vas pozivam da se izjasnite. Postavljam vam jednostavno pitanje, g. Mitrovicu, a vi uporno izbegavate da odgovorite. Dakle, pitanje glasi: zasto ste objavili blog sa posebnim osvrtom na izjavu Slobodana Antonica? Da li zato sto smatrate da je njegova interpretacija vaseg rediteljskog rada adekvatna, posebno u onom delu o Jasi Almuliju? Pogledajte malo referencu u "Enciklopediji Holokausta". S nestrpljenjem iscekujem vas odgovor (koji, nadam se, nece biti evazivan).
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:04 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

zasto ste objavili blog sa posebnim osvrtom na izjavu Slobodana Antonica? Da li zato sto smatrate da je njegova interpretacija vaseg rediteljskog rada adekvatna, posebno u onom delu o Jasi Almuliju?

kao što sam rekao i ranije, odgovor nisam izbegao, tekst slobodana antonića je samo jedno od čitanja dokumentarca. ne smatram da je njegova interpretacija adekvatna u svim delovima. to je prosto samo njegovo mišljenje.
to ako se na nekim ne slažem, ne znači da neću braniti njegovo pravo da svoje stavove iznese. tekst je zato i ovde, da diskutujemo.
alpeot alpeot 19:25 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
tekst je zato i ovde, da diskutujemo.


Cekajte, ja vas pitam za motive. Opet izbegavate odgovor. Da preformulisem pitanje - imajuci u vidu istoriju izjava Jase Almulija, zasto je on posluzio kao referentni izvor u ovom slucaju? Zar zaista niste mogli naci bolje uporiste u istorijskim knjigama?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:30 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Cekajte, ja vas pitam za motive. Opet izbegavate odgovor. Da preformulisem pitanje - imajuci u vidu istoriju izjava Jase Almulija, zasto je on posluzio kao referentni izvor u ovom slucaju? Zar zaista niste mogli naci bolje uporiste u istorijskim knjigama?

ko je uopšte koristio jasu kao izvor? o čemu vi pričate? njega spominje antonić a ne ja.
motiv je kao što sam rekao da se vidi još jedno čitanje dokumentarca o sajmištu.
Goran Vučković Goran Vučković 19:37 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Cekajte, ja vas pitam za motive. Opet izbegavate odgovor. Da preformulisem pitanje - imajuci u vidu istoriju izjava Jase Almulija, zasto je on posluzio kao referentni izvor u ovom slucaju? Zar zaista niste mogli naci bolje uporiste u istorijskim knjigama?

Ako je ovo tačno:
Истраживања Савеза јеврејских општина Југославије, сведочанства преживелих српских Јевреја, као и дела признатих јеврејских историчара у иностранству – (...)сви они говоре да су једино немачки окупатори одлучивали о уништавању Јевреја у Србији и да су извршиоци били немачки органи”

Onda mi nije baš jasno zašto bi se tražili "bolji izvori"? Ili ovo treba da kaže da je izjava Jaše Amulija laž i da su istraživanja Saveza jevrejskih opština Jugoslavije došla do nekih drugih zaključaka? Ili su ta istraživanja irelevantna, zato što postoji knjiga u kojoj se kaže isto to, pa se doda da je bilo "others involved ... Serbian quisling puppet government"?

I na kraju - najneobičnije od svega - Srđan i ekipa urade dva sjajna filma kakvih u Srbiji nije baš mnogo snimljeno ne u poslednjih 20 godina nego verovatno od Drugog svetskog rata na ovamo, a javlja se izvesni Alpeot, koji je tako siguran u sebe da ni svoj identitet ne sme da otkrije ovde na blogu - i proziva Srđana da nije bio dovoljno temeljan u istraživanju i prekoreva ga zato što nije koristio citate koji su Alpeotu po volji?

Ne, u stvari - najneobičnije je što mu Srđan uopšte odgovara.
alpeot alpeot 19:42 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Филм Б92 је, међутим, поштено показао оно што је, поводом извештаја Хелсиншког одбора, изјавио и Јаша Алмули: „Истраживања Савеза јеврејских општина Југославије, сведочанства преживелих српских Јевреја, као и дела признатих јеврејских историчара у иностранству – (...)сви они говоре да су једино немачки окупатори одлучивали о уништавању Јевреја у Србији и да су извршиоци били немачки органи”. И заиста, као што је представљено у филму, од издавања наређења, преко чувања логораша до убијања у гасној комори, у целој операцији истребљења српских Јевреја учествовали су искључиво немачки нацисти.


Ovo je izjavio Antonic. Da li se s ovom izjavom slazete ili ne? Da li se s takvom interpretacijom filma slazete ili ne? Znate sta, mozete vi ovde preneti i izjavu reordiniranog biskupa Katolicke crkve Ricarda Vilijamsona da Holokausta uopste nije ni bilo, ali onda dugujete odgovor na pitanje - zasto takvu izjavu prenosite, i sta vi o tome mislite?

Drugim recima, da li ste bas to pokusali da dokazete u vasem filmu - da su iskljucivo nemacki nacisti vrsili genocid nad Jevrejima u Srbiji?
niki m niki m 20:02 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

avlja se izvesni Alpeot, koji je tako siguran u sebe da ni svoj identitet ne sme da otkrije ovde na blogu - i proziva Srđana da nije bio dovoljno temeljan u istraživanju i prekoreva ga zato što nije koristio citate koji su Alpeotu po volji?


Valjda zato sto nacitani Alpeot smatra da je politicki nekorektno sve to ne podrazumeva da su Srbi krivi za sve od Potopa, atomske bombe, holokausta naravno, gladi u Etiopiji ......
Mada, mini polemika pomalo lici na onaj vic o Muji i Hasi kada pricaju o "Na Drini cupriji". Ma, cito, hodo bolan.. Jasa Almuli mozda nije cito, al je hodo.
alpeot alpeot 20:03 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Goran Vučković
Ako je ovo tačno:
Истраживања Савеза јеврејских општина Југославије, сведочанства преживелих српских Јевреја, као и дела признатих јеврејских историчара у иностранству – (...)сви они говоре да су једино немачки окупатори одлучивали о уништавању Јевреја у Србији и да су извршиоци били немачки органи”Onda mi nije baš jasno zašto bi se tražili "bolji izvori"? Ili ovo treba da kaže da je izjava Jaše Amulija laž i da su istraživanja Saveza jevrejskih opština Jugoslavije došla do nekih drugih zaključaka? Ili su ta istraživanja irelevantna, zato što postoji knjiga u kojoj se kaže isto to, pa se doda da je bilo "others involved ... Serbian quisling puppet government"?I


Pa i nije tacno. Kao sto vidite, gro istorijskih knjiga, bas priznatih jevrejskih istoricara, govori suprotno. Dakle, sasvim sigurno nije tacan ovaj fragment u izjavi Jase Almulija:

као и дела признатих јеврејских историчара у иностранству – (...)сви они говоре да су једино немачки окупатори одлучивали о уништавању Јевреја у Србији и да су извршиоци били немачки органи.


I zasto se ne bi trazili bolji izvori? Ako postoji sumnja da je ovaj izvor neadekvatan, zasto se ne bi trazili bolji izvori? Posebno zato sto tih izvora ima na pretek.

A ovo sto se mog identiteta tice.. Sta je, hocete moje puno ime i prezime? To vas kopka? Ili vam samo nesto smeta, pa biste da me vulgarno ad hominem diskreditujete?
Budimac Budimac 20:08 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Ne, u stvari - najneobičnije je što mu Srđan uopšte odgovara.

u sridu Vučko kao i uvek...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:19 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Ne, u stvari - najneobičnije je što mu Srđan uopšte odgovara.

nažalost si u pravu. ja sve vreme želim da budem fin i odgovorim. po nekoliko puta.
nisam baš siguran šta se traži od mene. mislim da film dovoljno govori za sebe. sve što smo imali da kažemo, nalazi se u filmu.

srđan i ekipa urade dva sjajna filma kakvih u Srbiji nije baš mnogo snimljeno ne u poslednjih 20 godina nego verovatno od Drugog svetskog rata na ovamo,

mislim da je ovo najveći kompliment koji nam je do sada neko uputio. hvala ti gorane
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:25 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Da li se s ovom izjavom slazete ili ne? Da li se s takvom interpretacijom filma slazete ili ne? Znate sta, mozete vi ovde preneti i izjavu reordiniranog biskupa Katolicke crkve Ricarda Vilijamsona da Holokausta uopste nije ni bilo, ali onda dugujete odgovor na pitanje - zasto takvu izjavu prenosite, i sta vi o tome mislite?

Drugim recima, da li ste bas to pokusali da dokazete u vasem filmu - da su iskljucivo nemacki nacisti vrsili genocid nad Jevrejima u Srbiji?

da li sam ja na nekom suđenju za koje ne znam?
čemu ovakav ton?
što se odgovora na vaša pitanja tiče, oni se nalaze u filmu.
alpeot alpeot 20:29 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
da li sam ja na nekom suđenju za koje ne znam? čemu ovakav ton? što se odgovora na vaša pitanja tiče, oni se nalaze u filmu.


Ne, naravno da niste ni na kakvom sudjenju. Izvinjavam se ako ste moj ton, kako kazete, nasli neprikladnim. U svakom slucaju, vidim da vam podrske ne fali, pa se ne morate vise truditi ("nazalost" ) da odgovarate na moja pitanja.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:35 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

U svakom slucaju, vidim da vam podrske ne fali, pa se ne morate vise truditi ("nazalost" ) da odgovarate na moja pitanja.

meni podrška nije potrebna.
na sva pitanja sam vam dao odgovore. a to što vam se odgovori ne sviđaju, pa šta da radimo.
alpeot alpeot 20:46 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
U svakom slucaju, vidim da vam podrske ne fali, pa se ne morate vise truditi ("nazalost" ) da odgovarate na moja pitanja.meni podrška nije potrebna. na sva pitanja sam vam dao odgovore. a to što vam se odgovori ne sviđaju, pa šta da radimo.


Hm.. U prvoj verziji komentara ste napisali da se odgovori na moja pitanja nalaze u filmu, a zatim ste konstatovali da mi se odgovori ne svidjaju (kada ste komentar editovali). Da li to treba da znaci da mi se film ne svidja?

Da, u pravu ste.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:47 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Da, u pravu ste.

sada su neke stvari mnogo jasnije.
alpeot alpeot 20:53 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
sada su neke stvari mnogo jasnije.


Cemu takav ton? Ima ovde ljudi koji smatraju da ste vi fenomenalan sineasta, a da je ovaj film najbolje dokumentarno ostvarenje od vremena Isusa Hrista. Zao mi je sto ne spadam u tu grupu.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:57 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Cemu takav ton? Ima ovde ljudi koji smatraju da ste vi fenomenalan sineasta, a da je ovaj film najbolje dokumentarno ostvarenje od vremena Isusa Hrista. Zao mi je sto ne spadam u tu grupu.

ton je bio veoma pristojan, za razliku od vaših ispitivačkih. Samo sam konstatovao da je sada mnogo jasnije zbog čeka tako sistematsko kidisanje čak i kad dobijete odgovor na vaša pitanja.
drugi deo vašeg komentara je glupo i komentarisati, jer kad krenete u cinizam, onda svaka rasprava prestaje.

alpeot alpeot 21:10 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
Samo sam konstatovao da je sada mnogo jasnije zbog čeka tako sistematsko kidisanje čak i kad dobijete odgovor na vaša pitanja.drugi deo vašeg komentara je glupo i komentarisati, jer kad krenete u cinizam, onda svaka rasprava prestaje.


A, ne, ne. Oprostite, molim vas. Ja sam vam postavljao pitanja u nameri da pokazem da ste Antonicev tekst preneli zato sto mislite da realno odslikava sustinu vaseg dokumentarnog filma. I to je, nazalost, istina. O umetnickom kvalitetu nisam govorio.

Mnogo ste osetljivi, g. Mitrovicu - izgleda da ste ocekivali samo aplauze. Ali vidite da ih dobijate - bas zato i kazem da nemate razloga za nezadovoljstvo.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:14 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Ja sam vam postavljao pitanja u nameri da pokazem da ste Antonicev tekst preneli zato sto mislite da realno odslikava sustinu vaseg dokumentarnog filma. I to je, nazalost, istina.

vidim da ste već i presudu doneli. sada samo očekujem kaznu, zar ne.
meni je jako žao jer ne vidite koliko ste u stvari u zabludi. ja sam bar pokušao da vam objasnim, savest mi je čista.
alpeot alpeot 21:19 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
vidim da ste već i presudu doneli. sada samo očekujem kaznu, zar ne.meni je jako žao jer ne vidite koliko ste u stvari u zabludi. ja sam bar pokušao da vam objasnim, savest mi je čista.


Opet pitam, cemu takav ton? Kakva presuda, kakva kazna, o cemu govorite? Na vasem potonjem blogu posvecenom ovom filmu ja nisam ostavio nijedan komentar, sada sam to ucinio. Nema razloga da pisete ovo sto pisete. Ja vam svakako zelim sve najbolje.

Zaista ste preosetljivi.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:22 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Zaista ste preosetljivi.

svi umetnici su uglavnom takvi.
blau.punkt blau.punkt 21:43 09.02.2009

Re: Sta Igor Novikov misli?

vidi se iz gornjih komentara

Goran Vučković Goran Vučković 21:55 09.02.2009

Ipon

vidi se iz gornjih komentara

Srđan je došao da nam se pohvali kako su on i kolege zaradili ipon.

A onda je imao problem da pronađe pravi način namigivanja, kerebečenja i šutiranja ispod stola sa "beskompromisnim borcem za istinu". Bez uspeha.

A gledaocima neprijatno, ne znaju na koju stranu da okrenu pogled od neprijatnosti. Malo fali da bude smešno.
Unfuckable Unfuckable 22:33 09.02.2009

Re: hej Vudi !

ne reče nam ništa o tvojim motivima da vršiš ovaj Guantanamo u pokušaju ?
Mnogo si bre nervozan
i osetljiv na smajlije, kao i tvoj koleza
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:40 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Истраживања Савеза јеврејских општина Југославије, сведочанства преживелих српских Јевреја, као и дела признатих јеврејских историчара у иностранству – (...)сви они говоре да су једино немачки окупатори одлучивали о уништавању Јевреја у Србији и да су извршиоци били немачки органи”

ok, vučko. izvršioci su bili nemci.
a kako su znali ko je jevrejin?

lično sam čula, i nisam bila sama u društvu s njim, od predraga ejdusa da su mu baba i deda ugušeni u dušegupkama i da su ih prijavile komšije.
a javlja se izvesni Alpeot, koji je tako siguran u sebe da ni svoj identitet ne sme da otkrije ovde na blogu

ovo je baš nisko i bedno.
ovde više od 50 posto vip-ova piše pod nickom.
što li?
nisu sigurni u svoj identitet?
nisi se do sada bavio ovako bednim špekulacijama.
ne znam zašto sada.

p.s. koji su to poznati jevrejski istoričari iz inostranstva?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:07 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

molim te srdjane da mi pojasnis sta smajli radi na kraju tvog komentara i da budes jasniji, smajli uposte nema generalno znacenje i izvadjen iz konteksta moze da napravi citavu zbrku u razumevanjups. domaci film, cesto vidjan na nasim prostorima, tri reci: Pocela Predizborna Kampanja!
zao mi moderatora...ima da pobele citajuci budalastine. evo za moderatore

inace, ne volim kako pise doticni gospodin ali je dobro videti razlicita misljenja. o helsinskoj gospodji ne bih da trosim reci a mislim i da je o njoj zabranjeno govoriti na tvom blogu, bar je bilo onomad - s razlogom.
Goran Vučković Goran Vučković 23:40 09.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?


ok, vučko. izvršioci su bili nemci.
a kako su znali ko je jevrejin?

lično sam čula, i nisam bila sama u društvu s njim, od predraga ejdusa da su mu baba i deda ugušeni u dušegupkama i da su ih prijavile komšije.

EL (da ne otkrivam identitet čije skrivanje ama baš ni malo ne razumem) ja sam ponešto i pročitao iz onih knjiga koje sam dobio na poklon. A eno Gorran je okačio celu seriju poglavlja iz knjige Olivere Milosavljević kod Zoksa, gde takođe, kao što znate, svraćam povremeno (iako ne više tako često, ne zbog Zoksa, naravno, nego zbog vremena na raspolaganju). Ne mogu reći da sam baš posebno srećan sa tonom na nekim mestima (npr. ono "Samo su u Nedićevoj “Novoj Srbiji” mogli da idu zajedno preki sud i pozorište “Razbibriga”, koncentracioni logor i “primašice i čočeciskinje” po kafanama" ne zvuči posebno naučno, za razliku od gomile autentičnih dokumenata od kojih sam neke, čini mi se, video i uživo na jednoj izložbi u Reksu).

ovo je baš nisko i bedno.
ovde više od 50 posto vip-ova piše pod nickom.
što li?
nisu sigurni u svoj identitet?
nisi se do sada bavio ovako bednim špekulacijama.
ne znam zašto sada.

Meni je bedno da neko ko misli da se sakrio iza još jednog u seriji nickova koje je koristio dođe i proziva nekoga sa imenom i prezimenom i navlači ga da kaže stvari koje štete onome na čemu je radio. To je i glupo i bedno. I nastavlja svoju nadobudnu tiradu iako mu predmet njegovog stalkovanja pokušava uz najbolju volju da odgovori na njegove besmislene optužbe. Pokušao sam to da objasnim malo manje rezignirano u mom komentaru sa naslovom "Ipon" par komentara iznad, da se ne ponavljam.
p.s. koji su to poznati jevrejski istoričari iz inostranstva?

A da pitate Jašu Almulija? To je bio citat njegovih reči u gornjem tekstu koji sam preneo, a koji je Alpeot okarakterisao da "sasvim sigurno nije tačan" (verovatno zaboravljajući da u nauci, kojom kaže da se bavi, dokazati negaciju egzistencijalnog kvatifikatora često nije lak posao).
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:46 09.02.2009

Re: Ipon

A gledaocima neprijatno,

nije samo gledaocima.
Goran Vučković Goran Vučković 00:11 10.02.2009

Ko su Jašini jevrejski istoričari

p.s. koji su to poznati jevrejski istoričari iz inostranstva?

Evo potrudio sam se malo, preko matityahuovog sajta do članka u Politici, u kome kaže:
Almuli se poziva i na delo "Zločini fašističkih okupatora i njihovih saradnika protiv Jevreja u Jugoslaviji", Saveza jevrejskih opština Jugoslavije.

"U Srbiji je pod nemačkom okupacijom ubijeno 14.000 Jevreja. Oko 5.000 je streljala nemačka armija u leto i jesen 1941. godine kao srpske taoce u odmazdama zbog akcija partizana, a 7.500, mahom žena i dece, ugušeno je u proleće 1942. godine u kamionu dušegupki dopremljenom iz Berlina, čija je nemačka SS posada izvršila ubijanje", navodi Almuli.

Jevrejski istoričar Kristofer Brovning je svoje nalaze objavio u naučnoj publikaciji izraelskog memorijalnog muzeja Jad Vašem (sveska XV). U tom radu on piše: "U Srbiji su živote oduzimali uglavnom pripadnici nemačke armije, a ne SS jedinice (…) Streljanje je vršeno pod izgovorom odmazde za gubitke nanete od strane partizana (…) Oni koji su preživeli taj pokolj izvršen u jesen (1941), većinom žene i deca, smešteni su u koncentracioni logor (…) na drugoj obali Save prekoputa Beograda, i bez obzira na starost i pol, bili su ubijeni u kamionu sa gasnom komorom u proleće 1942. godine".

A Raul Hilber, profesor i istoričar jevrejskog porekla iz SAD, u klasičnom delu "Uništenje evropskih Jevreja" navodi: "U decembru 1941.(…) vojne jedinice su prebacile porodice streljanih talaca u Zemun gde je komandant Policije bezbednosti i SD, dr Šefer, čekao na svoje žrtve (…) Pokretna gasna komora je 1942. stigla iz Berlina (…), a žene i deca su ubacivani u taj kamion (…) Ova operacija je završena 10. maja 1942. Zadovoljni Šefer je izvestio da više nema jevrejskog problema u Srbiji".

Ko je poslao kamion?

I Paul Fridlender, američki Jevrejin i profesor istorije, u najnovijem delu "Godine uništavanja" iz 2007, o logoru Sajmište piše: "Ostalo je nejasno ko je u nemačkoj upravi u Beogradu zatražio od RSHA da pošalje kamion u Beograd. Da li je to bio šef Civilne uprave Harald Turner ili Emanuel Šefer, šef Policije bezbednosti u Beogradu (...)? Kamion je stigao u Beograd krajem februara 1942, a početkom marta počelo je ubijanje. Do 9. maja jevrejske žene i deca sa Sajmišta, bolesnici i osoblje Jevrejske bolnice u Beogradu i jevrejski zatočenici iz obližnjeg logora su svi bili ugušeni".

Pretpostavljam da se radi (makar) o ovoj trojici...
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:27 10.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

EL (da ne otkrivam identitet čije skrivanje ama baš ni malo ne razumem) ja sam ponešto i pročitao iz onih knjiga koje sam dobio na poklon.

ja ne skrivam identitet. više od jednom sam tražila da mi vrate ime. to je odluka moderatora ili ne znam koga već.
Meni je bedno da neko ko misli da se sakrio iza još jednog u seriji nickova koje je koristio dođe

ti mora da si šerlok holms lično.
jer alpeot je ovde poodavno registrovan pod ovim nickom.
inače je vrlo obrazovan, što si mogao da vidiš i sam.
drugi je padež ako se tebi lično ne sviđa kako on razmišlja i piše.

osim toga, film sam gledala dva puta.
i ako ga gledaš kao potresnu priču preživelih žrtava i potomaka žrtava, film je dobar, važan i potreban.
što sam odmah posle premijere napisala na srđanovom blogu.

jer nikada svi neće biti osuđeni. svedoci i žrtve umiru, zaboravljaju.
oral history je vrlo važna disciplina u svetu.
trebalo bi da je i ovde.

ali vučko, zar tebi ne fali kontekst?
kako su se ti ljudi našli tamo?
sami se prijavili?
mislim da si se dobro pozvao na knjigu o.m. jer je tamo belodano kakva je bila tadašnja
vlada milana nedića i koliko je srbija bila antisemitska.
ne govorim o narodu.
govorim o režimu, o kvinsliškom režimu.
sve je to bilo pre nemačke okupacije.

danci svoje jevreje nisu dali.
odrekli se svog nobelovca.
a mi bi da dižemo spomenik nediću.
smeta li ti to?

zamisli, ni bugari nisu dali svoje.
i još dosta država, da ne nabrajam.

deo koji je gorran postavio takođe je deo poziva na mržnju pema jevrejima i naravno, poziv na linč.
lako je bilo da svaki građanin sebi "oprosti" što je prijavio komšiju, jer je država rekla da tako treba.
da su oni opasnost za državu etc.

danas u srbiji ima preko 150 antisemitskih naslova. tako tvrdi filip david.
u manastiru rači se prodaju "protokoli sionskih mudraca".
pa jel to posao crkve? da širi antisemitizam?

nisu sadašnje generacije krive za ono što su im počinili preci.
treba samo priznati, suočiti se, reći.
to se mora, vučko.
mora zbog dostojanstva žrtava i zbog dostojanstva naroda.

evo da ti bude lakše...

pozz

jasna
Goran Vučković Goran Vučković 02:16 10.02.2009

Budimo ljudi... bez obzira

E hvala za "Jasna" (pridružujem se Jasni u molbi da joj se vrati identitet, da se ne igramo spunk revije ovde, bar sa onima koji to ne žele)

mislim da si se dobro pozvao na knjigu o.m. jer je tamo belodano kakva je bila tadašnja
vlada milana nedića i koliko je srbija bila antisemitska.
ne govorim o narodu.
govorim o režimu, o kvinsliškom režimu.
sve je to bilo pre nemačke okupacije.

Ono što je meni potpuno jezivo u vezi antisemitizma je to što je on dolazio sa Zapada (i to ne samo iz Nemačke i Austrije), kao nešto takoreći progresivno, maltene prosvetiteljstvo, još iz 19. veka (npr. Vasa Pelagić)! Da ne pominjem ulagivanje Hitleru u predratnoj Jugoslaviji, od političara do vladika (Nikolaj Velimirović i njegovo veličanje Hitlera). Podseća me ponekad na neke slučajeve veličanja US u ovim našim vremenima - nepodnošljiva lakoća veličanja najjačeg baće u kraju.

danci svoje jevreje nisu dali.
odrekli se svog nobelovca.
a mi bi da dižemo spomenik nediću.
smeta li ti to?

zamisli, ni bugari nisu dali svoje.
i još dosta država, da ne nabrajam.

Danci i Bugari nisu satrli svoj pregovarački kapacitet ratom sa Vermahtom. Ne kažem ovo da pravdam Nedića. Nego Kneza Pavla i "izdajničku vladu" koja je htela da napravi deal, kao pomenuti Danci.

Danas u srbiji ima preko 150 antisemitskih naslova. tako tvrdi filip david.
u manastiru rači se prodaju "protokoli sionskih mudraca".
pa jel to posao crkve? da širi antisemitizam?

Tog smeća ima i na tezgama po ulicama, koliko ja videh. Pretpostavljam da ga čitaju napaljeni klinci, kada hoće da se osećaju važni - i kompletne budale, koje osećaju potrebu da se protiv nečega bore. Meni je "iskočio osigurač" posle par strana zlobe i paranoje kojih je ta knjiga, može se prostim prelistavanjem utvrditi, bez udubljivanja, puna do vrha. Inače ne vidim kako minijaturna jevrejska zajednica u Srbiji može da predstavlja bilo kakvu opasnost za SPC. To su verovatno neki zaluđeni sledbenici Justina i gore pomenutog Nikolaja, koji su zaboravili da izvade lisnato testo iz plastične kese, pre nego što su ga stavili u rernu.
nisu sadašnje generacije krive za ono što su im počinili preci.
treba samo priznati, suočiti se, reći.
to se mora, vučko.
mora zbog dostojanstva žrtava i zbog dostojanstva naroda.

Treba se upoznati sa činjenicama, a one umeju da budu nepravilno i neravnomerno raspoređene, smućkane sa raznim mržnjama i traumama. A ako bih morao da svedem celu strategiju u jednu rečenicu, mislim da bi onaj gaf patrijarha Pavla imao ispod sebe par nepopunjenih mesta: Budimo ljudi, iako smo Srbi
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:47 10.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

alpeot
Dakle, standardna knjiga o Holokaustu jasno demantuje Jasu Almulija.


Neverovatno! Ovakav zakljucak vas diskfalifikuje kao ozbiljnog sagovornika i diskutanta ... Vi ponudite citat u kome se kaze da je "istrebljenje Jevreja bilo zaista delo nacista" i onda iz toga zakljucujete da to demantuje Almulija iako bi i svaki osnovac mogao da zkljuci da to ustvari bas potvrdjuje njegovu izjavu ("једино немачки окупатори одлучивали о уништавању Јевреја у Србији и да су извршиоци били немачки органи") ... Ni Almuli nigde ne kaze da kvislinzi nisu pomagali Nemcima u nalazenju i hapsenju Jevreja ... pa oni su to radili u mnogo vecem broju i kad su bili u pitanju Srbi. To uostalom i proizilazi iz same definicije kvislinga. Nisu oni bili (niti su mogli da budu) neka nezavaisna vlast koja radi nesto suprotno od onoga sto su ocekivale i zahtevale njihove "glavne gazde" ... Pa bilo je i medju samim Jevrejima onih koji su radili protiv svog naroda - o nekima od njih je nedavno pisao i Filip David u svom clanku u NIN-u. Uostalom imamo mi i danas ljudi u Srbiji ljudi koji direktno rade protiv interesa zemlje i njegnih gradjana, ljudi kojima je zao sto je zemlja "malo" razarana bombama, koji hoce da je optuze i za ono za sta nije kriva ... pa cak kad se i na sudu dokaze da nije kriva za nesto oni se bune i protestuju i dalje sireci svoje lazi i neistine ...

I bez obzira na to sta su radili kvislinzi u obavljanju svojih radnih zadataka i koliku krivicu mnogi od njih snose, opet ne znaci da medju njima nije bilo i onih koji su bili protiv nacista i koji potajno pomagali i spasavali zrtve. Toga je bilo i medju sammim nacistima. Neki od najpoznatijih su bili vrlo visoko u nacistickoj organizaciji i hijrearhiji ali se danas slave kao heroji (i o njima se snimaju filmovi). Bilo bi logicno da tako bude i u Srbiji za sve one za koje se tako nesto dokaze ... i vrlo je ruzno sto neki danasnju "puppeti" po svaku cenu pokusavaju da iskljuce da je takva mogucnost uopste postojala ... i da svale odgovornost pojedinaca i manjine na ceo srpski narod. Iako svako iole realan i imalo informisan zna da je daleko najveci deo onih koji su se borili protiv fasista bili pripadnici tog istog naroda. Koji je cak svrgnuo i predrartnu vlast zbog pakta sa silama osovine ... sto je jedinstveni primer u Evropi (i dok su u nekim drugim gradovima Evrope ti isti nacisti docekivani sa cvecem, Beograd su prvo razorili bombma pre nego sto su u njega usli ... a neki se ovde ne stide da i pored toga optuzuju generalno i Beogradjane i ceo srpski narod za saradnju sa Nemcima)

ps. Koliko neozbiljno zvuci vasa argumentacija je i ona recenica/citat "postoje mnogi primeri u kojim su cetnici ubijali Jevreje" ... Za sta vam je dokaz to "mnogi primeri"? Kao da ne postoji jos neuporedivo vise primera u kojima su cetnici ubijali Srbe ... uostalom to nema veze sa ovim o cemu diskutujemo i izjavom Jase Almulija ...
Zverilla Zverilla 11:00 10.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

alpeot

Dakle, standardna knjiga o Holokaustu jasno demantuje Jasu Almulija.


ja mislim da ovo definitivno pokazuje da je jasa amuli prikriveni ljoticevac... :-/
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 11:24 10.02.2009

Re: Budimo ljudi... bez obzira

Goran Vučković
mislim da bi onaj gaf patrijarha Pavla imao ispod sebe par nepopunjenih mesta: Budimo ljudi, iako smo Srbi


Izvinjavam se za malu, ali rekao bih bitnu digresiju.
Koliko sam upoznat, ta 'izjava' je montirana na radiju B92, spajanjem reči iz 2 različite rečenice.
Jel ima neko da ovo potvrdi?
Goran Vučković Goran Vučković 11:29 10.02.2009

Re: Budimo ljudi... bez obziraIzvinjavam se za malu, ali rekao bih bitnu digresiju.
Koliko sam upoznat, ta 'izjava' je montirana na radiju B92, spajanjem reči iz 2 različite rečenice.
Jel ima neko da ovo potvrdi?

Ja sam shvatio da je to originalno bila duža rečenica koja ima u sebi taj gaf, pa je skraćena u "upotrebi".
ivana23 ivana23 11:30 10.02.2009

Re: Budimo ljudi... bez obzira

Strmoglavi badža

Goran Vučkovićmislim da bi onaj gaf patrijarha Pavla imao ispod sebe par nepopunjenih mesta: Budimo ljudi, iako smo Srbi
Izvinjavam se za malu, ali rekao bih bitnu digresiju.Koliko sam upoznat, ta 'izjava' je montirana na radiju B92, spajanjem reči iz 2 različite rečenice.Jel ima neko da ovo potvrdi?

Ovo je patrijarh Pavle izgovorio, koliko se secam, 1993. na osvestenju neke crkve kod Sapca, govoreci o ratu u Bosni i nasem sramotnom ucescu u njemu.
Artur Dent Artur Dent 11:37 10.02.2009

Re: Budimo ljudi... bez obzira

Strmoglavi badža
Koliko sam upoznat, ta 'izjava' je montirana na radiju B92, spajanjem reči iz 2 različite rečenice.Jel ima neko da ovo potvrdi?

Ebemliga, meni ljudi koji su radili ovu novu spicu za "Pescanik" rekose da je to jedna recenica, da se niko ne bi u tom kontekstu tako zajebavao. Bar ne u spici za ozbiljnu emisiju.
tikotores tikotores 11:56 10.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

antonacci
To sto kolaboracionisticka vlada nije direktno izdavala naredjenja o deportovanju i ubijanju Jevreja u logorima, zar ih to oslobadja krivice?

Necinjenje je u ovom slucaju jednako saucesnistvu. Cak je i monstruoznije.

super a što ne okriviš GŠ NOVJ na čelu sadrugom titom i mošom pijadom što nisu više ubijali nemce pa bi nemci ubijali više srba i time se smanjio postotak jevreja među žrtvama.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 12:14 10.02.2009

Re: Budimo ljudi... bez obziraHmm,
da, da,da.. ili je to bila duža rečenica u svakom slučaju ostalo mi je u glavi da je bilo nekog seckanja.
Sa jedne strane nije dobro sto je montirano, a opet sa druge - možda je to i prigodna misao iz tih
vremena.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 12:26 10.02.2009

Re: Budimo ljudi... bez obzira

Artur Dent

Ebemliga, meni ljudi koji su radili ovu novu spicu za "Pescanik" rekose da je to jedna recenica, da se niko ne bi u tom kontekstu tako zajebavao. Bar ne u spici za ozbiljnu emisiju.


Samo skracivanje recenice je dovoljna zaebancija.
Sada se niko ne seca originalne i konteksta(ako je kako kaže Ivana) i ostalo je ovako upamceno.
ivana23 ivana23 12:33 10.02.2009

Re: Budimo ljudi... bez obzira

Strmoglavi badža

Artur Dent
Ebemliga, meni ljudi koji su radili ovu novu spicu za "Pescanik" rekose da je to jedna recenica, da se niko ne bi u tom kontekstu tako zajebavao. Bar ne u spici za ozbiljnu emisiju.
Samo skracivanje recenice je dovoljna zaebancija. Sada se niko ne seca originalne i konteksta(ako je kako kaže Ivana) i ostalo je ovako upamceno.

Mislim da je to i bila recenica za sebe, naravno u kontekstu govora koji je tada odrzan.
Bila je vise godina i u spici za dnevnik B92 u 17h, pa je bas upamcena.
oort oort 12:35 10.02.2009

Re: Budimo ljudi... bez obzira

takva kakva je, zaista rečena ili ne, rečenica je dobra.
za opomenu, za pogled u ogledalo, za sklanjanje brvna iz sopstvenog oka.
Kraja Kraja 14:15 10.02.2009

...a sta alpeot misli....

http://internetnovineserbske.spaces.live.com/blog/cns!E927C3A9FB9FF104!1195.entry

...bez komentara, posto sam vec crven od besa.......
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:58 10.02.2009

Re: ...a sta alpeot misli....

http://internetnovineserbske.spaces.live.com/blog/cns!E927C3A9FB9FF104!1195.entry

"Kvislinski rezim i formacije nabrojane u izvestaju Helsinskog odbora imali su sporednu ulogu. Dostavljali su nemacke pozive Jevrejima, sproveli su nemacku meru izbacivanja iz drzavne sluzbe, drzali su mestimicno strazu i za nemacku novcanu nagradu trazili skrivene Jevreje i predavali ih Nemcima", kaze Almuli.


pogledati i pročitati knjigu olivere milosavljević o rasističkim zakonima u nedićevoj srbiji.
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:02 10.02.2009

Re: Budimo ljudi... bez obzira

E hvala za "Jasna" (pridružujem se Jasni u molbi da joj se vrati identitet, da se ne igramo spunk revije ovde, bar sa onima koji to ne žele)


hvala, nije potrebno.
isto tako mislim da je sasvim legitimno imati nick i pisati pod istim jer to propisuje pravilnik ovog bloga.
tako da te molim da se ne pozivaš na anonimnost blogera. i sam si bio jedno stanovito vreme anoniman.
komentariši argumentima.
ne pozivaj se na gluposti.
alpeot alpeot 17:34 10.02.2009

Re: Budimo ljudi... bez obzira

Za Gorana Vuckovica, ovdasnjeg pozornika:

"Jevrejima nije vraćeno ništa" 2. februar 2007. | 08:51 | Izvor: Beta Novi Sad -- Aca Singer iz Jevrejskih opština kaže da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj jevrejskoj zajednici nije vraćen ni deo imovine.

"I kada se nešto moglo uraditi, nije se uradilo", rekao je predsednik Saveza jevrejskih opština za novosadski "Dnevnik". On je podsetio da je režim Milana Nedića, koji je sarađivao sa nacističkom nemačkom okupacionom vlašću u Srbiji, oduzeo svu imovinu Jevrejima u Srbiji u periodu od 1941. do 1944. godine.

Singer je ocenio da bi imovina koja je oduzeta jevrejskim opštinama, trebalo da bude vraćena prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, donetom prošle godine, a koji predviđa restituciju imovine oduzete u vreme komunizma.

On je rekao da bi privatna jevrejska imovina trebalo da bude vraćena po zakonu o restituciji i naveo da svi nacrti tog zakona kao graničnu godinu za vraćanje imovine predviđaju 1945.

"Još uvek se nadamo da će bar nova vlada shvatiti kolika se nepravda čini jevrejskoj zajednici i povući konkretne poteze", kazao je Singer.

On je oštro kritikovao ministra Milana Parivodića zbog izjava da je o problemu oduzete imovine kontaktirao sa jevrejskom zajednicom i rekao da to nije tačno, već da Parivodić nikada nije odgovorio ni na jedno pismo predstavnika jevrejske zajednice.

Parivodić, koji je funkcioner Demokratske stranke Srbije, je nedavno u predizbornoj emisiji Replika B92 poručio lideru Socijaldemokratske unije Žarku Koraću da "treba da stane mirno kada govori o generalu Nediću, koji je spasao ogroman broj srpskoga naroda od jednog užasnog građanskog rata".

"Ne pada mi na pamet da ustanem na pomen imena Milana Nedića", kaže Aca Singer, kao i da je Nedićeva kvislinška vlada zdušno pomagala Nemcima u "konačnom rešenju jevrejskog pitanja" i donela odluku o oduzimanju jevrejske imovine.

"Sam Milan Nedić uradio je nešto što od njega niko čak nije ni tražio. Naime, među oficirima koji su posle aprilskog rata 1941. godine pali u zarobljeništvo bilo je i onih jevrejskog porekla. Nažalost, lično je Nedić insistirao da se oni izdvoje 'da ne bi zarazili Srbe', a potonja njihova sudbina je svima dobro znana", naveo je Singer.

"Dnevnik" piše da je u Jevrejskoj opštini u Novom Sadu u toku prikupljanje dokumentacije o oduzetoj imovini, nakon čega će podneti i zahtev za povrat te imovine."

E sada... Jasa Almuli je bio predsednik Saveza jevrejskih opstina. On tvrdi da kvislinske vlasti nisu bas nista imale sa genocidom nad Jevrejima na prostoru Srbije za vreme II Svetskog rata. Aca Singer, koji je sada predsednik Saveza jevrejskih opstina, tvrdi da je "Nedićeva kvislinška vlada zdušno pomagala Nemcima u "konačnom rešenju jevrejskog pitanja" i donela odluku o oduzimanju jevrejske imovine."

Uz dodatak da je Nediceva vlada u progonu Jevreja isla tako daleko pa je cinila cak i ono sto Nemci nisu trazili!

Ko je, dakle, Jasa Almuli? Rec je o coveku koji je u vreme najvecih klanja u Bosni izraelskim medijima servirao pricu o "napacenom srpskom narodu" koji je za vreme II Sv. rata stradao isto koliko i Jevreji, kao i da Srbija "jedva ceka da uspostavi diplomatske odnose sa Izraelom". Hm... Ali cekajte, tu se lepo vidi jedna matrica: zar to nije bio zadatak svih predsednikovih ljudi u to vreme?

A sto se tice bljuvotine koju ste juce ovde napravili, Vuckovicu, ona mnogo vise govori o vama nego bilo sta drugo. Posebno ova recenica:

proziva nekoga sa imenom i prezimenom i navlači ga da kaže stvari koje štete onome na čemu je radio.


Pa zasto se nije pozvao na peti amandman? Gde sam ja to njega "navlacio" da kaze bilo sta? Postavljao sam mu pitanja na koja on ocito (oh, preosetljivi g. Mitrovic, tako mi je zao) nije znao da odgovori, pa je onda udario u kuknjavu, a zatim je usledilo tugovanje nad iponom i slicne gluposti. Preneo je Antonicev tekst, mogao je da ocekuje reakcije! Zasto se onda ponasa kao neka uvredjena frajla - samo sto nije zaplakao? I kakav je on to "ipon" nama pokazivao? Cime se on hvalio? Antonicevim tekstom kao reklamom za svoj film?

Sto se ovoga tice, tu pokazujete vrhunsko intelektualno nepostenje: na pitanje EL koji su ti istoricari iz inostranstva, vi odgovarate:

A da pitate Jašu Almulija? To je bio citat njegovih reči u gornjem tekstu koji sam preneo, a koji je Alpeot okarakterisao da "sasvim sigurno nije tačan" (verovatno zaboravljajući da u nauci, kojom kaže da se bavi, dokazati negaciju egzistencijalnog kvatifikatora često nije lak posao).


Ja uopste nisam tvrdio da nije tacno da takvi istoricari postoje, ja sam tvrdio da ova izjava Almulija nije tacna:

као и дела признатих јеврејских историчара у иностранству – (...)сви они говоре да су једино немачки окупатори одлучивали о уништавању Јевреја у Србији и да су извршиоци били немачки органи”


Naglasak na "svi oni". Onog momenta kada smo pronasli makar jednog priznatog jevrejskog istoricara u inostranstvu koji tvrdi suprotno (a Menachem Shelah to jeste), ta izjava pada u vodu.

Kao sto vidite iz izjave Ace Singera, Nedic je i te kako odlucivao o sudbini Jevreja.
milandez milandez 17:59 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

što se odgovora na vaša pitanja tiče, oni se nalaze u filmu.

Pa zasto, godpodine Mitrovicu, bubnuste celi Antonicev text kao post?! Bez Vaseg komentara?! Ili, pak, ipak mislite da u tom textu ima necega cega nema u filmu (gledao sam ga i u repriznom terminu - respect). Sve mi se cini da ste sami sebe sapleli, i da se sada, nevesto koprcate u "alpeotovoj" mrezi. Probajte to malo elegantnije!
Pozdrav i hvala!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:16 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Pa zasto, godpodine Mitrovicu, bubnuste celi Antonicev text kao post?! Bez Vaseg komentara?!

a što da ne. pa nije on državni neprijatelj br. 1. to ako nekog ne volim i ne slažem se sa njim, ne znači da ne mogu da bar saslušam.
tekst je postavljen jer se jedini on pored branke otašević uopšte osvrnuo na film.
vidim da svi nekako znate šta ja mislim. onda čemu ovakva pitanja.
to ako neko dobija epileptične napade na samo pominjanje antonića to je njegov problem. ja mogu sa bez problema da čitam njegai da slušam peščanik, mada se ne slažem ni sa jednim ni sa drugim.
a to što neko ovde vodi svoje lične krstaške ratove, pa nije prvi.
alpeot alpeot 20:23 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
ja mogu sa bez problema da čitam njegai da slušam peščanik, mada se ne slažem ni sa jednim ni sa drugim.


Sada je, naravno, sve neuporedivo jasnije. Nego, nesto me interesuje, g. Mitrovicu: da li da se za epilepticne napade obratim neurologu ili egzorcisti?

Kakva nesofisticirana, vulgarna ad hominem diskvalifikacija.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:29 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

da li da se za epilepticne napade obratim neurologu ili egzorcisti?

ja ne znam zašto ste se vi prepoznali u mojoj konstataciji da neki ljudi dobijaju epileptične napade. pažljivije čitajte.
alpeot alpeot 20:47 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
ja ne znam zašto ste se vi prepoznali u mojoj konstataciji da neki ljudi dobijaju epileptične napade. pažljivije čitajte.


Pa da se ne igramo zmurke, zaista je bezveze. I klinacki. I dosadno. Milandez me je pomenuo u komentaru, na sta ste vi odgovorili "konstatacijom" o epilepticnim napadima. Naravno, sve se pazite, kao seoska frajla, da slucajno negde ne ugazite gde ne treba: "to ako neko dobija epilepticne napade..", "ako neko vodi svoje licne krstaske ratove..", i slicno. Sto se krstaskih ratova tice, malo pogledajte definiciju istih pre nego sto ovde saopstite svoje opservacije. I ugledajte se na Gorana Vuckovica, vidite kako se on ne usteze da proziva imenom, prezimenom i nickom.

I da, niste mi odgovorili (kao i obicno) - neurolog ili egzorcista? S nestrpljenjem cekam vas odgovor.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:53 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Pa da se ne igramo zmurke, zaista je bezveze. I klinacki. I dosadno.

ako vam je za utehu, niste mi uopšte bili na pameti iako ste spomenuti u milandezovom komentaru.
ako ste se sami prepoznali, onda ništa.
ja se kao domaćin bloga trudim da ne vređam goste. samo i mom strpljenju ima kraja.
što se tiče ratova, krstaških ili ne, očigledno je da se na ovom blogu oni vode..
alpeot alpeot 20:59 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
Pa da se ne igramo zmurke, zaista je bezveze. I klinacki. I dosadno. ako vam je za utehu, niste mi uopšte bili na pameti iako ste spomenuti u milandezovom komentaru.ako ste se sami prepoznali, onda ništa.ja se kao domaćin bloga trudim da ne vređam goste. samo i mom strpljenju ima kraja.što se tiče ratova, krstaških ili ne, očigledno je da se na ovom blogu oni vode..


Aha, vi se trudite da ne vredjate goste, ali kada vam manjka argumentacija, onda cete pribeci uvredama? Odlicno, ovo mi nije palo na pamet. Zahvaljujem na objasnjenju.

Drugo, g. Mitrovicu, sta bi bilo da zaista bolujem od epilepsije? Da li biste osetili bar malu grizu savesti zbog svojih reci? Da li znate kakva je to bolest? Da li znate nesto o tome, ili vam se rec "epilepsija" samo ucinila pogodnom, jer je vasem strpljenju dosao kraj?

Na kraju, verujte mi: zalim zbog svake reci koju sam vam ovde napisao. Sada sam sasvim uveren da na vas, kao i na vas rad, ne treba trositi reci.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:03 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

pa sad kome manjka argumentacija, ostavićemo drugima da prosuđuju. uvek nekako volite da ste i tužilac i sudija u isto vreme.
sta bi bilo da zaista bolujem od epilepsije? Da li biste osetili bar malu grizu savesti zbog svojih reci?

u tom slučaju da. samo mi se čini da to kod vas ipak nije slučaj.
alpeot alpeot 21:06 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
u tom slučaju da. samo mi se čini da to kod vas ipak nije slučaj.


Hvala vam. Upravo ste potvrdili da su se vasi navodi o epilepsiji ipak odnosili na mene.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:09 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Hvala vam. Upravo ste potvrdili da su se vasi navodi o epilepsiji ipak odnosili na mene.

nisam siguran kakav je baš ovo dokaz. rekao sam da bi se oesećao neprijatno, jer ste se vi u tome prepoznali. volite da čitate između redova, što nije baš uvek pouzdan metod.
alpeot alpeot 21:20 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

Srđan Mitrović
rekao sam da bi se oesećao neprijatno, jer ste se vi u tome prepoznali. volite da čitate između redova, što nije baš uvek pouzdan metod.


Dokaz par excellence, ali to bas i nije toliko bitno. A to da sam se ja u "tome prepoznao", to je jos samo jedna od vasih podmetacina.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:24 11.02.2009

Re: Sta to Antonic misli?

ako vi verujete u to, onda ja tu ne mogu ništa.
kao u ostalom vas nikad nisu ni zanimali odgovori jer ste sve odgovore na svoja pitanja imali sami.
mislim da je vreme da se na ovu temu stavi tačka.
sve najbolje.
margos margos 15:12 09.02.2009

Hvala za tekst!

Поштени филм Б92 о Старом сајмишту показује да је круг људи са таквим, кастинским амбицијама, срећом, све ужи. Демократија не подразумева систематско стварање комплекса колективне кривице.

I hvala Antoniću za ovu optimističku misao, koju ja ne vezujem za vaš film, već - volela bih da je tako.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:15 09.02.2009

Re: Hvala za tekst!

Hvala za tekst!

pa rekoh da ovaj tekst ne prođe ne zapažen.
Jelena Milić Jelena Milić 15:20 09.02.2009

Re: Hvala za tekst!

ja sam ga videla, i spomenula u nekom kometaru na nekom svom postu blackboxu.

jos nisam videla film, pa ne smem da se dublje upustam, ali mi se cini da vas antonic zlupotrtebljava za saucesnistvo u preradi istorije.

mislim da bi bilo dobro i da cujemo vas stav o ovom tekstu
antonacci antonacci 15:22 09.02.2009

Re: Hvala za tekst!

cini da vas antonic zlupotrtebljava za saucesnistvo u preradi istorije.


Ma neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.... Hoces da kazes da je on (Antonic) - da izvines - malo pro-naci raspolozen? :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:23 09.02.2009

Re: Hvala za tekst!

ali mi se cini da vas antonic zlupotrtebljava za saucesnistvo u preradi istorije.

može on ili bilo ko drugi, da upotrebljava i zloupotrebljava koliko hoće film govori za sebe. mi smo se trudili da film oslobodimo bilo kakve ideologije i da se bavimo žrtvama.
meni je tekst zanimljiv kao još jedno od čitanja filma na kome sam i ja radio,
Jelena Milić Jelena Milić 15:40 09.02.2009

Re: Hvala za tekst!

kakve ideologije i da se bavimo žrtvama


cinjenice nisu pitanje ideologije

pogledajte i jelicin komentar
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:45 09.02.2009

Re: Hvala za tekst!

cinjenice nisu pitanje ideologije

bojim se da se u obe srbije činjenice vrlo često stavljaju u kontekst ideologije, nažalost.
jelica uvek u metu
Jelena Milić Jelena Milić 15:49 09.02.2009

Re: Hvala za tekst!

ja sam ona skola koja tvrdi da postoji 1/8 000 000 srbija ( obratite paznju tu je onda i kosovo da ne bude ms milic priznala kosovo)

ali, postoje krugovi kometatora, istoricara, analiticara koje antonic favorizuje i/ili kojima i sam pripada koji su tom pravcu-preradi istorije-mnogo skloniji nego ono sto se kolokvijalno zove druga srbija, pa i istoricarima te skole poput dubravke stojanovic
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:53 09.02.2009

Re: Hvala za tekst!

ja čak milslim da u srbiji postoji 16 000 000 srbija. svaki građanin bar dve srbije. jer šta da rade oni koji u sebi imaju od svake srbije po malo?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:14 09.02.2009

Re: Hvala za tekst!

Srđan Mitrović
pa rekoh da ovaj tekst ne prođe ne zapažen.


Svaka cast Srdjane sto si objavio i ovaj tekst ... posebno na mestu gde ce gomila skojevaca i bez citanja da atakuje ... dovoljno im je ime autora. Sto se men tice, Antonicev tekst je odlican. Najslabija tacka mu je to sto je pokusao da "koriguje" vasu recenicu „Сајмиште је било највећи концентрациони логор у окупираној Србији” ... Dodavanje odrednica "danasnja" je suvisno - naravno da to nije bila samo danasnja Srbija nego i ondasnja (i ona pre nje). Sto se mene tice bilo je dovoljno da navede tu informaciju kao dopunu (posto ipak nije nebitna za sveobuhvatnu sliku) ... ako vec nije navedena u filmu...

Film nisam jos gledao, ali sigurno hocu ... koliko vidim zasluzuje najbolje moguce kritike (u koje spada i ovaj Antonicev tekst).

pozz
tyson tyson 21:26 09.02.2009

Re: Hvala za tekst!

Jelena Milić
ja sam ona skola koja tvrdi da postoji 1/8 000 000 srbija ( obratite paznju tu je onda i kosovo da ne bude ms milic priznala kosovo)
Srbija bez Kosova = cca 8.000.000 duša, sa Kosovom cca 10.000.000

Ispade da je Ms Milic ipak priznala...Exitus Letalis Exitus Letalis 01:34 10.02.2009

Re: Hvala za tekst!

Sto se men tice, Antonicev tekst je odlican.

što se mene tiče, ne bih volela da me antonić hvali.
Film nisam jos gledao, ali sigurno hocu

opasno kasniš vaso.
koliko vidim zasluzuje najbolje moguce kritike

zaslužuje kada se uzme u obzir mišljenje autora, to jest srđana, koji kaže

mi smo se trudili da film oslobodimo bilo kakve ideologije i da se bavimo žrtvama.

ali žrtve zaslužuju i kontekst. kako su se uopšte našle tamo.
alexlambros alexlambros 15:15 09.02.2009

lepo ...

kaze covek
d_sandic d_sandic 15:19 09.02.2009

Odličan tekst

Naravno, angažovane NGO i satrapi nastavljaju da podmeću kukavičije jaje Srbiji i Srbima. Omiljena teza narečenih je da je u Srebrenici ubijeno " preko 8000 muslimanskih civila"!!! Izvinite, a da li je neko u toj Srebrenici bio mobilisan u 28.diviziju A BiH? Ili je Naser Oric hiljade srpskih civila u Podrinju pobio sam? Jer ako je neko, ne dao Bog, bio mobilisan onda priča o genocidu prelazi u priču o zločinu nad ratnim zarobljenicima. Podvlačim ZLOČINU, da se dežurni dušebrižnici ne bi nakačili na ovo što pišem. O tome kako u demilitarizovanoj zoni UN postoji cela divizija i iz iste tri godine sprovodi ofanzivna dejstva, ovaj put neću da pričam...
alpeot alpeot 19:35 09.02.2009

Re: Odličan tekst

d_sandic
Jer ako je neko, ne dao Bog, bio mobilisan onda priča o genocidu prelazi u priču o zločinu nad ratnim zarobljenicima.


Pokusavajuci da apstrahujem cinjenicu da negirate medjunarodno dokazani i presudjeni genocid nad Bosnjacima u Srebrenici (za koji je cak i Srbija u prilicnoj meri "dokacena" - da nije ucinila sve sto je bilo u njenoj moci da ga spreci), postavljam pitanje: cak i da je neki Bosnjak bio mobilisan, sta to znaci? Ta (eventualna) cinjenica ne cini to krvoprolice ratnim zlocinom nad ratnim zarobljenicima. Uostalom, sta se mi ovde preganjamo? Postoji presuda Medjunarodnog Suda pravde, da je u Srebrenici pocinjen genocid, sve drugo je negiranje istorijskih cinjenica. Kao kada bi sada neko negirao Holokaust (a moderacija to dopustila).
milosib92 milosib92 21:23 09.02.2009

Re: Odličan tekst

alpeot

d_sandicJer ako je neko, ne dao Bog, bio mobilisan onda priča o genocidu prelazi u priču o zločinu nad ratnim zarobljenicima. Pokusavajuci da apstrahujem cinjenicu da negirate medjunarodno dokazani i presudjeni genocid nad Bosnjacima u Srebrenici (za koji je cak i Srbija u prilicnoj meri "dokacena" - da nije ucinila sve sto je bilo u njenoj moci da ga spreci), postavljam pitanje: cak i da je neki Bosnjak bio mobilisan, sta to znaci? Ta (eventualna) cinjenica ne cini to krvoprolice ratnim zlocinom nad ratnim zarobljenicima. Uostalom, sta se mi ovde preganjamo? Postoji presuda Medjunarodnog Suda pravde, da je u Srebrenici pocinjen genocid, sve drugo je negiranje istorijskih cinjenica. Kao kada bi sada neko negirao Holokaust (a moderacija to dopustila).

G. alpeot, Međunarodni sud u Hagu za ratne zločine na prostoru ex YU je presudio da Naser Orić i Ramuš Haradinaj nisu krivi, pa da li zaista verujete u to. Na području Bratunca i Srebrenice je za sve vreme ratnih dejstava poginulo oko 8000 Muslimana i 4500 Srba. Činjenica je da je došlo do masovnog streljanja zarobljenih Muslimana i činjenica je da je za broj ubijenih u toku ta dva dana uzet celokupan broj muslimanskih žrtava za sve vreme rata. Sklon sam da verujem da je Međunarodni Sud pravde pri presudi razmatrao upravo brojku od 8000, mada se način likvidacije i tih oko 2000 ljudi može smatrati genocidom. Kao što vidite ne negira se genocid utvrđivanjem činjenica.

Po istom principu se i ubijanje svakog živog Srbina koji je zarobljen od strane muslimanskih jedinica kojima je komandovao Naser Orić može okarakterisati kao genocid, jer su to radili sa gotovo svim Srbima koji su im bili dostupni. Jasna je namera da se uništi ceo narod pod uslovom da imaju tu mogućnost. Jedino nema te masovnosti jer recimo 160 za jedan dan nije isto što i 2000, ma kako to ružno zvučalo, iako sam uveren da je bio u mogućnosti da pobije 2000 da bi Orić to učinio. Problem je samo što od silne galame ekipe koju nabroja g.Sandić niko i ne pokušava da podnese tužbu sudu.
d_sandic d_sandic 08:41 10.02.2009

Re: Odličan tekst

Po istom principu se i ubijanje svakog živog Srbina koji je zarobljen od strane muslimanskih jedinica kojima je komandovao Naser Orić može okarakterisati kao genocid, jer su to radili sa gotovo svim Srbima koji su im bili dostupni. Jasna je namera da se uništi ceo narod pod uslovom da imaju tu mogućnost.


Da proširim

Jedinice N.Orića (28. divizija A BiH koja deluje iz demilitarizovane zone UN!!!) ubijale su sve srpsko što im dođe pod ruku. Žene, decu, starce... Ponajmanje vojnike VRS. Zauzmu selo koje brani manja seoska jedinica, straža takoreći, pa pobiju i pokolju sve živo što u selu zateknu. A UN su preuzele obavezu da to područje demilitarizuju do leta 93. Toliko o međunarodnoj pravdi i utvrđenim činjenicama.

Vlada RS (Komisija za traženje nestalih lica) je izašla sa zvaničnim saopštenjem da ima saznanja da su vlasti Federacije reekshumirale oko hiljadu tela (već sahranjenih) i transportovala ih u hangare oko Sarajeva i Tuzle da čekaju sledeću godišnjicu u Srebrenici da bi (ponovo ) bila sahranjena. Radi se o telima poginulih i sahranjivanih širom BiH a opravdano se sumnja da među njima ima i tela nestalih srpskih vojnika. Istovremeno je ukazano da muslimani na svojoj teritoriji uklanjaju čak i tercijarne grobnice kako bi se prikrio broj srpskih civila ubijenih u Sarajevu. Komisija Vlade RS raspolaže sa spiskom od 5730 takvih osoba uz opasku da spisak nije konačan.
Kraja Kraja 14:33 10.02.2009

...uvek se pozivate....

...na ono sto vam odgovara. Medjunarodni sud pravde je utvrdio i to je tako, ali Jasa Almuli nema pojma jer je autor knjige o holokaustu rekao nesto potpuno drugacije...
...uostalom, posle te "presude" koja se odnosi na srebrenicu, jedan decko iz inicijative mladih je skakao i vikao da je ta presuda medjunarodna sramota i da taj sud nema pojma, jer srbija nije proglasena genocidnom....kasnije je ta izjava povucena iz komentara na 92-jci, ali je nesretni administrator zaboravio da povuce i komentare zgranutih citalaca....
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:35 10.02.2009

Re: Odličan tekst

G. alpeot, Međunarodni sud u Hagu za ratne zločine na prostoru ex YU je presudio da Naser Orić i Ramuš Haradinaj nisu krivi, pa da li zaista verujete u to.

presudio je i da radić nije kriv.
pa zar zaista veruješ u to?

ovde nije reč o tome da li mi mislimo da je kriv ili nije.
reč je o dokazima.
tužilaštvo je to koje je moralo da dokaže krivicu onoga protiv koga je podiglo optužnicu, ko god da je on: haradinaj, orić, radić (koga vazda iz nekih razloga preskaču)...
sud sudi na osnovu dokaza.
ne na osnovu ličnog uverenja.

nesposobnost tužilaštva da obezbedi dokaze ili nemogućnost da se zaštite svedoci kojima se preti, koji se ubijaju... to je trenutno najveći problem i icty i domaćih sudova.
ali to sudsko veće ne bi trebalo da zanima i ne zanima. jer tužilaštvo, navodno, izlazi spremno na suđenje.

dakle, svi kojima nije dokazana krivica - oslobođeni su zbog nedostatka dokaza...
neki nisu ni proglašeni nevinima, upravo to, oslobođeni zbog nedostatka dokaza.
na primer, krajišnik je oslobođen tačke po kojoj je optužen za genocid, nije bilo dokaza....
za ostalo je bilo i za to je dobio zatvorsku kaznu od 27 godina, čini mi se.

usput, i samo usput, da li su ratni zarobljenici (i civili) trebalo da budu likvidirani na poljoprivrednom dobru
ovčara?
ili možda da im se sudi?
šta ti misliš?
čak i da su svi do jednog bili pripadnici zbora narodne garde (nisu svi činili zločine, kao što ni svi pripadnici vojske republike srpske nisu činili zločine) nisu smeli da budu pobijeni.
sud, prijatelju, sud zbog toga i postoji.

uzimanje pravde "u svoje ruke" nekako ne ide u 21. veku.

a srbija je mogla sve da ih izvede pred sud a ne da dozvoli da ih vezanih ruku, metkom u potiljak, pobije ko god.
milosib92 milosib92 19:28 10.02.2009

Re: to madam Hague

Baš mi je drago da vidim kako ste puni razumevanja za sudije ICTY i kako sa olimpijskim mirom konstatujete da eto nije bilo dokaza. Nije ih bilo jer niko nije pritiskao ni BH federaciju, a ni albanske vlasti na KiM. Nije bilo recimo vas i g-đe Kandić da zavapite za pravdom za srpske žrtve i da dosledno tražite da se želja za ubijanjem svakog Srbina koji padne šaka Naseru Oriću proglasi genocidom. Ono jeste da se za to ne dobija orden od muslimanskih vlasti u Sarajevu, ali ne radite vi to valjda zbog ordenja.

Ne znam da li ste primetili, ali ja nikada i nigde nisam opravdavao nijedan srpski zločin. Ja samo tražim pravdu, tražim da se neko seti i da su Srbi izginuli u tom ratu i to taman toliko koliki ih je bio procenat iu predratnom stanovništvu. Po presudama Muslimanima i Hrvatima za ubistva Srba bi se reklo da su se pobili sami. Ovo uzimanje Radića kao protivteže za neosuđene zločine nad Srbima je baš odvratno.

Vaše politikantsvo se najbolje ogleda u ovoj bezumnoj želji da se preko Krajišnika cela Republika Srpska osudi za genocid. Baš mi je žao što čak i ovakav pristrasni sud nije mogao sebi da dozvoli toliku blamažu. Nadam se samo da će i te sudije i tužioci, kao što su i bivši vojni zapovednici NATO u BiH zbog umirenja savesti, jednoga dana izaći na videlo sa svim pritiscima i ucenama kojima su bili podvrgnuti. Treba samo sačekati da ovaj sud završi sa radom i da dame i gospoda krenu da pišu memoare.
Inner Party Inner Party 15:25 09.02.2009

Po obicaju...

... sjajan Antonicev tekst.

wukadin wukadin 15:42 09.02.2009

Re: Po obicaju...

Nadam se samo da je tačna konstatacija o sve užem krugu kaste...
Inače ima nekih indicija da se takve stvari dešavaju. Normalizacija je neminovnost.
oort oort 15:47 09.02.2009

patak & žabe

Ako ste dokolni,
Pročitajte ovo:
Stari patak ukraj bare
Držao je slovo.

Slušale ga žabe
Velike i male,
Slatke su mu reči
Jedva dočekale.

Govorio patak
O vrlini mira,
I da niko nikog
Ne treba da dira.

Svako ima prava
Da slobodno živi,
Niko ne sme tlačit one
Što mu nisu krivi.

Sloga, mir i ljubav
Blagoslov je pravi,
zato neka niko
Nikoga ne gnjavi.

Slušale su žabe
Ovo krasno slovo …
Kad patak ućuta,
Desilo se ovo:

Jedan žabac mali
Pobliže je stao -
A patak ga zgrabi,
Pa ga progutao.

Iz ovog se nešto
I naučit dade:
Hulje lepo zbore,
Al' nitkovski rade.
margos margos 15:48 09.02.2009

Generalizacija

Pobogu, pa svaka generalizacija je glupa - pa čak i da jedan čovek UVEK piše ili govori gluposti.
Pojedinci su potkazivali, pojedinci su spašavali. Nisu ni gradovi, ni nacije. I sigurno oni koji su pomagali, nisu pomagali pripadniku neke druge nacije, već opet, pojedincima - ljudima. Oni koji su potkazivali - moguće da su to radili iz šovinističkih razloga, ali svakako iz neljudskih.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana