Zaplet o Slow Food-u

Nebojša Spaić RSS / 10.02.2009. u 20:02

 

12 jela
12 jela

Pihtije su mi izmamile spontani aplauz. Delovalo je, mora biti, blazirano, ali ja sam se sećao Kićine priče od pre 2-3 decenije, kako bi u bašti Kalenića ekipa ustajala i, uz komentar “objektivna beogradska publika ocenjuje 5.0, 5.0, 4.8, 5.0”, aplauzom pozdravljala lepotice u prolazu. Ovacije koje su kasnije dobili kuvari, kad su se pojavili na kraju večere na kojoj je pokrenuta inicijativa da se i u Beogradu osnuje Slow Food udruženje, bile su potpuno iskrene, spontane i na mestu, tako da je i moj rečeni ispad oduševljenja možda nekako prošao kao koliko-toliko prihvatljiv. Pre nego što pređem na druge detalje, o pihtijama od praseta lasaste mangulice sa farme u Kopljarima kod Orašca, iz domaćinstva Maletić, samo da kažem da Žana, koja je bila sa nama za stolom, uopšte i nikada ne jede ni pihtije, ni ljuto (a ove su baš dobro rezile), a prijale su joj koliko i meni, dakle, apsolutno.

 

Ocenjivali smo tih tuce jela, a pihtije su nametule užasno visok standard – pa sam peticu dao još jedino supi od morke, gajene u domaćinstvu Ivković, iz sela Glavica, kod Paraćina. Jaču, puniju, a nežniju, utrobomilujuću supu nisam nikada jeo. A supe voolim. Baš. Dočim Brakus, kaže, ne voli ih, a ovoj je, posle malo premišljanja dao – 6, na skali do 5. Peticu sam, istina, dao i glavnom jelu, dinstanom, špikovanom telećem butu od autohtone sorte „buša”, ali je, uprkos mirisima samog mesa koje je isticao sos od začinskog bilja i bundeve, mekanog toliko da bi u onom restoranu u kom se jede u potpunom mraku moglo da prođe kao pire, ono ipak zaostajalo za veličanstvenim pihtijama i supom.

 

I ostala jela bila su izvrsna – retko gde ima takvih u gradu, a boljih nigde (što je, inače, uopšte slučaj sa jelima u Zapletu kao takvom - takovih restauracija ima po koja, al’ bolje ne ima - o kome bi se mogao napisati koji hvalospevni pasus, sa istorijskim osvrtom na izgoreli 20. oktobar i, hvala na pitanju, još stojeći Kajmakčalan, jednu noć sa kraja osamdesetih sa pijanim Kecom i Tonijem Montanom, kada su demantovali stereotipe o sopstvenoj romskoj nacionalnosti kao naročito talentovanoj za muziku, ali i savremenim pasažima o harmonijama ukusa koje se tamo otkrivaju). Izdvajaju se tartar od divljeg dimljenog šarana, koji nije dobio 5 jer je bio malo prejak, i teleća glava u škembetu, koja je dobila skromnu četvorku zbog neprikladnosti pristupa takvom jednom jelu kao tzv. „gangu”. Kod, recimo, glave u škembetu, ili ribljeg paprikaša (koji, mlak, jedva da je dobio trojku) treba shvatiti da je kvantitet neodvojiv od kvaliteta, i da samo jedan zalogaj takvog jela ne može da znači ništa. Veoma dobra rakija i sasvim solidna vina pratili su liniju jela koliko su mogli – rekoh, nedostajao je sklad kompozicije, pa nije iznenadilo što je zaboravljen dižestiv, neizostavan završni takt svakog ozbiljnog obroka – sreća, u Skveru imaju Henesi XO.

 

Svako jelo za sebe bilo je ili apsolutno sjajno, ili veoma dobro (izuzetak je neka greška u jelovniku, koja se svela na čipsolike listiće sa mladim kajmakom, kojima nisam dao keca samo zbog „dekonstruktivističke” ideje da se to nazove Millefeuille – pita sa sirom i mladim kajmakom), ali mogli su se bolje složiti – prejako meze, pa supa, pa hladno predjelo, skrojeni su tako da sve to bude više degustacija, nego večera, a kombinacija ribljeg paprikaša, sarmice od zelja i glave u škembetu bila je krajnje neusklađena.

 

No, dobro – zvali me u goste, a ja tako. Zahvalan beskrajno, ubeđen u ispravnost ciljeva udruženja (da se podstakne potrošnja, odnosno stvori tržište za takve, specijalizovane proizvode, koji ne mogu da se komercijalno nose sa masovnom produkcijom, pa je potrebna volja potrošača da plate mnogo više za malo bolje – a lepota i rafinman su baš u nijansama, tako da je to sasvim opravdano), siguran sam da će domaćini razumeti dobronamernost i konstrukrtivnost kritike, utoliko pre što su i sami (Milutin, direktor agencije i šef Zapleta) ozbiljni ljudi.

 

Gosti su, za tako skrojeno veče, bili neočekivano nepretenciozni – uglavnom poslovan neki svet, po koje poznato lice, dvoje troje ljudi iz medija koji nisu preterano poznati širokoj javnosti... Malo mi je smetalo što su točioci vino zvali crvenim, a ne crnim, jer to smatram vrhuncem pokondirenosti i bolesnom potrebom da se prevodi sa engleskog ili francuskog boja (red, rouge, crveno, znam i ja kako se kaže), a ne pojam koji se označava, jer u savremenom srpskom jeziku vazda beše vino crno (man’te me, molim, vina rujnoga i rumenoga, to je arhaizam), pa ovde, evo, apelujem da se aktivno suprotstavimo tom procesu pogubnom i po vino, i po jezik.

 

U iskrenoj nadi da će koncept udruženja Slow Food uspeti i kod nas, zanosim se snom da će pitanje komercijalnog u njemu biti u drugom planu, a da će se ta usporenost, da kažem merak, iz naziva prebaciti i na praksu udruženja. Za početak predlažem da se u svim prilikama vezanim za udruženje uvede obaveza isključivanja mobilnih, sedenja najmanje za cigaretu vremena posle poslednjeg  posluženje (kafe, konjaka, čegagod), i da se razmisli o tome da se zabrani posluživanje u prvih 8 minuta po dolasku svakog gosta, da čovek može da dane dušem i oseti kud’ bi sa jelom i pićem u tom trenutku poš’o.

 

I, da - otkriće večeri, da je Gordan još veća blagoutrobijaška picajzla nego što sam ja. Hvala Laletu što me je stavio na spisak zvanica.

 


Atačmenti



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 20:38 10.02.2009

....

Postoje i fast food pihtije:

Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 12:42 11.02.2009

Re: ....

podržavam višnju92 koja je upitala - a šta sa nama koji ne krkamo "pihtije od lasaste mangulice," nego salate i tako-tak'e stvari (što bi reko moj dobri otac - hranu za kuniće) ? šta ćemo mi? gde je tu ravnopravnost spajiću?! sad ću taki da te tužim odgovarajućem delu nevladinog sektora pa da te metnu u saopštenje, pa da se čudiš šta te snašlo
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 18:32 11.02.2009

Re: ....

Ako se mora, ce da jedem i salatu, dobri moj Vaske. Na primer, papriku punjenu mileramom sa 3 puta vise holesterola nego sto je legalno u zemljama EU.
vishnja92 vishnja92 21:22 11.02.2009

Re: ....

sad ću taki da te tužim odgovarajućem delu nevladinog sektora

a i ja tebe sto mi meces ovo nicim izazvano "92" u ime.
to rade samo oni koji se svadjaju sa mnom :)
drug.clan drug.clan 17:15 12.02.2009

Re: ....

Nebojša Spaić
Ako se mora, ce da jedem i salatu, dobri moj Vaske. Na primer, papriku punjenu mileramom sa 3 puta vise holesterola nego sto je legalno u zemljama EU.


Pa o kakvim to slobodama pricaju u EU a i procenat holesterola u tradicionalnim jelima odredjuju?

Ako hocu da jedem cist holesterol bas hocu! Uostalom dok je covek zdrav (dok jetra moze da ga procesira slicno kao i secer) unosenje viska holesterola nije stetno - nema dokaza da jeste!
vishnja92 vishnja92 19:39 12.02.2009

Re: ....

podržavam višnju92

izmotavam se vaske. evo za iskupljenje jedan
tigrks tigrks 23:43 10.02.2009

Crnjak

Odličan tekst.
Ne mogu baš da komentarišem, moraću do frižidera.
Inače, nepokolebljiva podrška za očuvanje vina CRNOG.
dunja73 dunja73 01:40 11.02.2009

Re:ceif ili merak

Nista u zivotu ne volim da radim "bez meraka" .. Osim kad moram... A ,najalergicnija sam kad neko vrucu kafu "iskapi" ...

Nisam ni za "francuski fazon" ,ali laganica...
madam_mym madam_mym 01:39 11.02.2009

Pihtije su mi izmamile spontani aplauz

ne mogu da odolim, i pošto je baš kasno, samo da kažem da mi je pošla voda na usta!
Pihtije obozavam, i one teleće, i bobove. Sutra čitam ovu polovinu teksta, jer sad mi pada glava a stomak vodi ljubav s kičmom.
I, da - vino je crno!
vishnja92 vishnja92 11:00 11.02.2009

e neka si rekao

Za početak predlažem da se u svim prilikama vezanim za udruženje uvede obaveza isključivanja mobilnih, sedenja najmanje za cigaretu vremena posle poslednjeg posluženje (kafe, konjaka, čegagod), i da se razmisli o tome da se zabrani posluživanje u prvih 8 minuta po dolasku svakog gosta, da čovek može da dane dušem i oseti kud’ bi sa jelom i pićem u tom trenutku poš’o.

mr spaicu.

nego - a kamo ga spora hrana za nas sa...specijalnim potrebama? sta mi da radimo sa svim tim mesima i ostalim stvarima? jel bilo nesto onako, kako bih rekla, pitomije?
pa i ja volim da jedem
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 21:36 11.02.2009

Re: e neka si rekao

sta mi da radimo sa svim tim mesima i ostalim stvarima?

Pitanje izbora, rekao bih, cenjena.
vishnja92 vishnja92 23:11 11.02.2009

Re: e neka si rekao

pa ne bre, nego - ti covece diskriminises tikvice!
eto sta ti radis!
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 07:17 12.02.2009

Re: e neka si rekao

ti covece diskriminises tikvice

Tikvice!?? Diskriminisem!??? Nikad!!!!!
Grilovane, musaka, cuspajz, krem corba, pita, razne salate, nadevi, tikvice oko kozjeg sira, pa na rostilj, punjene tikvice, susene tikvice... A kako se tek lepo mogu zaciniti acetom, belim lukom, maslinovim uljem, travama, egzoticnim zacinima, kojecime...
vishnja92 vishnja92 12:46 12.02.2009

Re: e neka si rekao

izvrsno! ja sam ushicena, zaljubljena, unistena, sto bi rekao Korovjov.
posle ovoga, traziti bilo sta manje od Vase ruke bilo bi neprimereno, gosn Spaicu, te cu se ja privremeno povuci i zacutati.

kakva fantasticna oda tikvicama :)
ocarana sam.
Kazezoze Kazezoze 14:52 12.02.2009

Re: e neka si rekao

kakva fantasticna oda tikvicama :)
ocarana sam.

i ja :)
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 21:54 12.02.2009

Re: e neka si rekao

sto bi rekao Korovjov

Prenagljujete, drago dijete.
radojicic92 radojicic92 21:58 12.02.2009

...

Jel mi se cini ili dole u desnom uglu, pod slatko, pise rakija?
radojicic92 radojicic92 22:04 12.02.2009

Re: ...

tufahije, izvinjavam se, sad sam bolje pogledao
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 22:10 12.02.2009

Re: ...

pod slatko, pise rakija?

Raj, ipak, ne postoji - makar na zemlji, mada licno ne verujem ni van iste.
vishnja92 vishnja92 07:47 13.02.2009

Re: ...

radojicic92
Jel mi se cini ili dole u desnom uglu, pod slatko, pise rakija?

tufahije, izvinjavam se, sad sam bolje pogledao

zvuci slicno, nije da nije ))
pa di si bre radojicicu?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana