Bajaga :) Vlada Srbije i Microsoft

rada_kon RSS / 12.02.2009. u 00:31

 

Godina zaštite dece na Internetu

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić, Ambasadorka Češke Republike dr Hana Hubačkova, direktor za odnose sa javnim sektorom u Microsoftu mr Miloš Trkulja i zvanični promoter kampanje Momčilo Bajagić Bajaga, proglasili su 2009. godinom zaštite dece na Internetu.

Osnovni cilj obeležavanja Dana bezbednijeg interneta u Evropi je edukacija dece, njihovih roditelja i učitelja u cilju sprečavanja zloupotrebe dece u virtuelnom okruženju. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo uz podršku kompanije Microsoft, ovom konferencijom želi da skrene pažnju celokupne javnosti na sve više prisutan problem nebezbednih i neprikladnih sadržaja kojima su deca i mladi izloženi na internetu. Proglašenjem 2009. godine zaštitom dece na internetu, Ministarstvo telekomunikacija i informacionog društva donosi evorpske trendove u Srbiju i kao jedan od prioriteta Ministarstva postavlja probleme najizloženijih članova informatičkog društva - decu i mlade.

„Ovaj Dan je prilika da se pokrene pitanje zaštite dece na Internetu i prilika da pokažemo spremnost da preuzmemo odgovornost koju imamo prema najmlađim generacijama.Pokrećemo kampanju, u okviru koje ćemo okupiti najviše predstavnike države, međunarodnih organizacija, civilnog društva i privatnog sektora kako bismo se suočili sa ovim problemom", rekla je ministarka Jasna Matić.

"Nekada su roditelji deci pričali da se paze čike u parku koji se čudno ponaša ili im nudi slatkiše, ali danas ne znaju kakav savet da daju deci koja svakodnevno stupaju u komunikaciju sa nepoznatim ljudima u čet sobama. Mi ne želimo ovom kampanjom da zaplašimo naše sugrađane, već naprotiv, da ih podstaknemo da što više koriste sve vidove novih tehnologija, ali da razgovaraju sa svojom decom o tome kako provode vreme na Internetu. Mediji su jedan od najvažnijih partnera u ovoj kampanjiikoristim ovu priliku da pozovem medije, kao i zainteresovane predstavnike civilnog društva da zajedno svojim radom doprinesemo uspešnosti kampanje zaštite dece na Internetu", istakla je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

„Republika Češka, predsedavajuća Evropskom Unijom, je kao jedan od svojih prioriteta u oblasti telekomunikacija istakla zaštitu dece na Internetu i time istakla značaj ovog pitanja na Evropskom nivou. Jako je važno da se donese nizzakona koji regulišu oblast Interneta a koje Srbija tek treba da usvoji kako bi mogli efikasnije da se borimo protiv raznih oblika kriminala koji koriste Internet kao glavno sredstvo", istakla je Ambasadorka Češke Republike Hana Hubačkova.

„Kao društveno odgovorna kompanija, Microsoft podržava inicijativu Ministarstva za telekomunikacije, za povećanje bezbednosti dece na Internetu u Srbiji. Mi kontinuirano ulažemo u edukaciju najmlađih korisnika o brojnim prednostima korišćenja Interneta i modernih komunikacija, ali i o svim opasnostima koje vrebaju sa najveće svetske mreže. Finansiranjem video spota za ovu kampanju želimo da svima prenesemo poruku da je Internet jedan od medija budućnosti i izvor korisnih informacija, i da ga kao takvog treba koristiti u najvećoj mogućoj meri, ali i sa preko potrebnim oprezom. Mi ulažemo u bezbednost naših korisnika, a naročito dece na internetu", istakao je direktor za odnose sa javnim sektorom kompanije Microsoft mr Miloš Trkulja.

„Inicijativa za poboljšanje bezbednosti dece na Internetu prestavlja korak napred u borbi protiv brojnih pretnji koje ugrožavaju sve nas koji koristimo Internet. Kao roditelj, želim da deca u potpunosti budu bezbedna dok koriste računar i Internet, i razumem zabrinutost drugih roditelja za sigurnost njihove dece na Internetu. Zato je važno da se svi informišemo o svim prednostima i manama Interneta i da to znanje prenesemo na našu decu, kako bismo ih maksimalno zaštitili, istovremeno poštujući njihovu privatnost. Deci koja koriste Internet mogu da poručim:"surfujte, istražujte, komunicirajte, ali budite uvek oprezni i slušajte savete starijih i iskusnijih. To je jedini način da iskoristite sve prednosti Interneta na pravi način", istakao je Momčilo Bajagić- Bajaga.

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana