Ustavobranitelj

antioksidant RSS / 13.02.2009. u 10:06

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

"Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima."

ZAKON O DRŽAVLjANSTVU REPUBLIKE SRBIJE

"Pripadnik srpskog naroda koji nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije ima pravo da bude primljen u državljanstvo Republike Srbije bez otpusta iz stranog državljanstva, ako je navršio 18 godina života i nije mu oduzeta poslovna sposobnost i ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom."

LOJALNOST DRŽAVI SRBIJI USLOV ZA SPORTSKU PENZIJU

"Ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić-Marković predložila je da se uvede obaveza da svaki kandidat za nacionalnu sportsku penziju mora da potpiše izjavu o lojalnosti državi Srbiji, što znači da bi zainteresovani Albanci trebalo da izjave da ne priznaju takozvanu nezavisnu državu Kosovo."

NACIONALNA MRŽNjA U SKUPŠTINI

"Vi idete Karađorđu u posetu u Orašac, a pozivnice šalje Rasim Ljajić, moj drug, svaka čast, ali to je vređanje dostojanstva ove države, Karađorđa, to je uvreda za sve što je srpsko"

.........................

........................

.........................

Ovo gore je logičan sled. Nema mesta  čuđenju. Sve što je moglo da se kaže o izjavi Velimira Ilića rečeno je kad je donošen Ustav. Posle toga, Velimir je Ustavobranitelj. On čita šta piše, onako kako on vidi da to piše.

Velimir je iskreno rekao ono što on vidi kao istinu, da postoji razlika između njegovog drugara Rasima i njega. Jedan je Srbin, drugi je građanin. Tu ima razlike. Pa čak i u državi srpskog naroda i svih građana.

Kada se napiše u Ustavu da je Srbija država Srba naći se neki Velimir koji će to tako i pročitati. Nije vreme da se bavimo posledicama. Razmislimo o uzrocima. Zar nikome nije bilo čudno kada je Tomislav Nikolić, tada još "Zli Radikal", rekao da je to radikalski Ustav? Da je preambula radikalska? Da je prvi član radikalski?

I da se razumemo, briga me što u hrvatskom Ustavu piše da je to država Hrvata. Briga me za sve druge ustave ove planete (čak i britanski koga nema mi je nebitan). Srbija je moja domovina, da parafraziram toliko Velikog da se posle smrti svi otimaju za njega. I to šta mi činimo od nje mi je bitno.

Srbija, to smo mi i naš odnos prema nama samima. Sve ostalo je odraz.



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 11:54 13.02.2009

Preteruješ

Ово горе је логичан след. Нема места чуђењу. Све што је могло да се каже о изјави Велимира Илића речено је кад је доношен Устав. После тога, Велимир је Уставобранитељ.

mnogo ga pretera!
Jelena Milić Jelena Milić 12:23 13.02.2009

Re: Preteruješ

zasto?

zato sto je ilic jos pre x godina prebrajao labusu srpska zrnca po obliku prezimena, pa onda jos crnje dosla comic da smiri stvar i kaze, ma ne labus je srpsko prezime!
libkonz libkonz 13:05 13.02.2009

Re: Preteruješ

zato sto je ilic jos pre x godina prebrajao labusu srpska zrnca po obliku prezimena, pa onda jos crnje dosla comic da smiri stvar i kaze, ma ne labus je srpsko prezime!

Ženi je to devojačko prezime, ne verujem da je mislila nešto loše, samo spontana izjava. Imam utisak da je ona jedan od najčasnijih ljudi u DS.
Jelena, bez ljutnje, ali tvoji stavovi su glavna hrana srpskog kvazinacionalizma.
Jelena Milić Jelena Milić 15:05 13.02.2009

Re: Preteruješ

ne ljutim se

kvazinacionaliam ne vidim

vidim ovaj pravi izvorni

tebi izgleda nije upste jasno sta je u toj reakciji comicke jos onomad bilo lose

sta je postigla time sto je smirila ilica uveravanjem da je labus srpsko prezime

ovo sad?

i sta ako labus nije srpsko prezime?
libkonz libkonz 16:59 13.02.2009

Re: Preteruješ

tebi izgleda nije upste jasno sta je u toj reakciji comicke jos onomad bilo lose

Nisam rekao da nije pogrešila, samo je bila ishitrena. Bilo je mnogo grešaka ranije, ali smatram da ovde, sa ovom pričom o Velji Iliću mora da se stane sa greškama. Sada da se reaguje i svaki put da se reaguje. Da ostavimo prošlost. Ali ovo mora da prođe sa adekvatnim epilogom.
U isti koš sa Veljom Ilićem hoću da stavim i razne blogere odavde, čije vređanje SPC prelazi sve moguće granice.
vishnja92 vishnja92 10:40 14.02.2009

Re: Preteruješ

i sta ako labus nije srpsko prezime?

pa nista - to je kao da meni neko kaze - "gle, imas poljsko prezime!" a ja odgovorim "ne, cesko"
bar ona ne mora da dokazuje i objasnjava sta je time mislila.
potpuno je izlisno.
U isti koš sa Veljom Ilićem hoću da stavim i razne blogere odavde, čije vređanje SPC prelazi sve moguće granice.

kako u isti kos? i ko ti lupio tolike preporuke za ovu nepromisljenost?
vishnja92 vishnja92 11:58 13.02.2009

.

Ово горе је логичан след. Нема места чуђењу.

jasno.
Србија, то смо ми и наш однос према нама самима. Све остало је одраз.

i ovo je jasno. valjda se zato tako brzo i zaboravlja.
hvala, ao :)
rapunzel rapunzel 14:01 13.02.2009

Re: .



Ovo gore je logičan sled. Nema mesta čuđenju. Sve što je moglo da se kaže o izjavi Velimira Ilića rečeno je kad je donošen Ustav. Posle toga, Velimir je Ustavobranitelj. On čita šta piše, onako kako on vidi da to piše


meni sve jasno, nego me plaši
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:22 13.02.2009

Nekako mi se

tvoj tekst naslanja na moj, ili obrnuto svejedno....da postoje patriote i obicni gradjani, da postoje oni kojima se uvek veruje kao i oni koji ce vecno biti sumnjivi...itd!
Preporuka!!!
bkc
rankot rankot 17:18 13.02.2009

Re: Nekako mi se

Вељу у електричну фотељу.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:04 13.02.2009

Sve ostalo je odraz

Poetski (neoplatonicarski) gnosticizam, zaista !!!
Evagrios iz Ponta ima slican stih.... A, nije o Srbiji !
olalija olalija 16:04 13.02.2009

ustavobranitelj

ti si u pravu. problem je u ustavu. i to jeste cak i evropski problem takozvano pitanje nacija-drzava. ALI da ne bismo iz opanaka skakali u salonke hajde da se prvo bar neko kratko vreme ponasamo kao drugi evropski narodi i da i u okviru ovog ustava nacija-drzava insistiramo na postovanju ljudskih i manjinskih prava. pa kad to gradivo utvrdimo da idemo korak dalje i menjamo ustav. mislim stvarno da srbija nije zrela da u evropi prednjaci modernim ustavom.
milosib92 milosib92 17:44 13.02.2009

Država

Kada se napiše u Ustavu da je Srbija država Srba naći se neki Velimir koji će to tako i pročitati.

Mislim da ste preterali sa reakcijom. Srbija i jeste matična država Srba, a to da li će se naći neko ko misli da su Srbi važniji od ostalih naroda koji u njoj žive se reguliše drugim aktima.

Ako se uvaži vaš poslednji pasus onda nema o čemu da se diskutuje.

P.S. Šta mislite o Ilićevom objašnjenju u Skupštini povodom celog slučaja.
reanimator reanimator 19:10 13.02.2009

breaking news

blackbox92 blackbox92 20:36 13.02.2009

otvoreno pismo

krajnje je vreme da Skupstina pocne da radi ili da kaze da ne moze.



Otvoreno pismo

Slavici Đukić Dejanović, Predsednici Narodne skupštine Republike Srbije i poslaničkim grupama



Samo jedan dan skupštinskog zasedanja državu košta 4.990.000 dinara. Najveći deo odlazi na plate poslanika i njihov prekovremeni rad. Osnovica za mesečnu platu poslanika, bez obzira na to da li radi, iznosi 75.000 dinara, ali na to se dodaju oko 30.000 dinara paušala, zatim dnevnice i nadoknada za službeno putovanje. S obzirom na to da je prosečna plata u Srbiji nešto niža od 33.000, poslanici dobijaju više od tri prosečne plate.

Parlament, dakle mora da počne da radi posao koji mu je Ustavom poveren i za koji je veoma dobro plaćen. Činjenica da je u periodu od jula do decembra 2008. godine usvojeno manje od jedne trećine neophodnih zakona uverljivo svedoči o neefikasnosti rada Narodne skupštine Republike Srbije. Nema potrebe ponovo podsećati građane na to šta Parlament jeste radio sve ovo vreme i šta smo sve imali priliku da čujemo sa skupštinske govornice.

Zahtevamo od "najvišeg predstavničkog tela" da prestane da ponižava građane Srbije i troši ogroman novac poreskih obveznika na nerad i javašluk.

Vreme je da kažemo "Dosta!" takvom bahatom, neodgovornom, nemoralnom i necivilizovanom ponašanju. Vreme je da tražimo od poslanika da rade posao za koji su ih građani Srbije izabrali.

Iako su nevladine organizacije u nekoliko navrata apelovale na narodne poslanike, predsednicu Parlamenta, pa i na Predsednika Republike da učine sve da se rad najvišeg državnog organa odblokira i upristoji, ovo nedopustivo stanje se nastavlja i nema nagoveštaja da se postojećim mehanizmima i poslovnikom ono može promeniti.

Stoga upozoravamo da se u periodu nadolazeće krize i neizvesnosti, predstavnici naroda mogu suočiti sa narastajućim nezadovoljstvom građana zbog ovakvog neodgovornog ponašanja prema interesima onih, čijim su glasovima i voljom dospeli u skupštinske klupe. Čast izuzecima od kojih očekujemo da nas podrže u interesu svog ličnog ugleda i ugleda Parlamenta, a pre svega u interesu građana koji se već osam godina nedvosmisleno izjašnjavaju za nastavak evropskih integracija.



Centar za regionalizam 11. februar 2009. godine

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Evropski pokret u Srbiji

Građanske inicijative

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Zelena mreža Vojvodine

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Otvoreni licej

Centar za civilno-vojne odnose
sentinel26 sentinel26 21:40 13.02.2009

Re: otvoreno pismo

Zahtevamo od "najvišeg predstavničkog tela" da prestane da ponižava građane Srbije i troši ogroman novac poreskih obveznika na nerad i javašluk.
Kako ?
Pa oni misle da su izabrani da rade ono što oni jedino i znaju da rade a ne ono što je potreba naroda i nalažu Ustav i zakoni.
Oni misle da je sloboda govora izmišljena upravo za njih, jer većina njih i ne zna da govori o bilo čemu drugom osim o onome što čujemo svakodnevno.

Podjela feuda i apanaže se vrši na drugom mjestu a najviše predstavničko tijelo je za njih sve, samo ne ono što bi trebalo da bude.

Kad ovo najviše predstavničko telo ne bi bilo i poligon za pražnjenje nezadovoljstva zbog neostvarenja svih prikrivenih apetita i kad ne bi bilo mjesto za vješto sakrivanje nerada same vlade, problemi sa njime bi se mnogo lakše riješili.

Ako bi sproveli referendum o direktnim TV prenosima skupštinskih sjednica, izlaznost bi bila velika a rezultat katastrofalan po poslanike.
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:38 13.02.2009

АО, помоћ

Да ли знаш како се дефинише припадник српског народа у овоме што си цитирао?

ZAKON O DRŽAVLjANSTVU REPUBLIKE SRBIJE

"Pripadnik srpskog naroda ...
miloradkakmar miloradkakmar 13:59 14.02.2009

Шта би друго писало ?



Поменутог господина који је синоћ завршио у Ургентном, а чије је стање, како пишу , стабилно, не сматрам озбиљним политичарем, он је више газда...и да не додајем остало. Међутим , то не умањује озбиљност онога што је изрекао за скупштинском говорницом и за чега треба да одговара.

Kada se napiše u Ustavu da je Srbija država Srba....


Па, шта би друго писало !? Да ли да се уз то наведе и 3о-ак националних мањина или ѕе не схвата да се то регулише, подразумева овим
i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.
Човек мора мало да поразмисли и о својим " истинама ".
У мојој вишенационалној локалној самоуправи на власти су представници српског народа / из више политичких опција / и мађарске националне мањине из које су председници општине и Скупштине. Здравом разуму то не смета. Не би смело.
reanimator reanimator 14:31 14.02.2009

...

Uopšte nemam dilemu da Ilić misli baš onako kako je veći deo javnosti protumačio.
Takodje, uopšte nemam dilemu da je sve izgovoreno namerno izgovoreno baš na način da kasnije može da se tumači po nahodjenju. Realno, kada pročitaš ceo govor, bukvalno može da se tumači na oba načina. Mislim..sve ove priče da treba Sud da reaguje...na osnovu čega da reaguje? Utiska?
Dalje...nisam baš 100% siguran, ali me ne bi iznenadilo da je u pripremanju govora učestvovao DSS. Prosto, oni su mi jadnici tog formata.
Kao što nisam baš siguran da li je hospitalizacija stvarna potreba ili fora.
I da završim...toliko se peni o Iliću..i toliko se svi ne znam kako zgražavaju nad temom, da sam gotovo siguran da u pozadini priče neko nešto ooopasno krade.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana