Da li smo svi odgovorni?

shunjich92 RSS / 13.02.2009. u 13:59

Čini mi se da ima toliko stvari o kojima može da se piše, a vezani su za internet... Ono što je sigurno tačno jeste da njegova važnost svakodnevno raste, i da je on medij koji se najbrže razvija. Ušao je u naše svakodnevne živote, postao navika, potreba... Iskorišćen je za sve vrste privatnih i poslovnih komunikacija, i kada pogledate mogućnosti, od chat-a, SNS sajtova, blog... zapravo sve i jeste u komunikaciji.

 

Tako internet omogućava svim svojim korisnicima da aktivno učestvuju u pravljenju, i plasiranju informacija. Sada su skoro svi u mogućnosti da učestvuju u analiziranju, izveštavanju... I sve je to moguće uraditi na prekoviše načina.

internet2.jpg


E sad... A kako to sve možemo da zloupotrebimo?! Gde tu ima propusta, kako da dodjemo do njih, i šta sve možemo tako da zakuvamo?! I kako se od svega toga zaštiti?!


Ukucate nečije ima na google. Ako ima profil na fb, ili na nekom drugom SNS sajtu, pojaviće se. Pojaviće se i ako postoji ovde na blogu, ili ako je potpisan ispod nekog teksta, ili ako je negde ostavio neki komentar. Pojaviće se, vi ćete kliknuti, i opet kliknuti, i još malo kliktati i... saznate dosta informacija o tom nekom, a da pri tom niste to ni planirali.

 

Upravo na gore opisan način sam i ja zajedno sa jednim prijateljem, uz malo raspitivanja i van mreže, uspeo da saznam dovoljno informacija o određenoj osobi, krenući samo od njegovog nick-a i onoga što je pisao u blogovima. A da pri tom nismo imali ni jednu osobu iz bliskog okruženja koja bi nas mogla povezati. Pre neki dan mi isti taj drug šalje mail u kojem mi potvrđuje da smo bili u pravu, jer do sada nismo imali mogućnosti to da potvrdimo, pa su to samo bile obične predpostavke.

 

A kako smo saznali da je to On?!
Igrom slučaja, pre par godina, počnemo mi da pišemo za jedan portal koji između ostalog ima i blog servis. I kako to obično biva počnem ja, pored textova koje sam pisao za određene rubrike, da se polako uključujem i u blogoživot tog sajta. Privuku mi pažnju Njegovi tekstovi, pogotovo što smo se slagali u većini stvari. I sve tako, dok On nije postao previše extreman, dok nije počeo javno da proziva raznorazne moćnike, koji su uspeli na kraju da srede da se on potpuno banuje, i cela ta priča čak dovede i do obavezne moderacije svakog komentara, dakle prvo mora da se odobri ne bi li bio objavljen. Naravno, isti Taj, uspeo je i dalje da se kreće među blogostanovnicima potpisujući se na razne druge načine i, naravno, menjajći IP adrese. Ali bio je pametan i strpljiv. Čekao je da se ponovo ukine moderacije komentara, ne bi li mogao da piše šta god je hteo, pa makar ga posle i obrisali, koliko toliko ljudi je moglo to da pročita. I to se i desilo... A onda, je nastao haos... Odmah je poslao komentar u kojem je imao cilj pre svega da kompromituje vlasnike sajta. Napisao je i što treba i što ne treba... I kada su mu i taj komentar obrisali, onda je uradio nešto još gore.
HI5, joše jedan od SNS sajtova, očigledno ima neki propust, jer je on pomoću istog uspeo da dođe do adresara vlasnice sajta, i da taj svoj komentar u kojem ih kompromituje, iznoseći što istinu što ne istinu, pošalje svima. Na kraju se potpisao imenom i prezimenom. I sve to ne bi bilo toliko strašno, da vlasnica u svom adresaru nije imala i mailove nekih bitnih ljudi, kao npr predsednika republike...

 

Jako jednostavna stvar za učiniti... A posledice... Posledicama ne možemo utvrditi razmere... Ne postoje ni kazne... Jer se sve oslanja na moderatora sajta, i na njegov ’’etički kodeks’’, na njegova interesovanja i ideale...

 

I zbog toga ponekad zastanem, i zapitam se, čemu sve ovo vodi?! Koliko je dobra ova hiperprodukcija informacija, koliko sve ovo dovodi do otuđenja, i da li se sve, baš sve preselilo na internet, ili će se to desiti vrlo uskoro?
U svakom trenutku možeta da sednete za svog personalnog ljubimca, i dospete do toliko informacija da uopšte ne može da nam dođe svesti koliko to zapravo može da bude... A pri svemu tome, i mi plasiramo konstantno nove informacije, uopšte ne razmišljajući da li je to dobro, ili ne...

 

I zato prvo zastanite, razmislite, pa tek onda kliknite...



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leopold_lady leopold_lady 23:39 13.02.2009

Ma znaš kako ....

ako nešto "hoće" da te snađe - "hoće" i to je tako .... Tako da,ne možeš se zaštiti od mnogih stvari - kako na net-u,tako i u životu .... Zato nemoj mnogo da se opterećuješ sa time i glavu gore ....
shunjich92 shunjich92 23:56 14.02.2009

Re: Ma znaš kako ....

ma samo mi se cini da nam je previse informacija dostupno...
leopold_lady leopold_lady 00:02 15.02.2009

Re: Ma znaš kako ....

shunjich92
ma samo mi se cini da nam je previse informacija dostupno...


To se slažem ....
shunjich92 shunjich92 12:39 17.02.2009

Re: Ma znaš kako ....

pa da... samo sam hteo da kazem da smo mi krivi za to, jer veliki deo tih informacija, pogotovo o sebi, i sami plasiramo...
taube taube 17:17 17.02.2009

,

odličan tekst. ni sama ne znam koliko je dobra hiperprodukcija informacija i čemu vodi? s druge strane ne mogu da budem ni van interneta samo razumno, i razmišljati pre nego što kliknemo.
naravno, svakom se može desiti da pretera u komentarima , ali ako ima malo razuma on će se dozvati pameti i vratiti u neku, da kažem - normalu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana