Skoro kao ljubav... jednom u Santjagu

Ninoslav Randjelovic RSS / 14.02.2009. u 16:31

Santjago je bio prva prestonica Kube i ovde se jos uvek nalazi najstarija kuca podignuta pocetkom 16-og veka za potrebe Dijega Velaskeza, spanskog upravitelja Kubom. U Santjagu se i zavrsila spanska uprava pred sam kraj 19-og veka. 1953 godine Kastro je neuspesnim napadom na Batistin vojni garnizon u Santjagu u izvesnom smislu zapoceo revoluciju. U ovom gradu su zivela i poginula braca Pais, Frenk i Dzosua, Kastrovi pomagaci i heroji revolucije. Frenk Pais, baptisticki svestenik i ucitelj je sa Kastrom organizovao revolucionarnu grupu “M-26-7” i vodio je nakon Fidelovog povlacenja u Sijera Maestru. Ovde je na na trgu Cespedes, 1959 Kastro sa balkona opstinske zgrada, objavio pobedu revolucije. U blizini Santjaga nalazi se i najsvetije mesto za Kubance hriscane - katedrala El Cobre, a na groblju Svete Ifigenije je sahranjen i Hose Marti, jedan od naslavnijih Kubanaca i duhovni otac kubanske borbe za nezavisnost.

Stizem oko podneva i nalazim smestaj u jednom od ukupno tri solitera u Santjagu, blizu trga Plaza de Marte. Stan je sasvim prijatan, na 12-om je spratu i sa balkonom. Pokusavam da malo spavam, ali mi se ne da i izlazim napolje. Setam se ka glavnom trgu u gradu – Plaza Cespedes. Oko ovog trga su podignute neke od najvaznijih kuca u Santjagu. Na juznoj strani parka je Bogorodicina katedrala izgradjena na mestu gde je pocetkom 16-og veka podignuta prva crkva na Kubi. Uopste, Santjago mnogo vise podseca na spansko kolonijalno doba nego Havana i on je pravi karibski grad sa mesavinom africkih, haicanskih i spanskih motiva. Ovo je, takodje, tipican primorski grad, sa uskim ulicicama od kojih sve glavne vode ka luci. Setam se okolo, razmisljam sta bih sve trebalo da snimim, a onda neko vreme sedim na klupi u parku i odmaram se posmatrajuci.

Vec je pao mrak i glavna ulica koja spaja trgove Cespedes, Dolores i Marte je puna kurvica i policije. Kao da su se svi ostali sklonili u svoje kuce ili sede na klupama u parku.

Ulazim u kafeteriju na trgu Dolores i narucujem sendvic sa sunkom i sirom i flasu kubanskog piva. Dok jedem, devojke mi prilaze, traze cigarete i zapocinju klasicne teme: odakle sam, koliko cu biti na Kubi, gde sam otseo, da li sam ozenjen...

Primecujem jednu malu, prijatnog izgleda, sa dva dugacka oziljka na licu - jedan horizontalan, drugi vertikalan. Zove me, trazi cigaretu za drugaricu. Odbijam, kazem da je radnja zatvorena. Gleda me sa cudjenjem i bez osmeha. Zavrsavam pivo, placam racun i izlazim iz kafeterije.

Setam se ponovo ka parku Cespedes. Sedim na klupi i slusam muziku sa hotelske terase.

Zbog cega me zanima kubanska revolucija ?

Zbog cega sam odusevljen Kubom ?

Jasnija su mi ta pitanja sada, vise nego ikada ranije. Radi se o uspesnoj odbrani svoje posebnosti, svog prava na zivot. Kuba je idealna pozornica te pobede.

Ovde su pre dolaska Spanaca (pocetak 16-og veka) zivela indijanska plemena od kojih su najpoznatiji Taino Indijanci. Oni su se vek ili dva pre dolaska Kolumba sklonili na Kubu u bezanju od drugih surovijih indijanskih plemena koja su zivela na Karibskim ostrvima. Bavili su se zemljoradnjom i skoro sasvim apsorbovali indijanska plemena koja su tu ranije zivela - Guanahatabeje i Siboneje. Ziveli su u selima na istoku Kube, gajili boniatos, juku, jam, kukuruz, tikvu, kikiriki, paprike, avokado i duvan. Razvili su grncariju, pravili predmete od pletenog pruca, obradjivali kamen i pravili idole od drveta, kamena i kosti. Verovali su u duhove. Spavali su u kolibama ili u pamucnim mrezama razapetim izmedju drveca.

U prvih cetrdesetak godina po dolasku na Kubu, Spanci su od 100.000 Taino Indijanaca, ostavili u zivotu oko 5.000. Onda su za potrebe radne snage poceli da dovode na Kubu robove iz Afrike.

Sa osvajanjem Meksika Kuba je postala glavna tranzitna tacka pljacke koja je tada otpocela, tj., prenosa bogatstva Novog Sveta u Spaniju kao i svetska metropola trgovine robljem. Cerupanje Kube i borba evropskih kolonijalnih sila, Spanije, Francuske i Engleske odredjivala je dalji sled nasilja. Ukljucenjem Amerike kao nove sile stvari su postale jos mucnije. Sada se pod izgovorom “oslobodjenja robova” i zastite ljudskih prava, Kuba ubacuje u geopoliticke kombinatorike. Skoro sest decenija 20-og veka Kuba je pod ekonomskim i politickim patronatom Amerike. Konacno, 447 godina nakon iskrcavanja Spanaca u Barakou, na istoku Kube, Kuba postaje nezavisna zemlja sa imenom i nacijom.

Primecujem jednu lepu crnkinju. Prilazim joj i ona me poziva da sednem pored nje na klupu. Zove se Irena. Studira psihologiju. Trenutno sedi u parku jer joj je vrucina u stanu, a nema ni televizor ni radio da je zabavi. Setamo se ka parku Dolores i pokusavamo da razgovaramo. Svidja mi se njeno lice i ne znam da li da joj ponudim da odemo do mene. Pita me sta radim sutra i predlaze da se nadjemo u parku i da nastavimo da se druzimo. Kaze da bi volela da mi pomogne oko snimanja. Ne uspevamo da se dogovorimo nista konkretno. Ona odlazi kuci, ja svracam u kafeteriju da kupim pivo. Sedim u parku Dolores i razmisljam o Ireni. Cujem da me neko zove i vidim devojku sa oziljcima kako me posmatra i smesi se.

Ustaje i prilazi mi. Pita me sta se desava i kako to da nisam vec otisao sa nekom devojkom kuci. Pitam je koliko ima godina i da li ima dece. Kaze da ima trideset i da je majka sest sinova. Sama se smeje svojoj sali. Onda mi pokazuje licnu kartu i datum rodjenja. Ima 24 godine. Zove se Marija. Odlazimo u moj stan.

Ustajemo oko podneva. Napolju je oblacno. Sparno je kao pred kisu. Idemo na rucak, a onda Marija odlazi kuci. Ostajem da snimam u parku Cespedes. Videcemo se uvece oko osam u kafeteriji na trgu Dolores.

Popodne pocinje kisa i osecam se umoran i iscrpljen. Odlazim kuci i spavam do veceri. Budim se oko osam, tusiram se i izlazim napolje da se sretnem sa Marijom. Ceka me u kafeteriji gde smo se juce upoznali.

Posle vecere se setamo i razgovaramo. Pokusavam da dobijem Jelenu na telefon i da cujem kako se resava transfer novca koji sam zamolio sestru da mi posalje iz Spanije. Jos ne znam ni da li cu uspeti da produzim avionsku kartu. Marija vidi da sam zabrinut oko toga i vise ne pokusava da mi pomogne. Danas je insistirala da svratimo u poslovnicu kubanske avio-kompanije i da se tamo raspitamo oko mog problema sa Air-Fransom. Taj me je besmisleni manevar iritirao, a posebno njena tvrdoglavost i upornost. Ipak, osecao sam naklonost prema njoj i nekakvu radost zbog svega toga dok sam je posmatrao kako razgovara sa sluzbenicom Air Cubane. Prostorija je bila prijatno hladna i to me je osvezilo. Kada smo, koji minut kasnije, ponovo izasli na ulicu njen stid zbog neobavljenog posla se polako rasplinuo u vrelini ulice i onda smo cutali neko vreme.

Oko ponoci sedimo na klupi u parku Dolores, pijemo pivo i posmatramo ljude.

Prilazi nam pijanac i nudi nam buket uvelog cveca. Prethodno mumla imena kubanskih gradova i vodja revolucije. Dajem mu nesto novca i bez uspeha pokusavam da izbegnem cvece. Odvaja se nekoliko koraka od nase klupe, znacajno nas posmatra neko vreme i onda mi uz pozdrav dignute pesnice jasno porucuje - "Pomozi toj devojci !... Ona je lepa i dobra !"

Marija ga posmatra i smesi se zadovoljno. Zahvalna je pijancu na podrsci.

Ujutru se budimo ranije i resavam da odem da vidim Katedralu El Cobre, 20-ak kilometara od Santjaga. Marija zeli da ide sa mnom i uzimamo privatan taksi. Dogovaram se sa taksistom da nas u povratku odveze do groblja Svete Ifigenije i do jos nekih mesta koja me interesuju. Kratko se pogadjamo oko cene i nalazimo se na $20.

Dok snimam unutrasnjost Katedrale, primecujem da Marija sedi pred likom Bogorodice i da joj je lice vlazno od suza. U povratku ne razgovaramo mnogo.

Ne uspevam da snimim unutrasnjost kuce brace Pais. Kuca je sada muzej i snimanje je zabranjeno. Posmatram fotografije mladica u belom odelu, sa kravatom i sesirom. Slicno su odeveni i kada leze mrtvi na plocniku ulice u Santjagu.

Marija odlazi kuci da se presvuce, ja ostajem u gradu da se setam i snimam. Pocinje slaba kisa i sklanjam se na terasu hotela “Casa Granda”. Dve devojke me pozivaju da sednem za njihov sto. Malo me iznenadjuje da ne zele da naruce bilo sta za pice. Ne trude se ni da zapocnu razgovor sa mnom. Jedna od njih ima knjigu fotografija o Ce Gevari. Pijem kafu i koka-kolu i gledam te fotografije. Ce u sumama Sijera Maestre, Ce sa Fidelom, Ce sa Raulom, Ce sa zenama i cerkama, Ce na pecanju, Ce u uniformi, Ce u odelu i bez brade, Ce kao ministar poljoprivrede, Ce pred put u Boliviju...

Kuba je prepuna zahvalnosti prema Ce Gevari. “Tvoja pobeda je vecna”, “Ti zivis“ - pise na brojnim panoima sa Ce Gevarinim likom. Fidel je pisao o Ceu i o njihovom prijateljstvu. Mnogi su pisali studije o Ceu. Ipak, sta mozemo zaista reci o njemu - da je lepo izgledao i da je bio bez mane i straha ? Da je imao ljubavi prema ljudskom bicu ? Da je svojom pogibijom potvrdio vrednost te ljubavi ?

Sta se uopste moze znati o coveku koji ostavlja vlast i umire u sumi ?

Za mene je Ce tumac buducnosti i verujem da je znao da se u Boliviji nece ponoviti Kuba. Verujem i da je znao protiv koga se bori i da tu kompromisa nema. Njegovo pogubljenje organizovano uz pomoc obavestajnih sluzbi Sjedinjenih Drzava, amputiranje saka da bi se otezala identifikacija, sakrivanje lesa u dzungli Bolivije, pa njegovo iznenadno otkrivanje nakon skoro cetrdeset godina - to je takodje njegovo zavestanje, bas kao i bilbordi sa njegovim likom, posteri i fotografije, knjige uspomena i politickih studija. Za mene je Ce apostol ovozemaljske, jednostavne ljubavi prema coveku.

Upoznao sam njegovu cerka Ididu, zivi i radi kao lekar u Havani. Kaze da je sretna na Kubi jer je njen otac tu jos uvek ziv. Lepa je kao i Ce. Ima 42 godine. Koliko i Kuba.

Kisa prestaje i izlazim ponovo na ulicu. Setam se do sumraka. Odlazim u stan da se istusiram i spremim za veceru. Nalazim se sa Marijom i veceramo u restoranu “za Kubance”. Kazem joj da sutra ujutru putujem autobusom za Barakou.

U stanu lezimo u tisini. Uspavljujem se gledajuci senke zavese na vratima. Marija posmatra ventilator na plafonu.

Na autobuskoj stanici, jedemo keks od kokosa, pijemo mleko iz malih kartonskih paketica i cutimo. Tako se i rastajemo.

(jun, 2001)




Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 19:30 14.02.2009

(*-*)

Tako ti ponekad zavidim i to ne mogu da sakrijem. I na proživljenom a i na odvojenom vremenu da to zapišeš. Ja ne stižem da zapišem, a i kad počnem da pišem, već ga ne iznosim verno, već interpretiram. Težim da ulepšam..

PS Jesi li sreo Čeovu ćerku kad je bila u Bg-u?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:44 15.02.2009

Re: (*-*)

PS Jesi li sreo Čeovu ćerku kad je bila u Bg-u?

Nisam, Margos. Video sam na vestima da je bila ovde, a mislim da je neko nesto o toj poseti pisao i ovde na blogu..., ne secam se tacno ko i sta....
niccolo niccolo 19:48 14.02.2009

Baš dobar tekst


Šta kažu oni koji znaju, kakva je razlika između Batistine i Fidelove Kube, mislim posmatrano iz ugla stranaca?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:08 15.02.2009

Re: Baš dobar tekst

Šta kažu oni koji znaju, kakva je razlika između Batistine i Fidelove Kube, mislim posmatrano iz ugla stranaca?

Ma, sa strancima sam malo razgovarao o Kubi... Tek sa njih nekoliko koje sam tamo sreo....Mislim da niko od njih nije bio na Kubi u doba Batiste...
Ni sa Kubancima nisam mnogo razgovarao o Batisti ili Fidelu.... Primetio sam da slabo umem da postavljam takva pitanja, a ni oni se nisu mnogo trudili da mi govore o politici. Mene je uglavnom zanimalo da se motam po selima i sumama na istoku Kube i da zivim sa seljacima. Zato su me prijatelji u Havani zavitlavali da sam "camposito"...
niccolo niccolo 12:11 15.02.2009

Re: Baš dobar tekst

Mene je uglavnom zanimalo da se motam po selima i sumama na istoku Kube i da zivim sa seljacima.

Pa dobro, po gradovima čovek može "da se bavi" i kod kuće...i meni bi tamo bilo zanimljivije po selima.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:40 15.02.2009

Re: Baš dobar tekst

Pa dobro, po gradovima čovek može "da se bavi" i kod kuće...i meni bi tamo bilo zanimljivije po selima.

Lepa je Havana, kao i vecina gradova na Kubi.... Ipak, izgledalo mi je da tek tamo, po tim selima i sumama punim Sunca i tople kise, tamo pored potoka i reka, ispod vodopada i u lagunama zivi ona Kuba, koja je meni bila jos lepsa....


miloradkakmar miloradkakmar 20:28 14.02.2009

Снажно

Upoznao sam njegovu cerka Ididu, zivi i radi kao lekar u Havani. Kaze da je sretna na Kubi jer je njen otac tu jos uvek ziv. Lepa je kao i Ce. Ima 42 godine. Koliko i Kuba.


Ово је веома снажно, као да си срео самог Чеа.

То је мој утисак.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:30 15.02.2009

Re: Снажно

То је мој утисак.

Takav je bio i moj.
Hvala.

vishnja92 vishnja92 20:39 14.02.2009

kad si ovako

nemiran, sve je kako treba.
sa-vr-se-no.

putuj Nino. jebe ti se.
ulepsa mi dan :)
Budimac Budimac 22:10 14.02.2009

:)

ulepsa mi dan :)

i meni
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:25 15.02.2009

Re: kad si ovako

putuj Nino. jebe ti se.

Jes' tako. Nije da nije.
jeremija92 jeremija92 09:14 15.02.2009

Re: :)

vishnja92
nemiran, sve je kako treba.
sa-vr-se-no.

putuj Nino. jebe ti se.
ulepsa mi dan :)

Budimac
ulepsa mi dan :)

i meni


A meni jutro. Nadam se da mi neko dan neće pokvariti.:)

Putuj, Ninoslave, i ne brini za manastir.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:12 15.02.2009

Re: :)

A meni jutro.

A, vi meni blogovanje !

marco_de.manccini marco_de.manccini 17:35 15.02.2009

Re: :)

Успоравање. На то мислим док читам воје белешке. Не завидим ти. Глупо је завидети. Не могу ни да ти кажем "само напред". У овоме што чиниш нема напред. Има само успоравања. Живот, док га има.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 17:59 15.02.2009

Re: :)

У овоме што чиниш нема напред. Има само успоравања. Живот, док га има.

Da, da, da....
Tako je. Hvala, marco.
A i brzo je to usporavanje. Ko dlanom o dlan. I cap !
I lepo je.
mirelarado mirelarado 23:09 16.02.2009

Re: :)

ulepsa mi dan :)
i meni

A meni jutro. Nadam se da mi neko dan neće pokvariti.:)

Putuj, Ninoslave, i ne brini za manastir.


А мени вече. Хвала, Нинославе.
Alava Alava 22:34 14.02.2009

Prelepo

A jesam ti ja već rekla da sam u prošlom životu bila Kubanka?
omega68 omega68 00:06 15.02.2009

Re: Prelepo

Njegovo pogubljenje organizovano uz pomoc obavestajnih sluzbi Sjedinjenih Drzava,
Izgleda da je pripomogao i ovaj naš ( koji je tada vladao ).Kažu da se Če u poseti njemu pripit poverio kada ide u Boliviju i posle je on dojavio kome treba...
Ali lepše su mi ove priče o Kubankama.Eee živote - životinjiću.Povedi me sl. put da ti nosim stvari ili tako nešto.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:13 15.02.2009

Re: Prelepo

A jesam ti ja već rekla da sam u prošlom životu bila Kubanka?

Pa, i u ovom si lepa kao Kubanka !

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:14 15.02.2009

Re: Prelepo

Povedi me sl. put da ti nosim stvari ili tako nešto.

Alava Alava 12:40 15.02.2009

Re: Prelepo

Pa, i u ovom si lepa kao Kubanka !

Ju, sad me načisto postide!
U ovom sam se samo trudila maximalno da naučim da plešem kao Kubanka!
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:50 15.02.2009

Re: Prelepo

Ju, sad me načisto postide!

Ma hajde, 100 % su ti to rekli i drugi Kubanci, ako si ih negde srela.

crossover crossover 00:34 15.02.2009

Música Cubana

Нинославе, твоји текстови о Куби су феноменални. Нисам их до сада коментарисао па имам осећај као да сам нешто лепо добио, а не дадох ништа заузврат. Уместо речи, ево песме на коју прво помислим када се прича о Куби.

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:23 15.02.2009

Re: Música Cubana

Уместо речи, ево песме на коју прво помислим када се прича о Куби.

Hvala ti brate !!!
Heeeej, upoznao sam jednog sjajnog flautistu koji je svirao u Buena Visti sa ovim majstorima. Imao je oko 90 godina kada je Vim Venders krenuo da snima onaj film. I ovaj deka odbije da ucestvuje u tom projektu. Rece mi da je imao obaveze Nedeljom posle podne u opstinskom starackom domu gde je svirao za svoje vrsnjake koji tamo zive.
Osim toga, rece mi da mu je bilo malo glupo da sada zivi svoje snove iz mladosti (zene, novac, svetska slava) u telu starca....


Alava Alava 13:01 15.02.2009

Re: Música Cubana

Evo jedne prelepe za vas koji volite kubansku muziku
Lágrimas Negras
To je jedna od mojih omiljenih, moja asocijacija na Kubu... pesma koja je i vesela i tužna u isti mah, baš kao i Kuba...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:11 15.02.2009

Re: Música Cubana


hvala !
dunja73 dunja73 22:52 16.02.2009

Re: Música Cubana

Bila i ja tamo pre par godina .. Karibik prelepi i jedinstveni ...beli pesak .. merenge , kokteli, cigare i skampi ..

lepo ,ali se ja licno medju sirotinjom ne osecam srecno... i dok se ne promeni vlast , necu ici ...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 18:45 17.02.2009

Samo da vas sve pozdravim sa KiM

Bio sam jutros u Pristini . Bilo je suncano i hladno i malo sam se setao glavnom ulicom sto ide od hotela Grand.
Bilo je prilicno sveta, a iznenada mi je prisao covek koji me je ocigledno zamenio za nekoga koga zna. Prepoznao sam ga, iako se licno ne znamo. Ramus Hajradinaj. Izvinio mi se sto me zamenio za nekog svog poznanika.
Malo smo procaskali o vremenskim prilikama i konstatovali da je ok sto je hladno, jer je zima i pozdravili se. Odosmo svako na svoju stranu. Sad sam u Kosovskoj Mitrovici. Sutra i prekosutra cu biti uglavnom u Metohiji.
myredneckself myredneckself 23:14 18.02.2009

Re: Samo da vas sve pozdravim sa KiM




salsa cubana rules!
crossover crossover 23:27 18.02.2009

Re: Samo da vas sve pozdravim sa KiM

Е, мали је свет.
Поздрав Нинославе.
vishnja92 vishnja92 17:17 19.02.2009

Re: Samo da vas sve pozdravim sa KiM

Malo smo procaskali o vremenskim prilikama i konstatovali da je ok sto je hladno, jer je zima i pozdravili se.

mnogo te volim :)
to sam, cini mi se, jutros nekome i rekla.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 08:12 20.02.2009

Re: Samo da vas sve pozdravim sa KiM

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana