?(o ovome se do sada uglavnom cutalo)...

vracarac92 RSS / 14.02.2009. u 20:07

...A da li je to istinito?

U Slavoniji su ‘91. napadnuti Srbi i Jugoslavija, a ne Hrvatska! Šušak, Glavaš i Vukojević napali su Srbe u Borovu Selu da bi isprovocirali rat

image.jpg?imageId=34558&thumb=1
 

Priznanje posle 18 godina... Josip Boljkovac

Prvi Tuđmanov ministar policije Josip Boljkovac u ekskluzivnom intervjuu za frankfurtske „Vesti" juče je po prvi put priznao da je Hrvatska 1991. planski napala Srbe u Hrvatskoj i namerno izazvala rat. Boljkovac tvrdi i da su se Tuđman i Milošević sve vreme rata dogovarali i zajedno donosili odluke!

Boljkovac je najpre rekao da su hrvatski mediji cenzurisali izveštaje sa njegovog svedočenja na suđenju bivšem gradonačelniku Osijeka Branimiru Glavašu, optuženom za jezive zločine nad tamošnjim Srbima:

- Glavaš me je za vreme svedočenja optužio da sam ga gonio zbog rušenja mosta na reci Dravi u Osijeku. On je rekao da je most srušio da bi se grad zaštitio od tenkova JNA, a ja sam rekao da je JNA tog momenta bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a Hrvatska, koja tada još nije bila priznata, deo Jugoslavije. Potom sam obrazlagao ko je tada počeo sa oružanim sukobima u tom delu Slavonije...

Pa, dobro, ko je počeo rat?

- Tada, 1991. godine, prvi su napadnuti Srbi, napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska! Gojko Šušak, Branimir Glavaš i Vice Vukojević protivtenkovskim oružjem, „armbrustima" su napali Borovo Selo da bi isprovocirali rat. Iz istog razloga srušen je i most u Osijeku.

Vaš stav o karakteru rata razlikuje se od stava hrvatskih zvaničnika?

- To je bio građanski rat koji je nastao kao posledica dogovora između Miloševića i Tuđmana o podeli Bosne i Hercegovine i razmeni stanovništva pomoću etničkog čišćenja. Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu, a Milošević njemu pomogao da se reši Srba u Krajini. Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizovao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine.

Imate li opipljiv dokaz o Miloševićevom i Tuđmanovom dogovoru?

- Navešću samo dva za koja mislim da su prilično upečatljiva. Kad je u Osijeku ubijen šef policije Josip Rajhl Kir, odmah sam doneo odluku o hapšenju ubice i onih koji su to ubistvo organizovali, ali sam istog trena smenjen. Franjo Tuđman je tu moju smenu ovako objasnio: „Joža, Slobo takođe misli da ti više ne bi smeo da budeš na čelu MUP-a". Mene je zapravo Tuđman smenio u dogovoru s Miloševićem! Evo vam i drugog dokaza. Kada sam u junu 1991, nešto pre nego što je ubijen Kir, bio na razgovorima u Bačkoj Palanci sa tadašnjim srpskim ministrom unutrašnjih poslova Radmilom Bogdanovićem i Mihaljem Kertesom, Bogdanović mi je rekao: „Šefovi su se dogovorili". Uostalom, pa šta je kod Miloševića celi rat radio najbliži Tuđmanov saradnik Hrvoje Šarinić? Bio je kod njega najmanje 40 puta!

Kakva je uloga Vladimira Šeksa u ubistvima osječkih Srba?

- Ja ne znam da li je tu bilo nekakve njegove neposredne uloge kad je reč o likvidaciji srpskih civila. Ali, jako dobro znam da je on tada bio glavni u Osijeku. On je bio nadređeni Glavašu. Zato ga sada na sudu kao svedok i brani.

Šta je od toga znao Tuđman?

- Sve! Iz stenograma se može videti da on, kad je bilo reči o mojoj smeni, nije ni pomenuo ubistvo Kira. Njegov cilj je bio rat po svaku cenu. Rat nije bio nužnost, već namera. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske, a Kir je ubijen po naredbi iz samog vrha hrvatske države.

Znači, po Tuđmanovoj naredbi?

- Sami zaključite!

Na sudu ste rekli da su vas krajem 1990. i početkom 1991. pripadnici KOS-a, obaveštajne službe bivše JNA, hteli da likvidiraju u Zagrebu. Otkud vam taj podatak?

- Od moje tadašnje obaveštajne službe. Pa, bože moj, radili su i oni svoj posao. Ipak, ja sam bio hrvatski ministar, a Jugoslavija se raspadala. Ali, ne samo oni, i pripadnici ustaške emigracije koji su se vratili u Hrvatsku hteli su da me ubiju.

Zbog čega?

- Zbog toga što sam bio protiv rata i što u vreme dok sam bio ministar unutrašnjih poslova nijedan Srbin nije otpušten iz tadašnje hrvatske policije.

Kakvo je vaše mišljenje o Tuđmanu?

- Ovog puta ću na to pitanje odgovoriti jednim primerom. Javiše meni moji policajci da je ispred Tuđmanove kuće na Tuškancu nestao spomenik Vladimiru Nazoru. Nazovem ja Tuđmana i pitam ga: „Franjo, vidiš li ispred svoje kuće Nazorov spomenik". On ode do prozora i, umesto da mi jasno odgovori na to moje pitanje, poče da se, onako pritajeno, kikoće: „Hihihihi". Ali, čim su tu informaciju o nestanku spomenika objavili neki svetski mediji, Nazor je vraćen gde je i bio...

„Tuđmanovci" 1991. bili spremni za beg, kofere spakovao i Stipe Mesić!

n Jednom prilikom ste izjavili da je Tuđman bio kukavica?

- Da, bio je, i on i sva ta bulumenta oko njega. I to ću objasniti jednim primerom. Kad su se, još u vreme dok se nije pucalo, a napetost sve više rasla, niški specijalci spustili na zagrebački aerodrom „Pleso", poslao sam tamo svog čoveka da mi dogovori sastanak sa komandantom te jedinice. Proširila se vest da će specijalci JNA nakon „Plesa" zauzeti i TV Zagreb i „Gradsku toplanu". U dogovoru sa državnim vrhom otišao sam na taj sastanak i sa njega se vratio jedino uveren da je aerodrom stvarno zauzet. Moji sagovornici nisu hteli ništa da mi kažu o svojim planovima. Ali, i to je izgleda bilo dovoljno da među onima koji su me tamo poslali dođe do velike pometnje.

n O čemu se radilo?

- To je, inače, bilo u vreme kada je zarobljen i spušten na taj aerodrom avion pun oružja, u kojem je bio hrvatski emigrant Josip Kikaš. Kad sam potom otišao na Becićeve stube, gde je tada bilo sedište HDZ-a, imao sam šta da vidim... Okupilo se oko 300 članova familija hrvatskih političara. Svuda naokolo koferi, torbe, ranci, saksije sa cvećem... Vidim, sprema se bežanija! Čim sam izašao iz automobila, sa udaljenosti od otprilike 50 metara obratio mi se prodornim glasom Stipe Mesić: „Jooožaaaaa, jesu li se spustili specijalci". „Jeeeesuuuu", odgovorim mu ja. Kad masa krenu, pravi stampedo! Padaju žene i deca preko torbi, glinene saksije pucaju, a zemlja iz njih i cveće svuda pršte, drvene saksije sa fikusima kotrljaju se niz Becićeve stube. Jedva nekako zaustavismo te izbezumljene ljude. Dobro da žrtava nije bilo...

 

I sta sad?

Da li je ovo makar delimicno istinito?

Da li je bar deo ove price potvrda onog sto smo svi nazvanicno znali, t.j. da je sve deo dila izmedju dva diktatora?

Zasto sve ovo "neko" nije sprecio i zasto se nismo ljudski razisli u miru?

Sta je radila "objektivna" medjunarodna zajednica jer ona je sigurno bila dobro upucena u sva desavanja?

Zasto sve nije reseno iskljucivo za "zelenim stolom" t.j. zasto je toliko ljudi pobijeno ili ostalo bez svojih domova?

I sta sad?

Na zalost NISTA. Teramo dalje. I mi i oni.

I sta?

I nista!



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

constrictoria92 constrictoria92 00:05 15.02.2009

...

I sta sad?

Na zalost NISTA. Teramo dalje. I mi i oni.

I sta?

I nista!

Baš tako...
vracarac92 vracarac92 09:39 15.02.2009

Re: ...

Baš tako...
Na zalost kod nas se uvek tako zavrsi - NISTA
ervetor ervetor 10:33 15.02.2009

Re: ...

Na zalost NISTA. Teramo dalje. I mi i oni.


Hmm... ... ja bih rekao da oni teraju dalje a mi stojimo u glibu.
constrictoria92 constrictoria92 10:47 15.02.2009

Re: ...

Hmm... ... ja bih rekao da oni teraju dalje a mi stojimo u glibu.


Vracarac, bas sam to 'tela reći. Izlazak iz gliba nam se ne nazire...

p.s.
O5 me preteče, o, Evertore!
Vidim, prelazi ti u naviku da mi čitaš misli...
edi-va edi-va 11:00 15.02.2009

Re: ...

constrictoria92
I sta sad?Na zalost NISTA. Teramo dalje. I mi i oni.I sta?I nista!Baš tako...


vracarac92 vracarac92 11:48 15.02.2009

Re: ...

Hmm... ... ja bih rekao da oni teraju dalje a mi stojimo u glibu.
Licno mislim da svako ima svoj glib. E sad, da li je taj glib plici ili dublji to je vec neko drugo pitanje. Jedna stvar je jasna, oni su svoj glib neuporedivo "lepse" marketinski predstavili i za to im treba skinuti kapu.
Bas sinoc jedna covek rece: Mi (Srbi) smo imali vojsku ali smo od nje napravili rulju a oni (Hrvati) su imali rulju ali su od nje napravili vojsku.
P.S. Ako mene pitate rec VOJSKA slobodno mozete zameniti recju "DRZAVA"
jednatanja jednatanja 12:37 15.02.2009

Re: ...

Teramo dalje. I mi i oni.


Da. Osim onih koji su svoje najmilije i svoja ognjista izgubili. Oni su zauvek zaglibljeni. Na njih se treba koncentrisati i omoguciti im sve da se izvuku iz mulja i kalja. Sve ostalo, diskusije i upiranje prsta je manje-vise lakse.
vracarac92 vracarac92 12:42 15.02.2009

Re: ...

jednatanja
Teramo dalje. I mi i oni.Da. Osim onih koji su svoje najmilije i svoja ognjista izgubili. Oni su zauvek zaglibljeni. Na njih se treba koncentrisati i omoguciti im sve da se izvuku iz mulja i kalja. Sve ostalo, diskusije i upiranje prsta je manje-vise lakse.
Bravo! To je poenta svega.
srki92 srki92 17:29 15.02.2009

nista

Kako nista, pa ko je demonstrirao '91 i zasto?

Samo sto su i onda, ko i sada (a evo i na ovom blogu) uvek u vecini bili oni koji su protiv Slobe ne zato sto je otpoceo te ratove, nego zato sto nije u njima pobedio.

Zivo me interesuje: ko je posle drpio taj avion prizemljen na Plesou i sadrzaj u njemu?
tyson tyson 19:32 15.02.2009

Re: nista

srki92
Zivo me interesuje: ko je posle drpio taj avion prizemljen na Plesou i sadrzaj u njemu?
Avion je koristila JNA, i to u najvećoj meri za evakuaciju izbeglica sa ratom zahvaćenih prostora (mahom iz Bosne 1992. godine), za seljenje nekih "vojnih" fabrika u Srbiju i slično. Pilotirala ga je posada JAT - Stevan Popov, Sava Ostojin i Đorđe Dimitrijević, jer su jatovci bili jedini u SFRJ koji su imali dozvolu za taj tip aviona (Boeing 707, koristio ga JAT do 1988. fodine). Baza mu je bila u Batajnici.
Vlasnik aviona je bila jedna američka kompanija, a kada je presretnut od strane RV-PVO SFRJ bio je iznajmljen Ugandi (Uganda Airlines). Posle zaplene i ugandsko-hrvatske žalbe sud u Londonu je 1994. presudio da zbog kršenja međunarodnog prava o krijumčarenju oružja Boeing 707 pripada Vojsci Jugoslavije.
Zbog velike cene remonta pohabanih motora i nepotpune tehničke dokumentacije 1996. godine odlučeno je da se avion proda, što je i učinjeno.
Avion je od 1997. do 2004. godine bio parkiran na aerodromu u Ostendeu (Belgija), kada je konačno izrezan.

Tovar sa Plesa iz avgusta 1991, u najvećoj meri lično naoružanje, završio je u JNA.


srki92 srki92 05:00 16.02.2009

Re: nista

tyson
srki92
Zivo me interesuje: ko je posle drpio taj avion prizemljen na Plesou i sadrzaj u njemu?
Avion je koristila JNA, i to u najvećoj meri za evakuaciju izbeglica sa ratom zahvaćenih prostora (mahom iz Bosne 1992. godine), za seljenje nekih "vojnih" fabrika u Srbiju i slično. Pilotirala ga je posada JAT - Stevan Popov, Sava Ostojin i Đorđe Dimitrijević, jer su jatovci bili jedini u SFRJ koji su imali dozvolu za taj tip aviona (Boeing 707, koristio ga JAT do 1988. fodine). Baza mu je bila u Batajnici.
Vlasnik aviona je bila jedna američka kompanija, a kada je presretnut od strane RV-PVO SFRJ bio je iznajmljen Ugandi (Uganda Airlines). Posle zaplene i ugandsko-hrvatske žalbe sud u Londonu je 1994. presudio da zbog kršenja međunarodnog prava o krijumčarenju oružja Boeing 707 pripada Vojsci Jugoslavije.
Zbog velike cene remonta pohabanih motora i nepotpune tehničke dokumentacije 1996. godine odlučeno je da se avion proda, što je i učinjeno.
Avion je od 1997. do 2004. godine bio parkiran na aerodromu u Ostendeu (Belgija), kada je konačno izrezan.

Tovar sa Plesa iz avgusta 1991, u najvećoj meri lično naoružanje, završio je u JNA.


A, znaci mi smo ga drpili. To se slaze sa nekim pricama koje sam i ja cuo, samo malo manje viteskim od ove tvoje.

Cekaj, nesto mi nije jasno, znaci nekakav (medjunarodni?) sud u Londonu je presudio u korist drzave koja ne postoji a naslednica joj je drzava koja nije bila medjunarodno priznata, do 2000. ako se dobro secam, a na to se vadimo i za genocid, jel' tako bese? Pa smo tako mi legalnom presudom "medjunarodne" zajednice (evo da i ja metnem navodnike kako je ovde "in" kad nam se nesto ne svidja od njih) eto dobili taj hardver. Izvini, malo mi to zvuci k'o Lazanjski ili Drecun, imas li mozda neki link na kome to moze da se procita, ili je to reklakazala, casopis Vojska ili revija 92?

A to naoruzanje sto je drpnuto, jel' to zavrsilo onda medju oficirima kao trofejno, dakle za kurcenje, posto pretpostavljam da nisu tamo bili nekakakvi kalasnjikovi i bombe kragujke, vec nesto modernije sto nije bas bog zna kako kompatibilno sa onim sto se koristilo u JNA u to vreme (berem koliko se ja secam posto sam bio u JNA u to neko vreme)?

Izvini, pitam onako bezveze, posto mi se cini da si upucen.













tyson tyson 04:14 17.02.2009

Re: nista


Sve može da se nađe na internetu.


Unfuckable Unfuckable 04:16 15.02.2009

šorka je počela

na Plitvicama
marta (17) 1991
samo malo posle
skoro pa - pada Miloševića
na demonstracijama u Beogradu 9.marta 1991

odrađeno da se skrene pažnja od situacije ovde... i sačuva vlast

Borovo je bilo posle samo dorada, Vukovar - finiš
jeremija92 jeremija92 09:05 15.02.2009

Re: šorka je počela

Finale tog dela je bila Ouja, a superfinale Milosrdni anđeo.

Izražavam se sportskim izrazima, pošto je vračarcev blog sportskog sadržaja.:)
vracarac92 vracarac92 09:44 15.02.2009

Re: šorka je počela

na Plitvicama
marta (17) 1991
Nesto ranije je krenula priprema za sorku, ne zaboravi Maksimir! To je bila generalna proba. Mada je i ranije bilo raznoraznih dogadjaja na koje gotovo niko nije obracao paznju, znas ono-izolovani incidenti (prebijanje u kaficu, kola sa BG tablicama slucajno sa rive slete u more, kamenovanje navijackih vozova...)
Finale tog dela je bila Ouja, a superfinale Milosrdni anđeo.
Tacno tako. Nadam se samo da se posle milosrdnog andjela zavesa trajno spustila...
Dr M Dr M 10:01 15.02.2009

Re: šorka je počela

Finale tog dela je bila Ouja, a superfinale Milosrdni anđeo.


U ovom slucaju, bolja je pobeda na penale nego produzetak 2x15 min.:))
ivana23 ivana23 11:25 15.02.2009

Re: šorka je počela

na Plitvicama
marta (17) 1991


Bice ipak 17 dana ranije.


ozujak = mart
Unfuckable Unfuckable 19:21 15.02.2009

Re: šorka je počela

u pravu si ivana
tačno se sećam pljuvke i kvazizabrinute retorike po Sloboleonovim medijima (posle na Terazijama se to naročito proturalo)
u stilu
"vi se ovde nešto bunite i demonstrirate, a ustaše kolju našu braću"
tyson tyson 19:54 15.02.2009

Re: šorka je počela

vracarac92
Nesto ranije je krenula priprema za sorku, ne zaboravi Maksimir!
Tjah, priprema je krenula mnogo ranije.

Seti se npr. hapšenja Arkana u Dvoru na Uni 1990. godine, sa automobilom punim oružja koje je vozio za Krajinu, i neobjašnjivog puštanja na slobodu tri meseca aksnije (iako je dobio 20 meseci zatvora).

Maksimir, Pakrac, Plitvice... to su samo uvodni taktovi opere čije komponovanje je počelo mnogo ranije.


Unfuckable Unfuckable 20:19 15.02.2009

Re: šorka je počela

jeste tysone
to je bila sve priprema iza kulisa u režiji republičkih db
recimo i to da se nije svugde nailazilo na "plodno tle" za postavljanje stejdža predstave koja se ima odigrati, pa su primenjivane i ekstremnije metode
(Josip Rajhl Kir, recimo)
crossover crossover 21:21 15.02.2009

Re: šorka je počela

tyson
Seti se npr. hapšenja Arkana u Dvoru na Uni 1990. godine, sa automobilom punim oružja koje je vozio za Krajinu, i neobjašnjivog puštanja na slobodu tri meseca aksnije (iako je dobio 20 meseci zatvora).

Наводно је баш Јосип Бољковац негде изјавио, још пре 2000-те, да је Милошевић дао милион марака да пусте Ражњатовића. После су га авионом владе вратили у Београд.
Позната је реченица оног зликовца Радмила Богдановића за време демонстрација 9-ог марта "Другачија би песма била да Аркан није у затвору код Хрвата". Он и Станишић су учествовали у томе.
blackbox92 blackbox92 23:41 15.02.2009

Re: šorka je počela

tyson
vracarac92
Nesto ranije je krenula priprema za sorku, ne zaboravi Maksimir!
Tjah, priprema je krenula mnogo ranije.

Seti se npr. hapšenja Arkana u Dvoru na Uni 1990. godine, sa automobilom punim oružja koje je vozio za Krajinu, i neobjašnjivog puštanja na slobodu tri meseca aksnije (iako je dobio 20 meseci zatvora).

Maksimir, Pakrac, Plitvice... to su samo uvodni taktovi opere čije komponovanje je počelo mnogo ranije.



Ma nije voziio oružje nego šampite. Kakvo oružje, pa Srbi ga uopšte nisu imali, osim članova SDS kao ni Kroati osim članova HDZ iz inozemstva i tuzemstva.
NNN NNN 00:23 16.02.2009

Re: šorka je počela

Počelo je sa Martinom Špegeljom i njegovom pričom "kako će 18000 sa Kalašnjikovima samo da "šiša""
A rat je bio vrlo unosan za milošević (junior) - tuđman (junior) bizMis s cigaretama.
topcat topcat 06:37 16.02.2009

Re: šorka je počela

NNN

A rat je bio vrlo unosan za milošević (junior) - tuđman (junior) bizMis s cigaretama.


E pa bas da mi je par godina gorjela drzava radi cigareta...zvuci malo naivno.

Sverca li se s cigarama jos stogod ili? Vidim da obracuni jos uvijek traju.
NNN NNN 23:36 16.02.2009

Re: šorka je počela

E pa bas da mi je par godina gorjela drzava radi cigareta...zvuci malo naivno.
Nije bio rat zbog cigareta, nego su neki baš lepo iskoristili situaciju. Dvojac je pomenut jer se u tekstu pominju njihovi oci koji su bili u "partnerskim" odnosima.
thefreak thefreak 10:20 15.02.2009

Sta na ovo kazu...

...cuvari srpskog nacionalnog bica:

Sa druge strane, bivši šef KOS-a, general Aca Vasiljević, tvrdi da Boljkovac „meša činjenice sa izmišljotinama”.

„Boljkovac je na vlasti bio lojalan i poslušan, uvek je želeo da se dodvori, a sada pokušava da opravda ono što je činio. Opštepoznato je da su se Milošević i Tuđman susretali, ali je netačno da su imali kontakte kakve Boljkovac navodi... Tuđman je davno izjavio ´da nismo hteli rat, ne bi ga ni bilo´, a Boljkovac je još u MASPOK-u 70-ih godina bio zagovornik ideje o nezavisnoj Hrvatskoj, i to po svaku cenu, a 90-ih je bio učesnik rata, okružen ekstremistima, ljudima koji su došli iz terorističkog dela ustaške organizacije poput Gojka Šuška”, tvrdi Vasiljević.

I bivši srpski ministar policije Radmilo Bogdanović tvrdi da „nema nikakve istine” u navodima Boljkovca da je rat u Hrvatskoj posledica dogovora Miloševića i Tuđmana.

„Nije istina ni da su niški specijalci, odnosno padobranci, pripadnici 63. padobranske jedinice, bili na aerodromu ´Pleso´ u Zagrebu. I nije istina da smo nas dvojica razgovarali u junu 1991. u Bačkoj Palanci. Jedini susret koji smo nas dvojica imali bio je u Vukovaru aprila 1991, prije nego što je počeo rat. On je tada samo tražio naše garancije da nećemo dozvoliti da Jovićevi i Šešeljevi četnici upadnu u Slavoniju”, rekao je Bogdanović.
rayzippo rayzippo 12:24 15.02.2009

Re: Sta na ovo kazu...

bivši srpski ministar policije Radmilo Bogdanović tvrdi da „nema nikakve istine” u navodima Boljkovca da je rat u Hrvatskoj posledica dogovora Miloševića i Tuđmana.

treba coveku verovati na rec..jos ako je iz kos-a...
tyson tyson 00:19 18.02.2009

Re: Sta na ovo kazu...

rayzippo
treba coveku verovati na rec..jos ako je iz kos-a...
Pa nije iz KOS već iz policije, lpo piše a i znamo ko je bio Radmilo Bogdanović.

Koji uzgred nema pojma ili laže, na Plesu jesu bili i padobranci z 63. brigade. Uostalom i kada je prizemljen "Kikaš" nastup pred TV kamerama kada je pokazivao šta je sve u avionu je imao jedan od pripadnika 63. padobranske brigade.



miloradkakmar miloradkakmar 11:42 15.02.2009

Све је мање више познато


Прочитах у мојим јучерашњим дневним новинама чланак нашег познатог војно-политичког аналитичара и коментатора. Он каже да су " ствари које он / Бољковац / сада износи мање више познате .... " и да су неки други мало " лагили "- нису говорили истину , или су заборавили - о неким догађањима /нпр " Плесо " /.

Zasto sve ovo "neko" nije sprecio i zasto se nismo ljudski razisli u miru?


Када је започело 9о-их , био сам, као грађанин , тог става и мишљења. Међутим, изгледа то неком није одговарало ?!
loader loader 12:48 15.02.2009

Kriva ogledala istorije

Ove informacije o "početku i prirodi" rata početkom 90-tih ostaće, uglavnom, za internu upotrebu. Ako je uprkos svim činjenicama nemoguće dokazati i obznaniti onoliki genocid ndh nad srpskim stanovništvom 1941-45, kako će se danas, sutra .. u prvi plan dovesti nekakve izjave o početku jednog od mnogih sukoba tamo negde, blizu Sredozemlja, na Balkanu..., pa da se te izjave učine faktorom koji menja već postavljenu predstavu o tome šta se tu zapravo desilo, ko je dobar, a ko loš, ko je pobedio, a ko izgubio? Biće to s vremena na vreme naša interna zanimacija, i ništa više. Naravno, ova procena je vezana samo za eventualna očekivanja šta bi se nekim novim saznanjima moglo postići. A svakako da mi sve što se učini istinom treba da prikupljamo, kazujemo, čuvamo.., jer sve što je činjenica, ili može biti činjenica, treba čuvati.

Inače, nikakvo iznenađenje nakon ovih izjava.
Priroda stvari se videla 1987-88. Tada je bila poslednja prilika. Naše kolektivno tu priliku nije prepoznalo, već se odlučilo za pogibeljnu varijantu, koja će 2-3 godine kasnije biti vidljiva kroz prva puškaranja. Početak sukoba po Sloveniji, ili Slavoniji samo je izvođenje već uveliko spremljenih radova. Ove izjavice direktnih aktera se toliko uklapaju, podrazumevaju... Ali, što je najtužnije, naš "kolektivni kvalitet" i dalje ne shvata skoro ništa i opet bi počinio iste greške. Dakle, naša jedina prava tema je to, kako osposobiti ovaj kolektivitet da prepoznaje svaku pojedinačnu istorijsku sadašnjost !!
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:50 15.02.2009

Istorija će pokazati...

Vračarac
I sta?
I nista!


Malo pesimistično završavaš ovaj važan tekst.

Nije - ništa. Kad-tad (istoričari zato postoje) izneće se bliži i uverljivi podaci da za jednu nesreću, kakva se zbila na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se optužuje (što je uglavnom za sada slučaj) samo jedan narod.

Ovih dana, pored Boljkovca, hrvatska javnost je podsećena i na reči Ž. Puhovskog, da je poduhvat Oluja imao itekako elemente "etničkog čišćenja". Kada je naš MIP V. Jeremić to rekao usred Zagreba, svi su se tamo kobojagi zgražavali, tvrdeći da je to daleko od istine... iako svako ko iole ispravno misli, zna da je bilo tako - da su Hrvati hteli da Hrvatsku očiste od srpskog naroda (koji je imao status konstitucionalnog naroda), odnosno da ga svedu na zanemarljiv postotak od dva-tri posto...

Ne vredi pominjati neobjektivnost tzv. medjunarodne zajednice.
Objektivnosti nije bilo ni tada, u devedesetim godinama, a ni kasnije (slučaj KiM). Ili je sve to povezano...
vracarac92 vracarac92 14:22 15.02.2009

Re: Istorija će pokazati...

U pravu si, pesimisticno zavrsavam.
Ali zaista mislim da ce na kraju biti NISTA. ovakve izjave ce se povlaciti po nekim arhivima, s'vremena na vreme neko ce da je potegne u dnevnopoliticke svrhe, mozda ce neki "medjunarodni faktor" u blizoj ili daljoj buducnosti da indirektno potvrdi istinitost ovog intervjua, mladi ministar Jeremic (koga izuzetno cenim i postujem i smatram da je jedina licnost u ovoj vladi koja zaista vredi) ce iz najiskrenijih pobuda i dalje loviti vetrenjce i verovatno ce nesto i uspeti da ucini za Srbiju, ali na kraju ce ostati 400.000 prognanih, jedan konstitutivni narod izbrisan sa brojnog stanja jedne mlade drzave i za to niko nece odgovarati. I dalje ce sve umesane strane u sukobima devedesetih biti zrtve a Srbi genocidni iako je na kraju ispalo da je samo u Srbiji i dan danas ista etnicka struktura stanovnistva kao i pre rata.
Cudno?
zipo_64 zipo_64 14:44 15.02.2009

Re: Istorija će pokazati...

Ne verujem. Manipulisanje istorijom je posao kojim se svi bave.
Na Balkanu je to dovedeno do savrsenstva. Pobednici su ti koji uglavnom imaju "istinu" na stvojoj strani.
Kako je Srbija uspela da bude porazena strana??
Je pitanje koje je po meni zanimljivo.
Moje misljenje je da je Sloba svojim ne za visestranacki sistem zakucao sudbinu svoga naroda.
Posle toga nije se moglo zavrsiti drugacije
die hard die hard 23:35 15.02.2009

Re: Istorija će pokazati...

I dalje ce sve umesane strane u sukobima devedesetih biti zrtve a Srbi genocidni iako je na kraju ispalo da je samo u Srbiji i dan danas ista etnicka struktura stanovnistva kao i pre rata.
Cudno?


Miiislim da bi se trebala pridavati paznja i ovim izjavicama nekih aktera tih ratova ( ili ustvari samo jednog rata )
bas zbog toga sto etnicka struktura bilo koje bivse republike SFRJ nije vise ista ( mozda Makedonije ).A i u Srbiji
nikako nije ista, proteralo mnoge Albance koji su do pre dvadesetak godina bili nasi sugradjani u mnostvu gradova u Srbiji ( bez Kosova ).Pa, svi se secamo raznih Pelivana i ostalih poslasticarnica u koje smo rado zalazili kao klinci.A, ti ljudi otisli negde.Valjda tamo gde vise mogu da zarade?E pa, nece biti da je bas zbog toga.
Dobro je nekad se potsetiti kako je bilo u SFRJ, a da je bilo savrseno - daleko od toga.Samo potsecanje da je ipak bilo pristojnog suzivota.
amika amika 14:32 15.02.2009

Ko je počeo rat...

... ne znaju samo oni koji to neće da znaju, jer se plaše odgovornosti.

One godine i u vreme kada je JNA poslala tenkove na granićne prelaze u Sloveniji, umro je moj prvi komšija. Sahranjen je na groblju u Zemunu i tokom sahrane pažnju su mi privukla tri sveža groba u blizini, pokrivena cvećem i sa vojnim obeležjima.

Pridjem i vidim - tri mladića, 18 i 19 godina.

- Šta je ovo bilo? - upitah grobara.

- Regruti na odsluženju roka, tenkisti, ubijeni u Sloveniji.

- Kako - ubijeni?

- Metkom u potiljak, sva trojica.

Njih nije ubio slovenački narod, a verujem ni slovenački nacionalisti - žitelji Slovenije. Ubili su ih emigrantii iz inostranstva koji su se tih dana u popriličnom broju vraćali da "oslobode" Sloveniju - da se osvete za izgubljenu vlast, moć i rat u Drugom svetskom ratu. Dali su "primer" kako treba činiti, uterali strah u kosti svima koji su za to saznali i onemogućili svako drugo rešenje, a da "oslobodjenje" nije uspelo oni bi se vratili u inostranstvo i čekali novu priliku.

Jugoslavija jeste bila bure baruta, ali je iskra uneta spolja i ima podosta nacističkih varnica u njoj.. Kasnije, taj "model" ponašanja Slovenije prema JNA, preuzela je i Hrvatska jer se "model" pokazao uspešnim...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:52 15.02.2009

frankfurtske vesti, hm

nisam procitao intervju, tek cu sad da ga citam, ali sam hteo bas zbog toga da ukazem na nesto - Frankfurske vesti mi ne izgledaju kao novine posle kojih bih mogao da budem siguran u autenticnost bilo cega, pa i intervjua....samo sam oprezan, ne bi me zacudio demanti vec koliko danas.
Ok sad idem da citam sta je napisano u tom clanku...
leopold_lady leopold_lady 15:10 15.02.2009

Već je rekao....

kako nije istina što su mediji objavili .... Ma da... mediji su mu stavili reči u usta koje je on izgovorio.... Ma ne znam.... Sve mi smrdi ...
dali76 dali76 18:25 15.02.2009

znamo

E moj kolega vidimo to mi I oni.Oni mozda malo manje jer misled a su pobjedili ali gubitak je zajednicki.
Finski publicista I novinar boravio je u Pakracu pre tri godine pitajuci ljude kakoje sve pocelo. Svi su odmahivali rukom. Za razliku od obicnih ljudi I gradjana lokalne sluzbene vlasti naravno znaju kako je pocelo I jos ubjedjuju svoje o tome. Glavna ulica u Pakracu danas nosi naziv Gojka Suska ,covijeka kojeg je smrt spasila od Haskog suda.
Hrvatska zove akciju etnickog ciscenja danom domovinske zahvalnosti?!!
topcat topcat 06:45 16.02.2009

Re: znamo

dali76
covijeka kojeg je smrt spasila od Haskog suda.

Ili je Suskova, Tudjmanova i Miloseviceva smrt spasila Haaski sud od neceg drugog?



dali76 dali76 07:28 17.02.2009

Re: znamo

kao na primjer topcat?
topcat topcat 15:34 17.02.2009

Re: znamo

- Kako su umrla spomenuta trojica? Sve izgleda ok?
(Tudjam i Susak su oboljeli od iste bolesti gotovo u isto vrijeme. Ajde recimo da je Tule bio star...Susak nije bio star i bio je zdrav covjek. Pa opet, uza stve napore i lijecenja - gdje ono???- osusili se i ispruzili u kratkom roku. Kanarinac je pod "neistrazenim okolnostima" umro u Haagu. Halo? )
- Tko je najvise profitirao iz rata u Hrvatskoj? Po onoj "zavadi pa vladaj" - tko sada vlada???
- podpitanje - kome treba stalni sukob, nemiri i nestabilnost na ovim prostorima? (ovo sam pitala vec puno puta na puno mjesta, a odgovora niotkud.)
Pod vladanje ne mislim samo na aktualnu politicku vlast.
- Tko su bili kupci na opcoj rasprodaji dobara?

Pa evo, dali, posto ja ne baratam informacijama koje su imali spomenuti ljudi, cisto da ti ostavim nesto za inspiraciju dok smisljas novi blog iz serije "Tko nas, bre, zavadi?" i "a sta nam se dogodilo?"

Cheers

p.s.
imam ja jos pitanja, al da ne gusim.
babaroga666 babaroga666 20:01 15.02.2009

Kontra-revolucionarni post

hm, koliko sam informisan, ova tema se ovde smatra-kontrarevolucijom.
Inner Party Inner Party 21:05 15.02.2009

Nista

Bas nista.
Sto kazu Hrvati: "Sutnja".
Ovaj put srpska.
zmaj011 zmaj011 22:50 15.02.2009

Da znam nesto vise

da napisem o temi, napisala bih. A ne znam

Znam samo da smo svi mi koji spadamo u obican svet prosli kroz neprijatan period. Na zalost.
topcat topcat 06:13 16.02.2009

hm.

Da li je bar deo ove price potvrda onog sto smo svi nazvanicno znali, t.j. da je sve deo dila izmedju dva diktatora?
Zasto sve ovo "neko" nije sprecio i zasto se nismo ljudski razisli u miru?
Sta je radila "objektivna" medjunarodna zajednica jer ona je sigurno bila dobro upucena u sva desavanja?


I te diktatore je netko doveo.
Kasnije ih, kad su obavili prljav posao - uredno sklonio.

I sta?
I nista!

Pa valjda mozemo i bolje od toga - nista!
Imamo i jedni i drugi kakvu takvu drzavu...valjda su velikosrpske i velikohrvatske ideje splasnule u svojoj gluposti, pa da se pomaknemo s mrtve tocke. Ili cemo kao i do sada prebacivati loptu iz svog u tudje dvoriste...?


edit:
pitanje je zasto je i to bas sada ovaj covjek progovorio nakon 18 godina?


Jelica Greganović Jelica Greganović 20:25 16.02.2009

Odvratno,

ali po svoj prilici istinito, dovoljno je jednostavno i banalno. To je to.
dunja73 dunja73 02:00 17.02.2009

Re: Odvratno,

edit:
pitanje je zasto je i to bas sada ovaj covjek progovorio nakon 18 godina?


Prvo sam napisala da mi cica nije suvisao ( star ) no , predomislih se po pitanju istog , dok citam nesto...



Kome jos treba priznanje necije po pitanju 90 -ih , ko nije " skonto" na vreme , ne mora ni sad ...

MEDJUTIM , evo jos nesto ( le le ovo je original , obavezno pogledajte)

[/url]
dunja73 dunja73 00:55 18.02.2009

Re: Odvratno,

Izgleda da niko nije pogledao ovaj tekst gde ovaj Boljevac ovo sve rekao 23 Aug 2007 , a tek sad objavljeno ..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana