www.predsednik.yu (2)

Srđan Kusovac RSS / 04.06.2007. u 23:41

Iz Generalnog sekretarijata predsednika Republike stigao mi je u ponedeljak 4. juna odgovor na dopis poslat 25. maja u kojem sam na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražio informacije o procesu odabira preduzeća koje je izradilo zvaničnu internet stranicu predsednika Republike (www.predsednik.yu). (Opširnije o tome na blogu od 25. maja).

Bez obzira na to što internet nije klasičan medij, a blogovi to pogotovo nisu, moje principijelno zalaganje za poštovanje ne samo zakona nego i dobrih običaja i moje poimanje moralnih principa osoba koje se bave javnim poslom nalažu mi da na mestu na kojem objavljujem odgovor na svoj tekst ne komentarišem taj odgovor kako ne bih eventualno uticao na čitaoca. To ću učiniti tek nakon što od objavljivanja ovog odgovora prođe najmanje onoliko vremena koliko je proteklo od objavljivanja mog dopisa do objavljivanja ovog odgovora.

Krsticodg31.jpg

Krsitcodg32.jpg

 

 

Krsticzahtev3.jpg

(Ovo je samo kopija bloga objavljenog na "starom" Blogu B92. Kako je ovaj blog u vreme pisanja teksta još uvek bio na probnom radu većina odgovora čitalaca je tamo.)



Komentari (54)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:11 05.06.2007

tjah

ko mi je kriv sh'o me mama nije tukla pa da odem u web dizajnere i mlatim lovu:)
jaksa scekic jaksa scekic 13:20 05.06.2007

Re: tjah



A bogami Srdjane,Ti od kad si najavio povratak bas si se okomio na Kabinet...sve mi ovo lici na aferu Votergejt. krenulo od malog pa do .samo me interesuje ko je Deep Throat :))))


Pozdrav

J


PSa pocnemo odmah da pisemo scenarij za film..
pnbb pnbb 21:10 05.06.2007

deep?

pa linda, kako ko je
Bilo nekad Bilo nekad 21:24 05.06.2007

Srdjan

se kao i obicno okomljuje na pogresne ljude.

U medjuvremenu pogledajte jos jednu zanimljivu izjavu Kostunicinog omiljenog drveta:

http://www.youtube.com/watch?v=7l7745oGwp8
oibibio oibibio 21:36 05.06.2007

kostunicno omiljeno drvo

http://www.youtube.com/watch?v=7l7745oGwp8


Srđan Kusovac Srđan Kusovac 22:04 05.06.2007

Re: Srdjan

Ovaj blog daje mogućnost banovanja.

Ovog puta je tekst samo obrisan.
Bilo nekad Bilo nekad 22:16 05.06.2007

Re: Srdjan

Bas me briga sto mozes da me banujes. Nece me iznenaditi da i to ucinis. Tvoje poimanje demokratije je u najmanju ruku cudno. Napisao sam da stalno napadas pogresne ljude i iza toga stojim.

Napadaj ovoga jer je on opasnost za Srbiju, a ne Boris Tadic.


Srđan Kusovac Srđan Kusovac 22:49 05.06.2007

Re: Srdjan

Ja ne "napadam" bilo koga nego koristeći mogućnosti koje mi je pružio zakon pišem i to uglavnom gledajući da iznesem činjenice.

U ovom slučaju sam iskoristio zakonom predviđenu mogućnost postavljanja pitanja državnom organu.

Tvoj utisak da korišćenje zakonom predviđenih mogućnosti predstavlja "napad" na nekoga govori o zakržljalom poimanju blagodeti civilizacije, poimanju koje se zaustavio negde u mračnom srednjem veku kada se vladara nije smelo uzeti usta osim u hvalospevima.

Ako budem našao za shodno pisaću i o čoveku na kojeg me upućuješ. O tome ću, kao i o svemu drugom, sam odlučiti i bojim se da ne postoje nikakve šanse da ikada budeš neko čije ću savete ozbiljno razmatrati tako da ne moraš ubuduće da se trudiš deleći mi savete.

Razlog iz kojeg je poruka obrisana nisu uvrede koje su izrečene na moj račun. Znaš dobro, jer dugo pratiš blogove, da ja takve poruke ne brišem osim u ekstremnim slučajevima. Razlog je prljava insinuacija kojom moje pravo garantovano zajkonom tumačiš mojom navodnom željom da budem deo vođstva jedne političke stranke. Ni to što si me povezao sa nekom političkom grupacijom meni ne smeta. Smeta mi što to zadire u samu suštinu problema kojim se trenutno bavim i o kojem je reč na blogu. Neću dopustiti da bilo ko ovo predstavi kao borbu jedne političke grupacije protiv druge. U čitav slučaj sam se upustio iz čiste zabave, pišem u svoje slobodno vreme, za to me niko ne plaća pa dakle to ne radim ni za čije babe zdravlje. Ako neko iz toga izvuče korist, a neko pretrpi štetu - ni to me ne tangira. Meni ni iz džepa ni u džep.
Lektorka Lektorka 23:02 05.06.2007

Re: Srdjan

koje se zaustavio negde u mračnom srednjem veku


ne, ne! srednji vek nije bio isključivo mračan, to su predrasude!

a kult vladara je nažalost izgleda vanvremenski, ne da se ograničiti na jednu epohu...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:37 06.06.2007

Re: Srdjan

Tacno i lepo receno !
Kult vladara zahteva jos jedan kult. Kult podanika.
kapi kapi 22:12 05.06.2007

srdjane

da li je moguce da se komentari sa starog bloga na ovu temu, ovde prenesu? mislim, onako u kompletu?
Dejan Restak Dejan Restak 22:26 05.06.2007

Re: srdjane

kapi
da li je moguce da se komentari sa starog bloga na ovu temu, ovde prenesu? mislim, onako u kompletu?


nema sanse
sorry

pidola pidola 22:31 05.06.2007

Srdjane...

...ona dva linka na kraju su "not found".
Dejan Restak Dejan Restak 22:32 05.06.2007

Re: Srdjane...

pidola
...ona dva linka na kraju su "not found".


posledica selidbe
bice sredjeno sutra/prekosutra
muhamed muhamed 22:42 05.06.2007

cena

Da li je moguće da ono parče od sajta košta 5.000 evra? Pa po kojoj to tarifi Laza radi? Ko su ostale dve agencije koje su učestvovale na konkursu? Baš me zanima koji je njihov bio cenovnik, kad je Lale najjeftiniji. Ili kriterijum nije bila cena, već reference. Laki je već radi oza DS, pa da nastavi.

Bilo bi zanimljivo proveriti da li su podnete ponude ove druge dve agencije bile prave ponude ili finta telom: Laza pitao Peru: Ej ti imaš firmu za tov živine i transport rasutog tereta, ali ti u registraciji za ne daj Boze uneto i unos i obrada podataka (ma to je i taj web dizajn!), pa da mi uradiš jednu ponudu, a ja ću ti reći koliko da ceniš.

Bilo bi zanimljivo ako neko od blogera zna realne cene ovih poslova, pa da uporedimo.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 02:32 06.06.2007

Re: cena

Oko 90.000 - 110.000 dinara sa sve PDV-om.

A za tri ponude nadjes 2 prijateljske firme koje stave cenu koju im ti kazes, a uzvratis im uslugu kad njima treba. Naravno da bi to radilo, potrebna ti je veza kod narucioca kako ne bi kontaktirao ostale firme. I to je priroda korupcije u ovom slucaju.
ModestyB ModestyB 07:31 06.06.2007

Re: cena

Gospodine Kusovac, mislim da ste dobili odgovor na sva vasa pitanja i to u vrlo razumnom roku. Potrosili ste, svojim trivijalnostima, vreme ljudima koji se bave nekim vaznim poslom kao sto je upravljanje drzavom. I to je ok. Nesto Vas je zanimalo, mislili ste da je bilo nepravilnosti, obavili ste svoje gradjansko pravo, kabinet je odgovorio... Naravno, ne sumnjam ni trenutka, da cete imati neku novu gomilu uvreda, zamerki, insinuacija, ruganja na dopis g. Krstica. Mislim da sve sto ubuduce napisete na ovu temu zaista nece imati nikakvog smisla posto je stvar raspravljena. A Vi ako nemate pametnijeg posla...
muhamed muhamed 08:36 06.06.2007

Re: cena

Ne znam ko je Dejan Nikolić, pa ne znam ni koliko je (pro)cena "Oko 90.000 - 110.000 dinara sa sve PDV-om" realna. Ali ako jeste, onda je Laza nabio cenu 4 puta više od realne.

Dobro, nadam se da će se g. Kusovac ipak odlučiti da pogleda papire, kao što mu je ponuđeno i da na kraju saznamo ko su druge dve firme koje su učestvovale na konkursu i koliko su one tražile za Predsednikov sajt. Tu bi već bilo jasnije je li konkurs bio pravi ili burazerski.

Ovi što se nerviraju zbog toga što je pokrenuta ova tema, kao da unapred smatraju da je nešto muvano, pa se boje najgoreg. Trebalo bi ipak da na celu stvar gledaju dijalektički. Neka zamisla koji će to biti plus za našeg Predsednika kad se crno na belo pokaže da je sve bilo u redu. Zamislite, i kod takvih sitnih poslova ispoštovana procedura. A kako se tek pazi kod velikih! Ubeđen sam da je g. Krstić sve to imao u vidu i otuda tolika spremnost na saradnju. Bravo!
antioksidant antioksidant 08:59 06.06.2007

Re: cena

Potrosili ste, svojim trivijalnostima, vreme ljudima koji se bave nekim vaznim poslom kao sto je upravljanje drzavom.

Ne znam cime se sve bavi gospodin Krstic, ali sumnjam da se bavi upravljanjem drzavom. A i ako se bavi, sumnnjam da ima ovlascenja za to
Dragomir Petrovic Dragomir Petrovic 17:23 06.06.2007

Re: cena

muhamed
Ne znam ko je Dejan Nikolić, pa ne znam ni koliko je (pro)cena "Oko 90.000 - 110.000 dinara sa sve PDV-om" realna.


Osnovna greska koja moze da se napravi prilikom procene cene veb sajta je pitanje cene njegovog koncipiranja i pitanje cene pripreme sadrzaja. Vecina cifara koje "ispaljujete" ima smisla, ako pod radom na izradi veb sajta smatrate vreme koje je potrebno utrositi pomerajuci misa u Photo Shop-u ili nekom HTML editoru. Na zalost u Srbiji se pod "pravljenjem" veb sajta smatra developerski posao koji se, u tome se slazem, vecinom svodi na preuzimanje i prilagodjavanje gotovih grafickih resenja i delova koda. Malo se razmislja o tome da sajt treba osmisliti, odluciti koje informacije ce se kako prikazati, doci do informacija, prilagoditi ih veb-u, itd

Posebna prica je "odrzavanje" ili azuriranje sajta, dakle stalna briga da su sadrzaji na sajtu svezi i prilagodjeni internetu. Zato sam u obrisanom (zagubljenom) postu zamolio autora bloga da ucini dodatni napor i raspita se nije li jos nesto sem kropovanja slika i copy-paste programiranja uslo u ovu cenu.

Kao sto svi mozemo da gledamo fudbal pa smo odmah eksperti tako i svi koji vidimo i sedimo ispred racunara mozemo da gledamo sajtove pa smo odmah eksperti za procenu kvaliteta i cene veb sajtova. Misljenje svi imamo, ono je kao ... stvarnog poznavanja stvari je veoma malo.

Dejan Nikolic Dejan Nikolic 00:00 07.06.2007

Re: cena

Mislim da ste malo promasili temu. Ovde nije pitanje bilo koliko bi kostala prava prezentacija za predsednika drzave vec koliko na trzistu u Srbiji kosta da se napravi ono sto je na predsednik.yu

Ako je ovde neko voljan da plati 90-110K sa sve PDV-om prezentaciju poput predsednikove, vrlo rado cu organizovati tim koji ce samo time da se bavi.

ModestyB ModestyB 00:11 07.06.2007

Re: cena

Gospodin Krstic se bavi svojim poslom koji se zove: savetnik predsednika Republike i za koji je potpuno ovlascen. Naravno.
Dragomir Petrovic Dragomir Petrovic 09:06 07.06.2007

Re: cena

Dejan Nikolic

Ako je ovde neko voljan da plati 90-110K sa sve PDV-om prezentaciju poput predsednikove, vrlo rado cu organizovati tim koji ce samo time da se bavi.


E u tome je sustina price, sto kod se kod nas izradom veb prezentacija bave "klinci iz komsiluka" i sto se to dozvoljava. Rade to kao ilegalnu delatnost u zoni sive ekonomije po svojim kucama a nedozvoljeno je da frizeri sisaju musterije po kucama, na primer.

Hoce li taj tim imati registrovanu delatnost, placati porez, imati placene licence za softver koji koriste, reference u tom poslu, garanicije da ce nastaviti da odrzavaju i unapredjuju sajt koji naprave, itd
A najbitnije od svega je pitanje, hoce li se taj tim "organziovan da se pozabavi" pozabaviti i prikupljanjem, preradom, pripremom i stalnim azuriranjem materijala. To je sustina ovakvog veb sajta a ne pitanje je li dizajner i programer placen 300 ili 500 evra.

Bas zbog takvog pristupa, zbog "timova eksperata organizovanih da se pozabave" i imamo stanje kakvo imamo da vlada misljenje da korektan veb sajt moze da se dobije za 500-1.000 evrica i zato se diskutanti ovde toliko iscudjavaju na cenu. Da se razumemo postupak u kome je posao dobijen ne komentarisem ali bi bio ozbiljan gubitak vremena, energije i nasih para da se organizuje konkurs na kome je predvidjena vrednost posla 5k evra.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 11:09 07.06.2007

Re: cena

Ha ha ha... ova vam je dobra.

Dragomir Petrovic

E u tome je sustina price, sto kod se kod nas izradom veb prezentacija bave "klinci iz komsiluka" i sto se to dozvoljava. Rade to kao ilegalnu delatnost u zoni sive ekonomije po svojim kucama a nedozvoljeno je da frizeri sisaju musterije po kucama, na primer.


Pa naravno da nije u pitanju klinac iz komsiluka, i naravno da je u pitanju registrovana firma koja placa sve dazbine. Vi i ja se slazemo u sustini, samo sto vi uporno mashite temu i isterujete ovde pravdu dok ja govorim kakva je situacija na trzistu svidjalo se to nama ili ne. Da je predsednikova kancelarija izasla javno sa zahtevom za ovakvu i samo ovakvu prezentaciju (dinamicki deo vesti iz baze i 30ak statickih stranica, sa nekim CMS templejtom) dobili bi verovatno 10ak ponuda jos nizih od ove moje :)

Evo recimo www.cokolada.co.yu, www.zorkapharma.com, www.zlatara-andrejevic.com su svi kostali dosta manje od predsednikove prezentacije a kudikamo su slozeniji. Ali to nije bilo zato sto su "dobavljaci" utripovali da to treba tako malo da kosta vec zato sto ih je trziste na to nateralo.

E pa u tom kontekstu, ovo nije rasprava o tome da bi na normalnom trzistu navedena cena prezentacije bila sasvim ok, vec je rasprava o tome sto je predsednikova kancelarija potrosila vise nasih para iako situacija na trzistu omogucava da potrose manje nasih para. O tome se ovde radi a ne o tome kakvo je nase web-design trziste.



Dragomir Petrovic Dragomir Petrovic 09:12 09.06.2007

Re: cena

Dejan Nikolic
Da je predsednikova kancelarija izasla javno sa zahtevom za ovakvu i samo ovakvu prezentaciju (dinamicki deo vesti iz baze i 30ak statickih stranica, sa nekim CMS templejtom) dobili bi verovatno 10ak ponuda jos nizih od ove moje :)

Evo recimo www.cokolada.co.yu, www.zorkapharma.com, www.zlatara-andrejevic.com su svi kostali dosta manje od predsednikove prezentacije a kudikamo su slozeniji.


Pretpostavljam da u cenu nisu uracunate stotine fotografija koje postoje na sajtovima koje pominjete a koje su verovatno originalno snimljene. Pretpostavljam da u cenu koju pominjete nije uracunato ni pisanje tekstova, potraga za informacijama, lektura, pa onda osmisljavanje kako sve to uopste treba da izgleda, koje informacije i kako treba da se prenesu itd. Trebalo je zaduziti nekoga ko ce da prikuplja te informacije, "cima" osobe zaduzene da ih dostave da bi ih konacno pripremile i poslale, preradjuje ih za veb itd

To je ono u cemu se sve vreme pricam a izrada veb sajtova se uporno svodi na "nacrtam i povezem". Slazem se da je 1,5k evra lepa cena, ako se uzme u obzir sat rada developera koji ne prelazi 20 evra ali je koncipiranje, izrada i pogotovo odrzavanje veb prezentacije kudikamo vise od developerskog dela posla.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 13:54 09.06.2007

Re: cena

Dobro zapazanje. Ali nesto mi govori da sve to nije uracunato ni u cenu predsednikovog sajta. Barem ne izgleda kao da jeste posebno ako obratimo paznju na lekturu koja na predsednik.yu ocigledno ne postoji, fotografije koje su ocigledno agencijske i pisanje tekstova koje sigurno za predsednikov sajt ne radi web dizajn kuca. Ako radi to je opet nova i vrlo zabrinjavajuca cinjenica.

Dragomir Petrovic Dragomir Petrovic 19:55 09.06.2007

Re: cena

Dejan Nikolic
Dobro zapazanje. Ali nesto mi govori da sve to nije uracunato ni u cenu predsednikovog sajta.

Hvala.
Ja se ne bi bavio prepostavkama i "ociglednostima". Nadam se da ce gospodin Kusovac odrzati obecanje i za koji dan se javiti sa nastavkom ove price pa ce u njega ugraditi i nova saznanja do kojih u medjuvremenu svojim istrazivackim radom dodje.
Jedno je dati licno i pausalno misljenje o nekom veb sajtu a sasvim drugo saznati cinjenice.


fotografije koje su ocigledno agencijske i pisanje tekstova koje sigurno za predsednikov sajt ne radi web dizajn kuca. Ako radi to je opet nova i vrlo zabrinjavajuca cinjenica.

Verovatno vam je zabrinjavajuce jer je sajt tog tipa u pitanju.
Nadam se da cete se sloziti sa mnom, jer mi delujete kao osoba sa ozbiljnim iskustvom u oblasti veb produkcije, da je neozbiljno i neprofesionalno razdvajati poslove na kreiranju, pripremi sadrzaja, produkciji, promociji i odrzavanju veb sajtova. Naravno da je za neke od ovih deletnosti potrebno i racionalno angazovati kao podizvodjace specijaliste (npr. programere, ili dizajnere) ali smatram da je za kvalitetno prisustvo na internetu dobitna kombinacija kada postoji koordinacija iz jednog centra. Meni je nekako ocigledno da je ovom prilikom to bio slucaj i zato negodujem sto pitanje cene izrade sajta svodite na developerski posao.

No da mi sacekamo naredni Srdjanov zapis.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 22:50 09.06.2007

Re: cena

Nadam se da ce gospodin Kusovac odrzati obecanje i za koji dan se javiti sa nastavkom ove price pa ce u njega ugraditi i nova saznanja do kojih u medjuvremenu svojim istrazivackim radom dodje.


Biće nastavka sigurno, ali ne tako skoro. Nema to veze samo sa temom nego i sa nekim mojim obavezama (promena posla, preseljenje čitave porodice itd).

I tema je takva da iziskuje dosta dugog i zametnog kopanja po podacima, a to mora potrajati obzirom da ovo radim iz hobija, dakle pored posla od kojeg živi moja porodica.

Imam ideju koje informacije ću dalje potražiti i od koga, ali ne znam da li ću doći do njih i ako dođem kada će to biti. Pokušaću da posao završim do kraja jula. Ako ne uspem onda u prvoj polovini septembra jer u avgustu imam neodložnih privatnih obaveza.

U svakom slučaju - ne pada mi na pamet da stanem ovde. Ovo je bilo tek zagrevanje.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 23:36 09.06.2007

Re: cena

Dejan Nikolic
...posebno ako obratimo paznju na lekturu koja na predsednik.yu ocigledno ne postoji...


Dragomir Petrovic

Hvala. Ja se ne bi bavio prepostavkama i "ociglednostima".


Te ociglednosti nisu "ociglednosti" ako procitate bilo koji od tekstova sa sajta. Svaka vest ima stilske ili gramaticke greske, od kojih su neke pomenute ovde u komentarima. Zato ne znam cemu navodnici, cinjenica je da ili nemaju lekturu ili imaju losu lekturu. Najnoviji primer:

"Председник Републике Србије Борис Тадић честитао је данас нашим тенисерима Ани Ивановић, Јелени Јанковић, Новаку Ђоковићу и Ненаду Зимоњићу на фантастичном успеху оствареном на једном од најпрестижнијих светских турнира - Ролан Гаросу.

Најискреније Вам честитам на сјајном спортском успеху и достојном репрезентовању Србије. Желим Вам још много успеха у наставку каријере", поручио је председник Тадић у честитки."

Ako ne vidite gresku, stavili su veliko V na "vam" iako se Predsednik obracao svim nasim teniserima na RG-u u mnozini a ne nekome u jednini sa postovanjem. I to dva puta u istoj recenici. Mozda web agencija zaista i radi ovo iako niko razuman ne bi web agenciju unajmio za lekturu recimo. No da ne cepidlacim, ima i mnogo vecih gresaka na sajtu. Nadam se da je sada ociglednije.

Nadam se da cete se sloziti sa mnom, jer mi delujete kao osoba sa ozbiljnim iskustvom u oblasti veb produkcije, da je neozbiljno i neprofesionalno razdvajati poslove na kreiranju, pripremi sadrzaja, produkciji, promociji i odrzavanju veb sajtova. Naravno da je za neke od ovih deletnosti potrebno i racionalno angazovati kao podizvodjace specijaliste (npr. programere, ili dizajnere) ali smatram da je za kvalitetno prisustvo na internetu dobitna kombinacija kada postoji koordinacija iz jednog centra.


Hm, upravo mi iskustvo govori da ne smem da se slozim sa vama. Klijenta svakako treba osposobiti da sam moze da kreira i priprema sadrzaj i obezbediti mu alate za to, produkciju sadrzaja ne bi smela da radi web agencija svakako jer ne mora da znaci da ima ekspertizu iz date oblasti (u ovom slucaj politicki PR), promociju bi mogli da rade ako web agencija ima i srodno odeljenje koje se time bavi (svakako bolje od unajmljivanja regularne advertajzing kuce) a odrzavanje se uvek naplacuje posebno, i cak bih rekao da je neozbiljno od predsednikovog kabineta ili sekreterijata da odrzavanje sajta ( znaci verovatno i pristupne sifre) dodelli spoljnoj agenciji pa makar bila i stranacki bliska (sutra vise ne mora da bude kao sto ni buduci predsednik ne mora vise da bude iz te stranke).

Znaci koordinacija iz jednog centra da, ali taj centar svakako ne treba da bude web development agencija vec u okviru organizacije klijenta ukoliko je moguce (u ovom slucaju to bi moralo cak biti i preporuceno od strane izvodjaca ako vec predsednicka kancelarija nema standarde po kojima to radi).
Dragomir Petrovic Dragomir Petrovic 11:28 10.06.2007

Re: cena

Dejan Nikolic

produkciju sadrzaja ne bi smela da radi web agencija svakako jer ne mora da znaci da ima ekspertizu iz date oblasti (u ovom slucaj politicki PR), promociju bi mogli da rade ako web agencija ima i srodno odeljenje koje se time bavi (svakako bolje od unajmljivanja regularne advertajzing kuce)


Dve su stvari oko kojih se vrtimo zapetljani kao pilici u kucinu te se posle ovog posta iskljucujem iz rasprave.

Prva je da mi ovaj zapis sluzi samo kao povod a Vi insistirate bas na ovom slucaju. Ako je tako, ako bas moramo u raspravi da analiziramo ovaj slucaj u "sitna crevca" iz prethodnog citata ispada da Kancelarija i nije pogresila. Naime iz postova u kojima se pominje agencija koja je radila sajt ispada da to nije veb agencija i da ima iskustvo u poslovima za narucioce iz oblasti poltike.

Druga stvar na kojoj insistiram je da stvarno kvalitetan veb sajt trazi prvenstveno razmisljanje o razlogu za svoj nastanak, ciljnoj grupi, porukama, rad na konceptu, kreiranje materijala i njegovo prilagodjavanje veb -u pa tek potom, delom i paralelno, rad na dizajnu i programiranju. Promocija i odrzavanje se podrazumevaju. Za to su prvenstveno potrebne osobe strucne u oblastima internet marketinga i online PR-a pa tek potom dizajneri i programeri. Uz duzno postovanje dizajnera i programera.

Svestan sam naravno stanja na nasem internetu koje je takvo kakvo je prvenstveno jer se pod kreiranjem internet prisustva smatra go development.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 14:19 10.06.2007

Re: cena

Onda hajde i ja da se odjavim ovim komentarom. Ja sam teskom mukom naucio da na forumima i blogovima pokusavam da ne sirim temu, sto mislim da je iz mojih prethodnih komentara jasno :) Ovde se radi o vrlo specificnom slucaju.

Van tog slucaja Vi i ja se slazemo (osim u par detalja) i nadam se da cu uskoro moci da potegnem temu gde mozemo da se rasirimo sa pricom a da ne udjemo u trolovanje teme.

Ali evo malo da uopstim, ja svakako ne smatram izradu prisustva na internetu za go development, u mojim projektima development su skoro uvek podizvodjaci, ali na tu temu na taj nacin gledam tako da onaj cije je prisustvo treba da ga i kontrolise. Od hardvera, preko alata do izrade sadrzaja i administracije. A onda se to razudjuje prema mogucnostima klijenta.
kapi kapi 02:40 06.06.2007

Ovde se po meni radi o konfliktu interesa

Konflikt interesa

"Konflikt interesa je izraz koji se koristi u vezi sa službovanjem javnih službenika (državna uprava, odnosno, javna administracija) i lica u fiducijarnom svojstvu. Označava njihovu vezu sa onim pitanjima koja su od ličnog interesa ili su za njih dobitak. Jasno je da iz njihovog dobitka automatski proističe gubitak za druge interese (pojedince, grupe, institucije, državni, javni, itd.). Pitanje konflikta interesa jeste duboko etičko i nadasve ispravno ljudsko u filozofskoj ravni posmatranja. U većini savremenih pravnih sistema, posebno u najrazvijenijim, oblast konflikta interesa je zakonski regulisana veoma precizno i obuhvatno. Svakako to podrazumeva, a ne isključuje razvijanje profesionalne etike strukovnih organizacija. Bitno je jačanje etike na svim nivoima, posebno u javnom radu i kada je u pitanju koncept zaštite konkretnog i apstraktnog javnog interesa. U normalnim okolnostima i sâmo javno ukazivanje na očigledan konflikt interesa jeste dovoljan element na javnoj sceni, koja je odgovorna, da uzrokuje jasnu i nedvosmislenu diskvalifikaciju javnog službenika (državna uprava, nosioci izbornih javnih funkcija, slične ugledne javne službe). Stoga se konflikt interesa jasno može vezati za svakog ko obavlja određeni javni posao i štiti javni interes. Konflikt interesa kada je očigledan ukazuje da je na delu sukob između javnog interesa i privatnih lihvarskih interesa i to lično veoma zainteresovane i motivisane osobe da se obogati"

http://www.informator.co.yu/informator/tekstovi/tema_903.htm
irvas irvas 02:43 06.06.2007

konkurs

stvarno ne vidim razlog zbog koga bi se raspisivao konkurs za tako malu cifru kao sto je par soma evra. konkurs koji bi podrazumevao oglasavanje kao i proces izbora/intervjuisanja kandidata bi samo doneo odugovlacenje i bespotreban trosak.
Brana Brana 07:39 06.06.2007

"Potpuno" poštovanje zakona

Možda je mala lova u pitanju, ali nije "mala" kancelarija i nije "mali" prekršaj.
Ako Krle sebi namešta posao (kažem "ako", to bi još trebalo podruprti dokumentacijom), pa makar zaradio i 100 evra, to je konflikt interesa i o tome postoje odredjeni zakoni, a zakoni ne mogu da se poštuju, kao što političari često kažu, "potpuno", jer to podrazumeva da se mogu poštovati i "nepotpuno". Ili se poštuju, ili ne.
Ako su prekršili zakon, i to tako što jedni drugima nameštaju posove za malu lovu, možemo samo da zamislimo šta rade sa velikom lovom.
Što se Srđanovog "lošeg izbora" "žrtava" tiče... Pa, ja od Tadića treba da očekujem da se ne ponaša "burazerski", da tu vrstu poslovanja i ponašanja svede u okvire onoga što se ne da kontrolisati (jer ne postoji društvo u kojem toga uopšte nema, u prirodi je biznisa da teži sklapanju krugova "zajedničkih interesa". Čak i da su samo i jedino u ovom slučaju napravili ovako nešto, to bi značilo da oni, eto, gde zakon ne dopušta, rade kako treba, ali u stvari čeznu da se ispougrađuju u poslove sa državnim parama i "naduvaju" cene istih čim i gde god budu mogli.
Postoje tri principa oko kojih se svi autori koji su se bavili definicijom istraživačkog novinarstva slažu, oko toga šta je istraživačka tema. Prvi je da je u pitanju otkrivanje nečega što neko krije, ili je do tada bilo javnosti potpuno nepoznato.
Drugi je da je to bitno velikom broju ljudi, odnosno, da tema bude važna. Treći je da je do toga novinar došao sopstvenim radom, hoće reći da mu nije javila jedna interesna grupa u konfliktu telefonom, pa on plasirao informaciju uz minimalne provere kao da se grdno namučio dok je to otkrio, nego je svaku informaciju proverio temeljno i stavio je u odgovarajući kontekst. Ovo nije bilo poznato. Predsednik je važan velikom broju ljudi. Srđan je sam to otkrio, makar i u slobodno vreme, iz zezanja.
irvas irvas 01:45 08.06.2007

Re: "Potpuno" poštovanje zakona

ej ljudi, kakve veze ima ko zavrsava posao za par soma evra, pa za tu lovu svako moze da okrene yellow pages i da nadje na desetine (ako ne i vise) kompanija koje se bave web dizajnom. ukoliko ja npr zelim da napravim svoj sajt i angazujem svog suraka koji se bavi tim stvarima, jel to znaci da neko moze da me tereti zato sto nisam raspisao konkurs?
pidola pidola 02:57 08.06.2007

Re: "Potpuno" poštovanje zakona


ukoliko ja npr zelim da napravim svoj sajt i angazujem svog suraka koji se bavi tim stvarima, jel to znaci da neko moze da me tereti zato sto nisam raspisao konkurs?

Tebe ne moze,osim ako nisi predsednik licno ili na nekoj javnoj funkciji ili platio od para ove drzave,gradjana.
irvas irvas 04:08 08.06.2007

Re: "Potpuno" poštovanje zakona

ok, to je jasno, ali samo da podsetim da se ovde radi o neznatnoj sumi novca za koju ne mora da postoji obrazlozenje. razmisli samo koliko npr kostaju prijemi i svecanosti koje organizuje predsednikov tim ili koliko kostaju predsednikova odela, vecere, automobili, obzbedjenje i sve ono sto spada u protokol bilo kog predsednika na planeti. da li to znaci da bi predsednik morao da podnosi mesecni raport o svim svojim troskovima, ukoliko zelimo da budemo bas toliko precizni, i da li u tom slucaju ceo taj legalizam, koji se ovde potencira, prerasta u sprdnju?
milos milos 11:58 06.06.2007

U najmanju ruku je nešto sumnjivo

A to što je sumnjivo je da Agitprop ili kako se zove firma svaki put radi za DS ili neku državnu službu koja je pod upravom ljudi iz DS. Eto i sajt gradske vlade su radili oni. Kada ne bih bio mrzovoljan i malo čačkao sigurno bih pronašao još primera gde se poklapa DS-Agitprop.
Miloš Mihaljević
------------------------------------------------
Bavite se biznisom a ne računarima!
www.askmilos.com
------------------------------------------------
Bonner DE Bonner DE 12:07 06.06.2007

Šumski zakoni i čudan moral

G-dine Kusovac, željno iščekujem nastavak ove priče o predsednikovom novom web sajtu.

Dotle, hteo sam da Vas pitam, pošto vidim da izuzetno i bez rezerve ljubite zakone, moralne i sve druge, po kom je to paragrafu kad napišete «Republika Šumska» a pri tome mislite na Republiku Srpsku?

Dakle, sa kojim pravom i po kom osnovu i zakonu dopuštate sebi da jedan deo Srbiji susedne države, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, dakle Republiku Srpsku, čiji gradjanin i državljanin koliko mi je poznato niste, nazivate pomenutim imenom, kad dotični deo Srbiji susedne države ima zvanični i u medjunarodnim krugovima i pravu priznat naziv. Pri tome se stiče utisak da pomenutim nazivom želite da omalovažite i uvredite pomenutu Republiku, samim time i sve njene gradjane, iako uistinu Republika Srpska ima dosta lepih šuma na teritoriji na kojoj se prostire, a šume, kao prirodna pojava, ni u kojem slučaju ne predstavljaju nešto ružno ili su za omalovažavanje. Dodatnu težinu celoj stvari daje činjenica da Vi to činite kao javna ličnost na jednom javnom mediju jedne susedne države, što nije nimalo učtivo niti uljudno, a činjenica da Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Beogradu nije reagovalo, ne predstavlja opravdanje i nije razlog da Vi sa ovakvim nedoličnim ponašanjem i dalje nastavite.

U iščekivanju nastavka priče o predsednikovom web sajtu, radujem se Vašem odgovoru na moje pitanje.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 12:57 06.06.2007

Re: Šumski zakoni i čudan moral

Dotle, hteo sam da Vas pitam, pošto vidim da izuzetno i bez rezerve ljubite zakone, moralne i sve druge, po kom je to paragrafu kad napišete «Republika Šumska» a pri tome mislite na Republiku Srpsku?


U jednom slučaju je reč o dopisu državnom organu gde sve mora biti službeno.

U drugom slučaju je reč o običnom tekstu u kojem ne vidim razlog da se ustručavam od upotrebljavanja uobičajenog kolokvijalnog rečnika.

Mišljenja sam da se tvorevinu stvorenu na genocidu ne može ničime ni omalovažiti ni uvrediti.

Atomski mrav Atomski mrav 13:26 06.06.2007

Re: Šumski zakoni i čudan moral

Ali se zato mogu omalovažiti i uvrediti građani te, kako kažete, "tvorevine".
Bonner DE Bonner DE 13:40 06.06.2007

Re: Šumski zakoni i čudan moral

Ne vidite da korišćenjem takvog "kolokvijalnog" rečnika, pokušavate da omalovažite i uvredite medjunarodno pravno priznatu Republiku Srpsku, kao deo medjunarodno priznate Bosne i Hercegovine, a time i sve njene gradjane od kojih većina nema nikakve veze sa političarima i vlašću, kao ni sa zločinima iz rata u Bosni i Hercegovini. Niti shvatate da vlast i političari neke republike ili države nisu isto što i ta država kao celokupni subjekat.

R. Srpska je proglašena i nastala mnogo pre, tj. nekoliko godina pre genocida u Srebrenici, ako ste u Vašoj veoma uopštenoj tvrdnji, bez pominjanja zvaničnih naziva, mislili na genocid u Srebrenici i R. Srpsku.
zokster zokster 14:09 06.06.2007

Re: Šumski zakoni i čudan moral

Bonner DE: "pokušavate da omalovažite i uvredite medjunarodno pravno priznatu Republiku Srpsku, kao deo medjunarodno priznate Bosne i Hercegovine, a time i sve njene gradjane od kojih većina nema nikakve veze sa političarima i vlašću, kao ni sa zločinima iz rata u Bosni i Hercegovini."

U potpunosti podrzavam vise nego opravdanu primedbu Bonnera DE; predlazem da se sporni entitet ubuduce zove "Republika Prasumska".
Lifetime Investor Lifetime Investor 13:50 06.06.2007

Ovo je jedna ...

... jako osetljiva tema, cak daleko osetljivija od poznatih afera kojima lokalni mediji neprestano zamaraju.
"Napraviti sajt ... " Ovako nesto, ukoliko ne bude ispraceno kako treba, moze imati velikih posledica koje se jako tesko mogu kvantifikovati.
"pravljenje sajta" je slag na tortu jedne ozbiljno ispracene strukture, bezbednosti, performansi, klasifikacije informacija ... itd. da ne duzim.
IT je danas tematika u kojoj se moze potrositi 10k, 100k, 1mil pa i 5 mil ... a da se pritom dobije identicna stvar. Koliko ce se potrositi i sta ce se dobiti, cak i pored svih postojecih standardizacija, jos uvek zavisi od ljudskog faktora - kvaliteta odgvoronog profila, u koje, iskreno - sumnjam.

sentinel26 sentinel26 14:27 06.06.2007

Cena je ipak previsoka..

Puno poslovno ime
izvodjaca radova je:
AGITPROP marketing agencija, Lazar Boskovic, preduzetnik, Beograd, Dusana Radovica 13a/3,
Beograd-Zvezdara; PIB: 100205696, Mat.br. 53182968, Sif.delatnosti: 74402-Ostale usluge reklame i propagande.
Agencija je u PDV sistemu.
Podaci su sa sajtova: Agencije za privredne registre Srbije, Poreske uprave Srbije i Narodne banke Srbije.

Kvalitet sajta je niskog kvaliteta i nije na nivou kakav treba da ima predsjednik drzave.
Engleska verzija, osim osnovnih podataka, je skoro bezvredna.
Ja bih, ako se ko ne vrijedja, postavio jos dva pitanja u vezi ove teme:
1) Da li sadrzaj i kvalitet sajta odgovara odredbama ugovora? Sta pise u zapisniku o prijemu?
2) Da li je sklopljen ugovor o odrzavanju i koja je njegova cijena?

Mislim da je cijena uvelicana. U varijanti kada bi engleska verzija bila azurna, ono brat bratu ne vrijedi ni centa vise od 3.300, Eur-a sa PDV-om. Razlika do 5.300 Eur-a je cist poklon gospodinu Boskovicu, po mojoj procjeni. Nadam se da je 15,25% toga poklona vraceno drzavi kroz PDV.
Ako se ne varam g-din je vise od 10 godina clan.

Zahtijevati da svi podaci budu dostupni javnosti nije nikakva uvreda, niti predsjednika niti njegovih saradnika, vec naprotiv zahtev da se pokaze javnost i odgovornost u trosenju narodnijeh para. Lijepa bi to bila reklama ako se pokaze da su predsjednikovi saradnici odgovorno trosili narodne pare.

IP IP 14:30 06.06.2007

Web Dizajn :)))

AKA najnizi oblik IT bivstvovanja :).
Srdjane, svaka cast, kako si samo iskopao ovo? :)
Sto se cene tice, neko je vec izneo podatak, iznosi oko 1000e. Mada, cena zavisi da li ce se placati odrzavanje ili ne. Sajt koji se nece odrzavati ( mislim da to ovde nije slucaj ) je uvek skuplji. Najlepsa stvar kod web dizajna je sto svako moze da ga radi, bez nekog velikog poznavanja racunara. Snalazljiviji mogu da skinu sa internta vec gotova resenja i kada ga jednom napravis, mozes stalno da koristis isti fazon, samo menjas objekte. :) Pogledajte samo domace sajtove i videcete da postoji podosta slicnosti. :)))
Uglavnom, nesto je trulo u drzavi ...
Size does matter Size does matter 18:06 06.06.2007

500-1000 EUR

Svaki klinac ili firma moze napraviti ovakav sajt za par stotina EURa
ko je vlasnik firme AGIT PROP?
little bag little bag 19:57 06.06.2007

Srđane,

Potpuno te podržavam u nameri da prosvetliš postupak poslova izrade websajtova državnih organa. Moja konstruktivna primedba bi bila da se ovo istraživanje proširi na sve državne institucije. Ovako se dobija ideja da imaš nešto lično protiv Nebojše Krstića i te agencije AgitProp.
Čak mislim da možeš da napraviš pregled i da oceniš različite parametre, cena, funkcionalnost, estetika, ažurnost, kvalitet i slično.
Naravno, to svi treba da shvate dobronamerno. Recimo www.mup.sr.gov.yu, tu bi moglo da se pomogne korisnim sugestijama.

Što se tiče cena izrade sajtova. Nije ista cena kad radi čovek od kuće i kad postoji firma. Iz iskustva znam da što je veća firma ili institucija, potrebno više vremena da se prikupi materijal, odabere, više nivoa odlučivanja. Takve sajtove poskupljuje dužina izrade (različita odobrenja, prepravke i sl.)

Što se tiče sadržaja, to je uglavnom povereno nekoj osobi koja ažurira sajt iz te institucije. I to je što je, u slučaju predsednik.yu, posle Srdjanove konstruktivne kritike, neko je sigurno dobio packe.

Srđane, jedva čekam nastavak istraživanja sa ostalim sajtovima!
Dragomir Petrovic Dragomir Petrovic 22:27 06.06.2007

Re: Srđane,

little bag

Čak mislim da možeš da napraviš pregled i da oceniš različite parametre, cena, funkcionalnost, estetika, ažurnost, kvalitet i slično.
....
Srđane, jedva čekam nastavak istraživanja sa ostalim sajtovima!


Potpuno podrzavam! Njemu se na prvi pogled vidi da je ekspert merodavan za ocenu vecine parametara koji odredjuju kvalitet veb prezentacija.
nikson nikson 21:33 06.06.2007

neka se cuje i druga strana!

jedi jedi 10:08 07.06.2007

Re: neka se cuje i druga strana!

I šta je u tom stavu novo. Dotični se uhvatio iste priče i samo vrti u krug. I baš me briga za ljudska prava kriminalaca i onih koji su sa njima na ovaj ili onaj način povezani. I da treba lustrirate sve one koji to zaslužuju a posebno oni koji su svojim sramotnim akcijama ne semo ugrozili ljudska prava direktno nego i indirektno srozavajući ekonomiju ove zemlje. I sankcije nisu nikakav izgovor. One su bile deo tog političkog projekta, a svrha im je bila upravo to da kome god mogu time zamažu oči i prebaci stvarnu odgovornost za dešavanja. Ma muka mi je više od toga.
sentinel26 sentinel26 16:03 09.06.2007

Sajt predsednika drzave..

Gospodine Kusovac,
Posto se priblizava dan kada cemo, ocekivano, procitati vas zavrsni komentar, htio bih da ukazem na neke cinjenice.
Kako se radi o sajtu predsednika drzave, osim zakonskih, postoje i neka nepisana pravila koja moraju biti
ispostovana prilikom njegove izrade. Sajt (pretpostavljam) nije namijenjen samo gradjanima ove drzave.

Evo sta ne bi smjeli prenebregnuti:
1) Sajt predsednika Republike treba da izradi firma koja se profesionalno bavi tim poslom.
2) Firma koja to radi mora biti poznata, bar na lokalnom nivou (recimo u Beogradu). Ova je poznata u DS-u, a za vise
od toga nema podataka.
3) Firma prilikom izrade toga sajta ne treba kopirati tudje sajtove, osim ako sama nije autor istih.
4) Firma koja ovo radi treba da koristi softverski alat za koji posjeduje licencu. Gospodin Tadic moze sa sebe licno da
naruci od klinaca iz komsiluka sta hoce ali ne i za sluzbenu upotrebu.
5) Verzija mora da bude dvojezicna - srpski i engleski jezik. Pohvalno je sto hoce oba pisma.
6) Azurnost engleske verzije ne smije kasniti duze od 24h. Nezamislivo je da verzija na srpskom nije azurna.
7) Sajt mora da ima linkove prema svim drzavnim organima Srbije. Potrebno je da ih ima i prema poznatim
novinskim kucama, a pozeljno i prema turistickim organizacijama Beograda.
8) Cijena izrade mora biti trzisna bez obzira na nacin izbora ponudjaca - izvodjaca radova. Skraceni postupak nije
smisljen da se izigraju propisi vec da se uzbrza i pojeftini procedura.

Sada jos malo konstatacija:
a) Kvalitet onoga sto sada imamo je na veoma niskom nivou. Evo danas, 09.juna, g-din Tadic je u Veneciji, imamo
cak i na blogu B92 vijest o tome, a na sajtu voljenog nam predsjednika nista (posljednja vijest od 07.juna).
Engleska verzija - od 10. aprila nije azurirana, masala.
b) O cijeni sam vec dovoljno rekao, preslana je.

Predlog:
c) Da neko besplatno (ako se takav ne nadje, ja cu to da platim) na pomenutom sajtu, tamo dje je Fond "Dr.Zoran
Djindjic" ubaci i link "Ako Srbija stane". Da mu se kompjuter setuje da se po startovanju pokrene ova poucna
storija koja ima kvalitet i moc jednog dobrog udzbenika.

P.S. Vi ako se mene sjetite, sjetite,.... a ako ne onda nista... A ako se ovi iz Kancelarije sjete vas po "losim
namjerama", podijelite to samnom (adresu i telefon imate). Jedno je sigurno. Imacemo citave prozore.

Poz.



Srđan Kusovac Srđan Kusovac 22:53 09.06.2007

Re: Sajt predsednika drzave..

Hvala Sentinel,

Što se tiče Vaših opaski, držim se i dalje principa da još ne komentarišem odnosno da to ne činim ovde.

Odgovorio sam maločas u vezi sa nastavkom ove priče. Da se ne ponavljam evo linka na odgovor.


Srđan Kusovac Srđan Kusovac 16:32 10.06.2007

zatvaranje komentara

Budući da u narednih nedelju dana neću moći da vodim računa o komentarima zatvaram do nedelje 17.06. opciju komentarisanja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana