Dobar obrok je kao ljubav

Milutin Milošević RSS / 16.02.2009. u 00:26

BistroiPariza03.jpg

Pariz dočekuje goste velikim brojem ugostiteljskih objekata svakojake vrste i namene. Možda im je svima karakteristično da je hrana odlična, dok je osoblje uslužno, simpatično, otvoreno i nasmejano. Putujući raznim avio kompanijama prethodnih meseci, naišao sam na dva članka o Pariskim kafanama. Poslušao sam neke od tih saveta, a ponešto i sam istraživao tokom jednog kratkog vikenda u gradu svetlosti i romantike. 

Uz Libansku i Kinesku, Francuska kuhinja je na najvećoj ceni u svetu zbog svog stila, svežine namirnica, prirodnih ukusa i rafiniranih a često veoma složenih kulinarskih zahvata. U razvojenom svetu stvarno nema premca. I sama reč kizin (cuisine), koja se u medjunarondih okvirima koristi za kuhinju, francuskog je porekla. Mada svaki Francuz ili Francuskinja nije majstor u pripremi jela, dobar obrok je jedna od najvažnijih stvari u Francuskoj, kojoj je posvećen veliki deo dana, puno razmišljanja, razgovora, pripreme i konačno uživanja. 

Kristian Mijo, jedan od osnivača kultnog kulinarskog vodiča kroz Pariz GaultMilau još davne 1960. godine, kaže da za njega jelo treba da bude kao ljubav: fina i laka. Sve počinje za stolom: ljubav, politika, poslovi. Dobro jelo vas može navesti da zaboravite na ceo svet. I u vremena koja nisu ruzičasta, restorani su puni, pogotovo oni koji će vam kvalitetom vratiti svaku plaćenu paru.

Pariz, kao i mnogi drugi veliki, glavni gradovi, nema puno svoje specifične kuhinje. No, ponuda je veoma raznovrsna i svuda (ovde mislim na ponudu domaće hrane, ne na razne azijatske restorane kojih ima sve više) možete naći raznovrsne recepte koji su formalno "iz provincije", sa raznih strana Francuske. Ono što je skoro uobičajeno je supa of luka, koja se služi u keramičkim činijama sa parčetom hleba i debelim režnjem sira odozgo, pa onda zapečena u rerni. Čak i meni koji ne volim da vidim luk u bilo kom kuvanom jelu ova supa je sjajno prijala. 

Meni se, eto, zadesilo da ovde imam radni sastanak tokom Dana zaljubljenih, kada je masa parova iz celog sveta preplavila grad. Kažu da je glavni hit da se tog dana u Parizu zaprosi devojka. Nekome je to baš važno. Dve žene koje su bile u našoj grupi, prijatno su cvećem iznenadili kelneri picerije u kojoj smo danas ručali. 

Jedino što mi se ne sviđa je što toliko trude da iskoriste prostor, da se često jedva provlačite između stolova i skoro obavezno stolicom smetate nekome ko jede iza vas.

 

*** 

Au Reveil Samaritain
Au Reveil Samaritain
Za ručak, koji je trebalo da bude samo kratak i jednostavan (čuvali smo se za večeru), svratili smo do obližnjeg vinskog bara na ćošku. Au Reveil Samaritain (3, Boulevard Saint Jacques) izgleda kao mnogi obični barovi. U ovom je sasvim dobra ponuda običnih a ukusnih jela, od raznih hladnih i toplih predjela do mesa, ribe, salata, krok msjua i krok madeama. Kao što i priliči, ponuda vina je izuzetna, i cele table sa imenima raznih vina iz raznih krajeva Francuske vise po zidovima. Tek posle (ipak obilnog) ručka, uz odlično točeno vino, spazili smo plaketu na zidu koja govori da je ovaj vinski bar zvanično prograleš najboljim u svojoj klasi u gradu 2007. godine. Eto, slučajno smo napravili sjajan izbor. Usput, na papiru koji je postavljen na stolu, dobili smo recept za L'Aligot, jelo koje je specijalitet Severnog Avejrona, pravljeno uglavnom od krompira i tom sira.  

Le Bistrot de Paris
Le Bistrot de Paris
Bistroi Pariza su nekako speficični. Jedno vreme, oni su bili u zapećku, ali im se danas ljudi sve više vraćaju zbog jednostavnosti, svežih sezonskih namirnica i tradicionalnih jela. Ima ih jednostavnih, baš lokalnih, ali i izuzetnih, modenskih, vrhunskog kvaliteta. Vodjen preporukom gorepomenutog Mijoa (iz Svisovog magazina), organizovao sam za kolege večeru u Le Bistrot de Paris (33. Rue de Lille). Smešten odmah uz ilaz u Muzej Orseja, vrlo blizu obale Sene, u umetničkom kvartu, ovaj bistro ima sve odlike klasnog mesta za odličnu večeru. Bez rezervacije se ne dolazi. Mi smo zakazali sto za 8, i bili iznenađeni ukusno uredjenom ali praznom salom. Još veće iznenađenje je bio slavni gost koji je jedini sedeo neposredno do nas: bio sam više nego zadovoljan što sam imao priliku da upoznam svog omiljenog francuskog glumca srednje generacije Žerara Depardjea.
Žerar ima svoj restoran (La Fontaine Gaillon), smešten u kući iz 1672. godine, u centru između Opere i Kraljevske palate. Eto preporuke za narednu posetu Parizu. 

Večera je bila sjajna. Tatar biftek najbolji koji sam jeo, vino sa juga Francuske za udžbenike. Ostali su bili više nego zadovoljni. Još kada su navalili na sjajne kolače... Nadam se da se moj šef neće buniti kada vidi ceh od 250 evra za nas šestoro. 

Kafei su jedno od obeležja Pariza. Tokom celog dana, običaj je da se svrati u obližnje lokalno mesto na jutarnju kafu s nogu, na piće posle posla ili na čašicu razgovora uveče. Svi kafei su i slični i različiti. Medjutim, u gradu sa takvom istorijom, pogotovo sa umetničkim i boemskim dogadjajima s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, ima nekih kafića koji su sasvim posebni. U nekima se okupljao umetnički i intelektualni krem (ne samo Pariza, nego celog sveta), kojima su danas posvećene mnoge stranice čitanki, istorijskih i filozofskih knjiga, ili čija dela danas krase najpoznatije muzeje i galerije. Nekoliko njih je smešteno u kvartu San Žerman, na levoj obali Sene. 

Café de Flore
Café de Flore
Visoko na listi najpopularnijih je Kafe de Flore (Café de Flore; 172, Boulevard St. Germain). Još s početka dvadesetog veka, ovde su se okupljali dadaisti, predvodjeni neizbežnim Gijomom Apolinerom i njegovim istomišljenicima Andreom Bretonom i Lujom Aragonom. Kafe je tada bio centar literarne scene Sen Žermena, a redovno su navraćali i umetnici kalibra Alberta Đakometija i Pabla Pikasa, glumci Marsel Karne i Žan - Lui Baro ili političari Lav Trocki ili Ču En Laj. Prve ratne zime, krajem 1939. godine, Žan Pol Sartr i Simon de Bovoar svakodnevno su se već oko 9 useljavali u kafe ne bi li se ogrejali uz veliku peć koju je agilni gazda preneo u sred kafea, i tu ostajali do kasnih večernjih časova, izuzev pauza za obroke. 

Kafe de Flore je danas modensko i skupo mesto, u koje se odlazi da se bude vidjen ili da se nekkao oseti duh starih vremena. To, ipak, baš košta. Ako baš imate želju da popijetev piće za nekim od stolova oko kojih su sedela sva ta slavna imena, morate biti spremni da čaj ili kafu platite 6 evra. Krajem večeri, posle sjajne večere koju sam gore opisao, nisam odoleo da ne puknem 10 evra za porto u sjajnom društvu sa dragim prijateljima. 

Les Deux Magots
Les Deux Magots
U Sen Žermenu je još nekoliko poznatih kafea. Najpre, odmah preko ulice, na izlasku na veći trg, smestila se glavna konkurencija - Dva Magota (Les Deux Magots; 6, Place St. Germain des Prés). Pored nekih od gorepomenutih velikana koji su imali običaj da obilaze oba mesta, ovde su obitavali i Dora Mar, Alber Kami, Žak Prever ili Ernest Hemingvej. Malo dalje uz padinu, kada prodjete kroz gužvu veoma lepe i žive Ru de Kanet, doći ćete do Polidora. Ovo je nekako najlepše od opisanih mesta, sa veoma toplim tradicionalnim enterijerom. Tu se okupljala posebna grupa mislilaca i autora među kojima su bili Marsk Ernst, Eugen Jonesko, Džems Džojs, Verlen ili Rimbo. 

Pre reke, na Monmartru, bilo je stecište slikara, pa su tamošnji kafei bili drugi dom Tuluz - Lotreku, Suzan Valadon, Morisu Utrilu, Rembrantu, Modiljaniju... U pivnici Velper (Brasserie Welper; 14, Place de Clichy), Henri Miler pisao je Mirne dane u Klišiju.

 

***

Kako ni meni neke stvari u početku nisu bile jasne, evo malog spiska vrsta kafana i kafanica u Francuskoj.

U Francuskoj se prilično jasno razlikuju razne vrste ugostiteljskih objekata prehrambene ponude. Tako se zna šta je:

* Oberž (Auberge) - krčma na putu, han, sa prenoćištem i hranom. Danas su mnoge unutar grada, jedna veoma poznata na Monmartru

* Bar - barovi obično služe samo piće. Medjutim, u Parizu ima dosta vinskih barova (bar à vins) koji nude veoma rayliéitu hranu.

* Bistro - bistroa ima vrlo rayliéitih, od mesta koja samo služe piće i  grickalice, do pnih sa širokom ponudom hrane. 

* Braseri (Brasserie) - naziv bi se mogao prevesti kao pivnica, ali ponuda je ovde mnogo šira i uključuje razna jela, medju kojima su obično uvek razne kobasice koje dobro idu uz pivo

* Bife (Buffet) - obično na železničkim, autobuskim stanicama ili aerodromima, ovo mesto nudi pića, sendviče u bagetu i grickalice.

* Kafe - pored kafe i čaja, francuski kafići nude jednostavnu hranu, nešto da se prezalogaji na brzinu

* Kafeteria - restoran koji ima ponudu hrane koja je izložena, što znatno olakšava izbor

* Kreperi (Créperie) - palačinkarnica, vrlo popularna u Parizu, nudi slatke ili slane palačinke i galete 

* Rele rutie (Relais Routier) - pokretni kios, obično postavljen na prilazima velikim gradovima ili na stajalištima prometnijih puteva koji nudi brzu hranu.

* Restoran - pa, znate valjda: mesto za ručak ili večeru, sa potpunim menijem raznovrsne ponude.

Atačmenti



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 00:35 16.02.2009

I bre gazda

pa ti tamo ode na stručno usavršavanje i dokvalifikaciju bre. Kako će tek da bidne kafanče kad nam se vratiš.
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:39 16.02.2009

Re: I bre gazda

Ima ga napravim ki francuZko. Ki po sred Pariz da je
ana-withfamilyname ana-withfamilyname 09:15 16.02.2009

Re: I bre gazda

...i nemoj mnogo da se zaljubis inace ce BMI da pati:).

najnaj francuskija kuhinja je iz okoline liona. njam!
jeremija92 jeremija92 00:41 16.02.2009

?

Mislim da je to sa francuskim restoranima, i uopšte čuvenim restoranima, kao i sa jelima sa čudnim i komplikovanim imenima, izvikana stvar. Onako, više da bi privuklo snobove.
Uotalom, zašto toliko vike oko hrane?
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:44 16.02.2009

Re: ?

Kako se uzNe. Moj izbor je skoro uvek običan, mali restoran. Da nisam išao sa kolegama, ne bih verovatno nikada tragao za ovim nadaleko poznatim mestima. Ovako, vidim da su bili ko kuče u liftu.

A glede hrane: ja bih se ipak složio sa gospodinom citiranim u tekstu.
jeremija92 jeremija92 00:55 16.02.2009

Re: ?


Ne mogu da kažem da imam baš mnogo iskustva, ali jela po restoranima razlikuju se samo po ceni.
Nema tu govora o kuvanju s ljubavlju, kuva se radi zarade.

Najbolja je hrana koju su pripremale naše majke, ona na kojoj smo odrasli.
Za Francuze, ne znam. Oni su, možda, odrasli po francuskim restoranima.
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:58 16.02.2009

Re: ?

Ovde po zapadu sve više ljudi se hvali da uživa u kuvanju. Možda zato što nemaju mnogo drugih zanimacija
Budimac Budimac 01:04 16.02.2009

Re: ?

A glede hrane: ja bih se ipak složio sa gospodinom citiranim u tekstu.

Zar tako kratka? Mislim ljubav? Ajd da se složim sa "fina i laka", ali jelo posle dvanaestak sati izađe iz nas u obliku koga ne želimo da se sećamo. Ne znam za ostale, ali ne želim da zaboravim svoje ljubavi.
Mislim da je citirani gospodin malo površan, barem što se ljubavi tiče...
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:14 16.02.2009

Re: ?

Mislim da je citirani gospodin malo površan, barem što se ljubavi tiče...

Prirodno, kada ima nekih 80 godina
Hrane se još i seća
vracarac92 vracarac92 08:11 16.02.2009

Re: ?

Uotalom, zašto toliko vike oko hrane
Priprema hrane je prava umetnost a Francuzi su majstori te umetnosti. Iako zaista mislim da oko ukusa ne treba raspravljati u francuskoj je priprema, aranziranje, konzumacija hrane kao i svi propratni gastronomski "rituali" podignuti na nivo kulta. I to sa razlogom.
Moj izbor je skoro uvek običan, mali restoran.
svaku svoju posetu Parizu zapocinjem posetom restoranu "l'escargot" (mislim da se tako pise) na Saint Denisu uz obavezne puzeve u testu sa puterom zacinjenim belim lukom i malo, crno manastirsko pivo. Carolija za nepce!
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:01 16.02.2009

Re: ?

svaku svoju posetu Parizu zapocinjem posetom restoranu "l'escargot" (mislim da se tako pise) na Saint Denisu uz obavezne puzeve u testu sa puterom zacinjenim belim lukom i malo, crno manastirsko pivo. Carolija za nepce!

Dobro da znam - hvala za predlog
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:04 16.02.2009

Re: ?

Jeremija
Uostalom, zašto toliko vike oko hrane?

leopold_lady leopold_lady 00:42 16.02.2009

Svaka čast

..... na opsežnim informacijama .......

E,sad odoh da jedem .......

Šalim se,šalim se.........
niccolo niccolo 00:44 16.02.2009

Cene

Čuh da je u Parizu po restoranima solidno skuplje nego u drugim evropskim metropolama?
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:50 16.02.2009

Re: Cene

Ovako:
- Prvo veče, lep lokalni restoran, odlična hrana, troje jeli za 57
- Ručak koji je opisan u početku, odlična hrana, nas šestoro, 77 evra
- Ono skupo sam već naveo

Pariz, generalno, stiže London po skupoći. Ljudi koje znam beže u predgradja.
niccolo niccolo 01:02 16.02.2009

Re: Cene

Pa dobro, ono što meni rekoše beše još skuplje...
Tyler Durden Tyler Durden 00:23 17.02.2009

Re: Cene

Milutin Milošević
Ovako:
- Prvo veče, lep lokalni restoran, odlična hrana, troje jeli za 57
- Ručak koji je opisan u početku, odlična hrana, nas šestoro, 77 evra
- Ono skupo sam već naveo


U odnosu na USA ovo uopšte nije skupo. Dobri restorani u USA, kad se plati piće, porez i bakšiš su skuplji (računam da je evro 1.3 dolara).
milosib92 milosib92 00:52 16.02.2009

Lep grad gazda,

mada malo previše kitnjast za moj ukus. Tu sam prvi put uzeo sir za dezert i moš misliti kako se Srbin iznenadio. Kuhinja je odlična, ali me izrazito nervira doručak. Sve sam neki slatkiš da pukneš od muke.

Ne znam kako će gazda da podnese ceh, ali koliko se sećam iole pristojan ručak u običnim kafanicama te košta bar 25 EUR, kapućino 4,80. Preporuka za tekst.

P.S. Priznaj da si koristio vodič dok si ga pisao.

P.P.S.Ne povezuje naša poslovica uzalud ljubav i stomak.
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:56 16.02.2009

Re: Lep grad gazda,

Priznaj da si koristio vodič dok si ga pisao.

Pa, rekao sam da su me vodila dva teksta iz magazina aviokompanija. A ima i delova iz Lonely Planeta
dunja73 dunja73 01:08 16.02.2009

Re: Lep grad gazda,

Pariz je divan ! Kafici su ok znam za bolje , a znam i za losije ...Da je skupo - jeste i to bas .

Tekst je odlican i koristan .
gordanac gordanac 01:16 16.02.2009

bateaux-mouches



La Bateau Mouche

...izvanredna prilika za "spajanje užitaka" - odlična kuhinja na brodu koji vozi Senom uz "priče i legende o mestima pored kojih plovi" (jedna od najslavnijih i najstarijih brodskih linija inače, preproručujem link, zanimljiva stvar)

Milutin Milošević Milutin Milošević 01:24 16.02.2009

Re: baetaux-mouches

Prodjoh juče, ali nije bilo vremena da ni da se raspitam.

Slično sam doživeo na Ženevskom jezeru. FIna vožnja sa večerom.


mirelarado mirelarado 01:18 16.02.2009

Лепа је француска кухиња...

Još veće iznenađenje je bio slavni gost koji je jedini sedeo neposredno do nas: bio sam više nego zadovoljan što sam imao priliku da upoznam svog omiljenog francuskog glumca srednje generacije Žerara Depardjea


Леп је и исцрпан твој текст, али ово са Жераром могао си, мирне душе, и да изоставиш. Хоћу да кажем, ти си био задовољан, а ја бих, бре, била одушевљена.
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:27 16.02.2009

Re: Лепа је француска кухиња...

Rekoh da ga mnogo volim, još od kada je snimio sjajan film


Milutin Milošević Milutin Milošević 01:29 16.02.2009

Re: Лепа је француска кухиња...

A i ovde je...


mirelarado mirelarado 01:33 16.02.2009

Re: Лепа је француска кухиња...

mirelarado mirelarado 01:39 16.02.2009

Re: Лепа је француска кухиња...



Париз, Сите
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:44 16.02.2009

Re: Лепа је француска кухиња...

Париз, Сите

Tek sam stigao - ne stižem da obradim slike. Evo, barem jedna od juče


radojicic92 radojicic92 01:35 16.02.2009

...

Libansku i Kinesku, Francuska

eto ti sad, otkud Libanci ovde, a nema Italijana, Meksikanaca, Spanaca? Ovako moze i da se zarati
al dobro
a ako se neko slucajno ne slaze sa naslovom, preporucujem Babette's Feast
ili ovaj


niccolo niccolo 01:37 16.02.2009

Re: ...

Ovako moze i da se zarati

Ah, ko će ratovati na prazan stomak...nego da mi prvo nešto pojedemo...
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:41 16.02.2009

Re: ...

eto ti sad, otkud Libanci ovde

Provereno
radojicic92 radojicic92 01:49 16.02.2009

Re: ...

Milutin Milošević
eto ti sad, otkud Libanci ovde

Provereno

ma ne zato, dobri su Libanci, samo bih dodao ove navedene jer su veliki
sto se mene tice svi su dobri, sad izucavam Turke
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:21 16.02.2009

Re: ...

Radojičić
...Libansku i Kinesku, Francuska
eto ti sad, otkud Libanci ovde

Milutin Milošević
Provereno


Ovo je suviše subjektivno. Ako se tebi svidela libanska kuhinja, to nikako ne znači da je ona na svetskom nivou, te da se može nalaziti na istoj ravni sa francuskom i kineskom, a da su sve druge kuhinje - ispod. Čak i ako neki priručnici to citiraju, ne treba im verovati. Ne govorim napamet, ima nas još koji poznajemo svetske kuhinje.

By the way, nepravilno transkribuješ izgovor francuske reči "cuisine" (kuhinja) kada kažeš
Milutin Milošević
I sama reč kuzin (cuisine), koja se u medjunarondih okvirima koristi za kuhinju, francuskog je porekla.


Pravilno je reći "kizin", a ne "kuzin", jer na francuskom "kuzin" označava - rodjaku (cousine), a izmedju kuhinje i rodjake, ipak, ima razlike, čak i da rodjaka radi u kuhinji... . Ista je transkripcija i kod bifea, što si ti kasnije pravilno dao

Milutin Milošević
Bife (Buffet) - obično na železničkim, autobuskim stanicama ili aerodromima, ovo mesto nudi pića, sendviče u bagetu i grickalice

Prema tome, kako je buffet - bife, tako je i cuisine - kizin.

Da to nije sve od dobrog francuskog vina?
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:30 16.02.2009

Re: ...

Da to nije sve od dobrog francuskog vina?

Morebitno. Plus umor, a i nezgodna transkripcija sa svim onim njihovih glasovima koje mi nemamo.

Hvala za ispravke.
margos margos 01:48 16.02.2009

E, Gazda,

razgali me pred spavanjac... Baš ti hvala:)))
Baš sam večeras blenula u kartu Pariza jer se brat sprema za maraton u aprilu, pa smo gledali rutu kojom će trčati.A ja sam se prisećala nekih lepih mesta i trenutaka. Nisam imala priliku da budem zaprošena tamo, al sam se venčala u našoj ambasadi... razvela u Palati pravde... Nek onima koji su prekjuče zaprošeni, bude uspešnije i dugovečnije.:)

Milutin Milošević Milutin Milošević 01:54 16.02.2009

Re: E, Gazda,

Nisam imala priliku da budem zaprošena tamo, al sam se venčala u našoj ambasadi...

Uuuu, ala je to zanimljivo.
pred spavanjac...

I to što kažeš: hajde da odmorimo. Sutra nova radna nedelja
margos margos 01:58 16.02.2009

Re: E, Gazda,

I to što kažeš: hajde da odmorimo. Sutra nova radna nedelja

Ja koliko znam, ovde se praznuje... al nisam sigurna:)
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:02 16.02.2009

Re: E, Gazda,

Ja koliko znam, ovde se praznuje...

A u trulom kapitalizmu...
man ray loves me man ray loves me 01:56 16.02.2009

malo francuske muzike



i ne zaboravi - najbolji sladoled u gradu - berthillon.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:11 16.02.2009

Re: malo francuske muzike

malo francuske muzike

Gospodža se lepo raspevala
jesen92 jesen92 02:06 16.02.2009

Pariz

..e bas ti hvala Milutine za ovu šetnju po Parizu tj kafanicama..o muzejima drugi put..
marta l marta l 05:03 16.02.2009

nije sve u hrani...

Jedino što mi se ne sviđa je što toliko trude da iskoriste prostor, da se često jedva provlačite između stolova i skoro obavezno stolicom smetate nekome ko jede iza vas.


...ima nesto i u toj guzvi. Ta nabijenost, mali okrugli stolovi poredjani za lako kibicovanje prolaznika, trotoar, ljudi i zivot na dohvat ruke, a opet u svoj toj gunguli niko ti nikad ne smeta....

Iako je uvek najprijatnije biti u drustvu, Pariz je jedini grad gde je isto toliko prijatno sesti na pice i sam.
ne smem ni da krenem sa mojom listom omiljenih mesta. neka volim kad je kisa, neka zbog hrane, duhovitog kelnera, negde je kir dobar, negde belo vino i masline uz knjigu u rano popodne Café Beaubourg recimo

Milutin Milošević Milutin Milošević 10:09 16.02.2009

Re: nije sve u hrani...

...ima nesto i u toj guzvi. Ta nabijenost, mali okrugli stolovi poredjani za lako kibicovanje prolaznika, trotoar, ljudi i zivot na dohvat ruke, a opet u svoj toj gunguli niko ti nikad ne smeta....

Jeste, istina je. Ali nama kabastima je pomalo neprijatno, ovako trapavima
whitepaulovac whitepaulovac 10:16 16.02.2009

marketing snajka, marketing

O ukusima ne vrijedi raspravljati, ali zelio bih kazati da mi je docek Nove i boravak u Parizu od nekoliko dana ostao u nezaboravnom sjecanju kao jedna od najpromasenijih investicija u zivotu. Ok, mozda je kvaka u tome sto sam izabrao los termin, jer smo se smrzli kao strazari. Ali pokusacu da taksativno nabrojim sta je to od cega sam izludio.
1. Pariz je zimi pakao za pusace. Znaci, nema pusenja u lokalima vec samo vani, gdje ako uhvatis stolicu ispod lampe postoje velike sanse da ti se kosa zapali, a da doktor koji bude intervenisao po tom pitanju, ujedno ti amputira nozne prste zbog promrzlina.
2. Nesnosna je guzva. Ulazak u bilo koju znamentiost zahtjeva budisticko strpljenje. Hvala agenciji koja je ranije rezervisala ulaske za nas. No, ako na termin ulaska zakasnis 2 minuta, ides na zacelje, pa ces u Luvr uci ze nekih 5-6 sati, a Ajfelove ces se nagledati iz podnozja.
U Diznilendu se voznje toboganima oko 11 sati zakazuju za oko 5 popodne. Sta ciniti u medjuvremenu dok je napolju -8? Sjesti u neki od lokala i grijati se? Naravno, samo sto su svi lokali dupke puni a u redu za pice i hranu ceka se 40-tak minuta.
3. Arogancija. Znam da je nekada Francuska bila velika sila, imala jebel epoque, a da je francuski jezik bio medjunarodni. No, sve to nioje razlog da se lijece kompleksi na gostima. Ako se nekome za uslugu ili informaciju obratis na engleskom u 90 odsto slucajeva imaces osjecaj da si vazduh.
4. Cijene. Biju po usima. Dvije kafe i dva kuvana vina na Trokaderu, doduse u novogodisnjoj noci oko 100 eura. Sa sve fiskalnim racunom. Nekoliko dana kasnije u Budvi to je bilo dovoljno za blejanje na polaznom baru i rucak u ribiljem restoranu za troje. Pa posle mi smo preskupi.
Kuhinja i restorani, sto je blogerova tema, nijesu losi. Doduse, u vecini restorana smrdi sir, ali to je izgleda dio stimunga pa ko voli da cio dan u sebi nosi mirise raznih formaza uzivace.
U gradu zaista ima sta da se vidi i mnogo je lijep. No, ponuda atrakcija koja dovodi milione ljudi izgleda da je uticala na opustanje domacina tako da su, makar mene, bar jednom dnevno iznervirali. Da ne budem previse razmazen necu traziti usluznost kao na arapskom dijelu Mediterana gdje se ljudi lome oko gosta. Ali neka te stvari dignu makar na nivo Rima ili Lisabona. Bio bih zadovoljan i nivoom usluge i lubaznosti domacina koja se dobija u prokazanoj Budvi.
Izutev ljepote koje se zaista moze vidjeti, smatram da je Pariz precijenjen. Dobar marketing ucinio je svoje pa se dobija veoma los odnos para i muzike.
Dobar obrok je kao ljubav, slazu pricu Parizani, a realno, vecina frajera koji valjaju za vidjet su Arapi. Ovi bijeli svi nesto mali i krivi. Ali znaju o ljubavi. Opet marketing.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:28 16.02.2009

Re: marketing snajka, marketing

Baš dobar komentar.
Izutev ljepote koje se zaista moze vidjeti, smatram da je Pariz precijenjen. Dobar marketing ucinio je svoje pa se dobija veoma los odnos para i muzike.

Sasvim tačno
Dobar obrok je kao ljubav, slazu pricu Parizani, a realno, vecina frajera koji valjaju za vidjet su Arapi. Ovi bijeli svi nesto mali i krivi. Ali znaju o ljubavi. Opet marketing.

NI francuskinje nisu toliko lepe kao što se o njima priča. OK, ima ih izuzetnih, ali ako se uzme prosek, ispod proseka su, daleko.
Mada, situacija se malo poboljšala. Ili sam ja to sa godinama spustio kriterijume
milosib92 milosib92 13:47 16.02.2009

Re: marketing snajka, marketing

Milutin Milošević
NI francuskinje nisu toliko lepe kao što se o njima priča. OK, ima ih izuzetnih, ali ako se uzme prosek, ispod proseka su, daleko.Mada, situacija se malo poboljšala. Ili sam ja to sa godinama spustio kriterijume

Sve vreme dok sam sedeo u kafićima, a to mu bukvalno dođe na ulici, pokušavao sam da vidim Francuskinje onako kako ih u Srbiji zamišljaju. Al što reče ti gazda ispod proseka su i po izgledu ali i po oblačenju.
49 41 49 41 04:47 17.02.2009

Re: marketing snajka, marketing

Milutin Milošević
Baš dobar komentar.
Izutev ljepote koje se zaista moze vidjeti, smatram da je Pariz precijenjen. Dobar marketing ucinio je svoje pa se dobija veoma los odnos para i muzike.

Sasvim tačno
Dobar obrok je kao ljubav, slazu pricu Parizani, a realno, vecina frajera koji valjaju za vidjet su Arapi. Ovi bijeli svi nesto mali i krivi. Ali znaju o ljubavi. Opet marketing.

NI francuskinje nisu toliko lepe kao što se o njima priča. OK, ima ih izuzetnih, ali ako se uzme prosek, ispod proseka su, daleko.
Mada, situacija se malo poboljšala. Ili sam ja to sa godinama spustio kriterijume

Francuskinje?!?
O, da bog sacuva; suvopicaste, koscate, male; ko da ih je Napoleon pravio po alzirskom, tuniskom, marokanskom pesku i to nocom -dok vojska spava.
Al' da ima pravijeh ima gi!

Dal' ih Napoleon, uvozio od podno Moskve il' Kavkaza - ko to zna?!?
djole63 djole63 11:07 16.02.2009

Od Antverpena ...

... do Pariza, pretpostavljam preko Brisela (cisto da se svrati na pivo).

Lep tekst Gazda.

Moje opazanje Pariza je da klopa generalno nije skupa (i jos mi se nije desilo da je omanulo), ali deru na picima, da bi isplatili to sto ih kvadrat verovatno kosta suvog zlata. Negde pare moraju da uteraju.

Sto se kuvanja tice, lepo je ako to moze da bude hobi - jednom u nedelju ili dve, za porodicu ili prijatelje. Uzivancija. Otvoris kuvar, izaberes recept, kupis sastojke i napravis. Izaberes vino sam ili kupis preporuceno. Covek se uci dok je ziv.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:17 16.02.2009

Re: Od Antverpena ...

... do Pariza, pretpostavljam preko Brisela (cisto da se svrati na pivo).

Ma, ne pitaj. Bilo je i preko Bona, Ženeve, Beograda (srećom) i Salzburga
49 41 49 41 12:51 16.02.2009

Re: Od Antverpena ...

Sto se kuvanja tice, lepo je ako to moze da bude hobi - jednom u nedelju ili dve, za porodicu ili prijatelje. Uzivancija. Otvoris kuvar, izaberes recept, kupis sastojke i napravis. Izaberes vino sam ili kupis preporuceno. Covek se uci dok je ziv.

Slazem se u potpunosti, ali teoretski.
Prvi put sam jeo puzeve na Montparnasu; svideli su mi se izuzetno.
Bili su filovani dinstanim spanacem na buteru i belim lukom.
Drugi put sam ih jeo sa drustvom u nekom poznatom sarajevskom restoranu. Nisu imali veze sa prvim.
Treci put sam ih pripremao sam. Nakupio ih u maju, dok su mladi, drzao u kutiji na terasi da se samoociste.
Iskuvao u 7 voda... sve po "protokolu" i receptu.

Gosca, posle buduca; kad sam je pitao kako joj se svidaju moje francuske kulinarske sposobnosti?
Odlicni su!

Gledala me pravo u oci; a, slagala debelo.
Tada nisam znao da joj je SRPSKI Pentagon sa krompiricima najomiljenija i jedino priznata (kon)institucija.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:55 16.02.2009

Re: Od Antverpena ...

Gledala me pravo u oci; a, slagala debelo.

Nisi ni znao da si ti bio pečen, a ne puževi
miloradkakmar miloradkakmar 13:14 16.02.2009

Re: Od Antverpena ...

Prvi put sam jeo puzeve na Montparnasu; svideli su mi se izuzetno.


Ја сам пужевима отхрањен. У "лов" на њих ишло се после кише. Савко узме своју куку па џарај испод жбунова. " Уловљени " пужеви се исперу , ставе да се кувају , а онда се добије игла и со и једу се до миле воље.
49 41 49 41 12:14 16.02.2009

Srpski PENTAGON


Jedina zivotinja, koja se posle smrti okrene 3000 puta.
miloradkakmar miloradkakmar 13:04 16.02.2009

Скоро...

Dobar obrok je kao ljubav


... скоро . Једина разлика је што можеш сам да скуваш.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:12 16.02.2009

Re: Скоро...

Једина разлика је што можеш сам да скуваш.

Neki i ovo drugo rade sami
miloradkakmar miloradkakmar 13:17 16.02.2009

Re: Скоро...

Milutin Milošević
Једина разлика је што можеш сам да скуваш.

Neki i ovo drugo rade sami


Значи има и свестраних.
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:31 16.02.2009

Re: Скоро...

Значи има и свестраних.

I obostranih
macak92 macak92 19:23 16.02.2009

I jos da dodam

1. Boulangerie - Pekare - Fantasticne!!!
2. I Kabarei! Ne oni provaljeni turisticki kao Lido, Moulin Rouge ili Crazy Horse. U Latino Kavrtu ima dosta manjih, originalnijih. Moj omiljeni je Tromaje koji ima nekoliko nivoa ispod zemlje od kojih svaki (sem mozda prvog, onog u nivou ulice) potpuno arhaican. Ili, bolje reci, autentican. Kad sidjete u 'katakombe Tromaje, jednostavno zaboravite na vreme i uzivajte, ali se nemojte iznenaditi sto je vec odavno svanulo kada krenete kuci/ ka hotelu, popnete se gorei vidite da "posten" svet vec pije prvu jutarnju i cita novine. Oni nece.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:34 16.02.2009

Re: I jos da dodam

E, ovo je trebalo ranije da mi kažeš
macak92 macak92 21:32 16.02.2009

Re: I jos da dodam

E, ovo je trebalo ranije da mi kažeš


Eh, pa ti bar nisi daleko....
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:02 16.02.2009

Re: I jos da dodam

Eh, pa ti bar nisi daleko...

3 ipo sata TGV-om i 170 evra
macak92 macak92 00:54 17.02.2009

Re: I jos da dodam

Znaci 170 evra daleko
NNN NNN 00:31 17.02.2009

Edukativno, ali

...zovi me lokalpatriotom, više mi se svidela priča o Brankovini
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:03 17.02.2009

Re: Edukativno, ali

Slažem se
gorran2 gorran2 05:42 17.02.2009

dobra analogija

Dobar obrok je kao ljubav - i jedno i drugo završe kao teško sran*e...
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:02 17.02.2009

Re: dobra analogija

Dobra misao, pogotovo istinita za nas koji volimo sve stvari u izobilju. Pa kad se nažderemo pukćemo satima i upropastimo kenjaru, a kad se zatreskamo toliko odlepimo da je otrežnjenje baš surovo. Zato su francuzi u prednosti: oni jedu manje i lakše, a vole nežnije i češće.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana