kvazipremijer

Jelena Milić RSS / 05.09.2007. u 12:50

 Aleksandar Simić, savetnik predsednika Vlade Srbije, nazvao Crnu Goru kvazidržavom.

 

Pošto smo imali NATO državu, evo dobili smo i kavazi državu. Kako će Koštunica  za mesec –dva opisati/otpisati  Makedoniju ako eventualno prizna Kosovo? Zašto mu ne smeta NATO/UN  država BiH? jel što predviđa RS? Koji su kriteriji? Šta misli o EU državi na Kosovu? ( nek pogleda www.eupt-kosovo.eu).

 

 Dok premijer sam ne ispravi svog savetnika zbog ovog skandala, ako uopšte hoće, smatram da je ovo stav i premijera Koštunice, čiji je Simić savetnik. Očekujem da se oglase i MIP i kabinet Predsednika.  Koalicioni kapacitet je jedno, važna državna pitanaj drugo, viši interesi treće, odustajanje od NATO legitimno ali ne us kladu sa vlastitom poliitkom i opasno po Srbiju, ali ovo je suviše. Potpuno je neprihvatljivo, a pogotovu od  nekog ko nas kao gura u EU, već bilo i pravdanje Božidara Đelića o trpljenju koalicije sa Velimirom Ilićem tipa –to je samo pitanje razlike u stilu, u trenutku kad Ilić već počinje da vređa i diskriminiše osobe sa hendikepom ili posebnim potrebama--setite se kako je doveo u pitanje kredibilitet Rodoljuba Šabića samo zato što ovaj govori brže od njega. Korupcije i u EU ima, možda i gore od Horgoš-Požega, ali ovoga NE, a da prođe potpuno nekažnjeno, kako su prošli i Đelić i Ilić. I neprimećeno skoro. Kamo opšti zakon o antidiskriminaciji, btw?

 

Ova izjava o Crnoj Gori kao o kvazi državi govori o DSS vidjenju Srbije, uočio je jedan moj drag saradnik. Ako je ambasadorka kvazi države u Beogradu, ako smo bili u federaciji sa kvazi-državom, ako je DSS toliko zalegao da kvazi država  ne ode iz državne zajednice, kako onda DSS vidi Srbiju, pita se on.  Baš kao kvazi državu, tj kako oni zamišljaju Crnu Goru. Za njih je Crna Gora  NATO  gubernija, a oni hoće da budu ruska gubernija u homogenom NATO  okruženju, sožili smo se. 

PS Ja mogu da mislim šta hoću o liku i delu Mila Đukanovića, o nepotrebnim i štetnim vezama satelita  liberalne opcije u nas sa njim, ili o skandaloznom napadu na urednika Vijesti Željka Ivanovića,  na koji se u Srbiji skoro i nije obratila pažnja, ali nikad nisam sporila pravo Crne Gore na državnost.   

Evo i vesti iz današnjeg Danasa.

 Što savetnik govori premijer (ne) misli

Beograd - Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić nazvao je u intervjuu jednom dnevnom listu Crnu Goru kvazidržavom, stvorenom u naletu separatizma na prostoru bivše SFRJ. On je, komentarišući Filaretov štrajk glađu i odnos Crne Gore prema tom slučaju, rekao da ta država misli da svoju kvazidržavnost može ispraviti time što će trenirati strogoću. "Crna Gora ne želi samo da izmisli naciju, jezik, da promeni pismo, ili da stvori novu crkvu, već želi i da postojeće granice eparhija SPC budu u granicama te kvazidržave.
Da li je dopušteno državnim službenicima da daju ovakve izjave ako se ima u vidu da je Crna Gora međunarodno priznata, Srbiji susedna zemlja s kojom bi trebalo da izgrađuje dobrosusedske odnose?
Nikola Samardžić, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i funkcioner Liberalno-demokratske partije, kaže za Danas da se savetnik premijera solidariše s "pripadnikom bande koja štiti begunce od međunarodne pravde".
- Savetnik je zaboravio da pomene da je Filaret dobio šengensku vizu od neke od evropskih zemalja koju normalni građani Srbije koji bi želeli da putuju ne mogu da dobiju. Jasno je bilo da premijer Koštunica i njegovi savetnici nikada neće priznati nezavisnost Crne Gore. Ova izjava se može tumačiti i kao pretnja domaće javnosti koja se nalazi na rubu fašizacije. Slične poruke dolaze i od predsednika Srbije Borisa Tadića koji je poručio građanima i političkim strankama da ne misle drugačije od onoga što pretpostavlja kao interes države. Od funkcionera Demokratske stranke Srbije možemo čuti da Srbija odbija da uđe u NATO, što ne predstavlja samo antizapadni, već i antidemokratski stav. Stoga ne bi trebalo da čude ovakve izjave savetnika premijera jer je potpuno jasno da su oni iskliznuli iz prostora političke realnosti - kaže Samardžić.
Dragan Bujošević, kolumnista časopisa NIN, kaže za Danas da oslovljavanje jedne države "kvazidržavom" najpre ne može da bude pristojno, a onda ni dobro za državu u ime koje se to čini.
- Nije dobro pokazivati tu vrstu nekorektnosti prema susednim državama, pa čak i u slučaju da država koja je predmet nekorektnosti ima isti takav stav prema Srbiji. Trebalo bi biti iznad takvih situacija i ne upadati u tu vrstu obračuna. Takve izjave svakako ne idu u prilog Srbiji i njenim interesima - kaže Bujošević.
Prema njegovim rečima tu izjavu je dao savetnik premijera, a ne sam premijer, stoga se ona ne može vezivati za nekakav zvaničan državni stav.
- Ono što kaže savetnik ne znači da govori, odnosno misli i premijer i njemu se to ne može pripisati, tako da izjava u tom kontekstu nije opasna - zaključuje Bujošević.
Dvadesetak funkcionera partija vladajuće koalicije odbilo je juče molbu Danasa da prokomentariše Simićevu izjavu



Komentari (96)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Black Adder Black Adder 13:15 05.09.2007

a evo i nastavka...

Ilić danas kod Filareta
5. septembar 2007. | 11:22 -> 13:42 | Izvor: Beta, Tanjug
Prijepolje -- Ministar u Vladi Srbije Velimir Ilić posetio vladiku Filareta, koji štrajkuje glađu, i odlučio da ne ode u zakazanu posetu Crnoj Gori.
lić, nakon što je posetio Filareta, odustao je od odlaska na zakazani sastanka sa svojim crnogorskim kolegom Andrijom Lomparom. Kako je Filaret rekao Tanjugu, Ilić je, pošto je video video u kakvim se uslovima on nalazi, okupljenim novinarima rekao da odustaje od odlaska u Crnu Goru jer "ako tamo ne mogu vladike, neće ići ni ministri".



Da li to znači da sa najbliskijom državom u našem okruženju nećemo gajiti prijateljske odnose?
Da svoju dojučerašnju braću, odnosno drugo oko iz glave, kako su ti isti političari do pre godinu dana voleli da kažu, da ih trebamo zaboraviti, prezreti?
Ne razumem....
Mislio sam da vampiri ne postoje, ali kod nas se izgleda povampirila cela Srbija iz 90-ih, za koju smo mislili da je sahranjena.
DEDA DEDA 14:19 05.09.2007

Re: a evo i nastavka...

Ilić danas kod Filareta
5. septembar 2007. | 11:22 -> 13:42 | Izvor: Beta, Tanjug
Prijepolje -- Ministar u Vladi Srbije Velimir Ilić posetio vladiku Filareta, koji štrajkuje glađu, i odlučio da ne ode u zakazanu posetu Crnoj Gori.
lić, nakon što je posetio Filareta, odustao je od odlaska na zakazani sastanka sa svojim crnogorskim kolegom Andrijom Lomparom. Kako je Filaret rekao Tanjugu, Ilić je, pošto je video video u kakvim se uslovima on nalazi, okupljenim novinarima rekao da odustaje od odlaska u Crnu Goru jer "ako tamo ne mogu vladike, neće ići ni ministri".

mala dopuna
magistar ilic je i jos rekao da ce na mestu gde filaret strajkuje da PODIGNE CRKVU!!!!
Sa cijim parama ????
pozdrav!
dragan7557 dragan7557 14:48 05.09.2007

Re: a evo i nastavka...


magistar ilic je i jos rekao da ce na mestu gde filaret strajkuje da PODIGNE CRKVU!!!!


Hram glupostima je bolje.

Ili zadužbinu Filareta o trošku naroda.Ostaje još samo da se proglasi za sveca sa crvenim slovom u kalendaru.

Ktitori milošću bozijom (?) rab Ministar u Vladi Srbije Velja i Rab Velikodostojnik crkveni Jelenko za života.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:36 05.09.2007

AJD UZDRAVLJE!

mala dopuna
magistar ilic je i jos rekao da ce na mestu gde filaret strajkuje da PODIGNE CRKVU!!!!
Jelena Milić Jelena Milić 17:20 05.09.2007

Re: a evo i nastavka...

i sta je on? jel ga palcaju vernici ili svi poreski obveznici ove kvazi-drzave!

ovo sto je odustao od zvanicne posete bi tek trebalo da izazove reperkusije.


ps ili...
On je dodao da je cela srpska delegacija, koja je danas u Podgorici trebalo da se sastane s ministrima Crne Gore povodom pregovora o izgradnji autoputa Beograd-Bar, odlučila da se posle susreta s Filaretom vrati u Srbiju. "Nezapamćena je bruka da neko iz Srbije, kom nije ni suđeno i za kog nema čak ni optužnice, ne može ući u Crnu Goru", kaže Ilić.
Black Adder Black Adder 10:51 06.09.2007

Re: a evo i nastavka...

Interesuje me samo da li to znači da čuveni autoput za Požegu neće više biti prioritet? Jer valjda, nećemo praviti autoput ka odrođenoj braći crnogorcima. Ako hoće autoput, moraju prvo da javno priznaju da su srbi, da govore srBskim jezikom, da su vernici srBske crkve, i da se pokaju za greh prema preosvećenom vladici Filaretu.
Do tada, neka ih oni sami, neka prave put ka Albaniji i Hrvatskoj, ka našim arhi-neprijateljima, neka idu u taj prokleti zapad i tu "propalu i siromašnu" Evropsku Uniju. A nemoj posle da im bude krivo kad mi umesto put za Požegu napravimo vazdušni tunel za Rusiju preko Belorusije.....
Broj 1 Broj 1 14:01 05.09.2007

"kvazi"

"Kvazi" je reč (rečca? pridev..? hm...) koja zaista idealno može da opiše mnoge stvari koje nas danas okružuju. Pa da vidimo:

kvaziministar Velja Ilić - kako može biti pravi ministar neko ko nije u stanju da na pitanje novinara odgovori rečenicom koja nema barem tri gramatičke i gomilu stilskih grešaka? Kako može biti pravi ministar onaj ko psuje na televiziji? Kako može biti pravi ministar neko ko nema ni "t" od tolerancije? Zaključak: Velja nije pravi ministar - on je kvaziministar (PS ministar= mala zvezda :)

kvaziautoput - kako može biti pravi autoput ono što povezuje Horgoš i Beograd? Sa svim onim rupama (koje nisu kvazi, nego prave pravcate)? Zaključak: imamo kvaziautoput.
Jelena Milić Jelena Milić 14:04 05.09.2007

Re: "kvazi"

poput kontroverznog biznismena, kontroverznog vladike, kontroverznog ministra, kontroverznog premijera.....
nestorijanac nestorijanac 14:09 05.09.2007

Re: "kvazi"

Jelena, Vi tako brzo sa jedne teme na drugu..... NATO juce, ovo danas.
Cudno je da interesantnu analizu Vaseg teksta na temu o NATO-u ignorisete i odmah pokrecete ovu danas. Zasto ?
nikson nikson 14:10 05.09.2007

Re: "kvazi"

tacno je da crna gora stvara kvazi crkvu, sto je suprotno demokratskom nacelu da su crkva i drzava odvojene. medjutim, savetnik bi morao da vodi racuna o svojim izjavama, jer se one direktno odrazavaju na politiku zemlje, a svakako je suprotno interesu srbije da u susedstvu ima vise neprijatelja nego prijatelja
Jelena Milić Jelena Milić 14:13 05.09.2007

Re: "kvazi"

vrlo su povezane. obe se ticu promene proklamovanog vanjskopolitickog kursa zemlje. i ds popustanja. i dss outovanja, sve ocitijeg.

a ovo je vrlo veliki incident. a blog vam omogucava brzinu reakcije, zato je sjajna stvar.

daleko bilo da ignorisem!
nestorijanac nestorijanac 14:22 05.09.2007

Re: "kvazi"

Mislio sam na komentar blogera Gagi-ja na Vasem jucerasnjem blogu. Ne mislite da zasluzuje Vas komentar ?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:54 05.09.2007

Re: "kvazi"

Jelena Milić
vrlo su povezane. obe se ticu promene proklamovanog vanjskopolitickog kursa zemlje. i ds popustanja. i dss outovanja, sve ocitijeg.

a ovo je vrlo veliki incident. a blog vam omogucava brzinu reakcije, zato je sjajna stvar.

daleko bilo da ignorisem!

Ja sve mislim da to nije DS popuštanje. To je politika Borisa Tadića i nastavak igre "podeljenih uloga".
Danas DS nema politiku oko ničega osim oko para.Sav program stane u dva pojma - "Boris predsednik" i "novac.".DS ima u političkoj klasi jasnu ulogu tobožnjih evropejaca koje onemogućavaju okolnosti. Ima ulogu "peglanja" Koštuničičinih "tutumrak" izjava, gestova, činjenja i nečinjenja.
Svaki dan treba pominjati način na koji je donesen Ustav. Seli Koštunica, Tadić i Nikolić i napravili državu tri partijske oligarhije. Osnovna ideja je da se tu, u tome odnosu ništa ne promeni. Tadić i Koštunica stalna vlast, Toma i radikali stalna opozicija. Dobra i blago se dele....
Jednom će razlog biti Kosovo, drugi put klimatske promene, treći put nešto treće.
Dok puk i ovi na zapadu to pročitaju proći će vode...

Jelena Milić Jelena Milić 15:02 05.09.2007

Re: "kvazi"


slazem se da je sve teze povuci granicu izmedju ds popustanja radi ovog i onog i u stvari skidanja maski. mislim da je sad dinamika takva, i mozda mogu da akzem i hvala dss, jer se nece moci jos dugo sa tim laznim predstavljanjem, ako g aima. mora ce da se i oni outuju. nada kolundzija kaze zarad bolje buducnosti. a niko ne sme d aakze takvu bolju buducnost imaju zemlje koje imaju konsenzus oko toga, toga, toga i toga. i da definise pojaj bolje buducnosti. ona nije samo stabilnost i ek napredak, ona je i osecaj slobode i odnos prema drugome.

bez jasne atlantske odrednice, i bez mejnstrimizacije EU vrednosti ( a ne samo price o parama iz eu fondova) tadic postaje kostunica umesto kostunice a ds dss umesto dss

da li pratis skandale oko izbora predesednika privredne komor ili oko privatizacije energoprojekta

meni se cini da se ds politicki topi. ono sto mi je cudno, sto na tome niko ne kapitalizuje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:16 05.09.2007

Re: "kvazi"

Jelena Milić

slazem se da je sve teze povuci granicu izmedju ds popustanja radi ovog i onog i u stvari skidanja maski. mislim da je sad dinamika takva, i mozda mogu da akzem i hvala dss, jer se nece moci jos dugo sa tim laznim predstavljanjem, ako g aima. mora ce da se i oni outuju. nada kolundzija kaze zarad bolje buducnosti. a niko ne sme d aakze takvu bolju buducnost imaju zemlje koje imaju konsenzus oko toga, toga, toga i toga. i da definise pojaj bolje buducnosti. ona nije samo stabilnost i ek napredak, ona je i osecaj slobode i odnos prema drugome.

bez jasne atlantske odrednice, i bez mejnstrimizacije EU vrednosti ( a ne samo price o parama iz eu fondova) tadic postaje kostunica umesto kostunice a ds dss umesto dss

da li pratis skandale oko izbora predesednika privredne komor ili oko privatizacije energoprojekta

meni se cini da se ds politicki topi. ono sto mi je cudno, sto na tome niko ne kapitalizuje.

Pratim, naravno. To su samo dva znakovita primera. Ima ih gde god zaviriš. Ima još strašnijih stvari iako su ove dve više nego strašne.
Meni je Đelić onako, najstrašniji. I on je tu oko "Energoprojekta"..Čovek težak petnaestak miliona evra za nekoliko godina ekspertovanja u Srbiji....I kako oni da stisnu Velju oko koncesija...Ili Koštunicu oko "putinizacije".
Urosh Urosh 20:42 05.09.2007

@ Jelena i Drago

Pa to sve je cena kohabitacije.
A pre svega posledica preranog ukidanja vanrednog stanja.
Btw, glede atlantske odrednice-antimilitarista sam i protiv sam, generalno, ulaska u NATO, ali ako ce nas ulazak u NATO deputinizirati i ako ce vojska biti profesionalna u razini toga da u nju idu samo oni/one koji/e to hoce, onda ja jesam za ulazak u NATO.
Nama ne treba atlantska odrednica, niti EU mainstream, nama treba da se konacno dogovorimo sami sa sobom sta hocemo, posto ovaj "hebem se al' mi ne ulazi i bas mi je super" metod ophodjenja Srbije niko nece trpeti jos dugo.
nikson nikson 20:45 05.09.2007

Re: @ Jelena i Drago

hm zbog putinizacije bi trebali u NATO.... zanimljivo!
Urosh Urosh 20:57 05.09.2007

Re: @ Jelena i Drago

Da, zbog deputinizacije.
Zato sto bi ulazak u NATO obezbedio pro-evropski kurs Srbije i njen put ka EU.
I [b]politicko[/b] udaljavanje od Rusije i Putina, sto ni malo ne znaci da ne treba da saradjujemo sa Rusijom, koju EU smatra svojim 4.neformalnim stubom.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:57 05.09.2007

Re: @ Jelena i Drago

nikson
hm zbog putinizacije bi trebali u NATO.... zanimljivo!

Ne brini Niksone, neće oni u NATO zbog sebe...A Putin neće ovamo.Nije poludio. Njemu ovi trebaju da se skuplje naplati u cenkanju sa Zapadom. No te račune ćemo mi podmirivati...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:16 05.09.2007

Re: @ Jelena i Drago

Urosh
Znas kako, Drago, ja sve nesto mislim da se Putin podsmeva Kostunici iza ledja.
I da ga bas zabole za Srbiju, kao za lanjski sneg.
Rusija nece staviti veto na nezavisnost Kosova, da ne bi izgubila Ceceniju, Dagestan i ostale republike s pobunjenicima protiv njegovog rezima.
A opet, mislim da se debelo vredja kad se SrBi deklarisu rusofilima.
S obzirom na to da je rusofilija u ovoj zemlji politicka, a ne kulturna, docim izgleda samo SrBovi ne znaju da je ruska kultura deo evropske.

Naravno. Potpuno se slažem. Rusija i Putin hoće da se Kosovo reši jednostranom odlukom i da onda oni tako rešavaju neke svoje probleme. Da mašu tom odlukom kao argumentom u svoju korist.
A ovi naši ne vide ništa nego vlast i korist koju vlast nosi. Korist za sebe i svoj partijski aparat, dakako...

Urosh Urosh 00:18 06.09.2007

Re: @ Jelena i Drago

Drago Kovacevic

Naravno. Potpuno se slažem. Rusija i Putin hoće da se Kosovo reši jednostranom odlukom i da onda oni tako rešavaju neke svoje probleme. Da mašu tom odlukom kao argumentom u svoju korist.A ovi naši ne vide ništa nego vlast i korist koju vlast nosi. Korist za sebe i svoj partijski aparat, dakako...

Ne bih se složio s tim glede jednostrane odluke.
Mislim da mnogo više želi da se šepuri pred USA, kao, u fazonu, ja sam jak igrač, nema više monopolarnosti, itd, ali samo u tu svrhu, a ne da bi zaštitio Srbiju jednostranu odluku.
Oni jedino, za sada,glede politike i ekonomije, mogu da mašu naftom i parama kojima kupuju sve po Zapadu.
A glede ovih naših-može im se, idu na kartu kolektivnog kokošjeg pamćenja.
Urosh Urosh 00:59 06.09.2007

Re: @ Jelena i Drago

dezelin

Ali zna da im zavrsi posao, u pitanju je specijalizacija.

Tu se slazem.
Doctor Wu Doctor Wu 09:04 06.09.2007

Re: "kvazi"

da li pratis skandale oko ... privatizacije energoprojekta

Jelena, je l' mozes malo da nas prosvetlis? O kakvom skandalu je rec?
Oko prakticno besplatnog kredita za stan koji je navodno podigao Stojan Jeftic, ex-ministar poljoprivrede u vladi g. Zorana Zivkovica? Zasto gradjani Srbije finansiraju resavanje stambenog problema g. Jeftica? I zasto gradjani Srbije uopste finansiraju tu komoru? Ili su ovo pitanja za Gorana Nikolica?
Jelena Milić Jelena Milić 10:18 06.09.2007

to wu

bilo bi podugacko...citam iz novina koliko mozes i ti. no pitanja ista postavljam i ja sebi. ne samo za tog lika, nego i za ovog iz zeleznica, za dodika koji je prodao 5-7 stanova u bgd da bi kupio vilu na dedinju...oko pks nije samo to skandal, skandali su ko se sve petlja, kako okoizbora predesdnika, sticem utisak da je Ds to bilo bitnije nego sto skrenusmo sa nato kursa. ( koliko kapiram ti ne zivis u srbiji pa mozes komotnije da ne volis nato, ali ja zivim ovde gde je 1/3 radikala i gde kostunica samos to ne skrene ka njima, a toma nikolic danas ladno kaze, naravno da cemo u savez sa rusima, a dss je stavio u program saradnju sa jedinstvenom rusijom, a ima i more drugih momenta...)

ali me na ovom blogu zanima da li ilica palacju poreski obveznici ili vernici spc da moze da odustaje od sluzbenih putovanja kako mu dune!


no, ja izbegavam da sire pisem o tim temama jer se ne osecam da imama dovoljno info, da tako kazem nije moj fah, neke druge me vise zanimaju, pa bi zaista bilo bolje da pitas mozda nekog upucenijeg. meni je samo kao gradjaninu muka big time, ne zbog njih, VEC STO SVE TO U SRBIJI PROLAZI. sto javnost ne kaznjava.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=09&dd=06&nav_id=262339

eto pogledaj tu, ko se sve petlajo, mozda shvatis razmere interesa, ja ne uspevam. samo mi se cini da je u odnosu na parlmant PKS mnoog bitnija.

Doctor Wu Doctor Wu 10:50 06.09.2007

Jelena,

Ne bih sada ulazio u raspravu Rusi vs NATO (na jednom od tvojih prethodnih blogova pomenuo da mi se neka srednjaska, neither-nor, pozicija cini najracionalnijom).

Privuklo mi je paznju ovo skandalizovanje i stavljanje u istu recenicu PKS i Energoprojekta. Sto, cini se, dosta slikovito objasnjava stanje duhova u Srbiji- vise se prica/pise o raslojavanju/bogacenju/siromasenju u drustvu a mnogo manje o pravu (ili bolje, ogranicavanju prava) preduzetnika da radi/zaradi/trguje, kreira nove inicijative, investira, zaposljava.

Ima se utisak da srpska ex-srednja klasa- koja, uzgred budi receno, svoje plate dobija uglavnom iz drzavnih ili paradrzavnih izvora, tj poreza gradjana Srbije ili drugih zemalja- tu ukljucujem i NGO- kao prioritet svih prioriteta pokusava da nametne belu EU listu (pa i pridruzivanje NATO-u, ako ce da pomogne) radi resavanja pitanja odmora u Grckoj, skijanja u Austriji, dok se pitanja liberalizacije trgovine, pristupa stranim trzistima potpuno ignorisu.

Sto kazu, svako se cese gde ga svrbi...
Jelena Milić Jelena Milić 11:01 06.09.2007

Re: Jelena,

neither-nor

videla sam to i odgovorila ti jos tada. da je taj txt bio bitan, ali nezapazen. a spominjem ponovo jer sam se tebe setila kad sam citala nikolica, upravo oko toga.

ja sam for. i zbog ideoloskih odrednica. ne krijem.

no, razumemeargumente i stavove tvog tipa. no mi se cini da za njjih, na zalost, nema mesta, i da je situacija sve vise ili--ili, a zbog razloga koje sam ti navela.

generalno imam bolje misljenje o nekim insitucijama ovde i njihovim motivima.

no sto se tice pristupa drugim trzistima i liberalizaciji, pogledaj odnos prema ratifikaciji cefta sporazuma u skupstini.
blackbox blackbox 14:07 05.09.2007

kvazipremijer

Savetnik koji tako nešto izjavi više govori o sebi kao kvazisavetniku nego o CG kao kvazidržavi.Valjda savetnik treba da daje mudre savete a ne ovakve nebuloze.
Možda neće tako reći , ali ni njegov šef ne misli ništa drugačije. Pa on još nikada zvanično nije priznao Crnu Goru. Nema ni toliko šlifa da uputi kurtoaznu, protokolarnu, čestitku bratskoj Crnoj Gori za praznik koji ona slavi. Za njega je CG bratska samo ako ga bespogovorno sluša kao Velikog brata.
Zar vam toliko trčkaranje članova vlade oko Filaretove predstave ne govori da su oni van vremena i prostora.
Inače izjava savetnika nije prva u nizu njegovih bisera.Pa oni još nisu priznali rezultate referenduma i čekaju neki novi.
Evo danas će i Velja posetiti Filareta, pa je onda po preseansu na redu Voja.Bilo bi praktičnije da mu nameste jednu prostoriju u vladi pa bi mogli svakodnevno u više navrata da komuniciraju.
Zvuči otužno kad premijerov savetnik kaže za međunarodno priznatu državu da je kvazidržava, pa to je diplomatski skandal u najmanju ruku. Da apsurd bude veči Crna Gora tačno zna gde su joj granice, ima potpunu suverenost na svojoj teritoriji i to i prema Filaretu pokaza, za razliku od Srbije koja ne zna gde su joj granice jer tamo gde ih kontroliše misli da nisu a gde misli da jesu nema pristupa.
Ne interesuje me razni tipovi koji su umislili da sve znaju samim tim sto su savetnici, ali je sramota da brukaju državu, a da niko od državnih dužnosnika ne reaguje. Šta ako Crna Gora uputi protestnu notu ? Kako če odgovoriti naše MSP? Sledeće što se može očekivati je da savetnici preciziraju o kakvim to štetama kao odgovor na štetu misli
Srbija?Izgleda, pored NATO i SAD imamo nameru i da se posvađamo sa susedima.
Valjda tako mudri savetnici savetuju da je to način da zauzmemo najbolje pregovaračke pozicije i da sačuvamo Kosovo. Nije li to put ka samoizolaciji? Ako im je do toga neka se samoizoluju ([to bi bilo u najboljem interesu naroda i drave), ali da ne guraju celu državu u izolaciju. Inače, nija nam nikakva uteha u onoj narodnoj da komičare(ima i drugi izraz) ne treba tražiti, sami se jave.
dragan7557 dragan7557 14:33 05.09.2007

Re: kvazipremijer

Šta ako Crna Gora uputi protestnu notu ? Kako če odgovoriti naše MSP? Sledeće što se može očekivati je da savetnici preciziraju o kakvim to štetama kao odgovor na štetu misli


Bilo koji gađanin da C.G ili Srbije da tuži po privatnoj tužbi A.Simića i V.Koštunicu, za nanošenje uvrede sudu u Novom Sadu.Po završetku suđenja blogeru zeki ako bude osuđen kako bi se iz toga izvukle mnogostruke pouke. a sudska praksa (presuda zeki, ako bude osuđen) dobije pravni osnov za buduće postupanje u slučajevima uvrede. Pravni osnov tužbe protiv V.Koštunice je sadržan u naredbodavnom odnosu između njega i A.Simića.

Postavlja se hipotetično pitanje ko plaća u slučaju da A.S. i V.K. budu pravosnažno osuđeni, partija,oni lično ili narod iz budžeta. Ako postoji govor mržnje (lično nisam prisatica istog) onda je nazivanje suverene džave kvazi državom svakako spada u tu kategoriju.
Atomski mrav Atomski mrav 14:29 05.09.2007

Izbori, izbori...

Sve je ovo deo kampanje za predstojeće izbore. I izjave o NATO, izjave o CG, vladika Filaret, Ilić, Đelić, vaše reakcije na blogu i otherwise, su deo kvazi-predizborne kampanje. Zašto kvazi - pa zato što izbori još nisu raspisani, a ka' će - ne znamo...
Što se tiče spoljnopolitičkih posledica ovakvih izjava - našim političarima je mnogo važniji rezultat sledećih izbora od spoljne politike, stope nezaposlenosti, zaštite prirodne sredine, inflacije, spoljnotrgovinskog deficita, itd. Konstantno rade u korist naše štete zarad svojih gu*ica...
Jelena Milić Jelena Milić 14:39 05.09.2007

Re: Izbori, izbori...

atomski,

izjave o nato su legitimne. kao i delovanje u tom pravcu--to jest protiv tog pravca. u predizborne svrhe ili ne. meni moze da se svidja ili ne, ali to je demokratija.


ali ovo sa uvredam sabica i crne gore je prvo nelegalno,a drugo nelegitimno i opasno bilo izbora ii ne, i na to se mora reagovati bilo izbora ili ne. to nije demokratski, u smislu sta se pod demokratijom sve podrazumeva u 21 veku.
Urosh Urosh 14:47 05.09.2007

Re: Izbori, izbori...

@ Jelena-potpis!
Atomski mrav Atomski mrav 16:13 05.09.2007

Re: Izbori, izbori...

O, Jelena, o, Jelice, nisam ni napisao da je to legalno ili legitimno... a takvih slučaja ima koliko hoćeš, vlasti ne poštuju ni Ustav koji su sami napisali, da ne idemo dalje. Samo sam komentarisao motiv ove izjave...
No, u pravu si, svakako da treba izdiferencirati stavove o NATO i izjave/uvrede prema Crnoj Gori i gospodinu Šabiću u pogledu legalnosti, legitimnosti i demokratičnosti. Moj komentar je bio isključivo sa stanovišta motiva, to je sve.
Urosh Urosh 14:42 05.09.2007

Ispravka

ne zivotom, zivotima, izvini Jelena i ostali.
Jelena Milić Jelena Milić 14:43 05.09.2007

inflacija

urose, molim te da objasnis u cemu je tacno kostunica fasista.

Urosh Urosh 14:58 05.09.2007

Re: inflacija

@ Jelena-u proizvoljnoj (ne)primeni zakona, autolimitacija (samoobvezivanje) je odlika fasistickih rezima.
I u tome sto je podrzavao ultra nacionalisticke snage u tzv.RSK i po tome sto mu je glavni naglasak na naciji.
Jelena Milić Jelena Milić 15:05 05.09.2007

Re: inflacija

urose opasno gresis i frljas se terminima .

karl smit ideolog nemackog rajha je bio teska pristalica vladavine prava. postovanjem vladavine prava je pravdan i holokaust.

molim te da pazis sta pises.
Urosh Urosh 18:00 05.09.2007

Re: inflacija

@ Jelena-onda to nije vladavina prava, nego vladavina POMOCU prava.
A to nije isto.
Urosh Urosh 18:11 05.09.2007

Re: inflacija

Urosh
@ Jelena-onda to nije vladavina prava, nego vladavina POMOCU prava.A to nije isto.

P.S. opet @ Jelena-ne delim tvoj pozitivisticki stav.
Ja nisam pozitivista, smatram da je pravo skup normi koji sluzi ne samo za to da bi bio postovan, vec je i izraz postovanja gradjanina/gradjanke od strane onih koji zakone donose.
I verujem da se vecina ljudskih prava stice rodjenjem, a ne donosenjem zakona.
A glede nazi Nemacke-primenjivali su Jelinekovu teoriju o samoobvezivanju (autolimitaciji), po kojoj onaj koji vlada donosi zakone, a moze da ih menja ili da ih tumaci kako mu je volja.
To NIJE vladavina prava.
dezelin dezelin 23:23 05.09.2007

Re: inflacija

I verujem da se vecina ljudskih prava stice rodjenjem


!!! Covek samim cinom svog rodjenja stice sva prava !!!

dezelin dezelin 23:41 05.09.2007

Re: inflacija

molim te da objasnis u cemu je tacno kostunica fasista.


Kostunica je fasista zato sto nije doneo deklaraciju o Srebrenici i zato sto stiti Ratka Mladica. Zar je potrebno nesto vise da bi covek bio fasista?
nikson nikson 00:00 06.09.2007

Re: inflacija

kako da ne dezelin, nisi spomenuo i da je nacista... izvoli, ovde je sve dozvoljeno!

dezelin dezelin 00:11 06.09.2007

Re: inflacija

nikson
kako da ne dezelin, nisi spomenuo i da je nacista... izvoli, ovde je sve dozvoljeno!



Ratko Mladic je nacista, Kostunica mu je jatak.
Urosh Urosh 00:21 06.09.2007

Re: inflacija

dezelin
I verujem da se vecina ljudskih prava stice rodjenjem!!! Covek samim cinom svog rodjenja stice sva prava !!!

Ne sva.
Gradjanska i politicka da, ali to nisu jedina ljudska prava.
Urosh Urosh 00:27 06.09.2007

Re: inflacija

Urosh

dezelinI verujem da se vecina ljudskih prava stice rodjenjem!!! Covek samim cinom svog rodjenja stice sva prava !!! Ne sva.Gradjanska i politicka da, ali to nisu jedina ljudska prava.

Tacnije, gradjanska.
sentinel26 sentinel26 15:14 05.09.2007

Nema povampirenja

Da bi se nešto povampirilo , trebalo je prvo da nestane.
Ovo što imamo na sceni je nešto što neprekidno traje.... traje...

Autor br. 1:
Izreku – svoj sud o CG kao „kvazidržavi“ je saopštio poznati pravnik - savjetnik koji je svoju stručnost pokazao kada je prijetio podnošenjem krivične prijave protivu Z.Lučića iz CESID-a zbog toga što je 70 minuta po završetku regerenduma u CG saopštio svoju prognozu.

Autor br. 2:
Ministar za koncesije i slične trice i kučine posjetio je danas granični prelaz Ranče i poslije „stanja“ koje je vidio na tom prelazu odlučio da odustane od puta u CG i od posjete CG i razgovora sa g-dinom A.Lomparom, ministrom u Vladi CG.

Privremeni ciljevi i kolateralna šteta :

1) Po svaku cijenu ometati usvajanje Ustava CG.
2) Odložiti što duže slanje ambasadora Srbije u CG.
3) Osveta zbog odbijanja CG i Makedonije da učestvuju u rušenju Ahtisarijevog plana. Zamislite Velika Rusija može samo da uloži veto ali ne može da ga sruši dok ne ponudi bolji, a dvije male države (koje se graniče sa Kosovom) su mogle da ga sruše kao kulu od karata.
4) Skrenuti pažnju sa nesaradnje sa Hagom.
5) Opravdati svoju politiku vezanu za Kosovo.
6) Sve što oni kao "upropaste" u ovoj, to će predsjednički kandidat da popravi u svojoj izbornoj kampanji.
7) ... itd. ( biće kasnije o tački 6. - kad dodje vrijeme).

O krajnjem cilju (SAO iliti JAO) ćemo nekom drugom prilikom.

Kako će V.Ilić da ode u CG kada tamo novinari mogu da mu postave neka nezgodna pitanja:

- Kad ono Vlada Srbije donese Uredbu o zabrani izvoza žitarica, bijahu zamoljeni da dozvole da se Crnoj Gori isporuče bar one količine koje su bile plaćene do momenta donošenja te uredbe.
- Da li su ministri trgovine i poljoprivrede odgovorili na tu molbu?

Jedna krastava žaba koja je pobjegla iz otrovne rijeke Sitnice je sve bliže i bliže.
Ona ide automobilom ministra Jolića od Ralje ka Beogradu ! ! !

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:44 05.09.2007

kvazi

"Najkvaziji," kvazi na kub ili kako ko hoce je ovaj klovn sa razdeljkom na sredini. U razdeljak ga ljubim. Fuj! A kvazi mu je i pretpostavljeni sa kvazi religioznoscu i kao fol ne-nastavljam-ja-sa-milosevicevom-politikom. Aha! Jao, kada bi mogli svi da budu samo ruzan san, samo virtuelna predstava komjuterske igrice...Ovo je preslo i prevrsilo sve dare i mere!
Gagi Gagi 17:21 05.09.2007

Komentar

Pošto smo imali NATO državu, evo dobili smo i kavazi državu. Kako će Koštunica za mesec –dva opisati/otpisati Makedoniju ako eventualno prizna Kosovo? Zašto mu ne smeta NATO/UN država BiH? jel što predviđa RS? Koji su kriteriji? Šta misli o EU državi na Kosovu? ( nek pogleda www.eupt-kosovo.eu).


Sto se tice Makedonije ili bulo koje druge drzave koja prizna Kosovo tek cemo videti. Uostalom i DS i DSS su najavili "citavu paletu" poteza koje Srbija moze preduzeti, da citiram Jeremica.
Kostunica je premijer Srbije, pa je logicno da ga najvise interesuje pravljenje Nato drzave na Kosovu, koje je formalno deo Srbije. Logicno je da ga zbog toga vise interesuje Kosovo nego BiH. Nato drzava i UN drzava nije isto. BiH je postala UN drzava Dejtonskim sporazumom koji je potpisala i SRJ-prethodnik Srbije. Zato i ne moze da se preterano buni, a verovatno mu i tamo smetaju prevelike ingerencije specijalnih zastupnika.
Osnovni kriterijum je da neko na teritoriji svoje drzave ne dozvoljava da neko pravi drugu drzavu, a pogotovu ne vojnu. Zbog toga mu verovatno i smeta vise Nato drzava nego EU drzava. Valjda je svima jasno, pa i Kostunici, da ce cak i nezavisno Kosovo biti slaba drzava, sa institucijama tek u povoju, pa ce neko tutorstvo verovatno biti potrebno kao u BiH. S tim sto je logicnije da za to tutorstvo budu nadlezne civilne vlasti (EU) a ne vojne (Nato), i da to tutorstvo ne bude preterano i da ne gusi razvoj demokratije (kao u BiH, gde su izbori prakticno farsa, jer Specijalni izaslanik moze po svom nahodjenju da odstrani bilo koga iz politike).

Dok premijer sam ne ispravi svog savetnika zbog ovog skandala, ako uopšte hoće, smatram da je ovo stav i premijera Koštunice, čiji je Simić savetnik.


Pogledati Bujosevicev komentar nize. Zasto to mora biti stav Kostunice? Da sam ja premijer okruzio bih se ljudima koji suprotno misle od mene, i namerno ih pozivao da daju kontra argumente svakom mom stavu. Time bih najbolje proveravao sopstvene stavove. Mozda je tako i sa Kostunicom, mada verovatno nije. U svakom slucaju, ne mozete a priori stav jednog coveka pripisati i drugom, bez obzira u kom su odnosu.

Očekujem da se oglase i MIP i kabinet Predsednika. Koalicioni kapacitet je jedno, važna državna pitanaj drugo, viši interesi treće, odustajanje od NATO legitimno ali ne us kladu sa vlastitom poliitkom i opasno po Srbiju, ali ovo je suviše.


Niste dali ni jedan razlog zasto je odustajanje od Nato opasno po Srbiju. To je cisto vasa percepcija koja nije potkrepljena nikakvim argumentima.
Nigde nisam cuo ni jednog funkcionera DS da se ta stranka odrice od Nato. Ako nisu odreagovali na odricanje DSS-a vi odmah zakljucujete da se odricu i oni. Mozda ce reagovati kasnije, mozda smatraju da uopste ne treba reagovati na odluku druge stranke, mozda smatraju da nije bolje ragovati u vremenu kad se blize izbori, mozda...

Ova izjava o Crnoj Gori kao o kvazi državi govori o DSS vidjenju Srbije, uočio je jedan moj drag saradnik. Ako je ambasadorka kvazi države u Beogradu, ako smo bili u federaciji sa kvazi-državom, ako je DSS toliko zalegao da kvazi država ne ode iz državne zajednice, kako onda DSS vidi Srbiju, pita se on. Baš kao kvazi državu, tj kako oni zamišljaju Crnu Goru. Za njih je Crna Gora NATO gubernija, a oni hoće da budu ruska gubernija u homogenom NATO okruženju, sožili smo se.


Kako li ste napravili paralelu izmedju vidjenja Crne Gore i Srbije? Mozda DSS smatra da je Crna Gora postala kvazi-drzava izlaskom iz SRJ, pa zbog toga nije ni trebala da izlazi. Mozda vide Crnu Goru kao Nato guberniju zato sto se ona tako i ponasa. Evo, ne dozvoljava coveku da udje u zemlju zato sto se nalazi na nekakvom spisku EU; a da uopste ne znamo kako se pravi taj spisak pomagaca begunaca niti je EU stavljanje bilo kog imena na taj spisak potkrepila bilo kakvim dokazima. Pa ipak taj spisak je za Crnu Goru kao Sveto pismo, kao kriterijum kojim se dobijaju vize za CG, s tim sto vize uopste ne izdaje CG vec neko u Briselu, u nekoj drugoj. Zar to nije ponasanje kvazi-drzave?! Ako ima dokaza da je Filaret pomagao begunce zasto ih ne predaju vlastima u Srbiji i traze da ga uhapse? Zasto ih be predaju vlastima u CG, pa kad udje u CG da ga tamo uhapse? Sam Filaret to i trazi, odnosno da ga izvedu pred sud i suoce sa optuzbama i dokazima protiv njega. Ali ne, to bi bio suvise veliki problem za CG, jer ocigledno dokaza nema i samo reaguje po zahtevima EU. Zato im je najbolje da problem bude daleko od njih, pa onda je najpametnije da ga uopste ne puste u CG. Zar to nije ponasanje kvazi-drzave?!
Kako ste zakljucili da DSS hoce od Srbije da napravi rusku guberniju? Jeste culi i jednu izjavu bilo koga iz DSS a da ide dalje od partnerstva sa Rusijom i cenjenja njihovog stava oko Kosova? Jeste li videli i jedan postupak kojim se bespogovorno postuju i samo preporuke Rusije, bez postavljanja pitanja o njihovim svrsishodnostima i opravdanostima (kao sto CG cini po pitanju preporuke EU da se ne dopusti ulazak pomagacima begunaca)? Jeste li opste videli i jedan zahtev Rusije prema Srbiji a koji Srbiju svodi na rusku guberniju?

nikad nisam sporila pravo Crne Gore na državnost.


Ne sporim ni ja, a cini mi se da ne spori ni Simic. Pre ce biti da Crna Gora sama sebi spori drzavnost ponasanjem kao kvazi-drzava, a Simicev komentar je samo ocena postupaka Crne Gore.

Beograd - Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić nazvao je u intervjuu jednom dnevnom listu Crnu Goru kvazidržavom, stvorenom u naletu separatizma na prostoru bivše SFRJ. On je, komentarišući Filaretov štrajk glađu i odnos Crne Gore prema tom slučaju, rekao da ta država misli da svoju kvazidržavnost može ispraviti time što će trenirati strogoću. "Crna Gora ne želi samo da izmisli naciju, jezik, da promeni pismo, ili da stvori novu crkvu, već želi i da postojeće granice eparhija SPC budu u granicama te kvazidržave.
Da li je dopušteno državnim službenicima da daju ovakve izjave ako se ima u vidu da je Crna Gora međunarodno priznata, Srbiji susedna zemlja s kojom bi trebalo da izgrađuje dobrosusedske odnose?


Mozda je Simicev stav neprijatan za Crnu Goru, ali to ne znaci i da je netacan. Da li mu je dopusteno da iznosi svoj stav? Zasto ne bi bilo. Da li mu je dopusteno kao drzavnom sluzbeniku? Kakav je on drzavni sluzbenik? Koju drzavnu funkciju on ima? On je samo savetnik premijera. Sam rec kaze da on samo savetuje, on ne odlucuje; pa zato ovo ne moze ni da se nazove bilo kakvom odlukom ili stavov Vlade ili drzave u celini. Verovatno bi takav stav zvanicnika uticao lose na odnose sa Crnom Gorom, ali i Crna Gora treba da misli o tome kako njen stav da ne dozvoli ulazak gradjanu Srbije u zemlju na osnovu maglovitih razloga utice na njene odnose sa Srbijom.

Nikola Samardžić, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i funkcioner Liberalno-demokratske partije, kaže za Danas da se savetnik premijera solidariše s "pripadnikom bande koja štiti begunce od međunarodne pravde".


I kako sad shvatiti nekoga ozbiljno, da pokusava nepristrasno da analizira situaciju, ako nekoga naziva bandom? Posebno sto ni on ne nudi nikakve dokaze da Filaret stiti begunce.

- Savetnik je zaboravio da pomene da je Filaret dobio šengensku vizu od neke od evropskih zemalja koju normalni građani Srbije koji bi želeli da putuju ne mogu da dobiju.


Pa ovo samo ide na ruku Simicevoj izjavi o CG kao kvazi-drzavi. Znaci ni jedna clanica EU nije postovala preporuke EU, ali zato CG koja nije clanica EU sama sebi namece obavezu da postuje tu preporuku. CG zeli da bude veci katolik od pape. Zar ovo nije ponasanje kvazi-drzave?!

Jasno je bilo da premijer Koštunica i njegovi savetnici nikada neće priznati nezavisnost Crne Gore. Ova izjava se može tumačiti i kao pretnja domaće javnosti koja se nalazi na rubu fašizacije.


Uuuuu, kako jake izjave a bez trunke argumenata! Kao sto rekoh, CG sama svojim potezima dovodi u pitanje nezavisnost svoje politike.
Ali ova druga recenica je fascinantna! Kako je zakljucio da se javnost u Srbiji nalazi na rubu fasizacije???!!! Ovo je zaista jako, a da nije nicim potkrepljeno. Zaista mislim da bi trebao malo da promisli pre nego sto izjavi tako nesto. Cak i da je u pravu, i ako mozete da brani tu svoju tvrdnju onda odmah mora da navede argumente za to. Zaista je nepromisljeno reci da je javnost na rubu fasizacije i da ostane samo na tome.

Slične poruke dolaze i od predsednika Srbije Borisa Tadića koji je poručio građanima i političkim strankama da ne misle drugačije od onoga što pretpostavlja kao interes države.


Ovo je takodje jaka optuzba, i stasno je ako je predsednik zemlje porucio gradjanima kako i sta da misle bez obzira o cemu. Zato je morao ovo da opsirnije obrazlozite, da citira izjavu ili objasni u kom je kontekstu data. Zaista je nepromisljeno i opasno ako je predsednik izjavio to sto je navedeno, ali pre ce biti da je Samardzic izvrnuo reci Tadica.

Od funkcionera Demokratske stranke Srbije možemo čuti da Srbija odbija da uđe u NATO, što ne predstavlja samo antizapadni, već i antidemokratski stav. Stoga ne bi trebalo da čude ovakve izjave savetnika premijera jer je potpuno jasno da su oni iskliznuli iz prostora političke realnosti - kaže Samardžić.


Kako je zakljucio da je odbijanje da se udje u Nato antidemokratski stav? Da li je to Nato neka svetla buktinja demokratije? Da li je ulazak u Nato preduslov demokratizacije neke drzave? Da li demokratija ne moze da postoji van Nato pakta?
Kako to da su izjave o protivljenju ulaska u Nato van realnosti? Pa to nije nikakva analiza postojeceg stanja pa da bude nerealna. Niti nas pa Nato tera da udjemo u savez, pa ce nas toliko snazno privuci da necemo moci da se odupremo pa je nerealno pokusavati da se ostane izvan. Ovo je kao da ja kazem da ne volim jabuke; a Pera, Zika, Mika i celo drustvo ih vole pa mi kazu da sam nerealan kad ne volim jabuke. Nema se tu sta biti realan ili nerealan. Moje je pravo da ne volim jabuke i da ih ne jedem pa makar ih svi ostali voleli, bas kao sto je i pravo DSS-a da ne voli Nato i da ne zeli da Srbija udje u savez pa makar sve stranke oko njih i sve drzave oko Srbije zelele da udju u Nato.
nestorijanac nestorijanac 17:25 05.09.2007

Re: Komentar

Nadam se da ce Vas gospodja Milic ovoga puta "udostojiti" odgovora.
Jelena Milić Jelena Milić 17:30 05.09.2007

Re: Komentar


Ne sporim ni ja, a cini mi se da ne spori ni Simic. Pre ce biti da Crna Gora sama sebi spori drzavnost ponasanjem kao kvazi-drzava, a Simicev komentar je samo ocena postupaka Crne Gore


posle ovoga, mislim da zaista nema smisla sa vama polemisati--ceo moj odgovor vama bio bi inicjalni post ponovo. evo samo par napomena vama -- to se, inace zove i mesanje u unutrasnje stvari sto vlada koji vi branite obicne ne voli!

principi na koje se VK poziva bi trebalo da se postuju bez obzira na to da li se sprovode na vasoj drzavnoj teritoriji ili ne.

s tim u vezi kad se vec toliko trudite, see kako je osnovana nato drzava u bosni. rezolucijim sb un.

za neke od drugih ocena koje dovodite u pitanje ovde moracte pokusati da polemisete sa onima koje su ih izneli. samardzic je funkcioner ldp, ja nisam ni clan.





Jelena Milić Jelena Milić 17:30 05.09.2007

Re: Komentar

cemu navodnici.
nestorijanac nestorijanac 17:36 05.09.2007

Re: Komentar

Pa, pomislio sam da Vi odgovarate samo kada nekome zelite da ucinite cast.
Atomski mrav Atomski mrav 17:36 05.09.2007

Re:

"
Jelena Milić Jelena Milić 17:42 05.09.2007

Re: Komentar- to atomski

pa mislim da ima razlike kad to radi gradjanin, analiticar, komentator i drzavni sluzbenik!

drzavni sluzbenik moze da preduzme druge mere u svojoj drzavi koje ce biti u saglasnosti sa slikom onoga sto vidi u drugoj nezavisnoj drzavi.

no, ja generalno nemam nista protiv i globalnog trenda da diplomatija bude direktnija, i humanitarne intervencije su to, no moja poenta je da to ne voli vojislav kostunica, no radi! nedosledno.
Jelena Milić Jelena Milić 17:47 05.09.2007

Re: Komentar

mozete da pogledate arhivu. sa raznima sam se sita ispricala.

i inace, ni u drugim javnim nastupima nikad ne bezim od sagovornika sa dijametralno suprotstavljenim misljenjima. mad asma s ebunila sto se razni zovu u te tv emisije, al kad bar to ne mogu d asprecim, onda ajde da ih bar meljem.

ovde na blogu gde je urednicka rec ipak i moja, jer to jeste sustina bloga ne samo objavljivanje vec i uredjivanje, pokusavam da se drzim pravila --nema diskriminacije, sirenja govora mrznje, netolerancije.

sve drugo, dok je u okviru teme, moze, bez obzira koliko se ja politicki, ideoloski s time ne slagala.
odgovoram kad mi se ucini da ima smisla. ne odgovaram ako mi se ucini da je sam post odogovr ili kontra argument na nesto od postavljenih pitanja. ponekad je i pitanje vremna, nista drugo.

eto, budite pocastvovani :))
Atomski mrav Atomski mrav 17:47 05.09.2007

Re: Komentar

Pre će biti da mi živimo u kvazi-državi. Sa bilo kog stanovišta da se posmatra!
dezelin dezelin 23:26 05.09.2007

Re: Komentar

Atomski mrav
Pre će biti da mi živimo u kvazi-državi. Sa bilo kog stanovišta da se posmatra!


Ili da kvazi-zivimo u kvazi-drzavi
Gagi Gagi 01:58 06.09.2007

Re: Komentar

to se, inace zove i mesanje u unutrasnje stvari sto vlada koji vi branite obicne ne voli!


Pa nisu bas unutrasnji poslovi kad vi gradjaninu jedne susedne zemlje zabranjujete ulazak na osnovu nekih insinuacija, a taj gradjanin to smatra i politickim progonom i krsenjem njegovih verskih sloboda. Pre ce biti to pitanje odnosa dve zemlje. Da li je recimo uvodjenje viza u jednoj zemlji za gradjanje druge zemlje unutrasnje pitanje ili pitanje odnosa tih dveju zemalja?

principi na koje se VK poziva bi trebalo da se postuju bez obzira na to da li se sprovode na vasoj drzavnoj teritoriji ili ne.


Na koje principe ovde mislite? Nismo ni spomenuli VK ovde. Kao sto sam rekao, ne mozda nego verovatno je izjava Simica da je CG kvazi-drzava izuzetno neprijatna za Crnogorce, cak i uvredljiva (zato se i bune); ali ne znaci da nije istinita. To nema veze sa principom nemesanja u unutrasnje stvari druge zemlje ako se komentarise ispoljavanje njihove osobine kvazi-drzave na primeru krsenja prava vaseg gradjana i, mozete tako da gledate na to, zatvaranje granicnog prelaza izmedju dve zemlje za posebnu grupu vasih gradjana samo na osnovu nekakvih insinuacija trece strane. Tesko da je to unutrasnje pitanje.

s tim u vezi kad se vec toliko trudite, see kako je osnovana nato drzava u bosni. rezolucijim sb un.


Pa sta sad to treba da znaci? Mozda se i to ne svidja VK, ali on o tome nije odlucivao. To je uglavnom ozakonjeno kroz SB UN. Mozda on bas zbog tog primera ne zeli da se ponovi isto na Kosovu.

za neke od drugih ocena koje dovodite u pitanje ovde moracte pokusati da polemisete sa onima koje su ih izneli. samardzic je funkcioner ldp, ja nisam ni clan


Pa zasto ste onda osetili potrebu da prenesete njegove reci u vasem tekstu?
sentinel26 sentinel26 18:17 05.09.2007

Kvazi-država i pravnik-savjetnik

= >>. Ako je Crna Gora – „kvazidržava“, a šta je onda Srbija ?

1) Crna Gora suvereno kontroliše svoj suverenitet i čuva teritorijalni integritet. ................A Srbija?
2) Crna Gora zna gde su joj granice i sama ih kontroliše..................................................... A Srbija?
3) Crna Gora ima popis cjelokupnog svojeg stanovništva i državljana.............................. A Srbija?
4) Crna Gora ima birački spisak svih gradjana s pravom glasa dostupan javnosti...... ..A Srbija?
5) Crna Gora zna ko su joj prijatelji i pazi da ne izgubi nijednog. ...........................................A Srbija?
6) Crna Gora ne krije da je njen najvažniji interes avropska integracija............................... A Srbija?
7) Crna Gora ima (jednog) ambasadora i u Srbiji...................................................... .............. A Srbija u CG ?
8) Crna Gora ima utvrdjenu spoljnu politiku. .............................................................................A Srbija?
9) Crna Gora ima jednog ministra spoljnih poslova. ...............................................................A Srbija?
10) Crna Gora ne izvozi svoju spoljnu politiku u Srbiju ni drugde........................................... A Srbija?
11) Crna Gora ne dozvoljava da joj popovi susjednih zemalja vode spoljnu i bezbjednosnu politiku.

P.S. Gospodin, V. Jeremić, zvanični ministar inostranih poslova Srbije objavio je danas svoju odluku o formiranju Saveta za spoljnu politiku.

Šta li mu to treba sada? Vjerovatno sprema za sljedeći mandat ?
zekkah zekkah 18:51 05.09.2007

Re: Kvazi-država i pravnik-savjetnik

Crna Gora ima 2 mora,a Srbija?
Gagi Gagi 02:26 06.09.2007

Re: Kvazi-država i pravnik-savjetnik

1) Crna Gora suvereno kontroliše svoj suverenitet i čuva teritorijalni integritet. ................A Srbija?

Srbija se trudi da radi isto kao i svaka prava drzava, ali se susrece sa vecim izazovima nego bilo koja druga drzava.

2) Crna Gora zna gde su joj granice i sama ih kontroliše..................................................... A Srbija?

I Srbija zna gde su joj granice kao i svaka prava drzava i zeli da ih kontrolise ali se susrece sa vecim izazovima nego bilo koja druga drzava.

3) Crna Gora ima popis cjelokupnog svojeg stanovništva i državljana.............................. A Srbija?

To je tehnicko pitanje a ne odlika drzavnosti.

4) Crna Gora ima birački spisak svih gradjana s pravom glasa dostupan javnosti...... ..A Srbija?

Jos jedno tehnicko pitanje a ako nema volje da se prevazidju tehnicki problemi onda je pitanje demokraticnosti a ne drzavnosti.

5) Crna Gora zna ko su joj prijatelji i pazi da ne izgubi nijednog. ...........................................A Srbija?

To je pitanje spoljne politike a ne odlika drzavnosti. Verovatno i Srbija zeli prave prijatelje a ne da joj oni koji se predstavljaju prijateljima otimaju teritoriju i narusavaju suverenitet i teritorijalni integritet.

6) Crna Gora ne krije da je njen najvažniji interes avropska integracija............................... A Srbija?

Opet pitanje afiniteta spoljne politike. Da li je zelja za evropskim integracijama preduslov za drzavnost bilo koje zemlje?

7) Crna Gora ima (jednog) ambasadora i u Srbiji...................................................... .............. A Srbija u CG ?

Opet tehnicko pitanje u startu (pronalazenje prave osobe, prave zgrade, zavrsavanje administracije). A ako ovi problemi ne zele da se rese onda je to pitanje unutar politicke borbe (borba DS i DSS za postavljanje svog coveka) a ne pitanje drzavnosti.

8) Crna Gora ima utvrdjenu spoljnu politiku. .............................................................................A Srbija?

Ima i Srbija. Ona je za saradnju i partnerstvo sa svima koji to zele (i Zapad i Rusija) uz postovanje univerzalnih principa medjunarodnog poretka (postovace ljudska i manjinska prava, otvorice trziste, postovace ranije preuzete obaveze pre svega prema Hagu) ali ce preispitati odnose sa svima (kako glasi mantra ovih dana) koji ne postuju medjunarodno pravo, i krse teritorijalni integritet Srbije (odnosno oni koji priznaju nezavisno Kosovo).
Sto se tice spoljne politike CG ona glasi: u evroatlantske integracije po svaku cenu (pa makar i cenu ponizenja da neka lista sacinjena po nepoznatim kriterijumima i bez dokaza od nekog van CG sluzi kao dokument za vizu gradjanima susedne zemlje za koje i nisu formalno uvedene vize).

9) Crna Gora ima jednog ministra spoljnih poslova. ...............................................................A Srbija?

Srbija ima koalicionu Vladu pa se mogu cuti razliciti stavovi po nekim sitnim pitanjima od ljudi iz razlicitih stranaka. Po krupnim pitanjima se moraju usaglasiti inace ce Vlada pasti. Jos jedna stvar koja nema veze sa drzavnoscu.

10) Crna Gora ne izvozi svoju spoljnu politiku u Srbiju ni drugde........................................... A Srbija?

Upravo je izvezla time sto je gradjaninu Srbije zabranila ulazak u CG, samo da bi se dodvorila EU i time ispunila svoj spoljnopoliticki cilj-evroatlatske integracije.

11) Crna Gora ne dozvoljava da joj popovi susjednih zemalja vode spoljnu i bezbjednosnu politiku.

Ne dozvoljava ni Srbija, ali bar Srbija ne sprecava ni jednog popa susedne zemlje da udje na njenu teritoriju. Mozda mislite da bi i Srbija trebala nekim popovima da zabrani ulazak i time pokaze svoju moc i ojaca drzavnost?
Black Adder Black Adder 09:02 06.09.2007

Re: Kvazi-država i pravnik-savjetnik

Puko si Gagi, priznaj....
Slabi su ti argumenti kojima pobijas.....
:))
sentinel26 sentinel26 09:42 06.09.2007

Re: Kvazi-država i pravnik-savjetnik

Gagi
1) Crna Gora suvereno kontroliše svoj suverenitet i čuva teritorijalni integritet. ................A Srbija?

Srbija se trudi da radi isto kao i svaka prava drzava, ali se susrece sa vecim izazovima nego bilo koja druga drzava.
2) Crna Gora zna gde su joj granice i sama ih kontroliše..................................................... A Srbija?

I Srbija zna gde su joj granice kao i svaka prava drzava i zeli da ih kontrolise ali se susrece sa vecim izazovima nego bilo koja druga drzava.
3) Crna Gora ima popis cjelokupnog svojeg stanovništva i državljana.............................. A Srbija?

To je tehnicko pitanje a ne odlika drzavnosti.
4) Crna Gora ima birački spisak svih gradjana s pravom glasa dostupan javnosti...... ..A Srbija?

Jos jedno tehnicko pitanje a ako nema volje da se prevazidju tehnicki problemi onda je pitanje demokraticnosti a ne drzavnosti.
5) Crna Gora zna ko su joj prijatelji i pazi da ne izgubi nijednog. ...........................................A Srbija?

To je pitanje spoljne politike a ne odlika drzavnosti. Verovatno i Srbija zeli prave prijatelje a ne da joj oni koji se predstavljaju prijateljima otimaju teritoriju i narusavaju suverenitet i teritorijalni integritet.
6) Crna Gora ne krije da je njen najvažniji interes avropska integracija............................... A Srbija?

Opet pitanje afiniteta spoljne politike. Da li je zelja za evropskim integracijama preduslov za drzavnost bilo koje zemlje?
7) Crna Gora ima (jednog) ambasadora i u Srbiji...................................................... .............. A Srbija u CG ?
Opet tehnicko pitanje u startu (pronalazenje prave osobe, prave zgrade, zavrsavanje administracije). A ako ovi problemi ne zele da se rese onda je to pitanje unutar politicke borbe (borba DS i DSS za postavljanje svog coveka) a ne pitanje drzavnosti.
8) Crna Gora ima utvrdjenu spoljnu politiku. .............................................................................A Srbija?

Ima i Srbija. Ona je za saradnju i partnerstvo sa svima koji to zele (i Zapad i Rusija) uz postovanje univerzalnih principa medjunarodnog poretka (postovace ljudska i manjinska prava, otvorice trziste, postovace ranije preuzete obaveze pre svega prema Hagu) ali ce preispitati odnose sa svima (kako glasi mantra ovih dana) koji ne postuju medjunarodno pravo, i krse teritorijalni integritet Srbije (odnosno oni koji priznaju nezavisno Kosovo).

9) Crna Gora ima jednog ministra spoljnih poslova. ...............................................................A Srbija?

Srbija ima koalicionu Vladu pa se mogu cuti razliciti stavovi po nekim sitnim pitanjima od ljudi iz razlicitih stranaka. Po krupnim pitanjima se moraju usaglasiti inace ce Vlada pasti. Jos jedna stvar koja nema veze sa drzavnoscu
.
10) Crna Gora ne izvozi svoju spoljnu politiku u Srbiju ni drugde........................................... A Srbija?

Upravo je izvezla time sto je gradjaninu Srbije zabranila ulazak u CG, samo da bi se dodvorila EU i time ispunila svoj spoljnopoliticki cilj-evroatlatske integracije.
11) Crna Gora ne dozvoljava da joj popovi susjednih zemalja vode spoljnu i bezbjednosnu politiku.
Ne dozvoljava ni Srbija, ali bar Srbija ne sprecava ni jednog popa susedne zemlje da udje na njenu teritoriju. Mozda mislite da bi i Srbija trebala nekim popovima da zabrani ulazak i time pokaze svoju moc i ojaca drzavnost?

Ne znam šta ste hteli sa ovom replikom, ja sam u tekstu postavio 11 konstatacija i 10 pitanja a šta ste vi odgovorili:

- Srbija se trudi;
- I Srbija zna ... i želi..;
- To je tehničko pitanje;
- Još jedno tehničko pitanje;
- To je pitanje spoljne politike;
- Opet pitanje;
- Opet tehničko pitanje.

Imate mnogo pitanja, trudite se, želite, a odgovora nigdje.
Imate vi izgleda još tehničkih pitanja. Vi priznajete da se svi članovi vlade bave spoljnom politikom.

Evo da vam još malo pripomognem kad stanete pred ogledalo.

12) Crna Gora ima Vrhovni sud koji radi i pomaže rad nižih sudova............................ A Srbija ?

13) Crna Gora ima Ustavni sud koji radi svoj posao....................................................... A Srbija ?

Zabrana ulaska na njenu teritoriju popu koji je zajedno sa krstom nosio i kalašnjikov je pravo tehničko pitanje za organe bezbjednosti a ne pitanje spoljne politike države.

Kada bi nekako mogli da uklone g-dina M.Djukanovića, čini mi se da bi neke u Srbiji ogrijalo svetosavsko sunce, rodila bi se možda i nada u vaskrs Velike Srbije.

Ako ne možete da zapamtite, uzmite olovku pa zapišite:
- Izvoz velikodržavnih ideja, jezika i vjere iz Srbije u Crnu Goru uz pomoć žandarskih i vojničkih bajoneta je završen 21.maja 2006.godine. Od Crne Gore se ne može praviti nacionalistička niti vjerska država.

Postoji i jedno pitanje na koje niko ne zna odgovor. Dokle će gradjani Srbije da plaćaju cehove ovakve politike i ovakvih avanturista.




blackbox blackbox 09:56 06.09.2007

Re: Kvazi-država i pravnik-savjetnik

to sentinel26
Slaem se od 1 do 11, sve ste lepo postavili.
blackbox blackbox 10:05 06.09.2007

Re: Kvazi-država i pravnik-savjetnik

slažem se da odgovori ništa ne govore, osim da autor nema nikakvih argumena na vaše konstatacije.
blackbox blackbox 10:10 06.09.2007

Re: Kvazi-država i pravnik-savjetnik

to gagi
vasi odgovori su bez argumenata i ne uzimaju u obzir ni osnovne činjenice.
Samo nekoliko replika: na va[e konstatacije
Pod 1, 2
1.-Umesto da traži saveznike da lakše odgovori na izazove ona ide na zaoštravanje odnosa sa NATO, SAD i susedima. Sledeći korak DSS može biti da zapreti da će Srbija napustiti i UN, ako se ne budu ponašale po njenoj volji. To je po DSS teoretičarima tipa Šormaz preventivno upozorenje.

pod 3 i 4
2.-Zar se ne devalvira ozbiljnost države i njena državnost ako nije sposovna da reši tehnička pitanja. Ako je pitanje demokratičnosti a ne državnosti da li time priznamo da država nije demokratska, i što je još gore da je to u redu.O kakvoj državnosti se govori ako ta država nema tačan popis svojih podanika, i o kakvim demokratskim izborima ako nema sređene biračke spisakove.
pod 5
Da li neko otima ili konstatuje faktičko stanje?.Valjda otima i stanovništvo a ne samo teritoriju, zašto nas interesuje samo teritorija a ne i građani.?Zašto smo dozvolili da se dovedemo u situaciju da se desi 1997,8 i 9, zašto ti građani neće sa nama a ni mi nebi sa njima?.Zašto baš nas malo ko razume?Zašto smo sve radili u stilu baš nas briga šta će svet reći?Zašto smo dozvolili internacionalizaciju Kosovskog problema?

pod 6.
ako je i pitanje afiniteta, tj. ukusa jedne partije, a ne realnosti i interesa građana, onda se ne može govoriti da postoji ozbiljna projekcija spolne politike države.
pod 7,
Ako toliko vremena treba da se odredi ambasador, to govori da nešto nije u redu sa percepcijom spoljne politike. Pa nije to stvar da li će se udomiti neki propali partijski kadar, naveđeni spisatelj, lekar opštre prakse, psihijatar, ginekolog , kum, kuma, prijatelj itd...Opet se ozbiljnost države dovodi u pitanje.

pod 8 i 9.
nije dobro ni za ugled zemlje ni za realizaciju spoljne politike i nacionalnih interesa ako ne postoji konsenzus o osnovnim stratežkim pitanjima, i pogotovo ako se u ozbiljnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi preko spoljne politike pokušavaju ostvariti politički poeni na unutrašnjoj političkoj sceni i podfići rejting svoje prtije, bez obzira što se time dugoročno nanosi šteta.Drugo, time se dovode u zabludu spoljnpolitički partneri i opravdano se pitaju šta je zapravo stvarno državna politika.Da li ministar spoljnih poslova treba da svu energiju troši na glađenje nesuglasica i ubeđivanjem kako neko nije rekao šta je rekao.
pod 10 i 11.
pa nije taj Filaret tokiko vašan da se sada cela Srbija diše na noge, koliko je drugih štrajkovalo glađu i umiralo a resorni ministri nisu našli za shodno da se zainteresuju?To je politizacija i još jedno mešanje crkve u odnose među državama.
Jelena Milić Jelena Milić 10:29 06.09.2007

12 i 13

sasvim ste u pravu i za 12 i 13!
sentinel26 sentinel26 10:40 06.09.2007

Re: 12 i 13

Jelena Milić
sasvim ste u pravu i za 12 i 13!

Zahvaljujem.

Vi nemojte da se plašite komentara glede naslova koji ste stavili.
Sve dok se premijer ne oglasi i ne potvrdi ili opovrgne izjavu svojeg savjetnika imate pravo na to.

Kada (ako ) se dotični oglasi treba i vi da reagujete.

Gagi Gagi 22:01 06.09.2007

Re: Kvazi-država i pravnik-savjetnik

Samo da se razumemo.
Ja nisam mislio da se od mene ovde ocekuje da branim Srbiju kao drzavu ili srpsku vlast (ako to zelite ovo prvo cu i da uradim, a ovo drugo bas i ne). Znaci, ja nigde nisam rekao da je Srbija skroz savrsena, gde je sve savrseno uredjeno, pa da mi sad kazete da nemam argumenata za to. Mislim, sta uopste pokusavate da kazete? Nemam argumenta za sta, kad nikakve vrednosne stavove nisam ni iznosio.
Koliko se meni cini ovde se vodila rasprava o tome da li je CG kvazi drzava. Navedene su taksativno stavke kojima pokusava da se predstavi Srbija kao jos veca kvazi-drzava od Crne Gore. Ja sam ih pobijao tako sto sam nesto priznao da jeste tako, ali da to ne znaci da je odika slabe drzavnosti vec nekih drugih problema. Nisam ja pokusavao da pobijem te tvrdnje totalno.
I sta znaci ono da nemam odgovore. Valjda je jasno sta sam hteo da kazem. Ili vi insistirate da prvo dam odgovor da ili ne, pa onda da obrazlozim. Na primer, da kazem: "Ne, Srbija nema ambasadora, zbog...". Ja sam odmah krenuo da objasnjavam zasto Srbija nema ambasadora, i zasto to nije razlog da se kaze da je kvazi-drzava. Nije valjda da se to ne moze shvatiti.
Gagi Gagi 22:03 06.09.2007

Re: Kvazi-država i pravnik-savjetnik

12) Crna Gora ima Vrhovni sud koji radi i pomaže rad nižih sudova............................ A Srbija ?


Ima i Srbija. Vrhovni sud koriguje, potvrdjuje ili ponistava presude nizih sudova. Nije obavezno fiksirano da mora da potvrdi sve presude.

13) Crna Gora ima Ustavni sud koji radi svoj posao....................................................... A Srbija ?


Srbija trenutno nema zbog tehnickog razloga, odlaska sudija u penziju. E sad, zasto to nova naimenovanja dugo traju je politicki problem. Odnosno, stranke na vlasti ne mogu da se dogovore oko imena, a i ne zuri im se jer je Ustavni sud mnogo vise oruzje opozicije nego vlasti. Pre svega opozicija moze da trazi ocenu ustavnosti nekih odluka Vlade. Ocenu ustavnosti cega ce traziti vlast? Ali to opet nema veze sa drzavnoscu.

Zabrana ulaska na njenu teritoriju popu koji je zajedno sa krstom nosio i kalašnjikov je pravo tehničko pitanje za organe bezbjednosti a ne pitanje spoljne politike države.


Nije mu zabranjen ulazak zato sto je nosio kalasnjikov sa krstom (da li onda ostali pomagaci begunaca koji nisu nosili krst i kalasnjikov mogu da udju u CG?) nego zato sto je na nekakvoj crnoj listi EU. A to je pitanje spoljne politike, tj. odnosa CG i EU. A posto je zabranjen ulazak srpskom gradjaninu onda je to pitanje odnosa CG i Srbije.

Ako ne možete da zapamtite, uzmite olovku pa zapišite:
- Izvoz velikodržavnih ideja, jezika i vjere iz Srbije u Crnu Goru uz pomoć žandarskih i vojničkih bajoneta je završen 21.maja 2006.godine. Od Crne Gore se ne može praviti nacionalistička niti vjerska država.


Ali se moze traziti o CG da postuje svacija verska i nacionalna osecanja bas kao sto se trazi i od svake druge zemlje u EU, gde CG zeli da udje. Izgleda da ima neki procenat gradjana u CG koji zele jezik i veru iz Srbije, i tog popa koji ceka tamo na granici. Mislite li da je normalno da im se to zabrani? Mislite li da se tako radi svuda u EU?

Postoji i jedno pitanje na koje niko ne zna odgovor. Dokle će gradjani Srbije da plaćaju cehove ovakve politike i ovakvih avanturista.


Ocigledno gradjani Srbije misle da je takva politika bolja od drugih opcija. A od nje ce imati koristi ili placati njene cehove sve dok ta politika bude imala dovoljno podrske u glasackom telu da obezbedi vecinu u Parlamentu. Ili mozda imate neku bolju ideju kako to da uredimo? Da direktno uvezemo iz EU politiku za koju nam kazu da necemo placati cehove?
sentinel26 sentinel26 22:58 06.09.2007

Re: Kvazi-država i pravnik-savjetnik

Gagi
.... a i ne zuri im se jer je Ustavni sud mnogo vise oruzje opozicije nego vlasti. Pre svega opozicija moze da trazi ocenu ustavnosti nekih odluka Vlade. Ocenu ustavnosti cega ce traziti vlast? Ali to opet nema veze sa drzavnoscu.

Ali se moze traziti o CG da postuje svacija verska i nacionalna osecanja bas kao sto se trazi i od svake druge zemlje u EU, gde CG zeli da udje. Izgleda da ima neki procenat gradjana u CG koji zele jezik i veru iz Srbije, i tog popa koji ceka tamo na granici. Mislite li da je normalno da im se to zabrani? Mislite li da se tako radi svuda u EU?

Ocigledno gradjani Srbije misle da je takva politika bolja od drugih opcija. A od nje ce imati koristi ili placati njene cehove sve dok ta politika bude imala dovoljno podrske u glasackom telu da obezbedi vecinu u Parlamentu.


O čemu vi čovječe pišete? Šta to osporavate svojom replikom? Zamaglilo vam se ogledalo?

Pa jel vi znate koliko popova ima SPC u Crnoj Gori i čime se oni bave?

Jeste li čuli za svešteno lice SPC koje se šeta po CG, raskopava i gradi šta hoće i gde mu se hoće od urbanista ne traži dozvole za gradnju, od zavoda za zaštitu istorijskih i kulturnih spomenika ne traži dozvole za rušenje i prepravke?
Postavlja kioske po brdima CG. Gde vi vidite nepoštovanje vjerskih i nacionalnih osjećanja? Pa Srbi u CG nose srpske zastave i uzvikuju "Ovo je Srbija".

Znate li vi možda nešto o nacionalnim i vjerskim pravima Crnogoraca u Srbiji?

Probajte da pošaljete Filareta u Dalmatinsku eparhiju ili u Australiju (koja nije u EU) da vidimo da li će da ga puste na granici.

12) Rad Vrhovnog suda Srbije ne bih komentarisao.

13) Ustavni sud (kojeg priznajete nema u Srbiji ) nije potreban zbog opozicije čovječe. Vi uopšte ne znate koja je njegova funkcija. Ako nema toga suda, vlast ne mora da poštuje zakone, nema zakona - nema garancije nikakvih prava - nema ni države.

Ako većina gradjana Srbije stvarno misli tako kako vi kažete neka im je sa srećom !


Milivoje4 Milivoje4 19:18 05.09.2007

Ne slažem se sa napisanim !

Mislim da je na krajnje banalizovan način prikazana netrpeljivost ka postojećoj vlasti --- prevashodno DSS-u, a potom i DS-u !
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:24 05.09.2007

Re: Ne slažem se sa napisanim !

Milivoje4
Mislim da je na krajnje banalizovan način prikazana netrpeljivost ka postojećoj vlasti --- prevashodno DSS-u, a potom i DS-u !

A ja mislim da ćeš ti jednoga dana tražiti vezu da dobiješ crnogorski pasoš jer sa ovim nećeš moći nigde...
Naravno, ako se ovako nastavi.
Crna Gora je na slučaju Filaret pokazala da je odgovorna država, a ovo "bljuvanje vatre" i ovaj besprimerni bezobrazluk od strane Simića, Velje Ilića i iz DSS kuhinje, to je motiv "kiseloga grožđa"...
Na kraju će štetovati opet, a ko drugi nego građani Srbije koje ova vlast gura u neobjavljenu izolaciju..
Tine i Radojka Tine i Radojka 22:39 05.09.2007

kvazi ministre

jesi tako iti
jednoga dana
preko veze uzo putovnicu
dabi iso nede nako
nekim poslom
turisticki
na pijacu
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:53 05.09.2007

Re: kvazi ministre

Tine i Radojka
jesi tako iti
jednoga dana
preko veze uzo putovnicu
dabi iso nede nako
nekim poslom
turisticki
na pijacu

Pa gde si kvazi doktore...
Najbolje ti stoji ta seljačka odora...o)))
Urosh Urosh 00:24 06.09.2007

Re: Ne slažem se sa napisanim !

Drago Kovacevic

Milivoje4Mislim da je na krajnje banalizovan način prikazana netrpeljivost ka postojećoj vlasti --- prevashodno DSS-u, a potom i DS-u !A ja mislim da ćeš ti jednoga dana tražiti vezu da dobiješ crnogorski pasoš jer sa ovim nećeš moći nigde...Naravno, ako se ovako nastavi.Crna Gora je na slučaju Filaret pokazala da je odgovorna država, a ovo "bljuvanje vatre" i ovaj besprimerni bezobrazluk od strane Simića, Velje Ilića i iz DSS kuhinje, to je motiv "kiseloga grožđa"...Na kraju će štetovati opet, a ko drugi nego građani Srbije koje ova vlast gura u neobjavljenu izolaciju..

Crnoj Gori, iako ne podnosim Djukanovića zbog mnogih stvari, SVAKA ČAST što je istrajala da ne primi blagosiljača ratnih zločinaca.
Naklon crnogorskim vlastima zbog ovoga.
A Filaret neće krepati, ima on dosta rezervi u organu zvanom salo.
Tine i Radojka Tine i Radojka 09:14 06.09.2007

doktor pacijenta stipnu

stos tice odore
od oca je ostanulo tinu
sacuvana zdedovinom
nego sta je stvojom
preobukom
cas cizma
cas helanke
kodasi klimakterican
jucer spolozaj
danas sputovnicu
sjutra
papo lako
dis tajm nekst jir
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:23 06.09.2007

Re: doktor pacijenta stipnu

Tine i Radojka
stos tice odore
od oca je ostanulo tinu
sacuvana zdedovinom
nego sta je stvojom
preobukom
cas cizma
cas helanke
kodasi klimakterican
jucer spolozaj
danas sputovnicu
sjutra
papo lako
dis tajm nekst jir

Jedan redikul sa više imena...o)))
miki21g miki21g 19:43 05.09.2007

Danas u PreSSu

Vladika Filaret, koji već sedmi dan štrajkuje glađu na granici sa Crnom Gorom, kaže da se oseća dobro iako je već prilično malaksao.

- Kada hodam osećam da mi se muti u glavi. I dalje pijem samo vodu i kafu... - priča za Press vladika mileševski Filaret. On kaže da svakodnevno drži liturgiju i da iz dana u dan ima sve veću podršku vernika s obe strane granice.

- Evo, upravo me je posetio vladika Pahomije, a posetu su najavile još neke vladike. Ljudi mi prilaze, stiskaju ruku, mole se za moje zdravlje. Imam veliku podršku poslanika DSS-a. Sa Vojislavom Šešeljem se čujem svakodnevno. On mi je preneo pozdrave Srba iz Haga - priča Filaret, i naglašava da nema nameru da odustane od štrajka glađu.
Black Adder Black Adder 10:36 06.09.2007

Re: Danas u PreSSu

Očekujem da će ga u najskorije vreme posetiti i Ilarion Hopovski da mu pomogne pri "krštenju" nejači.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:17 05.09.2007

Ko vas inspirise?

Jelena, trcite s teme na temu, ali imam utisak da vas inspirise, recimo, Radio Slobodna Evropa. Cim oni stave nesto kao "issue", eto vas odmah da u najnegativnijem svetlu komentarisete i blatite vladu.
Zar vam se ne cini da malo previse dajete sebi znacaja kada ovako komentarisete:

"Dok premijer sam ne ispravi svog savetnika zbog ovog skandala, ako uopšte hoće, smatram da je ovo stav i premijera Koštunice, čiji je Simić savetnik. Očekujem da se oglase i MIP i kabinet Predsednika. Koalicioni kapacitet je jedno, važna državna pitanaj drugo, viši interesi treće, odustajanje od NATO legitimno ali ne us kladu sa vlastitom poliitkom i opasno po Srbiju, ali ovo je suviše. Potpuno je neprihvatljivo, a pogotovu od nekog ko nas kao gura u EU, već bilo i pravdanje Božidara Đelića o trpljenju koalicije sa Velimirom Ilićem tipa –to je samo pitanje razlike u stilu, u trenutku kad Ilić već počinje da vređa i diskriminiše osobe sa hendikepom ili posebnim potrebama--setite se kako je doveo u pitanje kredibilitet Rodoljuba Šabića samo zato što ovaj govori brže od njega. Korupcije i u EU ima, možda i gore od Horgoš-Požega, ali ovoga NE, a da prođe potpuno nekažnjeno, kako su prošli i Đelić i Ilić. I neprimećeno skoro. Kamo opšti zakon o antidiskriminaciji, btw?

Vredjate predsednika vlade nazivajuci ga kvazipremijerom, zbog mozda slucajne omaske jednog od njegovih savetnika. Po vama, trebalo bi vlada da padne... Da ne preterujete?
nikson nikson 20:25 05.09.2007

Re: Ko vas inspirise?

ja sam se vec malo i razocarao u VIP blogere, posebno kada se obradjuju politicke teme. mnogo tu ima propagande, pristrasnosti i slicnog...
dezelin dezelin 23:25 05.09.2007

Re: Ko vas inspirise?

nikson
ja sam se vec malo i razocarao u VIP blogere, posebno kada se obradjuju politicke teme. mnogo tu ima propagande, pristrasnosti i slicnog...


...ljudskog
Jelena Milić Jelena Milić 09:14 06.09.2007

Re: Ko vas inspirise?

inspirisu me teme. i ubedjenja. ne znam sta vam je bila namera, al meni je poredjenje sa RFE kompliment.

to sto vi ne vidite povezanost izmedju tema ili nemate kapacitet da ih pratie je jedno. ovo je blog, skoro pa dnevna forma. sto se znacaj tice, njega daje ili ne daje javnost. ja ne.

inace, mozda bi mogli pomije da citate sta sam napisala, pre nego sto krenete da kometarisete. rekla sam da ocekujem da ga ispravi premijer --ogradi se--i da koalicioni partner reaguje. nisam, specificirala posledicu reakcije, niti vrstu.

no, DA, u svetu sa vrednostima za koje se ja zalazem padale bi funkcije z auvrede koje je ilic naneo NE SAMO SABICU, vec osobama koje zaista imaju telesne hendikepe i/ili posebne potrebe!


ps ovo je, valjda, jos uvek demokratija, pa ako en krsim osnovne norme sirenja govora mrznje, mislim da imam slobodu govora. i formu da to kazem. cini se da vase vidjenje demokratije nesto drugacije.
Atomski mrav Atomski mrav 09:36 07.09.2007

Re: Ko vas inspirise?

Jelena, gde si bila 2001. godine kada je izbornim zakonom DOS praktično onemogućio invalide da glasaju? Osobama sa posebnim potrebama je tada odlukom vlasti uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava.
Domazet Domazet 04:00 06.09.2007

Dosta mi je za danas ovih gluposti ...

...pa cu samo kratko. Jelena, stvarno mi je zao ali moram da ti kazem da si pocela da trtljas. Ostavka vlade i kvazi-premijer zato sto je premijerov savetnik rekao da je Crna Gora kvazi-drzava? Kamo srece da je nejko od tvojih to rekao pa da vam neko nesto i poveruje. Crna Gora jeste kvazi-drzava i to nema nikakve veze sa njenom drzavnoscu i pravom na drzavu. Crna Gora je postala kvazi-drzava, po prvi put u svojoj istoriji, zahvaljujuci tome sto je postala feudalni posed Mila Djukanovica i njegove, kako rece onaj prebijeni novinar, bioloske i kriminalne porodice. Sto je tebi dobro poznato. I da se ja sada ne maltretiram navodeci ti po kojim je sve osnovima Crna Gora kvazi drzava evo, navedi mi ti tri osnova po kojima nije. I ne mora tri, navedi dva. Ili bar jedan. I nemoj se zamarati sa onim da je Crna Gora medjunarodno priznata, medjunarodno je priznat i Karzaijev Avganistan pa ne verujem da bi se usudila da ga prihvatis kao NEkvazi-drzavu.

Od svega sto si napisala ili citirala slazem se samo sa time da Srbije stvarno ne treba da se spusta na nivo Mila Djukanovica i njegovih kabadahija.
adam weisphaut adam weisphaut 08:18 06.09.2007

Re: Dosta mi je za danas ovih gluposti ...

Hm Domi, posto volis da propisujes doslednost drugima, mogao bi i ti da je malo praktikujes i primenis svoje ostro kriticko oko na Srbiju. Bilo bi interesantno da napravis analizu nje kao drugog elementa u jednacini cisto da vidimo kakva je to superdrzava ciji savtenik premijere uzima na sebe da presudjuje koja je drzava kvazi a koja ne.
Jelena Milić Jelena Milić 08:46 06.09.2007

Re: Dosta mi je za danas ovih gluposti ...

i meni. pogledaj sta sam napisala. rekla sam da ako ne ispravi svog savetnika to smatram i njegovim stavom. ne mozes uvredma i aroganocijom nadomestiti nedostatak argumenata.

no da, smatram da je uvreda iliceva sabica stvar koju DS ne bi smeo da let go! DS se bar ancelno zalagao za takve vrste gradjanskih prava i sloboda, koje podrazumevaju ostro suprotstavljanje diskriminaciji. meni je fascinanto kako se ni niko od vas kometatora na taj deo nije osvrnuo.

crna gora nije kvazi drzava. postoje drzave sa problemima, sa ogromnim problemima. pogledaj dzudi bat o cg, stavila sam tekst iz danasa.


crna gora je svoju nezavisnost izborila na referedumu teskih uslova, pod nadzorom eu, koja je ceo proces vrlo pomno pratila, sa velikom vecinom svojih glasova. dovoljno. ima insitucije. ima granice. ima i probleme. ko nema?

i rough states i failing states kako ameri neke rezime nazivaju su still stastes!

ps meni je porazno da i momentatori cg nazivaju kvazidrzavom, no pravim razliku. tebi se moze, mislim da se drzavnom sluzbeniku nikako ne moze.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:28 06.09.2007

Re: Dosta mi je za danas ovih gluposti ...

adam weisphaut
Hm Domi, posto volis da propisujes doslednost drugima, mogao bi i ti da je malo praktikujes i primenis svoje ostro kriticko oko na Srbiju. Bilo bi interesantno da napravis analizu nje kao drugog elementa u jednacini cisto da vidimo kakva je to superdrzava ciji savtenik premijere uzima na sebe da presudjuje koja je drzava kvazi a koja ne.

Što je god Srbija izolovanija, što njena vlast više budalače i mahnita, to je ona našem Braji draža..

Urosh Urosh 13:57 06.09.2007

Re: Dosta mi je za danas ovih gluposti ...

Jelena Milić
mislim da se drzavnom sluzbeniku nikako ne moze.

O, da, srBskom drzavnom sluzbeniku se jako moze, on je bogomdan.
Kostunica i njegovi ljudi nisu politicari 21.veka, oni su veci katolici od pape iz vremena inkvizicije.
Ovo je jedan opak pravoslavno-srBski egzorcizam, hoce da isteraju Evropu iz svih nas koji ne mislimo kao oni.
Domazet Domazet 23:14 06.09.2007

Ah te strasne rough rogue states...

...vidim da si upucena u modernu terminologiju. Koliko se secam nekada se koristio termin, doduse sa nesto malcice drugacihjim znacenjem, Banana States...

Nego da se vratimo na temu, to mozes smatrati, koliko te je volja, stavom protiv koga Kostunica nije izricito protiv. Nista vise od toga. U protivnom pocecu da mislim da si ti za Drzavu u kojoj Savetnik predsednika mora imati identicne stavove Predsednikovim. Sto bi moglo da mirise na diktaturu.

'Ajde dobro necu vise da te motam kao Draga, ne smatram vas istim. Slusaj nije mi bila namera da te vredjam niti sam hteo da budem arogantan. Ali jesam bio i jos uvek jesam iziritiran potpunim ideoloskim slepilom koje ti ne da da trezveno razmisljas. Pa gde bre nadje da kritikujes Kostunicu preko Crne Gore. Za njega ne znam ali ja, a mislim da i mnogo drugih gradjana i Srbije i Crne Gore (u koje, sudeci po izjavama mozes da ukjljucis i pomenutog Z. Ivanovica), smatra Crnu Goru kvazi-drzavom. I to ne (samo) zato sto je samostalna vec zato sto je pretvorena u Djukanovicev feud. I dok god ti budes pisala ovakve bezvezarije nece te u Srbiji (van malog kruzoka okupljenog na Blogu i okolini) smatrati za ozbiljnu alternativu. Cak ni tako neuspesnoj vlasti kakva je ova Kostunicina. Sto ih bre ne kritikujes (ovo i za Brata Spatraka) zbog toga sto hoce da klerikalizuju zemlju (ali ne tako sto ces pljuvati po crkvi i religiji, imas li ti uopste ideju u kakvoj su ogromnoj vecini religiozni ljudi na ovoj planeti), pokusavaju (i uspevaju?) da gurnu zene u drugi red? I sto pokusavaju da vrse nasilje nad naukom. I zbog toga sto su osioni i bahati pa mogu sebi da dozvole izjave (makar i u sali) tipa 'Ako most ne bude gotov morace da nauce da plivaju... Stvarno ne bi trebalo da ti nedostajhe ideja.

I molim te, reci mi da je ovo:

sa velikom vecinom svojih glasova


greska tipa rough states. Da nisi to namerno. Da ne moram da te trpam u isti kos sa Dragom...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:47 06.09.2007

Re: Ah te strasne rough rogue states...

O Brajo sokole....pa tvoja percepcija me brine. Ne zbog mene no zbog tebe...o))
Veliš banana država...nema toga, to je bilo polovinom prošloga veka sokole....Kad je još Asturijas napisao "Zelenoga papu"...
Crna je Gora u Evropi. Malo kasni, ali to je iz objektivnih razloga...Kasnila je sokole i dok je Njegoš sa njom vladao, zadnja sklonila glave sa kočeva oko "dvora...nije to od juče. Šjeti se kako je vojvoda Draško opisiva Mlečiće...I biće "banana" isto onoliko koliko je to Latvija, Kipar ili Srbija....
Eh Brajane, Brajane....
Jelena Milić Jelena Milić 06:31 06.09.2007

Ambasadorka uručuje protest ...VIJESTI

Ambasadorka uručuje protest Lompar tra¾i bar izvinjenje

Podgorica - Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore izraziće danas srpskoj vladi "o¹tar protest", zbog izjave savjetnika srpskog premijera Aleksandra Simića koji je Crnu Goru nazvao "kvazidr¾avom".
Pomoćnica crnogorskog ministra inostranih poslova Irena Radović kazala je sinoć Televiziji Crne Gore da je ambasadorka u Beogradu Anka Vojvodić zadu¾ena da zatra¾i hitan prijem u MIP Srbije kako bi uručila protest.
Povodom zabrane ulaska vladici Filaretu u Crnu Goru, savjetnik premjera Vojislava Ko¹tunice je za "Glas javnosti" kazao da je "pravi problem samovolja jedne kvazidr¾ave stvorene u naletu separatizma na prostoru biv¹e SFRJ, koja misli da svoju kvazidr¾avnost mo¾e ispraviti time ¹to će trenirati strogoću". Prema riječima Simića, ta dr¾ava ne ¾eli samo da izmisli naciju, jezik, da promijeni pismo, ili da stvori novu crkvu, već ¾eli i da postojeće granice eparhija SPC budu u granicama te kvazidr¾ave.
Predstavnici vladajuće koalicije u Crnoj Gori ocijenili su da je Simićeva izjava uvreda za Crnu Goru i njene građane. Politički direktor DPS-a Predrag Sekulić ocijenio je da se radi o stavu onih koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da su Srbija i Crna Gora nezavisne dr¾ave. Sekulića, ipak, vi¹e brine ¹to takve konstatacije o negiranju Crne Gore imaju odjeka i kod određenih političkih subjekata u Crnoj Gori, misleći Ńna one stranke koje su bile eksplicitno protiv nezavisnosti: Grupa za promjene, Srpska narodna stranka, Socijalistička narodna partija".
Portparol SDP-a Ra¹ko Konjević kazao je da izjava Ko¹tuničinog savjetnika pokazuje da ŃSimić očigledno tumara u začaranom krugu velikosrpske ideologije".
- Negirati crnogorsku dr¾avu, naciju i crkvu mo¾e činiti samo politički frustrirana osoba iz razloga propasti velikodr¾avnog sna. Srbija, na ¾alost, sa ovakvima ne mo¾e daleko dogurati, ali to nije problem dr¾ave Crne Gore. Očigledno da gospodin Simić i njegov ¹ef gospodin Ko¹tunica i dalje su na fonu politike podr¾avanja onih koji podr¾avaju ratne zločine, a koje u Crnoj Gori personifikuje gospodin Filaret - kazao je Konjević.
U znak protesta zbog zabrane ulaska u Crnu Goru vladici Filaretu, srpski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić juče je iznenada otkazao već najavljene zvanične razgovore sa crnogorskim ministrom saobraćaja Andrijom Lomaprom.
Ilić je na granici posjetio vladiku Filareta, koji devet dana ¹trajkuje glađu, i, kako prenosi Radio-televizija Srbije, tom prilikom rekao da "ako u Crnu Goru ne mo¾e srpski vladika nema smisla da idu ni ministri".
Srpska narodna stranka i Demokratska srpska stranka pozdravile su odluku Ilića da ne dođe na zakazane razgovore sa predstavnicima crnogorske vlade. Te dvije partije su u stranačkim reagovanjima optu¾ile crnogorsku vlast da zabranom ulaska Filaretu "zate¾u" odnose sa Srbijom.
RTCG javila je sinoć da bi od Tribunala u Hagu danas trebalo da stigne odgovor da li crnogorske vlasti mogu dozvoliti vladici Filaretu da uđe u Crnu Goru gdje bi pod nadzorom nadle¾nih dr¾avnih organa obavljao vjerske obrede.
Kardiolog prijepoljskog Doma zdravlja Mirjana Kurkić ocijenila je juče ujutro da se zdravstveno stanje episkopa mile¹evskog pogor¹alo i ¹trajk glađu mogao bi da bude poguban po njega. Kurkić je nakon pregleda episkopa kazala da Filaretovo zdravlje sa kardiolo¹ke strane nije stabilno i da će se, ako vladika nastavi sa gladovanjem, samo pogor¹avati.



V.M.

--------------------------------------------------------------------------------

NE SLU®I NA ČAST NI VLADI NI ILIĆU


Komentari¹ući potez srpskog ministra Ilića, Andrija Lompar je rekao "da takav manir ne mo¾e da slu¾i na čast ni Vladi Srbije ni ministru Iliću".
- Volio bi da se ovaj potez Ilića ne odrazi na političke odnose Srbije i Crne Gore. Vidio sam da je u ¹tampi proteklih dana bilo nekoliko uvredljivih poruka na račun Crne Gore zbog zabrane ulaska Filaretu. Ne mogu da to ne stavim u istu ravan. Najmanje ¹to očekujem je izvinjenje ili obja¹njenje - kazao je Lompar, dodajući da ovo nije bila dobra prilika za slanje dnevnopolitičkih poruka.
On nije krio "trostruko razočarenje" na kolegu Ilića.
- Prvo ¹to će zbog ovoga trpjeti obje dr¾ave, odnosno va¾ni projekti kao ¹to su rekonstrukcija pruge Beograd Bar i izgradnja autoputeva. Drugo razočarenje je ¹to sam,
osim profesionalnih, sa Ilićem imao korektne i prijateljske odnose. Imali smo komunikaciju iz koje nijesam mogao zaključiti da će se on poslu¾iti ovakvim manirom. Mogu da pretpostavim da je neke političke interese stavio ispred profesionlnih i prijateljskih. Treće, ¹to mi je ¾ao jeste ¹to će ovo ostati kao ne¹to na ¹ta u budućnosti neće niko biti ponosan i ¹to će nad¾ivjeti i Ilića i mene - kazao je Lompar.
On je rekao da Ilić i on treba prije svega da se bave saobraćajem i da će ako bude trebalo otići u Beograd i da će ići gdje god su interesi građana Crne Gore.
- Susret je bio dogovoren i protokolarno definisan. Juče su pred kraj radnog vremena zatra¾ili da jedan dio delagacije dođe automobilom i da im se od graničnog prelaza obezbijedi pratnja. Sve je to organizovano. Međutim jutros smo dobili nezvaničnu informaciju da je dio delagacije koji je u Podgoricu trebalo da doputuje avionom nakon čekiranja odustao od putovanja. To je bio signal da će se desiti neki mali politički trik sa strane delagacije Srbije. Sa drugim dijelom delegacije nijesmo uspjeli da uspostavimo kontakt, tako da zasad nemamo nikakvo obja¹njenje kolega iz Srbije za¹to nijesu do¹li na sastanak - kazao je juče Lompar, na konferenciji za novinare.


blackbox blackbox 10:17 06.09.2007

Re: Ambasadorka uručuje protest ...VIJESTI

Pa naravno, svaka ozbiljna drža u ovakvim slučaevima upućuje protestnu notu. To sam i napisao juče.
Pa sad da vidimo kako će naša usaglašena spoljna politika dati odgovor na notu. Možda će savetnik to iskoristiti da notu nazove kvazinotom i tako uvede novi instrument u diplomatskom komuniciranju.
Ne treba isključiti i da se to iskoristi kao povod za još neku kvaziargumentaciju.
Jelena Milić Jelena Milić 06:40 06.09.2007

dusan lazic o ilicu

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić ocenio je juče za agenciju Beta da pojedine izjave i postupci srpskih političara u poslednje vreme ne doprinose razvoju dobrosusedskih odnosa na Balkanu, ali i da mogu da budu negativan element pri rešavanju budućeg statusa Kosova i Metohije. Povodom odluke ministra infrastrukture Velimira Ilića da ne ode na zakazani sastanak s crnogorskim ministrom saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrijom Lomparom i izjave savetnika srpskog premijera Aleksandra Simića da je Crna Gora kvazidržava, Lazić je rekao Beti da to može imati ne samo negativne posledice na razvoj odnosa i saradnje s Crnom Gorom, već i na ukupne odnose država u regionu.
Postupke i izjave ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, mnogobrojni članovi Skupštine Srbije i Vlade, uprkos našim pozivima, nisu hteli juče da komentarišu.
Crnogorske vlasti zabranile su episkopu Filaretu u više navrata, a poslednji put 28. avgusta, da uđe u Crnu Goru, pošto je Haški tribunal objavio njegovo ime na listi pomagača optuženima za ratne zločine kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije. S. Stamenić i Beta
Jelena Milić Jelena Milić 08:38 06.09.2007

O CG i IVANOVICU -Danas

Reakcije na napad na urednika Vijesti Željka Ivanovića


Atak koji miriše na organizovani kriminal


Nevladine organizacije Srbije: Vlast Crne Gore mora da pokaže da ne podržava i da neće dozvoliti ubijanje i prebijanje novinara, aktivista za ljudska prava i književnika koji kritikuju vlast. U protivnom, Crna Gora se neće razlikovati od Srbije u kojoj nadležni organi još uvek nisu razjasnili ubistvo Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, kao ni pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića




Briga demokratske javnosti: Željko Ivanović



Podgorica - Ekspert Instituta za bezbednosne studije EU Džudi Bat izjavila je da joj se čini da je napad na direktora podgoričkog lista Vijesti Željka Ivanovića učinjen ne samo da bi se nanela šteta njemu lično, "već i da se ugrozi reputacija Crne Gore u Evropi i njen kredibilitet kao potencijalne članice EU".
Džudi Bat je za jučerašnje Vijesti kazala da je "interesantno" vreme napada na Ivanovića, jer Evropska komisija baš sada prikuplja finalne materijale za svoj godišnji izveštaj o napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji.
"Ovo je zaista ozbiljan momenat. Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji tek treba da bude potpisan u oktobru", rekla je ona i ocenila kao pozitivno zalaganje crnogorskog premijera Željka Šturanovića da policija što pre rasvetli motive napada na Ivanovića.
Prema njenoj oceni, napad na direktora podgoričkog lista "snažno miriše na učešće organizovanog kriminala". Džudi Bat je poručila da će Evropska unija pažljivo pratiti koliko je crnogorska policija efikasna u istrazi o napadu na novinara. Izgleda kao u da u Crnoj Gori postoje dve vlasti, rekla je ona i dodala da su to s jedne strane vlada koju vodi kompetentni premijer i tim posvećenih profesionalaca i koja radi u pravcu evropskih integracija a s druge strane, neka vrsta "siledžijskih elemenata u crnogorskoj politici koji su i dalje posvećeni tome da vode biznis na stari način, kroz kriminalne mreže i nesputane privatne interese".
Nevladine organizacije iz Srbije, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Centar za kulturnu dekontaminaciju izražavaju veliku zabrinutost zbog napada na novinara Željka Ivanovića, direktora i jednog od osnivača nezavisnog crnogorskog dnevnika Vijesti i pozivaju crnogorske vlasti da podrže medije koji kritički preispituju vlast i njene postupke kao svoju osnovnu obavezu.
- Demokratska javnost u državama bivše Jugoslavije očekuje od vlasti Crne Gore da identifikuju napadače i iznesu ubedljive dokaze da napad na Željka Ivanovića nije upozorenje zbog kritičkog stava Vijesti prema vlasti i pisanja o korupciji i drugim problemima koji potresaju kako Crnu Goru tako i druga postkonfliktna društva bivše Jugoslavije. Napad na Željka Ivanovića nije incident. Zbog toga vlast Crne Gore mora da pokaže da ne podržava i da neće dozvoliti ubijanje i prebijanje novinara, aktivista za ljudska prava i književnika koji kritikuju vlast. U protivnom, Crna Gora se neće razlikovati od Srbije u kojoj nadležni organi još uvek nisu razjasnili ubistvo Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, kao ni pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića - kaže se u saopštenju. R. D.




Mesečar Mesečar 05:02 07.09.2007

kvazipremijer

Evo moj prvi komentar na blogu. Nadam se da ce se nekome dopasi.

Elem, cela ova prica je veoma kompleksa, i u teksu ima isprepletanih stvari. Krenimo redom.

Slika je dugacija nego sto izgleda. Kao neko umetnicko delo, podlozno je tumacenju iz raznih uglova. Ja u svemu vidim klasicnu manipulaciju dnevnih politicara (u vezi sa dnevno-politickim pitanjima) koji po dobrom, starom obicaju skrecu paznju sa mnogo ozbiljnijih stvari.

Ovaj dogadjaj pogoduje politickim "elitama" u Srbiji i Crnoj Gori. Nerazuman je potez CG vlasti u vezi sa Filaretom (koji nije bas adekvatan reprezent SPC, ali je na zalost glavni lik u ovom filmu). E sad, scenaristi sa obe strane granice koriste glumca. Izgovor da ne moze da udje posto je na Haskoj listi "jataka" je besmislen. U redu, svako drzava ima legitimno pravo da nekom pojedincu uskrati svoje gostoprimstvo. Ali, kako se onda Djordjevic 3 godine krio u Budvi? Takodje, CG nije zemlja EU, a zabrana se odnosi na EU zemlje. CG je napravila trostruki politicki salto. Pilatski pere ruke od slucaja Djordjevic pokazujuci kako ona postuje haske odluke, i na taj nacin istovremeno, ne mnogo napadno ali dovoljno primetno ulazi u vidokrug EU... Podstice reakcije celnika SPC u CG na neke mozda neprimerene reakcije (npr. Amfilohija) u cilju srozavanja ugleda iste... Skrece paznju sa ozbiljnijih afera kakva je Milova "bankarska".

S'druge strane, Srbija strikes back. DSS se dodvorava vernicima koji kao i svi vernici imaju samilost, pa kad neko prosi oni mu udele (u ovom slucaju politicke simpatije). Naravno, kao i u slucaju CG, stavljanjem ove price u fokus, pod tepih se stavljaju mnogo ozbiljnije stvari. Kada SRS ne dobije amin od Filareta da blokira granicu i jos vise medijski okupira narod, u pomoc priskace Velja. Ne samo odbijanjem odlaska u CG vec i najavom gradnje crkve. I dok mi razmisljamo da li ce ovaj preziveti "post", od cijih para ce se zidati crkva, da li je to stvarno kvazi-drzava, dani prolzae.

Tadic nece da reaguje, sto je i za ocekivati. Niti ih on podrzava niti cuva "koaliciju". Radi ono sto je trenutno najisplativije. Dozvoljava da DSS vec uveliko srozani ugled srozava jos vise u blato. Ako tako nastavi, trepece kritike, ali izbori trpeti nece.

I da dodam, nevezano za pricu, posle izgradnje crkve, Velja nam i objasnjava kako da na ulici prepoznamo narkomane. To su ljudi koji imaju crvene usi (upuceno Kostresu u vecerasnjoj TV emisiji, uz salvu drugih "komplimenata" iz Veljinog arsenala narodnih mudrosti).

Zakljucak se sam namece. To sto je Vlada (tako se moze protumaciti) stala na stanoviste da je CG kvazi drzava je sasvim normalno. U drzavi kakva je trenutno Srbija, pravoj kvazi-drzavi (u pravnom smislu, a ni politicki nije daleko), uvek se nadje po neki kvazi-modo iza cijih izjava staje draga nam kvazi-vlada. I da neko ne oseti potrebu da analizira sta napisah, legalna jeste, legitimna valjda, kvazi je u svakom drugom smislu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana