Radujem se svakom novom danu

Milutin Milošević RSS / 17.02.2009. u 14:42

Svaki trenutak života je raskršće na kome se donose odluke. Meni je skautski duh dao pravi odgovor: odlučio sam se za život! 

Najstariji učesnik poslednjeg 21. Svetskog skautskog džemborija, održanog avgusta 2007. godine u Hajlands Parku, istočno od Londona, bio je Miloš Miović, iz Slovenije. Tada devedesetšestogodišnjak, Miloš je insistirao da spava u sopstvenom šatoru i da ima posao. Radio je na prijemu u šator Zveze tabornivkov Slovenije, gde je veselo i energično dočekivao goste i vodio ih kroz izložbu o taborništvu u Sloveniji. 

Eidan Džons, rukovodilac Džemborija, posetio je Miloša koji je bio posebna atrakcija ove smotre. Prilikom posete, pitao ga je planira li da učestvuje na narednom Džemboriju, 2011. godine u Švedskoj. Miloš mu je jednostavno odgovorio: "Ne gubim nadu, ali ako me nešto spreči da odem u Švedsku, učestvovaću na onom sledećem".

*** 

Miloš svoj život deli na tri doba. U prvom se kalio, sve do kraja Drugog svetskog rata. 

Rođen je u Sinju, ali je porodicu otac trgovan ubrzo doveo u Maribor, gde Miloš i danas živi. Kao petnaestogodišnjak, miran dečkić koji je prošao strogo kućno vaspitanje, pridružio se izvidjačima. Drugim rečima: davne 1926. godine! U tom uzrastu, sigurno mu je bilo draže da časove klavira i plesa zameni veranjem po drveću, preskakanjem potoka i upoznavanjem okoline. 

Posle mnogih akcija i tabora, Milošu se ukazala prilika da 1929. godine učestvuje na smotri skauta sveta. Prijavio se za Treći svetskom skautski džembori, održan 1929. godine u Erouz Parku, kod Liverpula. Međutim, nešto pred polazak, živeći slobodno (ali kao što se pokazalo nepromišljeno), pio je vodu iz Save i oboleo od tifusa. 

Završio je prestižni Vudbedž kurs u "hramu" skautstva Gilvel Parku još početkom tridesetih i postao vođa čete. Bio je član komisije za medjunarodnu saradnju u Savezu skauta Kraljevine Jugoslavije. Za svoj period sazrevanja kaže da "skautstvo me je naučilo da iskoristim svaku mogućnost koja mi je bila ponuđena, da obogaćujem svoje znanje i da savladavam izazove. Svaki mladi čovek nosi u sebi neotkrivene talente i mladost je razdoblje kada mu treba omogućiti da ih otkrije." 

*** 

Miloš sa Pugijem
Miloš sa Pugijem
U drugom periodu svog života, Miloš je ostvarivao i ispitivao svoje sposobnosti novim i novim izazovima. Koristeći svoja skautstva poznanstva i znanje stranih jezika, radio je u međunarodnoj trgovini za različita slovenačka preduzeća. Službovao je u Parizu, Bombaju, Vašingtonu i drugim krajevima sveta. "Bio sam vrlo prilagodljiv, što je bilo od velike važnosti za rad u privredi. Pored toga, imao sam izrazit osećaj za odnose sa ljudima. Sva ta znanja sam stekao i oblikovao radom u skautskoj organizaciji.

Jedne godine, odred izvidjača iz Maribora u kome je radio, a ni njegovi članovi, nisu imali novca za letnji tabor. Miloše je koristeći svoj preduzetnički duh predložio i organizovao da se tokom tabora beru borovnice i arnika i predaju zadruzi, pa onda od zarade kupuje hrana. 

Nije uman onaj koji se drži svog mišljenja i ne ćeli da ga menja. Svaki dan, svaki događaj donosi toliko novoga da moramo iznova i iznova menjati i prilagođavati svoje poglede. 

*** 

Retkima je, kao Milošu, data prilika da dočekaju duboku jesen života, i da su pri tome tako živahni i sposobni da brinu o sebi. "Sada kada život gledam iz drugog ugla, on ima posebnu vrednost i donosi mi radost. Radujem se svakom novom danu" - ocenjuje Miloš svoju duboku starost.

Miloš je konačno svoju mladalačku želju ispunio 70 godina kasnije! Nikada nije kasno: učestvovao je na 19. Svetskom skautskom džemboriju 1999. godine, u Čileu. Već tada je bio ubedljivo najstariji učesnik. Sećam se da sam ga vidjao u prolazu, tu ispred štapskih šatora. Uvek je bio u akciji, uvek nešto radio, sa nekim razgovarao. "Oduševila me ne spontanost druženja i komuniciranja svih učesnika. Tokom meseca dana boravka u Čileu nisam video nijedan preki pogled, čuom lošu reč, naslutio zlu misao; samo topao prijem i ljubav. I, kada pomislim da tih 30.000 ljudi na isti način deluje sa drugih 25 miliona skauta po celom svetu, ponosan sam što sam član tog Pokreta." 

Ovaj žilavi čiča se nikako ne predaje, ni u svojoj devedesetosmoj godini. Pun je mladalačke energije i pozitivnog duha, bogat iskustvima, poznavalac stranih jezika i kultura. Sam sebi kuva, nabavlja namirnice, daje injekcije i obavezno brine o svojoj fizičkoj kondiciji (mada se kreće uz pomoć štapa). Ima punu kuću dela razičitih filozofa, uključujući Bibliju, Kuraan, Kapital, Majn Kampf... U Čileu, u svojoj 88. godini, zarazio se fotografijom, pa sada nigde ne ide bez foto aparata. Uživa u traganju za zanimljivim motivima koje priroda nudi napretek. 

Miloš svake Nove godine napiše poruku - svoj pogled na prošlu godinu i dogadjaje u njoj. U ovogodišnjoj poruci pisao je o promenama kroz koje svet prolazi, o Obami i promenama koje njegov izbor donosi, o finansijskoj krizi i razlici izmedju "kapitalizma preduzetnika i kapitaizma špekulanata". Preporučio nam je knjigu Mutant Message Down Under amerikanke Marlon Morgan. Pisao je o svojim istraživanjima terena iznad Trsta na kojima je bio Soški front, lutanjima terenima iznad Sežane a posebno o putovanju u kontinentalnu Grčku gde su ga oduževili Meteori. Porodica mu se uvećava - došao je do brojke od 15 praunuka, čime je premašen broj od 14 unuka. Izneo je dugačko mišljenje o veri i odnosu čoveka i Boga. Požalio se da je dobio na starosti a izgubio na pokretnosti. 

*** 

U uvodniku za jedan od poslednjih brojeva "Tabora" - revije Zveze tabornikov Slovenije, Miloše je napisao sledeći uvodnik: 

U svojoj petnaestoj godini bio sam strašno pametan. Čitao sam Tolstoja i Dostojevskog i išao na časove plesa. Tu me je u svoje ruke uzeo Ivo, poznat po skautskom imenu Kaa, i naučio me je da se verem uz drvo, bacam kamen, shvatim sled godišnjih doba i mnoge slične veštine koje do tada nisam znao. Postao sam skaut. 

Na jednom od pohoda, sreo sam prvu skautkinju. Čudnovato je znala baciti kamen čak do drugog brega. Bio sam bleskast u poređenju sa njom - mada je bila istog uzrasta, bila je mnogo starija. Petnaestogodišnjakinje su starije od petnaestogodišnjaka. 

Počeo sam čitati drugačije knjige: Karla Maja o indijancima, Old Šeterhendu i velikom duhu Manituu, Kiplingovu Knjigu o džungli, Skautstvo za dečake Roberta Baden - Pauela. BP nas je naučio kako se priprema vatra, kako se pali samo jednim drvcetom šibice ili trenjem dva suva drveta jedno o drugo. Naučili smo da povezujemo rane, pravimo nosila za unesrećene, postavljamo šatore i iskopamo jarak oko njih za slučaj kiše (u to vreme šatori nisu imali nepromočivo dno), iskopamo i koristimo latrinu (poljski WC) tako da bude čista i onima koji posle nas dođu. Učio nas je kako da opažamo svet oko sebe i da budemo spremni da pomognemo nekome ko je u nevolji. 

Naučio nas je da uvek budemo dobre volje, savladavamo prepreke i sebe same. 

Živeti slobodno znači biti disciplinovan. Naučio nas je da upoznajemo prirodu i razumemo odnos čoveka i prirode. Drvo sam sekao samo kada mi je trebalo, a cvetove nikada nisam trgao. 

Vrhunac skautskog života je letnji tabor. Kažu da je mladost ludost - pored mosta preskače potok. Mi smo dizali mostove, oni su savršenstvo skautske tehnike. Podigli smo jedan na proplanku, od pritki, grana i kanapa. Nigde u blizini nije bilo potoka. Pa šta? Takva malenkost nas nije mogla zaustaviti u nameri. 

Da, Baden - Pauel nas je naučio da gradimo mostove preko duboke mržnje koja deli ljude, narode, rase, vere. Mi tabornici, skauti Baden - Pauela, deo skautskog pkreta koji je on osnovao, gradimo mostive među ljudima i gradićemo ih i ubuduće. 

*** 

Miloša sam prvi put video 1989. godine, tokom posete Mariboru. U okviru proslave godišnjice skautstva u Sloveniji, postavljena je izložba koja je prikazivala istoriju organizacije. Miloš je živo i zaneseno pričao mnoge priče iz svog života i života Pokreta i upoznavao nas sa slikama i drugim izloženim predmetima. 

Ove godine, tabornici Slovenije imaju svoju smotru, na terenima oko Morske Sobote. Ako nas obojicu posluži zdravlje i obaveze, nadam se ponovnom susretu.

 

Punu zahvalnost sa sadržaj ovog teksta dugujem slovenačkim drugarima Pugiju (njemu i za slike) i Blondiju.

 

Edit: U medjuvremenu, stigao mi je Milošev mail. Prenosim deo:

 

Nadam se da cemo se  u leto  sresti. Iscupati cu vam ceo sat vremena, imamo dve sitne teme da prodiskutujemo – proslost, i buducnost. narocito  buducnost skautstva. U onoj guzvi na zadnjem jamboreeju, sviju mogucih rasa iz sto cetrdeset zemalja, raznih religija i razlicitog vaspitanja, bio sam perfektno sretan. Ni jedan ruzan pogled ne primecujes, ni  jedne neljubazne reci ili geste, samo prijateljstvo i ljubaznost. Tu se je stvorio jedan novi rod , bio sam medju svojima. Dali je to moja diskriminacija u korist skauta? Da li mozda u tome ima nekog ponosa.? Pogledao sam u Larousse, sta je to »ponos« , kaze  »opinion trop avantageuse de soi meme«, a ima i »orgueil legitime«. Ipak imam iluziju, da mi skauti nismo smatrali da smo bolji od drugih, vec nam je bila vecerna molitva, kad se je gasila logorska vatra, »budimo sutra bolji nego sto smo bili danas«. Ali ne bolji od drugih, nego bolji od samih sebe. Kod nekih mladih tabornika osetio sam takovu ambiciju 

Hvala vam na secanju i na blogu. Malo sam ispao maneken, uopste mi tabornicki prijatelji  poklanjaju vise paznje no sto sam zavredio. Dobro da me je  Vidoje u Kaludjerici za vreme okupacije poducio  »E Milose, bas si glup, i jos si skole ucio«. 

Dakle dovidjenja.

 

Ovo "doviđenja" mi je sjajna poruka. Jedva čekam da se ponovo vidimo i sadržajno potrošimo taj "ceo sat vremena".

Atačmenti



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ne.nevena ne.nevena 14:55 17.02.2009

Kakav genije!!

rilikom posete, pitao ga je planira li da učestvuje na narednom Džemboriju, 2011. godine u Švedskoj. Miloš mu je jednostavno odgovorio: "Ne gubim nadu, ali ako me nešto spreči da odem u Švedsku, učestvovaću na onom sledećem".


moj idol!!!

preporuka, ulepsali ste mi dan...
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:59 17.02.2009

Re: Kakav genije!!

Bez starca nema udarca
frana frana 15:59 18.02.2009

Re: Kakav genije!!

Kažu da ljudi vedrog duha žive dugo. Još ako su okrenuti aktivnostima u prirodi - 100 godina se smeši!
Most na proplanku - vrcavo, nema šta!
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:25 18.02.2009

Re: Kakav genije!!

vrcavo, nema šta!

Da je potrajalo, verovatno bi i potok prokopali
edi-va edi-va 16:42 17.02.2009

:)

Nije uman onaj koji se drži svog mišljenja i ne zeli da ga menja. Svaki dan, svaki događaj donosi toliko novoga da moramo iznova i iznova menjati i prilagođavati svoje poglede.


Sjajan chilac
AlexDunja AlexDunja 18:14 17.02.2009

:)

stvarno, milutine:)
sjajna vam je ta organizacija.
puno zanimljivljih ljudi si nam
predstavio ovde.

ne cudi me sto si sa njima
:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:19 17.02.2009

Re: :)

Je l' ono Kurent u pozadini prve fotke?
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:52 17.02.2009

Re: :)

Je l' ono Kurent u pozadini prve fotke?

Očigledno. Ja se ne sećam najbolje, jer sam samo na kratko ulazio u šator Slovenaca. No, znajući kako su organizovani, pretpostavljam da im nije bio problem da ga odnesu do Eseksa i izlože
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:54 17.02.2009

Re: :)

puno zanimljivljih ljudi si nam predstavio ovde.

Ne stižem da se barem ovako odužim onima koji su mi mnogo pomogli i značili u životu, neposredno ili posredno. Da, ja sam srećan čovek zbog prilike da budem sa njima
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:21 18.02.2009

Re: :)

Vidim ja...fotka mi nekako ptujski izgleda
Unfuckable Unfuckable 20:52 17.02.2009

Ćale je

prva liga

Nije uman onaj koji se drži svog mišljenja i ne želi da ga menja. Svaki dan, svaki događaj donosi toliko novoga da moramo iznova i iznova menjati i prilagođavati svoje poglede.


adaptacija
mislimo o tome
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:05 17.02.2009

Re: Ćale je

I to kaže čovek sa toliko godina i toliko iskustva!
okolokole okolokole 21:07 17.02.2009

radujem se svakom novom danu

i ja se radujem svakom novom danu, i kad mi je super i kad baš i nije...
A posebno, kad me prijatelji kao ti, podsjete da ih imam!!
Šile, hvala ti na prekrasnom tekstu, a didici želin da se vidimo u Švedskoj.
Voli te Lada iz najluđeg grada
(a to nije ništa novo )
P.S. Jedno davno, u nekom ljubavnom romanu našla sam jutarnji pozdrav ESO BEDO, koji znači: Hvala što sam jučer živio.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:14 17.02.2009

Re: radujem se svakom novom danu

Aaaa, di si ti. Ćao curo sjajna iz najluđeg grada.

Spremamo se za Švedsku, spremamo. Da nam još poživi Miloš, pa da mu napravimo stogodišnju žurku za nezaborav.
leopold_lady leopold_lady 21:32 17.02.2009

Svaka čast

..... tvoj post mi je ulepšao dan ... Kad samo pomislim koliko ljudi ima - koji imaju manje od 30 godina,a kao da imaju 130 .... Lepo je videti i čuti za nekog takvog kao što je taj čika Miloš ....
jesen92 jesen92 00:29 18.02.2009

Re: Svaka čast

.ja mislim da je ovaj dedica ulepsao dan i najvecim pesimistima...zaista, svaka mu cast....
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:56 18.02.2009

Re: Svaka čast

Evo, ako hoćete da malo vežbate Slovenački, još jednog članka o Milošu



PS Blondi je u sredini
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:22 18.02.2009

Stric

Noćas me prijatno iznenadila poruka koju sam dobio. Citiram deo:

Bilo mi je drago da procitam Vas (tvoj, na blogu smo) blog o skautima pre nekog vremena i bas sam mislila da ti pomenem svog strica Milosa, kad eto ti napisa citav blog o njemu! Milos je najomiljeniji lik mog detinjstva a i nadalje. Uvek me fasciniralo kako sa lakocom moze da razgovara sa trogodisnjacima na njihovom nivou, sa devedesetogodisnjacima na njihovom, i sa svima izmedju i da je uvek aktuelan i zanimljiv. Eto samo toliko, nisam htela javno da se ispoljavam, ionako komentarisem blogove retko, dok ih citam cesto, pa ovom prilikom pisem na pp.
NNN NNN 16:42 18.02.2009

Još jedan

ČOVEK!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana