Godinu dana bruke (posto srpski bubreg ?)

vracarac92 RSS / 17.02.2009. u 15:16

prizren-albanka-v.jpgU PRIŠTINI je bio vatromet, u Beogradu i Srbiji ogorčenje, u svetu - manje čestitke, više čuđenje: prvi put od Drugog svetskog rata, na silu su prekrojene granice suverene evropske zemlje. Tog 17. februara albanski separatistički pokret proglasio je svoju državu na tlu Srbije, u njenom istorijskom, kulturnom i duhovnom jezgru.
"Deklaraciju o nezavisnosti", nešto pre četiri po podne, jednostrano je podržalo 109 poslanika kosovske skupštine. Slavilo se i pucalo na ulicama Prištine. Amerika, Francuska, Britanija, Nemačka... redom priznaju Kosovo. U Srbiji, a posebno među Srbima na Kosmetu, gomila se bes zbog nepravde učinjene zemlji, za koju nisu važila ista pravila kao za sve druge. Trećeg dana lažne države, spaljeni su granični prelazi na "granici" s južnom pokrajinom...
Stotine hiljada ljudi izašlo je na ulice Beograda 21. februara, pred Skupštinu i hram Svetog Save. Posle mitinga, desili su se neredi: 20-godišnji Zoran Vujović, izgnan kao dete iz Prištine, poginuo je u zapaljenoj američkoj ambasadi.
Vlada Srbije unapred je 14. februara poništila protivpravne akte privremenih pokrajinskih institucija kojima se narušava teritorijalna celovitost zemlje, a to je ubrzo učinila i Skupština. Temelji vladajuće koalicije, čiju su "osovinu" činili DS i DSS, ubrzo su, ipak, poljuljani.
EU je odlučila da u južnu pokrajinu pošalje sopstvenu misiju u oblasti vladavine prava - Euleks - po Ahtisarijevom planu i mimo SB UN. Stranka Vojislava Koštunice smatrala je da ne treba da idemo dalje ka evropskim integracijama, DS je bila za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Vlada se raspala.
Srbija i Srbi po ko zna koji put, kada je najteže, okrenuli su se - Rusiji. Na strani naše zemlje ostali su i Kina, Indija, kao i članice EU Španija, Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka.
Albanski lideri tvrdili su da će "državu Kosovo" već u prvim nedeljama po proglašenju priznati stotinak država sveta. Posle godinu dana, na to ih se odlučilo upola manje - 54.
U međuvremenu, u Prištini uveliko "guraju" Ahtisarijev plan. Osnovali su i "Bezbednosne snage Kosova", paravojsku koju predvode teroristi OVK. Srbija na to ne pristaje, borba za Kosovo nastavlja se.

NADA IZ NJUJORKA
VELIKI uspeh posle serije udaraca desio se 8. oktobra u Njujorku: Generalna skupština UN ubedljivom većinom podržala je inicijativu Srbije da Međunarodni sud pravde u Hagu oceni legalnost jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Za rezoluciju naše zemlje glasalo je 77 država, šest ih je bilo protiv (uz SAD - Albanija, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Palau i Nauru!), a 74 ih se uzdržalo. Idućeg meseca, 27. novembra, Savet bezbednosti UN jednoglasno je, u dogovoru sa Beogradom, podržao plan Ban Ki Muna o rekonfiguraciji Unmika, i tako otvorio vrata za evropsku misiju Euleks. Ispunjeni su, formalno, zahtevi države Srbije: da Misija bude statusno neutralna, da deluje pod okvirom Rezolucije 1244 i da njen rad odobri SB.

BORIS TADIĆ: PRIZNAVANJE - NIKADA
SRBIJA nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Srbija je reagovala i reagovaće svim mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima da se ovaj akt privremenih kosovskih institucija poništi.
Srbija nasilju neće pribegavati i to je jedini pristup koji nam može omogućiti da nastavimo svoju legitimnu borbu za očuvanje integriteta zemlje, a Srbija će u toj borbi biti uporna, braneći i svoje interese i međunarodno pravo, ma koliko to bilo potrebno i sve dok nelegitimni akt o nezavisnosti ne bude u potpunosti stavljen van snage.
(izjava predsednika Republike povodom samoproglašenja nezavisnosti)

REAGOVANJA
ČESTITKE SA ZAPADA
Predsednik SAD Barak Obama uputio je predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu čestitku povodom prve godišnjice nezavisnosti Kosova.
- U ime američkog naroda čestitam vama i građanima Kosova prvu godišnjicu istorijske deklaracije nezavisnosti Kosova - naveo je Obama. Čestitke su uputili i britanski premijer Dejvid Miliband i kraljica Elizabeta.

KOŠTUNICA: ISTINA
Moramo još jednom celom svetu da oglasimo istinu da je Kosovo bilo, jeste i ostaje Srbija i da je ta neporeciva i nepobediva istina jača od svih laži na kojima se gradi lažna država Kosovo. 17. februar je pravi povod da se uputi jasno upozorenje da nikada nijedan predstavnik srpske vlasti ne sme da pregovara sa predstavnicima albanskih separatista.

LAJČAK: DOSLEDNO
Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da u Slovačkoj vlada široki konsenzus da se ne prizna Kosovo, bez obzira na to što je Bratislava u manjini sa tim stavom u EU.

 

Da, neki se trude da geografsku celinu koja je u sastavu jedne nezavisne i medjunarodno priznate drzave predstave kao nezavisnu demokratsku drzavu. Mislim da je to klasican primer otimacine,  bezakonja i demonstarcija grube sile od onih koji se zaklinju u demokratiju, vladavinu prava i pravednost. Ne treba zaboraviti da je ta nastrana tvorevina nastala na nasilju, na drogi i prostituciji, na ukradenim bubrezima. Zivoti preostalih Srba, njihova groblja, crkve, manastiri, njihova zemlja se konstantno nalaze na udaru zlikovaca i dzelata koji su voljom pojedinih svetskih mocinika postali "drzavnici" i "pacifisti". Voljom svetskih mocnika koji ih nazivaju demokratama i borcima za ljudska prava. Zlikovci su postali "faktori mira", "graditelji multietnickog Drustva" (zvuci poznato?)  a sto decu vode u skolu u oklopnim transporterima da bi ih zastitili od "briznih komsija", sto nekim slucajem bas srpska sela nemaju struju nedeljama, sto se srpski spomenici kulture pokusavaju predstaviti kao "kosovski'" a Prokletije kao "Albanski Alpi", sto se temelji srusene crkve u Djakovici proravaju i na njihovom mestu prave park, Sto padaju minobacacke granate u dvoriste Viskoh Decana, sto pucaju na DECU koja se kupaju na reci, sto se pale srpske kuce i crkve a grobovi preoravaju, sto se satire svaki dokaz srpskog postojanja na kosovu to je za neke verovatno "demokratska tekovina". Ima li smisla uopste i pominjati eventualno kaznjavanje "pocinioca"?

Sramota, bruka, genocid. Taci i Haradinaj "uvazeni i cenjeni demokratski orijentisani politicari", Graditelji "multietnickog Kosova" Pa tako nesto ne postoji ni u Alan Fordu!!! I sto je najcrnje svi to znaju i svi cute i tom svojom cutnjom i zatvaranjem ociju nad bedom i cemerom, precutkivanjem i minimalizacijom i relativizacijom tih zlocina ponovo ubijaju decu iz Gorazdevca, pale Devic i Djordja Martinovica vracaju nazad na...

Ipak nije bas sve tako crno. Tu izmisljotinu nazvanu "drzava" kosovo priznalo je samo 54 drzave sto je mnogo manje nego 100 koliko su predvidjali dzelati obuceni u skupa odela. Izgleda da jos uvek postoji neka pravda na svetu, neki osecaj solidarnosti i istinoljublja i sve dok je tako, kosovo ce biti deo Srbije.

Ne znam kako vi, ali ja cu Kosovo uvek videti kao deo MOJE zemlje bas kao sto je to i Vojvodina, Sumadija, Sandzak, Macva. I svaki politicar koji se ponasa u skladu sa tim ce imati moju podrsku za resavanje tog problema. Da li se on zove Vuk Jeremic, Vojislav Kostunica, Boris Tadic, Milorad Dodik, Rasim Ljajic, Toma Nikolic, Balint Pastor, Ceda Jovanovic ili Riza halimi to nije bitno, bitno je da se svim miroljubivim, diplomatskim sredstvima bori za pravdu i istinu a ta pravda i istina glasi "Kosovo je Srbija"

Da, Kosovo je Srbija!!!

P.S. U ostalom, da li se secate sta nam je bio slogan pre devet godina kada smo terali "vesticu" iz Tolstojeve?

"KADA NEPRAVDA POSTANE ZAKON OTPOR JE TVOJA DUZNOST"

Da li je i dalje tako? Ili smo mozda zaboravili? Ili je pravda/nepravda selektivna?

Sta?

 



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 15:43 17.02.2009

Napokon!

Preporuka!

Da, Kosovo je Srbija

Kad je krenulo priznanje Kosova predsjednik lijepe moje je izjavio da "Hrvatska ima stav - a taj je da slijedi stav medjunarodne zajednice"! Zemljo, otvori se!
constrictoria92 constrictoria92 15:52 17.02.2009

Re: Napokon!

Preporuka!

Takođe!

Bez obzira na to koliko je zemalja priznalo Kosovo kao nezavisnu državu, Kosovo i Metohiju ću uvek smatrati delom teritorije Republike Srbije.
Trenutno stanje na Kosovu i Metohiji smatram okupacijom dela teritorije Republike Srbije. I da te citiram:
I svaki politicar koji se ponasa u skladu sa tim ce imati moju podrsku za resavanje tog problema.



margos margos 16:13 17.02.2009

Re: Napokon!

Preporuka, Vračarac!

Toliko su nas sludeli rezolucijama, brojevima, pravnim i ostalim komesarima, zastupnicima, da prosto čovek do svoje sopstvene pameti ne može da dođe.

O kakvim doslednostima pričaju? Jedino čemu su dosledni svetski i evropski moćnici je (zlo)upotreba sile i velikih reči.

vracarac92 vracarac92 16:16 17.02.2009

Re: Napokon!

Jedino čemu su dosledni svetski i evropski moćnici je (zlo)upotreba sile i velikih reči.
Budimo objektivni, i domaci!
vracarac92 vracarac92 16:23 17.02.2009

Re: Napokon!

Kad je krenulo priznanje Kosova predsjednik lijepe moje je izjavio da "Hrvatska ima stav - a taj je da slijedi stav medjunarodne zajednice
nesto mi poznato iz (h)istorije...
margos margos 11:50 18.02.2009

Re: Napokon!

Budimo objektivni, i domaci!

Ma ja nisam objektivna, i teško da mogu biti... Stalno mi naslov, a posebno deo naslova u zagradama, samo zamuti pogled - nit' šta da mislim, a kamoli da kažem...:((

Svaka tebi čast. I Ninoslavu!
I svakom ko od srca čini delić života lakšim i dostojanstvenijim svakom čoveku na Kosovu i Metohiji.
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 15:59 17.02.2009

...

ево наслова данашњег немачког die Welt:
Die frühere serbische Provinz Kosovo feiert ihren ersten Jahrestag der Unabhängigkeit. Doch die Zeichen stehen auf Sturm. Die Wirtschaftslage im Land ist verheerend, die Arbeitslosenquote beträgt 40 Prozent. Und immer noch sorgen serbische Nationalisten für Unruhe.

отприлике, кажу овако нешто:
Косово, које је до пре годину дана било српска покрајина, слави данас прву годишњицу незавности. Но, прогноза показује невреме. Економска ситуација је катастрофална, незапосленост је 40% а српски националисти се још увек труде да изазову немир

Објашњење је непотребно, колико је вест злонамерна и тенденциозна. Који бре српски националисти? Она шачица људи што су остали на Косову, па живе унутар бодљикаве жице?

Иначе, Албанац који је био оптужен за постављање експлозива под аутобус када је страдало 12 српских путника на путу за Грачаницу, "побегао" је из Бондстила...

Исти лист има онлајн анкету, да ли је требало признати независност Косова или не. За сада је гласало око 3800 људи, 59% су против независности.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:05 17.02.2009

Hvala bogu ...

da procitamo i nesto realno i objektivno na ovom blogu o Kosovu (posle desetina i desetina postova samo o srpskim zlocinima) ...

Juce bas procitao nekoliko clanaka u nemackim novinama o Kosovu i godisnjici nezavisnosti i moglo bi se reci da su prilicno objektivni i realni(bar ne ulepsavaju katastrofalnu situaciju). Postoji naravno jedan deo koji precutkuju: stotine hiljada izbeglica nealbanaca koji se jos nisu (a verovatno nikad i nece) vratiti svojim kucama. Jasan je i razlog: zapad/NATO naravno snose veliki deo odgovornosti za njih pa je jasno da se te izbeglice prakticno NIKAD i ne pominju u medijima (valjda su zato i kivni na Petera Handkea kad on to uradi) ... Ali to sto je razlog jasan, ne umanjuje ogorcenost zbog takvog sramnog skrivanja istine ...

pozz & preporuka

ps. A sto se tice onog "Kosovo je Srbija" ja sam nazalost pesimista ... ali se nadam da ce se bar deo toga ostvariti i da ce bar biti "Severno Kosovo je Srbija" a i da ce bar oni najvazniji spomenici i manastiri biti sacuvani i ostati izvan kontrole albanskih teroroista ...
vracarac92 vracarac92 16:21 17.02.2009

Re: Hvala bogu ...

A sto se tice onog "Kosovo je Srbija" ja sam nazalost pesimista ... ali se nadam da ce se bar deo toga ostvariti i da ce bar biti "Severno Kosovo je Srbija" a i da ce bar oni najvazniji spomenici i manastiri biti sacuvani i ostati izvan kontrole albanskih teroroista ...

Mislim da to ipak dobrim delom zavisi od nas. Jedinstvo po tom pitanju je neophodno. Svima je jasno ta je ta "nezavisnost" jedna najobicnija fatamorgana sve dok je Srbija ne prizna. na nama je to da je NIKADA ne prizna, ili bar kao sto ti rece Severno Kosovo je Srbija + jos par elemenata...no, o tom -potom...
NNN NNN 08:46 18.02.2009

Re: Hvala bogu ...

A sto se tice onog "Kosovo je Srbija" ja sam nazalost pesimista ... ali se nadam da ce se bar deo toga ostvariti i da ce bar biti "Severno Kosovo je Srbija" a i da ce bar oni najvazniji spomenici i manastiri biti sacuvani i ostati izvan kontrole albanskih teroroista ...
Slažem se.
dali76 dali76 16:20 17.02.2009

kosovo danas Cile jucer

Meni je nevjerovatno da ljudi poput Tacija mogu biti faktori mira No ne cudim se; I general Pinoce ,koji je bio dictator I odgovoran za mnogobrojne zlocine u Cileu, isto je bio ffaktor mira I sam demokrata
No koliko god bilo tesko smatram da srpski politicari moraju naci nacina I hrabrosti pregovarati s politicarima u Pristini. Drugaciji pristup koji vidim iznosi Kostunica bojim se ide protiv Srba koji zive u uslovima sreddnjovekovne getoizacije kakvoj su nekad Zidovi bili izlozeni.
Preporuka
vracarac92 vracarac92 16:39 17.02.2009

Re: kosovo danas Cile jucer

getoizacije kakvoj su nekad Zidovi bili izlozeni
Sa Delijama veoma cesto boravim po najvecim zabitima na Kosovu i veoma cesto mi smo jedine osobe koje govore srpski jezik koje su videli u poslednjih par godina posto ne smeju da se pomere, da se mrdnu izvan svoje okucnice zbog straha od "nove kosovske demokratije" Kakvo je resenje za taj problem? Pregovori bi bili idealno (i jedino moguce) resenje, ali sa kim pregovarati? To je problem.
P.S. da li iko veruje u multietnnicnost na Kosovu?
da li je suzivot moguc?

Praksa, iskustvo, zivot kazu NE!
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:27 17.02.2009

Povratak

Postoji još jedfna strana priče. Švajcarska je priznala Kosovo sa idejom da će se desetine hiljada albanaca sada kada imaju svoju državu vratiti kući. Izgleda da su se malo zajebali u proračunu.
vracarac92 vracarac92 16:41 17.02.2009

Re: Povratak

Švajcarska je priznala Kosovo sa idejom da će se desetine hiljada albanaca sada kada imaju svoju državu vratiti kući. Izgleda da su se malo zajebali u proračunu.

Veoma naivna pretpostavka.
To iole ozbiljan politicar koji ima makar minimum iskustva sa raznim emigracijama ne bi mogao ni da pomisli.
dali76 dali76 17:19 17.02.2009

razgovarati s kim?

S crnim djaavolom ako treba pregovarati da bude bolje tim ljudima. Pisati,pricati,govoriti. Postoje li izvjestaji o lobiranju ovdje u Americi?Sta radi SUC?Ja razumijem da ovakvi izvjestaji mozda I ne trebaju biti javni u detaljima ali sumnjam da postoje.
Kad bi svako od nas cinio koliko moze svoj mali djelicjel bi bilo drugacije. Eto ti cinis vise od toga kad odes u posjetu tim ljudima.suzivot mora biti moguc ; ako nije sta je rijesenje za Srbe juzno od Ibra?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 18:34 17.02.2009

Samo da vas sve pozdravim sa KiM

Bio sam jutros u Pristini . Bilo je suncano i hladno i malo sam se setao glavnom ulicom sto ide od hotela Grand.
Bilo je prilicno sveta, a izneada mi je prisao covek koji me je ocigledno zamenio za nekoga koga zna. Prepoznao sam ga, iako se licno ne znamo. Ramus Hajradinaj. Izvinio mi se sto me zamenio za nekog svog poznanika.
Malo smo procaskali o vremenskim prilikama i konstatovali da je ok sto je hladno, jer je zima i pozdravili se. Odosmo svako na svoju stranu.
Sad sam u Kosovskoj Mitrovici. Sutra i prekosutra cu biti uglavnom u Metohiji.

AlexDunja AlexDunja 21:40 17.02.2009

danas

simkke simkke 23:48 17.02.2009

konačno

i sa tobom oko nečeg da se složim...
jeremija92 jeremija92 08:27 18.02.2009

Podela

Relevantni američki i evropski analitičari u poslednje vreme govore o podeli Kosova kao realnom rešenju, te da bi i SAD i EU rado prihvatila podelu. SAD više nisu ključni faktor kosovske krize, pa ni rešenja. Rado bi se povukli sa Kosova. Njih treba ignorisati i zaobići, a rešenje treba tražiti u Briselu.

Iskreno, složio bi se sa onima koji misle da je podela Kosova jedino realno moguće, a time i najbolje rešenje.
blackbox92 blackbox92 19:25 20.02.2009

preporuka

Lepo napisano, hronološki, objektivno.
Međitim,ovo je čisto zamlaćivanje naroda.
"KOŠTUNICA: ISTINA
Moramo još jednom celom svetu da oglasimo istinu da je Kosovo bilo, jeste i ostaje Srbija
i da je ta neporeciva i nepobediva istina jača od svih laži na kojima se gradi lažna država Kosovo. 17. februar je pravi povod da se uputi jasno upozorenje da nikada nijedan predstavnik srpske vlasti ne sme da pregovara sa predstavnicima albanskih separatista."
jer Kosovo je Srbija koliko na njemu ima Srba, odnosno , onoliko je Srbija koliko su Albanci Srbi.
Ko je sve kriv [to je tako kako je, ali iygleda da maksimum može biti podela, pod uslovom da velike sile na to nateraju Albance. A kako se mi odnosimo prema EU, izgleda da će i to biti "Malo morgen".
Mislim da bi bilo bolje narodu reći istinu nego razbuktavati emocije i iluzije, jer posle velikih iluzija i razočarenja su velika.
Da neko ne pomisli pogrešno, uopšte nisam srećan što se stvari sa Kosovom odvijaju tako kako su se odvijale i kako će se odvijati, ali mislim da treba biti realan.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana