EVROPSKO SKIJANJE U EVROPSKOJ BUGARSKOJ

pausania RSS / 17.02.2009. u 17:10

Uz sve cestitke Srdjanu Pajicu za sjajne textove o skijanju u Americi, ja bih se opak malo posvetio ovozemaljskim, nama ipak lakse dostupnim skijalistima.

Namerno se osvrcem samo na Bugarsku, jer vrlo svesno zelim da zaobidjem lokalnu prevaru, od strane loklanih foliranata nazvanu Kop.

Kad smo vec kod prevara, da se malo dotaknemo nasih komsija. Tek da stvar bude jasna, naravno da sam se upravo vratio odande, pa sam jos svezih utisaka, ali nisam bio prvi put. Isao sam vec ranije, mnogo puta. Prvi put sam bio ocaran (poznavao sam samo Kopaonik), drugi put prijatno iznenadjen, treci put sam se vec navikao, a ovo od preneki dan je naravno i najzad postalo razocarenje. Bio sam pametan pa se nisam dao prevariti, i umesto da odem na celu nedelju, otisao sam samo na vikend. I da, u Bansko naravno. Kao sto rekoh, vec sam skijao u Banskom, pre nekoliko godina, dok je skijaliste bilo jos uvek u povoju. Bilo bi za ocekivati da se u medjuvremenu, kako je i najavljeno, skijaliste pretvori u skijaski biser istocne Evrope, ali sad dolazimo do ovog "istocna Evropa" gde se kao sto znamo retko sta poboljsava. Nekada ljubazni banjcani su postali vrlo nezainteresovani i neljubazni, nekada nove zice polako stare i kvare se, za sad jedina gondola (koja je od presudnog znacaja jer izlaci sve skijase do staza) cesto staje sa radom zbog vetra valjda, a nova gondola se sama nije izgradila. Krcme sa domacom kuhinjom po kojima je Bansko poznato su postale bezdusne masine za pravljenje para, sa malim porcijama i opet neljubaznim osobljem. Ko je bio, sigurno pamti blato, mnogo blata. Verovali ili ne, ima ga manje, ako je za utehu. Ilustracija: dvanaest je sati, naveca guzva, svi su na stazama. Dolazim do neke zice, stajem u ne tako dugacak red i taman da prodjem kroz onu rampu, bugarin izlete iz one kucice, zatvori rampu i rece da zica nece raditi 20-ak minuta. Ne mogu da verujem! Pitam ja u cemu je problem i zasto nece raditi, a tuta mi odgovori da mu je tako doslo! Pocastio sam ga sa par masnih u kojima sam mu spomenuo balkansko poreklo, a sebe proglasio budalom sto sam im dao 100 evrica za cetiri dana ponizavanja. Srecom sam isao svojim kolima, a to tamo predstavlja luksuz jer se moze putem izaci direktno na staze, pa se onda preskoci pakao vezan za gondolu. Ko nece da ceka godolu a nema kola, moze da plati taxi koji ce ga za 5 evrica (po osobi) izvuci do gornjeg dela planine. Jos jedna vrlo bitna stvar: izgradili su toliko hotela da ce im trebati sedam gondola da izvuku tolike ljude do staza. Srecom skoro svi hoteli su poluprazni pa to omogucava da se spava za male pare.

Putevi: eto ga mali napredak. Putevi su mnogo bolji nego sto su bili, izuzimajuci obilaznicu oko Sofie, koja se izgleda ne popravlja da bi se zadovoljio neki lobi zlih automehanicara koji od toga uzmaju masnu lovu. Ako nije tako, eto im ideja. A sta je sa policijom i radarima? Ima ih naravno, i ako ste mislili da ce ih to sto su usli u EU spreciti da vam uzimaju pare za gluposti, varate se. Uzece vam, isto kao i pre, samo malo vise zbog one zastavice za zutim zvezdicama na ramenima. I carinici ce vam takodje uzeti ako se na raspitate kako se ulazi i izlazi iz zemlje sa obicnom Sengen vizom. Da znate!

Ali.....ako uzmem da nisam otisao tamo da se vozim dobrim putevima, da se svadjam sa policijom, carinom i zicmenima, vec da sam otisao da skijam, onda cu reci da sam se ipak solidno iskijao. Staze se vise same odrzavaju nego sto ih oni rade, ali su solidne, i u poredjenju sa nasom mekom - Kopaonikom, dugacke su.

 

 

 

 

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana