Popularne zablude o učenju

rada_kon RSS / 19.02.2009. u 21:43

Ko-šta, ja o deci. Sama sebi više nisam interesantna. ;) odavno :(

Web sajt  ,,Kroz prostor i vreme - nove dimenzije nauke,, otkrih večeras, pa reko' ajd' da podelim sa još roditelja, tema je vredna ...

 Mitovi u obrazovanju: Dečaci su bolji u matematici, latinski trenira logičko mišljenje, sport je dobar za mozak, IQ određuje ocene, nikad nije prerano za strani jezik... Činjenice su začuđujuće drugačije

 19-2-ucenje-300x300.jpg

Čini se da za roditelje obrazovanje dece nikad nije zauzimalo važnije mesto. Želimo našem potomstvu budućnost sa što boljim izgledima, zato je uspeh u školi tako važan. Kontrolišemo domaći, održavamo kontakt sa nastavnicima i propitujemo  nepravilne glagole. I to nije sve, trudimo se da smo u toku po pitanju obrazovanja- za dobro naše dece.

Tako smo naučili da sa muzikom vežbamo i matematiku. Poslušali smo naučnike pa naše malecke šaljemo na engleski. Kupujemo vežbanke sa mozgalicama i vozimo ih na trening, jer to navodno treba da IQ natera u galop.

Roditelji smeju da se opuste- glasi dobra vest. Deca nisu gluplja ako ne rešavaju logičke mozgalice, nema loših posledica ako ne lupaju po klaviru ili ne uče latinski.
Istovremeno roditelji mogu pomoći deci, ohrabriti ih,  utešiti kod neuspeha, pohvaliti trud i vrednoću.

Neprijatne istine ih ne možemo poštedeti, ako sinčić hoće bolju ocenu iz fizike, moramo mu reći da sedne i uči -i to fiziku.

Zabluda 1

Samo vežbom se postaje
majstor!

Inteligencija i darovitost su generski uzrokovani.  Da bi se postigao određen cilj, učenici se moraju nekad više, nekad manje napregnuti. Bez izvesne porcije truda ni najpametnijem neće poći za rukom da bude stvarno dobar u nekoj oblasti.
Nečim majstorski ovladati neophodno je oduševljenje -i vreme.
Ne mora vežba uvek imati značenje nečeg u smislu učenja napamet ili ponavljanja. Nikako nije dovoljno zapamtiti rečenicu „Sila je masa puta ubrzanje." Samo ko zahvaljujući raznim pokušajima iskusi i isproba delovanje tog zakona, moći će da ga razume i primeni.
Učenici koji dobrovoljno i rado investiraju vreme u neki predmet, su radoznali i oduševljeni gradivom. Šta će neko od svoga datog intelektualnog potencijala ostvariti zavisi od tri faktora:
angažmana, predanosti i motivacije.

Zabluda 2

Najbolje se uči uvek na istom mestu!

Da bi izbegli nesporazum: učenici treba da imaju stalno mesto, pisaći sto gde bi najbolje bilo da samo oni uče i rade domaći zadatak. To služi organizovanju učenja kod kuće i pomaže procesu navikavanja ("Sedam za sto i počinjem da učim")
Istovremeno može biti od pomoći uobičajeno mesto za učenje ponekad napustiti.
Nova mesta podstiču sposobnost pamćenja.
Upravo pred ispit savetuje se učiti jedanput u parku ili na bazenu. Trik je u tome: naučeno se da lakše prizvati u sećanje, ako se pri tome podsetimo na mesto ili okolnosti učenja. (dan, mirise, lica, doživljaj...) Radi se o višeslojnim asocijacijama sa kojima je gradivo povezano.

 IZVOR: Kroz prostor i vreme - nove dimenzije nauke

 Sajt je vrlo, vrlo zanilmjiv! ... ne dopada mi se jedino grafički dizajn...a i što bi morao menida se dopada...mada, i deca bi više mogla da vise na njemu zbog  odličnih tema, ali vizuelno  teško da će decu privući, tj. zadržati...treba tu malo boje,  dinamike, igre života...neće mi, nadam se, zameriti vlasnici sajta...



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunja73 dunja73 01:11 20.02.2009

sajt

hvala za ovako lep tekst .
112358oo 112358oo 16:09 20.02.2009

waldorf pedagogija

voleo bih da vidim da će i kod nas osvanuti škola koja će primenjivati waldorf pedagogiju... u okruženju ovakve škole postoje u mađarskoj, rumuniji, hrvatskoj... možda je petnica najveći iskorak u tom smeru, ali petnica je ipak samo istraživačka stanica...

više o waldorf education... i hvala za interesantan tekst...:)
rada_kon rada_kon 03:28 22.02.2009

Re: waldorf pedagogija

112358oo
voleo bih da vidim da će i kod nas osvanuti škola koja će primenjivati waldorf pedagogiju... u okruženju ovakve škole postoje u mađarskoj, rumuniji, hrvatskoj... možda je petnica najveći iskorak u tom smeru, ali petnica je ipak samo istraživačka stanica...više o waldorf education... i hvala za interesantan tekst...:)


Veliko hvala tebi za Waldorf pedagogiju ! Evo sam je dva dana proučavala- vrlo je! Spremiću ovde jedan tekst sa tim naslovom, samo da ga sažvaćem

Moja ideja i plan jeste da decu u KompKampu pripremamo za Petnicu, izmedju ostalog...a ako verujem u to, tako će i biti
112358oo 112358oo 14:53 23.02.2009

Re: waldorf pedagogija

Spremiću ovde jedan tekst sa tim naslovom, samo da ga sažvaćem

to bi bilo lepo!

hvala još jednom i čitamo se...:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana