Kosarka, dan posle

lidiaz RSS / 06.09.2007. u 19:51

Posle 60 godina useha i trofeja nasa seniorska kosarka vratila se na pocetak. Nikada nismo bili losije plasirani.

U izjavama nekih nasih igraca i funkcionera sve vrca od patriotizma i prolivanja krvi za Srbiju. Ovde cu izdvojiti nekoliko:

Gurovic: Krvarili smo, dali smo maksimum.

Kapicic (predsednik KSS): Imali smo Slavnića koji je hrabro prihvatio problem i pokušao da svojim nekim osobima probudi kod igrača taj neki patrotski segment. 

Slavnic: Krivo mi je zbog ove ekipe. Prošli smo mesec i po dana krvavog rada.

Da podsetim, povodom tog krvavog rada, Milicic je izjavio kako nisu imali ni jedan napad vec se sve svodilo da bace loptu Gurovicu ili njemu (gde nestade rad?)

Bilo je ruznih izjava posle loseg sudjenja i navlacenja na utakmici sa Grckom. Posebno se istakao Milicic, koji je upotrebio najvulgarniji ulicarski recnik za verbalni obracun. Malo ugladjeniji bili su u obracanju javnosti Milicic i Slavnic, mada se moze lako zakljuciti od koga je Milicic cuo to sto je izgovorio (vise ovde ). On, ustvari Savez je kaznjen sa 10 hiljada evra, sto ce jedan tajkun sa zadovoljstvom da plati. A evo i izjave Kapicica povodom toga:

Darkove izjave nisu prihvatljive, iako smo, najblaže rečeno, oštećeni. U ime Saveza se izvinjavam sudijama. Ipak, Miličićeva izjava mogla je da bude ublaženo preneta u Beogradu, jer to nikom ne koristi, već podgreva dimenziju strasti kojom smo opterećeni još od našeg prvenstva. UO će verovatno imati razgovor koliko ovakve izjave mogu da štete našoj košarci. Ja sam za neku vrstu sankcije, da to bude neka opomena Darku ili nešto što treba da ga edukuje u budućnosti. Nisam bio toliko ogorčen na njega i zbog svoje ljutnje na sudije. Miličić nam je izuzetno potreban, ali treba ga sačuvati jer je jedinstven potencijal.

Od nekih drugih komentara, SOS kanal prenosi pisanje spanskih medija:

Sa unutrašnjim sukobom ekipe i Slavnića, koji nema nikakav autoritet, i timom sastavljenim od mladića bez iskustva i dve stare zvezde bez ambicija, Srbiji je bilo sudjeno da izgubi

Slavnićeve oči su izgledale apatično, pa čak i gore od toga, verovatno zbog toga što nije uspeo da nametne autoritet. To se videlo kada je stvarno postalo gusto na terenu, tri minuta pre kraja. Igrači su izgledali kao da otaljavaju posao i čekaju kraj, forsirajući bespotrebno šut iz daljine

Ovde ne mogu da prenesem kompletne izjave Mise Lakica na SOSu juce posle utakmice, posto ih nema na netu. Samo nekoliko recenica:

Nije Moka kriv, on uopste nije trebalo da bude na tom mestu (selektora). On je bio sjajan igrac i to je sve.

Ja nikad necu zaboraviti Guroviceve trojke u Indijanapolisu, ali se nadam da Milacic nece izrasti u novog Gurovica, ne mislim igracki.

Tu je i tekst Vlade Stankovica iz Vremena:

Pošto već pet godina ne predstavljamo ništa u evropskoj seniorskoj košarci, ostaju nam samo uspomene na vremena kada su u reprezentaciji igrali istinski asovi, vodili je najveći trenerski lisci a Savezom rukovodili svetski priznati autoriteti.

Vec godinama na celu nase kosarke se smenjuju sve gori i gori. Tu ne mislim samo na predsednika, vec i na sekretara i na ostale. Razni i razliciti intresi odlucuju o bitnim stvarima. Oni koji su nasu kosarkasku pricu zapoceli - Aca Nikoluc, Bora Stankovic, Nebojsa Popovic - su ili izopsteni iz nase organizacije (odnosno bili izopsteni dok su bili zivi) ili sklonjeni u stranu. Klinci pobedjuju i dalje, ovog leta su prvaci u svim kategorijama. Ali to vise nista ne znaci. Ti, nekada talentovani klinci, gube se u kasnijim godinama. Lose rukovodstvo saveza, losi ljudi u klubovima, nerealan novac koji se i kapom i sakom delio "zvezdama" (igracima i trenerima), razni lobi, politicari koji su se konacno domogli svog sporta, sve je to uticalo na sunovrat.

Svi se tese kako ce biti bolje jer ne moze gore, jer su klinci opet doneli medalje. E pa moze gore, ovaj poslednji sunovrat je to pokazao. I klinci rodjeni '81, '82 su donosili medalje, a gde su sada? Koliko novih Danilovica, Djordjevica ili Bodiroga imamo u vodecim evropskim klubovima? Koji su to nasi igraci o kojima se prica u NBA? Da li se skoro pojavio neki mlad trener osim Vlade Vukoicica (Zeleznik)?

Ono sto ce sada uslediti bice verovatna smena Slavnica, mada je jos ne najavljuju, i onda nista. Pojeo vuk magarca. Svi oni upropastitelji nase kosarke nastavice i dalje slobodno da je upropascavaju. 



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kuki kuki 20:04 06.09.2007

Da su..

.. pukli, pukli su. Ocigledno realan domet.
Slazem se i sa tvojim konstatacijama o Savezu. Tu lezi kljuc svih nasih dosadasnjih neuspeha i sunovrata kosarke.
Ono sa cime se ne slazem je tvoj ponovljeni stav o koncepciji "daj loptu Gurovicu". Pa kome da je daju? Ko da nosi igru? Uostalom, da li imas isti stav i za sledece reprezentacije i igrace:
Name Team G Points Avg
1. Nowitzki, D. GER 3 87 29.0
2. Parker, T. FRA 3 77 25.7
3. Gasol, P. ESP 3 71 23.7
4. Gurovic, M. SRB 3 57 19.0
5. Türkoglu, H. TUR 3 55 18.3
6. Kirilenko, A. RUS 3 53 17.7
lidiaz lidiaz 20:43 06.09.2007

Re: Da su..

Pa nije valjda da treba da ti objasnjavam razliku izmedju pomenutih i Gurovica?
Pri tom, nasa reprezentacija nikad nije igrala na taj nacin sa daleko boljim igracima od Gurovica.
kuki kuki 21:01 06.09.2007

Re: Da su..

Izgleda da se nismo razumeli - pitao sam sta je tu lose u "daj loptu Gurovicu" i naveo ostale igrace na kojima se igra njihovih reprezentacija zasniva na istom principu.
Nego, kako vidim da se diskusija razvija (vidi dole) izgleda da ovde nije prica o kosarci nego o necemu sasvim drugom, pa cu da se prodjem.
lidiaz lidiaz 21:09 06.09.2007

Re: Da su..

Ne moras. Sad cu ovaj tekst vratiti kosarci. Mada i to drugo je uticalo da kosarka dodje ovde gde je.

Problem je, prvo sto Gurovic nije kalibar Novickog. Drugo sto je u nasoj kosarci uvek vazilo da imamo nekoliko igraca i raznovrsnu igru. U tome, toj raznovrsnosti, bila je snaga nasih reprezentacija.
lidiaz lidiaz 21:36 06.09.2007

Re: Da su..

Dakle, da se vratim samo kosarci i ekipi koja je bila u Spaniji. Bez obzira na sve probleme, a koji su posledica neuredjenih odnosa u savezu, izbora selektora i nacina razmisljanja iz devedesetih, i ova ekipa je mogla i morala da prodje bolje.
Apsolutno se na slazem sa Slavnicem da je ovo bio maksimum ove ekipe i da su sudije krive (zavera, jel'te) za tri poraza. Da bi se pobedjivalo u savremenoj kosarci, cak iako imas Divca, Danilovica, Bodirogu, moraju da budu zadovoljena dva uslova. Dobra odbrana i dobar napad. Nasa reprezentacija nije imala nijedno od ta dva. Odbranu nisu igrali skoro uopste, napad nije postojao. Igraci na terenu su bili potpuno konfuzni.
Atomski mrav Atomski mrav 08:25 07.09.2007

Re: Da su..

Pri tom, nasa reprezentacija nikad nije igrala na taj nacin sa daleko boljim igracima od Gurovica.

Grešiš... upravo ovakav "stil" igre naša reprezentacija gaji već neko vreme, a ustoličio ga je Željko Obradović. Taktika je bila otprilike ovakva - treniraćemo odbranu jer odbrana dobija utakmice, a u napadu - dajte loptu Bodirogi pa nek' igra jedan na jedan... To je tada još i davalo rezultate jer smo imali Bodirogu koji je znao da iz takvih situacija izvuče poene ili makar faul a i ostali reprezentativci su bili daleko kvalitetniji od ovih danas.

No, tema večerašnje emisije nije taktika... da je samo to, gde bi nam kraj bio. Tema je u stvari: ko je upropastio (seniorsku) košarku u Srbiji? Na šta nam liči prva liga? Nameštaljke na sve strane, tuku se sudije, incidenti na utakmicama, neredi na tribinama... reprezentaciju niko neće da trenira, igrači neće da igraju za nju... to što se Moka redovno javljao za selektora, kao neki švrća iz zadnje klupe, pa kad je ostao jedini kandidat i dobio tu funkciju je i smešno i žalosno.

U svim mlađim kategorijama smo šamipioni Evrope. Naši mladi igrači su očigledno vrlo kvalitetni. Mlađe selekcije vode dobri treneri. Jedino je kod seniorske selekcije problem. Tu su nečiji interesi pokvarili jedan od naših najtrofejnijih sportova. Gde su bre sportski novinari? Vire iz guzice likova poput Duleta Vujoševića, Žike Pauka i ostalih... sramota. Niko ne želi da identifikuje odgovorne, iako niko nije slep da ne vidi šta se dešava i ko je kriv.
decentralizator_ decentralizator_ 13:13 07.09.2007

Re: Da su..


Gde su bre sportski novinari? Vire iz guzice likova poput Duleta Vujoševića, Žike Pauka i ostalih... sramota


Pa gde su? Šta misliš da li može da se živi od novinarske plate. Svi su oni lepo plaćeni od raznih strana i interesnih grupa u našem sportu.
Ne znam da li ste upućeni kako su naša sportska društva organizovana? Kao GRUPA GRAĐANA!!!!! Ej pa sportisti ne primaju plate nego stipendije. Sad zamislite koliko to prostora ostavlja za razne finansijske malverzacije, ko to može da iskontroliše. Svi znaju šta treba da se uradi ali nikome ne odgovara da se išta menja, ovako se svi lepo tale a reprezentativni sport propada.
Vi u svim sportovima imate Zvezdin i Partizanov lobi i tu je kraj. Ne postoje drugi klubovi i druge struje u našem sportu (neću da grešim dušu ima u ovim sportovima kod kojih se ne okreću neke pare - odbojka, streljaštvo ....) . Zvezda i Partizan su smrt za naš sport uopšte i to treba odma ukinuti (dajte mi samo 5min vlasti). Ja znam samo da je prošle ili pretporšle godine recimo bio pravilnik o prenosu utakmica prve fudbalske lige, gde je RTS mogao da prenosi utakmice sa jednog terena po 2x u sezoni a ako nadju za shodno i više puta (Vojvodina 4x), samo je za Zvezdu i Partizan važilo da moraju da ih pitaju i za ta 2x - pa ako ih puste super. Jel vidite kolika je to ne ravnopravnost u organima koji odlučuju o našem sportu i sad očekujemo da se donose razumne odluke. Lepo se deca dogovorila da u ovom krugu ide Zvezdina struja pa će sad da ide malo Partizanov čovek i tako u nedogled. Niko normalan neće da se uhvati u to kolo, zato ovi kvalitetni treneri i nalaze izgovore da ne vode reprezentaciju.


Da skratim MAFIJA!!!
pnbb pnbb 16:42 07.09.2007

tako je mrave

Pri tom, nasa reprezentacija nikad nije igrala na taj nacin sa daleko boljim igracima od Gurovica.

Grešiš... upravo ovakav "stil" igre naša reprezentacija gaji već neko vreme, a ustoličio ga je Željko Obradović. Taktika je bila otprilike ovakva - treniraćemo odbranu jer odbrana dobija utakmice, a u napadu - dajte loptu Bodirogi pa nek' igra jedan na jedan


napad se resavao po sistemu 'krenuce nekog', samo sto je ranije, po zakonu velikih brojeva, bar nekog i moralo da krene... a pocinjei pre obradovica, vidi pod novosel... hajmo decki odigrajte nesto...
za zeljka si u pravu za odbranu, ono sto smo podobijali s njim , podobijali smo jer jebali k. u odbrani... vidi pod atina...
u indijanapolisu, samo na suvi individualni kvalitet...
yu1bcd yu1bcd 20:32 07.09.2007

Bosoni

Valjda je vazna i igra na sredini terena kao u fudbalu? Nemam ja pojma o kosarci ali samo podsecam autoricu da se posveti domacem zadatku! Evo dadoh prvu preporuku zbog otkritog priznanja Jugonostalgije.
zlizlaja zlizlaja 21:12 06.09.2007

Bizarno

Kapiten ekipe-četnik,koji je igrao u CRVENOJ ZVEZDI,pre toga u PARTIZANU,a ima i GRČKO državljanstvo.
MilutinM MilutinM 23:09 06.09.2007

Re: Bizarno

Kapiten ekipe-četnik,koji je igrao u CRVENOJ ZVEZDI,pre toga u PARTIZANU,a ima i GRČKO državljanstvo.


zlizaja: šta si ti ovim hteo da kažeš? I kakve ovo veze ima sa učinkom naših na prvenstvu?
Sergel Sergel 23:41 06.09.2007

Re: Bizarno

undefined
pa apsurdi su egzistencijalni kod nas! Inace si potpuno u pravu, covek je smradina. Ovo se, naravno odnosi na cetnicku barabu!
zarkov zarkov 02:18 07.09.2007

Re: Bizarno

MilutinM
Kapiten ekipe-četnik,koji je igrao u CRVENOJ ZVEZDI,pre toga u PARTIZANU,a ima i GRČKO državljanstvo.zlizaja: šta si ti ovim hteo da kažeš? I kakve ovo veze ima sa učinkom naših na prvenstvu?



mozda ima neke veze sa nasom fudbalskom meridijan SUPER ligom
zlizlaja zlizlaja 15:07 07.09.2007

Re: Bizarno

бизаран (фр. bizarre), латиницом: bizaran
ћудљив, настран, особен; чудноват, чудесан, необичан.
sentinel26 sentinel26 21:26 06.09.2007

mogla je da bude ublaženo preneta

A koji to dio Miličićeve izjave je trebalo "ublažiti"? Da li ono o spominjanju polnih organa ili pominjanje ćerki?
Pa kome će da bude pripiusana ova sramota?

Ovaj gospodin (Kapičić) treba odmah da podnese ostavku. Znači Španci i Italijani neka čuju punu verziju izliva toga momka a ovima ovde koji su se sekirali zbog njihovih rezultata malo cenzurisano ("zasladjeno".

Za autora bloga pitanje na koga se odnosi ovo ?
Posle 60 godina useha i trofeja nasa seniorska kosarka vratila se na pocetak. Nikada nismo bili losije plasirani.

Ne mislite valjda da se ti silni uspesi mogu pripisati reprezentaciji Srbije ? Ili ste se šalili ?

Onoga dana kada trener na početku utakmice saopšti igračima sledeće:

- Ko posle utakmice ne pruži ruku i ne čestita protivniku na igri i rezultatu neće igrati na sledećoj utakmici !

- Ko se bude raspravljao sa sudijama ili bude komentarisao sudjenje takodje neće igrati narednu utakmicu !

Toga dana će prestati ovakvo ponašanje igrača i divljanje publike na tribinama.

Sudjenje treba da komentarišu stručna lica - naše sudije a ne igrači i funkcioneri.




lidiaz lidiaz 21:41 06.09.2007

Re: mogla je da bude ublaženo preneta


Za autora bloga pitanje na koga se odnosi ovo ?
Posle 60 godina useha i trofeja nasa seniorska kosarka vratila se na pocetak. Nikada nismo bili losije plasirani.

Ne mislite valjda da se ti silni uspesi mogu pripisati reprezentaciji Srbije ? Ili ste se šalili ?

Ja sam rodjena u onoj zemlji i osecala sam je kao svoju. I dalje sve sto se tamo desavalo do raspada osecam kao svoje. S te strane i kosarka je nasa, posto su i oni koje su pokusali da mi ukini (Kukoc, Drazen, i ostali) tada bili moji. To je bila jednistvena reprezentacija i jedinstvena kosarka.
Ne bih se ljutila ni da neki iz sada drugih drzava kazu za taj isti period da je to njihova kosarka.
Nekako ne ide da kazemo da smo mi osvojili xx% zlatne medalje u Ljubljani, a oni drugi yy%?
oh la la oh la la 22:41 06.09.2007

al' se nekad dobro igr'o basket...

Atomski mrav Atomski mrav 08:26 07.09.2007

Re: mogla je da bude ublaženo preneta

Ja sam rodjena u onoj zemlji i osecala sam je kao svoju. I dalje sve sto se tamo desavalo do raspada osecam kao svoje. S te strane i kosarka je nasa, posto su i oni koje su pokusali da mi ukini (Kukoc, Drazen, i ostali) tada bili moji. To je bila jednistvena reprezentacija i jedinstvena kosarka.
Ne bih se ljutila ni da neki iz sada drugih drzava kazu za taj isti period da je to njihova kosarka.
Nekako ne ide da kazemo da smo mi osvojili xx% zlatne medalje u Ljubljani, a oni drugi yy%?


Preporuka!
oldtajmer oldtajmer 21:50 06.09.2007

Darko Milicic

E Darko je takav saban, ne mogu da verujem (govorim o onom intervjuu na koji si linkovala). Doduse, znam, press je, tako da ko zna sta je on stvarno rekao. Meni je jedno bilo indikativno. Kao prvo, mislim da se Darko mnogo umislio sto je bio sa Detroitom prvak NBA, iako on licno nije imao nikakav doprinos, a prava velicina kao Divac, igrom nesrecnog slucaja nikad nije uzeo prsten. Ali jedna stvar mi je bila indikativna i tada, te sezone kada su uzeli prvenstvo, da je Darko nezreo, naime ako se neko seca one epizode sa busenjem uva? Kada je dobio infekciju zbog koje nije mogao da igra u plejofu...A da ne pricam o onom satiranju a la Eminem?!?! I naravno to sa zivcima i sudijama... Mislim decko je shaban par excellance... sori Darko.

A Moka... nekada je bio faca, ali predugo je sedeo po kafanama, umesto na terenu, pa je malo izgubio kompas. To sto je on tokom karijere bio i postigao, i kao igrac, i kao trener (ali Zvezde onomad, ne ovo sada!!) ne moze se osporiti, ali ovo u poslednjih 10-ak godina... pokazao se jadno. Setimo se samo onog fizickog obracuna sa novinarkom BBC-a Jackie Roland (koja je BTW, bila jedna od retko objektivnih stranih izvestaca iz Bg u vreme bombardovanja!) Pa posle se pitamo od koga su ovi klinci naucili ovakvo ponasanje?
oh la la oh la la 22:08 06.09.2007

Re: Darko Milicic

evo šta je stvarno rekao

oldtajmer oldtajmer 22:15 06.09.2007

Re: Darko Milicic

Pa definitivno je u istom stilu. Ali moj komentar se odnosio na onaj intervju u pressu na koji je lidiaz linkovala u svom tekstu
lidiaz lidiaz 22:29 06.09.2007

Re: Darko Milicic

Slicno, samo cenzurisano objavljeno je i u Glasu
Fratello Fratello 22:38 06.09.2007

Re: Darko Milicic

Dok sam sinoc slusao Darka posle eliminacije sa EP nekako sam se rastuzio. Bio je tako detinjasto iskren i iako je pokusavao da zastiti poglavice (Moka i Gurke), nije islo. O spremnosti ekipe i trenerskim kvalitetima hvalisavca iz "Pevca" Darko je dovoljno rekao tvrdnjom da nismo imali nijednu uigranu akciju, nijedan napad, nista...
Nazalost, Darko je slika i prilika odrastanja u Srbiji 90-tih. Pritom, za razliku od vecine drugih igraca nije ishao u skolu, nije preterano pametan i pravio je ispade jos u mladjim reprezentativnim selekcijama. Steta, po talentu i fizickim predispozicijama vec sada je mogao da bude najbolji centar na svetu.
Sergel Sergel 23:51 06.09.2007

Re: Darko Milicic

Uopste se ne slazem. Darko je odlicno igrao i uopste je sjajan kosarkas a da li je Shaban ( ne znam sta ti to znaci jer nisam odavde) je diskutabilno za one koji znaju sta znaci taj izraz. Mislim da ovo k.....e poznavanjem istorije ovog kosarkasa nema veze sa onim sto se desilo nasoj reprezentaciji. Druga stvar koja je cist nonsens je prozivanje Moke i imputiranje vremena provedenog po kafanama! Moka je sportista koji i danas ima kondiciju, verovatno bolju od old timer-a (kazem a priori jer je velika verovatnoca da je tako)...bas zato sto nije nikakav kafanjeros. U prevodu, zaista nema smisla ovakvo bacanje sline na jednog od najboljih kosarkasa koje je Srbija ikada imala.
PS. Da nije malo subjektivno reci za nekog izvestaca da je bio objektivan? Samo pitam, otkud tvrdnja da je Jackie Roland bila objektivna ako onaj ko to tvrdi nije u poziciji da tacno zna sta je a sta nije objektivno?
Sergel Sergel 00:00 07.09.2007

Re: Darko Milicic

...Naravno, Milicic je odlican kosharkash, ali je kao covek primitivna majmuncina kratkog fitilja, a la Sheshelj. Najgore od svega je sto nije ni malo samokritican jer sudije nisu odlucile ni jedan mec. Nasa ekipa je pushila sama i niko joj nije kriv. Mislim da bi sirovina Milicic, trebalo da usmeri svoj bes ka Gurovicu, verovatno njegovom mentoru, koji je promasio milion koseva i na taj nacin doprineo fijasku nase reprezentacije.
oldtajmer oldtajmer 02:33 07.09.2007

Re: Darko Milicic

Stvarno ne znas sta znaci "shaban" ili me zajebavas? Pa otprilike onako kako si ga ti opisao...

Darko nikako nije sjajan igrac. On je jako talentovan igrac sa sjajnim fizickim predispozicijama. Sto neko rece ovde, mogao je biti jedan od najboljih centara sveta. ALI, njegova nezrelost, primitivizam, umisljenost, nedostatak psihicke cvrstine i discipline ga sputava da postane igrac svetske klase.

O Gurovicu da i ne govorim. Jedino ne znam bas da li bih rekao da je Draza najveca hulja srpske istorije - konkurencija je velika ;-)

Apropos Darkove "istorije", kako kazes, ne kazem da je to razlog neuspeha nase reprezentacije, vec da su neki njegovi raniji ispadi meni bili indikativni da je on nezreo kao covek i kao igrac. Ovaj intervju, kao i ovaj ispad posle utakmice samo to potvrdjuju. Blamira i sebe i naciju takvim nastupom.

A sto se Moke tice, reci da on ne provodi vreme po kafanama krajnje je naivno. Uostalom, nije to ni bitno, to sam rekao onako u afektu. Nemam ja nista protiv, ali nije on vise za ovaj posao. A porediti njegovu kondiciju sa mojom krajnje je irelevantno. To je kao da poredis puza i zeca. Pa nisam ja profesionalni sportista zaboga! Da jesam, verovatno bi cuo za mene

Ovo o objektivnosti izvestaca mi nije jasno sta si hteo da kazes? Ja znam vrlo dobro sta znaci objektivno. Ako ti ne znas, to je problem tvog (ne)obrazovanja. Pazi, nemoj da mesas to sa ISTINITO. Slazem se da niko nije mogao bas TACNO znati sta je istina, ali objektivnost novinara znaci izvestavanje posteno i nepristrasno na osnovu svih izvora informacija koje ima. U tom smislu je ona bila MNOGO objektivnija od vecine zapadnih izvestaca koji su bili u Bgd u to vreme.
Sergel Sergel 11:53 07.09.2007

Re: Darko Milicic

Ponovo govoris kao profesionalni poznavalac kosarke...pa kako to da onda nisam cuo za tebe? Inace Moku sam uporedio s tobom po principu, nek baci prvi kamen onaj ko je bezgresan...covek je mator i verujem da je stariji od tebe iako ti u nicku provejava konotacija koja ima drugacije znacenje, medjutim semantika nije garancija validnosti izraza, narocito kad se radi o virtualnim likovima. Inace ostajem pri tome da je Draza (njegovo "delo" je imalo i produzeni efekat koji jos uvek traje) zaista najveci bandit i hijena koja je ikada gmizala prostorima Srbije inace ne bih da ulazim u detalje i ilustracije ove moje tvrdnje. Inace konkurencija mu nije uopste u istoj diviziji...svi njegovi konkurenti igraju u rangu nize. Inace ovo sam napisao pre nego sto sam video izjavu ovog neandertalca, za koga, medjutim jos uvek tvrdim da je odlican kosarkas. I Dali je bio odlican slikar iako je bio fasista. Dalje mislim da nista ne postizes nekim licnim napadom tvrdnjom da sam neobrazovan jer je to jako smesno posto je realna situacija veoma obrnuta:) Inace moja percepcija semantike je u dobrom stanju i nikada ne mesam pojmove OBJEKTIVNO i ISTINITO iako je u kontekstu objektivnosti ono sto se tvrdi istinito. I to ne samo iz hermeneutskog ugla nego i iz pozitivistickog. Ako nije istinito, ne moze biti objektivno, zar ne. Ne zelim da ti drzim predavanje, ali ponavljam da onaj ko tvrdi da je nesto objektivno, mora da bude spreman da to na neki nacin i pokaze. E sada ti koristis komparaciju da je ona bila mnogo "objektivnija" od ostalih. Da li to znaci da je bila parcijalno objektivna ali da je njen procenat "objektivnosti" bio veci nego kod ostalih? Mislim da i sam shvatas apsurdnost ovakve tvrdnje. Da bi se stvar iskomplikovala jos vise, ja tvrdim da je njena OBJEKTIVNOST koju si pomenuo stvar tvog SUBJEKTIVNOG misljenja. Ako je tako, a jeste, onda je moje pitanje bilo sasvim na mestu. Ja sam pitao a ne tvrdio, kao sto si to ti ucinio. I vidis ako cemo da teramo mak na konac, radi se o diskursu koji bi mogao da pokaze ko je, a ko nije obrazovan, sto meni nije cilj. Recimo da sam ja zavrsio dva razreda osnovne skole i da sam jako neobrazovan ali volim da citam i da odreagujem kad vidim da neko nesto nepromisljeno tresne:) Bez ljutnje, ovo je samo obican blog. BTW Ja nemam pojma ko je taj novinar i koliko je objektivan...to nije ni vazno u kranjoj liniji. Ja sam samo reagovao na tvrdnju da je neko objektivan ili nije jer to "objektivan" je nesto sto nama odgovara. Taj novinar je mogao biti hipersubjektivan, ako to sto on kaze odgovara meni, ja cu po ljudskoj interciji da tvrdim da je objektivan.

PS. Inace dobro je da se bar u jednom slazemo a to je da je Gurovic kromanjonac koga bi hitno trebalo prebaciti u neku slabashnu reminiscenciju kosarkaske istorije. Citam skoro da je kreten upisao poljoprivrednu skolu i napustio je jos u prvoj godini! Mislim da to jasno pokazuje o kakvoj osobi je rec!
oldtajmer oldtajmer 15:04 07.09.2007

Re: Darko Milicic

Poznavalac kosarke jesam. Profesionalni ne, ne znam ni sta to znaci - mozda eventualno da sam sportski novinar? Ne nisam. Samo neko ko prati kosarku ceo zivot, i mnogo generacija nasih asova (pocev od one ekipe sa Mokom i Kicom, kada su odigrali "odbojku" protiv Rusa!). Apsolutno stojim iza onoga sto kazem sa stanovista kosarke i kvaliteta nasih igraca! Ti si zamenio teze oko Darka. Nije problem njegovo politicno opredeljenje, niti je bitno da li je on fasista ili cetnik. Vec to sto nema mentalne kvalitete potrebne za velikog igraca. Ima samo fizicke.

Odlican primer za to je bas Moka. On je kao igrac bio sjajan i tehnicar, i brz, i imao sut... ali pre svega je Moka bio veliki igrac jer je bio smeker, inteligentan, umeo da isprovocira protivnika, da organizuje i motivise ekipu... ma bio je svestrani car!

Da se razumemo, Moka jeste jedan od najvecih kosarkasa sa nasih prostora IKADA i tu nema spora. Meni licno je jedan od idola mladosti! Takodje je kao trener Zvezde bio sjajan krajem 80-tih (ne secam se tacno do koje godine ih je trenirao) kada smo imali onaj period novog zlatnog doba YU kosarke. On je kreirao tim od mladih igraca u vreme kada su Partizan, Cibona, kasnije Jugoplastika vladali, i uspeo da uzme prvenstvo u ligi koja je tada bila verovatno jaca od svih ostalih Evropslih liga zajedno. ALI, to ne pravda cinjenicu da on danas vise nije za taj posao. Rezultati pokazuju svoje. Da se razumemo, kada sam govorio o Mokinom vremenu provedenom po kafanama, nisam misilo na njegovu fizicku kondiciju. To je pre bila metafora da kazem kako se malo udaljio od kosarke uopste, i od svojih zlatnih dana. Moka jeste stariji od mene i to dosta.

Na ostatak tvog komentara stvarno nemam sta da kazem. Teoretises neke opste momente, a i sam kazes da ne znas ni o kome se radi, a verujem da ne znas ni za incident o kome govorim. U stvari mene stvarno zabole i sta ti kazes i sta mislis, odgovaram jedino jer ne zelim da dopustim da se moje reci izvrcu i pogresno tumace zbog ostalih koji ovo citaju.

benevolent benevolent 15:15 07.09.2007

Re: Darko Milicic

Мока је био цар, а већ дуже време је г...ар.
oldtajmer oldtajmer 15:20 07.09.2007

Re: Darko Milicic

Na ostatak tvog komentara stvarno nemam sta da kazem. Teoretises neke opste momente, a i sam kazes da ne znas ni o kome se radi, a verujem da ne znas ni za incident o kome govorim. U stvari mene stvarno zabole i sta ti kazes i sta mislis, odgovaram jedino jer ne zelim da dopustim da se moje reci izvrcu i pogresno tumace zbog ostalih koji ovo citaju.


P.S. Citam ovo ponovo i kapiram da je preostro i mozda uvredljivo. Izvini, ne zelim da te vredjam. Uopste ne ulazim u to koliko si ti obrazovan. Mozda je tvoje opste obrazovanje sjajno, ali ocito ne znas o cemu se govori. Pazi, ne zelim da drvim oko ovoga jer stvarno nema veze sa kosarkom. Ja sam taj primer naveo, jer je to bilo jedno razocarenje u coveka koji je bio moj decji idol. A ti si se uhvatio za tu objektivnost jedne novinarke, koju sam ja pomenuo sam usput, i uopste nije sustina price. Cak i da je bila hipersubjektivna, i izvestavala kao "andjeo smrti" Christian Amanpour, i dalje ne postoji opravdanje da se Moka s njom fizicki obracunava. To govori nesto o coveku, nesto jako ruzno po meni.
margos margos 17:07 07.09.2007

Re: Darko Milicic

oldtajmer
.P.S. Citam ovo ponovo i kapiram da je preostro i mozda uvredljivo. Izvini, ne zelim da te vredjam. Uopste ne ulazim u to koliko si ti obrazovan. Mozda je tvoje opste obrazovanje sjajno, ali ocito ne znas o cemu se govori. Pazi, ne zelim da drvim oko ovoga jer stvarno nema veze sa kosarkom. Ja sam taj primer naveo, jer je to bilo jedno razocarenje u coveka koji je bio moj decji idol. A ti si se uhvatio za tu objektivnost jedne novinarke, koju sam ja pomenuo sam usput, i uopste nije sustina price. Cak i da je bila hipersubjektivna, i izvestavala kao "andjeo smrti" Christian Amanpour, i dalje ne postoji opravdanje da se Moka s njom fizicki obracunava. To govori nesto o coveku, nesto jako ruzno po meni.

Čitam i ne želim da se umešam u priču ... pa više kao za sebe prelistavam po sećanjima, pa se s nečim slažem, s nečim ne... ali na ovo 'finale' vaše diskusije sam odreagovala sa oduševljenjem. Bravo, majstori!

Što se košarke i reprezentacije tiče, i ja žalim za onim vremenima: Moka i Kaponja u Zvezdi, a Kića i Praja u Partizanu, pa svi zajedno u reprezentaciji sa našim Plećašem, Delibašićem i ostalima... Ne za vremenima, koliko za tim osećajem jednostavnosti, košarke kao plemenite igre i 'nek pobedi bolji'.

Na moje odvajanje od košarke uticala su dva momenta - upravo kupovanje diploma i Ducijevo prozivanje Zvezdinog rukovodstva na svečanoj proslavi marta 1976. i trenutak kad su u beogradski Dnevnik uključili potrešenog Zdovca, kome je slovenačko rukovodstvo zabranilo igranje za reprezentaciju 1992. Za mene se tu amaterizam i 'nevinost' košarke završila. Ovo su samo tragične posledice.

PS. Posle gledanja Miličićeve izjave, sinoć slučajno uključih Pink i vidim Velju Ilića neposredno pred napad na Kostreša i kad je krenuo sa 'narkoman... crvene uši...' i sl... očekivala sam i ostale 'lepe reči'.... pa shvatim da ja više nisam normalna - uopšte me nije iznenadilo, a i da je bilo grđe i gore, ni to me ne bi preterano potreslo.... Postala sam rezistentna... tužno:(... Ipak, reagujem na lepe stvari sa oduševljenjem, kao što sam nekada reagovala burno na one druge.
Sergel Sergel 09:14 09.09.2007

Re: Darko Milicic

Pa kad te zabole, a ti se svojim vokabularom pridruzi klubu Milicic-Seselj! Inace sto se obrazovanja tice, ne cini mi se da mozes da se puno hvalis tim! Ti si covek koji je kategorican i iskljuciv, u prevodu besserwisser! I koga je briga o tome sta ti pises i tvoje ocene ko je "smeker" a ko nije. Da si sve prezentovao kao svoje MISLJENJE sve bi bilo u redu, medjutim ti predstavljas svoje hipoteze kao aksiome. E pa kad je tako, a nisi nikakav skribent koji se profesionalno bavi ovim pitanjima, bolje ti je da odes u anonimu nego da se i dalje brukas lupetanjima. Nije mi bio cilj da zaostrim diskusiju, ali ti si zaista sujetan tip koga ne interesuje a i zabole ga"sta drugi misle i govore"! Mislim da, ako imas ovakav stil i u RL, da nije lako tebi s tobom!
Sergel Sergel 23:39 06.09.2007

Gurovic...

je dziber koji je najzasluzniji za debakl nase kosarke. Nije moguce da neki mamlaz sa tetoviranim likom najvece hulje i bandita u istoriji Srbije, moze da vodi neku ekipu u bilo kojoj varijanti i bilo koje konstrukcije, a da to urodi plodom. On je napravio milion pocetnickih gresaka i nije ih bilo moguce ispraviti po sistemu da i corava koka...znas ono...
Naravno nije bilo dovoljno da on ukljuci obe svoje sive celije da bi napravio neku taktiku, sistem...da bi vodio kao najmatoriji, tim ka nekom uspehu. Dok god u redovima nasih ekipa ima onih koji besramo favorizuju bagru ciji je moto:....ubicemo, zaklacemo ko sa nama nece... i cija zastava sadrzi mrtvacku glavu i prekrstene kosti, mi cemo da krahiramo. Znam da ce mnogi da kazu da to nije relevantno za sport, ali jeste. U pitanju je paradigma koja se jasno projektuje na sve sto se radi. Znaci vratiti dzibera u kloaku " nek tamo krvari", sto rece da je radio na turniru... i sto pre ga zaboraviti. Pustiti ga da se druzi sa djubretom na svojoj kozi jer drugo i ne zasluzuje! Biljana Srbljanovic je bila apsolutno u pravu kad je napravila mini portret ove dzukele!
nikson nikson 00:08 07.09.2007

!

pa zamislite da vam je uzor gurovic!!!??? a o milicicu ne vredi ni trositi reci, eno pune su ulice takvih klinaca

a sto se tice kosarkaskog saveza to je posebna prica, da ne spominjem babica i ostalu ekipu, koja u tome vidi samo sopstveni interes, ali me cudi da o tome jos niko ne govori javno!!!!!!!!!!!
Jerry Jerry 00:55 07.09.2007

Miličić

Seća li se neko kad je Miličić morao da se premesti u publiku zbog sukoba sa trenerom , kad je naša reprezentacija igrala u Indijanapolisu za SP ?Nije sazreo kao čovek i uvek će ostati samo klinac koji zna da igra košarku. Ništa više! I poraz treba doživeti jer je i on deo igre.Pa kad to preživi u sebi i prvo promisli šta treba da kaže tada će biti igrač u punom smislu!
Sergel Sergel 01:15 07.09.2007

Re: Miličić

Evo citata iz koga se jasno vidi da je Milicic kopirao svog mentora: ...""Ej, jedan Rumunj ti sudi onako, meni zaista nije jasno kako ga je FIBA odredila da sudi ovdje, da nas unakazi. Ma to vrijedi i za ono drugu dvojicu. Svi su vidjeli što su nam radili. Katastrofa" zaključio je Gurović, čiju izjavu prenosi B92...." Ovo je rekao Gurovic posle meca sa Grckom! Potpuno identicna retorika (samo, naravno bez invektiva) koju je koristio Milicic jedino je ovo "Rumunj...zamenio sa Italijan"!
Kada ce jednom Srbija da se oslobodi ovakvih ameba? Klinci su prvaci sveta...oni manji prvaci Evrope...bolje bi bilo da komplenu fosilnu ekipu prebace u ad acta a puste klince da nam osvetlaju obraz!
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 10:01 07.09.2007

Re: Miličić


I ja bih da se pridružim onima koji smatraju da je Slavnićeva odluka da Gurović bude kapite bila poslednji
ekser u mrtvački sanduk naše košarke.

Btw, u Srbiji se kaže Rumun....a u Hrvatskoj Rumunj...stvarno počinje da mi smeta kada svako priča
kako je navikao ovde, a mene ispravljaju gde god da odem, i moram da pričam kao lokalci.
Sergel Sergel 11:27 07.09.2007

Re: Miličić

Vidi ovako, u mojoj profesiji (a to generalno vazi za korisno pravilo) ako nije u pitanju sasvim drugi jezik, onda se citat ne ispravlja. Ja sam citat nasao na nekom hrvatskom sajtu. U prevodu, novinar koji je objavio taj tekst tamo je koristio svoj jezik i ja sam to jednostavno preneo u "originalnoj" formi. Nije valjda da ti to smeta? Inace ako ti smetaju takve trivijalnosti, mozda bi bilo dobro da razmislis o tome jer to nije bas sasvim normalno, sorry.
Atomski mrav Atomski mrav 11:48 07.09.2007

Re: Miličić

Ne znam koja je tvoja profesija, ali zašto je onda hrvatski novinar promenio citat i nije poštovao to generalno korisno pravilo?
Sergel Sergel 12:03 07.09.2007

Re: Miličić

Taj kolega je jednostavno prepricao nesto sto je procitao i u takvim slucajevima je, naravno, dozvoljeno da koristi svoj dijalekt (nije u pitanju drugi jezik nego dijalekt). A ja sam citirao njega. Znaci nisam opisao svojim recima ono sto je on napisao. Inace da je recimo on citirao to sto je napisao, onda bi to bila njegova greska i onda bi zasluzio da se tvoje pitanje uputi njemu. Nisu svi novinari dovoljno obrazovani :)
Atomski mrav Atomski mrav 12:21 07.09.2007

Re: Miličić

E, u tom slučaju je OK :) Mislim, citat bi ipak trebalo da bude citat. Ako je parafraza, onda OK.
Naravno, bottom line je ono što je Nole rekao u Kanadi: "It's a same thing" :)
pnbb pnbb 17:31 07.09.2007

Re: jerry

Jerry
Seća li se neko kad je Miličić morao da se premesti u publiku zbog sukoba sa trenerom , kad je naša reprezentacija igrala u Indijanapolisu za SP ?Nije sazreo kao čovek i uvek će ostati samo klinac koji zna da igra košarku. Ništa više! I poraz treba doživeti jer je i on deo igre.Pa kad to preživi u sebi i prvo promisli šta treba da kaže tada će biti igrač u punom smislu!


dzeri, tesko da se neko toga seca...
inace ovo za prozivljavanje poraza, bas si ga konstatovao...
Laudanum Laudanum 10:26 07.09.2007

Mokotaktika

Kada je protiv Rusa uveo Teodosica Mokina reprezentacija je za kratko zablistala. Mali je sutnuo dve trojke, imao nekoliko dorih solo prodora i asistencija. A onda ga je Moka poslao na klupu. Odavde se vidi da malom nije pravo, da postoji neki konflikt. Posle tekme Moka rece da mu sa Teodosicem sledi ozbiljan razgovor jer ne moze da igra kako hoce, mimo dogovora. E sad, obe trojke je dao u poslednjim sekundama napada, ulazio je u reket kad niko od "nosilaca" igre nije mogao da pomeri dupe metar levo-desno. Radio je to kad mu je igracki instinkt govorio da druge nema. Po Mokotaktici, u prvoj i jedinoj tacki tog obimnog dela, pise da se mora gurati lopta Milicicu ili Gurovicu. Sve ostalo je cista neposlusnost! Toliko o selektoru.
A Teodosicevo vreme ce tek doci i sijace na moju veliku radost. To na zalost ne mogu reci i za nasu kosarku. Nikad vise zlato oko vrata, Ameri pod nogama, haos pred Skupstinom. Dok je kompletnog KSS-a u sadasnjem sazivu. Zao mi je, ali zaista sam ubedjen u ovo sto govorim.
Sergel Sergel 11:58 07.09.2007

Re: Mokotaktika

Moka je naravno bio mnogo bolji kosarkas nego selektor. Slazem se potpuno, medjutim njegova krivica je relativno marginalna ako se uporedi sa onom koju snose razmazene gorile kojima su deljene lopte da bi ih oni bacali u prazno. Medjutim ja ne delim tvoj pesimizam u vezi come back-a nase kosarke. Pa jasno je svima da klinci koji su prvaci sveta imaju nevidjen potencijal. Ja verujem u njih i u nekog novog selektora koji ce umeti da ih vodi. Ustvari, zasto menjati njihovog. Pa dokazao je da je kvalitetan. Nadam se da ce ova nova generacija sjajnih mladih kosarkasa uskoro da prebaci ovu sadasnju sramnu ekipu u najdublji zaborav.
Contractor Contractor 11:56 07.09.2007

...

Gurovic je igrac koji je pljuvao sudije, Gurovic je igrac koji je gadjao flasicom vode zapisnicki sto, Gurovic je igrac koji je isao na navijace da se bije sa njima, Gurovic je igrac koji je i navijace gadjao flasicom vode, Gurovic je kapiten reprezentacije Srbije??? Za mene dovoljno receno o kapitenu, onome ko ga je birao i onima koji su stajali iza te odluke.
Za Milicica bih samo pokusao da citiram jednog od onih koji su proslavili kosarku u ovoj zemlji- Saleta Djordjevica "Takav recnik neka sacuva za ulicu. Ili neka se zatvori izmedju 4 zida i neka prica sta hoce. Treba biti veliki i u porazu, kao i u pobedi".

Zar je bilo ko ocekivao nesto pametno od takvih?
Sergel Sergel 12:00 07.09.2007

Re: ...

Mogao bih ovaj post da potpisem!
benevolent benevolent 12:26 07.09.2007

кошарка дан после

Најтрофејнију спортску организацију Србије не би требало да воде Капичић и Славнић, привидно посвађани кумови. Лепо им је, својевремено, одбрусио доктор правних наука Др Љубодраг Симоновић: -Идите у п.... материну, Звезда вам је купила дипломе Више економске школе..., (могли су да се потруде са ћагом неке вредније образовне високошколске установе). То им је Др Дуци рекао пошто је одбио да игра са њима у финалу светског првенства. Син генерала и отац убице не могу својим примером да васпитавају млађе кошаркаше. Нека иду на време, док нису покварили неколико најмлађих , до сада најтрофејнијих кошаркашких репрезентација у тим селекцијама.
Sergel Sergel 21:36 07.09.2007

Re: кошарка дан после

Izvinjavam se za ignorantnost ali zaista ne znam a interesuje me, ko je sin generala a ko otac ubice u ovoj prici?
margos margos 22:43 07.09.2007

Re: кошарка дан после

Sergel
Izvinjavam se za ignorantnost ali zaista ne znam a interesuje me, ko je sin generala a ko otac ubice u ovoj prici?

Radi se o Generalu Kapičiću... i o Slavnićevom sinu... detalje ne znam, al da pitanje ne ostane bez odgovora.
Sergel Sergel 08:58 09.09.2007

Re: кошарка дан после

Opet mi nisu jasni detalji. Ko je general Kapicic i ko je njegov sin? Da li je Slavnicev sin ubica?
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:13 07.09.2007

Kako posle 60 godina?

Posle 60 godina useha i trofeja nasa seniorska kosarka vratila se na pocetak. Nikada nismo bili losije plasirani.

Stvarno, kako posle 60. godina? Od kada se to računa da je reprezentacija Srbije? Il ja ne umem da računam.
lidiaz lidiaz 23:23 07.09.2007

Re: Kako posle 60 godina?

Exitus Letalis
Posle 60 godina useha i trofeja nasa seniorska kosarka vratila se na pocetak. Nikada nismo bili losije plasirani.

Stvarno, kako posle 60. godina? Od kada se to računa da je reprezentacija Srbije? Il ja ne umem da računam.

Kao sto rekoh gore za sve koje mrzi da citaju, ja sam rodjena u SFRJ, i tu reprezentaciju osecam kao svoju.
Ta reprezentacija, moja, prvi put je ucestvovala na prvenstvu Evrope 1947.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:48 08.09.2007

Re: Kako posle 60 godina?

lidiaz
Exitus Letalis
Posle 60 godina useha i trofeja nasa seniorska kosarka vratila se na pocetak. Nikada nismo bili losije plasirani.

Stvarno, kako posle 60. godina? Od kada se to računa da je reprezentacija Srbije? Il ja ne umem da računam.

Kao sto rekoh gore za sve koje mrzi da citaju, ja sam rodjena u SFRJ, i tu reprezentaciju osecam kao svoju.
Ta reprezentacija, moja, prvi put je ucestvovala na prvenstvu Evrope 1947.



Ma ojašnjenje je bezveze, totalno.

Gde se dedoše Ćosić, Zdovc, Dražen Petrović, Mirza Delibašić, Dino Rađa etc.

Nešto se nismo ponašali kao da su "naši".

Ne razumem se u košarku al u godine da, dosta dobro. "Naši" bi mogli eventualno da budu od 1991.
Nikako pre toga.

Al' mi volimo da prisvajamo sve i svašta a naročito trofeje koje smo osvojili sa drugima al' nikako sami.
Jerry Jerry 19:38 08.09.2007

Re: Kako posle 60 godina?

Ćosić je umro , kao i Dražen petrović i laka im zemlja , a Dino Rađa igra u NBA , za ostale ne znam . A bili su svi oni naši jer su igrali za jedinu pravu državu i reprezentaciju SFRJ koja je bila vrhunska i svi smo za njih navijali i to dok ti nisi navijao ni za koga !
Unfuckable Unfuckable 03:43 09.09.2007

Re: Kako posle 60 godina?

Exitus Letalis
lidiaz
Exitus Letalis
Posle 60 godina useha i trofeja nasa seniorska kosarka vratila se na pocetak. Nikada nismo bili losije plasirani.

Stvarno, kako posle 60. godina? Od kada se to računa da je reprezentacija Srbije? Il ja ne umem da računam.
Kao sto rekoh gore za sve koje mrzi da citaju, ja sam rodjena u SFRJ, i tu reprezentaciju osecam kao svoju.
Ta reprezentacija, moja, prvi put je ucestvovala na prvenstvu Evrope 1947.



Ma ojašnjenje je bezveze, totalno.

Gde se dedoše Ćosić, Zdovc, Dražen Petrović, Mirza Delibašić, Dino Rađa etc.

Nešto se nismo ponašali kao da su "naši".

Ne razumem se u košarku al u godine da, dosta dobro. "Naši" bi mogli eventualno da budu od 1991.
Nikako pre toga.

Al' mi volimo da prisvajamo sve i svašta a naročito trofeje koje smo osvojili sa drugima al' nikako sami.


..em si nepismen - em nemaš pojma o basketu - čim si ovim redom nabrojao ...
za basket će ti lidiaz objasniti - kako ide redosled - a za pismenost & velika slova ....- hm ..?
..ajd malo probistri po medicini / veterini kako se piše taj tvoj kakani nick ... i nemoj više da me nerviraš sa tim velikimimalim slovima. Ok ?
Walk
Fratello Fratello 14:43 08.09.2007

Divac:

"Ukinuo bih Stručni savet"

Vlade Divac je bio i ostao pravi sinonim naše košarke. Sigurno najpoznatiji Srbin na svetu nije ravnodušno posmatrao dešavanja u Granadi i eliminaciju prve srpske košarkaške reprezentacije sa Evropskog šampionata u Španiji. Divac je već godinu dana stanovnik Madrida, gde radi u košarkaškoj sekciji kraljevskog kluba, pa tako nije propustio da dođe u Telefonika Arenu i posmatra duele prvog kola druge faze prvenstva Evrope.

Kako komentarišete ispadanje srpske košarkaške reprezentacije sa Evropskog šampionata?

»To je stvar sporta. Izraelci su obezbedili plasman u drugu fazu, mi ne. Najbitnije je da iz svega toga izvučemo pouke. Ustvari to je trebalo da uradimo još pre pet godina, ali ništa nismo menjali. Zato i sve ovo doživljavamo. Neke stvarni definitivno moraju u korenu da se saseku, da nam se ovakve stvari više ne dešavaju.«

Šta to treba da se promeni?

»Potrebno je promeniti sistem funkcionisanja. Ja ne krivim ni igrače ni trenera. Loš nam je sistem funkcionisanja u Savezu, kao i sistem rada sa mladim igračima. Plašim se da može da nam se dogodi da izgubimo sve ove talentovane klince koji su ovog leta osvojili četiri zlatne medalje. Ne postoji sistem postepenog ubacivanja u reprezentativni program. Ja ne vidim problem u personalnim rešenjima, već je problem u sistemu koji ne funkcioniše već 15 godina. Taj sistem nije funkcionisao ni onda kada je moja generacija osvajala medalje, ali naša prednost je bila ta što smo imali nasleđe iz prethodnih vremena. Nas nekoliko je funkcionisalo kao poseban sistem i tako smo donosili rezultate.«

Kako Stručni savet kao telo utiče na našu košarku?

»Ovo ću prvi put reći javno – vrlo negativno. Mogu svi ti treneri da se ljute, ja sam sa svima njima radio i obožavam ih, ali moram da kažem istinu o njihovom radu. Mislim da nije problem u nekom od njih pojedinačno, već je problem što velika većina njih ne razgovara međusobno. U stanju su da podržavaju neke ljude i daju im glas, ne zato što im veruju, već samo da bi bili protiv nekog drugoga. Iz tih razloga mislim da je najbolje da se Stručni savet ukine, a ne da radi na ovaj način. Oni jesu veliki stručnjaci, ali u savetu ne rade iskreno, verujte mi.«

Kada je počeo sunovrat naše košarke?

»On je počeo još dok smo mi igrali u reprezentaciji. Tada smo se vadili na kvalitet i želju. Država je kriva što mnogi igrači neće da igraju za reprezentaciju. Političari ne pokazuju dovoljno ljubavi prema sportistima. Neki već sa velikim uspehom nastupaju i osvajaju medalje za druge države. Državni organi moraju da pokažu ljubav prema sportistima, da bi oni uzvratili. Već nekoliko godina ne pratim tokove u našoj košarci. Jednostavno nisam mogao više da gledam decu kako se drogiraju i utakmice u kojima malo nedostaje da neko pogine. Da imam rešenje sigurno bih ga ponudio.

Kako komentarišete gest Darka Miličića posle utakmice protiv Grčke?

Ukratko – problem je u mentalitetu i vaspitanju.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 03:56 09.09.2007

Re: Divac:


Sve je rekao apsolutno tacno, ali
Da imam rešenje sigurno bih ga ponudio.

Niko nema resenje, ne samo za kosarku, celikupni sport - vec i za celu drzavu.

Resenje je jedno, i uvek jedno, u svim slucajevima isto:
ukidanje postojoceg drustveno - politickog sistema i uvodjenje demokratije. Sve, ali bukvalno sve je trulo u nasoj Srbiji, zato sto nam je sistem potpuno zastareo i ne odgovara vremenu u kojem zivimo.

Usled toga, u svim sferama drustva stanje je - nenormalno.
Jerry Jerry 00:52 09.09.2007

Divac

Lepo rečeno i tačno !

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana