Istorija tetoviranja

butchertattoo RSS / 21.02.2009. u 10:24

butcher
butcher
Tetoviranje privlaci ljude svih profila,oba pola i svih vrsta profesija.Svedski kralj Oskar bio je istetoviran.Isto vazi i za engleskog kralja Dzordza V i Grcku kraljicu Olgu.Danski kralj Frederik u nekoliko navrata je pozirao bez kosulje kako bi mu se videle istetovirane grudi.

Posetom salonu za tetoviranje covek ustvari odaje pocast najstarijem zanatu na svetu.Kada je pecinskom coveku postalo sasvim uobicajno da slika po zidovima svoje pecine,poceo je da ukrasava i sopstvenu kozu i time zapoceo profesiju koja je par hiljada godina starija i od prostitucije.

Herodot spominje jednog kralja koji je tetoviranje koristio kao nacin da posalje tajne poruke svojim generalima-obrijao bi glavu svom robu,istetovirao tajnu poruku i kada bi kosa opet izrasla,poslao bi roba svom generalu.General bi jednostavno uklonio kosu,procitao poruku,a zatim bi uklonio i samog roba kako bi poruka ostala tajna.

Stari Rimljani su se tetovirali.Isto tako i Gali i Englezi.Zbog sirenja hriscanstva tetoviranje je do trinaestog veka bilo zabranjivano,sve dok se krstasi nisu poceli vracati iz Svete Zemlje obojene koze.Od tada tetoviranje uzima sve veceg maha.

Americki Indijanci su se isto tako rado tetovirali.Dolaskom misionara stvari su se izmenile.Oni su se tako agresivno borili protiv tetoviranja da je ono na kraju izumrlo,zajedno sa mnogim Indijancima.

Slike na kozi nisu imale svoje ime sve dok se veliki moreplovac,Kapetan Kuk,nije vratio sa puta po juznim morima sa pricom o oslikanoj kozi Polinezana.Njihovo ime za slikanje po kozi bilo je tatau(tattau).Medjutim kapetan Kuk je pogresno cuo rec i napisao kao tatow,sto se izgovara kao dvoslozno tatu,upravo onako kako se danas izgovara na engleskom jeziku.

Ovde cu da stanem,umorio sam se od kucanja...

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana