Istorija tetoviranja part 2

butchertattoo RSS / 21.02.2009. u 12:19

Za automatizaciju tetoviranja zasluzen je Sam O Reilly naucnik koji je sam sebe nazvao profesorom.On je 1892.godine povezao nekoliko igala na elektromagnetnu zujalicu i tako izmeo prvu elektricnu masinicu za tetoviranje.Ova naprava je izgledala kao ogromna mehanicka olovka i od tog vremena nije se mnogo prromenila.

Prava istina je ustvari da je 1876,godine Tomas Edison patentirao uredjaj za tetoviranje-autogrfski stampac namenjen za graviranje tvrdih povrsina.O Reilly je modifikovao Edisonovu masin promenivsi sistem cevcice i korristeci konverziju tocka rotirajuce elektromagnetski oscilirajuce jedinice kako bi omogucio masinu da pokrece iglu.O Reilly je ustvari inovirao samo cevcicu,buduci da je ostatak masine bio identican Edisonovom autografskom stampacu.

Jedina stvar koju O Reilly nije mogao da napredi bile su igle za tetovirnje.One su bile i ostale dan danas obicne igle za sivenje velicine 12.Tri do cetiri igle bi se uvezale i umetnule u pistolj za tetoviranje kao mina u olovku.Sve sto je zatim bilo potrebno je baterija od 18 volti ili adapter i spremni ste za rad.

Verovatno najpoznatiji majstor tetoviranja u Americi bio je Carrli Vagner koji je umro 1953.godine.On je poceo da tetovira za vrreme Americko-spanskog rrata i nastavio time da se bavi do kraja zivota deleci lokal sa jednim berberinom  u Njujorku.Crli tvrdi da je u toku svoje karijere istetovirao vise od 300.000 ljudi.

U svetu tetoviranja retko da je iko premasio smisao za humor koji pokazuju Gali.Jedan ubica,osudjen na smrtnu kaznu giljotinom,na vratu je istetovirao isprekidanu liniju kako bi dzelatu olaksao posao.

Ipak najupecatljiviji primer galske ekscentricnosti je jedan redov koji je iz ciste pakosti istetovirao generalsku uniformu od glave do pete,sa sve dugmicima i ordenjem.Da bi dobio najvisi cin  vojsci trebalo je samo da se skine.

Danas nema mnogo umetnika koji bi se prihvatili takvog posla.Mnogi njih nikada nisu ni krocili  umetnicku instituuciju iako vole sebe da smatraju umetnicima.Jedno vreme se tetoviranjem bavio izvestan brroj pravih umetnika.Danas,prosecan umetnik tetovaze moze da tetovira samo dok mu ne nestane folije za preslikavanje.

Kod raznih kultura tetovaza je imala smisao u ubedjenju da ona nakon smrti omogucuje put od zemaljskog ka spiritualnom svetu.Stanovnici Maera u arhipelagu Hebrida bili su ubedjeni da duhovi onih koji za zivota nisu imali probusene usi na onom svetu ne mogu da dobiju da nesto popiju,a oni koji nisu istetovirani ne mogu da dobiju nesto da jedu.

Danasnji tattoo studio privlaci istu vrstu klijantele srednjeg veka i viseg staleza kao i obicna prodavnica garderobe ili nakita.Tetovaze su pocele da privlace ljude svih bransi,saloni za tetoviranje dozivljavaju trend rasta usled tri glavne promene u svetu tetoviranja.To su-veliki broj boja,cinjenica da i likovni umetnici pocinju da imaju svoj udeo u tetoviranju,kao i popularnost tetovaza kod slavnih licnosti.Mnogi slavni ljudi iz svet muzike,sporta i filma imaju tetovaze.Njihov uspeh i popularnost doprinoli su da i tetovaza sama postane drustveno prihvaljivija.Vodeci muzeji,galerije i umetnicke institucije u celom svetu procavaju i velicaju umetnosti koji su u vezi sa tetovazom. Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana