Promene, promene...

Krugolina Borup RSS / 22.02.2009. u 15:54

 

Današnji "Blic" objavio je intervju s dr Dušanom Stanojevićem, načelnikom porodilišta "Narodni front". Priča se vrti oko pokušaja da se rad u tom porodilištu reorganizuje, da se uvedu neke promene, da se stane na put korupciji. Mene ako pitate, ima tu i dobrih vesti i loših vesti. Dobra vest je činjenica da se nešto, nakon decenija učmalosti, pokušava uraditi, promeniti, popraviti. Očigledno postoji dobra volja. Međutim, o načinu na koji se to pokušava uraditi, već bismo mogli raspravljati. Nisam uopše ubeđena da će predložena mera za smanjenje korupcije biti iole delotvorna. U stvari, mislim da to samo povećava "nezvanične troškove" koji već postoje, za sumu "zvaničnih troškova" koja se ima platiti i klinici. Kako god okreneš, trudnica/porodilja ispadne grbava. Uostalom, pročitajte pa prosudite sami.

S druge strane, prodržavam dr Stanojevića u nameri da kroz obaveštavanje javnosti o situaciji u porodilištu, privuče pažnju na probleme koje ima, koje bi želeo da reši, a koje sam ne može da reši. I ponovo želim da ga pohvalim, i da mu se zahvalim, što je obezbedio radnu obavezu nošenja identifikacionih bedževa za zaposlene u svojoj ustanovi.

dusan-stanojevic-v.jpg

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=80248

Dr Dušan Stanojević, direktor GAK "Narodni front"

Pet hiljada da ginekolog dođe od kuće

Blic, 22.02.2009.
Autor: S. Tuvić

Lekarima u GAK-u „Narodni front" više nije dozvoljeno da posle radnog vremena dolaze i porađaju „svoje pacijente", kako je do sada bila praksa. Ova mera uprave, koja je počela da se primenjuje pre desetak dana, izazvala je revolt pojedinih lekara, ali i zabrinutost trudnica koje su već izabrale lekara koji će ih poroditi. Na ovaj način uprava je želela da stane na put korupciji koja je počela sve više da uzima maha.

 

- Nisam ja zabranio dolazak lekarima od kuće, to im je zakon zabranio. Ni do sada lekari nisu imali pravo, nisu smeli da dolaze od kuće da nekog porađaju. O tome niko nije vodio računa i ja sam samo rekao da to više neće moći da se radi i da zakon mora da se poštuje. Dolazak lekara van radnog vremena mora neko da plati, ako ne plaća klinika, ne plaća Fond, jasno je da to mora da plati pacijent. To je bio izvor korupcije - kaže prof. dr Dušan Stanojević, direktor GAK-a „Narodni front".

Pojedino lekari nisu bili oduševljeni ovim vašim potezom?
- Zakon se mora poštovati i mora se naći način kako da se sve svede u pravne okvire. U ovom poslu može nehotice, nenamerno da se nanese šteta pacijentu. Kad se pacijentu nanese šteta, on ne tuži lekara, već kliniku. Klinika je u obavezi da vidi ko je od lekara štetu načinio i onda dođe do doktora koji je došao od kuće po dogovoru sa pacijentom.

Ima li razloga da trudnice traže lekara koji će da ih porodi?
- Ne. Mi smo prošle godine imali 7.500 porođaja i nikome nije falila dlaka s glave. Svaka smena ima stručnu ekipu u kojoj su tri lekara specijalista, dva lekara na specijalizaciji i glavni dežurni lekar. Ukoliko nešto nije u redu, ukoliko su u životnoj opasnosti majka ili beba, dežurni lekar zove konsultanta koji mora da se stvori u bolnici za 15 minuta u bilo koje doba dana i noći. Ni za jednog pacijenta nema potrebe da dolazi neko od kuće.

Ni trudnice koje imaju „svog lekara" nisu oduševljene vašom odlukom?
- Trećina žena koje se porode u Frontu insistiraju da ih porodi određeni lekar. Izaći ćemo i njima u susret. Poslaćemo zahtev Ministarstvu zdravlja da se dolazak određenog lekara na porođaj uvrsti kao vanstandardna usluga. Za to će trudnica morati da plati klinici oko 5.000 dinara. Tek tada će lekaru biti dozvoljeno da dođe na porođaj. Do sada je bio običaj da doktor koji dođe zbog nekog pacijenta u porodilište požuruje dežurnu ekipu, a porođaj ima prirodan tok i mora da se čeka. Zbog toga su ispaštali pacijentkinje koji nemaju nigde nikoga.

Stručne ekipe postoje, ali ipak ima i žena koje imaju loša iskustva s porođaja. Kako kontrolišete rad osoblja?
- Mi smo u početku imali na svaka četiri meseca anonimnu anketu među pacijentima. Sada smo uveli svakodnevnu anonimnu anketu, dakle svaka trudnica koja dođe na porođaj obavezno dobije da popuni i listić i da ga ubaci u kutiju na svom spratu. U toj anketi fokusirali smo se na dva pitanja „koliko ste dugo čekali na prijem" i „koliko dugo ste čekali na pripremu u porodilištu". To su dve glavne stvari na osnovu kojih se vidi kako se ponaša osoblje prema pacijentu.

Uveli ste i obavezno nošenje bedževa s imenom i prezimenom lekara i osoblja?
- Bedževi su uvedeni pre nekoliko meseci. Pacijent može da pohvali nekoga ili da prijavi, ali mora da zna o kome se radi. Do sada su se žalili ili hvalili sestru sa crnom kosom, lekara sa zelenim očima ...

Mali broj anesteziologa je bio veliki problem, tako da su se trudnice žalile da ne mogu da dobiju epidural.
- Mi imamo 15 anesteziologa, a samo njih 12 dežura, ostali ne mogu iz zdravstvenih razloga. Noću od 22 do 7 ujutro imamo samo jednog anesteziologa i on daje anesteziju ženama koje su uplatile ranije. Onima koje dođu u tom periodu na porođaj i tek onda traže anesteziju nismo u stanju da obezbedimo uslugu. Da bi ova usluga postala standardna, nama je potrebno još pet anesteziologa.

 

Julovci nam vezali ruke

Imate manjak anesteziologa, ali višak ginekologa. Kako rešiti problem?

- Prethodnih godina kadrovska politika prema ginekolozima nije vođena kako treba i sada smo u velikom problemu. Još za vreme JUL-a primljeno je 20 ljudi iz domova zdravlja i oni su sada, što se tiče stručnosti, na istom nivou kao i kada su primljeni, možda čak i na nižem. Ko god je imao vezu u vladajućoj političkoj strukturi on je došao u „Narodni front". Oni su blokirali radna mesta, ne usavršavaju se, a mi ne možemo da primimo mlade ljude koji su eventualno zainteresovani za ginekologiju. Sva radna mesta su blokirana. U „Narodnom frontu" 60 odsto zaposlenih obavi ceo posao, a ostali ne rade ništa. Međutim, štiti ih zakon, tako da su nam ruke vezane.

 



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 16:06 22.02.2009

Идеја

Ако сам правилно схватио идеја је да уместо да се за долазак доктора плаћа њему на руке, да се то уврсти у услугу породилишта за коју ће да се плаћа самом породилишту. То није лоша идеја из угла породилишта, више пара самом породилишту, питање је колико тиме губе доктори а како видим већ се буне....
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:13 22.02.2009

Re: Идеја

Šta mene brine:

Lekar ima mogućnost da kaže: ja neću da dolazim van radnog vremena za 5000 dinara, već samo ako dobijem svojih nezvaničnih 500 eura, pa ti vidi i plati tih 5000 dinara da bih ja mogao da uopšte uđem u porodilište. A da uđem neću bez 500 eura.

Znači, opet smo u limbo-landu. Lekar je taj koji bira da li uopšte hoće da dolazi van radnog vremena, a ne pacijent! A zna se na osnovu čega će lekar to odabrati. Tih 5000 dinara samo je zvanična ulaznica u porodilište, nikako i garancija da neće biti nezvaničnog potplaćivanja. Štaviše, može da završi kao legitimizacija potplaćivanja.

U teoriji zvuči ok, ali plašim se da u praksi ova mera nije dobro rešenje.

Uostalom, to i nije zvanična mera, još uvek. Za sad je jedina zvanična mera - zabrana ulaska u porodilište van radnog vremena. Tih 5000 dinara, kao vanstandardna usluga, tek treba da se od Ministarstva zdravlja zahteva.

Ako to Ministarstvo zdravlja odobri, onda pak ne vidim zašto bi to bilo ograničeno samo na lekare koji rade u Frontu? Zašto onda ja ne bih mogla svog ginekologa, koji mi je privatno vodio trudnoću i koji ne radi ni u jednom državnom porodilištu, takođe platiti 5000 dinara da me porodi u Frontu? Onda se vrata Fronta, pa i ostalih porodilišta, moraju otvoriti bilo kom lekaru.

Ili mogu da biram ginekologa, ili ne mogu. Hebo izbor gde se to ograničava samo na one koji u toj ustanovi rade!
niccolo niccolo 16:16 22.02.2009

Re: Идеја

Lekar je taj koji bira da li uopšte hoće da dolazi van radnog vremena, a ne pacijent!

Аха, па то је онда сасвим другачије, онда си у праву, биће ЕУР 500 плус РСД 5.000
mixailo92 mixailo92 18:54 22.02.2009

Re: Идеја

Biće baš to, 5000 dinara bolnici i X stotina EUR lekaru u džep. Isto kao i kod epidurala, zvanični deo bolnici, kao vanstandardna usluga, plus anesteziologu u džep.

Ovde se samo još klinika dodatno ugradila, videli imaju porodilje para, jer i posle izlaska iz bolnice uspevaju da kupe hleba sledeći dan i bebi pelene.
antonacci antonacci 20:10 22.02.2009

Re: Идеја

Biće baš to, 5000 dinara bolnici i X stotina EUR lekaru u džep. Isto kao i kod epidurala, zvanični deo bolnici, kao vanstandardna usluga, plus anesteziologu u džep.


Zar epidural nije sada besplatan?
antioksidant antioksidant 20:21 22.02.2009

Re: Идеја

Zar epidural nije sada besplatan?

jeste ako ti je tetka nacelnik porodilista (ili teca ministar zdravlja)
antonacci antonacci 20:24 22.02.2009

Re: Идеја

antioksidant
Zar epidural nije sada besplatan?

jeste ako ti je tetka nacelnik porodilista (ili teca ministar zdravlja)


Jeste, ali to na stranu. :)

Koliko znam - po zakonu je epidural besplatan, ako je bolnica u mogucnosti da ti ga da, sto nije uvek, jer nemaju, kao sto covek rece, dovoljno anesteziologa.

Mada mi je to cudno, radi 15 anesteziologa od cega 12 dezuraju, i dogodi se da nema ko da radi epidurale? A nemaju vise od pet, sest mozda deset porodjaja tokom noci, to znam pouzdano.
NNN NNN 20:32 22.02.2009

Re: Идеја

Zar epidural nije sada besplatan?

Nije..u Frontu košta 10 000. .
BFN
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:02 22.02.2009

Re: Идеја

Epidural je, kaobajagi, besplatan u Višegradskoj.

Ali, ako dođeš i isti tražiš, a nisi potplatila anesteziologa, dobiješ uredno informaciju da nema slobodnih anesteziologa koji bi ti anesteziju dali.
antonacci antonacci 21:39 22.02.2009

Re: Идеја

Krugolina Borup
Epidural je, kaobajagi, besplatan u Višegradskoj.

Ali, ako dođeš i isti tražiš, a nisi potplatila anesteziologa, dobiješ uredno informaciju da nema slobodnih anesteziologa koji bi ti anesteziju dali.


Oni zaista kubure sa anesteziolozima. Uopste u Klinickom centru ima malo anesteziologa jer su oni svi otisli trbuhom za kruhom tamo gde ih placaju onoliko koliko vrede.

A za pare ne znam. Ne volim da pricam bez dokaza.
viliana viliana 23:17 22.02.2009

Re: Идеја

antonacci

Krugolina BorupEpidural je, kaobajagi, besplatan u Višegradskoj.Ali, ako dođeš i isti tražiš, a nisi potplatila anesteziologa, dobiješ uredno informaciju da nema slobodnih anesteziologa koji bi ti anesteziju dali. Oni zaista kubure sa anesteziolozima. Uopste u Klinickom centru ima malo anesteziologa jer su oni svi otisli trbuhom za kruhom tamo gde ih placaju onoliko koliko vrede.A za pare ne znam. Ne volim da pricam bez dokaza.


Neki anesteziolozi su presli iz Klinickog centra u Narodni front.
Verovatno su im plate u frontu mnogo vece ili mozda nesto drugo...
viliana viliana 23:21 22.02.2009

Re: Идеја

Krugolina Borup
Šta mene brine:Lekar ima mogućnost da kaže: ja neću da dolazim van radnog vremena za 5000 dinara, već samo ako dobijem svojih nezvaničnih 500 eura, pa ti vidi i plati tih 5000 dinara da bih ja mogao da uopšte uđem u porodilište. A da uđem neću bez 500 eura.Znači, opet smo u limbo-landu. Lekar je taj koji bira da li uopšte hoće da dolazi van radnog vremena, a ne pacijent! A zna se na osnovu čega će lekar to odabrati. Tih 5000 dinara samo je zvanična ulaznica u porodilište, nikako i garancija da neće biti nezvaničnog potplaćivanja. Štaviše, može da završi kao legitimizacija potplaćivanja.U teoriji zvuči ok, ali plašim se da u praksi ova mera nije dobro rešenje.Uostalom, to i nije zvanična mera, još uvek. Za sad je jedina zvanična mera - zabrana ulaska u porodilište van radnog vremena. Tih 5000 dinara, kao vanstandardna usluga, tek treba da se od Ministarstva zdravlja zahteva.Ako to Ministarstvo zdravlja odobri, onda pak ne vidim zašto bi to bilo ograničeno samo na lekare koji rade u Frontu? Zašto onda ja ne bih mogla svog ginekologa, koji mi je privatno vodio trudnoću i koji ne radi ni u jednom državnom porodilištu, takođe platiti 5000 dinara da me porodi u Frontu? Onda se vrata Fronta, pa i ostalih porodilišta, moraju otvoriti bilo kom lekaru. Ili mogu da biram ginekologa, ili ne mogu. Hebo izbor gde se to ograničava samo na one koji u toj ustanovi rade!


Draga Krugolina,
zar nije Dr Stanojevic rekao za Frankfurtske vesti da nece vise da daje izjave za novine?????????????/
scabies scabies 23:58 22.02.2009

Re: Идеја

Znači, opet smo u limbo-landu. Lekar je taj koji bira da li uopšte hoće da dolazi van radnog vremena, a ne pacijent!
Ne razumem? Naravno da se ne moze ocekivati da pacijent odlucuje? Kako mislis da se ti ljudi mogu naterati da u svoje slobodno vreme dodju u bolnicu da nekog porode?
Dr Stanojevic kaze da je tih 5000 samo za Front, ako sam dobro razumela? Zasto bi onda iko u sred svog slobodnog vremena potegao do bolnice da nekog porodi?Ocigledan poqsaj legalizovanja korupcije, ako mene pitate...
scabies scabies 00:20 23.02.2009

Re: Идеја

Nisam ja zabranio dolazak lekarima od kuće, to im je zakon zabranio. Ni do sada lekari nisu imali pravo, nisu smeli da dolaze od kuće da nekog porađaju. O tome niko nije vodio računa i ja sam samo rekao da to više neće moći da se radi i da zakon mora da se poštuje.
Cekaj, on kaze da je do sad gledao kako se zakon krsi, ali eto vise nece??? Rekao je da zakon mora da se postuje? Od sada.
Izgleda da Ministar ne cita Blic
NNN NNN 16:29 22.02.2009

%

Dolazak lekara van radnog vremena mora neko da plati, ako ne plaća klinika, ne plaća Fond, jasno je da to mora da plati pacijent. To je bio izvor korupcije -
Ne bih rekla...
Oni su blokirali radna mesta, ne usavršavaju se...U „Narodnom frontu" 60 odsto zaposlenih obavi ceo posao, a ostali ne rade ništa.
To je izvor korupcije. Ne znajući da postoji 40% lenština i neznalica, otišla sam na porođaj (u Front) ubeđena da nema potrebe da ikog potplaćujem jer
Svaka smena ima stručnu ekipu u kojoj su tri lekara specijalista, dva lekara na specijalizaciji i glavni dežurni lekar.
O tome šta je posle bilo, pričali smo već...
BFN
NNN NNN 16:55 22.02.2009

Ribice su krive!

Prethodnih godina kadrovska politika prema ginekolozima nije vođena kako treba i sada smo u velikom problemu. Još za vreme JUL-a primljeno je 20 ljudi iz domova zdravlja
Prvo, da ne bude nesporazuma..mislim da je JUL nešto najodvratnije što je bauljalo Srbijom 90-ih.. Drugo, dokle, bre, više? Sloba, Vatikan, Turci? JUL nije na vlasti više od OSAM godina.. Uvek je kriv neko drugi..
Znam...
štiti ih zakon, tako da su nam ruke vezane.

BFN
antonacci antonacci 20:13 22.02.2009

Re: Ribice su krive!

NNN
Prethodnih godina kadrovska politika prema ginekolozima nije vođena kako treba i sada smo u velikom problemu. Još za vreme JUL-a primljeno je 20 ljudi iz domova zdravlja
Prvo, da ne bude nesporazuma..mislim da je JUL nešto najodvratnije što je bauljalo Srbijom 90-ih.. Drugo, dokle, bre, više? Sloba, Vatikan, Turci? JUL nije na vlasti više od OSAM godina.. Uvek je kriv neko drugi..
Znam...
štiti ih zakon, tako da su nam ruke vezane.

BFN


Pa ne moze tek tako otpustiti ljude zato sto ih je navodno zaposlila veza u JUL-u. Svi bismo mi to zeleli, je li, ali to ne ide tako lako. Prosli su post-petooktobarski dani kada je to trebalo biti ucinjeno. Sada cemo morati da trpimo posledice onoga sto nismo uradili. Oduvek sam se slagao sa Cankom: naravno da treba revansizam.
Unfuckable Unfuckable 18:48 22.02.2009

zanimljivo (troll koji to i nije)

danas popodne
dežurnoj službi "Hitne" pomoći
trebalo je 10 minuta samo da odgovori na poziv.
(samo mi se motalo po glavi, dok sam čekao - šta bi bilo da je srčani zastoj u pitanju, edem pluća ili neko kvalitetnije upucavanje....)
Kada sam tražio odgovorno lice, prebacilo me na neku ženu koja se nazvala Načelnicom smene.
Kada sam joj zatražio da se predstavi, odbila je i spustila mi slušalicu.
Može joj se. ( ? )

NNN NNN 18:56 22.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

dežurnoj službi "Hitne" pomoći
trebalo je 10 minuta samo da odgovori na poziv.

Sledeći put sedneš za računar, pa komentar kod Kru, pa ona napiše peticiju i onda se javi ministar, pa on nazove načelnicu.. brže ti je.. (Nadamo se da je sve OK.)
BFN
antioksidant antioksidant 18:59 22.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

nadam se da je sve ok sad?
Može joj se. ( ? )

zaposlio je jul a stiti je zakon (po tumacenju ovog sto se trudi al je nemocan)
angie01 angie01 19:08 22.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

Može joj se. ( ? )


malo li je!?
Unfuckable Unfuckable 19:20 22.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

pa
u pitanju je bio klasičan nadobudni degenerik od žene, isprepadan činjenicom da joj je neko postavio jedno obično pitanje, što je - logično - dovelo do pojačavanja njenog, ionako agresivnog stava, jer joj je bilo savršeno jasno zašto joj postavljam to pitanje
Što se "situacije" tiče, za sada je sve ok, hvala na pitanju
angie01 angie01 19:32 22.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

u kenjadi zovesh broj i teta koja se javi-posle prvog zvrrr, odmah te oladi da pochnesh nekim nepotrebnim trucanjem da troshish dragoceno vreme, nego ona potavlja spremna pitanja, odmah ti kaze shta da uradish i posle par minuta utrchava spejshatl ekipa- sve je besplatno sem prevoza do bolnice, ako je potrebno, koji je dulo skuplji od txija.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:34 22.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

A da ti presaviješ tabak, pa prijaviš ovo inspekciji?

Uzmeš lepo napišeš: dana tog i tog, ja zvao to i to, desilo se to i to, molimo ispitajte slučaj, kaznite, obavestite me šta je bilo.

Pošalješ na:
Inspekcija Ministarstva zdravlja
Nemanjina 22-26
11000 Beograd
Unfuckable Unfuckable 19:40 22.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

pa da li misliš da ću da propustim da zagorčam život takvom skotu ?
Osim toga, znam da se svi pozivi u takozvanoj Hitnoj - snimaju.
Razmišljam samo da li da prvo malo iscimam i one anonimne - takođe - likove na onom telefonu (koji beše?) čisto sporta radi
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:57 22.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

Razmišljam samo da li da prvo malo iscimam i one anonimne - takođe - likove na onom telefonu (koji beše?) čisto sporta radi


Iscimaj.
Imaš broj u naslovu jednog od mojih prošlih blogova.
Dr M Dr M 23:15 22.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

Iscimaj.
Imaš broj u naslovu jednog od mojih prošlih blogova.


Nemoj! Pls!
Zagusices im liniju pa ce neko da ceka jos duze da odgovore.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:28 23.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

Nemoj! Pls!
Zagusices im liniju pa ce neko da ceka jos duze da odgovore.


Dottore, ne pričamo o telefonu Hitne pomoći.
Pričamo o telefonu Inspekcije ministarstva zdravlja!
Unfuckable Unfuckable 06:56 23.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

samo da napomenem, da ne bude nesporazuma :
upravo zato - da ne bih zadržavao liniju - sam odmah po uspostavljanju veze objasnio problem (sa čekanjem) i tražio odgovor od nekoga ko je nadležan... i odmah sam prebačen kod goreopisane
Dr M Dr M 08:14 23.02.2009

Re: zanimljivo (troll koji to i nije)

Unfuckable
samo da napomenem, da ne bude nesporazuma :upravo zato - da ne bih zadržavao liniju - sam odmah po uspostavljanju veze objasnio problem (sa čekanjem) i tražio odgovor od nekoga ko je nadležan... i odmah sam prebačen kod goreopisane


Sorry, popustila paznja...
Godine:))
ivana23 ivana23 19:07 22.02.2009

Samo da se ne desi...

leopold_lady leopold_lady 19:32 22.02.2009

Svako može da.....

nađe opravdanje u nekom drugom za svoje propuste i greške...... Pravi ljudi se suočavaju sa svojim - oni koji nisu pravi krivicu prebacuju na nekog drugog.....

Elem,drago mi je bilo Krugolina upoznati se i družiti sa tobom...... Bar ovde kod tebe na blogu..... Pa,ko zna - možda se nekad negde drugde sretnemo...... Verujem u tebe i da nećeš odustati od svoje borbe - i znam da ćeš uspeti.....
tripraseta92 tripraseta92 19:52 22.02.2009

epidural

Mali broj anesteziologa je bio veliki problem, tako da su se trudnice žalile da ne mogu da dobiju epidural.
- Mi imamo 15 anesteziologa, a samo njih 12 dežura, ostali ne mogu iz zdravstvenih razloga. Noću od 22 do 7 ujutro imamo samo jednog anesteziologa i on daje anesteziju ženama koje su uplatile ranije. Onima koje dođu u tom periodu na porođaj i tek onda traže anesteziju nismo u stanju da obezbedimo uslugu. Da bi ova usluga postala standardna, nama je potrebno još pet anesteziologa.


Hm! Interesantno!
Pre par godina kada je bila ona javna polemika "muž u porođajnoj sali, da ili ne?" , pa se pokrenulo i pitanje epidurala, tadašnji načelnik ove bolnice ( btw, ne znam da li to ista osoba ) je izjavio (parafraziram) da je epidural takvo zlo, da on ni rođenoj ženi i ćerki ne bi dozvolio upotrebu epidurala !!! Baš me zanima, na koji je to način ovaj lekar stekao pravo da odlučuje u ime članova svoje porodice (naravno ženskih) a da nisu osobe pod tutorstvom. Ne samo da nas obaveštava da je on vlasnik svoje ženske čeljadi, već istovremeno uspeva da ispoštuje onu staru dobru (monoteističku) da je žena tim bolom kažnjena za sva njena čuvena nedela.
Baš me zanima kao se takav lekar ponaša prema ostalim ženama
antonacci antonacci 20:16 22.02.2009

Re: epidural

tripraseta92
Mali broj anesteziologa je bio veliki problem, tako da su se trudnice žalile da ne mogu da dobiju epidural.
- Mi imamo 15 anesteziologa, a samo njih 12 dežura, ostali ne mogu iz zdravstvenih razloga. Noću od 22 do 7 ujutro imamo samo jednog anesteziologa i on daje anesteziju ženama koje su uplatile ranije. Onima koje dođu u tom periodu na porođaj i tek onda traže anesteziju nismo u stanju da obezbedimo uslugu. Da bi ova usluga postala standardna, nama je potrebno još pet anesteziologa.


Hm! Interesantno!
Pre par godina kada je bila ona javna polemika "muž u porođajnoj sali, da ili ne?" , pa se pokrenulo i pitanje epidurala, tadašnji načelnik ove bolnice ( btw, ne znam da li to ista osoba ) je izjavio (parafraziram) da je epidural takvo zlo, da on ni rođenoj ženi i ćerki ne bi dozvolio upotrebu epidurala !!! Baš me zanima, na koji je to način ovaj lekar stekao pravo da odlučuje u ime članova svoje porodice (naravno ženskih) a da nisu osobe pod tutorstvom. Ne samo da nas obaveštava da je on vlasnik svoje ženske čeljadi, već istovremeno uspeva da ispoštuje onu staru dobru (monoteističku) da je žena tim bolom kažnjena za sva njena čuvena nedela.
Baš me zanima kao se takav lekar ponaša prema ostalim ženama


A da li ti je palo na pamet da to sto on "ne voli" epidural ima moze neko medicinsko opravdanje, te da nije plod mrznje prema zenama (jer mrzi zene, to je sigurno bio razlog sto je postao ginekolog)?
tripraseta92 tripraseta92 20:32 22.02.2009

Re: epidural

antonacci
A da li ti je palo na pamet da to sto on "ne voli" epidural ima moze neko medicinsko opravdanje, te da nije plod mrznje prema zenama (jer mrzi zene, to je sigurno bio razlog sto je postao ginekolog)?

Naravno da mi je "palo" . Činjenica je da je lekarima lakše da rade sa pacijentima koji su svesni. Ja sam samo pretpostavila da to opšte poznato. Ali činjenica je da pored lenjih, korumpiranih i sl. lekara, imamo i one koji citiraju bibliju. Vera je privatna star, i nije preporučljiva primena religioznih dogmi u praksi, naročito ne lekarskoj.
Za tvoju informaciju takvih izjava je u toj emisiji bilo poprilično ( pošto nisi čuo/la , ali komentarišeš)
antonacci antonacci 20:37 22.02.2009

Re: epidural

tripraseta92
antonacci
A da li ti je palo na pamet da to sto on "ne voli" epidural ima moze neko medicinsko opravdanje, te da nije plod mrznje prema zenama (jer mrzi zene, to je sigurno bio razlog sto je postao ginekolog)?

Naravno da mi je "palo" . Činjenica je da je lekarima lakše da rade sa pacijentima koji su svesni. Ja sam samo pretpostavila da to opšte poznato. Ali činjenica je da pored lenjih, korumpiranih i sl. lekara, imamo i one koji citiraju bibliju. Vera je privatna star, i nije preporučljiva primena religioznih dogmi u praksi, naročito ne lekarskoj.
Za tvoju informaciju takvih izjava je u toj emisiji bilo poprilično ( pošto nisi čuo/la , ali komentarišeš)


Slazem se da svoja religiozna uverenja treba da zadrzi za sebe.

I mislim da su zene pod epiduralom svesne, samo ne osecaju bol. Napisao sve ono iznad jer mi je vise ginekologa reklo da je porodjaj bez epidurala bezbedniji.
jasmen jasmen 20:43 22.02.2009

Re: epidural

Ovo je prosto zloban komentar. To što bi svaka žena morala da ima pravo na INFORMISANI izbor ne znači da lekar ne može da izrazi svoj stav.
Epidural ima loše strane. Mnoga istraživanja pokazuju da primena epidurala povećava rizik od produženog porođaja i primene instrumenata kao što su vakum pumpe i viljuška i povećava šansu da se sve završi carskim rezom. Citati i objašnjenja mogu da se nađu na wikipedij. [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Epidural#Prolonged_labour_and_risk_of_instrumental_delivery][/url]
Moram priznati da to što je rekao ovaj lekar služi za zaplašivanje, a ne informisanje pacijentkinja. Ali da epidural ima loše strane - ima. Komentarisanju doktorkse mizoginije ovde stvarno nema mesta.
antonacci antonacci 20:46 22.02.2009

Re: epidural

Komentarisanju doktorkse mizoginije ovde stvarno nema mesta.


Mada bi to mozda bilo najzanimljivije od svega - mizogini ginekolozi. Jer to je poslednja grana medicine gde bi neko ocekivao mizoginiju.

Vredno bloga, sta mislis Krugolina?
tripraseta92 tripraseta92 20:50 22.02.2009

Re: epidural


Slazem se da svoja religiozna uverenja treba da zadrzi za sebe.

I mislim da su zene pod epiduralom svesne, samo ne osecaju bol. Napisao sve ono iznad jer mi je vise ginekologa reklo da je porodjaj bez epidurala bezbedniji.


Naravno da je porodjaj bez epidurala bezbedniji. I naravno da je svaka intervencija bez bilo kakve anestezije bezbednija za lekara, jer (parafraziram) "pacijent reaguje" ( neki kažu i "tkivo reaguje" ) Najteže je obavljati intervenicije pod anestezijom, naročito onima koji nisu dovoljno obučeni .
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:59 22.02.2009

Re: epidural

Napisao sve ono iznad jer mi je vise ginekologa reklo da je porodjaj bez epidurala bezbedniji.


I vađenje zuba bez anestezije je bezbednije.
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:36 22.02.2009

Re: epidural

Naravno da je porodjaj bez epidurala bezbedniji


Samo ne shvatam zbog cega, tako nebezbedan, i dalje rutinski i masovno primenjuje u US i EU, dakle u najrazvijenijem delu sveta.
Da nisu ipak strucnost i trening u pitanju?
antonacci antonacci 21:41 22.02.2009

Re: epidural

aquariusoptimist
Naravno da je porodjaj bez epidurala bezbedniji


Samo ne shvatam zbog cega, tako nebezbedan, i dalje rutinski i masovno primenjuje u US i EU, dakle u najrazvijenijem delu sveta.
Da nisu ipak strucnost i trening u pitanju?


Mozda. Ali to i dalje znaci da je bezbednije bez epidurala, samo iz drugih razloga.
antonacci antonacci 21:42 22.02.2009

Re: epidural

Krugolina Borup
Napisao sve ono iznad jer mi je vise ginekologa reklo da je porodjaj bez epidurala bezbedniji.


I vađenje zuba bez anestezije je bezbednije.


Tesko da tu postoji neka razlika. Ali dobro, bitno da se prica.
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:44 22.02.2009

Re: epidural

samo iz drugih razloga


Izvini , iz kojih?
antonacci antonacci 21:47 22.02.2009

Re: epidural

aquariusoptimist
samo iz drugih razloga


Izvini , iz kojih?


Iz razloga nestrucnosti lekara da izvrse porodjaj sa epiduralom, kao sto ti vec rece. :)
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:47 22.02.2009

Re: epidural

Krugolina Borup
Napisao sve ono iznad jer mi je vise ginekologa reklo da je porodjaj bez epidurala bezbedniji.I vađenje zuba bez anestezije je bezbednije.


Ovo je ironija, ne?
Moja majka je gledala kako su jednoj zeni vadili zub bez anestezije, jer je bila alergicna na sve anestetike.
Zena se otimala, jaukala, trzala, plakala, nije mogla da drzi usta otvorena...hirurga je oblio znoj.
NNN NNN 23:47 22.02.2009

Re: epidural

Iz razloga nestrucnosti lekara da izvrse porodjaj sa epiduralom, kao sto ti vec rece. :)

Nestručnost za izvršavanje svog posla ne može biti opravdanje ni za šta. Akušeri i ansteziolozi koji znaju svoj posao rutinski rade porođaj sa epiduralnom anestezijom, kao i bez nje. Samo što u prvom slučaju imaju svesnu, razumnu, odmornu i porodilju sposobnu da u potpunosti sarađuje sa njima. Problem kod nas stvara ta fama napravljena oko epidurala, kao čuda nauke. Pre svega to je anestezija koja se ne koristi samo kod porođaja, zatim ništa je manje nebezbedna i komplikovana od bilo koje druge vrste anestezije. Mnogo veći rizik preuzima na sebe anesteziolog koji pacijenta uvodi u totalnu anesteziju. Fama postoji samo iz razloga UZIMANJA PARA... legalizovano (kao u Frontu) ili ilegalno (po drugim klinikama).
BFN
scabies scabies 00:02 23.02.2009

Re: epidural

A da li ti je palo na pamet da to sto on "ne voli" epidural ima moze neko medicinsko opravdanje, te da nije plod mrznje prema zenama (jer mrzi zene, to je sigurno bio razlog sto je postao ginekolog)?
Dragi prijatelju, zena je malo siri pojam od podrucja rada ginekologa...
Ne znam sta si hteo reci, ali ako dobro tumacim, ti mislis da patolozi rade svoj posao jer vole leseve?
NNN NNN 01:10 23.02.2009

Re: epidural

zena je malo siri pojam od podrucja rada ginekologa...


BFN
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:25 22.02.2009

A sad ozbiljno



Mi smo prošle godine imali 7.500 porođaja i nikome nije falila dlaka s glave
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:27 22.02.2009

Znas Kru,

Ovaj covek je toliko diskreditovan...
zapravo se diskreditovao sam, svojim izjavama.
Da ne komentarisem dalje.
viliana viliana 23:32 22.02.2009

Re: Znas Kru,Stanojevic od Olimpa

aquariusoptimist
Ovaj covek je toliko diskreditovan...zapravo se diskreditovao sam, svojim izjavama.Da ne komentarisem dalje.


Nismo pitali Dr Stanojevica da li je on tokom svoje karijere ostavio za sobom naslednike, ili kao mnogi dr lekari sebicno cuvaju svoje vestine i umeca.
Da li su na " njegovoj" klinici zadovoljni najmladji Julovci tj oni koji su primljeni u vreme Jula pa su svi Julovci...
Da li im je data sansa da uce pored starijih?
Na kome svet ostaje?
Zasto se o tome cuti?
NNN NNN 23:51 22.02.2009

Tek sad pročitah ovo

Uveli ste i obavezno nošenje bedževa s imenom i prezimenom lekara i osoblja?
- Bedževi su uvedeni pre nekoliko meseci. Pacijent može da pohvali nekoga ili da prijavi, ali mora da zna o kome se radi. Do sada su se žalili ili hvalili sestru sa crnom kosom, lekara sa zelenim očima ..
Dobro da napomenu da je to posledica razgovora sa onom građanskom inicijativom koja iznosi samo loše primere, a dobre zanemaruje, pa je morao da prekine svaku komunikaciju...
BFN
jednatanja jednatanja 14:44 23.02.2009

(Ne)usavršavanje

Oni su blokirali radna mesta, ne usavršavaju se, a mi ne možemo da primimo mlade ljude koji su eventualno zainteresovani za ginekologiju.


Dr.Stanojević ovo stalno pominje o kadru koji se neusavršava, verujem da je istina. Usavršavanje je jedan od značajnih pokazatelja da ste zaista zagrejani za svoju profesiju. Ako imamo kadar koji se ne usavršava -znači, ljude kojima nije važno da obezbede pacijentu najbolju moguću opciju za (iz)lečenje, tu već leži podloga za pružanje neadekvatne medicinske pomoći, čak i bez rezultata ankete.

Volela bih takodje da saznamo kako se ona druga polovina usavršava. Jer ako se jedna polovina lekara šalje na kongrese, a ona druga polovina odbija da ode, mislim da bi trebalo doneti neku meru u smislu "OK, nećeš da odeš na ovaj kongres, dobiješ poen". Sa 5 poena -adios amigo. Zašto da ne?
viliana viliana 17:31 23.02.2009

Re: (Ne)usavršavanje

jednatanja
Oni su blokirali radna mesta, ne usavršavaju se, a mi ne možemo da primimo mlade ljude koji su eventualno zainteresovani za ginekologiju.Dr.Stanojević ovo stalno pominje o kadru koji se neusavršava, verujem da je istina. Usavršavanje je jedan od značajnih pokazatelja da ste zaista zagrejani za svoju profesiju. Ako imamo kadar koji se ne usavršava -znači, ljude kojima nije važno da obezbede pacijentu najbolju moguću opciju za (iz)lečenje, tu već leži podloga za pružanje neadekvatne medicinske pomoći, čak i bez rezultata ankete. Volela bih takodje da saznamo kako se ona druga polovina usavršava. Jer ako se jedna polovina lekara šalje na kongrese, a ona druga polovina odbija da ode, mislim da bi trebalo doneti neku meru u smislu "OK, nećeš da odeš na ovaj kongres, dobiješ poen". Sa 5 poena -adios amigo. Zašto da ne?


Usavrsavanje se vrsi preko kontinuirane edukacije.Nju verifikuje Zdravstveni savet.On jos nije formiran.
Eto zato sve ide tako sporo....
Kongresi su samo jedan vid edukacije.
Pisanje radova je vazno, predavanja, kao i prisustvo na Sipozijumima bilo aktivno ili pasivno.
Sve je to bodovano.
Sta vredi kada niko to nije ozbiljno shvatio, sem naravno Komore koje skupo naplacuju clanstvo a REZULTAT
je na zalost mali.
jednatanja jednatanja 23:16 23.02.2009

Re: (Ne)usavršavanje

Nju verifikuje Zdravstveni savet.On jos nije formiran.


Žalosno.
sybil sybil 00:23 24.02.2009

Re: (Ne)usavršavanje

Volela bih takodje da saznamo kako se ona druga polovina usavršava. Jer ako se jedna polovina lekara šalje na kongrese, a ona druga polovina odbija da ode, mislim da bi trebalo doneti neku meru u smislu "OK, nećeš da odeš na ovaj kongres, dobiješ poen". Sa 5 poena -adios amigo. Zašto da ne?

kakvi crni kongresi. to je cist turizam. stavka profesionalno usavrsavanje je kod nas potpuno neregulisana. ovde u americi imas lepo svoj budzet i odlucujes gde ces da ides i sta je najbolje za sopstvenu karijeru. kod nas odlucuje sef i tu se onda javljaju beskonacne mogucnosti za pijacne manipulacije: ti meni nesto smutis, ja tebi kongres, zavrsis ovaj posao za mene, ja tebi usavrsavanje-turizam.
viliana viliana 22:11 24.02.2009

Re: (Ne)usavršavanje

sybil
Volela bih takodje da saznamo kako se ona druga polovina usavršava. Jer ako se jedna polovina lekara šalje na kongrese, a ona druga polovina odbija da ode, mislim da bi trebalo doneti neku meru u smislu "OK, nećeš da odeš na ovaj kongres, dobiješ poen". Sa 5 poena -adios amigo. Zašto da ne?kakvi crni kongresi. to je cist turizam. stavka profesionalno usavrsavanje je kod nas potpuno neregulisana. ovde u americi imas lepo svoj budzet i odlucujes gde ces da ides i sta je najbolje za sopstvenu karijeru. kod nas odlucuje sef i tu se onda javljaju beskonacne mogucnosti za pijacne manipulacije: ti meni nesto smutis, ja tebi kongres, zavrsis ovaj posao za mene, ja tebi usavrsavanje-turizam.


I tu ima mnogo istine.
Ukoliko se urade odredjene usluge onda se tako kao protivusluga dobija kongres ili sponzorstvo.
To je tema za Krugolinu i mnoge koji se jos time nisu pozabavili....
viliana viliana 22:16 24.02.2009

Re: (Ne)usavršavanje

viliana

sybilVolela bih takodje da saznamo kako se ona druga polovina usavršava. Jer ako se jedna polovina lekara šalje na kongrese, a ona druga polovina odbija da ode, mislim da bi trebalo doneti neku meru u smislu "OK, nećeš da odeš na ovaj kongres, dobiješ poen". Sa 5 poena -adios amigo. Zašto da ne?kakvi crni kongresi. to je cist turizam. stavka profesionalno usavrsavanje je kod nas potpuno neregulisana. ovde u americi imas lepo svoj budzet i odlucujes gde ces da ides i sta je najbolje za sopstvenu karijeru. kod nas odlucuje sef i tu se onda javljaju beskonacne mogucnosti za pijacne manipulacije: ti meni nesto smutis, ja tebi kongres, zavrsis ovaj posao za mene, ja tebi usavrsavanje-turizam. I tu ima mnogo istine.Ukoliko se urade odredjene usluge onda se tako kao protivusluga dobija kongres ili sponzorstvo.To je tema za Krugolinu i mnoge koji se jos time nisu pozabavili....


Takodje, malo toga se cuje na kongrsu.
Mnogo vece stvari su upravo objavljene u svetskim a citiranim casopisima.
Pristup je jednostavan.British Medical Journal on line je u Srbiji dostupan , kao vid pomoci jer se time popularizuje nauka.
Ostali casopisi se placaju.
Naravno nasi univerziteti i njihove biblioteke su pretplaceni, te se i tako moze vrsiti usavrsavanje a da ne kosta mnogo i da se pri tome ne bacaju veliki novci za putovanja ili kao sto je receno TURIZAM.
sybil sybil 00:11 25.02.2009

Re: (Ne)usavršavanje

vlada bi mogla da uplati milion dolara za Science Finder Scholar , najjacu naucnu database umesto sto placa mk.
dalje, kongesi jesu korisni, ali samo ako se pazi na casu. ovde mora da se podnese izvestaj o tome sta si naucio na kongresu. mislim svi bi isli u turizam sto da ne, ali sistem ne dozvoljava. to prakticno znaci da bi svako trebao da ima svoj budzet za usavrsavanje i kongrese, a ne da zavisi od sefa i sponzora koji onda mogu da ucenjuju. nas sistem je podesen da pravi ljigavce bez integriteta. ovde vas uce da budete licnost sa integritetom.
mene je moja firma poslala na kurs za karijeru. to je zaista bilo uzivanje: kako postasti licnost od integriteta.
katica_zlatica katica_zlatica 10:05 27.02.2009

12 anesteziologa na ceo front...

u prevodu nema sanse da dobijes epidural na porodjaju ako nisi dobro proplatila anesteziologa. A gde je neki organ koji se brine o pravima pacijenata, kako bre stanojevic sme da trazi jos 5 hiljada na svu tu pricu o beloj kugi, pa jel to njegova privatna bolnica??? posle ce da se hvali kako mu je bolnica u plusu, dobro zaradjuje eejjj!!! ko je ovde lud??? Sam priznaje da ima nih 20 - 30 koji nemaju pojma a onda tvrdi kako su na porodjaju svi lekari fenomenalni, vrhunski - pa misim stvarno....Zna on vrlo dobro sta radi, cuj on i vuk bojovic su pajtosi, bojovicev sin debeli krimos iz doba jula, misim to ti je kao dacic na slavi kod karica :))))
Ebes mi mater al cu sledeci put da se poradjam kod kuce ukoliko neko ne otvori privatno porodiliste.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:09 27.02.2009

Re: 12 anesteziologa na ceo front...

Ebes mi mater al cu sledeci put da se poradjam kod kuce ukoliko neko ne otvori privatno porodiliste


Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost ima u sebi i ovaj pasus:

4) Промовисање хуманијег приступа порођају и обезбеђивање сигурног материнства

Уводити нове савремене методе и технике у поступак порођаја, са циљем елиминисања застарелих болничких протокола и развојем здравствених установа пријатељски оријентисаних према мајци и бебама, смештајем новорођенчета поред мајке током боравка у болници. Дати могућност за присуство партнера на порођају, развијати алтернативне приступе порођају као што су амбулантни порођај и порођај код куће, организовати вежбе за безболни порођај. Формулисати програме за едукацију мајки и очева и старатеља о адекватним начинима бриге и старања о деци.
katica_zlatica katica_zlatica 22:54 27.02.2009

Re: 12 anesteziologa na ceo front...

danas saznadoh da stanojevic i nije direktor vec ima funkciju vd direktora, to mu kostunjavi dade potpis u vreme prelazne vlade a kcer, nezainteresovanu za rad, zaposlio je zamislite gde, u bolnici narodni front da mu cuva ledja valjda...eto cisto da podelim sa vama. opet pitanje odakle mu pravo da pravi staro grcke (il ono bi rimske) bahanalije po frontu?Koji je put da mu se stane na put?usput, takodje manje porodilja ima u frontu ovijeh dana, od 60 samo 26 popunjenih boksova, rece covek, al stanoglavac to ne benda...
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:12 28.02.2009

Re: 12 anesteziologa na ceo front...

usput, takodje manje porodilja ima u frontu ovijeh dana, od 60 samo 26 popunjenih boksova, rece covek, al stanoglavac to ne benda...


Hm.
Ja nešto načula da je pre desetak dana umal' došlo do štrajka u Frontu, da su se lekari digli na noge protiv odluke da ne smeju dolaziti da rade van svoje smene. Možda je zato i opao broj porođaja? Ču li ti nešto?
katica_zlatica katica_zlatica 10:31 01.03.2009

Re: 12 anesteziologa na ceo front...

ne konkretno o tome, ali znam da je stanje alarmantno, opao broj porodilja i plasi se osoblje fronta da ce biti jos gore ako se stanoglavac ne opasulji. odo sad na novi blog!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana