Putovanja

Kapadokija [1]

Budimac RSS / 23.02.2009. u 19:20

reljef001.6107.jpgNe znam tačno kad sam prvi put bio zaintrigiran Kapadokijom, mislim da je to bilo u detinjstvu kad sam u nekoj enciklopediji video crtež jedne od tih kupa ili kako prevod sa engleskog glasi vilinskog dimnjaka (fairy chimney). Kasnije, tokom studija moja tadašnja devojka je dobila od drugarice razglednicu iz Kapadokije, koja je podgrejala znatiželju.

Prema tome nije mi trebalo puno razmišljanja kad mi je na leto 2002. tada već bivša koleginica, a dobra prijateljica Derja, ponudila da provedem sa njom i njenim mužem nedelju dana u Kapadokiji kao gost njenih roditelja.

Ima puno povoljnih dvodnevnih ili trodnevnih paket aranžmana iz Istanbula za Kapadokiju (i toplo ih preporučujem svakom ko boravi u Istanbulu dve nedelje ili više), ali biti gost kod nekog ko zapravo poseduje jedan fairy chimney je sasvim druga priča. Derjini roditelji su iz Učhisara, ali ceo život su proveli u Ankari, kad je otac otišao u penziju izgradili su kuću u rodnom selu/gradiću i tamo provode leto (zime su oštre u Kapadokiji).

No da krenem redom šta je uopšte Kapadokija? Po današnjim (turističkim) merilima, dakle, ne istorijskim, to je parče planete od nekih 70 kvadratnih kilometara u centralnoj Anadoliji na kome su taloženje vulkanskog pepela i kasnije erozija (naročito eolska) stvorile jedinstvene primerke reljefa (misli Đavolji grad pa mnogo veće i, što je važnije, mnooogo raznovrsnije). Oblast je bila nastanjena otprilike oduvek, ali su rani hrišćani i vizantijci ostavili najviše traga. Ovi prvi u vidu čitavih podzemnih gradova uklesanih u meke stene u kojima su se krili od proganjanja, drugi u vidu ranovizantijskih fresaka oslikanih na zidovima hramova takođe uklesanih u meki turf od koga se Kapadokija sastoji.

Automobilom od Istanbula put je trajao nekih dvanaestak sati sa dobrom pauzom za malo prerani ručak koji se pamti, jagnjetina na planini Bolu na pola puta između Istanbula i Ankare. Ja nešto ne sečem vene za jagnjetinom ali ta je bila perfektna. Razdaljina ugrubo nekih 700 km, od čega je samo do Ankrare (oko 400km) autoput (u to vreme minus prevoj na planini Bolu). Ostalo su obični putevi sa dve trake, koji su uglavnom u veoma dobrom stanju (u odnosu na naše puteve iste kategorije su pesma), ali mestimično preopterećeni kamionskim saobraćajem.

Dolazak, odnosno kako smo pronašli kuću, jer Derja je bila u fazonu al' se ovo izgradilo, pa nije znala gde joj je roditeljska kuća, sam detaljnije opisao na blogu o svadbama. Samo da podsetim, njena majka nam je dala audio reper - svadba je bila na uglu njihove ulice.

reljef10.6108.jpgUčhisar (Uçhisar) je selo/gradić 3 km uzbrdo od Goremea (Göreme), gradića koji se računa kao srce (epi)centar) kapadokijskog turizma. Ime je složenica od reči tri (uç) i tvrđava (hisar). Dakle, tri tvrđave, a zašto je jasno odmah – mestom dominiraju tri stene, od kojih je jedna zaista ogromna, koje su ko zna kada i čijim radom postale tvrđave. Ta glavna tvrđava unutar koje je izdubljeno stotine prostorija i stepenište ka vrhu je najviša tačka oblasti sa koje se mnogo od Kapadokije vidi kao na dlanu. Turistima se ulaz naplaćuje, domaćima ne, a zahvaljujući tome što smo bili gosti Memet beja (bey – gospodin na turskom), mogli smo nekoliko puta da uživamo u posmatranju zalaska sunca sa tvrđave for free, omiljeni deo dnevene rutine za mnoge Učhisarce (inače posmatranje zalaska sunca je u islamu priznata substitucija za molitvu).

tracking03.6110.jpgPrvi dan, pošto smo "dočekali mladu" (vidi blog o svadbi ako već nisi) smo proveli lenjo prepodne u priči (mene je Memet bej uhvatio kao žrtvu za bekgemon ili kako se to ovde zove tavla (tabla) i bio me ko vola u kupusu, do mere da je kasnije počeo da mi popušta, jer mu je bilo neprijatno). Popodne smo krenuli u tracking do Goremea. U tu svrhu nam je Memet bej obezbedio rođaka Ahmeta kao vodiča. Nije baš da se može izgubiti, ali se može potrošiti puno više energije za ionako zahtevnu stazu ako se ne zna put, a on nikako nije jednosmislen. Odmah na početku pravim prvi snimak već zaljubljen u Kapadokiju (na prvi pogled, treba li reći).

reljef06.6109.jpg

Put nas vodi iz roza doline preko jednog prevoja u belu dolinu i ja polako počinjem da naslućujem ono što se ne može ukapirati ni iz jednog vodiča, nekako ne uspevaju da to naglase dovoljno, a to neverovatna raznolikost reljefa. Svaka dolina ili bolje kanjon, ima svoju boju, svoje oblike i svoju strukturu stena. Boje idu od bele, preko roza, velikog broja nijansi sivog do takođe velikog broja nijansi žutog iliti okera.

reljef04.6111.jpg

O različitosti oblika ne bih ni pokušao da pišem, za tu svrhu se poštapam fotografijama. (A znam da ću imati nesebičnu pomoć carice fotografija na blogu B92, znate na koga mislim).

reljef13.6112.jpgU Goreme smo stigli posle tri sata – znači kilometar na sat. Popili pivo, ja sam ugovorio let balonom za dan nakon sledećeg, te smo se minibusom vratili u Učhisar. Memet bej nas je sačekao u centru i odveo nas na vrh "tvrđave" da gledamo zalazak sunca. Popeti se na vrh (naročito posle onog tracking-a) nije baš najlakše, to je, koliko cenim, ekvivalent deset spratova, ali stepenište, naročito oni originalni klesani delovi, nije baš standardno. Međutim, pogled sa vrha čini taj napor itekako isplativim. (Na žalost nemam nijednu svoju fotogafiju sa te tačke, jer je svaki put kada sam bio gore već "pala blenda")

O letu balonom u sledećem tekstu.

-------------------------------

Beleška na margini

Svetlo

Kapadokija je mesto gde sam se nedelju dana osećao high bez da sam išta konzumiro, jednostavno, mesto je magično. U jednom trenutku mi je pala na pamet Pol Kleova izjava da je svetlo otkrio prilikom boravka u Tunisu (ne mogu da je nađem u celini, ali citiram iz Wikipedie (naglašavanje moje): Klee’s artistic breakthrough came in 1914 when he briefly visited Tunisia with August Macke and Louis Moilliet and was impressed by the quality of the light there. He wrote, "Colour has taken possession of me; no longer do I have to chase after it, I know that it has hold of me forever... Colour and I are one. I am a painter." Tek u Kapadokiji kapiram na šta je mislio.

Svetlo je prosto opipljivo, nije samo stvar čula vida, osećaš ga celim telom, maltene je taktilno, misliš da ga možeš uhvatiti. To nije stvar samo sunca, jer da jeste onda bi verovatno to isto osećao i ovde, gde oblačka ne vidimo od maja do oktobra. To pretpostavljam ima veze sa tlom, ovde gde živim masline i ostali zeleniš upiju to sunce, a u Kapadokiji (slično kao u Severnoj Africi) tlo ga reflektuje nazad čineći ga nekako "gušćim".

Atačmenti



Komentari (111)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunjica dunjica 19:33 23.02.2009

Zavidim

Kapadokija je jedan od onih nekoliko komadića planete koje čeznem da posjetim. Ovako tvoj tekst dođe kao kap vode žednoj. Thx!
Budimac Budimac 20:03 23.02.2009

Re: Zavidim

dunjica
Kapadokija je jedan od onih nekoliko komadića planete koje čeznem da posjetim. Ovako tvoj tekst dođe kao kap vode žednoj. Thx!

Služimo narodu

P.S. Nije na kraj sveta niti je jako komplikovano, a moraš ići za snovima/čežnjama. Go for it.
cassiopeia cassiopeia 19:37 23.02.2009

Začarava

Ovako nešto samo priroda može da nam priredi. Hvala ti na putokazima. Iz teksta prosto odzvanja tvoja začaranost predelom da čoveku ostaje samo da nađe načina da stigne tamo.
Budimac Budimac 20:04 23.02.2009

Re: Začarava

cassiopeia
Ovako nešto samo priroda može da nam priredi. Hvala ti na putokazima. Iz teksta prosto odzvanja tvoja začaranost predelom da čoveku ostaje samo da nađe načina da stigne tamo.

Vidi P.S. gornjeg komentara.
49 41 49 41 02:08 24.02.2009

Re: Začarava

cassiopeia
Ovako nešto samo priroda može da nam priredi. Hvala ti na putokazima. Iz teksta prosto odzvanja tvoja začaranost predelom da čoveku ostaje samo da nađe načina da stigne tamo.


Open air museum.
ivana23 ivana23 19:38 23.02.2009

Moze unapred?

O letu balonom u sledećem tekstu.



Silhouette of Balloon over Fairy Chimneys in Capadoccia
Budimac Budimac 20:05 23.02.2009

Re: Moze unapred?

Tebi je sve dozvoljeno
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:07 23.02.2009

Re: Moze unapred?

Ivana ti si stvarno svemoguca!
ivana23 ivana23 20:20 23.02.2009

Re: Moze unapred?

njanja_de.manccini
Ivana ti si stvarno svemoguca!

Mislis...

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:40 23.02.2009

Kad neko...

... kaže Kapadokija, a ja se setim Pontija Pilata i njegovih kohorti.
Mozak je čudo. Radi po svom planu.
Budimac Budimac 20:08 23.02.2009

Re: Kad neko...

Vojislav Stojković
... kaže Kapadokija, a ja se setim Pontija Pilata i njegovih kohorti.
Mozak je čudo. Radi po svom planu.

Naravno Džeremaja, mozak je čudo (btw preduhitrio si me sa menjanjem nicka ja nedavno pomislih da zamolim da mi se doda ime prezimenu)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:43 23.02.2009

Re: Kad neko...

Ja kad menjam, onda menjam.
Blade Runner Blade Runner 21:00 23.02.2009

Re: Kad neko...

Ja kad menjam, onda menjam

I ja videh nekog nepoznatog u mojoj VIP listi ali se razjasnilo kad sam kliknuo na ime
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:40 24.02.2009

Re: Kad neko...

Blade Runner
Ja kad menjam, onda menjam

I ja videh nekog nepoznatog u mojoj VIP listi ali se razjasnilo kad sam kliknuo na ime


Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 19:51 23.02.2009

Koliko je vruca Kapadokija

leti ?
Budimac Budimac 20:09 23.02.2009

Re: Koliko je vruca Kapadokija

Ninoslav Randjelovic
leti ?

Jako... onako pustinjska klima. Dani jako vrući, a noći hladne...
Lionsgate Lionsgate 19:54 23.02.2009

Svetlo


Svetlo je prosto opipljivo, nije samo stvar čula vida, osećaš ga celim telom,


Budimac Budimac 20:13 23.02.2009

Re: Svetlo

Svetlo je prosto opipljivo, nije samo stvar čula vida, osećaš ga celim telom,

Nigde pre ni posle toga nisam doživeo.

49 41 49 41 02:03 24.02.2009

Re: Svetlo

Lionsgate

Svetlo je prosto opipljivo, nije samo stvar čula vida, osećaš ga celim telom,



Blade Runner Blade Runner 19:54 23.02.2009

Uzivas

u tekstu i slkama i plus naucis nesto novo:
(inače posmatranje zalaska sunca je u islamu priznata substitucija za molitvu)

Majstorski.
Edit:
napravio jednu virtuelnu posetu kroz panoramio
Budimac Budimac 20:15 23.02.2009

Re: Uzivas

Blade Runner

napravio jednu virtuelnu posetu kroz panoramio

Hvala i još jedno hvala za odličan link.
mara92 mara92 20:08 23.02.2009

...

Причали су и мени људи за Кападокију...предели на фоткама делују нестварно лепо...

Будимац, хвала - баш ми је лепо "лег'о" текст

оф д топик: а што ти, овај, не скупиш текстове и објавиш збирку?
Budimac Budimac 20:18 23.02.2009

Re: ...

oф д топик: а што ти, овај, не скупиш текстове и објавиш збирку?

Hvala tebi, a ovo će doći jednom osećam to...
rastinjak rastinjak 20:08 23.02.2009

Bitno je svetlo za dobru fotografiju





Julie Henderson was photographed by Randall Grant in Cappadocia, Turkey.
( a da se nije maskirao Budimac pod ovim šeširčićem i nikom '' Radnall Grant''?)

Budimac the oštro oko
Budimac Budimac 20:19 23.02.2009

Re: Bitno je svetlo za dobru fotografiju

( a da se nije maskirao Budimac pod ovim šeširčićem i nikom '' Radnall Grant''?)

fakat nosio sam šešir u Kapadokiji, ali ne ovakav nego Panama...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:12 23.02.2009

prelepo

znaci ne mozes da promasis nikako! uvek je uzivanje citati te.

Budimac Budimac 20:22 23.02.2009

Re: prelepo

znaci ne mozes da promasis nikako!

iz tvojih prstiju u neznam čije uši...
Hvala Njano, meni je uživanje pisati
Unfuckable Unfuckable 20:16 23.02.2009

wow

evo malo odmora za nas nindže koji pažljivo pratismo onaj fantastični prethodni blog, a dok ne počne rokanje o Pilatu i priključenijima
Potpuno suludo pitanje mi pade na pamet, kada videh pejsaž :
koje "društvo" se tamo može očekivati u smislu....škorpiona, guštera....zmija ?
Ima li toga ?

najbolji deo :
U Goreme smo stigli posle tri sata – znači kilometar na sat. Popili pivo, ja sam ugovorio let balonom za dan nakon sledećeg, te smo se minibusom vratili u Učhisar. Memet bej nas je sačekao u centru i odveo nas na vrh "tvrđave" da gledamo zalazak sunca.

to ja zovem - programom

...i bekgemon, naravno
Budimac Budimac 20:24 23.02.2009

Re: wow

koje "društvo" se tamo može očekivati u smislu....škorpiona, guštera....zmija ?
Ima li toga ?

Niko ništa nije spominjao od tih "hazarda", pa pravo da ti kažem pojma nemam.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:26 23.02.2009

Re: wow

Unfuckable
koje "društvo" se tamo može očekivati u smislu....škorpiona, guštera....zmija ?

Ти се, у последње време, само бавиш животињама... Код мене си се распитивао за јесетру и моруну, пливајуће створке, а овде ти је некако гмизање драже. И, што је најгоре, ко год да се од тебе нада макар похвалици, мора да спомене најмање једном пиво у тексту.

Размазио те живот.
Unfuckable Unfuckable 20:32 23.02.2009

Re: wow

'ajd što sam razmažen, još i nekako...
nego sam arogantan i bezobrazan , (sada ide huk prepunog stadiona)
to daje vetra mojim ufronclanim jedrima
mara92 mara92 20:32 23.02.2009

Re: wow

И, што је најгоре, ко год да се од тебе нада макар похвалици, мора да спомене најмање једном пиво у тексту.

Размазио те живот.



Kazezoze Kazezoze 20:34 23.02.2009

izgleda

bajkovito, a tako je i opisano.
voleo bih posetiti.
ivana23 ivana23 20:36 23.02.2009

Re: wow

Unfuckable
'ajd što sam razmažen, još i nekako...nego sam arogantan i bezobrazan , (sada ide huk prepunog stadiona) to daje vetra mojim ufronclanim jedrima

Jel' to asocijacija na sinocnji derbi Hajduk-Dinamo? link
Budimac Budimac 20:36 23.02.2009

Re: wow

мора да спомене најмање једном пиво у тексту.

mara92 mara92 20:37 23.02.2009

Re: wow

Unfuckable
'ajd što sam razmažen, još i nekako...nego sam arogantan i bezobrazan , (sada ide huk prepunog stadiona) to daje vetra mojim ufronclanim jedrima

хехехехе...
Био си вредан тамо код Драгеца, а и спопало те друштво "љубитеља" (а Нинослав беше колатерална штета)...
Unfuckable Unfuckable 21:02 23.02.2009

Re: wow

hajde da ne trolujemo Čoveku blog, samo još ovo -
u svrhu korišćenja za takove šituacije
ima jednom da blogoobradim jednu Oliškinu pesmu ,
џаст лајк дет
gordanac gordanac 21:19 23.02.2009

---

ima jednom da blogoobradim jednu Oliškinu pesmu

Imaćeš pivo po izboru za taj poduhvat....ledeno, sveže, ono koje magli po suncu Kapadokije, pa - puno takvog piva...zlatnog i žutog koje menja boju u zavisnosti na koji kamen Kapadokije ga samo malo nasloniš...
Može?
Da mogu na miru da popijem čašu crnog vina dok čitam zanimljiv tekst
mara92 mara92 21:30 23.02.2009

Re: ---

gordanac
Da mogu na miru da popijem čašu crnog vina dok čitam zanimljiv tekst


хехехехехехе...
Budimac Budimac 21:35 23.02.2009

Re: ---

Da mogu na miru da popijem čašu crnog vina dok čitam zanimljiv tekst

Je si li bila u kapadokijskim vinskim podrumima?
Jes' da se proizvodnja vina tek uspostavlja malo ozbiljnije ovde, ali ima sasvim pristojnih i lepih vina.
gordanac gordanac 21:47 23.02.2009

Re: ---

Nisam, u vinskim podrumima nisam bila (mada je bilo prilike :))
Bilo mi važnije da ne skidam cipele "skitarke" sa površine...
bauer. bauer. 22:36 23.02.2009

Re: ---

ledeno, sveže, ono koje magli po suncu Kapadokije, pa - puno takvog piva...

Ne moze pivo da magli u Kapadokiji, jer je ona pustinja i kao takva ima suv vazduh, pa nema sta da se kodenzuje na hladne pivske flase. To je jedina mana svih pustinja, sto se pivo ne magli u njima. Smrc.
gordanac gordanac 23:06 23.02.2009

Re: ---

Ne moze pivo da magli u Kapadokiji , jer je ona pustinja i kao takva ima suv vazduh, pa nema sta da se kodenzuje na hladne pivske flase. To je jedina mana svih pustinja, sto se pivo ne magli u njima. Smrc.

:)))))))))))))
Idi, bre, bauer!

mara92 mara92 23:47 23.02.2009

Re: ---

Бауер - пивски романт'Ћар...
Unfuckable Unfuckable 06:47 24.02.2009

Re: ---

iskusno, Bro
nikiriki nikiriki 20:40 23.02.2009

fotke ...

dobrih fotki ima na
http://www.panoramio.com/map/#lt=38.648316&ln=34.84477&z=4&k=2&a=1
Budimac Budimac 20:46 23.02.2009

Re: fotke ...

dobrih fotki ima na

Ovako je bolje
ivana23 ivana23 20:46 23.02.2009

***

Blade Runner Blade Runner 21:06 23.02.2009

Re: ***

balon
Edit:
slika je bila mnogo velika pa sam je sklonio. Evo linak umesto toga
gordanac gordanac 20:55 23.02.2009

---

Kapadokija je mesto gde sam se nedelju dana osećao high bez da sam išta konzumiro, jednostavno, mesto je magično. U jednom trenutku mi je pala na pamet Pol Kleova izjava da je svetlo otkrio prilikom boravka u Tunisu (ne mogu da je nađem u celini, ali citiram iz Wikipedie (naglašavanje moje): Klee’s artistic breakthrough came in 1914 when he briefly visited Tunisia with August Macke and Louis Moilliet and was impressed by the quality of the light there. He wrote, "Colour has taken possession of me; no longer do I have to chase after it, I know that it has hold of me forever... Colour and I are one. I am a painter." Tek u Kapadokiji kapiram na šta je mislio.

Svetlo je prosto opipljivo, nije samo stvar čula vida, osećaš ga celim telom, maltene je taktilno, misliš da ga možeš uhvatiti. To nije stvar samo sunca, jer da jeste onda bi verovatno to isto osećao i ovde, gde oblačka ne vidimo od maja do oktobra. To pretpostavljam ima veze sa tlom, ovde gde živim masline i ostali zeleniš upiju to sunce, a u Kapadokiji (slično kao u Severnoj Africi) tlo ga reflektuje nazad čineći ga nekako "gušćim".

Bila, videla, gledala...
Sve si u pravu i mnogo si lepo to napisao, vidi se da ti ostalo svetlo u očima...
Ima još takvih mesta po planeti, potpuno čudesnog sjaja i boja...
Budimac Budimac 21:00 23.02.2009

Re: ---

Sve si u pravu i mnogo si lepo to napisao, vidi se da ti ostalo svetlo u očima...


Ima još takvih mesta po planeti, potpuno čudesnog sjaja i boja...

Naravno, mnogo nam je lepa planeta... ja je obožavam

zeks92 zeks92 21:13 23.02.2009

Budimac...

....tako lepo opisujes Tursku, da pozelim... da nas Turci ponovo osvoje!
Budimac Budimac 21:22 23.02.2009

Re: Budimac...

....tako lepo opisujes Tursku, da pozelim... da nas Turci ponovo osvoje!



E ovde citat iz Brajovićevog bloga odlično legne:
Када ослобађају туђе војске, с њима долази и туђа слобода.

Bolje da ne...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:22 23.02.2009

Re: Budimac...

To su braća Latini lepo rekli: Graecia capta Romam cepit.

Nego, bože što je ovo lepo...od imena koje mene asocira na konje (?) i zvuči kao ime egzotičnog plesa...preko ovih mekih stena i vilinskih dimnjaka, koji mene doduše više podsećaju na hobitovske kućice...

Hvala Budimac.
Budimac Budimac 21:31 23.02.2009

Re: Budimac...

više podsećaju na hobitovske kućice...

skroz... tamo ih zamišljaš bez ikakvog truda...
omega68 omega68 23:58 23.02.2009

Re: Budimac...

Hvala Budimac.

NNN NNN 21:29 23.02.2009

Jednog dana

sigurno... godinama čeznem da je vidim... Hvala za ovaj tekst!
BFN
Budimac Budimac 21:37 23.02.2009

Re: Jednog dana

NNN
sigurno... godinama čeznem da je vidim...

Želim ti iz sve snage
NNN NNN 04:47 24.02.2009

Re: Jednog dana

...a tek, preporuka za "svetlo"
gordanac gordanac 21:44 23.02.2009

Cappadocia

...o poreklu imena...
Cappadocia
"...The earliest record of the name of Cappadocia dates from the late 6th century BC, when it appears in the trilingual inscriptions of two early Achaemenid kings, Darius I and Xerxes, as one of the countries (Old Persian dahyu-) which are part of the Persian Empire. In these lists of countries, the Old Persian name is Katpatuka, but it is clearly not a native Persian word. The Elamite and Akkadian language versions of the inscriptions contain a similar name from Akkadian katpa "side" (cf. Heb katef) and a chief or ancestor's name, Tuka...."
dunja73 dunja73 22:46 23.02.2009

pod zastitom

UNESCO od 1985 proglaseno " svetskom kulturnom bastinom" , predivno mesto
nisam posetila , a par sam vec puta bila u Tr iz razloga sto je malo " podalje"
znam da se voznja isplati .
U Tr ima toliko tih za videti fenomenalnih stvari ..
Lepo mnogo napisano.
ja "secem vene " za jagnjetinom
Budimac Budimac 22:56 23.02.2009

Re: pod zastitom

U Tr ima toliko tih za videti fenomenalnih stvari

E vala ima. Prioriteti na mojoj listi želja su:

Şanlıurfa

Nemrud

Mardin
dunja73 dunja73 23:20 23.02.2009

Re: pod zastitom


kapadokija


Nemrut -

za oba ostala sam cula ,
i ja bih to sve volela- poodaleko
blago tebi dole sto zivis
drugacije nego mi - turisti , mogucnosti



mara92 mara92 23:48 23.02.2009

Re: pod zastitom

ja "secem vene " za jagnjetinom

и ја и ја!!!!
crossover crossover 01:15 24.02.2009

Camera obscura

U jednom trenutku mi je pala na pamet Pol Kleova izjava da je svetlo otkrio prilikom boravka u Tunisu (ne mogu da je nađem u celini, ali citiram iz Wikipedie (naglašavanje moje): Klee’s artistic breakthrough came in 1914 when he briefly visited Tunisia with August Macke and Louis Moilliet and was impressed by the quality of the light there. He wrote, "Colour has taken possession of me; no longer do I have to chase after it, I know that it has hold of me forever... Colour and I are one. I am a painter." Tek u Kapadokiji kapiram na šta je mislio.

Баш тако, има нешто чудно у том Тунису, никада раније нисам видео такво светло (не смем много да се офирам, прилично се разумем у светло ) Био сам тамо на разним местима (Ђерба, Сиди Бу Саид, Монастир, Матмата) и довољно дуго да видим све могуће временске услове, светло је заиста магично. Није џабе Спилберг одабрао Матмату као једну од локација за снимање Ратова звезда, а то у земљу укопано Берберско насеље личи на ово које си показао на слици из Кападокије. Ваздух је толико сув и чист тако да, заиста, светло има сасвим другачији квалитет од оног на који смо навикли, мислим да сам тада неке боје видео први пут у животу.
Једина мука у овом доживљају је проклети сахарски песак који се увлачи у сваку пору, крцка међ’ зубима и не може да се испере из косе. Успео сам да га се ратосиљам тек по повратку кући, заједно са два фотоапарата које сам морао да бацим.
Надао сам се да ћу једном стићи и до Кападокије али најдаље где стигох у Азију је азијски део најлепшег града на свету. Овај путопис ти је као и увек одличан, препорука.
Budimac Budimac 09:32 24.02.2009

Re: Camera obscura

заједно са два фотоапарата које сам морао да бацим.

Nadam se da nisu neke sistemske kamere u pitanju...

Hvala Crossover
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:33 24.02.2009

Re: Camera obscura

Budimac
заједно са два фотоапарата које сам морао да бацим.

Nadam se da nisu neke sistemske kamere u pitanju...

Нису. Знам човека. Танана уметничка душа... ;-)
crossover crossover 18:59 24.02.2009

Re: Camera obscura

Budimac
Nadam se da nisu neke sistemske kamere u pitanju...

Нису, таман посла (пу, пу, далеко било)! Ево Предраг гарантује за мене. Те системске су ионако sandproof.
Више је некако овако било, захваљујући мојој бившој девојци а садашњој жени.
Budimac Budimac 19:50 24.02.2009

Re: Camera obscura

Више је некако овако било, захваљујући мојој бившој девојци а садашњој жени.

crossover crossover 21:25 24.02.2009

Re: Camera obscura

Она је у то време радила као представник једног великог тур оператора. Хтела је мало да промени поднебље па је једну туристичку сезону (7-8 месеци) провела у Тунису. Ја сам јој само мало правио друштво, да се не пати сама :)
Budimac Budimac 21:41 24.02.2009

Re: Camera obscura

Ја сам јој само мало правио друштво, да се не пати сама :)

Drugim rečima žrtvovao si se
indiana92 indiana92 01:29 24.02.2009

Kamene Kape Kapadokije

(mislim da je ovo davni naslov iz jednog Politikinog Zabavnika). Toliko sam se u njih zaljubila da i sada tu oblast samo tako zovem - Kamene Kape Kapadokije.
Zelja mi je da odem, nikad nisam, kao i da posetim Pamukkale (cujem da i nije vise toliko belo).

Hvala na jos jednom divnom tekstu.
exotential.com sam odavno 'bukmarkirala' i povremeno ga proveravam cekajuci na tekstove na Engleskom.
Budimac Budimac 09:38 24.02.2009

Re: Kamene Kape Kapadokije

Kamene Kape Kapadokije.

Odličan naslov!

Hvala tebi

P.S. Exo (moj blogerski prijatelj i partner) se krpi od porodične tragedije (smrt u porodici), pa mu logično projekat nije visoko na listi prioriteta.
49 41 49 41 01:57 24.02.2009

Lepo videti

Lepse doziveti.
topcat topcat 04:09 24.02.2009

Kakve su ovo gljive? ;-)

- pitala sam se vidjevsi ovo...



...ocekujuci valjda da ce mali Strumfovi poiskakati iz svojih kucica.

Ima toliko stvari i mjesta na planeti o kojima znam malo ili nista. Ako sam i vidjela koju slicicu, nisam imala prilike obici.
Ovo me posebno zanima:
Svetlo je prosto opipljivo, nije samo stvar čula vida, osećaš ga celim telom, maltene je taktilno, misliš da ga možeš uhvatiti. To nije stvar samo sunca, jer da jeste onda bi verovatno to isto osećao i ovde, gde oblačka ne vidimo od maja do oktobra. To pretpostavljam ima veze sa tlom, ovde gde živim masline i ostali zeleniš upiju to sunce, a u Kapadokiji (slično kao u Severnoj Africi) tlo ga reflektuje nazad čineći ga nekako "gušćim".


S nestrpljenjem ocekujem nastavak o letu balonom.
Taj "program" postoji i ovdje, cak nije ni skup...ali mi se nije bas svidjela ideja da iz zraka proucavam dizalice New Jerseya i po svoj prilici na jednoj od njih zaglavim.
(- pazi kaktussssss...
- di ga vidišššš...)

bauer. bauer. 04:44 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

Ovo me posebno zanima:

Svetlo je prosto opipljivo, nije samo stvar čula vida, osećaš ga celim telom, maltene je taktilno, misliš da ga možeš uhvatiti. To nije stvar samo sunca, jer da jeste onda bi verovatno to isto osećao i ovde, gde oblačka ne vidimo od maja do oktobra. To pretpostavljam ima veze sa tlom, ovde gde živim masline i ostali zeleniš upiju to sunce, a u Kapadokiji (slično kao u Severnoj Africi) tlo ga reflektuje nazad čineći ga nekako "gušćim".

Rizikujem da se ponavljam, ali mislim da je uzrok ovakve percepcije svetlosti nedostatak vlage u vazduhu svojstven pustinjskim predelima, kao i nedostatku bujne vegetacije koja bi to svetlo absorbovala. Najčešći, spontani, komentar svih mojih posetilaca u Las Vegasu je - ovako plavo nebo još nigde nisam video!
Goran Vučković Goran Vučković 04:46 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

Najčešći, spontani, komentar svih mojih posetilaca u Las Vegasu je - ovako plavo nebo još nigde nisam video!

Osim u Kapadokiji i Tunisu
bauer. bauer. 04:57 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

Osim u Kapadokiji i Tunisu

Možete samo da nas mrzite, vi što nam zavidite
NNN NNN 04:58 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

Goran Vučković
Najčešći, spontani, komentar svih mojih posetilaca u Las Vegasu je - ovako plavo nebo još nigde nisam video!

Osim u Kapadokiji i Tunisu
...sad gledam slike...i stvarno!
Budimac Budimac 09:29 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

Rizikujem da se ponavljam, ali mislim da je uzrok ovakve percepcije svetlosti nedostatak vlage u vazduhu svojstven pustinjskim predelima, kao i nedostatku bujne vegetacije koja bi to svetlo absorbovala. Najčešći, spontani, komentar svih mojih posetilaca u Las Vegasu je - ovako plavo nebo još nigde nisam video!

Khhm... Samo... postoji jedan mali problem... Ja napisah da je letnja klima pustinjska (vreli dani i hladne noći) ali Kapadokija nije pustinja, niti je bez vegetacije. Naprotiv, ono zemlje što ima u dolinama i između tih kupa je izuzetno plodno (spomenusmo kapadokijska vina). Da, vazduh je suv, ali ne preterano, ne toliko da se pivo ne može zamagliti. Unf ne brini stari dobri Efes se itekako magli na vrućini Kapadokije.

Kroz Avanos koji je gradić na severnom obodu te turističke Kapadokije protiče reka Kızılırmak (Crvena Reka) koja je žila kucavica kapadokijske poljoprivrede.

Suv vazduh i plavetnilo neba su sigurno u vezi (ovde kod mene je veoma suv vazduh i nebo je izrazito plavo) ali kao što napisah fenomen kapadokijskog svetla (a verujem da to postoji i na drugim tačkama planete) je nešto više od toga.
Budimac Budimac 09:45 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

(- pazi kaktussssss...
- di ga vidišššš...)



Bušenje nije problem... kažu...
(naime, ti (novi) materijali i ako se probuše ne nastavljaju da se cepaju, pa se odliv toplog vazduha može iskontrolisati)
Unfuckable Unfuckable 10:00 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

ok
suvi vazduh je u redu, ma koliko vreo bio
(i Efes je u redu, maglio ili ne, svejedno )
kad se samo setim Antalije i onog dela "dole"....dušu da ispustiš od vlage i sparine
trener92 trener92 12:52 24.02.2009

Pečurke!!!

...ocekujuci valjda da ce mali Strumfovi poiskakati iz svojih kucica.

topcat

Nećeš verovati i ja

Budimac, opisao si svaka čast, čovek ne može posle ovoga ,a da ne poželi da poseti ovakvo mesto!

To nije stvar samo sunca, jer da jeste onda bi verovatno to isto osećao i ovde, gde oblačka ne vidimo od maja do oktobra.

Kad smo već kod sunca, pomislio sam na tebe, a videćeš i zašto




Budimac Budimac 13:09 24.02.2009

Re: Pečurke!!!

Kad smo već kod sunca, pomislio sam na tebe, a videćeš i zašto

Hvala Coach!
topcat topcat 14:39 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

bauer.
Najčešći, spontani, komentar svih mojih posetilaca u Las Vegasu je - ovako plavo nebo još nigde nisam video!

I ovdje se "nebo cini vece" i zalasci drugacije izgledaju nego u Istri - osim sto "sunce pada na krivu stranu" posto sam navikla da pada u more, a ne da zalazi...tamo negdje - boje su drugacije.
topcat topcat 14:44 24.02.2009

Re: Pečurke!!!

trener92

Nećeš verovati i ja

Macak ostaje macak...ili samo ima problema s odrastanjem.
bauer. bauer. 21:49 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

Khhm... Samo... postoji jedan mali problem... Ja napisah da je letnja klima pustinjska (vreli dani i hladne noći) ali Kapadokija nije pustinja, niti je bez vegetacije. Naprotiv, ono zemlje što ima u dolinama i između tih kupa je izuzetno plodno (spomenusmo kapadokijska vina). Da, vazduh je suv, ali ne preterano, ne toliko da se pivo ne može zamagliti. Unf ne brini stari dobri Efes se itekako magli na vrućini Kapadokije.

Pa dobro, malo me ponelo poredjenje sa Severnom Afrikom, a ni vegetacija nije bas najbujnija na slikama koje si okacio. Ima raznih pustinja, u ovoj mojoj ima malo vegetacije za razliku od Sahare na primer, u kojoj nema ni malo.



Samo jos da dodam, pa da nam svima bude lakse, i ovde kod mene za oblacnih dana, kojih ima par desetina u godini, oce da zamagli pivo. Eto, da ne mislite da sam bas na strasnim mukama
Budimac Budimac 22:01 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

Samo jos da dodam, pa da nam svima bude lakse, i ovde kod mene za oblacnih dana, kojih ima par desetina u godini, oce da zamagli pivo. Eto, da ne mislite da sam bas na strasnim mukama

Laknulo nam je, zar ne Unf? Ja noćas oka ne sklopih misleći o pivu koje ne magli...
bauer. bauer. 22:10 24.02.2009

Re: Kakve su ovo gljive? ;-)

De si Bro? Priznaj da je i tebi laknulo
trener92 trener92 22:14 24.02.2009

Re: Pečurke!!!

topcat

Macak ostaje macak.


samo ima problema s odrastanjem.


.....

gordanac gordanac 22:53 24.02.2009

pustinjske...

..magle nedostajuće...

bauer
Samo jos da dodam, pa da nam svima bude lakse, i ovde kod mene za oblacnih dana, kojih ima par desetina u godini, oce da zamagli pivo. Eto, da ne mislite da sam bas na strasnim mukama

Budimac
Laknulo nam je, zar ne Unf? Ja noćas oka ne sklopih misleći o pivu koje ne magli...

bauer
De si Bro? Priznaj da je i tebi laknulo


...ja još uvek strepim i oka ne sklapam, eto
maglili ili nemaglili...
hoće li ipak nešto biti blogoobrade jedne Oliškine pesme, ili možda ne
Unfuckable Unfuckable 11:43 25.02.2009

Re: pustinjske...

sam' vi zajebavajte...
ja sam još pod štresom usled saznanja da su počeli da valjaju i pivo u prahu....
ehej...?
svet je otišao doDŽavola
Budimac Budimac 11:55 25.02.2009

Re: pustinjske...

svet je otišao doDŽavola

Ne mogu da odolim Unf, Daglas Adams kaže:

1. Sve što je u svetu izmišljeno u vreme kad ste rođeni je jednostavno normalno.
2. Bilo šta što se izmisli od tada i pre nego navršite tridesetu je neverovatno uzbudljivo, kreativno i uz malo sreće možete od toga napraviti karijeru.
3. Sve što je izmišljeno posle vaše tridesete je protiv prirodnog poretka i predstavlja kraj civilizacije kakvu poznajemo, a kad je tu već nekih desetak godina postepeno se ispostavi da je zapravo u redu.


Mada... NE! Pivo u prahu neće biti u redu ni posle 20 godina... U pravu si Unf to je protiv prirodnog poretka i predstavlja kraj civilizacoje kakvu poznajemo!!!
Unfuckable Unfuckable 12:43 25.02.2009

Re: pustinjske...

ehm, Adams...nije loše, nije loše....
komp se u mom malom životu pojavio daleko posle moje tridesete, i prihvaćen je oberučke.
A što se piva u prahu tiče, sva ta ukidanja smrtnih kazni smatram - ishitrenim
Možda je sledeće...kajmak u prahu ?
...ili ajvar ?
Oduvek sam smatrao da par dobro plasiranih, brutalnih i javnih smrtnih kazni može sačuvati istinske tekovine civilizacije od upliva "kreativaca"...ostalo pohapsiti pa na ječmena polja
Budimac Budimac 13:14 25.02.2009

Re: pustinjske...

Možda je sledeće...kajmak u prahu ?
...ili ajvar ?

Maslinovo ulje u prahu
Unfuckable Unfuckable 13:43 25.02.2009

Re: pustinjske...

pa to tika'em....
hajde sada da ispoljim svoju politkorektnost :
zamisli (sećaš li se) vino - u tetrapaku ???
sto mu gromova, šta sve ljudima neće pasti na pamet
dunjica dunjica 15:48 25.02.2009

Re: pustinjske...

zamisli (sećaš li se) vino - u tetrapaku ???

PivA u plastičnim dvolitrenkama!


Goran Vučković Goran Vučković 00:42 26.02.2009

Re: pustinjske...

zamisli (sećaš li se) vino - u tetrapaku ???

Si video ova pakovanja (3 litra):

Ekstremno praktično, a vrlo pristojan kvalitet (ne mislim konkretno na ovo vino sa slike, nego na ona koja obično kupujem) - idealno za one koji nemaju običaj da popiju baš celu flašu uz obrok
Budimac Budimac 01:51 26.02.2009

Re: pustinjske...

Ekstremno praktično

To stoji... zbog vakuma se neće pretvoriti u sirće... Ovde ima neko pakovanje vina od 5 litara, kupujemo to zimi kuvanja radi...

jesi

spavao u jednoj od ovih kuca pecina? ima ljudi koji i dalje zive u njima.
bila mi je vrlo zabavna crtica o lokalnoj porodici koja ima kucu-pecinu ali zivi u novoizgradjenoj sanducari pored. kad su ih pitali zasto muz je rekao: "moja zena je savremena. on ne moze da zivi u pecini)"
krajem maja dolazim u tursku, pa cu da svratim i tamo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana