O umjetnosti, o slikarstvu, o sebi i onom drugom...

bborivoj RSS / 24.02.2009. u 16:15


O UMJETNOSTI, O SLIKARSTVU, O SEBI I ONOM DRUGOM....

Opravdano je teozofska tradicija inzistirala i na likovnoj strani " putovanja duse " , na svemu onom sto duh cini sustinom zivota a sto je naprosto sakriveno nasem mentalnom ustrojstvu i misljenju utamnicenom u mentalnim kategorijama .

O UMJETNOSTI, O SLIKARSTVU, O SEBI I ONOM DRUGOM....

--------------------------------------------------------------------------

SLIKAREV  OPUS ...

------------- 

O  UMJETNIKU

------------- 

Uobicajeno je da se likovni fenomeni tretiraju autonomno ,neovisno od drugih ljudskih aktivnosti . Novi pogledi na integralnost svijeta , na meduzavisnosti u odrzavanju ravnoteze okolisa , efikasnosti prenosenja informacija koje povezuju svijet, medudjelovanje energija odgovornost svih ljudi za nasu planetu - sve je to dovelo da se postepeno izgraduje integralnost covjeka , koji - slicno renesansnom covjeku - djeluje jedinstveno , djeluje i kao znanstvenik i umjetnik , kao organizator zivota i proizvodjac , kao suvremenik i covjek koji misli na buducnost . Kod Borivoja Bukve srecemo ovu pojavu u vidu raznovrsnosti svojih aktivnosti - kao strucnjak u tvornici , kao teozof u domenu filozofije i religije , kao alternativni lijecnik , kao pisac koji popularizira nove poglede na svijet i najzad , kao slikara, koji istrazuje slikarske probleme , ali u ovisnosti od svog pogleda na svijet .

Mnogi aktualni dogadjaji i saznanja utjecala su na njegov slikarski rad . Ovoga puta odabrao je temu " Covjek i kosmos " povezujuci ljudsko osjecanje i duh s beskraj nom strukturom kosmosa , shvacajuci kosmos i u svakodne vnom znacenju , ali i kao prisustvo ove strukture u svim pojavama oko nas , u nevidljivom kretanju atoma ,u osjecanju covjeka prema neizmjernom prostranstvu ; u poetici mjesecine , emocionalnim reakcijama covjeka na ne shvatljivo pa i na neki cudni koncept raspela .

Izlozene slike imaju visesmjerno znacenje . One su promisljene kao reakcija na beskrajnost kosmosa , ali one su i izraz suvremenog likovnog senzibiliteta , senzacije kolorizma i geste - svijet za sebe i svijet kosmosa.

/ prof.dr.sc. Bogomil Karlavaris ,slikar ,likovni kriticar i pisac , recenzija sa trinaeste samostalne izlozbe slika odrzane u Klubu knjizevnika i znanstvenika 6.srpnja 1993.g. /

----------------

Impresioniran sam vrlo uspjesnim stvaralastvom gosp.Borivoja Bukve . On na posebno stvaralacki nacin u neuobicajenoj formi izrazava velicinu koja pripada svim dobrohotnim ljudima .Trazimo sebe u svemiru , ali sve bolje upoznamo - cak svemirske probleme - nego samoga sebe .

Cestitam i drago mi je sto sam bio sudionik - uz gospodina Karlavarisa - pri promoviranju izlozbe koja postaje inspirator nadanja u teskoj sadasnjici .

     /prof.dr.sc. Juraj Plenkovic, 6.srpnja,1993./

----------------- 

Na tragu spiritualne emphateie dolazi do budjenja duhovnog senzibiliteta za razlicite moduse kojima covjek se be iskazuje i potvrdjuje kao duhovno bice. U susretu sa kreativnim potencijalom Borivoja Bukve uputno je pristupiti integralno njegovim traganjima koja se krecu od " razmisljanja o kosmosu " do likovnog izraza .                              

Likovnost je vrlo podesan medij za artikuliranja metamorfoza duhovnih traganja pri cemu je kolorit i sam po sebi snaga izvjesne " metanoje " da se kroz likovni dozivljaj napreduje u sirenju granica svijesti i rastu vlastitog duhovnog bica

. Opravdano je teozofska tradicija inzistirala i na likovnoj strani " putovanja duse " , na svemu onom sto duh cini sustinom zivota a sto je naprosto sakriveno nasem mentalnom ustrojstvu i misljenju utamnicenom u mentalnim kategorijama .

U vremenu prijelaza u duhovno , Novo doba misljenje planetarnog poliloga mora uvazavati svako osobno duhovno iskustvo s bilo kojim religijskim ili ne-religijskim predznakom u bilo kojoj duhovnoj tradiciji , u bilo kojoj formi . Nije dostatno drzati se uobicajenih kriterija i mjere postojecih znanja .I svaki je covjek duhovni univerzum per se a ono u sto se " materijalizira " njegovo duhovno bice samo je epifenomen sire svijesti ciji integralni dio postajemo bili mi toga svjesni ili ne , nasim mentalnim poimanjima . Na razlicite nacine  , u nas svakodnevni zivot ulaze elementi i derivati dubljih duhovnih iskustava i vrednota ne - materijalistickih kultura i pocinju mijenjati nas zivot , ali to stoga jer se mijenja nasa svijest i mi rastemo pomalo nesvjesno i spontano kao proljetno stablo . Pripremamo se mi gledatelji i Borivoj Bukva slikar i znanstvenik , za susretanja  s dubljim duhovnim istinama i na nama je da odrzavamo budnost duha , da sirimo predznanja a prije svega da razvijamo skrb o svom duhovnom bicu , a i likovni izraz - spiritualno intoniran - tome je podesan.

/ prof.dr.sc. Jadran Zalokar , slikar , filozofski pisac i pjesnik / 

-------------------

...Bukva Borivoj rijecki je slikar vec duze vremena prisutan u likovnom zivotu ovoga grada ... Ekspresivan je izrazeni i talentirani kolorista "velikih dometa."

/ citati Mirande Bacic , prof. i slikarice/

----------------

   Bukva Borivoj oluju u moru , gibanje barki slika eks presivnim kolorizmom ispreplicuci linije koje formiraju zanimljiva rjesenja .Snazan nemir ostvaruje bojom , razigranim kistom i snaznim pokretom ruke .

/ Biserka Smoljan - Cerina , prof. /

----------------- 

   Borivoj Bukva - svoju ponutricu iznosi u koloristickim eksplozijama i cvrstim suceljavanjima boja i linija naspram nadrealisticke potke iz druge dimenzije misaonog poniranja u svjesne i nesvjesne vlastite prostore .

/ Theodor De Canziani Jaksic , prof. /

----------------- 

U, za njega, novootkrivenom mediju grafici, Borivoj Bukva nalazi jos jednu mogucnost prikazivanja zenskog tijela; motiva, koji u njegovom stvaralastvu, neprestano ponovno izvire. Njegove su zene poput njeznih, jednostavnih, naizgled plahih sjenki, na tragu art decoa, zamisljene i usnule kao zatocenice nekog drugog vremena i svijeta. Njihova mirnoca nije naruzena koloritom, vec svoju pricu prenose poput starinske crno-bijele fotografije. Cak i podloga korespondira sa slikom svojim nenametljivom strukturom rucno radjenog recikliranog papira.

Susret s grafickom tehnikom visokog tiska nagovijestio je moguce smjernice kreativnog izraza Borivoja Bukve.

/  Darija Stipanic, prof. likovne kulture /

---------------- 

LINKOVI: 

http://www.likoz.croadria.com/bukva.htm

http://www.worldhaiku.net/haiga.htm

http://www.alternativa.hr/
osobne/borivoj/art.htm


http://tinywords.com/postcards/gallery.php

http://www.haigaonline.com/
FINALHAIGATALKPAGESIXTEENVOLII.html


 

-idi na narednu stranicu,i komentar na haigu.

itd...

--------------------

Preporucam Vam i meni jedan dragi link:

http://iasos.com/artists/

Kad osjetim potrebu za opustanjem i meditacijom a neda mi se stvarati i raditi, slikati, ja se u pravilu obratim na ovaj link.

----------------

U Rijeci, 15.08.2008. godine             Bukva Borivoj

http://budan.blog.hr/

 

 



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 23:18 24.02.2009

pozdrav

umetniku iz rijeke.
chitao sam tvoj blog i svidja mi se linija koju pratish.
drago mi je da si medju nama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana