Putovanja

Kapadokija [2]

Budimac RSS / 25.02.2009. u 15:23

balon_iz_balona02.6149.jpgJoš pre puta sam bio prilično odlučan da priuštim sebi let balonom u Kapadokiji. Međutim cena od tada nekih 300$ za sat leta me je prilično odbijala. Poslao sam mejl prvoj balonskoj kompaniji u kome sam pitao da li će mi moja pres kartica (Društvo novinara Vojvodine (ono nezavisno, treba li naglasiti?)) omogućiti da malo spuste cenu. Pošto odgovor nisam dobio na vreme (sačekao me je kad sam se vratio u Istanbul), otišao sam kod konkurencije. Tamo mi je gazda više nego prepolovio cenu, ne toliko na osnovu kartice koliko na osnovu toga što poznaje jednog balondžiju iz Beograda (čije sam ime, na žalost, zaboravio, eto prilike da se zahvalim čoveku).

Šta se dobija za tih tada 300 dolara, a sada vidim na sajtovima da raspon cena ide od 160 do 250 evra?

Kombi vas pokupi u gluvo doba noći (otprilike sat i po pre izlaska sunca), vozi vas na mesto poletanja, gde, dok se balon priprema, doručkujete i pijete kafu. Balon poleće i diže se na nekih kilometar tačno u momentu izlaska sunca. Posle toga je čista lutrija (ja sam dobio na toj lutriji) da li će vetrovi i veština pilota uspeti da uteraju balon u neki od kanjona. Vožnja traje nekih sat vremena. Po sletanju otvara, se boca šampanjca i dele diplome/sertifikati da ste učestvovali u letu balonom, ubrzo terenska vozila stižu po vas i vraćaju vas na mesto odakle ste pre 3-4 sata pokupljeni.

Ovo gorenapisano se manje-više nalazi u svakoj balondžijskoj brošuri i/ili sajtu, te sad prelazim na moj doživljaj cele te avanturice. Domaćini su me opremili budilnikom, ali s obzirom da sam sve vreme pred padanje u san nameštao biološki budilnik, nisam mehaničkom dozvolio da se oglasi. Na prstima sam se išunjao iz kuće i uz prvu cigaretu bez kafe (bljak) odšetao do glavnije džade. Nisam dugo čekao na kombi i kroz petnaestak minuta bio sam na obodu Göremea na platou gde su se baloni, komada dva, pripremali. Kafa i baklava za mene su bili dovoljni da baš ne bude da ništa nisam stavio u usta, ali je ponuda za doručak bila onako baš bogata i raznovrsna. Prozivali su nas pojedinačno da se u jednom od kombija odreknemo para u svrhu leta. Devojka koja je to radila me šapatom moli da ne kažem nikom da su mi toliko spustili cenu. A kome bih pa rekao? (evo vama sada kažem)

 

baloon_preparations.6150.jpg

 

Dobijamo kape sa logom kompanije. Dobro... Naš pilot je Rik, Englez. Kasnije tokom leta nam je ispričato da je penzionisani pilot RAF-a, da je posle penzionisanja malo bio plaćenik u australijskom ratnom vazduhoplovstvu, učestvovao je u prvom zalivskom ratu (1991.), a od pre dva meseca vozi balone Kapadokijom. Nisam imao petlju da ga pitam da li je bombardovao Jugoslaviju (valjda nije, jer bi se verovatno pohvalio i time). Elem, pošto smo ušli u korpu (korpi ima različitih ova je bila za 8-10 putnika) on nam pokazuje crash position, koji je zapravo landing position, a ustvari je polučučanj kojim se čvrsto zaglavite u vaš odeljak korpe (korpa ima compartments za dvoje). Dva-tri puta vežbamo na njegovu komandu.

Clinton-valley.6153.jpg– Stavite kape na glave, krećemo! Kad je uključio plamenik postaje jasno zašto su nam podelili kape – vrućina bi većini spržila kosu. Uz dosta neprijatnu galamu plamenika napuštamo majku zemlju ne skroz vertikalno ali skoro. Većina ili barem sam ja tako zamišljao let balonom, kao tiho "plutanje" na visinama. E nije! Taj plamenik je nadasve glasan i u velikoj meri razbija čaroliju (o vrućini koja te zapahne neću). Našli smo se na 1000 metara, kako nam je obećano, u momentu izlaska sunca. Ja lično smatram izlaske mnogo uzbudljivijim nego zalaske, a ovaj iz balona je imao ekstra feeling. Jedno malo razočaranje – let balonom u to doba dana i nije tako perfektna prilika za fotografisanje iz ptičje perspektive s obzirom na jutarnju izmaglicu. No, dobro...

Onboard je bila i ekipa neke australijske televizije, koja je pravila prilog o Kapadokiji, reporterka nas je sve ispitala ko smo i odakle smo (eeeej, bio sam na nekom jutarnjem programu na nekoj australijskoj tv :))). Rik je deklamovao već dobro uvežbanu žvaku sa, pretpostavljam, standardnim doskočicama, kao npr. pokazujući nam dolinu sa izrazito falusolikim fairy chimneys – Ovo zovu Klintonova dolina, ne znam zašto...

Posle jedno 15-tak minuta uspeo je da uvali balon u jedan od kanjona. Eeee, tu stvari postaju izuzetno zanimljive. Kanjoni nisu pravi, nego meandriraju poput reke. Prosto je neverovatno kako vazdušna struja vodi balon (koji nema nikakve, pomena bitne, kontrole za pravac) kroz taj uzak prostor. Taman mislite da ćete se razbiti o stenu koja vam se približava dosta neprijatnom brzinom, a balon elegantno skrene toliko blizu nje da imate utisak da je možete dodirnuti, pri tome osećate pritisak "vazdušnog jastuka" na obrazima. Tako smo se vozili na tom svojevrsnom roller coaster-u jedno pola sata, a onda je Rik digao balon i počeo da traži mesto za sletanje.

Našao je jednu fino ravnu livadu na ivici kanjona kojim smo se vozili i mehko prizemio balon. Ništa prevrtanje korpe i drljanje po zemlji, što je sasvim normalna mogućnost. Izlazak iz balona mora biti vrlo disciplinovan i na komandu (jedan po jedan), jer gubitkom težine balon ima tendenciju da ponovo poleti. No, sve je savršeno glatko prošlo, i čim je Rik obuzdao balon otvorio je šampanjac i izrecitovao molitvu.


The Balloonist's Prayer

The winds have welcomed you with softness.
The sun has blessed you with his warm hands.
You have flown so high and so well
that God joined you in laughter
and set you gently back into
the loving arms of Mother Earth.

(nadasve srcedrapateljski, ali što se ovde na blogu kaže fercera posle tog iskustva)

 Vavilon02.6151.jpg

baloon-landed-small.6154.jpgSa mesta na koje smo sleteli sam snimio jednu od meni lepših fotki učhisarske tvrđave – asocira me malo na Brojgelovu* vavilonsku kulu. Land crew je ubrzo stigao, livada je bila između ostalog zgodna zbog toga što je seoski put bio blizu. Spakovaše balon u džip, nas u kombi i distribuiraše nas na mesta gde su nas pokupili.

Pogled na sat. Sedam. Šta ću "kući"? Moji domaćini još uvek spavaju snom pravednika. Dok to mislim Francuskinja koja je izašla iz kombija gde i ja (ispred kluba Med), primećuje da se mislim što mi je činiti, kaže da se ni njoj ne ide u hotel 'ajmo negde na čaj/kafu šta već nađemo u ovo nedoba. U podnožju tvrđave nalazimo otvorenu čajdžinicu i tu u prilično raznovrsnoj priči ubijamo dva i po sata. Razmenjujemo e-mejlove, telefone, čak dobijam njenu parisku adresu (ako me put nanese), sve to sa potpunom svesnošću da je to izlišno jer, osim što će nam se putevi ukrstiti u sledećih nekoliko dana na turističkim (epi)centrima Kapadokije, nikad se više nećemo videti.

Na putu nazad srećem moje zabrinute domaćine, znaju oni da je let odavno završen, ta gde li sam se denuo do sad.

 

 

---------------------------------------------

Beleška na margini

Pošto smo u tih nedelju dana prešpartali Kapadokiju uzduž i popreko sledeći tekst će biti kolaž crtica i fotografija o najzanimljivim mestima i doživljajima. 

---------------------------------------------

* Bilo pogrešno zapisano u mozgu, pa i u tekstu kao Bošova Vavilonska kula. Ispravljeno zahvaljujući Kazezozeu. Hvala Kaz :)

Atačmenti



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mara92 mara92 15:34 25.02.2009

...

Прочитала!!!!! Препоручила...
Само да пријавим - морам да радим па се после враћам "у програм"

Budimac Budimac 15:36 25.02.2009

Re: ...

Прочитала!!!!! Препоручила...
Само да пријавим - морам да радим па се после враћам "у програм"

Čekamo te, hvala
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:34 25.02.2009

Šta ti je život...

... dok neko leti iznad pupka sveta, neko pevuši po blogu.

priznajem još nisam pročitao.

edit: mara me prestiže, imaš li utešnu nagradu?
Budimac Budimac 15:39 25.02.2009

Re: Šta ti je život...

... dok neko leti iznad pupka sveta, neko pevuši po blogu.

Ajao Džeremaja, tvoj poslednji blog je za mene sa fatvom na YouTube teški fizički rad koji još nisam savladao...
Evo i tebi
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:35 25.02.2009

Brate, to sa Francuskinjom....

Bolje da tutim.
Budimac Budimac 15:40 25.02.2009

Re: Brate, to sa Francuskinjom....

Bolje da tutim.

Ćuti, bolje Ninoslave, ćuti
Unfuckable Unfuckable 17:12 25.02.2009

Re: Brate, to sa Francuskinjom....

to sa Francuskinjom je ok, prave švace ne pričaju previše
ali ono sa tvojim fuckin' pasošem.....Ninoslave, black Ninoslave
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 17:27 25.02.2009

Re: Brate, to sa Francuskinjom....

ali ono sa tvojim fuckin' pasošem.....Ninoslave, black Ninoslave

Budalastina ! Ucinilo mi se da pasos istice 2099, a ne 2009.
Unfuckable Unfuckable 17:31 25.02.2009

Re: Brate, to sa Francuskinjom....

zamisli i te frikove ?
ne izdaju pasoše na 100 godina, tztztztz
ubi nas ova birokracija
Budimac Budimac 17:33 25.02.2009

Re: Brate, to sa Francuskinjom....

zamisli i te frikove ?
ne izdaju pasoše na 100 godina, tztztztz
ubi nas ova birokracija

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:43 25.02.2009

ocu i ja!

Budimac balgo si ga tebi.
Jel moze da se desi da dobijes mucninu (aj da ne budem slikovita razumes na sta mislim) i te stvari?
Budimac Budimac 15:49 25.02.2009

Re: ocu i ja!

njanja_de.manccini
Budimac balgo si ga tebi.
Jel moze da se desi da dobijes mucninu (aj da ne budem slikovita razumes na sta mislim) i te stvari?

Ne znam, mislim da ne... ili ekstra osetljivi. Ja se plašim visine u principu, ne volim da sam u oblakoderima (mada često volim da izazivam taj strah), no u balonu sam se osećao potpuno sigurno i OK. Ono pređenje sa roler koasterom treba uzeti uslovno...
Milan Novković Milan Novković 23:03 25.02.2009

Re: ocu i ja!

Ono pređenje sa roler koasterom treba uzeti uslovno

Ja probao prošle godine u Južnoj Africi. Pošto nije bilo kanjona, a "vožnja" nije dozvoljena po iole ozbiljnijem vetru, let je bio nadrealno miran pošto se balon kreće skoro brzinom slabog vetra. Da čovek zatvori oči mogao bi da pomisli kako je na zemlji koja se nekako čudno "umirila".

Zora jeste interesantna, pošto se uglavnom sve budi i pred svima je ceo dan pa i osećanje da nas, možda, tog dana čekaju dve sreće :)

Budimac Budimac 23:43 25.02.2009

Re: ocu i ja!

da nas, možda, tog dana čekaju dve sreće :)

Meni i ta da sam je dočekao (zoru) dovoljna
dolybell92 dolybell92 00:48 26.02.2009

Re: ocu i ja!

Vid' ...vid' ... Budimca, di se samo pop'o !



Budimac Budimac 01:14 26.02.2009

Re: ocu i ja!

Vid' ...vid' ... Budimca, di se samo pop'o !

Dobrodošla
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:57 27.02.2009

Re: ocu i ja!

Ova slika mora da je iz Chateau d' Ox, iz Švajcarske. To je uobičajeno mesto za balonaše. Nikako da odem da izopaljujem
djole63 djole63 16:06 25.02.2009

I zvala me u jesen ...

... da dodjem do Dizona
Al tamo ne bi bila ista
Nego neka druga



P.S. Super tekst
Budimac Budimac 16:12 25.02.2009

Re: I zvala me u jesen ...

djole63
... da dodjem do Dizona
Al tamo ne bi bila ista
Nego neka druga
P.S. Super tekst

Hvala
Kazezoze Kazezoze 16:30 25.02.2009

Re: I zvala me u jesen ...

odlichno napisan neobichan dozhivljaj.
ja se nisam nikad vozio u balonu i bash nisam ni previshe zainteresovan, ali ti verujem da je izlazak sunca iz te perspektive neshto neponovljivo. taj filing bi voleo dozhiveti...
Budimac Budimac 16:45 25.02.2009

Re: I zvala me u jesen ...

ali ti verujem da je izlazak sunca iz te perspektive neshto neponovljivo. taj filing bi voleo dozhiveti...

Ja zaista mnogo više cenim izlaske sunca i često ih gledam, a taj je bio ekstra skroz.
Hvala još jednom
Kazezoze Kazezoze 17:05 25.02.2009

Re: I zvala me u jesen ...

Hvala još jednom

nema na chemu... mada, gledajuci ponovo onu fotku, razmishljam kako bi vavilonska kula izgledala kad bi je zaista naslikao bosh...sigurno bi lichila na reljef kapadokija sa monstrumima u ulozi gradjevinara
znash bosha
Blade Runner Blade Runner 16:41 25.02.2009

learning to fly

learning to fly
Avantura, adrenalin, iskusenje... sve to u istom tekstu. Preporuka.
Budimac Budimac 16:49 25.02.2009

Re: learning to fly

learning to fly

Odlično leglo! Hvala.
babycream babycream 16:50 25.02.2009

dobar text...

Ja sam pravi kunktator kada su komentari u pitanju,ali kada je ovaj i prethodni text na istu temu u pitanju,ne mogu a da ne kazem 'bravo'.Posle duzeg vremenskog perioda,neverovatno sam pozelela da posetim ovo predivno mesto....Hvala!
Budimac Budimac 16:58 25.02.2009

Re: dobar text...

Hvala tebi Babycream
nikvet pn nikvet pn 17:24 25.02.2009

Re: dobar text...

Kunktator - komentator ... ! Bravo, pridružujem se ovacijama oduševljene publike ... !
Budimac Budimac 17:39 25.02.2009

Re: dobar text...

Hvala Nikvet pn
Unfuckable Unfuckable 17:18 25.02.2009

meni je najsimpatičnije

ono insistiranje na kapama...(mada je objašnjen razlog)
Zatim, svidža mi se to što su braća Turci malo osmislili tu celu zezanciju, sa sve prevozom, fruštukovanjem (greota "na prazno" da se leti ), šampanjcem i molitvom...ipak ima nekog šmeka, i ne svodi se na puko otimanje para (što bi se moglo očekivati u nekim drugim, takođe bratskim, turističkim regijama...)

pada mi na pamet i višnja dok sve ovo čitam, pa se pitam :
....ael ima i balon - crnu kutiju ?
Budimac Budimac 17:28 25.02.2009

Re: meni je najsimpatičnije

Zatim, svidža mi se to što su braća Turci malo osmislili tu celu zezanciju, sa sve prevozom, fruštukovanjem (greota "na prazno" da se leti ), šampanjcem i molitvom...ipak ima nekog šmeka, i ne svodi se na puko otimanje para (što bi se moglo očekivati u nekim drugim, takođe bratskim, turističkim regijama...)

A tek da vidiš diplomu (mrzi me sad da je tražim) mož' 'ladno da je uramiš pa na zid

Ma balon je super siguran. Inače, dok Višnja ne gleda... danas je pao jedan boing 737 Turkiš ejrlajnza blizu amsterdamskog Šifola. Trenutni bilans je 9 mrtvih 25 teže povređenih i 25 lakše. U avionu je bilo 127 putnika i 7 članova posade. Pilot, kopilot i jedna stjuardesa su među poginulima. Još nije baš skroz jasno šta je uzrok nesreće.

topcat topcat 17:31 25.02.2009

Re: meni je najsimpatičnije

Unfuckable
ael ima i balon - crnu kutiju ?


Ma koga briga - idem prvom prilikom!
Budimac Budimac 17:36 25.02.2009

Re: meni je najsimpatičnije

Ma koga briga - idem prvom prilikom!

That's the spirit
Kazezoze Kazezoze 18:05 25.02.2009

Re: meni je najsimpatičnije

Budimac
Zatim, svidža mi se to što su braća Turci malo osmislili tu celu zezanciju, sa sve prevozom, fruštukovanjem (greota "na prazno" da se leti ), šampanjcem i molitvom...ipak ima nekog šmeka, i ne svodi se na puko otimanje para (što bi se moglo očekivati u nekim drugim, takođe bratskim, turističkim regijama...)

A tek da vidiš diplomu (mrzi me sad da je tražim) mož' 'ladno da je uramiš pa na zid

Ma balon je super siguran. Inače, dok Višnja ne gleda... danas je pao jedan boing 737 Turkiš ejrlajnza blizu amsterdamskog Šifola. Trenutni bilans je 9 mrtvih 25 teže povređenih i 25 lakše. U avionu je bilo 127 putnika i 7 članova posade. Pilot, kopilot i jedna stjuardesa su među poginulima. Još nije baš skroz jasno šta je uzrok nesreće.


avion se srushio pored jedne od pista na schipolu. sumnja se da je 1 od mogucih razlog i nedostatak goriva, mada neki tvrde da je bilo josh 3000kl kerozina shto je sasvim dovoljno za let do dortmunda. na nedostatak goriva se sumnja zato shto se avio nije zapalio, mada se spominje i problem sa elektrikom. istraga je u toku.
mozhda posle ovog udesa turci odluche da od sad putuju sigurnijim letecim objektom - balonom.
Budimac Budimac 18:22 25.02.2009

Re: meni je najsimpatičnije

avion se srushio pored jedne od pista na schipolu. sumnja se da je 1 od mogucih razlog i nedostatak goriva, mada neki tvrde da je bilo josh 3000kl kerozina shto je sasvim dovoljno za let do dortmunda. na nedostatak goriva se sumnja zato shto se avio nije zapalio, mada se spominje i problem sa elektrikom. istraga je u toku.

Ovde emituju razgovor pilota sa kontrolom, kontrola mu javlja da postoji problem (emergency) sa pistom, on traži da ga upute na drugu i to je valjda poslednja izmena reči... Inače THY (Turkish Havayolari, Turkish Airlines) nije imao nesreća u poslednjih sedam godina, s obzirom na veličinu kompanije i kuda sve lete, to je prilično dobar safety record. Avion je krenuo iz matične luke (Istanbula) pa sumnjam da nije imao goriva (to ovde niko ne pominje kao mogući razlog).

A kad bi mogao da biram svakako bih rađe balonom nego avionom, samo ne znam kako stojim sa povoljnim vetrovima ka severu.
Kazezoze Kazezoze 18:32 25.02.2009

Re: meni je najsimpatičnije

A kad bi mogao da biram svakako bih rađe balonom nego avionom, samo ne znam kako stojim sa povoljnim vetrovima ka severu.

ovde ti zbog vetrova ni biciklo (moje prevozno sredstvo) nije bash pouzdano.
stalno duva u prsa, a to ti je kao da vozish uz neko dobro brdo :)
mozhesh zamisliti let balona (mada i toga ima) po ovim vetrushtinama sa oceana :)
Budimac Budimac 18:51 25.02.2009

Re: meni je najsimpatičnije

moje prevozno sredstvo

athanagard athanagard 01:34 26.02.2009

Re: meni je najsimpatičnije

Ma balon je super siguran. Inače, dok Višnja ne gleda... danas je pao jedan boing 737 Turkiš ejrlajnza blizu amsterdamskog Šifola. Trenutni bilans je 9 mrtvih 25 teže povređenih i 25 lakše. U avionu je bilo 127 putnika i 7 članova posade. Pilot, kopilot i jedna stjuardesa su među poginulima. Još nije baš skroz jasno šta je uzrok nesreće.

U Turskoj balonom, u Holandiji avionom, a u Grckoj se leti helikopterom
Glasam za balon...
Preporuka, naravno!
Budimac Budimac 01:43 26.02.2009

Re: meni je najsimpatičnije

Grckoj se leti helikopterom

Vrh! Hvala na ovoj informaciji i preporuci
athanagard athanagard 02:02 26.02.2009

Re: meni je najsimpatičnije

Budimac
Grckoj se leti helikopterom

Vrh! Hvala na ovoj informaciji i preporuci


Prepoznah avanturisticki duh, pa rekoh...da ima covjek na umu i susjede, nek' mu se nadje...
ssvetlana92 ssvetlana92 21:00 25.02.2009

Ih bre!!

Posle ovog tvog teksta sa sve detaljima i opisima, nema razloga da idem na toliki put..još i da im platim punu cenu, za vožnju balonom! Dok si ti platio pola! Nema šanse! Čekam još te priloge sa slikama...pa da mislim da sam sve to sama i doživela!
Ne znam šta je u pitanju, da li ti što lepo pišeš ili ja koja dobro fantaziram..sve u svemu, imaju jednog putnika manje!
Budimac Budimac 21:10 25.02.2009

Re: Ih bre!!

Čekam još te priloge sa slikama...pa da mislim da sam sve to sama i doživela!

ssvetlana92 ssvetlana92 21:14 25.02.2009

Re: Ih bre!!

Pozdrav tebi i Kapadokiji!
albicilla albicilla 22:58 25.02.2009

Re: Ih bre!!

procitah nekada, ne secam se vise kod koga: "ja ne zelim da mi kazu kako je pesak na plazi mokar, hocu da to svojim prstima osetim"
bauer. bauer. 23:15 25.02.2009

Re: Ih bre!!

procitah nekada, ne secam se vise kod koga: "ja ne zelim da mi kazu kako je pesak na plazi mokar, hocu da to svojim prstima osetim"

Tacno, ali u nemogucnosti da se licno ode, Budimac nam je bas lepo docarao neka mesta.

Ej Budimac, kod mene dvesta kinte po osobi kosta let. I lete bas na mojoj strani grada, zapadna periferija, verovatno da bi videli i izlazak sunca i grad u isto vreme. Mislim da se leti zorom izmedju ostalog i zato sto su tada vazdusna strujanja najumerenija. Samo im nesto slabo ide biznis, ne vidjam ih cesto. A ponekad, valjda, imaju neka svoja dogadjanja pa ih bude po cetri, pet balona u isto vreme. Krenes ujutro na posao, a iznad komsiluka ti lebdi pet velikih balona, lebde i cute, pa ti se na trenutak ucini da je svuda tisina i da nema one redovne, svakodnevne buke oko tebe. Gotovo nestvarno. Ja jos nisam probao, ne daju mi se pare
mara92 mara92 23:16 25.02.2009

Re: Ih bre!!

Бауере, ЦИЦИЈО!

bauer. bauer. 23:25 25.02.2009

Re: Ih bre!!

Pa Maro, nas je petoro i dve snajke, osmoro, pa ti racunjaj. a da se iskradem i da idem sam, nema smisla.
Budimac Budimac 23:31 25.02.2009

Re: Ih bre!!

albicilla
procitah nekada, ne secam se vise kod koga: "ja ne zelim da mi kazu kako je pesak na plazi mokar, hocu da to svojim prstima osetim"

mara92 mara92 23:32 25.02.2009

Re: Ih bre!!

А ти скупљај парице, па изненади женицу...(исти предлог проследи и буразеру)...сигурна сам да би сте их обрадовали...

...бре, ђаба си ти у Амер'ку дош'о, кад Балкан у теби чучи...
Budimac Budimac 23:38 25.02.2009

Re: Ih bre!!

nas je petoro i dve snajke, osmoro,

5+2=8
taman za onu manju korpu
mara92 mara92 23:42 25.02.2009

Re: Ih bre!!

5+2=8

bauer. bauer. 23:44 25.02.2009

Re: Ih bre!!

5+2=8

Nekada davno, davno, u Beogradskoj hronici intevjuisali neku sirotinju, pa on kaze, ja, zena i dvoje dece - petoro. Sa sve akcentom. Posle smo se stalno zezali na tu foru
ssvetlana92 ssvetlana92 23:49 25.02.2009

Re: Ih bre!!

bauer.
5+2=8

Nekada davno, davno, u Beogradskoj hronici intevjuisali neku sirotinju, pa on kaze, ja, zena i dvoje dece - petoro. Sa sve akcentom. Posle smo se stalno zezali na tu foru

Ja te kapiram. Još kad vidiš kako je Budimac jeftino prošao, možemo samo da škrgućemo zubima!
Budimac Budimac 23:49 25.02.2009

Re: Ih bre!!

bauer.
5+2=8

Nekada davno, davno, u Beogradskoj hronici intevjuisali neku sirotinju, pa on kaze, ja, zena i dvoje dece - petoro. Sa sve akcentom. Posle smo se stalno zezali na tu foru

Ma dobro... ja sam definitivno pokazao onomad da ne znam da brojim (broj očiju na blogerskom sastanku)... tako da mi nije strašno
Черевићан Черевићан 21:35 25.02.2009

немиром гоњен

ал би дасам тица воло
без земљине тееже
те облаке вијам
што понебу беже

или риба лакоплива
умору што маами
па сатобом мила моја
да гњурамо сами

но ме здеси форма љуцка
што утеху пружа
ал судба ми да зазирем
oцвакога мужа


а велите францускиња исто имала каде, након леета . . хе,хе, ђаволку ми сличите, г Будимац .текст да је легоми дитреба ,отрцано би било понављати.
Budimac Budimac 21:41 25.02.2009

Re: немиром гоњен

G. Čer uvek je zadovoljstvo videti Vas među nama, a moram da kažem da se i novom Vašem tekstu nadam.
ssvetlana92 ssvetlana92 21:47 25.02.2009

Re: немиром гоњен

а велите францускиња исто имала каде, након леета . . хе,хе, ђаволку ми сличите, г Будимац

Jeste i meni upalo u oko G. Čer, nego da ne sitničarimo!
dunja73 dunja73 22:11 25.02.2009

balon

Nas je u firmi sef castio voznju balonom i to dooobru i dugu ,
na Bodenskom jezeru ..
prve godine kad sam se zaposlila .
moram reci , nisam se prijatno osecala ..ali je divno .
A tek tamo ,mogu misliti , toplo , pirka , a boje ,a pogled ....


Budimac Budimac 22:46 25.02.2009

Re: balon

dunja73
Nas je u firmi sef castio voznju balonom i to dooobru i dugu ,
na Bodenskom jezeru ..
prve godine kad sam se zaposlila .
moram reci , nisam se prijatno osecala ..ali je divno .
A tek tamo ,mogu misliti , toplo , pirka , a boje ,a pogled ....

Ah, Bodensko jezero, Konstanc... Nije ni to za baciti
Malanika Malanika 00:13 26.02.2009

Re: balon

Letela sam na Mauricijusu balonom za jednu osobu (hm ne znam kako se to zove paragliding, parasailing)... koji je prikacen za camac. Prikopcaju te, sednes na mali jastucic nasmese se belim zubima na tamnim licima i braon ocima posalju brzi zracak topline koji ti kaze - uzivaj! I ti se u trenu zavijoris u visinu od oko 70m. Kad sam vec bila gore, setih se da nisam pitala kako cu sici - dole... ali nije mi bilo vazno.

Sta reci, osim da mi je takav osmeh ushicenja zaposeo lice, da nisam mogla da se "spustim" jos par sati. A bio je zalazak u pitanju... Moras imati na umu jedinstvenu providno zelenu boju secerne trske, ugao svetlosti kojim te tirkizno plava voda zaziva s neba, a ti se gore smejes i vices, osecas - ptica si. Ima nesto posebno u toj samoci gore, ma ko neki Jonathan Livingston... Izlazak sunca je ono biblijsko verovanje u dobro pocetka, zalazak je pukotina izmedju prve i druge stvarnosti...
Budimac Budimac 00:21 26.02.2009

Re: balon

Hvala ti za ovu lepu priču

Izlazak sunca je ono biblijsko verovanje u dobro pocetka, zalazak je pukotina izmedju prve i druge stvarnosti...

mara92 mara92 22:55 25.02.2009

...

Хтедох још јутрос да питам: аман Будимац, како си могао баклаву на празан стомак?

Budimac Budimac 23:35 25.02.2009

Re: ...

Хтедох још јутрос да питам: аман Будимац, како си могао баклаву на празан стомак?

Orijentalni kolači u svako doba na svakom mestu!!!
mara92 mara92 23:47 25.02.2009

Re: ...

Оно додуше, заборавих да напоменем како нисам љубитељ слаткиша...а мама прави феноменалне баклаве...и туфахије...а и аустријски арсенал јој је одличан (захер торта, штрудле са маком...)...

мени се сад једе нешто (јагњетина, нпр.)...
Budimac Budimac 23:54 25.02.2009

Re: ...

мени се сад једе нешто (јагњетина, нпр.)...

Misliš ovo

<_<
bauer. bauer. 02:33 26.02.2009

Re: ...

<_<

hehe, Budimac, ni tebi ne radi moj omiljeni smajli <_<. Gde su sada cross, maksa... neko, da nam pomognu da opravimo ovo?
Budimac Budimac 01:13 26.02.2009

Inspirisan

Letom balonom u Kapadokiji napravio sam ovu igricu za najmanji uzrast. Igra se samo sa tasterima za gore i dole.
dolybell92 dolybell92 01:14 26.02.2009

gde li sam se denuo

sladjamk sladjamk 02:47 26.02.2009

Divno, kada se sutra probudim mislicu da..

sam bila i ja
Ovo si nam bas preneo kako treba! Jedva cekam nove fotke.

Nego razmisljam jel bila zima kad si bio? Sve mi se cini da videh sneg?

Jednom sam bila kon nekih prijatelja u goste. Tamo smo gledali emisiju o vanzemaljcima, dosije plava knjiga, UFO objekti. Ja usla skroz u pricu. (Inace verujem da i to postoji!)

Lepo se pozdravim sa ljudima, bilo mirno letnje popodne, krenem ka svome autu, kad ogromna senka iznad mene. Kako se ja krecem tako ona za mnom , ogromna . Samo sto nisam pocela da trcim od straha.
Mislila sam dosli oni mali plavi, pa me gledaju odozgo
Podignem glavu kad ono balon
Leteo je na nekih dvadesetak metara iznad mene.
Bas sam bas bila razocarana . Pogledam opet u balon , lep i saren . Podize se polako. Jedna mi ruka mase iz njega. Nasmejah se lepoti i mahnuh..
Budimac Budimac 08:54 26.02.2009

Re: Divno, kada se sutra probudim mislicu da..

Sve mi se cini da videh sneg?

Mestimično bele stene izgledaju kao sneg

NNN NNN 04:00 26.02.2009

Suuuuuuper

Nadam se da ćeš, za koji dan, na sledećem blogu da staviš VELIKE slike da još više uživamo,
a za koji godinu, ko zna, možda i neki blog o svetlostima Pariza...
Budimac Budimac 09:09 26.02.2009

Re: Suuuuuuper

a za koji godinu, ko zna, možda i neki blog o svetlostima Pariza...

Paa,,, teško... Naravno, da bih voleo da putujem još koji put po Evropi (u Parizu poslednji put bejah pre 20tak godina), ali pravo da ti kažem ona mi nije na listi prioriteta što se putovanja tiče. Više me privlači manje poznato.
topcat topcat 09:33 26.02.2009

Re: Suuuuuuper

Ma gljive - gljive...



Budimac
ali pravo da ti kažem ona mi nije na listi prioriteta što se putovanja tiče. Više me privlači manje poznato.

Potpuno razumijem i osjecam isto.

btw, predlozila sam veceras entuzijastima let balonom.
I tako...
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:06 26.02.2009

.

Prekrasno je ovo, oktrivati delove sveta, kulture, naci se, zagubiti se, vinuti u nebo i sici polako nazad... uzbudljivo i inspirativno.
Budimac Budimac 16:40 26.02.2009

Re: .

Ivana Knežević
Prekrasno je ovo, oktrivati delove sveta, kulture, naci se, zagubiti se, vinuti u nebo i sici polako nazad... uzbudljivo i inspirativno.

Hvala Ivana
vishnja92 vishnja92 17:30 26.02.2009

e i ja bih balonom

iznad Kapadokije.
a i baklave bih, dakako :))

a pre svega bih to svitanje.
Budimac Budimac 18:13 26.02.2009

Re: e i ja bih balonom

E suuuper!

A kako svi nešto o Višnjinom strahu. Jeste vid'li
vishnja92 vishnja92 10:05 28.02.2009

Re: e i ja bih balonom

pa ja se bojim aviona, a svih ostalih letecih sprava - ne. i sto vise lice na 'tice, tim su mi milije.
trebalo je jednom da letim paraglajderom ali se prethodni polaznik stropostao sa neba i slomio kukove, tako da nisam. napravili su pauzu u obuci :)

a jednog dana kad nam snovi pokazu i kako se leti, a ne samo da moze, e...to ce biti nesto.
mirelarado mirelarado 22:44 26.02.2009

Сунце се поново рађа

Уживала сам читајући овај надахнут и духовит наставак приче о Кападокији. Не чуди ме да се предео разгледа из балона управо када сунце излази. За мене не постоји лепши тренутак од праскозорја, када тама полако бледи и некако као да свет застане у ишчекивању руменопрстог свитања и наде да ће се догодити још један дан. Још када си у балону, а испод тебе чаробна Кападокија...
Добро, ту је и та згода с Францускињом, мало подсећа на "све раде јавно да не би изгледало тајно", али нећемо се задржавати на томе...
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:00 28.02.2009

Majstore

Svaka čast za oba bloda, i blago tebi na mogućnosti da obidješ Kapodokiju. To mi je davna želja
Budimac Budimac 00:09 28.02.2009

Re: Majstore

Milutin Milošević
Svaka čast za oba bloda, i blago tebi na mogućnosti da obidješ Kapodokiju. To mi je davna želja

Hvala gazda Milutine. Ni ti ne stojiš loše sa mestima koja treba videti, onaj blog o Indiji, što reče Mr Čer, ne da kopka nego rije...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana