Jugoslovenski kritički film – obračun sa Crnim talasom

Nebojša Milenković RSS / 08.09.2007. u 18:20

rendercmsfield.jsp?field_name=Image&id=277008Mislite li, zaista, da slika o Jugoslaviji zavisi od mog jednog filma. Ako tako stvarno mislite, onda se zabrinite za sudbinu 1163_s.jpgJugoslavije.                                                 Dušan Makavejev 

Bavim se filmom od sredine šezdesetih godina i uvek su okolnosti za nas bile loše. I to je nešto što je sasvim prirodno. Međutim, ako neko udara glavom o zid i ako to čini dovoljno dugo, napraviće udubljenje u zidu.                                                       Želimir Žilnik

 

              Kao svojevrstan odgovor amaterizaciji i populizaciji jugoslovenske umetnosti  početkom 1960-ih, u jeku klime prividne liberalizacije javnog života SFRJ, najpre u književnosti a potom i na filmu javljaju se tendencije koje jugoslovensku stvarnost počinju da prikazuju u realističnijem obliku. Nastajali pod većim uticajem zapadnih kultura, kao inicijalni oblik kritičke kulture u SFRJ Crni talas[1] bio je direktan odgovor na diletantizam i patetične izlive umetnika pripadajućih klimi socijalističkog estetizma. Nasuprot zvanično proklamovanim vizijama ubrzanog napretka i opšteg blagostanja socijalističkog čoveka, knjige i filmovi Crnog talasa obeleženi izuzetno pesimističnom, na momente čak morbidnom atmosferom, jugoslovensku javnost prvi put suočavaju sa realnim životnim problemima i egzistencijalnom bedom socijalno ugroženi(ji)h slojeva stanovništva. U književnosti Crnog talasa, oličenoj u noveli Dragoslava Mihailovića Kad su cvetale tikve (1968) te romanima Slobodana Selenića Memoari Pere bogalja (1968) i Glava-pismo (1970) prvi put otkrivaju se i strahote golootočkog gulaga.

tikve.jpgKad su cvetale tikve priča je o tragičnim sudbinama ljudi koji su bez ikakve stvarne krivice preživeli golgotu Golog otoka, da bi potom i oni i njihove porodice ostali doživotni društveni izopštenici. Sve je delovalo utoliko uverljivije ima li se u vidu da je i sam Dragoslav Mihailović u svojim ranim dvadesetim godinama 15 meseci proveo kao golootočki sužanj. Sama knjiga i pozorišna predstava postavljena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1969.godinedoživele su vanrednu popularnost. Već nakon nekoliko izvođenja predstavu je kao neprijateljsku označio lično predsednik Tito – ista je odmah skinuta sa repertoara a u medijima je započela orkestrirana hajka na Mihailovića i režisera predstave Boru Draškovića. Koliko je ova tema bila nepoželjna pokazuje se i 1970.godine povlačenjem iz štampe i uništavanjem romana Glava-pismo Slobodana Selenića koji golootočku tragediju obrađuje na nešto direktniji način.

Nigde jugoslovenska komunistička stvarnost nije bila opisana na tako brutalan i direktan način koliko je to bio slučaj u crnotalasnom filmu. Po osnovnim intencijama novolevičarska, bez ulepšavanja prikazana stvarnost filma Crnog talasa (s psihološki rascepljenim likovima, egzistencijalnom bedom, scenama punim seksa, pijanstava, nasilja, tuča, ubistava, grotesknim humorom sa mnoštvom psovki i političkih aluzija) za dežurne čuvare javnog morala delovala je utoliko šokantnije. Primera radi, reagujući na njenu pojavu, reditelj partizanskih epopeja drug Veljko Bulajić, ponosno ističući vlastiti udarnički staž u izgradnji morala socijalističkog čoveka, primetiće sledeće: Boreći se protiv navale stihije u našem filmu, protiv svakojakih upliva malograđanštine, protiv komercijalizma, protiv politikantskog šunda, danas možemo zaključiti da su neki autori, koji su izdržali u toj borbi, bili u stvari, ostavljeni na brisanom prostoru, kao mete beskrupuloznog obračuna ’crnih snajperista’.

 

Najdosledniji u socijalno-političko-dokumentarnom filmu bio je Želimir Žilnik. U svom prvom igranom filmu Rani radovi za koji dobija Zlatnog medveda, glavnu nagradu berlinskog filmskog festivala, on obrađuje temu studentskih protesta:  

1969_rani_radovi_web_Size2.jpgOsnovna ideja filma bila je da su političke pobune uvek samo delimično uspešne, jer ih ubrzo hvata rđa, budući da se protagonisti, po prirodi stvari, umaraju i posustaju[2].  

Pod optužbama da vređaju javni moral i loše utiču na vaspitanje omladine, Rani radovi su zabranjeni. Pored bavljenja pričama sa socijalnog dna posebna karakteristika Žilnikovih filmova je u angažovanju velikog broja glumaca naturščika što je tumačeno kao direktan udar na proklamovanu sliku o umetničkoj ozbiljnosti komunističkog filma. Nakon donošenja novog zakona o kinematografiji koji predviđa pravno gonjenje filmova koji se neprimereno kritički odnose prema jugoslovenskoj stvarnosti, kao i bunkerisanja filma Sloboda ili strip Žilnik 1973.godine emigrira u Nemačku.

Obračun sa crnim talasom u svoju poslednju fazu ušao je 1971.godine kada, nakon novosadske premijere filma WR Misterije orga(ni)zma, na zahtev Udruženja boraca Vojvodine, opet uz orkestriranu hajku u medijima, javni tužilac donosi odluku o zabrani filma Dušana Makavejeva[3]. O atmosferi ove hajke u tekstu Imago Makavejev [4] Raša Popov svedoči:           

Ovim filmom, taj Makavejev uvredio je druga Staljina! Nedopustivo! Tako je usred diskusione hajke u novosadskom bioskopu Arena, 1971-ve, ocenio delo W.R... jedan ljubitelj bacanja umetničkih filmova u bunker.

vikend6_2.jpgFilm WR Misterije orga(ni)zma bavi se sudbinom i delom frojdovog sledbenika dr Vilhema Rajha, osnivača učenja o lepoti orgazma i Organizacije za seksualno oslobođenje proleterske omladine SEKSPOL u vreme pred Hitlerov dolazak na vlast. Priča o Rajhu kombinovana je s pričom o tragično završenoj ljubavi i snažnoj erotskoj vezi bivše partizanke Milene (Milena Dravić) i sovjetskog klizača na ledu (Ivica Vidović). Kolažirajući različite igrane i dokumentarne scene, nakon inserta s mladom američkom vajarkom koja miluje penis koji je u punoj erekciji Makavejev u kadar uvodi vođu sovjetske socijalističke revolucije okićenog ordenjem. Rehabilitovani Staljin opet je probudio dežurne čuvare javnog morala. Posebno žučne bile su reakcije na scene u kojim se propagira uživanje u neinhibiranom seksu. Za komunistički moral nedopustivo opasne bile su replike poput: Ja sam Aleksandra Kolontaj! Jebite se slobodno!, On je pravi crveni fašista (Milena Dravić) ili Ček da vidiš kako jebe JNA (Miodrag Andrić – Ljuba Moljac). Film W.R. bio je zabranjen punih 16 godina, njegova zabrana Makavejeva je 1973. dovela do odluke o tajnom odlasku iz zemlje.

 Kritički film šizofrenost režima doveo je do kulminacijske faze. Najdrastični primer progona dogodio se 1972.godine zabranom diplomskog filma Plastični Isus i hapšenjem njegovog reditelja Lazara Stojanovića. U vreme početka obračuna autor se nalazio na odsluženju vojnog roka. Poznat kao saradnik Studenta, potom i urednik časopisa Vidici, tokom odsluženja vojnog roka Stojanović je bio pod prismotrom. U to vreme aktuelno je Brozovo pismo kojim najavljuje obračune sa nepodobnima u srpskom rukovodstvu. Hajka na njega započeta je nakon razgovora sa mladim kapetanom JNA zaduženim za MPV (Moralno-političko vaspitanje) Vukom Obradovićem[5]. O samom razgovoru, kao i onom što je usledilo Stojanović piše:

4139.jpgf5.jpgPređemo na famozno pismo... Kao članovi partije mi smo, bajagi, ravnopravni i sve može da se kaže, te ja njemu još svašta kažem, ali mirno, činjenično, pazeći da ne uvredim neposredno ni Broza, ni partiju, ni vojsku, ni nekog oficira, ponajmanje njega lično. Otrpi Vuk sve to, otpusti nas... Moja se groznica istog dana razvila u teško obostrano zapaljenje pluća i isti onaj lekarski pomoćnik smesti me u stacionar... Onda se pojavi komandant puka sa glavnim lekarom, utvrde da mi se zdravlje bitno popravilo, te me, po prijavi kapetana Obradovića, kazne sa nedelju dana zatvora, jer sam se, navodno, pogrdno izražavao o vojsci. Zatim me izbace iz partije... Onda su me uveče spakovali u džip i odvezli u Beograd, u zatvor Vojnog suda, uz obaveštenje da sa mnom hoće da razgovara istražni sudija. Umesto njega, sutradan su se pojavili neki KOS-ovci i krenuli da mi prete suđenjem za špijunažu. Toga sam se stvarno prepao, jer od te vrste optužbi teško je braniti se, suđenja su tajna, kazne su visoke, a javnost po pravilu misli da tu mora da je nečeg stvarno bilo. Laknulo mi je kad je istražni sudija pokrenuo postupak zbog navodne neprijateljske propagande. Krunsko delo bio je razgovor s Vukom Obradovićem, spakovan u otrovnu formu, sa izjavama istrgnutim iz konteksta, bizarnim montažama i raznim prigodnim ukrasima. Pošto su mi pretresli stan... izvukli su moj film »Plastični Isus« koji nije bio ni podnet komisiji za pregled filmova, a kamoli pušten u javnost, jer je producent, još nakon Karađorđeva, odlučio da je pogoršanje političkih prilika takvo da je bolje sačekati i ja sam se s tim složio. Film se pretvorio u glavnu stvar na suđenju[6].           

 Ishod je bio kazna od godinu dana. Tokom Stojanovićevog izdržavanja kazne, pred Okružnim sudom u Beogradu pokrenuta je nova optužnica - da apsurd bude potpun povod je ponovo bio film Plastični Isus:

Iznenađenje je stiglo u vidu civilnog istražnog sudije koji me je obavestio da se otvara nova istraga protiv mene ponovo za delo neprijateljske propagande i to za film »Plastični Isus«. Odbio sam da razgovaram, obavestivši ga da je taj film već bio predmet postupka protiv mene, a dva puta da se sudi za istu stvar, to ni u jugoslovenskom pravosuđu nije uobičajeno... Dok je trajala istraga, teška artiljerija medija pripremala je teren za monstr-proces. Nikad nisam ni video sve te tekstove... Naime, pod izgovorom da bi tokom istrage bilo nepoželjno, štetno po istragu, da osumnjičeni bude upoznat sa reakcijama u javnosti, sve tekstove koji su se ticali »Plastičnog Isusa« ili mene, zatvorske vlasti, islednik ili neko treći, uredno su isecali iz novina na koje sam u zatvoru bio pretplaćen. Prema broju i veličini tih rupa u novinama mogao sam da zaključim koliko rđavo stoji moja stvar.           

U ponovljenom postupku, Stojanović je za isto krivično delo drugi put osuđen na još godinu i po dana. Kao gest dobre volje jugoslovenskog pravosuđa, spajanjem sa prethodnom, kazna je svedena na dve godine. U metastazi vlastoljublja na vrhuncu ovaj slučaj, naravno, ima i svoj nastavak: 

Žalio sam se protiv te presude, kao i moji advokati. Valjano smo osporili njihove prilično traljave argumente i brojne prekršaje postupka. Žalio se i tužilac. Pošto, valjda, poručioci te predstave nisu bili zadovoljni visinom kazne, Vrhovni sud Srbije odbio je naše žalbe, a usvojio tužiočevu, te mi je povisio kaznu za godinu dana, na ukupno tri godine.  

Formalni kraj crnog talasa označili su komunisti filmske kuće Neoplanta[7] u Novom Sadu koji su odlukom iz 1972.godine, za svaki slučaj, samoinicijativno povukli (bunkerisali) više od 20 filmova, uprkos činjenici da ih zvanična državna cenzorska komisija nije zabranila. U pozadini obračuna sa novim filmom, nezavisnom štampom (posebno se ističe slučaj lista Student), potom i srpskim liberalima u samoj partiji, bio je trenutak pojave MASPOKA u Hrvatskoj. Po oprobanom receptu, u trenucima kada bi se osetila ugroženom, partija je htela da dokaže vlastitu budnost upravo traženjem, tj. proizvođenjem novih neprijatelja te nepokolebivim obračunima sa njima. Ipak, deset godina istorije crnog talasa smeštenih između filmova Dvoje Aleksandra Petrovića iz 1961. pa do 1971. godine i zabrane filmova WR – Misterije orga(ni)zma Dušana Makavejeva i Sloboda ili strip Želimira Žilnika, jugoslovenski film izbacile su u centar pažnje međunarodne kinematografske javnosti[8]. Nagrađivani i rado viđeni na svetskim festivalima, Dušan Makavejev, Aleksandar Petrović, Živojin Pavlović, Želimir Žilnik i Lazar Stojanović postali su prve istinske međunarodne zvezde domaćeg filma. 

 

Napomena: Tekst Jugoslovenski kritički film – obračun sa Crnim talasom u verziji pred vama premijerno je štampan u okviru moje autorske studije Kratak pregled nasilja nad duhom (Ideologije, utopije, simulakrumi slobode 1945-2005) u okviru knjige ZVEZDA I NJENA SENKA, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, 2006. godine. Obimniji i sistematičniji pregled Crnog filma pripremam za drugo izdanje knjige (za sada pod radnim naslovom: Nasilje nad duhom: primeri intelektualnog beščašća u komunističkoj i postkomunističkoj Srbiji 1945-2005

 

 


[1] Naziv Crni talas prvi su upotrebili komunistički funkcioneri u njegovim osudama i trebao je da ima pogrdno značenje. Naziv je, međutim, prihvaćen kao žanrovska odrednica.
[3] Makavejevu je, 1958.godine, bio bunkerisan i film Spomenicima ne treba verovati. Napominjem da ovaj tekst, naravno, ne obuhvata sve primere zabrane filmova u SFRJ, pa čak ni unutar samog Crnog talasa. Namera mi je da to bude učinjeno u integralnoj verziji teksta koji bi potom bio objavljen kao zasebna knjiga.
[4] Raša Popov, Imago Makavejev, YU film danas, godina VIII, br.2-3 (35/36), Prometej, Yu film danas, Novi Sad, Beograd, leto-jesen, 1995, str. 498-519
[5] U devedesetim Vuk Obradović osniva Socijaldemokratiju postajući jedan od lidera pokreta Demokratska opozicija Srbije, potom i potpredsednik Vlade Republike Srbije.
[6] Lazar Stojanović, Ko behu disidenti, Republika, Beograd, godina X, br.182, februar, 1998, str.16-28
[7] U vreme obračuna direktor Neoplanta filma bio je književnik dr Draško Ređep.
[8] Između ostalih, u periodu 1958-1971. bunkerisani su sledeći igrani i dokumentarni filmovi: Spomenicima ne treba verovati i Parada Dušana Makavejeva, Dani Aleksandra Petrovića, Povratak i Zaseda Živojina Pavlovića, Čovek iz hrastove šume Miće Popovića, Lipanjska gibanja Želimira Žilnika, Slani kikiriki Tomislava Gotovca, Kitica milosti Velimira Abramovića, i mnogi drugi...


Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 21:36 08.09.2007

Zika Pavlovic

da imam vremena, da sam on line pisala bih o njemu u ovom kontekstu
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:41 08.09.2007

Re: Zika Pavlovic

šteta što nećeš...
benevolent benevolent 09:40 10.09.2007

Re: Zika Pavlovic

A штета што нисте и и ви. Није Живојин Павловић заслужио само слику ,и то тек у вашој реплици поводом ове теме. Као што је родоначелник црног таласа филм Човек из храстове шуме требало да отвори тему.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:59 08.09.2007

Gole guzice međ pijane Turke...

Vreme 778, 1. decembar 2005.

Intervju - Želimir Žilnik, reditelj:


IZVORNA MOĆ POKRETNIH SLIKA


Film je refleks okolnosti u kojima nastaje. Matrica ponašanja, uspeha i priznanja u našem društvu oslonjena je na laž i pljačku... Ogroman broj zvaničnika, na javnoj sceni, današnjih rodoljuba, demokrata, višepartijaca, pravoslavaca – jesu samoupravljači i aparatčici iz "diktature proletarijata". Lažu kad pričaju svoju biografiju, a onda lažu i o svemu drugome. Među mirorotvorcima i evropejcima ima dosta onih što su kamionima dovlačili belu tehniku iz Slavonije i Bosne i šunke iz Konavala. Kompletan krupni privatan biznis baziran je na privilegijama dobijenim od Bracike Kertesa, Udbe i Slobe. Sve je to bilo tako magnetično i pod rukom, da i garnitura od 2000. nije bila gadljiva kada su kriminalci vadili keš iz džakova.
I zato u našim filmovima o "mafiji i divljoj tranziciji" imate za junake neke šeprtlje, čobane i đilkoše, dok nam zapravo ministri i generali Vojske i Udbe opajaše državne blagajne. Tim našim ubogim filmovima prođe vreme čim neko od zaštićenih svedoka propeva.
Pogledajmo kod bivše braće. Makedonci naprave film. Hrvati ga naprave. Čak i Slovencima, kojima film nije išao od ruke ni u Titovo vreme, krenulo. O Bosancima, nema se šta reći. Respektabilna kinematografija Evrope. Isto važi za Mađare, Rumune. Gde ćemo mi sa Mi nismo anđeli 2 i Ivkovom slavom u svet? Ne ide se, što kaže narod, gole guzice među pijane Turke...
Ne treba mnogo mudrosti da se vidi na čemu počiva Ničija zemlja ili Gori vatra: na tragičnom, ali i samoironičnom propitivanju likova i sudbina, i društvenog miljea Bosne, razbucane i još u prikupljanju, sa neizvesnim ishodom. Takva upitanost nad sudbinom i mestom Srbije u "velikom domaćem filmu" nije viđena.

slavimir slavimir 22:40 08.09.2007

Re: Gole guzice međ pijane Turke...

Прво коначно права тема ! Јел то значи да је ипак прорадила моћ књиге ( Симовић?)
Треће и ја погледо ако не све онда бар добар део Црног таласа.
Али на жалост углавном траћио време.
Ни критике друштва ко на пример у филму ''Бог је умро узалуд'', нит реалности живота ко на пример у серији ''Грунтовчани''. Само бозе и лимунаде, част изузецима. Што више времена протече све ће мање да нас занима тај талас. Али остају нека питања која ће све више да Боле:
1. Зашто су забрањивани филмови црног таласа а пролазио ''Бог је умро узалуд'' , ''Грунтовчани'' , ...?
Па зар онако некомерцијални нису били најбоља реклама Власти. Филозофија Паланке? Тешко ако
се разматра само текст из истоимене књиге. (Писац тог дела је чини ми се много боље писао
удворичке чланке о Брозу). Нешто друго је, али шта? Ја не знам одговор.
2. Како је уопште било могуће снимати такве филмове у то мрачно доба?
3. Како то да данас немамо. Ни помисао неког да уопште тако што пожели? Или су чворови
цензуре тако жестоки (против ког овде смем уопште да изнесем глас?)...
4. И како су неки и по други, трећи пут могли да снимају и после бункерисања претходног филма?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:10 09.09.2007

cenzura i autocenzura


Meni nije potrebna cenzura. Ja sam, pre svega, najveća i najstrašnija cenzura samom sebi.
Oskar Davičo
Sergel Sergel 02:54 09.09.2007

Re: Gole guzice međ pijane Turke...

Da se razumemo. Ni jedan film iz perioda "Novog jugoslovenskog filma" (u zargonu nazvan Crni talas) nije zvanicno zabranjen! Pitanje zasto su Gruntovcani i Bog je umro uzalud primljeni dobro je cudno? Pa zato sto su isli na ruku rezimu! Komunistima je dosao kao kec na desetku film koji se zeza s religijom i razvodnjava je do dezintegracije. Slucaj sa crnjacima je dijametralno suprotan.
slavimir slavimir 19:39 09.09.2007

Re: Gole guzice međ pijane Turke...

Sergel
Da se razumemo. Ni jedan film iz perioda "Novog jugoslovenskog filma" (u zargonu nazvan Crni talas) nije zvanicno zabranjen!

Ma ајде да кажемо да је склоњен, бункерисан, тек није могао да се слободно гледа.
Pitanje zasto su Gruntovcani i Bog je umro uzalud primljeni dobro je cudno? Pa zato sto su isli na ruku rezimu!

Хрватска серију ''Грунтовчани'' сам дао као пример приказа реалности живота. Ја сам био дете кад је први пут приказивана и запрепастио се реалношћу. Живео сам више стотина километара од места где се радња збива али сам видео живот из мог дворишта, села... Загорци су, учили су ме у школи, тако различити од мог краја али сам у тој серији чуо брдо речи које су се употребљавале и у мом крају а нису биле саставни део уобичајеног службеног језика( глагол ''чкоми'' ми тренутно пада на памет).
Целу тадашњу Југославију из 60-70 можеш описати помоћу те серије (можда мало треба додати по коју нијансу из првих минута ''Бората'' за понеке крајеве). .Аутор је имао и те како проблема после сваке епизоде али га је популарност серије сачувала. Тешко да је ишао на руку Режиму. Тек народ је био у целој земљи сличан па и његови проблеми. Али Елите Нису биле исте, оне су већ онда имале супротне интересе.
То у ''црном таласу'' ниси имао. имао си углавном опис те Елите или маргиналних група.
Komunistima je dosao kao kec na desetku film koji se zeza s religijom i razvodnjava je do dezintegracije.

Сасвим друго је филм ''Бог је умро узалуд ''. Видим да спомињеш религију па да разјаснимо одмах. Ради се о филму у којем Чкаља игра две улоге Директора и радника -близанце. Горка и убедљива критика Друштва из тог периода. Бог и религија се се спомињу тек у задњој реченици, и филм нема везе ни са богом ни са религијом али има везе са односом народ - Елита. Црни талас у ниједном филму није успео да ту тему дубље обради.
Slucaj sa crnjacima je dijametralno suprotan

Ту се једино слажемо али видим да су се отвориле друге полемике па више о томе тамо.
Veljko B Uzicanin Veljko B Uzicanin 23:45 08.09.2007

Zasto do 2005.? Zasto ne do 1985.?

Meni nije jasna ova vremenska odrednica 1940-2005, jer u Srbiji u zadnjih dvadeset godina nije snimljen nijedan film koji je imalo kriticki orijentisan prema vlastima. Ako i jeste, to bi samo mogao biti neki izuzetak koji potvrdjuje pravilo.
Inace, za razliku od SFRJ, Srbija je Meka za cenzore, koji prakticno nemaju sta da rade zbog autocenzure, poltronstva, slizavanja sa vlastima i nevidjenog kukavicluka srpskih rezisera i glumaca. U poredjenju sa ovim danasnjima, Veljko Bulajic je primer gradjanske svesti i autorskog bunta.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:06 09.09.2007

Re: Zasto do 2005.? Zasto ne do 1985.?

Pa knjiga i neće biti samo o filmu, već pokušaj jednog koliko-toliko sistematizovanog pregleda intelektualnog beščašća (ali i pružanja otpora tj.odupiranja istom) sve sa ciljem da se dokuči odgovor na pitanje: gde je, kako je i zašto kod većine srpskih intelektualaca prognan kritički duh. Otkud njihova potreba da statiraju ili pak glume podguzne muve ljudi na (bilo kakvoj) vlasti. Gde je (i kako) nestala kulturna elita ovog društva.
...Prevashodno, misli se na nemogućnost srpskog društva da jasno i bez kompleksa iskorači u XXI vek, te da isti prihvati kao vek u kom će na scenu stupiti nov vrednosni sistem, novo shvatanje: morala, društva, politike, etike, nacionalnih interesa,... Nedostatak autentične (građanske) društvene elite za svoju neposrednu posledicu ima krajnju getoiziranost kritičkog mišljenja koja srpsko društvo (kulturu) i danas drži ukalupljeno u mitove, davno prevaziđene kolektivne predstave i zablude koje, gledano na duge staze, jesu ozbiljna pretnja trajnog distanciraja i izopštenja Srbije iz porodice razvijenih evropskih demokratija, kojima ona svojom kulturnom i političkom tradicijom nesumnjivo pripada...
Eto, pokušao sam da vam odgovorim.
Što se datuma tiče, copy/pastovao sam stari dokument. Treba da stoji: 1945-2005.
pozzz.
n.m.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:16 09.09.2007

kultur-policajci


Naša je produkcija postala gradivo pomoću kojeg su kultur-policajci sticali poene pred partijskim forumima i penjali se na lestvici ljudske podlosti.
Balint Sombati , Telo kao mesto i oruđe umetnosti, Bulevar, br.102, Novi Sad, 24.01.2003.
Veljko B Uzicanin Veljko B Uzicanin 09:27 09.09.2007

Re: Zasto do 2005.? Zasto ne do 1985.?

Nebojsa, ocigledno je da pricamo about frogs and grandmothers. Ja nisam imao primedbu na 1940. vec na 2005. godinu u naslovu tvoje studije (koju inace podrzavam jer imadoh srece da sve to dozivim i znam da zavredjuje paznju). Pitanje je , medjutim sta ces navesti za period, recimo 1989 -2005 ? Ko je u tom periodu bio proganjanjan, i to policijski, zbog svojih umetnickih dela ? A poznato je da vlast proganja samo one koji je ugrozavaju. Za taj period ja se secam samo Borbe, Koraksa, radio emisije "Niko kao ja" i TVBK. Nigde rezisera, nigde glumaca, nigde pisaca, nigde slikara, muzicara ili, na kraju krajeva, sportista. Umesto Veljka Bulajica smo dobili Emira Kusturicu, ali za razliku od proslih vremena, danas svi stoje u redu i cekaju da zauzmu mesto tog istog Kusturice.
Danas neko da snimi nesto poput "Plasticnog Isusa" ili da izvrgne ruglu jednog ociglednog kretenoida kakav je Vojislav Kostunica - pa to nema sanse.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 10:06 09.09.2007

Re: Zasto do 2005.? Zasto ne do 1985.?

Pitanje je , medjutim sta ces navesti za period, recimo 1989 -2005 ? Ko je u tom periodu bio proganjanjan, i to policijski, zbog svojih umetnickih dela ? A poznato je da vlast proganja samo one koji je ugrozavaju.

Baviću se, recimo, sluganstvom - btw. naslov knjige baš i ne ide sasvim tako, ali ne smem sasvim da ga kažem iz autorske sujete - ili pak ubiranjem (političkih) plodova jednog takvog rada, i to u postkomunizmu i preddemokratiji! Problemom neizvršene lustracije - sluganstvom, poltronstvom, mediokritetima... (ulogom istih u ratovima).
A "slučajeva" ima, ne brinite!
Još kako!
zzzzz zzzzz 12:42 09.09.2007

Re: Zasto do 2005.? Zasto ne do 1985.?

Ima šanse, još kako, kao na primer u serijalu Nikad izvini, koji je ukinut nakon epizode u kojoj je Đinđić predstavljen kao Duh Hamletovog oca, a Koštunica kao njegov ubica. Samo je u današnje vreme takva cenzura daleko jednostavnija, nema buke, nema sastanaka koji te izbacuju sa mesnog zbora radnih ljudi i građana, već te prosto skinu sa programa. I, u neku ruku, to je logično, jer je komunizam zamenjen nekim mutantnim kapitalizmom - više nije bitno da li podrivaš ili loše utičeš na moral stanovništva - bitno je da ne oteraš sponzore - bilo iz mafijaškog, bilo iz političkog miljea. Onaj ko ima pare ne mora da objašnjava zašto cenzuriše bilo šta - prosto ne da pare i cvrc!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:03 09.09.2007

GLUMCI I REŽISERI...

Tomislav Gotovac o "Plastičnom Isusu" i drugim slučajevima iz istorije jugoslovenske avangardne umetnosti
Vuk Obradović je poslao Lazara Stojanovića na vojni sud


- Dakle, u 11. mjesecu Lazaru se organizira diplomski ispit, koji se radi na takozvanom zwei-band projektoru, znači slika je na jednoj traci a ton je na drugoj. Na ranijim kontrolnim projekcijama filma, Saša Petrović je govorio Lazaru, bio sam prisutan sve je čista istina, "Lazare, izbacite Josipa Broza van iz filma", a Lazar - čujem ga k’o sada - kaže "Da profesore, slijedeći put neće bit ni jednog fotograma sa Brozom". U svakom slučaju, organizuje se ispitna projekcija na Košutnjaku, i Saša se ne pojavi. Svi ostali prisutni profesori ocjenjuju film čistom desetkom. Mjesec dana kasnije, Lazar odlazi služiti vojni rok u Titovoj gardi u Požarevcu, a da nisu napravljene servis-kopije filma. Slijedeće godine netko nosi materijale u Košutnjak da se završi "Plastični Isus" i u 5. mjesecu izlaze tri servis-kopije u koloru. Za koga? Tko je izdao nalog za to?
Tom je uzbuđen kao da je na tragu rešenja velike misterije. Slatko se smeje dok se priseća kako je Beograd počeo da bruji predosećajući skandal, "Beograd je bio pun agenata!". - Ali, prava fora nije u insertima sa Titom, nastavlja Gotovac. - U filmu je bilo i originalno vjenčanje Ljubiše Ristića, čiji je otac bio u to vrijeme komandant beogradske vojne oblasti, a Ristićeve žene otac takođe je bio vojni oficir. Ja imam kameru, i prisustvujem vjenčanju snimajući svoj cinema verite, kao kino amater koji to radi za sitne pare u "Plastičnom Isusu". Pazi, ja glumim tamo ali to je originalno vjenčanje, originalni Ljubiša Ristić, originalni generali! Pet aktivnih generala! To su dijelovi filma koji su poslije suđenja izbačeni.
Epilog nije ništa manje uzbudljiv - oporavljen od preloma noge Lazar Stojanović se vraća u vojsku, i tek krajem godine, zbog psovanja Tita pod uticajem alkohola biva priveden. "Čuo ga je neki dežurni poručnik kako drži ljevičarske govore protiv komunističke partije. Znaš li koji je taj dežurni poručnik? To ti je tip koji je kasnije postao glasnogovornik Vojske Jugoslavije, Obradović, čujem da sad ima i političku stranku. Uglavnom, pričaju mi momci, Obradović izda nalog da ga se uhapsi, i pošalje ga na vojni sud. I dobije Laza tamo jednu godinu zatvora, a on se pobuni i zatraži da se pogleda Plastični Isus kao elaborat njegovih političkih uvjerenja! Počinje suđenje pred civilnim sudom, Lazar postaje heroj i dobija još jednu godinu zatvora, a onda još jednu na osnovu tužbe pred Vrhovnim sudom. Dva faksa je završio u buksi, gdje se družio sa Ademom Demaćijem. I sada se druže na Kosovu, tamo je Lazar šef američkog ureda", tvrdi Tom i kaže da se nada da će, kao trećeosumnjičeni u tom procesu, doći do policijskih zapisnika i svedočenja, želi da zna ko ga je sve denuncirao. Ubrzo potom se vratio u Zagreb - "sve su mi lađe potonule, dok sam se vraćao kući stajao sam u zadnjem vagonu i samo su mi suze išle, mislio sam gotovo je" - nije mu bilo dozvoljeno da diplomira filmsku režiju sve do 1976. godine.
- U konačnici, Josip Broz je za ondašnju seljačku Jugoslaviju bio užasno pozitivan. Je l’ ti znaš da kinematografije ne bi bilo u Jugoslaviji da nije bilo Josipa Broza? Pazi, on je dekretom naredio da se u svakom glavnom gradu ima napraviti filmsko poduzeće, filmska škola, pazi, to isto je napravio i Musolini. Da nije bilo Musolinija ne bi bilo talijanskog neorealizma. Čovjek koji je osnovao u Rimu jednu od najboljih filmskih škola bio je Blazeti, fašistički režiser, a bio je genijalan. Svi ovi režiseri, Roselini, Felini, na izvjestan način, kužiš, oni su svi slušali Blazetija, on je 1936. napravio prvi neorealističlki film koji se zvao "1861." i govorio je o onome velikom ujedinitelju Italije Garibaldiju. Blesavo, kužiš?

DANAS, subota-nedelja, 5-6. jun 2004.
benevolent benevolent 10:01 10.09.2007

Re: Zasto do 2005.? Zasto ne do 1985.?

Па где баш нађосте ТВБК као пример слободних нецензурисаних ставова? Богољуб Карић је својом суманутом жељом за политичком влашћу, основавши и личну партијицу, на ТВБК кршио сваки став који се косио са његовим мегаломанским плановима да његов потомак постане председник Сједињених држава.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:26 09.09.2007

J. B. Tito i "slobodni" izbori

Drugovi i drugarice, i sad pred ove izbore, kao i pred prošle izbore, javili su se glasovi nekih ostataka onog starog, koji još negde životare, koji su pitali da li će možda biti na izborima zastupljeni i neki drugi? Koji drugi?... A ako neko hoće da ostvari drugi program, mi takvog, razumije se, nećemo pustiti na izbore. Ne mogu u našoj zemlji, drugovi i drugarice, postojati dva programa već samo jedan.

Kažu Tito dobro vodi politiku, ali nije kompetentan za oblast kulture. Međutim, drugovi, ko tako govori, taj ne shvata šta je komunistička partija, šta je socijalizam, šta je komunizam.

Jer, taj naš sistem se pokazao najboljim do danas ne samo u našoj zemlji nego uopšte u svijetu.

Tito

Nije o filmu, ali jeste potencijalno o cenzuri.
Sinoc za vreme vecere jedan moj prijatelj se zapitao zasto niko u (nasem) narodu nije dao svom detetu ime Tito? Da li je bila u pitanju zvanicna zabrana, ili bi roditelje u opstini ubedili da on samo jedan (ako nikad niste bili u Spaniji)?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:00 10.09.2007

Re: Tito

Sinoc za vreme vecere jedan moj prijatelj se zapitao zasto niko u (nasem) narodu nije dao svom detetu ime Tito?

Veoma čudno + priznajem da mi tako nešto uopšte nije palo na pamet!
Ako neko o ovome ima neku teoriju - nek je iznese...
n.m.
Gordana Vasić Gordana Vasić 01:59 09.09.2007

Dodala bih...

... delima pisanim o golootočkom i postgolootočkom užasu roman Živojina Pavlovića: Zid smrti.
dobronamjeran dobronamjeran 21:13 09.09.2007

I ja bih dodao

Ispljuvak pun krvi od takodjer Zike Pavlovica u kojem je objavljeno pismo covjeka koji je robijao na golom otoku. Ta je knjiga takodjer bila zabranjena mislim 1984 godine.
benevolent benevolent 10:25 10.09.2007

и ја бих додао

Слажем се имењаче! Живојин Павловић је као матурант добио скојевски задатак да пред другарицама и друговима одржи предавање о порнографији. Дуго је размишљао како да приступи теми, како уопште да почне излагање реферата. После мукотрпног знојења ума изашао је на говорницу и гласно и разговетно рекао: ПИЧКА!
Sergel Sergel 02:58 09.09.2007

Sta...

je pesnik ovim tekstom hteo da kaze? Odnosno kopiranjem teksta sa interneta? Originalna knjiga...do jaja! Inace sto se tvog samopanegirika tice (profil) mogu samo da kazem haleluja! Jebote, dugo nisam procitao sujetniji tekst. Inace "Novi jugoslovenski film" sadrzi mnogo toga sto ti je promaklo. Rodjen si taman tad kad je taj period izvetreo a tri godine pre tvog rodjenja se desio signifikantan slucaj o kome nemas pojma! Vidim da se knjige objavljuju bez ikakvih kriterijuma i referenci, ali mozda je to i dobro u ime neke kvazidemokratije koja bi trebalo da bude suprotna od one koja je kaobajagi, vladala dok se crni talas valjao pucinom.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:58 09.09.2007

Re: Sta...

Inace sto se tvog samopanegirika tice (profil) mogu samo da kazem haleluja! Jebote, dugo nisam procitao sujetniji tekst

drago mi je da ti se baš toliko sviđa!

"Novi jugoslovenski film" sadrzi mnogo toga sto ti je promaklo

naravno da sadrži! ovaj tekst i treba primiti čisto kao informaciju - uostalom, zato sam i napomenuo da pripremam Obimniji i sistematičniji pregled
sve računajući da ću i od vas saznati ono što znate a tako dugo tajite...

p.s.
ovo poslednje je, naravno, šala

n.m.
benevolent benevolent 10:06 10.09.2007

Re: Sta...

Честитам!
Votazi Votazi 03:37 09.09.2007

Hvala!

Odlicno!
Najzad nesto vrijedno na ovim Bloqovima,a ne samo rekla -kazala i ciji je u cijoj!

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:14 09.09.2007

Sjajno...

Nebojša hvala na ovom tekstu.
No, čitajući ga imam jedan mali "fleš"..o))
Osećaš li kako se ponovo iscrtavaju Staljinovi brkovi, kao forma iznad svih formi...o)))
Šta misliš do kojih bi se visina vinula Putinova popularnost u Srbiji da pusti brkove, iako su asocijacije tu i bez toga detalja..o))
pozz
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:27 09.09.2007

Asocijacije...

Drago,
Mislim da Putinu brkovi ipak ne bi lepo stajali!
A evo i zašto:
STALJINOVI BRKOVI
STALJINOVI BRKOVI II
A za asocijacije si, naravno, u pravu.
n.m.
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 11:56 09.09.2007

obracun sa naprednim idejama

Dobra tema. Ono sto moram ipak da primetim je datum 1945 - 2005,a sta je sa onim sto je bilo pre toga? Ili moze biti da u kraljevini nije bilo progona, interniranja, politickih ubistava, zabranjene literature i sl.
Izvini Nebojsa ali mene uzasno nervira ta prica o zlatnom dobu srpske demokratije(koje u stavri nikad nije postojalo) ali se ideoloski namece i smesta u period 1903-1914. cisto sranje. Ne kazem da ti to pokusavas da uradis vec samo da me gorepomenuta cinjenica nervira,a to se danas moze naci i kod liberalnih i kod konzervativnih naucnika.
No da se vratimo na temu, "Crni talas "nije bio nikakav pokusaj liberala da iznutra slome "komunisticki poredak", kako se to cesto predstavlja, vec je to bila u vecini slucajeva ostra kritika tzv. komunizma sa pozicija levice. Svi ti filmovi koje pominjes kritikovali su tadasnji sistem, ali ne zato da bi ga zamenili ovim koji danas zivimo, vec zato sto nije ispunio ocekivanja i izneverio je "revoluciju" zato ih je sistem i progonio sa vecom surovoscu nego istinske neprijatelje (nacionaliste). Njihova kritika sistema bila je sustinska dolazila je sa onih pozicija za koje su tzv komunisti tvrdili da se ostvarene ili da je njihovo ostvarenje u toku,oni su udarali direktno na savest sistema. Jer niti su studenti( i profesori) na crvenom univerzitetu Karl Marks trazili uvodjenje kapitalizma, niti su reditelji iz crnog talasa to trazili, niti su to trazili "srpski liberali".Svi oni trazili su vise socijalizma, ostavrivanje onoga za sta je rezim tvrdio da je ostvareno ili da smo na putu da to bude ostvareno,zato su proganjanii proglasavani neprijateljima,zato su bezali iz zemlje i lezali po zatvorima i niko ,ukoliko nije uzasno iodeoloski zaslepljen, ne moze tvrditi suprotno. Uostalom kojom se recenicom zavrsava film "Rani radovi" i sta se kritikuje u filmu " WR misterije organizma" ? Neki od tih ljudi istina je presli su kasnije u liberalni tabor, ali neki (a cini mi se najbitniji ) nisu. Jer ono sto danas pricaju Zelimir Zilnik ili Lazar Stojanovic u sustini se ne razlikuje od onog za sta su se zalagali pre gotovo 40 godina. Promenile su se okolnosti pa se i njihov pristup i retaorika promenili, ali sustina nije. Imao sam prilike da razgovaram sa tim ljudima i uverim se u ovo sto sada tvrdim. Cak ni ti tako hvaljeni "srpski liberali" sustinski nisu bili liberali vec neka vrsta reformista slicna evrokomunistima u zapadnoj Evropi. Danasnji pokusaj prisvajanja njihove borbe od strane liberalnih intelektualaca i uopstemalobrojne liberalne javnosti jeste pokusaj istorijskoideoloskog utemeljenja ove politicke opcije koja u sustini nema nikakav drugi istorijski oslonac na koji bi se pozvala. Ali to sto ih ignorisemo ne znaci da ce cinjenice nestati,pa tako ni prekrajanje istorije u slucaju crnog talasa, a u korist danasnjih liberala sustinski nije moguce jer je to naravno ordinarna laz i pre svega prisvajanje tudjih zasluga i proglasavnje za svoje. Tadasnji rezim realnog socijalizma iako je zvanicno zavrsio sa staljinizmom u stvari je zadrzao gotovo sve njegove metode i pretvorio se u neku vrstu nacionalnog komunizma koji je iznutra reprodukovao konzervativizam jer je i sam bio prilicno konzervativan, pa tako u njemu nisu mogli proci zahtevi za ostvarivanjem revolucije do kraja ili oslobadajnem proleterske seksualnosti. Slomom realnog socijalizma u istocnoj Evropi pa tako i u bivsoj SFRJ,ne samo da je diskreditovan,nego je sve ono protiv cega se socijalizam borio danas ponovo u trendu. Slom realmnog socijalizma ne znaci da su kapitalizam i individualizam postali popularni ili opsteprihvaceni vec su prihvaceni njihovi derivati ,ono sto ovaj sistem nuzno nosi sa sobom. Siguran sam da se protagonisti kritike realnog socijalizma iz sezdesetih i sedamdesetih godina proslog veka svojom borbom protiv onog sistema nisu zalagali da sistem realnog socijalizma zameni , antisemitizam, verski sovinizam i atavisticki rasizam,kao sto je to slucaj danas diljem Evrope a pogotovo kod nas.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:19 09.09.2007

antistaljinistički staljinizam

Zeko,
hvala na iscrpnom odgovoru. Pošto se sa izrečenim uglavnom slažem ovde ne bih priču previše širio – te ti na neka od pitanja koja postavljaš odgovaram sasvim kratko:
Ono sto moram ipak da primetim je datum 1945 - 2005,a sta je sa onim sto je bilo pre toga? Ili moze biti da u kraljevini nije bilo progona, interniranja, politickih ubistava, zabranjene literature i sl.

Naravno da je bilo! Međutim, moja se knjiga time jednostavno ne bavi (osim u kratkim crtama u poglavlju predistorija). Jednostavno neki vremenski okvir mora da se izabere.
"Crni talas "nije bio nikakav pokusaj liberala da iznutra slome "komunisticki poredak", kako se to cesto predstavlja, vec je to bila u vecini slucajeva ostra kritika tzv. komunizma sa pozicija levice.

Uglavnom je tako!
Svi ti filmovi koje pominjes kritikovali su tadasnji sistem, ali ne zato da bi ga zamenili ovim koji danas zivimo, vec zato sto nije ispunio ocekivanja i izneverio je "revoluciju" zato ih je sistem i progonio sa vecom surovoscu nego istinske neprijatelje (nacionaliste).

Sasvim tako!
Tadasnji rezim realnog socijalizma iako je zvanicno zavrsio sa staljinizmom u stvari je zadrzao gotovo sve njegove metode i pretvorio se u neku vrstu nacionalnog komunizma

Ili: antistaljinističkog staljinizma!
poz.
n.m.
Filip_RST Filip_RST 00:14 10.09.2007

Komentar

Uvek me iznova razgali pokretanje ove teme. Zeleo bih, ipak, da ponesto primetim.
Prvo, mislim da filmove ovog perioda ne treba sagledavati iskljucivo u ideoloskom kontekstu. Presudno za filmove tzv. Crnog talasa bila je nepojamna energija istinskih sineasta i strast da se iskazu kroz film. Naknadna promisljanja mogu isticati da su to u partijskom smislu bili otpadnici, da njihova kritika nije bila radikalna, te da je sistem perfidno nastojao da ih denuncira na bilo koji nacin. Ne zaboravite, oni su pre svega pravili filmove i to s ljubavlju danas neprepoznatjivom kod nasih rezisera, bez mnogo kukumavcenja i ne umiruci u duhu rugajucem.
Citirani i nadasve intrigantni Tom Gotovac govorio je jos stosta o “Lazici”. Naravno, Gotovac nije bespogovorni autoritet. Posebno su sporni njegovi stavovi o filmovima Zike Pavlovica.
Nadalje, izostavljanje Joce Jovanovica, bez obzira na doseg njegovog opusa u siroj javnosti, nedopustivo je. Ili vas mozda plasi subverzivnost njegovih nastupa.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:15 10.09.2007

Jovan Joca Jovanović

Jovan Joca Jovanović svakako je među kultnim autorima jugoslovenskog filma.
Mlad i zdrav kao ruža (1971) jeste film kome će u mojoj knjizi svakako biti posvećena pažnja, baš kao što će u njoj biti reči i o filmovima i autorima koji su mnogo manje poznati - ili pak široj javnosti sasvim nepoznati.

Pored parodiranja jednog od ključnih Titovih govora, ovo je i jedan od prvih filmova koji progovara o jednom od najvećih tabua - činjenici da je i u Titovoj Jugoslaviji itekako postojao organizovani kriminal.

Prilikom jedne od prvih yvaničnih projekcija ovog filma na FESTU 2006. njegov autor je izgovorio i:

To je prvi srpski film koji prikazuje da je u to vreme u Beogradu postojao organizovani kriminal, da postoji narkomanija, prostitucija, pokazuje da Državna bezbednost vrbuje svoje kadrove iz redova kriminalaca, neke stvari koje smo mi saznali tek mnogo kasnije.

Kao jedan od osnovnih razloga za cenzurisanje filma, Jovanović navodi:

U vreme titoizma bio je jak Savez boraca, koji nisu hteli da priznaju da u Jugoslaviji pored Titove omladine, imamo i kriminalce i narkomane, da se javljala neka drugačija populacija, a ovaj film pokazuje upravo to, pokazuje jednu realnu sliku stvari. Nisu hteli ni da priznaju da Služba Državne bezbednosti regrutuje te kriminalce u svoje redove da budu plaćene ubice. Nisu htjeli da priznaju da će se taj kriminal razviti po bivšoj Jugoslaviji kao neka vrsta raka i da će da dođe do jedne sveopšte kriminalizacije. Kako sam ja proučavao taj titoizam, koji je utemeljen na jednoj vrsti kriminala, oni su zabranili film. Po meni je Josip Broz Tito bio najveći kriminalac.

OVDE MOŽETE POGLEDATI PRVIH 6 MINUTA FILMA
Filip_RST Filip_RST 21:33 11.09.2007

Re: Jovan Joca Jovanović

Raduje me da ste posvetili paznju Joci Jovanovica. Moram ipak da napomenem da za puno razumevanje poetike Crnog talasa, morate prouciti i ranije Jocine filmove a ne samo Mlad i zdrav kao ruža. Tu, pre svega, mislim na Izrazito Ja i COLT15GAP kao i dokumentarac Revolucija koja tece.
Zatim ne zaobici nikako Karpa Acimovica Godinu, Miroslava Antica, Micu Popovica, Djordja Kadijevica, Kozomaru ....
Ne znam vas koncept ali mislim da bi uloga scenarista takodje trebalo biti osvetljena.
Pisanje ovakve knjige veliki je izazov i iziskuje mnogo truda. Zelim Vam puno srece.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:08 11.09.2007

Re: Jovan Joca Jovanović

Hvala na lepim željama!
Crni film će, uzgred, biti samo jedno od poglavlja ove knjige koju već sada doživljavam kao svoje životno delo, i, uprkos činjenici da sam već objavio dosta knjiga od čega 3 velike monografije, od ove posebno strepim te, naravno, od nje imam i sasvim posebna očekivanja!
U tom kontekstu sve sugestije smatram poželjnim i dobronamernim te u tom kontekstu vas, ali i sve druge koji bi ev. mogli/hteli da pomognu, upućujem da mi se jave na opciju Privatna pošta koja postoji na ovom blogu!
pozdrav
n.m.
Dražen Dražen 10:29 10.09.2007

Složio bih se

da treba pomenuti i Jovana Jovanovića, mada priznajem da do pre nekoliko dana nisam mnogo znao o njemu. Tek neki dan sasvim slučajno dođoh u posed piratske kopije :) filma "Mlad i zdrav kao ruža". Ne verujem da ga je autor bloga izostavio iz nekakvog straha. Verovatno ima još mnogo takvih flmova koje nam zli cenzori uskratiše.
U svakom slučaju sjajan film koji osim parodiranja socijalističke stvarnosti ima i jednu proročansku crtu. Kako zlokobno i istinito deluju reči glavnog junaka s kraja filma "Ja sam vaša budućnost."
To je izgleda bilo vreme kada se film pravio zbog lepote, umetnosti, ideje, a pare nisu bile toliko važne.
Nebojša hvala na odličnoj temi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana