Putovanja

Bez plime

dunjica RSS / 25.02.2009. u 21:44

                                                 n1142320032_30365413_7853.jpg

 gošća autorica: Rafaela Božić - Šejić

Ići u Veneciju kao rođeni Zadranin ima sasvim neke druge konotacije nego ako ste Kinez, Japanac, Rus - ili preciznije Peterburžac, da ne kažem Brodski. Odnos s Venecijom uvijek je za Zadar bio odnos s jačim i krvoločnijim i to, ako volite Zadar onoliko koliko ga ja volim, nekako ne uspijevate zaboraviti. Čak i ako je ta okrutna dama ostala bez većine zuba i ako joj lice svake fasade odaje neumitni protok vremena (kao i vode) - koliko god ti se sviđala, divio joj se ili je žalio - ne možeš joj sasvim zaboraviti da je u prošlosti žegla i gazila zadarsko srce. Za mene je, dakle, put u Veneciju  bio višestruko otkrivanje - kakav je to grad koji je Zadar osvajao križarskim mačem i vlastitom "diplomacijom", grad koji već desetljećima osvaja milijune turista, i koji je prije tridesetak godina osvojio i jednog pjesnika pa mu se on vjerno vraćao svake godine, a onda je - prerano doduše - i zauvijek u njemu ostao.n1142320032_30365406_5655.jpg

Koncepcija da je Venecija malen grad razbila se već u prvom sudaru vaporetta s valovima lagune - da, Venecija je malena za autore raznoraznih vodiča - tj. za ljude odrasle u Londonima, Moskvama i sličnim grdnim gradinama, ali za onoga tko poznaje istočnu obalu Jadrana i gradove kao što su Poreč, Rovinj, Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, Hvar... - Venecija je megapolis. Naši se gradići doimaju kao nakupina lego kockica, gradske minijature - i tek vidjevši Serenissimu (koje prijetvorno ime) postaje jasno kakve su žrtvice naši gradovi predstavljali Veneciji u srednjem vijeku. Da, smazala je ona i masnije gradove nego što je naš jadni Zadar...  

Objasnivši sebi napokon činjenično stanje sa samo jednim pogledom na grad - ono što nije uspio ni jedan  udžbenik iz povijesti, odlučno kročim na Obalu robova (slavena, čitaj hrvata) - s čvrstom nakanom da se zločiniteljici osvetim tako da ću ja, zadranka, hrvatica, slavenka (iranka?) - iskoristiti uvelu ljepoticu i uživati u njezinim dražima besplatno - da ću šarati njezinim ulicama, oskrvnavljivati njezine ljepote svojim pogledom i svojom digitalnom kamerom, da neću piti kave, jesti pizze, plaćati gondoljere i općenito da od mene neće ona imati nikakve koristi, da ću baš za inat i za naplatu patnje svakog Velebitskog hrasta i našeg pretka kojeg je iskoristila sada ja dati svoj mali obol osveti na svoj skroman turistički način - osveta zadranke - turistice bez novca.

n1142320032_30365146_6266.jpg  Ali trideset sati kasnije i tristo eura manje - i pila sam kave i kupovala maske, ako i nisam jela pizze, jela sam najskuplji (ali izvrstan) tiramisu, ne znajući kako, razgovarala na talijanskom (koji nisam učila ni jedan jedini školski sat) i svoju robovsku frustraciju liječila time što su trgovci na upit tko smo, nakon odgovora: Croati - spremno izgovarali pokoju riječ na hrvatskom... Šišaju nas i danas, shvatih s pomalo tuge, sjetivši se zadarskog otužnog izbora suvenira i općenito prodaje i pristupa turistima... I rekoh, vladaj kraljice i zaslužila si.

Nije trebalo dugo da sebi priznam - pa i ja bih se vraćala svake godine da mogu. Što je uopće u odluci Brodskog čudno? Kako i ne dolaziti vječno u grad koji napaja sva čula, on bi rekao rupe kroz koje doživljavamo svijet. U doba karnevala čovjek se napoji dobrodušnom naivnošću turista koji s ushićenim licima, poput djece koju su roditelji odveli u lunapark, posrću labirintom uličica, ne znajući da li da gledaju u izloge, vodu, fasade kuća, gondole, murano staklo, blještave maske, mostove, putokaze, druge turiste, potencijalne džepare, vodu, gondole, mostove... a u neka druga doba sve je vjerojatno puno mirnije i nekako, Cvetaeva bi rekla "svojije".

Kako izgleda takva Venecija lako je dokučiti. Dovoljno je zaći u neku od poprečih n1142320032_30365430_3676.jpguličica i u hipu ostati u tišini mediteranskog grada gdje vas tvrdoglavo prati samo rublje što se suši iznad glava. Ili sjesti na vaporetto za San Michele, otok mrtvih, i otići pokloniti se nekoj od veličina koja tamo sniva svoj vječni san. U slučaju Brodskog to doduše nekako kao da nema veze sa snom, ni spavanjem. Na skromnom grobu u gotovo zapuštenom dijelu groblja (ali zato ljepšem, intimnijem) postavljen je uz nadgrobnu ploču poštanski sandučić - i dok u njega stavljaš svoju "pošiljku" (olovku s natpisom Gradska knjižnica Zadar) i pokušavaš vidjeti što su ostavili drugi (nekakva bilježnica, kalendarić...) - nema u tebi ni malo sumnje u to da će Brodski provjeriti sadržaj svog sandučića. U hladovini visokog drveća, u potpunoj samoći, uz glazbenu pratnju dalekog gardelina ili nekog sličnog pjevača, na dvadeset minuta plovidbe od potpune kakofonije maski, pristajanja, otplovljavanja, svih svjetskih jezika, suvenira made in Italy (and China) - lako je naći potpuni mir. 

Dovoljno ne znam talijanski da ne znam mrmljaju li domaći što sebi u brk o dosadnim turistima. Lica su im mirna i strpljivo podnose čete došljaka koji prodiru i na neka samo za njih rezervirana mjesta. Ali baš taj spokoj govori u prilog da znaju da nešto ipak uspješno skrivaju. I da otkrivaju samo onoliko koliko žele. Možda je i ta tajnovitost privlačna, a možda je Brodski dolazio u Veneciju uistinu samo zato što je to originalna Venecija, zrno iz kojeg je nikla sjeverna Venecija, njegov rodni Piter. Da, vjerujem da bi rusi to jako željeli vjerovati. I sigurno u tome ima dio istine. Jer na nekim djelovima Venecija asocira neke, naročito lučke, dijelove Pitera. I sigurno je ta kombinacija rođenog, poznatog i sasvim drugačijeg bila nevjerojatno privlačna. Ali, i bez toga, Venecija je čudo. Jedno od rijetkih, ili možda jedino mjesto koje se otima definiciji, opisu - slično oduševljenje doživjela sam još samo u Grožnjanu, ali razmjeri su, naravno, neusporedivi.

Ostalo je samo reći - I'll be back. Baš kao i on - I'll be back.



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Budimac Budimac 21:57 25.02.2009

:)

SJA-JNO!
AlexDunja AlexDunja 22:15 25.02.2009

Re: :)

Budimac
SJA-JNO!

bas:)
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:16 28.02.2009

Re: :)

Da: izuzetno lepo napisano. Svaka čast!
dunja73 dunja73 22:24 25.02.2009

venezia

Bila , videla ..Prelepo,medjutim
ne bih se vise puta vracala u Veneciju jer mi je 5 dana boravka bilo ,
sasvim dovoljno za ceo zivot ..
Nisam previse romantican tip ..
Za mene je Firenca naprimer " uzivanje" ..
Zadar , divan grad ,ali zaobilazim
I smeta mi kod gondolijera - jer su preskupi jednostavno!!
Razumem da je Venecija jedinstvena ,ali ne cini li vam se da malo preteruju ?
dunjica dunjica 17:14 26.02.2009

Re: venezia

Razumem da je Venecija jedinstvena ,ali ne cini li vam se da malo preteruju ?


Čak i da jeste pretjerivanje, oprostimo im zbog njegove bezazlenosti i ne oduzimajmo im ljepotu koju nose u očima.

Eto, ja Veneciju pamtim po mirisima. Neugodnim. Schönheitsfehler i ništa više
dunjica dunjica 22:46 25.02.2009

Grožnjan

slično oduševljenje doživjela sam još samo u Grožnjanu, ali razmjeri su, naravno, neusporedivi.


Za razliku od autorice, domaćica je posve drugačijeg mišljenja. Ne mogoh odoljeti oglasiti se po tom pitanju


Grožnjan
topcat topcat 01:24 26.02.2009

Re: Grožnjan

Kakva Venecija...pa ovo je Groznjan! (prepoznah ulicu momentalno...)
Taj gradic se ne moze mjeriti nisacim - to je jednostavno druga planeta!

U Veneciji sam bila cesto pa je mozda dozivljavam malo drugacije.
Ljeti je izbjegavam jer...sorry...smrdi!!!

Najljepsi dozivljaj je bio kad sam imala priliku prosetati ulicama negdje uoci Bozica. Cekala sam vlak. ("zloglasni" Venezia express).
Volim dozivjeti morska mjesta zimi.
Znaju biti carobna.

Velika preporuka za tekst.
dunjica dunjica 16:43 26.02.2009

Re: Grožnjan

Volim dozivjeti morska mjesta zimi.
Znaju biti carobna.


Zima na otocima donosi neku surovu prazninu, usamljenost... za one koji tamo žive. Za nas prolaznike divan otklon od svakodnevne vreve.

A ponekad bude i snijega... potpuno surealno.

jaksa scekic jaksa scekic 22:53 25.02.2009

Sutra

bi se preselio u Veneciju , potpuno nov koncept, krenes kod komsije-camac,krenes u kupovinu-camac, krenes na sahranu-camac, treba ti hitna pomoc-camac..

J
dunjica dunjica 23:02 25.02.2009

Re: Sutra

krenes na sahranu-camac


a i groblje je djelomice drugačije:


A, vidiš, ni Brodski nije odolio:

ecce-florian ecce-florian 23:19 25.02.2009

Re: Sutra

jaksa scekic  22:53 25.02.2009

Sutra

bi se preselio u Veneciju , potpuno nov koncept, krenes kod komsije-camac

Pa svrati kad dođeš

Milan Novković Milan Novković 10:33 26.02.2009

Re: Sutra

Pa svrati kad dođeš

:) "...the hunting grounds of Casanova ..."
jaksa scekic jaksa scekic 11:12 26.02.2009

Re: Sutra

ecce-florian
jaksa scekic  22:53 25.02.2009

Sutra

bi se preselio u Veneciju , potpuno nov koncept, krenes kod komsije-camac

Pa svrati kad dođeš



Obavezno, svracam jednom do dva puta puta godisnje

J
dunjica dunjica 17:26 26.02.2009

Re: Sutra

:) "...the hunting grounds of Casanova ..."


Milane, for you, to increase your kingdom´s power: fficial%26sa%3DG' target='_blank' class='crvenoNormal'>Casanova - The Duell of the Black Rose

(ne razumijem ovu pometnju s linkom, neće web adresu sakriti iza imena, sorry)
Milan Novković Milan Novković 22:14 26.02.2009

Re: Sutra

for you, to increase your kingdom´s power

Uh, ne pominji kraljevstva i court-ove. Smrt za adikte :)
Neverovatno kako adikcija ume da proradi i nad relativno običnim stvarima (neke Facebook igre, npr).
Kako biti umeren će za mene ostati večita tajna. Na sreću, umem potpuno da isključim gen za adikciju. Bio bih na socijalnoj pomoći kao prevarant da nije tako :)
ecce-florian ecce-florian 00:47 27.02.2009

Re: Sutra

A ovako se vidi iz Zecovog ateljea
dunjica dunjica 08:29 27.02.2009

Re: Sutra

Floriane,
puni ti rukavi džokera! Što još kriješ?
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:23 28.02.2009

Re: Sutra

Sutra #Link  Replika: 8
bi se preselio u Veneciju , potpuno nov koncept, krenes kod komsije-camac,krenes u kupovinu-camac, krenes na sahranu-camac, treba ti hitna pomoc-camac..

E, Jakša, tu bi se malo prešao. Stanovanje u Veneciji koju znamo skoro da ne postoji. Onaj istorijski deo grada je skoro isključivo "nastanjen" firmama i prodavnicama, a mnoge zgrade su puste. Venecijanci (ili Venecijaneri ) žive na obali, malo izdalje, a do tamo je kao kada ideš sa Terazija na Petlovo brdo.

Ovim ne želim da kažem da je Venecija lepa. Davne 1994. godine sam uživao lutajući noćima sam po usnuloj istoriji.
matityahu matityahu 23:52 25.02.2009

LA SERENISSIMA

je očaravajuća. Divan post i PREPORUKA s velikim slovima.
Ivana Knežević Ivana Knežević 15:34 26.02.2009

Re: LA SERENISSIMA

je očaravajuća.


Jeste.
Zauvek zacarana,

p.s. Tekst je magican, bas kao joj i prilici. Bravo!
mirelarado mirelarado 00:19 26.02.2009

Венеција

Диван пост. Венеција и јесте најлепша у доба карневала. Песник је у праву, у Венецију се ваља враћати...

myredneckself myredneckself 00:59 26.02.2009

Re: Венеција

Oduvek sam volela vreme karnevala, Mardi gra, maškare, i te događaje...
..sećam se vremena kad su povorke i krabuljni plesovi u vreme maškara u Zadru bili retki, mahom su se odvijali po selima, a u Zadru su dani karnevala pretežno bili obeležavani u Arbanasima...gde sam išla u osn. školu
..sećam se praska valova o kamenje Foše na mom putu do gimnazije u parku V.N..kasnije...
Yes, I'll be back...

dunjica dunjica 16:47 26.02.2009

Re: Венеција

Radujem se da su probuđena, čini se, ugodna sjećanja na djetinjstvo!

Ovako je bilo prošlih dana u Rijeci:
Malanika Malanika 01:05 26.02.2009

Venecija je najlepsa...

u ranu zoru, jednog letnjeg dana... kada su ulice puste (da, da ima i toga) kada se sve macke Venecije vracaju kucama...

zanosno zavodljiv tekst o otporu, a potom predavanju ...

i ja bih se, kolko sutra preselila, ali samo u onu zoRsku, da budem macka venecijana...

Hvala puno na ovom uzivanju, preporuka ~~~
JJ Beba JJ Beba 01:56 26.02.2009

Re: Venecija je najlepsa...

ela sam najskuplji (ali izvrstan) tiramisu,

mmmmmmmmmmmmmmm


jela sam ga svuda po italiji ali najbolji je u veneziji gde je i nastao .
kažu da je doslovni prevod "podigni me" što ,opet kažu, ima veze sa kafom koja je sastavni deo tirami sua.
ima više varijanti ovog divnog deserta, ali suština je uvek ista:
žumnca se penasto umute sa šećerom, pa se doda maskarpone sir i štapić vanile (unutrašnjost)
na dno posude stavimo piškote natopljene u hladan espreso kome dodamo malo konjaka, a u nekim varijantama i liker od kafe.
na to se stavi polovina krema i pažljivo se izravna, pa se na to opet naređa sloj natopljebnih pišlota i na njih se nanese preostali deo krema.
nekoliko sati , ili celu noć, poslstica se se drži u frižideru i pre serviranja se pospe kakao prahom

pis of kejk

taman kad sam pomislila da će mi se dan završiti depresivno, pogled u Veneciju me je dig'o
ili je to bilo tirami su?

uživala sam
topcat topcat 08:06 26.02.2009

Re: Venecija je najlepsa...

dunjica dunjica 16:50 26.02.2009

Re: Venecija je najlepsa...

tekst o otporu, a potom predavanju ...


magija je u pitanju. njoj se nemoguće oduprijeti, MalaNika.


zora ili smiraj?
dunjica dunjica 17:10 26.02.2009

Re: Venecija je najlepsa...

Džej-džej, blagodarim na receptu i već ga uvrštavam u svoju zbirku! Nego, dozvoli pitanje neiskusnoj tiramisu-domaćici: jel mora štapić vanilije, baš-baš ili je ok samo staviti aromu? Da li se štapić razgnjeca od vlage, ili se može kod rezanja elegantno izvaditi u komadu?

Odužujem se pravim talijanskim:


I paše uz tiramisu
JJ Beba JJ Beba 22:54 26.02.2009

Re: Venecija je najlepsa...

Nego, dozvoli pitanje neiskusnoj tiramisu-domaćici: jel mora štapić vanilije, baš-baš ili je ok samo staviti aromu?

pa može i aroma, naravno :))




ja šipku vanile isečem uzduž i izvadim unutrašnjost i to mutim
ništa joj se ne desi od vlage i ček da se setim...pa nije uvek iz jednog komada

imam vanilu zato što je obožavam. držim je i u ćasi sa šećerom

kao što rekoh ima raznih varijanti tirami sua: sa vanilom, bez vanile, sa maskarpone sirom, bez maskarpone sira već sa švapskim.....
sve može al bez kafe ništa, nada, no, njente
tirami su , kao što mu samo i ime kaže, podiže baš zbog kafe
daprostiš


JJ Beba JJ Beba 18:24 27.02.2009

Re: Venecija je najlepsa...

Odužujem se pravim talijanskim:


naravno kafa nas je održala, njozi hvala

Venecija nas je navukla na kafu, jer je ona " krivac " što je u XVII veku iz Arabije, preko Osmanliskog carstva sa kojim je venecija trgovala, kafa doneta u evropu.
prvi evrposki kafe nasato je 1683. godine u veneciji i tamo su se bili toliko namnožili da su morali da donesu zakon ne bili broj kafea ograničili.
Popularnost kafice se enormno prošira evropom tako da je ispijanje ovog napitka u evropi imalo velikog uticaja na povećanje broja plantaža kafe u Sumatri, Javi a kasnije i u južnoj americi

ja pijem kapućino i i makijato, a priznajem da sam nekada veoooma gotivla coretto (sa grapom)

trol:
sećam se kad se espreso u beogradu jedino mogao popiti u Šumatovcu, jer je tamo bio jedini automat za espreso (ličio je na )
na drugim mestima kuvala sa domaća, turska, kafa i tada smo kao bili kivni na sistem što u beogradu zaboga nema više mesta gde se može popiti espreso....

btw onaj u Šumi bio je grozan
dunjica dunjica 18:42 27.02.2009

Re: Venecija je najlepsa...



Bar Centrale, Berlin - Prenzlauer Berg
Dobri poznavaoci kofeinskih proizvoda tvrde da je ovdje najbolji espresso, cappuccino i latte machiatto u univerzumu. Potpisujem, espresso definitivno! Blagodarno zrnevlje im se isporučuje direktno iz jedne male pržionice u obiteljskom posjedu iz okolice Firenze.

"Ubiše" nas Talijani svojim gurmanlucima!
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:36 26.02.2009

:)

Objasnivši sebi napokon činjenično stanje sa samo jednim pogledom na grad - ono što nije uspio ni jedan udžbenik iz povijesti, odlučno kročim na Obalu robova (slavena, čitaj hrvata) - s čvrstom nakanom da se zločiniteljici osvetim tako da ću ja, zadranka, hrvatica, slavenka (iranka?) - iskoristiti uvelu ljepoticu i uživati u njezinim dražima besplatno - da ću šarati njezinim ulicama, oskrvnavljivati njezine ljepote svojim pogledom i svojom digitalnom kamerom, da neću piti kave, jesti pizze, plaćati gondoljere i općenito da od mene neće ona imati nikakve koristi, da ću baš za inat i za naplatu patnje svakog Velebitskog hrasta i našeg pretka kojeg je iskoristila sada ja dati svoj mali obol osveti na svoj skroman turistički način - osveta zadranke - turistice bez novca.


:) Ha, ha. Divno.

U vreme kad sam bio ovo Kalatravino čedo nije bilo izvedeno



a baš bih voleo da... malo procunjam.

Dobro došli, preporuka.
dunjica dunjica 17:00 26.02.2009

Re: :)

U vreme kad sam bio ovo Kalatravino čedo nije bilo izvedeno


Most s najdužim vremenom gradnje, šale se Venecijaneri. Gradnja najavljena ´96., s planiranim troškovima od ukupno 2 mil. eura. Nakon 12 godina, u septembru prošle godine, završen za preko 11 mil. evra. Još uvijek se lome koplja oko opravdanosti njegove izgradnje, ne samo zato što već postoje 3 mosta preko Canala Grande.
angie01 angie01 14:03 26.02.2009

..omiljena

"Na velikom trgu u Veneciji, golubi klepecu krilima ispred koraka gomile turista, koji se samo smenjuju, a ja stojim sakrivena iza stuba kojim se zavrshava arkada isperd restorana i slusham orkestar skockan u frakove iako je dan, kako svira Vivaldija. Kada izadjem is skrovishta, ovi virtuozni pingvini me pozdrave naklonom."



dunjica dunjica 17:04 26.02.2009

Re: ..omiljena

golubi


Stalno im najavljuju rat. Hranjenje zabranjeno. Nazivaju ih letećim štakorima.

Mogu se koristiti u propagandne svrhe:

Milan Novković Milan Novković 21:54 26.02.2009

Re: ..omiljena

Mogu se koristiti u propagandne svrhe:

Dobra fora, pokazuje kako kontrolom nad formom čovek može da kontroliše i suštinu.

Ne prečesto, ili kad bi hteo, ili koliko bi hteo, naravno.

Stuart Kauffman (ili neko pre njega) je uveo Adjecent Possible koncept - jedna od mojih mantri, koji je staru "Panta Rei" misao uz nekoliko novih perspektiva i derivata stavio na savremeni piedestal.

Izvinjavam se na trolu.
brodica brodica 15:19 26.02.2009

Bez plime


Hvala ti, domaćice, na prekrasno uređenom postu! Hvala i svima koji su komentirali tekst i pronašli u njemu i dio vlastitog iskustva. Hvala i što niste zamjerili na par tipfelera . Što se Grožnjana tiče - nisam vjerojatno bila jasna - ne radi se o razmjerima oduševljenja, nego o razmjerima grada - Grožnjan je samo puno, puno manji od Venecije. Ali, definitivno (i slažem se) - čudo! Vaša autorska prinova R.B.Š.
dunjica dunjica 15:35 26.02.2009

Re: Bez plime

Dobro došla, Brodice, i slobodno razapni jedra da bi mogla zaploviti u punom zamahu!

Edit: sorry, pomislila sam da više voliš Mletke od Grožnjana

jasnaz jasnaz 21:15 26.02.2009

tajnovito*privlačno




a sećam se i mojijeg: riječkog: iz detinjstva........

& svojije napisano = ugodno za čitati!

dunjica dunjica 22:05 26.02.2009

Re: tajnovito*privlačno




uzburkana Rijeka

dunja73 dunja73 21:55 26.02.2009

kupole Svetog Marka


dunjica dunjica 00:01 27.02.2009

Re: kupole Svetog Marka

ne vide se više...

jasnaz jasnaz 22:23 26.02.2009

serenata

dunjica dunjica 23:15 26.02.2009

smrt u Veneciji

film koji ne postoji

mirelarado mirelarado 23:32 26.02.2009

Re: Мorte a Venezia



Филм Лукина Висконтија (који постоји).
JJ Beba JJ Beba 23:37 26.02.2009

Karpačo

Venecija je čudo. Jedno od rijetkih, ili možda jedino mjesto koje se otima definiciji, opisu -

fakat
svašta divnog podarila nam je venecija....
....i divni tanki, na rukoli sexy karpačo

naziv tog jela nose izuzetno tanko sečeni komadi junetine ili lososa (moja preferencija) i delo je venecijanca Đuzepe Čiprijanija, koji ga je dizajnirao za jednu kontesu na dijeti.
Bio je inpirisan izložbom venecijanskog renesansnog slikara Vittora Carpaccio-a , a naročito ga je osvojio način na koji Karpačo kombinuje crvenu i belu boju, boje koje su karakteristične za ovo jelo
najme pored odrezaka (originalno junetina), koja mora biti dobro ohlađena i izuzetno tanko isečena, venecijanski karpačo mora da bude poslužen uz sos od senfa i majoneza u koji se još satvi i vorčerster sos i limun (so, mleveni beli biber)
eto
JJ Beba JJ Beba 00:34 27.02.2009

Re: Мorte a Venezia

Филм Лукина Висконтија (који постоји).

Lukino Viskonti je potomak čuvene lombardijske plemićske porodice viskonti koja je vladala do XV veka ne samo Milanom već i čitavom severnom italijom i bila je rival Venecije.
Na jezeru lago di garda održala se 1430/40 godine bitka između Venecije i Viskontija koja je zanimljiva i čuvena po tome što čitava flota galija transportovana sa jadranskog mora rekom Adiđom do Verone a potom do mesta Mori odakle je kopnenim putem, preko Nago prevoja, prebačnena do Torbolea na lago di garda. Venecijansci su prvu bitku izgubili ali su u ponovljenom pokušaju 1940. god u drugom sukobu do nogu potukli Viskonte.
Lukino se vratio u Veneciju u potrazi za Tađom
dunjica dunjica 15:40 27.02.2009

Re: Мorte a Venezia

Hvala, JJB, puna si dragocjenih darova!

JJ Beba JJ Beba 16:22 27.02.2009

Re: Мorte a Venezia

Hvala, JJB, puna si dragocjenih darova!

dunjice, rafaela, ti &i venecija ste inspirativna kombibacija
mi kontinentalci smo tu da magiju venecije dopunimo.
valjda nas spajaju ona vizantijska artefakta po veneciji
dunjica dunjica 17:01 27.02.2009

Re: Мorte a Venezia

Hvala na cvijeću, što bi rekli Švabe! Nego, i ja sam kontinentalka skroz-naskroz, pa sam veoma zahvalna Rafaeli što je ustupila svoj tekst da ga objavim.

Zanimljivo je da je katedrala sv. Marka rađena po bizantskim uzorima. Ima tlocrt grčkog krsta i na svakoj lađi po jednu kupolu, plus centralna; sve po uzoru na carigradsku crkvu svetih Apostola, koja je kasnije turskim osvajanjem Carigrada uništena. Kažu da je to jedna od posljednjih crkava građenih po zajedničkim istočno-zapadnim crkveno-graditeljskim kanonima. Kasnije je sve krenulo"mili moji, kako koji".



dunjica dunjica 23:55 26.02.2009

njujorški neurotik u Veneciji

brodica brodica 08:47 28.02.2009

komentari

Koliko ludo dobrih komentara i asocijacija! Otvorilo mi je oči koliko još o svemu ne znam (na žalost, to se događa i previše često ). Prijevoz brodova preko kopna za "jezersku" bitku - e, taj je info prefenomenalan! Baš ste mi dali vjetra u leđa (pa makar se vozila i u klasi Optimist - iako bih jedva stala u tu kadicu) - već se krčkaju neke nove ideje i nadam se da će izazvati još toliko dobrih vibri
JJ Beba JJ Beba 17:10 28.02.2009

Re: komentari

brodica
Koliko ludo dobrih komentara i asocijacija! Otvorilo mi je oči koliko još o svemu ne znam (na žalost, to se događa i previše često ). Prijevoz brodova preko kopna za "jezersku" bitku - e, taj je info prefenomenalan! Baš ste mi dali vjetra u leđa (pa makar se vozila i u klasi Optimist - iako bih jedva stala u tu kadicu) - već se krčkaju neke nove ideje i nadam se da će izazvati još toliko dobrih vibri

hvala na pohvali
dunjicin blog o veneciji (kao i svi drugi, uostalom) je vrlo inspirativan....
ko nije vid'o Veneciju ( i Veneto generalno) nije ni živeo, govore svi koji se muvaju i koji su se muvali italijom.
tamo je sve tako natopljeno ljudskom civilizacijom da asocijacija vezanih za veneto ima onoooliiikoooo.
ali nisu samo istorija, književnost, slikarstvo, arhitektura etc ti koji nas opresivno teraju da se vraćamao na "mesto zločina" makar mislima, već i ono što je u biti venecijanskog načina života - espreso, tiramisu, male kafanice - bakerije
il bacaro su tipično venecijaske kafanice u kojima se toči vino, bocka riba na čačkalicu, sir.....

kažu da su bakerije dobile svoj naziv po imenu boga vina Bahusa.

venecijanci i turisti, naravno, u bakerije odlaze da popiju čašu vina pre ručka i ta čaša vina se naziva ombra (senka, hlad) pa se zato odlazak na čašu vina u Veneciji naziva oglazak u hlad iliti- andar all ombra, andar a chicheti , a kako na putu do kuće obiđu nekoliko bakerija, njihov dplazak kući obavljen je po debelom ' ladu

mnogo bakerija se nalazi na Trgu pod senkom zvonika Crkve svetog Marka, i mnogi turisti traže hlad od podnevnog venecijanskog sunca baš tu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana