Gradjanske inicijative| Tehnologija

Greb-greb neposredna demokratija

Goran Vučković RSS / 28.02.2009. u 04:36

Scratch-Card.jpg 

Videvši danas blog gospodina Šabića „Građanska inicijativa vs. visoki administrativni kapaciteti“, počeo sam da razmišljam o jednoj ideji, na izgled paradoksalnoj i besmislenoj: kako omogućiti MUP-u da potpuno trivijalno uradi proveru potpisa narodnih inicijativa i peticija. U stvari – da je i ne radi – da svaki potpis bude garantovano validan (i proveren u odnosu na dupliciranje) u trenutku potpisivanja inicijative.

Zdravi cinici (što bi rekla gordanac) će se odmah zapitati zašto gubim vreme na ovo i mislim da je uvesti tako nešto uopšte realno izvodiva stvar – pošto je to ozbiljna subverzija moći državnog aparata i monopola vlasti političkih partija u odnosu na pojedinca, nosioca glasačkog prava. Takvima sa zadovoljstvom priznajem svoju naivnost i nudim misao Viktora Igoa: nema te armije koja će sprečiti ideju čije je vreme došlo. Moram da priznam da sam vrlo radoznao da li je ovo jedna od takvih ideja. You may say I’m a dreamer, reče Lenon u svoje vreme. Ali – kao i kod sličnih ideja na par mojih blogova ranije – nije važno da li ćemo postići nemogući cilj – već i sam put ka njemu je nagrada.

Toliko o sanjarenju – a sada konkretno.

Ideja

Ideja je da se obezbedi infrastruktura za učestvovanje u narodnim inicijativama (u smislu odgovarajuće ustavne kategorije i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi) i peticijama, sa sledećim osobinama:

  • Mehanizam koji bi znatno povećao efikasnost i bezbednost, a istovremeno znatno smanjio cenu procedure, koristeći informacione tehnologije
  • Građanin ne bi davao nikakve lične podatke inicijativnom odboru narodne inicijative (zaštita privatnosti ličnih podataka)
  • Tekst inicijative bi se mogao dostavljati elektronski i njegova verodostojnost bi bila garantovana (PDF dokument digitalno potpisan od strane državnog organa)
  • Uveo bi se novi elektronski servis državnih organa, radno ime ePeticija, koji bi bi prikupljao potpise za sve inicijative i istovremeno kontrolisao:
    • Početak/kraj perioda potpisivanja
    • Validnost i ne-dupliciranost potpisa u okviru jedne inicijative
    • Uspešnost inicijative (da li je skupljen dovoljan broj potpisa)
  • ePeticija servis bi uspešne inicijative po službenoj dužnosti prosleđivao odgovarajućem državnom organu (npr. Narodnoj skupštini) i pratio njihovo stavljanje na dnevni red i ishod
  • Potpis - podrška inicijativi bi se davala SMS porukom ili preko Interneta
  • Na web sajtu ePeticije bi u svakom trenutku bili dostupni:
    • Tekstovi inicijativa i statistika potpisivanja u realnom vremenu – za inicijative koje su trenutno otvorene za potpisivanje
    • Tekstovi inicijativa i broj prikupljenih potpisa za neuspele inicijative (koje nisu prikupile dovoljan broj potpisa)
    • Tekstovi uspelih inicijativa i status njihovog iznošenja pred Narodnu skupštinu ili drugi ekvivalentni organ
    • Tekstovi uspelih inicijativa i ishod glasanja – idealno sa listom poslanika koji su glasali za ili protiv predloga (ili brojem glasova po partiji/izbornoj listi), ako to zakon dopušta.

Realizacija

Pretpostavljam da je svima već sa slike jasno šta znači ono „greb-greb“ u naslovu.  Radi se o greb-greb karticama (scratch cards) – sličnim onima koje koriste mobilni operatori i instant lutrije.

Za one koji se pitaju šta rade greb-greb kartice u ovoj priči, evo odgovora.

Da bi glasač mogao da podrži bilo koju narodnu inicijativu ili peticiju, odlazi na šalter bilo kog suda ili opštine (ili diplomatsko-konzularnog predstavništva u inostranstvu – da mislim malo i na sebe) i uz identifikaciju ličnom kartom (ili pasošem) i potpis dnevnika primopredaje kupuje (administrativna taksa, treba zatvoriti i finansijsku konstrukciju :)) jednu ili više greb-greb kartica za glasanje. Pri tome bi šalterski radnik u opštini/sudu svaku karticu, na bazi serijskog broja, registrovao-vezao na JMBG kupca.  Ovim u centralnom sistemu ePeticije kartica biva vezana za JMBG, tako da je svoj potpis, deponovan u opštini/sudu pri kupovini greb-greb kartice, vlasnik kartice povezao sa brojevima na kartici. Od tog trenutka, greb-greb kartica je aktivirana, vezana na JMBG nosioca glasačkog prava i spremna da se iskoristi za „potpisivanje“ narodne inicijative ili peticije.

Sa tehničke strane, šalterski radnik u opštini/sudu bi karticu aktivirao (u bazi ePeticije) ručnim terminalom, sličnom onim kojima se dopunjavaju mobilni telefoni (ili običnim PC računarom povezanim na Internet sa smart karticom ili digitalnim klijentskim sertifikatom, ali ručni terminal je jefiniji i bezbedniji), koji bi rešio bezbednost komunikacije sa ePeticijom i u aktivacionom postupku takođe preneo vreme, mesto i šifru referenta koji je identifikovao glasača na bazi LK/pasoša, primio potpis i aktivirao karticu (da bi se znalo koga opaučiti ako dođe do zloupotrebe).

Lako je zamisliti da jedna kartica u stvari bude talon sa većim brojem „potpisa“... ali šta je, u stvari, potpis? Kako radi potpisivanje?

Predaja inicijative i potpisivanje

Svaka narodna inicijativa/peticija bi, kako to zakon nalaže, bila registrovana od strane nadležnog organa. U našem slučaju, članovi inicijativnog odbora bi skinuli šablon dokumenta (npr. MS Word) sa web sajta ePeticije, popunili svoje lične podatke i željeni period akivnosti inicijative. Uploadovali svoj tekst i time dobili potvrdu zahteva za registraciju, koju bi odštampali i na nju se potpisali.

Onda bi otišli do najbližeg suda i predali odštampanu i potpisanu potvrdu i overili svoje potpise u sudu i uradili još neke sitnice poput plaćanja administrativne takse (eh, te pare :) ). Referent iz suda bi overeni zahtev prosledio (faksom + poštom) ePeticiji, koja bi na bazi toga na web sajt postavila podatke o novoj inicijativi i digitalno potpisanu verziju inicijative - i dodelila inicijativi njen identifikacioni broj. Članovi inicijativnog odbora bi o ovome bili obavešteni elektronskom poštom.

Onda bi članovi pokrenuli javnu kampanju za potpisivanje, prosleđujući overeni tekst inicijative i pozivajući građane da inicijativu podrže svojim potpisom – naznačavajući identifikacioni broj inicijative.

Građanin koji odluči da potpiše inicijativu bi onda prosto poslao jednu SMS poruku na javno poznat broj telefona, šaljući u poruci samo dva podatka: identifikacioni broj inicijative i ključ za glasanje – slovno brojčanu kombinaciju koju bi pročitao kada ogrebe svoju glasačku greb-greb karticu. Alternativno, istu stvar bi uradio preko web sajta ePeticije.

ePeticija bi uparila ključ za glasanje sa brojem inicijative i istovremeno proverila da li je JMBG vezan za uneti ključ već glasao za tu istu inicijativu.

Ako je sve u redu – inicijativa bi dobila još jedan važeći potpis. Glasač bi dobio redni broj transakcije glasanja (ili poruku o grešci, ako je ključ neispravan, već iskorišćen, glasanje duplo itd) kao povratnu SMS poruku ili stranicu rezultata na web.

Šta sam namerno preskočio

Namerno sam preskočio bezbedne štamparije, kriptografske algoritme, protokole, formate identifikatora,  poruka, specifikaciju opreme u ePeticiji i po šalterima opština i sudova. Čisto da ne bih previše gušio tehničkim detaljima one koji mi nisu kolege.

Takođe sam namerno ostavio kao temu za razgovor – za šta bi ovakav način „potpisivanja“ još mogao da se koristi. Ovo je, verovatno, donekle povezano sa prethodnim – tj. upotrebi infrastrukture za više namena.

Party time

Pozivam sve čitaoce – kolege informatičare, pravnike, bolesne euforičare (poput mene) i zdrave cinike da se malo poigramo ovom idejom. Pa ako se razbije – nema veze. I onako se 99.99% ideja razbije. Ali... :)



Komentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mungos92 mungos92 05:49 28.02.2009

Svaka čast genije...

... majstore & Don Kihote!
Apsolutno podržavam tvoju pre-E-inicijativu, ALI.... Znam za mnoge, nažalost uticajne, kojima bi to bilo čisto podrivanje demokraCkog poretka & tekovina 5. oktobra.
No, vredi pokušati boriti se.

Mungos, The ZA (#56914879253)
NNN NNN 07:35 28.02.2009

Re: Svaka čast genije...

Znam za mnoge, nažalost uticajne, kojima bi to bilo čisto podrivanje demokraCkog poretka & tekovina 5. oktobra.
Otprilike kao pregledavanje TV snimka od strane sudija za vreme fudbalske utakmice...ali nekima je cilj magla.
Evo još jedne idejice, a još jednostavnije:
u cilju što veće izlaznosti glasača na izbore, uvesti nagradnu igru. Po završetku glasanja se iz biračkog spiska izvlači srećni dobitnik, koji, pošto se utvrdi da je izašao na izbore stiče pravo na nagradu.
No, opet se dolazi do toga da mnogi uticajni akteri imaju drugačije ciljeve...
Doctor Wu Doctor Wu 08:34 28.02.2009

Re: Svaka čast genije...

u cilju što veće izlaznosti glasača na izbore, uvesti nagradnu igru. Po završetku glasanja se iz biračkog spiska izvlači srećni dobitnik, koji, pošto se utvrdi da je izašao na izbore stiče pravo na nagradu.

Lutriju? Sjajna ideja. Bravo! Na zapadu su svim političarima puna usta borbe za demokratiju i povećanja izlaznosti na izbore, a nikome nije pala ovako jednostavna ideja na pamet. Možda je problem što bi se nagrada isplaćivala iz poreza pa bi ostalo manje love za uvek gladne tetrebe i njihove penzione fondove.

Inače, sve ideje u vezi e-Peticija, e-Uprave, e-Bolnica i sl. su sjajne i, po meni, najsigurniji put iz korumpirane države. Počev od najbanalnijih kazni za saobraćajne prekršaje registrovanje i naplata kojih bi bili potpuno automatizovani, pa do plaćanja poreza, zakazivanja lekarskih pregleda, produžavanja dozvola, etc. Sve što dovodi povećanju transparentnosti sistema, ukida korupciju i, na duži rok, čini sistem jeftinijim i efikasnijim.
Goran Vučković Goran Vučković 10:25 28.02.2009

Re: Svaka čast genije...


Lutriju? Sjajna ideja. Bravo! Na zapadu su svim političarima puna usta borbe za demokratiju i povećanja izlaznosti na izbore, a nikome nije pala ovako jednostavna ideja na pamet. Možda je problem što bi se nagrada isplaćivala iz poreza pa bi ostalo manje love za uvek gladne tetrebe i njihove penzione fondove.

Doktore, ne ispunjavaš svoje društvene obaveze? Nisi video ovo? Bila je velika sprdnja sa tim - pošto, kao što znaš, opštinske vlade ovde u UK su totalno razvlašćene - pa su peckali centralnu vlast da bi bilo korisnije da opštinskim vlastima da malo vlasti, pa bi onda i glasanje bilo žustrije :)
Doctor Wu Doctor Wu 11:44 28.02.2009

Re: Svaka čast genije...

Čitam i ne mogu da verujem šta im pada na pamet!"Parachute payments for elected mayors, leaders and executive portfolio-holders who lose office through the action of the electorate", "It also suggests that some councillors could be able to claim unemployment benefit...", "Councillors should be able to receive local government pensions, while centrally imposed restrictions on pay for middle-ranking politicians should be removed". Baš ti Councili su primer totalno netransparentnih organizacija, pogotovu ovde po Londonu, gde imaš ljude na 140, 150K koji žive u council estateima. (Nešto slično onom Ed Kochu u NY, koji je, kao gradonačelnik, živeo u rent control velelepnom stanu od 800$ mesečno). Amerika i Engleska biće zemlja proleterska. Užas.
NNN NNN 17:37 28.02.2009

Re: Svaka čast genije...

Možda je problem što bi se nagrada isplaćivala iz poreza
Kod nas su u protekloj deceniji nekoliko puta ponavljani preCedničiki izbori zbog nedovoljne izlaznosti, a svaki izbori su koštali oko 10 miliona evra, mislim da je stvar migla biti rešena i sa par stotina hiljada (za premiju), ali onda se stranke ne bi "najele".
tripraseta92 tripraseta92 23:28 01.03.2009

Re: Svaka čast genije...

mungos92
... majstore & Don Kihote!


Hm! Pa da ovo sto Vucko pise nije bas "donkihotovski" dokazuje to da je nakon mesec dana, bas ona ideja koju je Vucko predlagao prosle godine o placanju usluga opstini i sl. putem SMS-a primenjena u INDJIJI, naravno.
Evo ima ovde
i ovde
i verovatno ima jos dosta, progooglajte malo

E, sad da li je bas Jesic skokom, gde Vucko blogom, ili su i sami vec imali tu ideju, ne znam, i nije ni bitno. Bitno je to, da kad se nesto hoce, to se i moze, i to ocas!
niccolo niccolo 08:32 28.02.2009

Амандман

Pri tome bi šalterski radnik u opštini/sudu svaku karticu, na bazi serijskog broja, registrovao-vezao na JMBG kupca

А да, уместо да шалтерски радник везује за ЈМБГ, грађанин кад гласа, гласа путем сигурне везе преко које уноси индентификациони број иницијативе, број са греб греб картице и свој ЈМБГ, па да сигурна веза одбије гласање ако је ЈМБГ већ ”гласао” за ту иницијативу?
Goran Vučković Goran Vučković 10:33 28.02.2009

Re: Амандман


А да, уместо да шалтерски радник везује за ЈМБГ, грађанин кад гласа, гласа путем сигурне везе преко које уноси индентификациони број иницијативе, број са греб греб картице и свој ЈМБГ, па да сигурна веза одбије гласање ако је ЈМБГ већ ”гласао” за ту иницијативу?

Mukica je što tako onda možeš da glasaš i za svoju babu, komšiju i ko zna koga još, a da i ne znaju :)

Na način opisan gore se tradicionalnom metodom (lična karta/potpis) identitet glasača bezbedno prenosi na skup tajnih slučajnih brojeva, kojima onda može da se glasa SMS-om.

Ja sam proveo sinoć jedno 2-3 sata čisteći protokol - ima malkice više konzistencije nego što možda na prvi pogled izgleda.

Ono što može da se uradi da se protokol malo pojača je da se, pri glasanju, šalje identifikacioni broj inicijative, JMBG (ili npr. poslednje 4 cifre JMBG, da je kraća poruka) i ključ za glasanje - jer onda se sprečava da izgubljen greb-greb bude zloupotrebljen (moraš da znaš JMBG da bi uspešno glasao).
niccolo niccolo 11:35 28.02.2009

Re: Амандман

Na način opisan gore se tradicionalnom metodom (lična karta/potpis) identitet glasača bezbedno prenosi na skup tajnih slučajnih brojeva

Аха, нисам схватио, онда је то ок, мени се учинило да ти дођеш, узмеш картицу, и само кажеш који ти је ЈМБГ, па ми био исти резултат као ово што рече сад у коментару за бабу итд. Ако је у питању ”процедура” онда има заштите...
Goran Vučković Goran Vučković 11:42 28.02.2009

Re: Амандман

niccolo
Na način opisan gore se tradicionalnom metodom (lična karta/potpis) identitet glasača bezbedno prenosi na skup tajnih slučajnih brojeva

Аха, нисам схватио, онда је то ок, мени се учинило да ти дођеш, узмеш картицу, и само кажеш који ти је ЈМБГ, па ми био исти резултат као ово што рече сад у коментару за бабу итд. Ако је у питању ”процедура” онда има заштите...

To znači da treba da pročistim tekst - da kažem ovo eksplicitno - odoh :)
constrictoria92 constrictoria92 10:02 28.02.2009

Ideja je OK, ali...

(uvek neko ali, koje sreću kvari).
Zaboravio si koliko u Srbiji ima informatički nepismenih ljudi. Ukoliko zanemarimo ovaj problem, u Srbiji, takođe, ni svako domaćinstvo nema kompjuter, a i ona domaćinstva koja imaju računar nemaju nužno i internet vezu...
Pre sprovođenja ove ideje, trebalo bi malo poraditi na obrazovanju nacije... Međutim, i pored JISA (Jedinstveni informatički savez Srbije) apela da u ovu godinu uđu sredstva iz budžeta za informatičko obrazovanje, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo nije tražilo ova sredstva...
Pored ePeticije, mi nemamo ni eZdravlje, ni eGovernment, ni eLearning...
JISA je takođe došla i do sledećeg zaključka:
Analize ukazuju da prosecni sluzbenik dnevno trosi oko deset minuta na otklanjanje smetnji u radu nastalih usled loseg rukovanja, cime se gubi radno vreme ne samo onih koji nedovoljno poznaju rad na racunarima, vec i prvih najblizih kolega i drugih koji su profesionalno zaduzeni za popravke. Kada se te cifre prevedu u novac, to ukazuje da se u firmama sa vise od hiljadu zaposlenih trosi nepovratno nekoliko miliona evra zbog nedovoljne pripreme zaposlenih za rad na racunarima.
Goran Vučković Goran Vučković 10:56 28.02.2009

Ali? :)

Zaboravio si koliko u Srbiji ima informatički nepismenih ljudi. Ukoliko zanemarimo ovaj problem, u Srbiji, takođe, ni svako domaćinstvo nema kompjuter, a i ona domaćinstva koja imaju računar nemaju nužno i internet vezu...

Pa, draga koleginice iz marketinga i managementa, zar ti ja izgledam baš toliko senilan? :)

Da ja tebi postavim dva pitanja:
- šta misliš, koliko procenata ljudi ume da šalje SMS poruke?
- šta misliš, koliko je to puta više od ovoga:

Pravo predlaganja zakona

Član 107.

Pravo predlaganja zakona, drugih propisa i opštih akata imaju svaki narodni poslanik, Vlada, skupština autonomne pokrajine ili najmanje 30.000 birača.
Zaštitnik građana i Narodna banka Srbije imaju pravo predlaganja zakona iz svoje nadležnosti.


Takođe, ovo je bio jedan od detalja trenutno važećeg ustava koji je ocenjen kao korak nazad u odnosu na Miloševićev - evo vidi ovo sa sajta YUCOM-a:

10. PREDLAGANJE ZAKONA - NARODNA INICIJATIVA
Uslovi koji se odnose na predlaganje zakona odnosno narodnu inicijativu znatno su pogoršani u odnosu na Miloševićev Ustav. Za narodnu inicijativu, prema Miloševićevom Ustavu, bilo je potrebno 15.000 potpisa birača. Prema Predlogu Ustava, u članu 107. st. 1 utvrđeno je da je za narodnu inicijativu neophodno najmanje 30.000 potpisa, koje je praktično nemoguće prikupiti u roku od 7 dana koji je utvrđen Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, čime se narodna inicijativa kao ustavni princip svodi na puku deklaraciju.


E sad - šta misliš za koliko minuta bi uletelo 30.000 sms poruka, ako bi narod prepoznao vrednost inicijative i bio pripremljen u marketinškoj kampanji?

A šta ako recimo predlog dobije 300.000 ili 500.000 glasova (što je ovim, bar tehnički gledano, potpuno moguće)? Da li bi ti bilo malo frka da glasaš protiv njega, da si poslanik?
Goran Vučković Goran Vučković 11:10 28.02.2009

Re: Ideja je OK, ali...


Pre sprovođenja ove ideje, trebalo bi malo poraditi na obrazovanju nacije... Međutim, i pored JISA (Jedinstveni informatički savez Srbije) apela da u ovu godinu uđu sredstva iz budžeta za informatičko obrazovanje, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo nije tražilo ova sredstva...
Pored ePeticije, mi nemamo ni eZdravlje, ni eGovernment, ni eLearning...

U vezi ovoga (načina razmišljanja), imam preporuku za tebe: pogledaj poslednji tekst Željke Buturović i posebno tekstove od Hajeka i Klausa koji je johnny011 zakačio negde dole pri dnu.

I da se razumemo - nije mi cilj da te ni na koji način vređam, pošto ti nisi to što je tamo opisano (mi smo oboje iz privrede, da ne kažem preduzetničke) - nego samo da probaš da proveriš da li si potpala pod loš uticaj
constrictoria92 constrictoria92 11:47 28.02.2009

Re: Ideja je OK, ali...

Pogledala. I?
Možda me nisi razumeo najbolje...
Poenta je u obrazovanju nacije, kako bi ePeticije, eBanking i ostalo zaživelo i kod nas (složićeš se da su to vrlo korisni servisi...).
Sigurna sam da ne misliš da ne treba svako da zna da radi na računaru, ima isti ili ima pristup internetu...

Goran Vučković Goran Vučković 11:50 28.02.2009

Re: Ideja je OK, ali...


Poenta je u obrazovanju nacije, kako bi ePeticije, eBanking i ostalo zaživelo i kod nas (složićeš se da su to vrlo korisni servisi...).
Sigurna sam da ne misliš da ne treba svako da zna da radi na računaru, ima isti ili ima pristup internetu...

Pozovi Simu da on pročita :)
constrictoria92 constrictoria92 12:16 28.02.2009

Re: Ideja je OK, ali...

Pozovi Simu da on pročita :)

Mislila sam da ovde komuniciramo ti i ja, te da bi ti trebalo da mi objasniš ukoliko sam u nekoj grešci ili ako nešto ne razumem da razjasniš...

Kao što se pre 50 godina gledalo na ljude koji ne znaju da pišu, tako se danas gleda na ljude koji ne znaju da pošalju mail. To vreme ili takav stav dolazi polako i kod nas, na veliku žalost svih onih koji to ne umeju. To je danas stvar elementarne pismenosti...


Goran Vučković Goran Vučković 12:23 28.02.2009

Re: Ideja je OK, ali...


Mislila sam da ovde komuniciramo ti i ja, te da bi ti trebalo da mi objasniš ukoliko sam u nekoj grešci ili ako nešto ne razumem da razjasniš...

Važi, šefice :)

Glasaču nije potreban računar. Tekst peticije može da pročita i sa papira. Može za njega da mu kaže i komšija. Glasa SMS-om. U Srbiji nije pokrivanje mobilnom telefonijom 250% kao u Crnoj Gori, ali trebalo bi da je uglavnom dovoljno. Osim toga, ne moraš da glasaš sa svog telefona, može unuka da pošalje poruku za tebe :)

Počistio sam deo teksta oko aktivacije, da je jasno da šalterski službenik aktivira (handheld terminalom) a glasač glasa telefonom. A u Srbiji trenutno 25% domaćinstava ima računar, uzgred.
Milan Novković Milan Novković 11:50 28.02.2009

Sve ok...

...Vučko, samo bi ista ideja povrh PKI, umesto kartica bila jeftinija i strategijski bolje pozicionirana.

Taktički? PCs pokriveni ali, ok, nisu svi mobilni spremni za PKI iako mislim da sad većina izlazi na tržište sa Javom.

Ne bi se koristio SMS onda nego mala app, možda još lakša za korišćenje.
Goran Vučković Goran Vučković 11:54 28.02.2009

Re: Sve ok...

...Vučko, samo bi ista ideja povrh PKI, umesto kartica bila jeftinija i strategijski bolje pozicionirana.

Taktički? PCs pokriveni ali, ok, nisu svi mobilni spremni za PKI iako mislim da sad većina izlazi na tržište sa Javom.

Ne bi se koristio SMS onda nego mala app, možda još lakša za korišćenje.

Milane, smart kartice i PKI je za ove stvari, posebno sada, kada su izdate nove lične karte, "ne lipši magare do zelene trave".

Kao što primećuješ - ja se trudim da pravim predloge na bazi komercijalne tehnologije. Na primer - siguran sam da bi tvoja firma (kao i njeni konkurenti - da ne bude da je ovo reklama) ovo sve isporučila levom rukom.

Ne znam da li kapiraš političku snagu ove igračke? Meni ovo izgleda kao 5. oktobar svakog jutra pre kafe :)
Budimac Budimac 12:20 28.02.2009

Re: Sve ok...

Meni ovo izgleda kao 5. oktobar svakog jutra pre kafe :)

Bolje od toga Vučko, mnogo bolje...

Pročitah i preporučih tekst pre jedno sat vremena, a onda kad sam hteo da komentarišem puče mi veza

Kako to funkcioniše u UK? Čini mi se (na prvi pogled) da se tamo niko bahće proverom podataka...
Milan Novković Milan Novković 12:23 28.02.2009

Re: Sve ok...

Ne znam da li kapiraš političku snagu ove igračke?

Naravno.

Samo ja sam jedan od onih što smatra da je kriminalno sa naše IT strane što nismo PKI dali pravu podršku. Mora da nas je tu svetska politika odradila na finjaka. Potencijal je neverovatan i ova tvoja ideja je jedna u moru. A i sam skrećeš pažnju na snagu.

Jednog dana ćemo svi imati PC u kući pa imati. Prvo će doći kuće sa decom koja su još u školi pošto roditelji razumeju potrebu. A mobilni nadiru, pa tako i njihovi operativni pa aplikacije.

U kratkom roku - scratch kartice jesu jednostavnije, ali mislim da nisu jeftine, a i organizacija jeste izazov.
Goran Vučković Goran Vučković 12:27 28.02.2009

Re: Sve ok...


Samo ja sam jedan od onih što smatra da je kriminalno sa naše IT strane što nismo PKI dali pravu podršku. Mora da nas je tu svetska politika odradila na finjaka. Potencijal je neverovatan i ova tvoja ideja je jedna u moru. A i sam skrećeš pažnju na snagu.

Jednog dana ćemo svi imati PC u kući pa imati. Prvo će doći kuće sa decom koja su još u školi pošto roditelji razumeju potrebu. A mobilni nadiru, pa tako i njihovi operativni pa aplikacije.

U kratkom roku - scratch kartice jesu jednostavnije, ali mislim da nisu jeftine, a i organizacija jeste izazov.

Jednog dana, u komunizmu, svi ćemo živeti u Beogradu - znaš već to.

A ovo može da se uglavi u budžet za 2011. možda - možda čak i 2010. Možda može da se finansira iz donacija - samo da ne bude kao sa Davidovićevim Ustavom :)

Što se tiče cene - cenu bi plaćao glasač. Dobre stvari para vrede - zar ne? :)
Goran Vučković Goran Vučković 12:30 28.02.2009

Re: Sve ok...


Bolje od toga Vučko, mnogo bolje...

Pročitah i preporučih tekst pre jedno sat vremena, a onda kad sam hteo da komentarišem puče mi veza

Kako to funkcioniše u UK? Čini mi se (na prvi pogled) da se tamo niko bahće proverom podataka...

Pravo da ti kažem - nisam to koristio, ali mi, s obzirom na politički sistem, izgleda kao igračka.

Koliko znam, Švajcarci su mnogo jači u neposrednoj demokratiji - glasaju pismima i imaju nešto tipa desetak referenduma godišnje. Gde su gazda Milutin, Čovek u belom, Lektorka da ih pitamo? :)
Milan Novković Milan Novković 12:35 28.02.2009

Re: Sve ok...

Dobre stvari para vrede - zar ne? :)

Da :)

Pošto si ti biznis analitičar i ne ljutiš se kad te gnjavimo evo još jedne iteracije:
- SIM kartica je odlična identifikacija.
- A problem je što treba da može više ljudi da glasa sa jednog telefona.
- Pa možemo....

Umesto petljancije sa scratch carticama i jedinstvenim brojevima na njima mi:
- Vežemo SIM, jedan a može i više, za household, porodicu.
- Pa unutar porodice članovima dajemo brojeve na jednostavan način - 1,2,3,...

Jeftino, "pure" IT :)
Goran Vučković Goran Vučković 12:41 28.02.2009

Vernam cipher


Pošto si ti biznis analitičar i ne ljutiš se kad te gnjavimo evo još jedne iteracije:
- SIM kartica je odlična identifikacija.
- A problem je što treba da može više ljudi da glasa sa jednog telefona.
- Pa možemo....

Pa ok, to je alternativa, ali mislim da nije problem dodeliti, veći je problem to što se ta stvar vezuje za spravu druge namene i što je upotrebljiva proizvoljan broj puta, pa napad više vredi, skuplje je vođenje revocation lists itd. Ja recimo uopšte ne volim što mi je Barclays sada vezao login na račun u banci za moju debitnu karticu. Izgubim ili zeznem karticu - i ne mogu ni da se logujem na homebanking, baš kad mi, nekako, treba...

Takođe, upotreba scratch kartica ima i jednu drugu osobinu - a to je da se, uz kvalitetno generisanje glasačkih ključeva, stvar svodi na ekvivalent Vernam cipher-a - a znaš već osobine istog :)
Budimac Budimac 12:43 28.02.2009

Re: Sve ok...

Koliko znam, Švajcarci su mnogo jači u neposrednoj demokratiji - glasaju pismima i imaju nešto tipa desetak referenduma godišnje. Gde su gazda Milutin, Čovek u belom, Lektorka da ih pitamo? :)

Jes' da sam bio mlad i zelen kad sam nešto tamo malo živeo, ali dobro se sećam referenduma (za nas nepojmljivih) recimo, o podizanju cene mleka za nekih 5 rapena (0,05 š. franaka)
Milan Novković Milan Novković 21:59 28.02.2009

Re: Vernam cipher

Pa ok, to je alternativa, ali mislim da nije problem dodeliti, veći je problem to što se ta stvar vezuje za spravu druge namene i što je upotrebljiva proizvoljan broj puta, pa napad više vredi, skuplje je vođenje revocation lists itd. Ja recimo uopšte ne volim što mi je Barclays sada vezao login na račun u banci za moju debitnu karticu. Izgubim ili zeznem karticu - i ne mogu ni da se logujem na homebanking, baš kad mi, nekako, treba...

Takođe, upotreba scratch kartica ima i jednu drugu osobinu - a to je da se, uz kvalitetno generisanje glasačkih ključeva, stvar svodi na ekvivalent Vernam cipher-a - a znaš već osobine istog :)

Sve ok. Ne volim ni ja Barclays rešnje previše (možeš da izgubiš karticu, kao što kažeš, ili da zaboraviš čitač). Ali me podsećaš i na plaćanje njihovim karticama preko interneta, pa uoptrebu PIN-a.

Evo još komparativnog što se tiče samo elektronske ideje:
- Revocation jeste njusens, ali teško da je manji posao ako radiš sa scratch karticama koje se, pretpostavljam, lakše gube-zagube nego mobilni.
- Sertificate možeš da isporučuješ SMS-om i u nekoj automatizovanoj postavci cena poništavanja jednog certifikata i izdavanja drugog je jedva nešto viša od slanja SMS poruke.
- Porodice koje nemaju ni jedan mobilni jesu issue, ali takvih ima sve manje, imaju problem i sa karticama, manje su šanse da će učestvovati u procesu, a i kartice mogu da se izdaju samo njima (onda bi, pretpostavljam, išli kod komšije ili negde na kiosk).
- Glasači mogu da imaju i PIN, kao Barclays online PIN, pa je otežana zlouoptreba ukradenog mobilnog.
- Ceo posao ne zavisi kritično od zloupotrebe dok je ona u malim granicama, čak i kad bi svi uvek glasali, što nije slučaj. Jak Ciphen nije toliko bitan iako su i GSM-SIM neprobojni ne samo običnoj raji nego i većini profi hackera.
- Sertifikat možeš da izdaješ onoliko često koliku prosečnu pouzdanost želiš Čak i da radiš, recimo, više puta godišnje radi se i dalje samo o ceni SMS poruke. Mobile op će ti ionako dati ogroman popust.

Možda nepotrebno vidim previše prepreka kod lokalnih ili viših vlasti, ali, ako se dobro sećam, tamo je, bar do pre nekoliko godina, bilo relativno malo svetlih eGov primera. Elektronski, šemu za celu Srbiju može da ti odradi skoro samo jedna opština, ona prva koja zaželi i ima iole eGov iskustva. Čak i da pokrije nekoliko novih radnih mesta.

EDIT: A ako se udružiš sa mobilnim operatorom stvar je dramatično lakša, nema certifikata, SIM ti je identifikacija. Šalješ samo SMS kad glasaš, kao što predlažeš za kartice, sa idejem akcije i člana domaćinstva (ako ih je više registrovano na jedan SIM).

U stvari, dobar deo posla mnobilnih operatora je jurenje SMS traffic-a tako da cela ideja postaje dramatično jeftinija.

Mobilne apps su big thing, evo lome se i velika IT imena oko toga.
maksa83 maksa83 22:37 28.02.2009

Re: Vernam cipher

Mobilne apps su big thing, evo lome se i velika IT imena oko toga.

Misliš na ovo sa otvaranjem (i najavama još otvaranja) raznih mobile marketa?

Bogami se baš lome i krše, iz prilično velike blizine (tj. pomno) pratim kako to izgleda sa Android Marketom, i Google se trenutno žešće bruka. Strategija večite bete i osmišljavanja koncepta u hodu gde apsolutna kontrola na serveru znači i apsolutnu kontrolu na klijentu možda radi prihvatljivo za njihove webove, ali ovo je prilično drugačiji ball game, i napravili su nekoliko žešćih faulova i naljutili dosta ljudi.
Milan Novković Milan Novković 23:01 28.02.2009

Re: Vernam cipher

Misliš na ovo sa otvaranjem (i najavama još otvaranja) raznih mobile marketa?

Samo sam se bio na kratko setio nedavne vesti Tech rivals follow app store lead

Sad se sećam i svog prvog priloga, na starom blogu (iako se nije radilo samo o mobilnim):
- propusna moć sve veća
- latencies sve kraći
- 16 Gb MicroSD u najnovijim mobilnim
- CPU sve jači, još malo pa zreo za ozbiljan speech recognition
- Bluetooth sve korisniji
- Server side sve moćniji (količina i kvalitet podataka, search etc)
- Sve više energije u sve manjim baterijama
- WiFi je već uguran u mobilne

Pa, moj idealan device :) :
- A5 u džepu, neka ultra high OLED rezolucija, da nam Bog poživi Apple da oni prvi urade - solidan film i browsing
- za audio only - bluetooth i voice commands (ja sa svojim kolima već sad sve više pričam :)
- 16 Gb nije previše al nije ni Tb daleko dok ti dobar connectivity nudi i dosta prostora za smart casheing
- WiFi
- itd - onda ide armija sa algoritmima i aplikacijama

mCommerce jagma je u toku (Motorola još onomad krenula sa telefonom u koji ubodeš i creditnu karticu samo oni su aljkavi poslednjih decenija - ili ne odrade biznis analizu, ili im je uređaj traljav, a često je oboje u pitanju)

Flexy led dolazi

itd, mobilni prostor je opkoljen, bukvalno pod opsadom.
Doctor Wu Doctor Wu 12:11 28.02.2009

Samo još jedno pitanje

Jel ne bi kartica mogla da se jedinstveno veže za JBMG i da se onda koristi i za (obavezno) glasanje? Moram sad da idem, vraćam se posle.
Goran Vučković Goran Vučković 12:22 28.02.2009

Re: Samo još jedno pitanje

Jel ne bi kartica mogla da se jedinstveno veže za JBMG i da se onda koristi i za (obavezno) glasanje? Moram sad da idem, vraćam se posle.

Uh za to nisam imao vremena sinoć :)

Obavezno glasanje je anonimno, pa mora malo da se petlja sa načinom dodele i anonimnošću izbora, tu je nešto teže ostvariti bezbednost.

Takođe, tu je jednokoračna procedura, pa je rizik bezbednosti za mnogo redova veličina veći (zamisli da neko lažira republičke izbore i dobije mogućnost da menja Ustav?) - kod narodnih inicijativa uvek postoji "trinaesta vila" - Narodna skupština.

Ali bih baš voleo da vidim kako ih par stotina hiljada potpisnika neke narodne inicijative peče na tihoj vatrici, po sistemu, "doći ćeš ti kod mene na reizbor, majkoviću" - posebno više puta za redom :)

Primeti da sam stavio da kartica nešto košta. Nije to samo zbog troškova štampe i zavođenja potpisa :)
Unfuckable Unfuckable 12:11 28.02.2009

znajući koliko

umemo da budemo rasejani...
šta bi se desilo kada bi gradžanin izgubio karticu, vezanu za svoj jmbg ?

preporuka, majstore
nema te 100 leta

nije važno da li ćemo postići nemogući cilj – već i sam put ka njemu je nagrada.
Goran Vučković Goran Vučković 12:33 28.02.2009

Re: znajući koliko

umemo da budemo rasejani...
šta bi se desilo kada bi gradžanin izgubio karticu, vezanu za svoj jmbg ?

Hvala, hvala. Što se tiče gubljenja - imaš gore kod niccolo-a moj odgovor - pojačanje protokola: dodaš u protokol za glasanje unos 4 poslednje cifre JMBG :)
Unfuckable Unfuckable 12:37 28.02.2009

Re: znajući koliko

ma jasno je da iza mog the paranoičnog pitanja stoji - koje su mogućnosti zloupotrebe...
da li može da se izvede ono : uzme se par hiljada kartica, veže se za jmbg umrlih ljudi, recimo (?) i onda se roka putem sms po sistemu "glasajmo za Mariju Šer" ?
to se meni samo i jedino vrzma po glavi, takatura - što bi Čer rek'o
Goran Vučković Goran Vučković 12:43 28.02.2009

Re: znajući koliko

ma jasno je da iza mog the paranoičnog pitanja stoji - koje su mogućnosti zloupotrebe...
da li može da se izvede ono : uzme se par hiljada kartica, veže se za jmbg umrlih ljudi, recimo (?) i onda se roka putem sms po sistemu "glasajmo za Mariju Šer" ?
to se meni samo i jedino vrzma po glavi, takatura - što bi Čer rek'o

Dve stvari:
1. Narodna skupština kao ultimate authority

2.Primeti deo o registraciji - elektronski zapis mesta izdavanja, referenta i vremena + papirni trag na mestu izdavanja. Nije preterano teško analizirati odakle se "uzelo" par hiljada kartica pa poslati kontrolu itd...
vishnja92 vishnja92 18:55 28.02.2009

Re: znajući koliko

preporuka, majstore
nema te 100 leta

e - nego, te greb kartice su gadne, ulazi onaj grafit svuda oko noktiju - jel moze nesto drugo?
ljudi ne koriste ta pomagala za grebanje (novcice i drugo) - mozda samo pizon i jos poneko.

ps - ja sam fascinirana.
Goran Vučković Goran Vučković 19:08 28.02.2009

Re: znajući koliko


e - nego, te greb kartice su gadne, ulazi onaj grafit svuda oko noktiju - jel moze nesto drugo?
ljudi ne koriste ta pomagala za grebanje (novcice i drugo) - mozda samo pizon i jos poneko.

Evo ima Milan gore predlog na bazi mobilnog telefona :)

ps - ja sam fascinirana.

Što reče Duško Dugouško - šta sve može da se napravi sa par sijalica i malo žice, a? :)
skyspoter skyspoter 16:05 28.02.2009

dva pitanja

a sta ako drzava naplati greb greb karticu recimo 1000, 500, ma i 100 dinara? Da li zaista mislis da ce prosecni grdjanin u Srbiji da izdvoji za to ili da narhrani klince?

Zasto svaka inicijativa.- peticija mora da bude registrovana od organa?
Goran Vučković Goran Vučković 16:42 28.02.2009

Dva odgovora

skyspoter
a sta ako drzava naplati greb greb karticu recimo 1000, 500, ma i 100 dinara? Da li zaista mislis da ce prosecni grdjanin u Srbiji da izdvoji za to ili da narhrani klince?

Zasto svaka inicijativa.- peticija mora da bude registrovana od organa?

To jeste ozbiljno pitanje, naravno, ali mislim da je Predrag Brajović na to lepo odgovorio u svom "Putovanju u Beograd": "Када ослобађају туђе војске, с њима долази и туђа слобода".

Što se tiče cene, mislim da država treba da naplati greb-greb karticu koliko košta njeno izdavanje i upotreba. Vidim da Državna Lutrija Srbije ima greb-greb srećke od 50 dinara na gore. Pretpostavljam da bi onda cena greb-greb glasačke kartice mogla da bude stotinak dinara, ako se uzme u obzir i zavođenje potpisa i elektronska transakcija aktivacije sa ePeticijom. Pošto je značajan deo troškova kartice proces zavođenja potpisa itd - recimo da čovek može da kupi za 200 dinara talon od 10 ključeva za potpisivanje, znači da ga svaki potpis košta 20 dinara.

Zašto svaka inicijativa-peticija da bude registrovana?

Pa zato što, da bi uspela, mora da bude registrovana kad-tad - ako ne predaš potpise, džaba si krečio. Ali primeti da ovde ja ne dajem svoje ime, prezime, broj lične karte i matični broj građana na svakoj tezgi na ulici, verujući da će ono što piše na plakatu biti ono uz šta će predati moj potpis. Da ne pričam o zloupotrebi ili prodaji mojih ličnih podataka koje sam radosno dobrovoljno dao! Pa radije ću valjda jednom dati svoj potpis u opštini/sudu i onda potpisivati inicijative i peticije čiji tekst vidim da je overio državni organ (digitalno potpisani PDF, koji mogu i da skinem sa sajta ePeticije), znajući da nema laži i prevare i krađe - nego po ulici deliti moj JMBG i broj lične karte!
skyspoter skyspoter 17:37 28.02.2009

Re: Dva odgovora

Svidja mi se tvoj tekst i ideja ali mislim da treba pogledati realnost i ne koristiti Igoa ili Brajovica.


Pa radije ću valjda jednom dati svoj potpis u opštini/sudu i onda potpisivati inicijative i peticije čiji tekst vidim da je overio državni organ (digitalno potpisani PDF, koji mogu i da skinem sa sajta ePeticije), znajući da nema laži i prevare i krađe - nego po ulici deliti moj JMBG i broj lične karte!



slazem se ALI treba imati poverenje u drzavu da bi se ostvarilo ono sto predlazes. Ja licno nemam. Bar u ovu sada kakva je.
Goran Vučković Goran Vučković 19:05 28.02.2009

Re: Dva odgovora


slazem se ALI treba imati poverenje u drzavu da bi se ostvarilo ono sto predlazes. Ja licno nemam. Bar u ovu sada kakva je.

Da vidiš koliko tek ovde u UK skiče protiv ličnih karti, matičnih brojeva i centralnog registra građana! Poverenje u državu je čudna zverka.
ali mislim da treba pogledati realnost i ne koristiti Igoa ili Brajovica.

Ok, nećemo Igoa, nećemo Brajevića, hajdemo onda Džordža Bernarda Šoa:

You see things as they are and ask: 'Why?'
I dream things as they never were and ask: 'Why not? '


I Gandija:

Be the change you want to see in the world

Jesam li naporan sa citatima? Hoćeš malo kriptografskih protokola? :)
AlexDunja AlexDunja 19:36 28.02.2009

Re: Dva odgovora

Be the change you want to see in the world

:)))
svidza mi se tvoja ideja, vucko:)
skyspoter skyspoter 19:38 28.02.2009

Re: Dva odgovora

Da vidiš koliko tek ovde u UK skiče protiv ličnih karti, matičnih brojeva i centralnog registra građana!


znam...deo sam te price
Goran Vučković Goran Vučković 19:46 28.02.2009

Re: Dva odgovora


svidza mi se tvoja ideja, vucko:)

Kad bi ovaj problem bio tako jednostavan sa političke strane kao što je sa tehničke, gde bi nam kraj bio :)
AlexDunja AlexDunja 20:46 28.02.2009

Re: Dva odgovora

Kad bi ovaj problem bio tako jednostavan sa političke strane kao što je sa tehničke, gde bi nam kraj bio :)

e, tu je ono ali....:))
maksa83 maksa83 21:22 28.02.2009

Re: Dva odgovora

Kad bi ovaj problem bio tako jednostavan sa političke strane kao što je sa tehničke, gde bi nam kraj bio :)

Ja bih (jope') citirao premudrog Geralda M. Weinberga - "većina problema nije tehničke, nego ljudske prirode". To naravno ne umanjuje veličanstvenost tvoje zamisli (kapiram da reč veličanstvenost zvuči ironično, ali uopšte nema ironije), međutim vidim da je još ljudi primetilo da je u sobi gorila od četristo kila, tj. sva je prilika da ovi ne bi bili srećni da narod nešto odlučuje tako aktivno i interaktivno. Narod ima nezgodan običaj da pare daje kroz porez direktno državi (pa se ova i sa tim igra), umesto kao stranačke i privatne donacije ispod tezge, što ga čini kudikamo neprivlačnim za davanje takve moći u ruke. Ključni zakoni se ovde mahom donose kada o tome odluči jedan čovek (mogu odmah da ti dam dva primera, jedan se odnosi na investicione fondove, a drugi na organic food). Nemoj sad tu narod nešto da šalje SMS-ove i grebe kartice i kvari tu idilu.

A sad me streljaj.
Goran Vučković Goran Vučković 21:30 28.02.2009

Re: Dva odgovora

međutim vidim da je još ljudi primetilo da je u sobi gorila od četristo kila, tj. sva je prilika da ovi ne bi bili srećni da narod nešto odlučuje tako aktivno i interaktivno.

To sam obradio u drugom pasusu, čini mi se :)

Ali, da stavim malo šešir Pere kojota: svaki plan ima faze. Prva faza je: da li cilja ima ili nema i vredi li zaleći za njega, ako ga ima.

Druga faza je: kako do cilja doći. Ko su saveznici, a ko neprijatelji. Što reče pisac priručnika za project managere iz 500 BC: “Know your enemy and know yourself and you can fight a hundred battles without disaster.”

Švajcarcima su referendumi rutina. Nije nemoguće. Jel tako? :)
gordanac gordanac 23:38 28.02.2009

čubaka...

Ko su saveznici...

si zvao?
tujsam

..i samo nastavi sa citatima, pravi su...
“Know your enemy and know yourself and you can fight a hundred battles without disaster.”


",,,ko ne planira - taj planira sopstvene neuspehe..."
Goran Vučković Goran Vučković 00:27 01.03.2009

Re: čubaka...


si zvao?
tujsam

Štucaš? :)
gordanac gordanac 00:34 01.03.2009

Re: čubaka...

Štucaš? :)

:))))))))))))
jok
smišljam malu, malecnu, veselu strategiju podrške
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:32 28.02.2009

You know what harbor you are making for...

Mogu da te smatraju sanjarem, Don Kihotom i slično, ali verujem da je ideja odlična. Ideja ima svrhu i cilj. A Seneca reče:

“Our plans miscarry because they have no aim. When a man does not know what harbor he is making for, no wind is the right wind.”

Medjutim, verujem da tvoja ideja ima svoju luku, pa će se naći i povoljan vetar. Samo napred.

A sada ću da probam da nadjem neki security hole u tehničkom rešenju, čisto iz profesionalne znatiželje. :)

Dragan
Goran Vučković Goran Vučković 19:52 28.02.2009

Re: You know what harbor you are making for...

A sada ću da probam da nadjem neki security hole u tehničkom rešenju, čisto iz profesionalne znatiželje. :)

Profi review je vrlo dobrodošao.

Što se tiče ideje, glavni "sitan" problem sam rekao negde gore na početku - pali vatricu pod nogama narodnim predstavnicima - mi ovde na blogu imamo neke koji bi to možda videli kao šansu - ali ima sigurno vrlo mnogo onih koji bi to videli kao pretnju.

(Za one koji ne znaju - Pleki i ja smo kolege iz firme - a on ovako "bušucka" Microsoft, Oracle, Google itd - kad mu dođe inspiracija )
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:14 28.02.2009

Re: You know what harbor you are making for...

Što se tiče ideje, glavni "sitan" problem sam rekao negde gore na početku - pali vatricu pod nogama narodnim predstavnicima - mi ovde na blogu imamo neke koji bi to možda videli kao šansu - ali ima sigurno vrlo mnogo onih koji bi to videli kao pretnju.

Da, pre tehničkog reviewa, već se vidi da bi taj "društveni aspekt" mogao biti mnogo veći problem u pogledu realizacije rešenja od tehničkog / sigurnosnog aspekta.
dunja73 dunja73 20:16 28.02.2009

Re: You know what harbor you are making for...

Gorane , ideja je exstra.

Nego , sta ce onda da radi oonooolika birokratija ?
Uzimas im "hleb" sa idejom .
Goran Vučković Goran Vučković 20:26 28.02.2009

Re: You know what harbor you are making for...

Gorane , ideja je exstra.

Nego , sta ce onda da radi oonooolika birokratija ?
Uzimas im "hleb" sa idejom .

Ne uzimam nikom hleb, sve ostaje isto, čak se i par ljudi verovatno dodatno zapošljava da opslužuje centralni sistem ePeticije, a državi dopunjujem malo budžetske prihode i povećavam zaposlenost opštinske administracije prodajom ovih glasačkih srećaka.

Smanjuje se posao podnosiocima inicijativa i peticija i povećavaju se šanse da dobre inicijative završe u Narodnoj skupštini. I povećava se verovatno posao poslanicima i skupštinskim/vladinim službama da obrađuju uspele inicijative.

Ali dobija se, takođe, mnogo veća konkurencija ideja i mnogo veće šanse da se male grupe sa dobrim idejama (da ne upotrebim prokuženu reč - NVO) probiju. Pretpostavljam da bi oni uspešni, ako nisu već tamo, bili asimilovani u političke partije i da bi nam politički život postao interesantniji i produktivniji.
dunja73 dunja73 20:50 28.02.2009

Re: You know what harbor you are making for...


sasvim logicno i ispravno
slazem se
AlexDunja AlexDunja 20:51 28.02.2009

Re: You know what harbor you are making fo

Ali dobija se, takođe, mnogo veća konkurencija ideja i mnogo veće šanse da se male grupe sa dobrim idejama (da ne upotrebim prokuženu reč - NVO) probiju. Pretpostavljam da bi oni uspešni, ako nisu već tamo, bili asimilovani u političke partije i da bi nam politički život postao interesantniji i produktivniji.


dreams:))

Goran Vučković Goran Vučković 21:06 28.02.2009

Re: You know what harbor you are making fo


dreams:))

Rekoh već gore: you may say I'm a dreamer - ali obožavam da se igram sa sistemima baziranim na pozitivnoj motivaciji :)
AlexDunja AlexDunja 21:13 28.02.2009

Re: You know what harbor you are making fo

Rekoh već gore: you may say I'm a dreamer - ali obožavam da se igram sa sistemima baziranim na pozitivnoj motivaciji :)

to kapiram u potpunosti:)
ali:
vec tu ulazimo u koliziju sa politikom...
hocu reci...
politika se ovde odavno vodi
tako da se polazi od pesimizma
i straha od promena (jer su uvek na gore)
Goran Vučković Goran Vučković 21:19 28.02.2009

Re: You know what harbor you are making fo


politika se ovde odavno vodi
tako da se polazi od pesimizma
i straha od promena (jer su uvek na gore)

Naravno, dati tako velika prava građanima, pa ih još onda, molim te, pustiti da odlučuju zaista nešto - je prosto neprihvatljivo!

Zato ih treba anestezirati problemima i strahovima i učiniti da misle da je ono što nudiš najmanje zlo. A i to samo jednom u četiri godine, ko bi se toliko mlatio češće :)
takamatsu takamatsu 06:59 01.03.2009

Re: You know what harbor you are making for...

Ne uzimam nikom hleb, sve ostaje isto, čak se i par ljudi verovatno dodatno zapošljava da opslužuje centralni sistem ePeticije, a državi dopunjujem malo budžetske prihode i povećavam zaposlenost opštinske administracije prodajom ovih glasačkih srećaka.


Ovaj... Prvo da izrazim poštovanje, podršku i divljenje osnovnoj ideji i razradi :). A onda da miniram....:).
Ja bih bila slobodna da komentarišem nešto drugo - eZdravstvo, što mi je daleko bliža tema, i - normalno - da konstatujem na kraju da je rabota neizvodljiva u praksi.

Vidite kako ide moje laičko, zdravorazumsko razmišljanje: Ministar može da donese "dekret" da se taj-i-taj softver nakači po našim zdravstvenim ustanovama, i da ga recimo svi imaju u roku od 6 meseci. Mislim da to nije prekratak rok (pod uslovom da softver već postoji), jer smo i fiskalizaciju uspeli munjevito da provedemo...
Onda, recimo, još 6 meseci da se sve umreži, i još 6 za "dečije bolesti", i - mi imamo elektronski objedinjen zdravstveni sistem, koji ima more jedno prednosti i vrlina, ALI...

Samo mali primer: ako ja periodično šaljem lokalnom Zavodu za zdravstvenu zaštitu (zgrada od nekoliko spratova krcata osobljem) ogromne količine pretežno vrlo nebuloznih izveštaja, a ima preko 1.000 registrovanih subjekata samo iz privatne prakse koji su to zakonom obavezni da rade, normalno je za pomisliti da se za godinu dana tog papira nakupi ihahaj.
Ne znam da li ima potrebe da uopšte naglašavam ko popunjava izveštaje (i državno i privatno), koliko su podaci tačni, kako ima šege i koječega da se ćovek zapanji, sprdnja jedna....

Oni (službenici Zavoda) onda to (kao) proučavaju, analiziraju, izvode analize tipa koliko se godišnje na toj teritoriji pojavilo slučajeva kala-azara (života mi moga, i to je neki veseljak prijavio :), koliko ima izvađenih zuba na osobama starosti od 35-44 godine i slično... "Peške", normalno.

Dakle, imamo situaciju gde je bi se ePoslovanjem rešilo čudo jedno problema - em bi mi unosili podatke iz kojih bi se mogao ažurno izvesti svaki relevantan statistički podatak, em bi se i mi i oni ratosiljali brda papira, em ovo, em ono...

I sad, šta bi još bila posledica:
- prodavci Papira bi se našli u nebranom grožđu (samo jedan od traženih Bog zna koliko obrazaca košta 85 din komad, šalje se tromesečno, puta toliko obveznika...),
- pošta bi imala za toliko manje novaca od preporučenog slanja PAKETA popunjenih obrazaca,
- službenici Zavoda - ti koji (kao) "obrađuju" podatke bi se neminovno našli u višku (sumnjam da je fizički potrebno toliko sveta da elektronski analizira ono što se pre radilo peške),
- službenici Zavoda bi morali NA OBUKU, što je već samo po sebi, naravno, šokantna i zastrašujuća pomisao (ja sam nedavno nazvala Zavod da pitam da mi mailom pošalje neke nove obrasce, pa mi je mlada koleginica, lekar i asistent na fakultetu, rekla da "trenutno ne može, jer je informatičar ranije izašao s posla" (!), mail sam čekala dve nedelje i onda otišla lično; na moje prošlonedeljno pitanje - da li obrasce, skinute sa njihovog sajta u .pdf formatu, mogu da konvertujem u word pa da pošaljem mailom, nastala je TIŠINA, pa onda obazrivo pitanje...ŠTAA? ČIME? itd....),
- itd.itd.

I - DALEKO NAJSTRAŠNIJA POSLEDICA: po adekvatnom i ažurnom dobijanju i obradi podataka, dobijaju se određeni pokazatelji, PO KOJIMA SE MORA NEŠTO RADITI....

Dakle, ako imate perinatalnu smrtnost toliku i toliku, to znači EKSPLICITNO da vam je prenatalna zaštita ovakva i onakva; ako je kod dece tog uzrasta KEP indeks toliki - treba raditi to-i-to - mislim, sve se zna, zna se PRECIZNO šta koji pokazatelj znači u zdravstvenoj zaštiti, i šta je dalje činiti....
A to nikako nije u interesu Onoga Čije Ime Se Ne Spominje. I još kojekoga.

Po mom skromnom i amaterskom mišljenju, bar pola zgrade Zavoda bi se našlo bez posla, ostala polovina bi morala na reedukaciju, posledice publikovanja REALNIH izveštaja na osnovu pravih podataka bi bile nesagledive, da ne kažem - katastrofične, te prema tome...

Informacioni sistem u zdravstvenoj zaštiti će da zaživi na Sveto Nikad.

Dakle, ja vam od srca želim svako dobro, imate preporuku i podršku, ali u ovoj simulaciju države....
Molim da me upućeniji ljudi isprave, ali uverena sam da je tako isto u svim - Službama, Zavodima, Institucijama itd.....

Pozdrav :).
Goran Vučković Goran Vučković 16:52 01.03.2009

Future is bright

Mislim da je ovo malo pogrešan pogled na stvar - bar ja to tako vidim - da ja sad malo miniram :)

Ako pretpostavimo da je sistem nepromenjiv, onda nema šanse da ga promenimo. Tako su se možda nekad i naši praistorijski preci osećali u odnosu na prirodne sile. Od tada se ponešto promenilo, kao što znaš - ali osećaj bespomoćnosti i straha nije :)

Što je najinteresantnije - ovo konkretno što pominješ - informacioni sistemi u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju - sigurno će biti uvedeni - ako ne za godinu ili dve, onda za deset ili petnaest. I neće propasti ni pošta niti će biti otpušteno pola RZZO (ili kako se sad zove - tako se zvalo kad su moja firma iz Beograda, Pupin i Bit Impeks bili podugovarači CIT-u u onom čuvenom projektu koji je završen pre početka, skandalom oko ugrađivanja u cenu opreme, kad je Đorđević iz JUL zaglavio zatvor). Samo će se promeniti struktura posla koji rade.

Ono što pomera planine su motivi. Kad se sistem motiva postavi dobro, onda sve radi magično. Srbija jeste država, kao mnoge druge. Nije simulacija države, nego je samo jedan sistem koji na dosta mesta rasipa energiju, jer su motivacije učesnika tako postavljene na puno mesta.

Ima u teorijama upravljanja nešto što se zove "high leverage point". Ja sam proveo fanatičnu noć skicirajući ovo rešenje/protokol zato što mi se učinilo da sam uočio jednu takvu tačku. Da li jeste ili nije - nemam dovoljno iskustva da procenim. Ali sam zaključio da je ovo mesto gde bih mogao da je podelim sa dovoljnim brojem drugih ljudi, koji mogu da ideju sagledaju iz raznih uglova, ne nužno kroz strah i fatalizam

Takođe, pretpostavio sam (nasuprot strahovima i malodušnosti, koju je tako lako prigrliti) da će možda biti i nekih koji imaju motiva da ovu priču poguraju dalje, iz svojih interesa. Znaš, politika je, između ostalog, jahanje na talasima. Iako sigurno ima puno interesa i sila kojima odgovara zatvorenost i "mrtvilo", političari sa vizijom umeju da prepoznaju talas i iskoriste energiju drugih da učine ono što će sistem pogurati i poneki korak napred. Zbog sebe. Ja sam siguran da to profesionalcima u toj struci ne moram da crtam, da tako kažem.

Inače - imam da ti preporučim knjigu, ako već nisi čitala. Preporuka: preskoči uvod i zaključak - Dubravka je ok, ali je nekonstruktivna i fatalistički raspoložena, slično tebi - ali knjiga je riznica informacija za, što reče gore pomenuti Sun Tzu (uputstvo za ruvodioce projekata iz petstote godine pre nove ere) - upoznavanje sebe i "neprijatelja" :)



Beogradski vodovod je napravljen posle 30 godina natezanja, čisto da znaš da su "nemoguće" stvari moguće - ali nekad je put do odluke 30 godina, a onda se stvari završe za godinu-dve. Ali zato je "elektrika" uvedena izuzetno brzo, jer je postojao magični sastojak, zvani motivacija - koncesionari su rado uradili svoj deo posla - iako je interesantno kako je posle vođen rat oko kvaliteta usluge :)
takamatsu takamatsu 18:40 01.03.2009

Future IS bright :)

Ne minirate vi meni ništa, daleko bilo, i hvala vam na razumevanju :).

Ja sam vas sasvim dobro razumela, ali se bojim da vi mene niste :).
Ja - intimno - smatram da sistem jeste promenljiv, da ĆE se jednog dana promeniti, a uverena sam da moj post na svaki način zvuči... malodušno i pesmistički, jer ja više od 20 godina radim na tome da se sistem popravi, i ČEKAM da se nešto mrdne dalje od mrtvog slova na papiru. Da vas ne smaram da detaljima, znam i mane svega što sam (smo) radili, na sreću sada nisam sama kao što sam bila u početku, ali tu postoji (blago rečeno) čitav niz problema, koje vi znate bar jednako dobro kao i ja :).
Mislim, leverage point... pre oko 23 godine smo uspeli da "izmajmunišemo" (nema kulturnijeg izraza za sve to što smo radili da realizujemo projekat) jedan mali preventivni program, prvo kao pilot, koji je dalje tako skromno i kako je moglo RADIO (makar i na nekoliko stotina dece), mi smo imali itekakve rezultate (znate kako se radi jedan takav projekat, sa sve monitoringom i evaluacijom), i onda je došlo do promene političke situacije, a mi - partijski neopredeljeni i nacionalno nedovoljno... osvešćeni :), propadosmo sa svojom preventivom.
Nadalje, tokom godina, sa nedovoljno "poluge", uprkos poznavanju mehanizma... "lobiranja" u ovoj zemlji i još koječega, suštinske promene u osnovi - nema. Previše toga je "lakirovka", znate.
A meni su se prišunjale godine, i ja izlazim iz te priče - jer nemoguće je (u nekim godinama) biti profesionalac u sasvim drugom svetu i pokušavati da se nešto ispravi, krupno ili stino . Čak i Vodolijama dođe trenutak da treba da stave lično ispred opšteg/zajedničkog :) . Zato svakako moj post deluje...svakojako :).

Najlepše vam hvala na preporuci za knjige - neko ko se zove Takamatsu, zna vrlo dobro o čemu govorite :). Giri nije samo reč, a može i da vas pojede, ako to na taj način poimate kao što sam ja....:).

Iskreno, vaš odgovor shvatam kao ohrabrujuć, kao... bratski :), savetnički i saosećajan, i još jednom - hvala :).
Goran Vučković Goran Vučković 18:57 01.03.2009

Re: Future IS bright :)


Iskreno, vaš odgovor shvatam kao ohrabrujuć, kao... bratski :), savetnički i saosećajan, i još jednom - hvala :).

Bilo mi je zadovoljstvo. Voleo bih ako je moguće da izbegnemo persiranje (ali ne insistiram - to je svakako stvar ličnih preferenci, a tuđe se trudim da poštujem, kad mogu).

E, da - da pretvorim "Giri" u link, da podelim novo znanje sa drugima (koji već ne znaju) - interesantan pojam :)
takamatsu takamatsu 06:30 02.03.2009

Future IS bright :)

Bilo mi je zadovoljstvo. Voleo bih ako je moguće da izbegnemo persiranje (ali ne insistiram - to je svakako stvar ličnih preferenci, a tuđe se trudim da poštujem, kad mogu).

E, da - da pretvorim "Giri" u link, da podelim novo znanje sa drugima (koji već ne znaju) - interesantan pojam :)


:)
Ovaaaj.... ja ću da se trudim, jer - iako sam valjda vekovima online, uvek ima ono pre toga - od srednje škole su nas učili da i deci od 15 godina govorimo "vi" :), pa je jače od mene ako se zaboravim :).
Vrlo ljubazno od tebe što si "giri" pretvorio u (odličan) link :).
Hvala još jednom :).
Goran Vučković Goran Vučković 21:04 28.02.2009

Dokaz o glasanju

Par detalja samo da još malo zavrtim priču :)

Sistem može da se napravi (ako se to pokaže interesantnim) tako da inicijativni odbor može da ima pristup listi ključeva za glasanje - da downloaduje listu ili da proveri da li je neki ključ na listi.

Primetite da su ključevi kobasice od slučajnog niza slova i brojeva, apsolutno ništa od ličnih podataka ne otkrivaju. Ipak, ključevi imaju interesantnu osobinu: negde u gomili, neko ima karticu na kojoj piše taj ključ. I može da se pojavi i predstavi svojom glasačkom karticom - ako ima razloga za to :)

Ovo omogućava niz interesantnih načina "nagrađivanja" potpisnika inicijative:
- pomenuta lutrija (izvlače se glasački ključevi na lutriji)
- ulaznica za koncert (na nekom stadionu, s obzirom na broj glasača)
- džaba pivce
- itd
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:26 28.02.2009

Re: Dokaz o glasanju

- pomenuta lutrija (izvlače se glasački ključevi na lutriji)

Ovo (već) pomaže u društvenoj (državnoj) prihvatljivosti ideje, jer potencijalno može da puni budžet.

A i mi smo tu pomalo na svom terenu.
Goran Vučković Goran Vučković 21:33 28.02.2009

Re: Dokaz o glasanju


Ovo (već) pomaže u društvenoj (državnoj) prihvatljivosti ideje, jer potencijalno može da puni budžet.

A i mi smo tu pomalo na svom terenu.

Ovo je lutrija koju organizuje inicijativni odbor, ako je dobrostojeći (građanin plaća samo administrativne troškove izdavanja), da bi motivisao i one koji se dvoume da, što reče Bog Piroćancu - uplate tiket.
marke marke 01:39 05.03.2009

Re: Dokaz o glasanju

Sad već razvijaš Bonus Engine

Ima jedna slaba tačka koja mi se nazire, a to je ona gde se povezuje JMBG sa greb greb karticom... naime, kako kontrolisati onoga ko kontroliše?
Prvi problem je kako biti siguran da je osoba X zaista uzela karticu K1 iako se to tako vodi u nekom registru? Zamisli da nekoj gradjansko- partijsko - lobističkoj inicijativi recimo za smenu nekoga, promenu nečega ... fali odgovarajući broj glasova. Dodje se do nekoliko osoba koje rade na tome i spremne su da izdaju greb greb na slučajne JMBG-ove (greb greb mafija) ili im se naredi odozgo ili...i može se doći do zloupotrebe.
Drugi bug može da bude ona provera jedinstvenosti, ne sa tehničke strane nego organizacione (šta ako neko iz samog državnog aparata, lobija i sl. (a pod plaštom građanske inicijative) ima interes da se ukine ta provera u nekom slučaju). To takođe otvara prostor za manipulisanje ishodom.

Dalje, kako ograničiti po bilo kom kriterijumu da neki JMBGovi mogu da glasaju za neke peticije koje su lokalnog karaktera a drugi ne mogu.

Eto malo kontra primera... al valjda si vec navikao na mene


Goran Vučković Goran Vučković 02:30 05.03.2009

Re: Dokaz o glasanju

Ćao Marke :)
Prvi problem je kako biti siguran da je osoba X zaista uzela karticu K1 iako se to tako vodi u nekom registru? Zamisli da nekoj gradjansko- partijsko - lobističkoj inicijativi recimo za smenu nekoga, promenu nečega ... fali odgovarajući broj glasova. Dodje se do nekoliko osoba koje rade na tome i spremne su da izdaju greb greb na slučajne JMBG-ove (greb greb mafija) ili im se naredi odozgo ili...i može se doći do zloupotrebe.

Zloupotrebu ne možeš 100% preduprediti, računam - ali primeti da tih nekoliko osoba teško mogu da sakriju to od svojih pretpostavljenih i kolega (ajd da kažemo da će se sakriti od stranaka u neku prostoriju "iza šaltera", da baš ne bude svima očigledno), jer to moraju da rade u radno vreme i to intenzivno. A primeti da svi oni rizikuju posao i krivične prijave, ako budu uhvaćeni.

Takođe, biće vrlo simpatičnih uslova za data mining, jer njihov ritam izdavanja kartica, vreme od izdavanja do potrošnje, inicijativa na koju su potrošeni - imaju dobre šanse da iskaču iz nekog "slučajnog" i "običnog". Par najprostijih testova - npr. statistika kartica iskorišćenih za jednu inicijativu po terminalu i vremenu izdavanja - izgledaće potpuno divlje u odnosu na "regularan" slučaj. Onda može da se uputi par kontrola na te šaltere, da pregledaju dnevnike izdavanja sa potpisima itd - čovek ne treba da bude grafolog da primeti da je jedna osoba falsifikovala 1000 random potpisa, čini mi se (ako su dnevnici uopšte popunjeni).
Drugi bug može da bude ona provera jedinstvenosti, ne sa tehničke strane nego organizacione (šta ako neko iz samog državnog aparata, lobija i sl. (a pod plaštom građanske inicijative) ima interes da se ukine ta provera u nekom slučaju). To takođe otvara prostor za manipulisanje ishodom.

Ovo ne razumem šta si hteo - jedinstvenost je jedna od konstanti validacije - misliš da promene program da jedan čovek može da se 1500 puta potpiše? Pa i to bi trebalo da se trivijalno otkrije prostom analizom podataka, zar ne?

Dalje, kako ograničiti po bilo kom kriterijumu da neki JMBGovi mogu da glasaju za neke peticije koje su lokalnog karaktera a drugi ne mogu.

Ovo verovatno najlakše može da se reši izdavanjem kartica iz posebne serije, koje mogu da se koriste samo za lokalne peticije, a za koje bi se, pri izdavanju, verifikovalo da je kupac kvalifikovan da glasa (npr. adresa na teritoriji opštine).

Daj još :)
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:36 01.03.2009

Vucko vs Edvarda Kardelja

Još jedan ludački tekst.
Kao onomad u vezi sa Uplatom administrativnih taksi moblnim telefonom
Ludački jer samo lud čovek može da predlaže nešto što nijednoj partiji nije u interesu.
A Takamatsu me je "dodirnula" svojim komentarom da će IS u zdravstvu da zaživi na Svetog Nikad.
A ja samo da dodam da slučajno znam koliko je desetina miliona evra (a deo i iz stranih donacija) skrkano (ne skrckano) na razne Informacione sisteme koji se tiču zdravstva (apotekarski, lekarski, osiguranički,...). A meni i dalje u "digitalnom" zdravstevnom kartonu piše da sam iz Ade iako i ne znam gde je Ada. Ti milioni mogu da se meri samo sa milionima koji su skrkani u nove bankarske informacione sisteme. I da znate kad vam bankar kažu da kamatne stope u Srbiji moraju da budu visoke slobodno ga pljunite jer je solidan deo te "visine" zbog para koje se troše za novi IS (efekat zero, po pravilu) u bankama, i još i još malo, . Ovo je bilo samo usput.
ePeticija? Prvo da odgovoriš na pitanje da li je bilo nekog efekta u vezi sa tvojim ranijim idejama .
Drugo, da li ti je poznato da se sada vrše malverzacije sa isporukom file-ova sa JMBG, telefonskim brojevima, adresama,...? I da te file-ove dobija i ko treba i ko ne treba. Pa ja dobijam pisma u kome me neka partija poziva uoči izbora da glasam za nju, pa dobijam SMS-ove vrlo usmerene, pa u bankama volšebno imaju sve telefone moje familije koja nije ušla u banke, pa....pa, pa.
E, sad možemo o ePeticijama. Podržavam te deklarativno, jer ne umem konkretno, niti imam uticaja TAMOGDETREBA.
Bez šale, to što te je Mungos povezao sa Servantesom i njegovim junakom je ono što sam hteo da ti poručim ovom kobasicom od teksta.
I dalje mislim da ovde samo ko nije normalan ne može da poludi.

PS I dalje se u saobraćajnu dozvolu unose podaci pisaćom mašinom ali uz blago upozorenje službenice da proverim da li je dobro ukucala podatke.



PPS Vucko me uvek iznervira svojim tekstovima, očigledno.
Goran Vučković Goran Vučković 17:31 01.03.2009

Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)

Vaše veličanstvo, velika mi je čast nervirati Vas svojim tekstovima, što ću sa zadovoljstvom činiti i dalje, kad god budem stekao priliku

Što se tiče mojih prethodnih ideja (nisu sve moje ideje - ali gde sam učestvovao sa idejama, da se razumemo) - neke su uspele (Antegrin bankarski sistem, Finsoftov MarginMaker sistem za klađenje, E-Venue sistem za distribuciju podataka na koje se kladi, itd), a neke ne. Evo, recimo, ovo (matični i poreski broj na dnu stranice su pravi) ćemo ugasiti ove godine, najverovatnije. Mesec i po dana posla (čovek-dana) i nekoliko hiljada evra je moj lični gubitak. Ali, ako ikad budem imao i približno slično dobru ideju, mislim da neću puno razmišljati. Nadam se da imam pravo da verujem sebi makar toliko koliko i firmama čije akcije kupujem kroz ETF-ove.

Što se tiče ovoga što radim ovde - osim očiglednog zadovoljstva koje mi ovakvi blogovi donose, pokušavam i eksperimentalno da utvrdim kako ove ideje idu. Biće sigurno uvek uplašenih i razočaranih. Biće ciničnih i zajedljivih. Biće onih kojima se sviđa ideja, ali nisu u poziciji da išta urade oko nje. Recimo da mi je drago da popričam sa svima njima. Ali ovaj svet je čudno mesto. Ponekad se neke slučajnosti i poklope u pozitivnom smislu, kao i negativnom. Verujem u to zato - što sam to doživeo više puta :)

U tom smislu sledim savet Nasima Nikolasa Taleba: pravim, kada mogu, veći broj "malih opklada" sa jako malom verovatnoćom velikog dobitka. Kad god mogu, kupujem opcije na pozitivne Crne Labudove, umesto da ih prodajem :)

Koga nervira - baš mi drago :)

EDIT: i jedan citat za njegovo veličanstvo:

The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable man persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man
Milan Novković Milan Novković 17:58 01.03.2009

Re: Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)

Koga nervira - baš mi drago

Vučko, ja nisam stekao utisak da bilo koga od komentatora nerviraš :) i Kraljeve reči mi više dođu kao stilsk figura - čovek te deklarativno podržava :)

Ako ne prihvataš moje mišljenje evo da ti dobacim još jedan par "pištolja" dok se "biješ" :)
- Ako već svi diluju ličnim podacima to umanjuje rizik slabije podrške za privatnost u novom sistemu.
- Novi sistem može da ima samo JMBG kao ključ i ne mora da čuva ostale lične podatke
- JMBG može da se čuva u "message digested" formi (ili koji li već hoćeš hashing algoritam) pa da ga, u stvari, nemaš nigde zapamćenog u "golom" formatu - možeš da kontrolišeš i nedozvoljavaš dupliciranje ali ne možeš nikad iz zapamćenog da dobiješ JMBG.

Osnaovna pretpostavka o kvalitetu glasanja ostaje. U nekoj optimističkoj varijanti ne treba uopšte množda ni uvoditi lokalnu ili višu vlast - staviš biznis proces u javni domen pa si tako dokazao kvalitet onog što radiš.
gordanac gordanac 18:09 01.03.2009

:))

The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable man persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man

..kažem ja da su ti citati - odlični! :)) (Goethe?)
I ovim si tekstom "tematizovao" jedno "stanje" koje postoji u svakom društvu, pa naravno i u Srbiji:
Uvek ima ljudi koji biraju "najlakši način pametnih procena" govoreći da - nešto nikako neće i ne može uspeti i da je sve "bezveze" i "najgore da gore nikad nije bilo" i da je "sve toliko teško" itd. i tsl....Msleeeeeeem, koliko pametan treba da budeš da bi "mudro" zaključio da su promene, poduhvati kojima se promene izvode ili same ideje promena - teško izvodljive i sa malom verovatnoćom "glatkog i lakog uspeha", ha ?!
Ali - to je i legitimno.
Ono što je za diskusiju "da li je baš legitimno" je da se zbog tog i takvog svog stava osporava svima drugima da imaju - drugačiji stav, stav da su promene - uvek moguće, s dobrim planom i strategijom - uvek su realno moguće, ako se ulaže dovoljno znanja i još više rada. I što je najlepše - istorija ljudskih napora za promenama je prepuna dokaza u prilog tome.
Promene su moguće, uvek, i one su uvek ili neuspešne ili - nepopularne, to je "unutrašnji zakon promena i novih ideja".

Tvoja ideja je odlična jer u sebi sadrži - "network", nekonfliktnost i novinu koja donosi korist svima.
I drago mi je što si spomenuo "vremenske skale i vremenske skokove" kojima se promene ostvaruju. Čim budem imala prvu procenu - javim ti se. I za takse i za peticije.

p.s. danas smo spominjali Taleba :))
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:25 01.03.2009

Vučko vs. ONI

[quote]Antegrin bankarski sistem, Finsoftov MarginMaker sistem za klađenje, E-Venue sistem za distribuciju podataka na koje se kladi, itd),
Za ovo svaka čast. Nisam na to mislio kad sam pomenu tvoje ranije ideje. Ovde si z narod koji čita i koji te ne zna samo blog majstor.
Svaka čast i za tvoje ludačke ideje ovde na blogu. Naravno da sam na tvojoj strani i prvi bih pozdravio (obećavam ti bogat ručak) uspeh nečeg što počinje na e.
Nekada si pomenuo Kardelja, ali da znaš da je ovde mnogo onih koji su na anrtikardelj poplavi isplivali visoko i sad oni koče sve što bi moglo da im otme kontrolu iz njihovih ruku. A ti uporno radiš na tome. A sjajno ih je opisala GORE takamatsu (takamatsu 06:59 01.03.2009).
Goran Vučković Goran Vučković 18:30 01.03.2009

Positive waves :)

Tvoja ideja je odlična jer u sebi sadrži - "network", nekonfliktnost i novinu koja donosi korist svima.

Evo kandidata za klub optimista

Evo citata za tebe:

gordanac gordanac 18:41 01.03.2009

Re: Positive waves :)

:))))))))))))
Clint Eastwood je izmislio Chuck Norris-a !
a o Donald Sutterland i da se ne govori!
Goran Vučković Goran Vučković 18:44 01.03.2009

Re: Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)


- Ako već svi diluju ličnim podacima to umanjuje rizik slabije podrške za privatnost u novom sistemu.
- Novi sistem može da ima samo JMBG kao ključ i ne mora da čuva ostale lične podatke
- JMBG može da se čuva u "message digested" formi (ili koji li već hoćeš hashing algoritam) pa da ga, u stvari, nemaš nigde zapamćenog u "golom" formatu - možeš da kontrolišeš i nedozvoljavaš dupliciranje ali ne možeš nikad iz zapamćenog da dobiješ JMBG.

Ovo (kriptografski protokoli) mi je posebno draga tema (obožavalac "ranog" Šnajera, do duše kao i "contemporary" Šnajera), kao što znaš - ali sam namerno izostavio stvar iz priče, da ne bih rasterao čitaoce
U nekoj optimističkoj varijanti ne treba uopšte množda ni uvoditi lokalnu ili višu vlast - staviš biznis proces u javni domen pa si tako dokazao kvalitet onog što radiš

Ne bih išao tako daleko - ima hijerarhija svojih prednosti - ali "service oriented design" svakako :)
Milan Novković Milan Novković 19:08 01.03.2009

Re: Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)

Ne bih išao tako daleko - ima hijerarhija svojih prednosti - ali "service oriented design" svakako :)

Da, ali ne zaboravi da je jedan od moćnijih obrazaca razbijanje posla u faze tako da:
- Je mnogo lakše uraditi prve faze
- Al da su korisne i da nema nazad.
- Ostavio si "hooks" za naredne faze pa se logično dodaju tako da ne gubiš resurse na "faziranju"

I fleksibilniji si (kao iterativan) u reagovanju na nepredvidljivo.

Pa pravi tim, a ako ne može ono minimalan.

Naravno, sve ovo je lako reći, na blogu još lakše :)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:31 01.03.2009

Re: Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)

Ovo (kriptografski protokoli) mi je posebno draga tema (obožavalac "ranog" Šnajera, do duše kao i "contemporary" Šnajera), kao što znaš - ali sam namerno izostavio stvar iz priče, da ne bih rasterao čitaoce


Pominjanje Šnajera me nije ostavilo ravnodušnim. :)

Pa evo i citat iz predgovora Šnajerove knjige "Secrets & Lies - Digital Security in a Networked World":

"Mathematics is perfect; reality is subjective. Mathematics is defined; computers are ornery. Mathematics is logical; people are erratic, capricious, and barely comprehensible".

Kriptografski protokoli i ostale tehnikalije će nekako da se reše. Izgleda da je sve do ljudi, ljudske sklonosti greškama, kapricioznosti... i koječega još, pa i u ovom slučaju bi to moglo biti glavna prepreka.
Goran Vučković Goran Vučković 20:39 01.03.2009

Re: Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)


"Mathematics is perfect; reality is subjective. Mathematics is defined; computers are ornery. Mathematics is logical; people are erratic, capricious, and barely comprehensible".

Pa da - kad je bio mlađi, čovek se bavio tehničkim temama. Kad mu je to postalo jednostavno i dosadno, onda mu je nedostajao pravi izazov, pa je, naravno, otišao na mnogo težu oblast - društvene delatnosti :))

P.S.: Kako napreduje review?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:46 01.03.2009

Re: :))

gordanac
stav da su promene - uvek moguće, s dobrim planom i strategijom - uvek su realno moguće, ako se ulaže dovoljno znanja i još više rada.


O značaju plana i planiranja:

"No battle was ever won according to plan, but no battle was ever won without a plan." - Dwight Eisenhower.

Dakle, sada treba da se predje na planiranje.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:51 01.03.2009

Re: Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)

Goran Vučković
P.S.: Kako napreduje review?


Napreduje sporo (nedostatak vremena), ali do sada rupe nisu nadjene, što je dobar znak.

Čini mi se da će ovde društvenjački review biti mnogo oštriji i nezgodniji. :)
Goran Vučković Goran Vučković 20:53 01.03.2009

Re: Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)

Čini mi se da će ovde društvenjački review biti mnogo oštriji i nezgodniji. :)

Radosno očekujem i zahvalan sam za oba :)
tripraseta92 tripraseta92 23:15 01.03.2009

Re: Vucko vs Edvarda Kardelja

KRALJMAJMUNA
Još jedan ludački tekst.
Kao onomad u vezi sa Uplatom administrativnih taksi moblnim telefonom ...

...PPS Vucko me uvek iznervira svojim tekstovima, očigledno.


Covece, dzaba se nerviras. Tacno mesec dana nakon tog istog Vuckovog teksta , opstina Indjija je tu ideju i PRIMENILA.
evo ima ovde
ili ovde
etc.
I btw, Jesic mi bas i ne deluje kao "unreasonable"

Goran Vučković Goran Vučković 23:28 01.03.2009

Sjajno!



Covece, dzaba se nerviras. Tacno mesec dana nakon tog istog Vuckovog teksta , opstina Indjija je tu ideju i PRIMENILA.

Kratko je vreme između mog teksta i ovoga, tako da ne verujem da sam baš kumovao, ali mi je vrlo drago što je ovo urađeno.

To je još jedan primer šta je moguće kada se malo oslobodi lična inicijativa i kada političari imaju sluha i dodaju malo svoje magije u tu priču.
tripraseta92 tripraseta92 23:29 01.03.2009

Re: Sjajno!

Goran Vučković


Covece, dzaba se nerviras. Tacno mesec dana nakon tog istog Vuckovog teksta , opstina Indjija je tu ideju i PRIMENILA.

Kratko je vreme između mog teksta i ovoga, tako da ne verujem da sam baš kumovao, ali mi je vrlo drago što je ovo urađeno.

To je još jedan primer šta je moguće kada se malo oslobodi lična inicijativa i kada političari imaju sluha i dodaju malo svoje magije u tu priču.


Eno, ja gore ispisala isto to!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:33 01.03.2009

Re: Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)

Učinilo mi se (bilo) da ovaj sistem, kako si ga zamislio, ima problem sa privatnošću ličnih podataka i taman sam se spremao da to obrazložim ovde. Ali se setih kako se to sada radi (sa svim onim papirima na ulicama, ličnim kartama, spiskovima koje ko zna koliko ruku prodju) i vidim da je privatnost sadašnjih sistema skoro nikakva, a ovaj sistem bi bio veliki napredak i u tom pogledu.

Mala digresija, ali za čitaoce bloga može biti interesantna: da li ikad razmišljate o tome koliko prosečan bankarski činovnik ima podataka o Vama ili koliko podataka o Vama ima zaposleni (možda i sezonski) u turističkoj agenciji kome nosite papire da Vam napravi grupnu vizu za putovanje u Grčku ili Španiju na letovanje. Koliko im samo papira predate na izvolite i šta tamo sve o Vama piše? Da li Vas to brine ili ste ravnodušni? Da li su ti činovnici potpisali ikakvu obavezu čuvanja tajne i ko i šta ih na to obavezuje?

Da se vratim na temu; kao što rekoh gore, tehnički i bezbednosni aspekt ove ideje nema probleme ili barem nema značajne, a i ako se nadju, sve se da rešiti na prilično dobar način.

Medjutim, recimo da postoji jako interesovanje gradjanstva da se ovaj predlog "greb-greb nesposredne demokratije" prihvati. Kako da to dodje u Skupštinu i, ako dodje, zašto bi ga poslanici prihvatili? Šta oni imaju od toga, šta trenutna i neka buduća politika ili vlast time dobija, a šta gubi?

Dobra je ideja, ali verovatno će potrajati dok se primi i zaživi u našem društveno-političkom životu.
tripraseta92 tripraseta92 23:50 01.03.2009

Re: Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)

Dragan Pleskonjic
da li ikad razmišljate o tome koliko prosečan bankarski činovnik ima podataka o Vama ili koliko podataka o Vama ima zaposleni (možda i sezonski) u turističkoj agenciji kome nosite papire da Vam napravi grupnu vizu za putovanje u Grčku ili Španiju na letovanje. Koliko im samo papira predate na izvolite i šta tamo sve o Vama piše? Da li Vas to brine ili ste ravnodušni? Da li su ti činovnici potpisali ikakvu obavezu čuvanja tajne i ko i šta ih na to obavezuje?

I da ne zaboravimo one zaposlene u menjacnicama. Morate da ostavite i broj donjeg vesa ako kupujete/prodajete dolare
Goran Vučković Goran Vučković 00:06 02.03.2009

Re: Vučko vs. Vučko (ref Kramer vs. Kramer)

Učinilo mi se (bilo) da ovaj sistem, kako si ga zamislio, ima problem sa privatnošću ličnih podataka i taman sam se spremao da to obrazložim ovde. Ali se setih kako se to sada radi (sa svim onim papirima na ulicama, ličnim kartama, spiskovima koje ko zna koliko ruku prodju) i vidim da je privatnost sadašnjih sistema skoro nikakva, a ovaj sistem bi bio veliki napredak i u tom pogledu.

To da je bolji od skupljanja broja cipela na ulicama znam - nego reci ti nama šta vidiš kao probleme sa protokolom. Ono što nisam ovde objašnjavao je, kao što rekoh, enkripcija - JMBG i ključevi za glasanje se čuvaju u enkriptovanoj formi - sa dobrim random ključevima čak može da bude i one-way hash sistem, iako je za potrebe davanja liste za lutriju (upotrebljeni ključevi) bolje ide 2-way.
takamatsu takamatsu 06:51 02.03.2009

mi partibrejkeri :)

KRALJMAJMUNA
Još jedan ludački tekst.
Kao onomad u vezi sa Uplatom administrativnih taksi moblnim telefonom
Ludački jer samo lud čovek može da predlaže nešto što nijednoj partiji nije u interesu.
A Takamatsu me je "dodirnula" svojim komentarom da će IS u zdravstvu da zaživi na Svetog Nikad.
A ja samo da dodam da slučajno znam koliko je desetina miliona evra (a deo i iz stranih donacija) skrkano (ne skrckano) na razne Informacione sisteme koji se tiču zdravstva (apotekarski, lekarski, osiguranički,...).

PPS Vucko me uvek iznervira svojim tekstovima, očigledno.


:)
Ja moram još jednom da se izvinim i da kažem da mi nije bila realna namera da miniram Vučkovu zamisao.
Prosta činjenica je da autor ima vrlo.. lucidnu, po meni sasvim realnu zamisao, ali - posle dobrog poznavanja nečega, analize, sastavljanja određenog rešenja itd. - ide realizacija.

Vučko zna daleko bolje nego ja, ali prvo što vam kažu u nauci o lobiranju je - da odlučuje političar. Period :).
Dakle, sledeći momenat je - da se sve sažme, da može da se prezentuje na (ciljanom političaru) shvatljivom nivou, da se bira veza i momenat za kontakt, da se ponudi nešto zauzvrat, i sve tako dalje i tome slično - ja sad banalizujem i maksimalno simplifikujem (Vučko će me ispraviti). Elem...
Moj post je hteo da kaže da 1. je tu momenat saplitanja za ovakve projekte, 2. da to nije posao za čoveka koji ne misli da se bavi time kao profesijom, i za čoveka koji je iz drugog sveta, ukratko :), kao što sam ja. Jer - može da ga pojede ako ne pazi :).

A Vučkova zamisao je izuzetna, jer je i ova tema jedan od pravaca razvoja - brainstorming, on ovde ima nas sa svakojakim stavovima i gledištima, iskustvima i potrebama, i ma koliko na momente bili neprijatni ili svakojaki :), on ima feedback, "rešetanje" svoje zamisli u svakom smislu, pozitivnom i negativnom.
Zato sam i rekla da poštujem i divim se, jer znanju, stručnom pristupu i jasnoj ideji se i treba diviti :), čak i ako ne mogu ništa, i volela bih da se moji postovi (u širem smislu) tako i pojme.

Pozdrav, Kralju :).


takamatsu takamatsu 06:54 02.03.2009

Re: :))

gordanac
The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable man persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man

..kažem ja da su ti citati - odlični! :)) (Goethe?)
I ovim si tekstom "tematizovao" jedno "stanje" koje postoji u svakom društvu, pa naravno i u Srbiji:
Uvek ima ljudi koji biraju "najlakši način pametnih procena" govoreći da - nešto nikako neće i ne može uspeti i da je sve "bezveze" i "najgore da gore nikad nije bilo" i da je "sve toliko teško" itd. i tsl....Msleeeeeeem, koliko pametan treba da budeš da bi "mudro" zaključio da su promene, poduhvati kojima se promene izvode ili same ideje promena - teško izvodljive i sa malom verovatnoćom "glatkog i lakog uspeha", ha ?!


Goco, nemojte ovde da se svađamo, poznajemo se :). A pogledajte moje ostale postove....
Poz :).
gordanac gordanac 07:20 02.03.2009

Re: :))

Goco, nemojte ovde da se svađamo, poznajemo se :). A pogledajte moje ostale postove....
Poz :).

:))
da je meni više takvih kao što si ti - bog da me vidi!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:46 02.03.2009

Pre zore ne svanjava...

Znam da ovo nije specifično za tvoju ideju, ali pošto nisam našao ozbiljniju rupu u predlogu (još ću da probam, kad uhvatim vremena), eto da pomenem i ovaj mogući problem koji mi pada na pamet.

Recimo dodje osoba X sa solidnom baterijom JMBG-ova na šalter da kupi greb-greb kartice. Primera radi, on (osoba X) ih je skupio kao vlasnik turističke agencije (svi kojima je sredjivao vizu i ima sve podatke o njima) ili još gore - kupio ih je na crnom tržištu. Onda se on dogovori sa šalterskim radnikom da kupi odredjenu količinu greb-greb kartica da bi progurao inicijativu koja njemu odgovara u zakonsku proceduru. Priroda "dogovora" sa radnikom koji prodaje greb-greb kartice može biti različito motivisana.

Ili stvarno pitanje: da li ovo može otvoriti ili tačnije pojačati problem trgovine ličnim podacima gradjana, pa da oni koji skupljaju takve podatke počnu na tome da zaradjuju? Osoba, čiji podaci tako cirkulišu, niti je svesna, niti je kriva, niti dužna. Napominjem da je, po mom uvidu, regulativa o privatnosti i zaštiti ličnih podataka kod nas u povoju, a praksa još daleko i od povoja.

I možda da ovo bude poziv na inicijativu da se regulativa i praksa o zaštiti ličnih podataka poboljšaju. Za početak je dobro da se zna da gradjanin može da zna ko šta sme da traži, skuplja i čuva i kako, kao i da se zna ko odgovara ako nešto ne bude uradjeno kako treba u tom postupku.

To bi bio, možda, jedan od preduslova za bolju uspešnost ovakvih ideja.


Goran Vučković Goran Vučković 10:56 02.03.2009

Treba puno bušačica

Dragan Pleskonjic
Znam da ovo nije specifično za tvoju ideju, ali pošto nisam našao ozbiljniju rupu u predlogu (još ću da probam, kad uhvatim vremena), eto da pomenem i ovaj mogući problem koji mi pada na pamet.

Recimo dodje osoba X sa solidnom baterijom JMBG-ova na šalter da kupi greb-greb kartice. Primera radi, on (osoba X) ih je skupio kao vlasnik turističke agencije (svi kojima je sredjivao vizu i ima sve podatke o njima) ili još gore - kupio ih je na crnom tržištu. Onda se on dogovori sa šalterskim radnikom da kupi odredjenu količinu greb-greb kartica da bi progurao inicijativu koja njemu odgovara u zakonsku proceduru. Priroda "dogovora" sa radnikom koji prodaje greb-greb kartice može biti različito motivisana.

Ili stvarno pitanje: da li ovo može otvoriti ili tačnije pojačati problem trgovine ličnim podacima gradjana, pa da oni koji skupljaju takve podatke počnu na tome da zaradjuju? Osoba, čiji podaci tako cirkulišu, niti je svesna niti je kriva niti dužna. Napominjem da je, po mom uvidu, regulativa o privatnosti i zaštiti ličnih podataka kod nas u povoju, a praksa još daleko i od povoja.

I možda da ovo bude poziv na inicijativu da se regiulativa i praksa o zaštiti ličnih podataka poboljšaju. Za početak je dobro da se zna da gradjanin može da zna ko šta sme da traži, skuplja i čuva i kako, kao i da se zna ko odgovara ako nešto ne bude uradjeno kako treba u tom postupku.

To bi bio, možda, jedan od preduslova za bolju uspešnost ovakvih ideja.



Što se tiče priče o ličnim podacima, pogledaj Šabićev blog koji sam referencirao :)

Što se tiče "turističke agencije" i paketa JMBG:

- regularna procedura treba da se propiše da traži ličnu kartu ili pasoš, nema dobrog razloga za posrednu kupovinu

- procedura opisana gore zahteva potpis, znači šalterski radnik mora da falsifikuje gomilu potpisa, što je malkice krivično delo (pa tako više puta ), jelte - pa ko voli, nek izvoli

- šalterski radnik mora da aktivira kartice sa svog terminala, pa će ostaviti puno prljavih stopica i na onom delu belog tepiha koji može da se data mine-uje

- zgoda kod ove igre je što fraud mora da bude jako masovan da bi nešto vredeo - pa ako imaš deal samo sa jednim radnikom, onda je Džirlo djevojka težak fizički posao. A nije baš jednostavno napraviti deal sa prevelikim brojem "bušačica" (za one koji nisu iz struke: izraz za žene koje su unosile podatke na bušene kartice na starim računarima iz '70-tih, imajući kao osnovnu kvalifikaciju daktilografiju)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:09 02.03.2009

Re: Treba puno bušačica

Jeste, mala je šansa da se desi, a i ako se desi, previše je uočljivo. Onda da kažem da treba u sistem ugraditi i funkcije za fraud detection, možda. A ti to već dobro znaš, jer si takve stvari radio za kreditne kartice i još koješta.

Odbranio si se.
Goran Vučković Goran Vučković 11:26 02.03.2009

Re: mi partibrejkeri :)

Dakle, sledeći momenat je - da se sve sažme, da može da se prezentuje na (ciljanom političaru) shvatljivom nivou, da se bira veza i momenat za kontakt, da se ponudi nešto zauzvrat, i sve tako dalje i tome slično - ja sad banalizujem i maksimalno simplifikujem (Vučko će me ispraviti). Elem...
Moj post je hteo da kaže da 1. je tu momenat saplitanja za ovakve projekte, 2. da to nije posao za čoveka koji ne misli da se bavi time kao profesijom, i za čoveka koji je iz drugog sveta, ukratko :), kao što sam ja. Jer - može da ga pojede ako ne pazi :).

Hehe ja se nadam da sam se dovoljno uzdržavao od bombardovanja stručnim.

A ko ne vidi šta je za uzvrat, nek ignoriše temu - ja verujem u timski rad :)
takamatsu takamatsu 09:26 03.03.2009

mi partibrejkeri :)

Hehe ja se nadam da sam se dovoljno uzdržavao od bombardovanja stručnim.

A ko ne vidi šta je za uzvrat, nek ignoriše temu - ja verujem u timski rad :)


A jel' smem da izrazim jednu želju? :)
Da budete stručni koliko god 'oćete, opušteno, ako nam nešto nije jasno uvek imamo koga da pitamo...:).
Mislim, ja vas ne poznajem, ali mi deluje da savršeno dobro znate o čemu govorite, i govoriMO, daleko bolje nego ja, na ovom području, i bilo bi mi zadovoljstvo da se ne... ustežete. BTW, deluje mi da vam to nije u prirodi .

Poz :).

EDIT: sad sam videla da sam opet na VI, izvinjavam se, mrzi me da prepravljam :).
Goran Vučković Goran Vučković 10:31 03.03.2009

Re: mi partibrejkeri :)


A jel' smem da izrazim jednu želju? :)
Da budete stručni koliko god 'oćete, opušteno, ako nam nešto nije jasno uvek imamo koga da pitamo...:).
Mislim, ja vas ne poznajem, ali mi deluje da savršeno dobro znate o čemu govorite, i govoriMO, daleko bolje nego ja, na ovom području, i bilo bi mi zadovoljstvo da se ne... ustežete. BTW, deluje mi da vam to nije u prirodi .

Poz :).

EDIT: sad sam videla da sam opet na VI, izvinjavam se, mrzi me da prepravljam :).

Moć navike - čudo.

Ovo za stručno je šala na račun nas informatičara (do duše ni lekari nisu baš male mace - posebno kad se nađe više njih u društvu - sve pršti od latinskih naziva :)).

Ja pokazujem svoju stručnost opisujući rešenje na razumljiv način - inače sam džaba krečio, zar ne?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana