Derida i Handke u senci Šljive

Lektorka RSS / 10.09.2007. u 00:18

1) Deridin iznevereni testament

U pretposlednjem broju NIN-a imao se pročitati zanimljiv feljton, odnosno prevod teksta „Arhivska groznica“ (Archive Fever) T. Bartleta (inicijalno objavljen 20. jula u magazinu The Chronical of Higher Education) u kojem glavne uloge igraju pokojni francuski filozof Žak Derida i Dragan Kujundžić, profesor slavistike na Univerzitetu Floride u SAD. Rečeni profesor Kujundžić bio je dugogodišnji Deridin kolega na Univerzitetu Irvajn (SAD), što je informacija od eventualnog interesa za poneke belosvetske univerzitetske uposlenike, ali mu se 2003, nekih godinu dana pred Deridinu smrt, dogodila i nezgoda zvana „veza“ s jednom studentkinjom, pa i tužba za seksualno uznemiravanje iste osobe. A to je već prodrmalo malo više duhova (uključujući Deridu), dva kontinenta, i poneke novine (uključujući NIN). Pre Kujundžićeve afere sa studentkinjom Derida je u jednom iz pravne perspektive neformalnom pismu bio zaveštao svoju ostavštinu Univerzitetu Irvajn, potom je oštro reagovao na tužbu protiv Kujundžića, u isto vreme je u narednom, opet „neformalnom“ pismu porekao svoje „testamentarno“ obećanje, potom je umro, a onda je Univerzitet tužio Deridinu porodicu koja je odbijala da Univerzitetu ispostavi išta od ikakve ostavštine, i na kraju je Univerzitet povukao tužbu a navukao priličnu sramotu na sopstveni renome.

Potom je NIN objavio prevod pomenutog teksta, a na isti je reagovao Dragan Kujundžić glavom i perom, što je pak objavljeno u poslednjem broju NIN-a. Njegov odgovor je opet prevashodno zanimljiv za one koji bi podrobnije da se upoznaju sa zakonima u vezi seksualnog uznemiravanja i načinom na koji se ti zakoni sprovode i/ili zloupotrebljavaju u SAD, napose na američkim univerzitetima, no mene je zaintrigiralo nešto drugo.

Prvo, čudni zakoni slučaja doveli su do toga da sam pre xy godina Dragana Kujundžića lično upoznala i da sam do danas u vezi sa nekim ljudima koji su mu privatno (bili) bliski, a koji decenijama daju dijametralno suprotne ocene svega što je taj čovek privatno i profesionalno radio u životu. Niko od njih, međutim, nije u septembru 2003. držao sveću u njegovoj spavaćoj sobi. Otužno je sve što se može pročitati u štampi: i prebrojavanje susreta i poljubaca, i rasprava o tome šta je i u kojoj meri bilo dobrovoljno, i kakav je bio rastanak „ljubavnika“, i opaska o osetljivoj, zbunjenoj i epileptičnoj studentkinji i njenoj operaciji tumora na mozgu, i milioni koje je tražila za odštetu kao i stotine hiljada koje je dobila... Kojem carstvu se prikloniti? Kome i kako verovati?

Kujundžić se, kada je Univerzitet Irvajn doneo odluku da je profesor prekršio univerzitetske propise, obratio za pomoć i Deridi. I Derida je Univerzitetu napisao pismo u kojem se priklanja Kujundžiću pre svega na osnovu svog ličnog iskustva s njim, i na osnovu poverenja. Iako ni on, naravno, nije držao sveću. Da li da verujem nasmrt bolesnom i čuvenom filozofu, zato što on ima poverenja u Kujundžića?

Dižem ruke, znam da je nemoguće na apotekarskoj vagi odmeriti „krivicu“ ili „nevinost“ Kujundžića i studentkinje, i zapravo me ne zanima šta Derida o tome, tj. o njemu misli. Ono što me zanima je pravi motiv da se oko ovog slučaja digne tolika prašina, i pitam se: da li je Derida štitio prijatelja, ili dignitet profesije? Da li je on, kao i neke njegove kolege, pravovremeno uvideo koliko štete će Univerzitet sam sebi naneti ukoliko se ne oslobodi sopstvenih rigidnih propisa i što je moguće tiše ne isplete iz neprijatne afere? Da li je u nastupu ljutine i brige za sopstveni posmrtni imidž odlučio da svoju ostavštinu ipak ne ostavi tom univerzitetu? Na motiv da Univerzitet nakon Deridine smrti krene da se tuži s porodicom ne vredi trošiti reči, to je bar jasno. S tim što je Univerzitet, eto, zagrizao tvrd orah – jedan je Derida, čak i kad je mrtav. Prosto rečeno: Derida je pobedio. Univerzitet Irvajn je napravio niz pogrešnih koraka i sada se povlači po blatu akademskih afera. Svedenu na sopstveni na kostur, celu ovu papazjaniju moguće je videti ne kao bitku za pravdu (za čoveka Kujundžića ili devojku Lizu Anderson), nego kao uobičajenu političku ujdurmu oko raspodele moći, simboličke i novčane.

Da se vratim na NIN. Zašto je ova afera zanimljiva nedeljniku NIN? Zbog Deride? O.K, to je već dovoljan razlog, slažem se. Međutim, pogledamo li naslov kojim NIN oprema prevod Bartletovog teksta, stvari dolaze bliže pameti: „Uloga Dragana Kujundžića u kalifornijskoj arhivskoj groznici“. NIN ipak pika srpsko zrno peska da ga stavi u centar deridijanske peščane oluje. O.K. i to, mada nas nekako ovaj Srbin ipak, ipak ne proslavlja, bar ne u ovom tekstu. A posebno ne u svom pismu objavljenom u poslednjem broju NIN-a, u čijoj dramatičnoj završnici čitam(o) o represivnom državnom aparatu i povišenoj ksenofobiji u SAD i zapinjem(o) o reči: „Moj kolega Dušan Bijelić drži postdiplomski kurs na Univerzitetu države Nju Hempšajr o rasističkoj seksualizaciji Srba u Americi“. Možda strašno grešim, ali ja u ovim rečima nazirem sve one gastarbajtere koji psuju zemlje u koje su grebali da dođu i u njima normalno rade i dobro zarađuju. S tim što je to opšte mesto u Kujundžićevom pismu bolje i perfidnije upakovano, u pravi akademski celofan.

2) Dobri čovek Handke

U istom, poslednjem, broju NIN-a nalećem i na intervju sa nama tako poznatim i bliskim Peterom Handkeom. Evo još jednog čuvenog duhovnog poslenika, a po koji put već među Srbima?! I opet je u pitanju prevod, sada iz nemačkih novina Frankfurter Rundschau (ko zna nemački i zanima ga, original je ovde: http://www.fr-online.de/top_news/?em_cnt=1201158&em_cnt_page=1), a intervju svež da svežiji ne može biti, u NIN dospeo posle nedelju dana.

Šta Handke misli o Srbiji, Miloševiću itd. nema potrebe ponavljati (iako ga stalno o tome pitaju, i on stalno ponavlja). Šta misli o jeziku poezije, o pisanju uopšte, moglo bi možda biti zanimljivo da nije gurnuto pod tepih politike i pre svega piščeve beskrajne sujete. Ono što me ovaj put zaista zanima su pre svega reči kojima čuveni pisac ima obraza da okarakteriše Biljanu Srbljanović, a potom i način na koji NIN oprema prevedeni intervju i gde ga situira.

Da krenem od kraja. Intervju prirodom stvari ne treba tražiti u kulturnoj rubrici, eno ga u rubrici „Politika“. Nadnaslov: „Intervju: Peter Handke, veliki nemački pisac“. Dakle, veliki, upamtiti. Naslov: „Uvek sam hteo da budem junak“ (originalni intervju ima naslov „Mora da boli“ (Es muss weh tun), ali ova izmena se prašta). Dakle, potencijalni junak. U jedan okvir izvučene reči o Francuzima koji su bili ljuti na Austrijance kada je tamo pobedio Hajder; „Malopre ste bombardovali Beograd, a sada biste odmah mogli da bombardujete i Beč“. Eto branitelja bombardovanog Beograda. Drugi okvir: „Danas su užasne stvari upakovane u nežne, slatke i humanitarne reči. Strava voli danas neprestano da upotrebljava reč 'demokratija' ili lepu reč 'zeleno'“. Dakle, velika misao velikog pisca. Treći okvir: „Biljana Srbljanović je, između ostalog, pisala – dok su bombe padale po Srbiji – da je NATO rat potpuno bezopasan. Samo tu i tamo razbije se neko staklo. Istina je, međutim, da je u NATO ratu poginulo preko hiljadu Srba. Ova žena je obična drolja u službi Zapada. Tako ja to zovem“. Ostale mudre reči izvučene u okvire neću citirati.

Da se razumemo, Handke se u intervjuu poziva na dnevnik koji je Biljana Srbljanović pisala tokom bombardovanja a koji je objavljen u nemačkom nedeljniku Špigl. Da nije tako, da i on sam ne kaže da je ona tu napisala to što on tvrdi da je napisala, kopala bih rukama i nogama da nađem gde je ona to napisala. Zvala bih je da je pitam da li je to moguće. Ali, taj njen dnevnik imam. I Handke – laže.

Prosto ko pasulj. Nigde Biljana Srbljanović nije napisala ni da je NATO rat bezopasan, ni da se tek tu i tamo razbije poneko staklo.

Naprotiv, napisala je recimo, ovo (moj prevod s nemačkog): „Vazdušni napadi NATO-a postigli su u jednom danu ono za šta se Milošević godinama borio: nezavisni mediji su ućutkani – jer je rat; nikakva ljudska prava ne važe – jer je, dakle, rat; opozicija se u strahu od posledica raspala – jer, na kraju krajeva, u ratu smo; ionako već veliki broj leševa koji se ovde već godinama gomilaju sada je još veći – jer, ukoliko ste zaboravili, mi smo u ratu!“

Neka to bude dovoljno u odgovor na tvrdnje da je BS pisala o „bezopasnom“ ratu i pominjala tu i tamo poneko staklo.

Veliki nemački pisac, svakako svestan moći reči jer inače niti bi bio veliki pisac niti bi mogao postati medijska zvezda, bira reči, i za Biljanu Srbljanović u napadu besa (čemu je očito sklon, jer i na samog novinara u jednom trenutku zamahuje kašikom i naziva ga ništarijom) kaže da je „Westhure“ – dakle, kurva u službi Zapada (nije mi sasvim jasno zašto prevodilac bira izraz „drolja“, ali da stilističke nijanse ostavimo po strani). To je isti onaj koji je u službi svih značajnijih medija istog tog Zapada, čak i ako mu iz nepoznatih razloga isklizne iz ruke poneka nagrada za umjetnički dojam. Isti onaj koji je posle „Zimskog putovanja“ po svim medijima kao papagaj ponavljao da navodnoj objektivnosti medija hoće da suprotstavi svoju subjektivnost. I onaj koji je svoju poslednju utešnu novčanu nagradu, u ime svoje subjektivnosti, poklonio srpskoj enklavi na Kosovu. Svejedno je šta taj čovek, koji i u ovom intervjuu ponavlja da dobar pisac mora da bude dobar čovek, odnosno da čini dobra dela, govori o, 'ajd' da kažem, svojoj koleginici po peru, i pri tom osobi u najmanju ruku jednako kompetentnoj da govori o Srbiji. Važno je šta on zna o Srbiji, a to koliko zna dovoljno mu je ne samo da ima mišljenje, nego i da ga iznosi medijima, i da za isto iznova i iznova bude pitan. (I plaćen?) Sve u ime sopstvene subjektivnosti i dobrih dela.

Tako i NIN, učinio dobro delo, sebi i svojoj biranoj čitalačkoj publici, pa drolju crvenim slovima stavio u okvir. Da se vidi, da se zna... A, da, pardon, to je rekao subjektivni Handke.

3) U senci srpske Šljive

U Vremenu čitala o Sajmu šljiva u Osečini. Besedio naš akademik Mantija, slikao se u fijakeru s Veljom, smeje se do suza, lepo mu valjda. Tumačio akademik onu dosetku da će svi Srbi stati pod jednu šljivu, tumačio je k'o da je, ne daj bože, književno-umetničko delo, pa razgranao tu šljivu po celom svetu, da bi svi Srbi, rasuti po celom svetu, stali pod nju. I još kaže, Šajkača puna Šljive ostaje najvernija i najlepša slika Srbije.

***

Eto. Srpska šljiva i na Deridinu senku bacila senku, da ne poveruje čovek. I svi vrte svoje mantre i uvećavaju svoju kulturno-umetničko-političku moć. Samo mi se Biljanine ruke od ono malo puknutog stakla čine nešto krvave, ili je to ipak Handke pljunuo prezrelu šljivu u njih?



Komentari (83)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Time Bandit Time Bandit 01:09 10.09.2007

Lepo, LE, lepo

i sta dalje ima?
pidola pidola 02:54 10.09.2007

2)

"koleginici po peru"
ma ne.svako pero drugacije pise.

kako pljuvanje moze da prodje,
nego da za pljuvaca,komada dva(jedan koji kaze i drugi koji dizajnira),
kazes da je veliki,izgovoreno uokviris,naglasis,jos boju kada stavis,
laz je vec istina za onoga ko cita,a ustvari zmuri.
Lektorka Lektorka 08:03 10.09.2007

Re: 2)

i kako je samo skupa, značajna, potrebna svaka reč velikog pisca, kako svako malo u evropskim velikim sredstvima informisanja čitamo ili gledamo velike intervjue s njim. pa čak i ako laže, ili čak i ako je samo u zabludi, dovoljno je kontroverzan da medijima bude neophodan. u to ime imamo progutati sve "sitne" uvrede kapricioznog velikana.

a ono o "koleginici po peru" - pa, to ne moram ipak da objašnjavam, zar ne? :)
dragan7557 dragan7557 11:36 10.09.2007

Re: 2)

Lektorka
i kako je samo skupa, značajna, potrebna svaka reč velikog pisca, kako svako malo u evropskim velikim sredstvima informisanja čitamo ili gledamo velike intervjue s njim. pa čak i ako laže, ili čak i ako je samo u zabludi, dovoljno je kontroverzan da medijima bude neophodan. u to ime imamo progutati sve "sitne" uvrede kapricioznog velikana.

a ono o "koleginici po peru" - pa, to ne moram ipak da objašnjavam, zar ne? :)


Prilog povjesti novinarskog beščašća

Nin, žica, Srebrnica

Ljiljana Smajlović,predratna vedeta Oslobođenja ,našla je u "novom" NIN-u idealno mesto za sebe. Jer njoj se vjerovalo: rođena je u Sarajevu,došla iz Bosne,te sve što bude pisala o ratu u njenoj domovini čitaocima NIN-a djelovat će krajnje objektivno.Ljilja je oisala i pisala ali tako kao da je rođena u čačku,kao da Bosne nikada nije vidjela,osim što je o njoj slušala od Dobrice Ćosića i srpskih akademika tipa Milorada Ekmečića.
Bosanskohercegovački "Dani" 2003.

"veliki" pisac Handke majstor opozicije za pare čak i ne zaslužuje da se o njemu priča.Koliko je "veliki" pokazuje veličina prostote i nevaspitanosti koja se vidi iz teksta.

Da je dobro naučio kako se kod nas stvari nazivaju i kako treba pisatina naš način, vidi se iz dijaloga na forumu Fokus Radio:

Polupismena,zlonamerna i antisrpski izdresirana gnjido!
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
sa gađenjem
Kristan Đ. Kovljević

ODGOVOR:

Polupismena,ustaška udbaška gnjido
u potpisu
Petar Milatović

Da tradicija vređanja pali i prodaje mnogi su uvideli pa se tim i služe. "VELIKI" sebi dozvoljavaju a mali koji nisu na glasu mogu da preživaju i uživaju u mastiljaskim dvobojima.
Handke je to odavno uvideo. Biti salonski opozicionar je i u Nemačkoj atraktivno zanimanje. O koloritetu i tradiciji srpske pisane reči...........
Lektorka Lektorka 22:15 10.09.2007

Re: 2)

Biti salonski opozicionar je i u Nemačkoj atraktivno zanimanje.


Handke zaposeda još malo veću teritoriju, ipak je on Austrijanac koji živi u Parizu... A ni intervju u švajcarskom NZZ-u nije bio tako davno, pre nekoliko meseci. Hoću reći, konsultuju ga u krug.
dragan7557 dragan7557 23:02 10.09.2007

Re: 2) lektorka

Najveća veličina P.Handke je osim provokativnog pisanja izjava Elfriede Jelinek da je on vredniji čini mi se prilikom Nobelovanja iste.

Što živi u Parizu samo po sebi ne znači ništa, što je pogodan za konsultacije od strane koje koga uobičajeno je za takve provokativne "veličine".Kontemporarni zaprepašćivač krugova ima opus fabrikacije svojih mišljenja i viđenja
koji je popriličan te kao takav je pogodan za građenje i sticanje šokantnih i establišmentu preko potrebnih izjava.

Bez pretenzije da ustajem u odbranu B.Srbljanović smatram de je karakterizacija bilo koje žene na nači na koji to "veličina čini ipak samo provokacija jednog frustriranog čoveka koji u nedostatku argumenata pribegava nipodaštavanju. U stvari ovde je tuk udario na luk pošto i imenovana ima prigodan arsenal uvreda za svoje neistomišljenike.

Svak onaj ko živi u Parizu je ili žestoko poremećen ili mu nedostaje novca za pristojan život u miru koji pruža
Provans ili bilo koji drugi deo šovinističkog country side u Fr.

Uostalom Austija je lepša i pogodnija za život ali nije manje šovinistička od Fr.Ovo je moje privatno mišljenje pošto sam proveo neko vreme u obe države.
Vlasta Vlasta 06:52 10.09.2007

Ekselente

Leglo mi uz kafu, ne mogu opisati. Ja sam čitala samo ovu poslednju bajku o džinovskoj šljivi, jako je smešna, a i slike su baš slatke.
A Handke, jel on beše jednom prilikom rekao: "Božja livada je dovoljno velika za sva stada i sve pastire, za Ćosića i Pavića, za Crnjanskog i Andrića. I za Cecu. Imam njenu kasetu u Parizu. Moja kćerkica je ponekad uključi i kaže: “To su jako tužne pesme”. Jezik može da zloupotrebi samo ideologija"?

Lektorka Lektorka 08:18 10.09.2007

Re: Ekselente

ne, nisam znala za ovo što citiraš, vlasto, ili bar nisam zapamtila. a uklapa se u puzlu sazdanu od bljutavosti, naravno.

ja se, nažalost, sećam nečega drugog: kako je taj velikan otvarao međunarodni sajam knjiga u beogradu (96? 97?), i kako su mnogi, zaista mnogi poverovali da će taj čin doprineti (njegovim rečima) pravdi za srbiju, boljem razumevanju srpskih problema. malo ko je odmah pažljivo slušao šta taj čovek o srbiji govori i na osnovu kojih iskustava i saznanja plete svoju srpsku priču, poverovalo se u mogući uticaj cenjenog zapadnog pisca. od sve veličine osta nam zaista veeelika medveđa usluga i obaveza da se od njega branimo, da, kao biljana, podsećamo svet da milošević nije umro kao "poslednji jugoslovenski predsednik" nego kao voljom glasača svrgnuti političar i haški optuženik. a njemu osta sloboda da kurvom proglasi koga hoće i ne samo da za to ne bude kažnjen, nego da se ta njegova reč ponovo skupo proda i daleko čuje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 07:35 10.09.2007

Pa gde si ti..

Pogledao sam tekst ovlaš, uz kafu...Sviđa mi se, pa ću detaljno po podne...
Lepo je da si tu i da kao obično, imaš šta reći...
pozz
Lektorka Lektorka 08:19 10.09.2007

Re: Pa gde si ti..

poz i tebi, naravno, i hvala.
Atomski mrav Atomski mrav 07:36 10.09.2007

1,2,3 i...

1) - naš srpski mentalitet. Kao i oni silni vicevi gde je Srbin uvek pametniji, dosetljiviji i uspešniji od Amerikanca, Rusa i Engleza...
2) - šteta bi bilo da ovo ostane samo na nivou posta na blogu na kome je (trenutno) samo 3 komentara... NIN ipak izlazi u većem tiražu i čitaju ga i oni koji veruju u bajke i oni koji ne veruju...
3) - nemam ništa protiv festivala šljive ili kako se već zove, a što se tiče nekih likova koji su se tamo pojavili - bilo bi lepo kad bi oni bili samo voštane figure u muzeju madam Tiso...
Malisa Malisa 07:54 10.09.2007

Re: 1,2,3 i...

(trenutno) samo 3 komentara... NIN ipak izlazi u većem tiražu i čitaju ga i oni koji veruju u bajke i oni koji ne veruju...[/quote]
A tek dnevna Politika? Tamo ponekad svratim samo da vidim da li su pocrkali neki komentatori vesti poput Kostica i njemu slicnih. Eno ih i od jutros aplaudiraju Kostunici, svrbe ih ruke da ratuju tudjom krvlju sada i sa Amerikom. Ko nema sinove da salje u vojsku njemu ruke ne krvare ni od razbijenog stakla.
Lektorka Lektorka 08:31 10.09.2007

Re: 1,2,3 i...

1) ne volim priče o "mentalitetu", i upravo zato me je porazio kraj kujundžićevog pisma. on je inače u slavističkim krugovima prilično cenjen, i to s pravom (po mom skromnom mišljenju a na osnovu onih njegovih tekstova koje sam čitala). i ma koliko da je prirodno da se čovek brani "svim sredstvima", insinuiranja o tome da je univerzitetski zakon primenjen baš na njega (i jednog kolegu jevrejskog porekla) zbog njegovog srpskog porekla su jednostavno degutatna i samo potvrđuju upravo to što kažeš - stereotipe o mentalitetu. nažalost...

2) deo o handkeu sam prilagodila formi pisma i mejlom poslala NIN-u. toliko je u mojoj moći, a bilo bi dobro, naravno, da se oglase i drugi.

3) ma napraviće im se muzej na mokroj gori! :)
Doctor Wu Doctor Wu 08:18 10.09.2007

"stiti dignitet profesije"

Šta mu znači ovo "štiti dignitet profesije"? Da li je sama "'veština sa rečima" ili činjenica što je neko profesor/pisac dovoljna da poništi činjenicu da je ista osoba možda i hulja, ništarija, podlac, licemer, dvoličnjak, egoista? I ko su ovde goodies a ko baddies: Derida, koji štiti moguće moralno posrnulog kolegu, ili plesački par Srbljanović/Handke, koji nastavljaju međusobnu pljuvačinu po evropskim novinama?
Lektorka Lektorka 08:43 10.09.2007

Re: "stiti dignitet profesije"

doktore, slažem se povodom "digniteta profesije". problem je ovde očigledno ne samo to što je sudskim putem bilo nemoguće utvrditi da li je osoba hulja, ništarija itd, nego upravo u tome što je njegova aferica bila karika u lancu moći i velikog novca (s obzirom na vrednost deridine zaostavštine).

povodom "plesačkog para" mogu samo da pitam... ili, neću ni da pitam, nego da ne pristanem na znak jednakosti koji stavljaš između srbljanovićke i handkea.
Dilan Dog Dilan Dog 08:55 10.09.2007

Sjajne analize...

Naročito ova u vezi sa Handkeom i Biljanom Srbljanović. Nemam komentar.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:57 10.09.2007

odvratno

zli, pakosni obracun nina sa biljanom srbljanovic, klasicna satanizacija, po sistemu "nista ruke", rek'o handke. necasno. ne ulazim nit zalazim zasto objavljuju takvu pricu, ali da se i malo drze novinarskih pravila i etike, pozvali bi srbljanovicevu i rekli, mi cemo da objavimo ovu njegovu izjavu o vama, molimo za vas komentar. pa objavili i komentar.
____________

kad sam diplomirala, trebala mi je lova i zaposlila sam se u gimnaziji van beograda, do koje sam svaki dan, godinu dana putovala autobusom. sedela sam obicno na prednjem sedistu, do mene jedna doktorka, koja je isto putovala u seosku ambulantu gde je radila. no, to je bila manje strasna varijanta te godine. pomocnik direktora, po zanimanju metalostrugar, stalno mi je upadao na cas i urlikao sta smem a sta ne da predajem (drzala sam casove filozofije i logiike), a onda me kaznjavao, ispoljavajuci neverovatnu mrznju. nisam zaboravila njegovu kancelariju, flasu rakije na stolu, sliku draze mihajlovica i lupanje pesnicom o sto. ja sam bila klinka i neiskusna i strasno me je ta nepravda pogadjala, sve to, stalno sam vrtela filmove u glavi, kako, zasto. onda sam srela mog starog profesora filozofije, rekla gde radim i kako mi je, da ocajavam. i kaze meni moj stari profesor - pobogu, zamisli da te voli?

e, to sam zapamtila. to naravoucenije. zamisli da te voli neko takav?
Lektorka Lektorka 10:16 10.09.2007

Re: odvratno

tačno, a primera je naravno i nažalost koliko voliš. tvoj direktor je paradigma onoga što nazivamo falocentričnim društvom. vrh ledenog brega su takvi kao handke i medijska aparatura oko njega, bez koje njegova reč odavno ne bi mogla da ima ikakvu snagu, nakon što je ionako (izuzev možda za NIN) izgubila ikakav kredibilitet.
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 09:01 10.09.2007

hvala na ovom tekstu,

posebno na tome sto si bila postena da citiras sta sam ja to pisala u vreme bombardovanja.

Ne bih da ulazim u prljavu pricu Nina koji se sve vise valja u blatu. Oni sami znaju najvise o tome i zato je njihova mrznja neminovna. Zato opsednuto ovog bolesnog coveka svako malo stavljaju na naslovnu stranu. Kad na njoj nije Legijina zena, naravno.

Ipak, sigurna sam da - da je moj najveci greh u Ninovim ocima sto sam samostalna zena. Nikada nisam videla da se tom silinom i takvim vulgarnostima ostrvljuju na nekog muskarca.

Intevju u Frankfurter Rundschau je za mene kao kad bi seoskog ridikula masa podbadala da se skine go i mlati udom na sred ulice, pa da mu se "zdravi" smeju. To je odnos Nemaca prema ovom nekad velikom piscu, ne zaboravite - Austrijancu, sada sklonijem demenciji, nego bilo cemu drugom.

Provincijalni Nin je u tome nasa lokalna seoska budala, koja trci u kolo sa onim sto mu se svi smeju, da i ona mlati cime moze i onim sta jadna ima, na nacin "gledajte mene, gledajte mene".

Nin je kao Piksi iz Knez Mihajlove. To im je i domet i znacaj.
Atomski mrav Atomski mrav 09:49 10.09.2007

Re: hvala na ovom tekstu,

Ipak, sigurna sam da - da je moj najveci greh u Ninovim ocima sto sam samostalna zena.

NIN ipak nije osoba, pa da ima oči. Ko je autor pomenutog članka Derida/Handke/festival šljva? Ne čitam NIN, nisam ga nikad ni čitao... sećam se tamo negde krajem osamdesetih sam viđao po kući jedan broj sa Mićunovićem na naslovnoj strani, vucao se bez veze po kući (NIN, ne Mićunović) jer masan papir nije bio dobar za potpalu...
adam weisphaut adam weisphaut 09:16 10.09.2007

Jednacina

NIN ipak pika srpsko zrno peska da ga stavi u centar deridijanske peščane oluje.

+
Tako i NIN, učinio dobro delo, sebi i svojoj biranoj čitalačkoj publici, pa drolju crvenim slovima stavio u okvir. Da se vidi, da se zna...

+
Besedio naš akademik Mantija, slikao se u fijakeru s Veljom, smeje se do suza, lepo mu valjda.

= Dakle na odredjen nacin ovo je afirmacija Deridinog ideala "free play" Samo sto bi rekao nije rezultat svesnih autorskih napora vec osetljivog dusevnog stanja pomenutih cinioca.
PS dobro je za cenjeni NIN, da se nadje pokoji Handke da izusti sto oni misle. Dobro je dati oduska svojim iskrenim osecanjima, bilo da je to Westhure ili ledeni metak.
Lektorka Lektorka 10:20 10.09.2007

Re: Jednacina

"free play", pa da, samo se zna koja su pravila igre i za koga važe... :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:33 10.09.2007

Mene lepo

muka 'vata od ponovnog guslanja, na koje su se vratili i ono što se nekada novinom zvalo, a i pomenuti list. Odvratno.
Lektorka Lektorka 10:24 10.09.2007

Re: Mene lepo

Post mi je ionako predug, a zamisli da sam u sve ubacila još i komentar na Razmišljanja dokonog šetača Mome Kapora, objavljena takođe u NIN-u, a gde narečeni čuveni srpski pisac podvlači crtu za sve one koji su otišli iz zemlje, i poneke koji su rešili da se vrate... Da, gusle su odvratne, monotone i disonantne, arhaične i... odvratne. Da.
dragan7557 dragan7557 12:40 10.09.2007

Re: Mene lepo

Jelica Greganović
muka 'vata od ponovnog guslanja, na koje su se vratili i ono što se nekada novinom zvalo, a i pomenuti list. Odvratno.


Kako funkcionišu ondašnje novine ili ono što se nekada novinom zavalo vidljivo je proučavanjem delovanja Creel Odbora 1916 - 1917 kada je za šest meseci miroljubivu populaciju SAD pretvorio u gomilu histeričnih divljaka.

Ima i sijaset drugih primera a ovaj se može gledati sa distance od skoro sto godina. Ono što se nekada novinom zvalo je isto ono, mada mnogo sofistiranije. A što se tiče Nedeljne Indoktrinisane Novine skoro da i nije potreban komentar.

Za bliža objašnjenja iz domaće kujne pogledati:

A Guide to the Serbian Mentality od molera Mome Kapora svega $ 23 polovne su jevtinije. Kako ga lektorka naziva čuveni srpski pisac,takođe iz Sarajeva je na vreme uvideo kako, gde i na koje teme se postaje čuven
Što mu neki osporavaju Veličinu tja, para je para, a marginalizovano, zbunjeno i prestrašeno stado se upućućuje na patriotsku dernjavu slogana u strahu za svoje živote divljeći se VOĐI koga kao i pre proizvodi ono što se nekada novinom zvalo.
7557
dragan7557 dragan7557 12:52 10.09.2007

Re: Mene lepo

bjavljena takođe u NIN-u, a gde narečeni čuveni srpski pisac podvlači crtu za sve one koji su otišli iz zemlje,


Narečeni gastarbajter Kapor je i sam otišao trbuvom za kruvom te piše iz prve ruke o sebi sličnim koji se pate po inostranstvu u njegovom slučaju Srbiji gde spada u cenjene profile deficitarnih zanimanja.
Lektorka Lektorka 13:41 10.09.2007

Re: Mene lepo

dragane, mene se najviše dojmilo kako je kapor u toj svojoj poslednjoj NIN-ovskoj baljezgariji grupisao srblje sklone seobama. pa prvo bili oni koji su otišli s pobedom komunističke revolucije, pa onda otišli gastarbajteri, i na kraju oni što su 1999. pobegli od bombardovanja. ima čovek rupu u sećanju, ispustio sve one što su počeli da odlaze POČETKOM devedesetih i nisu prestali ne samo do 1999, nego do danas...
adam weisphaut adam weisphaut 13:48 10.09.2007

Re: Mene lepo

ima čovek rupu u sećanju,

Pre bi rekao ima crnu rupu u glavi
dragan7557 dragan7557 17:12 10.09.2007

Re: Mene lepo

Da, gusle su odvratne, monotone i disonantne, arhaične i... odvratne. Da.


Pa vidite,ipak politički moćne. Tu skoro Goran Svilanović objasni politiku violine, džiš jednom a sviraš drugom rukom. Valjda bi se moglo reći narod je violina a gudalo politika.

Kod gusala je stvar mnogo stabilnija. Oslonjene o pod, dugogodišnju istorijsku tradiciju su nekako bliže ciljevima modernog polit kadra i konačno prednost je u prostoti guđenja. Umesto sijaseta struna, ima samo jedna te guđenje lako može da se nauči. Verbalni deo guslanja pojenje je autentičan kanon i zbog toga je trajne vrednosti.

Nacionalni sentiment zastupljen u pojanju vezuje se tako za veru koja je pojanje Bogu jedinome uzvisila na pijedestal nacionalnih istina i samim tim oslobodila nas slobode uma,koji postaje nepotrebni deo ličnosti.

Paganini na guslama evocira,veliča,podseća i naređuje savremeniku iste vrednosi kanonizirane od strane onih koji ih sami ne poštuju, na mnogo prostiji i "razumljiviji" način od violine, We don't need education. ili zna se da bez kralja i crkve koja miropomazuje ništa ne valja. Jači smo od sudbine, imperativ koji obavezuje.
crtu za sve one koji su otišli iz zemlje, i poneke koji su rešili da se vrate... [/quote

Ovaj deo stanovnika sveta a koji imaju privilegiju da im autentične 'babe lete preko okeana' (priča u šetnji sa one strane bare) se može pohvaliti velikim interesovanjem navedenog komentatora tragedije naših u inostranstvu a ponaosob u Severnoj Americi, a sve poče mnogo davno sa 'ostajte ovde'. Sunce tuđeg neba......, nije i sunce ovdašnjeg a oni koji su otišli iz pohlepe za boljim i ljudskijim životom od 1999 nemaju za taj svoj čin nikakvo opravdanje.Pripadnost naciji i tradiciji su mogući samo na lokalnom tlu gde zbrka oko domovine i otadžbine na kojoj je u obaveznom pejzažu i lokalno sunce i autoportreti ili ini portreti definišu srećnike koji blistaju ogrejani domaćim.

Da Srbin u inostranstvu po nacionalnoj definiciji treba iz dna duše,a može i dublje,da mrzi domorodce je poprilično jasna stvar i nije srbo patent,a svak onaj ko se integriše u društvo domaćina je automatski anatemisan ili satanizovan od strane institucionalizovanog i strogo formalisanog rodoljublja.

Biti svetski čovek znači otići videti kako to izgleda taj surogat od njihovog društva koji po definiciji nije ni sluga našem, koji je dokazano supreiorniji i pravo je čudo da ostali dvonošci ne shvataju našu pamet.

Definisanost naših u crnom svetu samo doprinosi zbunjivanju pa imamo nesnalaženje u kvalifikaciji istih.
Gaststosi (poruga) gastarbajteri su formalno pravno na privremenom boravku (stalni boravak je rezervisan za domaće) u inostranstvi te važi pravilo koje je važilo i za bivšu SFRJ ' za pare garantuje država? u daljem tekstu ista odumire ali ne više formalno nego i fizički baš kao i gastarbajteri a nova generacija koja ide pod tuđe sunce se naziva dijaspora prigodan izraz iz biologije. Da reč imigranti ne figurira je jasno jer odrođava a ima konotaciju negativnu jer se po glavama vlasti održava negativnost srodne reči emigranti.

Pojava termina ekonomska migracija tek treba da se odomaći što ide vrlo teško pošto implicira činjenicu; negde se živi bolje nego kod nas a samim tim opravdava odlazak odavde i propast politike 'kod nas je najbolje'
7557
yu1bcd yu1bcd 21:09 10.09.2007

Re: Mene lepo

Gazdarice, jedan ambasador mi rece, da su samo novinari gori od politicara! A ja sam srpske slusao u skupstini u maju...

Napisi nesto lepo o pubertetskoj trojki da malo odmorim od pljuvanja mediokriteta po Handke-ju.
Lektorka Lektorka 22:21 10.09.2007

Re: Mene lepo

yu1bcd, iako sam videla da ste kod biljane napisali da ste pročitali moj korektan komentar (ili već kako ste se izrazili, zapamtila sam reč "korektno", sad slobodno možete da me uvrstite u mediokritete.
yu1bcd yu1bcd 08:31 11.09.2007

BS

Procitajte malo komentare kod BS da bi bolje razumeli kako tesko je biti Handke u Srbiji! Jos tragicnije je ponasanje VIP BS koja je opet zatvorila blog za komentare. Zasto su ljudi od pera tako otudjeni od svakodnevnog zivota? Pa jos obsednuti smrcu kao BS.

Naravno nisam mislio na Lektorku, a jos manje bi se usudio kritikovati je kod Gazdarice.


Lektorka Lektorka 10:18 11.09.2007

Re: BS

pročitala ja sve komentare kod BS, pa opet nikako da počnem da saosećam sa handkeom u srbiji.
BS ima pravo, kao i svi autori, da otvara i zatvara svoje blogove za komentare kad god hoće.
vi ste opsednuti biljaninom navodnom opsesijom smrću, to i sada potvrđujete.
ne znam kome se obraćate kad, odgovarajući meni, kažete da naravno niste mislili na lektorku (to sam ja), a još manje se usudili kritikovati je (dakle mene) kod gazdarice (tu verovatno mislite na jelicu). jeste, istina, stali u red komentara koji se nizu na jelicin komenar, ali na ovom blogu ste ipak u mojoj virtuelnoj kuci (da mi oprosti jelica).
yu1bcd yu1bcd 19:08 11.09.2007

Re: BS

BS komentar o Handkeju sam povrsno procitao i dobio utisak da ga ona omalozava. Za to sam joj se izvinuo u privatnom odgovoru jer je javan onemogucen. Ostalo je njeno autorsko pravo da mene pausalno ocenjuje. Ja postujem brojne nagrade koje je dobila za dramske tekstove ali mi je njeno ponasanje na blogu nesimpaticno. Jako malo konstruktivnih doprinosa, a stalno jadikovke na nepravde koje joj se nanose. Zapamtio sam njenu izjavu opsednoscu smrcu sto delimicno obasnjava takve nastupe. Ja sam na to naviknut kod umetnika sa jakim egojem. Aludirao sam i na genetsku povezanost sa Radovanom Karadjicem ali je to brzo izbrisano. Bas kao i moja odbrana pokojnog Milosevica koji je neotudjiv deo srpske istorije i politike.

Nadam se, da necete zameriti upotrebu prostora u vasoj virtualnoj kuci. Meni kao elektronicaru nikako nije jasna ta bojazan za nedostatak virtualnog prostora na disku! Mozda sam mlad previse odlazio na Speakers Corner u Londonu

Lep pozdrav od Marijana M. Miletic'a iz Kopra sa proslave 60. rodjendana prijatelja radioamatera
Lektorka Lektorka 22:08 11.09.2007

Re: BS

Aludirao sam i na genetsku povezanost sa Radovanom Karadjicem

Molim da od sada aludirate na moju genetsku - i to blisku, bližu od ove koju vi potežete! - povezanost sa jednim okorelim komunjarom i dežurnim direktorom svih većih novosadskih firmi u vreme komunista, kao i sa jednim disidentom (ta genetska povezanost je još čvršća od prethodne) za kog je kombinacija komunizma i disidentstva bila pogubna.

Je l' vi stvarno mislite da ja ne znam da se pristojnim tonom mogu reći najveće gluposti i najveće gadosti, pa dolazite, eto, ovamo, pošto je Biljana Srbljanović svoj post zatvorila za komentare?! Poštedite mi disk ovakvih elektronskih komentara, molim vas! Uživajte na rođendanu!
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:46 11.09.2007

Re: Mene lepo

Lektorka
Post mi je ionako predug, a zamisli da sam u sve ubacila još i komentar na Razmišljanja dokonog šetača Mome Kapora, objavljena takođe u NIN-u, a gde narečeni čuveni srpski pisac podvlači crtu za sve one koji su otišli iz zemlje, i poneke koji su rešili da se vrate... Da, gusle su odvratne, monotone i disonantne, arhaične i... odvratne. Da.



hehehe
šta reći na momu krpu, kajlu svake vlasti, ko što je i narečeni handke.
momo se ne seća svog sedenja na skalinama u dubrovniku.
ne seća se kad je klopo škampe i prstace na buzaru, loko vino i sve
džaba, na šarm valjda.
pa se naglo opsetio, kad više ne mere nigde, sem do republike one što ima istu himnu ko mi.
..da nema ništa ko dunje na kredencu i prazan pasulj na smederevcu
i da niko više ko ide nema da se vrati,
kad već senator ne može.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:58 11.09.2007

yu1bcd

ti si obično bezvredno bezobrazno zavidljivo beskorisno smeće.
virtuelni prostor očigledno svašta trpi pa i tebe.

izvini lektorko što vičem. al od ovih što šatro prave aluzije
meni se povraća, diže mi se kosa, muka mi u stomaku, evo već 20 godina.

a ti yu1 il šta god, otkači se.
vidim da svugde zagađuješ.
džaba si sedeo u tom ćošku.
il je ti bio ćosićev ćošak.
fuj!
Lektorka Lektorka 00:10 12.09.2007

exitus,

šta reći, posle svega toga, na činjenicu da taj isti moma krpa nesmetano piskara naokolo, a sve uporno gledajući preplanula leđa nasmejanih žena niz koja (leđa) se spuštaju bičevi plave kose..., piskara, dakle, gde hoće, pa i u NIN-u. da mu ponudim svoja leđa i plavu kosu, pomislih, a onda - verovatno sam prestara za njega, a baška to što nisam dovoljno srpkinja, pa još sedim na podvučenoj crti sve nećkajući se da l' mi je bolje u inostranstvu ili ipak da se vratim...

a yu1bcd - ne sekiraj se. tvoj nick je opet dovoljan. :)
yu1bcd yu1bcd 19:42 12.09.2007

Re: BS

Lektorka
Aludirao sam i na genetsku povezanost sa Radovanom Karadjicem Molim da od sada aludirate na moju genetsku - i to blisku, bližu od ove koju vi potežete! - povezanost sa jednim okorelim komunjarom i dežurnim direktorom svih većih novosadskih firmi u vreme komunista, kao i sa jednim disidentom (ta genetska povezanost je još čvršća od prethodne) za kog je kombinacija komunizma i disidentstva bila pogubna.Je l' vi stvarno mislite da ja ne znam da se pristojnim tonom mogu reći najveće gluposti i najveće gadosti, pa dolazite, eto, ovamo, pošto je Biljana Srbljanović svoj post zatvorila za komentare?! Poštedite mi disk ovakvih elektronskih komentara, molim vas! Uživajte na rođendanu!


Draga Lektorka, vi ste jako lepa ilustracija svega toga sto ste napisali! BS i RK u genetskoj bazi imaju sklonost ka verbalnom izrazavanju i nije slucajno sto su pesnik i dramski pisac. Nazalost pored toga idu i crne crte karaktera.

Tata Direktor vam je omogucio lagodan studij jezika. Otpor roditeljima je i brak sa disidentom. I onda celog zivota prevodjenje sa jednog jezika u maternji jer lenstine nece da nauce strane jezike! Verovatno je i BS slicnog komunistickog pedigreja sa rodjenjem u Svedskoj. I takvi postaju najgori antikomunisti! Niti mrtvog Milosevica ne stede..,

Moja porodica je imala nepocudan pedigree jer se baba Slovenka rodjena u Nemackoj udala za Ceha i po kuci su govorili nemacki! Onda su dedu proveravali sest meseci za vreme Informbiroa jer mu je jedini sin poginuo u domobranima (opet iz otpora do roditelja). Moj otac je takodje poginuo pre mog rodjenja i majka me poslala u tehnicku skolu, da bi sto pre dosao do kruha! Ona je u medjuvremenu zavrsila ekonomiju i mi omogucila studij elektrotehnike. Istu sam zavrsio sa 22 godine, da bi sto pre zaradjivao kruh! Ostadose rupe u drustvenim naukama ali sam u struci bio dobar. Proputovao ceo svet, a u Englesku otisao 1970 na malu skolu demokratije.

Ne pisem ja kod vas zbog BS nego radi drage mi Jelice! A komentari anonimaca me ionako ne zanimaju.

yu1bcd yu1bcd 19:57 12.09.2007

Re: BS

Lektorka, upravo sam ustanovio da nemam mogucnosti komentara kod BS niti slanja privatnih poruka VIP!

Zanimljivo da ni vas nisam nasao niti na VIP ili bloger listi. Ipak pristojan CV ste napisali.

Jelica je napravila slicnu gresku i me djonom izbacila sa B92 loga. Posle sam Restaka i nju obradio uzivo

LP MMM iz Ljubljane po lepoj setnji obalom Jadrana
Lektorka Lektorka 20:14 12.09.2007

Re: BS

Tata Direktor vam je omogucio lagodan studij jezika. Otpor roditeljima je i brak sa disidentom. I onda celog zivota prevodjenje sa jednog jezika u maternji jer lenstine nece da nauce strane jezike!


HAHAHA! MAMA, NADAM SE DA SI OVO PROČITALA! :)))))

Poštovani MMM, šta da vam kažem, ulepšali ste mi dan, a i pružili finu priliku da ovaj post zatvorim za komentarisanje. Tako mi tate direktora i muža disidenta, neću vas banovati. :)

nikson nikson 14:02 10.09.2007

!

ima li negde objavljenih tih tekstova iz dnevnika BS?
Lektorka Lektorka 14:04 10.09.2007

Re: !

ne znam da li ih ima na srpskom. ja taj dnevnik imam na nemačkom; ako znaš nemački možeš ga za pola evra dobiti preko internet-arhive špigla, proverila sam, dostupan je.
nikson nikson 14:07 10.09.2007

Re: !

znam solidno nemacki, tako da mi nece biti veci problem da ga procitam. hvala na informaciji!
tnosugar tnosugar 14:10 10.09.2007

Robots and Empire...

Možda strašno grešim, ali ja u ovim rečima nazirem sve one gastarbajtere koji psuju zemlje u koje su grebali da dođu i u njima normalno rade i dobro zarađuju. S tim što je to opšte mesto u Kujundžićevom pismu bolje i perfidnije upakovano, u pravi akademski celofan.


To sto gasterbajteri u SAD idu trbuhom za kruhom ne menja cinjenicu da se americko drusvo i institucije u zabrinjavajuce mnogo elemenata fasizoidni.
Lektorka Lektorka 16:17 10.09.2007

Re: Robots and Empire...

tnosugar, usuđujem se da pretpostavim da je cilj kujundžićevog komentarsanja fašistoidnosti američkog društva bio upravo taj da se skrene pažnja s konkretnog na opšte i da se generalizacijom pojača utisak da je kujundžić u svemu ispao žrtva. što se mene tiče, da nije bilo tih opaski o fašistoidnosti - jer je jedno pismo prekratko da bi iole predočilo kompleksnost takve jedne pojave - ja bih celu priču doživela kao verodostojniju. POSEBNO mi je zasmetao dodatak (suvišak) o "seksualizovanju srba" --- no, upravo zato kažem da možda strašno grešim. nedostaje mi u tom slučaju mnogo primera, na desetine i na stotine primera, koji bi potkrepili tako teške optužbe.
semele semele 18:48 10.09.2007

draga lektorko

Da ne bismo patili zbog kratkog pamcenja zelim da vas podsetim na uvredu koju je jedna nasa politicarka, predstavnica Srbije i medijska licnost iznela na racun jednog naseg svetski priznatog umetnika.

Koja je razlika izmedju uvrede jedne politicarke na racun jednog umetnika i kvalifikacije jednog stranog pisca o Biljani Srbljanovic?

Obe uvrede su u vezi politicke podrske srpskom nacionalizmu. Emir Nemanja Kusturica i Petar Handke biraju svesno da pomognu onu srpsku politicku opciju koja se bori protiv opozicije koju su prvo sacinjavali nacionalisti bivsih jugoslovenskih republika i pokrajina, a kojima su se potom pridruzile zapadne drzave – i to ne iz nekih prinicipijelnih razloga vec zbog podrske svojim katolicima ili svojim zamisljenim zapadnjacima. Tu je greska zapadnih politicara na koju Handke stalno ukazuje. Zapadna podrska jednoj grupi nacionalista a ne drugoj nije ni u cemu prinicipijelna vec pristrasna i u velikoj meri rutinska. A u slucaju Jugoslavije, Zapad je direktno kriv za rat i njegove zrtve jer je priznao nove zemlje prenaglo, to se vidi i iz toga sto su sada u pitanju Kosova veoma obazrivi i spori iako ih nista ne sprecava da ucine kao 1992. Oni uce iz gresaka. Sta se moze, jaci su.

Kao sto je Zapad pomogao slovenackim, hrvatskim, crnogorskim, bosnjackim, i albanskim nacionalistima u borbi protiv srpskih nacionalista – iz afiniteta a ne iz nekih “objektvnih” razloga, tako ni Hadkeu nije potrebno neko veoma sofisticirano akademsko ZNANJE da bi se opredelio da pomaze Srbima.

I medju drzavljanima Srbije naravno ima mnogo zapadanjaka koji nisu otisli na Zapad vec rade i zive u Srbiji – a protivstavljeni su Srbiji i svemu sto je srpsko. Primer Biljane Srbljenovic je primer drzavljanke Srbije koja zivi gde zeli i kako zeli (kao mnogi drugi) i pritom je protiv srpskog nacionalizma. Pridruzivsi se anti-srpskoj koaliciji ona dobija epitet od njenog protivnika. Naturlich! Globalizacija!

Handke ju je okvalifikovao onako kako bi to uradili mnogo srpski nacionalisti kad bi mislili da je Biljana dovoljno vazna.

Da ne zivimo u cudnim vremenima, cudila bih se zasto je jos jedan svetski umetnik (Mersad Berber) nedavno izasao iz svog “closet-a” i predstavio se kao bosanski Srbin.

---------------------

Otici van zemlje radi posla, ili bilo kog drugog razloga, ne znaci da treba biti slepacki odan drugoj zemlji narocito u vanrednim situacijama kao sto je rat. A logicno je da ako pljujes po svojoj zemlji i hodas po njoj, da ces upljuvati i samu sebe. Naturlich?
adam weisphaut adam weisphaut 19:03 10.09.2007

Re: draga lektorko

Da ne bismo patili zbog kratkog pamcenja zelim da vas podsetim na uvredu koju je jedna nasa politicarka, predstavnica Srbije i medijska licnost iznela na racun jednog naseg svetski priznatog umetnika
.


Razlika je u tome sto se ona izvinila posle toga. Druga stvar sto je iako u afektu, bila postavila dobro pitanje da li je EK "kupljen covek" ili vam ne bode oci sto je taj "svetski priznati umetnik" dobio od drzave planinu kao igracku?

i to ne iz nekih prinicipijelnih razloga vec zbog podrske svojim katolicima ili svojim zamisljenim zapadnjacima.



Naravno to je bilo zbog vrsljanja Vatikana, a ne zbog diktatorskog rezima SM koji nije znao da radi ali je umeo da se bije

Zapad je direktno kriv za rat i njegove zrtve jer je priznao nove zemlje prenaglo,



Tacno zapad je terao Srbiju da izvrsi agresiju na ostale republike, sram ga bilo
dragan7557 dragan7557 19:15 10.09.2007

Re: draga lektorko

pitanje da li je EK "kuoljen covek" i;i vam ne bod oci sto je taj "svetski priznati umetnik" dobio od drzave planinu kao igracku?


Imamo mi još planina za belosvetske umetnike VELIKOG kalibra. Jebeš tuđe planine čitaj javno vlasništvo.
Lektorka Lektorka 22:47 10.09.2007

Re: draga lektorko

semele,

narečena političarka, u vašem komentaru indikativno bezimena, da l' zato što je žena il' zato što je prozvala kusturicu, dakle vesna pešić, za kusturicu jednostavno nije rekla da je kurva (ili, ako vam se više sviđa, da je muška kurva).

vi kusturici i handkeu vraćate ono što su izgubili (pitanje je, naravno, u kojoj meri su to uopšte posedovali), naime dostojanstvo i ozbiljnost promišljenog govora o srbiji. dakle, drugačijim govorom o odgovornosti nacionalista (ma koje provenijencije, dodajem ja) i odgovornosti zapada, ova dva svetski priznata umetnika bi možda doprinela nekom boljitku u srbiji. eksplicitnije i konkretno vezano za handkea (da se manemo kusturice, ipak): handke zaista nije morao da stekne, kako kažete, "neko veoma sofisticirano akademsko ZNANJE da bi se opredelio da pomaze Srbima". ja i ne govorim o TAKVOM znanju. handke je propustio da upozna građansku srbiju, i propustio da prepozna povezanost miloševića sa srpskim nacionalizmom.

Handke ju je okvalifikovao onako kako bi to uradili mnogo srpski nacionalisti kad bi mislili da je Biljana dovoljno vazna.


vi kao da ne čitate srpsku štampu.

o činu mersada berbera se ne bih izjašnjavala drugačije no opaskom o, po svemu sudeći, proverenom receptu.

što se tiče odlaska van zemlje - ja ne živim u srbiji već 15 godina. i sklona sam da o tome razmišljam sasvim pragmatično. ako me negde nešto boli, onda to nisu nemačka i švajcarska, nego ipak srbija.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:45 10.09.2007

Re: draga lektorko

Eh Semele,
Kad bi Vi kojom zgodom bili Katarina Velika, ko zna ko bi sve morao postati Srbin...o)))
Svi krivi, papa, Zapad, mali Srbi, globalisti, sve komšije..j naravno "političarka" koju ne imenujete...
Jedino ispravan Milošević, srpski nacionalisti, Handke...SANU, SPC, DSS...
Nego Šifera ne pomenuste..I on je Srbin..Naturlich..?
dragan7557 dragan7557 23:48 10.09.2007

Re: draga lektorko

što se tiče odlaska van zemlje - ja ne živim u srbiji već 15 godina. i sklona sam da o tome razmišljam sasvim pragmatično. ako me negde nešto boli, onda to nisu nemačka i švajcarska, nego ipak srbija


A,zašto baš Srbija, ili je zbog toga što nam loše ide i loše nam se piše ili je u pitanju nostalgija.
Ako živite u EU onda je ona izvor boli a i konkretna država. Odnos prema Srbiji bi trebao da bude racionalan i pragmatičan.
handke je propustio da upozna građansku srbiju, i propustio da prepozna povezanost miloševića sa srpskim nacionalizmom.


Ne znam zašto ali nisam u stanju da se otmem utisku da je Handkeu stalo samo do imidža Handkea koji je i objekt njegovog egocentričnog sveta a Srbija je na međunarodnoj sceni igrala takvu ulogu da Handke nije jedini koji je video vajdu u pišanju uz vetar jer ima tu i drugih "veličina" koje su zaslužile privatne planine po ex Yu državama ,ako ne planine ono bar omanja brda. Gospođa Amanpur spada u nove veličine takvog tipa ali i Miša Gleni i dr. Pro i kontra stavovi su posledica subjektivnog viđenja objektivne stvarnosti neko bi rekao ali pružaju mogućnosti da se izgradi i imidž, ponaosob zastupanjem stava oprečnog establišmentu ili prihvaćenom mišljenju čitaj osudi. Ovim naravno ne želim da kažem da je establišment u pravu, već da suprotstavljanje establišmentu može biti veoma unosan posao. Disidentsvo je skoro uvek deo garancije za bolju političku poziciju u budućem establišmentu a veoma pogodno kao pedigre demokratskog politikanta.

Ja sam vreme bombardovanja takođe proveo u Srbiji ali to smatram svojom privatnom odlukom baziranoj na činjenici da su moji najdraži bili izloženi tragediji u kojoj sam jedino mogao da pomognem deleći istu sudbinu.
O tom boravku i iskustvima nisam pisao iz gornjih razloga privatnosti.
Dnevnici za pokoljenja poput Ane Frank imaju samo jednu namenu a to je da budu upotrebljeni u svrhe propagande.

Elem Srbljanovićkin ratni dnevnik nisam čitao i svakako ne mogu o njemu da diskutujem ali motivacija ostaje kao znak pitanja kod ovakvih produkcija.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:53 11.09.2007

Re: draga lektorko

o činu mersada berbera se ne bih izjašnjavala drugačije no opaskom o, po svemu sudeći, proverenom receptu


Meni zvuci bas kao vrlo interesanta informacija ... Posebno kad se uzme u obzir da se radi o slicnom "receptu" kod tri verovatno najveca umetnika sa BiH prostora: Mesi Selimovicu, Emiru Kusturici i Mersadu Berberu ...

Naravno ne osporavam pravo svakom coveku da se svoju etnicku pripadnost definise po svojim zeljama/osecanjima. Ali bi meni samom izgledalo besmisleno se izjasnjavam kao Bosnjak u slucaju da postanem religiozan i posvetim se muslimanskoj veri ... A u slucaju budizma bih valjda trebalo da se izjasnjavam kao Inidijac ili Tibetanac??? :)))) ... A jos besmislenije zvuce oni nasi tzv. borci za ljudska prava koji su pokusavali da diskredituju Kusturicu zbog toga sto se izjasnjava kao pripadnik naroda kome su pripadali njegova majka i otac ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:48 11.09.2007

Re: draga lektorko

Dragan
Ne znam zašto ali nisam u stanju da se otmem utisku da je Handkeu stalo samo do imidža Handkea koji je i objekt njegovog egocentričnog sveta a Srbija je na međunarodnoj sceni igrala takvu ulogu da Handke nije jedini koji je video vajdu u pišanju uz vetar jer ima tu i drugih "veličina" koje su zaslužile privatne planine po ex Yu državama ,ako ne planine ono bar omanja brda. Gospođa Amanpur spada u nove veličine takvog tipa ali i Miša Gleni i dr.


Ne bih se slozio sa ovim vasim izjednacavanjem Handkea i Amanpur. Pomenuta gospodja je pogazila osnovne principe svog zanata i postigla "uspeh" baveci se dezinformacijama i propagandom u politicke svrhe. A po meni ne postoji nista gore nego kad se neko ponasa suprotno sustini svoje profesije. Pa mi novinar koji svesno siri dezinformacije (da ne kazem LAZE) lici na lekara koji svesno ubija svoje pacijente ... umesto da ih leci.

Sto se tice Handkea ne mogu da tvrdim naravno da u svemu nema i njegovog egocentrizma i zelje da se istakne. Ali je, sto se mene tice, ipak u osnovi svega njegova HRABROST da se bori protiv lazi, nepravde i propagande. I njemu ovaj negativan publicitet nije nikako koristio posto je bio vise nego dovoljno poznat i pre toga. Naprotiv stetio mu je ... i da nije bilo te njegove ranije slave i kjnizevnih kvaliteta verovatno bi trpeo jos gore posledice zbog ovog svog politickog angazmana ...

A napadi na njega na zapadu podsecaju na najsvetlije tradicije borbe protiv ideoloskih protivnika u nekom komunistickom drustvu gde se ljudima prilepe etikete i reci koje nije reako pa se onda diskvalifikiju. Evo on recimo i u ovom intervjuu, kao i mnogo puta dosada, on kaze da Milosevic nije kriv za sve ono za sta ga optuzuju, a svi njegovi protivnici to jedva docekaju i u horu ponavaljaju kako stiti (pa i obozava) zlocinca itd. A svi naravno precutkuju zrtve na politicki-nepodobnoj strani i njegovo zalaganje za njih ...

Bio sam i ja oduvek protiv Milosevica ali se u ovome slazem sa Handkeom. Za NATO bombe koje su ubijale nevine ljude stotinama kilometara daleko od Kosova je kriv neko drugi. Kao i za to sto trecina srpskih stanovnika Mostara nije u svojim kucama. Ili vecina hrvatksih Srba. Ili nealbanaca sa Kosova. I zato ga ne podnose na zapadu (a i kod nas) u onim krugovima koji iz kukavicluka ili licnih interasa ne zele da se o tome govori. Naravno da ga mrze politicari koji su bili za bombardovanje zbog toboze "humanitarnih razloga" ... pa onda cutali(i jos uvek cute) kad su ti isti razlozi U JOS ZNATNO IZRAZENIJOJ FORMI postojali na suprotnoj strani. I predstavnici medija upetljanih u propagandu optuzivanja SAMO jedne strane ... i precutkivanja drugih odgovornih. Zato obican covek na zapadu NI SADA ne zna da se najvece etnicko ciscenje na prostorima ex-Yu desilo U MIRU, po dolasku NATO snaga na Kosovo ... I zato im je Handke trn u oku ...I zato je zgodno da Milosevic bude ZA SVE KRIV...
Lektorka Lektorka 11:23 11.09.2007

Re: draga lektorko

dragane,
ne bih ovde da komplikujem tu ionako racionalno&emotivno komplikovanu priču o stranstvovanju. reći ću onoliko jednostavno koliko umem: naravno da su u mom slučaju nemačka i švajcarska izvori mnogih mojih frustracija, ali i moje sigurnosti, sređenosti itd. (da ne razlažemo ovo dalje, molim, nije to tema, a nemam ni vremena ni volje za prave elaboracije, ok?) naravno da vidim, koliko mogu, kako je u srbiji. i činjenica je da me sve što se u srbiji događa emocionalno jače pokreće od svega što se događa(lo) u nemačkoj i svega što se događa u švajcarskoj.

kako god da okrenem, ja ne vidim razlog da EU ili švajcarsku ili USA paušalno proglasim fašistoidnim, niti da generalizujem njihove PREDSTAVE o srbima - sve dok gledam i srbiju samu, srpske zakone, srpske predstave o drugima... razumete? ovim, naravno, celu priču vraćam na sam početak, naime na kujundžića o kojem je ovim povodom zapravo bila reč. i dalje ne nalazim dovoljno opravdanja da razlog za zakonske sankcije koje je doživeo nađem u "činjenici" da represivni američki državni sistem "seksualizuje srbe".

što se tiče dnevnika, odnosno njihove "propagandne" upotrebljivosti - ograđujem se, jednostavno jer ima dnevnika i dnevnika... :) biljanin je svojevremeno doprineo tome da se nemačkim čitaocima špigla približi doživljaj bombardovanja iz perspektive nekoga ko ne samo da ne podržava miloševićev sistem, nego veoma dobro poznaje kompleksnost srpske politike i ima jasnu građansku viziju. dakle, taj dnevnik nije za svoje oči pisala neka šiparica, niti neki srpski kalimero koji kuka na nepravdu što je snašla njegovu pravednu zemlju, nego neko sposoban da ne izgubi pamet u trenutku kad ga sve boli jednako koliko i sve ostale u srbiji (pre nego što neko krene da zakera, dodajem: a i mnoge koji nisu bili u zemlji tada). utoliko je taj dnevnik dragocen trag, a i doprineo je uzburkavanju političke scene u nemačkoj, gde je povodom bombardovanja ionako bilo veoma, veoma gusto...

i onda dođe handke da sve prepiša uzgrednom etiketom o zapadnjačkoj kurvi?! uh, razgoropadiću se opet, zaista...
Lektorka Lektorka 11:39 11.09.2007

Re: draga lektorko

vasilije,

ma, nemam ja ništa protiv da se neko izražava kao srbin, ma bio bosanski, hrvatski, srpski, crnogorski, ma čiji... i da pripada religiji kojoj god hoće. samo to nije nikakav umetnički čin, pa da utiče na umetnički kvalitet, zar ne? :)

a što se boldovanog oca tiče, napisah već nedavno kod draga da je za mene prošlo vreme u kojem se majke ne broje... elem, vest da je mersad berber postao bosanski srbin, kusturica pravoslavac i sve to tako slično - za mene to uopšte nije vest. baš me briga.

a o handkeu više neću, nema smisla da se ponavljam i ja. :)
semele semele 13:53 11.09.2007

Re: draga lektorko

Povod za prvi svetski rat je bio atentat u Sarajevu.
Povodi za drugi svetski rat su se nagomilavali: Ceska, Poljska, Belgija, itd.
Povod za ratove na Balkanu je neodgovorno ponasanje Zapada podrzavanjem nacionalistickih pokreta Slovenije i Hrvatske. Zapad je i dalje u rukama svojih sluga sa Balkana, i ne zna kako da se iscupa iz njihovog smrtonosnog zagrljaja.

Vecina ucesnika na Blogu B92 se nalazi u jednom "timewarp-u". Naime, nisu shvatili istorijski trenutak u kojem su ziveli (raspad komunizma) i danas ostaju robovi svojih gresaka. Ovim ne zelim da ih optuzujem jer kao neko ko je rodjen i ko je ziveo do duboke zrelosti fizicki u Beogradu i metafizicki na citavom prostoru Jugoslavije, delim sa svim njima iste relacije i korelacije cinjenica.

Medjtim kada se taj "skup cinjenica" koji je odrzavao "skup" jugoslovenstva se urusio, trebalo je preci u drugi sistem relacija. Vecini Srba to nije bilo tesko, ali manjini koja se iz raznih razloga nije snasla bio je potreban neki drugi skup cinjenica -- na primer "gradjanstvo". To gradjanstvo je samo jedan podskup cinjenica ponudjenih sa Zapada kao neki face-saving pokusaj, a u sustini je unutrasnje podrivanje Srba (kao neprijatelja Hrvata i Slovenaca). Clanovi ne vladinih organizacija su ponudile ovu alternativu onima koji se "osecaju drugacije".
Lektorka Lektorka 21:27 11.09.2007

Re: draga lektorko

Povod za prvi svetski rat je bio atentat u Sarajevu.
Povodi za drugi svetski rat su se nagomilavali: Ceska, Poljska, Belgija, itd.
Povod za ratove na Balkanu je neodgovorno ponasanje Zapada podrzavanjem nacionalistickih pokreta Slovenije i Hrvatske.

Samo da vas pitam, a uzrok?

To gradjanstvo je samo jedan podskup cinjenica ponudjenih sa Zapada kao neki face-saving pokusaj, a u sustini je unutrasnje podrivanje Srba (kao neprijatelja Hrvata i Slovenaca). Clanovi ne vladinih organizacija su ponudile ovu alternativu onima koji se "osecaju drugacije".


A ovo je dovoljno da vam kažem: zbogom.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:09 12.09.2007

to smele

Da ne bismo patili zbog kratkog pamcenja zelim da vas podsetim na uvredu koju je jedna nasa politicarka, predstavnica Srbije i medijska licnost iznela na racun jednog naseg svetski priznatog umetnika.


sve sami svetski priznati umetniici. svetsko a naše.


Kao sto je Zapad pomogao slovenackim, hrvatskim, crnogorskim, bosnjackim, i albanskim nacionalistima u borbi protiv srpskih nacionalista – iz afiniteta a ne iz nekih “objektvnih” razloga, tako ni Hadkeu nije potrebno neko veoma sofisticirano akademsko ZNANJE da bi se opredelio da pomaze Srbima.


zaboravio si makedonce.

Handke ju je okvalifikovao onako kako bi to uradili mnogo srpski nacionalisti kad bi mislili da je Biljana dovoljno vazna.


svi sem tebe
nsarski nsarski 22:59 10.09.2007

O slucaju Derida/Kujundzic

ne znam apsolutno nista, pa nemam, naravno, nista suvislo o tome da kazem. Medjutim, moram da ispricam o jednom incidentu koji se desio na americkom univerzitetu.
Moj dobar prijatelj, profesor filma, je par nedelja bio pod istragom FBI zato sto je studentima pustao film Volkera Slendorfa "Limeni dobos". Neki lokalni politicar, kalibra Velje Ilica, ga je optuzio da je time sirio "maloletnu pornografiju". Naravno, cela stvar je ubrzo pala u vodu i postala blamaza za doticnog politickog troglodita.
Ta "istraga" nema veze sa tim sto je ovaj profesor Srbin - jednostavno, nasao se mali Ajhman da se istakne kao revnostan branitelj morala drzave Oklahoma.
Samo hocu da kazem da su afere i "afere" na americkim univerzitetima nekad opravdane, a nekad ne. I ja sam licno imao neke sitnije incidente ove vrste, ali nista ni nalik ovoj budalastini.
yu1bcd yu1bcd 08:38 11.09.2007

Re: O slucaju Derida/Kujundzic

Univerziteti nisu bele kule od slonovine u oblacima nego odraz dogadjanja u drustvu ali je zalosno kada su niski moralni standardi kod najinteligentnijih clanova. 1990-ih smo imali prilike videti i moralne kolapse Akademija. Potencijalno zlo je finansiranje univerziteta sa strane drzave pa je ponekad lojalnost politici jaca od istine...
Lektorka Lektorka 11:48 11.09.2007

Re: O slucaju Derida/Kujundzic

nsarski,

eto zašto lokalni političari treba da čitaju knjige i gledaju dobre filmove! :)

da, ipak postoji mala razlika, u tvom primeru su taj političar i FBI napravili glupu grešku. u slučaju koji ja opisujem, tu grešku je ipak napravio kujundžić, a onda se "pravednost" obrušila na njega...

a afere - a gde ih to pa nema??? :))
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:11 12.09.2007

Re: O slucaju Derida/Kujundzic

yu1bcd
Univerziteti nisu bele kule od slonovine u oblacima nego odraz dogadjanja u drustvu ali je zalosno kada su niski moralni standardi kod najinteligentnijih clanova. 1990-ih smo imali prilike videti i moralne kolapse Akademija. Potencijalno zlo je finansiranje univerziteta sa strane drzave pa je ponekad lojalnost politici jaca od istine...


ko ovo razume nek prijavi!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:40 11.09.2007

Wow, dobro i objektivno napisano



Lektorka
„Moj kolega Dušan Bijelić drži postdiplomski kurs na Univerzitetu države Nju Hempšajr o rasističkoj seksualizaciji Srba u Americi“. Možda strašno grešim, ali ja u ovim rečima nazirem sve one gastarbajtere koji psuju zemlje u koje su grebali da dođu i u njima normalno rade i dobro zarađuju. S tim što je to opšte mesto u Kujundžićevom pismu bolje i perfidnije upakovano, u pravi akademski celofan


Ovde se slazem najvise sa tvojom recenicom Možda strašno grešim - mada bih izbacio ono "mozda strasno" i rekao samo da gresis :))))) Ne bih se ni ja sasvim opredelio posto imamo isuvise malo informacija a i sasvim je moguce (pa i shvatljivo) da ljudi koji imaju problema kao sto ih je Kujundzic imao nisu u stanju da sasvim objektivno sagledaju situaciju i da mozda, vide neke namere i tamo gde ih nema. Ali ako ovaj drugi kolega drzi i postidplomski kurs onda se cela prica ne moze bas tako lako ni demantovati/poricati. A nije bas potpuno i nezamislivo ako se uzme u obzir kakava je ruzna i prljava propaganda jedno vreme sirena na zapadu o desetinama pa i stotinama hiljada silovanih zena u BiH od strane Srba. Ponekad se te stvari pomenu i danas - JEDINO STO JOS NIKAD NISAM PROCITAO/CUO da je nekih od tih medija (mislim na one "mainstream" demantovao te price i izneo podatke UN o (valjda) hiljadu (ili nesto vise?) silovenih zena (medju kojima ima i srpskih zena silovanih od onih drugih strana). A jos manje da se bavio razlozima i/ili posledicama takvog drasticnog uvelicavanja broja zrtava ... i besomucne medijske propagande ...

A ono u cemu ti gresis je ova tvoja teza o "nezahvalnim" psovacima-gastarbajterima koja se cesto pojavljuje na blogu. Nezavisno da li je ovo gore tacno ili nije, radi se o kritici jedne konkretne pojave - i ne vidim zasto ja (ili ti) ne bih kritikovao ono sto je lose u zemlji u kojoj zivim i u kojoj placam porez? I to sto je neka zemlja bolja u necemu od neke druge ne znaci da je u svemu bolja i da se u njoj ne moze nista kritikovati. I kakve veze ima da li je taj koji kritikuje "starosedelac" ili "gastarbejter"?

Naravano slazem se da ima i ljudi koji generalno mrze (ili bar ne vole) zemlju u kojoj zive ... i, iskreno receno, takvih ljudi mi je zao (mora biti vrlo tesko ziveti u nekoj zemlji i pri tom je mrzeti). Ali ni tu ne bih pravio razliku da li je u pitanju covek i zemlja u koju se on doselio ... ili zemlja u kojoj se rodio i iz koje se nije odselio ...

A Handke? On se ocigledno sluzi "poganim i prostim" jezikom koji ne odobravam - ima toga jako mnogo i ovde na blogu i ne secam se da su se mnogi koji se sada bune bunili i tada (valjda sto su takve stvari dolazile sa njima politicki drage strane . Sad je Biljana zrtva ruznih Handkeovih uvreda, pa sam na njenoj strani, ali kad se radilo o skidanju sa programa njegovog komada u Parizu ili oduzimanju Hajneove nagrade bio je on zrtva. I razumem i podrzavam njegovu borbu protiv hipokrizije i politike dvostrukih standarada koju je zapad sprovodio i sprovodi na Balkaanu. Uz Comskog i Pintera je on jedan od retkih koji je imao hrabrosti da digne glas protiv takvih stvari. I koji je stao na stranu zrtava koje na zapadu NE POSTOJE. I po tome je Hadnke DOBAR i HRABAR COVEK.

pozz
to
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:53 11.09.2007

Re: Wow, dobro i objektivno napisano

Ma gde si Vaso....care...o)))
Netreba imati ni trunku sumnje da ćeš probranim rečima i sve izokola podržati svakog promotera "srpske ludosti"...
Pa bio on Handke, Velja, Mantija ili Semele...o)))
adam weisphaut adam weisphaut 11:03 11.09.2007

Re: Wow, dobro i objektivno napisano

Drago Kovacevic
Ma gde si Vaso....care...o)))
Netreba imati ni trunku sumnje da ćeš probranim rečima i sve izokola podržati svakog promotera "srpske ludosti"...

Kad nije Vasa, onda je Domi,kad nije Domi, onda je Babic, kad nije Babic, onda je sarmantni dr Mu...
.Kao da rade na smenu
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:01 11.09.2007

Re: Wow, dobro i objektivno napisano

adam weisphaut
Drago Kovacevic
Ma gde si Vaso....care...o)))
Netreba imati ni trunku sumnje da ćeš probranim rečima i sve izokola podržati svakog promotera "srpske ludosti"...

Kad nije Vasa, onda je Domi,kad nije Domi, onda je Babic, kad nije Babic, onda je sarmantni dr Mu...
.Kao da rade na smenu

Vaso je ipak jedan i neponovljiv...
Koliko teksta, finoće,relativnih pojmova, pa onoga "ali", pa "nigde trunka prašine"...i na kraju-zna se...o)))
Vaso je definitivno moj favorit...Domi dođe malo iza....
A, Babić i ovaj doktor sa više nikova, oni im nisu ni do pete...dosadni, rigidni i bez duha...o)))
Lektorka Lektorka 12:02 11.09.2007

Re: Wow, dobro i objektivno napisano

Vasilije,
A ono u cemu ti gresis je ova tvoja teza o "nezahvalnim" psovacima-gastarbajterima koja se cesto pojavljuje na blogu.

E, NE GREŠIM!!! Nagledala sam ih se i naslušala po vozovima, autobusima i avionima za dva života! :)) Kritika konkretne pojave? Ma, Vasilije, to su oni što su im drugi uvek za sve krivi. Oni što su im Hrvati krivi za rat, Nemci za radno vreme a i loše meteorološke uslove, Srbi za malu lovu i nedostatak posla... Već prema situaciji, oni zaboravljaju gde su, ko su i šta su, glavno je da oni ni za šta nisu krivi, a kad zabrljaju, onda je kriv sistem. Preozbiljno si me ovde shvatio, dragi omiljenko...

I još jednom Handke pre nego što zatvorim radnju: baš me briga šta misli o Miloševiću, baš me briga šta je uradio za Srbiju (ljuta sam, daaa!), baš me briga da li je dobio neku nagradu ili nije - prostak je. I to onaj najgore vrste: nije Biljani rekao u lice (napisao u pismu) da je kurva, nego je to za nju rekao novinaru. Kapiraš? Volela bih da mogu da ga isključim, klik i nema ga u medijima, i onda još malo sve da zaboravim, pa da ponovo čitam neke njegove prve knjige. Zatvaram radnju, nemoj mi više pisati o tom dobrom čoveku, ignorisaću te skroz.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:18 12.09.2007

Re: Wow, dobro i objektivno napisano

kakava je ruzna i prljava propaganda jedno vreme sirena na zapadu o desetinama pa i stotinama hiljada silovanih zena u BiH od strane Srba. Ponekad se te stvari pomenu i danas - JEDINO STO JOS NIKAD NISAM PROCITAO/CUO da je nekih od tih medija (mislim na one "mainstream" demantovao te price i izneo podatke UN o (valjda) hiljadu (ili nesto vise?) silovenih zena (medju kojima ima i srpskih zena silovanih od onih drugih strana).


ma kakvi valjda, hteo si reći samo. samo hiljdu, samo tolicko a tolka buka.
jel neko tvoj među tih samo ili valjda hiljadu.

a šta da se demantuje?
foča?
stvarno?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 06:49 12.09.2007

Re: Wow, dobro i objektivno napisano

WL
I još jednom Handke pre nego što zatvorim radnju: baš me briga šta misli o Miloševiću, baš me briga šta je uradio za Srbiju (ljuta sam, daaa!), baš me briga da li je dobio neku nagradu ili nije - prostak je. I to onaj najgore vrste: nije Biljani rekao u lice (napisao u pismu) da je kurva, nego je to za nju rekao novinaru. Kapiraš?


Pa vec sam rekao da i ja to osudjujem. I mislim da ga je novinar namerno provocirao znajuci njegov prznicki karakter i ostar jezik. Inace kako objasniti to sto je sa nekoliko podpitanja hteo da izvuce od Handkea kraj one recenice o pistaljci? I da se ovaj nije uzdrzao diskvalifikovao bi jos vise SEBE a ne Biljanu (kao sto je to postigao i ovim sto je rekao). Ne verjuem da je to bila samo teznja za senzacionalizmom kod novinara ... nego mozda i zelja da mu se (indirektno) sveti za ono "nistarija", predstavljajuci ga u losem svetlu. A mozda i zelja da skrene razgovor sa mnogo vaznijih i osetljivjih stvari kao sto je odgovornost za zrtve, zlocine, hipokriziju u politici zapada i manipulaciju u medijima na licni sukob izmedju Handkea i Biljane ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:01 12.09.2007

Re: Wow, dobro i objektivno napisano

Exitus Letalis
ma kakvi valjda, hteo si reći samo. samo hiljdu, samo tolicko a tolka buka.
jel neko tvoj među tih samo ili valjda hiljadu.

a šta da se demantuje?
foča?
stvarno?


Draga Leti, nije lepo da ti meni objasnjavas sta sam ja hteo da kazem ... i da mi stavljas u usta to "samo" da bi posle mogla da me kritikujes zbog toga ...

Ali posto si ti ovde nova oprastam ti ... sigurno ne znas da se ja ovde zalazem za SVE zrtve, nezavisno od njihove etnicke pripadnosti (ili pripadnosti zlocinaca). I zalazem se za ISTINU a protiv onih koji manipulisu zrtvama i njihovim brojem ... pa neke umanjuju (ili cak precutkuju) ... a neke (drasticno) uvecavaju. A moras priznati da je desetostruko (pa i stostruko) uvecavanje broja zrtava (ili njihovo pripisivanje samo jednoj strani) ruzna i prljava manipulacija u politicke svrhe ...

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:14 12.09.2007

Re: Wow, dobro i objektivno napisano

Drago Njegus
Netreba imati ni trunku sumnje da ćeš probranim rečima i sve izokola podržati svakog promotera "srpske ludosti"...


Pa Drago, mora neko da podrzi i onu "srpsku ludost" koja se brine zasto stotine hiljada ljudi JOS UVEK nije u svojima domovima (iako je JEDINI krivac vec odavno na drugom svetu) ... na Kosovu, u Sarajevu, Mostaru ... Kninu. Ima vec dovoljno vas suportera "srpske pameti" koja pitanja zrtava, pravde i humanosti posmatra samo kroz prizmu politickog (i licnog) interesa ...

adam weisphaut
Kad nije Vasa, onda je Domi,kad nije Domi, onda je Babic, kad nije Babic, onda je sarmantni dr Mu...
.Kao da rade na smenu


Hehe Adi, nismo dugo vremena culi taj "jaki argument" (u nedostatku drugih) o "radu na smenu" ... jos od pocetka cuvenog strajka protiv onih na blogu koji drucije misle (i pri tom koriste svoju glavu umesto partijskog programa).
Lektorka Lektorka 09:56 11.09.2007

Vidim da OVO ipak nikoga ne zanima... :)

pa da podsetim na Šljivu

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:19 11.09.2007

Re: Vidim da OVO ipak nikoga ne zanima... :)

Lektorka
pa da podsetim na Šljivu


ko ne voli Šljivu ... ne voli Srbiju :)))))))))
adam weisphaut adam weisphaut 11:07 11.09.2007

Re: Vidim da OVO ipak nikoga ne zanima...

Virtuelni Vasilije


ko ne voli Šljivu ... ne voli Srbiju :)))))))))

Ko ne voli Sljivu taj pije drogu

Lektorka Lektorka 12:07 11.09.2007

Re: Vidim da OVO ipak nikoga ne zanima...

adame :)))))))))

nemoj nikad sebi da dozvoliš da padneš na nivo budale, ako nećeš da budeš mali đokica

nego, KAKO TE NIJE SRAMOTA DA NAM PUŠTAŠ NARKOMANE! :)
adam weisphaut adam weisphaut 12:29 11.09.2007

Re: Vidim da OVO ipak nikoga ne zanima...

nego, KAKO TE NIJE SRAMOTA DA NAM PUŠTAŠ NARKOMANE! :)

Da okajem grehe, uplaticu 50 dinara za izgradnju crkve svetog Filareta od puskomitraljeza.
Bonner D Bonner D 14:51 11.09.2007

Handke, NIN i DSS

Prva dva teksta su ti jako interesantna. Ovaj treći ne bi da komentarišem. Ovaj o Handkeu ti je mnogo bolji od Srbljanovićkinog odgovora u kojem „pa šta sad tu ima da se odgovara? ... Pa šta tu onda tačno može da se odgovori?". Jedino si još mogla da navedeš da je intervju sa Handkeom uradio čuveni i veoma iskusni André Müller. A sem u NIN-u prenesen je i u austrijskom Profil-u i švajcarskom Die Weltwoche. Možda i u još nekom listu, ne znam.

Ono zbog čega se javljam, su komentari na Srbljanovićkinom blogu u kojima se napada NIN što je preneo intervju. A ne i Frankfurter Rundschau, austrijski Profil i švajcarski Die Weltwoche. A neki od blogera (pogledajte npr. komentar VIP Blogera N. Milenkovića kao reprezentativan uzorak!) su ostali u uverenju da su intervju sa Handkeom i uradili novinari NIN-a, a sve po partijskom zadatku (DS i DSS) i sa jedinom namerom da se diskredituje Srbljanovićka a kao "najveći" politički protivnik i oponent aktuelne Vlade i ‚‚jedina svetla tačka‚‚ na aktuelnom dnevno-političkom nebu Srbije. Smejurija!

Pri tome je Srbljanovićka sasvim slučajno pomenuta u intervjuu i pomenuo ju je André Müller u segmentu u kom sa Handkeom razgovara o njegovom kontroverznom odnosu prema Miloševiću. Inače intervju je objavljen, izmedju ostalog, povodom reobjavljivanja nekih njegovih pesama i eseja krajem oktobra, i kao najava njegovog novog romana „Samara“ koji će biti objavljen početkom decembra, na njegov 65. rodjendan.
Lektorka Lektorka 21:53 11.09.2007

Re: Handke, NIN i DSS

Bonner,

ne znam kako bih reagovala da sam na Biljaninom mestu. Prvi korak bi svakako bio taj da se raspitam da li sam u (finansijskoj, jer se pravna uopšte ne postavlja u pitanje) mogućnosti da tužim Handkea. I to opet ne zato da bih "bila u pravu", vratila milo za drago, nego čisto da NJEMU ne bude lepo, makar na pet minuta.

Moj post je predug i ovako, nisam htela da ga opremam dodatnim informacijama, koga zanima - kao tebe - ili je našao podatke, ili ih je već znao. I mislim da nije poenta u tome kako je, recimo, Nebojša Milenković reagovao, jednostavno zato što nije slučajno što je NIN preneo baš taj intervju, a pogotovo nije slučajno ni naivno to kako je NIN (a ne izvornik) opremio taj intervju. Pogađaš u jednu od meta da je problem, naravno, i u Frankfurter Rundschau i svim ostalim medijima koji su taj intervju preneli, no ovaj blog teško da može do njih da dobaci. Ja sam FR napisala pismo, toliko mogu da uradim, a šta će oni s pismom, to u mojoj moći nije. U svakom slučaju, ma gde mi svi blogeri boravili, svi smo mi ovde na neki način na teritoriji Srbije, pa je sasvim prirodno da se sve reakcije na ovaj intervju skoncentrišu na Biljanu i na NIN.

To što je Biljana "sasvim slučajno" pomenuta u intervjuu - ma hajde. Kako to da kurvinska opaska nije "sasvim slučajno" izbrisana iz intervjua? Kako to da se Müller nije pobunio, zgrozio - ma, uopšte nije reagovao! - na izraz "Westhure"? TO treba progutati, a spočitnuti Biljani način na koji je ona sročila svoj post ovde, i ljutkati se na komentare, ovde, na blogu B92?! E, TO meni ne ide sasvim u glavu. Ovde je, čini mi se, suviše ljudi koji čitaju samo blog i mnoge autore znaju isključivo kao "pisce blogova".

A što Handke puni 65 godina i što će mu izdavač u to ime pokloniti njegovu knjigu koju čitaoci intervjua treba da kupe - briga me. Jedini rođendani koji me još zanimaju su oni mog sina i njegovih drugara, jer je jedino njima zanimljiva žurka koja se tim povodom pravi. :)
Bonner D Bonner D 14:32 12.09.2007

Re: Handke, NIN i DSS

Lektorka
...nije slučajno što je NIN preneo baš taj intervju, a pogotovo nije slučajno ni naivno to kako je NIN (a ne izvornik) opremio taj intervju.


Meni, kao nekome ko je u celoj ovoj stvari neutralan, nije nimalo čudno što je NIN preneo ovaj intervju, jer i Handke i Srbljanovićka koja se u intervjuu pominje i cela kontroverza oko njih nisu strani srpskoj javnosti, baš suprotno, tako da je to potpuno logično da je neko preneo intervju, u ovom slučaju NIN. A to kako je opremio intervju ne mogu da komentarišem jer nisam video. Pretpostavljam da su apostrofirali delove u kojima se pominje Srbljanovićka. Veruj ni to mi nije čudno, iako nisam novinar, ali zasigurno je taj deo najkontroverzniji za ovdašnju javnost i sigurno zaslužuje da bude apostrofiran. E sad šta o tome ko misli, pa i novinari i uredništvo NIN-a, to je već druga stvar i ovde potpuno nebitna.


Lektorka
Kako to da kurvinska opaska nije "sasvim slučajno" izbrisana iz intervjua? Kako to da se Müller nije pobunio, zgrozio - ma, uopšte nije reagovao! - na izraz "Westhure"?


André Müller ne bi bio André Müller da izbacuje takve i slične opaske. Pročitaj još neki od njegovih intervjua pa ćeš shvatiti o čemu je reč.


Lektorka
...a spočitnuti Biljani način na koji je ona sročila svoj post ovde, i ljutkati se na komentare, ovde, na blogu B92?! E, TO meni ne ide sasvim u glavu.


Nisam joj ništa spočitavao, samo smatram da je tvoja reakcija-tekst na ovaj intervju mnogo bolja od njene. To je sve. Ne ljutim se na pomenute komentare nego su mi samo smešni. Ispalo je otprilike da je André Müller plaćenik a Frankfurter Rundschau, austrijski Profil i Die Weltwoche u najmanju ruku javna glasila Vlade Srbije, DSS i DS zajedno i Koštunice lično. Zaista smešno, ništa više.


Lektorka
ne znam kako bih reagovala da sam na Biljaninom mestu.


Ne bi da je savetujem, punoletna je. U svakom slučaju nije lepo i po njen imidž i ugled u intelektualnim krugovima u Nemačkoj svakako nije korisno nositi jednu takvu etiketu i to prilepljenu od Handkea. Iako etiketiranje od strane Handkea najčešće koristi onom ko je izetiketiran, ali to naravno zavisi od toga o kakvoj se etiketi radi. Ne vidim niti da se neko iz njene branše ili iz intelektualnih krugova uopšte oglasio ovim povodom. Reagovao je jedino FAZ, ali pre svega iz razloga što je Handke i njih u intervjuu „pomenuo“. A reakcija FAZ-a mu više dodje kao medvedja usluga.
Nadam se da će Srbljanovićka iz ovoga pre da profitira, nego da joj to nanese štetu. Ume ona to, u to ne sumnjam.

DanijelaB DanijelaB 22:52 11.09.2007

Isti pravac drugi smer

Videvsi Deridu u naslovu teme, ponadala sam se; hej, vidi, srspka nacija pocinje da uci o jednom od najvecih filozofa 20. veka, onom koji je obelezio strukturalizam za sva vremena i ucestvovao u razvijanju post-strukturalizma, onom koji trazi sistem van sistema; koji obelezava, pokrece, utice. Ustreptala sam da se poznavanje filozofije u Srba mrdnulo dalje od Aristotela i Hegela i ostalih velikana nabrojanih u udzbeniku filoz(s)ofije za IV razred srednje skole.

Kad ono, ne. Ovde niko ne pise o Deridi, Hajdegeru, Fokoltu; ovde se njihova imena kopaju po stranicama interneta i koriste kao orudje za poturanje sopstvenih ideja.

Oprostice mi autorka ove teme, ali njeno koriscenje imena Deride da bi pljuvala po NIN-u, jednako je, ako ne i gore od NIN-ove teznje da kroz jednu takvu velicinu uvuce znacajnost Srba. U cemu je razlicitost? Motivima?

A da li ti motivi opravdavaju nesto tako? Jednom je Derida iskoriscen da bi se uvelicali Srbi, drugi put da bi se pljuvalo po onima koji ga koriste zloupotrebljavajuci to velicanstveno ime filozofije na isti nacin. Pravac je isti, smer je drugaciji. Ni jedan nema opravdanja. Jedan je propagandi, drugi je maliciozni. Jedan je povrsan, drugi je njegova replika povrsnosti.

I na cemu smo? I dalje neuki, i dalje neupuceni, i dalje nam Derida ostaje kao onaj koji nije testamentom ostavio ista fakultetu na kome je radio zbog afere koju je imao. Trac. Unizenje. Nipodastavanje. I dalje tumaramo po mraku, zabijamo se dublje u kanale neznanja, koristimo tracke svetlosti (iako kazane na pogresan nacin), ne da bi nesto saznali, nego da bismo sebi dozvolili da te tracke iskoristimo za njihovo unizavanje.

Tmina, neznanje ... mrak. Tim putem ide nasa drzava, kada pogresku jednog koristi ne da bi saznala, nego da bi mogla da je osvetli, nego da je opljuje i ugusi. Da zatruje potencijalno dobra talas, otkrije tajnu Deride, zarad zadovoljavanja svojih motiva.

Ne, necu ovde da pisem o Derdi, iako bih jako zelela da nekom priblizim tu velicinu, necu, jer niko to nece procitati. Srbija zivi od medjusobnog pjuvanja i baulja po mraku.
Lektorka Lektorka 23:57 11.09.2007

Re: Isti pravac drugi smer

Oprostice mi autorka ove teme, ali njeno koriscenje imena Deride da bi pljuvala po NIN-u, jednako je, ako ne i gore od NIN-ove teznje da kroz jednu takvu velicinu uvuce znacajnost Srba. U cemu je razlicitost? Motivima?

O, pa meni je žao ako se stiče takav utisak. NIN je samo svezao konce, da nije toga, sigurno bih Deridu i Handkea stavila u dva razdvojena posta. Ovo se nametnulo samo. Povodom Deride - on je u tekstu koji je preneo NIN interesantan kao akademik od ogromnog međunarodnog uticaja, pa tu dimenziju priče sledim i ja.

Slažem se bi na blogu malo ko čitao vaš post o Deridi, a nevezano za ovu aferu o kojoj sam ja pisala. No, to sasvim sigurno nije samo srpski problem, verujte! Što se mene tiče, čitala sam i Deridu, i Hajdegera, i Fukoa (ne Fokolta), dodaću i Ničea, i Bodrijara i Čorana (ili Siorana, kako se kod nas još uvek tu i tamo izgovara njegovo ime), i de Mana, i Habermasa, i Sloterdajka... Valjda je dovoljno; od svakog bar po knjigu-dve, ne računajući intervjue i kojekakve sažetke i sekundarnu literaturu. No, ovde jednostavno nije reč o filozofskoj misli bilo koga od njih, nego - u Deridinom slučaju, a vezano za Kujundžićevu aferu - o ovozemaljskim problemima koji ne mimoilaze ni akademski svet Deridinog ranga.

Ako niste čitali "Mali je svet" od Dejvida Lodža, evo ja vam tu duhovitu knjigu toplo preporučujem. Upravo zato što je filozofija jedno, a priča o aferama i izneverenim testamentima (to je aluzija na Kunderine "Izneverene testamente", uzgred) ipak nešto drugo. Ovde je Derida pre svega čovek s ogromnim međunarodnim uticajem, a to što je postavio temelje dekonstrukciji, ili učestvovao u razvoju post-strukturalizma, kako vi volite da kažete - to je u ovoj priči bitno samo utoliko što ga je učinilo slavnim, besmrtnim.
Lektorka Lektorka 20:27 12.09.2007

Fajront

Pošto me je cenjeni yu1bcd provalio do koske, nacrtao mi pola porodičnog stabla, video da me nema na listi blogera, a da ne bi sutra krenuo da mi prebrojava krvna zrnca pa istom prilikom ustanovio da imam višak elektrona u krvi, zatvaram ovaj post za komentarisanje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana