Izbrisan „Obraz" samo je manje vidljiv i više opasan

Vesna Knežević Ćosić RSS / 28.02.2009. u 22:56

Na strani 22 Borba svakoga dana, osim vikendom, objavljuje redakcijski komentar na neku aktuelnu temu. Moj zadatak je bio da napisem teskt na temu "ukidanja Obraza". Komentar je objavljen juce i evo sta sam napisala.

Krajem prošle godine Ministarstvo kulture, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kao i Republičko javno tužilaštvo proglasili su se nenadležnima u slučaju slobodnog distribuiranja antijevrejske literature po knjižarama Srbije, sa obrazloženjem da izdavaštvo spada u domen stvaralaštva i slobode izražavanja, te da je u pitanju „specifična delatnost".

Iako Ustav Srbije eksplicitno zabranjuje izazivanje mržnje, kao i pozivanje na nasilje nad pripadnicima drugih verskih i nacionalnih zajednica, puštanje otrova, huškanje, klevetanje i obračunavanje s drugačijima i različitomislećima - viđeno je kao sloboda javne reči i „literature".

Pa tako i danas na sajtu „Obraza" svako može da čita takvu „literaturu", gde pod kišobranom slobode javne reči piše da „samo tamo gde je trulo, goje se i napreduju jevrejski crvi".

Iako načela demokratskog uređenja nalažu da zabrane nisu prihvatljive, razvijena demokratska društva vrlo dobro definišu granicu preko koje se pitanje cenzure i eventualne zabrane i ne postavlja, već se automatski primenjuje zakon.

Rečju, kada postoje definisani, jasni i lako dokučivi kriterijumi koji se bez izuzetka primenjuju u slučajevima ugrožavanja drugog, kada postoji efikasna politička volja da se oni koji pozivaju na mržnju i nasilje sankcionišu, onda ne bi ni postojala potreba da se pojedine organizacije ukidaju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zahteva brisanje „Obraza" iz registra udruženja, s obrazloženjem da načela za koja se „Obraz" zalaže nisu u skladu sa Ustavom Srbije. Po toj logici, može da se traži i zabrana neke liberalne gej organizacije zato što se zalaže za istopolnu bračnu zajednicu, a to po zakonima Srbije ne može. Ili zabrana neke ribolovačke NVO jer se zalažu do neba i nazad da love šarane i somove kad im vreme nije.

Drugim rečima, nije poenta da se neko ili nešto zabrani zbog „načela", već je poenta da u praksi, na delu, bude adekvatno sankcionisan svako ko pređe jasno definisanu granicu prihvatljivog ponašanja.

Na širenje mržnje i pozivanje na nasilje prema određenim grupama ili licima u društvu mora odmah da se reaguje podnošenjem krivične prijave zbog učinjenog dela jer samo tako vremenom svi građani Srbije mogu da se osećaju bezbednije i da veruju da ima ko da ih zaštiti od zlodela.

Netolerancija, diskriminacija, govor mržnje, nasilje i zlostavljanje nisu ni veći ni manji ako ih izvršava tajna umesto javne organizacije i obrnuto. Uostalom, član 55 Ustava Srbije zabranjuje delovanje tajnim organizacijama u pravcu izazivanja mržnje, kao i pozivanje na nasilje nad pripadnicima drugih verskih i nacionalnih zajednica.

A to što je „Obraz" za „bogoljublje, rodoljublje i domaćinski poredak u zemlji" bila bi samo fraza, interesantna jedino istomišljenicima, da ova „politička, saborna i pravoslavna" organizacija, recimo, ne poziva na linč svih kraljevačkih Roma.

Brisanje iz sudskog registra neće navesti aktiviste „Obraza" da odustanu od linča, samo će ih učiniti manje vidljivim i samim tim više opasnim.

ps. koleginica koju vrlo postujem mi je rekla da sam trebala da budem izricito za zabranu, a dobra prijateljica i jos jedan drug da je dobro sto nisam bila za ukidanje organizacije vec za sankcionisanje svakog postupka koji je nezakonit.

juce sam gledala emisiju Stanje nacije na B92 i priynajem, bilo mi je mucno da gledam potresenog drzavnog sekretara za ljudska i manjinska prava kako pokusava da kaze stvari koje meni i verujem mnogima zvuce skroz kao opsta mesta, aksiomi, nesto sto je nesumnjivo i vodju Obraza, skroz u elementu. Pricala sam sa ljudima posle i vidim da su misljenja vrlo podeljena, a na temu dovodjenja obrazovca u studio i pustanja istog da hejtuje. Sta vi mislite o tome?

 

Atačmenti



Komentari (124)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sepeo sepeo 23:04 28.02.2009

Eh......

Pa kod nas i "Nacionalni stroj" sasvim slobodno i otvoreno deluje, shetaju ulicama Novog Sada, pokazuju "Sieg Heil!" i niko ih ne hapsi, to je bruka i sramota za ovu drzavu.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:04 28.02.2009

ukinuti

Mislim da se ne radi o tome da li ce oni da nastave svoj rad, nego da pravna drzava pokaze kako ne namerava da tolerise klerofasisticke, rasisticke i slicne organizacije i zato se obraz MORA ukinuti...
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:15 28.02.2009

Re: ukinuti

kad izbrišu, onda mogu da kažnjavaju i hapse.
valjda je to suština brisanja.
vracarac92 vracarac92 23:22 28.02.2009

Re: ukinuti

Mislim da se ne radi o tome da li ce oni da nastave svoj rad, nego da pravna drzava pokaze kako ne namerava da tolerise klerofasisticke, rasisticke i slicne organizacije i zato se obraz MORA ukinuti...

Naravno, ali sta cemo sa isto ako destruktivnim i "hejterskim" ekstremno levicarskim organizacijama kao i sa "hejterskim" NVO koje javno prave spiskove nepodobnih i isto kao sto to cini Obraz, i stavljaju nekakve njihove "zute trake" na rukave po njihovom misljenju nepodobnih?
Mislim, ima li kraja tom bezumlju i politicarenju?
Mislim da i Obraz (i slicna ekipa) i ekstremni levi i mnoge NVO svojom iskljucivoscu i netolerancijom vracaju Srbiju nekoliko koraka unazad svojom borbom za ogranicavanje slobode govora i misljenja svojih neistomisljenika i sirenjem podela i mrznje u zemlji Srbiji. Mislim da su te dve strane u stvari gotovo identicne i da apsolutno zasluzuju jedna drugu, koja je razlika izmedju klerofasiste i staljiniste-ateiste?
Nema, i jedni i drugi ne zele da cuju suprotno misljenje i hrane se mrznjom prema "svom odrazu u ogledalu"
Stop mrznji! Stop rasizmu! Stop fasizmu! Stop komunizmu! Zabranite sve sve takve likove i pustite normalan narod da NORMALNO zivi bez tih baljezgarija!
Oprostite ali ogromnoj vecini naroda u Srbiji je pun qu... i Hitlera i Staljina, i Tita i Draze, i levih i desnih, I NATO i Rusa, I komunjara i Monarhista, i pravoslavaca i katolika i muslimana.......pobogu, ostavite nas vise na miru a svoje probleme (ukoliko ih uopste i imate) resavajte bez nas!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:27 28.02.2009

Re: ukinuti

nisam pravnica, pa izvini ako gresim u koracima, iznosim samo svoje malo priv razmisljanje, koje nije ni u kamenu zapisamo, nisam ni sama sigurna... ali, oni u svom osnivackom aktu se ne deklarisu kao klerofasisti i slicno, vec kao pravoslavna saborna itd organizacija. njihovi postupci su rasisticki i postupke, sve, svaki, bez izuzetka valjda treba sankcionisati. koliko znam, nacionalni stroj nije registrovan, dakle ne mogu ni da ga "ukinu", tj izbrisu iz registra, sto njih uopste ne ometa u delovanju. ocu kazem, "ukidanje" ne znaci i da oni stvarno vise ne postoje, tj oni vise ne postoje u sudskom registru.

Dušan Maljković Dušan Maljković 23:42 28.02.2009

Re: ukinuti

Naravno, ali sta cemo sa isto ako destruktivnim i "hejterskim" ekstremno levicarskim organizacijama


O kome vi to? Nisam sigurna da mi je poznata neka esktremna levičarska organizacija, a posebice neka njena "destruktivna delatnost"!
vracarac92 vracarac92 23:46 28.02.2009

Re: ukinuti

O kome vi to? Nisam sigurna da mi je poznata neka esktremna levičarska organizacija, a posebice neka njena "destruktivna delatnost"!
Npr. anarho sindikalna inicijativa, novi SKOJ (pun grad njihovih grafita), mnoge NVO...Ma sve to isto tretirati kao i obraz, dveri...
sepeo sepeo 23:49 28.02.2009

Re: ukinuti

ali, oni u svom osnivackom aktu se ne deklarisu kao klerofasisti i slicno, vec kao pravoslavna saborna itd organizacija.


pa nije bas tako. na njihovom web-sajtu u odeljku sa nachelima pokreta nalazi se i programski dokument naslovljen "srbskim neprijateljima", gde su na prvom mestu stavljeni "antihriscanski jevrejski rasisti", kojima obrazovci porucuju:

Од фарисеја и садукеја, преко кабалиста и манихејаца, па до масонерије и илумината – траје ваш поход против Христа и хришћана. У сулудој жељи да завладате целим светом, ви сте подстицали, организовали и финансирали највеће и најкрвавије светске ратове и револуције у којима су изгинули милиони људи.


ako to nije osnov za zabranu neke organizacije, onda ja zaista ne znam sta moze biti.
Dušan Maljković Dušan Maljković 23:49 28.02.2009

Re: ukinuti

vracarac92
O kome vi to? Nisam sigurna da mi je poznata neka esktremna levičarska organizacija, a posebice neka njena "destruktivna delatnost"!
Npr. anarho sindikalna inicijativa, novi SKOJ (pun grad njihovih grafita), mnoge NVO...Ma sve to isto tretirati kao i obraz, dveri, nomokanon...


Ti si potpuno odlepio.

Zamisli, SKOJ napisao grafite... Jel to protivustvana delatnost, kao pozivanje na linč homoseksualaca, koje Obraz gaji na svom sajtu? Po kom osonovu nešto što nema nikakev veze jedno sa srugim treba tretirati na isti način?

Jel su anarho-sinndikalisti upadali na izložbe kosovskih umetnika, promocije Peščanika, tukli ljude po ulicama i sl, sve što su pristalice Obraza radile?

Get serious.

"ПЕРВЕРЗЊАЦИ
Ваше очи пуне болесне пожуде уперене су ка нашој деци, док под плаштом "људских права" и " грађанских слобода" покушавате да своју изопаченост прикажете као "нормалну појаву", а себе као "угрожену врсту".
За свој наказни и противприродни начин живота одговараћете пред Богом, али ћете за ширење својих одвратних обичаја кривично одговарати и пред Србском Државом.
Свеједно да ли сте педери, педофили, содомисти, "транс-" или "би-сексуалци", знајте да, ако се не покајете, за вашу изопаченост неће бити ни Божије ни људске милости. Бићете најстроже кажњени и искорењени!"

iz Obrazovog "Proglasa neprijateljima" sa sajta iste organizacije
vracarac92 vracarac92 23:56 28.02.2009

Re: ukinuti

Zamisli, SKOJ napisao grafite... Jel to protivustvana delatnost, kao pozivanje na linč homoseksualaca, koje Obraz gaji na svom sajtu? Po kom osonovu nešto što nema nikakev veze jedno sa srugim treba tretirati na isti način?
Prodji od Slavije do Beogradjanke pa procitaj...ne pozivaju doduse na linc homoseksualaca ali pozivaju na neko drugo nasilje...prodji i procitaj, bolje to nego da ti ja prepricavam
Jel su anarho-sinndikalisti upadali na izložbe kosovskih umetnika, promocije Peščanika, tukli ljude po ulicama i sl, sve što su pristalice Obraza radile?
To nisu ali spremaju se da cine slicne stvari, naravno u skladu sa njihovom ideologijom. U ostalom kada su oko nove godine bili neredi u Atini i nasi anarhisti su pretili raznoraznim vrstama nasilja prema drzavi (google). Na svu srecu i dalje su neorganizovani i besmisleni, bas kao i obraz, stroj...
vracarac92 vracarac92 23:57 28.02.2009

Re: ukinuti

iz Obrazovog "Proglasa neprijateljima" sa sajta iste organizacije

A zasto meni citiras te budale? Kada sam ja podrzao tu ekipu?
sepeo sepeo 23:58 28.02.2009

Re: ukinuti

Npr. anarho sindikalna inicijativa, novi SKOJ (pun grad njihovih grafita), mnoge NVO...Ma sve to isto tretirati kao i obraz, dveri...


ma koliko besmisleni, pa i svakom mislecem coveku odbojni, bili programi organizacija anarhistickog i neo-komunistickog tipa (npr. ukidanje privatne svojine itd.), ipak se ne mogu dovoditi u apsolutno istu ravan sa organizacijama koje shire otvoreni antiseitizam ili velicaju lik i delo adolfa hitlera, kao sto su obraz ili naci-stroj. no, ukoliko bilo koja od tih anarhistickih organizacija pribegne nekim ekstremistickim metodama delovanja, naravno da mora podleci zabrani rada.
druga stvar koja je svakako van sumnje jeste da te organizacije ekstremne desnice i ekstremne levice pothranjuju svojim delovanjem jedni druge i da i jedni i drugi zive u nekom svom zajednickom virtualnom svetu, u kojem je njihov sukob i sporadicno vitlanje po gradovima evrope najvazniji istorijski proces koji ce odluciti sudbinu sveta u 21. veku...
vracarac92 vracarac92 00:00 01.03.2009

Re: ukinuti

organizacije ekstremne desnice i ekstremne levice pothranjuju svojim delovanjem jedni druge i da i jedni i drugi zive u nekom svom zajednickom virtualnom svetu, u kojem je njihov sukob i sporadicno vitlanje po gradovima evrope najvazniji istorijski proces koji ce odluciti sudbinu sveta u 21. veku...
i zato ih treba zabraniti. Hitler ili Staljin? Oprosti ja ne zelim takav izbor.
Vi ako zelite-birajte. Laku noc.
Umoran sam od derbija...Zzzz
Dušan Maljković Dušan Maljković 00:02 01.03.2009

Re: ukinuti

A šta bi sa državnim nasiljem i sa repesivnim državnim aparatima, kakvi su vojska i policija? Mislite da se tome NIKADA ne treba suprotstaviti?

Levičari se zalažu i protiv tzv. sistemskog nasilja, koje između ostalog prepoznaju i u klasnoj razlici unutar kapitalizma. Nasilje je i kada ne možete da užete u autobus jer nemate novca, kada živite na uluci jer nemate krov nad glavom, kada vas poslodavac eksploatiše (a uvek-već vas eksploatiše uzimajući višak vrednosti), ali su te forme nasilja postale NEVIDLJIVE i PRIHVATLJIVE. Revolucionarno nasilje, kao odgovr na ovo nasilje, nije ništa drugo do forma oslobodilačkog pokreta -- ili mislite da je npr. partizanski odgovor na nacističku okupaciju "neopravdano nasilje"? O tome govori ASI i SKOJ, a to nema nikave veze sa rasističkim nasilje koje bi da sprovede Obraz i sl, već je to nasilje koje treba da ukine svaki oblik nasilja, i odgovor na njega.
sepeo sepeo 00:06 01.03.2009

Re: ukinuti

Revolucionarno nasilje, kao odgovr na ovo nasilje, nije ništa drugo do forma oslobodilačkog pokreta


Ako se neka od tih anarhistickih ili neo-komunistickih organizacija zalaze za revoluciju, odnosno rusenje ustavnog poretka nasilnim putem, treba je takodje zabraniti bez puno razmisljanja.

Eto, da se i ja slozim sa vracarcem :)
vracarac92 vracarac92 00:07 01.03.2009

Re: ukinuti

Levičari se zalažu i protiv tzv. sistemskog nasilja, koje između ostalog prepoznaju i u klasnoj razlici unutar kapitalizma. Nasilje je i kada ne možete da užete u autobus jer nemate novca, kada živite na uluci jer nemate krov nad glavom, kada vas poslodavac eksploatiše (a uvek-već vas eksploatiše uzimajući višak vrednosti), ali su te forme nasilja postale NEVIDLJIVE i PRIHVATLJIVE. Revolucionarno nasilje, kao odgovr na ovo nasilje, nije ništa drugo do forma oslobodilačkog pokreta -- ili mislite da je npr. partizanski odgovor na nacističku okupaciju "neopravdano nasilje"? O tome govori ASI i SKOJ, a to nema nikave veze sa rasističkim nasilje koje bi da sprovede Obrat i sl, već je to nasilje koje treba da ukine svaki oblik nasilja, i odgovor na njega.

Maljkovicu,
znas da te i cenim i postujem i uvazavam. Znas da se vise nego cesto apsolutno slazemo po gotovo svim pitanjima ali Maljkovicu, molim te Ne filozofiraj, Evo ti tvoji levi, evo ti i SKOJ i NKVD, Evo ti i Tito i Staljin ali nemoj molim te da reprodukujes ove pamflete. Nemoj i ti da pocnes da se frljas propagandom...
Laku Noc.
Dušan Maljković Dušan Maljković 00:10 01.03.2009

Re: ukinuti

odnosno rusenje ustavnog poretka nasilnim putem


Ha, ha, pa nije to državni udar, kako bi desničari i liberali da prikažu, nego temeljna reforma klasnih odnosa u društvu tj. ukidanje kalsne razlike. Revolucija, u toim kontekstu, deo je marksističke tradicije, ali ima i onih koji podržavaju evoluciju ka besklasnom društvu, nenasilnu tranformaciju, i tome slično. Podruštvljenje države i tako i njeno ukidanje druga je dimenzija te priče.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:25 01.03.2009

Re: ukinuti

To nisu ali spremaju se da cine slicne stvari

pazi šta si napisao.
s p r e m a j u
s e!


kako znaš?
jel si u kontaktu s njima?
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:29 01.03.2009

Re: ukinuti

Npr. anarho sindikalna inicijativa, novi SKOJ (pun grad njihovih grafita), mnoge NVO...Ma sve to isto tretirati kao i obraz, dveri...

koje mnoge nevladine organizacije?
misliš na dveri?
il nomokanon?
il misliš na vojina dimitrijevića?
il na sigurnu žensku kuću?
il na fond za humanitarno pravo?
žuc?
helsinški?
na koga misliš?
daj nam napiši neki grafit.
onako, po sećanju.
piše li "mladić - heroj"
"pravda za uroša"...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:32 01.03.2009

Re: ukinuti

Kada sam ja podrzao tu ekipu?

vracarac, tendencizan si. Razvodnjavas njihov znacaj, ubacujes neke druge - levicarske organizacije u pricu (dss-ovska matrica), i uvek se osvrces na drugu stranu tipa " i drugi su". Dakle, ako je tema Obraz, tebi ce na onu stvar da izadje "a oni drugi..." cak i ako se slazes s temom i ljudima koji uglavnom ne dele tvoje misljenje. Zasto se onda ne drzis ebe, pobogu covece...
Ako ti se pise o SKOJ, otvori blog pa kreni s peticijom o njihovom ukidanju....
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:35 01.03.2009

Re: ukinuti

il misliš na vojina dimitrijevića?
il na sigurnu žensku kuću?
il na fond za humanitarno pravo?
žuc?
helsinški?
na koga misliš?

lepo receno
blackbox92 blackbox92 00:45 01.03.2009

Re: ukinuti

Naravno, ali sta cemo sa isto ako destruktivnim i "hejterskim" ekstremno levicarskim organizacijama kao i sa "hejterskim" NVO koje javno prave spiskove nepodobnih i isto kao sto to cini Obraz, i stavljaju nekakve njihove "zute trake" na rukave po njihovom misljenju nepodobnih?

Sa ovim se nikako ne mogu složiti jer te levičarske niti su toliko brojne, niti su se eksponirale, niti deluju, niti pokazuju toliki stepen mržnje, agresivnosti, klerofašizma. Za razliku od njih ove desne su se mnogo puta pokazale na delu i najviše sramote upravo ono na šta se pozivaju, a to su Srbi i Crkva, pravoslavlje, svetosavlje.Pa ako nema neko pametniji da promoviše i predstavlja Srbe i SPC, onda smo dno dna.
Stop mrznji! Stop rasizmu! Stop fasizmu! Stop komunizmu! Zabranite sve sve takve likove i pustite normalan narod da NORMALNO zivi bez tih baljezgarija!

100% se slažem.Preporuka
Oprostite ali ogromnoj vecini naroda u Srbiji je pun qu... i Hitlera i Staljina, i Tita i Draze, i levih i desnih, I NATO i Rusa, I komunjara i Monarhista, i pravoslavaca i katolika i muslimana.......pobogu, ostavite nas vise na miru a svoje probleme (ukoliko ih uopste i imate) resavajte bez nas!

i sa ovim tj.sa tobom oko ovoga se slažem takođe 100%,
blackbox92 blackbox92 01:05 01.03.2009

Re: ukinuti

Aleksandar Stosic
Mislim da se ne radi o tome da li ce oni da nastave svoj rad, nego da pravna drzava pokaze kako ne namerava da tolerise klerofasisticke, rasisticke i slicne organizacije i zato se obraz MORA ukinuti...

Naš problem je , što , osim samo nekih, ostale stranke to tolerišu javno delovanje i promovisanje klefašističkih, rasističkih,i nacional-šovinističkih organizacija, pojedinaca i njihovih manifestacija.
Ili seprave da ne vide (DS i SPS) ili direktno podravaju DSS, SRS,NS,SNS.
Mediji su takođe vrlo tolerantni ,a neki i direktno naklonjeni odbrani nacionalnih interesa na taj način, dok visoki dužnosnici SPC, neki javni radnici, knjigopisatelji, profesori, akademici, novinari,estradne osobe i drugi otvoreno podržavaju.
Svakako treba zabraniti ali i obezbediti da pravna država deluje efikasno.Ne može da se desi da održavaju čak i neprijavljen skup a da policija ne reaguje. Da bi policija reagovala mora joj se dati jasan politički stav i naređenje i nema te situacije kada bi njihovo delovanje moglo biti tolerisano pa ni na mitinzima koje organizuju stranke ili vlada.
Žalosno je i od države neodgovorno da ne preduzima ništa na planu podizanja opšte kulture, pismenosti i obrazovanja mladih, jer je upravo neznanje i beznadežnost plodno tlo za manipulisanje. Većina njih ne bi dobila ni mršavu dvojku iz istorije ali su zato toliko zatrovani da bi tukli svakoga ko ne misli kako im taj lik u liku Obradovića kaže.On govori o nacionalizmu Svetog Save kao uzoru,a nema veze što u doba Sv.Save nisu postojale nacije ni nacionalizam, već vlastela i podanici.
Jelena Milić Jelena Milić 07:32 01.03.2009

Re: ukinuti

da se ukinu. ( sto se mene tice, godinama pricam da ima osnovA I da se radikalima isto uradi, hrvati -vestacka nacija, etc, etc...)

ovo je 21 vek. aregumenti tipa ako ih ukinemo "onda necemo znati gde su" su smesni.

nek se muce. nek nemaju pravo komunikacije u medijima, zatvaranje/zabrana je i "otezavanje rada" osim sto je i PORUKA javnosti od strane DRZAVE sta se sme sta ne sme.

ZABRANA

PS marko Karadzic je ODLICAN

vracarac92 vracarac92 08:58 01.03.2009

Re: ukinuti

helsinški?

il na fond za humanitarno pravo?

Bas te.
daj nam napiši neki grafit.

SKOJ - Zasto nema pobune? (ulica Kralja Milana)Ima ih jos puno, prosetaj centrom grada i uveri se.
vracarac, tendencizan si. Razvodnjavas njihov znacaj, ubacujes neke druge - levicarske organizacije u pricu (dss-ovska matrica), i uvek se osvrces na drugu stranu tipa " i drugi su". Dakle, ako je tema Obraz, tebi ce na onu stvar da izadje "a oni drugi..."

Pa sta mogu kad mi je zaista muka od cele te ekipe. Vidim ih kao dve strane iste medalje.

literatura

evo ja bih da svima preporucim malo pisanog materijala koji govori o procesu i porivima zbog kojih jedna inicijalno vrlo humana organizacija zastranjuje u praksi i pojede samu sebe (a usput mnoge druge osakati) - Hari Kunzru "My Revolutions"
pnbb pnbb 20:51 02.03.2009

Re: ukinuti

SKOJ - Zasto nema pobune? (

sta je ovde sporno?

jedino sto se ljudi bune protiv pogresnih stvari
soylentgreen soylentgreen 23:31 28.02.2009

nelojalna konkurencija

Postoji samo jedan razlog zbog koga je Obraz zabranjen: drzava hoce monopol nad eksploatacijom ideja srpstva, srbstva, pravoslavlja, klerofasizma, kasikarenja i ksenofobije. Obraz im jednostavno smeta posto razvodnjava srodnu drzavnu retoriku.

Da je ovo gradjansko drustvo, Obraz bi bio sporedna pojava. Za sve ekcese postoje zakonska resenja, i tu nikakva zabrana nije potrebna. Cak i u drustvima sa razvijenijom civilnom svescu, poredite samo omrazene USA, gde ne postoje zabranjene organizacije ali postoji svakodnevna zivahna primena zakona, i Nemacku gde su nacisti i oni koji poricu holocaust zabranjeni - nemci imaju mnogo vise problema nego amerikanci.

Mislim da zabranu Obraza treba ukinuti, i da NVO treba da se zaloze za to. A onda treba jednostavno poceti svakodnevnu primenu zakona i odbacivanje drzavne retorike srpstva, srbstva, pravoslavlja, klerofasizma, kasikarenja i ksenofobije.

Sve drugo je ogledalo nezrelog gradjanstva i nezrelih i korumpiranih NVO. Ako se popovi kote po Bogradu, ako popovi pisu pisma drzavi, ako drzava i dalje ima politiku da 2 miliona Albanaca (ili bar milion) treba proterati preko planine, ako drzava i dalje krije koljace ne-srba, ako drzava stiti poznate napadace na Pescanik, pa zasto Obraz to ne bi smeo da radi? Meni licno je Obraz mnogo manje opasan.
AlexDunja AlexDunja 23:34 28.02.2009

Re: nelojalna konkurencija

Postoji samo jedan razlog zbog koga je Obraz zabranjen: drzava hoce monopol nad eksploatacijom ideja srpstva, srbstva, pravoslavlja, klerofasizma, kasikarenja i ksenofobije. Obraz im jednostavno smeta posto razvodnjava srodnu drzavnu retoriku.

Da je ovo gradjansko drustvo, Obraz bi bio sporedna pojava. Za sve ekcese postoje zakonska resenja, i tu nikakva zabrana nije potrebna. Cak i u drustvima sa razvijenijom civilnom svescu, poredite samo omrazene USA, gde ne postoje zabranjene organizacije ali postoji svakodnevna zivahna primena zakona, i Nemacku gde su nacisti i oni koji poricu holocaust zabranjeni - nemci imaju mnogo vise problema nego amerikanci.

Mislim da zabranu Obraza treba ukinuti, i da NVO treba da se zaloze za to. A onda treba jednostavno poceti svakodnevnu primenu zakona i odbacivanje drzavne retorike srpstva, srbstva, pravoslavlja, klerofasizma, kasikarenja i ksenofobije.

man ray loves me man ray loves me 23:33 28.02.2009

jednostavno ne verujem

da su oni neka organizacija koja se spontano okupila. prvo, onaj mladen zaista ne deluje kao neko ko oko koga bi se bilo ko okupio, pa cak ni onakvi kakvi su, a drugo, bilo je suvise 'dogadjanja naroda' da bi se to progutalo. npr. za gardu cara lazara sam ubedjena da ih je napravila drzavna bezbednost. mislim da je tako i sa ovim ostalim fantomskim udruzenjima i da ce, kao sto sam nedavno napisala i na drugom blogu, da se rasture spontano cim im se zavrne finansiranje, sto jasno zavisi od politicke volje nekih delova vlasti.
mogu cak i da progutam da se jesu okupili spontano, ali je jasno kao dan da ih neke 'strukture' iskoristavaju za dizanje politicke tenzije, i da bi bez te 'podrske' bili tako marginalizovani da niko ne bi ni znao za njih.
treba samo odgovoriti na pitanje - ko ih finansira. sve ostalo, sloboda govora i sl. su u ovom slucaju koske koje skrecu paznju sa sustine.
vracarac92 vracarac92 23:39 28.02.2009

Re: jednostavno ne verujem

treba samo odgovoriti na pitanje - ko ih finansira.
Ne samo njih, vec SVE NVO! I politicke stranke, naravno!
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:30 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

Ne samo njih, vec SVE NVO!

na sajtu nevladinih organizacija piše ko ih finansira.
što ne pročitaš.
ne stižeš između derbija i pravde za uroša.
lutherblisset lutherblisset 02:20 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

man ray loves me
da su oni neka organizacija koja se spontano okupila. prvo, onaj mladen zaista ne deluje kao neko ko oko koga bi se bilo ko okupio, pa cak ni onakvi kakvi su, a drugo, bilo je suvise 'dogadjanja naroda' da bi se to progutalo. npr. za gardu cara lazara sam ubedjena da ih je napravila drzavna bezbednost. mislim da je tako i sa ovim ostalim fantomskim udruzenjima i da ce, kao sto sam nedavno napisala i na drugom blogu, da se rasture spontano cim im se zavrne finansiranje, sto jasno zavisi od politicke volje nekih delova vlasti. mogu cak i da progutam da se jesu okupili spontano, ali je jasno kao dan da ih neke 'strukture' iskoristavaju za dizanje politicke tenzije, i da bi bez te 'podrske' bili tako marginalizovani da niko ne bi ni znao za njih. treba samo odgovoriti na pitanje - ko ih finansira. sve ostalo, sloboda govora i sl. su u ovom slucaju koske koje skrecu paznju sa sustine.


Slažem se. Oni neonacistički moroni (Krv i čast) su barem iskreniji, jasno se deklarišu kao neonacisti, dok ove budale iz Obraza smaraju nekom pričom o svetosavskom nacionalizmu (što je i logično, kao registrovanom pokretu nije im baš do priznanja "da, mi smo neofašisti".
Ne znam da li i dalje imaju prostorije u Domu vojske, koje im je verovatno sredio osnivač, pokojni Nebojša Krstić, saradnik listova Vojska, Politika, takođe i nekih kvazi-religioznih toaletoida.
Čisto sumnjam da će biti nečega od ove inicijative, setimo se da se i jesenas pričalo nešto slično pa je ministarka pravde rekla da za tako nešto nema zakonskih osnova. U ovih devet godina pokazalo se da je mnogima na vlasti (ili njoj bliskima) odgovaralo delovanje ovih tranzicijskih strašila, neki profitiraju kada su takve teme stalno u opticaju. Mislim da u kriznim trenucima sve te klerikalne, neofašističke i neonacističke organizacije mogu biti jako opasne (a te trenutke jedva čekaju).
Oni nalaze pogodno tle za delovanje usled opšte pasivizacije i apatičnosti većine stanovništva, a što je sve rezultat ideološke izmrcvarenosti u ovih dvadeset demokratskih godina. Posle svega, i nije previše čudno da je svakakvo, pa i fašističko, nasilje samo deo svakodnevice. Recimo, da se u Nemačkoj desio krvavi prajd, sledećeg dana bi na ulice izašlo najmanje 500.000 ljudi. Ali, za sve to ne možemo kriviti samo građane, već i političke opsenare, a takođe i razne nevladine oraganizacije kojima je od toliko spominjanog civilnog društva bilo mnogo bitnije primanje grantova i menadžerska edukacija.
Jelena Milić Jelena Milić 10:59 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

uh, a zamisli kad bi tek saznao da ih finasiraju i pojedina NASA ministarstva
man ray loves me man ray loves me 11:12 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

uh, a zamisli kad bi tek saznao da ih finasiraju i pojedina NASA ministarstva
jel mislis na obraz? nemoj mi reci da postoje dokazi da se zvanicne drzavne pare poreskih obveznika ulivaju u obraz ?!

pa onda je jasno da novine poput borbe (za koju prvi put cujem posle ociglednog revampa) umesto hamletovskih dilema zabraniti ili ne zabraniti, treba na naslovnici da krenu sa pricama tipa "ministar taj i taj daje vase pare neofasistima".
blackbox92 blackbox92 11:14 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

Jelena Milić
uh, a zamisli kad bi tek saznao da ih finasiraju i pojedina NASA ministarstva

i crkva????
Jelena Milić Jelena Milić 12:47 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

ne mislila sam na reakcije vracarca i slicnih ljubitelja ngo u pojedinostima i celini kad bi saznali da ih i nasa DRZAVA finasira

mada vec vidim relativiaciju na sceni, tipa pise i da se stranke finsisraju ovako i onako, ergo ni u jedan dokument ne treba verovati, ...
vracarac92 vracarac92 13:50 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

ne mislila sam na reakcije vracarca i slicnih ljubitelja ngo u pojedinostima i celini kad bi saznali da ih i nasa DRZAVA finasira

To treba ukinuti. Neka se finansiraju od clanstva, clanarine i neka uredno plateporez drzavi, pa ko opstane-opstao je. Putin je to u Rusiji pametno resio. Moglo bi tako i ovde da se proba.
Jos jedna pojava mi je kod svih tih "NVO" besmislena, dobili smo jedno novo zanimanje, novu klasu - profesionalnih, placenih boraca za "ljudska prava"
Meni to lici na na trgovce koji uspesno trguju ljudskom nesrecom pa i neznjanjem i naivnoscu i mislim da tu nema bitne razlike izmedju raznih NVO bez obzira da li se zovu Oraz, Helsinski odbor ili kako god da su sebi ime nadenuli . Dve strane iste medalje. Oni uglavnom postoje zbog "onih drugih"
markonio92 markonio92 14:26 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

Auuu, vidim da je radila metla...!
Zašto mi je obrisan post? Zbog reči na "p...."? Jer ako je tako, onda ću se korigovati i ponovo postaviti isti komentar samo malkice cenzurisan. Ako mi komentar opet bude obrisan, smatraću da na ovom blogu ne stanuje demokratija.

Dakle:
Exitus Letalis
na sajtu nevladinih organizacija piše ko ih finansira.

Bez da se upuštam u raspravu, ali ovo vam nije nikakav argument.
Što bi rekli u mom kraju: "I na tarabu piše "p....", pa je niko ne liže."
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:48 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

To treba ukinuti. Neka se finansiraju od clanstva, clanarine i neka uredno plateporez drzavi, pa ko opstane-opstao je.

nisu nevladine org. futbalski klub.
a ti si enormno po tom pitanju zatucan.
nvo postoje i u vrlo razvijenim zemljama.
francuska, danska, švedska. norveška...
češka i slovenija, naravski...
nemaju članstvo, nisu partije, imaju zaposlene...
a to dal piše il ne piše na tarabi... pa znaš... nije ni duhovito ni tačno...
plaćaju porez za svaku kintu, za svaku....
za razliku od futbalskih klubova na koje se ložiš,
koji prodaju igrače a pola turaju u džep.
Putin je to u Rusiji pametno resio.

kako da nije. ako hoćeš diktaturu, može.
Meni to lici na na trgovce koji uspesno trguju ljudskom nesrecom pa i neznjanjem i naivnoscu i mislim da tu nema bitne razlike izmedju raznih NVO bez obzira da li se zovu Oraz, Helsinski odbor ili kako god da su sebi ime nadenuli . Dve strane iste medalje.

pametno rečeno. ti si čist genije.
dve strane iste medalje.

p.s. da li možda misliš da su žrtva i zločinac dve strane iste medalje?
samo pitam.
markonio92 markonio92 14:59 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

Exitus Letalis

a to dal piše il ne piše na tarabi... pa znaš... nije ni duhovito ni tačno...

Svakako je tačno i bar meni duhovito , ali ako na sajtu BILO KOJE nevladine ili neke druge organizacije piše koji su izvori finansiranja, 99% sam siguran da taj spisak nije potpun ili nije tačan. Ako Vi verujete u tako nešto, blago Vama, takvih idealista je danas malo. Ako čak i zanemarimo politički profil NVO organizacija, siguran sam da se u skoro svim NVO-ima bar vrše "ja tebi - ti meni" transakcije i pranje novca. A da ne spominjem keš lovu koja se ne prijavljuje...
vracarac92 vracarac92 15:05 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

kako da nije. ako hoćeš diktaturu, može.
Pa nekako Putin u rusiji pobedjuje izrazito demokratski!
nisu nevladine org. futbalski klub.
a ti si enormno po tom pitanju zatucan.
nvo postoje i u vrlo razvijenim zemljama.
francuska, danska, švedska. norveška...
češka i slovenija, naravski...
nemaju članstvo, nisu partije, imaju zaposlene...
a to dal piše il ne piše na tarabi... pa znaš... nije ni duhovito ni tačno...
plaćaju porez za svaku kintu, za svaku....
za razliku od futbalskih klubova na koje se ložiš,
koji prodaju igrače a pola turaju u džep.

Pa nek postoje po inostranstvu, ja im to ne branim, Neka postoje i ovde (ukoliko nisu destruktivne i hejterske) ali neka se na finansiraju od novca koji gradjani Srbije putem poreza uplacuju u budzet.Liberalna ekonomija, ako mozes sam sebe da izdrzavas i da se razvijas iz sopstvenih resursa - siroko ti polje ako ne mozes ugasi se, nemoj sedeti na mojoj grbaci. A sta je sa: dobili smo jedno novo zanimanje, novu klasu - profesionalnih, placenih boraca za "ljudska prava". da li je to netacno?
Fudbalski klubovi koje si pomenula uglavnom se ne hrane iz drzavnih jasli, kupuju i prodaju igrace, reklamiraju sponzore itd. dakleporedjenje ti je prilicno besmisleno.

pametno rečeno. ti si čist genije.

Ne bih isao bas toliko daleko, ali u celoj prici oko Obraza, helsinske ekipe, raznih 'fondova" ne postoje zrtve izlocinci, u stvari postoje, svi smo mii zrtve njihovog "prejeb...nja" i netolerancije. Dve strane iste medalje!
P.S. Usled prevelike neroze potkrala ti se jedna mala greska: "za razliku od fubalskih KLUBOVA na koje se lozis" rece ti. ali to je neistinito (siguran sam da nije plod zle namere vec nedostatka koncentracije uslovljenog prevelikom nervozom) ja lozim samo na jedan klub, ne na klubove.

Dušan Maljković Dušan Maljković 15:09 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

A kako znate da nije potpun ili netačan? Onako, naslućujete, videli ste u šolji od kafe ili vam se javila u snu sveta Petka?

Ta sumanuta mistifikacija rada NVO je krajnej smešna -- radih u nekoliko i donacije su krajnej transparentne: ako ne piše na sajtu NVO, piše na donatorskom (svaki odonator inisitira da se na materijalima jasno naglasi ko je finansuijer). Svaka tranakcija prelazi preko računa i državno je kontrolisana, jer se sredtva iz inostranstva pretvaraju u dinare u kratkom roku. Da biste podigli novac sa računa morate imati zakonski osnov, platiti porez, socijano i sl. To ne znači da tu nema malverzacija, ali se treći sektor bitno ne razlikuje od ostalih i nema nikakve veće mutljavine od bilo koje druge oblasti, naprotiv: za NVO važe striktne zakonske odredbe, a najveći kriminal leži u privredi, a ne u nevladinom sektoru, koji je u poređenju sa njim zanemarljiv.
Dušan Maljković Dušan Maljković 15:12 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

ja lozim samo na jedan klub, ne na klubove.


Ipak ste partizanovac u dubini duše, priznajte! Provalila vas EL, kao mene Žarko Korać!

PFC FOREVER!
markonio92 markonio92 15:39 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

Dušan Maljković
A kako znate da nije potpun ili netačan? Onako, naslućujete, videli ste u šolji od kafe ili vam se javila u snu sveta Petka?

U današnje vreme opšteg grabeža sumnjam da su i NVO ostale imune na to. Jedino ako su u NVO-ima sve same poštenjačine i dobri ljudi. Čast Vama, možda ste jedan od njih, ali realnost pokazuje da je takvih danas veoma, veoma malo. Tako da ako sa 99% sigurnošću pretpostavim da u NVO sektoru ima finansijskih malverzacija, najverovatnije ću biti u pravu.
Dušan Maljković
Ta sumanuta mistifikacija rada NVO je krajnej smešna -- radih u nekoliko i donacije su krajnej transparentne: ako ne piše na sajtu NVO, piše na donatorskom (svaki odonator inisitira da se na materijalima jasno naglasi ko je finansuijer). Svaka tranakcija prelazi preko računa i državno je kontrolisana, jer se sredtva iz inostranstva pretvaraju u dinare u kratkom roku. Da biste podigli novac sa računa morate imati zakonski osnov, platiti porez, socijano i sl.

A keš?
Dušan Maljković
To ne znači da tu nema malverzacija, ali se treći sektor bitno ne razlikuje od ostalih i nema nikakve veće mutljavine od bilo koje druge oblasti

Nema nikakve veće. Ergo, ima?
Dušan Maljković
naprotiv: za NVO važe striktne zakonske odredbe, a najveći kriminal leži u privredi, a ne u nevladinom sektoru, koji je u poređenju sa njim zanemarljiv.

Upravo o tome govorim, i sami ste na kraju spomenuli. Ne pričam o redu veličine (svakako da kroz NVO prolazi manje para, na kraju krajeva i manje ljudi radi u NVO sektoru), već o pojavi.
vracarac92 vracarac92 15:55 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

radih u nekoliko

A da li bi mi verovao kada bih ti rekao da sam i ja radio (doduse volonterski) u jednoj NVO?
a najveći kriminal leži u privredi, a ne u nevladinom sektoru, koji je u poređenju sa njim zanemarljiv.
to je nesporno.
Dušan Maljković Dušan Maljković 15:57 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

Mutljavina ima svuda. To je krajnje tačna i krajnje apstraktna konstatacija. Zašto bi treći sektor bio na to imun? Ja lično znam za razne slučajeve i ništa me to ne iznenađuje -- ljudski, odveć ljudski.

Ali da biste nekog optužili, MORATE ZNATI KONKRETNO: ko, gde, kada, koliko i sl. Jel imate takve informacije?

Ono što ja vama pokušavam da kažem jeste da ne postoje zakonske mogućnosti za malverzacije veće nego kod drugih "privrednih subjekata". NVO sektor nije nikakva posebno privilegovana oblast rada, sem što je neprifitnog karaktera, uglavnom. A keš koji pominejte ne postoji -- jel mislite da neko dođe sa koferom od 50.000 evra i da vam da radite protiv državnih interesa Srbije? Gledali ste suviše političkih trilera, rekao bih.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:03 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

ja nish nisam brisala, majkemi, jedino ako su moderatori se dofatili metle, to vec nemam pojma
markonio92 markonio92 16:14 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

Dušan Maljković
Mutljavina ima svuda. To je krajnje tačna i krajnje apstraktna konstatacija. Zašto bi treći sektor bio na to imun? Ja lično znam za razne slučajeve i ništa me to ne iznenađuje -- ljudski, odveć ljudski.

Upravo tako.
Dušan Maljković
Ali da biste nekog optužili, MORATE ZNATI KONKRETNO: ko, gde, kada, koliko i sl. Jel imate takve informacije?

Nikoga nisam optuživao. Ali ako ćete na moje izlaganje vikati "Dokazi, dokazi!", onda ova diskusija gubi smisao.
Dušan Maljković
Ono što ja vama pokušavam da kažem jeste da ne postoje zakonske mogućnosti za malverzacije veće nego kod drugih "privrednih subjekata".

To nikada nisam sporio, u pravu ste. Svakako da ni NVO nisu imune na, recimo, naduvavanje računa.
Dušan Maljković
A keš koji pominejte ne postoji -- jel mislite da neko dođe sa koferom od 50.000 evra i da vam da radite protiv državnih interesa Srbije?

Ne, mislim da neko dođe sa nekim novcem. Stop. Da li se radi protiv ili u interesu Srbije, to nisam ni spomenuo niti me interesuje, već mi sami namećete i automatski svrstavate u tabor u koji me svrstavate. Rekao sam samo da keš svakako cirkuliše kroz NVO, ma kog ona karaktera bila. Primetićete da nisam nijednu posebno izdvojio, čitajte pažljivije.
Dušan Maljković
Gledali ste suviše političkih trilera, rekao bih.

Ne, živim u državi Srbiji.
Dušan Maljković Dušan Maljković 16:22 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

Svakako da ni NVO nisu imune na, recimo, naduvavanje računa.


Ovaj, kako? Ako misluite na račune, oni se refundiraju, ali da bi to moglo morate da imate i fiskalni i gotovinski račun (tako da bi onaj koji naduva račun plaćao iz sopstvenog džepa to duvanje). Tako da u tom kontekstu nije moguće.

Ako mislite na veće troškove od realnih, ni to ne prolazi. Fondacije znaju koliko šta košta, naročito kada su honorari u pitanju i opšte je mesto da ih stalno ograničavaju. Vreem lagodnog NVO života prošlo je ranih 90ih, sada vam je to sektor u kome plate variraju kao i u drugim profesijama. Ali je meni nepoznato da postoji NVO Mišković niti da bilo ko ima platu od 10.000 evra mesečno (u domaćoj organizaciji), kao već zaboravljeni kadar G17+, gosn' Krišto.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:32 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

ja lozim samo na jedan klub, ne na klubove.

u kojoj nema nikakvih malverzacija....
vracarac92 vracarac92 18:41 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

u kojoj nema nikakvih malverzacija....

Sta kojoj? Nije mi jasno na sta konkretno mislis? Koja "kojoj"?
Ukoliko mislifs na FK Crvena Zvezda (sto se iz tvog komentara tesko moze zakljuciti) malverzacija je bilo i to nikada niko nije ni sporio i zaista mi nije jasno o cemu ti zelis da raspravljas. Ko je krao, neka robija i kraj. Kao sto kaze pesma grupe "Direktori" "Lopove u zatvore-nesposobni napolje", ali svi ti fudbalski klubovi ne zive na grbaci poreznika vec sami vode svoje finansije (ukoliko je to nelegalno - robijaju) i ni od koga ne traze nista. Sra zarade to i trose a ako su u problemu uzimaju kredite koje sa mukom vracaju...Jeli, a da li je ikada neka NVO uzala bilo kakav komercijalni kredit da bi prezivela?
Exitus Letalis Exitus Letalis 20:05 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

vracarac92
u kojoj nema nikakvih malverzacija....

Sta kojoj? Nije mi jasno na sta konkretno mislis? Koja "kojoj"?
Ukoliko mislifs na FK Crvena Zvezda (sto se iz tvog komentara tesko moze zakljuciti) malverzacija je bilo i to nikada niko nije ni sporio i zaista mi nije jasno o cemu ti zelis da raspravljas. Ko je krao, neka robija i kraj. Kao sto kaze pesma grupe "Direktori" "Lopove u zatvore-nesposobni napolje", ali svi ti fudbalski klubovi ne zive na grbaci poreznika vec sami vode svoje finansije (ukoliko je to nelegalno - robijaju) i ni od koga ne traze nista. Sra zarade to i trose a ako su u problemu uzimaju kredite koje sa mukom vracaju...Jeli, a da li je ikada neka NVO uzala bilo kakav komercijalni kredit da bi prezivela?

pa zar vam idol nije u ćorki.
možda ne bi trebalo da bude jer nije uzeo državne pare.
samo ojadio jednog igrača.
al ja razumem da se ti ne razumeš ni u šta sem u futbal a i to samo na nivou
navijača.

kada bi razumeo zašto postoje nvo, bio bi lakši razgovor.
osim toga, mnoge nevladine organizacije sarađuju sa državnim organima.
recimo, sigurna ženska kuća, sos telefoni protiv nasilja u porodice, skloništa etc.

da, i mnoge sarađuju sa sudovima. dovode svedoke. pružaju dokaze.
misliš da ove nvo koje se bave ekologijom ne pomaže država.

rečju, nemaš pojma al voliš da budeš u svakoj čorbi mirođija.

p.s. jer poštapalice tipa - piše i na tarabi - govore koliko se razmeš.
stručnjak. nema šta.
vracarac92 vracarac92 21:14 01.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

pa zar vam idol nije u ćorki.
možda ne bi trebalo da bude jer nije uzeo državne pare.
samo ojadio jednog igrača.
Nije u corki, na slobodi je. Ukoliko pricamo o Dzaji. I naravno, ukoliko je drpio bilo kakvu nezakonitu lovu i ostetio Zvezdu - Neka robija. To nije sporno!
al ja razumem da se ti ne razumeš ni u šta sem u futbal a i to samo na nivou
navijača.

Ja bar u to. i to je nesto u odnosu na profesiju placenogborcazakoznastasve.
kada bi razumeo zašto postoje nvo, bio bi lakši razgovor.
osim toga, mnoge nevladine organizacije sarađuju sa državnim organima.
recimo, sigurna ženska kuća, sos telefoni protiv nasilja u porodice, skloništa etc.
misliš da ove nvo koje se bave ekologijom ne pomaže država.
a kada sam ikada prigovorio bilo sta na racun TIH NVO? Ali dobro, kada neko pokusava da unovci svoj nazovi "humanizam" i kada na obican nagovestaj bilo kakvog neslaganja pocinje da panici i gubi zivce i spusta razgovor na pijacni nivo zaista je iluzorno ocekivati ocekivati bilo kakav iole smislen, argumentovan razgovor. Cini mi se da se najbolje osecate kada razgovarate sama sa sobom. Tada ste uvek u pravu!
Doduse, svojevremeno sam proveo (kao volonter, znaci bez ikakve finansijske ili materijalne nadoknade) nekoliko meseci (skoro godinu dana) u jednoj NVO tako da sam se pomalo upoznao sa principima koji tamo vladaju.
p.s. jer poštapalice tipa - piše i na tarabi - govore koliko se razmeš.
stručnjak. nema šta.
kao sto rekoh "papir sve trpi"
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:07 02.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

Ali dobro, kada neko pokusava da unovci svoj nazovi "humanizam"

Ja bar u to. i to je nesto u odnosu na profesiju placenogborcazakoznastasve.

recimo, ovo se zovu špekulacije ili nagađanja, jer me uopšte ne poznaješ.
živim od love iz tzv. radnog odnosa.
radim, ako se to može tako da nazove, kao volonter (pre bih rekla da ih podržavam) u nekoliko nvo takkođe bez kinte.

čak sam među osnivačima tih nekoliko.
u odboru sam bila, koji nije plaćen, kao recimo u ovim nisovima, jatovima, poštama etc.
članovi upravnih odbora nvo nisu plaćeni.


honorarno radim, ako je to uopšte važno, totalno neki tehnički posao, od kuće sa svog kompa, i sve
preko računa i sve povremeno i za sve plaćeni svi doprinosi.
nema narukvica u nvo.
bar ne u ovim koje ja dobro znam.
i sve je vrlo transparentno.
možda želiš uvid u moje finansije?
samo kaži.
može, uvek.

tako da najlepše molim da mi ne prišivaš da sam bilo kakav placenogborcazakoznastasve.
ok?
vracarac92 vracarac92 19:21 02.03.2009

Re: jednostavno ne verujem

recimo, ovo se zovu špekulacije ili nagađanja, jer me uopšte ne poznaješ.
Isto onoliko koliko i ti mene znas a pripisujes mi citanje iskljucivo sportske stampe kao i jos niz nebuloza.
tako da najlepše molim da mi ne prišivaš da sam bilo kakav placenogborcazakoznastasve.
ok?

Naravno ukoliko neprisivanje bude obostrano. OK?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:42 28.02.2009

za i protiv

nisam danas gledala tv, a bilo bi interesantno znati rezultat ispitivanja javnog mnjenja u Srbiji, po pitanju ukidanja ili ne Obraza, ako je neko gledao emisiju Stanje nacije na B92, molim da napise koliko je za koliko protiv a koliko nema pojma.

blackbox92 blackbox92 01:12 01.03.2009

Re: za i protiv

Vesna Knežević Ćosić
nisam danas gledala tv, a bilo bi interesantno znati rezultat ispitivanja javnog mnjenja u Srbiji, po pitanju ukidanja ili ne Obraza, ako je neko gledao emisiju Stanje nacije na B92, molim da napise koliko je za koliko protiv a koliko nema pojma.


B92 je faktički promovisao Obraz dovodeći onog Obradovića u emisiju. Nema on šta da kaže osim da se populariše kod istomišljenika. Jednostavno čovek je bolestan od mržnje i nije mu trebalo dozvoliti da je u emisiji širi. Voditelj je trebaolo da prekine emisiju i tako pokaže odnos B92 prema onome šta radi Obraz.
Ako se zna, a zna se, šta će taj lik pričati, jednostavno mu ne treba davati prostor u medijima.
zajecz zajecz 01:34 01.03.2009

Re: za i protiv

Vesna Knežević Ćosić
nisam danas gledala tv, a bilo bi interesantno znati rezultat ispitivanja javnog mnjenja u Srbiji, po pitanju ukidanja ili ne Obraza, ako je neko gledao emisiju Stanje nacije na B92, molim da napise koliko je za koliko protiv a koliko nema pojma.

Ni ja nisam gledala emisiju, pricaju da je Mladen rasturio drzavnog sekretara.
Zasto bi se ukinuo Obraz? Po mom misljenju to sto oni rade, zvrljaju i pricaju, je samo adolescentski hir. Videla sam ih par puta sa 1389. na Trgu gde svakodnevno drze proteste. Klinci. Bolje da se i na taj nacin zabavljaju nego da se odaju kriminalu, drogi. Mogla bih reci i da ono sto nije ucinila drzava (i porodica) radi ulica, pa je najbezbolnije ako deca pridju grupicama kao sto je Obraz. Vi ih cinite velikim stalno ih stavljajuci u prvi plan. Ah, pozva ih i B92. Vazni su. A oni se vole hvalisati, ucinili smo ovo-ono, na primer da su sprecili gay paradu. Njih (uvek) nalickane, nafiltane, niko nije ni primetio. Moguce da su dosli i zbrisali iz one krvolocne gomile, a nisam dosada primetila da je prozvan Obrazovac da je nekoga fizicki napao. Prisetimo se i primera klinaca iz NVO 1389. koji su najavili da odlaze na Kosovu (u rat) ako se proglasi nezavisnost Kosova. I, ne odose. Jedino sto su unakazili grad svojim grafitima.

Problem je sto oni odradjuju poslove patriota na vlasti. Tako su i kontiuirano forsirali lepljenje nalepnica "pisi cirilicu", daj srpska imena... I sada sve vise se namece cirilica. Tako je i u nacrtu Zakona o udruzenjima propisano da Statuti moraju biti cirilicom i naziv NVO "srpski" (osim za nacionalne manjine). Sramno je da je drzava udarila bas na NVO.

Nedostaju nam omladinske organizacije. Nase drustvo tek sada ponovo cini pokusaje da organizuje mlade kroz neke kancelarije, gde ce se mozda okupljati grupica od desetak mladih i opet onih iz "demokratskih" NVO. Jasno je da cim se nekome da funkcija da je to za mnostvo odbijajuce. Jeste da je omladina dobila i ministarstvo, ali... eto savetnik (sta li) bice Ikodinovic, mladic koji nije pozitivan idol za mlade.

Inace, nervira me kada se olako lepe etikete "fasista", jer eto neko je protiv nekoga , dok i "antifasisti" prave spiskove nepodobnih, protiv su nekoga. Znam da ce neko reci nije to isto, i nije, samo bi mogli znati da jednoumlje preovladjuje u nedemokratskim drzavama...

A ukoliko su "nasilni", kao danas "Nasi" sto su ometali tribinu Pescanika u Lazarevcu, napise se prekrsajna prijava zbog uznemiravanja javnog reda i mira. Pa, neka dodju i drugi put, treci... negde ce stati kada im dojade novcane kazne (koje vec u drugom prekrsaju treba da su zatvorske). Ne mogu se kazniti za verbalne delikte, onda bi i onaj sto rece da je Sloba heroj nad herojima morao u zatvor. Uh, ima imunitet. A neki bi zabranili Obraz. Ma, kakvo je ova drzava super je sto imamo prosecno dobru i tolerantu mladu generaciju.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 02:39 01.03.2009

Re: za i protiv

Po mom misljenju to sto oni rade, zvrljaju i pricaju, je samo adolescentski hir


Ovo je bas opasna relativizacija jer da ste vi na mestu nekoga ko se pita sme li na putu iz grada proci kroz neki prolaz ili ne ne bi to dozivljavali samo kao hir. Slazem se sa druge strane da je u pitanju deo omladinske kulture ali ta kultura preti, prebija i govori kako se ko ima ponasati. Obraz nikako nije 'mladost ludost'. Konacno, da citiram jednog od nosilaca nekada sasvim drugacije omladinske kulture koja nije sejala strah po ulicama Beograda i upadala na kulturne tribine: Mladost ne opravdava ludost!
Jelena Milić Jelena Milić 07:35 01.03.2009

Re: za i protiv


B92 je faktički promovisao Obraz dovodeći onog Obradovića u emisiju.


slazem se.

od 2000 naovamo sto staro reformski mediji, tamo-vamo RTS a pre svega ruzicaste "reformisane" TV su nepotrebno proprale i davale legitimitet i prostor i likovima koji su sirili mrznju, netoleranciju....evo napamet ovako s kima sam ja sve bila u emisjima ( moja logika-bolje ja nego enko tunjaviji u tim medjiskim nastupima)

-toholj
-kapetan dragan
-brana crncevic
-taj iz obraza
-....
zajecz zajecz 11:44 01.03.2009

Re: za i protiv

Neues aus der Nachbarschaft
Po mom misljenju to sto oni rade, zvrljaju i pricaju, je samo adolescentski hir Ovo je bas opasna relativizacija jer da ste vi na mestu nekoga ko se pita sme li na putu iz grada proci kroz neki prolaz ili ne ne bi to dozivljavali samo kao hir. Slazem se sa druge strane da je u pitanju deo omladinske kulture ali ta kultura preti, prebija i govori kako se ko ima ponasati. Obraz nikako nije 'mladost ludost'. Konacno, da citiram jednog od nosilaca nekada sasvim drugacije omladinske kulture koja nije sejala strah po ulicama Beograda i upadala na kulturne tribine: Mladost ne opravdava ludost!


Ne revalitizujem, cinjenicama mogu dokazati. Eto, nedavno, povodom godisnjice nezavisnosti Kosova u Novom Sadu su organizovali proteste. I ko je dosao, srednjoskolci! Znaci mladi su ispoljili svoje "hirove", i nisu nikoga napadali. Starijih ljudi nije bilo, dakle prosla ih mladost-ludost.

Da, nekada je omladinska kultura bila drugacija, nisu upadali na kulturne tribine. Ah, a da su na projekciju filma "Milk" upali Obrazovci koja bi se digla galama. Jelte, oni mogu raditi sta hoce, onemoguciti ljude da za kartu koju su platili nesmetano gledaju film.

Ostajem pri stavu da svakoga treba sankcionisati kada narusi necija ljudska prava, javni red... Zabrana bi imala suprotan efekat.

zajecz zajecz 12:17 01.03.2009

Re: za i protiv

Neues aus der Nachbarschaft
jer da ste vi na mestu nekoga ko se pita sme li na putu iz grada proci kroz neki prolaz ili ne ne bi to dozivljavali samo kao hir.


U mracnim predelima ne sacekuju Obrazovci, vec siledzije, pljackasi, a i krda pasa. U naselju u kome zivim ljudi uvece nose stake da bi se odbranili. Psi imaju veca prava od ljudi.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:30 01.03.2009

Re: za i protiv

Hajde da je i mladalacki hir, ali ako taj mladalacki hir moze da ubije ili preti onda vec imamo nebezbedno i nestabilno drustvo. Moze biti da su oni neonaci koji pre koju godinu ubili glumca Dragana Maksimovica misleci da je Rom to uradili iz mladalackog hira ali oni su njemu uzeli zivot. A sad kad vidimo koliko ima organizacija koji imaju isti model ponasanja onda je pitanje da li je najbolji odgovor odmahivanje rukom i reci "Pusti, procice ih to".

A akcija u SC tokom projekcije Milka, je nesto sasvim drugo. Prvo ti ljudi tamo nisu nikome pretili, nisu nista lomili, nisu nikoga prebili. Uzmimo protest Obrazovaca povodom izlozbe mladih umetnika sa Kosova. Tu se uzvikivalo 'Ubi, zakolji...' sto je poziv na ubijanje, lepo se upalo na otvaranje izlozbe i slomljen je najmanje jedan eksponat, a bilo je i 'koskanja'. Isto tako, dok je u prvom slucaju obezbedjenje vrlo hitro reagovalo u drugom policajci ili nisu hteli ili nisu mogli da sprece da jedna grupa upala tamo. Hm? Prvi nacin protesta je inace legitiman u svim zemljama, dok ne ugrozava bezbednost ostalih, (videti akcije Greenpeacea, Guantanamo od Human Rights Watch ili razne Antiatom akcije) dok je drugi cist akt nasilja. Tako je recimo pre neku deceniju Pokret Zelenih u Austriji koristeci prvi nacin prostesta sprecio pustanje u pogon atomske centrale jer ugrozava zivote ljudi i prirodu, dok je drugi nacin protesta pre neku godinu doveo do paljenja jednog romskog naselja u Nemackoj. Konacno, setite se kako je Milosevic skinut, dal su Otporovi performansi ikada ugrozavali neciju bezbednost osim samim njenim clanovima?
alpeot alpeot 17:47 01.03.2009

Re: za i protiv

zajecz

Videla sam ih par puta sa 1389. na Trgu gde svakodnevno drze proteste. Klinci. Bolje da se i na taj nacin zabavljaju nego da se odaju kriminalu, drogi.


Pa oni su se odali kriminalu! Zar pozivanje na nasilje nije kriminal? A sto se droge tice - bolje da su se odali drogi.
Doctor Wu Doctor Wu 23:53 28.02.2009

Da, ovo će podržati

svaki normalan čovek koji želi da živi u normalnom društvu
dobra prijateljica i jos jedan drug da je dobro sto nisam bila za ukidanje organizacije vec za sankcionisanje svakog postupka koji je nezakonit.

eizo eizo 00:16 01.03.2009

jednostavno

Obraz treba zabraniti,Nacionalni stroj treba zabraniti kao i sve slicne organizacije ulaziti u raspravu o stanju demokratije u kom postoje zabrane je smesno.Jel ima ovde neko da nije upoznat sa uspinjanjem nacisticke stranke u Nemackoj,uspeli su koristeci se demokratijom dok nisu postali dovoljno jaki da je sruse.

Obraz je fasisticko udruzenje,pre nedelju dana sam se potpuno izgubio kad sam izasao sa jedne zurke i skapirao da ispred lokala stoji oko 30 ljudi koji bez problema govore najgore stvari ljudima koji izlaze iz lokala.
I ja tek tad skapiram da tip od nekih 40 godina udara samar devojci koja je izasla sa te zurke jer je gay ili sta vec,pandur stoji na 4m od njih i nista,ja dodjem i razbijem mu nos odjednom oba pandura iz kola su tu da rade svoj posao i ja stojim pored coveka koji lezi na zemlji lepo razjasnim pandurima da imam vojnu legitimaciju i oni se ladno okrenu kao da se nista nije desilo i vrate se u kola.

Ti ljudi otvoreno pozivaju na sukob sa gay populacijom sa jevrejima,ma sa svima to je poremecen pokret ili skup pojedinaca koji se pretvara u patolosku religiju mrznje.

Ljudi ja sam olicenje konzervativca,ali ja nemam nameru da prebijam ljude po ulici.Ako ja to krenem da radim onda je to kriminal,ako to krene da radi 100 ljudi to nije sloboda govora,to je takodje kriminal.
I za to se ide u zatvor.

Ili cemo tako funkcionisati ili cemo to raditi na nacin obraza lepo cemo krenuti da istrebimo jedni druge a tu ce ova druga strana neprijatno iznenaditi.
Lektorka Lektorka 01:11 01.03.2009

Re: jednostavno

Obraz treba zabraniti,Nacionalni stroj treba zabraniti kao i sve slicne organizacije ulaziti u raspravu o stanju demokratije u kom postoje zabrane je smesno.Jel ima ovde neko da nije upoznat sa uspinjanjem nacisticke stranke u Nemackoj,uspeli su koristeci se demokratijom dok nisu postali dovoljno jaki da je sruse.

eizo, jesi li cuo za NPD?

u nemackoj se, posle svakog njihovog ispada, iznova vode debate o da-ili-ne zabrani partije. koja je tu, nije zabranjena, ali je drzavni aparat & gradjanski pritisak dovoljno jak da njihovi izgredi budu sankcionisani i partija marginalizovana.

nisam za cvetanje hiljadu cvetova isl, ne mislim da je demokratija pravo na sve. mislim, medjutim, da zabrana vodi ove monstrume samo u ilegalu, ne iskorenjuje ih. resenje, iako mukotrpno, vidim na drugom kraju batine: sankcionisati ih, suditi im. pokazati im na svakom koraku da nisu pozeljni, da ne mogu biti jaki. a to je, naravno, stvar drzave (zakona), sudstva, obrazovanja. dakle, sveobuhvatan proces reformi.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:21 01.03.2009

Re: jednostavno

resenje, iako mukotrpno, vidim na drugom kraju batine: sankcionisati ih, suditi im. pokazati im na svakom koraku da nisu pozeljni, da ne mogu biti jaki. a to je, naravno, stvar drzave (zakona), sudstva, obrazovanja. dakle, sveobuhvatan proces reformi.


lektorka, potpisujem tvoje reci, to sam htela da kazem
Lektorka Lektorka 10:29 01.03.2009

Re: jednostavno

evo, vidi ovo
mislim, sve sto vodi njihovom izopstavanju i nestajanju meni je dobro, nisam ja PROTIV zabrane. nego je strasno ako izmedju zabrane (a da bi se to postiglo treba vremena, vremena i beskrajno mnogo energije, beskrajnih, a i jalovih diskusija) i njihove "demokratske slobode" da se svuda slobodno krecu (pa cak budu pozivani za goste u emisije B92, sto je krajnje nakaradno, o da!) nema nicega. zato je sjajno, i ohrabrujuce, kad gradjani (plus policija, bar u ovom konkretnom slucaju) po kratkom postupku rese konkretan problem: gubi se, ovde ti nije mesto!
Doctor Wu Doctor Wu 11:16 01.03.2009

Re: jednostavno

sankcionisati ih, suditi im. pokazati im na svakom koraku da nisu pozeljni, da ne mogu biti jaki. a to je, naravno, stvar drzave (zakona), sudstva, obrazovanja. dakle, sveobuhvatan proces reformi.

Ne znam šta je ovo da se s tobom slažem već drugi, treći put u ova dva dana,..Mora biti da će Bazel sa okoliCom prvi put posle 700 godina zveknuti neki zemljotres. Ili bi trebalo da počneš da proveravaš da ti ne stavljaju nešto u kafu.
Lektorka Lektorka 12:52 01.03.2009

Re: jednostavno

ih, bas si bazel nasao.
nego, mozda ipak ti da proveris kafu? ko zna ciji neprijatelj ne spava
pnbb pnbb 21:00 02.03.2009

Re: jednostavno

zabrana vodi ove monstrume samo u ilegalu, ne iskorenjuje ih. resenje, iako mukotrpno, vidim na drugom kraju batine: sankcionisati ih, suditi im. pokazati im na svakom koraku da nisu pozeljni, da ne mogu biti jaki. a to je, naravno, stvar drzave (zakona), sudstva, obrazovanja. dakle, sveobuhvatan proces reformi.


ma jok bre... navatas par lidera iz dveri, obraza.. itd..

ubacis ih u establisment.. malo pokazes kubu, balerine... bude tu i neke kinte... evo za par meseci njih s taskama i maskama kako cekaju na crveno... a clanstvo, kud koji..

to bre njima fali... a ne zvona i praporaca
vanja.t vanja.t 00:28 01.03.2009

preporuka i podrška

nije poenta da se neko ili nešto zabrani zbog „načela", već je poenta da u praksi, na delu, bude adekvatno sankcionisan svako ko pređe jasno definisanu granicu prihvatljivog ponašanja.

eizo eizo 00:39 01.03.2009

Re: preporuka i podrška

Znaci ako onaj bojler iz obraza ide okolo i propagira klincima od 14-15god da prebijaju jevreje i pedere po ulici i pise knjige o tome to je ok jer on to ne radi licno.
Ne kapiram.

Nije ovo SSSR pa neko hoce da ogranici nekog pisca,pa to moze da se odrazi na stvaralacki kapacitet celog naroda ako neko krene da hapsi kreativne umove...
Ovde bre budala hoce da napise novi mein kampf ako dodjemo do toga da ovaj tip ljudi krene da pise knjige i da moramo da diskutujemo dal je ok iste zabraniti ili ne bice kasno.

Treba shvatiti u kakvoj drzavi mi zivimo,ove generacije sto sad dolaze su malo reci besne svi znamo kroz sta su prosli i tu nemoc ce hteti da udave u nekoj ideologiji i ako naidju na ovo,za 10 godina imacete nacisticku nemacku.Zato doticno zlo treba ugusiti pre nego sto krene da se siri.

Takodje ovde postoji teza koja se cesto koristi da ako ih zabranimo samo ih necemo videti,to itekako nije tacno,ako pragmaticno krenemo sa hapsenjem i gusenjem kulture mrznje,ona nece postati jaca,nece doci do nekog vaskrsa o kom ljudi iz istih vole da prave mitove jednostavno ce nestati.
markonio92 markonio92 00:44 01.03.2009

Re: preporuka i podrška

eizo
ove generacije sto sad dolaze su malo reci besne svi znamo kroz sta su prosli i tu nemoc ce hteti da udave u nekoj ideologiji

Potpisujem.
man ray loves me man ray loves me 00:45 01.03.2009

Re: preporuka i podrška

nece doci do nekog vaskrsa o kom ljudi iz istih vole da prave mitove, jednostavno ce nestati

potpuno tacno. to je ipak mladen-fuckin obradovic, a ne fox mulder.
Goran Miletic Goran Miletic 00:42 01.03.2009

ZAKON !!!

Vesna,

Zakon je veoma jasan....

Clan 2:
Не могу се оснивати организације чији су програмски и статутарни циљеви и начин њиховог остваривања усмерени на: насилно рушење уставом утврђеног уређења; угрожавање територијалне целокупности и независности земље; кршење Уставом СФРЈ зајемчених слобода и права човека и грађанина; распиривање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости

Prema tome ne moze se brisati gej udruzenje zbog zalaganja za brakove niti ribolovacko itd....
vracarac92 vracarac92 09:03 01.03.2009

Re: ZAKON !!!

Не могу се оснивати организације чији су програмски и статутарни циљеви и начин њиховог остваривања усмерени на: насилно рушење уставом утврђеног уређења; угрожавање територијалне целокупности и независности земље; кршење Уставом СФРЈ зајемчених слобода и права човека и грађанина; распиривање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости

Pa mogu u statutu na napisu da se bave pcelarstvom, kao sto rekoh, papir trpi sve
Dušan Maljković Dušan Maljković 01:03 01.03.2009

O medijima

juce sam gledala emisiju Stanje nacije na B92 i priynajem, bilo mi je mucno da gledam potresenog drzavnog sekretara za ljudska i manjinska prava kako pokusava da kaze stvari koje meni i verujem mnogima zvuce skroz kao opsta mesta, aksiomi, nesto sto je nesumnjivo i vodju Obraza, skroz u elementu. Pricala sam sa ljudima posle i vidim da su misljenja vrlo podeljena, a na temu dovodjenja obrazovca u studio i pustanja istog da hejtuje. Sta vi mislite o tome?

Sve najgore. To je pokušaj b92 da ima "skandaloznu" emisiju, fingirajući sukobe. Upravo su mediji ti koji su dali najviše krila Obrazu, Nacionalnom stroju i sličnima, i to je apsolutno pogrešno. Da ih nije bilo, ostali bi anonimusi koji nemaju nikakav značaj. Ovako, regrutuju pristalice. Stoga, zabrana će, ako ništa drugo, da ih skine iz većine medija. I ni to nije loše.
eizo eizo 02:45 01.03.2009

Re: O medijima

Sve najgore. To je pokušaj b92 da ima "skandaloznu" emisiju, fingirajući sukobe. Upravo su mediji ti koji su dali najviše krila Obrazu, Nacionalnom stroju i sličnima, i to je apsolutno pogrešno. Da ih nije bilo, ostali bi anonimusi koji nemaju nikakav značaj. Ovako, regrutuju pristalice. Stoga, zabrana će, ako ništa drugo, da ih skine iz većine medija. I ni to nije loše.


E tacno to,svaka ti cast.
Guranje raznih "strojevskih" organizacija kao nesto sto je samo drugacije je po mom misljenju veoma veoma pogresno.Klinci vole revolucije,vole da idu uzvodno uz sve sto im se kaze,sto je izuzetno dobro.
Ali ako je jedna od tih opcija "obraz" ili "nacionalni stroj" koju televizija redovno gura u centar paznje onda imamo opasan problem,jer kod nacistickih/huliganskih pokreta posle odredjenog vremena samo budale ostanu u njemu jednostavno klinci prerastu te gluposti i tu mrznju i sve to jednostavno nestane iz coveka.
Ali kod organizacija koje mesaju religiju,nacionalnost i ideologiju u okruzenju kakvo je nase to je jako opasno.Jer za razliku od neo-nacizma koji samo siri mrznju i ne stvara neke jake socijalne temelje medju clanovima grupe ovaj mogao bih sad vec da ga klasifikujem kao balkano-fasizam je veoma drugaciji,ti ljudi zajedno idu u crkvu,zajedno idu na utakmice,zajedno odrastu taj kritican period zivota jedni uz druge okruzeni nasiljem i mrznjom i vremenom socijalna povezanost unutar grupe postaje sve jaca.
I ti te ljude ne mozes zaustavis tako sto ces da ih ignorises.Njih moras na svakom koraku da ogranicavas da sputavas njihovo sirenje jer doklegod dobijaju nove clanove postajace sve jaci,istog trenutka kad vise nema novih clanova,nove publike pred kojom se treba dokazivati ceo taj sistem ce krenuti sam da se raspada.

Ali ako ti njih dovedes u emisiju B92 i na drugu stranu dovedes Ministra,ti objektivno dajes ljudima da biraju izmedju te dve stvari sto je pogresno,nema biranja izmedju mrznje i tolerancije.
Jer mrznja je osecanje koje je mnogo lakse prihvatiti nego se suociti sa strahom koji istu proizvodi.
Setite se slike hapsenja one budale iz stroja kad ga tip hapsi a on se smeje,poklonjena mu je paznja i on je zbog toga iskreno srecan.
To je ta osnova,on je nekad bio u nekom problemu koji nije mogao da resi,i ta mrznju mu pomaze da ne misli o tome,da je na vreme bio izolovan od takvih pojava on bi danas bio mnogo drugaciji.
Svi ljudi tog tipa su jos uvek deca odnosno klinci koji jos uvek nisu presli preko onog straha kada shvatate da roditelji nece uvek biti tu,oni su jednostavno uplaseni klinci koji su uleteli u grupaciju ljudi koja se potpuno isto oseca i za njih to je ispravan odnos prema svetu.
Non-stop strah koji daje non-stop mrznju a mrznja je veoma slicna hrabrosti.
Jelena Milić Jelena Milić 07:36 01.03.2009

Re: O medijima

Stoga, zabrana će, ako ništa drugo, da ih skine iz većine medija. I ni to nije loše.


da, i ja to rekoh

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:44 01.03.2009

Re: O medijima

Ali ako ti njih dovedes u emisiju B92 i na drugu stranu dovedes Ministra,ti objektivno dajes ljudima da biraju izmedju te dve stvari sto je pogresno,nema biranja izmedju mrznje i tolerancije


to je bilo strasno, ja sam bukvalno promenila kanal, nisam vise mogla da gledam koliko je bilo mucno. i znam da nije resenje u menjanju kanala, ali je bilo nepodnosljivo.

e sad, meni i dalje nije jasno brdo stvari. na primer, obrazovac, kao u toj emisiji, potpuno neuvijeno siri govor mrznje i preti i na konkretno pitanje voditelja emisije da li to sto prica (tako nekako) znaci da organizacija obraz uzima pravdu u svoje ruke, ovaj se slaze, da oni imaju pravo da uzmu pravdu u svoje ruke, pa onda objasnjava zasto.

zar to ne podleze zakonu? zar za takav govor mrznje i pricu o uzimanju pravde u svoje ruke sa obrazovcem treba samo da se preganjaju voditelj i ministar, ili je to posao za tuzioca?

konkretno, da li tuzilac po nasem zakoniku moze da reaguje na izrecene reci u toj emisiji? Ili ne moze? Ili moze samo ako su ilegalna organizacija?

bila sam potpuno sokirana, ministar, skroz potresen, govori o slucaju kraljevackih roma i kaze, otprilike, ne mozete vi da zbog zlocina pozivate na linc celu etnicku zajednicu, koji zive u strahu, deca ne idu u skolu, a obrazovac ladno kaze e pa moze.







adam weisphaut adam weisphaut 08:58 01.03.2009

Re: O medijima

i kaze, otprilike, ne mozete vi da zbog zlocina pozivate na linc celu etnicku zajednicu, koji zive u strahu, deca ne idu u skolu, a obrazovac ladno kaze e pa moze.

Pa navikli,
tolerisano im od gej prajda naovamo.
vracarac92 vracarac92 09:04 01.03.2009

Re: O medijima

Sve najgore. To je pokušaj b92 da ima "skandaloznu" emisiju, fingirajući sukobe. Upravo su mediji ti koji su dali najviše krila Obrazu, Nacionalnom stroju i sličnima, i to je apsolutno pogrešno. Da ih nije bilo, ostali bi anonimusi koji nemaju nikakav značaj. Ovako, regrutuju pristalice.

BRAVO
aquariusoptimist aquariusoptimist 09:04 01.03.2009

Nemacka/Srbija

Lutherbisset

da se u Nemačkoj desio krvavi prajd, sledećeg dana bi na ulice izašlo najmanje 500.000 ljudi.

Lektorka

NPD
u nemackoj se, posle svakog njihovog ispada, iznova vode debate o da-ili-ne zabrani partije. koja je tu, nije zabranjena, ali je drzavni aparat & gradjanski pritisak dovoljno jak da njihovi izgredi budu sankcionisani i partija marginalizovana.


Srbija nije Nemacka, odgovorno javno mnjenje je...ne mogu da kazem da ne postoji, zaista ne, pre neki dan je bila zestoka reakcija na onu idiotkinju koja je fotografisala decu na mostu , ali je nedovoljno jako i nekako uspavano.

Eizo navodi primer gej devojke koju je neko isamarao a policija gledala: realno nasilje se desilo.
Ko je reagovao?

Ne verujem da je moguce primeniti norme zemalja sa daleko razvijenijim i odgovornijim javnim mnjenjem na Srbiju .

Slazem se sa Man ray da treba pratiti trag novca , sve bi bilo mnogo jasnije.
Otkriti izvor finansiranja je kljucna stvar
Lektorka Lektorka 12:07 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

ovo me je malo iznerviralo sad, moram da priznam. sto se, vec kad me citiras, nisi nadovezao na komentare gore? nisam ja nemacki npd pominjala zato sto bas nemam zgodnijih primera za poredjenje, nego sam se nadovezala na eizovo pominjanje nemackih nacista, sa jedinom namerom da pokazem kako je u nemackoj sada. bez ikakvog predznaka, da se razumemo, ja prosto ne znam da li eizo zna za npd i kakav mu je "status" u nemackoj.

uopste nije stvar u kopiranju i prostoj aplikaciji arsina zapada na srbiju, to nije ni moguce, pa zato i nije tema. stvar je u tome gde i kako srbija moze da se promeni - recimo po pitanju toga da je nekakvi nasijevci, obrazi isl. ne ugrozavaju.

ponovicu (gore sam vec rekla): mislim da bi zabrana u ovom trenutku bila kontraproduktivna. ali to nije najvaznije, i uostalom, mozda i gresim. daleko vaznije je, zapravo jedino vazno, reformisati drustvo na svim nivoima - ah, ma i to sam napisala gore. i dodala jutros jos jedan komentar (vidi link na pescanik u lazarevcu).

ako je negde neophodno povuci radikalne poteze tipa zabrane, onda mislim da bi daleko vaznije za srbiju bilo da, recimo, jeremic ode. na to vredi potrositi i vreme i energiju. a ovim kretenima nacosima okretati gradjanski & zakonski djon, upirati prstom u sve sto govore i rade.

to sto niko nije reagovao na samaranje gay-devojke je daleko sveobuhvatniji problem srpskog drustva, on nece nestati zabranjivanjem npr. obraza. nego treba raditi na razvoju javnog mnjenja koje pominjes u vezi ovog primera, na svesti i odgovornosti. to je tezi put, pa da, ali ja ne vidim bolji.
man ray loves me man ray loves me 12:11 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

to sto niko nije reagovao na samaranje gay-devojke je daleko sveobuhvatniji problem srpskog drustva, on nece nestati zabranjivanjem npr. obraza. nego treba raditi na razvoju javnog mnjenja koje pominjes u vezi ovog primera, na svesti i odgovornosti. to je tezi put, pa da, ali ja ne vidim bolji.
not quite. eizo je reagovao. nije reagovala POLICIJA. prema tome nije stvar u tome da nema pristojnih gradjana, vec da policija nema dobre naredbe, da drzavna politika nije dobra.
inace nemam bas mnogo vere u 'mukotrpno obrazovanje, razvoj javnog mnjenja'... u americi se za tri godine od zemlje u kojoj svi puse doslo samo prostom propagandom do zemlje u kojoj ne pusi skoro niko, oni koji puse se progone na svakom mestu i to se gleda kao zlocin prve vrste (ne poricem stetnost pusenja, govorim o metodu brze promene javnog mnjenja). nemoj mi reci da je organizacija kao sto je ova mladenova prepreka za drzavni aparat koji je bio u stanju da nas sve deset godina drzi pod slobom (ako zamislimo za trenutak da nisu jedno te isto). mozda sad nisu fit kao tad, ali jos uvek su fit.
Lektorka Lektorka 12:24 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

man ray loves me
to sto niko nije reagovao na samaranje gay-devojke je daleko sveobuhvatniji problem srpskog drustva, on nece nestati zabranjivanjem npr. obraza. nego treba raditi na razvoju javnog mnjenja koje pominjes u vezi ovog primera, na svesti i odgovornosti. to je tezi put, pa da, ali ja ne vidim bolji.
not quite. eizo je reagovao. nije reagovala POLICIJA. prema tome nije stvar u tome da nema pristojnih gradjana, vec da policija nema dobre naredbe, da drzavna politika nije dobra.

niko nije rekao da nema pristojnih gradjana :)
naprotiv.
i niko nije rekao da je drzavna politika dobra :)
naprotiv.
prvih treba da bude vise i da budu hrabriji i svesniji svoje odgovornosti.
drugu treba menjati, pa jasta, jer je trula do srzi.
aquariusoptimist aquariusoptimist 12:49 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

Lektorka
ovo me je malo iznerviralo sad, moram da priznam. sto se, vec kad me citiras, nisi nadovezao na komentare gore? nisam ja nemacki npd pominjala zato sto bas nemam zgodnijih primera za poredjenje, nego sam se nadovezala na eizovo pominjanje nemackih nacista, sa jedinom namerom da pokazem kako je u nemackoj sada. bez ikakvog predznaka, da se razumemo, ja prosto ne znam da li eizo zna za npd i kakav mu je "status" u nemackoj.uopste nije stvar u kopiranju i prostoj aplikaciji arsina zapada na srbiju, to nije ni moguce, pa zato i nije tema. stvar je u tome gde i kako srbija moze da se promeni - recimo po pitanju toga da je nekakvi nasijevci, obrazi isl. ne ugrozavaju. ponovicu (gore sam vec rekla): mislim da bi zabrana u ovom trenutku bila kontraproduktivna. ali to nije najvaznije, i uostalom, mozda i gresim. daleko vaznije je, zapravo jedino vazno, reformisati drustvo na svim nivoima - ah, ma i to sam napisala gore. i dodala jutros jos jedan komentar (vidi link na pescanik u lazarevcu).ako je negde neophodno povuci radikalne poteze tipa zabrane, onda mislim da bi daleko vaznije za srbiju bilo da, recimo, jeremic ode. na to vredi potrositi i vreme i energiju. a ovim kretenima nacosima okretati gradjanski & zakonski djon, upirati prstom u sve sto govore i rade.to sto niko nije reagovao na samaranje gay-devojke je daleko sveobuhvatniji problem srpskog drustva, on nece nestati zabranjivanjem npr. obraza. nego treba raditi na razvoju javnog mnjenja koje pominjes u vezi ovog primera, na svesti i odgovornosti. to je tezi put, pa da, ali ja ne vidim bolji.


Pre svega, zao mi je sto si se iznervirala, nije mi bila namera da te nerviram.

Nemacka je u mom komentaru upotrebljena pre kao paradigma, a ne konkretan primer, prosto bila je vec pomenuta u gornjim komentarima.

Za razliku od tebe, ja smatram da bi fasisticke organizacije u Srbiji trebalo zabraniti prvenstveno zbog stanja javnog mnjenja Srbije koje na daleko nizem stepenu razvijenosti od npr. Nemacke ili neke druge zemlje gde se gradjanska prava ali i obaveze i odgovonosti daleko ozbiljnije shvataju. Kao nedovoljno artikulisano, mislim da je srpsko javno mnjenje nemocno da se nosi sa porukama ali i konkretnim (zlo)delima koje salju i cine ovakve organizacije.

Jos dosta vremena ce proci dok se sprovede kompletna reforma drustva koju pominjes.
Sta raditi u medjuvremenu? Trpeti teror ili ga staviti nekako pod kontrolu?

Eiso kaze da je Obraz bio taj koji se sacekao gej devojku iz kafica i napao je.
Policija nije reagovala, izgleda nisu shvatili da treba i da reaguju na nasilje, a ne samo da ga mirno posmatraju.
Dakle Obraz ne zazire ni od policije.
Sta obican gradjanin, (osnovica javnog mnjenja) koji nije hrabar kao Eizo, treba da radi i sta sad da misli?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:57 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

prvih treba da bude vise i da budu hrabriji i svesniji svoje odgovornosti.
drugu treba menjati, pa jasta, jer je trula do srzi.


I jos sto je najvaznije skloniti nacionalnu elitu koja je inspirisala i othranila srBski nacionalizam. Ekstremni desnicarski pokreti su sigurno kompleksno pitanje i ocito da ne postoji jasan recept kako se protiv njih boriti ali u Srbiji je verovatno najproduktivnije pratiti nemacki model denacifikacije. I u Nemackoj je posle rata bio otpor, posebno kod obicnih gradjana, ali je bio i toliki pritisak da su oni morali da se suocavaju sa Holokaustom. 50 godina za Nemce je u mnogim evropskim drzavama sinonim bio nacisti, sto je valjda bio dovoljan motiv da pokazes suprotno i da se svako u svojoj sredini bori protiv toga. U Srbiji medjutim pre neki dan premijer sam kaze kako su Sainovic i ekipa dobili previsoke kazne, ne pominjuci ni jednom recju one koje je ekipa maltretirala. U takvoj situaciji, Sainovic i drugari mogu biti ili heroji ili je sud u Hagu moze antisrpski, posto se niko iz vlasti i vladajuce elite jasno ne distancira od zvanicne planske politike etnickog ciscenja niti ima nameru to da radi. Znaci, gde je srpsko drustvo danas 14 godina posle Srebrenice i 10 posle rata na Kosovu? Sinon za Srbiju je danas Srebrenica i agresivni nacionalizam kao sto su za Nemacku bili Holokaust i fasizam, samo sto velike grupe gradjana u Srbiji toga bas ne stide, nego jos upiru drugima u oci svoja tri prsta kad god za to nadju priliku.
Doctor Wu Doctor Wu 12:58 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

Za razliku od tebe, ja smatram da bi fasisticke organizacije u Srbiji trebalo zabraniti prvenstveno zbog stanja javnog mnjenja Srbije koje na daleko nizem stepenu razvijenosti od npr. Nemacke ili neke druge zemlje gde se gradjanska prava ali i obaveze i odgovonosti daleko ozbiljnije shvataju. Kao nedovoljno artikulisano, mislim da je srpsko javno mnjenje nemocno da se nosi sa porukama ali i konkretnim (zlo)delima koje salju i cine ovakve organizacije.

Jos dosta vremena ce proci dok se sprovede kompletna reforma drustva koju pominjes.
Sta raditi u medjuvremenu? Trpeti teror ili ga staviti nekako pod kontrolu?

Akvarijus, izvinjavam se za uklj u diskusiju ali ovo je totalna glupost. Kakav crni stepen razvijenosti, kakve obaveze odgovornosti, artikulisanosti, reforme društva? Ovo kao da je napisao neko ko živi u SSSR-u 1975. a ne neko ko se javlja iz USA, 2009. Ovde je problem u tome što srpska država ne radi kako treba, što su panduri non stop u chief Wiggum modu (samo što umesto krofni oni ljušte burek). Arče se pare poreskih obveznika i ne radi se ono za šta si plaćen. Pa oni Boga mole da se povedu ovakve kampanje, halabuke, da se "zabrani" Obraz, Dveri ili kako se već zovu te grupe (kao i one druge, komunističke, uostalom) i onda back to the table. Sve je to Ok, može i tako, ali mi nije jasno kako će to sprečiti prebijanja devojaka ispred klubova, zato što su gay, nesrpkinje, zato što nisu devojke uopšte i sl.

Mnogo je teže svakodnevno raditi, isterivati zakon 8 sati dnevno, juriti i hapsiti, hvatati mreže. Zabraniti može svaka budala, zaista iskoreniti zlo je mnogo teže i mukotrpnije.
Lektorka Lektorka 13:05 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

aquariusoptimist, ma ok je. samo znam kako to na blogu ume da izgleda kad se pogube veze.

Za razliku od tebe, ja smatram da bi fasisticke organizacije u Srbiji trebalo zabraniti prvenstveno zbog stanja javnog mnjenja Srbije koje na daleko nizem stepenu razvijenosti od npr. Nemacke ili neke druge zemlje gde se gradjanska prava ali i obaveze i odgovonosti daleko ozbiljnije shvataju. Kao nedovoljno artikulisano, mislim da je srpsko javno mnjenje nemocno da se nosi sa porukama ali i konkretnim (zlo)delima koje salju i cine ovakve organizacije.

da, ovo je jedino u cemu se razlikujemo (ne i "ne slazemo", opet da kazem) - ne verujem da bi zabrana ovo promenila. zato insistiram na "radu" na drugim poljima.
pod kontrolu, ma naravno, ali ovo je drugi deo price: to mora zakonodavstvo, vlast, policija... da ne ponavljam opet i to.
Dakle Obraz ne zazire ni od policije.

i tu smo kod - policije. vaznije je nju promeniti. kretena ce uvek biti, nazalost, i ne bih se cak kladila u brojcane odnose (tipa koliko ih je na zapadu a koliko kod nas), ali policija MORA da reaguje.
Sta obican gradjanin, (osnovica javnog mnjenja) koji nije hrabar kao Eizo, treba da radi i sta sad da misli?

da se upita zasto ga policija ne stiti, da ne odustane od tog pitanja. bez obzira da li je obraz zabranjen ili ne.
aquariusoptimist aquariusoptimist 13:10 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

Doctor Wu
Za razliku od tebe, ja smatram da bi fasisticke organizacije u Srbiji trebalo zabraniti prvenstveno zbog stanja javnog mnjenja Srbije koje na daleko nizem stepenu razvijenosti od npr. Nemacke ili neke druge zemlje gde se gradjanska prava ali i obaveze i odgovonosti daleko ozbiljnije shvataju. Kao nedovoljno artikulisano, mislim da je srpsko javno mnjenje nemocno da se nosi sa porukama ali i konkretnim (zlo)delima koje salju i cine ovakve organizacije.Jos dosta vremena ce proci dok se sprovede kompletna reforma drustva koju pominjes.Sta raditi u medjuvremenu? Trpeti teror ili ga staviti nekako pod kontrolu?Akvarijus, izvinjavam se za uklj u diskusiju ali ovo je totalna glupost. Kakav crni stepen razvijenosti, kakve obaveze odgovornosti, artikulisanosti, reforme društva? Ovo kao da je napisao neko ko živi u SSSR-u 1975. a ne neko ko se javlja iz USA, 2009. Ovde je problem u tome što srpska država ne radi kako treba, što su panduri non stop u chief Wiggum modu (samo što umesto krofni oni ljušte burek). Arče se pare poreskih obveznika i ne radi se ono za šta si plaćen. Pa oni Boga mole da se povedu ovakve kampanje, halabuke, da se "zabrani" Obraz, Dveri ili kako se već zovu te grupe (kao i one druge, komunističke, uostalom) i onda back to the table. Sve je to Ok, može i tako, ali mi nije jasno kako će to sprečiti prebijanja devojaka ispred klubova, zato što su gay, nesrpkinje, zato što nisu devojke uopšte i sl.Mnogo je teže svakodnevno raditi, isterivati zakon 8 sati dnevno, juriti i hapsiti, hvatati mreže. Zabraniti može svaka budala, zaista iskoreniti zlo je mnogo teže i mukotrpnije.


Pre svega, ne ljutim se sto si rekao za moj komentar da je totalna glupost.
Reformu drustva je pomenula Lektorka , a ne ja, ali i ja mislm da je neophodna.

Opisao si danasnju Srbiju.

Pa da nije i stanje javnog mnjenja , koje ja opisujem , deo ukupnog stanja Srbije? Sta iz cega proizilazi?

Verujem da znas da i u US ima organizacija koje su zabranjene.
Dušan Maljković Dušan Maljković 13:18 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

Za razliku od tebe, ja smatram da bi fasisticke organizacije u Srbiji trebalo zabraniti prvenstveno zbog stanja javnog mnjenja Srbije koje na daleko nizem stepenu razvijenosti od npr. Nemacke ili neke druge zemlje gde se gradjanska prava ali i obaveze i odgovonosti daleko ozbiljnije shvataju.


Ne znam o čemu govorite. Da li vam je poznato da u Nemačkoj deluje i ima svoje predstavnike u lokalnim i regionalnim vlastima neonacistička stranka NPD? To bi bilo kao da NAcionalni front ima poslanike u vojvođanskom parlamentu, ali mi dotle nismo stigli, i sumnjam da ćemo i stići.
Doctor Wu Doctor Wu 13:19 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

Pre svega, ne ljutim se sto si rekao za moj komentar da je totalna glupost.
Reformu drustva je pomenula Lektorka , a ne ja, ali i ja mislm da je neophodna.

Opisao si danasnju Srbiju.

Pa da nije i stanje javnog mnjenja , koje ja opisujem , deo ukupnog stanja Srbije? Sta iz cega proizilazi?

Verujem da znas da i u US ima organizacija koje su zabranjene.

Ma ne, izvini za reakciju, iznenadio si me, tebe znam kao jednog od malobrojnijih normalnih s one strane Atlantika (većina je u nekom socijalističkom tripu). Amerika bi trebalo da se kopira baš zbog snage federalne policije i nezavisnog sudstva, a ne bi trebalo da se kopira u domenu totalne korupcije političkog sistema. Znači, po meni, primere ovih fašističkih i komunističkih grupa treba nabijati na nos Dačiću dok ne ode maltene sam da ih hvata. Političari moraju da se načine accountable za ono za šta su plaćeni. Srpskom društvu ništa ne fali, ono je takvo kakvo je, ništa ni gore ni bolje ni od nemačkog ni od engleskog ni od američkog. Ne verujem u inženjeriju društva. Verujem u to da se ljudi moraju naterati da rade svoj posao.
aquariusoptimist aquariusoptimist 13:23 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

Dušan Maljković
Za razliku od tebe, ja smatram da bi fasisticke organizacije u Srbiji trebalo zabraniti prvenstveno zbog stanja javnog mnjenja Srbije koje na daleko nizem stepenu razvijenosti od npr. Nemacke ili neke druge zemlje gde se gradjanska prava ali i obaveze i odgovonosti daleko ozbiljnije shvataju.Ne znam o čemu govorite. Da li vam je poznato da u Nemačkoj deluje i ima svoje predstavnike u lokalnim i regionalnim vlastima neonacistička stranka NPD? To bi bilo kao da NAcionalni front ima poslanike u vojvođanskom parlamentu, ali mi dotle nismo stigli, i sumnjam da ćemo i stići.


Procitaj Lektorkin post o NPD u Nemackoj, povise.

Ja ne mogu da komentarisem NPD, ne zivim u Nemackoj, mnoge okolnosti mi nisu poznate.

aquariusoptimist aquariusoptimist 13:29 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

Znači, po meni, primere ovih fašističkih i komunističkih grupa treba nabijati na nos Dačiću dok ne ode maltene sam da ih hvata. Političari moraju da se načine accountable za ono za šta su plaćeni. Srpskom društvu ništa ne fali, ono je takvo kakvo je, ništa ni gore ni bolje ni od nemačkog ni od engleskog ni od američkog. Ne verujem u inženjeriju društva. Verujem u to da se ljudi moraju naterati da rade svoj posao.


Slazem se, narocito :

Srpskom društvu ništa ne fali, ono je takvo kakvo je, ništa ni gore ni bolje ni od nemačkog ni od engleskog ni od američkog.


Jedino u cemu se US drustvo razlikuje od srpskog je u drakonskim zakonima, i strahu od njih jer se zaista primenjuju. US se od strane medjunarodnih humanitarnih organizacija konstantno kritikuje zbog drakonskih kazni koje se ovde praktikuju (ne platis alimentaciju - ides u zatvor, a dete ne vidja oca koji sedi u zatvoru sa teskim krimosima??)
Utoliko je "bolje".
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:46 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

Ne znam o čemu govorite. Da li vam je poznato da u Nemačkoj deluje i ima svoje predstavnike u lokalnim i regionalnim vlastima neonacistička stranka NPD? To bi bilo kao da NAcionalni front ima poslanike u vojvođanskom parlamentu, ali mi dotle nismo stigli, i sumnjam da ćemo i stići.


U Srbiji postoji najmanje jedna partija koja je ekvivalent NPDu kako u republickom tako i u vojvodjanskom parlamentu: SRS. Uporediti programe i delovanje dve partije pa ce se videti slicnost. Radikali negiraju Srebrenicu kao sto NPD negira Holokaust, za Radikale je Seselj junak kao sto su za NPD mnogi naci bili rodoljubi. Inace i u Nemackoj postoji verzija Nacionalnog Stroja, ali NPD nije isto sto i NS mada kao i u srpskom primeru i tamo ima preplitanja. Konacno, NPD je jos uvek relativno marginalna partija, sem u istocnim saveznim drzavama, odnosno u ex-komunistickoj Nemackoj, gde su prosli put dobili oko 10% posto sto open nije slucajno. U ex-DDR nije postojao proces denacifikacije kao u zapadnoj Nemackoj, posle ujedinjenja stari sistem vrednosti se srusio, mnogi su izgubili posao itd. Ne opravdavam nemacki primer, NPD treba zabraniti, kao sto treba i SRS, ali opet ponavljam oni nisu isto sto i Nacionalni Stroj. Inace srpski Stormfront vazi za jedan od najaktivnijih u Evropi.
Doctor Wu Doctor Wu 13:53 01.03.2009

Re: Nemacka/Srbija

Radikali negiraju Srebrenicu kao sto NPD negira Holokaust,

Prvo, nije tačno da negiraju, nego je opravdavaju.
Drugo, Srebrenica i Holokaust nikako nisu isto. Srebrenica se može porediti sa Intifadom, sa Gazom, ali nikako sa Holokaustom Jevreja. I samo poređenje Holokausta sa Srebrenicom je skoro ravno njegovom negiranju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana